Telegram Web Link
🔴متغیر بودن قبض و بسط

♦️به این قاعده که حق تعالی در هر روز و ساعتی در کار است.» (الرحمان:29)
لذا دیده شده که سالک صبح در بسط کامل و شب در قبض به سر می­برد و چاره­ ای هم از آن ندارد چون اختیاری در آمدن و رفتن آن دو ندارد.

♦️از آن­جایی که در طیّ طریق بعضی داده­ های حق، از طرف بنده به آن آفت و آسیب می­رسد سبب می­گردد که در حال بسط به قبض بیفتد.

♦️ پس لوحی اثباتی به محو دچار می­گردد. امّا این عطا کی برمی­گردد معلوم نیست؛ ولی وظیفه او طلب آمرزش از لطمه ­ای که به حال حقانی او خورده است داشته باشد و تقاضامند باشد.

🌱چون تقاضا بر تقاضا می­رسد
موج آن دریا باینجا می­رسد
(مثنوی)

♦️اگر قبضی بر سالک وارد شود صلاح اوست که قبض مقدمه ظهور بسط است زیرا انسان در حالت بسط و گشادگی روانی بی ­آن­ که آگاه باشد از سرمایه­ های روانی خود بی­ حساب خرج می­کند، در حالی که هر خرجی باید دخلی هم داشته باشد. پشتوانه خرج، دخل است.

♦️ سالک در حال بسط برون­گرا می­شود و قهراً برون گرایی مطلق سبب اتلاف سرمایه­ های روحی شخص می­شود و او را از عُمق بیرون می­کشد و در سطح نگه می­دارد.

♦️پس برای جبران آن و یافتن اعتدال روانی باید مدّتی نیز به درون رود،‌ و داده­ های خود را باز یابد.

♦️ گفته می­شود هرچه از تجلّی و انوار مشاهده جنبه وصال داشته باشد معلوم می­شود که سالک به تجلّی باسطی رسیده است و لذا آثار صفات جمال بر او مفتوح است و کارش به جایی می­رسد که از شدّت ظهور می­خواهد همه مردم را به بهشت ببرد و همه را نجات بدهد و همه را سر سفره حق می­بیند و از آن­طرف دست ولی را پشت پرده ممکنات می­بیند که چقدر آنان حتّی به اغیار هم لطف دارند که سر سفره آنان نشسته ­اند و می­خورند و یاری هم نمی­کنند.

📚مقامات معنوی _محسن بینا ره

#قبض_و_بسط

@sserfan
🔴رهایی از قید و بند دیگران با مراقبه و قبول ِ مسئولیت خود:

♦️هنگاميكه نسبت به خود احساس مسووليت مي كنيد، در برابر دیگران ،اظهار وجود و ادعای استقلال می کنید .
ديگران ممكن است از اين مساله ناراحت شوند؛ زيرا تا به حال از شما انتظاراتي داشتند و شما آنها را برآورده مي ساختيد ،شما در اختیار آنان بودید و آنان شما را دلخوش کرده بودند که آدم خوب و با مسئولیتی هستید.

♦️اکنون با این وضعیت ،آنها سعی می کنند به شما بقبولانند که آدم بي مسووليت شده ايد.
اين به نظر آنها يعني بي مسووليتي؛ يعني اينكه ديگر تحت امر و خواست آنها نيستيد، ديگر آزاد شده ايد و آنها براي محكوم كردن اين آزادي، به آن برچسب بي مسووليتي مي زنند. آزادي شما در حال گسترش و رشد است و در حال پذيرش مسووليتي بزرگ هستيد. آنان دست به هر اقدامی می زنند تا شما را از رساندن به جایگاه واقعی خود محروم کنند .

♦️هرچه حساسيت شما به اين شكل بالاتر رود، ديگران بيشتر احساس خطر مي كنند و سعی می کنند ، شما از بار مسووليت ها شانه خالي مي كنيد – هيچ اشكالي ندارد، آنرا قبول كنيد؛ ‌زيرا اين منافع آنهاست كه به خطر افتاده است.
هيچكس در اين دنيا زندگي نمي كند تا توقعات و انتظارات ديگران را به جا آورد.
مسووليت اوليه آدمي در قبال خويشتن است. مراقبه این آگاهی و شناخت را به شما می دهد که خود را بشناسید . كسي كه مراقبه مي كند، ابتدا بسيار خودخواه مي شود، ولي پس از مدتي، هنگاميكه بيشتر در وجود واقعي خود متمركز مي شود، انرژي هايش شروع مي كند به لبريز شدن و ديگران را نيز سيراب مي سازد ،این یک تکلیف الهی است که در جای خود انجام خواهد شد.

♦️‌روزی که تمام مسئولیت زندگی خود را برعهده‌ بگیرید به آزادی مطلق می رسید .
#مراقبه
#آزادی
#رهایی_از_قید_و_بند_دیگران

@sserfan
🍀 بیداری بین الطلوعین ، نور است و فیض بسیار بزرگی می باشد.

🌻 واگر سالک قبل از اذان صبح بیدار باشد و نماز شب نیز بخواند، نور علیٰ نور است.

🍀 اگر به علتی اقبال نداشت لااقل سعی کند در سحر بیدار باشد

🌻چرا که نفْس بیداری شب موجب تنویر (نورانی شدن) قلب و دل سالک می شود.

سید هاشم حداد (ره):
📚 نور مجرد ج۱، ص۲۹۳

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و ششم  : توجه به " فقر ِ " ذاتی خود

(قسمت اول )
مقدمه و کلیات :
«فقر» یکی از مراحل سیر و سـلوك عرفـانی و در لغـت بـه معنـاي نیـاز و احتیـاج اسـت و در
اصطلاح عرفان ، نیازمندي به خدا و بی نیـازي از غیـر اوسـت. «فقـر و غنـا » در ادبیـات عرفانی، سابق هاي کهن و جایگاهی والا دارد. فقـر در لغـت بـه معنـاي درویشـی و نداري و «غنا» نقطۀ مقابل آن و به معنی توانگري، بی نیازي و دولتمندي است.

♦️ رهرو در این وادي به
صفت عدم اصلی و فقر ذاتی خود برمیگردد و به آن اقرار میکند.

♦️عرفان متعالیترین علم بشري و راه شناخت الهی است. عرفا بر این عقیده اند که نفس انسان باید مراحلی را طی کند تا به حق و حقیقت برسد. براي رسیدن به این امر باید دل را از تمایلات نفسانی
و غیرالهی و به طور کلی ماسوي االله پاك کرد.

♦️مفهوم فقر واژهاي است قرآنـی
که در ذهن و زبان عارفان مسلمان فراوان به کار رفته است این مفهوم در مراحل سلوك در زمرة منازل اساسی به شـمار
میآید و منظور از آن عدم التفات به ماسوي الله و مقر بودن به نیازمندي در برابر حق تعالی است.

♦️خداوند در قران می فرماید : «یا ایها الناُس انتَِّم الفُِّقراء الی الله واللَِه هو الغنَُِّی الحمید» (فاطر/15 (اي مردم شما همه به خدا فقیرید و تنها خداست که بینیـاز و غنـی بـا لـذات و سـتوده صفاتسـت. «و ُِالله الغنَِـی وانـتم ِالفُِقـراء
(محمد/37» «(فقط خدا بی نیاز است و شما نیازمندید.»

♦️ پس از قرآن کریم، در سخنان بزرگان دین، از فقر به عنوان افتخار و کرامتی از جانب حق تعالی یاد شده است.. عارفان نیز تحت تأثیر تعالیم قرآنی و اسلامی به تبین فقر عرفانی پرداختها ند و در آثار خود به صورت پراکنـده بـه ایـن موضـوع اشـاره
داشته اند،

♦️حتی به جرأت میتوان گفـت شـاکله اصـلی بیشـتر کتـب عرفانی بحث فقر و انقطاع از دنیا است.

بحث فقر در لغت و اصطلاح عرفان
فقر در لغت عرب به معناي ناداري و جمع آن فُقُور و مفاقر است.در زبان فارسی فقـر بـه معنـی تهیدستی، تنگدستی و درویشی است، خلاف غنی(لغت نامه،ذیل واژه فقر) فقر «نیازمندي به خـدا و
بی نیازي از غیر اوست.

♦️فقیر مطابق اصطلاح فقها، «کسی را گویند که کمتـر از نصـاب و حـدي کـه زکـات بـدان تعلـق میگیرد، مالک باشد، حد نصاب دویست درهم است.»


ادامه دارد.
#فقر_و_فنا
T.me/sserfan
🔴درک ِ فقر ،بالاترین معرفت:

♦️" بالاترین معرفت :درک فقر ذاتی خود"
اگر فقر ذاتی خود دریابی و غنای او بشناسی ،لاجرم گام در راه عبودیت نهی و دست ربوبیت در کار بینی ؛که معرفت دانستن همین حقیقت است و چون این حقیقت دریابی جهان بینی تو نقشی دیگری یابد و بهشت آغازین تو از همین سرای شروع شود و امروز در پرسش خدای که فرمود :"لمن الملک "یعنی سلطنت از آن کیست؟ گویی :"مر خدای یکتای قهار است.
📚استاد کریم محمود حقیقی تجلی 6 ص 36

#فقر
#معرفت
@sserfan
🔴حقیقت عرفان و شهود و نتیجه ریاضت و سلوک ، رفع حجاب از وجه حقیقت و رؤیت ذل عبودیت و اصل فقر و تدلی است در خود و در همه موجودات.
امام خمينی
#شرح_چهل_حدیث

@sserfan
🔴فقر و نیستی از ناحیه خود انسان است :

♦️منظور و مقصود از خلقت انسان مقام عبودیّت است ، که انسان خودش را عبد مطلق پروردگار بداند و در صراط عبودیت مطلق حرکت کند و بالنتیجه آنچه را که در عالم وجود ، از وجود و استقلال و حیات و علم و قدرت به نحو استقلال است ، همه را تسلیم خدا کند و اعتراف و اقرار کند که از آن خداست ؛ آنچه فقر و ضعف و جهل و نیستی است ، از ناحیه خودِ اوست .

♦️انسان عبد مطلق پروردگار است ، هم در مقام اصل وجود و هم در مقام عمل و تکلیف ؛ و این ، مقامِ انسان کامل و بزرگترین درجه ای است که خداوند علیّ أعلی به انسان عنایت می کند .

📚حضرت علامه طهرانی
آیین رستگاری ، جلسه اول ، ص ۲۵

#فقر

@sserfan
🌸 هميشه الطاف خداوند از ما جلو است. منتهى ما تشخيص نمى‏ دهيم؛ مثلاً شخص به يك مناسبتى شب خوابش نمى‏ برد. ما كه نمى‏ دانيم شايد عنايت الهى شامل شده تا بلند شود و دو ركعت نماز بخواند، دعايى بخواند، توسّلى بگيرد اما او چه كار مى‏ كند؟ او مى‏ بيند گویا سرحال است به يك سمت ديگر که نباید برود مى‏ رود. تازه کمی هم بین خودش و خدا فاصله ايجاد مى کند.

🌸 يا گاهى فضل الهى شامل مى‏ شود انسان مقداری که خوابيد، اصلاً يك جورى اتفاقی می افتد كه از خواب مى‏ پرد؛ حالا دیگر انتظار هست بلند شود برود وضو بگيرد. هیچ دفعه‏ اى نیست كه انسان بيدار مى‏ شود مگر اینکه خير در اين است كه برود وضو بگيرد. هیچ دفعه‏ اى نیست كه وضو گرفت الا اينكه خير در اين است كه دو ركعت نماز شب بخواند. آن وقت چقدر بهره می برد.

🌸 در روايات آمده كه ما گاهى ملكى را مى‏ فرستيم تا مؤمن را صدا بزند. يعنى امكاناتى فراهم مى‏ كند تا اين مومن بيدار بشود. گاهی هم غير عادى بيدارش مى‏ كنند اما دوباره مى‏ خوابد. گاهى براى بار دوم بيدارش مى‏ كنند اما باز هم می خوابد. اين دفعه كه خوابيد يك جاى كار زندگیش عيب پيدا مى‏ كند كه تا يك هفته ديگر نمى‏ شود از آن بيرون بيايد؛ ولى هميشه فضل و احسان الهى پيش است و ما مدیون او هستیم.
‌ ‌حجةالاسلام شیخ جعفر ناصری

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و ششم  : توجه به  " فقرِ"  ذاتی خود

ادامه...
(قسمت دوم )
♦️فقر از کلمات کلیدي و مفاهیم محوري عرفان است در مجموعه آثـار عرفانی تقریبـا هیچ اثري را نمییابیم، مگر آن که بخشی از آن به فقر و فقیر و تفاوت آنها بـا غنـا و غنـی اختصـاص یافته باشد .

♦️فقـر در لغـت به معناي نیازمندي و در اصطلاح نیازمندي به باري تعالی و بی نیازي از غیر اوسـت. عرفـا در مـورد فقر به آیه شریفه «یا ایها النَِاس انتَِّم الفقَِّراء الَُِی االله و االله هو الغنَُِّی الحمید» (فاطر/15 )استناد میکننـد

♦️ همچنین حدیثی از پیامبراکرم(ص) نقل شده اسـت بـه ایـن ترتیـب «الفَُِقـر فَُِخـري و بـه افتَِّخـر ».

♦️فقیر از نظر عرفا کسی است که هیچ چیز را در تصرف خود در نمیآورد؛ زیرا هر چه در تصرف انسان آید به همان مقدار او را بند میزند و دلبسته و گرفتار میکند .

♦️ از خواجه عبد الله انصاری است که گفت: «بنده آنی که در بند آنی، اگر در بند نفسی بنـده نفسـی و اگـر در بنـد دنیـایی بنـده دنیایی»

♦️با تعریف غنا که ضد فقر است بیشتر به شناخت فقر رهنمون میشـویم بـه طـور کلـی «غنـا » یعنـی دارایی، اعم از این که این دارایی عاریتی باشد یا ذاتی بهر حال دارند چیزي، حتی یـه اعتبـار، از آن
جهت که آن را دارا است، مالک آن چیز است بنابراین فرد غنی یا آنچـه را دارد از خـود دارد(غنـاي حقیقی) و یا از دیگري (غناي عرضی یا اعتباري). (ابن عربی، ج7 )

♦️باب 41 در ترجمه رساله قشیریه در فقر است و در این باره نوشته است که: درویشی شعار اولیا بود و پیرایه اصفیا و اختیار حق سبحانه و تعالی خاصگان خویش را از اتقیا وانبیا و درویش گزیدگان خدایند از بندگان او و موضع رازهای او و درویشان صابر همنشینان خدای هستند در قیامت.

♦️در مرصادالعباد نوشته است: «آنچه نصیب من است و کام من در ناکامی و مراد من در نامرادی و هستی من در نیستی و توانگری و فخر من در فقر است:«الفقر فخری....»...ای محمد این چه سراست که تفاخر به پیشوایی و سروری انبیا نمی کنی و به فقر فخر می کنی؛زیرا که راه ما بر عشق و محبت است و این راه به نیستی توان رفت و پیشوایی و سروری و نبوت همه هستی است...»

♦️باید دانست که کلمات«فقیر»و«درویش» و«گدا»به معنی بی چیزوتنگدست ،مصطلح شده است و گاهی آنها را به صورت مترادف به کار می برند ،اما تفاوت معنی دارند؛ البته درویش به معنی مرادف«صوفی» هم آمده است.اما «گدا» معمولا سوال می کند و کلمه«کدیه»و«تکدی»معرب همین کلمه است که مردود شده است.

♦️ «فقیر»واقعی فقر را به روی خود نمی آورد و همان است که به مقام فقر رسیده و فقط نیازمند به حق است. بدیهی است آیین اسلام آنگونه بی چیزی و تهیدستی مسلمان را نمی پسندد و در حدیث«کاد الفقر ان یکون کفرا»فقیر را از کفر ترسانده و هشدار داده است.

ا♦️ما پیش عطار، فقر و غنا،هفتمین و آخرین وادی سیر طریقت را تشکیل می دهند و این در حالی است که فرد سالک قبل از آن وادی های طلب،عشق،معرفت،غنا،توحید و تحیر را پشت سر گذاشته است(منطق الطیر).
ادامه دارد...
#عشق_و_عرفان
#فقر_و_فنا

T.me/sserfan
🔴فقر و معرفت شهودی :

♦️در معرفت فکری،چه بسا فقیری برای فهم
و داناییِ ظاهری به سمت فقیری دیگر برود تا فقر و نداریِ او را بفهمد و یا غنی به سمت غنی برود تا بی نیازی و غنای او را ادراک کند و از این طریق به معرفت فکری برسد،اما در معرفت شهودی،فقیر ناگزیر از طلب غنی و غنی مشتاق به طلب فقیر است،چرا که در معرفت شهودی،سخن از طلب حقیقی در میان است و هرگز میان دو فقیر و یا میان دو غنی،طلب حقیقی نخواهد بود،

♦️اگر چنین است،پس علم به معنای واقعی خود،جز معرفت شهودی و دارایی نیست.پس هم علم حق به خلق و هم علم خلق به حق شهودی است.منتها طلب خلق از حضرت حق برای دارا شدن و گرفتن حقایق است و حرکت حق به جانب خلق برای افاضه نمودن و عطا کردن که در غزل «کشف محمدی» فرمود :

🌱تشنه به سوی آب و خود
تشنۂ تشنه است آب

🌱خدا گدا گدا کند،
گدا خدا خدا کند

استاد صمدی آملی
معرفت نفس

#فقر_و_فنا

@sserfan
ف🔴لسفه سمبل ِ فخر و عرفان سمبل فقر و فنا :


♦️فلسفه حرف مي آورد و عرفان سكوت.
آن عقل را بال و پر مي دهد و اين عقل را بال و پر مي كند.
آن نور است و اين نار.
آن درسي بود و اين در سينه.
از آن دلشاد شوي و از اين دلدار.

از آن خداجو شوي و از اين خداخو.
آن به خدا كشاند و اين به خدا رساند.
آن راه است و اين مقصد.

آن شجر است و اين ثمر.
آن فخر است و اين فقر.
آن كجا و اين كجا!

📚منبع:هزار و يك نكته
علامه حسن زاده

#فقر_و_فنا

@sserfan
🔴فقر و سالک و اجتماع :

♦️غنا به معنی بی­ نیازی است. پس سالکی که به مقام بی­ نیازی برسد، در کار دنیا و پول به خلق نیازمند نیست. غنی مطلق خدا بوده «والله هو الغنی» (فاطر- 15) و کسی را که بخواهد، به مقام بی­ نیازی می­رساند. همه ممکنات، نیازمند بوده و فقر همه ذاتی است.

♦️پس وقتی سالکی قطع علایق کند (البته با قلبش) راه رسیدن به کمال برایش ایجاد می­شود و کم­ کم به مقام می­رسد که موکّل ذکر «یا غنی» صوت آنرا از مغنّی می­شنود که «هوالغنی» باشد.

🌱ساقی به بی ­نیازی رندان که می بده
تا بشنوی ز صوت مغنّی هوالغنی

♦️بی­ نیازی از غیر، وقتی مصداق حقیقی پیدا کرد، سالک در تمام اموراتش به حق رو آورده و از دیگران رو گردان می­شود. اگر هم فی­ الجمله مراجعه می­کند، به سبب آنکه امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «برخی احتیاجات مردم به برخی وابسته است همانند وابستگی اعضای یک پیکر.»

♦️به عبارت دیگر انسان، مدنی است و در اجتماع، همه به یکدیگر در امور زندگانی وابسته هستند مانند مسائل نکاح و توالد، بیع و شراء، ساخت و ساز ... امّا در تمام حالات، قلباً خود را نیازمند به حق دیده و حق­تعالی هم او را به مقام بی ­نیازی می­رساند .
📚مرحوم آیت اله کشمیری

#فقر_و_فنا
@sserfan
2024/09/21 07:50:50
Back to Top
HTML Embed Code: