Telegram Web Link
🔴شب زنده داری :

محيى الدين عربى در كتاب فتوحات مكيه درباره تاركين ماسوى الله چنين مى ‏نويسد: دايى ‏ام - ابومسلم خولايى - از اكابر ملامتيه بود و شب‏ها نمى ‏خوابيد و بيدار مى‏ ماند و به شب زنده ‏دارى مى ‏پرداخت، چون احساس سستى و خواب مى ‏كرد، پاهايش را چوب مى ‏زد و مى‏ گفت: اى پاهاى من شما به چوب خوردن از چهار پايان من سزاوارتريد.

♦️محيى الدين گويد: آن‏ها آن چه را شايسته دنياست براى دنيا مى ‏گذارند و آن چه را سزاوار آخرت است براى آخرت مى‏ گذارند.

♦️پيامبرصلى الله عليه وآله فرمود: مادر سليمان بن داوود به فرزندش گفت: اى پسرم! شبانگاهان زياد نخواب، زيرا خواب زياد بنده را روز قيامت فقير واگذارد.
منبع :
📚 تحفه معلم



#شب_زنده_داری

@sserfan

  ​
🔴 برنامه ئ عملی سیر و سلوک :
"هو المقصود "
🔸هدفِ راهرو در عرفان مراقبین ، عبور از کلیهٔ تعلقات مادی و معنوی و تعینات ،فانی‌شدن از صفات خویش ،متّصف گشتن به صفات الهی و ذوب شدن در ذات  ِ احدیت می‌باشد.
🔸به عبارت ساده تر ،سلوک : سفریست از خود به خدا، حرکت از پایین ترین مراتب خود تا عالیترین مراتب ِخود که خداست.
🔸و باز به بیان ساده تر: دل کندن از آنچه داری، برای رسیدن به آنچه نداری .
🌷هر چه در این ره نشانت دهند
گر نستانی ، به از آنت دهند
🔸ترک گناه و تزکیه نفس، اساسی ترین محور و مهم ترین عامل در سیر و سلوک و بنیان ِ همه ی ادیان و مکاتب عرفانی بوده و بدون آن هر حرکتی جز خود فریبی و دیگر فریبی چیز دیگری بیش نیست .
«قَد أَفلَح‌َ مَن‌ تَزَکّی‌‌-‌ ‌هر‌ ‌که‌ ‌خود‌ ‌را‌ پاک‌ کرد، رستگار شد."
📗در همین راستا برنامهٔ علمی _کاربردی زیر ارائه می‌گردد:
این برنامه بر اساس اصول عملی ِ مهمی ، که همگی مبنا و زیربنای سلوک هستند بنا گردیده که به شرح زیر می‌باشد :
1⃣:عزم و همت
2⃣: ترک گناه ‌
3⃣: استقامت
4⃣: خلوت
5⃣: تفکر
6⃣: محاسبه
7⃣: معاتبه
8⃣:مشارطه
🔸هر شب و هر سحر (حداقل در دو موقع از شبانه روز)، قبل یا بعد از انجام عبادات ،از نیم ساعت به بالا در خلوت بنشینید و خود را با آنچه در ذهن درحال جریان است روبرو کنید، افکار را نگاه و دنبال کنید و با حوصله ی تمام به تجزیه و تحلیل آنها بپردازید.
🔸 با افکار نجنگید و خودتان را با آنها درگیر نکنید ، بلکه برعکس از افکار و احساسات با روی باز استقبال کنید و تجزیه و تحلیل کنید که هر فکر و احساسی ریشه‌اش از کجاست.
🔸از این موضوع نگران و مأیوس نباشید که چرا اینقدر دل و جان شما را افکار و خیالات ِ دنیوی و خصوصا "دیگران" به خود مشغول کرده، از ذهن شلوغ و پر از سر و صدای خود مأیوس نباشید و از آن آگاه باشید.
🔸اگر در انجام این برنامه مداومت کردید، به شهود خواهید دانست که :
اولا شما جز فکر و خیال چیز دیگری نیستید.
🌷ای برادر تو همه اندیشه ای
مابقی خود استخوان و ریشه ای

ثانیا اگر خوب این خیالات و افکار را تجزیه و تحلیل کردید، خواهید دانست که ریشهٔ هر فکر و خیالی، در گناه یا گناهانی است که در طول روز و یا در گذشته انجام داده‌اید.
ثالثا منشاء همگی آنان هم برمی‌گردد به یکی از رذائل نفسانی، و یا حب و توجه به دنیا.
حُبُّ الدنیا راس کُلِّ خَطیئَهٍ
و رابعا کلِ وجود و هویت روانی و یا" من ِ"شما جز گناه نیست:
"وُجُودُکَ ذَنبٌ لا یُقاسُ بِهِ ذَنب» وجود تو گناهی است که هیچ گناهی با آن مقایسه نمی‌شود.
🔸اثر تخریبی هر گناه  جدا از هر نوع حلال و حرام ،عقاب و ثواب ، حساب و کتاب و میزان ،تولید فکر و خیال و یا تشکیل مرکزی بنام  " من و خود " در درون آدمی است ؛
به عنوان مثال
♦️در سطح مبتدی:
_یاس و ناامیدی
_ضعفِ اراده و تنبلی
_غیبت
_حسادت
_دروغ
_حرف لغو
_دلخوش شدن به هر گناه صغیره و کبیره
♦️و در سطح متوسطه :
_ریا
_شرک
_خودنمایی
_دلخوش و قانع شدن به اعمال نیک
♦️و در سطح عالیه :
_غفلت از یاد حق
_خواطر دنیوی و یا حتی افکار معرفتی
_دید غیر توحیدی و استقلالی به عالم و عالمیان
_دلخوش و قانع شدن به کشف و شهود و کرامات
🔸اینها در بیست و چهار ساعت از شبانه روز حتی در خواب و خصوصا در هنگام  سحر و مراقبه در قالب فکر و خیال بر شما ظهور می‌کند و روح و جان شما را به خود مشغول می‌کند:
🌷جان همه روزه لگد کوب خیال
وز زوال وز زیان و خوف مال
🌷نی صفا میماندش نی بال و پر
نی به سوی آسمان راه سفر
🔸 با توجه، تفکر و تجزیه و تحلیل ِ افکار خواهید دانست که چگونه فلان گناهِ شما:
اول شد فکر،
بعد شد هستی ذهنی و مجازی شما
بعد شد "منِ" شما
و این "من" شد حجاب بینِ شما و خدا (تو خود حجاب خودی حافظ از میان برخیز).
در دعای ابوحمزه می خوانیم : " و تو از خلق خود پوشیده نیستى جز آن‌ که اعمال زشتشان آنان را از تو پوشیده‏ داشته است ."
🔸روزانه با به همراه داشتن یک دفترچه یادداشت ،هر خطا و یا گناهی که از شما سر می زند را یادداشت کنید و شب به مراقبه بپردازید.
🔸برای پاک شدن از اثرات گناهان ِگذشته نیز هر سحر و یا درخلوت به انجام ذکر توبه بپردازید و با  یادآوری گناهان گذشته به ازای هر گناه با توجه ِ کامل یک "استغفرالله " بگویید.
🔸یک لیست از مضرات و عوارض هر گناهی که از شما سر می زند را تهیه و دائما و خصوصا در خلوت و تنهایی، پس از یادآوری آن گناه ، آن (لیست)را مرور کنید تا نسبت به عدم انجام گناه از عمق جان آگاهی پیدا کنید و واکسینه شوید.
🔸لازم است کلیه ی حقوق اعم از حق الله و حق الناس که بر گردن شما است را به شرحی که به تفضیل درجای خود گفته شده ادا و جبران نمایید.
🔸 با انجام این برنامه به تدریج و در طول سالیانی بر خود شناخت و آگاهی  پیدا می‌کنید و از گناهان یکی پس از دیگری توبه می‌کنید و زمینه ی محو افکار فراهم می شود.


↕️ادامه در پست بعد:
@sserfan
✅️ الهام گرفتن از این حدیث بسیار پر نغز و زیبا از حضرت علی (ع) که :
"محو الموهوم"
یعنی هستی مجازی و  خیالی خود را محو کن.
🌷وصالِ این جایگاه رفع خیالست
چو غیر از پیش برخیزد وصالست

✅️و از قول عارفی که : "عرفت الله تعالی به ترک الافکار"( یعنی خداوند را با ترک کردن افکار شناختم.)
🔸در صورت موفقیت در مرحله ی اول ِمراقبه که "تجزیه و تحلیل افکار" بود به مرحله ی دوم ِمراقبه که "مشاهده ی افکار" است صعود می کنید و ادامه ی مسیر را با "نفی خواطر" طی می کنید:
🌷چون که از اندیشه ها بگذشته ام
فارغ از اندیشه پویان گشته ام

🔸 سپس با " انقطاع کامل الی الله " ،افکار و خیالات بطور کامل محو و جای آنها را مشهودات و الهامات غیبی و ملکوتی خواهند گرفت:
🌷از درون خویش این آوازها
ترک کن تا کشف گردد رازها

🌷عجائب نقش‌ها بینی، خلاف رومی و چینی
اگر با دوست بنشینی ز دنیا و آخرت غافل

🔸و بلاخره کار به جایی می‌رسد که نه تنها در هنگام سحر و در نماز، بلکه هنگامی هم که در جمع هستید در جای دیگر و در ملکوت سیر می‌کنید:
🌷هرگز وجود ِ غائب و حاضر شنیده‌ای؟!
من در میان ِ جمع و دلم جای دیگر است

🔸و در نهایت با " حفظ حضور دائمی " از کلیه ی مراتب و شئونات "خود " فانی و به دوست باقی و به مقام شامخ توحید می رسید .
🌷با "من" بودی تو را نمی دانستم
یا "من" بودی تو را نمی دانستم
🌷رفتم ز میان "من" و تو را دانستم
تا "من" بودی تو را نمی دانستم

فَأَيْنَمَا تُوَلُّواْ فَثَمَّ وَجْهُ اللّهِ (پس به هرسو روكنيد، آنجا روى خداست.)

@sserfan

🟥 شرح برنامه در کتاب :
"
#رهروان_تنها "
به قلم مدیر کانال :

https://www.tg-me.com/sserfanbook
سیر و سلوک و عرفان pinned «🔴 برنامه ئ عملی سیر و سلوک : "هو المقصود " 🔸هدفِ راهرو در عرفان مراقبین ، عبور از کلیهٔ تعلقات مادی و معنوی و تعینات ،فانی‌شدن از صفات خویش ،متّصف گشتن به صفات الهی و ذوب شدن در ذات  ِ احدیت می‌باشد. 🔸به عبارت ساده تر ،سلوک : سفریست از خود به خدا، حرکت…»
🔴عشق و عرفان
(قسمت دویست چهل و هشتم)
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و هفتم : انقطاع الی الله

(قسمت اول )
مفاهیم و کلیات:
انقطاع الی‌الله، تعبیری از حرکت باطنی انسان به سوی ذات باری تعالی است؛ آن هم حرکتی نه در مکان و طول زمان بلکه بر فراز مکان و ماورای زمان که بر اساس آن، انسان سالک، اندک اندک تعلقات را از قلب خود دور کرده و تنها به خدای متعال وابسته باشد.

♦️بر این اساس برخی از بزرگان گفته‌اند: مراد از انقطاع إلى اللّه ، وارستگى ضمير و سرّ انسان از غير خداى تعالى در همه ابعاد نيازمندي­هاست.

♦️علامه­ ی طبرسی می‌گوید من از کلمات امام علی علیه السلام فهمیدم که سرّ سیر تمام انبیا در انقطاع از همه چیز و همه کس به سوی خدای متعال نهفته است. 

♦️آری، لذتی که در انقطاع به سوی خدای متعال نهفته است، در هیچ چیز دیگر وجود ندارد؛ لذتی که هیچ مزاحمت و ناگواری‌ با آن نیست و خالص است.

♦️این کمال والا، روح عبادات و هدف تلاش‌های انسان سالک در مسیر خودسازی است؛ همانطور که بزرگان اخلاق و تربیت، از اسرار توجه به قبله در نمازها را انقطاع کامل از همه چیز و توجه کامل به سوی مالک و پروردگار هر چیز دانسته‌اند.و یا به حالت گریه در دعاها توصیه کرده‌اند. زیرا گریه در دعا را سرور ادعیه و باعث انقطاع به سوی خدای متعال معرفی نموده­اند.

انقطاع و مفاهیم مشابه آن :
تبتل: که همان انقطاع است.
 توضیح این‌که این مفهوم از آیه شریفه‌: «وَاذْكُرِ اسْمَ رَبِّكَ وَ تَبَتَّلْ إِلَيْهِ تَبْتيلاً».و نام پروردگارت را ياد كن و تنها به او دل ببند (به­ كلى از غير او دل ببر) گرفته شده است و برخی معتقدند مفهوم اخلاقی «انقطاع الی الله» مبتنی بر همین آیه شریفه است.

♦️ امام صادق علیه السلام فرمود: در تبتل به این حالت باش که یک انگشت خود را گاهی به آسمان ببری و گاهی پایین آوری و دعا کنی.[ که سید بن طاووس می‌گوید: این حالت که با یک انگشت به آسمان اشاره می­شود، بیان نمادین این مطالب است که انسان با وجودش به خدای متعال عرضه می‌دارد که من تنها به سوی تو منقطع شده‌ام و فقط به تو دلبسته‌ام.
ادامه دارد...
#انقطاع_الی_الله

https://www.tg-me.com/sserfan
🔴 انقطاع راه رسیدن به مقام ولایت و عرفان :

♦️تنها راه رسیدن به مقام ولایت و عرفان و عبادت حقیقی معرفت نفس است و معرفت نفس نیز تنها از راه انقطاع و اخلاص حاصل می شود ، یعنی انسان اگر بتواند از هر چیزی غیر حق تعالی اعراض کرده و بریده شود ، آنگاه به مقام معرفت و عبادت حقیقی عارفان و مخلصین (به فتح لام) نایل می شود .

📚منبع : شمس الوحی_تبریزی ، ج ۲ ، ص ۲۴۵

#انقطاع_الی_الله

@sserfan
🔴مراقبه و انقطاع الی الله :

♦️ بدان كه مراقبت اوقات صلوات ، كه ميقات حضور رب و ميعاد جناب ربوبيت است ، از مهمات نزد اهل مراقبه است؛ كه اهل مناجات و سلوك انتظار آن را مى‏ كشيدند و خود و قلوب خود را مستعد براى دخول آن مى‏ كردند، و با حال طهارت ظاهر و باطن از آن استقبال مى‏ نمودند، و از اشتغالات ديگر يكسره كناره مى‏ كردند، و قلب را بكلى منقطع از غير و متوجه به ميعادگاه حقّ مى‏ كردند.
منبع : سرالصلاة «معراج السالكين و صلاة العارفين» ، ص 62
📚حضرت امام خمینی ره
#مراقبه
#انقطاع

@sserfan
🔴تقوا شرط رسیدن به انقطاع و خلوت درونی :

♦️داشتن سکوت و خلوت درونی از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا این امر به منزله داشتن آزادی در جهت حرکت و پرواز به سوی معبود است. گذشته از اینها، خیر و خوبی ، فقط در خلوت ذهن قادر به گُل کردن است، همانطور که تقوی وقتی گل می کند که رهایی از وابستگی ها در درون سالک شروع شده باشد.

♦️ممکن است ما آزادی سیاسی داشته باشیم ولی دروناً آزاد نباشیم، در نتیجه سکوت و خلوتی وجود ندارد. تقوا است که منجر به خلوت درونی می گردد ، اینکه کسی بخواهد بدون رعایت تقوا در مراتب عالیه آن ،به خلوت درونی دست یابد خیالی خام و محال است . خلوت و سکوت، لازم و ضروری هستند. زیرا وقتی که ذهن، تحت نفوذ افکار و خیالات دنیوی قرار نگرفته باشد ، ، فقط در آن حال می تواند به کیفیتی کاملاً نو و جدید دست یابد. انسان می تواند بی واسطه ببیند که فقط در حالت سکوت و آرامش ذهن، امکان درک و حضور خداوند وجود دارد.
#مراقبه
#سکوت
#خلوت

@sserfan
🌱شب عاشقان بی‌دل چه شبی دراز باشد
تو بیا کز اول شب در صبح باز باشد

🌱عجبست اگر توانم که سفر کنم ز دستت
به کجا رود کبوتر که اسیر باز باشد؟

🌱ز محبتت نخواهم که نظر کنم به رویت
که محب صادق آنست که پاک‌باز باشد

🌱به کرشمهٔ عنایت نگهی به سوی ما کن
که دعای دردمندان ز سر نیاز باشد

🌱سخنی که نیست طاقت که ز خویشتن بپوشم
به کدام دوست گویم که محل راز باشد؟

🌱چه نماز باشد آن را که تو در خیال باشی؟
تو صنم نمی‌گذاری که مرا نماز باشد

🌱نه چنین حساب کردم چو تو دوست می‌گرفتم
که ثنا و حمد گوییم و جفا و ناز باشد

🌱دگرش چو بازبینی غم دل مگوی سعدی
که شب وصال کوتاه و سخن دراز باشد

🌱قدمی که برگرفتی به وفا و عهد یاران
اگر از بلا بترسی قدم مجاز باشد

#شعر_سعدی

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و هفتم : انقطاع الی الله

ادامه...
(قسمت دوم )

انقطاع و عناوین مشابه آن :

♦️خلوت باطنی: که در حقیقت خالی بودن باطن وجود از غیر خداست نه این‌که با دوستان خود در زندگی همراه نباشد؛ برای همین است که گفته شده است «العارف کائن و بائن» به این معنی که در ظاهر با خلق است اما در باطن از آنان جدا و به خدایش پیوسته است.[

♦️انقطاع از دنیا: همان طور که امام خمینی ره  می­گوید: اجتناب کامل از لذات دنیا، همان انقطاع کامل الی الله است. (چهل حدیث )

♦️افتقار الی الله: که به معنی ارجاع همه‌ نیازها به سوی خدای متعال است و این افتقار، بی‌نیازی واقعی را به دنبال دارد همانطور که در دعا وارد است: خدایا! غنی کسی است که با تکیه بر تو بی‌نیازی جوید و به سوی تو افتقار یابد.

♦️آزادگی: این فضیلت متعالی، تنها در آزاد شدن انسان از بند دنیا بدست می‌آید. همان طور که امام علی علیه السلام فرمود: آیا آزاده‌ای وجود ندارد که این متاع بسیار بی‌ارزش (دنیا) را برای اهلش وانهد؟! و کمال آن در آزاد شدن از بند غیر خدا (حتی عوالم اخروی و درجات بهشتی و ملکوتی) حاصل می‌شود

♦️قلب سلیم: خدای متعال در قرآن کریم می­فرماید: در روز قیامت، مال و فرزندان سودى نمى‌بخشد مگر كسى كه با قلب سليم به پيشگاه خدا آيد. و امام صادق علیه السلام در تفسیر این آیه فرمود: قلب سلیم قلبی است که روز قیامت خدا را در حالی ملاقات کند که هیچ چیز جز او در قلبش نباشد.و این معنی ملازم با انقطاع الی الله است.

♦️توحید: نه به معنی متعارف آن بلکه به معنی اصیل قرآنی آن که عبارت از درک شهودی مقام توحيد مطلق و فناء در ذات احديّت است كه از آن تعبير به ولايت مى‌شود. و کسی که به این بارگاه بار یابد، شيطان بر او تسلطی ندارد.[همان طور که بر کسانی که به کمال انقطاع الی‌الله رسیده‌اند ندارد. زیرا این توحید تنها با کمال انقطاع الی‌الله حاصل می‌شود و بلکه خود همان کمال انقطاع است.
ادامه دارد...
#انقطاع_الی_الله

T.me/sserfan
🔴انقطاع ،مرگ و نماز :

♦️بین موت و نماز، یک نوع ارتباط مخصوصی است. زیرا که نماز حقیقی هم، عین موت است؛ زیرا که موت، انقطاع علاقه‌ی روح است از بدن و از عالم طبیعی؛ در نماز هم انقطاع از این عالم به حضرت ربّ العزّه [است] چنان‌که در مقدّمه‌ی افتتاح صلاه، خواندن این آیه‌ی شریفه وارد است:

إِنِّی وَجَّهْتُ وَجْهِیَ لِلَّذِی فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ…

[(انعام: ۷۹) «روی دل خود را به سوی کسی آوردم که آسمان‌ها و زمین را آفرید…»]

♦️همین‌طور که در مرگ، وجهه‌ی روح به عالم دیگر است؛ در نماز هم وجهه‌ی روح به عالم قُدس است… در مرگ قبض ارواح به دست عزرائیل است؛ در نماز، قبض روح از طرف خداوند عالم است.

📚منبع: کتاب پندهای آسمانی، ص ۱۴۰
علامه رفیعی قزوینی (ره)

#انقطاع

@sserfan
🔴انقطاع و گمنامی :

♦️بر سالک الی الله این مراقبت کاملا  لازم است که فقط نظرش بر اطاعت از امر حق باشد ،و هیچگونه نظری بر نام و نشان ،توجه و اقبال مردم و نظایر اینها نداشته باشد و انقطاع خود را حفظ کند و دانسته یا ندانسته از شهرت و از توجه و اقبال مردم  خوشحال نگردد و حالت فرار از این ورطه های خسران و هلاکت را از دست ندهد و با فقر و مسکنت خود را در پناه حق قرار دهد و از توجهات حضرات معصومین ص همیشه استمداد داشته باشد.
📚مرحوم استاد محمد شجاعی
مقالات جلد دوم ص 202

#گمنامی
@sserfan
🔴مرحوم علامه حسن زاده آملی؛ بزرگان اهل عرفان، اِلهی هَب لِی کَمالَ الأِنقِطاعِ ...که بخشی از مناجات شعبانیه هست را سالها درقنوت نماز خویش با تضرع میخواندند که درخواست انقطاع از ماسوا است .
@sserfan
دوش وقت سحر از غصه نجاتم دادند
واندر آن ظلمت شب آب حیاتم دادند

بیخود از شعشعه پرتو ذاتم کردند
باده از جام تجلی صفاتم دادند

چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی
آن شب قدر که این تازه براتم دادند

بعد از این روی من و آینه وصف جمال
که در آن جا خبر از جلوه ذاتم دادند

من اگر کامروا گشتم و خوشدل چه عجب
مستحق بودم و این‌ها به زکاتم دادند

هاتف آن روز به من مژده این دولت داد
که بدان جور و جفا صبر و ثباتم دادند

این همه شهد و شکر کز سخنم می‌ریزد
اجر صبریست کز آن شاخ نباتم دادند

همت حافظ و انفاس سحرخیزان بود
که ز بند غم ایام نجاتم دادند

#شعر_حافظ

@sserfan
2024/09/27 10:59:57
Back to Top
HTML Embed Code: