Telegram Web Link
▫️دموکرات‌ها استیضاح بایدن را کاملا سیاسی و در ارتباط با انتخابات می‌دانند/اگر سندی علیه بایدن از سوی جمهوری‌خواهان مطرح شود جنبه تبلیغاتی دارد

▫️ایلنا

#بخش_اول

در اثنای فعالیت‌های مربوط به انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، مجلس نمایندگان آمریکا با اختلاف ۹ رأی به شروع تحقیقات استیضاح جو بایدن رای مثبت داد. این اقدام شاید یک اقدام سیاسی صرف به نظر بیاید اما بسیاری معتقدند که چنین اقدامی از سوی محافظه‌کاران را باید به نوعی یک تقابل حزبی علیه دموکرات‌ها در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دانست.بر همین اساس برای روشن شدن ابعاد و دلایل این اقدام جمهوری‌خواهان به گفت‌وگو با "کوروش احمدی، کارشناس ارشد مسائل آمریکا پرداختیم که بدین شرح از نظر می‌گذرد:

▪️رئیس مجلس نمایندگان آمریکا از تصویب اغاز تحقیقات برای استیضاح بایدن خبر داده است. چرا در این بازه زمانی چنین اتفاقی رخ می‌دهد؟

چهارشنبه گذشته جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان توانستند طرح خود مبنی بر انجام تحقیقاتی در مورد اتهامات علیه بایدن را به تصویب برسانند. این طرح با ۲۲۱ موافق و ۲۱۲ مخالفت به تصویب رسید. یعنی دقیقا همه جمهوری‌خواهان حاضر رأی مثبت و همه دموکرات‌های حاضر به طرح مذکور رأی منفی دادند. به این ترتیب، تلاش جمهوری‌خواهان برای تحقیق در مورد امکان تخلف از سوی بایدن رسمیت پیدا کرده و از این پس سه کمیته مجلس نمایندگان یعنی کمیته‌های قضایی، نظارت و راه‌ها و ابزارها می‌توانند رسما تحقیقات در مورد ادعاهای مطرح شده را شروع کنند و اختیار لازم برای احضار مقام‌های رسمی و دریافت اسناد از مراجع رسمی را خواهند داشت و این مقام‌ها و مراجع الزام قانونی به پاسخگویی تحت سوگند را دارد.

▪️واکنش بایدن و دموکرات به این اقدام جمهوری‌خواهان چه بوده است؟

دموکرات‌ها همیشه گفته‌اند که این اقدامی صرفا سیاسی است و جمهوری‌خواهان خود می‌دانند که دلیلی یا سندی حاکی از هرگونه تخلف علیه بایدن وجود ندارد. بایدن خود بعد از تصویب این طرح در مجلس نمایندگان طی بیانیه‌ای جمهوریخواهان را که کنترل مجلس نمایندگان را در دست دارند، به تعلل در انجام وظایف خود و کوتاهی در تمرکز بر طرح‌ها و لوایحی که در دستور کار مجلس قرار دارد، کرد. وی یادآوری کرد که جمهوری‌خواهان هفته‌ها درگیر دعوای داخلی در مورد انتخاب رئیس مجلس بودند و بعد از آن نیز بجای پرداختن به چالش‌های مبرم، تمرکز خود را بر مسائلی مثل استیضاح قرار داده و از ۱۴ دسامبر تا ۹ ژانویه نیز مجلس تعطیل خواهد بود. وی یادآوری کرد که حتی برخی از جمهوری‌خواهان گفته‌اند که دلیلی برای استیضاح وجود ندارد. (میت رامنی چنین گفته است.) دموکرات‌ها نیز این اقدام را کاملا سیاسی و در ارتباط با رقابت‌های انتخاباتی سال آینده دانسته‌اند. دلایلی نیز در تایید این سخن دمکرات‌ها وجود دارد. می‌دانیم که ترامپ تاکنون دو بار استیضاح شده و چهار بار علیه وی کیفرخواست صادر شده و متهم به تلاش برای تقلب در انتخابات است. ظاهرا جمهوری‌خواهان می‌خواهند با این اقدام بگویند که بایدن نیز با اتهاماتی مواجه است. 

▪️آیا محورهای تحقیقات صرفا در خصوص فساد مالی و مالیاتی خانواده بایدن است یا اینکه مسائل دیگری هم در میان خواهد بود؟

اتهامات صرفا در ارتباط با فعالیت‌های تجاری پسر بایدن با اوکراین و چین است. جمهوری‌خواهان همیشه کوشیده‌اند تا به نوعی پای جو بایدن را نیز به این اتهامات بکشند. ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۲۰ به تفصیل و تکرار کوشید تا از این اتهام جهت لطمه زدن به موقعیت بایدن استفاده کند. ادعای جمهوری‌خواهان همیشه این بوده که بایدن در زمانی که معاون اوباما بود، در فعالیت‌های تجاری فرزندش در اوکراین ذینفع بوده است. اما مشکل جمهوری‌خواهان این است که آنها قبلا هم در مجلس سنا در سال ۲۰۲۰ و هم در مجلس نمایندگان در سال جاری تحقیقات گسترده‌ای در این رابطه انجام داده و نتوانسته بودند هیچ سندی که اقدامی خلاف قانون توسط جو بایدن را اثبات کند، ارائه کنند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️دموکرات‌ها استیضاح بایدن را کاملا سیاسی و در ارتباط با انتخابات می‌دانند/اگر سندی علیه بایدن از سوی جمهوری‌خواهان مطرح شود جنبه تبلیغاتی دارد

▫️ایلنا

#بخش_پایانی

در مواردی مدعی شده‌اند که اسنادی به شکل تماس تلفنی و انتقال پول که حاکی از «فساد خانواده بایدن» است، در اختیار دارند، اما صحبتی از شخص جو بایدن نکرده‌اند. یک دادستان فدرال نیز مدتها مشغول بررسی اتهامات علیه هانتر بایدن در زمینه فرار مالیاتی و تخلف در ارتباط با سلاح شخصی بود که هنوز به جایی نرسیده است. در واقع تلاش ترامپ در دوره ریاست جمهوری‌اش برای به دست آوردن سندی علیه جو بایدن و توسل او به دولت اوکراین و به‌طور ضمنی مشروط کردن برخی کمک‌ها به اوکراین به یافتن سندی علیه بایدن که سوءاستفاده از قدرت برای پیشبرد منافعی سیاسی شخصی تلقی شد، یکی از دلایل استیضاح اول ترامپ در کنگره بود.

▪️تا چه حد این تحقیقات (حتی به فرض اینکه به استیضاح و کنار زدن بایدن ختم نشود) بر وجهه وی و حزب دموکرات در انتخابات آتی تاثیر می‌گذارد؟

به نظر نمی‌رسد که تا این مرحله تأثیر بر وجهه بایدن گذاشته باشد. خاصه آنکه ما در شرایطی هستیم که رقیب وی یعنی ترامپ دو بار استیضاح شده و چهار کیفرخواست علیه وی مطرح است. اینکه آیا جمهوری‌خواهان در جریان تحقیقات رسمی قادر به یافتن سندی علیه بایدن خواهند شد یا نه البته مهم است و اگر سندی نیز یافته شود ممکن است عمدتا کاربرد تبلیغاتی داشته باشد. چون به هیچ شکل امکان برکناری بایدن وجود نخواهد داشت؛ چراکه برای این منظور نیاز به دو سوم آراء سناتورها خواهد بود. در حالی که می‌دانیم دمکرات‌ها در سنا اکثریت دارند (۵۱-۴۹) و بسیار بعید است که ۱۶ دموکرات علیه بایدن رای بدهند.  

▪️ترامپ و جریان او چگونه از این ماجرا به نفع خود استفاده خواهند کرد؟

همانطور که گفتم به نظر می‌رسد جمهوری‌خواهان صرفا به دنبال مقابله به مثل و انجام اقدامی مشابه دو اقدام قبلی دموکرات‌ها علیه ترامپ هستند. آنها همچنین امیدوارند که بخشی از توجه افکار عمومی را در سال انتخابات به جلسات در مجلس نمایندگان و شنیدن و دیدن نشست‌های سه‌گانه این مجلس در این رابطه  متوجه کنند و به لحاظ تبلیغاتی امتیازی به دست آورند. اما اگر سندی دال بر انجام تخلفی از سوی جو بایدن یافت نشود، به نظر می‌رسد که لطمه‌ای به اعتبار جمهوری‌خواهان خواهد خورد؛ خاصه در شرایطی که آنها به خاطر مشکلات داخلی در تعیین رئیس مجلس و تأخیر در انجام وظایف قانونگذاری با انتقاداتی مواجه هستند.
 

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▪️ فرا رسیدن سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بر شما همراهان عزیز تسلیت باد.                


هیأت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل و شورای اجرایی کانال و گروه مطالعات روابط بین الملل

@iirjournal

@motaleeat_ravabt

@int_r_studies
▫️بررسی دلایل خروج ایتالیا از ابتکار «کمربند- جاده»

▫️ایلنا

استاد مطالعات جهانی در دانشگاه آریزونا گفت: کشورهای اروپایی به طور فزاینده‌ای روی ‌ریسک‌زدایی‌ از اقتصاد خود متمرکز شده‌اند و تمایلی به افزایش وابستگی اقتصادی خود به چین ندارند."یوناس گاسمو" با اشاره به پرونده خروج ایتالیا از پروژه کمربند و جاده به خبرنگار ایلنا گفت: چند هفته پیش دولت ایتالیا تایید کرد‌ که از ابتکار عمل چین تحت عنوان «کمربند و جاده» خارج می‌شود. دولت «جورجیا ملونی» نخست‌وزیر ایتالیا، پکن را از پایان مشارکت کشورش در این برنامه پیش از ضرب‌الاجل پایان سال آگاه کرده است. این یکی از بلندپروازانه‌ترین برنامه‌های تجاری و پروژه‌های عمرانی چین است و ایتالیا تنها کشور عمده غربی بود که در سال ۲۰۱۹ به آن پیوست. البته اقدام ایتالیا در آن زمان با انتقاد شدید آمریکا و سایر کشورها روبه‌رو شد.

وی افزود: همان‌طور که پیشتر گفتم، امضای این یادداشت تفاهم باعث دستپاچگی قابل توجهی در واشنگتن و سایر پایتخت‌های اروپایی شد، چراکه نگرانی‌هایی وجود داشت که نشان‌دهنده تغییر در مشارکت‌های تاریخی است. در خود ایتالیا هم این تفاهم‌نامه بدون مناقشه نبود. ماتئو سالوینی، وزیر کشور وقت و یکی از رهبران ارشد دولت ائتلافی در مارس ۲۰۱۹، آشکارا نسبت به این توافق شک داشت.

این پژوهشگر در ادامه عنوان کرد: قرار بود این تفاهم‌نامه در مارس ۲۰۲۴ منقضی شود، اما یک بند در توافق، دولت ایتالیا را ملزم می‌کند تا سه ماه قبل از تمدید خودکار توافق، تصمیم خود را برای خروج اعلام کند. انتظار تصمیم برای خروج از این توافق تا حد زیادی در ایتالیا و جاهای دیگر ‌می‌رفت. بسیاری از مقام‌های ایتالیا، از جمله آنتونیو تاجانی، وزیر ‌خارجه، اظهار داشتند که این توافق منافع اقتصادی مورد انتظار را برای ایتالیا به همراه نداشته است. در سال ۲۰۱۹، ایتالیا این معاهده را فرصتی برای تقویت صادرات کالاهای ایتالیایی به چین دید و با این حال، صادرات ایتالیا به چین در مقایسه با سایر اقتصادهای بزرگ اروپایی مانند آلمان و فرانسه، سهم بسیار کمی از کل صادرات ایتالیا باقی مانده است. علاوه بر این، طی دوره ۲۰۱۹-۲۰۲۳ واردات ایتالیا از چین در مقایسه با صادرات ایتالیا به چین رشد نامتناسبی داشته است و سرمایه‌گذاری‌های سطح بالا از چین همچنان محدود است.

وی افزود: تنش‌های فزاینده ایالات متحده و اتحادیه اروپا با چین نیز در حال تغییر برنامه‌های اقتصادی بسیاری از کشورهای غربی در قبال چین است. یک نشانه مهم تحقیقاتی ‌‌است که اخیراً در مورد صادرات خودروهای برقی از چین توسط کمیسیون اروپا در سپتامبر ۲۰۲۳ آغاز شد. ایتالیا در دو سال گذشته روابط خود را با چین کاهش داده بود، آن هم در راستای نگرش ‌بدبینانه‌تر نسبت به پکن در غرب. به عنوان مثال، این کشور نظارت خود را بر سرمایه‌گذاری‌های چینی به دلیل ترس از انتقال نامناسب فناوری، در زمان نخست‌وزیر سابق ماریو دراگی، که قبل از دولت ملونی و پیرو دولت کونته بود، تقویت کرده است.این استاد دانشگاه افزود: از آنجایی که برخی تحلیل‌گران معتقدند که «جاده و کمربند» یک نوشداروی اقتصادی نخواهد بود، دولت ایتالیا شروع به ارزیابی مجدد کرد که آیا باید به عضویت خود ادامه دهد یا خیر. در سال گذشته، جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، اشاره کرده بود که پیوستن به این توافق یک «اشتباه بزرگ» بود که او قصد داشت با کناره‌گیری از این ابتکار عمل، آن را اصلاح کند.

وی افزود: خروج ایتالیا ضربه دیگری به پروژه بلندپروازانه چین وارد می‌کند، زیرا کشورهای دریافت‌کننده با مشکلات بدهی دست و پنجه نرم می‌کنند، بانک‌های چینی به دنبال کاهش قرار گرفتن در معرض وام‌های پرخطر هستند و پکن با چالش‌های اقتصادی داخلی رو به رشد دست و پنجه نرم می‌کند. کشورهای اروپایی به طور فزاینده‌ای روی ‌ریسک‌زدایی‌ از اقتصاد خود متمرکز شده‌اند و تمایلی به افزایش وابستگی اقتصادی خود به چین ندارند. بنابراین به نظر من بعید است که ‌اقتصادهای بزرگ‌ به زودی به پروژه «کمربند و جاده» بپیوندد.

وی در پایان عنوان کرد: حمله پوتین به اوکراین و همسویی پکن با مسکو نیز ژئوپلیتیک را به موقعیت بحرانی بازگردانده و کشورهای اروپایی را نسبت به نیات پکن بدبین‌تر کرده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#محیط_زیست_و_روابط_بین_الملل

#اقدام_اقلیمی

▫️چراغ سبز به حذف سوخت‌های فسیلی

▫️دنیای‌اقتصاد/حمید ملازاده

#بخش_اول

سیزدهم دسامبر ۲۰۲۳ به‌عنوان روزی تاریخی در اذهان باقی خواهد ماند؛ روزی که در آن و در پایان بیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وهشتمین اجلاس اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌متحد موسوم به کاپ۲۸ (COP۲۸) در امارات‌‌‌ متحده‌‌‌عربی، نمایندگانی از ۲۰۰کشور به توافقی جامع برای آغاز کاهش تدریجی مصرف سوخت‌های فسیلی و جایگزینی آنها با انرژی‌های پاک دست یافتند که می‌تواند نمادی از خداحافظی با عصر نفت در طولانی‌مدت باشد. به گزارش رویترز، این توافق بر عزم جزم جمعی برای قطع وابستگی به سوخت‌‌‌های فسیلی تاکید می‌کند که به‌عنوان اقدامی کلیدی برای جلوگیری از فجایع اقلیمی شناخته می‌شود. با وجود تمام موانع موجود، سلطان الجابر، رئیس COP۲۸، این توافق را به عنوان پیمانی «تاریخی» ستود و بر ضرورت تغییر به سمت انرژی ‌های پاک‌تر تاکید کرد.

این پیمان، یک ‌‌گذار عادلانه و سازمان‌یافته را به دور از سوخت‌های فسیلی و هدف قرار دادن انتشار کربن ‌‌‌صفر تا سال 2050، ترسیم می‌کند. همچنین اهداف بلندپروازانه‌ای را برای گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر و پیشرفت‌های فناورانه جهت کاهش کربن اتمسفر به تصویر می‌کشد. با تاکید بر اهمیت اقدامات تعیین‌شده، این معاهده اکنون با چالش اجرایی مواجه است. در این مذاکرات، دیدگاه‌‌‌های ضد و نقیض در مورد کاهش تدریجی سوخت‌‌‌های فسیلی مورد بحث قرار گرفت که عمدتا با مقاومت اوپک مواجه شد. با این حال، نتیجه پایانی نشان‌دهنده یک توافق مهم است که تعهد جهانی به آینده انرژی پایدار را حتی از منظر تولیدکنندگان سوخت‌های فسیلی تایید می‌کند. در روز چهارشنبه 13دسامبر نمایندگان نزدیک به 200کشور در اجلاس  COP28توافق کردند که کاهش مصرف جهانی سوخت‌های فسیلی را برای جلوگیری از تغییرات آب‌وهوایی آغاز کنند؛ اولین توافق در نوع خود که نشان‌دهنده سرآغاز پایان عصر نفت است.

▪️سیگنالی قدرتمند به  سیاستگذاران نفتی

قراردادی که پس از دو هفته مذاکرات سخت در دبی منعقد شد، سیگنالی قدرتمند به سرمایه‌گذاران و سیاستگذاران نفتی ارسال کرد مبنی بر اینکه جهان در تمایل خود برای شکستن هیمنه سوخت‌‌‌های فسیلی متحد است؛ چیزی که دانشمندان آن را آخرین و بهترین امید برای جلوگیری از نابود کردن کره خاکی می‌دانند. سلطان الجابر، رئیس COP28، این قرارداد را «تاریخی» خواند، اما افزود که موفقیت واقعی آن در پایبندی تک‌تک اعضا به اجرای آن خواهد بود. الجابر در جلسه عمومی اجلاس گفت: «دو صد گفته چون نیم‌کردار نیست. باید اقدامات لازم را برای تبدیل این توافق به اقدامات ملموس انجام دهیم.» چند کشور به دلیل دستیابی به چیزی که از نظر آنها در گفت‌وگوهای آب‌وهوایی عملا دست‌نیافتنی بود، از این توافق استقبال کردند.

اسپن بارت‌ایدی، وزیر امور خارجه نروژ، گفت: «این اولین بار است که جهان حول یک متن شفاف در مورد نیاز به دور شدن از سوخت‌‌‌های فسیلی متحد می‌شود.» او گفت: «در نهایت، این جرات را پیدا کردیم که آشکارا در مورد موضوع بزرگی صحبت کنیم که همگان از آن اجتناب می‌کردند.» بیش از 100کشور در توافق‌نامه COP28 به‌شدت لابی کرده بودند تا استفاده از نفت، گاز و زغال‌سنگ را حذف کنند، اما با مخالفت قدرتمند گروه تولیدکننده نفت اوپک به رهبری عربستان‌سعودی مواجه شدند که استدلال می‌کرد جهان می‌تواند انتشار کربن را بدون اجتناب از سوخت‌های فسیلی کاهش دهد و همین منطق بود که این اجلاس را برای رسیدن به توافق نهایی به وقت اضافه در روز چهارشنبه کشاند. اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت روی هم نزدیک به 80‌درصد از ذخایر اثبات‌شده نفت جهان و حدود یک‌سوم تولید جهانی نفت را در اختیار دارند و دولت‌های آنها به‌شدت به این درآمدها متکی هستند.در همین حال، کشورهای کوچک آسیب‌‌‌پذیر از تغییرات اقلیمی، از سرسخت‌‌‌ترین حامیان حذف تدریجی سوخت‌‌‌های فسیلی بودند و جالب اینکه از حمایت تولیدکنندگان بزرگ نفت و گاز مانند ایالات‌متحده، کانادا و نروژ، همراه با کشورهای اتحادیه اروپا و تعداد زیادی از دولت‌‌‌ها برخوردار بودند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#محیط_زیست_و_روابط_بین_الملل

#اقدام_اقلیمی

▫️چراغ سبز به حذف سوخت‌های فسیلی

▫️دنیای‌اقتصاد/حمید ملازاده

#بخش_دوم

"جان کری"، فرستاده ایالات‌متحده در کاپ28 پس از تصویب این توافق گفت: «این لحظه‌ای است که بسیاری از کشورها دست به دست هم داده‌اند و منافع شخصی خود را برای رسیدن به آنچه اولویت بیشتری دارد کنار گذاشته‌اند.» نماینده اتحادیه کشورهای کوچک نیز در جلسه عمومی سخنرانی کرد و از اینکه توافق قبل از ورود نمایندگان به اتاق منعقد شده بود، شکایت و از متن آن انتقاد کرد؛ چرا که اعتقاد داشت این پیمان به اندازه کافی بلندپروازانه نیست.او گفت: «معتقدیم که در این قرارداد تغییر جهت لازم تضمین نشده است و فقط پیشرفت کوچکی نسبت به روش‌های معمول داشته‌‌‌ایم، اما چیزی که واقعا به آن نیاز داریم، تغییر بسیار بزرگ‌تر و سریع‌‌‌تر در سیاست‌های کاربردی‌مان است.» اما او به طور رسمی با این پیمان مخالفت نکرد و سخنرانی او مورد تشویق ایستاده قرار گرفت. دن یورگنسن، وزیر آب‌وهوا و انرژی دانمارک که از این قرارداد شگفت‌زده شد بود، گفت:«ما اینجا در یک کشور نفتی ایستاده‌ایم که توسط کشورهای نفتی احاطه شده است و تصمیم گرفته‌ایم که از نفت و گاز دور شویم.» این قرارداد به طور خاص خواستار «‌گذار از سوخت‌‌‌های فسیلی در سیستم‌های انرژی به شیوه‌‌‌ای منصفانه، منظم و عادلانه به‌‌‌منظور دستیابی به انتشار خالص کربن ‌‌‌صفر تا سال 2050 است.»

▪️سه‌برابر شدن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر

این پیمان همچنین خواستار سه‌برابر شدن ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر در سطح جهان تا سال 2030، تسریع تلاش‌ها برای کاهش استفاده از زغال‌سنگ و تسریع فناوری‌هایی مانند جذب و ذخیره کربن است که می‌تواند صنایعی را که به‌سختی کربن‌زدایی می‌کنند، پاک‌سازی کند. اکنون که این توافق منعقد شده است، کشورها از طریق سیاست‌‌‌ها و سرمایه‌گذاری‌‌‌های ملی، مسوول اجرای مفاد این توافق هستند. به‌عنوان مثال، در ایالات‌متحده، بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت و گاز جهان و بزرگ‌ترین تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای در تاریخ، تلاش دولت برای تصویب قوانینی مطابق با وعده‌های آب‌وهوایی خود از طریق کنگره‌ای که از نظر سیاسی تقسیم شده، آغاز شده است.جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده، سال گذشته با تصویب قانون کاهش تورم که شامل صدها میلیارد دلار یارانه برای وسایل نقلیه الکتریکی، بادی، خورشیدی و سایر فناوری‌های انرژی پاک بود، به پیروزی بزرگی در این جبهه دست یافت. افزایش حمایت عمومی از انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی از بروکسل تا پکن در سال‌های اخیر، همراه با بهبود فناوری، کاهش هزینه‌‌‌ها و افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی نیز باعث رشد سریع در استقرار آنها شده است. با این حال، نفت، گاز و زغال‌سنگ هنوز حدود 80‌درصد از انرژی جهان را تشکیل می‌دهند و پیش‌بینی‌ها در مورد زمانی که تقاضای جهانی در نهایت به اوج خود خواهد رسید، بسیار متفاوت است.هیثم الغیس، دبیر کل اوپک، در نامه‌‌‌ای به تاریخ 6دسامبر به اعضای اوپک و متحدانش در COP28  گفته بود که جهان باید به جای خود سوخت‌‌‌های فسیلی، انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای را هدف قرار دهد و آنها را برای مخالفت با هرگونه توافقی که نفت را هدف قرار می‌دهد، متحد کرده بود.

تولیدکنندگان نفت استدلال کرده‌‌‌اند که می‌توان سوزاندن سوخت‌‌‌های فسیلی را با استفاده از فناوری‌‌‌هایی که انتشار دی‌‌‌اکسید کربن را جذب و ذخیره می‌کنند، ادامه داد. با این حال، جذب کربن گران است و هنوز کارآیی این روش در مقیاس بزرگ ثابت نشده است. سند ارائه‌شده به «نیاز به کاهش عمیق، سریع و پایدار گازهای گلخانه‌‌‌ای عامل گرمایش زمین همراستا با هدف تعیین‌شده 1.5درجه سانتی‌گراد» اشاره می‌کند. کنفرانس تغییرات اقلیمی که سال ۲۰۱۵ در پاریس برگزار شد، محدود کردن گرمایش زمین تا سقف 1.5درجه سانتی‌گراد را در مقایسه با دوره پیش از انقلاب صنعتی با هدف جلوگیری از پیامدهای پدیده تغییرات اقلیمی تعیین کرد. سند کاپ28 خواستار سرعت بخشیدن به کاهش تدریجی استفاده از زغال‌سنگ شده است؛ سوختی که بدون استفاده از تکنولوژی‌‌‌های کاهش تولید گازهای گلخانه‌‌‌ای، باعث گرمایش زمین می‌شود. در این توافق همچنین بر تولید هیدروژن کم‌کربن و تلاش برای حرکت به سمت سوخت‌‌‌های جایگزین سوخت فسیلی تاکید شده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#محیط_زیست_و_روابط_بین_الملل

#اقدام_اقلیمی

▫️چراغ سبز به حذف سوخت‌های فسیلی

▫️دنیای‌اقتصاد/حمید ملازاده

#بخش_پایانی

▪️آینه‌‌‌ای از ذهنیت‌‌‌ها، کنش‌‌‌ها و برنامه‌‌‌های صنایع مختلف

کاپ28 آینه‌‌‌ای از ذهنیت‌‌‌ها، کنش‌‌‌ها و برنامه‌‌‌های صنایع مختلف به‌خصوص در حوزه انرژی است تا نشان دهد آیا عملکرد پیشین یا اراده‌‌‌ قدرتمندی برای تغییر شرایط فعلی از مسیر آلاینده‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی وجود دارد یا خیر. به‌رغم تمام اظهارنظرها و فعالیت‌‌‌های پوششی رسانه‌‌‌ای، نمی‌‌‌توان با قطعیت گفت آینده جهان توأمان با حفاظت از محیط‌زیست از مسیر مدیریت تولید گازهای گلخانه‌‌‌ای باشد. شاید در تفاهم‌‌‌های روی کاغذ تلاش برای پاک‌سازی محیط‌زیست از آلاینده‌‌‌های مختلف مورد بحث قرار بگیرد، ولی ذات تعویق سال هدف برای رسیدن به استانداردی از آلایندگی‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی به این معناست که کشورها نیز آمادگی کامل برای دست‌یافتن به این اهداف را ندارند. شاید ساده‌‌‌ترین دلیل آن هزینه‌‌‌هایی باشد که به اقتصادهای مختلف تزریق شده و اغلب کشورها به‌خصوص کشورهای آسیایی، آمریکای جنوبی و آفریقایی توان پرداخت این هزینه‌‌‌ها را ندارند.

نکته دیگر آنکه استفاده از سوخت‌‌‌های فسیلی و مواد آلاینده رایج محیط‌زیست همچون پلاستیک‌ها با ضریب بالاتری رفاه را برای جوامع به ارمغان می‌آورد و اگر هدف دولت‌‌‌ها تامین بیشترین رفاه ممکن با کمترین هزینه‌‌‌ برای مردم خود باشد، ناخودآگاه باید چشمانشان را بر بسیاری از آلایندگی‌‌‌ها ببندند یا برای این قبیل آلودگی‌‌‌ها جرایم کمتری دریافت کنند. نکته دیگر آنکه آلاینده‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی با محوریت گازهای گلخانه‌ای بیش از همه بر کشورهای شمالی جهان، به‌خصوص اروپا اثرگذار هستند و تعادل زیست‌‌‌محیطی آنها را بیش از سایر کشورها دستخوش تغییر خواهند کرد. بنابراین اولویت‌‌‌های کشورهای مختلف الزاما با اولویت‌‌‌های قاعده‌‌‌گذاران اروپایی همخوانی نخواهد داشت و همین نکته مهم می‌‌‌تواند مهم‌ترین مقاومت در برابر موفقیت برنامه‌‌‌های زیست‌‌‌محیطی در جهان محسوب شود.

▪️توان محدود اقتصادی و دیپلماتیک و اثرگذاری آنها

این در حالی است که رشد دمای هوا به دلیل افزایش گازهای گلخانه‌‌‌ای می‌‌‌تواند بر حیات در بسیاری از کشورهای فقیر به‌خصوص در قاره آفریقا اثرگذار باشد که توان محدود اقتصادی و دیپلماتیک و اثرگذاری آنها فضایی برای خودنمایی و تغییر مسیر فراهم نمی‌‌‌کند. در هر حال با جهانی به‌شدت متناقض روبه‌‌‌رو هستیم و اولویت‌‌‌ کشورها به قدری مختلف است که تاکنون به یک‌رویه واحد نرسیده‌‌‌ایم و این واقعیت‌‌‌ها می‌‌‌تواند آینده زیست‌‌‌محیطی جهان را پیچیده‌‌‌تر از اکنون ترسیم کند تا جایی که حتی نمی‌‌‌دانیم چهره محیط‌زیست در افق 30سال آینده چگونه خواهد بود؛ نکته‌‌‌ای که در گزارش‌‌‌های بعدی بیشتر به آن خواهیم پرداخت. در هر حال کاپ28 به این معنی بود که قرار است استفاده از سوخت‌‌‌های فسیلی محدود شود، از عصر نفت سریع‌‌‌تر گذر کنیم و شرایط زیست‌‌‌محیطی بهتری را تجربه کنیم؛ ولی همین مطلب به این معنی نیز تعریف می‌شود که استخراج نفت‌خام را به حداکثر ممکن برسانیم تا قبل از زمان هدف دیگر نفت چندانی برای استخراج باقی نمانده باشد؛ رویکردی که امارات و آمریکا به‌شدت در حال عملیاتی کردن آن هستند و ترجیح می‌دهند از درآمدهای نفتی فعلی هزینه ‌گذار به انرژی‌‌‌های سبز را تامین و پرداخت کنند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️فارن افرز: حمایت اروپایی‌ها از ادامه جنگ اوکراین کاهش می‌یابد

▫️ایرنا

مجله"فارن‌افرز" با ارایه تحلیلی نوشت: نگرانی‌های مربوط به افزایش هزینه‌های زندگی و بدتر شدن اوضاع اقتصادی، لزوم تخصیص بودجه به اوکراین را در میان شهروندان اروپایی زیر سوال برده و انگیزه لازم برای حمایت از کی‌یف را در آن‌ها کاهش داده‌است.پس از حدود ۷۰۰ روز از آغاز درگیری‌ها میان روسیه و اوکراین نظرسنجی‌های انجام‌شده توسط شورای روابط خارجی اروپا (ECFR) موضوعات مهمی را نشان می‌دهد. نخست این‌که حمایت اروپایی‌ها از ادامه جنگ اوکراین رو به کاهش گذاشت.

بر اساس نظرسنجی قبلی شورای اروپا در روابط خارجی که در ژانویه ۲۰۲۳ در ده کشور اروپایی انجام شد، ۳۸ درصد از شهروندان این اتحادیه به‌طور متوسط خواهان بازپس‌گیری تمام قلمرو اوکراین بودند. اما طبق آخرین نظرسنجی این شورا در ماه‌های سپتامبر و اکتبر، این تعداد به ۳۴ درصد کاهش یافته است. درصد افرادی که فکر می‌کنند درگیری بین روسیه و اوکراین، حتی اگر به معنای از دست‌دادن برخی از سرزمین‌های اوکراین باشد، باید هرچه زودتر پایان یابد، بین ۲۸ تا ۲۹ درصد ثابت مانده است. این در حالی است که داده‌های ماه سپتامبر در ایالات متحده نشان می‌دهد که ۴۳ درصد از آمریکایی‌ها در این جنگ از اوکراین حمایت می‌کنند و فقط ۱۷ درصد ترجیح می‌دهند جنگ در اسرع وقت پایان یابد.

فارن افرز افزود: حمایت اروپا از اوکراین هنوز به‌طور قابل‌توجهی متزلزل نشده است، اما ممکن است به‌زودی این اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از چنین نتیجه‌ای، رهبران اروپایی باید به رای‌دهندگان خود پاسخی قانع‌کننده دهند که چگونه اوکراین می‌تواند در جنگ پیروز شود و چرا این امر برای آینده اروپا ضروری است. اگر آنها نتوانند این کار را انجام دهند، کی‌یف ممکن است حامیان اروپایی خود را در هفته‌ها و ماه‌های آینده از دست بدهد.

این مجله آمریکایی در ادامه نوشت: طبق گزارش کمیته حقیقت‌یاب حمایت اوکراین در موسسه کییل (Kiel )، کشورها و موسسات اتحادیه اروپا در مجموع ۱۴۲ میلیارد دلار یعنی تقریباً دوبرابر مبلغ کمک آمریکا به اوکراین کمک کرده‌اند. برای کمک به پناهندگان اوکراینی، دولت‌های اتحادیه اروپادر ماه‌های اول جنگ آنچه را که به‌عنوان دستورالعمل حفاظت موقت شناخته می‌شود فعال کردند که به اوکراینی‌ها اجازه می‌داد بدون انجام مراحل معمول وارد اتحادیه اروپا شده و آزادانه بین کشورها رفت وآمد کنند. باتوجه به ترس عمیق دولت‌های اتحادیه اروپا از پیامدهای سیاسی سیاست‌های مرزی بازتر، این نشانه‌ای قوی از اعتماد طبقه سیاسی اتحادیه اروپا در حمایت عمومی از آرمان اوکراین بود.

بر اساس این گزارش حمایت از کی‌یف اکنون با انتقادات جدی مواجه است. شورای اروپا در روابط خارجی از ابتدای سال ۲۰۲۲، نگرش مردم اروپا را در مورد جنگ در اوکراین مورد بررسی قرار داد. آخرین نظرسنجی این شورا، در پاییز امسال پیش از عملیات طوفان الاقصی در دانمارک، استونی، فرانسه، آلمان، ایتالیا، لهستان، پرتغال، رومانی، اسپانیا، سوئیس و بریتانیا با نمونه کلی ۱۵ هزار پاسخ‌دهنده انجام شد.

این مجله آمریکایی در انتهای گزارش خود تاکید کرد: بر اساس آخرین نظرسنجی، طی ماه‌های گذشته، تمایل اروپایی‌ها به اوکراین برای ادامه جنگ، کاهش ملایم اما ثابتی داشته است. هنوز کشورهایی مانند استونی، ‌دانمارک، ‌لهستان و بریتانیا وجود دارند که ترجیح برای بازپس گیری تمام اراضی اوکراین، به‌جای پایان هرچه سریعتر جنگ در آن‌ها، غالب است. اما کشورهایی مانند ایتالیا، ‌آلمان و رومانی ترجیح می‌دهند جنگ سریع‌تر پایان یابد حتی اگر این به‌معنای از دست رفتن بخشی از خاک اوکراین باشد. این نظرسنجی‌ها نشان داد در همه این کشورهای اروپایی به‌ویژه در لهستان، ‌فرانسه و ایتالیا، گزینه‌های جنگ‌طلبانه‌تر نسبت به ژانویه کاهش یافته است. همچنین تعداد قابل‌توجهی از پاسخ‌دهندگان اروپایی معتقدند سلطه غرب بر جهان باید کاهش یابد حتی اگر این به معنای پذیرش تجاوز سرزمینی روسیه به اوکراین باشد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️ریشه‌یابی دعوای ارمنستان و روسیه/ اتفاقی که به نفع غربی‌ها تمام شد

▫️خبرآنلاین

#بخش_اول

عدم حمایت روسیه از ارمنستان در بحران قره باغ علاوه بر اینکه باعث سردی روابط ایروان و مسکو شده است، برگ برنده ای در اختیار غرب قرار داده است تا به تقویت و تثبیت جای پای خود در قفقاز بپردازد.

سرگئی لاوروف در نشستی با نام "نقش و جایگاه دیپلماسی عمومی در توسعه روابط روسیه و ارمنستان" که در روز ۲۴ آذر برگزار شد، گفت: «امروز، اتحاد مسکو و ایروان در پرتو تلاش‌های غرب برای ایجاد شکاف در روابط ملت‌های برادرمان محک می‌خورد». وزیر امور خارجه روسیه همچنین افزود: « در نتیجه رایزنی‌های (دوجانبه)، توصیه‌های عملی ارائه و روابط متقابل سودمندی برقرار خواهد شد».

میخائیل گالوزین، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز در این نشست ضمن تاکید به روابط تاریخی، فرهنگی و اقتصادی بین ارمنستان و روسیه عنوان کرد که می‌توان بر مشکلات کنونی دو کشور فائق آمد و هنوز فرصت برای بهبود روابط دوجانبه وجود دارد. وی افزود :«هرگونه مشکل موقت در روابط ما نه تنها قابل‌حل، بلکه فرصتی برای توسعه بیشتر روابط متنوع فیمابین است».گفتنی است روز ۱۹ سپتامبر سال ۲۰۲۲ باکو عملیاتی برق آسا را برای تصرف منطقه قره باغ آغاز کرد. این حمله در واقع نقض آتش بسی بود که در سال ۲۰۲۰ با میانجیگری روسیه بین ارمنستان و آذربایجان برقرار شده بود. ارتش آذربایجان در این حمله قره باغ را تصرف کرد اما این اقدام آذربایجان علی رغم آنچه تصور می شد با سکوت روسیه همراه بود. عدم واکنش روسیه در برابر این اقدام آذربایجان با انتقادات تند ارمنستان همراه بود به نحوی که نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر این کشور از وابستگی تقریباً کامل کشورش به مسکو برای تامین امنیت آن به عنوان یک «اشتباه استراتژیک» ابراز تاسف کرد.

ارمنستان در حال حاضر میزبان حدود ۱۰۰۰۰ سرباز روس است که ۵۰۰۰ نفر از آنها در پایگاه نظامی ۱۰۲ روسیه در شهر گیومری و سایرین در ایروان در فرودگاه بین المللی زوارتنوتس مستقر هستند. همچنین ۲۰۰۰ نیروی حافظ صلح روسیه برای یک دوره ۵ ساله در منطقه قره باغ کوهستانی حضور دارندکه این حضور تا سال ۲۰۲۵ ادامه دارد.

▪️فاصله گرفتن ارمنستان از روسیه

ارمنستان که از عدم موضع گیری روسیه در مقابل حمله آذربایجان به قره باغ بسیار خشمگین است اقداماتی را جهت فاصله گرفتن از روسیه انجام داده است. در همین راستا ایروان از شرکت در اجلاس سران سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO)، یک ائتلاف نظامی به رهبری روسیه، که در مینسک در ۲۳ نوامبر برگزار شد، خودداری کرد و انتقاد رهبران بلاروس و روسیه را برانگیخت و مدتی پس از آن نماینده خود را از اتحاد فراخواند. بر اساس این پیمان، روسیه و ارمنستان توافقنامه دفاعی دوجانبه دارند. اما هم مسکو و هم سازمان پیمان امنیت جمعی از مداخله یا محکوم کردن تهاجم آذربایجان به قره باغ خودداری کردند. چند ماه بعد، ارمنستان از میزبانی رزمایش پیمان امنیت جمعی امتناع ورزید و مقامات ارمنستان اعلام کردند که رزمایش نظامی مشترک با امریکا از یازدهم تا بیستم سپتامبر در خاک آنها برگزار می شود. این رزمایش ۱۰ روزه موسوم به «شریک عقاب» با شرکت ۸۵ نظامی آمریکایی و ۱۷۵ سرباز ارمنی برای آماده‌سازی ارمنستان جهت شرکت در ماموریت‌های بین‌المللی حفظ صلح در روزهای مقرر برگزار شد و به شدت خشم مسکو را بر انگیخت به نحوی که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: «در این شرایط، مسلم است که برگزاری چنین رزمایش‌هایی به تثبیت اوضاع و تقویت فضای اعتماد متقابل کمک نمی‌کند.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️ریشه‌یابی دعوای ارمنستان و روسیه/ اتفاقی که به نفع غربی‌ها تمام شد

▫️خبرآنلاین

#بخش_پایانی

از دیگر اقدامات ارمنستان که موجب خشم روسیه شده است پیوستن این کشور به دیوان کیفری بین المللی (ICC) است. ایده پیوستن به دیوان کیفری بین‌المللی اولین بار پس از حمله آذربایجان به قره باغ در سپتامبر ۲۰۲۲ مطرح شد. در آن زمان، ایروان گفت که عضویت ICC اهرمی برای بازخواست بین المللی باکو خواهد بود. انگیزه ارمنستان این بود که بتواند از آذربایجان در دادگاه کیفری بین المللی به دلیل سوء استفاده از ارامنه شکایت کند. در همین حین در ماه مارس دادگاه کیفری بین‌المللی حکم بازداشت پوتین را صادر کرد، با این وجود ارمنستان از عضویت در دیوان منصرف نشد این مساله این معنا را دارد که اگر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به ارمنستان سفر کند، دستگیر خواهد شد. واکنش مسکو قابل پیش بینی بود .دیمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین، این اقدام ارمنستان را اقدامی "بسیار خصمانه" خواند.از دیگر عوامل تنش زا در روابط روسیه و ارمنستان در ماه های اخیر ارسال بسته ای از کمک های بشردوستانه توسط ارمنستان به اوکراین بود که شخصاً توسط همسر پاشینیان، آنا هاکوبیان، تحویل داده شد.

مجموعه اقدامات ارمنستان منجر به واکنش هائی از جانب روسیه شده است مثلا تلویزیون دولتی روسیه که در ارمنستان پخش می شود بارها پاشینیان را مسئول از دست دادن قره باغ معرفی کرده است. همچنین پس از حرکت ارمنستان به سمت عضویت در دادگاه کیفری بین المللی، سازمان تنظیم کننده کشاورزی روسیه، واردات لبنیات از ارمنستان را به حالت تعلیق درآورد.

▪️نزدیک شدن ارمنستان به غرب

عدم حمایت روسیه از ارمنستان در بحران قره باغ علاوه بر اینکه باعث سردی روابط ایروان و مسکو شده است، برگ برنده ای در اختیار غرب قرار داده است تا به تقویت و تثبیت جای پای خود در قفقاز بپردازد. غرب که فرصت را مغتنم دیده است از همان آغاز کدورت بین ارمنستان و روسیه سعی کرده است تا از این شرایط به نفع خود بهره برداری کند. در این بین بخصوص فرانسه بیشترین استفاده را از موقعيت کرده است به نحوی که کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه روز ۳ اکتبر در سفر به ارمنستان خبر از فروش تجهیزات نظامی به این کشور داد. البته باید افزود که رغبت به روابط متقابل تنها از جانب غرب نیست بلکه ارمنستان هم به شدت به این روابطه علاقه نشان داده است چرا که با افزایش نگرانی ها مبنی بر اینکه باکو ممکن است تجاوزات خود را حتی به خاک ارمنستان نیز گسترش دهد، این کشور قفقاز جنوبی به دنبال متحدانی قابل اعتمادتر از روسیه می گردد. بنابراین اکنون، با وجود وابستگی عمیق اقتصادی کشور به روسیه، رهبران ارمنستان به دنبال همکاری امنیتی و یافتن شرکای مشتاق در غرب هستند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
گفت_وگوی_احمد_غلامی_با_فریدون_مجلسی_و_صادق_زیباکلام_درباره_هنری.docx
37 KB
‎⁨گفت_وگوی احمد غلامی با فریدون مجلسی و صادق زیباکلام درباره هنری کیسینجر⁩.docx

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️درگیری بزرگ در دریای سرخ نزدیک است؟ / اعراب موافق حمله به یمن هستند؟ / اگر جنگ شود، تهران و ریاض وارد ماجرا نخواهند شد

▫️انتخاب

احتمال اقدام نظامی آمریکا و اسرائیل در دریای سرخ علیه یمن، نگرانی‌های متفاوتی را میان اعراب از جمله در عربستان و قطر و امارات به وجود آورده است. در این بین عربستان نگرانی‌های بیشتری دارد، زیرا حمله به حوثی‌ها می‌تواند منجر به شکسته شدن آتش بس و برهم خوردن نسبی روابط با ایران شود. 
 
"رحمان قهرمان پور"، کارشناس بین الملل، درباره احتمال افزایش تنش در دریای سرخ به «انتخاب» گفت: تقریبا از دو دهه پیش رقابت بین قطر، امارات و عربستان در دریای سرخ جدی‌تر شد. نه تنها این سه کشور در حوزه دریای سرخ رقابت می‌کنند بلکه در آفریقا نیز رقابت جدی دارند. کشور اریتره از اتیوپی جدا شده و به دریای سرخ راه دارد، اما اتیوپی ندارد. سه کشور عربی سعی کردند در آن ناحیه از طرفین دعوا حمایت کنند که باعث اختلاف شد. حتی امارات و عربستان که ارتباط نزدیک دارند در بحث یمن دچار اختلاف هستند. با وجود اینکه این سه کشور دچار اختلاف هستند، در مورد حفظ امنیت کشتی رانی در دریای عمان و دریای سرخ اجماع نظر دارند. امارات در سال‌های اخیر یک ناوگان دریایی نسبتا قدرتمند را شکل داده تا امنیت خطوط کشتی رانی را تامین کند که جز اصول سیاست خارجی امارات در سال‌های اخیر شده است. الان امارات در جزیره سقطری حضور نظامی دارد تا بتواند امنیت خطوط کشتی رانی و تجارت را در این منطقه تامین کند. شرکت دبی پورت نیز یکی از اصلی‌ترین شرکت‌های حاضر در جیبوتی است که امارات نیز بخشی از عملیات خود را علیه یمن از این ناحیه انجام می‌داد. با وجود این هر سه کشور عربی برای تامین امنیت در دریای سرخ اجماع نظر دارند، چون تهدید امنیت در آن نقطه باعث کاهش درآمد هر سه کشور خواهد شد.

وی در رابطه با مواضع هر یک از سه کشور امارات، قطر و عربستان نسبت به تنش در دریای سرخ اظهار داشت: قطر حتما مخالف هرگونه اقدام نظامی علیه حوثی هاست. قطر با ایران و حماس روابط نزدیک دارد و با توجه به اینکه حوثی‌های یمن و انصارالله این اقدام را برای حمایت از فلسطین انجام دادند بعید است که قطر موافق اقدام نظامی علیه حوثی‌ها باشد. بعد از بهبود روابط ایران و عربستان، خود عربستان هم با حوثی‌ها به صلح رسیده و حمله آمریکا به آن‌ها ممکن است آتش بس را بهم بزند. نتیجتا عربستان تمایلی برای جنگ انصارالله و آمریکا ندارد. آمریکایی‌ها می‌دانند که در این شرایط حمله به انصارالله باعث بهم خوردن آتش بس می‌شود. اماراتی‌ها مواضع مبهمی دارند؛ از نظر معادلات داخلی در یمن، اماراتی‌ها طرفدار تضعیف انصارالله است؛ ضمن اینکه طرفدار تضعیف عربستان در آنجا هم هست، اما می‌داند که دست بازی ندارد. ممکن است که در ظاهر اماراتی‌ها از اقدام نظامی حمایت نکند، اما در پشت پرده از هر اقدامی که باعث شود انصارالله تضعیف شود حمایت می‌کند. در کل موضع عربستان و قطر و امارات درباره برخورد آمریکا با انصارالله تفاوت دارد.
 
وی سپس درباره وضعیت دریای سرخ و آفریقا پس از اقدام نظامی احتمالی آمریکا بیان کرد: ضلع غربی دریای سرخ یک منطقه شکننده است؛ در دهه‌های گذشته بحث دزدی دریایی در این منطقه زیاد بود؛ الان در سومالی دو دولت حاکم است. در اتیوپی هم دولت مرکزی با چریک‌های تیگاری در جنگ است؛ اختلاف بین اریتره و اتیوپی خیلی جدی است و فقط در جیبوتی به خاطر امنیت دریایی، خیلی از کشور‌های غربی در انجا پایگاه نظامی دارند. سودان هم در شمال دچار جنگ داخلی است و سودان هم با مصر اختلاف دارد. متاسفانه آن ناحیه از نظر امنیتی بسیار شکننده است و پتانسیل ایجاد ناامنی را دارد و رقابت قطر و عربستان و امارات هم این رقابت را تشدید کرده است. این رقابت به ضرر ایران بوده و حضور ایران در آن منطقه را محدود کرده است. اما وقتی به ناحیه مقابل دریای سرخ می‌رسیم، عربستان و یمن منافع مهمی در دریای سرخ دارند. عربستان برای اینکه به اهداف اقتصادی خود برسد نیازمند یک دریای سرخ آرام است، چون برای گسترش توریسم نیازمند عدم تنش است تا بتواند در آنجا جزایر مصنوعی بسازد. آرام بودن دریای سرخ تنها با آرام بودن یمن ممکن است؛ بنابراین عربستان به شدت نگران تشدید درگیری‌ها در دریای سرخ است.
 
قهرمانپور گفت: به نظر من احتمال درگیری اندک است و مسئله فعلی این است که آمریکا و متحدان او به دنبال این هستند که ائتلافی بین المللی برای تامین امنیت خطوط کشتی رانی ایجاد کنند. اما در صورتی که درگیری نظامی اتفاق بیفتد ایران و عربستان خویشتنداری خواهند کرد و وارد درگیری نمی‌شوند. آن چیزیکه الان حوثی‌ها اعلام کردند هدف قرار دادن کشتی‌های اسراییلی است و قصد جنگ با هیچ کجای دیگر را ندارند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
هیأت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل و شورای اجرایی کانال و گروه مطالعات روابط بین الملل

@iirjournal

@motaleeat_ravabt

@int_r_studies
▫️تبدیل شدن رأی ایالت کلورادو به رویه در سایر ایالات، برای ترامپ خطرناک است/احتمال نقض رأی توسط دیوان عالی آمریکا وجود دارد

▫️ایلنا

«امیرعلی ابوالفتح» کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به رد صلاحیت دونالد ترامپ برای انتخابات ریاست جمهوری در ایالت کلرادو در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: دادگاه عالی کلرادو اخیرا طی حکمی بر اساس وقایع ششم ژانویه ۲۰۲۱ میلادی که علیه ساختمان کنگره این کشور رخ داد و با استناد به بخش سوم متمم ۱۴ قانون اساسی آمریکا، صلاحیت دونالد ترامپ را برای شرکت در انتخابات مقدماتی این ایالت رد کرده است. در متمم مذکور صراحتاً آمده که هر شخص علیه دولت فدرال در اقدامی مشارکت داشته باشد، نمی‌تواند در رویدادهای سیاسی و انتخابات شرکت کند. این متمم بعد از جنگ داخلی آمریکا تصویب شد و به این جهت بود که نمی‌خواستند اعضای کنفدراسیون در آن برهه وارد انتخابات شوند و در نهایت پست‌های کلیدی را تصرف کنند.

وی ادامه داد: توجه داشته باشید که در رأی صادر شده از سوی دادگاه عالی کلرادو به این نکته اشاره شده که حزب جمهوری‌خواه در این ایالت نمی‌تواند نام دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین ایالات متحده را در اوراق انتخابات مقدماتی این حزب درج کند ولی از آنجا که اتهام مشارکت ترامپ در شورش علیه کنگره همچنان مورد تایید قرار نگرفته است احتمال دارد که دیوان عالی آمریکا این رأی را نقض کند. توجه داشته باشید اگر این رای توسط دیوان عالی آمریکا رد نشود، ترامپ باز هم می‌تواند با نادیده گرفتن ایالت کلرادو به رقابت انتخاباتی خود ادامه دهد. آنچه در این میان خطرناک جلوه می‌کند این است که اگر اتفاقی که در ایالت کلرادو رخ داده در سایر ایالت‌های آمریکا به یک رویه تبدیل شود، آنموقع شرایط برای رئیس‌جمهوری پیشین ایالات متحده دشوار خواهد شد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که تا به اینجا، صرفاً بحث انتخابات مقدماتی مطرح است. نقشه انتخاباتی ایالات متحده نشان می‌دهد که ترامپ نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواهان خواهد بود و در مقابل جو بایدن نامزد نهایی حزب دموکرات است اما در مورد روندها و نتایج نهایی نمی‌توان هیچ تحلیل دقیقی را ارائه داد؛ چراکه هر دو نامزد فاصله نزدیکی با یکدیگر دارند اما در نهایت باز هم نمی‌توان تحلیل دقیق در خصوص نتایج و اتفاقات پیش‌رو ارائه کرد. در این میان باید توجه داشته باشیم که شخصی مانند «استیو بنن» که کمپین انتخاباتی ترامپ در سال ۲۰۱۶ را هدایت میکرد و به نوعی یک خبره رسانه‌ای به حساب می‌آید، مجدداً به نفع ترامپ فعال شده اما توجه داشته باشید که سخنان وی در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ با سخنان او در سال ۲۰۱۶ میلادی متفاوت است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه استیو بنن اعلام می‌کند ترامپ در کنار خود یک زن را به عنوان معاون برمی‌گزیند، عملاً یک مسأله خارق‌العاده به حساب نمی‌آید، چراکه این مدل از اقدام‌ها توسط نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا در ادوار گذشته هم انجام شده و به همین دلیل ممکن است ترامپ شخصی مانند نیکی هیلی را به عنوان معاون خود انتخاب کند. به هر ترتیب هنوز نامزد نهایی حزب جمهوری‌خواهان و حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا مشخص نشده اما در کل نمی‌توان وضعیت دونالد ترامپ را نامناسب دانست. مضاف بر اینکه هنوز هم رأی نهایی دادگاه‌های ترامپ به نفع یا به ضرر او صادر نشده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/09/30 23:33:35
Back to Top
HTML Embed Code: