Telegram Web Link
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
/فارن پالیسی/

▫️۳ سناریوی درمورد بند و بست یمنی‌ها در دریای سرخ / گام بعدی بایدن چیست؟ / فعلا نمی شود به ایران حمله کرد

▫️انتخاب

#بخش_اول

"فارن پالیسی" در مطلبی به قلم "بروس جونز"، عضو ارشد مرکز امنیت، استراتژی و فناوری تالبوت مؤسسه بروکینگز نوشت: دریای سرخ ممکن است بحث برانگیزترین دریای تاریخ باشد. این ناحیه حداقل 500 سال است که محل رقابت امپراتوری ها یا قدرت های بزرگ بوده است، از جستجوی پرتغالی ها برای مسیر دریایی به آسیا گرفته تا جنگ سرد. این دریا همچنان مهم ترین مسیر تجاری بین آسیا و اروپاست. کانال سوئز در خروجی شمالی آن، جایگاه خود به عنوان مهم ترین نقطه گلوگاه جهان را به تنگه سنگاپور واگذار کرده است، اما همچنان دومین کانال حیاتی دنیاست. 30 درصد از ترافیک جهانی کشتی های کانتینربر از طریق این کانال انجام می شود. کشتی های کانتینربر، در جهانی سازی تجارت، جایگاهی مشابه تریلی های 18 چرخ در ایالات متحده دارند. علاوه بر این، این منطقه، گذرگاه بخش مهمی از نفت و گاز مصرفی جهان است: طبق گزارش اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، روزانه 7.1 میلیون بشکه نفت و 4.5 میلیارد فوت مکعب گاز طبیعی از باب المندب (ورودی جنوبی دریای سرخ) عبور می کند.
 
بنابراین حملات حوثی ها به کشتیرانی «اسرائیلی» در روزهای اخیر، پتانسیل ایجاد اختلال بزرگ در تجارت جهانی را دارد. «اسرائیلی» در گیومه آمده است زیرا مالکیت کشتی تجاری پیچیده و مبهم است: مالکیت کشتی، اپراتور و پرچم ثبت شده، اغلب متفاوت است و هیچکدام لزوماً هیچ ارتباطی با مالکیت یا مقصد محموله کشتی یا ملیت خدمه ندارد.  علاوه بر این، پیش تر حملات حوثی ها نسبتا متمرکز بر کشتی هایی بود که اسماً به اسرائیل مرتبط بودند، اما اکنون این حملات بی هدف تر شده اند. مهم ترین شرکت های حمل و نقل کانتینری جهان - از جمله MSC، Maersk، Hapag-Lloyd  و Cosco - به دلیل ترس از تلفات جانی یا آسیب به کشتی ها، عبور از این آب ها را متوقف کرده‌اند.
 
گروه ضربت جدیدی به رهبری ایالات متحده با نام «نگهبانان سعادت» تشکیل شده است. این گروه ضربت، یک ائتلاف دریایی برای محافظت از کشتی های تجاری در برابر حملات حوثی هاست. این ائتلاف تحت یک مکانیسم از قبل موجود، یعنی ائتلاف «نیروهای دریایی ترکیبی» موسوم به (CMF) عمل خواهد کرد. تا کنون، 9 کشور به طور رسمی عضو این ائتلاف شده اند (البته برخی از آنها با کمک های بسیار اندک - به عنوان مثال، کانادا تنها سه افسر خود را فرستاده و هنوز کشتی ارسال نکرده است). گزارش هایی وجود دارد مبنی بر اینکه کشورهای دیگری نیز بی سر و صدا با عضویت یا مشارکت در این ائتلاف موافقت کرده اند. کشور هند که در این مساله با خطرات زیادی مواجه است (به ویژه به دلیل تعداد زیاد اتباع هندی در میان خدمه خطوط تجاری اصلی)، بخشی از ائتلاف نیست، اما به طور مستقل با دو کشتی در این تلاش مشارکت می کند.

ایالات‌متحده و فرانسه مدت هاست که پایگاه هایی در جیبوتی برای اعمال قدرت در دریای سرخ دارند و اخیراً ژاپن و چین نیز به آنها ملحق شده‌اند. اتحادیه اروپا نیز از پایگاه فرانسه برای حمایت از عملیات آتالانتا (یک گروه ضربت ضد دزدی دریایی برای حفاظت از تجارت در نزدیکی خلیج عدن) استفاده می کند. گروه ضربت ترکیبی 151 به رهبری ایالات متحده، نیز ماموریت مشابهی دارد. اما این زد و خورد یک مبارزه حیرت انگیز نامتقارن است. حوثی ها با تعداد انگشت شماری موشک و پهپاد، موفق شده اند یکی از مهم ترین شریان های اقتصاد جهانی را در معرض خطر قرار دهند.این عدم تقارن باعث شده است که برخی از بحث ها بر روی قیمت پهپادها دربرابر قیمت موشک های مورد استفاده برای دفاع از کشتی ها، متمرکز شود. این معیار، اشتباه است. معیار درست، قیمت موشک در مقابل قیمت کشتی هایی است که هدف پهپادهای حوثی ها قرار می گیرند. یک حمله پهپادی موفق، می‌تواند کشتی‌ای به ارزش بیش از 50 میلیون دلار که حامل کالاهای تجاری احتمالاً  به ارزش حدودا 500 میلیون دلار است (در برخی موارد، تقریباً دو برابر این مقدار) را نابود کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/فارن پالیسی/

▫️۳ سناریوی درمورد بند و بست یمنی‌ها در دریای سرخ / گام بعدی بایدن چیست؟ / فعلا نمی شود به ایران حمله کرد

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

مشکل واقعی، مسئله دیگری است. کشتی های اصلی که برای این عملیات استفاده می‌شوند، ناوشکن‌های کلاس Arleigh Burke امریکا و کلاس Daring بریتانیا هستند که تقریباً 60 موشک که برای سرنگونی پهپاد یا موشک مفید است را حمل می کنند. (آنها انواع دیگری از موشک ها را نیز حمل می کنند، اما برای این مبارزه مناسب نیستند.) با سرعتی که حوثی ها حملات خود را انجام می دهند، یک کشتی تنها ظرف چند هفته تسلیحات مربوطه خود را مصرف می کند و لازم است دوباره تجهیز شود. هیچ راهی برای تامین مجدد این موشک ها در دریا وجود ندارد. اگر حوثی‌ها سرعت حملاتشان را حفظ کنند و به طور مداوم پهپادها و موشک هایشان تامین شود (که محتمل به نظر می رسد)، هزینه حفظ عملیات اسکورت دریایی - از جمله هزینه‌های عملیاتی کردن کشتی ها از راه دور - به سرعت به ده‌ها میلیارد دلار افزایش می‌یابد.

▪️غرب با سه گزینه مواجه است که همگی دارای جنبه های منفی جدی هستند.
 
گزینه اول این است که مسیر حمل و نقل را تغییر دهند. در حال حاضر، تا زمانی که گروه ضربت تشکیل شود، کشتیرانان مسیرهای خود را بین دریای سرخ و سفر طولانی در اطراف دماغه امید نیک در جنوب آفریقا تغییر می دهند. این کار قبلا در زمانی که کانال سوئز در نتیجه جنگ های اعراب و اسرائیل در اواخر دهه 1960 و اوایل دهه 70 بسته شد، نیز انجام شده بود. اما تجارت جهانی در آن زمان کسری از تجارت جهانی اکنون بود. تغییر مسیر از طریق دماغه امید، تقریباً 60 درصد به زمان (و هزینه سوخت) ترانزیت کالا از بنادر آسیایی به بنادر اروپایی اضافه می کند. این کار تنها سبب افزایش هزینه ها  برای شرکت های حمل و نقل دریایی و در نتیجه افزایش قیمت برای مصرف کننده ها نمی شود، بلکه مهم‌تر از آن، تولید به موقع کالا در جهان را دچار اختلال می کند.  اگرچه این یک گزینه قابل قبول برای یک یا دو هفته است، اما بیش از این، اختلال در زنجیره تامین جهانی مبتنی بر دریا، قابل توجه خواهد بود.
 
گزینه دوم، حمله به موشک ها و پهپادهای حوثی ها در مبدا، برای از بین بردن تسلیحات یا جلوگیری از حملات است. در حال حاضر جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، به این دلیل که مجوز این کار را هنوز نداده، مورد انتقاد قرار گرفته است. هرچند این گزینه به راحتی مطرح می شود، اما انجام آن به این سادگی نیست. برای نیروهای حوثی سخت نخواهد بود که هم خود و هم انبار پهپادها و موشک‌هایشان را از هدف‌گیری ایالات متحده پنهان کنند. بنابراین هرگونه حمله باید بسیار گسترده باشد و حتی در این حالت نیز ممکن است، همه تسلیحات حوثی ها از بین نرود. آیا این کار، ایران به عنوان حامی اصلی حوثی ها را بازخواهد داشت؟ مشخص نیست چگونه یا چرا. حمله به ایران، گام منطقی بعدی است و ممکن است ضروری باشد، اما در حالی که اسرائیل با تهدید موشکی حزب الله در مرز شمالی خود با لبنان دست و پنجه نرم می کند، این اقدام با ریسک جدی تشدید تنش ها همراه خواهد بود.
 
گزینه سوم، گسترش ائتلاف است. تاکنون آلمان علی رغم برخی انتقادات، وارد این ائتلاف نشده است، اما دلیل موجهی دارد. درخواست های فزاینده ای برای حضور نیروی دریایی نه چندان قدرتمند آلمان در آب های شمال اروپا وجود دارد، جایی که روس‌ها با زیردریایی های خود قدرت نمایی می کنند. از استرالیا نیز خواسته شد که به این ائتلاف بپیوندد، اما این استدلال متقابل را مطرح کرد که ظرفیت دریایی متوسطش بهتر است در غرب اقیانوس آرام مستقر شود. ژاپن می تواند کمک کند، به خصوص که پایگاهی در جیبوتی دارد. یکی دیگر از مشارکت کنندگان بالقوه، چین است که پایگاهی در نزدیکی آن منطقه دارد و سابقه طولانی در مشارکت در عملیات ضد دزدی دریایی در اقیانوس هند نیز دارد. اما در اینجا یک معضل برای غرب وجود دارد: آیا قدرت‌های غربی ترجیح می دهند خودشان بهای حفاظت از تجارت جهانی دریاپایه را بپردازند، که چین بزرگترین منبع و احتمالاً ذینفع اصلی آن است، یا اینکه می پذیرند چین را وارد ائتلاف کنند و در نتیجه، قدرت نمایی دریایی چین در سراسر دریاهای آزاد را تسهیل کنند؟
 
مساله اساسی این است که تضاد عمیقی بین واقعیت جهانی شدن (که به شدت به تجارت مبتنی بر دریا و چین وابسته است) و واقعیت رقابت ژئوپلیتیکی (که در آن قدرت دریایی به سرعت به عنوان یک بعد مرکزی در حال ظهور است)، وجود دارد. تنش‌ها و انتخاب های بد در دریای سرخ فراوان است، اما آنها همچنین منادی انتخاب های سخت تر و آب های متلاطم پیش رو هستند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️راه‌حل بین‌المللی در قبال حمله اسرائیل به اماکن ممنوعه، تشکیل کمیته حقیقت‌یاب است/واشنگتن و تل‌آویو تنها در روش کسب منافع با هم اختلاف دارند/ کشورهای عربی و اسلامی صرفاً در حال شعار دادن هستند

▫️ایلنا

#بخش_اول

«مهدی ذاکریان» استاد حقوق و سیاست بین‌الملل در تشریح ابعاد حقوقی و سیاسی حملات اسرائیل به بیمارستان‌ها و اماکن در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: از منظر حقوق جنگ و حقوق بین‌الملل بشردوستانه اماکن غیرنظامی، مدارس، پایگاه‌های امدادی و نیروهای امدادی و همچنین بیمارستان‌ها اماکنی هستند که بر اساس کنوانسیون چهارگانه ژنو، نباید مورد حمله قرار بگیرند و حمله به این اماکن جنایت جنگی محسوب می‌شود که مرجع پیگیری آن هم دیوان کیفری بین‌المللی خواهد بود. در مورد وضعیت غزه هم دقیقاً چنین مسائلی مطرح هستند؛ چراکه دولت فلسطین اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی را به تصویب رسانده و می‌تواند در این مرجع قضایی علیه اسرائیل و اقدامات آنها علیه غیرنظامیان در غزه اقدام کند. باید توجه شود که از منظر سیاسی و نظامی هم نظامیان اسرائیل مدعی هستند که در این اماکن غیرنظامی، نیروهای حماس حضور دارند.

وی ادامه داد: تل‌آویو اعلام کرده در زیر برخی از بیمارستان‌ها، مقر فرماندهی حماس و تسلیحات مربوط به این جریان وجود دارد که البته حماس هم تمامی این ادعاهای اسرائیل را رد کرده است. بر همین اساس راه‌حل بین‌المللی برای جلوگیری از حملات به اماکن غیرنظامی و مراکز ممنوعه این است که کشورهای بی‌طرف مانند سوئیس به این پرونده ورود کنند و پیشنهاد برپایی یک کمیته تحقیق را بدهند. همچنین سازمان ملل هم می‌تواند یک کمیته حقیقت‌یاب تشکیل دهد و تمامی اتفاقاتی که در آنجا رخ داده پیگیری شود که متأسفانه هنوز این کمیته حقیقت‌یاب تشکیل نشده است. اسرائیل همچنان مدعی است که حماس در مناطق غیرنظامی حضور دارد و حملات خود را اینگونه توجیه می‌کند که البته باز هم اقدامات تل‌آویو نقض حقوق بشردوستانه به حساب می‌آید. لذا به نظرم بهترین راه حل تشکیل کمیته حقیقت‌یاب خواهد بود و در غیر این صورت صرفاً دیوان کیفری بین‌المللی باید وارد میدان شود.

این تحلیلگر ارشد مسائل سیاسی تصریح کرد: توجه داشته باشید که ایالات متحده و اسرائیل در روش کسب منافع با هم اختلاف دارند اما در مورد اصل منافع هیچ اختلافی با یکدیگر ندارند و مخالفتی هم از سوی واشنگتن با منافع استراتژیک اسرائیل وجود نداشته و ندارد؛ چراکه نتیجه حضور اسرائیل در خاورمیانه تامین کننده منافع ایالات متحده بوده و همچنین حضور آمریکا هم تامین کننده امنیت و منافع اسرائیل به حساب می‌آید.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️راه‌حل بین‌المللی در قبال حمله اسرائیل به اماکن ممنوعه، تشکیل کمیته حقیقت‌یاب است/واشنگتن و تل‌آویو تنها در روش کسب منافع با هم اختلاف دارند/ کشورهای عربی و اسلامی صرفاً در حال شعار دادن هستند

▫️ایلنا

#بخش_پایانی

البته در خصوص شیوه جنگ غزه هم اختلاف نظر میان آمریکا و اسرائیل وجود دارد اما در خصوص ریشه کن کردن حماس یا حق اسرائیل برای دفاع از خود به هیچ وجه مخالفتی از سوی آمریکا با اسرائیل دیده نمی‌شود. به همین دلیل است که ایالات متحده همانند تل‌آویو بر آتش‌بس موقت تاکید دارد؛ به صورتی که در این مدت کوتاه و پس از تبادل اسرا، مجدداً موج بازداشت‌ها در کرانه باختری به انضمام حمله و قتل عام ساکنان غزه از سوی اسرائیل تشدید می‌شود.

وی افزود: توجه کنید که نتانیاهو به دنبال نابود کردن دشمنان خود و صرفاً پیشرفت اشغالگری و در نهایت مشروعیت دادن به این روند است و حتی این مسئله تا جایی ادامه پیدا کرده که محصولات کشاورزی فلسطینی‌ها در کرانه باختری توسط اسرائیلی‌ها برداشت می‌شود که باید آنرا ممانعت از اجرای حقوق طبیعی فلسطینی‌ها دانست. آنچه در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که عده‌ای همین حالا در سخن و عمل به دنبال آن هستند تا سازمان ملل و شورای امنیت علیه اسرائیل قطعنامه صادر کنند اما باید دانست که اسرائیل دشمن اروپا و اروپا دشمن اسرائیل نیست. به همین دلیل این سوال مطرح می‌شود که چرا کشورهای عربی و دولت‌های مسلمان هیچ اقدامی برای فلسطین و غزه انجام نمی‌دهند؟ برخی‌ها تا همین دیروز اعلام می‌کردند که قطعنامه شورای امنیت صرفاً یک کاغذ پاره است و حالا همان اشخاص خواستار آن هستند تا شورای امنیت سازمان ملل علیه اسرائیل قطعنامه صادر کند.

ذاکریان در پایان خاطرنشان کرد: معتقدم که جهان و تمامی دولت‌ها باید از مردم فلسطین دفاع کنند؛ چراکه اسرائیل در حال قتل عام غیرنظامیان است و باید این روند متوقف شود. اسرائیل بی‌رحمانه کار خود را انجام می‌دهد و کشورهای اسلامی صرفاً در حال شعار دادن هستند؛ حال چرا در این شرایط باید از اروپا و آمریکا که دوست اسرائیل به حساب می‌آیند انتظار داشته باشیم تا روند مذکور را متوقف کنند؟ چرا باید از سازمان ملل که در مدار هدایت غرب قرار دارد انتظار چنین مسئله‌ای را داشته باشیم؟ به نظرم نهادهای بین‌المللی مانند آنروا کمک‌های خود را (اگرچه ناکافی بوده) به غزه رسانده‌اند و دبیرکل سازمان ملل هم اقداماتش را انجام داده که البته این میزان از کنشگری کافی نیست و با نقطه مطلوب فاصله دارد؛ ولی در نهایت باید کشورهای مسلمان و دولت‌های عربی هم بیش از این به میدان بیایند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/بروکینگز/

▫️چگونگی تاثیر انتخابات تایوان بر روابط با چین


▫️ایرنا

#بخش_اول

اندیشکده "بروکینگز" در گزارشی مواضع احزاب تایوان را برای انتخابات پیش رو در این جزیره و چگونگی تاثیر نتیجه انتخابات بر روابط با چین بررسی کرده است.

در پنج انتخابات قبلی ریاستی تایوان سران دو حزب بزرگ رقابت نزدیکی داشتند و برنده اکثریت آرا را دریافت کرده است. این دو حزب بزرگ کومینتانگ (KMT) حزب حاکم سابق و حزب مترقی دموکرات (DPP) حزب حاکم فعلی است.انتخابات ریاستی امسال تایوان نسبت به دوره‌های قبلی متفاوت است. علاوه بر هو یو- ایه نامزد کومینتانگ و ویلیام لای چینگ-ته نامزد حزب مترقی دموکرات ، کو ون-جه نامزد حزب خلق تایوان (TPP) نیز در رقابت‌ها حضور دارد.

حزب کومینتانگ دست کم به لحاظ اقتصادی علاقمند به تعامل با چین است در حالیکه حزب مترقی دموکرات چین را به عنوان تهدید در گذر زمان می‌بیند. حزب خلق تایوان ضد وضع موجود است و با حمایت قوی از سوی جوانان پیشرفت کرده است. در نظرسنجی‌ها حزب DPP با ۳۵.۲ درصد، حزب KMT با ۳۲.۱ درصد و حزب TPP با ۱۹.۷ درصد شانس پیروزی در انتخابات را دارند.

مشخصا اگر نامزدهای احزاب KMT و TPP بتوانند یک ائتلاف مشترک تشکیل دهند، احتمالا قدرت را به دست می‌آورند. یک تلاش جدی در ماه نوامبر برای انجام این کار وجود داشت؛ هر چند این دو حزب بر سر اینکه چه کسی باید در راس دولت باشد، اختلاف نظر دارند و همین باعث شکست تلاش پیشین آنها شد.

یک عامل دیگر بسیج رای دهندگان یا حصول اطمینان از حضور حامیان در پای صندوق‌های رای است که در مجموع حزب مترقی دموکرات از این لحاظ نسبت به سایر احزاب در وضعیت بهتری است. کومینتانگ اتکای بیشتری بر روی شبکه‌های سازمانی دارد و کو ون-جه نیز فاقد ظرفیت قدرت حزبی است و از کاریزما خود استفاده می‌کند.

▪️نگرانی‌های رای دهندگان در تایوان

سیاست در قبال چین همیشه یک مساله مهم در کارزارهای انتخابات ریاستی تایوان بوده است. کومینتانگ در تلاش است تا ثابت کند که سیاست حزب مترقی دموکرات در قبال چین بسیار بی‌پروایانه است. این حزب می‌گوید که این انتخابات یک انتخاب بین صلح و جنگ است و کومینتانگ حزب صلح است. اما حزب مترقی دموکرات تاکید دارد که چین خطرناک است بنابراین تایوان باید بازدارندگی را تقویت کرده و روابط با آمریکا را بهبود بخشد.

هر حزب بزرگ سعی دارد به رای دهندگان اطمینان دهد که سیاستش در قبال چین صحیح است. لای چینگ-ته نامزد حزب DPP تاکید کرده است که وی به دنبال استقلال تایوان نخواهد بود بلکه سیاست متوازن تسای اینگ-ون رئیس فعلی تایوان را ادامه خواهد داد. هو یو- ایه نامزد کومینتانگ مدعی است که وی می‌تواند همزمان با حفاظت از منافع تایوان، بهره برداری حداکثری از رابطه با چین داشته باشد.درحالیکه مسائل داخلی دیگر مثل داشتن یک شغل و درآمد خوب برای ساختن زندگی از دغدغه‌های دیگر جوانان تایوان بر شمرده شده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/بروکینگز/

▫️چگونگی تاثیر انتخابات تایوان بر روابط با چین


▫️ایرنا

#بخش_پایانی

▪️تاثیر انتخابات بر روابط آمریکا، تایوان و چین

اگر لای چینگ-ته به عنوان نامزد حزب مترقی دموکرات پیروز انتخابات شود، هشدارهایی صادر شده که وی به صورت اجتناب ناپذیری به سمت استقلال قانونی تایوان پیش خواهد رفت و این مساله خطر جنگ بین تنگه‌ای با دخالت آمریکا را افزایش خواهد داد درحالیکه این دیدگاه به چند دلیل اشتباه است.

اول، لای موضع خود را در قبال چین به سمت و سوی احتیاطی که تسای آن را دنبال کرده، تغییر داده است. وی مدعی است که تبدیل به نامزدی می‌شود که از وضع موجود حفاظت می‌کند و با موضع تسای در مورد سر خم نکردن در برابر چین و همچنین تحریک نکردن پکن موافق است زیرا تایوان حمایت آمریکا را دارد.

دوم، اگرچه چین به اعلام استقلال از سوی تایوان با کارزار نظامی واکنش نشان می‌دهد، اما پکن می‌داند که این مساله کاملا خطرناک است چرا که ارتش خلق چین آماده انجام چنین عملیات پیچیده‌ای نیست.

سوم، چین گزینه ادامه راهبردی را دارد که در قبال دولت تسای اتخاذ کرده بود، یعنی یک کمپین تهدید و اجبار گسترده که شامل نمایش زور نظامی یا انواع فشارها و ارعاب غیرنظامی است و یک رویکرد کم خطر به حساب می‌آید.

چهارم، اگرچه چین درصورت پیروزی نامزد کومینتانگ، اقدام‌های تهدیدآمیز خود را کاهش می‌دهد اما مشخص نیست که دو طرف چقدر به روزهایی باز می‌گردند که ما یینگ-جئو رئیس اسبق دولت تایوان از این حزب یک سیاست تعامل با چین را دنبال می‌کرد. خیلی چیزها از سال ۲۰۰۸ و زمان ریاست ما یینگ-جئو تغییر کرده است. یکی از تغییرات این است که به علت رفتار ارتش خلق چین در جاهایی مانند هنگ‌کنگ و تغییرات در افکار عمومی تایوان، کومینتانگ در قبال چین نسبت به زمانی که او در قدرت بود محتاط‌تر است.

در نهایت، مردم تایوان رهبر بعدی خود را روز ۱۳ ژانویه انتخاب خواهند کرد. هر کدام از نامزدها و حزب‌ها پیروز شوند، آنها با چالش‌های حکمرانی مواجه خواهند شد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️دلایل مخالفت ترکیه با عضویت سوئد در ناتو/ درخواست رهبر حزب حرکت ملی‌گرا از اردوغان برای رای دادن به نفع استکهلم

▫️ایلنا

#بخش_اول

«علی قائم‌مقامی» کارشناس مسائل ترکیه با اشاره به پیوند زدن عضویت سوئد در ناتو به پرونده جنگنده‌های اف-۱۶ آمریکا از سوی آنکارا در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: قبل از هر چیز باید به این مسأله اشاره کنم که روابط ترکیه و آمریکا بسیار پیچیده است و عضویت آنکارا در ناتو هم بر این پیچیدگی می‌افزاید و در کل هیچ کدام از این موضوعات جدای از یکدیگر نیستند. توجه داشته باشید که در مورد فروش جنگنده‌های آمریکایی به ترکیه و همچنین سایر تسلیحات مورد نظر آنکارا، یونان بیشترین حجم مخالفت با این مسأله را از خود نشان داد و حتی در آن زمان اردوغان شخصاً دولت حاکم بر آتن را تهدید به حمله نظامی کرده بود. ریشه این تهدیدات هم در اختلافات دو کشور با محوریت شرق مدیترانه و همچنین غیرمسلح شدن جزایر یونان است که واشنگتن اقدام به مسلح کردن این جزایر کرده بود.

وی ادامه داد: به هر ترتیب اردوغان به‌رغم تهدید نظامی یونان، توافق‌هایی را با این کشور امضا کرد تا چالش‌های مذکور فروکش کند. این در حالیست که کادر آموزشی جنگنده‌های ایالات متحده که در ترکیه حاضر بودند هم از این کشور اخراج شدند که نشان از تنش میان آمریکا و ترکیه داشت اما حالا باز هم ترکیه خواستار تحویل دادن ۴۰ فروند جنگنده اف ۱۶ و کیت‌های به روزرسانی آنها از سوی آمریکا شده است. اینکه چرا ایالات متحده و کانادا با این درخواست ترکیه مخالف هستند ریشه در همکاری ترکیه و روسیه دارد.

توجه داشته باشید که کانادا بخش اعظمی از دوربین‌ها و اُپتیک‌های مربوط به پهپادهای ترکیه را تأمین می‌کرد اما حالا هر دو کشور در مورد فروش تسلیحات و به خصوص جنگنده‌های اف- ۱۶ با ترکیه اختلاف‌نظر جدی دارند. این در حالیست که بایدن به اردوغان اعلام کرده که اگر آنکارا عضویت سوئد در ناتو را تأیید کند، واشنگتن هم سعی خواهد کرد تا فروش جنگنده‌های مذکور را در کنگره آمریکا به تصویب برساند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️دلایل مخالفت ترکیه با عضویت سوئد در ناتو/ درخواست رهبر حزب حرکت ملی‌گرا از اردوغان برای رای دادن به نفع استکهلم

▫️ایلنا

#بخش_پایانی

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: در این میان وزرای خارجه ترکیه و آمریکا هم در تلاش هستند هر دو مسأله اعم از تصویب فروش جنگنده‌های اف- ۱۶ به آنکارا و همچنین تصویب عضویت سوئد در ناتو توسط ترکیه را عملیاتی کنند. در این بین باید متوجه بود که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ دستورالعمل‌هایی در مورد پرداخت حق عضویت توسط کشورهای عضو ناتو مطرح شد و قرار بر این بود تا بخشی از تولید ناخالص اعضای ناتو به این سازمان و در نهایت خرید تسلیحات توسط آنها تخصیص پیدا کند که ترکیه هم در این میان تمام این روند را رعایت کرده و ارقام مورد نظر را پرداخت کرده است و حالا خواهان تحویل گرفتن جنگنده‌های اف ۱۶ از آمریکا است. مضاف بر اینکه ۱۰ میلیارد دلار هم باید از سوی ترکیه بابت به روزرسانی جنگنده‌ها به واشنگتن پرداخت شود

وی افزود: آنکارا به دنبال مشروط کردن تایید عضویت سوئد در ناتو است. ترکیه بحث استرداد رهبران و عناصر گروه‌های کُردی مستقر در سوئد را مطرح کرده و از سوی دیگر به دنبال آن هستند تا از کمک‌های آمریکا در مبارزه با تروریسم بهره ببرند. این در حالیست که روسیه هم نسبت به عضویت سوئد و فنلاند در ناتو کاملاً حساس است و مقامات وزارت خارجه روسیه اخیراً در این خصوص واکنش نشان داده‌اند. توجه داشته باشید که اردوغان برای آنکه از زیر فشار این پرونده خلاص شود، آن را به مجلس ترکیه سپرده است. در درون مجلس این کشور هم دولت باغچه‌لی، رهبر حزب حرکت ملی‌گرا به دنبال آن است تا در آستانه انتخابات محلی امتیازهای مورد نظر خود را از اردوغان دریافت کند و سپس در پارلمان این کشور عضویت سوئد را به تایید خود و جریان تحت امرش برساند.

قائم‌مقامی گفت: تمامی این روند در حالی پیش می‌رود که آمریکا و ناتو خواهان آن هستند تا ترکیه مخالفت خود با عضویت سوئد در ناتو را تا آخر سال میلادی جاری به پایان برساند و از سوی دیگر اردوغان زیر فشارها و مشکلات اقتصادی قرار گرفته است. به همین دلیل می‌خواهد با تأیید عضویت سوئد در ناتو، اقدام به جذب سرمایه آمریکا به رقم ۱۰۰ میلیارد دلار کند که این رقم مناسبات و تبادلات تجاری دو طرف را هم در بر می‌گیرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: باید بدانیم که بخشی از فشارهای وارد شده به ترکیه، در واقع همان تحریم‌هایی است که ایالات متحده در خصوص خرید سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ از روسیه و مسائل حقوق بشری علیه این کشور وضع کرده است. در همین راستا رئیس‌جمهوری ترکیه هم یکی از شروط خود برای پذیرش عضویت سوئد در ناتو را اعمال فشار آمریکا بر اسرائیل برای پایان دادن به جنگ در غزه اعلام کرده است. همچنین ترکیه به دنبال آن است که مجدداً کانادا ارائه خدمات نظامی و لجستیکی خود به آنکارا را از سر بگیرد.

درخواست دیگر ترکیه از آمریکا هم این است تا گروه‌های کُردی که در شمال سوریه حضور دارند به زیر اتوبان ام ۴ منتقل شده و به گونه‌ای از مرزهای ترکیه دور شوند که تمامی این مسائل پیچیدگی روابط آنکارا و واشنگتن را نشان می‌دهد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️طرح بلندپروازانه مصر برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حماس چیست؟

▫️انتخاب

یورو نیوز: مصر پیشنهاد اولیه و بلندپروازانه‌ای را برای پایان دادن به جنگ اسرائیل و حماس تهیه کرده است که شامل آتش‌بس، آزادی گروگان‌ها و ایجاد یک دولت فلسطینی می‌شود که اداره هر دو بخش نوار غزه و کرانه باختری را برعهده دارد.
 
این خبر روز دوشنبه از سوی آسوشیتدپرس به نقل از یکی از مقامات مصر همچنین یک دیپلمات اروپایی منتشرشد.نسخه‌ای از این طرح که با همکاری قطر آماده شده، هم اکنون در اختیار اسرائیل، حماس، ایالات متحده و دولت‌های اروپایی است؛ با این وجود بررسی‌های اولیه حاکی از آن است که این طرح هنوز بسیار مقدماتی است، زیرا هم از هدف اعلام شده از سوی اسرائیل یعنی سرکوب حماس فاصله دارد و هم به نظر می‌رسد که نتوانسته به خواست اسرائیل مبنی بر حفظ کنترل نظامی بر غزه برای مدت طولانی پس از جنگ، پاسخ مناسبی بدهد.این پیشنهاد در حالی ارائه شده که حملات هوایی اسرائیل به مرکز و جنوب نوار غزه ادامه دارد و همچنان بر شمار قربانیان این جنگ که وزارت بهداشت حماس شمار آنها را بیش از ۲۰ هزار و ۴۰۰ کشته و حدود ۲.۳ میلیون آواره اعلام کرده، افزوده می‌شود.
 
▪️طرح مصر شامل چه مفادی است؟
 
بنا بر اعلام یک مقام مصری که به شرط ناشناس ماندن با آسوشیتدپرس گفتگو کرده، قاهره در این طرح خواستار برقراری یک آتش‌بس اولیه شده که تا دو هفته ادامه می‌یابد و در این مدت شبه‌نظامیان فلسطینی حدود ۵۰ گروگان از جمله زنان، بیماران و سالمندان را آزاد خواهند کرد. مصر پیشنهاد داده که در ازای آزادی این تعداد از گروگان‌ها، بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ فلسطینی که در زندان‌های اسرائیل نگهداری می‌شوند نیز آزاد شوند.
 
به گفته این منبع مصری، همزمان باید مذاکرات برای تمدید آتش‌بس و آزادی دیگر گروگان‌ها و تبادل اجسادی که در دست شبه‌نظامیان فلسطینی هستند نیز انجام شود.
 
مصر و قطر همچنین اعلام کرده‌اند که در این میان، با همۀ جناح‌های فلسطینی از جمله حماس، برای توافق بر سر تشکیل «یک دولت واحد» گفتگو خواهند کرد.طبق طرح آنها، این دولت اداره غزه و کرانه باختری را «برای یک دوره انتقالی» برعهده خواهد داشت تا اینکه جناح‌های فلسطینی اختلافات خود را حل کنند و روی طرحی برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی توافق کنند.
 
بر اساس این طرح، اسرائیل و حماس نیز باید برای رسیدن به یک «توافق جامع» مذاکره کنند. این توافق شامل موضوعات مختلفی از جمله آزادی همۀ گروگان‌های باقی مانده در ازای همۀ زندانیان فلسطینی در اسرائیل، همچنین خروج ارتش اسرائیل از نوار غزه و توقف حملات راکتی به اسرائیل توسط شبه‌نظامیان فلسطینی خواهد بود.بنا بر آمار فلسطینی‌ها، حدود ۸ هزار فلسطینی به اتهامات یا محکومیت‌های امنیتی در بازداشت اسرائیل هستند.به گفته این منبع ناشناس، مقامات مصری هفته گذشته در جریان سفر اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس به قاهره، با او درباره این طرح پیشنهادی گفتگو کرده‌اند و قصد دارند به زودی با زیاد نخاله، رهبر گروه جهاد اسلامی فلسطین (که روز یکشنبه وارد قاهره شد) نیز گفتگو کنند.
 
اعضای «جهاد اسلامی فلسطین» نیز در حمله ۷ اکتبر به خاک اسرائیل مشارکت داشتند و رهبران این گروه پیش از این گفته بودند که تنها پس از پایان جنگ حاضر به آزادی گروگان‌ها هستند.
 
▪️واکنش‌ها به طرح مصر
 
یک دیپلمات غربی که نخواست نامش فاش شود، به آسوشیتدپرس گفت که آنها از پیشنهاد مصر آگاه هستند. با این وجود شک دارند که نتانیاهو و دولتش حاضر به پذیرش چنین پیشنهادی شوند.آسوشیتدپرس می‌نویسد که کشتار و ویرانی‌های گسترده جنگ منجر به فوران پراکنده خشم علیه حماس شده است؛ چیزی که قبلاً در طول حکومت ۱۶ ساله این گروه بر غزه غیرقابل تصور بوده است.
 
از روز جمعه ۱۷ سرباز اسرائیلی نیز در جریان درگیری‌های جنوب و مرکز غزه کشته شده‌اند که نشانه‌ای از درگیری‌های شدید در شهر خان یونس و اطراف آن است.در اسرائیل نیز خشم گسترده‌ای علیه دولت نتانیاهو شکل گرفته است و بسیاری او و مقامات دولتش را دلیل ناکامی‌ها در محافظت از غیرنظامیان در جریان حملات ۷ اکتبر حماس، همچنین ترویج سیاستهایی دانسته‌اند که به حماس اجازه داده بود در طول این سال‌ها قدرت بگیرد. 
 
با این وجود نتانیاهو از پذیرش مسئولیت شکست‌های نظامی و سیاسی دولتش خودداری کرده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🔆گروه مطالعات مسائل ژئو پولیتیک پژوهشکده مطالعات پیشرفته خاورمیانه برگزار می کند؛

دومین کارگاه واکاوی منافع ملی ایران ؛ سویه های تمدنی ، اقتصادی ، سیاسی و ژئوپلیتیک

🔺 سخنران آغازین ؛
پروفسور فرهنگ رجایی دانشگاه کارلتون کانادا .
موضوع ؛ مصلحت ملک و رموز آن

🔆 با ارایه ؛
🔺 دکتر نعمت اله فاضلی استاد بازنشسته  پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی.
موضوع: فرهنگ و منافع ملی ایران.      
                                                                     🔺 دکتر یدالله کریمی پور استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه خوارزمی 
موضوع:ژئو پلیتک و منافع ملی ایران

🔺 استاد فریدون مجلسی نویسنده ، مترجم و دیپلمات بازنشسته
موضوع؛ همکاری اقتصادی و منافع ملی

🔆 راهبر کارگاه ؛ دکتر امیر هوشنگ میرکوشش  مدیر گروه مطالعات مسائل ژئو پلیتیک خاورمیانه

زمان: سه شنبه 12 دی ماه ۱۴۰۲ ساعت ۱۴ الی ۱8

🔺 علاقمندان با واریز مبلغ ۳۹۵ هزار تومن به شماره کارت ۵۸۵۹۸۳۷۰۰۷۲۶۸۷۶۲ ( به اسم پژوهشکده ؛ سید عبدالامیر نبوی و قدیر نصری ) و ارسال رسید آن به این ایمیل 👇 حضور خود را قطعی می کنند ؛
[email protected]

🔆 به شرکت کنندگان در کارگاه ، گواهی شرکت در کارگاه هشت ساعته اعطا می گردد.

🔺 شیوه برگزاری :حضوری ( در بلوار کشاورز ، خ نادری ، پلاک هشت ) و مجازی ( لینک شرکت در اختیار شرکت کننده ها قرار می گیرد)

هیأت تحریریه مجله ایرانی روابط بین الملل و شورای اجرایی کانال و گروه مطالعات روابط بین الملل

@iirjournal

@motaleeat_ravabt

@int_r_studies
4_5789415606323253609.pdf
119.2 KB
آیا اقتصاد ارشادی کینز با سوسیالیسم نسبتی دارد

فریدون مجلسی

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/تایم/

▫️دست آمریکا در دریای سرخ بسته است؟ / کاخ سفید به دنبال آن نیست که تهران وارد معرکه شود / حملات یمن چه تاثیری بر اقتصاد جهان می گذارد؟

▫️انتخاب

#بخش_اول

"تایم" در مطلبی به قلم «گرگوری برو»، تحلیلگر «گروه اوراسیا» و پژوهشگر حوزه انرژی، جنگ سرد و روابط ایران و امریکا نوشت:  پس از دو ماه، به لطف حوثی های یمن و تلاش موفقیت آمیزشان برای ایجاد اختلال در کشتیرانی در دریای سرخ، بحران در خاورمیانه تشدید شده و به‌طور جدی اقتصاد جهانی و ثبات منطقه را مختل خواهد کرد.
 
اگرچه حملات حوثی ها به کشتی های تجاری در 19 نوامبر آغاز شد، اما هفته گذشته با شلیک موشک های بالستیک ضد کشتی به سوی چندین کشتی عبوری و اصابت این موشک ها به یکی از کشتی ها، این حملات تشدید شد. از آنجایی که هیچ یک از این کشتی هایی که اخیرا مورد حمله قرار گرفتند نه مقصدشان اسرائیل بود و نه متعلق به شرکت های اسرائیلی بودند، این نشانه ای بود از اینکه حوثی ها بیش از پیش سعی می کنند تجارت محلی را تحت فشار قرار دهند تا از این طریق اسرائیل را وادار کنند حملاتش به غزه را متوقف کند.شرکت های حمل و نقل این پیام را دریافت کردند. 5 تا از بزرگترین شرکت های کشتیرانی اعلام کردند که کشتی های کانتینربر خود را از تنگه باب المندب دور خواهند کرد. تنگه باب المندب، آبراه استراتژیکی است که کشتی ها از طریق آن به سمت کانال سوئز حرکت می کنند و بیش از 10 درصد تجارت جهانی از این مسیر عبور می کند.
 
پس از اعلام این خبر، ترافیک کشتی ها در دریای سرخ، 35 درصد کاهش یافت. تجارت به طور کامل مسدود نشده است، زیرا اکثر کشتی ها می توانند مسیر امن تر اما طولانی تری را در اطراف آفریقا انتخاب کنند، ولی حوثی ها با این کار، هزینه حمل و نقل را در سطح جهانی افزایش داده‌اند و هزینه‌های مضاعفی بر تجارت تحمیل کرده اند، آن هم در زمانی که مشکلاتی در کانال پاناما ایجاد شده است. حمل و نقل پیچیده تر شده و بانک های مرکزی کشورهای مختلف، نگران افزایش تورم هستند. اگر اقدامات حوثی ها ادامه یابد، هزینه های مصرف کنندگان و تأثیر آن بر دولت های منطقه قابل توجه خواهد بود.

در صورت بسته شدن طولانی مدت دریای سرخ، اروپا و کشورهای حاشیه دریای مدیترانه بیشترین خسارت را متحمل خواهند شد. برخی از کشورهای شمال آفریقا مانند تونس و الجزایر نیز به صورت ویژه ای آسیب پذیر هستند، زیرا بیشتر تجارت آسیایی خود را از طریق کانال سوئز انجام می دهند. اسرائیل، هدف مورد نظر حوثی ها، پیش تر به دلیل توقف فعالیت کشتی های تجاری در بندر ایلات آسیب دیده است، اما اندازه نسبتاً کوچک این بندر، باعث شده تاثیر کلی آن نسبتا قابل کنترل باشد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/تایم/

▫️دست آمریکا در دریای سرخ بسته است؟ / کاخ سفید به دنبال آن نیست که تهران وارد معرکه شود / حملات یمن چه تاثیری بر اقتصاد جهان می گذارد؟

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

بازنده بزرگ انسداد در دریای سرخ، مصر است که یک چهارم درآمد ارزی اش به هزینه های ترانزیت از طریق کانال سوئز وابسته است. عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر که هم اکنون به دلیل وضعیت بحران انسانی در غزه و همچنین اقتصاد رو به زوال مصر تحت فشار است، در صورت کند شدن عبور کشتی ها از کانال سوئز، ممکن است با فشار مالی بزرگی مواجه شود.اختلال درازمدت ترافیک کشتی ها در دریای سرخ، بر قیمت انرژی به ویژه برای مصرف کنندگان در اروپا تأثیر خواهد گذاشت. حدود یک پنجم ترافیک کانال سوئز، نفت است، چه نفتی که به وسیله کشتی ها و چه آن بخشی که از طریق خط لوله سومد مصر ارسال می شود. حجم نفت خام و فرآورده های پالایشگاهی عبوری از این کانال، نزدیک به 9 میلیون بشکه در روز است که معادل تقریباً 12 درصد از کل تجارت دریایی است. توقف کامل حمل و نقل نفت از طریق این کانال، یک اختلال قابل توجه در تجارت انرژی خواهد بود و احتمالاً قیمت نفت خام را در سال 2024 افزایش می دهد.
 
حوثی ها می خواهند مانند حامی¬شان ایران، توانایی های خود را به رخ بکشند و اعتبار منطقه ای خود را افزایش دهند. آنها می خواهند اسرائیل را تحت فشار بین المللی قرار دهند تا حملاتش به غزه را متوقف کند و احتمالاً تا زمانی که این هدف محقق نشود، حمله به کشتی ها را ادامه خواهند داد.
 
ممکن است رفع خطر حوثی ها از طریق نیروی نظامی دشوار باشد. آنها بر خلاف حز‌ب الله لبنان که در حال مواجه مستقیم نظامی با اسرائیل است، در معرض تهدید فوری اندکی قرار دارند و اکنون در جنگ یک دهه ای خود با عربستان سعودی به آستانه پیروزی رسیده اند.
 
این همان چیزی است که این وضعیت را هم برای ایالات متحده و هم برای جامعه بین المللی تبدیل به یک موقعیت چالش برانگیز می کند. حوثی ها در قلعه های کوهستانی پناه گرفته اند و تامین مالی می شوند و به شدت با تسلیحات ایران، از جمله پهپادهای دقیق و موشک‌های کروز ضد کشتی و موشک‌های بالستیک، تجهیز شده اند. آنها با در اختیار داشتن مقادیر زیادی تسلیحات، می توانند این حملات را برای مدت طولانی ادامه دهند.

همه اینها در تفکر ایالات متحده که در حال حاضر برای جلوگیری از دور جدید حملات حوثی ها، بر افزایش حضور نیروی دریایی بین المللی در اطراف یمن متمرکز است، تأثیر می گذارد. یک کارزار حملات هوایی مستمر، توانایی حوثی ها را کاهش می دهد، اما این با دیگر هدف کلیدی  ایالات متحده یعنی جلوگیری از تشدید بحران منطقه ای تا حدی که ایران مستقیماً وارد درگیری نشود، در تضاد است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/وال استریت ژورنال/

▫️فروپاشی توافق نانوشته ایران و امریکا/ قرار بود مذاکرات بیشتری در عمان برگزار شود، اما آمریکا پس از حمله حماس، جلسات را لغو کرد

▫️انتخاب

"وال  استریت ژورنال" نوشت: ایران تولید اورانیوم شصت درصدی را سه برابر کرده است، در اقدامی که احتمالاً رویارویی با غرب را عمیق‌تر می‌کند.

تصمیم ایران برای سه برابر کردن میزان تولید اورانیوم شصت درصدی، نشان دهنده شکست تلاش‌های دیپلماتیک آرام بین واشنگتن و تهران برای کاهش تنش است. این رخداد در بحبوحه گسترش تنش بین ایالات متحده و ایران صورت می‌گیرد. نیرو‌های نیابتی تهران از زمان شروع درگیری خونین بین اسرائیل و حماس در ۷ اکتبر، بار‌ها با نیرو‌های آمریکایی در خاورمیانه تبادل آتش کرده‌اند. نیروی دریایی ایالات متحده و اروپا نیز پهپاد‌های پرتاب شده توسط حوثی‌ها را سرنگون می‌کنند.پنتاگون روز شنبه گفت که پهپاد پرتاب شده از ایران به سوی یک نفتکش شیمیایی در اقیانوس هند حمله کرد و این نشان دهنده خطر افزایش خطرات کشتیرانی پس از حمله حوثی‌های یمن به کشتی‌ها در دریای سرخ است.

 رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی به کشور‌های عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت که بازرسان آژانس در ۱۹ و ۲۴ دسامبر افزایش تولید اورانیوم بسیار غنی‌شده در هر دو تأسیسات اصلی هسته‌ای ایران را تایید کرده‌اند.این افزایش تولید، میزان اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده ایران را به نرخ ۹ کیلوگرم در ماه بازگرداند،مقامات آمریکایی گفته‌اند که کمتر از دو هفته طول می‌کشد تا ایران اورانیوم ۶۰ درصدی را به شکلی تبدیل کند که در یک سلاح هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

 کارشناسان می‌گویند ایران در حال حاضر دارای ذخایر کافی اورانیوم غنی شده برای ساخت سه بمب اتمی است. ایران می‌گوید برنامه هسته‌ای اش صرفاً برای استفاده صلح آمیز است. مقامات آمریکایی در ماه‌های اخیر گفته‌اند که هیچ مدرکی ندارند که نشان دهد تهران در حال حاضر روی تکمیل توانایی‌اش برای ساخت سلاح هسته‌ای کار می‌کند.آژانس در گزارش محرمانه خود به کشور‌های عضو، همچنین گفت که ایران نیز سانتریفیوژ‌های خود را دوباره به گونه‌ای وصل کرده است که به این کشور امکان می‌دهد حتی سریع‌تر تولید مواد با درجه غنای بالا را آغاز کند.

پس از یک سری گفتگو‌های غیرمستقیم در عمان در بهار، جایی که میزبانان برای مقامات ارشد ایالات متحده و ایران نقش میانجی داشتند، تهران و واشنگتن اقداماتی را انجام دادند که کاخ سفید امیدوار بود بتواند تنش‌ها را کاهش دهد و از بحران پیش از انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر جلوگیری کند.

 این ابتکار به دلیل شکست مذاکرات در تابستان ۲۰۲۲ در مورد احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ رخ داد.مقامات آمریکایی چندین گام را ترسیم کردند که امیدوار بودند ایران انجام دهد که شامل مبادله زندانیان در ماه سپتامبر، توقف حملات نیرو‌های نیابتی ایران به نیرو‌های ایالات متحده در منطقه و محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران، به ویژه کاهش شدید یا توقف تولید اورانیوم بسیار غنی شده توسط تهران بود. 

 در ازای آن، ایالات متحده آماده بود تا میلیارد‌ها دلاری که تحت تحریم‌های ایالات متحده بلوکه شده بود، در اختیار ایران بگذارد. واشنگتن همچنین سیگنال‌هایی ارسال کرد که براساس آن، اجرای تحریم‌های نفتی خود علیه ایران را تشدید نخواهد کرد و آماده از سرگیری مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای تهران است.قرار بود مذاکرات غیرمستقیم بیشتری در اواسط اکتبر در عمان انجام شود، اما پس از حمایت تهران از حمله حماس در ۷ اکتبر، ایالات متحده آن‌ها را لغو کرد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/11/05 19:16:49
Back to Top
HTML Embed Code: