Telegram Web Link
Forwarded from مبرّزی
قدمت زبان لُری طبق لغات کتیبه بیستون به دوره هخامنشی می‌رسد: پروفسور بهاروند در همایش بررسی سیر تحول ادبیات بومی در لُرستان که در دانشگاه لُرستان برگزار شد، با اشاره به اینکه درحال حاضر در کتیبه بیستون حداقل ۲۵ واژه لُری وجود دارد بیان کرد: آنچه که دارد زبان بومی را تهدید می‌کند، آمدن تلویزیون به منازل و ترویج زبان فارسی و تکلم افراد بومی به زبان فارسی جای زبان مادری است. از لُرستانی‌ها (تمام مردم لرزبان جدای از مرزهای جغرافیایی نه فقط استان لرستان کنونی) انتظار دارم که متوجه عظمت زبان و میراث فرهنگی خود یعنی زبان لُری باشند و فرزندان خود را منع نکنند که به زبان لُری سخن گویند؛ چرا که فرزند خود را از هویت و میراث فرهنگی‌اش دور خواهید کرد.
پروفسور سکندر بهاروند که دکترای جامعه‌شناسی از دانشگاه بالتیمور آمریکا دارد در مصاحبه با فصلنامه پریسک زاگرس، شماره ۷، صفحه ۲۳، عنوان کرد: الآن برخی از اقوام، زبان فارسی (زبان معیار) را جایگزین زبان قومی شان کرده‌اند. در لُرزبانان بعضی از والدین با بچه‌شان فارسی حرف می‌زنند؛ درحالی‌که نمی‌دانند زبان لُری متعلق به دوره هخامنشی می‌باشد.
در کتیبه بیستون 25 لغت لُری پیدا کرده‌ام مانند:《اوسه》یعنی آن موقع،《ایسه》یعنی حالا. بجای ایسه، 《الآن》عربی، جایگزین شده‌است. چنانچه می‌گویند《منه پیا خوئیه》یعنی؛ فکر می‌کند مرد خوبی است. یا واژگان برار به معنی برادر که در متون ساسانی آمده یا اِیوارَه به معنی عصر یا وِیر به معنای حافظه. یا جمله: گِری بِسا هِیسه میام؛ که جزء به جزءش ساسانی است اما در فارسی می‌گویند: چند لحظه صبر کن الآن میام! و در این جمله، کلمات: لحظه، صبر و الآن عربی هستند! رود نیل در کتیبه داریوش پیر آو (Pir ava) ضبط شده است که کلمه پیرو Piero در زبان قبطی مصر به معنی رود بزرگ است اما چقدر ضبط داریوش و ضبط قبطی آن با کلمه پر آب (پر آو در لُری) و فاریاب فارسی نزدیک است. پیر آو در زبان لُری شاید رودخانه بسیار قدیمی معنی دهد (دکتر باستانی پاریزی، از سیر تا پیاز، صفحه ۴۰۶) اکنون مادران یا پدران که غافل از ریشه باستانی زبان هستند حرف زدن به زبان لُری را فراموش کرده‌اند. پروفسور ویلیام تکستون استاد دانشگاه هاروارد کتاب From Tales Loristan را سال ۱۳۶۵ چاپ کرد که الآن از طریق اینترنت هم قابل دریافت است و از کتابهای پر مراجعه و پر فروش است حتی در ژاپن هم در موردش نقد نوشته‌اند و مورد توجه زبانشناسان و افسانه‌شناس ها قرار گرفته‌است.
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
📜🕯️🖋️صف اهدای خون ارتش ایران


وطن عشق من هم وطن جان من

وطن روح من عز و ایمان من

وطن در رهت جان نثاری کنم

که ارزش بود در رهت جان دهم

به خاکت ز خون لاله کاری کنم

🆔
@conference_iranvich🔥
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ آذر ،از ماهِ اسفند
سال ۳۷۶۱ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۳ اسفند ماه،
به سال ۱۴۰۲ خورشیدی

۲۲ فوریه ۲۰۲۴ ترسایی

22,.02.2024

🌷🌷🌷



🔹 آذر:
- نهمین روز هر ماه سی روزه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان «آذر» نام‌دارد.

-  آذر یا آتش در باور نیاکان باستانی ما نماد پاکی، راستی و اشغ درونی بوده است.

زرتشتیان "آتش" را در کنار سه آخشیج(عنصر) آب، خاک وهوا گرامی داشته به ناپاکی آلوده نمی کنند.

پورشیراز(حافظ) می فرماید:
از آن‌‌ به دیر مغانم عزیز می دارند
که آتشی که نمیرد همیشه، در دل ماست.

مولانا:
آتش اشغ است که اندر نی فتاد
جوشش اشغ است که اندر می افتاد.
آتش است این بانگ نای و نیست باد
هرکه این آتش ندارد، نیست باد

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
Forwarded from 🔥🔥🔥درگاه کوچه اقاقیا 🔥🔥🔥🔥 (شاهپور اکبری)
نخستین آموزشی که زرتشت به مرتو می دهد باور داشتن به یکتایی خداوند است، او خدای یگانه را با ویژگی دانایی بیکران  در هستی می داند.
زرتشت باور دارد که پروردگار جهان سراسر نیکی وداد است.
زیرا خداوند از خردِ پاک ومقدس بهره دارد. دراین دیدگاه مرتو، دوست، یاور وهمراه خداوند است.
به همین روی از پدیدآورده خود ترس و وحشتی به دل ندارد.
نیازی نیست که به انگیزهً فرار از مجازات ومکافات خداوندی، برای او بندگی کند واز او هراس و ترس به دل داشته باشد.

مرتو در زندگی خود باید نوگرا باشد. فرَشَه که یک واژهً اوستایی است، تازه شدن و پویایی رابه مرتو ها یادآوری می کند.
اندیشه وخرد، تن وروان مرتو، فرهنگ و رفتار مرتو باید به سوی تازگی وپیشرفت حرکت کند،
اشوزرتشت درپیام خود به مرتو سفارش می کند که پیوسته جهان را نو وزندگی را تازه گردانند.
به باور زرتشت، مرتو باید گام هایی هرچند کوچک در راه رسیدن به زندگی بهتر، سازنده تر و کسب آسایش همراه با آرامش بردارد.
Forwarded from چیستا طاهری
زبان فارسی، عامل بنیادین وحدت و پویایی حوزه‌ی فرهنگ ایران

شادروان دکتر پرویز ورجاوند

آن‌هایی که با بررسی‌های باستان شناسی, مردم شناسی, نژاد شناسی, تاریخی و زبان شناسی این سرزمین آشنایی دارند, به روشنی می‌دانند که اکثریت عظیم باشندگان فلات ایران را دست کم از هزاره دوم پیش از میلاد آریاییان تشکیل می‌داده‌اند. این گفته به اعتبار نظریه‌ای است که معتقد به مهاجرت آریاییان به فلات ایران است, در حالی که گروهی دیگر معتقدند که ایران خود مهد آریاییان بوده است. این که نام ایران در دوران اساطیری «ایران‌ویج»، یعنی سرزمین و کشور تخمه‌ی آریایی خوانده می شده و تنها سرزمینی است که از دیر باز نام آریاییان بر آن گذارده شده, دلیل شایان توجهی بر درستی نظر این گروه دانسته شده است. هم‌چنین به اعتبار آثار به دست آمده در کاوش‌های مختلف, از ساحل آمو دریا تا شوش و از قفقاز تا کناره‌های سند, ساکنان فلات بزرگ ایران, از هزاره پنجم پیش از میلاد, از بافت مردم شناسی و فرهنگی هم‌پیوند و مشابهی برخوردار بوده‌اند. بنابر این همه کسانی که در سراسر این فلات, طی هزاران سال و نسل در پی نسل زیسته‌اند و فرهنگ ایرانی را پرورده‌اند, همه به یک بنیاد تاریخی - فرهنگی مشخص و هم‌پیوند تعلق دارند. از سوی دیگر، واقعیت‌های تاریخی حکایت از آن دارند که مردم این سرزمین نیز مانند دیگر سرزمین‌های جهان بر اثر جنگ‌ها و یورش‌ها و مهاجرت‌ها با دیگر تبارها آمیختگی داشته‌اند. تبارهایی از نژادهای دیگر در گروه‌های کوچک؛ چون هموطنان ترکمن به این سرزمین کوچ کرده و در آن سکنا گزیده‌اند. از سوی دیگر گسترده بودن فلات ایران و گوناگونی ویژگی‌های جغرافیایی آن که گاه سلسله جبال‌های بلند, یا رودهای خروشان, ارتباط بخشی را با بخش دیگر مشکل می‌ساخته, سبب گردیده تا باشندگان هر ناحیه با توجه به تاثیرات جغرافیایی منطقه و ارتباط‌های فرهنگی محدود و یا گسترده‌شان با ساکنان ناحیه‌های مجاور, هریک افزون بر حفظ جنبه‌های اساسی فرهنگ ایرانی که میان همه باشندگان فلات مشترک است, به خلق ویژگی‌های محلی به صورت پاره‌فرهنگ‌ها در جهت غنی‌تر ساختن, بارورتر ساختن و پرجاذبه‌تر ساختن فرهنگ ملی بپردازند.
بر اساس کدام ضابطه علمیِ باستان شناسی و مردم شناسی, تاریخی و فرهنگی می‌توان کرد, لر, آذربایجانی, بلوچ, خراسانی, سیستانی, مازندرانی, گیلانی, اصفهانی و کرمانی را ملیتی یا خلقی متفاوت با دیگری به شمار آورد؟ اگر تفاوت‌های گویشی در زبان این مردم ملاک جدایی آن‌ها شمرده شود که در میان هریک ازگروه‌های زبانی نیز اختلاف گویش تا حد فهم نکردن هم به همان اندازه چشمگیر است! کیست که نداند [در کردستان] میان مردمی که به گویش کردی, زازا, گورانی, سورانی و شمالی سخن می‌گویند و یا در گیلان میان کسانی که به گیلکی و طالشی حرف می‌زنند, همان قدر مشکل فهم یکدیگر وجود دارد که میان لری و آذربایجانی و یا بلوچی و مازندرانی مطرح است؛ چنان که هموطنان کرد سنندجی, لری و لکی را بهتر از کردی شمالی در می‌یابند. به همین دلیل است که دست کم در طول 1200 سال به شهادت آثار بر جای مانده, همه باشندگان این سرزمین از هرجا که بوده‌اند خود خواسته, عمده آثار فرهنگی و علمی خود را به جز در زمینه‌های فلکوریک, به زبان فارسی که زبان مشترک همگان و هم‌ریشه با دیگر زبان‌های ایرانی موجود در فلات ایران بوده است, نوشته و ضبط کرده‌اند. چگونه می‌توان فرزندان سلحشور لر و کرد این سرزمین که مادها از میان‌شان برخاسته و یکی از چند سلسله قدرت‌مند ایرانی را تشکیل داده‌اند, ملیتی و خلقی جدا از شیرازی و اصفهانی و کرمانی و آذربایجانی به شمار آورد؟ چگونه و با چه معیار علمی و سند تاریخی می‌توان به خود اجازه داد تا از آذربایجانیان, این پاسداران همیشه بیدار آزادی و استقلال ایران و حماسه آفرینان نهضت مشروطیت به عنوان خلقی متفاوت با دیگر مردم ایران سخن گفت؟ چنین است درباره مردم خوزستان و بلوچ‌های آزاده و دیگر باشندگان این سرزمین. در جریان هشت سال جنگ با عراق, مردم جای جای این سرزمین کهن‌سال از سرخس گرفته تا کنار بهمن شیر، و از ارس گرفته تا گواتر, یک بار دیگر حماسه‌های گذشته فرزندان این سرزمین در جان باختن برای دفاع از وجب به وجب خاک این سرزمین زنده ساختند. آن‌ها نمی‌خواستند تا بار دیگر عهدنامه‌ای ننگین چون ترکمانچای و گلستان بر این مردم تحمیل گردد. در جبهه‌ای نبود که اصفهانی و کرد و لر و شیرازی و کرمانی و آذربایجانی و گیلانی و بلوچ و بوشهری و غیره در کنار هم, مشتاقانه و با تمامی وجود بر دشمن نتازند و از یکپارچگی میهن و استقلال آن دفاع نکنند.
با نگرشی بر تاریخ این سرزمین, هیچ گاه در ایران زبان فارسی از سوی هیچ حکومتی بر هیچ مردمی تحمیل نشده است,

دنباله نوشتار:
http://www.iranboom.ir/shekar-shekan/zaban-pajohi/934-zaban-farsi-amel-yeganegi.html
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
گرامی باد فروغ و روشنایی آتش اهورایی در سرزمین ایران

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ آبان ،از ماهِ اسفند
سال ۳۷۶۱ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۴ اسفند ماه،
به سال ۱۴۰۲ خورشیدی

۲۳ فوریه ۲۰۲۴ ترسایی

23.02.2024

🌷🌷🌷



🔹

🔹آبان:
-  دهمین روز هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی زرتشتی، آبان نام دارد.

- آبان به چم آب هاست، آب در اوستا به ریخت "آپ" آمده، در پارسی باستان آپی و در فارسی آب گفته می‌شود. در سرود اوستایی آبان یشت، "آپ" ایزد نگهبان آب های پاک و بالنده است.

-  نماد آبان در اوستا، به ریخت (اردی‌ویسور آناهیتا) آمده که به چمار(معنی)  آب پاک و بالنده است.

- آخشیج آب به مانند آخشیج‌های آتش و خاک و هوا، نزد ایرانیان سپندینه بوده و آلوده کردن آن از کارهای ناشایست است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
🔶 آماده‌سازی پرونده‌ی جشن مهرگان و تیرگان برای ثبت جهانی
🔸قائم‌ مقام وزیر میراث فرهنگی ایران از تهیه ۳ پرونده جهانی جشن «مهرگان»، «تیرگان» و «ساز رباب»، مشترک با تاجیکستان برای ثبت در یونسکو خبر داد.
🔸دوم اسفندماه 1402، در نشست قائم‌مقام وزیر و معاون میراث‌فرهنگی ایران با سفیر و معاون وزیر فرهنگ تاجیکستان، تشکیل کمیته مشترک ایران و تاجیکستان برای بررسی و استفاده از ظرفیت‌های مشترک دو کشور در زمینه‌های فرهنگی، تمدنی، زبانی و دینی پیشنهاد شد.
🔸امسال جشن سده به‌صورت مشترک با تاجیکستان ثبت جهانی شد.
Forwarded from سفرنگار
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
موزه حیرت انگیز و خاص عصرآهن تبریز، یکی از خاص ترین و عجیب ترین موزه های موجود در جهان که در حفاری های پشت گؤی مچید کشف شد و تقریبا سه هکتار وسعت دارد که هشتاد درصد آن در بیست سال گذشته بخاطر پاساژسازی نابود شد و فقط بخشی از آن باقی مانده و تاریخ #تبریز رو چندهزار ساله کرد
عصرآهن همان عصری هست که آهن توسط انسان کشف شد و تقریبا هزار و پانصدسال قبل از میلاد بوده و درموزه عجیب عصرآهن تبریز، گور نوزادان بصورت ساده، گور نوجوانان در سازه های مربعی بهمراه دو ظرف سفالی، کودکان با اسباب بازی، زنان با جواهرات و مردان با ابزار جنگی دفن شدند
آدرس: خیابان خاقانی، خیابان میرعلی تبریزی، پشت گؤی مچید

سفرنگار
@safarnegar
Forwarded from ناسیونال ایرانیسم (IranHistorian)
اولین جهانگرد اروپایی که از این آرامگاه یاد میکند جوزپه باربارو Josafat Barbaro جهانگرد ونیزی
است که در سال 1474 میالدی بازدیدی از آن
داشته است.
جوزپه باربارو در این باره مینویسد:
گوری است که گویند قبر مادر سلیمان است و بر فراز آن کلیسای کوچکیست که خطوط
عربی بر آن کندهاند، ایرانیان آن را مادر سلیمان خوانند و این بنا رو به مشرق است


سفرنامه های ونیزیان در ایران جهانگردان ونیزی، 1349:ص9

@nationaliranism
Forwarded from دانستنی ها
شاید باور نکنید ولی اگر در زمان قاجار میخواستید از بندرعباس یا جنوب ایران به تهران برید، باید اول با کشتی عربستان را دور میزدید بعد از مسیر عثمانی و آذربایجان وارد تبریز میشدید و از تبریز خودتون رو به تهران میرسوندید! /ایران بین دو انقلاب/

@YMovis
Forwarded from دژنپشت (محمود فاضلی بیرجندی)
.
کوچ ایرانیان به هندوستان

۴ اسفند ۱۴۰۲
#محمود_فاضلی_بیرجندی

زمانی که حافظ بسرود که شیرینی زبان فارسی طوطیان هند را شکرکن می‌کند نیارست که بگوید چرا زبان فارسی به بنگاله رفته است!

کوچ ایرانیان به هندوستان از رخدادهایی است که از زمان افتادن ساسانیان درگرفته و تا نزدیک روزگار کنونی برپا بوده است.
کتابچه‌ای به نام «ایرانشاه»، نوشته استاد پورداوود به همین رخداد بزرگ دردبار پرداخته است.

به نوشته ایرانشاه، پس از برافتادن ساسانیان بسیاری از ایرانیان سر به کوه و بیابان نهادند. آنان که پشت در پشت در شهرهای بزرگ و شکوهمند می‌زیستند چندین سده کوهستان‌های خراسان را پناهگاه خویش کردند.
"کوهستان باغران" در جنوب خراسان داستان‌ها از آن هم‌میهنان ستمدیده در سینه دارد.
چون خراسان هم به دست تازشگران افتاد، ناچار روانه آبخست (جزیره) هرمز شدند که جای مغان بود و نام از همان زمان دارد. 

چون زندگانی در آبخست هرمز بر پارسیان سخت شد، میهن نیاکانی را بدرود گفتند و رهسپار هندوستان شدند.

تنها نوشتار دیگر در این باره دفتری است کوچک به نام «قصه سنجان» که بهمن کیقباد در آن، سرگذشت کوچ‌ها و کوچندگان از ایران تا به هند را سروده است. روی راستین داستان شکرشکنی طوطیان هند! 
هر کس که بخواهد سرگذشت ایرانیان را پس از افتادن ساسانیان بداند ناچار است در قصه دردناک سنجان بنگرد.

ایرانیان در هند، در گجرات ماندند و نشیمنگاه خود را «سنجان» نامیدند. به یاد چندین آبادی در ایران که برخی از آن نام سنگان دارد.
آداب و آیین‌های پارسی را زنده داشتند. یکی از آن، پیوند زناشویی و خطبه پارسی خواندن و تعیین مِهریه عروس از زر سرخ نِشابور.

دسته‌هایی از پارسیان هم به چین رفتند که درباریان و سپاهیان پیروز، پسر یزدگرد سوم، بودند، و آتشکده‌هایی بنهادند. 

دسته‌هایی از عیسویان ایرانی نیز از دست تازشگران از راه بصره به هند گریختند.
از این همه ایرانیان هند، چند سنگ‌نبشته بمانده. تاریخ یکی از آنها مهر سال ۳۸۷ خورشیدی.
آنان سیصدسال بعد، از گجرات به دیگر شهرها رفتند. 
اما در هند هم از دست تازشگرانی که فردوسی ایشان را از «دشت نیزه‌وران» خوانده زنهاری نماندند.
تازشگران در سده هشتم به هندوستان رسیدند و پارسیان را از دم شمشیر گذراندند. سال ۸۶۲ خورشیدی شهر سنجان را گرفتند.

پارسیان باز پریشان شدند و به کوه‌ها پناهیدند. این بار به کوهستان بهاروت هند. اندران جا آتش بهرام را برنشاندند که به نام ایرانشاه نامیده می‌شد و آن را از ایران برده بودند.

زمانی به شهری خوش آب و هوا در هند رسیدند و چون به یاد ساری در ایران افتادند آنجا را نوساری نامیدند. این نام تاکنون بر این شهر بمانده.

پارسیان هند تا همین اواخر در سختی‌ها گذرانده‌اند. گاه تازیان، گاه عیسویان، و گاه هندویان بر سر ایشان ریخته‌اند. هندوان بر ایشان تاخت آوردند که آگاهی نداشتند و گاوان را می‌کشتند. تیمور هم که به هند تاخت پارسیان بسیاری را بکشت.

اما آنان در همه روزگاران، سربلند زیستند و نیکی و نیکوکاری را ننهشتند. فردیناند یوستی دانشمند آلمانی گفته است: شرافت ایرانیان را باید در نزد پارسیان هند جست.

از زمانی که انگلیسیان بر هندوستان چیر آمدند زمانه به روی پارسیان لبخند زد.
دوره فرمانروایی رضاشاه بهترین برهه زندگانی آنان در ۱۴ سده گذشته بوده که توانستند کسانی از خود را به ایران بفرستند و پیوندهای دیرین را نو کنند.

استاد پورداوود در انجام گزارش خود آورده‌اند که هزار سال بیشتر است که ایرانیان به خاک بیگانه پناهیده‌اند. اما آتش مهر ایران در دل‌های آنان فروزان است.

نگارش ایرانشاه در اسفند ۱۳۱۴ انجام یافته. زمانی که استاد در هندوستان سرگرم گزارش اوستا بوده‌اند و این دستیافت وارسی‌های ایشان در زندگانی پارسیان است.

«ایرانشاه» ۲۶ برگ دارد. نزدیک ۳۰ برگ هم عکس‌هایی از چهره پارسیان هند و سازه‌هایی دارد که آنجا بنهاده‌اند. گواه آن که در سختی‌ها هم به تن‌آسانی نگذرانده‌اند.

استاد پورداوود به روزگار رضاشاهی می‌زیست. در آرامش و امان. حافظ هم اگر می‌بود، بی‌واهمه می‌سرود تا آیندگان بدانند که طوطیان هند از چه روی شکرشکنی کرده‌اند!
چنان شکرشکستنی دردناک! دردناک و خونین.

https://www.tg-me.com/dejnepesht4000
.
Forwarded from جهان کهن
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 کشف 400 فسیل 10 میلیون‌ساله در مراغه

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان‌شرقی:
🔹در حفاری جدید در مراغه فسیل‌های با ارزش اسب، ببر دندان‌شمشیری، گوزن، غزال، زرافه، کرگدن، فیل و گوشت‌خواران به‌دست آمده است.

@jahane_kohan
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥 شهر زیرزمینی دولت‌آباد؛ جاذبه‌ای دیدنی برای گردشگران

🔸«دستکند دولت‌آباد» در شهرستان تیران و کرون استان اصفهان قرار دارد که راهروهای زیرزمینی‌اش به یکدیگر راه دارند.

🔸این راهروها زیر خانه‌های مردم روستا قرار دارند.

🔸قدمت این دستکند را به دوران پیش از اسلام نسبت می‌دهند.


💎
🆔 @maneshparsi
💠 کشف ۴ گورخمره پارتی و ساسانی در اهواز


بررسی‌ های اولیه در فاز نخست کاوش باستان‌ شناسی در محل گورخمره‌های مکشوفه از محلۀ کوروش اهواز نشان می‌ دهد این خمره‌های تدفینی به دوران تاریخی پارتی و ساسانی قابل تاریخ‌ گذاری هستند اما برای تاریخ‌ گذاری مطلق باید منتظر نتایج آزمایش‌ های سن‌ سنجی بقایای استخوانی بود.


لقمان احمدزاده (سرپرست هیئت باستان‌ شناسی) گفت:

در اوایل تیرماه ۱۴۰۱ خورشیدی در پی فعالیت ماشین‌ آلات خاکبرداری شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در محدودۀ شمال‌ شرقی شهر اهواز (فاز ۴ محلۀ کوروش) در حدود ۱۵۰ متری ساحل سمت چپ رودخانۀ کارون، بخش‌ هایی از چند خمرۀ تدفینی (گورخمره) آشکار شد. 

این کشف نادر و اتفاقی، فرصتی استثنایی را پیش آورده که باستان‌ شناسان برای نخستین‌ بار در اهواز بتوانند بقایای باستان‌ شناختی برجای مانده از دوران تاریخی این منطقه را مورد بررسی و پژوهش روشمند قرار دهند.
#خوزستان
#اهواز
#اشکانیان
#ساسانیان
#ایران_باستان
#آریایی

💎
🆔 @maneshparsi
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ خیر ،از ماهِ اسفند
سال ۳۷۶۱ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۵ اسفند ماه،
به سال ۱۴۰۲ خورشیدی

۲۴ فوریه ۲۰۲۴ ترسایی

24.02.2024

🌷🌷🌷


🔹خُور
- یازدهمین روز هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی زرتشتیان "خُورُ نام دارد که  این واژه گاهی "خیر" نیز در گویش ادا می شود.

- خُور یا خیر که در اوستا به ریخت «هَوَرَخشَه اِتَه» آمده است، به چمار (:معنی) خورشید، آفتاب، گرمی و تابناکی با ویژگی بی مرگی و اَروَنداَسپ آمده است.

- این واژه در پارسی خُور، هور و خورشید گفته شده است.

- سرودی در خرده اوستا به نام «خورشید نیایش»  آمده است که نیاکان ما به هنگام تابش روشنایی خُور بر گستره سرزمین ایران می سرودند.

خُوراسان نام استان خاوری(شرقی) ایران بوده که هر بامداد از این دیار روشنایی خورشید به ایرانشهر می تابیده است.




🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
سیاست #اشکانیان در شمال قفقاز و دریای سیاه: متحدان و بسط دودمانی

🔺 دکتر رضا اردو

🟣 حکومت اشکانیان از وقتی که پادشاهی کوچکی در ناحیه پارت و هیرکانیا بود تا زمانی که به شاهنشاهی گسترده‌ای در پهنه فلات ایران و مناطق پیرامونش تبدیل شد، سیاست‌های متنوعی پیش گرفت. سیاست‌ منطقه‌ای اشکانیان در قبال مناطق پیرامونی موضوعی است که برای فهم آن نیازمند شناخت لایه‌های فرهنگی ایشان هستیم. برای فهم این موضوع، بررسی موردی منطقه قفقاز و مناطق شمالی آن به عنوان مناطقی پیرامونی در گستره شاهنشاهی #اشکانی می‌تواند راهگشا باشد.

📆 11 مرداد ۱۴۰۲
📎 منبع: تلگرام نیمروز @nimruz_ir
.
🌍 چشم انداز تاریخ
🌍 @history_perspective
Audio
سیاست اشکانیان در شمال قفقاز و دریای سیاه: متحدان و بسط دودمانی
🔺 دکتر رضا اردو
☑️ حجم و کیفیت بالا
.
🌍 چشم انداز تاریخ
🌍 @history_perspective
Forwarded from روشنفکران (QOQNOOS*******)
🔴 نقش زیبای سورنا سردار باستانی ایران در کنار افسران ارتش در حاشیه مراسم صبح امروز فارغ‌التحصیلی افسران ستاد دانشگاه جنگ ارتش.

#اجتماعی
@Roshanfkrane
2024/09/24 23:25:45
Back to Top
HTML Embed Code: