Telegram Web Link
Forwarded from اتچ بات
«تاریخ اجتماعی زنان در عصر قاجار»
پیمانه صالحی
کتاب «تاریخ اجتماعی زنان در عصر قاجار» توسط سمیه‌سادات شفیعی گردآوری و سال ۱۴۰۰ از سوی نشر ثالث منتشر شد. اکنون چاپ ششم این اثر روانه بازار نشر شده است. شفیعی، پژوهشگر جامعه‌شناسی تاریخی، با یاری شماری از پژوهندگان تاریخِ زنان، این پژوهش را در یازده فصل به سرانجام رسانده است.
🔹فصل نخست «زن، خانواده و نظم جنسیتی در عصر قاجار»، شرحی است بر ساختار جنسیتی پدرسالار. فصل دوم «نهاد شبستان»، به بررسی شبستان‌ها و فضای کالبدی آن اختصاص دارد. فصل سوم «زنان قجری و مصرف فراغتی حوزه عمومی»، متمرکز است بر کردوکارهای زنان در حوزه عمومی. فصل چهارم «زنان و پزشکی»، دسترسی زنان به نظام سلامت را موشکافی کرده است. فصل پنجم «مطالعه جنسیتی باورهای عامیانه»، تحلیلی است بر مقوله جنسیت و مطالعات علوم اجتماعی. فصل ششم «زنان عصر قاجار: جرایم و مجازات‌ها»،‌ به نزاع خانوادگی و جرایم زنان اشاره دارد. فصل هفتم «زنان در گفتمان مشروطه»، گذری است بر تحولات مربوط به آموزش زنان. فصل هشتم «جراید زن‌نگار و مسئله هویت زنانه»، روزنامه‌های زن‌نگار این دوره را ارزیابی کرده است. فصل نهم «ارزش‌های زنان در آغاز عصر مدرن شدن»، تحلیلی است بر مطالبات زنان در عصر مشروطه. فصل دهم «واکاوی نمونه‌هایی از بینش اجتماعی و سیاسی زنان»، به مطالعات موردی درزمینة موارد پیش‌گفته اشاره دارد. فصل یازدهم «زنان در عکس‌های قجری»، بر موضوع زنان به‌عنوان سوژه عکاسی تأکید دارد.
🔹نویسندگان با اذعان به این نکته که زنان به‌عنوان نیمی از جامعه در تاریخ مردمحور عصر قاجار فراموش شده‌اند، دریچه‌های نوینی را پیشِ چشم علاقه‌مندان می‌گشایند. مشارکت اجتماعی زنان در قالب فعالیت‌های خیریه، از جمله مؤلفه‌هایی است که خوانندگان را با میزان کنشگری آنان آشنا می‌سازد. شناخت تغییرات اجتماعی جامعه در ارتباط با زنان، و در بستر تعاملات زندگی از نقاط قوت این کتاب است؛ اینکه ارتقای سطح زندگی زنان جز با موشکافی تحولات گذشته، مطالعة انتقادی در باب تحلیل‌های پیشین، و شناخت راهکارهای اصولی میسّر نمی‌شود.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
«سروستان» سوم منتشر شد

🔸برنامۀ شنیداری «سروستان؛ دریچه‌ای به باغ فرهنگ و ادب ایرانی»، با یادی از دکتر بدرالزمان قریب، عضو پیوستۀ فقید فرهنگستان زبان و ادب فارسی و سُغدشناس برجستۀ جهانی منتشر شد.

🔸سروستان سوم شامل چهار بخش سرو سایه‌فکن (یادی از دکتر بدرالزمان قریب)، نامک (معرفی کتاب فرهنگ سغدی نوشتۀ دکتر قریب)، نوواژه (معرفی واژۀ پایانه) و کهن‌خوانی (خوانش بخش‌هایی از داستان ضحّاک از تاریخ بلعمی) است که با همکاری مریم آموسا، عفّت امانی، دکتر علی شیوا و آیسان نظرمحمدی تولید شده است.

🔸برنامۀ «سروستان؛ دریچه‌ای به باغ فرهنگ و ادب ایرانی» هر پانزده روز یک بار منتشر می‌شود. «سروستان» را در شنتو و کست‌باکس بشنوید.

🌐 https://apll.ir/?p=13799
Forwarded from عکس نگار
🟢 تأثیر گفتمان رسمی بر روایت زنان از جنگ ایران و عراق
فریبا نظری 
جنگ از جمله مفاهيم پيچيده‌اي است كه از دیدگاه ‌های مختلف مي‌توان تعاريف متعددي از آن ارائه داد.
شايد رسيدن به تعريفي واحد در اين خصوص به دليل رويكردهاي جامعه‌شناختي، نظامي، سياسي، روان‌شناختي؛ كاري دشوار باشد. اما از هر منظري كه جنگ را تعريف كنيم، مي‌توانيم بگوييم پديده‌اي است كه تمام ويژگي‌هاي يك موجود زنده را دارد. رشد مي‌كند و از شکلی به شکل دیگر تغيير مي‌يابد. با وجود برخي تصورات رايج، جنگ به هيچ روي پديده‌اي ميرا نيست. گرچه در بعد فيزيكي پايان مي‌يابد، اما جامعه و كنش گران آن همچنان با فضاي نشانه‌اي و نمادين آن در حال تعامل‌اند.
🟢با اتمام جنگ و رسیدن دوران صلح شاهد آسیب‌شناسی آثار ناشی از  جنگ هستیم. با این توضیح از تاریخی شدن چنین حادثه ای، دو نکته را می توان استنباط نمود؛ نخست اینکه هر نسلی در هر دوره ای با نگاه خود به گذشته می‌نگرد و با توجه به وضعیتی که در آن بسر می برد گذشته را بازخوانی و بازنویسی می‌کند که حاصل آن شکل‌گیری نگاه تاریخی جدیدی نسبت به گذشته است.
دوم اینکه قابلیت یک حادثه‌ی بزرگ تاریخی در این است که توانایی پاسخگویی به نیازها با روشهای متفاوت در وضعیت های گوناگون را دارد این ویژگی بیان کننده این معناست که حوادث بزرگ تاریخی مشخصه ماندگاری و پایداری دارند.
🟢روايت زنان از جنگ، مبين تصوير آنها از خود / ديگري و از جنگ است. نحوه‌ی روايت آنها از جنگ نيز ناشي از دانش آنها درباره‌ی اين پديده است.
این پژوهش به‌دنبال تأثیر گفتمان رسمی بر روایت زنان از جنگ ایران و عراق است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
اغلب ما از حجم کاری که در خانه صورت می گیرد تا تنور خانواده گرم و خانه سرپا بماند بی اطلاعیم. 
نمی دانیم اصلاً آن حجم کار چرا انجام می شود، چقدر از آن ضروری است و چگونه می تواند بھتر 
مدیریت شود. اغلب ما ، نمی دانیم خانه می تواند نخستین محیطی باشد که رسیدن به اجماع، آزادی،
برابری و رھبری دمکراتیک را در آن می آموزیم. کتاب ھزارتوی کارخانگی شروع راھی است برای 
برپا داشتن چنین خانه ای؛ خانه ای که در آن برآوردن نیازھای انسانی ما بهھزینۀ برآورده نشدن 
نیازھای انسانی دیگر نباشد.
از این رو، و به مناسبت انتشار کتاب ھزارتوی کار خانگی و به پاسداشت تلاش ھای اخیر زنان ایرانی 
برای انسانی تر زیستن در ھفتۀ کتاب و کتابخوانی در باشگاه اندیشه دور ھم جمع می شویم تا در مورد 
کارخانگی ھوشیارتر گردیم. مقدم شما را گرامی می داریم و منتظر اعلام حضور شما از طریق تلفن 
09380248033 ھستیم.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from Fakhri Mohtashami
📚 #معرفی_کتاب 


📕هزار‌‌توی کار خانگی؛ چگونه مسیر تفاهم و آسایش را در میان کار‌های بی‌پایان خانه پیدا کنیم؟ / نجمه واحدی / انتشارات آموزه، ۳۰۴ صفحه

🔺اساس این کتاب پایان‌نامه نجمه واحدی، از فعالان شناخته‌شده حقوق زنان، است.

▫️فهرست، مقدمه و چند صفحه اول کتاب


📕از پشت جلد:

📒«وقتی در مقابل «کار خانگی» قرار می‌گیریم- که به نظر می‌رسد ترجیح بر این است به آن «خانه‌داری» گفته‌شود و حتی از تصور کردنش به عنوان «کار» هم پرهیز می‌شود- در حقیقت، در مقابل مجموعه‌ای از کار‌های ریز و درشت قرار داریم. کار خانگی دقیقا به چه کار‌هایی گفته می‌شود؟ در واقع پاسخ به این پرسش به «مجموعه‌ای بی شکل و بزرگ» اشاره دارد از پختن غذا و شستن لباس گرفته تا تمیز کردن یخچال، مرتب کردن قفسه‌های انباری، تمیز کردن کلید و پریز‌های خانه، و ده‌ها کار ریز و درشت دیگر.

📙وقتی کار خانگی را به عنوان موضوع پایان‌نامه دانشگاهم انتخاب کردم، امیدوار بودم با جستجو در مقالات و پایان‌نامه‌های دیگری که آنها هم به این موضوع پرداخته‌اند، به تعریفی دقیق و معجزه‌وار از کار خانگی برسم.

📗در این کتاب یافته‌های پژوهشم را با کمک گرفتن از صدای زنانی که خود به شکلی مشغول کار خانگی‌اند گام به گام بررسی خواهم کرد و در پاسخ به سه پرسش زیر به زوایایی از کار خانگی خواهیم پرداخت که شاید تا امروز از فرط «روزمرگی» آن از دید ما پنهان مانده‌است.

📚 در فصل‌های این کتاب با هم خواهیم دید:

- هدف از انجام کار خانگی چیست؟
- کار خانگی شامل چه کارهایی می‌شود؟
- کار خانگی را چطور و چگونه می‌توان انجام داد؟»

#کار_خانگی


@Zane_Ruz_Channel
امروز در خدمت شما عزیزان خواهیم بود.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
باشگاه_اندیشه_تأثیر_گفتمان_رسمی_بر_روایت_زنان_از_جنگ_ایران_و_عراق.MP3
21.4 MB
🔸فایل سخنرانی ، دکتر فریبا نظری در نشست انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با موضوع: تأثیر گفتمان رسمی بر روایت زنان از جنگ ایران و عراق.
🔸این برنامه در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۲ برگزار شده است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
📌جلسه رونمایی از کتاب هزارتوی کار خانگی برگزار شد.

📌این کتاب که براساس پایان نامه دانشگاهی پژوهشگر اجتماعی، نجمه واحدی، نوشته شده توسط نشر آموزه منتشر و‌در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.

📌در این جلسه با مدیریت فخرالسادات محتشمی پور، از اعضای موسس دوانجمن زنان پژوهشگر تاریخ و زنان کارآفرین، ابتدا آزاده رادنژاد توضیحاتی در ارتباط با علت انتخاب کتاب برای نشر و مراحل آن توضیح داد و با تبریک هفته کتاب و کتابخوانی کمک به ترویج فرهنگ خرید کتاب و حمایت از ناشران کتاب را، در شرایط رکود صنعت نشر، امری اخلاقی خواند.

📌پس از آن محتشمی‌پور با گرامی‌داشت نام و تحسین مکتب و‌ مرام مرحوم استاد محمدعلی اسلامی ندوشن، رسالت همه فعالان و نهادهای مدنی از جمله انجمن زنان پژوهشگر تاریخ را حفظ هویت ایرانی و تلاش برای حفظ فرهنگ و تمدن و میراث کهن ایران‌زمین دانست و با تشکر از ناشر و نویسنده کتاب، فعالیت‌های فرهنگی مشترک توسط نهادهای مدنی را ضرورت شرایط بحرانی امروز کشور دانست.

📌در بخش بعدی برنامه نویسنده کتاب به تشریح چرایی انتخاب موضوع و چگونگی انجام پژوهش خود پرداخت. وی هم‌چنین به ذکر چالش‌هایی که در مسیر تحقیق با آنها مواجه بوده پرداخت.

📌وی در ادامه سخنانش گفت: وقتی کار خانگی را به عنوان موضوع پایان‌نامه دانشگاهم انتخاب کردم، امیدوار بودم با جستجو در مقالات و پایان‌نامه‌های دیگری که آنها هم به این موضوع پرداخته‌اند، به تعریفی دقیق و معجزه‌وار از کار خانگی برسم که در مسیر تحقیق متوجه مشکلات شدم.

📌واحدی افزود: در این کتاب یافته‌های پژوهشم را با کمک گرفتن از صدای زنانی که خود به شکلی مشغول کار خانگی‌اند گام به گام بررسی کردم و در پاسخ به سه پرسش زیر به زوایایی از کار خانگی پرداختم که شاید تا امروز از فرط «روزمرگی» آن از دید ما پنهان مانده‌است:
- هدف از انجام کار خانگی چیست؟
- کار خانگی شامل چه کارهایی می‌شود؟
- کار خانگی را چطور و چگونه می‌توان انجام داد؟

📌سخنران بعدی این مراسم دکتر خدیجه کشاورز دکتری جامعه شناسی از مدرسه مطالعات عالی علوم اجتماعی پاریس و پژوهشگر اجتماعی بود که با قابل توجه دانستن نتایج این پژوهش، چالش های امروز زنان را در رابطه با کارخانگی در مقایسه با پژوهش‌های دودهه پیش خود تکرار شونده توصیف کرد. و گفتگو و تعامل را از راههای منجر به تفاهم و آسایش در خانواده‌ها دانست.

📌در پایان حاضرین در جلسه سوالات و نقطه نظرات خود را در ارتباط با کتاب و محورهای مورد بحث بیان داشتند.

📌لازم به ذکر است جلسه رونمایی کتاب هزارتوی کارخانگی به همت نشر آموزه و‌ با همکاری انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و انجمن زنان کارآفرین روز دوشنبه ۲۹ آبانماه در باشگاه اندیشه برگزار شد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
خطابۀ دکتر ژاله آموزگار، عضو جدید پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی

🔸در چهارصد و هفتاد و نهمین نشست شورای فرهنگستان زبان و ادب فارسی که در تاریخ دوشنبه بیست و دوم آبان ماه ۱۴۰۲ برگزار شد، دکتر ژاله آموزگار، عضو پیوستۀ فرهنگستان زبان و ادب فارسی، به ایراد خطابۀ ورودی خود پرداخت.


🎥 نسخۀ کامل این ویدئو را در وبگاه فرهنگستان به نشانی زیر ببینید:
🌐 https://apll.ir/?p=14071

🔴 متن نوشتاری خطابه را در وبگاه فرهنگستان به نشانی زیر بخوانید:
🌐 https://apll.ir/?p=14056
Forwarded from عکس نگار
ایران بازهم ایران

✍️ فخرالسادات محتشمی پور

دیروز

قرار بود اولین همایش بین‌المللی زن در ادوار مختلف تاریخ ایران را برگزار کنیم.

رییس علمی همایش استاد عزیزمان دکتر شیرین بیانی بود و من دبیراجرایی آن.

همه اساتید برجسته تاریخ را فهرست کرده همراه با اساتید مطرح دیگر رشته‌هاچون ادبیات، علوم سیاسی، جامعه‌شناسی، زبان‌شناسی، باستان‌شناسی و غیره به عنوان اعضای هیأت علمی در بروشور همایش معرفی کردیم. نام محمدعلی اسلامی ندوشن را هم با افتخار و البته بدون هماهنگی ایشان ثبت کردیم. خانم بیانی با من تماس گرفته گفتند که محمدعلی میگوید اسم مرا بردارید. من با ایشان تماس گرفته پس از عذرخواهی خواهش کردم از همکاری با ما دریغ نورزند. ایشان متواضعانه گفتند نام مرا بردارید اما اگر بتوانم کمک خواهم کرد و برسر عهد خود مانده وقت گذاشتند و مقالات حوزه ادبیات را داوری کردند.

در اولین سالهای تأسیس انجمن که موضوع سخنرانی‌های ماهانه انجمن «تاریخ و رشته‌های مرتبط با آن» بود، از دکتر اسلامی ندوشن دعوت کردیم که در ارتباط با تاریخ و ادبیات سخن بگویند و فروتنانه پذیرفتند. در تمام مدت سخنرانی ایشان سکوت کامل برقرار و شیوایی گفتارشان همه را شیفته کرده بود. حضور دانشجویان استاد در جلسه سخنرانی نشان از علاقمندی به او و مکتبش بود. درپایان در کمال تعجب ما تریبون را در اختیار دختر جوانی گذاشتند تا شعری که سروده بود، بخواند و او را تحسین کردند.

انجمن دومین برنامه نکوداشت اساتید پیشکسوت تاریخ و فرهنگ ایران را به دکتر شیرین بیانی اختصاص داده بود. جمعی از اساتید، همکاران و دانشجویان استاد به ایراد سخنرانی پرداختند. نوبت به استاد اسلامی‌ندوشن که رسید در وصف همسر و یار زندگی اش، اختیار از دست داده و آب از چشمش روان شد و در پایان سخن همسرش شیرین بانوی را در آغوش کشید و بوسید و این صحنه زیبا در چشم و ذهن و‌یاد ما جاودان شد.

برای ایران

امروز

وقتی شنیدم پیکر ایران‌دوست فرزانه دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن در کانادا به خاک سپرده شد، بسیار متعجب شدم اما خیلی زود فهمیدم این خاکسپاری موقتی است و از همان هنگام خود را برای شرکت در مراسم تشییع استاد آماده کردم.

بیراه نگفته‌ام اگر بگویم ایراندوستی را باافتخار از دکتر بیانی و‌ همسر ادیب و اندیشمندش دکتر اسلامی آموخته‌ام و از این رو در آیین تشییع پیکر فرزند ایران، در موسسه اطلاعات، برای ایران ستمدیده از بیگانگان خودی اشک‌ها ریختم و هر بار با شنیدن نام ایران از زبان سخنران‌ها در دل فغان کردم.

در میان جمع شرکت کننده در این آیین که خوشبختانه جز یک سخنران تحمیلی رنگ دولتی
ادامه در کامنت
https://www.instagram.com/p/Cz7MZcvMDK8/?igshid=OTU1ODAwZWUxYg==
Forwarded from مورخان
سایت «سند ایران» از جدیدترین سایت های تخصصی حوزه اسناد تاریخی است که اسناد را با هدف تسهیل دسترسی در قالب چهل موضوع تقسیم بندی کرده است.

برای بهره‌برداری از اسناد مذکور می توانید از طریق آدرس sanadiran.com وارد سایت شوید.
@movarekhan
📘 از پارس تا ایران
◽️خاطرات برادران مولیتور، كارمندان بلژیکی دولت ایران
✍️ ترجمۀ امیرتیمور شیبانی
◽️چاپ اول: ۱۴۰۲، نشر تاریخ ایران
◽️ قطع وزیری، جلد شومیز، ۲۵۶ص
◽️ بها: ۲۲۰۰۰۰تومان

@nashretaarikh
Forwarded from عکس نگار
⭕️یکی دیگر از سخنرانان نشست رونمایی اثر خانم واحدی؛ یعنی هزارتوی کار خانگی، خانم دکتر کشاورز بودند. ایشان بنا بر دیدگاه جامعه شناختی خود که منبعث از رشته تخصصی ایشان بود به بازکاوی این اثر و پژوهش های مرتبط با این حوزه پرداختند.
🔸خانم کشاورز ضمن ارزنده دانستن اثر خانم واحدی به دلیل بومی گرایی آن، و رویکرد آکادمیک حاکم بر آن، ضمن بر شمردن برخی از ویژگی های آثارمشابه در بعد جهانی، بر این نظر بودن که تقسیم کار از منظر جنسیتی، دارای ریشه های عمیق فرهنگی-اقتصادی است و تا وقتی خود جامعه در هر دو قشر زنان و مردان به باور تغییر این کلیشه های نرسند، این مساله و نابرابری موجود در آن تداوم خواهد داشت.
🔸ایشان همچنین اجبار و پذیرش زنان را نیز از عواملی دانستند که باعث کم رنگ شدن حضور آنان در اجتماع به بهای ماندن در خانه و انجام کار خانگی شده است. ایشان در بخشی از سخنان خویش ضمن توجه به سیر تاریخی تکنولوژی کمک کننده بر امور خانه، بر این نظر بودند که این تکنولوژی ها در آغاز نه برای تسهیل کار خانگی بلکه برای کمک به جهان سرمایه داری در سرعت بخشیدن به امور جاری کارخانه های بزرگ بوده است. و این فرهنگ انتصاب کار خانگی به زنان در تمام جهان وجود داشته و همچنان هست. که شدت و ضعف آن نسبت به فرهنگ های متفاوت، دارای فرق است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
⭕️معرفی طرح‌های تاریخ شفاهی زنان(بخش بیست و نهم)
«هر زن یک دنیاست»
✍️پیمانه صالحی
کتاب «هر زن یک دنیاست، مصاحبه با زنان ایالت چیاپاس» در جنوب مکزیک، سال ۲۰۰۸ با مصاحبه و تدوین واکِر و سوآرِز از سوی انتشارات دانشگاه تگزاس منتشر شد. این پژوهش مشتمل است بر ۲۸ داستان زندگیِ زنان با پیشینه‌های مختلف اقتصادی، قومی و فرهنگی، از دامدار و کشاورز گرفته تا تاجر و معلم و آشپز و راهبه، با میانگین سنی شصت تا حدود صد سال؛ زنانی که زندگی آسانی نداشتند و گاه در مزارع کوهستانی و دهکده‌های دوردست کار می‌کردند. این زنان از حوادثی نظیر انقلاب مکزیک و آنفولانزای اسپانیایی جان سالم به در برده بودند و وقایعی همچون آزار و اذیت مذهبیون افراطی و نزاع بر سر مالکیت زمین‌ها را تجربه کرده بودند.
🔸هر زن یک دنیاست،‌ با مقدمه‌ای آغاز می‌شود که در آن،‌ با تحلیلی دقیق از شخصیت راویان روبه‌رو می‌شویم. مصاحبه‌گران در خلال مصاحبه به درک روشنی از ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری زنان دست یافته و طیف گوناگونی از تجربیات و افکار آنان را تفسیر می‌کنند. هشت نفر از زنان در جامعه چندوجهی مکزیک از طبقه نسبتاً مرفه و مابقی متوسط و فقیر هستند و چه‌بسا نقطه قوت کتاب، انعکاس صدای زنان محروم جامعه است. راویان ضمن بیان اعتقادات و آداب و رسوم تمدن کلاسیک مایاها در مکزیک و به تصویر کشیدن رویاها و آرزوهایشان در دوران کودکی و جوانی، به دشواری‌های کار در مزارع و کارگاه‌های خیاطی و بافندگی و خدمتکاری در منازل اربابان و یادآوری خاطرات آن دوران اشاره می‌کنند. اما افسوس گذشته‌ها را نمی‌خورند، بلکه از اینکه هنوز فرصت زندگی دارند، خرسندند. آنها عشق به زندگی و تلاش و استواری را به فرزندانشان می‌آموزند و روایت‌گر حرکت در مسیری هستند که رو به کمال دارد و جهان پیرامون‌شان را با نگاهی خوش‌بینانه برای خود و دیگران تغییر می‌دهند.
1. Every woman is a world, interviews with women of chiapas
2. G. Walker and K. Suarez

https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Audio
💠 سلسله نشست‌های علمی-تخصصی «ایران کجاست؟» ( پانزدهمین نشست)

فایل صوتی ضبط شده

🔹از ایــرانـشهــر تـا ایـران زمـیـن

🔸احـمد فــضـلـی نـژاد «استاد تاریخ دانشگاه شیراز» 

🔸این نشست به صورت مجـازی در گوگل میت در تاریخ دوم آذرماه ۱۴۰۲ بـرگزار گردید.

🆔️ @atusa_sbu
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰 دکتر شیرین بیانی: دکتر اسلامی ندوشن به وسعت هستی به نیکی و خرمی گام برداشت.
دکتر بیانی: «دکتر محمدعلی اسلامی طی طول زندگی، جاده‌ای را پیموده است که از جنوب به شمال در آن سه ایستگاه یا بهتر گفته شود توقفگاه داشته است. ابتدا جاده ندوشن می‌باشد که زادگاه و پرورشگاه اوست [بغض خانم دکتر]. سپس تهران که بیشترین دوران عمر خویش را در آن گذرانیده و دیگر نیشابور، که آخرین منزلگاه و خانه ابدی اوست.
"زندگی خطی است به نام «هستی» که دو سر آن نیستی است". نیستی به درازای از ازل تا به ابد و هستی به درازای چندروزی یا سالیانی. در این مسیر کوتاه و البته لغزان، هر کس می‌خواهد راه خویش را بپیماید و آن را طی کند. اگر انسانی این چند روزه‌ی هستی را غنیمت شمرد و درست اندیشید و راه راست پیمود به وسعت همان هستی به نیکی و خرمی گام برداشته [بغض خانم دکتر]و محمدعلی اسلامی ندوشن در این هستی این چنین راه پیموده است. روانش شاد باد!
---------
رسانه رسمی دکتر اسلامی نُدوشن
@dr_eslaminodoushan
Forwarded from اتچ بات
«دوازدهم آذر، زادروز استاد ژاله آموزگار، فرزانه‌بانوی مطالعاتِ ایران باستان»
✍️پیمانه صالحی

🌼دکتر ژاله آموزگار، استاد بنام فرهنگ و زبان‌های باستانی و اسطوره‌شناسی سرشناس، بیش از پنج دهه از عمر پُربرکتش را در راه روشن نگه‌داشتن مشعل پژوهش‌هایِ ایران باستان گذرانده است. او با تألیف و ترجمهٔ متون پایه در این حوزه، ابزار کار برای تدریس و یادگیری هرچه بهتر متون باستانی را فراهم آورده است. «شناخت اساطیر ایران»، «زبان پهلوی، ادبیات و دستور آن» و« اسطورهٔ زندگی زردشت» از آن دسته کتاب‌هاست که به‌صورت روشمند و با زبانی ساده و قابل‌فهم، به‌عنوان منبع موثق در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود.
فرزانه‌بانوی اسطوره‌شناس،‌ ضمن عضویت در فرهنگستان زبان و ادب فارسی، مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، انجمن ایرانشناسی فرانسه و هیئت گزینش کتاب و جایزهٔ بنیاد موقوفات دکتر افشار؛‌ جوایز و نشان‌های ارزشمندی از جمله نشانِ عالی دولت فرانسه و جایزهٔ سرو ایرانی را دریافت کرده است.
🌼استاد آموزگار، فرهیخته‌ای متواضع و فروتن و سخن‌دان و سخن‌سنج است که در انتقال آموخته‌ها به جوانان شوریده‌‌دل، مشتاق و سخی است. او پس از سال‌ها تلاش به‌منظور فراگیری زبان‌های باستانی و گشودن رمز و راز اسطوره‌ها، همچنان در کشف معنای صحیح واژه‌های باستانی کوشاست. او به ما می‌آموزد که سرزمین اجدادی، بزرگان و دانشمندان این خاک، و فرهنگ و ادبیات ایران را در پرتو یگانگی ملی و به دور از هر گونه تعصب دوست بداریم و به آن مفتخر باشیم. پژوهش‌هایِ ایران‌ باستان تا ابد، مرهون اندیشهٔ پویا و دستانِ سبز استاد آموزگار است. سایهٔ مهین‌بانوی دانشور، بر تارکِ علم و فرهنگ ایران‌زمین مستدام باد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from مدرسه تاریخ
فرهنگ قشقایی تجلی فرهنگ ایرانی است...
در منابع خاستگاه اصلی ایل قشقایی؛ که اکنون نقطه اصلی زیست آنها در استان فارس است را به ترکستان می رسانند. البته در برخی منابع ازبکستان، یا سرزمین های توابع روم نیز نیز ذکر شده است. «قایی» را یکی از  قیبله های بیست و چهارگانه ترکان اوغوز نیز ذکرکرده اند.کلمه قشقایی را به عنوان پیش قراول، ابرو و پیشانی هم معنی کرده اند. برخی منابع نیز کلمه«قاچ قایی» را در ارتباط با این ایل میدادند که معنی آن به عنوان کسی که فرار کرده است می باشد و مردم فارس این صفت را به آنها داده اند. همچنین قشقایی را به معنی اسب سفید نیز دانسته اند. به هر روی؛ روایت متواتر، بر این عقیده است که آنها در منطقه ای به نام«قشق» و در کنار رودخانه ای به نام«قاشقا»، در نزدیکی سمرقند و بخارا زندگی می کرده اند. که در چند دوره مهاجرت ترکان وارد ایران شده اند. روایت دیگری، آنها را جنگجویان کاشغری میداند که در زمان محمد خوارزمشاه، از سمت او به اتابک فارس؛ سعد زنگی هدیه داده شد و آنها در فارس اقامت گزیدند و در طول زمان به قشقری و قشقایی تغییر نام یافتند. برخی منابع دیگر نیز ورود قشقایی ها به فارس را درعصر اسماعیل صفوی جهت گسترش مذهب تشیع در این ایالت به رهبری امیر قاضی شاهیلو که قشقایی و از قزلباش ها بود، می پندارند. امیر قاضی را اولین رئیس ایل قشقایی نیز ذکر کرده اند. آنچه که مهم است این ایل دارای ترکیب واحد و یکسانی نبوده است، و احتمالا از جمع شدن طوایف و ایلات کوچکتر با خاستگاههای متفاوتی چون لر، کرد، ترک، عرب در کنار هم به این نام شناخته شده اند و یک اتحادیه ای ایلی به وجود آورده اند که در طول زمان ترکی و زبان آن فرهنگ غالب این ایل شده است. نقش پررنگ آنها در تاریخ ایران از دوران صفوی به بعد مشهود است. آنها در فتح هند در زمان نادرشاه،در جنگ های بین قاجار و زند که به مهاجرت اجباری بخشی از آنها به خراسان و شمال ایران نیز منتهی شد، نقش داشتند. حمایت از مشروطه، جنگ بر علیه استعمار انگلستان، حمایت از نهضت ملی نفت از دیگر نقاط عطف وقایع تاریخی مرتبط با ایل قشقایی است. منهای تاریخ سیاسی ایل قشقایی که در پیوندی تنگاتنگ با تاریخ ایران است، فرهنگ قشقایی نیز نمادی پررنگ از فرهنگ ایرانی است. پوشش زیبای زنان قشقایی و زیبایی طبیعی آنها که هیچ گاه در طول تاریخ در زیر روبنده پنهان نبوده است، از موارد قابل توجه در مورد فرهنگ ایل قشقایی است. همچنین رقص منحصر به فرد این ایل که در همراهی زنان و مردان در کنار هم رقم میخورد؛ و به رقص رنگها مشهور است، نمادی از اهمیت شادی و سرزندگی فرهنگ ایرانی است. که پاسداشت و حراست از آن، حفظ زیبایی های ایران است...
#قشقایی
#مدرسه_تاریخ
Forwarded from Artebox (آرته)
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
آنونس گفت و گو با منصوره اتحادیه (تاریخدان، ناشر و استاد دانشگاه)
گفت و گوی کامل با ایشان هم اکنون در سایت و کانال یوتیوب آرته

https://www.youtube.com/@artebox/featured
https://artebox.org/ettehadieh-01
⭕️در سلسله نشست های تخصصی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ این ماه میزبان شما خواهیم بود با موضوع:
آداب و تربیت زنان از خلال آداب نامه‌های اجتماعی قاجار
🔸دراین مبحث به ویژگی های جامعه سننتی ، ویژگی های جامعه پذیری زنان درجهان سنت ، مشخصه های تفکر پیشامدرن ، معرفی آداب نامه های اجتماعی وتفاوت آداب نامه های تعلیمی سنتی وگذاری خواهیم پرداخت ودر پایان دونسخه خطی بخصوص نسخه مربوط به تربیت دختران از کتاب آداب تربیت در روند نوگرایی از خلال آداب نامه های اجتماعی دوره قاجار معرفی خواهد شد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
2024/11/15 13:54:27
Back to Top
HTML Embed Code: