Telegram Web Link
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ.MP3
15.3 MB
🔸فایل سخنرانی ، دکتر سهیلا ترابی در نشست انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با موضوع: آداب تربیت زنان از خلال آداب‌نامه های اجتماعی دوره قاجار
🔸این برنامه در تاریخ ۲۷ آذر ۱۴۰۲ برگزار شده است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
وبسایت نسخ خطی دانشگاه استانبول

📜کتابخانه دانشگاه استانبول که یکی از غنی‌ترین مجموعه نسخ خطی ایرانی-اسلامی-ترکی را در خود جای داده در اقدامی تحسین‌برانگیز امکان دانلود نسخ خطی موجود در این مجموعه را فراهم کرده است.

✔️از طریق نشانی زیر می‌توان نسخ خطی این کتابخانه را بدون نیاز به ثبت‌نام، بدون محدودیت و به‌صورت رایگان دانلود کرد:

🔲 http://katalog.istanbul.edu.tr/client/tr_TR/default_tr/search/results?lm=YAZMA&isd=true
Forwarded from Artebox (آرته)
آرته‌کست ده - سیمین بهبهانی، یک متر و هفتاد صدم

آرته‌کست روایت زندگانی مشاهیری‌ست که سال‌ها قبل زندگی را بدرود گفتند. آرته‌کست هر ماه، زندگانی یکی از مشاهیر ایران را برای شما بازگو می‌کند. روایت زندگی این انسان‌ها تنها یک قصه‌ی شنیدنی نیست، روایت ساختن راهی از دل کوه‌های سنگی‌ست. این راه‌های جاودان رهگذر امروز من و شماست.

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkLnBvZGJlYW4uY29tL2FydGVjYXN0L2ZlZWQueG1s/episode/YXJ0ZWNhc3QucG9kYmVhbi5jb20vZTNkNjZkNzAtMzVhOS0zNWJkLWE2YWItMzc3MDJkY2Q3MTM2?sa=X&ved=0CGAQz4EHahcKEwjY05DNm6ODAxUAAAAAHQAAAAAQAQ
کارگاه آشنایی با آیین زرتشتی

پس از درخواست‌های فراوان مخاطبان نیمروز کارگاهی ویژه برای آشنایی با دین زرتشتی در نظر گرفته‌ایم که توسط پژوهشگر و متخصصی جوان تدریس خواهد شد. این کارگاه برای همهٔ علاقه مندان به مطالعات ادیان و ایران باستان مفید خواهد بود.

هزینهٔ شرکت در این کارگاه با در نظر گرفتن بورسیه برای مخاطبان ساکن ایران ۴٠٠ هزار تومان است. ایرانیان و غیر ایرانیان آشنا با زبان فارسی که در خارج از ایران سکونت دارند می‌توانند با پرداخت معادل ۲٠ دلار آمریکا در این کارگاه شرکت کنند.

برای ثبت نام و کسب اطلاعات بیشتر به شمارهٔ زیر فقط در تلگرام و واتساپ پیام ارسال کنید:
(+98) 09154527564

@nimruz_ir
📘 ایران، مقدمۀ کوتاه
✍️ علی م.انصاری
◻️ترجمۀ ابوالقاسم گلستانی
◽️چاپ اول: ۱۴۰۲، نشر تاریخ ایران
◽️ قطع رقعی، جلد شومیز، ۱۸۲ ص
◽️ بها: ۱۷۰۰۰۰ تومان

@nashretaarikh
▪️هوالباقی
خبر درگذشت شهلا لاهیجی ناشر توانمند ایرانی موجب تأسف و‌ تأثر همه وطن‌پرستان و فرهنگ دوستان ایرانی شد.
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ که در مجموع فعالیتهای فرهنگی خود توفیق بهره‌گیری از دانش و تجربیات ایشان را داشته است، آسمانی شدن این بانوی دغدغه‌مند و پرتلاش را به جامعه فرهنگی تسلیت می‌گوید.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
📘 جَنگ زندگی (در جستجوی جهان ترجمانی خانم حاجب نَیّر عُظمی)
✍️ مریم سعیدی
◽️چاپ اول: ۱۴۰۲، نشر تاریخ ایران  
◽️ قطع وزیری، جلد شومیز، ۳۵۸ص
◽️ بها: ۴۵۰۰۰۰ تومان

@nashretaarikh
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران
📘 جَنگ زندگی (در جستجوی جهان ترجمانی خانم حاجب نَیّر عُظمی) ✍️ مریم سعیدی ◽️چاپ اول: ۱۴۰۲، نشر تاریخ ایران   ◽️ قطع وزیری، جلد شومیز، ۳۵۸ص ◽️ بها: ۴۵۰۰۰۰ تومان @nashretaarikh
خانم حاجب نَیّر عظمی (۱۳۶۱-۱۲۷۷ش) یکی از نخستین مترجمان زن معاصر ایران است که در اواخر دورۀ قاجار به دنیا آمد و نخستین ترجمه‌های خود را در نوجوانی به چاپ رساند. در دورۀ پهلوی اول مترجمی پرکار بود و با ترجمه‌های خود به «جَنگِ زندگی» رفت. در دورۀ پهلوی دوم با «یادگار»های ترجمانی خود مأنوس بود و مدت کوتاهی پس از انقلاب اسلامی چشم از جهان فروبست.
اثر حاضر کوشیده است تا از طریقِ مصاحبه با اعضای خانوادۀ خانم حاجب و بررسی اسناد مربوط به زندگی و ترجمه‌های وی که در آرشیوها ناخوانده مانده است، «زندگی ترجمانی» پر فراز و فرود او را روایت کند و صدای او را از آثار ترجمه و تألیف شده‌اش به گوش خوانندۀ امروزی برساند.
شاید بتوان او را یکی از پرکارترین و ناشناخته‌ترین مترجمان زن در تاریخ معاصر ترجمه در ایران در نظر گرفت که از راه ترجمه و تألیف خدمات قابل توجهی به حرکت ترجمه در ایران کرده است.

@nashretaarikh
Forwarded from عکس نگار
⭕️یکی از پر تنش ترین دوران تاریخی ایران دوره پهلوی است که اوضاع سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی کشور دچار تحول و دگردیسی عظیمی شد بازتاب و پیامد های تحولات بزرگی چون مدرنیته رضا شاه همچنان در جامعه امروز ما قابل حس است.
🔸یکی از مسائل اجتماعی دوره پهلوی پدیده روسپی گری است که در آن دوران خاص شکل و شمایل دیگری نسبت به دوره های پیشین پیدا کرد لذا آگاهی و شناخت پدیده تن فروشی در دوره پهلوی از ارزش و اهمیت بسزایی برخوردار است ، چرا که دست آوردهای بدست آمده در آن دوران می تواند هم در کنترل و کاهش مفاسد اجتماعی از جمله تن فروشی در دوره کنونی مثمر ثمر واقع بشود و هم کمک می کند تا به تحلیل جامع و کاملی در این ارتباط دست یابیم. روسپی گری یا به تعبیری تن فروشی از دوران کهن در تمامی جوامع بشری باستان وجود داشته و در سرزمین هایی چون بابل ، یونان ، روم ، ایران باستان ، هند ، چین ...رایج بوده  و از دیر باز به عنوان یکی از مهمترین مسائل اجتماعی و انحرافات بشری شناخته شده است. متاسفانه مورخین و مستند نگاران در گذر زمان آنچنان که توقع می رود به ثبت حقایق تاریخی پیرامون روسپی گری نپرداخته اند.  کمبود اطلاعات و منابع معتبر در این وادی باعث می شود  تا پژوهش وتحقیق دقیق و جامع در این ارتباط با مشکلات وموانع عدیده ای روبرو بشود. در پی آن سئوالات بسیاری همواره پیرامون زنان روسپی و شرایط خاصی که موجب شده تا در مقاطع تاریخی مختلف اقدام به تن فروشی کنند مطرح بوده و است که هنوز به بسیاری ازآنها پاسخ دقیق و مشخصی داده نشده است.از طریق ادبیات داستانی می توان به بسیاری حقایق ارزشمند پیرامون پدیده روسپی گری در دوره پهلوی دست یازید. حقایقی که در هیچ کتاب تاریخی ثبت نشده است و می تواند برای مورخین ، جامعه شناسان و علاقمندان این حوزه مثمر ثمر باشد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Audio
🔸فایل سخنرانی ، کامران پارسی نژاد در نشست انجمن زنان پژوهشگر تاریخ با موضوع: پدیده روسپیگری در رمان‌های فارسی دوره پهلوی
🔸این برنامه در تاریخ ۲۵ دی ماه ۱۴۰۲ برگزار شده است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
⭕️خاک کارخانه به روایت مکان است اما از زبان بازماندگان . زنان و مردانی که کارشان را شورمندانه دوست داشته‌اند، جایی را که به آن‌ها هویت می‌داده، از دست داده‌اند و طعم فقدانی بزرگ را کشیده‌اند.
⭕️ادبیات بازماندگان از زیرگونه‌های روایت خاطرات جمعی است که نمونه‌هایی از آن - صداهایی از چرنوبیل ، جنگ چهره‌‌ی زنانه ندارد ، آخرین شاهدان، زنی از برلین ، ناکازاکی و غیره - به فارسی ترجمه شده و در خاطرات تألیفی جنگ هشت ساله هم موارد شاخصی از آن به چشم می‌خورد.
🍀روز دوشنبه ۹ بهمن ۱۴۰۲به همراه نویسنده و ناشر در جمع شما علاقمندان به معرفی و بررسی این کتاب خواهیم پرداخت.
🍀🍀پیشنهاد ما مطالعه این کتاب است.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
Forwarded from عکس نگار
نشستِ ماهانهٔ معرفی کتاب انجمن زنان پژوهشگر تاریخ(۱):

همه‌چیز زیرِ سرِ کارخانه بود...

معرفی کتابِ
خاکِ کارخانه(نشر اطراف۱۴۰۲)

با حضورِ

نفیسه مرشدزاده
مدیر نشر اطراف

شیوا خادمی
عکاس و نویسندهٔ کتاب

دوشنبه
۹بهمن ۱۴۰۲
ساعت ۱۷

انقلاب، وصال، کوچه نائبی، پلاک ۲۳

📝بخشی از کتاب

الکساندر کلوگه فیلم کوتاه سبعیت در سنگ را با این جمله آغاز می‌کند: «هر بنایی روحِ خالقِ خود را در نهان دارد حتی اگر کارکردش بعدها تغییر کند.» شاید روحِ خالق چیت‌سازی حالا که کارخانه کارکرد ویرانه‌ای تمام‌عیار را دارد، سرگردان در شهر پرواز می‌کند. شاید با هر باران غافلگیر می‌شود و زیر شیروانی‌ها پناه می‌گیرد. بی‌قراری روح بنا را تا حدودی می‌فهمم. من هم از وقتی وارد شهر شده‌ام، بی‌قرارم. هر بار که از پشت میله‌های ورودی کارخانه به داخل سرک می‌کشم تا ببینم دقیقاً کجا بین دو میله گیر می‌کند، روح چیت‌سازی را کنارم حس می‌کنم. انگار به‌طعنه می‌گوید شاهنامه آخرش خوش است. روح خالق چیت‌سازیْ افسرده روی سکوهای ورودی می‌نشیند، پاهایش را تکان تکان می‌دهد و چند ثانیه بعد، در هیئتِ خفاش به زیرزمین پرواز می‌کند و آن‌جا پناه می‌گیرد.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396

@bashgahandishe
Forwarded from عکس نگار
⭕️خاک کارخانه: خاطرۀ جمعی و روایتگری زنانه
پیمانه صالحی
«کارخونه اگه بود، به بچه‌ها و نوه‌هام می‌گفتم من خاک این کارخونه رو خوردم»
کتاب «خاک کارخانه: پارچه‌های ناتمام چیت‌سازی بهشهر و سرگذشت آخرین کارگران»، با عکاسی و پژوهش شیوا خادمی، سال ۱۴۰۲ از سوی نشر اطراف منتشر شد.
🔸مؤلف در پی درک فضای کارخانه چیت‌سازی بهشهر در دهه‌های گذشته، به سراغ همکاران مادربزرگش رفته که در دهۀ ۱۳۲۰ در این کارخانه کار می‌کردند. حاصل گفت‌وگوی او با کارگران و عکاسی از نمادهای کارخانه، ضمن فراهم آوردن موجبات برگزاری نمایشگاه‌های هنری، کتاب خاک کارخانه را روانۀ بازار نشر کرد. این کتاب علاوه‌بر یادداشت پژوهشگر که به روشنی مسیر پنج سالۀ به انجام رساندن این تحقیق را نمایان می‌سازد، مصاحبه با ۱۷ نفر از شاغلان کارخانه را شامل می‌شود. مصاحبه‌شوندگان با طیف متنوعی از مشاغل، از بافنده و ریسنده گرفته، تا معلم اکابر، متصدی آمار، آشپز، مدیر امور مالی و چله‌دَوان، خاطرات و تجربیات حضور در کارخانه را بازگو کرده‌اند.
خادمی با گردآوری این مجموعه، اثری چندلایه خلق کرده است که هم خاطرات جمعی منابع انسانی خُرد و خاموش جامعه را منعکس می‌کند، و هم بخش‌های نانوشتۀ تاریخ کار و کارگری را به شکلی گویا به تصویر می‌کشد و چه‌بسا می‌تواند دستمایۀ ساخت چندین فیلم سینمایی باشد. نقطۀ قوت این کتاب،‌ در کنار هم آوردن روایت‌های زنان و مردان از فضای کار و مناسبات اجتماعی مردم است. بدین‌شکل صورت‌بندی جدیدی از مسائل زنان به‌دست می‌آید و تاریخ‌نگاری زنان در بستر موضوعات و رویدادهای اجتماعی شکل می‌‌گیرد. نثر روان و دلنشین مؤلف با بازنمایی سازه‌های صنعتی کارخانه در محیط سرسبز شمال، در کنار عکس‌های هنری او، مستندنگاریِ کم‌نظیری را پدید آورده است.
🔸بی‌تردید مطالعۀ این اثر چراغِ راه علاقه‌مندان پژوهش‌های میدانی در حوزۀ صنعت و کسب‌وکار خواهد بود.
https://www.tg-me.com/zananepazhoheshgartarikh1396
🟢♻️🟢« زنان، کنش‌گری مرزی و ورود به کانون قدرت در ایران »


🔵 با قدردانی از نظریه‌ی کنش‌گران مرزی دکتر #مقصود_فراستخواه و برداشتم از آن به‌عنوان یک دانش‌آموخته‌ی جامعه‌شناسی؛ #کنش‌گری_زنان در گروه‌ها و طبقات گوناگون ایران طی سده‌ی اخیر به دلیل تأثیرگذاری ویژه بر شرایط سیاسی_اجتماعی این کشور و مخالفت و موافقت صاحبان قدرت در نظام‌های حکمرانی این دوره‌ را می‌توان براساس نظریه‌ی ایشان با چنین ویژگی‌هایی برشمرد. با این توضیح که نوع و گستره‌ی کنش زنان در این دوره‌، از فراز و فرود زیادی برخوردار بوده است:

۱- زنان به‌ویژه از دوران مشروطه تاکنون به تدریج و با تلاش و مرارت بسیار و البته جسارت و هزینه‌ی فراوان، موفق به ورود به مراکز قدرت و کسب پایگاه‌های حداقلی در آن در مواجهه و هم‌کنشی با سایر کانون‌های قدرت در حاکمیت و دیگر طبقات جامعه‌ی ایران؛ شده‌اند.
 
۲- خلق لحظه‌های مومنتومی تحول و دگرگونی اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در ایران؛ از دیگر دستاوردهای بااهمیت زنان در تاریخ این کشور است. لحظات تحولی هم‌چون:
🔹کنش‌ زنان در ایجاد مدارس جدید و تثبیت #حق_آموزش با وجود تلاش و واکنش سلبی گروه‌هایی از جامعه به‌ویژه طبقه‌ی روحانیون و بنیادگرایان اسلامی
🔹تلاش برای گرفتن و تثبیت #حق_رای با وجود مخالفت بخشی از روحانیت
🔹رشد چشم‌گیر سوادآموزی و استمرار تحصیلات تا سطوح تکمیلی ارشد و دکتری با وجود تبعیض و نابرابری در سهمیه‌بندی رشته‌ها و کاهش پذیرش و جذب در اشتغال
🔹ورود به عرصه‌ی هنر و ادبیات و تولید آثار آوانگارد و تابوشکن
🔹اعتراض به اجباری شدن حجاب در آغاز استقرار حاکمیت جمهوری اسلامی
🔹تداوم کنش‌گری حق پوشش اختیاری در چهاردهه‌ی اخیر
🔹 کنش‌گری برای ورود به عرصه‌ی تسخیر شده‌ی مناصب سیاسی و اداری و آموزشی
🔹آشکار نمودن مبارزه‌ی مدنی در حوزه‌ی خشونت علیه زنان و برابری خواهی
🔹عزم راسخ برای ماندن و فعالیت در عرصه‌های هنری، ورزشی، علمی و سیاسی
🔹رسیدن به میدان #زن‌زندگی‌آزادی از شهریور سال ۱۴۰۱، نه به حجاب اجباری، انتخاب پوشش اختیاری و تداوم حضور در این میدان و به چالش کشاندن گفتمان رسمی؛ نمونه‌های شگفت‌انگیزی از این لحظه‌های مومنتومی تحول و دگرگونی اجتماعی است که ازسوی زنان خلق شده و می‌شود.
  
۳- کمک به شکل‌گیری، گسترش و تقویت شبکه‌های کنش‌گران مرزی در طبقات مختلف جامعه از دیگر دستاوردهای بااهمیت زنان در این سرزمین بوده و هست.

۴- سازندگی نقش‌ها و قواعد زندگی اجتماعی بجای گرفتن و اجرای نقش‌ها و انتظارات جامعه ازسوی زنان، ایشان را به‌عنوان افرادی نقش‌ساز ( Role maker ) در تاریخ این کشور ثبت نموده است.

♻️ با بررسی ویژگی‌های کنش‌گری زنان ایران، می‌بینیم که واکاوی برای تشخیص و یافتن کنش‌گران مرزی از سطح خرد و مصادیق آن در میان افراد شاخص فراتر رفته و در میان طبقات و گروه‌های اجتماعی دیگر در این سرزمین نیز مصداق و عینیت دارد. همان‌گونه که در دیگر جوامع دنیا نیز کنش‌گران مرزی در معادلات سیاسی و اجتماعی وارد شده و موازنه‌ی کانون‌های قدرت را به چالش کشیده‌اند.

✳️ ازجمله گروه‌های کنش‌گر مرزی در ایران که زنان در نقش برخی‌از آن‌ها ایفای کنش‌گری نموده و می‌نمایند، می‌توان چنین نام برد:

- کارآفرینان
- مدیران برخی نهادها و سازمان‌ها
- خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای
- معلمان و استادان نهادهای آموزشی
- کارگران
- تجار و صاحبان سرمایه
- هنرمندان
- نظامیان
- فعالین محیط زیست
- دانشجویان
- فعالان اقوام و مذاهب
- فعالین سازمان‌های مردم‌نهاد
و برخی گروههای دیگر که طرح  و شرح بیشتر آن به مجالی و نوشتاری دیگر نیازمند است.

🔰زنان به علت محرومیت طولانی و تاریخی از بسیاری از حقوق طبیعی و دور نگه داشته شدن از کانون‌های قدرت، در دوره‌هایی از این تاریخ با کنشی آگاهانه و معطوف به هدف؛ نقبی به میادین قدرت زده و با یک گام هرچند اندک و کوچک در مناسبات قدرت و گامی دیگر در بطن جامعه، گاه به تنهایی و تحمل تحقیر و طرد و سرکوب و گاه نیز با همیاری سایر کنش‌گران مرزی که از برخی‌از آن‌ها نام برده شد؛ تأثیری شگرف از خود بجای نهاده‌اند.
حتی اگر موافق کنش‌گری زنان در این سرزمین نباشیم یا نوع کنش‌ایشان را به دلیل هم‌سو نبودن با هنجارهای مورد قبول خود تأیید نکنیم؛ در شگرف بودن تأثیر و برون‌داد این برهه‌ها، نمی‌توانیم تردید نموده و آن‌ها را انکار و نفی کنیم.
🗨️ آن‌چه مهم است اینست که تاریخ و تحولات ایران همواره سرشار از بیم و امید بوده و هست. و کانون‌های قدرت نیز هرگز در انحصار و چنبره‌ی حاکمیت‌ و نظام‌های حکم‌رانی نبوده است؛ بلکه گروه‌ها و طبقات گوناگونی در این معادلات و مناسبات و میادین قدرت، سهم داشته و کانون‌های متنوع و متکثری خلق نموده اند.
و این حکایت هم‌چنان باقی است...


✍️ فریبا نظری
۷ بهمن ۱۴۰۲


#کنش‌گران_مرزی
#زنان_نقش_ساز
#کانون_قدرت
#زن‌زندگی‌آزادی

https://www.tg-me.com/Sociologyofsocialgroups
انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران pinned «‍ نشستِ ماهانهٔ معرفی کتاب انجمن زنان پژوهشگر تاریخ(۱): همه‌چیز زیرِ سرِ کارخانه بود... معرفی کتابِ خاکِ کارخانه(نشر اطراف۱۴۰۲) با حضورِ نفیسه مرشدزاده مدیر نشر اطراف شیوا خادمی عکاس و نویسندهٔ کتاب دوشنبه ۹بهمن ۱۴۰۲ ساعت ۱۷ انقلاب، وصال، کوچه نائبی،…»
110524_002
My Recording
🔸فایل جلسه معرفی کتاب «خاک کارخانه»، نوشته شیوا خادمی از نشر اطراف .
🔸این برنامه در تاریخ ۹بهمن۱۴۰۲ برگزار شده است.
⭕️نشست معرفی کتاب خاک کارخانه با حضور شیوا خادمی پژوهشگر و نویسنده کتاب و نفیسه مرشد زاده مدیر نشر اطراف.
🔸در این نشست که به همت انجمن زنان پژوهشگر تاریخ و با همکاری باشگاه اندیشه برگزارشد، پس از معرفی کتاب و گزارش روند تهیه و انتشار آن توسط ناشر و نگارنده، شرکت کنندگان برداشت‌ها و نظرات خود را در رابطه با این مستندنگاری قوی و تأثیرگذار بیان کردند.
خاک کارخانه در برنامه امشب انجمن زنان پژوهشگر تاریخ حس مشترک ایراندوستی را از جانب همه حاضران در جلسه به نمایش گذاشت.
2024/11/15 16:42:09
Back to Top
HTML Embed Code: