Telegram Web Link
نبرد کاپترون

نبرد_کاپترون Battle of Kapetron (1049 میلادی)

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
نبرد_کاپترون  Battle of Kapetron (1049 میلادی)

🔴امپراتوری بیزانس ـ 🔵ترکان سلجوقی
مکان: شمال شرق ترکیه امروزی

در اولین حضور خود در تاریخ بیزانس، ترکان سلجوقی به رهبری ابراهیم ینال ، برادر ناتنی سلطان طغرل به آناتولی حمله کردند.

امپراطور کنستانتین نهم نزد لیپاریت چهارم ، دوک مسکیا، فرمانده جنگ گرجی، که بیزانسی ها در مبارزه او علیه باگرات چهارم، پادشاه گرجستان به او کمک کرده بودند، فرستاد تا در برابر پیشروی ترکان سلجوقی متحد شوند. در این میان سلجوقیان ، یک مرکز تجاری پر جنب و جوش را که توسط بیزانس اداره می شد، ویران کردند.

یک ارتش ترکیبی بیزانسی-گرجستانی متشکل از 50000 نفر، به فرماندهی ژنرال های بیزانسی آرونیوس رادومیروس و کاتاکالون ککائومنوس و لیپاریت گرجی ، در کاپترون (پاسینلر امروزی) با سلجوقیان روبرو شدند.

در یک نبرد شدید شبانه، متحدان مسیحی نتوانستند موفقیت جدی به دست آورند و ابراهیم ینال توانست با خیال راحت سرزمین بیزانس را که مملو از غنائم و اسیران از جمله لیپاریت فرمانده گرجی بود، ترک کند.

شاهنشاه سفارتی همراه با هدایا و باج برای آزادی لیپاریت برای سلطان سلجوقی فرستاد. با این حال، سلطان با بزرگواری لیپاریت را به شرطی آزاد کرد که دیگر هرگز با سلجوقیان مبارزه نکند و باج به او پس داده شد.

سلجوقیان منطقه را ترک کردند اما اسیران و غنایم زیادی را با خود بردند. آنها دوباره در سال 1054 حمله کردند. این اولین برخورد بیزانسی ها با سلجوقیان بود که در دهه های بعدی دشمن اصلی آنها می شد.

@tamadone_islami
Forwarded from متون نامه
کتیبه ای در موزه اسکندریه مصر از سلطان قایتبای:
انشاه وجدد هذا المکتب الوقف
السلطان قایتبای سعاده میر میران
ابراهیم ادهم ناظر اوقاف الحرمین
@mootun_nama
جانشینان امپراتوری روم باستان

امپراتوری روم باستان
امپراتوری بیزانس شرقی
سلجوقیان روم
امپراتوری عثمانی
ترکیه مدرن

@tamadone_islami
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#معماری_اسلامی

این هنر قابل ستایش نیست؟

راستی ما در قبل از اسلام این چنین کتیبه هایی در تاریخ ایران باستان داشتیم؟!

@tamadone_islami
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
این کلیپ رو دیدم خیلی لذت بردم

حتما ببینید

@tamadone_islami
تقطیر عطرها در دوره قرون وسطی در اصل به وسیله دانشمندان مسلمان انجام شد.

همچنین تاجران ونیزی، از كاروان های آسیایی که حامل ادویه جات و عطرها مختلف بودند به تمام اروپا پخش می كردند. این عطرها به وسیله كشتی ها و سایر حمل و نقل ها به نقاط مختلف جهان ارسال می شدند.

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
عطر اعراب در قرون وسطی

بدلیل پیشینه ی باستانی جاده ی بخور و ادویه ها و عطور در شبه جزیره عرب، اعراب مسلمان در زمان قرون وسطی دارای فرهنگ علمی ‌بزرگی در عطرها بودند. از این رو گیاهان به طور گسترده‌ای برای درمان بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

فرهنگ اسلامی و دانشمندان مسلمان کمک فراوانی به توسعه و استفاده از عطر کرده و باعث انتقال این صنعت به غرب شده است. در واقع با گسترش مسیحیت در اروپا اجازه استعمال عطر ممنوع و رفته رفته به دست فراموشی سپرده شد. شیمیدانان مسلمان در حدفاصل قرن‌های شش تا سیزده پس از میلاد مطالعات فراوانی در زمینه عطرها انجام دادند و برای استخراج عطر، روش‌های جدید و مبتکرانه ای کشف کردند. ایرانیان و اعراب و اکثر مسلمین همواره در زندگی روزانه خود از عطرها استفاده می‌کردند. موارد استفاده آنها اغلب مشک، عطر گل سرخ و عنبر بود که محبوبیت فراوانی میان آنان داشت. اسلام بر خلاف مسیحیت، مسلمانان را همواره به عطرزدن سفارش می‌کرد و به مرور عطر به یکی از اجزای فرهنگ اسلامی مبدل شد.

در ادامه با فتح آندلس بخش عظیمی از اروپا تحت سلطه مسلمانان درآمد و حدود هشت قرن این نفوذ ادامه داشت. در نتیجه اغلب عناصر فرهنگی و اجتماعی از جمله استفاده از عطر به فرهنگ اروپا در زمان قرون وسطی تحت تاثیر قرار گرفتند.

اگر اعراب مبدأ ایجاد تقطیر نباشند، این روش را به میزان قابل توجهی بهبود بخشیده و آن را در اروپا منتشر کردند. از این رو گیاهان به طور گسترده‌ای برای درمان بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

این جذابیت برای عطرها در اسلام از سنت شعری دوران جاهلی پیش از اسلام به ارث رسیده است. این مضمون در شعر عربی و فارسی در قرون وسطی نیز بسیار وجود دارد. این عطرها با زنی مرتبط است که شاعر تصویر آرمانی او را به تصویر می کشد و زنان طبقات بالای جامعه را توصیف می کند.

استفاده از بخور به طور کلی، در جهان اسلام قرون وسطی، به یک شی بسیار خاص شبیه به دستگاه بخور امروزی مرتبط بوده است. از این اشیاء برای خوشبو کردن خانه و در هنگام پذیرایی استفاده شده است. کشف آنها در زمینه باستان شناسی گواهی می دهد که این اشیاء در همه اقشار جامعه مورد استفاده قرار می گرفته است. دستگاه های بخور گذشتگان، بسته به ماده‌هایی مانند آلیاژ فلز، کلریت یا سرامیک که در آن ساخته شده‌اند، نشانگر زمینه اجتماعی افراد بوده است. دستگاه های بخور آلیاژی، معمولاً برنزی یا مسی، گران قیمت بودند و گواهی بر ثروت صاحبانشان بود. در نهایت دستگاه های بخور سرامیکی رایج ترین و آسان ترین برای تهیه بودند که افراد پایین‌دست‌تر استفاده می‌کردند.

عطر در جامعه اسلام و استفاده تجملاتی برخی شاهان

جامعه عالی مسلمانان از عطرهای مجلل برای پذیرایی استفاده می‌کردند؛ این کار را با عبور دادن یک بخور از میان مخاطبان انجام می‌دانند تا همه نفس بکشند و خود را با بخورها معطر کنند. در تاریخچه عطر در اسلام آمده است که یکی از شاهان گذشته مسلمان هر سه شنبه ریاست یک کنفرانس فقهی را بر عهده داشت که فقها و علمای دیگر در آن شرکت می کردند. در پایان غذا، عودسوزها (معمیر) را می آوردند تا عطرها را استشمام کنند و خود را خوشبو کنند. در عروسی که همین شاه در سال ۲۱۰/۸۲۵ هجری مقدار زیادی عنبر و چوب آگالوشی هند مصرف شده است.

معنای مقدس عطر برای اعراب

عطر جزء توصیه های مکرر دین اسلام است و قرآن بارها از آن صحبت کرده است. بنابراین بهشت مسلمانان آغشته به بسیاری از بوهای شیرین و خوب خواهد بود. مانند بسیاری از تمدن‌ها، از گذشته تا به امروز مناسک اسلامی مانند حج ‌با عطر همراه است.

همچنین به مردان توصیه می‌شد که به طور مرتب به حمام عمومی‌ بروند تا خود را پاک کنند. فرهنگ اسلامی ‌و مردم عرب به ویژه در توسعه عطرسازی نقش اساسی داشتند. آنها می‌دانستند که چگونه سنت‌های مقدس خود و استفاده از عطر را در مراسم خود حفظ کنند.

تاریخچه عطر و تکامل این حرفه با شهرهای عربی اسلامی ارتباط تنگاتنگی دارد. از جنوب بغداد تا شمال دمشق، در این حوزه و صنعت درگیر بوده و در واقع، تمدن های عربی نیز نقش موثری در تکامل و ساخت عطرها داشته اند. در آن زمان، شهرهای شبه جزیره عربستان اغلب دارای دشت های سرسبز و پر از گل بودند و به عنوان معدن عطرها شناخته می شدند. بیشتر پزشکان و شیمیدانان تحت تاثیر این مناطق در آن زمان بودند. آنها روش های مختلفی را برای استخراج اسانس گل ها یافتند و صنعت تقطیر پیشرفت قابل توجهی کرد. پس از آن الکل و به طور کلی مواد الکلی به عنوان پایه ای برای نگهداری روغن ها و اسانس ها به فرمول ها اضافه شد.

برای اولین بار در فرانسه و در قرن هجدهم بود که عطر به عنوان مایع هایی درون بطری شیشه ای به میدان آمدند و شیشه های عطر و ادکلن به تدریج در اجتماع شهرت پیدا كرد

@tamadone_islami
داستان اسلام و شمشیر
بین حقیقت تا دروغ تاریخی

@tamadone_islami
@tamadone_arab
🔰اولین سازمان اداری مدینه

🖋علی حجازی

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
مدینه، یعنی شهری که جامعه اسلامی در آن از حالت یک جنبش نوپا به یک حکومت قدرتمند تبدیل شد، شاهد تحولات شگرفی در عرصه های مختلف بود. یکی از این تحولات مهم، پیدایش تشکیلات منظم دبیری بود. این تشکیلات که در عصر جاهلیت نمونه‌ای مشابه نداشت، نشان از گام بلند اسلام در جهت سازماندهی امور و ارتقای سطح زندگی اجتماعی بود.
در دوران پیامبر اسلام (ص)، نیاز به ثبت وقایع، مکاتبات با سایر قبایل و کشورها، مدیریت منابع مالی و امور روزمره جامعه، ضرورت ایجاد یک سیستم اداری کارآمد را بیش از پیش آشکار ساخت. به همین منظور، پیامبر اسلام (ص) افرادی را به عنوان دبیر برگزید که هر یک وظایف مشخصی را بر عهده داشتند.

دبیران پیامبر (ص) طیف گسترده‌ای از وظایف را بر عهده داشتند؛ از نگارش وحی و مکاتبات رسمی تا ثبت معاملات و مدیریت امور مالی. این تنوع وظایف نشان از اهمیت بالای دبیری در ساختار حکومتی آن زمان دارد. یکی دیگر از ویژگی‌های متمایز این تشکیلات دبیری، تقسیم کار و تخصص‌گرایی دبیران بود. هر یک از دبیران بر اساس توانایی‌ها و مهارت‌های خود، مسئولیت بخشی از امور اداری را بر عهده می‌گرفتند.

این دبیران که بودند؟

مسعودی شرح وظایف و نام دبیران را در کتاب خود چنین آورده است:

1️⃣دبیران ثبت عقود و معاملات مردم: مغیرة بن شعبه و حصین بن نمیر. عبد اللّه بن ارقم و علاء بن عقبه سندهای مردم و عقود و معاملات آنها را می‌‏نوشتند.

2️⃣دبیران مالیات و صدقات: زبیر بن العوّام و جهیم بن الصّلت صورت مالیات و صدقات را ضبط می‌کردند.

3️⃣دبیر تخمین محصولات حجاز: حذیفة بن الیمان عهده‏‌دار نوشتن «حرازی» حجاز بود.
4️⃣دبیر ثبت غنائم: معیقیب بن ابی فاطمه دوسی غنائم را وارد می‌کرد.

5️⃣کاتب و مترجم: زید بن ثابت انصاری نامه به حکام و پادشاهان می‏‌نوشت و ضمناً سمت مترجمی رسول خدا را داشت. او زبان‌های فارسی و رومی و قبطی و حبشی را ترجمه می‌کرد و همه‏ اینها را در مدینه از اهل این زبان‌ها آموخته بود.

او بعداً به دستور پیامبر (ص) زبان سریانی و کتابت یهود را نیز فرا گرفت.(جامع ترمذی؛ فتوح البلدان بلاذری، ص۴۱۶)

6️⃣کاتبان وحی: علی بن ابی طالب (ع)، عثمان بن عفّان، عمرو بن العاص، معاویة بن ابی سفیان، شرحبیل بن حسنه، عبد اللّه بن سعد بن ابی سرح، مغیرة بن شعبه، معاذ بن جبل، زید بن ثابت، حنظلة بن الربیع، ابی بن کعب، جهیم بن الصّلت، حصین النّمیری.»

7️⃣کاتب خاص پیامبر (ص): خالد بن سعید بن العاص پیش دست رسول ﷲ (ص) بود، او حاجت‌های متفرّقه‌‏ای که پیش می‌آمد می‏‌نوشت.

حنظلة بن الربیع ذخیره بود و هر وقت یکی از آنها که نام بردیم نبود او کارش را انجام میداد و به حنظله كاتب» معروف شده بود شرحبیل بن حسنه طابخی، ابان بن سعید و علاء بن الحضرمی و عبدالله بن سعد بن ابی سرح نیز برای پیامبر نامههایی نوشته است. معاویه ابن ابی سفیان هم چند ماهی قبل از وفات
رسول الله (ص) برايش نویسندگی کرد
تشکیل تشکیلات دبیری در مدینه در دوران پیامبر اسلام (ص) نشان از آن دارد که مسلمانان از همان آغازین سالهای شکل گیری جامعه اسلامی به اهمیت سازماندهی و ایجاد ساختارهای اداری پی برده اند. این
تشکیلات با تقسیم کار ،تخصصی اهمیت به ثبت و ضبط اطلاعات و ارتباطات بینالمللی، نقش مهمی در اداره امور جامعه اسلامی اولیه ایفا کرده است. با ایجاد تشکیلات ،دبیری ساختار قبایلی جامعه بدوی مدینه به سمت یک جامعه مدنی و سازمان یافته تغییر کرد. ثبت و ضبط ،وقایع ایجاد آرشیو و استفاده از اسناد رسمی همگی نشانههایی از تحول عظیمی بودند که در اندیشه و رفتار مردم رخ داده بود.

@tamadone_islami
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
کامران فانی از اثرگذاریهای ایرانیان در تاریخ اسلامی و همچنین کمبود ترجمه های کتب در ادبیات معاصر عرب سخن می‌گوید


@tamadone_islami
@tamadone_arab
2024/09/27 22:22:21
Back to Top
HTML Embed Code: