Telegram Web Link
🔴رسیدن به حقیقت ، با عبور از ذهن :

♦️از طريق پرورش آگاهي، مي توان به حقيقت رسيد. رسيدن به حقيقت از طريق ذهن، غير ممكن است. براي رسيدن به حقيقت بايد افکار غیر ضروری را متوقف كنيد. براي دانستن  حقيقت بايد آنچه را درباره حقيقت مي دانيد نيز به فراموشي بسپاريد. بايد از شر تمامي تئوريها، فرضيه ها و فلسفه بافي ها كه تاكنون فراگرفته ايد، خلاص شويد. راه رسيدن به حقيقت، رهايي از آموخته هاست؛ رهايي از شرطي شدگي ها و فرو رفتن در سکوتی ژرف از طریق مراقبه است .

♦️آرام آرام بايد از دنياي ذهن خارج شويد و آگاهي را در وجودتان تقويت كنيد؛ ‌آگاهي ناب. فقط مشاهده كنيد. آنچه را در دنياي پيرامون و درونتان رخ مي دهد،‌ تنها مشاهده كنيد. افکار را دنبال کنید و آگاه باشید که ریشه هر فکری از کجاست. هنگاميكه بتوانيد بدون مداخله و قضاوت، به مشاهده صرف بپردازيد، حقيقت رخ مي نمايد و معجزه اين است كه حقيقت از جايي خارج از وجودتان بر شما نازل نمي شود، بلكه آنرا در درون خويش خواهيد يافت. حقيقت، طبيعت فطري شماست. شما هرگز حتي براي لحظه اي غير از حقيقت نبوده ايد. حقيقت، ذات فطري شماست که با شماست (هو معکم اینما کنتم ، او با شماست هر جا که باشید. سوره حدید آیه 4 )  آنچه امكان از دست دادنش را داشته باشيد، طبيعت شما محسوب نمي شود.

#مراقبه
#آگاهی
#حقیقت

@sserfan
#علامت_عاشق
از جنید بغدادی پرسیدند :
عاشق چه علامتی دارد ؟
گفت:
_خلوت بسیار.
_معاشرت اندک.
_چون می نگرد نمی بیند و چون خطابش کنی نمی شنود.
_گر سخن با او گویی نمی فهمد.
_نه مصیبتی اندوهگینش می کند و نه دست یابی به چیزی خشنودش.
_در خلوت سرای خویش ناظر خداست و با او مانوس است.
_در آشکار و نهان با او راز و نیاز دارد.
_با اهل دنیا در کارشان ستیره ندارد.
_برای از دست دادن آنچه می جوید بیمناک است.
_خردش از دیدن جلال حق به وحشت افتاده.
_کم می خورد.
_کم می خوابد.
_همواره دلش غرق در اندوست.
_مردم سرگرم کار خود و او سرگرم کار خویشتن است.
_در خلوت سرای خویش گریان و در تتهایی نالان است.
_شراب از جام عشق می نوشد و از مردم روی گردان است.
حضرت استاد کریم  محمود حقیقی
تجلی 7.
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و هشتم : ترک مشتهیات و هواهای نفسانی

ادامه...
(قسمت پنجم )
محدوده خود داری از مباحات:

♦️برخی عادت کرده اند که زهد خود نسبت به امور را به دیگران نیز تحمیل کنند، همین مساله موجب می شود هم خانواده و خویشان از ایشان برنجند و دور شوند. اگر در اسلام از زهد و ایثار سخن به میان آمده است، این زهد امری شخصی و فردی است و نباید آن را به دیگران تعمیم دهیم و رنج و مشقتی بر دیگران تحمیل کنیم. بسیاری در این زمینه راه اشتباه و خطا پیموده و می پیمایند. از این روست که نوعی اعتدال در رفتار آنان نمی توان یافت و اگر در یک امری سر شده اند در امری دیگر عقب افتاده و مردود شده اند.

♦️شاید شما دیده و یا شنیده اید که بسیاری از فرزندان عالمان فرهیخته و پارسا ،فرزندانش از آن سوی بام افتاده اند. در حقیقت افتادن این پارسایان و زاهدان از این سوی بام موجب شده تا در واکنش به افراط پدران، فرزندان گرفتار تفریط شوند.

♦️اگر سخن از تقوا نسبت به مباحات است برای این که سالک هواهای نفسانی خود را مدیریت و حتی سرکوب کند، از مباحات و طیبات می گذرد و بر خود ظلم و سخت گیری می کند. چنین رفتاری برای خود شخص جایز است، ولی نمی تواند آن را به دیگران از همسران و فرزندان تعمیم دهند.

♦️خداوند اولیای برگزیده خویش را به سه دسته : ۱. ظالم به خویشتین؛ ۲. معتدل و مقتصد؛ ۳. سابق در خیرات دسته بندی می کند و می فرماید: سپس این کتاب را به آن بندگان خود که آنان را برگزیده بودیم، به میراث دادیم پس برخى از آنان بر خود ستمکارند و برخى از ایشان میانه‏ رو، و برخى از آنان در کارهاى نیک به فرمان خدا پیشگامند و این خود توفیق بزرگ است.(فاطر، آیه ۳۲)

♦️پس این آیه انسان کامل و برگزیده خدا را به سه دسته تقسیم می کند که به طور طبیعی گروه نخست برتر هستند؛ زیرا برخودشان سخت گیری می کنند و حتی مباحات را اگر به قصد لذت نفسانی باشد ترک می کنند و از خودشان ایثار می کنند و بر نفس خویش سخت گیری کرده و اجازه نمی دهند تا نفس مدیریت رفتار و گفتار و کردار آنان را به دست گیرد.

♦️پس ظلم به خویشتن دو نوع خوب و بد دارد. نوع خوب آن است که انسان بر خود سخت گیری کرده و به قصد تسلط بر هواهای نفسانی از خود گذشت کرده و حتی از مباحات استفاده نکند و از آن برای دیگران ایثار کند؛ نوع بد آن است که انسان هواهای نفسانی را بر خود مسلط سازد و به حقوق بخش های دیگر چون عقل نپردازد و حقوق آنها را تضییع نماید.

♦️در تقوای شخصی هیچ نباید کاری کند که دیگران به شکلی آسیب ببیند. از همین روست که اگر می خواهد ایثار کند از مال خودش ایثار کند نه آن که کاری کند که زندگی بر زن و فرزندنش سخت شود.

♦️کسی که بخواهد زهد ورزد و پارسایی کند نمی تواند زن و فرزند و خویشان خویش را به گونه ای خواسته و ناخواسته مجبور به زهد و پارسایی کند. از همین روست که پیامبر(ص) کسی که حق فرزندان را انفاق کرده بود سرزنش می کند.

♦️در روایت آمده که «پیامبر(ص) بر شخصی نماز خوانده بودند و بعداً فهمیدند که این شخص تمامی اموال خود را در راه خدا بخشیده و ورثه خویش را محروم ساخته است. آن حضرت(ص) بیان داشتند: اگر این را قبلا به من گفته بودید من بر این آدم نماز نمی خواندم.»( گفتارهای معنوی، ص ۱۵۹)

♦️پس انفاق کردن و صدقه دادن و هر کار خیر دیگری تنها برای خود شخص زمانی مجاز است که از خود بگذرد نه این که از کسانی که بر گردن او حق دارند و عیال او محسوب می شوند، از حق آنان بزند و آنان را مثلا به خوردن ماست و کشک مجبور کند.
پایان مبحث ترک مشتهیات نفسانی


#ترک_مشتهیات_نفسانی

T.me/sserfan
🔴تقوا سه گونه است:
۱-تقوای گریز
۲-تقوای پرهیز
۳-تقوای ستیز

گریز،آن است که از محیط گناه آلود دوری کنی.

پرهیز،آن است که بتوانی در محیط گناه آلود،خودت را پاک نگهداری.

ستیز،آن است که در صحنه بمانی و با مظاهر گناه مبارزه کنی و محیط سالمی ایجاد کنی.

گاهی باید مانند موسی در کاخ فرعون بمانی و سکوت کنی و فقط خودت را حفظ کنی.

و گاهی یوسف وار باید از صحنه گناه فرار کنی و راه گریز را برگزینی.

و گاهی هم ابراهیم وار با گناه و شرک و بت پرستی مقابله و ستیز کنی و بت شکن شوی.

تشخیص اینکه کدام تقوا وظیفه شرعی من است؛ نیز خودش نیاز به توفیق الهی و بصیرت دینی و تقوای عملی دارد...

شهید بهشتی ره

#تقوا
#ترک_مشتهیات_نفسانی

@sserfan
🔴سکوت با تزکیه نفس برکت دارد :

♦️بعضی خیلی ساکتند واین سکوت اگر از روی تزکیه نفس باشد خیلی برکت دارد، چون این سکوت دهن بستن است و دل را باز می کند و سِرّ آدم به حرف در می آید برخلاف باز بودن دهن به خصوص که نعوذبالله اگر از روی هرزگی و یاوه گویی باشد چه در خوراکش و چه در گفتارش که روح او هم هرزه می شود، از همین رو فرمودند اول اندیشه وانگهی گفتار، چانه چنین آدمی را عقل می گرداند.

📚شرح_فصوص_الحکم /ج1،ص523
        حضرت علامه حسن زاده آملی

#سکوت
#ترک_مشتهیات_نفسانی

@sserfan
🔴لزوم تطهیر نفس برای  وصول به مراتب قرب معنوی و توحیدی  و لقاء ربوبی:

♦️سالک بدون پاک سازی قلب و تطهیر کامل نفس،نمی تواند به
مراتب قرب معنوی و  مدارج توحیدی  دست یابد و اگر هم به
درجه ای از قرب  برسد با خطر و  آسیب جدّی همراه است.

همت باید بلند داشت و با تدریج و حوصله کافی،مراحل بنیادین
و اساسی را طی نمود.
از جمله این مراحل بنیادین،وصول به طهارت  نفس  از جمیع رذائل است.

#تزکیه_نفس

@sserfan
کسی که شب با خدا خلوتی ندارد و اُنس با او ندارد، این در دوستی اش دروغگوست.

این گناه که نمی گذارد با خدا خلوت کنیم و نماز شب بخوانیم چیست؟ برای بنده و جنابعالی که نباید قمار و دزدی باشد، نیّت خلاف نمی گذارد ما نماز شب بخوانیم، و هرکس باید مطابق مقام و موقعیت و تحصیل و غیره ببیند آن چیست که از او توفیق شب زنده داری و نماز شب خواندن را گرفته است؟

خواندن و تلاوت قرآن نیز همین طور است. روزی چقدر تلاوت قرآن داریم؟ اگر این توفیق را نداریم باید علت آن را بدست آوریم.

📚علامه حسن زاده آملی
#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و نهم : مراعات آداب ِ حضور در محضر حق


♦️منطور از اين امر اين است كه در همه احوال خود را در محضر معبود ببيند، و حضرت او را حاضر و ناظر بر حركات و سكنات خود بداند، چه حركات ظاهرى باشد، و چه حركات باطنى، چه حركات اعضا و جوارح باشد، و چه حركات فكر و قلب. طاعت او، و رضاى او را در همه اين حركات در نظر داشته، و از آنچه معصيت و خلاف رضاى اوست اجتناب كند.

♦️به عبارتى، مراقبت ادب حضور در محضر پروردگار باشد، و آداب ظاهريه و باطنيه، و به عبارتى، قلبيه را مراعات كند، كه پروردگار متعال به ظاهر و باطن احاطه دارد و حاضر در ظاهر و باطن است. هم به ظاهر نظر مى‏كند، هم به باطن. ظاهر در محضر اوست، باطن هم در محضر او، در محضر او ، خلاف مراد او، و خلاف رضاى او از وى سر نزند.

♦️سالك صادق، و طالب مجاهد را وظيفه آن است كه به حضور معبود كاملا توجه كند، و از اين امر غفلت ننمايد، و براساس آن، آداب حضور را ظاهراً و باطناً خوب بشناسد، و خوب هم مراعات نمايد.

♦️از آنان نباشد كه بر اثر جهل و غفلت، از طرفى دعوى طاعت و عبوديت، و دعوى حب و طلب دارند، و از طرفى از حضور معبود در كمال غفلتند، و از آداب حضور در منتهاى بى خبرى. ادب حضور را به جا نمى‏آورند، نه آداب ظاهريه را مراعات مى‏كنند، و نه آداب باطنيه و قلبيه را.

♦️هم به اذكار و اوراد، و به نماز و دعا مى‏پردازند، و هواى سلوك در سر دارند، هم حركاتى كه خلاف رضاى حضرت معبود است انجام مى‏دهند، آن هم در حالى كه در محضر او هستند، و دعوى حب و طلب دارند، و طالب قرب مى‏باشند. پيداست كه اينان راه به جايى نمى‏برند، و در اين سفر هرگز موفق نمى‏شوند.

♦️خداوند در قران می فرماید:
«خدا مى‏داند نگاههاى خيانتكارانه چشمها را، و آنچه را كه سينه‏ ها در خود پنهان مى‏دارند».


♦️اين آيات براى سالك اين پيام را دارد كه حضرت معبود به ظاهر و باطن تو احاطه دارد، و ناظر بر احوال تو مى‏باشد. تو در محضر او هستى، و چيزى از حركات ظاهرى و باطنى تو بر او پوشيده نيست. تو، كه طالب قرب او هستى و جوار او را مى‏طلبى، مراقبت حركات و سكنات خود باش، و حركتى نكن كه ناخوشايند او باشد.

♦️ مراقب ظاهر خود باش، كه او به ظاهر تو احاطه دارد، و حركات ظاهر تو را زير نظر گرفته است، تا معلوم شود تو در طلب خويش صادق هستى، يا نه. و مراقبت باطن خود باش، كه او به باطن تو نيز احاطه دارد، و حركات باطن تو نيز زير نظر اوست، تا صدق و كذب تو معلوم گردد.
ادامه دارد...


#رعایت_آداب_حضور

T.me/sserfan
حضور :

🔴اگر حضور می خواهی به سراغ خودت برو!

♦️حضور را باید در خودت پیدا کنی و این بسیار مهم است. و حضور، همان باطن انسان است، چیزی که دنیای امروز نمی خواهد به آن گوش دهد. امروز وقتی از باطن صحبت می کنیم، اهل ظاهر – که تا گلو در امور ظاهری مستغرق اند – اصلاً به آن توجه نمی کنند. وقتی از باطن با آنها صحبت می کنیم، گمان می کنند که منظور از باطن همان اعضای باطنی [و داخل بدن] خودشان است. اما اعضا که باطن نیستند! بارها گفته ایم که باطن، سرّ سویدای آدمی است.

♦️ به نظر من حتی عقل هم از مراحل باطن است. ما باید به سرّ سویدا و ادراکات درونی خودمان توجه کرده تا راه باطن را پیدا کنیم. وقتی به باطن خودمان توجه کردیم، باطن کلمات بزرگان را نیز خواهیم فهمید. شعر مولانا را ممکن است همه کس بخواند، ولی هر کس محتوای آن را به خوبی نمی فهمد. بعضی از تفسیرهایی که برای اشعار مولانا گفته می شود، بر اساس ظاهر آن بوده است. چون [شخص مفسر] اهل ظاهر است، [از شعر مولانا نیز] بیش از ظاهر نمی فهمد. برای شعر حافظ هم همین طور است. در شعر حافظ هم بستگی دارد چه کسی این شعر را می خواند. وقتی من می گویم «حضوری گر همی خواهی، ز خود غافل مشو حافظ» یک فرد اهل ظاهر، «حضور» را چگونه معنی خواهد کرد؟ [حتماً] فکر می کند حضور به این معناست که در جمعی بنشیند و بگوید و بخندد! اما این [معنای] حضور نیست.

♦️گوش دنیای امروز به باطن کم بدهکار است؛ یعنی کمتر به باطن توجه می کند. شاید هم همیشه این طور بوده است. البته همان طور که عرض کردم منظور این نیست که فقط به باطن توجه کنیم. ما باید دو چشم داشته باشیم؛ هم چشم باطنی و هم چشم ظاهری. اگر با این دو چشم کار نکنیم، گرفتار خواهیم بود. به باطن محض رفتن و غفلت از ظاهر، خطر است؛ غرق ظاهر شدن و غفلت از باطن نیز خطر است.

دکتر غلامحسین دینایی
#حضور
#مراقبه
@sserfan
🔴توجه و اهمیت حضور قلب در عبادات :

♦️بعضی از سالکان در اوایل سلوک به صورت و ظاهر عبادات می پردازند و اذکار و اوراد و نماز ها و سجده های  طولانی و امثال اینها را با نظم و ترتیب و با مداومت انجام می دهند ،ولیکن با اشتغال به ظاهر از اصل مسئله که حضور و اقبال قلبی به سوی حضرت حق است غفلت می کنند و در آن باب هیچگونه مجاهدتی نمی نمایند .

♦️لذا به لحاظ اهمیت ندادن به حضور قلب و اقبال الی الله ،حرکت واقعی به سوی معبود نمی کنند ،زیرا تا دل به حضرت حق روی نیاورد،آنچه باید بشود نمی شود و آنچه باید پیش بیاید نمی آید ،انسان به حجاب ها و نقایص و معایب خود پی نمی برد و به فکر اصلاح نمی افتد ،مگر به اندازه توجه قلبی که  در عبادات وجود دارد .
📚مرحوم  آیت اله محمد شجاعی
مقالات جلد دوم

#حضور
@sserfan
🔴مراقبه،راه یافتن به سرچشمه ی هستی :

♦️خرد و معلومات ذهنی نمی توانند به شهود و ،چیزی فراتر از آن نفوذ کنند .
چنانچه سالک راه کمال بخواهد به اصل هستی خود که هستی از آنجا سرچشمه میگیرد ،راه یابد ،باید از این تن و سپس ذهنی که در محاصره آن قرار دارد ،خود را آزاد کند. آنها نمی توانند به بالاتر از خود راه یابند. خدا فراتر از تن و ذهن است و در عین حال با هر دو هست.

♦️مراقبه این امکان را به سالک می دهد که ذره ذره از ذهن حرکت کند و آن را پشت سر بگذارد تا آن را محو نماید ،تا جایی که به اصل هستی خود واصل شود چراکه :
هر کسی دور ماند از اصل خویش
باز جوید روزگار وصل خویش

#مراقبه
#سکوت
#راه_یافتن_به_اصل_هستی

@sserfan
2024/11/05 12:33:26
Back to Top
HTML Embed Code: