Telegram Web Link
#نقد_خبر
#مدیریت_شهری
#بافت_فرسوده


📝ضوابط تشویقی ساخت وساز در بافت فرسوده/امکان ساخت تا دو طبقه بیشتر.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: ضوابط کالبدی تشویقی نوسازی بافت‌های فرسوده و ناکارآمد شهری، امروز به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسید که از جمله این مشوق‌ها می‌توان به اعطای یک یا دو طبقه تشویقی نسبت به تراکم طرح مصوب، تسهیل در ضوابط پارکینگ، امکان احداث واحدهای مسکونی با زیربنای کمتر از حدنصاب و عدم احتساب مساحت بالکن و تراس در محاسبه تراکم ساختمانی اشاره کرد.
@eghtesadvamskan




👤#آرش_تقی‌پور_اختری


برای صحبت از چیستی این طرح؛ ابتدا صراحتا باید گفت که این طرح برطرف‌کننده فرسودگی و مشکلات آن نیست؛ چراکه:

▫️در نگاه بلند مدت؛ فرسودگی کالبدی ناشی از فرسودگی اقتصادی و اجتماعی ساکنان است؛ و چنین طرحی از آنجاییکه هیچ تناسبی با اقدامات توانمندساز ندارد، فقط به لحاظ دوام‌، چندسالی با رنگ‌آمیزی و نقاشی جداره‌های بافت‌های فرسوده تفاوت دارد. اگر آن طرح رفع فرسودگی کرد، این هم می‌کند.


▫️در نگاه میان مدت؛ افزایش بارگذاری جمعیت، بدون توسعه زیرساخت‌هایی که هم‌اکنون هم ناکافی است؛ به مسائل و مشکلات این محلات دامن خواهد زد. به این معنا که اگر ابتدا تاسیسات شهری، دسترسی‌ها، فضاهای آموزشی، فرهنگی، درمانی و ... در این بافت‌ها ارتقا می‌یافتند، محرک توسعه‌ای برای افزایش تقاضای سکونت و به تبع آن ساخت‌وساز می‌شدند. ضروریاتی که در طرح فعلی کاملا گنگ مانده و معلوم نیست قرار است چگونه و توسط چه کسی پاسخ داده شود.

▫️در نگاه کوتاه مدت؛ چون سازنده‌اش، به طمع سود مضاعف آمده - مَخلص کلام - نه رافع تهدید زلزله است و نه تامین‌کننده تقاضا مسکن.
از سویی قیمت ساخت تقریبا در تمام تهران مشابه است. از این‌رو این تفاوت ارزش زمین است که تعیین‌کننده قیمت نهایی و درصد سود مشارکت‌کننده می‌شود. از این رو با توجه به قیمت کمتر فروش در این مناطق و افزایش قدر زمین بواسطه ظرفیت بارگذاری؛ سودسازندگان غیرمالک بیش از پیش کاهش یافته؛ و این موضوع یا به باز تولید کهنگی و ساختمان‌هایی در ظاهر نوساز ولی بی‌کیفیت خواهد انجامید. یا با کوچ‌دادن بومیان، جولانگاه نوکیسگانی شده، که در انتظار جهش بعدی قیمت مسکن، به احتکار خانه خالی می‌پردازند.

❗️البته در نهایت، هیچ کس هم نمی‌تواند تضمین کند که در عین افزایش جمعیت، در زمان وقوع بحران هیچ ساختمان ناپایداری باقی نمانده که فروریختن‌اش دسترسی‌ها را مسدود نکند!


📌 پس این طرح چیست؟

این طرح همکاری بازیگران دولتی و توسعه‌گران، برای اجرایی نشان دادن شعار ساخت ۴ میلیون مسکن، از طریق توسعه یا بازتوسعه فضاهای شهری، هرچند با اهدافی متفاوت است.

از این رو در غیاب گروه‌های رقیب و ذی‌نفعان اصلی، اتحادی برسر کمیت ساخت‌وساز شکل‌گرفته، که آن را به هر شکلی خوب معرفی می‌کند.

این نگرش که احتمالا از همان ابتدای طرح‌شدن شعار «سالی یک میلیون مسکن»، ریشه در بازی‌های بنگاه‌های انحصارگر (یقه‌سفیدان) داشته؛ به عنوان شاخه‌ای از «توسعه فارغ از ارزش» (Value-free development) قابل تحلیل است.

به این معنا که با توسل به اعداد و آمار، ساخت‌وساز و بارگذاری جمعیت را، عامل افزایش درآمدهای محلی، ایجاد شغل، و ارتقا اقتصاد سالم معرفی کرده؛ و با لاپوشانی تناقضات میان «اهداف اولیه طرح شعار حول ساخت مسکن» و «اهداف منفعت طلبانه بخش خصوصی» به حمایت‌هایی که تاکنون هم، در شورای معماری مناطق، کم‌وبیش صورت می‌گرفت، مشروعیت مضاعف می‌بخشد.


#شهر
#ساخت_و_ساز_در_بافت_فرسوده
#مدیریت_بحران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر
#شهر
#شهرسازی


📝ارسلان مالکی، عضو هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن :
از حدود ۷ هزار هکتار اراضی مازاد شناسایی شده دستگاه‌های دولتی، تاکنون تنها ۶۰۰ هکتار، یعنی کمتر از ده درصد برای استفاده در طرح نهضت ملی مسکن در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار گرفته است.
بیشترین سهم را در اراضی دولتی شناسایی شده وزارت جهاد کشاورزی و دانشگاه‌ها دارند.
بر اساس ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن کلیه وزارتخانه ها، مؤسسات، دستگاه‌های دولتی و شرکت‌های ۱۰۰ درصد دولتی مکلفند اراضی در اختیار خود را رایگان در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند.
(تحلیل خبر/ کد خبر: 169029)
tahlilbazaar.com



👤#وحید_آقایی


طرح نهضت ملّی مسکن، فارغ از کارا یا ناکارآمد بودن آن که مجالی جدا می‌طلبد، با وجود آنکه یکی از بزرگترین وعده‌های انتخاباتی دولت سیزدهم برای روی‌ کار آمدن بود، همچنان در مرحله وعده و وعید ناکام مانده است.

آنچه در این میان جالب است، سیاست جدید متولیان امر برای دست‌یازی به زمین‌های بایر شهری بدون برنامه‌ریزی درست با عنوان «زمین‌های مازاد شهری» است.

این تفکر، چنین می‌پندارد که هر آنچه هست را باید ساخت؛ نظیر معتادی که فرش زیر پایش را می‌فروشد تا بتواند مواد مخدر آن لحظه خود را تامین نماید. این نگرش مسموم، شهر را در لحظه و بدون هیچ تفکری در خصوص آینده آن، می‌خواهد مصرف کند؛ بدون آنکه توجه کند شهر تنها خوابگاه و منازل مسکونی نیست، بلکه بایستی به دیگر سرانه‌های شهری و زیرساخت‌های موردنیاز پاسخ دهد و همچنین، ذخیره‌ای نیز برای نسل‌های آینده نیز در خود فراهم داشته باشد.

آنچه مقام مسئول بر آن تاکید می‌کند، استفاده از زمین‌های در تملک سازمان‌ها، ارگان‌ها و مراکز آموزشی است. برای مثال، دهه‌های گذشته زمین‌های بایر بسیاری در شهرها بر اساس یک سیاست دستور از بالا به خدمت دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در آمد تا بی‌نظم و درجا یا براساس طرح‌های جامع آن‌ها در خدمت توسعه‌های آتی‌شان باشد؛ نظیر ایده ساخت شهرکی نظیر «سیلیکون ولی» در جوار دانشگاه صنعتی اصفهان و ایده ایجاد رینگ علوم انسانی در دانشگاه شهید چمران اهواز.
آنچه اما اکنون قرار است رخ دهد، آزادسازی آن اراضی، که گاه مانند یک فضای خلا در شهر عمل کرده و ارتباطات و کالبد یکپارچه آن را مختل می‌کنند، و بکارگیری‌شان در راستای خدمت به شهر نیست، بلکه تکرار همان تجربه قبلی و مصرف آن‌ها با یک دستور از بالا و فکرنشده، این‌بار برای خانه‌سازی و کاربری مسکونی است.

این رویه و مصرف زمین‌های به اصطلاح مازاد، نه‌تنها دردی دوا نمی‌کند، بلکه در آینده و با افزایش جمعیت، خود معضلی بزرگ خواهد شد و باید نوش‌دارو بعد از مرگ سهراب کرد؛ اتفاقی که دست‌کم در چهار و پنج‌دهه اخیر، در ایران رایج بوده است.


#دانشگاه
#طرح_نهضت_ملی_مسکن
#سازمان_ملی_زمین_و_مسکن
#نگاه_چپاول_گر


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#گردشگری
#اکوتوریسم


🔴برنامه ریزی فضایی و اکوتوریسم


👤#پروانه_پرچکانی


💬فضاهای اکوتوریسمی متشکل از منابع طبیعی است که نیازمند تحلیل فضایی و واقع‌گرا از محیط، جامعة میزبان، توانایی‌ها، ایده آل‌ها و گردشگران است، به ‌نحوی ‌که محیط‌زیست و اقتصاد گردشگری درست‌ترین و بیشترین بهره را از این حوزه‌ها ببرند. در این یادداشت به بعد انسانی فضا در فضاهای اکوتوریسمی و کارکردهای عملکرد انسانی در سازمان های فضایی اکوتوریسمی پرداخته می شود.

🔸سطح‌بندی مقصدهای اکوتوریسمی را می‌توان بخشی از فرایند برنامه‌ریزی فضایی دانست، مطالعات گردشگری به‌نوبة خود متضمن پذیرش فضا و مدل‌سازی کارکردی‌ هستند.

🔸در مفهوم سطح‌بندی فضای اکوتوریسمی، همگرایی‌ها، تجانس‌ها و متغیرهای مختلف خیلی اثرگذار نیست بلکه توان توسعة اکوتوریسم مدنظر قرار می‌گیرد که مقصدهای متفاوت را در یک سطح قرار می‌دهد. در سطح‌بندی، مقصدها با قابلیت‌ها و توان‌های گردشگریِ به جای اینکه در ساختاری عمودی رتبه‌بندی شوند، هم‌ارزش و هم‌تراز در یک سطح قرار می‌گیرند.

🔹از این‌رو با به‌کارگیری این روش، مدیریت و خط‌مشی‌گذاری‌ها مقصدهای گردشگری راحت‌تر و با انسجام بیشتری انجام می‌گیرد. شاید بتوان گفت؛ تحلیل فضایی نوعی دانش قانونی است که رابطه انسان و فضا در آن تعریف شده و سبب می‌شود از ساختار فضایی اکوتوریسم مقصد اکوتوریسمی موردنظر استفاده بهینه‌ای شود.


#برنامه‌ریزی_فضایی
#اکوتوریسم
#عملکرد_انسانی



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر
#ساختار_قدرت
#متولیان_دولت



📝چرا گنجشک‌ها در ایران تخم نمی‌گذارند؟
مجتبی لشکربلوکی
هر گاه کسی به من می‌گوید که کاری نمی‌شود کرد من هم اسم چند استارت آپ را پشت سرهم ردیف می‌کنم و می‌گویم اگر اینها هستند پس هنوز امید هست!
نمی‌شود آرزو کرد که جغدها و شاهین‌ها نباشند. این سنت هستی است که دشمنی‌ها باشند. مهم آن است که ما چگونه، هنرمندانه دشمنی‌ها را تبدیل به دوستی یا حداقل به «دشمنی غیرموثر» کنیم و امنیت و امید ایجاد کنیم.
@www.tg-me.com/c/1463558099/11137



👤#سید_امیر_منصوری


با تمثیل نمی‌توان ادعاهای مهم را اثبات کرد. ولی مدعای درستی بیان کرده توام با سرگیجه و آشفتگی. راه‌حلی هم نداده است.

در جامعه ما جغدها زیادند و متولیان خائن و نادان، بیشتر. تا شقایق هست زندگی باید کرد.
اگر به این دو گزاره واقفید، یک پارادوکس را بیان کرده‌اید‌؛ زندگی با جغد چگونه ممکن است؟ اگر باید ماند و نرفت، راه ماندن و کنش را هم نشان دهید.

باید ماند و آنها که می‌فهمند، نواحی‌ درد را بشناسند و دلایل آن را تشریح کنند؛ نه آن که حکم دهند. مردم خودشان می‌فهمند چه باید کرد اگر بیان مسئله درست باشد.

اگر دانایان تشخیص و شرح درست از واقع بدهند و اسیر عواطف و خصائل خود نباشند، دریافت راه‌حل‌ها دشوار نیست. مشکل در تشخیص و شرح درد است.



#مدیریت_ناکاآمد
#یقه_سفیدان
#مدیریت_رانتی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#ساختار_قدرت


🔴"The Line"، رویای بلندپروازانه فرار از مرگ


👤#احمد_صابری


💬زمان زیادی از معرفی ایده شهر خطی«نئوم» در عربستان سعودی با عنوان The Mirror lineبرمبنای ایدهLandscraper یا «خراش زمین» نگذشته است. محل این پروژه بلندپروازانه در شمال غربی عربستان، در نزدیکی خلیج عقبه و مشرف بر ساحل دریای سرخ است.

🔸آنطور که از ایده‌های منتشر شده از این طرح برمی‌آید، ایده ساخت شهر آینده‌گرایانه نئوم با تمرکز بر پایداری محیطی، همخوانی با محیط‌زیست، جذب گردشگر و اقتصاد سیاسی برنامه‌ریزی و تلاش شده است تا تمام فناوری‌های آینده‌گرایانه از حمل‌و‌نقل پاک و معماری‌های‌تک تا منظر مبتنی بر ساخت خرداقلیم مطبوع و هوش مصنوعی در آن به کار برده شود.

🔸سازمان فضایی این شهر با از بین‌بردن شبکه دسترسی پیاده و ساختار تقسیم شهری، با بلند مرتبه‌‌سازی در عرض محدود در تلاش برای ایجاد یک دره مصنوعی و به تبع آن یک میکروکلیمای قابل زیست در صحرای خشک عربستان است.

🔸میکروکلیمایی که با اتصال به خلیج عقبه تمام تلاش خود را برای تامین منابع مصرف آب خواهد داشت و با ایجاد دیواری بلند در طرفین به دنبال فرار از مخاطرات زیست محیطی آینده خواهد بود، ولو که این دو سیاست کلان به ازمیان رفتن مطلق زیست سرزمینی در تمامی اراضی پیرامون آن منجر شود.

🔸این ایده بیش ازآنکه آینده‌گرا به معنای ایده‌‌ای بدیع و پیشروانه برای گشودن دروازه‌‌های جدید تمدن و زیست انسان باشد، گویی رویکردی آینده‌گرایانه، رادیکال و از سر ناچاری به عنوان تنها راه زیست در سرزمینی بی‌آب و پر نفت است که فریاد می‌‌زند تنها راه نجات، بلندپروازی پرهزینه برای تغییر پرهزینه اقلیم و استفاده متمرکز از منابع آبی موجود است.

🔹راهی که به نظر معطوف به انتفاع طبقاتی خاص و هزینه‌های سرسام‌آور خواهد بود و زیست در خاورمیانه را به زندگی در تراشه‌هایی منفرد و مطبوع در دل سرزمین‌‌هایی وسیع و خالی از حیات بدل خواهد ساخت.


#شهر_خطی_آینده_گرا
#شهر_نئوم
#عربستان



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر
#مدیریت_بحران
#مدیریت_آب



📝رئیس سازمان مدیریت بحران: استخرهای خانگی باید تعطیل شود
بیش از ۲ میلیون ویلا در کشور وجود دارد که در آن‌ها استخر بنا شده است. این استخرها کاربری کشاورزی ندارند و لازم است ۳ تا ۵ سال تعطیل باشند تا ضربات بیشتری به آب‌های زیرزمینی و زیرسطحی وارد نشود./فارس
@AkhbareFori



👤#بابک_داریوش


باز هم حذف مساله به جای یافتن راه حل.

مساله استخر نیست مساله در ذهن بهره‌بردار است.

ویلا با استخر معنای بیشتری دارد. شاید ریشه در باغ‌های ایرانی و یا حوض داخل حیاط داشته باشد و نمی‌توان به افرادی که دوست دارند در ویلا استخر داشته باشند خرده گرفت.

با سیستم‌های تصفیه، سالی یکبار نیاز به تعویض آب استخر وجود دارد.
باید هوش محیط‌زیستی افراد تقویت شود.

فرد فاقد هوش محیط‌زیستی می تواند همین میزان هدر رفت آب را در آپارتمان یا با شستن حیاط ایجاد کند و مشکل از ویلا و استخر نیست.

#محیط_زیست
#هوش_محیط_زیستی
#آب
#مدیریت_ناکارآمد


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر
#شهر
#مدیریت_شهری



📝آغاز بزرگراه‌سازی در پایتخت بعد از ۴ سال توقف
رئیس شورای شهر تهران: زمانی که شهر را تحویل دادیم، نزدیک به ۶ هزار اتوبوس وجود داشت، اما هنگامی که تحویل گرفتیم، فقط ۱۸۲۲ اتوبوس شهر داشت. لوازم یدکی نبود، تقریباً به صفر رسیده بود. در خصوص واگن‌های مترو هم همین‌طور، نزدیک به ۶۰۰ واگن خوابیده؛ خب اینها را چه می‌شود گفت؟
دوستان دوره قبل بگویند چرا بزرگراه یادگار و شوشتری ادامه پیدا نکرد؟ در صورتی که اگر این بزرگراه ادامه پیدا می‌کرد می‌توانست بار ترافیکی زیادی را از روی دوش شهر بردارد.
ساخت بزرگراه شهید شوشتری و ادامه یادگار در دستور کار است. برنامه داریم تهران ۵ هزار اتوبوس داشته باشد. شهرداری تسهیل‌گری در زمینه ساخت مسکن را آغاز کرده.
@reisi_ir




👤#سید_امیر_منصوری


برنامه اصلاح‌طلبان در شهرداری تهران متکی بر بی‌پولی بود. در نتیجه شعار اجتماعی‌کردن دادند و پرهیز از پروژه محوری.

در عمل اما، سهم هزینه جاری از بودجه زیادتر شد و سهم عمرانی و توسعه‌ای تقریبا حذف شد‌. بودجه حمل و نقل عمومی وارد چاه ویل مترو شد و اتوبوس فراموش شد‌.

سهم توان مدیریت در توسعه شهر هم با شهرداران ضعیف و مسائل حاشیه‌ای آنها نادیده ماند.


#توسعه_شهر
#شهرداری_تهران
#حمل_و_نقل_عمومی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد
#پژوهش


🔴مشکل، مسئله، سوال، پرسش


👤#امیر_هاشمی_زادگان



💬نقطه آغاز یک تحقیق کجاست؟

🔸معماری و شهرسازی جنبه عمومی دارد که صرفا ذوقی بودن را برنمی‌تابد. از این رو تحقیق کردن و رابطه آن با طراحی، موضوعات جدیدی را پیش می‌اورد که نیازمند بازاندیشی و تدقیق است. از این بابت، اینکه نقطه آغاز یک تحقیق کجاست اهمیت دارد.

🔸برای آغاز یک تحقیق، چهار نقطه را می‌توان برشمرد: 1- مشکل (difficulty) 2- مسئله (problem) 3- سوال (inquiry) 4- پرسش (question).

🔸افراد به طور رایج، یا به کلی این چهار نقطه را تفکیک نمی کنند یا از این میان معمولا بین «مشکل و مسئله» و بین «سوال و پرسش» تفاوت قائل نمی‌ شوند و نقطه آغاز تحقیق، «مسئله» تصور می‌شود. نکته اینجاست که اگر «مسئله» از پیش داده شده باشد - مثلا از یک فهرست و یا نوعی پیشنهاد انتخاب شود - با وقتی که یک «مسئله» برای اولین بار صورت‌بندی می‌شود تفاوت است.

🔸اگر «مسئله» داده شده باشد، برای آنکه نشان داده شود این «مسئله» ارزش تحقیق کردن دارد، با بیان اهمیت و ضرورت در واقع به «مشکل» اشاره می‌شود. به این معنا که اگر این تحقیق با فلان درجه از اهمیت انجام نشود فلان «مشکل» پیش خواهد آمد.

🔸ولی اگر «مسئله» حالت ازپیش داده شده نداشته باشد ابتدا باید محقق با یک «مشکل» رو‌به‌رو شده باشد. بنابراین در این حالت نقطه شروع تحقیق باید «مشکل» باشد و نه «مسئله»، هرچند تا «مشکل» به «مسئله» تبدیل، صورت‌بندی و بیان نشود نمی‌توان به تحقیق درباره آن نیز پرداخت.

🔸درواقع «مشکل» دارای شرایط نو بودگی و تکینگی است که وقتی به «مسئله» تبدیل می‌شود از پیش هرگز جوابی نداشته و در حال تبدیل شدن به یک «پرسش» است. بنابراین «مشکل» به یک نامعلومی زایا مربوط است که وقتی به جای «تبدیل به مسئله شدن» از «مسئله از پیش داده شده» استفاده شود در واقع ارتباط با نامعلومی زایا را از دست داده است و خطر «پرسش پنداری سوال» افزون می شود (چرخ را دوباره اختراع کردن).

🔹بنابراین تحقیق‌هایی که با مسئله آغاز می‌شوند در واقع نوعی «تحقیق برای انجام یک پروژه از پیش مشخص» هستند و نه یک پروژه¬ تحقیقاتی. آنها در بهترین حالت در صورت موفقیت، فقط معطوف به ارائه یک خدمت خواهند شد و نه تولید دانشی فراتر از ارائه آن خدمت.


#روش_تحقیق
#پرسش_تحقیق
#بومی_سازی
#رهایی_بخشی



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#مبانی_نظری

🔴اطلس منظر؛ راهگشای یکپارچگی مدیریت و پایداری توسعه ایران


👤#منا_مسعود_لواسانی


💬تابستان 1401 با چندین خبر ناخوشایند حوزه آب همراه بود: نظیر خشک شدن دریاچه ارومیه. از دلایل بنیادین مطرح شده از سوی کارشناسان در چرایی بروز این بحران، عدم توجه به توان بومی و بارگذاری نادرست سرزمین ذکر می‎شود. متاسفانه اشتباه در تشخیص اولویت‎ها در تعریف انواع طرح‎ها به گونه‌ای بوده که اکنون زنگ خطر ویرانی شمال غرب ایران به صدا درآمده است.

🔸پرسش مردم از مسئولین در این خصوص را می‎توان در حوزه منظر اینگونه قرائت کرد: چرا به توان بومی توجه نشده و منطقه نادرست بارگذاری شده است؟ آیا رابطه‎ای بین روش‌های جاری مدیریتی منجر به بحران‎ و عدم توجه به حوزه منظر وجود دارد؟ آیا می‎توان با هماهنگی تصمیمات مدیریتی حول حفظ ارزش‎های منظر یک منطقه، از تعارض منافع ضمن اقدامات بخشی و یک جانبه جلوگیری نمود؟

🔸این نوشتار با معرفی اطلس منظر، تهیه آن را مانند یک پایگاه داده ملی واحد قابل رجوع برای متخصصین دانسته و استفاده از آن را به عنوان حلقه هماهنگی تصمیمات مدیران و نظارت بر آنها پیشنهاد می‌دهد.

🔸اطلس منظر یک سند مصور دانش پایه است که به شناخت بوم و سرزمین به عنوان زمینه تمام برنامه‌ریزی‌ها می‌پردازد. اطلس‌ منظر با یک رویکرد کل‌نگر، به روایت واقعی سرزمین و ویژگی‌های مشترک آن می‌پردازد و خلاصه‌ای از ارتباط عوامل موثر بر تغییر شکل آن ارائه می‌دهد.

🔸تعیین راهبردها و سیاست‌های توسعه پایدار می‌بایست منطبق بر چیستی هر «واحد منظر» سرزمین باشد.

🔹با شناخت ساختارها و ارزش‌های هر واحد منظر، مدیران می‌توانند با پرهیز از اعمال سلیقه شخصی، ضمن پاسخ به مطالبات اجتماعی، تعارضات طرح‌ها را کاهش داده و ضمن حفظ ارزش‎های بومی، منابع را به شکل بهینه‎ای اختصاص داده و تا حد زیادی از صحت تصمیمات خود مطمئن باشند. با مطالبه‌گری متخصصین و آگاه‌سازی مدیران به ضرورت اطلس منظر شاید‌ بتوان امید داشت تا ایران نیز به جمع کشورهای دارای این ابزار برنامه‌ریزی کلان بپیوندد.


#اطلس_منظر
#بوم_و_سرزمین
#برنامه‎ریزی_منطقه‎ای
#مدیریت_ کلان



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸ارزش و جايگاه سنگ‌نگاره‌های ساسانی


سنگ‌نگاره‌های دوران ساسانی از منابع و مأخذ مهم هنر و فرهنگ ساسانی به‌شمار می‌روند.

پژوهندگان هر بار که به مطلب تازه‌ای از تاریخ ساسانیان بر می‌خورند، یا به خواندن نوشته‌ای توفیق می‌یابند و یا به کشف اثر فرهنگی نوینی مربوط به این دوره نائل می‌گردند به این نقوش به‌عنوان منابع و مأخذ مستند رجوع می‌کنند.

هر گاه تصویر شاهانی که بر صخره‌ها نقش‌شده با تصویر آنان که بر سکه‌ها، آثار فلزی قلمزده و نگین‌های کنده‌کاری‌شده مقایسه شوند آنگاه می‌توان به شباهت و وحدت اصولی که تصویرهای مذکور بر مبنای آن پدیدآمده‌اند یقین حاصل نمود.

این تصاویر رسمی بیانگر و بازتاب ایدئولوژی فرهنگی، سیاسی و مذهبی در دوران ساسانیان است.

ویژگی نقش برجسته‌های ساسانی صخره‌ای در آن است که بر هر یک از این نقوش نه تنها رویدادهای تاریخی تصویرشده بلکه عظمت فرمانروا، سیاست، آیین و باورهای خاص به شیوه سمبلیک به شکلی گویا بیان و مجسم شده‌است.


🔖جوادی، شهره و آورزمانی، فریدون. (1388). سنگ نگاره‌های ساسانی. انتشارات پژوهشکده‌نظر.


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#معماری
#صنعت_ساختمان


🔴ضرورت واردات تکنولوژی ساخت یا تولید آن در داخل کشور


👤#بابک_داریوش


💬درطول تاریخ تعاریف متعددی توسط صاحب نظران در مورد مفهوم تکنولوژی ارائه شده‌است. برخی همچون نژی آن را در معنای ابزاری برای حفظ بقای انسان‌های نخستین تعبیر کرده‌اند و برخی دیگر مانند کلاکستون آن را ابزاری در دست بشر برای چیرگی بر محیط دانسته‌اند.

🔸در خصوص تکنولوژی ساختمان‌سازی هم تعاریف مختلفی وجود دارد. برخی بر این باورند که این نوع از تکنولوژی مجموعه‌ای از ابزارهای نوآورانه، ماشین‌آلات، اصلاحات، نرم‌افزارها و غیره مورد استفاده در مرحله ساخت‌و‌ساز یک پروژه است که امکان پیشرفت در روش‌های ساخت‌و‌ساز میدانی از جمله تجهیزات ساخت‌و‌ساز نیمه اتوماتیک و خودکار را فراهم می‌کند.

🔸به اعتقاد برخی دیگر چشم‌انداز فناوری با سرعت فزاینده‌ای در حال تغییر است و در واقع، فناوری ساخت‌و‌ساز به سرعت در حال تکامل است و صنعت فناوری، ساخت‌و‌ساز را به سمت ایمن‌تر، ارزان‌تر و سریع‌تر پیش می‌برد.

🔸برخی هم این تکنولوژی را در رابطه با وجوه و اشکال ساخت و مونتاژ ساختمان تعریف کرده‌اند.

🔸آمار نشان می‌دهد در سال‌های متوالی اخیر، کشور ایران دارای سومین جمعیت فارغ‌التحصیل مهندسی و بعد از امریکا و روسیه است. در رابطه با مساله تکنولوژی ساختمان‌سازی یقینا حضور این تعداد مهندس در کشور مزیت بزرگی محسوب می‌شود.

🔸اما مساله اینجاست که چرا این میزان دانش مناسب در ساختمان‌سازی، به پیشرفت تکنولوژی داخل کشور منجر نشده است؟
برای بررسی مساله می‌توان تکنولوژی ساخت را به بخش سخت‌افزار و نرم‌افزار تقسیم کنیم.

🔸براساس تفکیک تکنولوژی ساخت به دو بخش نرم‌افزار و سخت‌افزار و همچنین در نظرگرفتن میزان کافی نیروی متخصص، می‌توان گفت عمده این دانش در کشور وجود دارد. پس چرا همواره بحث واردات تکنولوژی ساختمان در رسانه‌ها از سوی مسئولان و سازندگان مطرح می‌شود.

🔸عمده اظهار نظرها نسبت به واردات تکنولوژی ساختمان، معطوف به سیستم‌های اجرای ساختمان است. بدین‌معنی که شرکت‌های بزرگ خارجی موفق شده‌اند با ترکیب دانش‌های مختلف و تشکیل تیم‌های تحقیقاتی به سیستم‌های اجرای پیشرفته ساختمانی دست یابند.

🔹فرایند تولید تکنولوژی ساخت‌و‌ساز مستلزم نگاهی کل‌نگر به این پدیده است. بدین‌معنی که تکنولوژی ساخت، باید در فرایندی براساس دانش و تجربیات موجود و در پژوهشی خلاقانه، کل‌نگر و میان‌رشته‌ای و با حضور متخصصان خبره از رشته‌های مختلف مرتبط با ساخت، تولید شود. نبود همین فرایند سبب شده در ایران به جای تکنولوژی ساخت ساختمان، به تکنولوژی ساخت عناصر ساختمانی و مصالح برسیم.



#دانش_ساخت
#تکنولوژی_ساخت
#سیستم‌های_اجرای_ساخت
#واردات


📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#مبانی_نظری


🔴منظر: «امرِ گشوده»


👤#مریم_مجیدی


💬رابطۀ «منظر» و «ناظر» چگونه تعریف می شود؟ این ارتباط امروزه در طرح های منظر شهری چگونه متبلور شده است؟

🔸منظر یک «شدن» میان درون (انسان-ناظر-ذهنیت) و بیرون (محیط-عینیت) است. بنابراین منظر همواره در «آستانه» قرار دارد.
ما «در» منظر نیستیم، بلکه ما «با» منظر «میشویم».

🔸منظر یک کل است، کل مجموعه نیست که اجزاء داشته باشد، کل مانع از آن می شود که هر مجموعه روی خودش بسته شود و مجموعه را وا می دارد خودش را درون مجموعه ای بزرگتر تا بی نهایت ادامه دهد. به بیان دیگر، کل همواره «امرِ گشوده» است، چون بنا به ماهیتش مدام «امرِ نو» را تولید یا خلق می کند.

🔸در نهایت منظر یعنی برقراری نسبت های از پیش ناموجود میان برخی متغیرها (همچون: انسان، طبیعت، تاریخ، جامعه، سیاست و ...) تا جایی که همۀ آنها در یک کل تکین و البته ناهمگن امکان های تازه بیافرینند. معیارها و ارتباطات از پیش موجود هرگز موجب آفرینش امرِ نو نخواهند شد.

🔹بنابراین رابطۀ میان منظر و ناظر، هرگز رابطه ای از پیش موجود نیست، بلکه رابطه ای تکین و همواره نوشونده است. از این حیث در نظر گرفتن منظرهایی ثابت و یکسان، قطعاً اشتباهی ساختاری و معنایی خواهد بود که منجر به از دست رفتن ماهیت منظرها در شهرها خواهد شد.


#ناظر
#آستانه
#امرِ_نو
#امرِ_گشوده



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸اساس نقد در هنر

اساس نقد در هنرها با هر رویکردی، معطوف به شکل (فرم) اثر هنری است.

شکل، اساس و اصلی است که اثر هنری را هستی می‌بخشد و آن را متعین می‌کند.

هر اثر هنری شکل و فرم و ساختمانی است که هنرمند با شگردها و تمهیدات خلاقانه و با تخیل ابداعیاش آن را می‌آفریند.

حوزه گسترده نقد، آثار هنری را از جنبه‌های متفاوتی مورد بررسی و تحلیل قرار می‌دهد.

گرایش‌های متفاوت نقد، از طریق صورت اثر هنری و دلالت‌های معنایی (محتوایی) یا ارجاعاتی که براساس ساختمان کلی اثر و فرم بیان است، دریافت پیام را امکانپذیر کرد و نگرش‌های متنوعی از آنچه که موضوع نقد است، ارائه می‌کنند.

گرایش‌های نقادان اغلب معطوف به چند رویکرد اساسی نسبت به آثار هنری است که عبارتند از:

▫️نقد فرمالیستی، نقد ساختاری
▫️نقد معناگرا دریافت نیت مولف - هنرمند
▫️نقد هم‌زمانی
▫️نقد در زمانی
▫️نقد خواننده‌محور


🔖هنر، فلسفه، زیبایی؛ مجموعه مقالات دکتر علیرضا نوروزی‌طلب. (1398). انتشارات پژوهشکده‌نظر.



▫️
مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴دیپلماسی فرهنگی خواهرخواندگی شهرهای ایران در روابط بین‌الملل


👤#مریم_اسماعیل_دخت


💬شهرهای ایران تا چه میزان بر دیپلماسی فرهنگی خواهرخواندگی شهری در روابط بین الملل تمرکز دارند؟

🔸دیپلماسی عمومی تلاشی است در جهت تبادل فرهنگی میان کشورها دیپلماسی شهری با تمرکززدایی از مدیریت روابط بین‌الملل در مقیاس کلان کشوری، از زیرشاخه‌های دیپلماسی عمومی است که بر روابط شهر به شهر و مدیریت محلی تمرکز دارد. خواهرخواندگی شهرها (Sister cities) از اصلی ترین ارکان دیپلماسی شهری در سطح روابط بین‌المللی است.

🔸روابط خواهرخواندگی معمولا بین دو شهر با سابقه تاریخی، فرهنگی، اقتصادی و... با هدف افزایش همکاری دوجانبه میان دو شهر و اتحاد میان شهروندان منعقد می‌گردد. با توجه به رسمی بودن خواهرشهر، فعالیت سازمان خواهرخواندگی بین‌المللی (SCI) در راستای توسعه جامعه محلی اهداف خود را بدین شهر بیان می‌کند: برقرای جریانات داوطلبانه و ایجاد انگیزه و تقویت شهروندان، مسئولین امور شهری و مدیران تجاری در جهت پیشبرد برنامه‌هایی با منافع دو جانبه.

🔸یکی از اصلی‌ترین ظرفیت‌های ایجاد شده در خواهرخواندگی شهرها دیپلماسی فرهنگی است که کشورهای توسعه‌یافته بیشتر بر آن تمرکز دارند. دیپلماسی فرهنگی مبادله ایده‌ها، اطلاعات فرهنگی، نحوه زندگی، نظام ارزشی، سنت‌ها و اعتقادات به منظور دستیابی به مفاهیم مشترک و تقویت تفاهم متقابل میان ملت‌ها و کشورهاست که غالبا منجر به توسعه صنعت گردشگری نیز می‌گردد.

🔸با بررسی روابط همکاری میان شهر شیراز و خواهر خوانده‌هایش به نظر می‌رسد تبادل فرهنگی میان شیراز و خواهر خوانده‌هایش به دلیل کمرنگ‌بودن نقش شهروندان محدود و بیشتر تمرکز بر روابط اقتصادی و گیرندگی شیراز هسته ارتباطات شده است؛ تراموا با درسدن آلمان، نیروگاه برق با پچ مجارستان، قطار شهری با چونگ چینگ چین و...

🔹روابط بین‌الملل ایران در مقیاس کلان و محلی کماکان با تمرکز بر ملاحظات سیاسی، اقتصادی و امنیتی به طور سنتی در جریان است. خواهرخواندگی شهری با توجه به اهداف و تمرکز بر تبادل جریانات فرهنگی بستر مناسبی را برای آشنایی با فرهنگ شهرهای ایران و توسعه روابط شهروندی میان ملت‌ها فراهم می‌آورد که توسعه منافع اقتصادی از طریق نفوذ فرهنگی، از نتیجه‌های آن می‌تواند باشد.


#دیپلماسی_عمومی
#روابط_بین_الملل
#دیپلماسی_فرهنگی
#خواهرخواندگی_شهری



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
📝 آغاز واگذاری زمين به مردم برای ساخت خانه های ويلايی
رستم قاسمی: به دنبال اين هستيم كه به دليل موجود بودن اراضی، زمين را به مردم طی مراحلی واگذار كنيم تا برای ساخت خانه های يک طبقه ويلايی استفاده شود.
@Rajanews_com



👤#سید_امیر_منصوری


عوام‌فریبی و تطمیع در قالب ایده‌آلیسم و تخیل‌گرایی.

این کار فقط به تولید بورس جدید و کالایی‌شدن بیشتر زمین می‌انجامد.

دریافت‌کنندگان قادر به ساخت نیستند. دولت هم نمی‌تواند زیرساخت‌های لازم را در زمان معین تأمین کند.

هدف، فرار از پاسخگویی در قبال ناتوانی برنامه نهضت ملی مسکن است.


#نهضت_ملی_مسکن
#بحران_مسکن
#ساختار_قدرت
#مدیریت_ناکارآمد



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#محیط
#تاب_آوری


🔴چرا «تاب‌ آوری» را تاب نمی‌آورم!
نقدی بر برگردان مفهوم «Resilience» در زبان فارسی


👤#مرتضی_همتی


💬آیا واژه تاب‌‌آوری ترجمة دقیقی برای عبارت Resilience است؟

🔸پژوهشگران، اساساً رِزیلیِنْسْ را فصلی جدید از «پایداری» می‌‌دانند که در برخی از رویکردهای آن با نگاهی انتقادی بازنگری جدی داشته است. به بیان دیگر رِزیلیِنْسْ را باید در امتداد مفهوم پایداری و نتیجة تجربه‌های عملیِ راهبردهای آن در چندین دهه گذشته دانست که خود با تأسی از «نظریة آشوب» و «نگرش سیستمی» منجر به شکل‌گیری رویکرد نوینی شدند که امروزه با نام Resilience می‌شناسیم.

🔸لغت‌نامه دهخدا بیان می‌کند که «تاب‌آوردن» خود مصدر مرکبی ست که از جمع «تاب» و «آوردن» شکل گرفته که در این لغت‌نامه با معنای «صبر»، «مصابرت»، «صابری»، «صبوری کردن» و «شکیبا بودن» معادل شده ‌است.

🔸به زعم نگارنده عنوان صحیح‌تر برای این مفهوم می‌تواند واژه «سازگاری» باشد.
در این نگرش همسویی با وضعیت جدید برای سیستم شکست محسوب نمی‌شود، در حالیکه تاب‌آوردن در ذهن نوعی مقاومت پنهان را متبادر می‌‌کند که پس از رفع بحران بلافاصله فاعل را به حال اولیه بر‌می‌گرداند.

🔸به بیان ساده تر، سازگاری از پذیرش و هضم تغییر در ساختار سیستم صحبت می‌کند. تاب‌آوری از پذیرش بحران در کوتاه‌مدت و انتظار برای پایان آن حرف می‌زند.

🔸چنانکه لغت‌نامه دهخدا نیز این واژه را برابر مفاهیمی چون «با موافقت»، «اجابت‌کننده و قبول‌کننده»، «موافقت کارها»، «سازواری»، «سازندگی»، «سازش»، «وفق»، «وفاق»، «توافق»، «حسن سلوک» و «آنکه صاحب فکری صلح جو است» دانسته ‌است. دیگر فرهنگ‌ها نیز از واژگان دیگری چون «موالفت»، «مماشات»، «هم آوازی»، «هم‌آهنگی»، «همخوانی»، «همنوایی» و «خرسندی» نیز استفاده کرده‌‌اند که همه بیانگر میل و اشتیاق درونی برای همسویی با تغییر است.

🔸علی‌رغم آنکه عنوان برابر با تعریف نیست، اما نخستین و شاید مهم‌ترین کنش ارتباطی را میان مخاطب و مفهوم ایجاد می‌‌کند و خود واجد بخشی از کلیتی مفهومی ست که در ذهن مخاطبان -به خصوص مخاطبان عام- ایجاد می‌‌گردد. از سویی برای پژوهشگران و صاحب‌نظران این حوزه نیز عدم تطابق عنوان و مفهومِ یک تعریف امری خطرناک است که می‌تواند موجب ابهام و تکثر معنا در میان متخصصین نیز گردد.

🔹چنانکه اشاره شد، واژه تاب‌آوری برگردان دقیقی از جوهرة مفهومی رویکرد Resilience نیست و با اصلی‌ترین راهبردهای این رویکرد در تعارض است: Resilience نه به دنبال تحمل و مقامت بلکه در پی همنوایی و انعطاف در برابر تنش‌ها و نیروهایی است که بر سیستم وارد می‌شود.



#تاب_آوری
#سازگاری
#پایداری
#منظر
#تعریف


📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸چرایی تشکیل نهاد

چرایی نهاد را باید با این پرسش پاسخ داد که مشکل شهر تهران کجاست؟

آیا مشکل شهر در نداشتن طرح (به‌عنوان یک محصول) یا نداشتن برنامه‌ریزی (به‌عنوان دانش تولید طرح) است؟

آیا با داشتن طرح و با وجود ناهمگرایی مراجع سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و مدیریت شهری مشکل حل می‌شود؟

نداشتن طرح مشکل‌زا است، ولی نداشتن برنامه‌ریزی معضل‌آفرین است.

خلأ اساسی امروز تهران در برنامه‌ریزی و کانون توجه آن، در داشتن شهری خوب و باکیفیت است که در گرو تحقق توسعه پایدار شهری است.

تحقق توسعه پایدار شهری نیز در گرو مدیریت یکپارچه شهری و آن مستلزم یکپارچگی برنامه‌ریزی توسعه شهری تهران است.

از طرف دیگر، وجود نظام برنامه‌ریزی هماهنگ و یکپارچه افقی و عمودی در سطح شهر تهران نیازمند تلفیق برنامه‌های دستگاه‌های مؤثر برنامه‌ریزی توسعه شهری خواهد بود که چنین نظامی را می‌توان در استقرار نهاد لازم توسعه‌ای آن مفروض دانست.


🔖عندلیب، علیرضا. (1397). تجربه نهاد طرح جامع تهران، انتشارات پژوهشکده‌نظر.



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_نفت


🔴بازنمایی منظر خوزستان در آرشیو شرکت نفت بریتانیا


👤#امین_مقصودی


🔸در بازنمایی مناظر کوهستانی شمال خوزستان در مجموعه مذکور می‌تواند مورد توجه قرار گیرد، خلاصه نمودن مناظر کوهستانی به کوره راه‌های مالرو، سخت و غیر قابل دسترس است که با استفاده از تکنیک های نقاشی به صورتی خوفناک با سایه‌هایی بلند، تاریک و عاری از هر گونه آبادی و کاملا لم یزرع بازنمایی شده‌اند.

🔸انسان ها به دو دسته کلی تقسیم شده‌اند. یکی بومیانی که در حال انجام فعالیت‌های طاقت‌فرسا مرتبط با احداث تاسیسات نفتی‌اند و دیگری افراد وابسته به شرکت نفت که عموما بیگانگانی اند که با هدف استخراج نفت در خوزستان حضور یافته‌اند. در این تصاویر بومیان عمدتا از اقوام لر زبان خوزستان هستند که به لباس‌هایی مندرس، تیره و پابرهنه به شکل در آمده‌اند. در حالی که بیگانگان عمدتا با لباس‌هایی روشن و در نقاطی مرتفع و یا سوار بر اسب ترسیم شده‌اند که در حال نظارت بر انجام امور اند.


🔸اتخاذ این رویکرد گزینشی و جزءنگر توسط شرکت نفت در بازنمایی منظر شمال خوزستان را می‌توان در دو نکته خلاصه نمود:

▫️یکی، تلاش شرکت نفت تنها برای برجسته‌سازی نواحی از شمال خوزستان متعلق به فعالیت‌های نفتی و عدم توجه به دیگر بخش‌های آن؛

دوم، این واقعیت که اساسا داشتن رویکردی کل‌نگر به منظر و توجه به جنبه‌های کلان آن به جهت بازنمایی وابسته به داشتن نوعی تجربه زیسته انسانی است که مسلما هنرمند پدیدآورنده تصاویر مجموعه پارسی در شرکت نفت فاقد این تجربه بوده است.

🔹به همین دلیل در بازنمایی صورت گرفته با رویکردی جزنگر و متأثر از دیدگاه استعماری، تنها به اجزایی از این منظر که مرتبط به فعالیت‌های نفتی بوده است اتکا می‌کند.



#منظر_نفت
#خوزستان
#شرکت_نفت_بریتانیا



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝مسکن ملی باز هم گران شد

🔹محمدرضا جواهری، رئیس هیات‌مدیره گروه مالی بانک مسکن هزینه ساخت هر متر مسکن ملی در مرداد ۱۴۰۰ (آغاز به کار دولت و طرح وعده مسکن ملی) را حدود ۹ الی ۱۰ میلیون تومان برآورد کرده بود اما حالا گفته می‌شود این هزینه با افزایش حدود ۴۰ درصدی مواجه شده و در مهرماه دست کم به ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان رسیده است.
تجارت‌نیوز / eghtesadvamskan




👤#سید_امیر_منصوری


قیمت مسکن در غیاب تولید، کاملا وابسته به تورم مؤلفه‌های جانبی از قبیل قیمت مصالح، دستمزد کارگر، عوارض و انشعابات شده است.

▫️در این شرایط
بازی موثر دولت در حوزه عوارض و انشعابات است که می‌تواند قیمت را کاهش دهد. بقیه مؤلفه‌ها تابع نرخ تورم‌اند.

بازی اصلی دولت، تولید زمین است که فعلا سراغ بیرون شهرها رفته که در باتلاق زیرساخت‌ها گیر افتاده است.

▫️راه عملی
استفاده از ظرفیت نهفته شهرها برای افزایش تراکم است که طرح تفصیلی مانع آن است.
اینجاست که هنر برنامه‌ریزی ایفای نقش می‌کند.

چگونه با رعایت استاندارها می‌توان تراکم را افزایش داد؟


#بحران_مسکن
#مسکن_1401
#ساختار_قدرت
#هسته_امن


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#نحو_فضا



🔴نقش "تعریف از فضا" بر تحلیل "نحو فضا"


👤#محمد_فرشیدی


💬زمانی که محقق، نحو فضا را به عنوان اساس تحلیل‌های خود از فضا انتخاب می‌کند، پذیرفته است که ماهیت توپولوژیک فضا عامل اصلی بروز حرکت و رفتارهای اجتماعی در محیط مورد مطالعه است.

🔸این رویکرد ناشی از نگاه پوزیتیویسمی حاکم بر تعریف فضا و پایه‌های نظری نحو فضاست و دیدگاه‌های متاخرتر از جمله پدیدار‌شناسی این مطلق‌گرایی را در رابطه با فضا نفی می‌کنند.

🔸بررسی توامان ساختار فضایی بر اساس مولفه‌های ذهنی و ویژگی‌های توپولوژیک فضا، بر اساس تغییر مفهوم فضا در گذار تاریخی خود منعکس‌کننده این حقیقت است که مفهوم نحو فضا، بر اساس بیان بیل هیلیر دیگر مفهومی تک‌بعدی و متکی بر پیکره‌بندی نیست، بلکه فضا در حال تغییر است و در ارتباط با مخاطب تعریف می‌گردد. پس نحو فضا نیز مفهومی مطلق نیست و نسبت به محیط تغییر می‌کند.

🔸با تغییر در تعریف فضا و بهره‌گیری از رویکرد منظر در تفسیر پدیده‌ها، تفکیک‌ناپذیری عین و ذهن فضا قابل اثبات است.

🔸در شناخت الگوهای تعاملی افراد یک جامعه به وسیله نحو فضا، تعریف فضا از اهمیت فراوانی برخوردار است. اگر فضا یک فضای ثابت، کالبدی و توپولوژیک است این رویکرد درست به نظر می‌رسد. اما مطالعات نظری انجام شده نشان می‌دهد که ابعاد فضا، از همه جوانب می‌توانند بر کنش فرد انسان و فضا اثرگذار باشند. از این رو پرداختن به جنبه‌های ذهنی فضا در هر تحلیلی غیرقابل چشم‌پوشی است.

🔸نحو فضا انسان را استفاده‌کننده می‌داند، در حالی که نحو متکی بر تعریف منظر از فضا، انسان را وجودی با تمامی ابعاد حسی و ادراکی می‌داند که در فضا زندگی می‌کند و روان او در ارتباط با محیط به شکل‌دهی تعامل دست می‌زند. با همین استدلال است که گاه وجود کامل، در تضاد با انسان استفاده‌کننده از فضا – یا به تعبیری انسان اشغال‌کننده فضا- قرار می‌گیرد و الگوی اجتماعی را شکل می‌دهد که پیکره‌بندی فضا به تعریف کلاسیک، از آن باز می‌ماند.

🔹بیل هیلیر به عنوان تئورسین اصلی نحو فضا شروع تحلیل‌های خود را بر مبنای خصائص ذاتی فضا آغاز می‌کند و پس از آن نحوه وقوع رویدادها را در فضای مصنوع تشریح می‌کند. اما این خصائص فضا که مربوط به هندسه موقعیت فضاها نسبت به هم است با بی‌توجهی به شکل و ماهیت فضا نمی‌تواند در ارائه تحلیلی جامع عمل کند. در این نقطه از تحلیل است که تعریف جامع از فضا می‌تواند ما را از استفاده نادرست از روش نحو فضا نجات دهد.



#فضا
#نحو_فضا
#پدیدارشناسی_فضا



📝متن كامل
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/21 09:45:55
Back to Top
HTML Embed Code: