Telegram Web Link
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴بزرگراه هایی بی تفاوت به جداره های شهری


👤#محمد_مهدی_شعبانی


💬پروژه‌های توسعه شریان‌های اصلی شهر تا چه اندازه می‌توانند نسبت به بافت شهری که از آن می‌گذرند بی‌اعتنا باشند؟ تا چه اندازه مجازند این تراکم حاصل از هم‌نشینی تدریجی دانه‌های مسکونی و یا تجاری را نادیده گرفته و با شکافتن این توده‌های فضایی تنها راهی برای عبور خودروهای شهر فراهم آورند؟

🔸موضوع بافت محلات مسکونی شکافته شده می‌تواند از پیامدهای نامطلوب مهم اینگونه پروژه‌ها باشد. این از هم گسیختگی چه از نظر اجتماعی و چه از نظر شکلی دارای مضرات فراوان است. ناهنجاری‌هایی که به دلیل تخریب قطعات و عدم برنامه‌ریزی برای قطعات باقیمانده مشهود است.

🔸به طور مثال در طرح تعریض بزرگراه صدر به خصوص در محور غرب به شرق قطعات بی‌شکل فراوانی در مجاورت بزرگراه وجود دارد که بی‌برنامه رها شده‌اند. مجموعه‌های ساختمانی را می‌توان دید که به دلیل همین نزدیکی با بزرگراه مطرود و متروک مانده‌اند.

🔸در نتیجه توالی از فضاهای باز یا ساخته شده که نه مرغوبیت و مطلوبیتی برای سکونت دارند و نه متولی برای ساماندهی به وجود آمده است. این رهاشدگی هم از حیث اجتماعی و هم از حیث منظر شهری مشکلات فراوانی را در پی خواهد داشت. این مکان فرصتی برای تجمع افراد هنجارشکن و معتادان به وجود آورده است و زمینه بروز و تکثیر ناهنجاری‌هایی از این دست را در بافت محلات مجاور بزرگراه‌ها افزایش می‌دهد.

🔹با توجه به مدت زمان طولانی که این روزها شهروندان تهرانی به صورت معمول در ترافیک سپری می‌کنند؛ این منظر شهری آشفته حاصل تجمیع فضاهای ناامن و آلوده و یا جداره‌های سیمانی دودگرفته ساختمان‌های رهاشده، قابی است که شهروندان زیادی روزانه ناگزیر به تماشای آن هستند.


#طرح‌های_توسعه_شهری
#بزرگراه‌ها
#محلات_مجاور
#منظر_شهری



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴آسفالت نشینی، تفرج شیرازی ها؟!


👤#آیدا_اسدافروز


چرا بسیاری از جوانان شیرازی در خیابان ها سرگردانند؟ شیراز از نظر فضاهای تفریحی پاسخگوی شهروندان شیراز هست؟

💬شیراز به داشتن باغ ها و فضای سبز مناسب و همچنین داشتن مردمی صاحب کمال و شاعر مسلک شناخته شده است. شهری که در ناخودآگاه جمعی خود تاریخچه ای از تفریح و شادی نیز به ثبت رسانده است. شهر گل و بلبل، حافظ و سعدی. ولی این امر با گسترش شهر و همچنین درگیر شدن این منطقه با خشکسالی ها و کم آبی، دچار تغییر شد و این تغییر درحالیست که هنوز فرهنگ نشستن در فضای سبز و دور هم بودن ها باقی مانده است. بر چمن نشستن هایی که امروز بر آسفالت ها با چشم انداز خاک و سنگ و ماشین اتفاق می افتد.

🔸توسعه فضای سبز در شیراز هرچند که بسیار اهمیت دارد ولی هنوز و شاید هرگز نتواند پاسخگوی نیازهای ساکنین این زمان شیراز باشد. نهال ها، فقط نهال هستند و منظر درخت ندارند. همه شهر را هم که نهال بکاریم، نسل جوان حاضر در آینده در کهنسالی قادر به استفاده از درخت خواهد بود و برای نسل های میانسال و کهنسال این امکان شاید هرگز میسر نشود. لذا نوع نیاز، و نوع طرح پاسخگو، باید به لحاظ زمان ابراز نیاز و زمان به بار نشستن طرحِ پاسخگو، همخوانی داشته باشد.

🔹فضای سبز ناچیز، نهال های بسیار جوان، خاک و سنگ و کوه، آسفالت و ماشین، و ساختمانهایی کوتاه که فضاهای مدرن کمی دارند، جوان شیرازی را در خیابان سرگردان می کند. این سرگردانی برای همیشه سرگردانی باقی نمی‌ماند و خطر مهاجرت را افزایش می دهد. به واقع بر آسفالت نشستن های کنار جاده و پرسه های شبانه اتومبیل ها در خیابان های شیراز اعلام خطر مهاجرت از این شهر به دلیل کمبود امکانات بوده و نیازمند اقدامات فوریست نه طرح هایی که برای ۳۰ سال بعد (البته در صورت اجرا) جواب می دهند.

#شیراز
#تفرجگاه
#خیابان


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#منظر_فرهنگی


🔴ذائقه فرهنگی و سفر


👤#مهدیه_شهرابی_فراهانی


آیا گردشگری می تواند بر ذائقه فرهنگی تاثیر بگذارد؟

💬ذائقه فرهنگی اشاره به سلایق، ذوق و عادت های رفتاری یک جامعه دارد.
در دیدگاه نخست ذائقه فرهنگی را عامل تعیین کننده بسیاری از رفتارهای افراد از جمله سفر رفتن می دانند.

🔸رویکردی متفاوت و آن این است که آیا سفر و گردشگری می تواند بر روی ذائقه فرهنگی افراد تاثیر بگذارد؟ آیا سفر و گردشگری می تواند سلایق و تمایلات افراد یک جامعه را تغییر دهد؟

🔸سفر ماهیتی معنوی دارد، حرکت در مسیر یافتن، جستجو کردن، کشف و تحقق تعالی زندگی است. از این رو فرد به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه در بطن گردشگری قرار گرفته و از اثرات معنوی آن متاثر می گردد.

🔸بی‌تردید بخش مهمی از ذائقه فرهنگی جوامع در محیط آموزشی و نظام آموزشی از دوران کودکی و خانواده شکل می گیرد. لذا از تصمیم گیرندگان و متولیان آموزش بایستی دغدغه این حوزه را داشته باشند.

🔸نمی‌توان از مقوله گردشگری و سفر به راحتی گذر کرد. در کنار تمامی آثار و نتایجی که سفر بر زندگی انسان دارد، از آنجایی که گردشگری خود فرهنگ محسوب می شود و در بستر فرهنگ رخ می‌دهد، لذا می تواند اثرات مهم و قابل تاملی بر ذائقه و سلایق فرهنگی مردم یک جامعه داشته باشد. اگرچه این تاثیر دفعی نبوده و به مرور زمان رخ می‌دهد، اما مهم این است که رخ می‌دهد!

🔹تجربه‌های مختلف از سفر در زندگی افراد یک دیدگاه و نگرش برای آنها پدید می‌آورد، به هر میزان که بتوان سفر را در جایگاه صحیح خویش در جامعه قرار داد، یعنی حرکت به سوی تحقق عالیه سفر در زندگی انسانی، آنچنان که در آیات و روایات دینی بدان اشاره شده شده است، می‌توان زمینه موثر و مفید تغییر در ذائقه فرهنگی افراد یک جامعه را نیز به مرور زمان ایجاد نمود.

#سفر
#ذائقه_فرهنگی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴جمعه بازار از پارکینگ پروانه تا باغ هنر


👤#سمیرا_عابدی


تغییر مکان جمعه بازار پروانه چگونه می‌تواند ماهیت این بازارچه را دستخوش تغییر کند؟

🔸جانمایی این جمعه بازار پروانه در مرکز شهر تهران به گونه‌ای بود که اقشار مختلف حتی در روزهای تعطیل هم می‌توانستند با استفاده از شبکه حمل‌و‌نقل عمومی به آن دسترسی داشته باشند.

🔸یکی از جاذبه‌ها و نقاط مثبت این بازار قرارگیری اقشار مختلف جامعه با سطح اقتصادی متفاوت اما با سلیقه‌های مشترک در یک رویداد عمومی است.

🔸اما جابجایی این بازارچه به تپه‌های عباس‌آباد که دسترسی به مراتب ضعیف‌تری به حمل‌و‌نقل عمومی دارد، باعث می‌شود بافت اجتماعی این بازارچه به مرور دستخوش تغییر شود.

🔸از آنجاییکه مخاطبان و کاربران فضا از عناصر تعیین‌کننده و هویت‌بخش به فضا می‌باشند، تغییر بافت اجتماعی و حذف تدریجی اقشار کم درآمد به مرور منجر به تغییر ماهیت این بازارچه خواهد شد.

🔸گرچه جابه‌جایی جمعه بازار پروانه بصورت موقت و به دلیل محدودیت‌های کرونایی صورت گرفته است ولی شایسته بود برای دسترسی عمومی به این مکان موقت هم برنامه‌ای موقت درنظرگرفته می‌شد و با مساله دسترسی به عنوان یک خدمات غیر ضروری برخورد نمی‌شد.

🔸ساده‌انگاری در مدیریت شهر و درنظر نگرفتن اقشار ضعیف در برنامه‌ریزی‌های شهری تهران مغایر با عدالت اجتماعی است و به مرور باعث بروز آسیب‌های جدی اجتماعی و فرهنگی در شهر خواهد شد.

🔹واقعیت این است که شهر با تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی عادلانه به عدالت نزدیک می‌شود و نه با شعارهای جذاب، رویکردهای مدیران شهری باید در عرصه فضاهای شهری تحقق پیدا کند و نه در بیلبوردهای تبلیغاتی.


#جمعه_بازار_پروانه
#باغ_هنر
#دسترسی
#ماهیت_فضا
#عدالت_اجتماعی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت شهری

🔴زوال بافت تاریخی همدان و نوشداروهای پس از مرگ سهراب!


👤#امین_ماهان


📌هرچند اصل تعیین حریم محدوده‌های میراثی و تدوین ضوابط، امری صحیح می‌باشد، لیکن زمان ورود به مسئله، موضوع مهمتری است.

🔸به این معنا که میراث در زمان تخریب گسترده بافت و احداث ساختمان‌های چندین طبقه در سالیان نه چندان دور چشمان خود را به روی این موضوع بسته بود و تنها به حفظ برخی از تک بناهای تاریخی اکتفا می‌نمود و امروز که دیگر اثری از بافت تاریخی باقی نمانده به یاد تدوین طرح و ضوابط برای آن افتاده است.

🔸از سوی دیگر شهرداری نیز که به همان ضوابط نیم‌بند سالیان گذشته میراث پایبند نبوده و در حرایم مجموعه‌های میراثی اقدام به ساخت‌وساز نموده است.

🔸تخریب بافت محله آقاجانی بیگ جهت احداث پارکینگ طبقاتی، محله کبابیان، محله جولان، احداث پارکینگ طبقاتی سینا در حریم آرامگاه بوعلی سینای همدان و احداث جاده در حریم تپه هگمتانه در محدوده سرگذر، بخشی از اقدامات شهرداری در این راستا بوده است.

🔸می‌توان به بازنگری طرح جامع شهر همدان اشاره نمود که از سال 1395 تاکنون در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و هنوز در گیر و دار مراحل تصویب به سر می‌برد.

🔸سندی که قرار است برنامه شهر را طی چند سال آینده مشخص نماید و مورد انتقاد بسیاری از متخصیص شهرسازی و معماری می‌باشد و فرآیند طولانی تصویب آن موجب ناکارآمدی طرح، بی‌انضباطی شهری و هدر رفت منابع و بلاتکلیفی مردم و مدیریت محلی و عدم پاسخگویی مناسب و مؤثر به نیازهای قابل برنامه‌ریزی شهر خواهد شد.

🔹به نظر می‌رسد ایجاد شهرداری بافت تاریخی و تصویب طرح جامع و تدقیق بافت تاریخی با توجه به تغییرات گسترده سالیان گذشته، می‌تواند بخش‌هایی از این مشکلات را مرتفع سازد.


#بافت_تاریخی
#همدان
#میراث_فرهنگی
#شهرداری
#طرح_بالادستی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#محیط
#مدیریت_بحران

🔴سیل، غافلگیری، خسارت؛ یک داستان تکراری


👤#پریچهر_صابونچی


💬سیل به عنوان یک پدیده طبیعی و اقلیمی بدلیل تغییر در رژیم بارش رخ می‌دهد اما تبدیل آن به یک فاجعه و ایجاد آسیب، امری است که به شرایط و نحوه مدیریت شهرها باز می گردد.

🔸امکان وقوع سیل در ایران 10 برابر شده و این بدان معناست که حداقل یک سیل سهمگین در هر سال به وقوع خواهد پیوست و مردم و دولت‌ها باید برای رویارویی با این مسئله آمادگی لازم را داشته باشند.

🔸از طرفی دیگر با شدت‌یافتن و کاهش طول دوره خطر، درجه آسیب‌پذیری و میزان بحران‌های ناشی از آن بصورت تصاعدی افزایش خواهد یافت و این مسئله تلاش‌ها برای بازیابی شهرها و بازگشت به حال عادی را بویژه برای جوامع محلی مشکل می‌سازد. این درحالیست که امکان پیش‌بینی سیل در دو مقیاس هواشناسی و اقلیمی میسر است، بنابراین غافلگیری و اظهار بی‌اطلاعی از وقوع سیل‌های مخرب، امری بی‌معنا و توجیهی بی‌اعتبار است.

🔸علیرغم مشاهده بحران‌های کم‌آبی، خشکسالی و فرونشست و ... اثری از انطباق برنامه‌های شهری و برنامه کلان دولت با این موضوع مهم دیده نمی‌شود. نگاه مدیران و دولت معطوف به اقدامات واکنشی پس از وقوع یک سیل مخرب است. در حالیکه مدیریت بحران آخرین حلقه مواجهه با مخاطرات طبیعی است.

🔸مدیران شهری، آگاهی کافی از مفهوم آسیب‌پذیری و نقش آن در کاهش توان مقابله با بلایای طبیعی وجود ندارد؛ به همین دلیل ارزیابی آنان از ریسک سیل تک‌بعدی و با نقصان همراه است.

🔸عوامل محیطی، لایه سطحی آسیب‌پذیری‌های شهری است که منجر به تلفات جانی و خسارات مالی می‌شود. درحالیکه عدم توجه به ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و حتی فرهنگی و ایدئولوژیک، پیامدهای غیرمستقیم سیل را در بلندمدت افزایش داده و با کاهش توانایی جامعه اثراتی به مراتب مخرب تر از وقوع خود سیل به جای می‌گذارد. چراکه آسیب‌پذیری‌ها در طول زمان بصورت تصاعدی افزایش می‌یابند.

🔸مدیران شهری عمدتا به دنبال روش‌های پیچیده مهندسی و راهکارهای پرهزینه برای مقابله با سیل هستند درحالیکه خطر سیل را می‌توان از طریق روش‌های ساده‌تر مانند آزادسازی مسیل‌های تاریخی برای طی‌کردن مسیر طبیعی سیلاب نیز کنترل کرد.

🔹درحالیکه کاهش خطر یک مقوله مشارکتی است. چه در مرحله شناسایی خطر و عوامل آسیب‌پذیری، و چه در تصمیم‌گیری‌ها برای تعیین اقدامات عملی و پیاده‌سازی آنها، نهادهای محلی و مشارکت مردم بومی نقشی مهم خواهد داشت.


#تغییرات_اقلیمی
#مدیریت_شهری
#سیل
#مدیریت_بحران
#آسیب_پذیری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_روستایی

🔴بررسی آسیب‌های الحاق روستاهای داخل حریم به شهر کرمانشاه

👤#بهزاد_مسعودی_اصل


💬پیدایش سکونتگاه‌های غیررسمی کرمانشاه به دهه 1340 برمی‌گرد و یافته‌ها نشان می‌دهد که وسعت محلات حاشیه‌نشین از 1352 تا 1390حدود 14برابر افزایش یافته است.

🔸یکی از مهمترین چالش‌های الحاق روستاها به شهر موضوع طرح و ضوابط شهرسازی این روستاها می‌باشد که در بسیاری از موارد نسبت به تثبیت طرح هادی روستا و در برخی موارد ضوابط حاکم بر نزدیکترین منطقه جهت آنان ملاک عمل قرار می‌گیرد.

🔸پیامدهای الحاق سکونتگاه‌های روستایی حاشیه کلان شهر کرمانشاه به شهر از چندین جنبه قابل بررسی است: تبدیل، ارتقا و الحاق روستا به شهر، باعث از بین رفتن سرمایه‌های اجتماعی، همچون حس تعلق خاطر و اعتماد، حذف و تضعیف فعالیت اقتصاد مولد (کشاورزی و دامداری) در روستاها، شکل‌گیری تفرق مدیریتی، بعلاوه سوداگری در روستاهای پیرامون شهر رونق گرفته، بنیاد اقتصاد روستایی تضعیف شده و به سمت حذف شدن، جریان می‌یابد.

🔸الحاق نقاط روستایی به علت تفاوت در بعضی از عوامل متعدد نظیر عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، کالبدی و مدیریتی، به ایجاد آسیب‌های متعددی در محدودة شهر و نقاط الحاقی منجر خواهد شد که برای کاهش تعارض‌ها نیازمند توجه بسیار است.

🔺برای نمونه: عدم پیش‌بینی دسترسی مناسب، وجود معضلات ترافیکی، عدم پیش‌بینی درست کاربری‌های عمومی، عدم تعیین تکلیف مالکیت رسمی آنها و صدور سند برای آنان، ساختارهای نامناسب شغلی، ناکامی اجتماعی و فقر اقتصادی و...

🔸از آنجايي که فرآيند الحاق روستا به شهر، فرآيندي پيچيده، چندبعدي و چندمرحله‌اي است، فراخور شرايط مکاني زماني در هر مرحله نيازمند برنامه ‌ها و اقدامات خاص است.

🔸به طورکلي بايد گفت که برنامه‌ريزي در جهت الحاق روستا به شهر و ارتقاي کيفيت زندگي ساکنان محلي بايد هدفمند بوده و متناسب با ميزان دسترسي به منابع محلي و نيازهاي عيني و ذهني ساکنان انجام شود تا بتواند به بهبود کيفيت زندگي آنها در فرآيند الحاق روستا به شهر کمك کند.

🔸به عبارتی به گونه‌اي برنامه‌ريزي شود که کارکردهاي توسعه روستايي از بين نرود و در عوض خدمات و امکانات رفاهي شهري با کمترين خسارت به چشم‌انداز روستايي در اختيار آنها قرار گيرد و ارائه خدمات شهري و رفاهي در قالب توسعه روستايي و حفظ فرهنگ روستايي انجام پذيرد.

🔹شهر کرمانشاه به عنوان بزرگترین شهر در غرب ایران، طی سه دهه گذشته گسترش فیزیکی شهری وسیعی داشته و رشد نابسامان جمعیتی موجب تشدید و تسریع روند شکل‌گیری بافت‌های حاشیه‌ای در این شهر شده‌است. همچنین به نظر می‌رسد که مقوله تهیه طرح شهرسازی متناسب با شرایط ووضعیت جدید روستاها از مهمترین موضوعاتی است که می‌بایست مدیران شهری مورد توجه قرار دهند.


#سکونتگاه‌های_روستایی
#الحاق_روستا_به_شهر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸منظر مثمر

زندگی در شــهر، غــم غربتــی ایجــاد کــرد کــه فضــای ســبز شــهری پاســخی بــرای تجدیــد خاطــره خــوش گذشـته بـود.

پـارک شـهری امروز موجـود بیگانـه‌ای نسـبت بـه نیازهـای فضایـی و کیفـی انسان است: درختـان زینتـی، چمـن، درختچه‌هـا و بوته‌هایـی کـه از منابــع خارجــی اقتبــاس شــده‌اند.

در لا به لای اینهـا، بعضـا درختان مثمر یافــت می‌شــود کــه ارتبــاط قویتری بــا شــهروندان برقــرار می‌کننــد. صحنــه رهگـذری که از درخت توت خیابان میــوه بــرمی‌دارد، بازتولیــد رابطــه دیریــن انســان بــا محیــط اســت.

ایــن رابطــه بهتر می‌توانــد غربــت دوری از طبیعــت را در قیاس با تماشــای درخــت از داخـل اتومبیـل بـا سـرعت ۸۰ کیلومتـر، جبـران کنـد. آنچنـان کـه در بـاغ ایرانـی ونـک درختان مثمر انـار، خرمالـو و تـوت ایـن رابطـه را تشـدید کردند.

باغ‌هـای شـهری می‌تواننـد درختــان مثمــر داشـته باشـند؛ اگر نگوییـم مـردم شـاخه ها را می‌شـکنند.


🔖مجله منظر، شماره 26


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#منظر
#اکولوژی_منظر


🔴کاربست رویکرد اکولوژی منظر جهت تدوین مدل مفهومی برنامه ریزی رودخانه های شهری


👤#دلآرام_سبکرو


برنامه‌ریزی جهت احیا رودخانه‌های شهری، بر مبنای رویکرد اکولوژی منظر و از طریق ترکیب نگرش‌های نظری و عملی چگونه صورت‌می‌پذیرد؟

💬رودها به دلیل پیوند ناگسستنی با بنیان بسیاری از شهرها، بخشی از هویت کلی شهر بوده و حس مکان، حس تعلق، هویت و تاریخ را برای شهروندان شهر ایجاد‌کرده‌اند.

🔸اما چنین به‌نظرمی‌رسد که رودخانه‌های هفتگانه در ساختار شهر تهران به دلیل استفاده بیش از توان اکولوژیکی آن‌ها در معادلات شهری تضعیف‌شده‌اند که این امر، شهر را با چالش‌های متعددی چون کاهش تعاملات اجتماعی، افزایش ناامنی، آلودگی‌های زیست‌محیطی روبه‌رونموده که خود بیانگر ناکارآمدی روش‌های مدیریت تک‌‌بعدی است.

🔸همچنین بررسی تجارب گذشته نشان ‌می‌دهد که شکاف عمیقی میان رویکردهای تئوری و راهکارهای عملیاتی وجوددارد که امکان اثرگذاری روش‌های موجود را کاهش‌می‌دهد.

📌لذا روشی کل‌نگر جهت برنامه‌ریزی این محیط‌های طبیعی که بتواند به‌طور پیوسته و همزمان در تئوری و عمل به احیای اکوسیستم‌های طبیعی بپردازد و به چالش‌های حوزه اجتماعی توجه ‌داشته‌باشد، یک ضرورت است.

🔸در این میان رویکرد اکولوژي منظر به عنوان یکی از متأخرترين ديدگاه‌ها در زمينه مداخلات انسان در مناظر طبيعي با هدف دستيابي به پايداري منظر به توسعه دانش مرتبط میان فرآيندها و الگوهاي منظر در طیف وسیعی از مقیاس‌ها اهتمام‌ می‌ورزد و از حیث دیدگاه‌های عملی، رویکرد اکولوژی منظر به دنبال ارائه راهکارهاي حفظ و احياي تمامي ارزش‌ها و سرمايه‌هاي طبيعي است که در آن انسان و محيط به طور يکپارچه مورد تحليل‌ و ‌ارزيابي قرار‌مي‌گیرند.

بنابراین رویکرد اکولوژی منظر دارای جنبه نظری و عملی است که در آن دیدگاه افقی به صورت نظری کل‌نگر و دیدگاه عمودی به صورت تکنیکی به موضوعات می‌پردازد.

🔹در نتیجه در مقوله برنامه‌ریزی منظر بر مبنای رویکرد اکولوژی منظر یکی از چالش‌های مهم چگونگی دستیابی به راهبردهای اجرایی مفاهیم نظری است. از این‌رو در این رویکرد می‌توان اصول ثانویه را در قالب استراتژی‌هایی به عنوان واسط میان دو دیدگاه افقی و عمودی در سه بعد کالبدی، کارکردی و معنایی مطرح‌نمود و به صورت واقع‌گرایانه چارچوب‌های مفهومی را در قالب دستورالعمل‌های پیاده‌‌سازی ترجمه‌کرد که اصلی‌ترین راهبردها در حوزه کارکردی، حفاظت و احیای بستر و بافت رودکنار، در حوزه کالبدی استقرار توسعه، انسجام کالبدی و در حوزه معنایی بازتاب هویت فرهنگی- تاریخی را جهت اثرگذاری بر منظر این رودخانه‌ها می‌توان معرفی‌ نمود.


#اکولوژی_منظر
#برنامه‌‌ریزی_رودخانه‌های_شهری
#دیدگاه_افقی_و_عمودی
#رویکرد_نظری_و_عملی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#ساخت_و_ساز

🔴تاخت و تاز به جای ساخت و ساز؛ در الهیه مشهد چه خبر است؟


👤#محمد_جواد_نطاق


💬امروزه بسیاری از ساختمان‌های نوساز در شهرهایمان در کنترل افراد لمپن و در مقیاس کلان‌تر، زیر سایه لمپنیسم قرار گرفته‌اند.

🔸مقصود از قشر لمپن در این یادداشت، بخشی از جامعه است که بدون سواد، تخصص و دانش لازم از موضوعات و بدون مشارکت حقیقی در تولید، منافع شخصی خویش را در اولویت بر منافع عمومی می‌بیند و به دنبال پیداکردن راه‌های غیرعرف در جهت افزایش سرمایه سوداگرانه است.

🔸این گروه از جامعه با سوار شدن بر بازارهای سرمایه‌گذاری، نه تنها بنیان‌های منطقی و تدریجی افزایش سرمایه را زیر پا گذاشته‌اند، بلکه با ایجاد روابط و مناسبات، در کلیه امور اقتصادی رخنه کرده و به سردم‌داران زمینه‌های مختلف بازار تبدیل شده‌اند.

🔸غالب‌شدن نگرش لمپنیسم در بازارهای سرمایه‌گذاری در اثر عدم وجود قوانین، کنترل‌ها و ضوابط معین در جهت جلوگیری از رشد افراد غیرمتخصص و اندیشمند در حوزه‌های مختلف بازارهای سرمایه است.

🔸مهم‌ترین دغدغه این یادداشت این است که در بازار ساخت‌و‌ساز شهرهای ما به خصوص در این نگارش، در محدوده الهیه شهر مشهد چه می‌گذرد؟ غالب‌شدن لمپنیسم و تاخت‌و‌تاز برندسازان در منطقه 12 مشهد (الهیه) به عنوان یکی از مناطق نوظهور و تازه‌ساز شهر مشهد، چگونه نظام ساختاری مسکن را دگرگون ساخته است؟

🔸با توجه به ریزش یک ساختمان نوساز در دی ماه 1400 که به اصطلاح از برندهای مطرح منطقه 12 نیز بوده است، نگاه فعالین اجتماعی و خبرنگاران بار دیگر به سمت ساخت‌و‌سازهای محدوده الهیه مشهد جلب شد.

🔸باید ابراز کرد که فارغ از مسئله کیفیت ساخت سازه و معماری ساختمان، کنترل غالب بازار ساخت‌و‌ساز در پلاک‌های شخصی در منطقه الهیه مشهد در دستان گروهی سازندگان غیرمتخصص، نابلد و لمپن است که با ایجاد یک ادبیات گفتاری جدید در ساخت و فروش، نه تنها کیفیت ساختاری مسکن را از بین برده‌اند بلکه بر بازار مسکن تاخت‌و‌تاز می‌کنند.

🔹اما مسئله این یادداشت صرفاً متمرکز بر ادبیات جدید تعریف کیفیت ساخت مسکن نیست بلکه اثری است که این پدیده در مقیاس میانی در سیما و منظر شهر و در مقیاس کلان بر غالب شدن تفکر لمپنسیم در ساختمان‌سازی و سوارشدن این تفکر بر نظام ساختمان‌سازی است. نظامی که سازنده و بنگاه‌های معاملاتی اجزای آن هستند و نگرش غالب سرمایه‌داری و سود غیرمنصفانه ناشی از فروش را در وهله اول اولویت طراحی و ساخت در نظر دارند. گروهی که کنترل قیمت زمین، آپارتمان و ادبیات تعریف مسکن، معماری متناسب را تحت لوای خود می‌بیند.


#الهیه_مشهد
#ساخت_و_ساز
#تاخت_و_تاز
#لمپن
#لمپنیسم


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔴بین الحرمین دو (انقلاب اسلامی) - قسمت سوم:تعارض دیدگاه متخصصین و مدیران در توسعه حریم شاهچراغ


👤#مریم_اسماعیل_دخت


شاهچراغ در سال‌های ابتدایی عمران و آبادانی پس از جنگ تحمیلی، قامت مذهبی خود را حفظ نمود؟

🔸حریم شاهچراغ یکی از اصلی‌ترین پایگاه‌ها در شیراز در تظاهرات ضد رژیم شاهنشاهی بود که جمعیت کثیری از مردم را در دفاع از باورهایشان در خود جای داده بود. در واقع ابعاد فضا و استانداردهای شهرهای مدرن امروزی حریم شاهچراغ را به پایگاه مردمی و شور انقلابی تبدیل نکرد بلکه باورهای مذهبی مردم این حریم را کانون توجه مردمی نمود.

🔸پس از اتمام جنگ در قالب طرح‌های فرادست و موضعی و موضوعی توسعه و عمران شهرها جهت‌گیری می شد. در سال 1371 مهندسین مشاور نقش جهان-پارس در تکمیل طرح تفصیلی شیراز، طرح احیاء منطقه تاریخی فرهنگی شیراز را در حریم بافت تاریخی ارائه کردند.

🔸طرح‌های فرادست در بافت‌های تاریخی به دلیل پیچیدگی و منحصربه‌فرد بودن هر بافت به طور عام قابلیت تعمیم‌پذیری نداشته و ندارند در نتیجه به منظور مدیریت و حفاظت هر چه بهتر و کاربردی‌ترِ بافت‌های تاریخی، نهاد شهرداری‌های کشور، شهرداری مناطق تاریخی را در هر شهر به عنوان منطقه‌ای جداگانه تشکیل داد.

🔸در سال 1377 به منظور توسعه موزون در بافت تاریخی شیراز و حساسیت حفاظت و توسعه و تحقق طرح‌های پیشنهادی، شهرداری منطقه تاریخی شکل گرفت. تمرکز بر پروژه‌ای با اسم امروزین بین‌الحرمین از حدود همین سال‌ها کلید خورد اما تا سال 1374 گذر میان دو حرم مطهر شاهچراغ و سیدعلاء‌الدین حسین، گذری پیاده بود.

🔸در سال 1374 شهرداری شیراز بدون برنامه قبلی اقدام به تملک و تخریب کاربری‌های مجاور این گذر ارگانیک نمود و این گذر بدون برنامه قبلی تبدیل به محوری سواره رو گردید.

🔹فضاهای مذهبی و حریم فضاهای مذهبی در باور مسلمانان مکان سیر در انفس و غلبه اتمسفر روحانی فضاست، حال می‌توان با غلبه کاربری تجاری نامانوس با بافت مذهبی و تاریخی یک مکان زیارتی را اسما بین‌الحرمین خواند و رسما زوار را از سیر در انفس بازنمود و به سیر در آفاق تشویق. در چنین فضایی به نظر نمی‌رسد مخاطب زائر باشد بلکه سیاح است برای خرید مایحتاج و سوغات.


#شیراز
#بین_الحرمین
#توسعه_شاهچراغ
#تخریب_بافت_تاریخی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
نظرآنلاین؛ رسانه پژوهشکده نظر
🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#نقد_خبر

📝 با اجرای کامل طرح ۵۷ هکتاری در شیراز قسمت‌های زیادی از محدودهٔ تاریخی تخریب می‌شود. با توجه با سابقهٔ ساخت پاساژ بعد از تخریب‌های قبلی، این احتمال می‌رود که سرنوشتی مشابه در انتظار بافت تاریخی شیراز باشد. (میدان)


👤#نظر_آنلاین


🔸یقه‌سفیدان با وضع قانون و طرح توسعه، شهرخواری می‌کنند.

🔸اینجا فساد یک مجری یا نادانی یک مدیر موضوعیت ندارد.
آگاهانه، با برنامه، با پشتیبانی سهم‌بگیران و با آرامش عمل می‌کنند.

این نحو فساد مخصوص ایران است. نوع فساد ایران، یقه‌سفیدیسم است، نه آقازاده‌ها، نه فامیل‌ها، نه رشوه‌بگیران و نه اقتدارگراها.
سیستمی شکل‌یافته که مثل مار داخل دستگاهها خزیده و با خونسردی، آرامش و قانونمند، شکار می‌کند.
مشهد، شهرری و شیراز قربانی یک نوع خاص از سیاست شهرخواری شدند.

🔸طرح توسعه دانشگاه تهران هم از این سنخ است. در طرح دانشگاه، یقه‌سفیدهای طرح باندازه دست‌اندرکاران حرم‌های زیارتی، در ساخت قدرت پشتیبان نداشتند. شورای شهرسازی طرح را لغو کرد. اگرچه روحانی و الهام جنیدی تلاش کردند خلا حامیان قدرت را پر کنند، اما دولتشان مستعجل بود و نشد.

⁉️در شیراز یقه‌سفیدان خیز برداشته‌اند تا در همین دولت کار را یکسره کنند. آیا می‌توانند؟



#مدیریت_شهری
#تخریب_بافت_تاریخی
#شیراز
#مشهد


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴شهر به مثابه یک کل


👤#مهدی_حسین‌زاده


علت یا علل عدم توفیق اقدامات صورت گرفته در یک دهه گذشته که غالبا با نقد طرح نوسازی و بهسازی (طاش) و با ادعای بهبود شرایط و رفع آسیب‌ها، صورت گرفته‌اند، چه بوده است؟

🔸پس از بروز اولین نتایج طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامونی حرم امام رضا (ع) در سال‌های اخیر، متخصصان گرایش‌های مختلف به تدریج ابعاد گوناگون آن را مورد ارزیابی، آسیب‌شناسی و نقد قرار داده‌اند.

🔸غالب مطالعات، آسیب‌شناسی‌ها، راهکارها و اقدامات صورت گرفته، ناشی از تحلیل‌ها و نگاه‌های جزء‌نگر بوده‌اند که صرفا به منظور برطرف‌کردن آسیب‌های موضعی شناسایی‌شده و بدون توجه به تاثیر مداخلات بر کل بافت و بر دیگر اجزا اعمال شده‌اند. اقداماتی که گاها با صرف وقت و هزینه‌های زیادی صورت می‌گیرند و نتیجه‌ای که حاصل می‌شود، تغییر چندانی در وضعیت ایجاد نمی‌کنند. چرا که فقدان رویکردی کل‌نگر، مانع فهم کلی از مشکل و تشخیص علل اصلی آسیب‌ها و در نتیجه عدم تشخیص درست و کامل مساله شده است.

🔸به یقین هسته اولیه و علت وجودی شهر مشهد قرارگرفتن بارگاه امام رضا (ع) و شکل‌گیری استخوان‌بندی و دانه‌های تشکیل‌دهنده شهر حول این هسته بوده است. بنابراین حرم مطهر به عنوان مرکز و زیارت به عنوان عملکرد اصلی، علت و دلیل وجودی شهر بوده که معنا و هویت اصلی شهر حول آن تعریف می‌شد.

🔸اما از زمان شروع مداخلات مدرنیستی تا به امروز، بواسطه دیدگاه جزءنگر طرح‌های جامع و تفصیلی، با تضعیف هسته اصلی شهر، به تدریج مراکز جدید در شهر شکل گرفت.

🔸در واقع این مداخلات مرکزیت مشهد را از حرم گرفته و سازمان فضایی شهر را مختل کرد. در نتیجه شهر مشهد کمتر به عنوان یک کل درک و بیشتر مجموعه‌ای از زیستگاه‌های مجاور هم تلقی شد و اینگونه قلب شهر از پیکر آن جدا گردید.

🔹بنابر دیدگاه کل‌نگر هر گونه اقدام و مداخله‌ای می‌بایست با شناخت و درنظر گرفتن کلیت بافت، نسبت آن با کلیت شهر و فهم دقیق از مساله اصلی صورت گیرد، چرا که شهر ماهیتا یک کل است و تمامی اجزای آن مرتبط، به هم پیوسته و تفکیک ناپذیر هستند؛ لذا هر اقدامی بدون در نظر گرفتن این کلیت منسجم ناکام خواهد بود.

#مشهد
#بافت_پیرامونی_حرم
#مدیریت_شهری
#طرح_نوسازی
#طرح_بهسازی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
👤#سید_امیر_منصوری

اینجا کاملا ملموس است که #طراحی‌شهری چگونه می‌تواند #رویکرد #کالبدی باشد.
مهندسین در حالی که با نقشه یکی شده‌اند، با تمام وجود خط می‌کشند.
خط است که اصالت دارد. هر خط یک دیوار است. کوتاه یا بلند.
آنها از بستر فاصله نمی‌گیرند تا تصویری کلی‌تر از آن داشته باشند؛ نه فاصله مکانی، و نه زمانی.
گرفتاری رویکرد #مهندسی به شهر، که برخی شهرسازان! ایرانی تلاش زیادی کردند تا این عنوان را به خود دهند، چسبیدن به سوژه و جزء‌نگری آن است. هر چیزی در شهر به تنهایی و بی‌ارتباط با اجزای دیگر می‌تواند خوانش شود و راه‌حلی پیدا کند.
اینطور که این دو مهندس، در حال کشف راه‌های توسعه شهر هستند.


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#نقد_خبر

📝درخواست عضو شورای شهر تهران برای ارائه لایحه احیای بافت فرسوده مناطق جنوبی تهران.
پیرهادی رئیس کمیسیون سلامت محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران: برنامه‌ریزی با رویکرد پیشگیرانه امری ضروری است در غیر این صورت وقوع بحران‌های احتمالی در تهران، صدمات جبران‌ناپذیری به شهر و شهروندان مخصوصا در مناطق جنوبی وارد خواهد کرد.
پیشگیری از وقوع بحران قطعاً باید مورد توجه جدی برنامه‌ریزان و شهردار تهران قرار گیرد چراکه هر قدر از خسارت‌های احتمالی بحران‌هایی چون سیل و زلزله بکاهیم مدیریت آن در زمان وقوع بحران سهل‌تر خواهد شد.
شهردار تهران باید در اسرع وقت برای احیای بافت فرسوده مخصوصا با نگاه به مناطق جنوبی به شورای شهر لایحه ارائه کند.
(@shahr_press)


👤سید_امیر_منصوری


۱
. افزایش تراکم بدون حل پارکینگ بر شدت بحران مناطق فرسوده می‌افزاید.
۲. ساختمان با تراکم کمتر از ۲۴۰٪ اقتصادی نیست.
۳. دولت و شهرداری‌ها قادر به نوسازی خانه‌های فرسوده نیستند.
۴‌. نوسازی فقط در صورت مشارکت مالکان ممکن می‌شود.

▪️صورت مسئله بافت‌های‌فرسوده کشور همین است. هر روایت دیگر، انحراف از هدف #ایمنی‌بخشی و #نجات‌ از‌ #زلزله تلقی می‌شود که در بافت‌های‌فرسوده بحران اصلی است.

▪️راهبرد خروج از بحران، حل مسئله‌پارکینگ توسط دولت با هدف اقتصادی‌کردن ساخت و تحریک مشارکت‌ساکنان در فرآیند نوسازی است.

▪️راه‌حل هسته‌امن‌محله است.
(http://www.manzar-sj.com/article_120604.html)




#مدیریت_شهری
#مدیریت_بحران
#بافت_فرسوده
#محله


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#مسکن
#مشارکت_اجتماعی


🔴عدم تعامل اجتماعی ساکنان، معضل مسکن آپارتمانیِ امروزی


👤#ضیا_حسین‌زاده


راه‌حل افزایش ارتباطات اجتماعی ساکنان خانه‌های آپارتمانی در ساختمان‌های میان مرتبه (5 تا 7 طبقه) تهران، با یکدیگر چیست؟

💬مطابق با مقالات معتبر و آراء صاحب‌نظران بین‌المللی، از جمله عناصری که موجب ارتقاء حس تعلق ساکنان به محل سکونتشان می‌‌شود، برقراری ارتباط مناسب با یکدیگر و تعامل اجتماعی با همسایه‌‌های خویش است.

🔸از جمله ویژگی خانه‌‌های ایرانی، برخورداری از فضاهای مناسب و دعوت‌کننده جهت ارتباط اعضای خانه با هم و با همسایه‌های خویش بوده‌است. چنانچه فضاهایی چون ایوان‌‌ها، بام خانه‌‌ها و حیاط، به واسطه برخورداری از کیفیت فضایی مناسب، امکان حضور طولانی مدت ساکنان، گذران اوقات فراغت در کنار سایر اعضای خانه و یا همسایه‌ها را، خصوصا بعد از ظهرها و شب‌ها، فراهم می‌کردند.

🔸این امر، امکان بسیار مناسبی، جهت شکل‌گیری خاطرات فردی و جمعی اعضای خانواده و در نتیجه ایجاد حس تعلق به خانه بود. اما آپارتمان‌های امروزی بیشتر به سلول‌های انفرادی و ایزوله و فارغ از فضاهایی جهت تعامل و ارتباط ساکنان با هم و سایر همسایه‌ها تبدیل شده‌اند.

🔸از طرفی در شهرهای امروزی با توجه به رشد جمعیت، تقاضای روز افزون برای مسکن، قیمت بالای زمین و مسکن و شرایط اقتصادی کنونی کشور، امکان طراحی و ساخت خانه‌‌هایی به سبک و سیاق شهرهای گذشته ایرانی، راه‌حل چندان منطقی و عملی نمی‌نماید.

🔸از طرفی ساخت و سازهای رایج در مسکن آپارتمانی امروزی نیز در جهت استحصال سود حداکثری برای سازندگان، تمام تلاش خود را معطوف به ساخت هر چه سریع‌تر این ساختمان‌ها کرده، نیازهای ارتباطی و معنایی ساکنان را به کلی نادیده گرفته و معضلات اجتماعی و روانی فراوانی را به بار آورده است.

🔹لذا راه‌حل مناسب، با در نظر گرفتن محدودیت‌های زندگی امروزی و‌ مسکن آپارتمانی در ساختمان‌های میان مرتبه، استفاده صحیح و مناسب از فضاهایی چون تراس و بام این ساختمان‌ها است. به نحوی که این فضاها به فضاهایی قابل دسترس و با کیفیت فضایی قابل قبول تبدیل شوند تا امکان حضور و استفاده هر چه بیشتر ساکنان در این فضاها را فراهم آورند و از این طریق بخشی از ارتباط ساکنین با هم و تعاملات اجتماعی از دست رفته آنها، جبران شود.

#ساختمان_مسکونی
#خانه
#مسکن
#مشارکت_اجتماعی
#حس_تعلق_به_مکان


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/22 13:27:22
Back to Top
HTML Embed Code: