Telegram Web Link
#منظر
#مبانی_نظری

🔴معمار منظر بومی و غیر بومی


👤#امیر_هاشمی_زادگان


آیا معمار منظر برای فهم و طراحی یک منظر حتما باید بومی آن جا باشد؟

💬اگر فهم و تفسیر انسان‌ها از یک مکان-زمان را منظر بخوانیم آنگاه به تبع تفاوت‌ها و گاه تعارض‌هایی بین فهم افراد بومی و غیر بومی پیش می‌آید. در این شرایط ابتدا باید مشخص کرد که کدام فهم ملاک عمل است و سپس معماری منظر به عنوان یک تخصص با چه شرطی می تواند مداخله کند؟

🔸در فرض اولیه، ملاک باید فهم افراد بومی باشد. مثلا عکس برداری از روباه برای گردشگر غیر بومی جذاب و موضوع عکاسی می‌شود درحالی که برای فرد بومی ممکن است روباه سارق مرغ‌ها باشد و او دیوار باغش را برای محافظت یا حتی شکار روباه مدام بازطراحی کند. علاوه بر این مثلا به لحاظ محیط زیست شکار روباه می تواند زمینه انقراض یک گونه محسوب شود که چندان با خواست افراد محلی هم خوان نیست.

🔸آیا در این شرایط معمار منظر باید «همان کس (فرد بومی)» باشد تا بتوان تجربه و فهم «همان کس (فرد بومی)» را از منظر داشته باشد؟
برای پاسخ، دو سوال از علوم اجتماعی میتوان طرح کرد. آیا باید پسر بود تا یک پسر را فهمید؟ یا آیا باید روانی بود تا روانی را فهمید؟

🔸پس مادر چگونه با پسر خود و یا پزشک با بیمار خود در تعامل است؟ برای پاسخ، باید بین «بودن» و «فهمیدن» تفاوت قائل شد. داشتن یک تجربه یا در منظر بودن با فهمیدن و شناخت پیدا کردن درباره آن تجربه تفاوت دارد.

🔸بنابراین خود یک فردی که در یک منظر است و آن را تجربه می کند نیز تا زمانی که از خود فاصله نگیرد و شناخت درباره تجربه خود نداشته باشد، نمی تواند منظری که در آن است و تجربه کرده را موضوع دانش خود قرار دهد. در واقع «همان کس بودن» به محض شروع شناخت غیر ممکن می‌شود.

🔹بنابراین قید «همان کس» بودن فقط اهمیت و ضرورت حساسیت داشتن به «بودن در تجربه» را نشان می‌دهد و شرطی لازم است نه کافی. بنابراین غیر بومی بودن از جهت داشتن فاصله با «بودن در تجربه» می تواند حتی مثبت نیز تلقی شود به شرطی که در حساسیت به تجربه بومی بسیار دقت کند.


#نظریه_معماری_منظر
#طراحی_منظر
#دانش_بومی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸پژوهشکده‌نظر با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی، مطالعات راهبردی «محله معاصر» را با حضور صاحب‌نظران امر برگزار می‌کند.

در کرسی ترویجی نقد 14، موضوع «بازشناسی مفهوم محله در شهرهای ایران» مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد.


این جلسه به صورت آنلاین و با حضور جمعی از صاحب‌نظران برگزار خواهد شد.

🕔ساعت 17:00
📆روز یکشنبه 8 اسفند 1400


📌از طریق لینک ذيل، حضور در جلسه امکان‌پذیر است.

🌐https://meet.jit.si/Nazar.Strategic.Studies
#گردشگری
#مدیریت_گردشگری

🔴رونق گردشگری مبتنی بر ادراک معنوی گردشگر


👤#مهدیه_شهرابی_فراهانی


💬ادراک نه به معنای رضایتمندی و یا خوشحال‌بودن، بلکه درک عمیق‌تر و معرفت بیشتر می‌باشد. ادراک به مفهوم دریافت و تفسیر با توجه به قدرت تحلیل و حواس ظاهری. متاثر از تجربه‌های پیشین، شرایط محیطی و سایر عوامل مداخله گر تعریف می‌گردد.

🔸حال وقتی صحبت از ادراک معنوی به میان می‌آید سطح عمیقی از ادراک درونی، حسی، اجتماعی و محیطی را برگرفته از عوامل غیرمادی و روحانی را شامل می‌شود. درک عمیق‌تر ارتباط روحی و روانی گردشگر را با محیط دربر می‌گیرد، اشاره به معنویات و ابعاد معنوی وجودی است؛ ارتباط گردشگر با خویشتن خویش و محیط پیرامونش برای دریافت عمیق‌تر.

📌نقطه مغفول گردشگری ماهیت سفر است!

🔸ادراک گردشگر از سایت فرارفتن در دریافت‌های حسی است، فرارفتن از دیدن صرف است، اینجا همان نقطه تعامل و ارتباط با ابعاد غیرمادی وجودی گردشگر است. همان نقطه عطفی که اگر به طوری عمیق‌تر بدان توجه شود، حتی می‌توان در آینده در پاسداشت میراث‌ها آسوده بود، می‌توان در حفظ و اشاعه فرهنگ خیالی آسوده داشت. ادراک تا بدین حد اهمیت دارد که خود می‌تواند بستری را برای آموزش فراهم نماید.

🔸آیا رفع نیازها فقط به امنیت و نیازهای زیستی محدود می‌شود؟ توجه به گردشگر امری فرامادی است، و آن توجه به معنویت است. بستری که ادراک را شامل می‌شود، دریافت را شامل می‌شود و در نهایت تفسیری که در ذهن گردشگر شکل می‌گیرد.

🔸ادراک گردشگر، نه یک ادراک صرفا حسی، بلکه «ادراک معنوی» با جهان درون و بیرون گردشگر مرتبط است، سطح دریافتی که تمامی جوانب محیطی، درونی، اجتماعی و حسی را دربر می‌گیرد. سطح دریافتی که گردشگر را به درون خویش برده و ارتباط وی را با جهان بیرون مرتبط می‌کند.

🔹این همان ادراکی است که مضامین یادگیری، آگاهی، آموختن و کسب تجربه را برای گردشگر فراهم می‌نماید. و او را نسبت جهان آگاه‌تر نموده و رفتاری آگاهانه پیدا خواهد کرد. رفتاری که در نهایت حفاظت و صیانت از میراث را به همراه خواهد داشت.


#ادراک_معنوی
#گردشگر
#رونق_گردشگری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝 اعتماد نوشت: سال ۷۳ قانونی در مجلس برای برخورد با ماهواره تصویب شد تا به زعم طرفدارانش از فرهنگ مردم صیانت شود.
نتیجه سال‌ها برخورد با ماهواره چه بود که الان به جنگ اینترنت رفته‌ایم؟
(@eskannews_com)


👤#سید_امیر_منصوری

🔸مهمترین محدودیت اینترنت، با شمایلی که مخالفان ترسیم کرده‌اند، ضربه به کسب و کارها نیست.

📌بلکه تضعیف قدرت نظارت و مشارکت مردم بر قدرت است.

🔸رشد فرهنگی و رونق اقتصاد، دستاوردهای رتبه‌های بعدی هستند.

❗️دفاع بد، مخرب‌تر از حمله است.


#ساختار_قدرت
#اینترنت
#طرح_صیانت
#نظارت

▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مدیریت شهری در برنامه هفتم توسعه؛ «سرمایه‌‌ای نهادی» یا «پادشاه لخت»


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


💬هرچند کمتر شهروندی را می‌توان یافت که به ناکارآمدی نظام مدیریت شهری در ایران اشاره نکرده‌ باشد؛ و اتفاقا در همین زمینه به تفرق دستگاه‌های متولی، نپرداخته باشد. با این‌حال روند برنامه‌های توسعه در کشور نشان می‌دهد که همچنان تصویر روشنی از آن‌چه مطلوب است در دست نیست.

🔸در این میان آن‌چه قابل توجه است، جلوگیری از خطاهای شناختی است که با مشغول کردن مدیران به سراب‌هایی سرمایه‌‌سوز، بیش‌از پیش شهرها را در بحران بدهی و مشکلات خود غرق می‌کند.

🔸عنوان «مدیریت واحد شهری» که اخیرا از جانب متولیان جدید مدیریت شهرها مکررا به گوش می‌رسد را می‌توان در زمره این‌دست خطاها به حساب آورد. موضوعی که ریشه در برنامه‌های سوم (ماده136) و چهارم (ماده 137) توسعه داشته؛ و واگذاری مسئولیت‌های دولت به شهرداری‌ها را با قید «پیش‌بینی منابع تامین مالی» ممکن می‌کرد. تجویزی که در برنامه ششم (ماده 28) بدون ذکر همین قید، و کاملا به هزینه شهروندان فاکتور شده‌است؛ تا جورکش فرآیندها و زیرساخت‌های ناکارآمد و فرسوده دولتی باشند.

🔸در این راستا لازم به ذکر است که تفاوت مدیریت یکپارچه شهری (Integrated) با مدیریت واحد شهری (Unitary) در تفاوت نگاه به ترکیب مدیریت-شهر است. در واقع چنانچه شهر را سیستمی یکپارچه از عملکردهای مختلف (اجتماعی، اقتصادی و غیره) که مقیاس‌های مختلف (پلاک، بلوک و قطعه، تا کل شهر و حریم آن) نیازمند اعمال مدیریتی (برنامه‌ریزی، هدایت ، کنترل و غیره) است، بدانیم؛ نگهداری شهر به شکل واحد نه خواستنی است، و نه البته شدنی.

🔸در سمت مقابل اگر شهر را، دارایی مدیریت شهری تلقی کنیم؛ و «شهرداری» را در راس همه امور مرتبط با شهر بنشانیم؛ هرچند فرصت امضا صورت جلسات حوزه‌های متعدد موضوعی شهر (نظیر ترافیک، آلودگی‌هوا و غیره) را برای این نهاد اجتماعی فراهم می‌کنیم؛ اما این افزایش حضور، لزوما به معنای افزایش قدرت و اثرگذاری نبوده؛ و حتی با تحت‌الشعاع قرار دادن ماموریت‌های موضعی مدیریت شهری؛ ایشان را ناتوان و شریک خاطیان معرفی‌ می‌کند.

🔹در این راستا از قانون‌گذاران نیز انتظار می‌رود تا همچنانکه در برنامه‌ پنجم توسعه (ماده 173) از عبارت «مدیریت یکپارچه شهری»، با قید «برنامه‌ریزی جامع برای آن» استفاده کرده‌بودند؛ در برنامه هفتم نیز با فراهم کردن ظرفیت مصالحه موثر ساختارهای سازمانی مستقل و خودمختار، که توان مذاکره بر سر منافع خود، و انطباق متقابل در مقیاس شهر را دارند؛ شهرداری‌ها را در جایگاه سرمایه‌‌ای نهادی برای دست‌یابی به توسعه همه‌جانبه و پایدار در نظر گیرند؛ تا پادشاهی که لباس تنش نیست.

#مدیریت_شهری
#مدیریت_یکپارچه
#برنامه_هفتم_توسعه
#مدیریت_واحد


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#معماری_سیاسی

🔴یک نمای متناقض، یک متناقض نما:خوانش طراحی ساختمان مجلس شورای اسلامی


👤#مرتضی_همتی


چه ارزیابی از وجه نمادین ساختمان مجلس شورای اسلامی می‌ توان ارائه داد؟

💬با توجه به ساختار سیاسی جمهوری اسلامی ایران، مجلس شورای اسلامی یکی از ارکان اصلی نظام سیاسی کشور محسوب می ‌شود و ساختمان آن با توجه به کارکرد، یکی از مهم‌ترین ابنیه سیاسی-اجتماعی معاصر ایران به شمار می ‌رود.

🔸با توجه به اهمیت «وجه نمادین» آن، به عنوان بنایی که روزانه در رسانه‌‌های مختلف اعم از اخبار سراسری در تلویزیون، خبرهای مبتنی بر متن-تصویر در مطبوعات و... بازرسانی می‌شود:

▫️این فرم بیش از آنکه که تداعی کننده رابطه منسجم سه قوه باشد -چنانکه طراح اثر ذکر کرده‌است-، عظمت‌گرایی تفرعن‌گونه نظام‌های اقتدارگرای سیاسی تمدن‌های باستان را به یاد می‌آورد که با پوششی سخت و بدون منفذ بیانگر رابطه منفصل با جامعه مخاطب است.

🔸ساختمان مجلس شورای اسلامی باید روایتگر مدل سیاسی متفاوتی باشد که بیانگر تعامل مفهوم «جمهوریت» در کنار «اسلامیت» است و مستلزم تبیین فرمی متفاوتی است.

📌فرم بیرونی بنا در بیان مفاهیم نمادین بسیار ناموفق بوده و به عنوان یک مانیفست فرمی با جوهره معنایی مورد نظر فرسنگ‌ها فاصله دارد.

❗️اما درون ساختمان داستان دیگری ‌ست.

🔸در این محور عمودی که شبیه حرف ایکس انگلیسی (X) است، در قسمت فوقانی آن یک مثلث نورانی خیره‌کننده قرار دارد که جهت آن به سمت پایین است و از نوک به مثلث بزرگتری که جهت آن رو به بالا است متصل شده و درون این مثلث فرمی شبیه به مقرنس به صورت پرده‌‌هایی نورانی که روی آن کلمه «الله» درج شده به مرور به زمین می‌ رسد.

🔸به عبارتی به نظر می رسد طراح داخلی 3 با روایتی دین‌سالارانه از طریق این فرم در تلاش است بگوید اسلامیت بازتابی از ذات مطلق الهی ‌ست که بر حول آن جمهوریت قرار گرفته است. به آن معنی که جوهره قانون‌گذاری در جمهوری اسلامی، قوانینی الهی ‌ست که نمایندگان بر بنیان آن تفوق یافته‌اند.

🔸نمای بیرونی در تضاد شدید با ماهیت مفهوم «مجلس» در ساختار سیاسی ایران عمل می‌‌کند و مفهومی در مقابل عملکرد آن به جامعه شهری ارائه می‌‌دهد. در مقابل فضای داخلی توانسته مانیفستی فرمی از جایگاه مجلس در مدل سیاسی جمهوری-اسلامی ایران بیان دارد و روایت آشکاری از بنیان ایدئولوژیک این ساختار به دست می‌دهد.

🔹در نهایت به نظر می‌رسد بنای مجلس شورای اسلامی به عنوان ساختمانی نمادین که در خاطره جمعی ایرانی معاصر نقش پر رنگی دارد دارای وجودی متضاد است که درون و بیرون آن به عنوان یک «متناقض‌نما» عمل می‌نماید.


#مجلس_شورای_اسلامی
#اثر_مفهومی
#خوانش
#نماد


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴برنامه تحقق پذیر اجتماعی-اقتصادی؛ حلقه مفقود طرح مصوب ایرانی-اسلامی محله نفرآباد


👤#لیلا_سلطانی


🔸تغییر دوباره طرح اخیر محله نفرآباد الزامیست. هدررفتن وقت و هزینه و سرمایه اجتماعی، نتیجه انکار واقعیت و نخبه‌گرایی در تهیه و تصویب طرح است. ۴۰ درصد بافت بایر است، و مشکلات بسیاری برای مردم ایجاد شده است. تسریع در خارج شدن از این شرایط اولویت شهر است. برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و هزینه بر (که در شرایط فعلی عملا غیرممکن است) پاسخ مناسب به مسایل حاضر نیست.

🔸بواسطه الگوی پراکنش زمین‌های تملک و تخریب شده توسط شهرداری، که با مساحت‌های قابل ملاحظه مابین پلاک‌های مسکونی قراردارند، محله نفرآباد از ظرفیت کاربست الگوی توسعه درون زا مبتنی بر کشاورزی محله‌ای برخوردار است.

▫️الف) توسعه درون‌زای بافت از طریق تبدیل زمین‌های بایر در تملک شهرداری به باغات مثمر (خرمالو، ازگیل و ...) با رویکرد توسعه کشاورزی محله‌ای اقدامی کوتاه‌مدت و تحقق‌پذیر برای برون رفت از شرایط حاضر است که سطح سرانه فضای سبز منطقه را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

▫️ب) افزایش سطح فضای سبز مجاور حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) از طریق ایجاد باغات مثمر، مصداق الگوی ایرانی-اسلامی باغ مزار در سطح منطقه است.

▫️ج) تخصیص اراضی بایر موجود به کاربرد کشاورزی محله‌ای و اجاره‌دادن آنها به ساکنان، ضمن ایجاد اشتغال مولد محلی، و استقرار در زنجیره تامین موارد غذایی منطقه، به واسطه کارکردهای اجتماعی کشاورزی محله‌ای به احیای بافت مسکونی و ساماندهی محیط منجر خواهد شد.

▫️د) این اقدام با سابقه تاریخی محل، و منظر کشاورزی بافت همجوار آن نیز منطبق است.

▫️ه) کشاورزی محله‌ای علاوه بر سازماندهی عرصه و رفع آسیب‌های محیطی موجود، در پیوند با نقش معنوی-زیارتی آستان، منجر به افزایش گردشگری شهری و ارتقای اقتصاد منطقه خواهد بود.


#محله_نفرآباد
#کشاورزی_محله‌ای
#توسعه_درون‌زا
#الگوی_ایرانی_اسلامی_باغ_مزار


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝پس از زلزله چند روز بی‌ آبی در انتظار تهرانی‌هاست؟!
در صورت وقوع زلزله‌ای با بزرگی حدود ۷ ریشتر، دسترسی حدود ۴میلیون نفر از شهروندان تهرانی به ‌مدت ۸۲ روز به آب آشامیدنی لوله‌کشی قطع خواهد شد؛ اگر در هر محله مخزن آب اضطراری نصب شود، جمعیت بی‌آب به حدود یک‌میلیون نفر و زمان هم به ۳۰روز کاهش می‌یابد.
طرح آبرسانی اضطراری در تهران آغاز شده و تاکنون ۳۵‌مخزن اضطراری آب در پایتخت جاگذاری شده است.
همشهری
@maktubaat


👤#سینا_ناصری

▪️امداد رسانی سریع و تامین نیازهای لازم انسان پس از وقوع زلزله در مقیاس شهری با جمعیت چند میلیونی شرط اساسی نجات جان ساکنان است که بی‌واسطه وابسته به شرایط شهر است.

▪️در این بین گستردگی شهر، اهمیت اقدامات محلی را دو چندان می‌کند.

▪️علاوه بر تامین نیازهای اولیه غذایی، بسیار از خدمات اولیه درمانی نیز باید چنین باشد.

▪️لذا وجود کانون‌های خدمت رسانی در بافت‌های متراکم شهری، شرط لازم مدیریت انسانی سوانح و برگ برنده مدیریت بحران خواهد بود.

▪️این مهم امروزه به سوله‌های مدیریت بحران سپرده شده است که واجد دو اشکال اساسی است: ۱. محلی نبودن، ۲. تک عملکردی بودن، در صورتی که هسته امن در محلات هم می‌تواند به خدمات شهری قبل و بعد از وقوع سانحه بپردازد، هم می‌تواند کلید به حرکت در آمدن چرخ نوساری بافت باشد.


#مدیریت_شهری
#مدیریت_بحران
#زلزله
#تهران
#بافت_فرسوده

▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_اکولوژیکی

🔴از آزادی سازی نوار ساحلی دریای خزر تا توانمند سازی منظر آسیب دیده اکولوژیکی


👤#سروین_الهی


آیا با توجه به پسروی آب دریای خزر، آزادسازی مناطق ساحلی تصرف شده تا مرز قانونی (حداقل ۶۰ متر از ساحل مبنی بر از آخرین نقطه پیشرفتگی آب در سال ۱۳۴۲) کفایت می‌کند؟ آیا برای چگونگی پاک‌سازی نوار ساحلی از پسماندهای ساختمانی آتی حاصل از تخریب و احیای طبیعی منظر آسیب‌دیده پس از رهاسازی، دوراندیشی شده‎است؟

💬حریم یا پهنه ساحلی به عنوان عرصه عمومی و میراث اکولوژیکی که محل تلاقی آب و خشکی است همواره به واسطه شاخص بودن و مطلوبیت محیطی و منظر طبیعی غنی آن، با بالاترین تقاضا برای تصاحب زمین مواجه بوده است.

🔸دریای خزر در دهه‌های اخیر به علت تغییرات اقلیمی، فعالیت‌های انسانی و سایر مداخلات با عقب‌نشینی‌های مستمر مواجه بوده است. چنانچه سرعت پس روی آب دریای خزر نسبت به سال‌های گذشته افزایش چهار برابری داشته است. به بیانی ساده «عقب‌نشینی دریا بیرون آمدن خشکی از زیر آب دریا را در پی دارد».

🔸با توجه به «پسرفت آب دریای خزر و تغییرات خط ساحلی و بیرون‌آمدن بخشی از زمین زیر دریا»، آیا درنظرگرفتن حریم ثابت 60 متری که مبنای آن از آخرین نقطه پیشرفتگی آب در سال ۱۳۴۲ بوده است، می‌تواند اهداف مورد نظر از آزادی‌سازی سواحل را با توجه به شرایط کنونی محیط زیست منطقه و آسیب‌های وارده به آن تامین نماید.

🔸با توجه به ماهیت پویا و زنده نوار ساحلی و تغییرات مستمر اکولوژیکی و اقلیمی، پسرفت و یا پیشرفت‌های دریا، به نظر می‌رسد در تهیه هر گونه دستورالعمل در خصوص پاکسازی نوار ساحلی و محدودیت ساخت‌وساز، شناخت و تعیین مناطق متفاوت در نوار ساحلی به واسطه موقعیت خاص اکولوژیکی و پهنه‌بندی نوار ساحلی با توجه به شرایط محیطی و بومی با بهره‌گیری از اطلاعات به روز و دانش روز (مانند تکنولوژی سنجش از دور ماهواره) ضروری است.

🔸در نظرگرفتن «حریم پویا مبتنی بر ویژگی‌های اکولوژیکی و محیطی» به جای درنظرگرفتن حریم ثابت و تعیین صرفا یک عدد و متراژ بدون درنظرگرفتن اتفاقات پیرامونی، می‌تواند نقش مهمی در رسیدن به اهداف مورد انتظار ایفا نماید.

🔸بدیهی است با توجه به ضرورت آزادسازی این عرصه اکولوژیکی و طبیعی عمومی، و حجم بالای تخریب ساختمانی در مجاورت دریا، رهاشدن بقایای نخاله‌های ساختمانی در پهنه ساحلی می‌تواند یکی از تهدیدهای اصلی این موضوع باشد. لذا چگونگی پروسه و روند تخریب، جمع‌آوری و پاکسازی نخاله‌های ساختمانی از محل، دوراندیشی و ارائه برنامه‌های راهبردی و اجرایی دقیقی را پیش از آغاز طرح می‌طلبد.

🔹شایان ذکر است پس از تخریب و جمع‌آوری نخاله‌های ساختمانی، رهاکردن منظر آسیب‌دیده، پاسخ مناسب نبوده و احیای طبیعی منظر آسیب‌دیده پهنه ساحلی در راستای توانمندسازی و حفاظت زیست‌محیطی منطقه باید در دستور کار قرار گیرد.


#آزادی_سازی_نوار_ساحلی
#دریای_خزر
#توانمند_سازی_منظر_آسیب_دیده
#منظر_اکولوژیکی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝فردین یزدانی کارشناس بازار مسکن:
سال ۱۴۰۱ رشد قیمت مسکن نهایتا به اندازه افزایش نرخ مصالح ساختمانی خواهد بود. احتمالا با وقوع توافق هسته‌ای، تثبیت نسبی نرخ ارز، کنترل روند کسری بودجه و فروش نفت بیشتر، تورم تا حدودی کنترل می‌شود؛ بازار مسکن نیز با رکود ساخت و ساز و معاملات مواجه خواهد شد.
@nabzemaskan


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


📌قانون ناقص، تحلیل ناقص به بار می‌آورد.

▪️تحلیل‌گر از آنجاییکه بازار ساخت‌وساز را در محدوده قانونی شهر (نه محدوده عرفی) مد نظر داره، آن‌ بخشی از ساخت‌وساز را که بازار ۲۰ میلیونی حاشیه نشین را پاسخ میدهد، فراموش می‌کند.

▪️بنابراین از بهبود شرایط اقتصادی نتیجه می‌گیرد که مثل شرایط بد اقتصادی، شاهد رکود تورمی خواهیم بود.

#ساختار_قدرت
#بازار_مسکن
#بحران_مسکن


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#محیط
#مدیریت_بحران


🔴مروری کوتاه بر پنج سند جایکا برای کاهش ریسک زلزله تهران


👤#پریچهر_صابونچی


💬ایجاد وضعیت پایدار برای تهران در برابر زلزله نیازمند بودجه‌های عظیم صرف حدود ۲۰ سال زمان است. این میزان آسیب‌پذیری و عدم آمادگی می‌تواند مسئله زلزله را برای تهران به یک فاجعه بزرگ ملی تبدیل کند.

🔸در راستای کاهش خسارات و پیشگیری از پیامدهای زلزله، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران در پی همکاری با آژانس همکاری‌‌های بین‌‌المللی ژاپن (جایکا) از سال 1999 تا کنون پنج سند با محورهای برنامه‌ریزی و اقدامات پیش و پس از وقوع زلزله امضا کرده است.

🔸بررسی روند رویکردها و اقدامات در پنج سند جایکا نشان می‌دهد که مدیریت بحران زلزله با نگرش‌های فیزیکی به سوی مدیریت ریسک محور با تمرکز بر شناسایی آسیب‌پذیری‌ها در حال تحول است و تحلیل و ارزیابی خطر زلزله با انطباق و توجه بیشتری نسبت به مفاهیم تاب‌آوری صورت گرفته است.

🔸با این حال دست یافتن به نگرش‌های کل‌نگر در کاهش ریسک زلزله، امری پیچیده و مستلزم ملاحظاتی در زمینه 1) ارزیابی خطر و 2) ارزیابی آسیب‌پذیری است که در اسناد فعلی جایکا به صراحت تدقیق نشده است.

🔸رویکردهای ارزیابی تک مخاطراه‌ای می‌تواند اولویت‌های مدیریتی را مخدوش کند و پیش‌بینی دقیقی از میزان خسارات ارائه ندهد. علیرغم تاکید بر موضوع ارزیابی چندمخاطراه‌ای در چارچوب‌های هیوگو (Hyogo) و سندای (Sendai) به عنوان مبنای اسناد جایکا برای کاهش خطر بلایا، در پنج سند مذکور تمرکز اصلی تنها بر مقوله زلزله بوده و فقط در سند آخر اشاره‌هایی به بحث سیل تهران نیز شده است.

🔸برآیند کلیه عوامل آسیب‌پذیری، سازنده مفهوم ریسک زلزله در تهران است و نمی‌توان هیچ از یک از عوامل را بصورت مستقل بررسی کرد؛ لذا برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات کلان مدیریت شهری باید در جهت کاهش هرچه بیشتر عوامل آسیب‌زا صورت گیرد.

🔸برنامه‌ریزی‌های کاهش خطر تهران عمدتا با سیاست‌های حوزه کلان همخوانی ندارد؛ مثلا با وجود آنکه موضوع احیای بافت فرسوده از مهمترین برنامه‌ها در کاهش خطر زلزله است، استراتژی‌های حوزه مسکن بر سرمایه‌گذاری و ایجاد پروژه‌های جدید در اراضی بایر و نیازمند زیرساخت تمرکز دارد.

🔸ارزیابی آسیب‌پذیری بمنظور کاهش خطر زلزله صرفا مبتنی بر عوامل فیزیکی و وابسته به تقویت و ارتقای کالبد و زیرساخت‌ها و تاسیسات شهر نیست؛ عوامل و جنبه‌های متفاوتی می‌تواند بر آن تاثیر داشته باشد.

🔹در پروژه‌های جایکا انتظار می‌رود که تعیین آسیب‌پذیری بر مبنای شناخت شبکه ناهمگن متشکل از مولفه‌ها و محرک‌های مختلف (مثبت یا منفی) صورت گیرد تا بتواند با نگرشی واقع‌گرایانه متناسب با وضعیت شهر تهران به تعریف اقدامات و ابعاد اجرایی برنامه‌ها بپردازد.

#زلزله
#جایکا
#مدیریت_شهری
#مدیریت_بحران


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#اکوتوریسم

🔴اکوتوریسم و نظریه امکان گرایی


👤#پروانه_پرچکانی


💬اکوتوریسم یکی از مهم‌ترین بخش‌های در حال ‌توسعۀ صنعت گردشگری است و ده درصد از تولید ناخالص داخلی جهان، هفت درصد از بازار جهانی گردشگری و یک از ده شغل را شامل می‌شود. اکوتوریسم نوعی از گردشگری است بر پایۀ حفاظت از محیط‌زیست، اثر کمترِ بازدیدکننده‏ در محیط، آموزش و مشارکت فعال اجتماعی ـ اقتصادی جوامع محلی.

🔸هر چشم‌انداز اکوتوریسمی هماهنگی و سازگاری انسان را با شرایط مکانی نشان می‌دهد و هیچ محیط اکوتوریسمی در بستر جغرافیایی بدون نمایش فعالیت‌های انسان تحقق نمی‌یابد.

🔸 در مکتب امکان‌گرایی نیز روی فرهنگ انسانی و بستر مکانی بیش از هر چیز تأکید می‌شود که با گذشت زمان یعنی در طول تاریخ شکل گرفته و به حیات خود ادامه می‌دهد. این یادداشت به ارتباط بین اکوتوریسم و نظریه امکان گرایی می پردازد.

🔸پیروان مکتب امکان گرایی معتقدند که هر قدر سطح فنّاوری و فرهنگ یک جامعه بالاتر باشد، امکانات بیشتر و در مقابل، آثار محیط طبیعی ضعیف‌تر است. امکان‌گرایان معتقدند فضای حیاتی انسان‌ها شکل و شیوه‌های زندگی آن‌هاست که به نقش روابط اجتماعی در ساختارهای فضایی سرزمین تأکید دارد. از آنجا که مناطق جغرافیایی هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند، جاذبه‌های طبیعی و فرهنگی نیز به تبعیت از آن‌ها شکل می‌گیرند.

🔸امکان‌گرایی حول این محور فکری می‌چرخد که طبیعت انسان را در مسیر ویژه‌ای سوق نمی‌دهد، بلکه امکاناتی در اختیار انسان قرار می‌دهد که در انتخابش آزاد است. به این ترتیب، جوامع پیشرفتۀ صنعتی تسلط بیشتری بر محیط‌های طبیعی اطراف خود دارند.

🔸منتقدان مکتب امکان‌گرایی نیز معتقدند در رابطۀ انسان و طبیعت، انسان را ارباب طبیعت شناختن سبب شد که کشورهای توسعه‌یافتۀ غربی همۀ منابع سیارۀ زمین، به‌ویژه منابع طبیعی جهان سوم، را تاراج کنند؛ از این‌رو برای سودیابی بیشتر تعادل‌های اکولوژیکی سیارۀ زمین را بر هم زده‌اند و آن را به‌شدت تخریب کرده‌اند. تهدیدات ناشی از تخریب محیط‌زیست نیز خود تهدید دیگری برای گردشگری به شمار می‌آیند.

🔹بنیان‌های اکوتوریسم بر مدل‌هایی ترکیب‌شده از محیط طبیعی، محیط مصنوع و انسان‌ساخت، زیرساخت‌های فنّاوری و سیستم ادارۀ واحدهای جغرافیایی پایه‌گذاری شده است که همۀ این‌ها اثر انسان در طبیعت است و چشم‌اندازهای اکوتوریسمی را شکل می‌دهد. بنابراین افراط‌وتفریط در نظریه‌ها و قائل بودن به نظریه ارباب بودن انسان در طبیعت همواره منحرف‌کننده است و به فضاهای اکوتوریسمی آسیب می‌رساند.

#صنعت_گردشگری
#اکوتوریسم
#امکان_گرایی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸پژوهشکده‌نظر با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی، مطالعات راهبردی «محله معاصر» را با حضور صاحب‌نظران امر برگزار می‌کند.

در کرسی ترویجی نقد 14، موضوع «بازشناسی مفهوم محله در شهرهای ایران» مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد.


این جلسه به صورت آنلاین و با حضور جمعی از صاحب‌نظران برگزار خواهد شد.

🕔ساعت 17:00
📆روز یکشنبه 8 اسفند 1400


📌از طریق لینک ذيل، حضور در جلسه امکان‌پذیر است.

🌐https://meet.jit.si/Nazar.Strategic.Studies
#منظر
#شهر_بندر

🔴از تعامل تا ضد تعامل شهر با بندر در انزلی


👤#یونس_غربالی_مقدم


چگونه می‌شود عنصر «خیابان» که عامل اصلی انفصال و جدایی شهر از بندر است، به یکباره به عامل تعامل شهر با بندر تبدیل و سناریوهای آقتصادی تعریض آن ارایه می‌شود؟

🔸تعریض خیابان بایندر در صورت وجود بار در چشم‌انداز نامعلوم، ترافیک عبوری از بندر را در این مسیر جذب کرده و تردد کامیون‌ها آلودگی‌های صوتی و هوا را در پی خواهد داشت.

🔸با افزایش مزاحمت شهری و تقلیل کیفیت زندگی، ارزش املاک پیرامونی کاهش می‌یابد و غلبه فعالیت‌های بندری بر محیط شهری، جابجایی اجباری ساکنان به دور از محدوده بندری و ساحلی را به وجود می‌آورد. به این ترتیب انفصال فضایی شهر از بندر که از دغدغه‌های اصلی مقامات شهری است را تشدید می‌کند.

🔸خطوط ریلی و جاده‌ای به عنوان عوامل مهم انفصال شهر از بندر محسوب می‌شوند. برنامه‌ریزان شهرهای بندری، جهت بهینه‌سازی مسیری که محل تلاقی شهر با بندر به شمار می‌رود، تلاش می‌نمایند با طراحی دقیق این امکان را فراهم سازند تا چشم‌اندازهای نظری به دریا، لنگرگاه‌ها، آثار مرمت شده بندری و فعالیت‌های وابسته به آن را حفظ و ارتقا دهند.

🔸نمونه بارز چنین طراحی‌هایی را در شهرهای بندری اروپایی به وفور می‌توان مشاهده نمود. بندر لوپور فرانسه را نشان می‌دهد که تلاش کرده‌اند حوزه‌های نفوذ و چشم‌اندازهای نظری شهر به بندر حفظ و اصل حق دسترسی مردم به آب پایدار بماند.

🔹خیابان بایندر به عنوان محل تلاقی شهر با بندر قلمرو پیچیده‌ای است که به جهت اهمیت آن در بازآفرینی شهری، برای احیا و نوسازی آن می‌بایست طرح نوعی در انداخت و تجربیات موفق جهانی را در این محور حساس از بندر انزلی ارزیابی و به کار بست.

#شهر-بندر
#تعامل
#انزلی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#معماری_ایرانی_اسلامی


🔴«معماری و شهرسازی ایرانی‌اسلامی»؛ نسخه‌ای مبهم و تعریف‌نشده در ادبیات معماری و شهرسازی امروز ایران


👤#وحید_آقایی


تعریف دقیق دولتمردان ، سیاستمداران و مسئولان مختلف از عبارت «معماری و شهرسازی ایرانی‌اسلامی» چیست؟ آیا این نسخه، دستورالعملی کاربردی است یا دامن‌زننده به جریان ابتذال درمعماری و شهرسازی امروز ایران؟

🔸در سال‌های اخیر در میان اظهارات و سخنرانی‌های دولتمردان، سیاستمداران و مدیران در سطوح مختلف، «معماری و شهرسازی ایرانی‌اسلامی» بسیار پرکاربرد بوده، از آن دفاع شده و حتی آن را یکی از اولویت‌های خود و دستگاه‎های مجری در معماری و شهرسازی امروز ایران گذاشته‌اند.

🔸این صحبت‌ها، که گفتمان‌هایی از درون جامعه تخصصی معماری و شهرسازی نیز با تولید تفسیرهایی عمدتا بی‌اساس از لحاظ تاریخی و علمی، از آن‌ها حمایت کرده و حتی دستورالعمل‌هایی ناقص و بیشتر بر روی کاغذ را نیز برای طراحی همراستا با این ادعاها ارائه می‌کنند، از نگاه نگارنده، به ابتذال در جریان معماری کنونی ایران دامن زده است.

🔸در همین راستا و برای نمونه، حجت‌الاسلام سید رضا تقوی، رئیس مجمع نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان تهران در نشست هم‌اندیشی با اعضای شورای اسلامی استان تهران و روسای شوراهای اسلامی شهرستان‌های تهران، اظهار کرد « تهران یکی از بی‌هویت‌ترین شهرها‌ست که جلوه بصری آن بیشتر به فرهنگ اروپایی می‌ماند، تا شهری اسلامی.»

❗️با این اظهارنظر، این ابهام در ذهن شکل می‌گیرد که امروزه معماری‌های شاخصی که در تهران ساخته می‌شود چیست و مربوط به چه دوره ایست؟

🔸مصلی نماز جمعه، مرقد امام خمینی (ره) و برج میلاد، سه نمونه از همین بناهایی هستند که به نوعی معماریشان محصولی الگوهایی است که در سال‌های اخیر آن‌ها را «اسلامی» می‌نامند و معتقدند دارای «نمادهای اسلامی» هستند.

🔸اما این مسئله مطرح است که معماری آن‌ها در مقایسه با برخی از بناهای مشابه پیش از خود، تا چه حد ایرانی و حتی اگر بخواهیم با تفکر موجود در ذهن ایشان و دیگر افراد معتقد به این مضامین جلو رویم، «اسلامی» است. موضوعی که حتی انتقادات جدی طرفداران این اندیشه را نیز به همراه داشته است.

🔹به نظر می‌رسد اصل دغدغه درست و به‌جاست؛ اما اصول و دستورالعمل‌هایی که از آن‌ها برای پاسخ به مشکل یاری می‌جویند، نسخه‌هاییست که سال‌هاست خود از مسببان این معضل است.


#معماری_و_شهرسازی_معاصر_ایران
#معماری_و_شهرسازی_ایرانی_‌اسلامی
#ابتذال_در_معماری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝افزایش تاب‌آوری شهری با مشارکت اجتماعی
آنچه امروزه در مباحث برنامه‌ریزی و مدیریتی شهرهای جهان مطرح می‌شود تاب‌آوری شهرها است که اهمیت آن با توجه به مخاطرات طبیعی، مصنوعی و پیامدهای آن امری بدیع و ضروری است، زیرا می‌تواند حیات و دوام یک شهر را به راحتی تحت تاثیر قرار دهد.
@ireslahat جبهه اصلاح طلبان ایران



👤#سید_امیر_منصوری

هسته امن، یک اقدام مهم برای تاب‌آور ساختن شهر در برابر خطر زلزله است. نمی‌توان در کوتاه مدت همه سازه‌ها را پایدار کرد، اما می‌توان تحمل شهر را در برابر حادثه افزایش داد تا زندگی دوباره جان بگیرد. هسته‌امن قدرت سازگاری با حادثه را افزایش می‌دهد.


#مدیریت_شهری
#تهران
#تاب‌آوری_شهر


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#مدیریت_شهری
#مسکن


🔴تملک پلکانی، مزیت پنهان مسکن حداقلی


👤#محسن_اکبرزاده


🔸مجموعه ای از آپارتمان های 30 تا 80 متری در مرکز شهر و در مجاورت یک پارک شهری امکانات ورزشی، رفاهی و خدماتی متنوع و رایگان که جایگزین وام مسکن از سوی دولت به زوج های جوان هدیه خواهد شد.

🔸زوجی که زندگی کم هزینه خود را نه با مستاجری، که با مالکیت شروع کرده اند و روی موج تورم سوار شده اند، با اندکی پس انداز چند ساله نمی توانند 5 متر دیگر به خانه خود اضافه کنند؟ 10 متر چطور؟

📌یک زوج جوان که در ابتدای زندگی خود جز وام ازدواج دولتی هیچگونه پس انداز دیگری ندارند امروزه جز تهران، در دیگر کلان شهرها می توانند به سهولت یک واحد 30 تا 40 متری نوساز را مهیا کنند.


#مسکن_اجتماعی
#مسکن_حداقلی
#وام
#تملک
#ازدواج


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝 ۴ شهر استان تهران بدون شهردار
با گذشت 7ماه از شروع فعالیت شوراهای اسلامی شهرها، هنوز شهرهای قدس ، فردوسیه ، صباشهر و باغستان در غرب استان تهران فاقد شهردار هستند.
ion.ir/news


👤#دانش_طاهرآبادی

▪️در انتخابات شوراها اهداف و برنامه کاندیداها نقشی در انتخاب اعضای شورا ندارند.

رقابت‌های قومی، حزبی و ایضا فساد، مهمترین بازیگران انتخابات شوراها هستند و منافع شهر کمترین جایگاه را در انتخاب شهرداران دارند.

#مدیریت_شهری
#شورای_شهر


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
2024/09/22 15:24:50
Back to Top
HTML Embed Code: