Telegram Web Link
#منظر
#اکولوژی

🔴 عدم تطابق منظر امروز رودخانه زاینده رود با منظر پیشین خود

👤#سیده‌پروین_اعتصامی


عدم تطابق منظر امروز رودخانه زاینده‌رود با منظر پیشین خود و تاثیرات بر روی حوزه های زیست‌محیطی، تاریخی، اجتماعی یک تهدید طبیعی- اقلیمی است یا بحران مدیریتی؟

🔸نابسمانی در مدیریت آب بر سلامت روانی مردم اثر می‌گذارد. اثر زیانبار خشکی زاینده‌رود و به خطر افتادن سلامت مردم این دیار، ناشی از اشباع ریزگردهاست که از اراضی کشاورزی منطقه میانی و پایانی زاینده‌رود برمی‌خیزد.

🔸بدلیل رعایت نکردن اصول آمایش سرزمین برآمده از آلودگی هوا، اثرات آن بر جامعه، رشد درآمد ناشی از گردشگری امروزه به دلیل کشاورزی، چاه‌های غیر قانونی، صنعت، شرب، رشد جمعیت، الگو کشت نامناسب، تمرکز جمعیت، افزایش تقاضا، امنیت غذایی، راندمان آبیاری کم، مشخص‌نبودن منابع آبیاری، افزایش سرانه فضای‌سبز بدون توجه به بستر و تغییر شرایط اقلیمی اصفهان، تلاش برای حفظ فضای سبز موجود، افزایش باغ‌های موضوعی در اصفهان، پروژه‌های عمرانی و ساخت‌و‌ساز و عدم مدیریت سد و ناتوانی مدیریت شهری در اصفهان بخشی از دلایل خشکی زاینده‌رود در سال‌های اخیر است.

📌عدم تطابق منظر پیشین با منظر فعلی رودخانه نتیجه ضعف در مدیریت شهری و فعالیت‌های انسانی است.

🔸حضور نیافتن در این فضاها به دلیل نبود آب باعث می‌گردد قسمتی از کیفیت‌هایی مانند خاطرات جمعی، سرزندگی و پویایی فضای شهر، کم‌کم از میان برود.

❗️کاهش مداوم ذخایر آب ایران طی سال‌های آینده، محرکی برای بروز بحران‌‌های زیست‌‌محیطی و اجتماعی بزرگ‌‌تر خواهد بود.

🔸با تجمیع متخصصان طبق دستور دولت جدید، نمی‌توان مسئله‌ای که سال‌ها در حال رخ‌دادن است بدون توجه به اولویت‌بندی تقسیم آب، حق‌آبه و کاهش مداوم ذخایر آب و شفاف‌نبودن میزان آب موجود و میزان آب مصرفی در هر کدام از بخش‌ها مورد نیاز و سایر دلایل کمبود آب، راه‌حلی تعجیلی در باب مسائل شهری ارایه داد.

🔹مهمترین موضوع در مدیریت شهری عدم توجه به تغییرات اقلیمی و برنامه‌ریزی برای شرایط و بحران نبود آب و نبود اولویت‌بندی تقسیم آب در باب راه‌حل مسائل شهری در حوزه‌های زیست‌محیطی تاریخی و اجتماعی است.


#رودخانه_شهری
#زاینده‌رود
#اصفهان

📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_آیینی

🔴 چرا مناظر مذهبی ما در حال حجیم شدن هستند؟

👤#امین_مقصودی

❗️ اساسا مقبره‌سازی در سرزمین ایران سنتی دیرینه بوده است که پیش از اسلام نیز می‌توان نشانه‌هایی از آن را مشاهده نمود.

🔸 با این حال تا پیش از اسلام حرم‌ها و مقابر مذهبی در ایران با نوعی سادگی و عدم پیرایش و بزرگ‌نمایی همراه بوده‌اند. در پس از اسلام حرم‌سازی و مقبره‌سازی در ایران با همان رویه ادامه می‌یابد.

🔻 اما از دوره آل بویه که ادعای شیعه‌گری داشتند، حرم‌های مذهبی آغاز به رشد و توسعه می‌کنند. از این زمان به بعد، به‌نظر می‌رسد که توسعه حرم‌های مذهبی به بخشی از شیوه و سنت شیعه‌گری در ایران بدل می‌شود.

🔸 به عبارت دیگر هر زمان که شیعه‌گری در ایران مورد توجه قرار می‌گیرد این سنت در مرکز توجه قرار می‌گیرد و حرم‌ها فرایند توسعه‌ای را طی می‌کنند. به عنوان مثال در دوران پهلوی دوم که خود را شاه شیعه می‌نامید این سنت مورد توجه قرار می‌گیرد و حرم امام رضا دچار توسعه می‌شود، در دوران پس از انقلاب نیز که شیعه‌گری در زمام کار است این سنت با شدت و حدت بیشتری دنبال می‌شود و به همین دلیل حرم‌ها نه تنها در درون ایران بلکه در خارج از مرزها نیز توسعه می‌یابند.

📌 با این حال سنت شیعه‌گری مذکور به نظر می‌رسد که امروزه با نوعی نمایش قدرت سیاسی و اقتصادی نیز در کشور همراه شده است به عبارت دیگر در این زمان به دلیل رقابت‌های سیاسی با دولت‌های سنی منطقه، به خصوص عربستان، توسعه حرم‌ها و مقابر شیعه، به وسیله‌ای برای نمایش قدرت سیاسی دولت ایران بدل شده است که در این نمایش قدرت، حرم‌های حجیم شده و توسعه‌یافته شیعی در برابر حرم‌های مذهبی و مقدس عربستان قرار می‌گیرند.

🔹 حجیم‌سازی حرم‌ها و مقابر مذهبی در کشور را بایستی با مجموعه‌ای از عوامل اعتقادی و سیاسی مرتبط دانست. نکته مهمی که در ارتباط با حجیم‌سازی حرم‌ها می‌تواند مورد توجه قرار گیرد این واقعیت است که در برخی از موارد اساسا این نیاز به حجیم‌سازی احساس نمی‌شود.

#حرم
#منظر_مذهبی
#توسعه
#شیعه‌گری

📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#مبانی_نظری


🔴«موجود» اندیشی، «وجود» اندیشی و حقیقت معماری


👤#محمدرضا_فروزنده


💬برخی بر این باورند که رسالت معماری پاسخ به نیازهای انسان است. معماری باید مناسب ترین فضا را مبتنی بر رفتارهایی که متناسب با کاربری رخ می دهد را ایجاد کند.
از طرفی دیگر ما معماری را یکی از هنرهای هفتگانه و زیرمجموعۀ هنرهای تجسمی در نظر می گیریم. به بیانی دیگر می توان گفت که معماری در نگاه نخست به مثابۀ «سرپناه» تعریف می شود. و از سوی دیگر می‌ توان آن را به مثابۀ یک اثر هنری و با غایتی زیبایی‌ شناسانه پنداشت.

حال معماری صٌنع است یا هنر؟

🔸ما امروزه تصور می کنیم که آثاری چون موسیقی، نقاشی، سینما و ... همگی در دستۀ هنر جای می گیرند و از آن سو، وسایل کارکردی مثل صندلی، توربین بادی، موبایل، خودرو و وسایلی از این دست در زمرۀ تولیدات صنعتی قرار می گیرند.

🔸این تقسیم بندی اما، برای هایدگر به گونه‌ ای دیگر است. او عصر باستان را «عصر هنر» و عصر امروزی را «عصر صنعت» می‌ نامد. او این تفاوت را با طرح مفهوم «وجود» توضیح می‌ دهد. به زعم او یونانیان باستان، تمامی موجودات را مظهری از «وجود» می پنداشتند
انسان غربی امروزی اما به تعبیر هایدگر، خیلی زود دل‌ مشغول آن چه ظاهر شده (موجودات) شد و خودِ ظهور و وجود را از یاد برد. به تدریج هنر و صنعت که مرز مشخصی میانشان نبود از یکدیگر تفکیک شدند و «زیبایی شناسی» به قامت علم و کار هنری را به مثابۀ یک «ابژۀ» خوشایند ادراک حسی تعریف کرد.

🔸تأثیرات این تحولات تماماً در معماری معاصر(خصوصاً ایران) پیدا است. معماران امروزی دیگر حتی نگاه کارکردی هم به معماری ندارند. چیزی که مانده؛ یک «ابژه» (موجود) است که آن را کج و راست می کنند تا در غیاب سرایندگی و ظهور به خیال خود، زیبایی خلق کنند.

🔹شاید ضروری است که در معماری به عنوان یک تخنۀ حقیقی، به «وجود» بیاندیشیم و موجود را از خلال فرآیندِ ظهور درک کنیم. شاید دیگر وقت آن رسیده که چون دوقطبی کارتزین، این دوگانگی کارکرد-زیبایی معماری را نیز فراموش کنیم. وجود را دوباره کشف کنیم و معماری را محملی برای وجود بدانیم. در این نگاه معماری دیگر ابژه(موجود) نیست؛ بلکه خود یک میانجی است برای ظهور. ظهور ماده، مصالح، نیرو، محیط، انسان و طبیعت...


#مبانی_نظری
#معماری
#هنر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸طبیعت گزیده

چرا باید در میان جنگل باغ ساخت؟ این بنا در میان آب چه می‌کند؟ تلاش سازندگان برای انتقال پرهزینه آب از بالادست به این نقطه برای چه بوده است؟ باغ دوم که در طرف دیگر دریاچه است چیست؟ این سؤالات در برنامه گردشگری مجموعه تاریخی عباس‌آباد جایی ندارد.

حکایت منظر عباس‌آباد، ستایش طبیعت گزیده است. عناصر گزیده از طبیعت، آب و گیاهان خاص، جوهر منظر را می‌سازند. معنای فضا، قدسیت و زیبایی آن با حضور این عناصر به دست می‌آید. از این روست که در میان جنگل، ساخت یک باغ توجیه می‌شود.

عباس‌آباد بهشهر یک منظر است. یک زندگی است که بقایای آن برجاست. میان جسم و جان این زندگی پیوندی برقرار بوده که از آن یک حقیقت، یک ماهیت و یک منظر می‌ساخته است.

یک هدف مهم گردشگری، درک تجربه‌های پیشینیان و فهم سرنوشت آنان است. برای این منظور برنامه‌ریزان و مدیران باید شناخت صحیحی از موضوع داشته باشند تا بتوانند عناصر معنادهنده به مکان را بازیابی و به گردشگران معرفی کنند.


🔖مجله منظر، شماره 29


🆔
مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#منظر_زیارتی

🔴بین الحرمین یک (پهلوی دوم) - قسمت اول:تعارض دیدگاه مدیران و ساکنین محلی در توسعه حریم شاهچراغ


👤#مریم_اسماعیل_دخت


در اولین اقدامات توسعه ای حریم شاهچراغ در دوران پهلوی دوم، مردم و مدیران چه نقشی داشتند؟

🔸شاهچراغ مردم: شاهچراغ شیراز به مثابه فضای شهری با عملکرد؛ مذهبی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی به عنوان نقطه عطفی از تاریخ زندگی مردم شیراز، حکم نهادی مذهبی-اجتماعی را داشت که علاوه بر "جلب سیاحان" (نام قدیم معاونت گردشگری)، میعادگاه مردم با باورها و اعتقاداتشان در طول روز و هفته بود.

🔸شاهچراغ مدیران: با افزایش جمعیت شهر از یک طرف و تسهیل در حوزه زیارت و سیاحت، شاهچراغ در باور متخصصین و مدیران از تک بنای معماری و تمرکز بر تعمیر گنبد و ... خارج شد و به مثابه عملکردی زیارتی، توریستی با ابعاد وسیع تر دیده شد.
اقدامات: اولین گام خیابان کشی های اطراف حرم و خیابان احمدی با تخریب بخش عظیمی از بازار مرغ، و فلکه شاهچراغ روبروی حرم، از حدود سال 1330 آغاز شد.

🔸در حریم بقعه شاهچراغ و امامزاده میرمحمد محله ای مسکونی و بازاری موسوم به بازار آقا وجود داشت.
جریان اول توسعه صحن به منظور اتصال صحن دو حرم میراحمد و میرمحمد و حذف بازار بین الحرمین (مرمت در سال 1338) در حدود سال 1348 رخ داد که بین این دو امامزاده به زعم مدیران، بافت مسکونی و تجاری با وضعیت نامطلوبی قرار گرفته بود.

🔸در گام های اول توسعه پس از شکل گیری سازمان برنامه مدیران و سیاست گذاران به عنوان نقطه سرآغاز چرخش فکری جریان های توسعه را رقم می زدند.

🔸توسعه حریم شاهچراغ از جمله اقدامات توسعه محور مدیران بدون اتکا به برنامه ای کلان و به صورت شتابزده صورت گرفت. ساکنین محلی نیز با عدم آگاهی نسبت به میراث فرهنگی و اهمیت بافت تاریخی به عنوان اصالت هزار ساله شهر، به دنبال منافع شخصی خود مخالف با تخریب بافت بودند و عموم مردم اعم از ساکنین شیرازی و غیر شیرازی در این دوره به دلیل عدم آگاهی نسبت به اهمیت جایگاه بافت تاریخی شهرها در این اقدام خواسته و تاثیری نداشتند.

🔹تفکر: با توجه به طرح 57 هکتاری بین الحرمین و باز شدن مجدد پرونده آن در سال 1400 پس از چندسال وقفه و تخریب بخش وسیعی از بافت، عبرت از گذشته مستلزم یادآوری و تفکر است. مسئله بافت تاریخی شیراز با اتهام بافت فرسوده و اقدامات شتابزده و بدون برنامه حل مسئله است یا...؟


#شیراز
#بین_الحرمین
#توسعه_شاهچراغ
#تخریب_بافت_تاریخی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#کارآفرینی_گردشگری

🔴سهم اندک زنان دانشگاهی در کارآفرینی گردشگری


👤#پروانه_پرچکانی


💬درحالی که دانشگاه ها از دو دهه پیش با تغییر رویکردی محسوس به سمت کارآفرینی سوق داده شده اند و گردشگری نیز از بسترهای مهم کارآفرینی به شمار می آید ولی پژوهش های انجام گرفته در کشور حاکی از این است که کارآفرینی در دانشگاه ها در بخش گردشگری به اندازه ظرفیت های عظیم این حوزه نبوده و زنان دانشگاهی بسیار کمتر از مردان به کارآفرینی در بخش گردشگری و هتل داری گرایش داشته اند. این یادداشت به تبیین وضع موجود کارآفرینی زنان دانشگاهی در بخش گردشگری و چرایی آن می پردازد.

🔸درحال حاضر مفاهیمی چون ارتباط با جامعه، مسئولیت پذیری، رقابت، تولید، کیفیت، کارآفرینی و... وارد ادبیات دانشگاه ها شده وکارکرد سنتی و تئوری دانشگاه ها را ارتقاء داده و به نوعی مسئولیت اقتصادی و اجتماعی دانشگاه ها را افزایش داده است.

🔸اشتغال دغدغه اصلی همه دانش آموختگان است و در ایران نیز به دلایل متعدد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این دغدغه پررنگ تر است. از این رو کارآفرینی به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد اشتغال و تولید ثروت مورد توجه جوامع و دولت ها قرار گرفته و کارکرد دانشگاه ها به سمت کارآفرینی سوق یافته است.

🔸زنان به عنوان نیمی از جمعیت، سهم اندکی در اقتصاد ایران دارند. به صورت میانگین زنان باید مشارکتی حدود ۴۷ درصد در اقتصاد داشته باشند. ولی مشارکت اقتصادی زنان از ۹.۲ درصد در سال ۱۳۳۵ به اندکی بیش از ۱۶ درصد در سال ۱۳۹۸رسیده که این میزان متناسب با تغییرات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه زنان ایران در سایر حوزه ها نیست. قاعدتا زنان کارآفرین دانشگاهی زنانی تحصیلکرده هستند که به ایده ها توجه خاص داشته و آن ها را به کسب و کار تبدیل می کنند.

🔸گردشگری خلاق به عنوان نسل سوم گردشگری بر لزوم تجربه، آموزش، رشد گردشگران، جوامع محلی و صاحبان کسب و کار در تمامی سطوح تاکید دارد. از این رو بستر بسیار مهمی برای شناسایی نیازها و ایده های جدید کارآفرینانه به شمار می رود.

🔸تنوع گونه های گردشگری در این نسل از سویی و اهمیت دادن به محتوا و عدالت محوری در ارائه و دریافت خدمات از سوی دیگر، بستر لازم را برای ایده پردازی، فرصت پژوهی، نواندیشی و کارآفرینی را فراهم می کند. نگرش کارآفرینانه مقدمه کارآفرینی است و به این معناست که از نظر شخص کارآفرین ایجاد کسب وکار جدید، تا چه اندازه جذاب به نظر می آید.

🔹تقویت مکانیسم های آموزشی، بالابردن انگیزه های فرصت پژوهی، برگزاری کارگاه های عملیاتی با کارآفرینان موفق حوزه گردشگری و هتل داری، شناسایی و درمان رفتارهای منفی کارآفرینی همچون نداشتن اعتماد به نفس کافی، برطرف کردن موانع محیطی و سازمانی می تواند بستر کارآفرینی زنان تحصیل کرده حوزه گردشگری و هتل داری را ایجاد نموده و نگرش کارآفرینی را تقویت نماید.


#کارآفرینی
#دانشگاه
#زنان
#گردشگری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#توسعه_آموزش


🔴گردشگری؛ در پیوستار رشته تا پسا رشته

👤#مهرنوش_بسته‌‏نگار


🔸الگوی سنتی نظام آموزش عالی مبتنی بر پاره پاره کردن ساختار دانش و تعریف دیسیپلین (رشته) با محتواهای خاص هر رشته، دانش آموختگانی پرورش داده که قادر به مسئله یابی و حل مسائل واقعی جامعه و زندگی نیستند و ضرورت دارد تا برنامه های درسی و نظام جذب دانشجویان تحصیلات تکمیلی مورد بازنگری قرار گرفته تا گامی آغازین و موثر در تحول و توسعه برداشته شود. در این خصوص ضرورت دارد تا رشته گردشگری بدلیل ماهیت آن مورد توجه مضاعف قرارگیرد.

🔸پیچیدگی و چند وجهی شدن مسائل در حوزه های سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و فناوری سبب شد تا در یک رویکرد جهانی، نظام های آموزشی و دانشگاهی به سیستم توسعه علومی چند وجهی و پیچیده روی آوردند و بشریت در این مسیر رنسانس های زیادی را تجربه کرد. امروزه بر خلاف گذشته که جامعيت علوم در فرد فرد انديشمندان محقق می شد، در جمع اندیشمندان تحقق می یابد.

🔸این مسیر را می توان به پیوستاری تشبیه کرد که از گونه های متعادل تر به سوی گونه هاي رادیکال تر سوق پیدا می کند. یا با بیانی دیگر در یکسو گونه های سنتی تر و در سوی دیگر گونه های مدرن تر و پست مدرن را می توان دید. در سوي متعادل تر و سنتی تر پیوستار، مطالعات دو دیسیپلین یا بیشتر، دانش دیسیپلینی خاص خود را در یک موضوع مشترك به کار می گیرند.

🔸در ادامه این پیوستار، ضمن حفظ استحکام مرزهاي دیسیپلینی، جاي نقد دیالکتیکی باز می شود. با حرکت بیشتر در امتداد پیوستار، شاهد فروپاشی مرزهاي دیسیپلینی هستیم.

با این تعاریف امروزه واقعا گردشگری در کجای این پیوستار قابل جانمایی است؟ آیا رهيافت هاي چند رشته ای یا ميان رشته اي مي تواند با استفاده از يافته هاي حوزه هاي مختلف دانش و معرفت و کاربرد مفاهيم، اصطلاحات و روش شناسي آن ها به نتايج جامع و موجهي در این حوزه دست يابد؟ آیا رسيدن به درکي موجه و همه جانبه از گردشگری با تعامل با گستره اي از رشته های گوناگون به ويژه جامعه شناسی، انسان شناسی، اسطوره شناسی، ادیان، اقتصاد، اقتصاد دیجیتال، بازاریابی، مدیریت اجرایی، مدیریت فناوری، روان شناسی، هنر، فلسفه، باستان شناسی، زبان شناسي، اقوام، مطالعات فرهنگی، مطالعات و مدیریت شهری، مطالعات و برنامه ریزی روستایی و ... محقق مي شود؟

🔸یا لازم است نگاه هستی شناختی و فرا رشته ای به گردشگری صورت گیرد و به عنوان یک واقعیت چند وجهی فراتر از چارچوب های رشته ای و مرزهای قراردادی دانش مورد پژوهش قرار گیرد.

🔹آیا نباید نشریات، همایش هاي علمی، انجمن ها و پروژه های اجرایی میان ‌رشته‌ ای و یا فرا رشته ای در حوزه گردشگری ایجاد شود؟ آیا نباید دست کم در گزینش دانشجویان تحصیلات تکمیلی این حوزه بر پذیرش دانش آموختگان سایر رشته ها تاکید داشت؟


#چند_رشته‌ای
#میان_رشته‌ای
#فرا_رشته‌ای
#پسا_رشته‌ای


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#جاذبه‌های_گردشگری


🔴گردشگری، سفری مقدس


👤#مهدیه_شهرابی_فراهانی


🔸از دیرباز گردشگری را ماهیتی مذهبی دانسته اند و آن را میراث زیارت از قدیم بیان کرده اند.

🔸در سال های اخیر برخی محققان بر این عقیده هستند که گردشگری را به همان سیاق پیشین خود، یعنی امری مقدس بیان کنند تا بتوانند در مسیر رهنمود سفرها در جهان، اشاعه پایداری و ترویج صحیح فرهنگ سفر گام بر دارند.

حال باید به این مفهوم توجه نماییم که در وهله اول بازگشت گردشگری به ماهیت تقدس گرایانه پیشین خویش امکان پذیر است؟ و در این صورت مقدس شمردن گردشگری، چه اثراتی بر جوامع خواهد داشت؟

🔸شاید در نگاه اول به این موضوع تاکید می شود که در جهان امروز و دنیایی که صنعت و مدرنیته حرف اول را می زند، آدمی گمشده‌ای دارد و از هر طریق در جستجوی آن است. این گمشده همان تقدس گرایی است.

🔸حال عطش و انگیزه جامعه انسانی در کشف امر مقدس بیش از پیش احساس می شود یا خیر. این همان نقطه عطفی است که جایگاه سفر را بیش از پیش مهم برشمرده و به فلسفه و ماهیت سفر تاکید می نماید تا انسان را به ماهیت و فطرت خویشتن بازگرداند.

🔹بی شک سفر و گردشگری امری است مقدس، حواشی مدرن و صنعتی جامعه امروزی می بایست به سوی ریشه و بنیان خویش قدم بردارد و این امر ممکن نیست مگر با نگاهی یکپارچه و کلان.


#سفر
#گردشگری
#مقدس


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#باغ_ایرانی

🔴باغ ایرانی یا باغ در ایران؟(با نقدی بر اصطلاح باغ تهرانی در نوشته علی اعطا، عضو شورای پنجم شهر تهران در مصاحبه ای در روزنامه پیام ما)


👤#ریحانه_خرم‌رویی


💬باغ ایرانی با الگوهای ساختاری و فرهنگی خود در گستره‌‌ای از تاریخ شکل گرفته است و مرزهای جغرافیایی را پیموده و در دل و جان تاریخ مردمان جا باز کرده است. مجموعه‌ای خاص از ویژگی‌های اقلیمی، سرزمینی، که ساختار و هندسه خود را در طول تاریخ حفظ و نسل به نسل منتقل نموده‌است.

با توجه به گستره مکانی، زمانی احداث باغ، می‌توان دسته‌بندی باغ‌ها را تنها با مؤلفه‌های مکانی آنها انجام داد؟ و اساسا باغ ایرانی تاکید بر مکان احداث دارد؟ بر این اساس آیا می‌توان در دسته‌بندی باغ‌ها از اطلاق باغ تهرانی، باغ شیرازی، باغ اصفهانی و غیره استفاده نمود؟
ابتدا باید دانست زمانی که از ایران صحبت می‌شود و موضوعی همچون باغ به آن نسبت داده می شود منظور چیست؟

🔸بر این اساس به نظر می‌رسد ایرانی بودن را فراتر از مرزهای جغرافیایی موجود و حتی پیشین خود می‌دانیم. در واقع ایران بستری فرهنگی است که فراتر از مرزهای جغرافیایی خود تاثیرگذار بوده است. فرهنگی قابل تامل که در طول تاریخ، در تلاقی با سایر فرهنگ‌های همسایه قرار می‌گیرد و مرزهای جغرافیایی را از میان بر می‌دارد.

🔸با این تعریف زمانی که از باغ ایرانی صحبت می‌شود، منظور باغی است که در اندیشه ایرانی و ایرانیان دارای اعتبار است. فارغ از مرزهای سرزمینی و با الگوهایی پذیرفته شده! تهرنگ باغ ایرانی می‌تواند درهند، تاج محل را شکل بدهد و یا در الحمرا ساختاری شگرف را نقش بزند.

📌از این رو اعتبار باغ ایرانی تنها به جغرافیای آن نیست و هندسه منبعث از فرهنگ آن را می توان در سرتا سر ایران فرهنگی دید و شناخت. الگوهایی تعریف شده و قابل شناسایی.

🔸شهرها که در برهه‌هایی از زمان و به اقتضای شرایط، موقعیت‌های مکانی خاص را شکل داده‌اند، در طول تاریخ و تحت تاثیر فرهنگ و اقلیم، محل ظهور و بروز ساختارهای معماری و شهرسازی بوده‌اند که باغ‌ها نیز از این امر مستثنی نیستند. با این حال کمتر بدون تاثیرات اقلیمی، اجتماعی، در شکل‌گیری یک سبک متفاوت معماری یا باغسازی موثر بوده‌اند. از این‌روست که سبک معماری و باغسازی را کمتر با نام شهرها می‌شناسیم و اصطلاحاتی همچون باغسازی شیرازی یا باغسازی تهرانی را نشنیده‌ایم.

🔹می‌توان به این نکته توجه داشت که در یک برهه زمانی، در یک منطقه جغرافیایی خاص چه تحولاتی در فرآیند باغسازی ایرانی اتفاق افتاده است؛ که لزوما تولیدکننده یک سبک خاص باغ‌سازی نیستند. به این ترتیب می‌توان تحولات باغسازی ایرانی را در شهر تهران و در بازه زمانی مشخصی مانند دوره قاجار مورد بررسی قرار داد ولی الزاما اطلاق باغسازی تهرانی بر آن نمی‌تواند عبارت درستی باشد.


#باغ_ایرانی
#باغ_در_ایران
#باغ_تهرانی
#باغ_در_دوره_قاجار
#فرهنگ


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝در پی اخطار شهرداری تهران به تولیدی‌های کفش در منطقه باغ‌ سپهسالار تهران و تعیین مهلت برای انتقال آن‌ها به شهرک صنعتی قرچک ورامین، رسول شجری، رئیس اتحادیه کفاشان دست‌دوز، گفت که تولیدکنندگان کفش منطقه ۱۲ نمی‌توانند به‌سرعت از منطقه باغ سپهسالارجابه‌جا شوند.
او با بیان اینکه تولیدی‌های کفش در حال تولید و عرضه محصولات نوروزی‌اند، توضیح داد: «اصرار شهرداری به نقل‌مکان و پلمب واحدهای صنفی به بیکاری چهار هزار کارگر فعال در ۶۰۰ واحد تولیدی کفش در منطقه باغ سپهسالار منجر می‌شود.»
(@eskannews_com)


👤#نظر_آنلاین

🔸انتقال صنایع از شهر، در حالی که امکان کنترل آلودگی‌های آنها فراهم است و خسارتشان یک در هزار اتوبوس و سواری و موتور هم نیست، رویه غلطی است که باب شده و شهر را از فعالیت تهی می‌کند.

مگر تخلیه فعالیت از حوالی بازار به نفع شهر شده؟

🔸در حالی که در شهرهای بزرگ جهان با پیش‌بینی استانداردهای لازم صنایع بزرگی مثل کارخانه تولید مواد شیمیایی در داخل بافت شهر است، روشن نیست چه تدبیر کور و نادانسته‌ای موجب اخراج صنوف نرم و خرد مانند نجاری و آهنگری و کفش دوزی از شهر شده است.

📌این یک سیاست مهم اقتصادی، کالبدی، اجتماعی است. نمی‌توان با جوسازی و بدون بررسی شجاعانه و علمی حکم به اجرای آن داد.


#شهر
#مدیریت_شهری
#انتقال_صنایع_از_شهر


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#معماری
#معماری_ایرانی

🔴آب، عنصر مغفول مانده معماری ایرانی در طراحی غرفه اکسپو


👤#فرزانه_آزادی


🔸حضور آب در معماری نقش پر رنگی داشته و بر باور ها و آیین های بسیاری تاثیر گذار بوده است.
حضور این مایع حیات در معماری کشور هایی که با مشکل کم آبی همراه هستند از اهمیت بیشتری برخوردار می باشد. در معماری ایران نیز با توجه به شرایط اقلیمی فلات ایران، آب نقش مهمی را در درون و بیرون بنا ایفا می کند.

🔸در طراحی غرفه ایران در اکسپو 2020، به عنوان نمادی از معماری، فرهنگ، باورها و آیین این کشور حضور این عنصر ارزشمند تنها به یک جعبه کوچک آب بدون توجه به تناسبات و ایجاد ارتباط درون و بیرون بسنده شده است.

🔸با نگاهی کلی به شکل این حوض آب، می توان دریافت که هیچ یک از عوامل تاثیر گذار مانند جنس، رنگ، فرم و تناسبات در ذهن بیننده نمادی از نحوه استفاده، اهمیت و نقش حضور آب در معماری بنا را ایجاد نکرده است.

🔹به نظر می رسد استفاده از لوله های شیشه ای در اطراف حوض آب نمادی از فواره ها و اشکال مختلف حضور آب در معماری ایرانی بوده که چندان موفقیت آمیز عمل نکرده است.


#اکسپو
#آب
#معماری_ایرانی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_راه

🔴ترافیک شهری، معضلی کالبدی یا فرهنگی؟


👤#آیدا_اسدافروز


ترافیک شهری ناشی از کم عرض بودن و یا کم بودن کیفیت راه‌هاست یا مسئله‌ای انسانی (تفکری، دیدگاهی)؟ چرا با وجود قانون‌گذاری‌ها در زمینه ترافیک و ایجاد محدودیت‌های قانونی هنوز نتوانسته است مشکل ترافیک شهری را برطرف سازد؟

🔸همانطور که از بدیهی‌ترین بخش تعریف ترافیک بر می‌آید، راه و اتومبیل از مولفه اصلی در این حیطه است.

🔸در رویکرد تحلیل لایه‌ای علت‌ها، مسائل و معضلات در لایه‌های متفاوتی تحلیل می‌شوند و معضلات به همراه ریشه‌های آن ها همانند کوه یخی تصور می‌شود که بخش اعظم آن در زیر آب قرار داشته و تنها بخش کوچکی از آن قابل مشاهده است.

🔸در این روش لایه مشهود و آشکار را لیتانی می‌نامند که در زیر آن لایه ای متشکل از سیستم های اجتماعی، اقتصادی، تکنولوژیکی، محیطی، سیاسی، اجتماعی و غیره قرار دارد. به صورت معمول ریشه‌های معضلات، از جمله ترافیک شهری در حد همین لایه، مورد بررسی قرار می‌گیرد.

📌راهبردهای مستخرج از تحلیل لایه‌های مشهود و لایه نظام سیستمی اجتماعی و...، پاسخ‌هایی معمولا سریع‌الاثر ولی کوتاه مدت بوده که قادر به حل ریشه‌های اصلی شکل‌دهنده موضوع نیستند. در زمینه ترافیک، نیز مسئله اصلی نیاز انسان‌ها به جابه‌جایی و حمل‌و‌نقل است و این نیاز و نحوه رفع این نیاز در طول تاریخ منجر به ایجاد ذهنیت ها و استعاره‌هایی در مورد اتومبیل شده است.

🔸وقتی از جایگاه و معنای اتومبیل در ذهن انسان صحبت می‌شود، به واقع موضوع منظر اتومبیل مورد بحث قرار می‌گیرد. ولی از آنجا که اطلاعات در رشته‌های مختلف به صورت جداگانه تولید شده‌اند، راهبردها صحیح ولی ناقص به کار می‌روند.

🔸تحلیل لایه‌ای علت‌ها در کتاب تحلیل لایه‌ای علت‌ها نوشته سهیل عنایت الله، مورد بحث قرار گرفته است. افرادی که بر نگاه و معنای اتومبیل در ذهن شهروندان نظارت داشته و آن را مدیریت و طراحی می‌کنند، بر این مهم واقفند که برای حل معضلات ترافیکی، معنا و جایگاه اتومبیل در ذهن شهروندان باید مدیریت و تنظیم شود.

🔸این مهم، طراحی راه و حتی فضای داخلی متروها را به پدیده‌ای منظرین بدل می‌سازد که پاسخ به سوال ترافیک معضلی کالبدی یا فرهنگی؟ پاسخ داده و آن را معضلی منظرین می‌خواند. و راهبردهای غیر منظرین را راهبردهایی کوتاه مدت و یا کم اثر می داند.

🔹بنابراین قانونگذاری های فعلی در این زمینه ناکافی بوده و کیفیت و وضعیت راه ها باید توسط متخصصین منظر بازبینی شوند. تا فرایند معنایی کالبدی فعلی از وضعیت فعلی خارج گردد.


#ترافیک
#اتومبیل
#منظر
#راه


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴انحصارطلبی سازمان بوستان ها، آفت فضای سبز تهران


👤#امیر_میر_احمدی

💬در گزارش کوتاهی که به تازگی درباره افزایش جمعیت کلاغ‌ها در شهر تهران منتشر شده است، یکی از عوامل آن را کاشت گیاهان غیربومی در تهران می‌خواند. هرچند سال‎ها است که با وقوع اتفاقات مختلف همچون افزایش مگس سفید، کاهش پرندگان مهاجر و ... انتقادات به سمت فضای سبز شهری می‌رود اما تغییری اتفاق نمی‌افتد.

🔸طی چند دهه گذشته گونه‌‌های گیاهی اشتباه یا غیربومی وارد شهر و فضای سبز تهران شده است، در گذشته درختانی مانند شاه‌توت، خرمالو، توت سفید، گردو، خرما و سایر درختان میوه در سطح تهران وجود داشتند که پرندگان از آن‌ها تغذیه می‌‌کردند، اما اکنون با کاشت درختان سوزنی و غیر بارده (میوه) دیگر فضایی برای تغذیه پرندگان آوازه خوان تهران باقی نمانده است.

🔸گیاهان بخش زنده منظر شهری هستند که هم بر شرایط اکولوژیکی شهر و هم بر ذهن شهروندان تأثیر می‌گذارند.
تغییر در گونه‌های گیاهی کاشته‌شده از گونه‌های گیاهی بومی به گونه‌های گیاهی سریع‌الرشد، زودبازده، غیرمثمر، بی‌عار، وارداتی و مقامات پسند، منظر شهر تهران را به کل تغییر داده است.

🔸این تغییرات طبیعتا به مرور زمان موجب مهاجرت گونه‌های جانوری، پرندگان، خزندگان و حشرات بومی شده و بستر را برای تهاجم گونه‌های مزاحم یا غلبه یک گونه بر سایرین فراهم کرده است.

🔸در حالی که بسیاری از کارشناسان و منتقدان به شیوه‌های کاشت و گونه‌های گیاهی کاشته شده در بوستان‌ها، باغ‌ها، حاشیه‌های سبز، بزرگراه‌ها و ... که عموما به شکل یکسان و مشابه انجام می‌شود، معترض هستند، سال‌ها است که سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران به عنوان متولی کاشت و نگهداری از فضاهای سبز شهری در راس امور قرار دارد.

🔹ریاست این سازمان که تاکنون تغییری نداشته است، گویی این مجموعه را تصاحب کرده و بدون بهره گیری از کارشناسان و متخصصان در زمینه منظر و فضای سبز یا انجام مطالعات و تحقیق در این موضوع، آن را با نظرات شخصی اداره می‌کند. اثرات نامطلوب تداوم این انحصارطلبی به مرور تأثیرات سوء خود را بر منظر شهر نشان می‌دهد.


#مدیریت_شهری
#سازمان_بوستان‌ها_و_فضای_سبز_شهر_تهران
#منظر_شهری_تهران


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مدیریت شهری نمایشی، قسمت ششم: مد دوچرخه سواری، راهبردی یا نمایشی؟


👤#یاسمین_راشدی_اسکویی


💬محمد آقامیری، عضو کمیسیون عمران و حمل‌ونقل مجلس شورای اسلامی شهر تهران به تازگی در مصاحبه‌ای به موضوع استفاده از دوچرخه در سطح شهر تهران، زیرساخت‌های آن و نسبت دوچرخه‌سواری به مسئله حمل‌ونقل شهری پرداخته است.
وی با نقد رویکرد و عملکرد دوره پیشین مدیریت شهری در رابطه با این موضوع، مد دوچرخه‌سواری را تقلیدی و غیرقابل تطبیق با ویژگی‌ها و نیازهای شهر تهران می‌داند.

🔸به گفته آقامیری، مدیریت شهری پیشین در بودجه‌بندی سال ۱۴۰۰، در مقابل بودجه ۴۰ میلیارد تومانی برای مناطق یا 10 میلیارد تومانی در معاونت حمل‌ونقل، 140 میلیارد تومان بودجه برای شرکت بیدود اعتبار در نظر گرفته‌اند.

اختصاص چنین رقمی برای تامین دوچرخه برای تردد در کدام مسیرها است؟ آیا مطالعات یا زیرساخت های قابل دفاعی برای این موضوع وجود دارد؟

🔸به نظر نمی‌رسد حتی در آمار و ارقام آلودگی هوا یا ترافیک شهری کوچکترین اثری از بودجه 140 میلیاردی بیدود دیده شود.

❗️هرچند دیدگاه آقامیری که دوچرخه‌سواری را محدود به ورزش و تفریح می‌داند و معتقد است که باید به صورت کامل از حمل‌ونقل حذف شود و فقط در پارک‌ها و بوستان‌های شهری مورد استفاده قرار گیرد، نگاهی افراطی و کلی به مثابه حذف صورت مسئله است.
اما از سویی اقدامات مدیریت شهری پیشین نیز قابل دفاع نیست.

🔹با نگاهی به اعداد و ارقام و تبلیغات گسترده، هزینه گزاف مدیریت شهری پیشین در زمینه دوچرخه‌سواری به عنوان حمل‌ونقل شهری را اگر متاثر از رانت و روابط نخوانیم، حداقل می‌توانیم بگوییم اقدامی عوام‌فریبانه بوده است که بدون برنامه‌ریزی، ایجاد زیرساخت‌های لازم، و حتی مطالعات دقیق و کامل از شرایط و نیازهای شهر تهران به صورت اقدامی نمایشی و کوتاه مدت انجام گرفته است.


#مدیریت_شهری
#شهرداری_تهران
#دوچرخه_سواری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
📝فاجعه سد فی‌نسک
سد فینسک اگر ساخته شود،
۴۰ هکتار از جنگل هیرکانی و ۴۰۰ هکتار اراضی کشاورزی را زیر آب می‌برد. علاوه بر این، حقابه ۶ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران قطع شده، گسست اکولوژیکی در منطقه حفاظت‌شده پرور ایجاد و در نهایت مردم ۲۵ روستای منطقه باید مهاجرت کنند.
(@maktubaat)


👤#نظر_آنلاین

📌این از مصادیق اقدامات یقه‌سفیدان است.

🔸چراغ خاموش، برنامه‌ سدسازی را که یک پروژه پیمانکاری تحمیلی است، تصویب می‌کنند و می‌شود قانون!

🔸 سپس با خونسردی و در پناه حاکمیت، سد را اجرا می‌کنند و سودهای مضاعف آن اعم از سرمایه، پیمانکاری و انواع رانت را می‌برند.

❗️سر ملت هم هرچه آمد، آمد.
❗️هیچکس هم متهم و مجرم نیست.


#یقه_سفیدیسم
#سد_سازی
#پروژه_تحمیلی
#بحران_اکوسیستم

🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#پژوهش
#طرح‌های_پژوهشی

🔴دانشگاه ها در اجرای طرح های پژوهشی کاربردی ناتوان هستند


👤#یونس_غربالی_مقدم


🔸عدم چابکی: دانشگاه‌ها در بخش اداری از پیچیدگی بالایی برخوردار بوده و در بسیاری از امور از ابزارها و روش‌های سنتی در امر مکاتبات، تایید و امضاء رنج می‌برند و با آنچه که در کلاس‌های آموزشی تدریس می‌شود، تفاوت‌های قابل توجهی دارند.

🔺به نظر می‌رسد در طراحی فرایند واگذاری طرح‌های پژوهشی از سامانه ساتع، عامل زمان حذف شده است. پرداخت حق‌الزحمه مورد تأیید کارفرما به مجری دانشگاه بین دو تا چهار ماه طول می‌کشد و پس از تأیید پرداخت کارفرما، تأیید دبیرخانه عتف، تأیید سازمان برنامه و بودجه، حساب خزانه‌داری کل، حساب دانشگاه، حساب معاونت پژوهشی و در نهایت واریز به حساب مجری قرارداد از جمله مراحلی است که برای دریافت حق‌الزحمه باید طی شود و پس از کسر کسورات قانونی و متاسفانه توافقی نظیر بالاسری قابل توجه در دانشگاه به مجری پژوهش پرداخت گردد.

🔸ضعف نیروی انسانی : حضور مستمر مشاوران در فضای صنعت، عامل بسیار مهم در شناسایی مسایل و مشکلات و ارایه راه‌حل‌های سودمند برای کارفرمایان به شمار می‌رود که نقش مؤسسات پژوهشی و شرکت‌های مهندسین در این خصوص پررنگتر از دانشگاه‌هاست.

راهکار چیست؟

🔸در دنیای پر از رقابت که عصر پنجم صنعتی تمام روابط و جریان‌های تجاری را متحول ساخته و داده‌های بزرگ بستری را برای ظهور نوآوری‌ها با بهره‌گیری حداکثری از اینترنت اشیا و هوش مصنوعی فراهم می‌نماید و گزینه‌های بیشتری را برای تصمیم‌گیری سریع، کم‌هزینه و کارآمد مهیا می‌سازد، تحول در نظام پژوهشی و فرایندهای حاکم برآن را نیز اجتناب‌ناپذیر ساخته است.

🔸در نسل‌های جدید دانشگاهی، واگذاری امور پژوهشی کاربردی به مؤسسات پژوهشی که حدفاصل دانشگاه به عنوان تربیت‌کننده نیروی انسانی و صنعت می‌باشد قرار می‌گیرند تا ضمن مونیتورینگ مستمر صنعت و آگاهی از تحولات پیرامونی آن، راهکارهای ارتقاء رقابت‌پذیری صنایع را با علم و آگاهی بیشتر هموار سازند. هزینه‌های تحقیق و توسعه به مراکزی تزریق می‌شود که همزاد و هراه صنعت بوده و ارتباط قوی و به روزی با دانشگاه و مراکز آموزشی که همواره در مرزهای دانشی حرکت می‌کنند داشته باشند.

🔹در کشور ما نیز برای پویایی و کارآمدی امر پژوهش‌های کاربردی چاره‌ای جز حذف پژوهش‌های کاربردی و معاونت‌های پژوهشی دانشگاه‌ها و واگذاری آن به پژوهشکده‌ها و مؤسسات پژوهشی غیردولتی بنا به دلایل پیش گفته نداریم.

#دانشگاه
#پژوهش
#ساتع
#عتف


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸آموزش مبتنی بر کشف

👤#سید_امیر_منصوری

شیوه‌ سنتی و یک‌سویه آموزش که معلم، دانش‌ها را پی در پی به دانشجویان ارایه می‌دهد پاسخ‌گوی مطالبات رشته‌ها و دانش‌ چند‌بعدی و کل‌نگر امروز نیست.

در این بین، رشته معماری منظر و علم منظر به عنوان دانشی پیوسته با طبیعت، تاریخ و جامعه، بیشترین صدمه را از این شیوه آموزش می‌بیند.

در میان شیوه‌های مختلف آموزش، آموزش مبتنی بر کشف به عنوان شیوه‌ای نو، بیشترین هماهنگی را با ذات چندوجهی منظر و آموزش آن دارد. سفر در این میان بهترین بستر تمرین برای کسب توانایی در خوانش و تفسیر منظر مبتنی بر خواننده است.
تفسیری که مغز آموزش این رشته برای دانشجویانی است که خود بازیگر اصلی کسب دانش منظر به شمار می‌روند.


🆔مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#منظر
#منظر_اکولوژیک

🔴تضعیف سلامت زمین، تهدیدی پنهان برای سلامت مردم


👤#سروین_الهی


چگونه تضعیف شدن سلامت زمین و تغییرات اکولوژیکی هرچند کوتاه مدت می‌تواند سلامت شهری و بهزیستی اجتماعی مردم را به نقطه آسیب‌پذیری نهایی نزدیک نماید؟

🔸منظر شهری یک «سیستم اجتماعی-اکولوژیکی» است که در آن شبکه‌های اجتماعی به طور جدایی‌ناپذیری با بستر طبیعی و مصنوع شهر در هم‌تنیده شده‌اند.

🔸به واسطه بهم پیوستگی سلامت زمین و سلامت مردم نیز، ساکنین بومی شهرهای آسیب‌دیده علاوه بر مشکلات زیست‌محیطی و معیشتی، با تهدیدهای جدی در زمینه سلامت جسمی و سلامت روحی و بهزیستی اجتماعی رو به رو می‌شوند که در زمان مواجهه با بحران‌های مربوط به تضعیف سلامت زمین، کمتر به موضوع سلامت روحی و بهزیستی اجتماعی مردم در مقایسه با مسایل اکولوژیکی پرداخته می‌شود.

🔸تغییرات تدریجی و حتی کوتاه مدت، پیامدهای جبران‌ناپذیر خود را بر سلامت زمین به جا گذاشته و به تدریج منظر شهری را به سوی نقطه فروپاشی اکولوژیکی نزدیک می‌کند.

🔸اگرچه بحران کم‌آبی و خشکسالی به خودی خود آنقدر بزرگ و حایز اهمیت است که در بدو امر تمام توجه مسئولین را به بعد اکولوژیکی و یافتن راه حلی هرچه سریعتر برای تأمین منابع آبی مورد نیاز هدایت می‌کند، اما نمی‌توان از لایه‌های پنهان این بحران به واسطه ارتباطی ناگسستنی میان سلامت زمین و سلامت مردم غافل ماند.

🔸مگر نه آن که شهر بستر زندگی اجتماعی مردم است و اجتماع به شهر جان می‌بخشد، پس اگر ساکنین شهر سالم نباشند دیگر نمی‌توان حتی با وجود تمامی امکانات شهری و رفاهی، زندگی شهری سالمی را تصور نمود.

🔹لذا انتظار می‌رود که مسئولین شهر بر ارتباط تنگاتنگ سلامت زمین و سلامت مردم واقف بوده و در صورت بروز و حتی پس از رفع مشکلات اکولوژیکی، در جستجوی راه حلی برای تقویت سلامت شهری مردم نیز باشند.


#سلامت_زمین
#سلامت_مردم
#بهزیستی_اجتماعی
#سلامت_شهری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/11/11 19:31:31
Back to Top
HTML Embed Code: