Telegram Web Link
#محیط
#تغییر_اقلیم

🔴تعهدی برای حیات سرزمین


👤#پریچهر_صابونچی


ایران بر اثر بحران جهانی تغییرات اقلیمی، چه آسیب‌هایی را متحمل شده است؟ آیا ایران توان مواجهه با بحران جهانی تغییرات اقلیمی را دارد و می‌تواند با دیگر کشورها در جهت کاهش گرمایش زمین و انتشار گازهای گلخانه‌ای همگام شود؟

💬از میان ۵ ریسک اصلی برای حیات بشر، ۴ ریسک مربوط به حوزه محیط‌ زیست و تغییرات اقلیمی است. منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، متحمل بیشترین خسارت و صدمات اقتصادی از گرمایش جهانی خواهند بود.

🔸ایران در حال حاضر بیش از ۶۰۰ میلیون تن در سال گاز گلخانه‌ای وارد اتمسفر زمین می‌کند و رتبه هفتم در تولید آلاینده ها در جهان را دارد؛ هم ردیف کشورهای صنعتی بسیار پیشرفته اما با بازدهی بسیار کمتر از آنها.

🔸سیاست‌های توسعه ناپایدار، ایران را در قبال تغییرات اقلیمی به یکی از آسیب‌پذیرترین مناطق جهان بدل کرده است.

🔸با وجود این حجم از پیامدهای منفی ناشی از تغییرات اقلیمی، ایران یکی از از معدود کشورهای دنیاست که علیرغم امضای معاهده پاریس در سال 2015، هرگز آن را به مرحله اجرا نرسانید.

🔸حتی در صورت امضای تعهدنامه اجلاس COP 26، ایران چالش های جدی در پیاده‌سازی برنامه‌های پیش رو خواهد داشت؛ از جمله:

▫️وابستگی صنایع مادر به انرژی فسیلی
▫️فرسودگی زیرساخت‌ها (بویژه در حوزه نفت و گاز)
▫️شیوه نادرست مصرف انرژی و پایین بودن بهره‌وری
▫️لابی‌گری‌های صنایع آلاینده در اجرایی نشدن قوانین زیست‌محیطی مصوب
▫️تأکید سیاست‌های کلان کشور بر کسب منافع اقتصادی حداکثری از منابع طبیعی بدون توجه به آسیب‌های بعدی آن
▫️موانع سیاسی داخلی همچون تایید نشدن توافق نامه های جهانی از سوی نهادهای تصمیم‌گیر بالادست و جلوگیری از قانون‌گذاری‌های مؤثر

❗️اما شاید بتوان مهم‌ترین چالش را عدم باور مدیریت کلان و جامعه به بحران تغییرات اقلیمی دانست.

🔹پذیرش تبعات منفی حاصل از شیوه‌های رایج برخورد با محیط‌زیست و نیاز به دگرگونی نگرش مدیران و رهبران نسبت به مقوله توسعه، نه یک انتخاب بلکه یک ضرورت گریزناپذیر برای بقای حیات در ایران است. موضوع تغییرات اقلیمی با سیاست، اقتصاد و جامعه گره خورده و نمی‌توان بدون در نظرگیری دیگر جوانب مانع از انتشار گازهای گلخانه‌ای شد.


#کنفرانس_ COP 26
#گازهای_گلخانه‌ای
#توسعه_ناپایدار


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#محیط
#فضای_سبز

🔴هر زمین‌پوشی چمن نیست!

👤#ریحانه_خرم‌رویی


💬چمن با اسم علمی POA که امروزه به صورت گسترده در سطح شهرها استفاده می‌شود را می‌توان به عنوان یکی از محدود، زمین‌پوش‌های گیاهی دانست که فشار ناشی از عبور و مرور را تحمل می‌کند و امکان احیای خود پس از آسیب‌های وارد شده را دارد. با این اوصاف به نظر می‌رسد، حذف کامل چمن در فضاهای سبز بدون در نظر گرفتن این مطلب راه کار صحیحی نمی‌باشد.

🔸در ذهن بسیاری از مردم و مسئولین شهری زمین سبز با یک گونه گیاهی تعریف شده است و شناختی نسبت به سایر گونه‌های گیاهی وجود ندارد.

🔸ساختار متفاوت آب و هوایی در مناطق مختلف کشور، تنوعی از گونه‌های گیاهی مقاوم و منطبق با شرایط منطقه را طلب می‌کند و در این شرایط بهره‌گیری از یک گونه گیاهی زمین‌پوش بدون توجه به ویژگی‌های بوم‌شناسی در تمامی مناطق کشور امری اشتباه به ذهن می‌رسد.

🔸با این اوصاف به نظر می‌رسد مفهوم زمین سبز در ادبیات فضای سبز شهری نیاز به باز تعریف و نگاه دوباره دارد و بهره‌گیری از عبارت ممنوعیت کاشت چمن راه حل مناسبی برای مواجه با مشکل نیست. بلکه شناخت تنوعی از گونه‌های گیاهی زمین‌پوش که در هر اقلیم متناسب با آب و هوا و شرایط زیستی آن منطقه قابل کشت و نگهداری باشند، نیاز است که تنوعی از نیازهای بوم‌شناسی و عملکردی را عرضه کنند.

🔹از این رو مکان گزینی صحیح آنها با توجه به نوع کاربری مورد انتظار، می‌تواند راه‌گشا باشد. بر این اساس چمن تنها در مکان‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که نیاز به ضربه‌پذیر بودن در آنها وجود دارد و در سایر موارد گونه‌های دیگری از زمین‌پوش منطبق با اقلیم و با نیاز آبی کم قابل عرضه و کاشت می‌باشد.


#زمین_پوش
#چمن
#ویژگی‌های_اقلیمی
#ممنوعیت_کاشت_چمن



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝طرحی که بعد از ۱۴ سال در دستور کار اجرا قرار گرفت؛ اجاره داری حرفه‌ای برنامه دولت برای کنترل قیمت‌ها در بازار اجاره‌بها.
(@eghtesadvamskan)


👤#نظر_آنلاین

🔸این راه‌حل تجربه‌شده دنیا و بخش مهمی از پاسخ به بحران مسکن است.

🔸دولت و شهرداریها و نهادهای عمومی اقدام به ساخت مسکن و اجاره‌داری بکنند. فعالیت بانک‌ها در حوزه زمین و ساختمان را هم می‌توان به این عرصه محدود کرد.

این رویکرد می‌تواند زمینه تولید صنعتی ساختمان و ارزان‌شدن ساخت و رفع مانع عوارض ساخت بر تولید مسکن و هزینه‌های غیرضروری انشعابات باشد.
هزینه‌هایی که تدریجا بر روند تولید مسکن بار شده و بخش خصوصی قدرت حذف آنها را ندارد. اما دولت اگر ذینفع باشد می‌تواند آنها را اصلاح کند.


#مسکن
#اجاره_بهای_مسکن


🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#منظر
#منظر_شهری

🔴فضاهای شهر کرمانشاه؛ دسترس ناپذیری و جامع شمول نبودن


👤#بهزاد_مسعودی_اصل


💬فضاهای شهری را می توان فضایی دانست که بدون تعلق به بخش خصوصی و یا دولتی در اختیار تمام ساکنان شهر قرار می گیرد تا به منظور حضور بدون محدودیت، رفت و آمد و گفت و گوی عاری از هرگونه تسلط ایدیولوژیکی و انگاره های سیاسی مورد استفاده قرار گیرد.

🔸 از جمله ویژگی های اصلی فضاهای شهری کرمانشاه کنار هم قرار گرفتن گونه های مختلف اجتماعی و فرهنگی و ایجاد اختلاطی همگن از تمام گروه های جامعه می باشد.

🔸در این راستا کیفیت همه شمولی عرصه های همگانی شهر می بایست مورد توجه قرار گیرد و زمینه لازم جهت حضور پذیری افراد مختلف با ویژگی های مختلف را از طریق فراهم سازی امکانات مورد نیاز برای گروه های مختلف جامعه به ویژه سالمندان، معلولین، زنان و کودکان فراهم شود.

🔸همه شمول بودن محیط های شهری کرمانشاه برای گروه های مختلف سنی، جنسی و اجتماعی موجب افزایش حضور مردم و نشانه مدنیت و ارتقای حس شهروندی است. یکی از دغدغه های اصلی مدیریت شهری در کرمانشاه می بایست ارتقای کیفیت محیط شهری برای بیشترین احترام به مخاطب یعنی شهروندان باشد.

📌لذا می توان گفت شهر همه شمول را شهر شهروندگرا نیز نامید.

🔸پدیده جامع شمول نبودن فضاهای شهری در شهر کرمانشاه نیز به شدت ملموس است و فضاها مناسب‌ سازی نشده و اقدام چشمگیر و قابل توجهی در راستای مناسب‌ سازی انجام نگرفته است. هرچند که در زمینه مناسب‌ سازی دستورالعمل ‌ها و قوانینی وجود دارد اما مشکلات در حوزه اجرایی این ضوابط سبب شده مناسب ‌سازی به صورت قابل مؤثر انجام نشود.

🔸علیرغم اینکه ضوابط و دستور العمل های مناسب سازی محیط شهری به کلیه مناطق 8 گانه شهرداری کرمانشاه ابلاغ گردیده، عملاً میزان تحقق پذیری این موضوع بسیار پایین است.

🔹امید است با انجام اقدامات مناسب‌ سازی محیطی شهری در شهر کرمانشاه، هم افزایی اقدام مشترک دستگاه های مرتبط و نیز اجرایی نمودن و بومی سازی ضوابط مربوطه، تمام شهروندان و اقشار مختلف بتوانند از امکانات خدماتی اجتماعی و رفاهی شهر بهره لازم را برده و بدون هیچگونه مانعی در سطح شهر کرمانشاه تردد داشته باشند.


#طراحی_همه_شمول
#مناسب_سازی
#مدیریت_شهری
#کرمانشاه


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری

🔴تأمین نیازهای افراد داری معلولیت در شهر تهران


👤#فرزانه_آزادی


💬مبلمان شهری یکی از اجزای تأثیرگذار و مهم محیط های شهری است که پاسخگوی نیاز شهروندان و کاربران بوده و به نوعی شخصیت عملکردی فضا، رویکردهای مهم در شهر، فرهنگ و باور ساکنین و مدیران شهری را به نمایش می گذارد.

🔸این عناصر مهم نه تنها در سیمای شهر تأثیرگذار بوده بلکه در صورت تأمین کیفیت، دوام و پاسخگویی به نیاز همه اقشار جامعه احساس رضایت و آسایش را برای شهروندان به ارمغان آورده و شهر را از محلی برای عبور به محلی برای حضور و برقراری ارتباط تبدیل می کنند.

🔸امروزه یکی از مشکلات در حوزه مبلمان شهری چگونگی طراحی و استفاده از آن برای افراد نیازمند توجه و افراد دارای معلولیت می باشد. مطالعات مختلفی در این رابطه با عناوین طراحی عدالت محور، طراحی همه شمول، خیابان کامل و طراحی فراگیر صورت گرفته که با تمرکز بر بُعد برابری در شهر های عدالت محور به خلق شهر های همه شمول پرداخته و گروه‌های مختلف اجتماعی مانند ناتوانان یا کم‌توانان جسمی و حرکتی را مورد توجه قرار داده‌اند.

🔸در ایران اما این موضوع تحت عنوان مناسب سازی شهری پیگیری شده و در قسمت های مختلف شهر در حال تلاش برای پاسخگویی به نیاز های این قشر از جامعه می باشد.

🔸با نگاهی کلی به این روند حال حاضر در شهر تهران می‌توان دریافت که پاسخگویی به نیازهای این قشر از جامعه و خدمت‌رسانی به آنان، کارآیی و مفیدبودن به ویژه در مبلمان شهری قربانی جلب توجه و ظاهرسازی شده و بدون توجه به کیفیت به کمیت آن پرداخته شده است.

🔸به نظر می رسد در شهر تهران در زمینه مناسب‌سازی شهر با نگرشی ظاهری و نمایشی به این مقوله، نتیجه‌ای به دست خواهد آمد که گاهی مبلمان شهری، در صدد به وجودآوردن سیمایی از شهر بوده که بیشتر حس توجه و مهم بودن را به اقشار نیازمند توجه القا می‌نماید و کم‌تر به جزئیات و نیاز های روانی، اجتماعی این گروه توجه دارد.

🔹بنابراین لازم است به جای صرف هزینه و متریال برای تأمین نیازهایی که وجود ندارد، افراد متخصص و متبحر در این زمینه اقدام به شناخت نیازهای این قشر از جامعه کرده، سپس در جهت تأمین این نیازها گام بردارند.


#مناسب_سازی
#مبلمان_شهری
#عدالت_اجتماعی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝چرا کلاغ‌ها در تهران زیاد شدند؟
مهدی نبیان کارشناس حیات وحش گفت: طی چند دهه گذشته گونه‌های گیاهی اشتباه یا غیر بومی وارد شهر و فضای سبز تهران شده است.
(@Iranianweather)


👤#نظر_آنلاین

🔸پرندگان و جانوران، مانند گیاهان بومی از عناصر منظر شهر هستند‌. هر عاملی که تعادل آنها را بر هم بزند، موجب ایجاد اختلال در منظر شهر و زیرمجموعه‌های آن از جمله هویت‌شهر می‌شود.

📌شهرداری باید یاد بگیرد که معیار فضای سبز شهری، سرانه نیست، کیفیت است.

اکنون که مشکل آب و فرونشست زمین هم علنی شده، واضح‌تر دانسته می‌شود که سالیان طولانی حاکمیت مدیر نادان بر سازمان بوستان‌های شهرداری تهران و تغییر خانواده گیاهان بومی و رونق چمن‌کاری و راهبرد زمین‌سبز تا چه اندازه با منظر شهر تهران و منافع شهروندان معارض بوده است.

#مظر_شهری
#گیاهان_بومی
#فضای_سبز
#تهران

🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴نقدی بر شیوه اجرای تبصره 3 ماده 9 قانون حدنگار


👤#الهام_نهاوندی


🔸پیش از تبصره نهم قانون حدنگار، تهیه نقشه عرصه املاک توسط کارمندان رسمی اداره ثبت اسناد و املاک کشور به صورت رایگان برای متقاضی (مالک یا نماینده قانونی مالک) انجام می‌شد.

🔸به منظور اجرایی شدن تبصره نهم قانون حد نگار این کار به مهندسین نقشه بردار محول شد، در ابتدا تعداد معدودی از مهندسین (بدون هیچ مبنایی برای انتخاب) به منظور پایلوت کردن تهیه نقشه عرصه از سوی سازمان ثبت اسناد و املاک تهران دعوت به همکاری شدند و پس از سپری شدن چند ماه تعداد بیشتری از مهندسین به این مجموعه برون سپاری اضافه شدند. این در حالی است که زیر ساخت های اولیه به انجام رساندن این مهم از سوی سازمان ثبت انجام نشده است.

🔸حداقل تمهیدات لازم برای برون سپاری نقشه برداری عرصه املاک به شرح زیر است:

▫️آموزش مسائل حقوقی، فنی و نرم افزاری به مهندسین برون سپار
▫️کارآمد بودن زیر ساختهای فنی مثل سامانه شمیم
▫️تعیین تعرفه های قابل قبول و منصفانه برای برون سپاری
▫️توجیه متقاضی تهیه نقشه به تغییر رویه تهیه نقشه عرصه (چرا که پیش از این، نقشه عرصه به صورت رایگان برای متقاضی تهیه می شده و اکنون متقاضی ملزم به پرداخت هزینه است).


#مدیریت_شهری
#قانون_حدنگار
#سازمان_ثبت_اسناد_و_املاک
#کاداستر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸کلاغ‌ها و گربه‌ها، این همسایه‌های ما


شهر را باید با نگاه «بوم‌زیست محور» تماشا کرد. عمق این حرف مهندس «سادات نیا» چقدر است؟

در تهران، کلاغ‌ها و گربه‌ها به دنبال زندگی آد‌م‌ها به اینجا آمده‌اند. نوع زندگی تهرانی‌ها، آداب غذایی، شیوه تولید دور ریختنی‌ها، روش جمع‌آوری زباله و باورهای آنها در مورد عواقب کشتن گربه و کلاغ و نمودهای دیگر فرهنگی، «زمینه» حیات و بقای آنها را در شهر فراهم آورده است.

مهندس «سادات نیا» به عنوان یک هنرمند، نگاهی عمیق به زندگی این همسایه‌های ما و شهروندان تهرانی افکنده است. در مجموعه طرح‌های خویش و شرحی که از آنها می‌دهد، کلاغ‌ها و گربه‌ها را زائد نمی‌شمارد. از این روست که در کسوت یک هنرمند کل‌نگر، آنها را دارای شخصیت‌هایی می‌بیند که می‌توان از آنها آموخت.

می‌شود از دید گربه و کلاغ هم به شهر نگاه کرد. شهر برای آنها سازمانی دیگر دارد. اگر کلاغ‌ها و گربه‌ها را جدی بگیریم زمینه نگاه «بوم‌زیست محور» به شهر را فراهم کرده‌ایم.

این نگاه، نگاهی منظرین است که «همه» ساکنان شهر و همه لایه‌های آنرا به رسمیت می‌شناسد.


🔖مجله منظر، شماره 19


🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#معماری
#مسابقه_معماری


🔴توجه به ارتباطات اجتماعی در پروژه‌های مسکونی؛عاملی برای هم سویی بیشتر مسابقات معماری و معضلات موجود در جامعه


👤#محمد_مهدی_شعبانی


🔸مسابقات معماری در شکل و ساختار کلی، فضایی است برای معماران و طراحان در جهت ارایه راهکارهای جدید، ایده‌های نو با به کارگیری جدیدترین امکانات ساخت. به نظر می رسد آنچه در این بین می تواند به این جریان ارزش و اعتبار بخشد، مهیا کردن فضایی است که هم پای خلاقیت طراحانه، تلاش برای حل مسایل جاری جامعه بستر نیز دارای اولویت باشد.

🔸در ایران نیز سالهاست که مسابقات معماری سعی در نمایندگی جریان حاکم و پیشروی معماری کشور را دارند. مسابقاتی که امروزه به کمک فضای مجازی و تبلیغات گسترده بستری برای شهرت طراحان گردیده است.

حال سوال اینجاست که در سوگیری این جریان و انتخاب پروژه‌های برنده چه میزان به مسایل و مشکلات موجود در جامعه توجه گردیده است؟

🔸درحالی که جامعه معماری ایران مدعی درک و کنش متناسب اجتماعی است، با نگاهی کل‌نگر به پروژه‌های چند سال گذشته در یکی دو مسابقه مطرح کشور، در پس ایده‌های ناب و ساختارهای ماهرانه آنچه بیشتر به چشم می‌خورد ضعف در اتصال و ارتباط پروژه‌ها با عموم جامعه است.

🔸حتما این قضاوت در مورد تمامی طرح‌ها صادق نیست؛ با این حال به نظر می‌رسد حل مشکلات اجتماع با ابزار معماری و برنامه‌ریزی فضایی به صورت مشخص و واضح در این چریان پیگیری نمی‌گردد.

🔹بررسی کنش و ابرازهای معامارانه مسابقات معماری داخل کشور در جهت پاسخ به معضل یاد شده، می‌تواند شاهدی بر مدعای فاصله این مسابقات با نیازهای متن جامعه باشد. پرداختن به امکان و چگونگی به وجود آمدن ارتباط‌های اجتماعی در مجتمع‌های مسکونی به عنوان محوری که هم ظرفیت خلاقیت‌های فرمی و یا عملکردی را داراست و هم می‌تواند با تکنولوژی روز آمیخته شود از دسته موضوعاتی است که می‌تواند این فاصله را بکاهد.


#مسابقه_معماری
#معضلات_اجتماعی
#کنش‌های_معمارانه
#آپارتمان_نشینی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝‌رییس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران معتقد است : در بازنگری طرح ترافیک با برداشتن 3 گام ،حذف موتورسیکلت‌های کاربراتوری از محدوده بازار، سنجش کیفیت سوخت توزیع شده در نیروگاه‌ها و تعریف مکانیزمی برای محدودیت ورود خودروهای فرسوده به محدوده مرکزی شهر می‌توان به وضعیت مطلوب‌تری رسید.
(ecoiran.com اکو ایران)


👤#نظر_آنلاین

نظرات خوبی ارائه شده که از جنس سیاستگذاری و بر عهده شوراست. در حاشیه آن چند نکته قابل تامل است :

🔸اول، طرح ترافیک، خلاف عدالت اجتماعی و آزادی تردد در شهر است. شهر را طبقاتی می‌کند. شهر باید یا برای همه باشد یا هیچ کس. این که گروهی پول بدهند یا شغلشان ترجیح پیدا کند، معنا ندارد. آدم‌های مهم، پزشکان و خبرنگاران اگر قصد تردد خصوصی در مرکز شهر را داشته باشند، تاکسی بگیرند. چرا مجوز طرح؟

🔸دوم، تعارض منافع شهرداری مانع دفاع از حقوق شهروندان می‌شود. طرح ترافیک درآمد سرشاری برای ریخت و پاش به جیب شهرداری می‌ریزد. او نباید تصمیم‌گیر باشد.

🔸سوم، حقوق موتورسواران که اصلا دیده نمی‌شوند و همه جا بعنوان مزاحم یاد می‌شوند. یک ماشین یک نفره با سطح بزرگی که اشغال می‌کند، هرگز شماتت نمی‌شود. طبقه موتور سوار، طبقه ضعیف و بزرگ شهر است. آلودگی موتور او مربوط به سازنده است نه خریدار. فشار را باید به سازندگان آورد.

🔸چهارم، موتور برقی راه‌حل است. آلودگی هوا و صوت را کم می‌کند. انحصار باطری‌سازی در کشور مانع رونق موتور برقی است. دولت و بلکه مجلس وظیفه دارند برای حفظ جان مردم در برابر آلودگی هوا و حمایت از طبقه ضعیف جامعه به مسئله جایگزینی موتور کاربراتوری با برقی ورود کنند.


#حمل_و_نقل_عمومی
#آلودگی_هوا
#مرکز_شهر
#تهران


🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
#شهر
#فضای_شهری


🔴دستفروشان در کلان شهر تهران


👤#هانی_ارجمندی


💬مساله دستفروشی می‌تواند به عنوان یکی از عناصر منظر شهری به صورت جدی مورد واکاوی قرار بگیرد و موجبات ایجاد فضایی سرزنده و امن در فضاهای شهری از یک سو و اهرمی برای بهبود شرایط اقتصادی نیز از سوی دیگر گردد.

🔸به عنوان مثال در خیابانی مانند ولیعصر یا تجریش در شهر تهران، پیاده‌راه‌ها را اگر بدون دستفرشومان متصور شویم خصوصا در روزهای پایانی سال، قطعاً این فضاها بخش عمده از از هویت و البته پویایی خود را از دست خواهند داد.

🔸در کلان‌شهرهای مختلف جهان برخوردهای متنوعی با این موضوع شده است:

🔻در کشور آمریکا در شهر لس آنجلس در نظر گرفتن فضاهای مناسب در شهر به عنوان بازارهای روز به قسمی که تعداد و تنوع آنها بتواند جوابگو باشد، از جمله راهکارهایی بوده است که در این زمینه اتخاذ شده است.

🔻در حالی که در کلان‌شهرهای ایران به خصوص ایران مفهومی با عنوان بازار روز تقریبا به فراموشی سپرده شده است.

🔻در ترکیه نیز این موضوع به دقت مدیریت شده است و دولت با رسمیت دادن به دستفروشان، آنها را به عنوان عناصر گردشگری شهر معرفی نموده و به اقتصاد خود کمک کرده است.

🔻در مالزی، هند، کنیا و بسیاری دیگر از کشورها به این باور رسیده شده است که دستفروشان را به عنوان کارگران و مشاغل غیر رسمی پذیرفته شوند و با مدیریت آنها رونقی چشمگیر به فضاهای شهری خود بدهند که علاوه بر آن در مساله اقتصاد هم بسیار مؤثر بوده است.

🔹بنابراین نتیجه‌گیری جهانی برخورد قهری با این مسأله را به جدیت رد می‌کند و دستفروشان را به عنوان بخشی از نقاط کلیدی شهری هم از منظر اقتصادی و هم از منظر گردشگری پذیرفته است. این درحالی ست که در کلان شهرهایی مانند تهران کماکان با رویکرد جمع‌آوری و حذف دستفروشان سازمان‌های مربوطه رفتار می‌کنند.

#دستفروشی
#گردشگری
#سرزندگی_شهری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸پژوهشکده‌نظر با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی، در نشست‌های دوره‌ای، موانع رونق «نظام پژوهش» و تولید علم در ایران را با حضور صاحب‌نظران امر برگزار می‌کند.

در کرسی ترویجی نقد 12 که در تاریخ 20 مهر 1400 برگزار شد، به موضوع «آیا نظام پژوهش در ایران موفق بوده است؟» پرداخته شد.


در کرسی ترویجی نقد13، با موضوع «وزارت علوم؛ مانع اصلی توسعه مشارکت در پژوهش و تولید علم» به بخش دیگری از موانع رونق پژوهش در ایران پرداخته خواهد شد.


این جلسه به صورت آنلاین و با حضور جمعی از صاحب‌نظران برگزار خواهد شد.

🕔ساعت 17:00
📆روز چهارشنبه 24 آذر 1400


📌از طریق لینک ذيل، حضور در جلسه امکان‌پذیر است.

🌐https://meet.jit.si/Nazar.Strategic.Studies
#مدیریت
#مدیریت_سیستمی

🔴کرگدن نقاشی می کشد


👤#عطیه_غفوری


چرا مدیران تصمیماتی می گیرند که در طولانی مدت اثرات منفی بسیاری به بار می آورد؟
همیشه این سؤال ذهن متخصصان حوزه معماری و شهر را به خود مشغول می کند که چرا مدیران اینقدر اشتباه تصمیم می گیرند؟

🔸٧٠ سال پیش که پیتر دراکر برای اولین بار از نقش مدیریت در پیشبرد اهداف سازمان یاد کرد و ۵ نقش اصلی برنامه ریزی، سازماندهی، جذب نیروی انسانی (و قرار دادن آنها در نقشی که بهترین نقش با توجه به استعدادها و توانایی هایشان است)، رهبری و کنترل را برای او در نظر گرفت، مدیریت به اندازه امروز پیچیده نبود.

🔸امروز مدیر باید:
▫️به عنوان رهبر عمل کند و چشم انداز سازمان را به کارمندانش به صورت مداوم یادآور شود.
▫️باید به عنوان کوچ به پرورش آنان کمک کند، هم زمینه را برای آموزش آنان برای مهارت هایی که با توجه به پیشرفت سریع در حوزه های مختلف صورت می گیرد فراهم نماید.
▫️فرآیندهای سازمانی را تعریف و تسهیل کند.
▫️به عنوان یک منتور تجربیات خود را با افرادش در میان بگذارد و به روشن شدن راه برای آنان کمک کند.

🔸در هیچ کدام از این تعریف ها و نقش هایی که مدیر باید همزمان عهده دار شود نقش «هیچ کاری نکردن» تعریف نشده است؛ حتی اگر با این نیت باشد که آسیبی وارد نکند.

🔹برای اینکه یک مدیر بتواند به این مهم نایل آید باید آنچه که مانع او برای شفاف دیدن وضعیت است تا حد امکان به حداقل برساند زیرا اگر این کار را انجام ندهد بدون آنکه بفهمد بخش زیادی از حقیقت را از دست خواهد داد.

#رهبری
#چشم_انداز_سازمانی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری

🔴ضعف نگاه یک بعدی به پایانه‌های تاکسیرانی شهری


👤#امیر_هاشمی_زادگان


توجه و ارتقا «زندگی پیاده» در شهر فراتر از کف‌سازی و سدکردن حرکت سواره به نفع پیاده برای گردشگری و تفرج، شکل های دیگری نیز می‌تواند داشته باشد؟

🔸پایانه‌های تاکسیرانی در شهرهای بزرگ از جمله تهران جمع‌کننده و پخش‌کننده‌های بسیار مهم افرادی هستند. از این رو وضعیت و حالی که این نقاط می‌توانند از تجربه زندگی پیاده در افراد ایجاد کنند مانند قلب می‌تواند انتشار دهنده حال خوب یا حال بد در سراسر رگ ها و بخش‌ها باشد.

🔸در وضعیت کنونی علی‌رغم تغییراتی که طی سال‌ها در جهت ساماندهی این ترمینال‌ها انجام شده ولی همچنان حتی در پایانه تاکسیرانی مانند ونک به عنوان یکی از نقاط مهم شهر تهران حداقل در دو سطح اصلی می‌توان ضعف در مدیریت و طراحی را به وضوح شاهد بود.

🔻ضعف اول، ناقص و بد اجرا کردن همان اصولی که خود شهرداری در برنامه خود به صورت یک بعدی دارد -نگاهی صنعتی، عمرانی و ترافیکی- است.

🔻ضعف دوم، بنیان نگاه یک بعدی به چنین فضاهایی است.

🔸درباره ضعف اول، توضیح آشنا است و قاعدتاً هرچند به غلط ولی نبود بودجه معمولاً بهانه است.
درباره ضعف دوم، توضیح ناآشناتر است و البته این بار قاعدتاً مقصر آن گروه‌هایی -از جمله معماران منظر- هستند که فکر می‌کنند نگاه و دانشی برای عرضه دارند.

🔸پایانه باید مثل یک زیرساخت محل پناه باشد و بیابان‌های شهری را خنثی کند. همه توان نباید برای پارک‌سازی در زمین‌های دور از جنب و جوش شهری به منظور تفرج و مراسم‌های برنامه‌ریزی شده برای آخر هفته و درمان فشارهای تحمیلی در طی هفته باشد. ضمن آنکه آن فضاهای پارک موزه‌ای نیز چنین توانی ندارند.

🔹بنابراین چه کسی می‌تواند پایانه‌های تاکسیرانی را متحول کند؟ شاید معماران منظر در سایه نگاهی دگرگونی خواه و خارج از قافیه‌سازی (قافیه‌اندیشم و دلدار من/گویدم مندیش جز دیدار من). چگونه؟ شاید با ترک انتظار اصلاح از بالا به پایین به صورت خود به خود. شاید وظیفه معماران منظر فاش‌کردن ضعف‌های نگاه یک بعدی و نشان‌دادن امکان‌پذیری و توان جور دیگر بودن باشد. نشان‌دادن اینکه مفهوم زندگی پیاده محدود به کف‌سازی و ضدیت با سواره نیست.


#منظر_شهری
#زندگی_روزانه
#عابر_پیاده
#طراحی_پایانه


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴نقد نظام مدیریت ساخت‌وساز شهری تهران(2)؛ تا «سازنده» از «بساز و بفروش»


👤#آرش_تقی‌پوراختری


💬در نقد قبلی فاصله «وضع موجود نظام مدیریت ساخت‌وساز شهری» با «وضع مطلوب از حکمروایی ساخت‌وساز شهری» معرفی شد.

🔸در این‌راستا یکی از نکات مغفول در تصمیمات مدیریت شهری، ماهیت تولیدکننده فضا است. از این‌رو لازم به توضیح است که شاید مهم‌ترین معیار تمیز دادن «سازندگان» از «بساز‌وبفروش‌ها»‌ شکل دارایی ایشان است، که در قالب فضا انباشت می‌شود.

🔸به بیان دیگر سود «سازنده» در این است که اگر امسال 500 متر زمین دارد، با فعالیت ساخت‌وسازی خود، این مساحت را در سال بعد به مثلا 600 متر برساند؛ از این‌رو لزوما افزایش قیمت ملک به معنای سود ایشان نبوده؛ و نفع منطقی ایشان در افزایش قابلیت نقد شوندگی دارایی‌شان است (موضوعی که می‌تواند در یک بازار غیررانتی، حتی رابطه معکوس با افزایش قیمت ناشی از تورم داشته باشد).

🔸می‌توان سازندگان را نوعی «سرمایه‌دارصنعتی» به حساب آورد؛ که متفاوت از «سرمایه‌داران‌تجاری» (بسازوبفروش‌ها) هستند. به این معنا که سرمایه ایشان روی زمین [غیرمنقول] و قانونی در تملک ایشان است؛ و بتبع شرایط عمومی کشور، قابل سیاست‌گذاری در جهت نفع عمومی است. حال‌آنکه ماهیت دارایی، «سرمایه‌داران‌تجاری» پول نقد بوده؛ و با همان نیتی که روزی وارد بازار بورس؛ یا تبادلات ارزی می‌شوند؛ روزی هم سوار بر تورم در بازار ساخت‌وساز فعالیت می‌کنند.

🔸حداقل تفاوت میان این دو قشر در تعهدات مالیاتی، ایجاد اشتغال دائم، و تورم‌زایی رفتارهاست.
هرچند همین «سرمایه‌داران صنعتی» را نیز باید بخش خصوصی به حساب آورد، و منکر انگیزه‌های مالی ایشان نبود؛ ولی استمرار حرفه‌ای فعالیت ایشان در زمینه ساخت‌وساز، نقش «اعتبار اجتماعی» (حسن شهرت) را در مارکتینگ ایشان برجسته کرده، و ویژگی «پاسخ‌گویی» ایشان را در مقایسه با «بسازوبفروش‌ها» تقویت می‌کند.

🔹از این‌رو در کنار این تغافل و بی‌نظری در مدیریت شهری نسبت به ماهیت درخواست‌کنندگان تولیدفضا؛ بسیار سوال برانگیز است که، چرا مدیریت شهری – و حتی فراتر از آن - علی‌رغم درک قدرت‌آفرین بودن «ثروت» و «اعتبار اجتماعی» ناشی از فعالیت ساخت‌وساز، بر نحوه توزیع آن در جامعه بی‌توجه است؟ و یا چرا مدیریت شهری از ظرفیت‌های اجتماعی ساخت‌وساز، برای بهبود کم‌هزینه کیفیت ساخته‌ها بهره‌ نمی‌جوید؟


#مدیریت
#ساخت‌وساز_شهری
#حسازنده
#بسازبفروش


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#شهر_اسلامی


🔴شهر اسلامی؛ اصالت شکل یا محتوا؟


👤#رضا_کسروی


آیا بزرگترین معرف یک شهر اسلامی صدای اذان آن است؟

🔸اگر بپذیریم که شهر متاثر از جهان‎بینی مردمان آن است شهر ایرانی پیش از اسلام ظرف یک نظام طبقاتی بود که تحرک اجتماعی افراد را فقط در ابعاد بسیار محدود میسر می‌شمرد. در این نظام، «رابطه» بین انسان‌ها برای رشد آن‌ها نادیده گرفته می‌شد.

🔸با ظهور اسلام و ورود آن به ایران، شعار برابری، در مقابل نظام طبقاتی ایران ساسانی قرار گرفت و ایرانیان به این شعار روی خوش نشان دادند. در روزگار جدید، دیگر ارزش انسان را طبقه از پیش تعریف شده تعیین نمی‌کرد، بلکه ارزش و رجحان او بر دیگران تنها در نزد خدا و بر مبنای میزان تقوا سنجیده می‌شد.

🔸نفی برتری طبقاتی و برابری حقوق شهروندان مهمترین تفاوت وجودی شهر اسلامی از سلف خویش است و روشن است که این امر وجودی نباید به ماهیت و عینیاتی مانند بنای مسجد، گلدسته و مناره یا صدای اذان تقلیل پیدا کند. اذان، نوایی است که بعد از ورود اسلام به ایران در شهر ایرانی در شهر ایرانی طنین انداز شد.

🔹اما نباید فراموش کرد که ایرانیان اذان را «برونداد» اتفاقی در «زیربنا» دانسته و انتخاب کردند؛ نادیده گرفتن آن زیربنا و اکتفا به ظواهر دین و تاکید بر صرف مناسک از طرف متولیان امور، یا ناشی از ندانستن و نشناختن است، یا شانه خالی کردن از مسئولیت فقر، تبعیض و بی عدالتی در شهر و دادن آدرس غلط.


#شهر_اسلامی
#اجتماع
#نظام_طبقاتی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#محله

🔴یک کاتالیست مجازی؛ اثربخشی رسانه های اجتماعی بر محله معاصر


👤#مرتضی_همتی


رسانه‌‌های اجتماعی چه نسبتی با محله معاصر دارند؟

💬در دهه اخیر با ورود رسانه‌‌های اجتماعی نوع خاصی از ارتباطات اجتماعی شکل گرفت که مبتنی بر حضور نمادین در فضایی اشتراکی‌ست که در بستر رسانه به صورت مجازی ایجاد شده ‌است. در چند سال اخیر به طوری فزاینده تعداد گروه‌های مجازی مرتبط با شهر و همچنین مخاطبان آن رشد می‌یابد.

🔸این نوشتار به این موضوع می پردازد که «رسانه‌های اجتماعی مبتنی بر محله» چه تاثیری می‌تواند در راهبرد محله محوری ایفا نماید؟ و اگر چنین تاثیری قابل تشخیص است، این اثربخشی بر چه ابعادی متمرکز است؟

🔸اگر شهر نمود فیزیکی روابط اجتماعی انسان در بستر نیروهای طبیعی تصور شود، آنگاه می‌توان این چنین استنباط نمود که محله وجهی درونی‌تر از مراتب این شبکه اجتماعی تصور نمود. چنانکه در محله‌های شهر سنت، ساختار سکونت بازتابی از پیوندهای اجتماعی ساکنین آن است که در قالب روابط خویشاوندی، قومیتی و... بروز یافته است.

🔸امروزه از سویی روابط اجتماعی تضعیف شده و از طرفی محیط کالبدی امکانات کمتری را نسبت به گذشته برای تعامل اجتماعی به دست می‌دهد.

🔸در چنین شرایطی با ظهور رسانه‌های اجتماعی و متعاقب آن شکل‌گیری رسانه‌های جمعی مبتنی بر محله امکاناتی فراهم شده تا روابط اجتماعی افرادی که در یک مکان سکونت یافته‌اند، در فضایی اشتراکی به تبادل نظر در مورد قلمروی جمعی‌شان بپردازند. این تعامل موجب پیوند و تعلق بیشتر ساکنین نسبت به محله‌شان می‌گردد.

🔸«ساختار مشارکت» مهم‌ترین مانع در تحقق محله معاصر است. چنانکه نهادهایی مانند شورایاری که بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به منظور نظارت در مقیاس «محلی» تشکیل شده هرگز در جلب مشارکت ساکنین موفق عمل ننموده‌اند.

🔸در مقابل پژوهش‌ها نشان می‌دهند که رسانه‌های اجتماعی بسیار در مشارکت مخاطبان در تصمیم‌گیری‌های اجتماعی مؤثر بوده است.
نشان داده‌اند که رسانه‌ها توانایی قابل توجهی در جلب مشارکت شهروندان برای تصمیم‌گیری در امور شهری دارند. اثرگذاری این رسانه‌ها فراتر از آگاهی‌رسانی‌ست و بستری را فراهم می‌آورد که امکان کنش‌گری فعال را برای شهروندان به دست می‌دهد.

🔹رسانه‌های اجتماعی با توجه به ساختار ارتباطی‌شان که بستری اشتراکی برای تعامل مجازی به دست می‌دهند می‌توانند بر افزایش کیفیت محله معاصر بسیار مؤثر باشند و امکانی برای تحقق همبستگی اجتماعی در موضوعات مرتبط با محله به دست دهد.
در واقع رسانه‌های اجتماعی محله‌محور اگرچه در فضایی مجازی شکل می‌گیرند و گسترش می‌یابند اما قادرند در نقش یک کاتالیست موجب بهبود تعامل ساکنین با محله معاصر گردند.


#محله_معاصر
#رسانه‌های_اجتماعی
#فضای_مجازی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
🔸کوه و نور


فرهنگ مهــری، مهرابه را فرورفتگی تاریــک دل صخره می‌شناســد بــا پنجــره کوچکی رو به مطلع خورشید. نمونه‌های زیادی از زیارتگاه‌ها و چله‌خانه‌های بزرگان عرفان را می‌توان یافت که به شکل غار در دل کوه بر پا شده‌اند. نور (سوی چراغ) مرجع قسم ایرانیان است.

الگوی زیبایــی مــکان و منظر در تمدن ایران اینگونه پدید آمد؛ تلقی امر قدسی از صورت مادی.

اگر چه فرهنگ اسلامی با توضیحات قرآن باورهای کهن را پالایش کرد، اما برخی از سنت‌های پیشین با دگردیسی به صورت باورهایی مرتبط با شخصیت‌های اسلامی، به حیات خود ادامه دادند.

کوه بی‌بی شهربانو در جنوب تهران، که زیارتگاهی باستانی است، غاری دارد که مردمــان بســیار بــه دیدن آن می‌روند. این غــار عنصر مهمی در ســاخت منطقه زیارتی برای اتصال به امر قدسی بوده‌است.

شخصیت بی‌بی‌شهربانو، که تاریخ موثقی ندارد، عامل تداوم اهمیت این مکان در دوران اسلامی بوده است. منظر کوه با پنجره‌ای بر صخره آن، که رنگ سبز و حفاظ سفید منقوشی دارد؛ مردمان این ناحیه کوه و غار آن را گرامی می‌دارند و نور را هم منشأ خیر می‌شمارند.


🔖مجله منظر، شماره 28

🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🔴منظر شهری


👤#احمد_علی_فرزین
دکتری معماری، دانشگاه تهران


🔸نمی‌توان از کنار هم چیدن و یا ترکیب عناصر معماری اسلامی به الگوی شهر اسلامی دست یافت.

🔸می‌توان از طریق مؤلفه‌‌های سازنده ادراک مردم از شهر مانند فضاهای زیارتی، با ایجاد رابطه‌ای روشن و قابل درک میان این اماکن، مردم و شهر، به منظر شهر اسلامی نزدیک شد.

#نظر_آنلاین
#مطالعات_راهبردی
#پژوهشکده_نظر
#منظر_شهری


🆔 مطالعات راهبردی پژوهشکده نظر
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴تهران به یک عرصه دائمی گفتمان شهری نیاز دارد


👤#لیلا_سلطانی


راهبرد برون رفت از دور باطل تهیه چندین و چندباره طرح برای عرصه‌های کلان مقیاس شهر چیست؟

🔸از زمان تهیه طرح‌های توسعه شهری تهران تاکنون، بسیاری از محدوده‌های شهری بویژه عرصه‌هایی که در مقیاس منطقه و فرامنطقه‌ای تاثیرگذارند، همچنان بلاتکلیف هستند.

🔸برای هر یک از این اراضی گاه تا چندین طرح مصوب کمیسیون ماده پنج وجود دارد. محله نفرآباد، اراضی قلعه مرغی، راه آهن تهران تبریز و صدها عرصه دیگر بارها (در بازه‌هاي زماني متفاوت و با رويكردهاي مختلف) مورد برنامه‌ریزی قرارگرفته‌اند. اما عليرغم صرف منابع مادي و غيرمادي (هزينه، زمان، نيروي انساني و ...) با تغییر رویکرد مدیران شهری، برهم خوردن موازنه قدرت، اعتراض شهروندان و ... اجرایی نشده‌اند.

🔸در فرايند موجود، طرح‌هاي تاثيرگذار در اتاق‌هاي دربسته دبیرخانه کمیسیون ماده پنج و توسط دامنه محدودي از متخصصين، با رويكرد از بالا به پايين، بررسي و ارزيابي شده و مورد تصميم‌گيري قرار مي‌گيرند. حال آنکه تصويب پروژه‌هاي توسعه شهري يك فعاليت جمعي مبتني بر مشاركت است.

🔹در واقع رویه تصویب حاضر، مبتنی بر نادیده انگاشتن مشارکت عمومی در مناسبات رسمی قدرت است. با توجه به خلا موجود، بازنگري در نحوه تصويب طرح در کمیسیون ماده پنج شهر تهران، مبني بر اخذ نظر و مشاركت جمعي با رويكردهاي متفاوت، به يك ضرورت و اولويت جدي براي مديريت شهر تبديل شده است. تهران به یک عرصه دائمی گفتمان شهری نیاز دارد تا ارتباط دوسویه بین مردم و مدیریت شهری ایجاد گردد.


#کمیسیون_ماده‌پنج_شهر_تهران
#فرایند_تصویب_طرح
#مشارکت_مردمی
#اطلاع_رسانی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/11/13 17:42:20
Back to Top
HTML Embed Code: