Telegram Web Link
چرا این بار چین را واسطه کردند؟
فریدون مجلسی

روزنامه آرمان ملی

در خبرها آمده است آمریکا این بار هم چین را واسطه کرده است که به جمهوری اسلامی ایران پیام بفرستد. پیامی که می تواند در ارتباط با منطقه و یا هر موضوع دیگری باشد. عملیات یمن البته می تواند علت ارسال پیام آمریکا به جمهوری اسلامی ایران باشد. جمهوری اسلامی ایران در مورد یمن بارها اعلام کرده است که ارتباطی با گروه های مسلح در این کشور که در دریای سرخ در حال انجام عملیات است ندارد، با این حال چون یمنی ها با سلاح های مختلف توانسته اند برای کشتی های مرتبط با اسرائیل مشکلاتی ایجاد کنند؛ آمریکا این ادعای جمهوری اسلامی ایران را نمی پذیرد. آنها معتقدند که حوثی ها گروه تقویت شده ای هستند که با تهران ارتباط نزدیکی دارند بالاخره زمانی که جمهوری اسلامی ایران رابطه خوبی با غربی ها ندارد و حوثی ها در برخی مواقع دست بالا را دارند و کشتی نفتی انگلستان را هم می زنند، غربی ها هر اتفاقی را پای تهران می گذارند. ضمن اینکه اگر تعداد برخوردها با کشتی ها از سوی یمن افزایش یابد آمریکا احتمالا به عنوان غرامت به سمت دستبرد به حساب های ایران که به علت تحریم ها در سایر کشورها بلوکه شده اند، حرکت می کند. چینی ها هم البته بیشترین منافع در تجارت دریایی را دارند زیرا بزرگترین تجارت خارجی جهان اکنون در دست چین است و کشورهای مختلف عربی در خلیج فارس و دریای سرخ با چین در حال معامله هستند. از این رو اقدامات یمن میتواند چین را هم که در این منطقه در حال تجارت است با چالش روبرو کند. البته یمن به خاطر نزدیکی روابط چین و ایران در هر صورت به کشتی های چین حمله نکرده است اما اگر نبرد در دریای سرخ اوج بگیرد آنگاه افراد دیگری هم می توانند در این میان با موشک های ناشناس به هر کشتی بزنند زیرا اگر نظم در دریای سرخ به هم بخورد سایر کشورها هم اجازه نخواهند داد برخی کشورها از این برهم خوردگی در امان بمانند. چینی ها البته از چنین مناقشه ای بیش از سایرین صدمه می خورند زیرا ابزار آنها برای ثروت افزایی، صادرات کالا از دریاست و چین البته بزرگترین [و تنها] خریدار نفت از ایران هم هست. از این رو چین را واسطه کرده اند تا به ایران پیام دهد که تهران در ارتباط با منطقه همکاری کند. تا ایران هم اعمال نفوذ کند زیرا ا گر جنگ بزرگی رخ دهد ده ها میلیون انسان بیگناه در معرض آسیب قرار می گیرند. جمهوری اسلامی ایران البته می تواند در اینجا نقشی تعیین کننده بازی کند و به اثبات برساند که به دنبال صلح در جهان بوده است. جمهوری اسلامی ایران این توان را دارد اما اینکه بخواهد از این توان استفاده کند یا نه بستگی به مقامات جمهوری اسلامی ایران و نگاه آنها به مساله فلسطین دارد. به نظر می رسد آنچه جمهوری اسلامی ایران می گوید، یعنی تلاش برای پایان دادن به جنگ در غزه، اکنون باید عملیاتی شود و این مورد البته به نفع ایران است

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️رأی دیوان بین‌المللی دادگستری علیه اسرائیل بیش‌تر از ضمانت اجرا، بار حقوقی و سیاسی دارد

▫️ایلنا

"ساسان کریمی" تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دیوان بین.المللی دادگستری گفت: البته باید توجه کرد، حکمی که صادر شد رای نهایی به معنای قضایی نیست. بلکه اولاً اعلام صلاحیت دیوان بین‌المللی دادگستری برای رسیدگی به این موضوع و دوم اظهارنظر در مورد شرایط کنونی است. گویی که اصل طرح موضوع و اعلام صلاحیت دادگاه واجد معنای حقوقی است و می­‌توان به خصوص از متن منتشر شده استفاده‌­های حقوقی کرد ولی می‌­دانیم که صدور رای نهایی در این زمینه گاهی در ابعاد چند سال به طول می­‌انجامد.وی افزود: ابتکار آفریقای جنوبی به خصوص به واسطه­ تاریخ معنادار آن کشور و همچنین همراهی کشورهای دیگر در این فقره، در موضوعی مشابه قابل توجه و شایسته بوده است و به خصوص نشان‌دهنده­ بُعد تازه‌­ای در مسأله فلسطین و اسرائیل است که از قضا می‌‌تواند همراهی و پشتیبانی کشورهای متحد و حامی اسرائیل را به تدریج کمرنگ کند. 

کریمی در پاسخ به این سوال در این بین ایران به چه شکل می‌تواند در ادامه این روند با آفریقای جنوبی همراه شود، گفت: واقعیت این است که اولاً ایران به واسطه­ عدم شناسایی اسرائیل، برای ورود به دعوا در سطح دولتی تحفظ دارد. وارد شدن به دعوا در دیوان بین‌‌المللی دادگستری که مرجع رسیدگی به اختلافات دولت­‌هاست به تعبیری موخر بر شناسایی است. البته سوابقی در سطح شرکت ملی نفت و غیره در این زمینه وجود دارد ولی باز هم می‌­توان آن را در سطح شرکت­‌ها و نه دولت‌­ها دید.

وی افزود: موضوع دیگر آنکه در صورت دخالت ایران، برخی کشورهایی که اکنون از موضوع حمایت می‌­کنند، ممکن بود دست از حمایت بردارند. بنابراین شاید در سایه حرکت کردن ایران امروز تصمیم بهتری باشد، تا کشوری مانند آفریقای جنوبی بتواند موضع حقوقی خود را به پیش ببرد. با توجه به سابقه­ موضوع، ورود ایران اولاً ممکن است وجه سیاسی را بر وجه حقوقی غلبه داده و کنشگران را در مسیر دیگری بیندازد و ثانیاً اساساً برای اسرائیل زمینه­ مظلوم‌نمایی، طرح موضوع خطر وجودی و بحث دفاع مشروع را فراهم آورد که بتواند به طریقی از موضوع دادگاه فرار کند.

کریمی در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان به نتیجه دادگاه امیدوار بود که نسل‌کشی‌ها در غزه و فلسطین متوقف و آتش‌بس صورت بگیرد، گفت: به زعم من خیر. دیوان البته به تعبیر دقیق آن دستور داده است که اسرائیل اقدامات تأمینی الزامی در خصوص اجرای دستورات دیوان از جمله برای جلوگیری از انجام اقدامات منجر به نسل‌کشی را انجام دهد. گویی که آراء دیوان بیشتر از ضمانت اجرا، بار حقوقی و پس از آن بار سیاسی دارند. تصمیمات دیوان بین­‌المللی دادگستری البته برای دولت‌­ها لازم الاجرا هستند ولی نهایتاً الزام به اجرای آنها از مسیر شورای امنیت ملل متحد است که حداقل به واسطه­ حضور ایالات متحده، در فضای کنونی و تا آینده قابل پیش‌بینی چنین فشارهایی به اسرائیل از آن طریق متصور نیست.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که در چه صورت اسرائیل می‌تواند به رای دادگاه تمکین کرده و نتیجه رای اجرایی شود، گفت: اسرائیل اعلام کرد خود را متعهد به اجرای این نظر یا هر قرار و رای دیگری از سوی دیوان نمی­‌بیند. چراکه از جانب شورای امنیت لااقل تاکنون احساس امنیت مطلق می‌­کند که فشاری را متحمل نخواهد شد. بنابراین به نظر می‌­رسد این مسیر به فشارهای سیاسی دولت‌­های خارجی و نیز فشارهای داخلی به دولت اسرائیل کمک می­‌کند. ضمن آنکه مهمترین جنبه­ موضوع خرق عادت محیط بین‌­المللی در خصوص اسرائیل، از بین رفتن مظلومیت نمایی‌­های آن و هنجارسازی تازه در این خصوص است که در میان مدت، تأثیر موثری بر معادلات این موضوع خواهند داشت.

کریمی در پاسخ به این سوال که در صورت توقف نسل کشی در فلسطین آیا شاهد کاهش تنش در منطقه و درگیری های نظامی خواهیم بود، گفت: بله. البته به نظرم اگر اراده بر فروکاستن از تنش‌­ها، بر اراده دولت نتانیاهو غلبه کند، امروز بازیگران مهم بین‌المللی و منطقه‌­ای (به جز روسیه) تنش در منطقه را به سود خود نمی­‌بینند و در اولویتشان نیست. بنابراین به نظر می‌­رسد همگان به طور بالقوه آمادگی کاهش تنش را داشته باشند. دولت نتانیاهو به عللی که می‌­دانیم بر این آتش می‌‌دمد ولی دیگران تا حد ممکن نیازمند ابتکاری برای مدیریت موضوع و کاهش تنش منطقه­‌ای هستند. به طور اصولی اما این رخداد تازه حقوقی، زمینه ساز رویه و مسیر تازه‌­ای در موضوع فلسطین است که شاید بتوان گفت در آینده به سود فلسطین و منطقه تمام شود یا به موضع ایشان کمک کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/واشنگتن تایمز/

▫️ترامپ یا بایدن؟ آمریکایی‌ها نباید به هیچ‌کدام رای بدهند

▫️ايسنا

#بخش_اول

با ورود آمریکا به سال انتخابات، هر روز کلیپ‌های تازه‌ای از صحبت‌های ۲ پیشتاز اصلی –ترامپ و بایدن- منتشر می‌شود که هر چه بیشتر آمادگی ذهنی این سیاستمداران آمریکایی برای ورود به کاخ سفید را زیر سوال می‌برد. این باور در میان است که اگر کسی به پای صندوق‌ها نرود، شاید در آن صورت بشود نامزدی را پیدا کرد که یک میلیون سال سن نداشته باشد و مات و مبهوت و پرت نباشد.

«جوزف کرل» در مطلبی برای روزنامه واشنگتن‌تایمز با اشاره به سال سرنوشت‌ساز آمریکا نوشت: دوایت دی. آیزنهاور در مقابل آدلای استیونسون. این آخرین باری است که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا همان دو نفر از انتخابات قبلی حضور داشتند. در سال ۱۹۵۲، آیزنهاور ۵۵ درصد از آرای مردمی را به دست آورد. او به جز ۹ ایالت، رای تمام ایالت‌ها را به دست آورد و کالج الکترال را ۴۴۲-۸۹ شکست داد.
چهار سال بعد، پس از پایان دادن به جنگ کره و با شکوفایی اقتصاد ایالات متحده، این دو بار دیگر با هم روبرو شدند. آقای آیزنهاور جمهوری‌خواه با کسب ۵۷ درصد از آرای مردمی و پیروزی در کالج الکترال ۴۵۷-۷۳، شکست بزرگ‌تری را بر رقیب دموکراتش تحمیل کرد.

ظاهرا جمهوری‌خواهان از انتخابات ۱۹۵۶ درس نگرفته‌اند، که ساده است: یک بازنده، بازنده است.دونالد ترامپ در سال ۲۰۲۰ متحمل شکست سنگینی شد (حتی یک کلمه از حرف‌های این رئیس‌جمهور سابق را باور نکنید؛ او متحمل شکست شد). چهار سال قبل از آن، آمریکایی‌ها دسته‌جمعی برای رأی دادن علیه هیلاری کلینتون شرکت کردند، اما در انتخابات گذشته، آنها به پای صندوق‌های رأی رفتند تا علیه آقای ترامپ رأی دهند.

جو بایدن؟ جو بایدن؟؟!! او پیش از این سه بار نامزد ریاست جمهوری شده بود و هر بار زودتر از موعد انصراف می‌داد (یک بار به اتهام سرقت ادبی که کاملا درست بود). بایدن حتی نتوانست یک سناتور دوره اولی از ایلینوی را برای نامزدی سال ۲۰۰۸ شکست دهد.
اما در ترامپ، او حریفی را پیدا کرد که می‌توانست آن را شکست دهد – آن هم به راحتی از زیرزمین خودش. او تقریبا کمپین خاصی نداشت، به کووید-۱۹ اشاره کرد و همچنان ۷ میلیون رای بیشتر به دست آورد و با ۳۰۶ رای در مقابل ۲۳۲ رای، الکترال کالج را به دست آورد.من ساعت‌ها و ساعت‌ها را صرف فهرست‌نویسی کرده‌ام که چرا بایدن یک کاندیدای وحشتناک بود و یک رئیس‌جمهور کاملا بد است. من حوادثی را به یاد می‌آورم که یکی بعد از دیگری، به از دست رفتن هوش و حواس ذهنی بایدن، تمایل او به گاف‌ها، سکندری خوردن و غلت خوردن او اشاره می‌کند.

پس حالا بیایید روی ترامپ تمرکز کنیم که در ژوئن امسال ۷۸ ساله خواهد شد و فقط چند سال از آقای بایدن کوچک‌تر است.آقای ترامپ این هفته در رویدادی در روچستر، نیوهمپشایر در اظهاراتی بی‌ربط گفت: «ما جنگ‌های جهانی را از قلعه‌ها بردیم. فورت بنینگ، فورت این، فورت آن، قلعه‌های زیادی... آنها این نام را تغییر دادند، ما از این قلعه‌ها جنگ را بردیم، آنها این نام را تغییر دادند، نام قلعه‌ها را تغییر دادند. بسیاری از مردم از این موضوع چندان راضی نیستند.»سپس آقای ترامپ جمله‌بندی را تغییر داد و دوباره همان حرف‌ها را برعکس گفت: «آنها نام بسیاری از قلعه‌های ما را تغییر دادند. ما از میان تعداد زیادی از این قلعه‌ها در دو جنگ جهانی پیروز شدیم و آنها این نام را تغییر دادند. این غیر قابل باور است.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/واشنگتن تایمز/

▫️ترامپ یا بایدن؟ آمریکایی‌ها نباید به هیچ‌کدام رای بدهند

▫️ايسنا

#بخش_پایانی

همچنین این هفته ترامپ در صحبت‌هایی گنگ و نامربوط گفت: «ما همچنین می‌خواهیم حمایت‌های قوی انجام دهیم تا از تلاش بانک‌ها و تنظیم‌کننده‌ها برای "بانک‌زدایی" کردن (de-bank) شما (احتمالا منظور گوینده ریسک‌زدایی de-risk باشد)، می‌دانید، از اعتقادات سیاسی‌تان، جلوگیری کنیم. کاری که آنها انجام می‌دهند، این است که می‌خواهند شما را بانک‌زدایی کنند. و ما می‌خواهیم بانک‌زدایی کنیم، به این فکر کنید. می‌خواهند حق شما را بگیرند. آنها می‌خواهند کشور شما را بگیرند، کارهایی که شما انجام می‌دهید. همه ماشین‌های برقی. بی‌خیال... اگه ماشین برقی میخواهی، خوب است اما راه دوری نمی‌روند. آنها بسیار گران هستند.»

بسیاری از چهره‌های آمریکایی اشاره کرده‌اند که نمی‌دانند منظور ترامپ از واژه دی‌بانک - بانک‌زدایی (de-bank) چه بوده است و حتی آن را مورد تمسخر قرار داده‌اند. احتمالا کلمه مدنظر ترامپ ریسک‌زدایی بوده باشد. این زمانی اتفاق می‌افتد که یک موسسه مالی حساب شخصی را ببندد که به نظر می‌رسد مجرمانه عمل می‌کند یا شخصی است که می‌تواند خطر اعتباری برای بانک داشته باشد.و البته، آقای ترامپ هفته گذشته رقیب جمهوری‌خواه خود در ریاست جمهوری و فرماندار سابق کارولینای جنوبی، خانم نیکی هیلی را مسئول و مقصر شورش ششم ژانویه در کنگره دانست، آن هم نه یک بار، بلکه بارها و بارها.

ترامپ در صحبت‌هایی تکه‌تکه و ناقص مدعی شد: «به هر حال، آنها هرگز جمعیت در ۶ ژانویه را گزارش نمی‌کنند. شما نیکی هیلی می‌شناسید، نیکی هیلی، نیکی هیلی، می‌دانید، آنها... آیا می‌دانید که آنها همه اطلاعات، همه شواهد، همه چیز را نابود کردند، حذف کردند و همه‌اش را نابود کرد. همه این‌ها را. به دلیل چیزهای زیادی ... مانند اینکه نیکی هیلی مسئول امنیت است - ما به او ۱۰۰۰۰ نفر، سرباز، گارد ملی، هر آنچه که بخواهند پیشنهاد دادیم. آنها آن را رد کردند. آنها نمی‌خواهند در مورد آن صحبت کنند. اینها افراد بسیار نادرستی هستند.»منظور ترامپ، نانسی پلوسی بود که در آن زمان رئیس مجلس نمایندگان آمریکا بود، نه خانم نیکی هیلی.

خانم هیلی که در انتخابات مقدماتی نیوهمپشایر پس از آقای ترامپ به مقام دوم دست یافت، بلافاصله به آقای ترامپ پرداخت. نیکی هیلی گفت: «آنها می‌گویند که او گیج شده، در مورد چیز دیگری صحبت می‌کرده و منظورش نانسی پلوسی بوده... او چندین بار در آن سناریو از من نام برد. نگرانی من این است که -- من حرف توهین‌آمیزی نمی‌زنم-- اما وقتی با فشارهای یک ریاست جمهوری روبرو می‌شوید، ما نمی‌توانیم شخص دیگری (مثل بایدن) را داشته باشیم و بپرسیم آیا آنها از نظر ذهنی برای انجام این کار مناسب هستند یا خیر.»

خانم هیلی، سفیر سابق ایالات متحده در سازمان ملل، خیلی رفتار دیپلماتیک نشان داد. او هوش روانی ترامپ را زیر سوال برد، در حالی که «هیچ چیز تحقیرآمیزی نگفته است.» آقایان ترامپ و بایدن هر دو پیرتر از آن هستند که رئیس جمهور شوند – خیلی‌خیلی پیر. به چند مثال دیگر نیاز داریم که این را ثابت کند؟

اما سوال بزرگ‌تر این است که جو بایدن و دونالد ترامپ چگونه بهترین نامزدهای ریاست جمهوری در یک کشور با جمعیت ۳۳۰ میلیون نفری هستند؟این یک گزینه برای روز انتخابات ۲۰۲۴ است. مشارکت نکنید. هیچکس پای صندوق ظاهر نشود. اگر هیچکدام رای نیاورند؛ اگر آقایان ترامپ یا بایدن حتی یک رای به دست نیاوردند، باید همه چیز را از نو شروع کنیم. شاید در آن صورت بتوانیم نامزدی را پیدا کنیم که یک میلیون سال سن نداشته باشد و مات و مبهوت و پرت نباشد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
بایدن خواهان تشدید تنش بر سر تایوان نیست

دکتر امیر هوشنگ میرکوشش در گفت‌وگو با ایلنا

کارشناس مسائل آمریکا گفت: تایوان در عرصه اقتصادی و به خصوص تکنولوژی جهانی نقش بسیار مهمی دارد و به همین دلیل تنش در این منطقه از سوی واشنگتن و چین چندان پذیرفته شده نیست.

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/tensionchinataw2024
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
▫️بررسی ابعاد موضع بریتانیا در مورد تشکیل کشور فلسطین

▫️ایلنا

"فریدون مجلسی"، کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به موضع بریتانیا در خصوص به رسمیت شناختن کشور فلسطین در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: در مورد موضع اخیر وزیر خارجه بریتانیا در خصوص تشکیل کشور مستقل فلسطین چندین نکته وجود دارد. نکته اول این است که سفیر تشکیلات خودگردان فلسطین در لندن بعد از حدود ۱۰۰ سال و در پاسخ به سخنان دیوید کامرون به بیانیه بالفور اشاره می‌کند. این بیانیه در نهایت باعث پدیدار آمدن وضعیت فعلی است؛ به گونه‌ای که باید گفت این بیانیه اوضاع را به سمتی برد که اساساً درگیری میان فلسطینی‌ها و اسرائیل یا بالعکس آن را جاری قلمداد می‌کند. وزیر خارجه بریتانیا که سال‌های گذشته نخست‌وزیر این کشور بوده باید توجه داشته باشد که اگر اسرائیل قرار است سرزمین داشته باشد در مقابل فلسطینی‌ها هم باید سرزمین خود را داشته باشند و معتقدم که موضع اخیر لندن برخلاف واقعیات است و در نهایت بریتانیا باید کمی دقیق‌تر به این مسأله نگاه کند.

وی ادامه داد: این در حالیست که اگر بگوییم تشکیل دو کشور راه حل نهایی است بر همین اساس جنگ غزه حداقل یک دستاورد داشت و آن هم به رسمیت شناختن دولت فلسطین است. به نظرم اگر این طرح عملیاتی شود و ثروت کشورهای عربی هم به سمت فلسطین سرازیر شود، بسیاری از مشکلات حل و فصل خواهد شد. نکته دوم این است که سخنان وزیر خارجه بریتانیا در حقیقت ما را به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل ارجاع می‌دهد که خواهان تشکیل دولت فلسطین در کنار اسرائیل و بازگشت آن به مرزهای ۱۹۶۷ شده است. نکته سوم هم این است که لندن با اشاره به این موضوع در حقیقت به دکترین ملک عبدالله اشاره دارد. او گفته بود که تشکیل دولت فلسطین بر اساس قطعنامه سازمان ملل باید عملیاتی شود ولی در این مسیر اسرائیل اعلام کرده که باید دولت آتی غیرمسلح باشد و در مقابل تل‌آویو باید تا دندان مسلح بماند.

این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: این خواسته‌ها کاملاً غیرمنطقی است اما به هر ترتیب طرح دو کشوری می‌تواند صلح را برای منطقه به ارمغان بیاورد یا دستکم مجادلات را به پایین‌ترین سطح خود برساند. توجه داشته باشید که تل‌آویو استقلال کرانه باختری را مختل کرده و به نظرم تنها راه آن خریداری شهرک‌ها توسط اعراب و عقب‌نشینی اسرائیل است. به غیر از این روند معتقدم که مشکلات به قوت خود باقی خواهد ماند. مسئله اینجاست که سخنان وزیر خارجه بریتانیا در حالی مطرح شده که قبل از او، وزیر خارجه آمریکا هم این موضوع را مورد اشاره قرار داده بود اما باید توجه داشته باشیم که اجرای طرح دو کشوری به این راحتی پیش نخواهد رفت و اسرائیل هم موانعی را در این راستا ایجاد می‌کند. از نظر من در شرایط کنونی یک جنگ تمام‌عیار در جریان است و حماس هم ضربه‌های خود را به اسرائیل وارد آورده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اینکه مردم فلسطین از حماس حمایت می‌کنند، دلیلش کشته شدن هزاران نفر توسط اسرائیل است اما باید توجه داشت که تل‌آویو آزادی اسرا، سقوط حماس و عدم آزادی زندانیان فلسطین را مطرح کرده که نشان از یک سری موانع و اختلاف نظرهای جدی دارد. آمریکا به این نتیجه رسیده است که باید از طرح دو کشوری حمایت کند و اروپا هم به دنبال رخ دادن چنین اتفاقی است. کشورهای عربی هم با این مسئله موافق هستند اما به نظرم با تمام این مشکلات هر کاری که به کاهش تنش و تمام شدن این بحران بینجامد باید مورد تشویق قرار بگیرد. در غیر این صورت فقط ادامه جنگ هر دو طرف علیه یکدیگر مطرح خواهد بود که باید در نهایت یک سو بر دیگری فائق آید که این مسأله هم برای بسیاری از طرف‌های منطقه‌ای مانند عربستان سعودی به دلیل تأثیر بر توسعه آنها مورد قبول نیست.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️اختلاف کشورهای آسیای میانه بر سر ساخت خط لوله انتقال گاز به چین

▫️ایرنا

خط لوله جدید گاز «آسیای مرکزی - چین» (شعبه D) در مجموع ۹۶۶ کیلومتر طول دارد و از قلمرو پنج کشور ترکمنستان و ازبکستان (۲۰۵ کیلومتر)، تاجیکستان (۳۹۱ کیلومتر)، قرقیزستان (۲۱۵ کیلومتر) و چین (۱۵۵ کیلومتر) عبور می‌کند.پیش‌بینی می‌شود سالانه ۲۵ تا ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی از ترکمنستان از طریق این خط لوله به چین منتقل شود.

پیش بینی می‌شود خط D که در سال ۲۰۱۴ هزینه ای معادل ۶.۷ میلیارد دلار برایش برآورد شده بود، ۳۰ میلیارد متر مکعب گاز را در سال جابجا کند.اختلاف در قیمت‌گذاری انتقال گاز دلیل تاخیر در ساخت خط لوله جدید انتقال گاز «آسیای مرکزی - چین» است که سالیان درازی از آغاز ساخت آن می‌گذرد.

دربین کشورهای آسیای میانه، ترکمنستان بزرگترین تامین کننده گاز چین است که تاکنون از طریق خط لوله ازبکستان و قزاقستان گاز را ارسال می‌کرد اما خط لوله گاز آسیای مرکزی - چین (خط D) چهارمین خط انتقال گاز به چین است که باید از خاک تاجیکستان عبور کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
▫️علت اعتراض کشاورزان اروپایی چیست؟

▫️ایرنا

اعتراضات کشاورزان اروپایی در هفته گذشته به اوج خود رسید. روز چهارشنبه ۱۰ هزار نفر، با مسدود کردن صدها نقطه از بزرگراه‌های پاریس، دولت فرانسه را غافلگیر کردند. این کشاورزان روز بعد در مرکز شهر بروکسل، پایتخت بلژیک اعتراض خود را ادامه دادند. به گزارش گاردین، هزینه‌های بالا برای کشاورزان و قیمت پایین محصولاتشان از دلایل اعتراض آن‌ها است.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️نیویورک‌تایمز: اقدامات نظامی آمریکا در منطقه بازدارندگی بلندمدت ایجاد نمی‌کند

▫️ايسنا

"نیویورک تایمز" با اشاره به حملات اخیر آمریکا به عراق و سوریه که به نوشته این روزنامه می‌تواند به تشدید تنش‌ها در منطقه منجر شود،تاکید کرد اقدام نظامی هیچ‌گاه بازدارندگی بلندمدت ایجاد نمی‌کند.

آمریکا روز جمعه در پاسخ به حمله هفته گذشته به پایگاه نظامی این کشور در اردن که سه کشته و ده‌ها مجروح بر جای گذاشت،حملاتی را علیه آنچه مواضع گروه‌های مقاومت در عراق و سوریه عنوان کرد،انجام داد.روزنامه نیویورک‌تایمز نوشت برخی انتظار دارند که اقدام تلافی‌جویانه ایالات متحده به گروه‌های مقاومت در منطقه به پایان این درگیری‌ها منجر شود اما هنوز مشخص نیست که آیا نیروهای مختلفی که حملات زیادی را به پایگاه‌ها و کشتی‌های آمریکایی انجام داده‌اند،به این نتیجه خواهند رسید که منافع آن‌ها نیز با عقب‌نشینی تامین می‌شود یا خیر.انصارالله یمن که بخش‌هایی از این کشور را کنترل می‌کند، به‌رغم یک سری حملات آمریکایی-انگلیسی،از جمله حمله هوایی روز شنبه به یمن، همچنان به حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ ادامه داده‌ است.

▪️بایدن قصد تهدید مستقیم ایران را نداشت

رسانه نزدیک به دموکرات‌ها می‌نویسد: تا جمعه شب، هر اقدام نظامی از سوی ایالات متحده حساب شده و محتاطانه بوده که مشخصه رویکرد «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکاست.مقامات دولت گفتند که مرگ سربازان آمریکایی در اردن او را مجبور به واکنش شدیدتر کرد.بایدن باید روشن می‌کرد ایالات متحده به دنبال از بین بردن بسیاری از قابلیت‌های گروه‌هایی است که خود را «محور مقاومت» می‌نامند.این، اشاره‌ای است به مفهومی که گروهی متفرق از شبه‌نظامیان را در خاورمیانه که همگی مخالف اسرائیل و حامی اصلی آن،یعنی ایالات متحده هستند، متحد می‌کند.طبق روایت نیویورک تایمز، مشاوران بایدن به سرعت به این نتیجه رسیدند که حملات باید را تأسیساتی که گفته می‌شود توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران استفاده می‌شود،هدف قرار دهد اما رئیس‌جمهور آمریکا تصمیم گرفت تا عمدتاً به تأسیسات و مراکز فرماندهی حمله کند بدون اینکه هدفش از بین بردن رهبری نیروها یا تهدید مستقیم ایران باشد.

▪️هیچ بررسی جدی برای حمله به داخل ایران وجود نداشت

این روزنامه آمریکایی ادامه داد: یکی از مقامات ارشد دولت ایالات متحده پس از تکمیل دور اول حملات گفت هیچ بررسی جدی برای حمله به داخل ایران وجود نداشت و فاصله زمانی برای انجام حمله واشنگتن به ایرانیان و نیروهای نیابتی آن‌ها فرصت داد تا فرماندهان ارشد و سایر پرسنل را از پایگاه‌های خود تخلیه کرده و در مکان‌های امن پناه دهند.از نظر منتقدان بایدن،این احتیاط بیش از حد و ملاحظه بیش از حد است.

«کوری شاک» یک مقام دفاعی سابق آمریکا در دولت «جورج دبلیو بوش» که مطالعات سیاست خارجی و دفاعی را در موسسه «امریکن انترپرایز» هدایت می‌کند،گفت: اساس فکری مهم در سیاست خارجی بایدن اجتناب از تشدید تنش است. آن‌ها اشتباه نمی‌کنند که نگران تشدید تنش باشند اما در نظر نمی‌گیرند که این کار دشمنان ما را جسور می‌کند.ما اغلب نگران جنگ‌هایی هستیم که می‌توانیم برنده شویم و این، آن‌ها را تشویق می‌کند تا از ترس ما بهره‌برداری کنند.

▪️بیرون راندن آمریکا از منطقه هدف بلندمدت ایران است

نیویورک‌تایمز معتقد است این، لحظه‌ای است که ۲ استراتژی را که به نظر می‌رسد ایران دنبال می‌کند،فاش می‌کند. اولی، یک رویکرد کوتاه‌مدت مربوط به جنگ غزه است که در آن نیروهای مقاومت جبهه‌های متعددی را علیه رژیم صهیونیستی گشوده‌اند و حملات به پایگاه‌های آمریکایی را تشدید کرده‌اند تا واشنگتن را به‌عنوان حامی اصلی تل‌آویو برای دستیابی به آتش‌بس تحت فشار قرار دهند.یکی از مقامات ارشد آمریکایی اخیراً خاطرنشان کرد هنگامی که در نوامبر یک مکث کوتاه در غزه اعلام شد و اسرا مبادله شدند، این نیروها حملات خود را متوقف کردند.اما یک هدف بلندمدت دیگر نیز از سوی ایران وجود دارد: بیرون راندن آمریکایی‌ها از منطقه با کمک نیروهای مقاومت عراق و سوریه.

رسانه آمریکایی می‌نویسد:شواهد چند سال گذشته نشان می‌دهد که اقدامات نظامی آمریکا ممکن است توانایی‌های این گروه‌ها را کاهش دهد اما بازدارندگی طولانی مدت ایجاد نمی‌کند.نیویورک تایمز نوشت: در واقع، مذاکره بیشتر نتیجه‌بخش بوده است.زمانی که واشنگتن و تهران سال گذشته از طریق مذاکرات غیرمستقیم با میانجی‌گیری عمان و قطر برای آزادسازی ۶ میلیارد دلار درآمد نفتی مسدود شده ایران در ازای مبادله زندانیان مذاکره کردند، حملات به پایگاه‌های آمریکا در عراق و سوریه به میزان قابل توجهی کاهش یافت.

ایران و نیروهای مورد حمایت آن اکنون نیز تاکید کرده‌اند اگر آتش‌بس دائمی در غزه حاصل شود، اوضاع دوباره آرام خواهد شد.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️ذاکریان: آفریقای جنوبی می‌تواند شکایت علیه اسرائیل را به شورای امنیت ببرد/ رأی دیوان از اهمیت بالایی برخوردار است

▫️خبرآنلاین/ماهان نوروزپور

#بخش_اول

آفریقای جنوبی چهره‌ی اسرائیل و پشتیبان اصلی این کشور ایالات متحده‌ی آمریکا را به چالش کشید. در یازده ژانویه "رونالد لامولا"، وزیر دادگستری آفریقای جنوبی، با یک تیم حقوقی ارشد پرونده‌ی نسل کشی اسرائیل نسبت به مردم غزه را در دیوان بین‌المللی لاهه به بحث گذاشت. آفریقای جنوبی معتقد است که بمباران گسترده‌ و محاصره‌ی غزه در تضاد آشکار با کنوانسیون نسل کشی حقوق بشر است. تا به الان حداقل بیست و سه هزار نفر که ده هزار نفر از آن‌ها کودک بوده‌اند در تجاوز اسرائیل به غزه کشته شدند. در نتیجه ششم بهمن ماه دادگاه لاهه رای اولیه‌ی خود را در مورد اسرائیل صادر کرد. با دستور موقت دادگاه لاهه اسرائیل ملزم شده است که اقداماتی در راستای ممانعت از نسل کشی انجام دهد و ظرف یک ماه آینده به دادگاه لاهه یک گزارش بدهد. آیا واقعا این حکم قدرت بازدارندگی لازم را برای اسرائیل دارد؟ حکم دادگاه لاهه در تضاد با رای شورای امنیت و به معنای شکست شورا است؟ اگر اسرائیل به دستور دیوان عالی تن ندهد چه واکنشی در انتظارش است؟ در این مورد با "مهدی ذاکریان" استاد حقوق و سیاست بین‌الملل گفت و گو کردیم:

▪️اهمیت رای دادگاه لاهه در چیست و چه پیامی را به جهان می‌رساند؟

دستور موقت دیوان بین‌المللی دادگستری نشان می‌دهد که در جامعه‌ی بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه اولویت دارد و دولت‌ها نسبت به نقض این قواعد حساسیت دارند. حتی کشوری که روابط خصمانه‌ای با اسرائیل نداشته است و چه بسا روابط اقتصادی و سیاسی هم بین‌ آن‌ها در جریان بوده است به اقدامات اسرائیل حساسیت نشان می‌دهد و در دیوان نسبت به اسرائیل طرح شکایت می‌کند. دیوان هم این موضوع را می‌پذیرد. موضوع نسل‌کشی یکی از مصادیق فاحش نقض حقوق بشر است. دستور موقت دیوان هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. دیوان مهم‌ترین رکن حقوقی سازمان ملل متحد است. در جامعه‌ی بین‌المللی کشورها وقتی به اختلاف می‌خورند به دیوان بین المللی دادگستری رجوع می‌کنند. البته دیوان هنوز رای صادر نکرده بلکه دستور موقت داده است. اما در همین دستور موقت نیز از اسرائیل خواسته تا اعمال مشابه نسل‌کشی را متوقف کند و ظرف یک ماه گزارشی هم به دیوان ارائه بکند.

▪️آیا آفریقای جنوبی تنها از روی انگیزه‌ی بشر دوستانه این شکایت را مطرح کرده است؟

اینکه کشورها صرفا بر اساس انگیزه‌های بشردوستانه عمل نمی‌کنند و انگیزه‌های ملی، سیاسی و منفعت طلبانه نیز دارند؛ یک امر طبیعی است. اما همین شکایت آفریقای جنوبی نشان می‌دهد که حقوق بشر با منافع ملی‌ کشورها پیوند خورده است. کشورها به واسطه‌ی حقوق بشر به منافع بیشتری دست پیدا می‌کنند. همچنین این هشداری است برای دولت‌هایی که حقوق مردم خود را نقض می‌کنند یا به کشور دیگری حمله و حقوق مردم کشور دیگر را نقض می‌کنند. عملکرد دیوان نشان می‌دهد که کشورها باید بخاطر نقض حقوق بشر در برابر جامعه‌ی بین‌المللی پاسخ‌گو باشند. همین پاسخ‌گو بودن را از سمت آمریکایی‌ها نسبت به دیوان کیفری بین المللی وقتی افغانستان را اشغال کردند دیدیم. یعنی کشور بزرگی مثل آمریکا هم متوجه چنین حساسیت‌هایی هست. هلند و کانادا هم از سوریه، بخاطر نقض کنوانسیون مقابله با شکنجه شکایت کردند و اتفاقا دیوان در مورد سوریه هم دستور موقت صادر کرده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#حقوق_بین_الملل

▫️ذاکریان: آفریقای جنوبی می‌تواند شکایت علیه اسرائیل را به شورای امنیت ببرد/ رأی دیوان از اهمیت بالایی برخوردار است

▫️خبرآنلاین/ماهان نوروزپور

#بخش_پایانی

این یک هشدار برای همه‌ی کشورها است که مسائل حقوق بشری با جدیت پیگیری می‌شود. دستور موقت دیوان و رای آن هم این رویه را تحکیم می‌کند. پس در پاسخ به شما باید بگویم که منفعت ملی کشورها با سیاست جهانی و با حقوق بشر گره خورده است. کشورها چاره‌ای ندارند جز اینکه حقوق بشر را رعایت کنند حتی اگر انگیزه‌های سیاسی و منفعت طلبانه داشته باشند.

▪️آیا رای دیوان لاهه نمایانگر شکست و بی‌اهمیتی رای شورای امنیت است؟

خیر. هر رکنی در سازمان ملل وظایف خود را انجام می‌دهد. وظیفه‌ی شورای امنیت حفظ صلح و امنیت بین‌المللی است که حتی برای ایجاد صلح می‌تواند اقدامات قهری هم پیش بگیرد. اعضای دائم شورای امنیت یک قدرت وتو هم دارند. آن‌ها می‌گویند که اگر می‌خواهیم منافع متوازن و صلح ایجاد کنیم باید نفعی هم از این امر ببریم. به همین خاطر اگر قطع‌نامه‌ای در راستای منافع این پنج عضو دائمی نباشد یا نظم جهانی را با تهدید مواجه کند؛ با وتو از طرف یکی یا چندی از این اعضا مواجه می‌شود. در شورای امنیت بحث حق و باطل مطرح نیست بلکه بحث نظم و سیاست بین‌الملل مطرح است. شورای امنیت هم در مورد اسرائیل به قطع نامه رسید. البته نه قطع‌نامه‌ای که جلوی جنگ را بگیرد اما در راستای تسریع و تسهیل کمک‌های بشر دوستانه به مردم غزه قطع‌نامه صادر کرد.اما اینکه اسرائیل کنوانسیون مقابله با نسل‌کشی را رعایت کرده است یا نه در وظیفه‌ی شورای امنیت نیست و در وظیفه‌ی دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه است.

▪️اگر در پایان این مدت یک ماهه، اسرائیل همچنان به نسل‌کشی خود ادامه داد آیا دیوان توانایی استفاده از اقدامات قهرآمیز را دارد؟

خیر. دیوان که دارای نیروی نظامی نیست. اولا که اسرائیل از آغاز جلسه‌ی دیوان همکاری کرد. ادعای آن‌ها این است که دستور دیوان مشمول حال من نمی‌شود بلکه طرف مقابل من قصد نسل‌کشی یهودیان را دارد. اسرائیل تداوم عملیات های نظامی علیه خود و شهروندان اسراییل را نسل کشی یهودیان و ادامه هولوکاست معرفی می کند. اما به هر حال اسرائیل همکاری خود را به صورت سلبی با دیوان ادامه داد. من گمان می‌کنم گزارش خود را هم به دیوان ارائه کند. اما چنانچه اسرائیل دست از رفتار خصمانه‌ی خود برندارد؛ آفریقای جنوبی می‌تواند اعتراض خود را به شورای امنیت ببرد و آنجا تقاضای اقدامات متناسب با ناقض دستور موقت دیوان داشته باشد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/09/30 09:23:00
Back to Top
HTML Embed Code: