Telegram Web Link
▫️سناریوهای آینده فلسطین/ تشکیل کشور مستقل فلسطینی چه موافقان و مخالفانی دارد؟

▫️خبرآنلاین/رسول سلیمی

#بخش_پایانی

باتوجه‌به امتناع اعراب از اعزام نیرو و رد تشکیلات خودگردان فلسطینی برای ایفای نقشی خارج از چارچوب یک راه‌حل جامع، به نظر می‌رسد که تمرکز غرب در مرحله بعدی بر احیای روند صلح باهدف اجرای راه‌حل دو کشور خواهد بود.

درحالی‌که تحلیلگران غربی تأکید دارند که امریکا مصمم است تا تلاش بزرگی را برای اجرای راه‌حل دو کشور آغاز کند، بااین‌حال، عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر روز جمعه درحالی‌که از نخست‌وزیران اسپانیا و بلژیک در قاهره استقبال می‌کرد، گفته که اجرای راه‌حل دو کشور نیاز به‌رسمیت‌شناختن کشور فلسطین و آوردن آن به سازمان ملل متحد دارد.صرف‌نظر از موضع مصر، تلاش امریکا برای احیای راه‌حل دو کشور با موانع زیر روبه‌رو خواهد شد:

نخست اسرائیل و مشخصاً دولت بنیامین نتانیاهو است که با ایجاد یک کشور فلسطینی مخالف است و بر گسترش شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری بر مبنای کتاب مقدس اصرار دارد.

دوم، دولت بایدن با یک مانع داخلی مواجه خواهد شد که توسط کمپین انتخاباتی دونالد ترامپ رهبری می‌شود. اگر ترامپ پیروز شود، در حمایت بیشتر از اسرائیل تردید نخواهد کرد و تمایلی برای ایجاد یک کشور فلسطینی نشان نخواهد داد؛ بنابراین فرصت طلایی برای پیشبرد ایده دو کشور تا زمان انتخابات امریکا در سال آینده است.

سوم وضعیت حماس است. تمام سناریوهای ارائه شده در محافل غربی براین‌اساس صورت‌بندی شده که جنبش حماس از نظر نظامی شکست خواهد خورد. موضوعی که دور از انتظار است و در صورت تحقق آن احتمال ورود کرانه باختری و جبهه‌های مرزی لبنان به جنگ افزایش خواهد یافت و این موضوع تخمین‌ها از ورود مستقیم حامیان فلسطینی‌ها در یمن و عراق و سوریه را افزایش خواهد داد.

اگرچه اسرائیل، امریکا و اروپایی‌ها به دنبال نابودی حماس هستند؛ اما بخش مهم معادله فلسطین بعد از کشتار بی‌سابقه اسرائیلی‌ها حماس است که خشم فلسطینی‌ها از اسرائیل را در کادرسازی نسل‌های آینده مبارزان هدایت می‌کند؛ بنابراین معادله فعلی فلسطین بدون حضور حماس قابل‌حل نخواهد بود و پیشبرد هر ایده‌ای را با شکست مواجه خواهد کرد. در چنین شرایطی نزدیک‌ترین ایده برای اسرائیل ایجاد یک منطقه حائل بین اسرائیل و غزه خواهد بود که حق ورود به نوار غزه را در صورت لزوم حفظ خواهد کرد. اما به نظر می‌رسد برای اجرای هر ایده‌ای درباره آینده فلسطین کمتر از یکسان فرصت باقی است. انتخابات امریکا تمام معادلات را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. موضوعی که بایدن و اروپایی‌ها هم نگران آن هستند تا استمرار جنگ در غزه به سایر نقاط خاورمیانه کشانده نشود. به همین منظور دردسترس‌ترین راه‌حل را که اعراب هم با آن توافق نظر دارند، به‌رسمیت‌شناختن کشور مستقل فلسطین ارزیابی می‌کنند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
تغییر مسیر ایالات متحده در برابر چین: موقت یا طولانی؟

رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

نقریبا از دوره پس از جنگ سرد هژمونی به عنوان یک مفهوم مهم در نگرش ها و نظریه های مختلف روابط بین الملل و موثر در عرصه سیاست بین الملل مد نظر قرار گرفته است.مجموعه اتفاقات اخیر در حوزه آسیا و بویژه غربِ آن، موضوعی است که از دیدگاه کشورهای معارض با سلطه هژمونیک ایالات متحده بر جهان مثبت ارزیابی می شود. این یک واقعیت است اما تداوم آن می تواند دیدگاه های جدید تحلیلی به لحاظ نتایج و پیامدها برای کشورهای منطقه و جهان داشته باشد.

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/amagainstchina1402
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
▫️افغانستان بهشت امن داعش و القاعده/ چرا طالبان یار و زمین بازی تروریست‌ها تلقی می‌شوند؟

▫️خبرآنلاین

#بخش_اول

دولت افغانستان اراده ای برای مقابله با القاعده ندارد. طالبان در خلال مذاکرات دوحه متعهد به دوری گزیدن از گروه‌های تروریستی شد و پذیرفت که اجازه ندهد گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان به منظور اقدام علیه آمریکا و متحدان خود استفاده کنند؛ اما پیوندهای ایدئولوژیک، تاریخی و خانوادگی این گروه و القاعده بسیار قوی تر از آن است که بتوان از آنها چشم پوشی کرد.

وزارت خارجه آمریکا ۹ آذر در گزارش سالانه امنیتی خود، گزارش داد القاعده، داعش و دیگر گروه‌های تروریستی منطقه‌ای در افغانستان فعال باقی مانده‌اند. پس از انتشار گزارش سالانه ایالات متحده آمریکا درباره تروریسم، طالبان فعال بودن عناصر القاعده و داعش در افغانستان را رد کرد و مدعی شد افغانستان امن است.ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان ضمن طرح این ادعا که افغانستان طی دو سال حاکمیت خود برای هیچ کشوری تهدید نبوده است گفت: «این حکومت به‌ طور جدی مبارزه خود را در برابر هر پدیده‌ای که به ناامنی در افغانستان دامن بزند، آغاز کرده و و به طور موثر در برابر آن ایستادگی کرده است.بنابراین افغانستان دیگر امن است. اظهار وجود ناامنی در خاک افغانستان نابجاست و ما آن را رد می‌کنیم. تمام کشورها باید افغانستان را به عنوان منطقه‌ی امن بشناسند».

▪️داعش

پیش از تسلط مجدد طالبان بر افغانستان، سازمان ملل تخمین زد که داعش خراسان بین ۱۵۰۰ تا ۲۲۰۰ جنگجو در استان‌های کنر و ننگرهار همراه با هسته‌های کوچک‌تر در سایر نقاط کشور دارد. داعش از زمان قدرت گیری مجدد طالبان در افغانستان گرچه مورد تعقیب دولت طالبان بوده است اما توانسته است به حیات خود ادامه و عامل بسیاری از حملات تروریستی بخصوص بر علیه شیعیان هزاره در افغانستان باشد. به نظر می رسد که سرکوب طالبان در برابر داعش خراسان حداقل سه محور مختلف دارد: هدف قرار دادن اهداف با ارزش مانند رهبران ارشد داعش. جاسوسی گسترده در صفوف طالبان در جستجوی افراد خودی که برای داعش کار می کنند و مجازات بخش‌هایی از جمعیتی که تصور می‌شود با داعش همسو هستند، مانند جمعیت سلفی در شرق و شمال کشور.از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، داعش که این گروه را به دلیل توافق با آمریکا مورد سرزنش قرار می دهند، تلاش کرده اند تا وضعیت امنیتی کشور را وخیم کند و طالبان را به دردسر بیندازند. آنها بخصوص حملات شدیدی را علیه شیعیان به راه انداخته اند. بر اساس گزارش دیده بان حقوق بشر بیش از ۷۰۰ نفر هزاره در ۱۳ حمله در سال گذشته کشته شدند. دیده بان حقوق بشر گفت که پشت حملات به مساجد، مدارس و محل کار هزاره ها در سراسر افغانستان داعش خراسان بوده است. حملات داعش علیه مردم بی گناه افغانستان نه تنها امنیت در این کشور را مختل می کند بلکه با ایجاد این فکر که دولت طالبان توان تامین امنیت را ندارد باعث بدنامی دولت طالبان می شوند .جان سیفتون مدیر دادخواهی برای آسیا در دیده بان حقوق بشر در اینباره گفت: «مسئله این نیست که طالبان مسئول خشونت است. آنها مسئول عدم تامین امنیت کافی برای مردم خود هستند. اگر آنها می خواهند به عنوان مقامات حاکم عمل کنند، اولویت اول آنها باید محافظت از مردم خود در برابر خشونت این گروه شورشی باشد».

▪️القاعده

طالبان سابقه روابط نزدیک با القاعده دارد. دلیل اصلی حمله آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ و سرنگونی امارت طالبان در این کشور این بود که طالبان حاضر به تحویل اسامه بن لادن به آمریکا نشد. روابط نزدیک طالبان و القاعده تنها به اشتراک ایدئولوژی مربوط نمی شود بلکه پیوندهای خانوادگی هم آن را مستحکم کرده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️افغانستان بهشت امن داعش و القاعده/ چرا طالبان یار و زمین بازی تروریست‌ها تلقی می‌شوند؟

▫️خبرآنلاین

#بخش_پایانی

اگرچه رهبران طالبان در توافقنامه سال ۲۰۲۰ با ایالات متحده متعهد شدند که از تبدیل شدن افغانستان به بهشت گروه های تروریستی جلوگیری کنند، به نظر می رسد که کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا در کابل نشان دهنده روابط مستمر بین این دو گروه با یکدیگر است.بر اساس گزارش ژوئن ۲۰۲۳ سازمان ملل متحد، رهبران ارشد القاعده در افغانستان عمدتاً در کابل، کنر، قندهار و هلمند مستقر هستند و تعداد آنها به ده ها می رسد. از نظر سربازان پیاده، حدود ۴۰۰ جنگجوی القاعده در افغانستان حضور دارند و تعداد بستگان و هواداران این گروه در افغانستان به حدود ۲۰۰۰ نفر می رسد. این شبکه‌ها در بخش‌های جنوبی، میانه و شرقی کشور فعالیت می‌کنند. القاعده همچنین خانه های امنی را در کابل، هلمند، فراه و هرات ایجاد کرده است که به تبلیغات برای این گروه مشغول هستند. این سازمان همچنین سایت های آموزشی در هلمند، زابل و ننگرهار ایجاد کرده است و شرق افغانستان به ویژه ولایت های نورستان و کنر نیز میزبان اردوگاه های القاعده است.

▪️دلایل تداوم حیات القاعده و داعش در افغانستان

اصولا دولت افغانستان اراده ای برای مقابله با القاعده ندارد. طالبان در خلال مذاکرات دوحه متعهد به دوری گزیدن از گروه‌های تروریستی شد و پذیرفت که اجازه ندهد گروه‌های تروریستی از خاک افغانستان به منظور اقدام علیه آمریکا و متحدان خود استفاده کنند؛ اما پیوندهای ایدئولوژیک، تاریخی و خانوادگی این گروه و القاعده بسیار قوی تر از آن است که بتوان از آنها چشم پوشی کرد. به همین دلیل دولت طالبان سعی دارد برای کسب مشروعیت بین المللی وانمود کند که با القاعده ارتباطی ندارد و از آنها حمایت نمی کند اما در پشت پرده مراودات این دو گروه با هم ادامه دارد و طالبان عناصری مرتبط با القاعده را مسئول پست های کلیدی می کند. به عنوان نمونه طالبان تاج میر جواد را که یک فرمانده ارشد طالبان که یکی از رهبران سابق شبکه کابل بود- گروهی متشکل از عناصر طالبان و القاعده که حملات انتحاری را علیه ایالات متحده و دیگر نیروهای ائتلاف هماهنگ می‌کردند- به عنوان معاون اداره کل اطلاعات طالبان انتخاب کرده است.

اما در مورد داعش مسئله کاملا متفاوت است. داعش و طالبان از همان ابتدای فعالیت داعش در افغانستان با هم اختلاف داشتند و این اختلاف بعد از مذاکرات طالبان با آمریکا برای به دست آوردن دوباره قدرت در افغانستان عمیق تر و جدی تر شد. طالبان با تمام قوا برای مقابله با داعش تلاش می کند اما آنچه به داعش قدرت داده و شکست این گروه را در برابر طالبان با مشکل روبرو کرده این است که فقر شدید در افغانستان بسیاری از مردم را به عضویت در داعش که به جنگجویان خود حقوق خوبی پرداخت می کند متمایل کرده است و همچنین اختلاف در صفوف طالبان برخی از اعضای این گروه را به سمت داعش سوق داده و این دو عامل باعث جذب نیرو برای داعش شده و امکان شکست این گروه را کاهش داده است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️حاصل بحران اهداف تل آویو، مهاجرت عظیم فلسطینی‌ها به خارج از غزه است که عادی سازی روابط با اسرائیل را به تعویق می‌اندازد/کریدورهند-عربستان-اسراییل-اروپا تا وقتی جنگ اوکراین پایان پیدا نکند و روابط اروپا با روسیه عادی سازی نشود امکان اجرایی نخواهد داشت

▫️انتخاب

مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه معتقد است که کریدور هند-عربستان-اسراییل-اروپا  یک محور موازی در مقابل آن چیزیست که چینی‌ها در شمال مطرح می‌کنندو تا وقتی جنگ اوکراین پایان پیدا نکند و روابط اروپا با روسیه عادی سازی نشود و منطقه قفقاز و آسیا میانه و شرق اروپا آرام نشود، آن کریدور هم امکان اجرایی نخواهد داشت.

"قاسم محبعلی"، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه، درباره تمایل اعراب برای پیگیری کریدور هند، عربستان و اسراییل به «انتخاب» گفت: اعراب از سال ۱۹۸۲ صلح با اسراییل را انتخاب کردند و مسئله را از حالت عرب-اسراییل به حالت فلسطین-اسراییل تبدیل کردند. یعنی از فلسطین صرفا حمایت کنند نه اینکه وارد جنگ مستقیم با اسراییل شود. بر خلاف گذشته که کشور فلسطینی برای اعراب مطرح نبود بلکه موضوع سرزمین‌های عربی مطرح بود. بعدا هم این موضوع در طرح ۲۰۰۲ مطرح شد و کشور فلسطینی در حدود مرز‌های ۶۷ به رسمیت شناختند و تلاشی برای تشکیل آن کردند؛ بنابراین طی سال‌های اخیر نیز تلاش این بود که با اسراییل وارد تعامل شوند. در جنگ هم قطری‌ها با تل اویو گفتگو می‌کردند. نتیجتا انتخاب اعراب صلح است، مگر اینکه اتفاق ویژه‌ای رخ دهد که در جنگ هم خبری از آن نیست.وی در ادامه درباره به تعویق افتادن روابط اعراب و اسراییل با جنگ غزه بیان کرد: این موضوع بستگی به چگونگی پایان جنگ دارد و در حالت‌های مختلف باید بررسی شود.

اسراییلی‌ها می‌گویند ۳ هدف دارند از جمله نابودی حماس و آزادی گروگان‌ها و سیستم مدیریت جدید در غزه با حضور اسراییل و بدون حضور حماس و فلسطینی‌ها که طبیعتا یک بحران تولید می‌کند. حاصل بحران اهداف اسراییل، مهاجرت عظیم فلسطینی‌ها به خارج از غزه است و عادی سازی روابط با اسراییل را به تعویق می‌اندازد. اگر آتش بس کامل برقرار شود و مدیریت غزه در همان نقطه باقی بماند آن وقت ممکن است روند عادی سازی روابط اعراب و اسرییل تسریع هم بشود. اما احتمال گسترش جنگ به لبنان و سوریه و مداخله نظامی بیشتر اسراییل هم وجود دارد.

محبعلی درباره احتمال اجرا کریدور هند-عربستان-اسراییل-اروپا گفت: این کریدور یک محور موازی در مقابل آن چیزیست که چینی‌ها در شمال مطرح می‌کنند و عملا با جنگ اوکراین آن هم معلق است. تا وقتی جنگ اوکراین پایان پیدا نکند و روابط اروپا با روسیه عادی سازی نشود و منطقه قفقاز و آسیا میانه و شرق اروپا آرام نشود، آن کریدور هم امکان اجرایی نخواهد داشت. اروپا و آمریکا و غرب و هند و حتی ژاپن علاقه مندی زیادی به کریدور اعراب و اسراییل دارند. حتی خود چینی‌ها هم علاقه‌مند باشند از طریق پاکستان به این منطقه وصل شود، چون چشم انداز روشنی برای عادی سازی روابط بین روسیه و اروپا نمی‌بینند. جدا از اینکه این کریدور چقدر اجرایی است، یک پروژه بزرگ در مقابل یک پروژه بزرگ دیگر است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️محاکمه نتانیاهو برای کنار زدن وی از سیاست توسط مخالفانش است/حامیان اسرائیل از عکس‌العمل‌ها در باب‌المندب نگران هستند

▫️ایلنا

«علی‌اصغر زرگر» کارشناس مسائل منطقه در تشریح دلایل و ابعاد شروع محاکمه نخست‌وزیر اسرائیل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: به نظر می‌آید که اختلافات داخلی در اسرائیل نشان از گسست و از هم پاشیدگی اجماع اولیه در قبال جنگ غزه دارد. اسرائیل در جنگ غزه آنگونه که می‌خواست به اهداف خود نرسیده و حتی فرانسه هم این موضوع و عدم امکان‌پذیری ریشه کن کردن حماس را مورد تایید قرار داده است. این در حالیست که تل‌آویو به دنبال آن بوده که غزه را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کرده تا در نهایت بتواند پاکسازی تمام و کمال آن را در دستور کار قرار دهد و تمام این گزینه‌ها باعث شده تا چند دستگی در اسرائیل به وجود بیاید.

وی ادامه داد: در این بین بسیاری از مقامات و ناظران و حتی تحلیلگران سیاسی در اراضی اشغالی معتقدند که راهکار اولیه در این مورد این است که نتانیاهو از قدرت کناره‌گیری کند و دومین راهکار هم این است که اگر وی در این مورد مخالفت کرد، می‌بایست به زیر کشیده شود و همین مسأله حالا به دو دستگی در اراضی اشغالی دامن زده است. در این بین مخالفان نخست‌وزیر اسرائیل به دنبال کنار زدن او و کابینه منتسب به وی هستند تا در نهایت بتوانند شخص دیگری را روی کار بیاورند تا بتواند حفظ آبرو کرده و یک راهکار نهایی برای پایان دادن به جنگ غزه پیدا کند. اینکه گفته می‌شود محاکمه نتانیاهو به اتهام‌هایی مانند خیانت در امانت، کلاهبرداری و فساد گسترده در دستور کار دستگاه قضایی اسرائیل قرار گرفته دقیقاً به این معناست که مخالفان  وی می‌خواهند او را کنار بزنند و یا مجبور به کنار کشیدن از قدرت کنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: باید توجه شود که کابینه اسرائیل و ائتلاف فعلی که میان نتانیاهو و احزاب رادیکال اسرائیل شکل گرفته بعد از چندین‌بار انتخابات به وجود آمده و همین موضوع به نوعی می‌تواند یک مانع برای منحل کردن کابینه فعلی باشد. اما باید توجه شود که حامیان نتانیاهو مانند ایالات متحده، فرانسه و انگلیس هم به دنبال یک راه حل مشخص و نهایی برای جنگ در غزه هستند. واقعیت این است که عکس‌العمل یمنی‌ها در باب‌المندب و دریای سرخ به شدت اسرائیل و حامیان غربی آنرا ترسانده و به نوعی موجب اختلال در روند کشتیرانی اسرائیل شده است. در این میان ایالات متحده، انگلیس و سایر کشورهای غربی نمی‌خواهند به هر ترتیب که شده بیش از این به نفع اسرائیل و در جریان جنگ غزه هزینه بدهند یا دامنه این نزاع تا دریای سرخ کشیده شود.

وی افزود: این گزینه‌ها را باید در کنار عدم ثبت دستاورد جدی از سوی نتانیاهو و تیم وی با محوریت پرونده غزه قرار داد که نشان می‌دهد مخالفان آن هیچ راهی جز کنار زدن نتانیاهو پیدا نکرده‌اند. در این بین سکوت کشورهای عربی مانند قطر یا عربستان هم جایز نیست و آنها هم در حال اعتراض نسبت به این ماجرا هستند؛ چراکه آنها در گذشته اعلام کرده بودند که مردم غزه می‌توانند به شمال این منطقه بروند اما هم اکنون، این منطقه همچنان در اشغال اسرائیل قرار دارد و در جنوب غزه هم جنگ در زمین و از هوا جریان دارد و هیچ راهی جز برقراری آتش‌بس  وجود ندارد.

زرگر در پایان خاطرنشان کرد: اگر آتش‌بس رخ ندهد تنها گزینه کنار کشیدن یا کنار زده شدن نتانیاهو از قدرت خواهد بود. باید توجه داشت که اسرائیل از سوی آمریکا و غرب در این منطقه مستقر شده و رشد پیدا کرده است و به همین دلیل معتقدم که اگر واشنگتن و لندن اراده کنند، به راحتی می‌توانند بدون طی تشریفات دادرسی در دادگاه‌های رژیم صهیونیستی، نتانیاهو را از قدرت کنار بزنند و حتی صادرات تسلیحات به اراضی اشغالی را متوقف کنند. بر همین اساس باید بگویم که نظر آمریکا و انگلیس در مورد سقوط سیاسی نتانیاهو و کنار زده شدن او از عالم سیاست هم مهم خواهد بود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#محیط_زیست_و_روابط_بین_الملل

#انتشار_کربن_صفر

▫️امضای منشور جهانی کربن‌زدایی

▫️دنیای‌اقتصاد/حمید ملازاده

#بخش_اول

 بیست‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وهشتمین کنفرانس اعضای کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌متحد موسوم به کاپ۲۸ (COP۲۸) در امارات‌ متحده‌عربی بر پیشبرد تلاش‌های جهانی برای مبارزه با تغییرات اقلیمی در راستای توافق پاریس متمرکز شده و در همین راستا ۵۰ شرکت بزرگ نفت و گاز، از جمله شرکت‌های ملی و بین‌المللی نفت، منشور کربن‌زدایی نفت و گاز (OGDC) را در دبی امضا کردند.به گزارش تارنمای offshore-energy، این منشور، شرکت‌های امضا کننده را متعهد می‌کند تا سال‌۲۰۵۰ به هدف "انتشارخالص کربن‌صفر" دست‌یابند، تا سال‌۲۰۳۰ به مشعل سوزی پایان داده و انتشار متان را به حداقل برسانند.

این ابتکار بخشی از جریان شتاب‌دهی به روندکربن‌زدایی جهانی است که هدف آن تغییر سیستم‌های تولید انرژی، کاهش انتشار کربن  و محدود ساختن گازهای گلخانه‌ای غیر‌از CO۲ است. این منشور تاریخی، اقدامی موثر در جلوگیری از آثار مخرب زیست‌محیطی در جهان محسوب می‌شود. صندوق دفاع از محیط‌زیست، تعهد OGDC به کاهش آلودگی متان را به‌عنوان یک گام اساسی می‌بیند که می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی بر کاهش تغییرات آب‌و‌هوایی داشته‌باشد.به‌طور کلی، این منشور نشان‌دهنده یک تغییر قابل‌توجه در صنعت نفت و گاز برای حرکت به سمت شیوه‌های زیست‌محیطی پایدارتر است.

شرکت‌کنندگان در کاپ ۲۸ امیدوارند با بستن قراردادهایی که جهان را قادر به برآورده‌کردن الزامات توافق‌نامه پاریس می‌کند، اقدامات اقلیمی را سریع‌تر پیش ببرند. راه‌اندازی منشور کربن‌زدایی جهانی که توسط ۵۰شرکت نفت و گاز در تلاش برای سرعت‌بخشیدن به اقدامات اقلیمی امضا شد، به‌عنوان گامی تاریخی ارزیابی می‌شود. این ۵۰شرکت، بیش از ۴۰‌درصد از تولید جهانی نفت را در اختیار دارند و بیش از ۶۰‌درصد آنها شرکت‌های ملی نفت هستند؛ بیشترین تعداد شرکت‌های ملی نفت که تاکنون متعهد به ابتکار کربن‌زدایی شده‌اند.

▪️تحقق اهداف انتشار کربن خالص صفر

سلطان الجابر، رئیس COP۲۸، در توضیح این موضوع تاکید کرد: «راه‌اندازی OGDC اولین گام بزرگ است؛ ولی برای تحقق اهداف انتشار کربن خالص صفر در سال‌۲۰۵۰، نیاز به اقدامات بیشتری داریم.» رسیدن به این هدف، مستلزم سرمایه‌گذاری در سیستم‌های انرژی آینده از جمله انرژی‌های تجدیدپذیر، سوخت‌های کم‌کربن و فناوری‌های پیشرفته همراه با افزایش شفافیت از جمله افزایش اندازه‌گیری، نظارت، گزارش‌دهی و تایید مستقل انتشار گازهای گلخانه‌ای و به‌کارگیری آنها در کاهش انتشارکربن است. این ۵۰ شرکت همچنین موافقت کردند تا برای تسریع کربن‌زدایی، بهترین شیوه‌ها را تا سال‌۲۰۳۰ برای کاهش شدت انتشار آلاینده‌ها، کاهش فقر انرژی و ارائه انرژی ایمن و مقرون‌به‌صرفه برای حمایت از توسعه همه اقتصادها به‌طور جمعی اجرا کنند.

طرح ابتکاری کربن‌زدایی جهانی بر سه رکن کلیدی متمرکز است: ۱. تصمیم‌گیری در مورد سیستم‌های انرژی فردا، ۲. کربن‌زدایی از سیستم‌های انرژی امروز، ۳. هدف‌گذاری برای حذف متان و سایر گازهای گلخانه‌ای غیر‌از CO۲.

"منشور کربن‌زدایی" یک طرح جامع برای تغییرات گسترده در سیستم‌های انرژی است که به تقاضا و عرضه سوخت به‌صورت همزمان می‌پردازد. تغییر اقلیم یک چالش جمعی است که نیازمند اقدام متمرکز از سوی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان انرژی، تغییرات اساسی در جامعه و بخش انرژی و همچنین همکاری بین‌المللی برای پیشبرد انتقال انرژی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای است. امضاکنندگان منشور کربن‌زدایی شامل شرکت‌های ملی NOC وشرکت‌های بین‌المللی IOC هستند. برخی از شرکت‌های ملی امضاکننده این منشور عبارتند از: شرکت ملی نفت لیبی، امارات، ازبکستان، مالزی، اندونزی، عربستان، جمهوری‌آذربایجان، عمان، پاکستان و بحرین.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#محیط_زیست_و_روابط_بین_الملل

#انتشار_کربن_صفر

▫️امضای منشور جهانی کربن‌زدایی

▫️دنیای‌اقتصاد/حمید ملازاده

#بخش_پایانی

کاپ ۲۸ مدعی است که بر سر یک نقشه‌راه شفاف برای تسریع پیشرفت از طریق انتقال انرژی و رویکرد «هیچ‌کس را پشت‌سر نگذار»، برای اقدام فراگیر آب و هوا، به توافق رسیده‌است. مگ اونیل، مدیرعامل وودساید، خاطرنشان کرد: «این منشور به تسریع اقدامات اقلیمی و دستیابی به تاثیرات مثبت در بخش‌های نفت و گاز اختصاص دارد و قرار است از طریق همکاری با دولت‌ها، مشارکت با فناوری و بخش‌های مالی برای به‌دست آوردن نتایج کل‌نگر و تعامل با مشتریان و سایر صنایع انرژی بر، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای را تسریع می‌کند.» وودساید در حال‌حاضر متعهد به کاهش انتشار کربن تا سال‌۲۰۳۰ و تحقق انتشارکربن صفر خالص تا سال‌۲۰۵۰ یا زودتر است. این شرکت همچنین بر روی به حداقل رساندن انتشار متان متمرکز است. در سال‌۲۰۲۲، انتشار گاز متان این شرکت حدود ۰.۱‌درصد از حجم تولید بود.

▪️تاثیرگذارترین اقدام اقلیمی بین‌المللی

صندوق دفاع از محیط‌زیست (EDF) یک سازمان غیردولتی (NGO) است که به‌دنبال راه‌هایی برای تمیز‌کردن هوا، کربن‌زدایی کشتی‌ها و کاهش آلودگی متان است و معتقد است که تعهد متان مندرج در منشور کربن‌زدایی نفت و گاز می‌تواند «تاثیرگذارترین اقدام اقلیمی بین‌المللی در چند دهه‌اخیر باشد.» رئیس EDF، فرد کروپ، می‌گوید که این ۵۰شرکت، مسوول ۴۰‌درصد از تولید جهانی نفت، موافقت کرده‌اند که «عملا آلودگی متان خود را حذف کنند.» منشور کربن‌زدایی نفت و گاز به‌دنبال یک تلاش چند ماهه برای متقاعد‌کردن تولیدکنندگان عمده نفت و گاز برای کاهش ردپای متان امضاشده و شرکت‌ها را متعهد کرده تا آلودگی متان را تا سال‌۲۰۳۰ به ۰.۲‌درصد در عملیات تولید خود برسانند.

کروپ که از مشارکت بسیاری از شرکت‌های ملی نفت و گاز که عمدتا در گفت‌وگوی گاز متان غایب بوده‌اند، «خشنود است» و معتقد است که این منشور می‌تواند انتشار گاز متان را به ازای هر امضاکننده‌ به میزان ۸۰ تا ۹۰‌درصد کاهش دهد. رئیس EDF معتقد است که این منشور، همراه با مقررات متان نهایی شده توسط دولت ایالات‌متحده و اقدامات در اجلاس امارات-چین-آمریکا، «تاثیرگذارترین اقدام» در ۳۰ سال‌گذشته برای کاهش سرعت میزان گرم‌شدن کره‌زمین است.» به رغم این گام بزرگ رو به جلو، کارهای بیشتری برای مدیریت بحران آب و هوا باید انجام شود. از صنعت نفت و گاز انتظار می‌رود به کاهش متان دل خوش نکند و اقدامات بیشتری در این زمینه انجام دهد. طرز فکرها و اقدامات سنتی این آرزو را برآورده نخواهد کرد. غول‌های نفتی باید به‌سرعت زمینه‌های لازم برای استقرار انرژی پاک را فراهم کنند.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️اسرائیل سناریویی شبیه ۱۱ سپتامبر را برای غزه ترسیم کرده است/ اگر حمله جدیدی پس از تشکیل دولت فلسطینی انجام شود، اسرائیل کرانه باختری را شخم می‌زند

▫️ایلنا

«مهدی مطهرنیا» کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به گمانه‌زنی‌ها واشنگتن مبنی بر احتمال طولانی شدن جنگ غزه تا ژانویه ۲۰۲۴ در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: از روز نخست این درگیری به این موضوع اشاره کردم که این جنگ همانند جنگ ۲۲ روزه غزه یا جنگ ۳۳ روزه با حزب‌الله لبنان نیست؛ بلکه عناصری مانند زمان، مکان و حتی زبان همراه با آن ماده، حاکم بر پدیده‌ها و پدیدارهای سیاسی هستند. این چهارگانه‌ها می‌توانند روند یک تحول را به هم بریزند. زمان رخ دادن جنگ و مکان آن از نظر نظامی از سوی حماس، و ادبیاتی که اسرائیل برگزیده به انضمام حمایت ایالات متحده، به عنوان ماده اصلی حمایتگر آن نشان می‌دهد که واشنگتن می‌داند که چگونه اوضاع پیش خواهد رفت.

وی ادامه داد: اینکه می‌گویند آمریکا نمی‌داند در این پرونده چه کار کند در سطح لیتانی (روئین و ابتدایی) می‌تواند قابل رؤیت باشد اما در سطوح عمیق‌تر اینگونه نیست؛ بلکه نشان می‌دهد که چیزی شبیه به ۱۱ سپتامبر و مسائل بعد از آن در دستور کار ایالات متحده خواهد بود که نشان‌دهنده ادامه جنگ با روش‌های گوناگون است. آمریکایی ها سناریوی بدیل تئوری درگیر کردن آمریکا در طغیان ها و جنگ ها را طراحی کرده‌اند. البته در این میان هنوز پیروز جنگ مشخص نیست و هر طرف می‌تواند مدعی پیروزی در جنگ باشد. ایالات متحده امروز با تجربه عراق و سوریه وارد میدان شده و از اسرائیل در حوزه عقلانیت و خِرد استراتژیک بهره می‌برد. به همین دلیل معتقدم که سناریو را به صورتی که خودشان می‌خواهند مهندسی خواهند کرد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: این در حالیست که حماس کاری کرده است که توجه آمریکا به شرق به خصوص روسیه و چین کمتر شود اما به موازات این روند ارتباط تل‌آویو و واشنگتن همچنان بر اساس راهبردهای کلی دو طرف جلو می‌رود. اسرائیلی‌ها نیز بیشتر به واشنگتن وابسته شده‌اند. برآورد ایالات متحده این است که بتواند جنگ را هدایت کرده و ادامه دهد که البته در مقابل، پیامدهایی هم برای اسرائیل وجود دارد. در نهایت این پیوندهای آمریکا و اسرائیل ادامه خواهد داشت اما باید توجه کرد در حالی که هجمه‌ها بر نوار غزه افزایش پیدا می‌کند، همگرایی اعراب با اسرائیل هم قابل مشاهده است که نمونه آن را می‌توان سفر اسحاق هرتزوگ، رئیس رژیم صهیونیستی به امارات و حتی ملاقات و دست دادن وی با امیر قطر در حاشیه اجلاس آب و هوای امارات دانست.

وی افزود: باید توجه داشت که ضد واقعه امری غافلگیرانه نیست بلکه می‌توان آن را غافلگیرانه جلوه داد تا از آن بیشترین بهره‌برداری توسط اسرائیل انجام شود. اکنون هم می‌گویم ممکن است جنگ در غزه برای مدتی متوقف شود اما دامنه این مخاصمه مسلحانه صرفاً به مرزهای غزه محدود نخواهد شد، بلکه حزب‌الله در شمال اراضی اشغالی همچنان حضور دارد و اوضاع را رصد می‌کند. در این میان باید متوجه بود که اگرچه برخی کشورها نظام دو دولتی را قبول ندارند اما در لایه‌های زیرین این موضوع مورد پذیرش آنها است ولی به موضع رسمی آنها تبدیل نمی‌شود. از این جهت معتقدم اگرچه در رسانه‌های ایالات متحده اطلاعات دست اول ارائه می‌شود اما این اطلاعات به صورت کاملاً هوشمندانه مطرح شده تا بتواند اثرات خود را بر افکار عمومی و روندهای سیاسی و امنیتی باقی بگذارد.

مطهرنیا گفت: آنچه مسجل خواهد بود این است که از منظر منطق استراتژیک،غزه برای اسرائیل به عنوان یک «سرزمین ناخوب» معنا دارد. اگرچه در کرانه باختری، تشکیلات خودگردان فلسطین به عنوان یک دولت مستقر شناخته می‌شود اما اگر حماس مجدداً ظهور پیدا کند و دست به اقدامی علیه اسرائیل بزند که در نهایت منجر به پدیدار شدن یک حفره جدید حاکمیتی و امنیتی شود، بدون تردید اسرائیل، در صورت تشکیل دولت واحد فلسطینی و در صورت بروز درگیری مجدد، کرانه باختری را همانند غزه شخم خواهد زد و به راحتی از آن خارج نخواهد شد. به همین جهت در تصویر کلان و با توجه به پرونده اوکراین، یک سناریوی مشابه، با مرکزیت اسرائیل را می‌توان مشاهده کرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر دولت فلسطینی هم بعد از جنگ تشکیل شود این به معنای پدیدار شدن سرزمینی در جهت تامین امنیت اسرائیل است. اگر به گونه‌ای دیگر اوضاع جلو برود تل‌آویو حملات خود علیه کرانه باختری را شروع می‌کند و در نهایت ممکن است آن را به اراضی اشغالی الحاق کند. ایجاد امنیت نسبی به عنوان سومین گام بعد از توازن ضعف و صدور ناامنی به منطقه در همین راستا معنا پیدا می‌کند که در نهایت گام‌های ایالات متحده برای چرخش به سمت شرق آسیا را در مراحل بعد از عبور از چالش‌های این منطقه پدیدار می‌کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
#اقتصاد_و_روابط_بین_الملل

#اقتصاد_بین_الملل

▫️اقتصاد جهان در سال عدم تعادل

▫️دنیای‌اقتصاد/ربکا گِلدارد،مجمع جهانی اقتصاد

#بخش_اول

تقریبا در اواخر هر سال، بسیاری از اندیشکده‌ها، مراکز علمی و تحقیقی و مجلات/روزنامه‌ها، پیش‌بینی‌هایی از تحولات سال بعد ارائه می‌دهند و در این پیش‌بینی‌ها، تحلیل‌ها و برداشت‌های خود را هم منتشر می‌کنند. در این میان «د» (مجمع جهانی اقتصاد) هم ارزیابی خود را از تحولات سال ۲۰۲۴ ارائه می‌دهد. اما آنچه در پیش‌بینی بسیاری از سازمان‌ها و نهادها مشترک است، جنگ اسرائیل و حماس (در خاورمیانه)، جنگ روسیه و اوکراین (در اروپا) و حمله احتمالی چین به تایوان (در آسیا) است.

۱. بانک‌ها می‌گویند رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۴ کند خواهد شد

یک‌سری از بانک‌های پیشرو می‌گویند که رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۴ به دلیل نرخ‌های بهره بالا، افزایش قیمت انرژی و کندی رشد دو اقتصاد برتر جهان، کاهش بیشتری خواهد یافت. آنها هشدار می‌دهند که خطر ژئوپلیتیک و جنگ در اوکراین و خاورمیانه نیز می‌تواند به بدتر شدن چشم‌انداز مالی جهانی کمک کند. براساس پیش‌بینی نظرسنجی رویترز، رشد جهانی می‌تواند در سال آینده از ۲.۹درصد به ۲.۶‌درصد کاهش یابد. در حالی که اقتصاددانان به طور کلی معتقدند جهان از سقوط به رکود اجتناب می‌کند، احتمال «رکودهای خفیف» در اروپا و بریتانیا را برجسته می‌کنند. از هر ۱۰پاسخ‌‌‌دهنده‌‌‌ای که در آخرین نظرسنجی «مجمع جهانی اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفتند، چشم‌‌‌انداز اقتصاد جهانی را «از رمق‌افتاده» می‌‌‌دانند و انتظار دارند «شرایط کلی در سال آینده ضعیف شود».

رویترز می‌‌‌گوید به‌رغم احتمال یک «فرود نرم» [منظور کاهش نرم رشد اقتصادی است] برای ایالات‌متحده، عدم‌اطمینان در مورد اقدامات فدرال‌رزرو در زمینه نرخ بهره، پیش‌بینی آینده را سخت می‌کند. علاوه بر این، انتظار می‌رود که رشد چین تضعیف شود، زیرا شرکت‌ها به دنبال مکان‌‌‌های مقرون‌‌‌به‌‌‌صرفه‌‌‌تر برای تولید هستند. «جیمز لرد»، تحلیلگر مورگان استنلی، در نسخه اخیر پادکست خود با عنوان Thoughts on the Market گفت که رشد ایالات‌متحده در حال کند شدن است، اما می‌تواند از انتظارات در نیمه اول سال ۲۰۲۴ بهتر عمل کند. او می‌افزاید: «این به‌شدت با شرایط رکودی یا نزدیک به رکود در اروپا و نرخ رشد غیرقابل انکار در چین تضاد خواهد داشت.» با این حال، تحقیقات گلدمن‌ساکس تصویر خوش‌بینانه‌تری ارائه می‌دهد و به عملکرد بهتر از حد انتظار اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۳ اشاره می‌کند و این واقعیت که رشد تولید ناخالص داخلی و اشتغال در اقتصادهای بزرگی که با فشارهای تورمی شدید مواجه هستند نسبتا ثابت مانده است.

۲. اقتصاد ژاپن منقبض می‌شود، خطر رکود بیشتر خواهد شد

اقتصاد ژاپن در ژوئیه-سپتامبر منقبض شد و به دو فصل متوالی رشد پایان داد. رویترز توضیح می‌دهد که این امر برنامه‌های بانک‌مرکزی ژاپن (BoJ) را برای کاهش بسته حمایت مالی قابل‌توجهی که برای کمک به مقابله با تاثیر افزایش قیمت‌ها ارائه کرده است، پیچیده می‌کند. تولید ناخالص داخلی در سه‌ماهه سوم ۲.۱درصد کاهش یافت که بیشتر از کاهش ۰.۶درصدی پیش‌بینی‌شده بود و پس از رشد ۴.۵درصدی در سه‌ماهه قبل رخ داد. این داده‌‌‌ها بر تاثیر افزایش قیمت‌ها بر هزینه‌‌‌های مصرف‌کننده و چالش‌‌‌هایی که کسب‌وکارها با آنها روبه‌‌‌رو هستند، به‌‌‌ویژه در بحبوحه کاهش تقاضای چین، تاکید می‌کند. رشد صادرات ژاپن در ماه اکتبر در بحبوحه کاهش صادرات نیمه‌هادی و فولاد به چین کاهش زیادی داشت. «تاکشی مینامی»، اقتصاددان پیشنهاد می‌کند که رشد اقتصادی کند و نگرانی‌ها در مورد قیمت‌ها ممکن است باعث شود BoJ برنامه‌‌‌های تعدیل نرخ بهره را به تعویق بیندازد: «با توجه به نبود موتور رشد، اگر اقتصاد ژاپن دوباره در سه‌ماهه جاری منقبض شود، مرا شگفت‌زده نمی‌کند. خطر سقوط ژاپن به رکود را نمی‌توان رد کرد.»


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
#اقتصاد_و_روابط_بین_الملل

#اقتصاد_بین_الملل

▫️اقتصاد جهان در سال عدم تعادل

▫️دنیای‌اقتصاد/ربکا گِلدارد،مجمع جهانی اقتصاد

#بخش_پایانی

۳. خلاصه اخبار: داستان‌های اقتصادی از سراسر جهان

ادعاهای جدید بیکاری در ایالات‌متحده به بالاترین سطح خود در سه‌ماه گذشته رسید و در هفته منتهی به ۱۱نوامبر با ۱۳هزار واحد افزایش به ۲۳۱هزار واحد رسید. رویترز می‌‌‌گوید نشانه‌‌‌های کندی بازار کار احتمالا فدرال‌رزرو را در نبرد مداوم خود برای مهار تورم تقویت می‌کند. آفریقای جنوبی، اولین کشور آفریقایی خواهد بود که مرخصی زایمان مشترک والدین را اجرا می‌کند. به گزارش گاردین، طبق یک حکم جدید دادگاه عالی، هر دو والد می‌توانند تصمیم بگیرند که چگونه پس از تولد نوزاد یا انتخاب فرزندخواندگی از آن چهارماه استفاده کنند. پیش از این، تنها مادران مجاز به گذراندن دوره کامل بودند و به پدران هم فقط ۱۰روز مرخصی داده می‌شد.

براساس نتایج یک نظرسنجی اقتصادی، نرخ تورم سالانه آرژانتین بالاتر از حد انتظار خواهد بود. تحلیلگرانی که در نظرسنجی بانک مرکزی این کشور شرکت کردند، برآورد خود را در ماه اکتبر از ۱۸۰.۷‌درصد به ۱۸۵.۰‌درصد افزایش دادند. تورم ماهانه سالانه به ۱۴۲.۷‌درصد رسید.

با کاهش هزینه‌های انرژی خانوارها، تورم بریتانیا در ماه اکتبر بیش از حد انتظار کاهش یافت. تورم سالانه قیمت مصرف‌کننده از ۶.۷درصد در سپتامبر به ۴.۶درصد کاهش یافت که کمترین افزایش در دو سال اخیر است. اما بریتانیا همچنان بالاترین نرخ رشد قیمت مصرف‌کننده را در گروه ۷ دارد.

خانواده‌های روسی مجبورند هزینه‌های خود را کاهش دهند، زیرا جنگ در اوکراین و تحریم‌های غرب اقتصاد این کشور را تغییر داده است. در حالی که صندوق بین‌المللی پول رشد ۲.۲درصدی را برای روسیه در سال‌جاری پیش‌بینی کرده است، اما تورم در حال افزایش است و آمارهای رسمی نشان می‌دهد بیش از ۱۵.۷میلیون نفر زیر خط فقر زندگی می‌کنند. تورم بالا و رشد کند در اروپا و ایالات‌متحده ممکن است باعث شود مصرف‌کنندگان در این فصل تعطیلات، اقلام ضروری را به هدایا ترجیح دهند، به طوری که برخی از مدیران شرکت‌های اسباب‌بازی کاهش ۱۰ تا ۱۲درصدی فروش را در مقایسه با سال ۲۰۲۲ پیش‌بینی می‌کنند. اما خرده‌فروشان به جمعه‌سیاه به عنوان نشانه‌ای از اینکه فصل چگونه ممکن است به پایان برسد نگاه خواهند کرد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️کاهش حمایت اسرائیل موجب تعدیل خواسته‌های باکو از ایروان شد/ ارمنستان حمایت غرب را به نفع خود تثبیت کرد

▫️ایلنا

«قاسم مؤمنی» کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به توافق دو جانبه میان جمهوری آذربایجا ن وارمنستان برای تبادل اسرا و عادی‌سازی روابط دو جانبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: توافقی که میان رئیس‌جمهوری آذربایجان و نخست‌وزیر ارمنستان برای عادی‌سازی روابط دو کشور و تبادل اسرا صورت گرفته، تحت یک شرایط خاص منطقه‌ای انجام شده است. باکو پس از بازپس‌گیری قره‌باغ خواسته‌های زیادی را مطرح کرد اما در نهایت مجبور شد آنها را تعدیل کند. یکی از دلایل تعدیل این خواسته‌ها شروع جنگ در غزه بود؛ چراکه با وجود شروع این جنگ حمایت تل‌آویو از جمهوری آذربایجان کم شد و همین موضوع باعث شد باکو از حمایت کمتر اسرائیل برخوردار شود.

وی ادامه داد: در مقابل، افزایش حمایت نظامی و سیاسی ایالات متحده، فرانسه و حتی بریتانیا از ارمنستان باعث شده تا موضع و جایگاه ایروان تقویت شود. این در حالیست که طی ایام اخیر رئیس‌جمهوری آذربایجان به مخالفت با حمایت‌های غرب و آمریکا از ارمنستان پرداخت و حتی در مورد مشارکت ایران در خط لوله زنگزور هم اشاره‌ای به ایالات متحده کرده و به دنبال آن است تا بگوید واشنگتن با اجرای چنین پروژه‌ای مخالف است. به همین جهت باید بگویم که آذربایجان در حال اجرای بازی دوگانه در شرایط کنونی است و در اینجا ممکن است توافق ترکیه، آذربایجان و ارمنستان برای احیا و احداث کوریدورها عملیاتی شود که این موضوع می‌تواند مورد استقبال اروپا هم قرار بگیرد.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: ما شاهد یک بازی قدرت پس از پایان جنگ در قره‌باغ هستیم. در این خصوص باید توجه داشته باشیم که ارمنستان از گذشته تحت نفوذ روسیه بوده است ولی ایروان حتی در مورد تحویل تسلیحات از سوی روسیه به ارمنستان منتقد سیاست‌های مسکو است و اخیراً هم پاشینیان به این موضوع اعتراض کرد. بر این اساس ارمنستان از لابی‌های خود در اروپا استفاده کرد تا بتواند حمایت غربی‌ها اعم از حمایت نظامی و سیاسی را به نفع خود کانالیزه و تثبیت کند. توجه داشته باشید که ارمنستان به دنبال آن بوده که بتواند حمایت غرب را جلب کند و حتی ممکن است در ایام پیش‌رو، ایروان توافقات مرزی خود با روسیه را هم لغو کند که بدون شک اگر این اقدام عملیاتی شود در نهایت غرب از این روند به نفع خود سود خواهد برد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نکته بسیار مهمی که در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد این است که مردم ارمنستان شکستی را که در جنگ با آذربایجان تجربه کردند همچنان گوشه ذهن خود دارند و معتقد هستند که باعث و بانی این شکست روسیه بوده است. بر همین اساس یک موج ضدروس در ایروان به راه افتاده و نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان هم در حال موج‌سواری بر آن است. پاشینیان اعتقاد دارد که در رابطه با روسیه نمی‌تواند منافع چندانی کسب کند و به همین دلیل تا حدودی به سمت غرب متمایل شده اما باید دید که آینده روابط ارمنستان با روسیه و غرب به کدام سمت و سو متمایل خواهد شد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️گزینه‌های پیش روی واشنگتن و تل‌آویو برای آینده غزه/ بایدن از کدام سیاستمدار فلسطینی حمایت می‌کند؟

▫️خبرآنلاین/رسول سلیمی

#بخش_اول

افزایش کشته‌های غیرنظامیان در غزه و فشار امریکا بر اسرائیل برای پایان‌دادن به حمله نظامی، اسرائیل را در وضعیتی قرارداد که علاوه بر تحمل فشار افکار عمومی داخلی برای پیروزی بر حماس و نابودی آن، از فشار افکار عمومی جهان نیز مصون نبوده و دغدغه چگونگی پایان‌دادن به جنگ به اولویت مقامات این کشور تبدیل شود. در همین حال؛ مقامات اسرائیل در حال بررسی طرحی برای اخراج هزاران عضو حماس به کشورهای دیگر هستند که می‌تواند شامل قطر، لبنان، ترکیه، روسیه و ایران باشد. گزینه دیگری که توسط مقامات نظامی در اسرائیل و امریکا موردتوجه قرار دادند، ایجاد «مناطق عاری از حماس» در غزه است که توسط قدرت حاکم سیاسی جدید با حمایت کشورهای خلیج‌فارس اداره شود. ایده‌ای که تاکنون اعراب از آن استقبال نکردند.

▪️پیام اسرائیل به کشورهای عربی

در همین راستا رویترز گزارش داده، اسرائیل به چندین کشور عربی اطلاع داده که می‌خواهد یک منطقه حائل در سمت فلسطینی مرز غزه برای جلوگیری از حملات به اسرائیل ایجاد کند. به گفته سه منبع منطقه‌ای که با رویترز صحبت کردند، اسرائیل به مصر، اردن، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و ترکیه اطلاع داده است که به دنبال اجرای این طرح است. یک مقام ارشد امنیتی منطقه‌ای نیز به رویترز گفته: «اسرائیل می‌خواهد این منطقه حائل بین غزه و اسرائیل را که از شمال تا جنوب اجرا خواهد شد برای جلوگیری از نفوذ یا حمله حماس یا دیگر شبه‌نظامیان به اسرائیل تأسیس کند» ایجاد این منطقه حائل از آنجا اهمیت دارد که غزه را بیش‌ازپیش کوچک‌تر خواهد کرد. در چنین شرایطی وضعیت بعد از خاتمه جنگ برای اسرائیل از هم اکنون به مسئله‌ای مهم تبدیل شده است.

▪️اسرائیل در غزه ماندنی است؟

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از ارائه جزئیات برنامه‌های خود برای غزه پس از جنگ، خودداری می‌کند، اما احتمال داده که اسرائیل ممکن است کنترل امنیتی مستقیم غزه را حفظ کند. طرحی که اخیراً توسط ران درمر، یکی از وزرای کابینه جنگ، به درخواست نتانیاهو تهیه شده است، راه‌هایی را برای "کاهش جمعیت غزه به حداقل" بررسی می‌کند. این طرح که در ۳۰ نوامبر توسط «اسرائیل هیوم» گزارش شد، پیش‌بینی می‌کند که مردم غزه را مجبور به مهاجرت به مصر و پذیرش به‌عنوان پناهنده کند که در این صورت فلسطینی‌ها چه از طریق گذرگاه رفح یا با قایق به اروپا یا افریقا منتقل خواهند شد.پیش‌تر نیز مقامات سابق اسرائیلی که در اجرای ایده پاک‌سازی قومی فلسطینی‌ها در سال ۱۹۴۸ نقش داشتند، خواستار اخراج ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان غزه به سینای مصر شده بودند. اما بسیاری از خانواده‌های اسرائیلی که یکی از اعضای خانواده آنها در جریان حمله هفتم اکتبر کشته شده، مایل به بازپس گیری غزه و ایجاد مجدد شهرک‌های یهودی نشین در انجا پس از حذف جمعیت فلسطینی هستند. ایده ای که هم زمان با مقاومت مردم فلسطین رو به رو است و هر روز که به تعداد کشته شدگان افزوده می‌شود، انگیزه فلسطینی‌ها برای ماندن در سرزمینشان بیشتر می‌شود.

▪️ایده امریکا برای تمرکز بر محمود عباس

در مقابل، انتونی بلینکن، وزیر امور خارجه امریکا خواستار تسلط مجدد تشکیلات خودگردان فلسطین بر غزه شده است. برخی بر این باورند که ایالات متحده "محمد دحلان"، سیاستمدار جنبش فتح را به‌جای محمود عباس برای هدایت تشکیلات خودگردان فلسطین در نظر دارد. بااین‌حال، با وجود تخریب گسترده و کشتار بمباران اسرائیل در غزه، به نظر می‌رسد حماس در موقعیت نظامی قوی‌تری قرار دارد و قادر به تحمیل آسیب و تلفات قابل‌توجه به نیروهای زمینی اسرائیل در نوار غزه است.

در همین حال، اعضای راست افراطی ائتلاف حامیان اسرائیل در امریکا نیز از تمایل خود برای اشغال مجدد غزه خبر دادند. این در حالی است که صداهای میانه‌روتر پیشنهاد می‌کنند که یک نیروی چندملیتی موقت - به طور بالقوه به رهبری امضاکنندگان توافقنامه ابراهیم - برای کمک به فلسطینی‌ها در مدیریت غزه با اسرائیل همکاری کنند. چه آنکه هر یک از این سناریوها نیازمند کمک‌های مالی منطقه‌ای یا بین المللی است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️گزینه‌های پیش روی واشنگتن و تل‌آویو برای آینده غزه/ بایدن از کدام سیاستمدار فلسطینی حمایت می‌کند؟

▫️خبرآنلاین/رسول سلیمی

#بخش_پایانی

▪️محمد دحلان چه کسی است؟

یکی از نام‌هایی که مدت‌هاست آن را به‌عنوان رهبر آینده فلسطین تبلیغ می‌شد، محمد دحلان است. دحلان که در سال ۱۹۶۱ در نوار غزه به دنیا آمد، پس ازآنکه حماس در سال ۲۰۰۷ کنترل منطقه محاصره شده را به دست گرفت، به امارات متحده عربی مهاجرت کرد. در آن زمان او به‌عنوان مشاور امنیت ملی فلسطین در حکومت خودگردان فلسطینی مشغول به کار است. او از آن زمان حمایت قدرتمندی را در جامعه فلسطینی به دست آورده است.اگرچه با وجودداشتن برخی از دشمنان به‌ویژه عباس، دحلان، یک سخنران مسلط عبری است که سال‌ها در زندان اسرائیل به دلیل جرایم امنیتی بوده است. ازاین‌رو ارتباطات عمیقی با اسرائیل دارد و گفته می‌شود روابط نزدیکی با محمد بن زاید ال نهیان، رهبر امارات متحده عربی دارد.

دحلان ماه گذشته در مصاحبه‌ای با اکونومیست این پیشنهاد را رد کرده بود که او یا هر فرد دیگری می‌تواند غزه را پس از جنگ اداره کنند. او همچنین ایده استقرار یک نیروی چندملیتی در نوار را قبول ندارد. در عوض، او خواستار یک دوره انتقالی با دولتی شد که توسط تکنوکرات‌ها در غزه و کرانه باختری اداره می‌شود.او به این مجله گفته بود که چنین اقدامی می‌تواند سرزمین‌های فلسطینی غزه و کرانه باختری را پس از بیش از یک دهه درگیری داخلی بین حماس و فتح، متحد کند. بااین‌حال، او صراحتاً گفته که هر برنامه‌ای در آینده باید همراهی تمام جناح‌های سیاسی فلسطینی، حتی نمایندگان حماس را به همراه داشته باشد. دحلان در این مصاحبه تأکید کرده بود: «حماس نابود نخواهد شد و افزود که حتی پس از جنگ، اداره غزه بدون رضایت حماس غیرممکن است.»

دحلان مخالفان سرسختی در فلسطین دارد، دشمنانی که او را حتی به ترور یاسر عرفات متهم می‌کنند. اعضای گردان‌های قسام پس از تصرف غزه در ژوئن ۲۰۰۷ مدعی شدند نامه‌ای از دحلان به شائول موفاز وزیر جنگ وقت اسرائیل (در تاریخ ۱۳ ژوئیه ۲۰۰۳) را یافته‌اند که در بخشی از آن آمده: «عرفات روزهای آخرش را می‌گذراند، اجازه دهید ما به شیوه خودمان کارش را تمام کنیم نه به شیوه شما» آن‌ها دحلان و شبکه امنیتی تحت امر او را به جاسوسی برای اسرائیل در فلسطین و کشورهای عربی متهم کردند.

ازاین‌رو به نظر می‌رسد توافق بر دحلان، گزینه نامحتملی برای یک توافق جامع خواهد بود. فردی که نیروهای مقاومت نگاه سازش‌کارانه‌ای به او دارند نخواهد توانست جایگزین موفقی برای توافق گروه‌ها بر رهبری سیاسی او باشد. اما آنچه در این روزها برای امریکا و اسرائیل اهمیت داشته، یافتن جایگزینی برای محمود عباس است تا بتواند نظر فلسطینی‌ها را برای مدیریت سیاسی غزه به دست آورد و هم‌زمان تضمین‌های لازم را به امریکا و اسرائیل برای تأمین امنیت غزه بدهد. گزینه‌ای که فعلاً در دسترس نیست.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/10/01 09:41:39
Back to Top
HTML Embed Code: