Telegram Web Link
/پولیتیکو/

▫️نگرانی‌هایی در دولت امریکا از پیامد‌های ناخواسته وقفه در جنگ غزه / این وقفه به روزنامه نگاران امکان دسترسی گسترده‌تر به غزه و تهییج افکار عمومی علیه اسرائیل را می‌دهد

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

کارشناسان می گویند که بعید است اسرائیل عملیات نظامی خود در غزه را پس از پایان آتش بس موقت، متوقف کند. مقامات اسرائیلی متعهد شده‌اند که حمله را تا نابودی حماس ادامه دهند و در برخی موارد استدلال می کنند که گسترش حملات از شمال غزه به جنوب آن سبب جذاب تر شدن وقفه برای حماس شده و از این طریق، این حملات به حصول توافق آزادی گروگان ها کمک کرده است.

ایوو دالدر، رئیس شورای امور جهانی شیکاگو گفت: هیچ نشانه ای درباره اینکه این وقفه، نظر اسرائیلی ها درباره اقدامات نظامی که به نظرشان لازم است انجام دهند را تغییر داده باشد، وجود ندارد.

دالدر که به مقامات ارشد دولت بایدن نزدیک است، افزود، کاخ سفید همچنان در مورد استراتژی بلندمدت اسرائیل و اینکه مرحله بعدی جنگ ممکن چگونه باشد است، «عمیقا و عمیقا نگران» است و همین امر چند روز آینده را برای افزایش فشار بر نتانیاهو حیاتی می کند.دالدر گفت: «دولت به این نتیجه رسیده که حمایت از اسرائیل پس از 7 اکتبر، یک عنصر ضروری برای نفوذ بر اسرائیل بود.» وی افزود: «این بدان معنا نیست که نفوذ کامل بوده است ... اما اگر آنها این کار را نمی کردند، هیچ نفوذی نداشتند».

بایدن علی رغم در پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری و با وجود اینکه ممکن است رای دهندگان جوان تر موضع او را حمایت خونبار از اسرائیل بدانند، با درخواست های حزب خود برای آتش بس کامل و مشروط کردن کمک نظامی به اسرائیل مخالفت کرد.یکی از دستیاران دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا گفت، بسته به شرایط توافق، ترقی خواه های حزب دموکرات از این لحظه استفاده می کنند تا بایدن را به سمت حمایت از وقفه های طولانی تر در جنگ سوق دهند. وی افزود: اگر پنج روز بمباران متوقف شود، هدف بعدی این خواهد بود که این وقفه موقت به یک توقف طولانی مدت برای رسیدگی به مسائل بشردوستانه تبدیل شود.

شیبلی تلهامی، استاد دانشگاه مریلند که با دموکرات های سنا در مورد مشروط کردن حمایت از اسرائیل گفتگو کرده، گفت، همه طرف ها در حال حاضر به توافق نیاز دارند، «از جمله دولت بایدن، که نه تنها در سطح جهانی، بلکه در میان دموکرات ها تحت فشار فزاینده ای قرار گرفته است.وی افرود: «البته از وقفه و تبادل اسرا استقبال می‌شود، اما اینکه آیا این فرصتی برای طرفین خواهد بود تا در مسیر فاجعه باری که طی کرده اند بازنگری کنند یا خیر، باید منتظر ماند و دید».


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️۵ چیز در دنیا که باید شکرگزار آن در سال ۲۰۲۳ باشیم

▫️انتخاب

#بخش_اول

"استفان والت" نظریه پرداز برجسته روابط بین الملل در نشریه امریکایی فارن پالیسی نوشت: اینجا در ایالات متحده هفته شکرگزاری است و زمان بندی دیگر از این بدتر نمی شد.  با توجه به اتفاقات سال گذشته - و به خصوص هفت هفته گذشته - یافتن دلایلی برای عصبی یا مضطرب بودن آسان تر از شکرگزاری است.
 
جنگ در اوکراین بی وقفه ادامه دارد و چشم انداز پیروزی اوکراین در حال محو شدن است.به نظر می رسد حتی وال استریت ژورنال از تحولات اخیر در آنجا دچار تنبه شده است. تنش ها در خاورمیانه بار دیگر فوران کرده است و هزاران غیرنظامی بی گناه جان خود را از دست داده اند.ارامنه در حال فرار از قره باغ کوهستانی هستند، سودان در یک جنگ داخلی وحشیانه گرفتار شده است و میلیون ها نفر به دلیل خشونت در جمهوری دموکراتیک کنگو آواره شده اند.ما به پایان گرم‌ترین سال ثبت‌شده در تاریخ نزدیک می‌شویم، رویدادهای آب و هوایی فاجعه‌بار در حال افزایش هستند و مطمئناً این سیاره در سال‌های آینده حتی گرم‌تر، مرطوب‌تر و خطرناک‌تر می‌شود.ایالات متحده در مسیر یکی از افتضاح ترین مبارزات سیاسی در حافظه مدرن قرار دارد و آینده آن به عنوان یک دموکراسی واقعی در خطر است.با این حال، روز را با احساس سپاسگزاری برای نوری که هنوز در تاریکی سو سو می کند، سپری می کنم.  در اینجا پنج دلیل وجود دارد که چرا شما نیز احتمالا باید امیدوار باشید

1-خبری از جنگ قدرت های بزرگ نیست

عدم توجه به این نکته با توجه به خشونت و ناامنی که هر روز اخبار را پر کرده، آسان است، اما همچنان باید سپاسگزار باشیم که قدرت های بزرگ جهان مستقیماً با یکدیگر نمی جنگند. من این را به این دلیل نمی‌گویم که ایالات متحده، روسیه، چین و سایر قدرت‌های بزرگ مهم‌تر از بقیه کشورهای جهان هستند، بلکه به این دلیل که یک درگیری همه‌جانبه قدرت‌های بزرگ باعث رنج‌های انسانی بیشتر نسبت به درگیری‌ها بین دولت‌های ضعیف‌تر می شود.جدای از خطرات شوم منازعه هسته ای، درگیری مستقیم تسلیحاتی بین کشورهای صنعتی بزرگ فوق العاده مخرب خواهد بود.جنگ اوکراین به ما به صورت خیلی واضح یاداور شده که جنگ صنعتی طولانی چگونه است، اما این درگیری بی‌رحمانه فاصله بسیاری با آنچه در صورت دخالت مستقیم دیگر قدرت‌های بزرگ تا بن دندان مسلح به وقوع می‌پیوندد، دارد.آخرین باری که چنین اتفاقی افتاد، ده‌ها میلیون نفر مردند.جنگ بین قدرت‌های بزرگ نیز پیامدهای اقتصادی گسترده‌ای خواهد داشت و بر زندگی صدها میلیون نفر در سراسر جهان تأثیر منفی خواهد گذاشت.

به این دلایل، هر سالی که بدون درگیری قدرت های بزرگ می گذرد، باید جشن گرفته شود.از این بابت و تلاش‌هایی که مقامات ایالات متحده و چین اکنون برای کاهش تنش بین دو کشور قدرتمند جهان انجام می‌دهند، سپاسگزارم.ای کاش اطمینان بیشتری داشتم که تلاش های آنها به نتیجه می رسد،اما در روز شکرگزاری بابت حتی اینکه در این راستا تلاش می کنند سپاسگزار خواهم بود.

 2-خوشبختی ژئوپلیتیک و اقتصادی

روز شکرگذاری در ماه نوامبر یک تعطیلات آمریکایی است و هر آمریکایی باید بخشی از آن روز را به تأمل در مورد خوش اقبالی ژئوپلیتیکی خارق العاده خود بگذراند.ایالات متحده برای مدت طولانی تنها قدرت بزرگ در نیمکره غربی بوده است و از همسایگان دوست و بردبار در شمال و جنوب برخوردار بوده است.همانطور که ژان ژول ژوسران، سفیر فرانسه سال ها پیش اظهار داشت: «آمریکا با بيشترين لطف روبرو بوده.در شمال، یک همسایه ضعیف دارد.در جنوب، همسایه ضعیف دیگری.در شرق، ماهی.در غرب هک فقط ماهی ست.»

اگرچه امریکا ممکن است عمیقا دو قطبی شده باشد، و مسئله جدی با خشونت سلاح گرم داشته باشد، و همچنین با یک رئیس‌جمهور سابق مواجه باشد که آشکارا تهدید می‌کند که در صورت پیروزی مجدد، نظم دموکراتیک کشور را لغو خواهد کرد. اما بر خلاف بسیاری از کشورهای کمتر خوش اقبال، ایالات متحده توسط جنگ ویران نمی شود، با تهدید تهاجم خارجی مواجه نیست و همچنان در میان ثروتمندترین جوامع جهان است.  تورم دوران کرونا رام شده و اقتصاد ایالات متحده از بقیه جهان صنعتی بهتر است. در سال گذشته حتی سریعتر از چین رشد کرد.در روز پنجشنبه، مکث کنید و بابت همه اینها تشکر کنید.آمریکایی ها هنوز جزو خوش شانس ترین مردم روی کره زمین هستند و این خوش شانسی جای تمجید و قدردانی دارد.

3-انسان‌دوستان، صلح‌جویان، و معترضان صالح

 در دنیایی که در آن کشمکش و سختی ها ادامه دارد، من از هزاران نفری که هر روز بیدار می‌شوند تا رنج ها را کاهش دهند، رنج‌ها را تسکین دهند، شکاف‌ها را از بین ببرند و از شکاف‌ها فراتر بروند سپاسگزاری می‌کنم.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️۵ چیز در دنیا که باید شکرگزار آن در سال ۲۰۲۳ باشیم

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

من در مورد گروه‌هایی مانند پزشکان بدون مرز،کمیته نجات بین‌المللی،گروه بین‌المللی بحران و بسیاری از موارد دیگر صحبت می‌کنم.با توجه به دوخته شدن نگاه غرب به غزه،من از همه افرادی که از غرق شدن در آرزوی انتقام امتناع می ورزند و انسانیت مشترک همه مردم غزه، اسرائیل و کرانه باختری را به رسمیت می شناسند و هنوز هم برای صلح عادلانه در مواجهه با موانع عظیم تلاش می کنند، سپاسگزارم.من در مورد افرادی مانند دانیل لوی،عمرو حمزاوی،گرشوم باسکین،نوی کاتزمن یا عمر شعبان،و گروه‌هایی مانند «شکستن سکوت» یا «ایستادن با هم» صحبت می‌کنم.من از همه مردمی که برای بیان مسالمت آمیز دیدگاه های خود به خیابان ها ریخته اند و جنایاتی را که رخ داده را به وضوح و صریح محکوم کرده اند، تشکر می کنم.انسان دوستان و صلح طلبان ثروتمند نمی شوند و اغلب با طرد شدن و حتی آزار و اذیت مواجه می شوند.آن‌ها به ندرت در دولت‌ها به موقعیت‌های قدرتمند و برجسته می‌رسند،جایی که جنگ‌طلبی سرسختانه بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد.همین نکته ممکن است توضیح دهد که چرا دولت‌های قدرتمند تمایل دارند از دیپلماسی همدلانه به نفع اجبار و تقابل اجتناب کنند.با این حال، ما باید قدردان همه مردان و زنانی باشیم که برای همه مردم تلاش می کنند و اصول اخلاقی را مقدم بر پیشرفت حرفه ای می دانند.در اینجا باید فردی مانند جاش پال را که به دلیل ماجرای تسریع انتقال تسلیحات ایالات متحده به اسرائیل از سمت خود در وزارت خارجه استعفا داد،یا صدها مقام دولتی که در ملاء عام اعتراض کرده‌اند،یا نامه‌های سرگشاده امضا کرده‌اند یا در کانال‌های رسمی مخالفت خود را ابراز کرده‌اند، را هم مورد تقدیر و تشکر قرار داد.
 
همچنین تشکر می کنم که به نظر می رسد هیچ یک از طرف های خارج از درگیری در خاورمیانه تمایلی به گسترش جنگ فراتر از اسرائیل، غزه و کرانه باختری ندارند.شهرک نشینان اسرائیلی از 7 اکتبر خشونت علیه فلسطینیان در اراضی اشغالی را تشدید کرده اند و حوثی ها در یمن چند موشک به سمت اسرائیل شلیک کرده اند، اما تاکنون نه حزب الله و نه ایران به نظر نمی رسد که مایل به دخالت در این موضوع باشند.حداقل تا الان نه. دولت بایدن هیچ اقدام قابل توجهی برای توقف جنگ انجام نداده است،اما سعی کرده از رشد آن جلوگیری کند. یک جنگ منطقه‌ای در این کشور باعث تلفات جانی بیشتر می‌شود،بنابراین باید قدردان باشیم که این اتفاق نیفتاده است.ازآنجا که خطر گسترش جنگ باعث می شود هر چه بیشتر جنگ طول بکشد،امیدوارم صدای گروهی از صداهایی که اکنون خواهان آتش بس هستند شنیده شود.

 4-بارقه های امید

 در سالی بد و نومید کننده، من برای لحظاتی که قضاوت خوب بر ترس‌آفرینی،عدم تحمل یا سوء ظن طولانی غلبه داشت، سپاسگزار خواهم بود.شکست حزب قانون و عدالت در انتخابات لهستان گام مثبتی در جهت حفظ دموکراسی در لهستان بود و به آرمان بزرگ تر اتحاد اروپا کمک کرد. «دموکراسی غیر لیبرال» همچنان یک جریان مضر در سیاست جهانی معاصر است(نگاه کنید به: اسلواکی، آرژانتین، مجارستان، جنبش MAGA در ایالات متحده،و غیره)،بنابراین هر بار که رأی دهندگان عاقل این گام های رو به عقب را رد می کنند،سپاسگزارم. جمهوری کره و ژاپن گام‌های جدیدی به سوی آشتی برداشته‌اند،حتی اگر انگیزه اصلی این تحول ترس متقابل آنها از چین باشد.دلیلی برای قدردانی از این تحولات نیز وجود دارد.

5-آزادی بیان

در نهایت،از زندگی در جامعه‌ای که در آن،از آزادی بیان محافظت می‌شود و در حرفه‌ای کار می‌کنم که در آن این اصل یک ارزش باقی می‌ماند،سپاسگزارم.مطمئناً، آزادی آکادمیک در برخی از دانشگاه‌ها تحت محاصره درآمده و اختلافات سیاسی مشروع اغلب به حملات شخصی، کنسل کالچر و مواردی از این دست منتهی می‌شود.همان‌طور که چند هفته پیش اشاره کردم،دانشگاه‌ها باید برای دفاع از مأموریت اصلی خود - که تعقیب آزاد دانش است -بهتر عمل کنند و در برابر فشار برای اتخاذ یک موضع جمعی در مورد مسائل عمده اجتماعی و سیاسی مقاومت کنند.با این حال،علیرغم تهدیدهای فزاینده برای آزادی آکادمیک،من و همکارانم هنوز می‌توانیم آنطور که می‌خواهیم فکر کنیم و بنویسیم.هر یک از شما آزاد است که آن افکار را بخواند،و در صورتی که ترجیح می دهید،آنها را نادیده بگیرید و آشکارا با آنها موافق یا مخالف باشید.این آزادی ها عناصر اساسی یک جامعه باز و بهترین محافظت ما در برابر نابردباری، رکود سیاسی و استبداد هستند.اگرچه من به تهدیدهای فزاینده علیه آزادی بیان در ایالات متحده و جاهای دیگر توجه دارم،اما هنوزاین تهدیدها موفق نشده اند.من از این بابت و از همه شما که فکر می کنید خواندن این مقاله ارزش وقت گذاشتن را دارد،سپاسگزارم. 

جشن شکرگزاری مبارک


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
دیپلماسی آمریکا در مقابل طوفان الاقصی، سکوت یا تامین منافع

دکتر مریم خالقی نژاد، استاد دانشگاه، دبیر سرویس دیپلماسی مجله ایرانی روابط بین الملل، مدیر گروه دیپلماسی فرهنگی هنر و سینما انجمن ایرانی مطالعات غرب آسیا

هفت اکتبر 2023 اسراییل با روانه نمودن حدود 5 هزار موشک به غزه حمله کرد و طوفان الاقصی را به راه انداخت. در این روند که احتمال تهاجم زمینی و جنگ طولانی تر و پایدارتر وجود دارد و تلاش اسرائیل برای بیرون راندن فلسطینی ها از غزه ممکن است. اما هنوز جا برای اقدامات دیپلماسی کشورهای غربی که حامیان اسراییل هستند وجود دارد که بهتر از هر نوع رفتار و پیشنهادات دیپلماتیک سایر کشورها به ثمر خواهد نشست.

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/aghsastam2023
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
▫️فرگزیت در راه است؟ / "مارین لو پِن": مخالف اتحادیه اروپا هستیم

▫️ایرنا

#بخش_اول

«مارین لو پِن» رهبر حزب راست افراطی «مجمع ملی» و نامزد چندین دوره انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که در سال‌های اخیر با افزایش اقبال رای‌دهندگان مواجه بوده، در تازه‌ترین موضع‌گیری سیاسی خود در قبال اتحادیه اروپا، خود را مخالف این اتحادیه معرفی کرد.

این چهره جنجالی انتخابات‌های پیشین ریاست جمهوری فرانسه که در هر دوره بر تعداد هواداران وی افزوده می‌شود، با انتشار بریده‌ای از سخنان خود در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اعلام کرد: ما مخالف اروپا نیستیم، ما با اتحادیه اروپا مخالفیم و دقیقا برای اینکه اروپا را دوست داریم با این اتحادیه مخالفیم!این سیاستمدار فرانسوی تاکید دارد: ما می خواهیم اروپا را به اروپا برگردانیم و من متقاعد شده‌ام که فردا می‌توانیم کسانی که گورکنان اروپا بودند را در اقلیت قرار دهیم. این همان موضوعی است که ما برای آن با استقامت و اعتقاد می‌جنگیم.

مارین لو پِن اضافه کرد: امروز ما شاهد بازگشت بزرگ ملت ها هستیم. ایدئولوژی جهانی‌گرایی و به همراه آن احزاب جهانی‌گرا که ۳۰ سال است در حمایت از مردم و دفاع از منافع ملت‌ها ناکام مانده‌اند، رو به افول است.این اظهارنظر جنجالی که موجی از واکنش‌ها را در میان سیاستمداران و کاربران فرانسوی ایکس به همراه داشته، در حالی منتشر شده است که خیرت ویلدرز نامزد راست افراطی هلند که خواستار برگزاری همه‌پرسی برای خروج آمستردام از اتحادیه اروپا موسوم به نکسیت (Nexit) است، به تازگی به عنوان نخست وزیر جدید هلند بر کرسی قدرت تکیه زد.

بسیاری از تحلیلگران با بررسی روند رو به رشد هواداران احزاب راست افراطی در اروپا که به پیروزی ویلدرز در هلند و پیشتر پیروزی جورجیا ملونی در ایتالیا انجامیده است، تاکید دارند که ادامه شرایط حاکم به کابوسی برای بروکسل تبدیل خواهد شد و شیرازه اتحادیه اروپا را متلاشی خواهد کرد.

در همین پیوند نتایج نظرسنجی‌هایی که اواخر شهریور امسال منتشر شد، نشان می‌دهد که جایگاه سیاسی رهبر حزب راست افراطی مجمع ملی افزایش قابل توجهی داشته است و در صورت نامزدی خانم لو پِن در انتخابات ۲۰۲۷ ریاست جمهوری فرانسه، وی رتبه نخست را در دور اول این انتخابات کسب خواهد کرد.بدین ترتیب رهبر حزب راست افراطی مجمع ملی در مقایسه با چهره‌هایی که نامزد بالقوه انتخابات پیش روی ریاست جمهوری فرانسه ارزیابی می‌شوند، پیشتاز دور نخست انتخابات خواهد شد و ۳۰ تا ۳۳ درصد آرا را کسب خواهد کرد که فاصله زیادی با دیگر رقبای احتمالی دارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️فرگزیت در راه است؟ / "مارین لو پِن": مخالف اتحادیه اروپا هستیم

▫️ایرنا

#بخش_پایانی

این سیاستمدار پوپولیست که تاکنون ۲ بار در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری از امانوئل مکرون رییس جمهوری کنونی فرانسه شکست خورده (۲۰۱۷ و ۲۰۲۲) و از راهیابی به الیزه باز مانده است، در انتخابات ۲۰۲۷ شانس بالایی برای پیروزی دارد. البته تحقق این امر در صورتی خواهد بود که سیاست قدیمی همبستگی احزاب میانه و چپ فرانسه برای جلوگیری از پیروزی جناح راست افراطی بار دیگر تکرار نشود یا دست‌کم نتایج انتخابات گذشته را نداشته باشد.

نکته قابل تامل در نتایج نظرسنجی‌های یاد شده، وضعیت نامطلوب نامزدهای بالقوه از حزب مکرون است که می‌توان آن را بی‌اعتباری یا غروب مکرونیست‌ها تعبیر کرد؛ سیاستمدارانی همچون ژرال دارمنن وزیر کشور، گابریل اَتَل وزیر آموزش ملی و جوانان و الیزابت بورن نخست وزیر فرانسه که در صورت نامزدی در انتخابات آتی به ترتیب ۱۴ درصد، ۱۲ درصد و ۱۱ درصد در دور نخست رای خواهند آورد.

به نظر می‌رسد که عمق چالش‌های امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی فرانسه در دوران ریاست جمهوری مکرون چه در عرصه داخلی و چه بین‌المللی، در انتخابات آتی پاشنه آشیل حزب وی شود و طومار مکرونیست‌ها را برچیند. دوره‌ای که با بحران‌های داخلی همچون جنبش فراگیر جلیقه‌زردها، تظاهرات‌های میلیونی علیه قانون افزایش سن بازنشستگی و اعتراضات گسترده به خشونت پلیس این کشور به ویژه در جریات کشته شدن نائل ۱۷ ساله به دست ژاندارم‌ها رقم خورد و در عرصه خارجی نیز شاهد کاهش نفوذ فرانسه در جهان به ویژه در قاره آفریقا هستیم.

چه بسا اگر در مدت پیش‌رو تا انتخابات ۲۰۲۷ ریاست جمهوری فرانسه، شگفتی خاصی در عرصه سیاسی این کشور رخ ندهد، انتخابات یاد شده برای خانم لو پِن تجلی ضرب‌المثل فارسی "تا سه نشه، بازی نشه!" باشد و او پس از ۲ بار ناکامی در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری این کشور، در گام سوم به الیزه راه یابد؛ و چه کابوسی برای پاریس و دیگر پایتخت‌های اتحادیه اروپا بدتر از اینکه یک چهره راست افراطی که مخالف این اتحادیه است، به قدرت برسد و رهبر کشوری با قدرت نظامی هسته‌ای و حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد بشود.

حال باید منتظر ماند و دید که آیا لو پِن که برخی سیاستمداران از وی به عنوان ترامپ فرانسه یاد می‌کنند، پیروزی هم فکران راست افراطی خود ملونی ایتالیایی و ویلدرز هلندی را در پاریس رقم خواهد زد؟ پیروزی که می‌تواند اتحادیه اروپا را شاهد تحولی شگرف کند و فصلی جدید و نظمی نوین در قاره سبز بیافریند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️تفاهم نانوشته ایران و امریکا تاکنون برقرار مانده / احتمالا دولت بایدن همچنان مایل به حفظ تفاهم با تهران باشد؛ چرا که تصویر روشنی از عواقب برخورد نظامی و آثار آن مثل افزایش قیمت نفت ندارد

▫️انتخاب

#بخش_اول

جنگ حماس و اسراییل تمامی معادلات منطقه را تحت تاثیر خود قرار داد؛ از جمله روابط ایران و آمریکا. اما آنچه در این بین جای توجه دارد، برخی نشانه‌های ناشی از تداوم تفاهم موقت و عدم افزایش تنش جدی میان ایران و آمریکاست.به جهت بررسی موضوع فوق گفتگو کردیم با "کوروش احمدی"، دیپلمات سابق ایران در نیویورک. متن گفت و گوی «انتخاب» با کوروش احمدی را می خوانید:

 با وجود زد و خورد‌های اخیر در منطقه و تنش میان ایران و امریکا، آیا هنوز تفاهم موقت سر جای خود باقیست؟

به نظر می‌رسد که تفاهم موقت حداقل تا کنون برقرار مانده و صرفنظر از هر اتفاقی که بیفتد حداقل مادام که بحران غزه ادامه دارد، برقرار خواهد ماند. از ابتدای بحران غزه تصمیم قطعی آمریکا و اسرائیل بر این بوده که جنگ محدود به غزه باقی بماند و دیگر بازیگران دولتی و غیردولتی در منطقه وارد این جنگ نشوند. می‌دانیم که یکی از نشانه‌های این تصمیم نیز تاکید سریع و صریح آمریکا و اسرائل بر دست نداشتن ایران در برنامه ریزی حمله حماس در ۱۵ مهر و حتی گفتن اینکه ایران در این قضیه غافل گیر شد. ورود برخی بازیگران غیردولتی منطقه‌ای مانند حزب الله و جیش الشعبی و حوثی‌های یمن به این مناقشه نیز محدود و کنترل شده باقی مانده است و نشانه‌ای از آنکه مناقشه در سطح این بازیگران از کنترل خارج شود، فعلا دیده نمی‌شود. البته حملات محدودی علیه برخی اهداف اسرائیلی و آمریکایی به این گروه‌ها نسبت داده شده، اما با توجه به نگرانی‌های موجود در مورد گسترش جنگ غزه، این حملات هنوز از حدی که آثار آن معادلات سیاسی بین ایران و آمریکا و از جمله تفاهم نانوشته را تحت تاثیر جدی قرار دهد، فراتر نرفته است. به عنوان مثال چند روز پیش سخنگوی پنتاگون مدعی شد که از بعد از شروع جنگ غزه، گروه‌های نزدیک به ایران ۶۶ بار اهداف آمریکایی را در عراق و سوریه هدف حمله قرار داده اند و آمریکا نیز متقابلا به اهداف متعلق به این گروه‌ها حمله کرده است. توجه به این نکات از آن جهت مهم است که گفته شده که خودداری گروه‌های منطقه‌ای نزدیک به ایران یکی از مفاد تفاهم نانوشته بوده است. اتفاقی نیز که گفته شده دو روز قبل در شمال شرق اقیانوس هند افتاده و طی آن یک کشتی متعلق به یک میلیاردر اسرائیل هدف یک پهباد انتحاری قرار گرفته، نیز در این رابطه قابل توجه است. در خبر است که یک "مقام دفاعی آمریکایی" که نامش ذکر نشده مدعی شده که پهباد ساخت ایران و از نوع شاهد ۱۳۶ بوده است. این خبر هم از جهت بحث مامهم است چرا که ادعا شده که امنیت دریانوردی بین المللی هم بخشی از تفاهم نانوشته بوده است. با این حال به نظر نمی‌رسد مادام که تکلیف جنگ غزه روشن نشده، آمریکا رغبتی به نقض تفاهم نانوشته داشته باشد و مثلا آسان گیری در اجرای صدور نفت ایران را متوقف کند؛ و دلیل آن نیز اجتناب از تحریک ایران به ورود در جنگ غزه است.

اگر تفاهم موقت برهم خورده باشد یا در مسیر این تنش‌ها دچار اسیب شود، چه صحنه‌ای میان ایران و امریکا گشوده خواهد شد؟

همانطور که گفتم هنوز نشانه‌ای که حاکی از عدول و عبور آمریکا از تفاهم نانوشته باشد، حداقل من ندیده‌ام. اما اینکه در آینده و بعد از یک طرفه شدن جنگ غزه باز هم آمریکا به این تفاهم پایبند بماند، باید صبر کنیم و ببینیم. دلایلی هم برای نقض و هم پایبندی آمریکا به آن تفاهم وجود دارد. از یک طرف، می‌توان احتمال داد که دولت بایدن به خاطر انتخابات سرنوشت ساز پیش رو همچنان متمایل به حفظ این تفاهم و احتراز از رویارویی گسترده با ایران باقی بماند چرا که تصویر روشنی از عواقب یک برخورد نظامی و آثار سوء آن مثل افزایش قیمت نفت ندارد. از طرف دیگر، اسرائیل و طیف راست جمهوریخواه و دمکرات طرفدار اسرائیل در آمریکا در پی بحران غزه بیش از پیش برای کشاندن آمریکا به یک ماجراجویی نظامی علیه ایران تلاش می‌کنند. فشار این طیف در داخل آمریکا می‌تواند تاثیر خود را بر تغییر معادلات سیاسی داشته باشد و البته پیشرفت کار آن‌ها بیشتر بستگی به تحولات و مخاطرات پیش رو خواهد داشت. اینکه گویا برخی در ایران مایل به جنگ باشند و با اطلاعات و تحلیل‌های اشتباه بخواهند ایران را به سمت جنگ ببرند، نیز مهم است؛ هر چند که خوشبختانه شواهد حاکی است که تصمیم مقامات بر عدم کشانده شدن به این جنگ است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️تفاهم نانوشته ایران و امریکا تاکنون برقرار مانده / احتمالا دولت بایدن همچنان مایل به حفظ تفاهم با تهران باشد؛ چرا که تصویر روشنی از عواقب برخورد نظامی و آثار آن مثل افزایش قیمت نفت ندارد

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

گزارش اژانس در این بین چقدر موثر واقع شده؟

ظاهرا رابطه ایران با آژانس و بطور کلی مسئله هسته ایران در این مقطع زمانی خاص نیز از شمول ملاحظاتی که در فوق ذکر کردم خارج نیست. در این مورد نیز آمریکا و اروپا مایل اند مادام که بحران غزه یک طرفه نشده، دست به اقدامی علیه ایران نزنند. این در حالی است که اخبار حاکی از تنش در روابط ایران و آژانس است و مدیرکل آژانس از اعلام ممنوعیت ورود ۸ بازرس با تجربه انگلیسی و آلمان و یک بازرس روسی آژانس به ایران شدیدا ناخشنود است.

اخیرا مدیر کل آژانس این اقدام ایران را "یک ضربه خیلی جدی" به توان آژانس برای انجام کارش و "کاملا غیرمنتظره و غیرمنطقی" توصیف کرد که تعابیر تندی است. در گزارش اخیر آژانس همچنان از لاینحل ماندن مسائل معوقه مربوط به سه سایت، خودداری ایران از فعال کردن دوربین‌های نظارتی که در ژوئن ۲۰۲۲ غیرفعال شده بودند و نیز افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده در سطح ۶۰ درصد به ۱۲۸.۳ کیلو سخن رفته و اینکه گویا این مقدار برای ساخت سه بمب کافی است. البته لازم به ذکر است که مقامات آمریکا به تکرار گفته اند که شاهد و قرینه حاکی از اینکه مقامات ایران تصمیم به ساخت بمب اتمی دارند، مشاهده نمی‌کنند. اما به دلایلی که به بحران غزه مربوط می‌شود، ۴ کشور غربی از ارائه پیش نویس قطعنامه علیه ایران خودداری کردند و نخواستند تنش با ایران را افزایش دهند. اما مقامات ایران باید این وضعیت را گذرا بدانند و به فکر شرایط بعد از بحران غزه باشند.

با جنگ غزه، جنگ اوکراین و ادعاها درمورد نقش ایران در آنجا کمرنگ شد؛ ایا ممکن است کمرنگ شدن ان جنگ نسبت به موضع اروپا و امریکا در مورد ایران تاثیر بگذارد؟

صرف‌نظر از اینکه بحران غزه موجب شد تا توجه رسانه‌ها و افکار عمومی به جنگ اوکراین کاهش یابد، آنچه که مهمتر است این است که امکان و تمایل اروپا و آمریکا به ارائه کمک‌های نظامی و مالی به اوکراین به روال سابق نیز کاهش یافته است. با این حال به هیچ روی از اهمیت جنگ اوکراین برای غرب کاسته نشده و ادعای آن‌ها مبنی بر کمک نظامی ایران به روسیه هم همچنان مطرح است و نشانه‌ای که حاکی از تغییر نظر غرب در ارتباط با ایران از منظر جنگ اوکراین باشد، ملاحظه نمی‌شود. اما آن بحث کلی در مورد تلاش غرب برای اجتناب از اوج گرفتن تنش با ایران از منظر جنگ اوکراین نیز صادق است. سوال مهمی که در این رابطه و نیز در رابطه با تفاهم نانوشته وجود دارد، این است که بعد از خاتمه بحران غزه رابطه ایران و غرب چه شکلی پیدا خواهد کرد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️نیوزویک: تداوم کمک‌ به کی‌یف باعث تشدید تنش‌ها می‌شود/ تردید غرب نسبت به پیروزی اوکراین

▫️ایرنا

هفته نامه «نیوزویک» در مطلبی با اشاره به اینکه «نبرد ۲۰۲۳ اوکراین زیر انبوهی از انتظارات برآورده نشده رو به پایان است»، نوشت: مقام‌های آمریکایی و متحدان غربی کی‌یف، به طور محرمانه از عملکرد اوکراین در ضدحمله خود انتقاد کرده‌اند و از سوی دیگر هشدار داده‌اند که تداوم ارائه کمک‌ها به کی‌یف می‌تواند باعث تشدید تنش‌ها شود.

این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: سربازان و شهروندان این کشور که خود را برای حمله زمستانی روسیه آماده می‌کنند، با یاد موفقیت تابستانی‌شان امیدوار نخواهند شد، به دلیل آنکه ضدحمله مورد انتظار کی‌یف در دستیابی به پیشرفت مورد نیاز برای شکست مسکو در جنوب کشور شکست خورده است.ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری و ژنرال والری زالوژنی فرمانده ارشد ارتش اوکراین به ضعف ضدحمله این کشور اذعان کرده‌اند.زالوژنی اوایل ماه جاری [میلادی] در مصاحبه‌ای با نشریه «اکونومیست» گفت: به احتمال زیاد هیچ پیشرفت عالی و عمیقی [در ضدحمله اوکراین] حاصل نخواهد شد و تمام توجهات باید روی دفاع متمرکز شود.

نیوزویک با اشاره به اینکه «به نظر می‌رسد زلنسکی در فشار قرار گرفته است»، نوشت: در حالی که کی‌یف در تلاش برای حفظ ائتلاف غربی خود است اما شکاف‌هایی در حال شکل‌گیری است.بر اساس این گزارش، یکی از باورهای رایج از فوریه ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰) این است که ایالات متحده کمک نظامی به اوکراین را برای زنده ماندن [کی‌یف] می‌دهد و میزان این کمک‌ها برای پیروزی کافی نیست. بنا بر این گفته‌ها، آمریکا بیم از آن دارد که شکست راهبردی کرملین در اوکراین، می‌تواند منجر به ناآرامی در مرزهای روسیه و آشفتگی داخلی شود.

دانیل وایدیچ (Daniel Vajdich) یکی از سرشناس‌ترین لابی‌گرهای اوکراین در واشنگتن دی‌سی به نیوزویک گفت: اوکراینی‌ها شاهد تداوم تردید و این ذهنیت نگران‌کننده در مورد تشدید تنش‌ها هستند. مردم اوکراین بر این باورند که با وجود همه کمک‌ها [که تاکنون از سوی غرب به این کشور ارائه شده] اما هنوز ملاحظات زیادی وجود دارد و دلیلش این است که تمایلی برای غلبه قاطع اوکراینی‌ها بر روس‌ها وجود ندارد.مقام‌های آمریکایی و متحدان غربی [کی‌یف] به طور محرمانه از عملکرد ضدحمله اوکراین انتقاد کرده‌اند. روزنامه «نیویورک تایمز» در ماه آگوست (مرداد/شهریور) گزارش داد که برنامه‌ریزان آمریکایی به این موضوع پی برده‌ بودند که نیروهای کی‌یف در امتداد جبهه جنگ ۶۰۰ مایلی بیش از حد پراکنده شده‌ و نتوانستند توان نظامی کافی را در یک نقطه متمرکز کنند.

این درحالیست که برای بسیاری از اوکراینی‌ها، ایالات متحده مسئولیت ضدحمله همچنان مأیوس کننده [کی‌یف] را بر عهده دارد.وایدیچ در این باره گفت: این دیدگاه هنوز در کی‌یف قوی است و این موضوع که بسیاری از کمک‌ها به سرعت به دست اوکراینی‌ها نرسیده، یک واقعیت تجربی است.بر پایه این گزارش، کاخ سفید رویکردی تدریجی برای ارائه کمک نظامی به کی‌یف اتخاذ کرده است. مقام‌ها نیز هشدار داده‌اند که [ارائه این کمک‌ها] خیلی زود می‌تواند باعث تشدید خطرناک تنش از طرف روسیه شود. شرکای غربی نیز به لزوم ابهام راهبردی و عنصر غافلگیری اشاره کرده‌اند.نیوزویک همچنین عنوان می‌کند: با وجود اینکه کمک‌های مرحله به مرحله‌ای غرب باعث ناامیدی شده است اما اوکراین نمی‌تواند بدون حمایت غرب به ویژه ایالات متحده به جنگ خود ادامه دهد.

"ریچارد هاس" رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا به تازگی در مطلبی در تارنمای «فارن افرز» نوشت: با توجه به توان نظامی [اوکراین]، آزادسازی کامل بعید است قابل دستیابی باشد. اکنون ۲ سال جنگ را پشت سر گذاشته‌ایم. من پایه و اساسی نمی‌بینم که بگوییم اگر سال سوم، چهارم یا پنجمی هم بگذرد، اوکراین بتواند این هدف را محقق کند.

وی در ادامه با بیان اینکه «دولت جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا خود را بر سر دوراهی دشواری می‌بیند»، اظهار داشت: دولت بایدن با وجود شرایط دشوار در حدود ۲ سال پس از حمله روسیه به اوکراین، هیچ نشانه‌ای مبنی بر جدایی از کی‌یف بروز نمی‌دهد.گفتنی است که آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین، تاکنون تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کی‌یف ارسال کرده‌اند.

این روزها ایالات متحده همزمان با ۲ بحران بزرگ یکی در شرق اروپا [جنگ اوکراین] و دیگری در غرب آسیا [جنگ در غزه و حمایت از رژیم صهیونیستی] درگیر است و این مسائل معادلات را در حوزه داخلی و نیز سیاست خارجی این کشور متحول کرده‌ است.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️تایمز: اسرائیل کنترل جنگ غزه را از دست داده است

▫️ايسنا

#بخش_اول

کارشناس انگلیسی می‌گوید هر چه آتش‌بس موقت در غزه بیشتر طول بکشد، فشارها بر کابینه جنگی تل‌آویو برای تمدید آن و ادامه‌ دادن به روند تبادل اسرا بیشتر خواهد شد؛ این در حالی است که رژیم صهیونیستی بعد از گذشت ۵۱ روز، کنترل جنگ را از دست داده است.

«مایکل کلارک» استاد مطالعات دفاعی دانشگاه کینگز کالج لندن و عضو اندیشکده خدمات متحد سلطنتی انگلیس با بیان این‌که رژیم صهیونیستی کنترل وضعیت را در جنگ با حماس بعد از گذشت ۵۱ روز از عملیات طوفان الاقصی از دست داده است، نوشت: «بعد از ۵۱ روز شرورانه، آتش‌بس موقت و آزادی زندانی‌ها، باعث تسکین مردم در هر دو سمت جنگ غزه شد اما به‌رغم این خبر مثبت، نحوه مدیریت بحران گروگان‌ها توسط اسرائیل حاکی از آن است که در خطر شکست خوردن در جنگ است».

اسرائیل در روز دوم جنگ، بند ۴۰ قانون اساسی خود را اجرایی و خود را رسما در جنگ با حماس اعلام کرد. اسرائیل به موجب این تصمیم توانست نیروهای ذخیره خود را فرا بخواند. طبق محاسبات ۵۵۰ هزار نیروی نظامی بسیج شدند که بیش از ۲۰ برابر بیشتر از رقم ۲۵۰۰۰ نفر نیرویی که به عنوان تعداد نیروهای حماس ارزیابی شد، است. چنین آماری حاکی از ورود اسرائیل به جنگ با یک برتری عددی است.

کلارک می نویسد: به‌رغم این مسئله اسرائیل کنترل وقایع را از دست داده است. گروگان‌ها به حماس دست برتر را داده‌اند و آن‌ها نیز در استفاده از آن ماهر هستند. کابینه جنگی اسرائیل بازپس‌گیری گروگان‌ها را جلوتر از اهداف نظامی فوری خود قرار داده است.رهبران حماس به همان وضوح می‌توانند ببینند که کابینه جنگی اسرائیل در برابر فشار آمریکا سر خم کرده است. زمانی که «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا به دیدار «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل در ۱۸ اکتبر رفت، به وضوح نسبت به این ارزیابی که بهترین راه برای آزاد کردن گروگان‌ها اعمال فشار نظامی حداکثری به حماس است، مردد بود.

با این حال و زمانی که حماس در ۲۰ اکتبر دو شهروند آمریکایی را آزاد کرد، آمریکا پذیرای پیشنهاد قطری‌ها شدند؛ پیشنهادی مبنی بر اینکه می‌توانند با حماس بر سر برقراری آتش‌بس موقت در ازای آزاد کردن تعداد چشمگیری از اسرا و ورود کاروان‌های کمک‌ها به غزه مذاکره کنند.

«برت مک گورک» فرستاده آمریکا به منطقه غرب آسیا یک گروه ویژه را در واشنگتن برای تعاملات فشرده‌ای با دفتر نخست‌وزیر قطر در دوحه برای ایجاد و انعقاد بسته توافقی پیچیده که از صبح روز جمعه آغاز شد، اداره کرد،با این حال تل‌آویو مهمترین بازیگری که این توافق را منعقد کرد نبود.به نوشته تحلیلگر تایمز، نتانیاهو تحت فشار فزاینده خانواده‌های اسرای اسرائیلی سعی کرد با پیشنهاد تمدید آتش‌بس برای پنج روز دیگر به شرط آزادی ۵۰ اسیر دیگر در این مدت، اهرم‌های فشاری را به دست آورد و از طرف دیگر اسرائیل اسامی بسیاری از زندانیان فلسطینی دیگر را که در صورت تمدید توافق می توانند آزاد شوند منتشر کرد به این امید که اندک فشاری از سمت خانواده‌های اسرای فلسطینی بر رهبران حماس وارد شود.

چنانچه ۱۰۰ نفر از حدود ۲۳۰ اسیر تحت اختیار حماس پس از یک آتش‌بس ۹ روزه آزاد شوند، حداقل باعث کاهش خشم آشکار بسیاری از اسرائیلی‌ها نسبت به نتانیاهو که سیاست امنیتی‌اش در ۱۴ سال گذشته اکنون ویران شده، خواهد شد.کلارک معتقد است هر تعداد روزی که آتش‌بس طول بکشد، ارتش رژیم صهیونیستی از این وقفه برای تغییر وضعیت نیروهای خود برای مرحله بعدی درگیری استفاده و سعی خواهد کرد تصویر اطلاعاتی خود را بهبود بخشیده و سلاح‌های خود را برای حمله ای دیگر مجددا ذخیره کند. حماس هم دست به اقدام بسیار مشابهی خواهد زد. هر چه آتش‌بس طولانی‌تر شود، فشار بر کابینه جنگی در تل‌آویو برای تمدید آن و ادامه مبادله اسرا بیشتر خواهد شد. اسرائیل بدون شک «زندانیان خطرناک حماس» را حفظ خواهد کرد تا آن‌ها را با نظامیان اسرائیلی تبادل کند و احتمالا آن‌ها آخرین نفراتی خواهند بود که مبادله می‌شوند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️تایمز: اسرائیل کنترل جنگ غزه را از دست داده است

▫️ايسنا

#بخش_پایانی

از سوی دیگر گمان این وجود دارد که حماس حداکثر ۲۰ اسیری که تابعیت آمریکا را دارند همچنان در اسارت نگه خواهد داشت تا همان فشار را بر بایدن هم حفظ کرده و به جلوگیری از مرحله دوم حمله ارتش رژیم صهیونیستی کمک کند.کلارک می‌نویسد: «پاسخ‌های سرهم بندی شده ارتش اسرائیل هنگام رسیدن به بیمارستان «الشفا» غزه، نشان‌دهنده برنامه‌ریزی ضعیف آن برای هرگونه عملیات با محوریت غیرنظامیان بود. ارتش اسرائیل در غیاب یک برنامه سیاسی مشخص تل‌آویو، هنوز پس از ۳۰ روز عملیات زمینی همچنان کور عمل می‌کند».

به اعتقاد این تحلیلگر انگلیسی، مشکلات ارتش رژیم صهیونیستی در جنوب غزه بسیار بیشتر خواهد بود. هفته گذشته، ارتش اسرائیل به فلسطینیان آنجا توصیه کرد که به منطقه «ماواسی» یک شهر کوچک سابقا متعلق به بادیه‌نشینان به وسعت ۱۴ کیلومتر مربع در منتهی‌الیه غزه جابجا شوند تا بتواند به سمت شهرهای خان یونس و رفح پیشروی کند.

روسای آژانس‌های سازمان ملل خاطرنشان کردند که این هدف عمیقاً نامطلوب بلکه از نظر فیزیکی غیرممکن است. با توجه به تراکم جمعیت جدید در جنوب وادی غزه به میزان حدودا ۹۰۰۰ نفر در هر کیلومتر مربع، به سختی می توان تصور کرد که اسرائیل بتواند عملیاتش را که با نیروهای پیاده نظام و مکانیزه‌ای که در شمال اجرا کرد را در جنوب هم تکرار کند.از طرفی هم هرگونه از سرگیری عملیات بمباران احتمالاً خشم بین‌المللی بیشتری را علیه اسرائیل به‌ویژه پس از آنکه آتش‌بس کوتاه اخیر کمی از رنج غیرنظامیان غزه و خانواده‌های اسرای اسرائیلی را کاهش ‌داده به همراه خواهد داشت.

کلارک در پایان نوشت: حقیقت تلخ برای تل‌آویو این است که جنگ رسمی اعلام شده آن از چند جهت دارد اشتباه به پیش‌ می‌رود و اگر کابینه جنگی اسرائیل قبل از اعلام این جنگ بیشتر تفکر می‌کرد، ممکن بود در همان ابتدا نگران این موضوع شود. ارتش اسرائیل توانایی عملیاتی حماس را تضعیف کرده اما تا نابودی آن فاصله زیادی دارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️رباتیک شدن رفتارهای بایدن برای دموکرات‌ها خطر جدی محسوب می‌شود/ ترامپ شانس بیشتری برای پیروزی در انتخابات ۲۰۲۴ دارد

▫️ایلنا

«فریدون مجلسی» کارشناس مسائل آمریکا در تشریح ابعاد و دلایل اختلاف میان دموکرات‌ها در خصوص نامزدی جو بایدن برای انتخابات  ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: به نظرم اختلاف‌نظر میان دموکرات‌ها در مورد نامزدی بایدن برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا ریشه در واقع‌بینی سران این حزب دارد. آنها نمی‌خواهند حزب دموکرات آن هم در این برهه تاریخی از بین برود در مقابل جمهوری‌خواهان متحمل شکست سنگین شوند. در سال ۲۰۲۰ دیدیم که بایدن توانست دونالد ترامپ را به عنوان رئیس جمهور مستقر، از کاخ سفید اخراج کند اما پس از آن تمام تمرکز او بر این بود که سعی کند درست حرف بزند، درست راه برود و درست تصمیم بگیرد اما به هر ترتیب ما شاهد رباتیک شدن رفتارهای بایدن و فرسودگی او هستیم که همین موضوع برای حزب دموکرات یک خطر جدی محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: اگر این رفتار رئیس‌جمهوری فعلی ایالات متحده بر رأی‌دهندگان و طرفداران حزب دموکرات تاثیر منفی نگذارد و آنها را به سمت جمهوری‌خواهان سوق ندهد، حداقل موجب عدم شرکت آنها در انتخابات و عدم رأی دادن به حزب دموکرات می‌شود. باید توجه داشت که اگر این روند ادامه داشته باشد می‌تواند موجب آن شود که بایدن مقابل دونالد ترامپ شکست بخورد و به نظرم بهترین راه برای او کناره‌گیری از انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری آمریکا است تا حزب دموکرات بتواند گزینه بهتری را انتخاب کرده و او را وارد میدان کند. به عنوان مثال شخصی مانند «چاک شومر» علاقه دارد که به میدان انتخابات وارد شود اما حالا خود را در حاشیه نگه داشته و به دنبال حمایت از بایدن است. از نظر شکلی و ماهوی باید توجه کرد که خیلی از منتقدان بایدن به توانمندی فیزیکی وی با دید منفی نگاه می‌کنند اما نگاه‌ها در این خصوص به ترامپ مثبت است.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: در این میان نگاه‌ها به کامالا هریس، معاون فعلی جو بایدن مثبت نیست و همه معتقدند که او نمی‌تواند کاری از پیش ببرد و کارنامه قوی و قابل دفاعی در این مدت از خود ارائه نداده است. اینکه آیا در این برهه زمانی اوبامای جدید در حزب دموکرات ظهور خواهد کرد، موضوعی است که به نظر من بعید به نظر نمی‌رسد اما باید توجه شود که اگر رهبر دموکرات‌ها در سنا وارد عرصه انتخابات نشود احتمال دارد شخص جوان‌تری نسبت به وی را وارد گود سیاست کنند. مسأله اینجاست که در آمریکا توانمندی فیزیکی و حتی حرف زدن رئیس‌جمهوری برای مردم و افکار عمومی که کشور خود را یک ابرقدرت می‌دانند بسیار مهم است و به همین جهت حالا دونالد ترامپ نسبت به بایدن در این خصوص شانس بیشتری دارد تا بتواند وضعیت را به نفع خود مهندسی کرده و در نهایت نام خود را از صندوق آرا بیرون بکشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: با اختلاف نظری که میان دموکرات‌ها در مورد ماندن یا رفتن بایدن رخ داده باید گفت که اساساً ما یک چالش درون‌حزبی جدی را شاهد خواهیم بود که هم اکنون در حال عمیق‌تر شدن است. اینکه رئیس جمهور ایالات متحده به سختی می‌تواند حرف بزند، به سختی راه می‌رود و یا حتی ادراک و تشخیص او با مشکلاتی مواجه شده، می‌تواند حزب دموکرات را وادار به کناره‌گیری او از انتخابات کند و به نظرم این روند نتیجه مشخصی علیه بایدن خواهد داشت، مگر آنکه یک گزینه توانمندتر از وی توسط حزب دموکرات مطرح شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
تجربه/ ماهنامه فرهنگ، هنر، و ادبیات

پرونده ای ویژه دکتر غلامحسین صدیقی
دکتر صدیقی استاد اصیل و دولتمرد وفادار،
مؤدب، موقر، ملایم

فریدون مجلسی

بخش اول

از اوائل دهه 1320 در کشورهای پیرامونی ایران شرکت‌‌‌‌های آمریکایی سود حاصل از اکتشاف و بهره برداری و صادرات نفت آنان را را با پذیرش سهمی منصفانه تر بر پایه 50-50 با کشور میزبان تقسیم‌ می‌کردند، ایرانیان از اینکه در شرکت نفت انگلیس و ایران فقط دارای 16 درصد سهام بودند و سهم ایران از سود حاصل حتی پس از تعدیل قرارداد فقط 20 درصد به علاوه حقوق مالکانه بود احساس غبن‌ می‌کردند، زیرا پس از کسر و واریز مالیات به خزانه داری انگلیس به کمتر از 30 درصد،‌ می‌رسید. در حالی که کشورهای دیگر نفتی مانند عربستان (آرامکو) و بحرین در منطقه و مکزیک و ونزوئلا در آمریکای لاتین با آمریکا قراردادهای منصفانه تر 50-50 منعقد کرده بودند، ضمن اینکه درآمد اصلی ایران برای اجرای طرح‌‌‌‌های عمرانی و توسعه اقتصادی و اجتماعی بستگی به درآمد نفت داشت .
جبهه ملی ایران در دورانی هیجان زده از ائتلاف و اتحاد چندین حزب و گروه سیاسی با آرمان‌‌‌‌های مختلف و متفاوت که درباره ملی کردن صنعت نفت اتفاق نظر داشتند، به رهبری دکتر مصدق تشکیل شده بود. جبهه ملی توانسته بود در مجلس شانزدهم فراکسیون اقلیت کوچکی را تشکیل دهد که موفق شدند طرح ملی شدن صنعت نفت ایران را به تصویب برسانند، و همان اقلیت دو ماه بعد از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت دکتر مصدق را برای اجرایی کردن قانون ملی شدن به نخست وزیری رساند. گوناگونی گروه‌‌‌‌های سیاسی تشکیل دهنده جبهه ملی که فقط در مسئله ملی کردن نفت توافق داشتند، موجب گوناگونی سلایق میان رهبران جبهه ملی در سایر امور‌ می‌شد. اغلب احزاب تشکیل دهنده معتقد جبهه ملی معتقد به رعایت اصول قانون اساسی مشروطه و سکولاریسم در حکومت بودند. البته جناح آیت الله کاشانی که متکی به عناصر و دسته‌‌‌‌های مذهبی و کنشگران میدانی بود با برخورداری اولیه از حمایت جناح افراطی فدائیان اسلام به رعایت اصول شریعت در قوانین گرایش داشت. در این میان نقش دکتر صدیقی که در شمار بنیانگذاران و اعضای جبهه ملی نبود اما از دوستان اعضای تحصیل کرده جهه ملی بود، که اغلب آنها هم در شمار دانشجویان اعزامی به اروپا بوده و تجربیاتی در ساختار آکادمیک و دانشگاه تهران کسب کرده و سپس مدارجی را در مدیریت‌‌‌‌های اداری و حتی سیاسی پیموده بودند. به همین دلیل به معرفی این دوستان، که فارغ از نوع گرایش آرمانی، مردانی وطنپرست، معتقد به ارزش‌‌‌‌های اخلاقی، و صداقت بوند، دکتر مصدق در تشکیل کابینه خود از ایشان که در ماموریت بین المللی در تأسیس یونسکو یعنی کارگزاری علمی و آموزشی و فرهنگی ملل متحد نقش داشت، برای همکاری دعوت کرد. صدیقی هم با توجه به اعتقاد به ملی کردن صنعت نفت و احترامی که برای دکتر مصدق قائل بود با وفاداری تا آخرین لحظه در کنار او باقی ماند. این همراهی موجب شد که در بسیاری از منابع و مقالات صدیقی را نیز از اعضای اصلی جبهه ملی بپندارند. این شبهه با توضیحی که فرزند ارجمند ایشان در روزنامه ایران منتشر کردند تصحیح شد.
با نگاهی به پیشینه و زندگی دکتر صدیقی، با وجود مشارکت او در دولتی محبوب که از حمایت طبقه متوسط و فرهنگ مدار برخوردار بود، با توجه با مختصات تربیتی، ملایمت ، ادب، عمق دانش و عشق به آموختن و آموزاندن، در بخش‌‌‌‌های پرورشی و اخلاق و جامعه شناسی، فعالیت‌‌‌‌های فرهنگی او را که تحصیلاتش نیز در همین رشته‌‌‌‌ها بوده است‌ می‌توان پربارترین و اثرگذارترین حاصل زندگی او دانست. تجربه موفق مدیریتی و اداری و بین المللی او نیز در هیمن رشته‌‌‌‌ها بوده است. دکتر صدیقی در کابینه اول دکتر مصدق وزیر پست و تلگراف و تلفن بود! شغلی که قطعا صرفا برای کسب آبرو و بهره مندی از خوشنامی و اعتماد به او سپرده بودند تا با واگذاری امور تخصصی آن وزارتخانه بر مدیریت آنها نظارتی سالم داشته باشد.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
تجربه/ ماهنامه فرهنگ، هنر، و ادبیات

پرونده ای ویژه دکتر غلامحسین صدیقی
دکتر صدیقی استاد اصیل و دولتمرد وفادار،
مؤدب، موقر، ملایم

فریدون مجلسی

بخش دوم

ظاهرا وقتی وزارت امور خارجه را به او پیشنهاد کردن نپذیرفت زیرا سلسله مراتب را در آن کار طی نکرده بود، که نشان از عقلانیت دارد، در حالی که سید حسین فاطمی جوان هیجان زده جویای نام جانشینی حسین نواب دیپلمات نامدار را، که به دلایلی اصولی پس از سه ماه استعفا کرده بود، پذیرفت و موجب تسریع در سقوط دولت مصدق شد.
صدیقی در کابینه دوم مصدق پس از تغییر چند وزیر، وزارت کشور و نیابت نخست وزیری را پذیرفت. شاید بتوان پذیرفتن این شغل را اشتباه یک مقام آکادمیک در پذیرش شغلی پلیسی دانست. وزارت کشور دو جنبه دارد، یکی اداری یعنی نظارت بر امور اداری استانداران و فرمانداران که‌ می‌تواند در توسعه شهری و کمک به عمران آبادانی و بهبود خدمات اداری کمک بزرگی به توسعه کشور کند. قطعا این بخش از تخصص چنان شخصیتی بر‌ می‌آمد و شاید در برآوردن رؤیاهای مدیریتی وسوسه کننده بود.

اما بخش مهم دیگر امور امنیتی یعنی ریاست بر شهربانی و ژاندارمری کل کشور در شهر و روستا بود، که خصوصا در زمان‌‌‌‌های حساس انتخابات نیاز به مدیریتی نظامی گونه داشت که کاملا برخلاف روحیات مدنی صدیقی بود. استعفای سرلشکر زاهدی که از حامیان جبهه ملی بود و در سفر به آبادان برای خلع ید از مدیریت انگلیسی شرکت نفت انگلیس و ایران نیز حضور داشت، فقط دو ماه پس از تصدی وزارت کشور بر سر دخالت دولت در امور انتظامی وزیر کشور و برکناری و بازداشت رئیس شهربانی گمارده زاهدی از سوی نخست وزیر به دنبال تیراندازی متقابل و کشته شدن چند نفر در تظاهرات حزب توده بود. از قضا بن بست و ناتمام ماندن انتخابات مجلس هفدهم که سه وزیر کشور یکی پس از دیگری در به انجام رساندن آن ناکام ماندند یکی از دلایل گماردن صدیقی به عنوان عنصری سالم و بیطرف به آن مقام بود.
مصدق بر خلاف چند شهر بزرگ با جمعیت متمرکزترِ باسواد، در بقیه نقاط کشور که تحت تأثیر خوانین و ملاکان و مقامات روحانی محلی و آرای فرمایشی عشایر و روستاییان بود، نتیجه انتخابات موافق و دلخواه مصدق نبود. به همین دلیل به نمایندگان مخالف برچسب مزدور بیگانه و عوامل انگلیس زدند که حزب توده نیز از آن بهره برداری‌ می‌کرد. انتخابات که تحت نظر وزارت کشور انجام‌ می‌شد، به دلیل نگرانی از نتیجه منفی و برکناری دولت مصدق نیمه تمام و مجلسی با اکثریتی متزلزل تشکیل شد. دکتر صدیقی قرار بود انتخابات را تکمیل کند. اگر ادامه‌ می‌داد با نتیجه منفی یعنی برنده شدن تمایلات خوانین و ملاکین و ملایان در جامعه کم سواد و تحت امر مواجه و موجب سقوط دولت‌ می‌شد، اگر ادامه‌ نمی‌داد به مأموریت خود عمل نکرده بود! آن اکثریت متزلزل نیز به توجه به جداشدن آیت الله کاشانی، و معترضین به لایحه تمدید اختیارات قانونگذاری دکتر مصدق، از دست رفت و دکتر مصدق با نگرانی و نوعی آگاهی از توطئه افسران و امرای رضا شاهیِ ارتش که به تازگی برکنار کرده بود، خصوصا پس از قتل سرتیپ افشارطوس رئیس شهربانی که بر آن توطئه وقوف یافته بود، در تیر 1332 در صدد انحلال مجلس برآمد. دکتر صدیقی و چند وزیر برجسته دیگر با این برنامه مخالف بودند. اعتراض صدیقی بر این پایه بود که با حذف مجلس شاه به ترتیبی که بارها سابقه داشته است در غیاب مجلس نخست وزیر را عزل و نخست وزیر دیگری انتخاب خواهد کرد. مصدق گفته بود شاه جرأت‌ نمی‌کند! ادامه همکاری دکتر صدیقی پس از آن هشدار نیز فقط حکایت از وفاداری در آن شرایط بحرانی و در وضعیتی انفعالی دارد.
ترس شاه از مصدق واقعیت داشت، و وقتی در غیاب مجلس مصدق را برکنار و حکم برکناری را به او ابلاغ کرد، و به دستور مصدق حامل حکم، سرهنگ نصیری دستگیر و بازداشت شد، شاه که از شش ماه قبل به دلیل قهر مصدق او را ندیده و در آن زمان به نوشهر رفته بود، از همان بیم کذایی به بغداد گریخت. دکتر صدیقی که در ماموریت اداری خود و تکمیل انتخابات موفق نشده بود، در موضع امنیتی که اصولا با روحیه اش سازگار نبود نیز در وضعیت دشواری قرار داشت. دکتر مصدق در روز 28 مرداد، حتی بدون مشورت با وزیر کشور، امضای احکام 3 رئیس شهربانی را به صدیقی تحمیل کرد که یکی از آنان عموزاده مصدق سرتیپ دفتری بود که حکمی هم از سرلشکر زاهدی برای همان مقام در جیب داشت و بعد از 28 مرداد در کار خود باقی ماند!


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
تجربه/ ماهنامه فرهنگ، هنر، و ادبیات

پرونده ای ویژه دکتر غلامحسین صدیقی
دکتر صدیقی استاد اصیل و دولتمرد وفادار،
مؤدب، موقر، ملایم

فریدون مجلسی

بخش سوم

امضای این احکام نیز نشان از شرایط انفعالی صدیقی در آن قمار بازنده دارد. زیرا شخصا مهر لاستیکی و ماشین امضا نبود. در روز 28 مرداد پس از این تغییرات، او بیشتر از هر کس از بحرانی بودن وضع و عدم فرمانبرداری نیروهای انتظامی آگاه بود، در حالی که پس از ظهر از پنجره اتاقش در وزارت کشور در میدان ارک شاهد حرکت شعاردهندگان بود که از جنوب شهر فرا‌ می‌رسیدند و در میان آنان نیروهای پلیس هم دیده‌ می‌شدند،‌ می‌توانست به خانه بازگردد. اما بازهم با همان وفاداری، به خاطر احترام به نهضت ملی کردن نفت، نومیدانه عازم خانه مصدق شد تا در این واپسین پرده نیز همراه و در کنار او باشد. ناهارکی‌ می‌خورند که شرح آن را در خاطرات خود درباره روز 28 مرداد نوشته‌‌‌‌ است، و شاهد بمباران خانه است و اخبار را از رادیو تعقیب‌ می‌کنند که از سقوط رادیو و سخنرانی زاهدی حکایت دارد.
البته به دکتر مصدق نیز این ایراد وارد است که از خبر دریافت فرمان برکناری به وزرا از جمله به دکتر صدیقی خودداری کرده بود. گرچه بعدا به دلائل ناموجهی مانند فاصله میان امضا و سطور فرمان و ریز و درشت شدن حروف در سطور و غیره اصالت فرمان را مورد تردید قرار‌ می‌دهند. می‌دانیم که برکناری مصدق به ضرب و زور در 28 مرداد رخ داد . وزرا از جمله دکتر صدیقی نیز بازداشت و زندانی شدند. جرم مشترک وزرا اشتراک در تمرد یعنی عدم تمکین فرمان و ادامه حکومت ناموجه پس از برکناری دولت بود.

برخی از وزرا از جمله لطفی وزیر تندخوی دادگستری و عالمی وزیر اعتدالی کار، در دادگاه به درستی به این نکته استناد کردند که وقتی از وجود چنان فرمانی آگاه نبوده اند چگونه‌ می‌توانند متمرد شناخته شوند! دکتر مصدق نیز بر آن گواهی داد و پس از زمانی آزاد شدند و عالمی به دانشگاه بازگشت و لطفی بازنشسته شد. اما دکتر صدیقی به احترام وفاداری در دادگاه از مصدق حمایت کرد و هرگز به آن نکته درست حقوقی برای آزادی خود استناد نکرد. دیگر اینکه هرگز آن پیش بینی مخالفت با رفراندوم را به روی مصدق نیاورد، و نجیبانه به زندان رفت.
جالب و تراژیک این که دکتر صدیقی وزیر کشور در اقدامی فرهنگی برای برگزاری بزرگداشت مقام ابن سینا در تشکیل کنگره هزاره او نقش مؤثری داشت و آن بزرگداشت در اوایل سال 1333 هنگامی برگزار شد که صدیقی در زندان بود! در زمان برگزاری آن کنگره لویی ماسینیون ایران شناس بزرگ فرانسوی که از دوستان دکتر صدیقی بود با کسب اجازه از شاه توانست در زندان لشکر 2 زرهی تهران به دیدار او برود.
دکتر صدیقی که عضو رسمی جبهه ملی نبود در تجدید حیات آن یعنی جبهه ملی دوم در سال 1339 تا 1342 مشارکت داشت و به آن اعتبار بخشید.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
تجربه/ ماهنامه فرهنگ، هنر، و ادبیات

پرونده ای ویژه دکتر غلامحسین صدیقی
دکتر صدیقی استاد اصیل و دولتمرد وفادار،
مؤدب، موقر، ملایم

فریدون مجلسی

بخش پایانی

احترام و شخصیت علمی دکتر صدیقی چنان بود که با وجود محکومیت سیاسی پس از 28 مرداد، زمانی که دکتر اقبال رئیس دانشگاه تهران بود به اصرار استادان و ارادتمندان دانشگاهی دکتر صدیقی که مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران را در سال 1327 بنیان نهاده بود، مسئولیت تاسیس مؤسسه مطالعات اجتماعی را پذیرفت. این موسسه در سال 1351 به دانشکده علوم اجتماعی تبدیل شد. دکتر صدیقی پس از بازنشستگی نیز به عنوان استاد ممتاز به تدریس ادامه‌ می‌داد. محمدرضاشاه در شرایط بحرانی کوشید از همکاری و حسن شهرت او برای نخست وزیری بهره مند شود که شرایط صدیقی و تحولات سریع اوضاع صدیقی را از این خطر مصون داشت!
آخرین پرده زندگی سیاسی صذیقی دعوت شاه از او برای تصدی دیرهنگام نخست وزیری است. یعنی حتی دشمن نیز به خوشنامی و صداقت و وطن پرستی او اذعان داشت. صدیقی این دعوت را با شرایطی‌ می‌پذیرد که شرط مهم آن باقی ماندن شاه در ایران بود «که درگیر توطئه دیگری در خارج نشود». در این دیدار به گفته مشهور وقتی شاه در آخرین ماه سلطنت خود از او‌ می‌پرسد که چرا وضعیت چنین شده است، صدیقی به دو کس اشاره‌ می‌کند: «پدری که کسی جرأت‌ نمی‌کرد به او دروغ بگوید»، و «پسری که کسی جرأت‌ نمی‌کرد به او راست بگوید!» مطمئن نیستم که این نقل قول تا چه اندازه درست یا نادرست است، اما از آن سخنانی است که حتی اگر واقعیت نداشته باشد، حقیقت دارد!


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/واشنگتن پست/

▫️معضل جدید اسرائیل پس از آتش‌بس؛ تل‌آویو چگونه می‌خواهد جنگ علیه حماس را بدون برانگیختن دوباره خشم بین‌المللی، از سربگیرد؟

▫️انتخاب

#بخش_اول

"واشنگتن پست" نوشت: اسرائیل با یک معضل دردناک و احتمالا بحث برانگیز روبروست و آن اینکه ارتش اسرائیل چگونه می‌خواهد پس از پایان وقفه بشردوستانه جنگ، دوباره درگیری را آغازکند تا به هدف اعلام شده اش یعنی از بین بردن قدرت سیاسی حماس دست یابد.جشن روز جمعه به مناسبت آزادی ۱۳ زن و کودک اسرائیلی نگرانی مقامات ارشد تل آویو در مورد آینده جنگ را پنهان نکرد. اسرائیل به دنبال بازپس گیری ۲۴۰ گروگان و همچنین سرکوب حماس است که اکثر این گروگان‌ها را در اختیار دارد. یک مقام ارشد اسرائیلی در مصاحبه‌ای در آستانه آزادی گروگان‌ها گفت: «این تلخ است. من به کسانی فکر می‌کنم که فردا آزاد نمی‌شوند».

اسرائیل امیدوار است که این دور از مبادله گروگان‌ها که شامل آزادی زنان و نوجوانان فلسطینی زندانی در اسرائیل نیز می‌شود، تا زمان آزادی تمام حدود ۱۰۰ زن و کودک اسرائیلی که در غزه نگهداری می‌شوند، تمدید شود. این مقام ارشد گفت: «در این برهه از زمان، اسرائیل بر آزادی همه ۱۰۰ زن و کودک متمرکز شده است». بسط بیشتر این روند به نحوی که موجب آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان مرد (اعم از نظامی و غیرنظامی) شود، بسیار دشوارتر خواهد بود. این احتمالا به معنای آغاز مجدد جنگ در آینده نزدیک است.

این مقام ارشد اسرائیلی گفت: «مرحله بعدی درگیری با شدت بالا خواهد بود. ارتش اسرائیل مصمم است به مرحله بعدی جنگ برود. ما هنوز در مرحله تثبیت نیستیم.» وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال اینکه این حمله مجدد اسرائیل انتقادات بین المللی را به دنبال داشته باشد، پاسخ داد: «ارتش و مردم اسرائیل عزم قوی دارند که دیگر نمی‌توانیم با حکومت حماس بر غزه کنار بیاییم».نکته اصلی اینجاست: اسرائیل در حالی به دنبال از سرگیری حمله به غزه است که فشار بین المللی برای آتش بس دائمی افزایش یافته است. به عنوان مثال، ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجه قطر، روز پنجشنبه در دوحه به خبرنگاران گفت: «البته هدف ما این است که این توافق، به یک آتش بس پایدار ختم شود». قطر میانجی اصلی اسرائیل و حماس در مذاکرات آزادی گروگان‌ها بوده است.

اسرائیل بار‌ها در جنگ‌های گذشته با معضلات مشابهی مواجه شده است و قبل از اینکه ارتش اسرائیل به این نتیجه برسد که مأموریت خود را به پایان رسانده، فشار دیپلماتیک برای توقف جنگ افزایش می‌یابد. در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۷۳، اسرائیل ارتش سوم مصر را در سمت شرق کانال سوئز به دام انداخته بود و تنها با مداخله هنری کیسینجر، وزیر خارجه وقت ایالات متحده، متوقف شد. در محاصره بیروت در سال ۱۹۸۲، اسرائیل در برابر درخواست‌های مکرر برای آتش بس مقاومت کرد و سرانجام با توافق امریکا موافقت کرد که به یاسر عرفات، رئیس سازمان آزادی بخش فلسطین اجازه داد تا شهر را با نیروهایش ترک کند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
/واشنگتن پست/

▫️معضل جدید اسرائیل پس از آتش‌بس؛ تل‌آویو چگونه می‌خواهد جنگ علیه حماس را بدون برانگیختن دوباره خشم بین‌المللی، از سربگیرد؟

▫️انتخاب

#بخش_پایانی

شاید مرتبط‌ترین نمونه از وقفه و شروع مجدد جنگ، نبرد سال ۲۰۱۴ اسرائیل و غزه، موسوم به «عملیات تیغه حفاظتی» است. اسرائیل در آن جنگ به غزه حمله کرد تا تونل‌های حماس را تخریب کند و مانع شلیک راکت‌های حماس به سمت اسرائیل شود. حمله اسرائیل در ۷ ژوئیه آغاز شد و قبل از رسیدن به یک آتش بس پایدار در ۲۶ اوت، آتش بس‌های موقت و کوتاه مدتی در روز‌های ۱ اوت، ۱۰ اوت، ۱۳ اوت و ۱۹ اوت با میانجیگری ایالات متحده و مصر، به دست آمد.علیرغم تمام ویرانی‌هایی که این جنگ اخیر برای غیرنظامیان فلسطینی به بار آورده، مبارزان حماس به خوبی در زیر زمین مستقر هستند. عملیات اسرائیل برای پاکسازی شمال غزه از نیرو‌های حماس تمام نشده و عملیات در جنوب غزه نیز هنوز به صورت کامل شروع نشده است. یکی دیگر از مقامات اسرائیلی گفت، شبکه تونل حماس «بیشتر از آنچه ما فکر می‌کردیم توسعه یافته است» و حداقل ۶۰۰ چاه تونل تنها در شمال غزه کشف و مسدود شده است.

مرحله بعدی جنگ احتمالا شامل حملات سنگین به خان یونس و دیگر مقر‌های حماس در جنوب غزه خواهد بود. اما مقامات اسرائیلی امیدوارند که در این مرحله، کمک‌های بشردوستانه بین المللی بیشتری به غزه وارد شود تا علاوه بر کاهش رنج غیرنظامیان فلسطینی، انتشار تصاویر وحشتناک از غزه که اعتراضات جهانی را در شش هفته اول جنگ به همراه داشته، کمتر شود. حماس و ارتش اسرائیل بدون شک از این وقفه برای استراحت و تجدید قوا استفاده خواهند کرد. یک مقام اسرائیلی گفت: «وقفه باعث می‌شود نیرو‌های ما برای مرحله بعدی جنگ آماده‌تر شوند».پس از وقفه فعلی، اسرائیل باید تصمیمات سختی در مورد تعداد نیرو‌های عملیاتی ارتش اسرائیل بگیرد. پس از حمله حماس در ۷ اکتبر، اسرائیل حدود ۳۰۰ هزار نیروی ذخیره را فراخواند و این باعث شد اقتصاد اسرائیل به شدت از استعداد‌های جوان تهی شود. برخی از نیرو‌های ذخیره غیر ضروری ممکن است به مشاغل غیرنظامی خود بازگردانده شوند.

مقام اسرائیلی تاکید کرد که نابودی حماس یک نگرانی اساسی است. او گفت: «این درک وجود دارد که از منظر اقتصادی، ما باید در جنگ پیروز شویم. هزینه‌های جنگ، نسبت به منافع بلندمدت مردم که به زندگی امن باز می‌گردند، یک هزینه کوتاه مدت است».

در حوزه سیاسی-نظامی، یکی از سخت‌ترین کارها، پیشروی نیرو‌ها در برابر رگبار رسانه‌ای برای توقف درگیری است. پس از شادی از آزادی گروگان‌ها در روز‌های آینده، اسرائیل با این چالش دشوار روبرو خواهد شد که چگونه کاری را که علیه حماس آغاز کرده است بدون برانگیختن دوباره خشم بین المللی، به پایان برساند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️آیا کامرون برگزیت را اصلاح می‌کند؟

▫️ایرنا

#بخش_اول

رئیس کمیسیون اروپا در حالی که طبق بیشتر نظرسنجی‌ها مردم انگلیس از برگزیت پشیمان شده‌اند، ابراز امیدواری کرد که این کشور بار دیگر به جمع کشورهای عضو اتحادیه اروپا ملحق شود.

"اورسولا فون‌درلاین" در حاشیه نشست وزرای امور خارجه کشورهای عضو ناتو در بروکسل گفت که اتحادیه اروپا در جریان خروج انگلیس از اتحادیه اشتباه کرد. وی به خبرنگاران گفت: «من همواره به فرزندانم می‌گویم، ما گاف دادیم و شما باید اصلاح کنید.» این مقام اروپایی ابراز امیدواری کرد که انگلیس در آینده به اتحادیه اروپا بازگردد.

این اظهارات درحالی مطرح می‌شود که افکار عمومی انگلیس طبق نتایج بیشتر نظرسنجی‌ها از برگزیت پشیمان شده و برگزارکننده همه‌پرسی خروج این کشور از اتحادیه‌اروپا پس از شش سال دوباره به صحنه سیاسی بازگشته تا بر لزوم ترمیم روابط با اتحادیه تاکید کند.همزمان "دیوید کامرون" نخست وزیر اسبق انگلیس در نخستین مصاحبه مطبوعاتی خود پس از بازگشت به صحنه سیاسی، بر لزوم ترمیم روابط امنیتی، تجاری و سیاسی با اتحادیه اروپا تاکید کرد.

کامرون کسی بود که در سال ۲۰۱۳ طرح برگزاری همه‌پرسی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را به عنوان اهرمی برای چانه‌زنی با رهبران اتحادیه و گرفتن معافیت از اجرای برخی قوانین مهاجرتی سرزبان‌ها انداخت. وی بعد از آنکه موفق شد مجوز طرح موسوم به «ترمز اضطراری» را برای مهار پذیرش مهاجران در انگلیس کسب کند، اعلام کرد که در همه پرسی برگزیت به ماندن در اتحادیه اروپا رای می‌دهد.نامبرده سه روز مانده به برگزاری همه‌پرسی «برگزیت»، طی یادداشتی که در روزنامه دیلی تلگراف منتشر شد نتایج این همه پرسی را بی‌بازگشت خواند و هشدار داد که یک فقر تمام ‌عیار در انتظار کشورش پس از خروج از اتحادیه اروپا، خواهد بود.

وی در این یادداشت با بیان اینکه انگلیس در چارچوب عضویت در اتحادیه اروپا در مسیر رشد و شکوفایی اقتصادی قرار دارد، افزود: چنانچه ما اتحادیه اروپا را ترک کنیم، تجارت در کشورمان آسیب خواهد دید و سرمایه‌گذاران با توجه به اینکه ما به بازار تجارت اروپا دسترسی نخواهیم داشت، دیگر در انگلیس سرمایه‌گذاری نخواهند کرد.نخست وزیر اسبق انگلیس گفت: بحث‌های زیادی در خصوص عواقب ناشی از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا مطرح است اما یک نظریه واحد و مطمئن وجود ندارد که ادعا کند خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به نفع کشور تمام می‌شود.کامرون همچنین جایگاه سیاسی انگلیس در عرصه بین‌المللی را مورد توجه قرار داد و هشدار داد که خروج از اتحادیه اروپا این جایگاه را به مخاطره می‌اندازد. «زمانی که ما از اتحادیه اروپا خارج شویم، یک ظرفیت بزرگ دیپلماتیک را در حل مشکلات بین‌المللی از دست می‌دهیم»

با این حال در همه‌پرسی سال ۲۰۱۶ میلادی ۵۱.۹ درصد مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا و ۴۸.۱درصد آن‌ها به ماندن در این اتحادیه رأی دادند و به این ترتیب کامرون از مقام خود کناره‌گیری کرد و سکان دولت دست ترزا می وزیر وقت کشور انگلیس افتاد تا پروژه برگزیت را اجرا کند.

سال ۲۰۱۹ در نتیجه سه سال چانه زنی دولت «می» با اتحادیه اروپا، دو طرف به توافقی دست یافتند که مجلس عوام انگلیس با آن موافقت نکرد. سرانجام نخست وزیر بریتانیا از مقام خود کناره‌گیری کرد تا بوریس جانسون، چهره‌ای به ظاهر تندرو موفق شد با برگزاری انتخابات زودهنگام، آرایش مجلس را به نفع حزب خود تغییر داده و توافق به عمل آمده را با اندکی اصلاحات از سد مجلس عبور دهد.اما توافق حاضر نه به انگلیس آزادی ماهیگیری در آبهای خودش را می‌دهد، نه آن را از مقررات و استانداردهای اتحادیه اروپا آزاد می‌کند، نه حتی آنقدر آزادی عمل می‌دهد که انگلیس بتواند با سایر کشورها معاهدات تجاری مستقل امضا کند. حتی راه را برای دخالت اتحادیه اروپا در مرز داخلی بین ایرلند شمالی و سرزمین اصلی باز می‌گذارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
2024/10/01 13:32:49
Back to Top
HTML Embed Code: