Telegram Web Link
از شیعه شدن تا شیعه‌سازی
مهدی مسائلی
🔸 پس از انتشار نوشتار "نقدی بر شیعه‌سازی اهل‌سنت" که در آن به تعدادی از روایات اهل‌بیت(ع) استناد کرده بودم، عده‌ای بدون توجه به استدلال‌های برگرفته از این روایات، درصدد برآمدند که تعارضی میان این روایات و تمام آیات و روایاتِ تبلیغ دین، دعوت به حق و امر به معروف ایجاد کنند.
اخیرا نیز با همین رویکرد یادداشتی با عنوان "دعوت به تشیع آری یا خیر؟" در سایت مباحثات منتشر شد. در ادامه مختصرا چند نکته‌ای را دراین‌باره بیان می‌کنم:
🔹 بحث ما عدم تبلیغ دین یا مذهب نیست بلکه بحث‌ بر سر چگونگی تبلیغ دین و مذهب است. پس اینکه وی کوشیده تا میان سخنان و استدلال‌های‌ بنده و "مجموعه آیات و روایات امر به معروف، تبلیغ دین، هدایت و احیاء مردم" تعارض ایجاد کند، ناشی از آن است که روش تبلیغ دین و مذهب را منحصر در مجادله‌های مذهبی می‌بینند.
🔹 پیش از این بنده در یادداشتی بیان کردم که مسلما از دید هرکسی که به مذهبی اعتقاد و پایبندی دارد، آن مذهب بر حق است و پذیرش آن مذهب توسط سایرمسلمانان و افزون شدن پیروانش امری مطلوب است. اما شیعه شدن یک‌طرف سکه‌ی است و شیعه کردن روی دیگر آن. تلاش برای شیعه‌سازی اهل‌سنت به صورت یک پروژه یا رویه‌ی تبلیغی، مفاسد اجتماعی و مذهبی بسیاری دارد که به بیان آنها پرداختم.
🔹 قرآن کریم روش دعوت به حق را به ما آموخته است، قرآن گفتگو با ادیان الهی را با مجادله بر اختلاف ادیان آغاز نمی‌کند و خواستار دست‌کشیدن آنها از دین‌شان نمی‌شود، بلکه آنها را به اشتراکات میان ادیان الهی ارجاع می‌دهد و می‌فرماید: «قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ...؛ بگو: «ای اهل کتاب! بیایید به سوی سخنی که میان ما و شما یکسان است؛ که جز خداوند یگانه را نپرستیم و چیزی را همتای او قرار ندهیم؛ و بعضی از ما، بعضی دیگر را -غیر از خدای یگانه- به خدایی نپذیرد»(آل عمران/64)
خداوند ما را از مجادله با اهل‌کتاب جز بر طریق احسن منع می‌کند و می‌فرماید:«وَلَا تُجَادِلُوا أَهْلَ الْكِتَابِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ؛ با اهل کتاب جز به روشی که از همه نیکوتر است مجادله نکنید، مگر کسانی از آنان که ستم کردند.» و بلافاصله مجادله احسن را بر اساس نزدیک کردن ادیان معرفی می‌کند نه گفتگو بر محور اختلافات؛ و می‌فرماید: «بگویید ما به تمام آنچه از سوی خدا بر ما و شما نازل شده است ایمان داریم، معبود ما و شما یکی است، و در برابر او تسلیم هستیم»(عنکبوت/46)
🔹 نویسنده این یادداشت بدون آن‌که به بررسی سند احادیث باب «تَرْكِ دُعَاءِ‌النَّاسِ» بپردازد، سند آنها را ضعیف قلملداد می کند،‌ در حالی‌که این باب هفت حدیث دارد که شش حدیث آن صحیح و موثق هستند. افزون بر این، روایاتی بسیاری در کتاب‌های روایی وجود دارد که بنده در مقام گردآوری همه آنها نبودم.
🔹 نویسنده درصدد برآمده توجیهاتی برای این روایات بیان کند، از جمله این‌که می‌گوید:«مقصود دعوتی است که سبب جدال و در نهایت ایجاد کینه توزی با شیعیان گردد» سؤال این است که در چه صورتی دعوت شما به دعوت به تغییر مذهب اهل‌سنت سبب جدال و در نهایت ایجاد کینه توزی با شیعیان نمی‌شود؟! سؤالی برعکس بپرسیم، آیا شما اجازه می‌دهید در شهر قم یا اصفهان یا تهران و... علمای اهل‌سنت با حفظ احترام و متانت برای تغییر مذهب شیعیان اقدامی داشته باشند؟! آیا صرف تلاش برای تغییر مذهب،‌ مخاصمه و نفرت‌مذهبی را افزون نمی‌کند؟!
🔹 نویسنده بدون بررسی راویان و مکان و زمان بیان روایات مورد نظر، احتمال تقیه را در مورد آنها مطرح می‌کند، حمل کردن روایات ناهیه‌ی اهل‌بیت(ع) بر تقیه یکی از توجیهاتی است که تنها بحث مورد نظر ما با آن روبرو نیست، بلکه در زمان اهل‌بیت(ع) نیز غالیان روایات نهی از خداباوری ائمه(ع) و تکفیر غلات را حمل بر تقیه می‌کردند.
🔹 نویسنده می‌گوید که: «دعوت به توحید و نبوت بدون ولایت که دعوت به حق وهدایت نیست.» برای بطلان این نظر یک سؤال می‌پرسم، چگونه است که خداوند اهل‌کتاب را قبل از پذیرش اسلام، دعوت به توحید می‌کند و می‌فرماید:«قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ ...» آیا اهل‌کتاب معتقد به ولایت امام علی(ع) بودند؟!
🔹 نویسنده اتهام تضعیف تشیع و تقویت جبهه باطل را به بنده نسبت داده و من را از گناه اضلال مردم برحذر داشته است. بنده نیز این هشدار را به ایشان می‌دهم که هر تبلیغی،‌ تقویت تشیع نیست،‌ طبق فرمایش ائمه(ص) بعضی از دوستان چنان ضربه‌ای به مکتب اهل‌بیت(ع) می‌زنند‌که خسارتش از ناصبی سرکشی که به جنگ آنها آمده، بیشتر است و گناه بعضی از این اظهار دوستی‌ها بالاتر از امام‌کُشی است.

🔸 مشاهده متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/23180
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
نگاهی به مواجهه‌ی علما با اجرای احکام فرزندان خود
برزخ میان مهر پدری و انقلاب

🔸 خبر اعدام روح‌الله زم مدیر کانال «آمدنیوز» اگرچه غافلگیرانه اما برای بسیاری دور انتظار نبود. نخستین واکنش‌های قابل توجه به خبر اعدام روح‌الله زم یادداشتی بود که از سوی پدر 64 ساله‌ی او منتشر شد. در این یادداشت فضای معنوی و عاطفی است که از ملاقات با روح‌الله یک روز پیش از اعدام به تصویر کشیده شده‌است.اما این اعدام تنها اعدام فرزند یک روحانی دارای مسئولیت در جمهوری اسلامی نیست. تعدادی از روحانیون سرشناس نیز با اعدام یا کشته‌شدن فرزندشان در درگیری با نیروهای انقلابی مواجه شده‌اند.
🔹 حسنی علیه ضدانقلاب حتی اگر پسرش باشد!
حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی از جمله روحانیونی است که فرزند او بخاطر عضویت در مجاهدین انقلاب اعدام شد. او درباره فرزندش می گوید:«پسر بزرگم رشيد پس از پيروزی انقلاب، ناگهان به گروه سياسی سازمان فدائيان خلق پيوست و از سران آنها شد، به طوری كه مسئوليت شاخه آذربايجان غربی بر عهده او بود. خيلی با او صحبت كردم تا در راهش تجديد نظر كند، ولی نكرد. جايش را شناسايی كرديم. در كميته انقلاب تهران با آيت‌الله مهدوی‌كنی تماس گرفتم و گفتم يك موردی هست، چند نفر مسلح بفرستد. نگفتم پسرم هست. گفتم اگر مقاومت يا فرار كرد بزنيد نگذاريد فرار كند و اگر هم تسليم شد، دستگير كنيد و به كميته تحويل بدهيد. آنها رفتند و او را دستگير كردند. محاكمه و به اعدام محكوم شد و بلافاصله حكم اجرا گرديد.وقتي خبر اعدام رشيد را شنیدم، چون به وظيفه خود عمل كرده‌ بودم هيچ ناراحت نشدم. من در مورد انقلاب با هيچ شخصی ولو پسرم باشد، شوخی ندارم و با هيچ احدی در اين مورد عقد اخوتی هم نبسته‌ام. »
🔹 آیت‌الله طالقانی در برزخ پدری یا انقلابی
23 فروردین سال 1358 مجتبی طالقانی به خاطر ارتباطش با مارکسیست دستگیر می‌شود. محمدرضا فرزند دیگر آیت الله طالقانی که برای پیگری ماجرا به مرکز سپاه پاسداران رفته بود اتومبیل برادرش را در محوطه همان مرکز می‌بیند، آیت‌الله بعد از شنیدن شرح ماجرایی که بر فرزندانش رفته و دانستن اینکه بازداشت کنندگان به علت ارتباط مجتبی با شاخه مارکسیست سازمان مجاهدین خلق، سفری قهرگونه به خارج از تهران در پیش می‌گیرد. زیرکی حضرت امام غائله را ختم به خیر کرد. امام خمینی در مصاحبه‌ای ﺑﻪ ﺩﺳﺘﮕﻴﺮی ﭘﺴﺮ ﺁﻳﺖ‌ﺍﷲ ﻃﺎﻟﻘـﺎﻧی ﺍﺷـﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩﻧـﺪ ﻭ ﮔﻔﺘﻨـﺪ : «ﺍﮔـﺮﺍﺣﻤﺪ ﻣﻦ ﺭﺍ ﻫﻢ ﺩﺳﺘﮕﻴﺮ می‌ﻛﺮﺩﻧﺪ ﻣﻦ ﺣﺮﻓی ﻧﻤی ﺯﺩﻡ ». ﺍﻳﻦ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪ ﻛﻪ ﺁﻳﺖ‌ﺍﷲ ﻃﺎﻟﻘﺎﻧی ﺑﻪ ﺗﻬﺮﺍﻥ ﺑﺮﮔﺮﺩﻧﺪ ﻭ ﺳﭙﺲ ﺩﺭ ﻗﻢ ﺑـﺎ ﺣـﻀﺮﺕ ﺍﻣـﺎﻡﻣﻼﻗـﺎﺕ ﻛﻨﻨﺪ.
🔹 دادستان علیه فرزند خود
آیت‌الله محمد محمدی گیلانی در خرداد سال 1360 فرزندان خود را در جمع تعدادی زیادی از منافقین می‌یابد. روایت‌ها درباره‌ی صدور حکم مستقیم اعدام توسط پدر متناقض است و سند قطعی در این‌باره نیست. اما آنچه که مشهور است روایت اطرافیان آیت‌الله است«از حاج آقا گیلانی این مسئله پرسیده شد که چنانچه با فرزندان شما مواجه شویم چگونه عمل کنیم، پاسخ دادند هر کاری که در موارد دیگر انجام می‌دهید» از این پاسخ مشخص است که پدر خود را دربرابر قانون و انقلاب مطیع می‌دانست و از آن مهم‌تر آنکه در صورت بازداشت، بخاطر فعالیت فرزندانش حکم اعدام آنان قطعی بود. فرزند او در درگیری با نیروهای سپاه در خانه‌ی تیمی در تهران کشته شد.
🔹 روز شکرگزاری آیت‌الله جنتی
محمدحسین جنتی یکی از فرزندان آیت‌الله جنتی است که از سالهای پیش از انقلاب به عضویت سازمان مجاهدین خلق در آمد. از آنجا که پس از اعلان جنگ مسلحانه سازمان منافقین ، برخورد با آنان در دستور کار قرار گرفته بود، اما آیت‌الله جنتی هیچ دخالتی در این امر نکرد تا نظام به وظیفه خود عمل کند؛ در نتیجه فرزند وی در درگیری با پاسداران انقلاب اسلامی کشته شد .از برخی افراد روایت شده که « آیت‌الله جنتی نذر کرده بوده که اگر پسرش حسین جنتی که فراری است و روند انقلاب را قبول ندارد دستگیر یا اعدام شود 40 روز روزه شکر بگیرد»
🔹 بیانیه ای در برائت از فرزند
روایت برخورد انقلابی پدران با فرزندان تنها به اوایل انقلاب برنمی‌گردد. سی سال پس از انقلاب هم می‌توان چنین برخوردهایی را در بین مسئولان نظام یافت. به این جمله دقت کنید:«از نزدیکان و خویشاوندان‌مان دوری و برائت می‌جوئیم اما از آرمان‌های خود و انقلاب دست بر نمی‌داریم». این جمله‌ای است که آیت الله ابوالقاسم خزعلی در سال 88 درباره اظهارات و عملکرد فرزندش مهدی به زبان آورده است.

🔹 نگاهی گذرا به وقایع انقلاب اسلامی در چهل‌سال اخیر درس‌ها و آموزهای مهمی برای خود دارد. اگرچه مهر و محبت فرزند امری فطری و ناگریز است اما باید در در تضارب بین مهر پدری و انقلاب و مبانی اسلامی کدام کدام یک را می‌توان انتخاب کرد. قطعا آزمونی بسیار و سخت است!

مشاهده متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/23183
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
جامعه‌ مدرسین پس از آیت‌الله یزدی

🔸 ریاست شورای عالی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم پس از فوت آیت‌الله مشکینی در سال 1386 از جمله مسئولیت‌های مهم حوزوی آیت‌الله یزدی شمرده می‌شد. او ترجیح داد تکلیف این مسئولیت را هم در زمان حیات از دوش خود بردارد. به همین دلیل به اعضای آن صراحتا پیام داده بود که برای ریاست جامعه مدرسین نیز تصمیمی اتخاذ کنند. خبر فوت آیت‌الله محمد یزدی در صبح روز 19 آذر غافلگیر کننده بود، چرا که حال وی نسبتا مساعد بود و نشانه‌های خاصی از بحران مشاهده نمی‌شد.با فوت ریاست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم این سوال مطرح است که ریاست این شورا برعهده چه کسی خواهد بود؟
🔹 مهمترین کارکرد جامعه مدرسین ابتدا در بین حوزویان است. از سطوح عالی یعنی مراجع عظام تقلید، علما و پژوهشگران واساتید تا طلاب جوان که بدنه‌ی حوزه نامیده می‌شوند. طبیعی است ریاست این شورا باید برعهده‌ی کسی باشد که دو مولفه‌ی مهم«مقبولیت شخصیتی در بین حوزویان» و «مقبولیت جایگاه برای رأی‌آوری از اعضای جامعه مدرسین» را داشته‌باشد.
🔹 جامعه‌ای برای همه‌ی حوزویان:
طبیعتا تحقق وظایف ذاتی این نهاد در سایه‌ی رابطه‌ی«دوسویه» مبتنی بر هنجارها و سنت‌های حوزوی ، ارتباط محترمانه با مراجع عظام و علما و اساتید حوزه و رابطه پدرانه با طلاب جوان است. همین مناسبات حوزوی است که علیرغم وجود اختلاف‌نظرها می‌تواندرابطه‌ی محترمانه را تداوم بخشد.
البته ضرورت بیان شده ممکن است یکی از چالش‌های ریاست بعدی جامعه مدرسین هم باشد. چراکه تفکری با هواداران اندک اما پرسروصدا بخاطر بی‌اطلاعی از مناسبات حوزوی این تعامل را برنمی‌تابد و معتقد است تنها تفکری حق حیات در حوزه را دارد که از جهات مختلف مخصوصا سیاسی صددرصد مطابق نظر آنان است. مدیر فعلی حوزه‌های علمیه جناب آقای اعرافی که با درک صحیحی از ویژگی‌های حوزه‌های علمیه سعی کرده‌است طبق هنجارهای بیان شده حرکت کند همواره مورد تهاجم این طیف بسیار محدود است.
احیاء جایگاه جامعه مدرسین جامعه مدرسین با تقویت ساختار و ارتباط کامل با همه‌ی طیف‌ها و سطوح حوزوی و کمک گرفتن از نخبگان حوزوی برای نقش‌‌آفرینی در تحولات یا چالش‌های روز جامعه و حوزه‌های علمیه حاصل می‌شود.
🔹 جامعه‌ی حوزوی اما با کارکرد سیاسی:
شاید علت اصلی نقش‌‌آفرینی بیان شده از ابتدای انقلاب تا اواخر دهه‌ی هشتاد اعتبار و ارتباطات معاونت جامعه و نظام و دفتر جامعه مدرسین است. ارتقای معاونت جامعه و نظام از «اطلاع‌رسانی درون تشکیلاتی» به «دیپلماسی سیاسی تاثیرگذار با نهادها و جریان‌های حاکمیتی» از جمله اولویت‌های ریاست بعدی جامعه مدرسین است.
اما همه‌ی آنچه که از برنامه‌ها و تحولات لازم برای آینده‌ی جامعه مدرسین گفته‌شد مشروط بر تحول در دفتر جامعه مدرسین و انتخاب مدیری در سطح این تشکیلات است. مسئول دفتر جامعه مدرسین باید از نظر حقیقی نیز شأنیتی شناخته شده و توانمندی تعامل با سطوح عالی حوزه و نظام را داشته باشد. بی‌راه نیست اگر یکی از دلایل اصلی نزولی جامعه مدرسین در دهه‌ی نود تاکنون را ضعف در همین بخش بدانیم.
🔹 گزینه‌ای با مقبولیت درون حوزوی و برون حوزوی:
با توجه به شرایط بیان شده و اولویت‌های بعدی ریاست جامعه مدرسین این سوال مطرح می‌شود که چه کسی می‌تواند پس از مرحومین آیت‌الله مشکینی و آیت‌الله یزدی بر این مسند تکیه بزند؟ به نظر می‌رسد در بین اعضای جامعه مدرسین حضرات آیات مقتدائی و بوشهری گزینه‌‌های واجد شرایط برای این سمت باشند.
آیت‌الله مرتضی مقتدائی از اعضای نسل اول جامعه و از منصوبان امام خمینی است. وی تجربه‌ی ریاست شورای عالی و مدیریت حوزه‌های علمیه را هم در سوابق خود دارد. اما برخی معتقدند بخاطر شرایط جسمانی احتمال پذیرش این مسئولیت توسط ایشان ضعیف است.
اما آیت‌الله حسینی بوشهری را می‌توان جدی‌ترین گزینه‌ی عهده‌داری این مسئولیت دانست. وی از ابتدای دهه‌ی هفتاد مسئولیت‌های متعددی در سطوح معاونت و پس از آن مدیریت حوزه‌های علمیه داشته است. در کنار آن عضویت در شورای عالی و سپس ریاست شورای عالی حوزه این شخصیت را چهره‌ای قابل قبول و مورد اطمینان برای طیف‌های و سلیقه‌های مختلف حوزوی کرده‌است. ارتباط خوب او با مراجع عظام تقلید و علما و اساتید نقطه‌ی قوت بسیار مهمی است که می‌تواند به یک فرصت تبدیل شود. مقبولیت برون حوزوی آیت‌الله حسینی بوشهری نیز جبران‌کننده‌ی ضعف ارتباطات و نقش‌آفرینی این نهاد در لایه‌های مختلف حاکمیتی و سیاسی است.
باید منتظر بود و زمان داد تا آیت‌الله حسینی بوشهری با اقدامات و تغییرات جدی در تشکیلات جامعه مدرسین مانند «معاونت جامعه و نظام» و «دفتر جامعه مدرسین» و ایجاد برخی سازوکارها از جمله ارتباط با طلاب جوان این نهاد مقدس را دوباره به جایگاه واقعی خود برگرداند.

مشاهده متن کامل یادداشت
http://mobahesat.ir/23188
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
اختصاصی مباحثات/ در جلسه عصر امروز جامعه مدرسین حوزه علمیه قم آیت‌الله حسینی بوشهری به عنوان ریاست این جامعه و حضرات آیات خاتمی و کعبی نائب رئیس اول و دوم انتخاب شدند.
(تصویر: جلسه عصر امروز)
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
بمناسبت اولین سالگرد رحلت
آیت‌الله موسوی‌خلخالی، فقیه دیار خراسان

سید کمال‌الدین موسوی

🔹 نگارنده، در ایام علم آموزی، اساتید و مربیان دلسوز و مهربانی دیدم که به حقیقت برایم به مثابه پدر بودند و از هر کدام درسها و علوم فراوانی آموختم، اما در میان همه آنها، کسی که بیش از همه و به مدت طولانی با او حشر و نشر داشته و در این مدت، نکات فراوان در راستای علم، معنویت و زندگانی آموختم، سیدنا الاستاد حضرت آیت‌ﷲ حاج سیدمحمدمهدی موسوی‌خلخالی رضوانﷲعلیه بود.حقیر، بسیاری از اوقات که خدمتشان می‌رسیدم ایشان را در حال مطالعه و یا نگارش بحثی که قرار بود تدریس بفرمایند می‌یافتم حتی در تعطیلات یا در حال مریضی نیز ایشان به کار مطالعه و نوشتن ادامه می‌دادند
🔹 از ابتدای حضور سیدنا الاستاد در حوزه علمیه مشهد مقدس و آغاز کرسی تدریس اصول، به عنوان استادی خوش بیان در میان طلاب مطرح شدند؛روزی محضر هم دوره‌ای ایشان حضرت آیت‌ﷲ فیاض مدظله بودیم ایشان فرمودند خاندان خلخالی در نجف مشهور به خوش بیانی بودند.
🔹 ایشان به حقیقت استادی شاگرد پرور بود که به شاگردان مستعد خود توجهی خاص داشت و دلسوزی می‌کرد و آنان را تکریم می‌کرد و از علاقه‌مندی آنها به درس و تحصیل خرسند می‌شد و در مجالس آنان شرکت می‌کرد و در گرفتاری‌، آنان را از یاد نمی‌برد.
🔹 گاه در بعضی از مسائل با افراد مختلف در رابطه با آن مسئله مشورت می‌کردند و از آنها نظر می‌خواستند به طوری که شخص خیال می‌کرد فقط استاد به ایشان مراجعه کرده و کسی دیگر مورد مشورت نبوده یعنی این طور به مشورت با او ابراز عنایت می‌کردند.ایشان علاقه زیادی به امام رضا علیه السلام و زیارت آن حضرت داشتند؛ زمانی که مشهد بودند مقید بودند شبهای جمعه حرم مطهر امام رضا علیه آلاف التحیه و الثناء مشرف شوند و این را تا می‌توانستند ترک نمی‌کردند.
🔹 استاد عزیز ره به اذعان علما و بزرگان و نیز عموم ارادتمندان و شاگردان از مروجان واقعی مسئله مهدویت بود و یکی از بنیانگذاران چراغانی و نورافشانی بسیار گسترده جنوب شهر تهران در ایام ولادت حضرت ولی عصر عج بود.سیدنا الاستاد ره قصیده کوثریه را حفظ بود و بارها به مناسبت، با لحن زیبا و دلنشین آن را برایمان می‌خواند و در بعضی از فقرات آن حالش منقلب و دگرگون می‌شد
🔹حضرت استاد ره نسبت به رسیدگی به امور حوزه و طلاب اهتمام جدی داشت و خود حقیر بارها شاهد بودم که نسبت به برخی از مشکلات حوزه چطور ایشان دغدغه‌مند بود و برای حلش تلاش می‌کرد.سیدنا الاستاد ره اصطلاحا دست به قلم و در برابر شبهات و یا مسائل و نظریاتی که می‌شنید ساکت نمی‌نشست
🔹 در سال ۱۴۰۰ ق مطابق با ۱۳۵۹ شمسی از آنجا که وجود اصل ولایت فقیه در قانون اساسی جار و جنجال فراوان به پا می‌کند و معرکه آراء قرار می‌گیرد استاد بر حسب احساس وظیفه، کتابی در این زمینه تالیف نموده و به بررسی مراحل ده گانه ولایت فقیه پس از ولایت معصوم علیه السلام می‌پردازند.
🔹 یا مقالاتی در جهت پاسخ‌گوئی به شبهات قرآنی و اعتقادی و فقهی روز مانند مقاله تحریف ناپذیری قرآن،‌ مقاله «الرد علی القول بجواز الربا التولیدی؛ رساله فی جواب نظریه بعض المعاصرین فی الربا الاستثماری» و یا مقاله «عدم کفایه رویه الهلال بالعین المسلحه» از جمله فعالیتهای علمی ایشان در این زمینه می‌باشد.
🔹 حضرت استاد از همان ابتدا با جریان انقلاب و مرحوم امام خمینی ره همراهی داشت و ‌همواره از مدافعین نهضت امام بودند.حضرت استاد پس از پیروزی انقلاب، مورد مشورت مجلس خبرگان برای تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی‌ایران قرار می‌گیرد و ملاحظات ایشان در برخی مجلات به چاپ می‌رسد.
🔹 ایشان همیشه با تجلیل از مرحوم امام ره یاد می‌کردند، چنانچه در درس خارج خود روزی فرمودند:«ما علمای زیادی را دیدیم که شب تا صبح مشغول مطالعه و تحقیق بودند و به مقام فقاهت رسیدند، اما در بین علما از زمان شیخ طوسی تا الان کسی در همت عالی مانند مرحوم امام خمینی نبود.
🔹 مرحوم امام خمینی ره نیز علاقه خاصی به ایشان داشتند به گونه‌ای که بعد از مهاجرت ایشان از نجف اشرف به تهران در سفری که به شهر مقدس قم داشتند، مرحوم امام به استاد فرمودند که شما برگردید نجف و نجف باشید بهتر است، آنجا ادامه بدهید و اگر میل ندارید بیایید قم بمانید، و ما همه جور از شما پذیرایی می‌کنیم و در خدمت شما هستیم.
حضرت آیت‌ﷲ موسوی خلخالی ره دارای تحقیقات و تالیفات بسیاری در حوزه علوم دینی و در زمینه های فقه، اصول، تفسیر و اعتقادات می‌باشند؛ که به تعبیر مقام معظم رهبری در پیام تسلیت ایشان، این آثار، نوشتجات متینی می‌باشند.

مشاهده متن کامل:
http://mobahesat.ir/23193
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
⚡️نشست علمی
با عنوان «قرارداد ریپو و شرط بازخرید در بیع»
🔻🔻🔻
@mabahesatmagz
آموزش به وقت کرونا

🔹 از منع فضای مجازی تا سال فضای مجازی
در حوزه‌های علمیه استفاده از فضای مجازی برای آموزش، سال‌ها پیش از کرونا آغاز شد و علاوه بر انتشار فایل‌های صوتی نوارخانه‌های قدیمی، وبسایت مدرسه فقاهت نیز بیش از یک دهه است که به صورت تخصصی دروس خارج فقهای شیعی را در سراسر دنیا پوشش می‌دهد.توسعه فضای مجازی در عمل، یکی از آیین‌نامه‌های بحث برانگیز شورای معاونان حوزه‌های علمیه سراسر کشور را بی‌اثر نمود. به موجب این بخشنامه طلاب اجازه استفاده از گوشی‌های تلفن هوشمند در مدارس علمیه و خوابگاه‌های آن را نداشتند و این کار خلاف قانون حوزه محسوب می‌شد. در وضعیت فعلی حتی طلاب مدارس علمیه نیز مجبور به استفاده از وسایل ارتباطی هستند. استفاده از فضای مجازی و توسعه حضور طلاب در این فضا به اندازه‌ای مورد توجه قرار گرفته است که مدیر حوزه‌های علمیه، در آغاز سال تحصیلی، شعار امسال را «حوزه و فضای مجازی» قرار داده است.

🔹 دروس حضوری و مجازی
کرونا اگر چه برخی از دروس حوزه را به تعطیلی کشانید و برخی دیگر را تنها در فضای مجازی محبوس نموده است، اما بیشتر دروس به صورت حضوری و مجازی برگزار می‌شود. از ابتدای سال تحصیلی جدید، با اطلاعیه معاونت آموزش حوزه، تعطیلی تمام دروس حضوری ابلاغ شد. بر اساس این ابلاغیه تعطیلی درس‌ها به صورت انبوه و تجمعی در تمام سطوح و مقاطع تا عادی شدن شرایط و عبور از این مرحله ادامه خواهد یافت. همچنین باید هر نوع فعالیت آموزشی مانند امتحان، نشست‌های علمی که مستلزم تجمع باشد، مدیریت و به زمانی دیگر موکول شود.
حضور در درس البته شرایط خاصی دارد که از آن جمله، استفاده از ماسک و نداشتن نشانه‌های مریضی کرونا است. اما در عین حال محدودیت‌هایی برای حضور در درس بعضی از استادان سرشناس حوزه نیز وجود دارد. برای نمونه درس حضوری استاد شهیدی، تنها برای تعدادی از طلاب که کارت ورود به جلسه را دارند امکان پذیر است. اما این نقیصه تا حدودی با پخش زنده دروس رفع شده است.

🔹 پخش زنده دروس
یکی از پدیده‌های جدید در این راه، استفاده از پخش زنده دروس است. پیش‌تر، وبسایت مدرسه فقاهت با استفاده از نرم افزار تخصصی خود، امکان پخش زنده صوتی را برای برخی از دروس فراهم آورده بود. اما در این دوره استفاده از پخش زنده تصویری از طریق اینستاگرام به صورت امری شایع در آمد. برای نمونه حضرات آیات علوی بروجردی، شهیدی، سید محمد جواد شبیری زنجانی دروس خود را به صورت زنده در لایو اینستاگرام منتشر می‌کنند. همچنین بعضی از استادان همچون استاد اراکی، مباحث را از طریق وبسایت آپارات برای این کار بهره می‌برند. حضرات آیات جوادی آملی و شیخ جواد فاضل لنکرانی نیز دروس خود را در وبسایت خود به صورت لایو بارگزاری می‌کند.

🔹 استفاده گسترده از کانال‌های اطلاع رسانی
همانطور که اشاره شد، تا پیش از دوره کرونا، تنها برخی از استادان مطرح، دروس خود را در فضای مجازی منتشر می‌کردند، اما در این دوره استفاده از کانال‌های اطلاع رسانی در اپلیکیشن‌های ارتباطی همچون ایتا و تلگرام شایع شده است. برای نمونه آنگونه که در کانال رسمی مدرسه علمیه مرحوم آیت‌الله العظمی لنگرودی که یکی از مدارس آزاد و خارج از برنامه شورای عالی است آمده، استادان این مدرسه در سال تحصیلی جاری دست کم 15 کانال اطلاع رسانی برای انتشار دروس و ارتباط استاد با طلاب تأسیس کرده‌اند. این وضعیت در مورد مدارس رسمی تحت برنامه در قم به صورت جدّی‌تری پیگیری شده است و استادان موظفند دروس را به صورت منظم در شبکه‌های مجازی دنبال کنند. دروس مجازی به دو شکل آفلاین و آنلاین برگزار می‌شود. طلاب نیز موظف به پیگیری دروس و ارائه تقریر هستند. مباحثه‌‎های طلاب در همین فضا به صورت مجازی و تلفنی ادامه پیدا کرده است.

🔹 سامانه‌های آموزشی
همچنان که مؤسسات آموزشی همچون مؤسسه امام خمینی، دانشگاه باقرالعلوم و جامعة المصطفی العالمیة برای آموزش خود از سیستم یکپارچه استفاده نموده‌اند و آموزش و سنجش‌های آموزشی را در همین بستر انجام می‌دهند، حوزه علمیه قم نیز نظام جامع آموزش بر خط خود را با عنوان سامانه «نجاح» راه اندازی نموده است. طلاب از طریق این سامانه می‌توانند صوت دروس خود را گوش کنند و در امتحانات که به صورت مجازی در همین صفحه برگزار می‌شود شرکت نمایند. همچنین طلاب دروس خارج امکان آن را دارند که تقریرات دروس را در سامانه «تقریر» بارگزاری نموده و با دیگر طلاب به اشتراک بگذارند. ضمن آنکه قرار است آزمون مصاحبه درس خارج نیز به صورت مجازی برگزار شود. شایان ذکر است که به موازات وبسایت نجاح، مدرس آنلاین نیز اقدام به پخش دروس اساتید کرده است. مراکز تخصصی هم دروس‌و برنامه‌هایشان را به صورت مجازیپیگیری نموده‌اند.


🔹 مشاهده متن کامل گزارش و لینک مطالب
http://mobahesat.ir/23203
🔻🔻🔻
@mobahesat
اختصاصی مباحثات/
نگاهی به سیره علمی و سیاسی آیت‌الله مصباح یزدی

🔹 رحلت فیلسوف نظام‌ساز

مشاهده متن کامل گزاش:
http://mobahesat.ir/23158

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
در گفت‌وگو با استاد واعظ موسوی مطرح شد:
🔸 «نشست دوره‌ای اساتید» به وظایف خود در قبال امور مهم نظام و حوزه عمل می‌کند

🔹 مقدمه:بیانیه «نشست دوره‌ای اساتید» در محکومیت سخنان توهین‌آمیز و تفرقه‌انگیزانه آقای محمود امجد و حمایت از جایگاه و شخصیت رهبر معظم انقلاب مورد توجه بسیاری از اهالی رسانه و حوزویان قرار گرفت. در این خصوص با حجت‌الاسلام والمسلمین استاد سیدمحمد واعظ موسوی از اعضای اتاق فکر و هیات مشورتی نشست دوره‌ای اساتید گفت‌وگوئی انجام داده‌ایم. وی در ابتدای گفت‌وگو تاکید کرد به دلایل شخصی در یک سال گذشته حضور پررنگی در نشست دوره‌ای نداشته‌است اما بخاطر اهمیت موضوع این بیانیه نکاتی را بیان می‌کند.

🔹 جناب آقای واعظ موسوی بفرمائید این بیانیه چه روندی را طی کرد تا به صورت رسمی صادر شود؟

در ابتدا لازم است عرض کنم نقش‌آفرینی در مسائل کلان کشور و انقلاب اسلامی وظیفه همه‌ی مردم بویژه حوزویان است. همه‌ی گروه‌ها و جریان‌های حوزوی وظیفه دارند در این امور به وظیفه خود عمل کنند. «نشست دوره‌ای اساتید» هم با توجه به نگاه کلانی که به نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه دارد وظیفه خود دانست که در این زمینه موضع‌گیری لازم را داشته باشد. پیش از این نیز در مسائل مهم نظام مانند ضرورت حضور در انتخابات و امور مهم جامعه این نشست به وظیفه‌ی خود عمل کرده‌است. البته سلیقه‌ی برخی از حوزویان این است که در همه‌‌ی مسائل سیاسی روز که البته اغلب جناحی است ورود دارند و انتظار دارند که همگان مانند آنها عمل کنند که به نظر بنده چنین رویه‌ی مناسب همه‌ی طیف‌های حوزوی نیست. جالب است بدانید یکی از اعضای اتاق فکر که نسبت فامیلی هم با آقای امجد دارد علیرغم این ارتباط، نقش موثری در تنظیم بیانیه داشتند که بنده به سهم خود از این فداکاری و ایثار ایشان قدردانی می‌کنم.

🔹 به نظر می‌رسد صدور این بیانیه با تاخیر صورت پذیرفته است. برخی معتقدند تحت فشارهای رسانه‌ای مجبور به انتشار این بیانیه شده‌اید. در این باره توضیح می‌فرمائید؟

بیانیه‌های نشست دوره‌ای اساتید در امور مهم باید به تایید و امضای حدود 16 نفر از اعضای اتاق فکر و هیات مشورتی برسد. اول اینکه جمع‌‌آوری این تعداد به صورت طبیعی زمان‌براست. اما مهمتر از آن نگاه بسیار دقیق اعضا در متن‌های تنظیم‌ شده‌است. اعضایی که نامه را امضا می‌کنند خود را نماینده‌ی بیش از صدها استاد سطوح عالی می‌دانند و این وظیفه‌ی سنگینی است که بردوش آنان است. لذا نهایت دقت را در تعابیر و عبارت‌ها به کار می‌برند که در شأن صدها استادعالی حوزه و از سوی دیگر متناسب با موضوعی باشد که بیانیه صادر می‌شود.در این بیانیه موضوع اصلی جایگاه والای ولایت فقیه و رهبر معظم انقلاب بود که باید نهایت دقت اعمال می‌شد. لذا گاهی اوقات بارها تعابیر و عبارت‌ها تغییر و اصلاح شده و پیشنهادات جدید مطرح می‌شود تا نهایت شایستگی برای صدور از سوی نشست دوره‌ای اساتید را داشته باشد.
معتقدیم عجله باعث می‌شود استواری بیانیه تهدید شود. در مورد پیشین که درباره حمایت از جایگاه آیت‌الله‌العظمی سیستانی و در اعتراض به سرمقاله یکی از روزنامه‌ها بود برخی انتقاد کردند چرا با تاخیر و پس از عذرخواهی نویسنده منتشر شده‌است.

🔹 برخی معتقدند این بیانیه از باب رفع تکلیف و متفاوت از فضای فکری اعضای نشست دوره‌ای بوده‌است. موافق این نظریه هستید؟

طبیعی است در یک محفل چندصدنفره از اساتید سطوح عالی حوزه تفاوت در نگاه‌ها و علایق سیاسی وجود داشته‌باشد . اما عزیزانی که در محوریت این نشست هستند ضمن احترام به سلایق مختلف وبراساس اساسنامه این نشست، پایبند نظام جمهوری اسلامی و ولایت فقیه هستند و حفظ و احترام جایگاه مراجع عظام تقلید و حوزه‌های علمیه را از خطوط قرمز خود و نشست می دانند. البته برخی که سلایق خاص سیاسی دارند انتظار دارند همگان مانند آنان هر روز پیاده‌نظام یک جریان یا شخص سیاسی شوند و در صورت عدم تحقق آن به راحتی قضاوت‌های نادرستی می‌کنند. ما حفظ جایگاه حوزه‌های علمیه و نظام جمهوری اسلامی را دو اصل مهم برای خود می دانیم و برای تحقق آن تلاش می‌کنیم.

http://mobahesat.ir/23228

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
⚡️مباحثات

🔹خاطره‌ای از سفر آیت‌الله مصباح یزدی به انگلستان و برگزاری دوره‌های آموزشی برای دانشجویان و فعالان سیاسی
دکتر سروش نیز در این برنامه‌ها حضور داشت

🔸بریده‌ای از گفت‌وگوی تصویری با حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالحسن نواب

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
⚡️از تشییع پیکر آیت‌الله مصباح یزدی تا عزاداری حضرت زهرا(س)

🔹روز دوشنبه تشییع باشکوه پیکر آیت‌ﷲ مصباح یزدی در قم برگزار شد. دراین تشییع همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد هزاران نفر از طلاب و فضلا و مردم قم حضور داشتند. یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که حول این تشییع در فضای رسانه‌ای مطرح شده‌است چرائی برگزاری این برنامه در ایام کرونا و محدودیت‌های آن است.

🔹خوشبختانه آمارها نشان می‌دهد وضعیت قم در جدول ابتلاء و فوتی‌های کرونا روند نزولی بسیار خوبی داشته و پیش‌بینی می‌شود به وضعیت عادی نزدیک ‌شود. از سوی دیگر در برنامه تشییع پیکر آیت‌ﷲ مصباح یزدی ومراسم ترحیم ایشان در حرم مطهر آنچه که بیشتر از همه نمود داشت رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی از جمله استفاده از ماسک بود که به جرات می‌توان گفت همه‌ی جمعیت این نکته را رعایت کرده بودند.

🔹با توجه به برگزاری این تشییع این سوال مطرح می‌شود که برای شهادت حضرت زهرا(سلام‌ﷲ علیها) چه تدابیر و تصمیماتی از سوی مسئولان امر اتخاذ خواهد شد. آیا صحیح است که علیرغم برگزاری باشکوه مراسم تشییع پیکر آیت‌ﷲ مصباح یزدی، شاهد ممنوعیت مطلق برنامه عزاداری حضرت فاطمه‌ی زهرا(س) باشیم؟

🔹این دوگانگی در تصمیم‌گیری عوارض منفی گوناگونی دارد و ممکن است بستر بسیاری از قضاوت‌ها و واکنش‌های منفی سیاسی و مذهبی را در شرایط فعلی و آینده فراهم سازد. از سوی دیگر هنوز وضعیت کرونا تثبیت نشده‌است و به هرحال رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی کاملا ضروری است.

🔹با توجه به شرایط بیان شده این پیشنهاد مطرح می‌شود که مسئولان استان قم مجوز برگزاری مراسم عزاداری حضرت زهرا(س) را به صورت معین و مشخص اعلام نمایند. این تصمیم‌گیری می‌تواند به صورت «برگزاری دسته‌جات عزاداری در صبح روز شهادت و در فضای باز و با رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی و استفاده از ماسک» باشد.

🔹چنانچه امکان صدور مجوز عمومی برای همه‌ی دسته‌جات عزاداری هم نباشد می‌توان از بیت حضرت آیت‌ﷲ‌العظمی وحید خراسانی که در سال‌های گذشته علمدار برگزاری مراسم شهادت و پیاده‌روی مرجعیت معظم بودند درخواست شود این مراسم را همچون سال گذشته و فقط در فضای باز خیابان برگزار کرده و مدیریت رعایت اصول بهداشتی نیز بر دوش برگزار کنندگان گذاشته شود.

🔹تجربه نشان داده‌است طیف انقلابی و مذهبی بیشترین پایبندی را به دستورالعمل‌های بهداشتی داشته‌اند و انشاءﷲ امیدواریم باردیگر فضای کشورمان به برکت نام و یاد حضرت زهرا(س) معطر و متبرک باشد و عنایات آن حضرت دفع‌کننده‌ی همه‌ی بلایا و امراض و مشکلات باشد.

http://mobahesat.ir/23232
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات
⚡️از تشییع پیکر آیت‌الله مصباح یزدی تا عزاداری حضرت زهرا(س) 🔹روز دوشنبه تشییع باشکوه پیکر آیت‌ﷲ مصباح یزدی در قم برگزار شد. دراین تشییع همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد هزاران نفر از طلاب و فضلا و مردم قم حضور داشتند. یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که حول این تشییع…
🔹نظر وارده به یادداشت:

با توجه به مصوبه «ستاد ملی کرونا » تمام جلسات عزاداری ، مراسم ترحیم و هر گونه تجمع ممنوع اعلام شده است و رهبری نیز چندین بار به تبعیت از مصوبات این ستاد و رعایت کامل پروتکل های بهداشتی تاکید کردند و می کنند، فلذا مراسم تشییع مرحوم آیت الله مصباح ( رحمه الله علیه )، آن هم به صورت غیر متعارف از مصلی به حرم و به همراه شعارهای آنچنانی و درخواست محاکمه مسئولین از مصداق بارز خلاف اخلاق و یک حرکت و اقدام غیر قانونی بود و ای کاش این جوری انجام نمی گرفت .
بنابراین با اتکا و استدلال کردن بریک عمل غیر قانونی و پیشنهاد دادن و درخواست یک اقدام غیر قانونی مشابه دیگر ، چندان خوشایند و قابل قبول به نظر نمی رسد. از سوی دیگر چون احتمال موج جدید کرونای انگلیسی هم در راه است عقل ، شرع و عرف حکم می کند که در تشکیل این گونه مراسمات عجله نکنیم و همچنان تابع قانون و مصوبات ستاد مربوطه باشیم چرا که در مکتب همین حضرت زهراء سلام الله علیها حفظ جان مردم بر همه چیز حتی احساسات مذهبی تقدم دارد.

🔹نظر وارده به یادداشت:

مطمئنا چنین تصمیم عاقلانه ای را خواهند گرفت و دسته جات با رعایت پروتکول ها ، در روز عزا به خیابان خواهند آمد!
لازم به اشاره است که در چنین شرایط تقریبا سفید قم از نظر کرونا ، ورعایت اغلب تشییع کنندگان پیکر مرحوم آیة الله مصباح یزدی ، موردی از نظر ستاد کرونا عنوان نشده ، و تمامی این مراسم را زیر نظر داشتند.
البته در مورد تشییع ونماز بر آن مرحوم در حرم حضرت عبد العظیم ، ایرادها وارد است و موجب تاثر است که برگزار کنندگان دست به چنین حرکتهایی می زنند که در پایان موجب زیر سوال رفتن روحانیت و نظام وجز اینها می گردد!

⚡️شما چه نظری دارید؟

🔻🔻🔻
@mobahesat
جریان‌های حوزوی، خیلی دور خیلی نزدیک!

🔹 یک روز پس از آنکه پیکر آیت‌الله مصباح یزدی در خیابان شهدا (صفائیه) قم تشییع شد، در کوچه‌ی ممتاز این خیابان «سرای فرهنگ و قرآن آیت‌الله هاشمی رفسنجانی» نیز افتتاح شد.
جمعیت تشییع کننده‌ی پیکر آیت‌الله مصباح و افرادی که در افتتاح این مرکز گردهم آمده بودند همیشه در مسائل فکری و سیاسی دو خط موازی هستند که مجادلات آنان بسیار پرتنش است.
🔹 اما از نگاهی دیگر این تقارن حضور را می‌توان از جمله امتیازات شهر قم و حوزه علمیه دانست. آنجائی‌که افکار کاملا متناقض در نزدیکی یکدیگر در حال ارائه و تبلیغ دیدگاه‌های خود هستند و مصداقی از احترام به مخالف را به نمایش می گذارند. افکاری خیلی دور اما نزدیک هم!
این تقارن اما محدود به تشییع آیت‌الله مصباح و افتتاح سرای فرهنگ آیت‌الله‌ هاشمی نیست. همیشه شهر قم شاهد برخوردهای نزدیک اینچنینی بوده‌است. بیش از یک دهه آيت‌الله مصباح یزدی چهارشنبه‌ شب‌ها در دفتر رهبر معظم انقلاب در خیابان شهداء درس اخلاق برگزار می‌کرد و کمتر از صد متر آن سوی خیابان و در همان ساعت، جلسه‌ی هفتگی «مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه» برگزار می‌شد که سخنان و افکار آیت الله مصباح از جمله محورهای اصلی مخالفت آنان بوده‌است.
🔹 از دیگر موسسات قابل توجه در کوچه‌‌ی ممتاز خیابان صفائیه «موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی» است که اغلب پژوهشگران و اعضای این موسسه زاویه جدی و انتقاد سرسختانه نسبت به آیت‌الله مصباح و طیف اصولگرایان دارند و در فاصله‌ی کمتر از پنجاه متر از این موسسه، انتشارات موسسه امام خمینی و مرکز عرضه‌ی آثار مرحوم آیت‌الله مصباح قرار دارد.
🔹 آیت‌الله سیدکمال حیدری از جمله‌ اساتیدی است که در سال‌های گذشته نظرات شاذ و پرانتقادی داشته است. دفتر او در خیابان سمیه تنها پایگاه فیزیکی برای دیدارها و نشر آثار او در رسانه‌هاست اما کمی آن سوتر در خیابان عباس‌آباد منتهی به خیابان سمیه دفتر آیت‌الله نجم‌الدین طبسی از اصلی‌ترین منتقدان سیدکمال حیدری قرار دارد.
🔹 اگر در نقشه‌ای دقیق از مرکز قم و در دائره‌ای پنج کیلومتری بیوت علما و موسسات وابسته به آنان را جانمائی کنیم ده‌ها و صدها مکتب فکری و علمی و فقاهتی را خواهیم یافت که هرکدام دارای سیره و روش خاص خود هستند و گاه با ده‌ها مرکز جانمائی شده در این دائره تضارب جدی دارند و توانسته‌اند زیستی منطقی در کنار یکدیگر داشته‌ باشند.
🔹 اما این نزدیکی و حٔسن تعایش همیشه هم به خوبی پیش نمی‌رفته‌ است. گاه در یک موسسه علمی افکار متفاوت و متضاد هم تحمل نشده‌است. موسسه امام خمینی(ره) قم در خاطره‌ی حوزویان نمونه‌ای از این مصادیق است. آنجاکه مصطفی ملکیان و آقای محسن غرویان بخاطر زاویه‌ی فکری یا تفاوت سیاسی با حذف فیزیکی مواجه شدند. این حذف فیزیکی محدود به این موسسه نیست. مصطفی ملکیان در همان ماه نخست ریاست حجت‌الاسلام احمد واعظی از همکاری با دفتر تبلیغات اسلامی هم محروم شد.
نتیجه‌ی حذف مصطفی ملکیان بیش از آنکه به نفع موسسات باشد، باعث نشر بیشتر افکار او شد. به تهران رفت و در جمع شاگردان به صورت متکلم وحده و جایگاه استاد و مرشدی و گاه مرادگونه نظراتش را بیان کرد، بدون آنکه مورد نقد و پاسخ قرار گیرد. این در حالی است که تا زمان حضور در موسسه امام خمینی و دفتر تبلیغات کم نبودند اساتیدی که هم‌طراز وی به نقد افکار او می‌پرداختند و در فضایی علمی و منطقی اجازه نمی‌دادند یک سویه افکارش تبلیغ شود.
🔹 از خاطرات ناخوشایند حذف نظرات مخالف در مراکز علمی اگر عبور ‌کنیم به مصادیق خوشحال‌کننده‌ای‌ خواهیم رسید. برای نمونه آنجا که دو دیدگاه کاملا متضاد سیاسی در کنار یکدیگر حضور دارند. آقایان سیدضیاء مرتضوی و رضا اسلامی دو عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی هستند که بارها در رسانه‌ها پیرامون مسائل سیاسی و فکری به نقد نظرات یکدیگر پرداخته‌اند.
🔹 حوزه علمیه قم محل تضارب آراء در گستره‌ای وسیع است. نمونه‌ی همیشگی این تضارب جدی، فقها واهل حدیث با علمای فلسفه وعرفان است. این تضارب گاه تا حد تکفیر هم پیش رفته‌است اما در اوج خود با یادآوری حضورعلامه طباطبائی در نماز جماعت مرحوم آیت‌الله میلانی فروکش کرده و جنبه‌ای علمی به خود یافته‌است.
🔹 افکار مختلف سیاسی حوزوی در قم هم باید از این تضارب و احترام الگو بگیرند. بازیگران و فعالان سیاسی از هر جناح و طیفی در عین نقد جدی طرف مقابل، باید مدارای مومنانه با یکدیگر داشته باشند و حضور و وجود دیگران را به رسمیت و احترام شمارند و به جوان‌ترها رسم و منش جوانمردی و مرز بین مخالفت با ترور شخصیت را بیاموزند.

http://mobahesat.ir/23236

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات/
نقدی بر استشهادات آقای سید کمال حیدری پیرامون «اجتهاد در قرائت»

زینب کوشا(پژوهشگر علوم قرآنی)

🔹 مشاهده متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/23239

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
نقدی بر شبهه شرک توسط آقای سروش محلاتی و برخی نویسندگان

🔹 بررسی شبهه شرک در عبارت
[اِكفِيَانِي فَإِنَّكُمَا كَافِيَانِ وَ انْصُرَانِي فَإِنَّكُمَا نَاصِرَان]

محمد خادمی

http://mobahesat.ir/23242
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات
⚡️از تشییع پیکر آیت‌الله مصباح یزدی تا عزاداری حضرت زهرا(س) 🔹روز دوشنبه تشییع باشکوه پیکر آیت‌ﷲ مصباح یزدی در قم برگزار شد. دراین تشییع همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد هزاران نفر از طلاب و فضلا و مردم قم حضور داشتند. یکی از اصلی‌ترین موضوعاتی که حول این تشییع…
پس از برگزاری تشییع پیکر آیت‌الله مصباح یزدی، مراسم عزاداری حضرت زهرا(س) نیز در بیوت مراجع عظام تقلید و با رعایت کامل اصول بهداشتی برگزار شد. این اقدام از بسیاری شبهه‌ها که در فضای مجازی منتشر شده بود جلوگیری کرد و نشان‌دهنده‌ی درایت مرجعیت و مردم متدین است.
مباحثات پیش از این در مطلبی اجازه برگزاری مراسم عزاداری حضرت زهرا را مهم دانسته و پیشنهاد داده بود به صورت ضابطه‌مند این اجازه صادر شود و قطعا برکزارکنندگان بویژه بیوت مراجع امور بهداشتی را به خوبی مدیریت خواهند کرد.

🔹 تصویر: عزاداری بیت آیت الله‌العظمی وحید خراسانی در خیابان شهداء
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
چه کسی رئیس موسسه امام خمینی(ره) خواهد شد؟

🔹 براساس اساسنامه این موسسه مندرج در سایت رسمی آن، انتخاب ریاست موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی برعهده‌ی رهبر معظم انقلاب است.اگرچه برخی احتمالات درباره هیات‌امنائی شدن این موسسه نیز وجود دارد.
🔹 پیش از پاسخ به سوال فوق نگاهی گذرا داریم به چگونگی شکل‌گیری این موسسه و ارزیابی وضعیت فعلی آن.
پیشینیه تاسیس موسسه امام‌خمینی به پیش از انقلاب و موسسه در راه حق بازمیگردد. آیت‌ﷲ مصباح یزدی در موسسه درراه حق آموزش برای حوزویان در قالب سیستمی و روشمند را تجربه کرد. تا آنکه با پیروزی انقلاب اسلامی و در همان سال‌های نخست با هدف تربیت طلاب متخصص در رشته‌های علوم انسانی، به صورت مستقل «بنیاد باقرالعلوم» را تاسیس کرد. این بنیاد در چند دوره طلاب مستعد و با سابقه‌ی حداقل دوسال درس‌خارج را پذیرش می‌کرد.
دوره‌های مختلف باقرالعلوم برگزار شد و نخستین پذیرفته‌شدگان این دوره‌ها حلقه‌ی اصلی شاگردان آ‌یت‌ﷲ بودند. مانند آقایان غروی، فیاضی،رجبی، میرسپاه، آقاتهرانی و رهنمائی و … .
🔹 در سال ۱۳۷۴ اما این بنیاد خود را در سطح یک مرکز آکادمیک رسمی یافت و عنوان خود را به «موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی» تغییر داد تا ضمن ارائه‌ی مدارک رسمی دانشگاهی از نظر کمی نیز رشته‌های خود را گسترش دهد. براساس گزارشی که آیت‌ﷲ رجبی قائم مقام موسسه در سال ۱۳۹۸ ارائه داده است «این موسسه مؤسسه دارای ۱۶ رشته و گروه علمی به شرح زیر است و در سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری به طلاب دارای گواهی پایان سطح ۲ حوزه‌های علمیه که در آزمون ورودی مؤسسه موفق گردند علوم انسانی و اسلامی را آموزش می‌دهد.تا کنون ۳۵۵۰نفر از طلاب حوزه‌های علمیه دوره‌های مؤسسه را گذرانده و فارغ‌التحصیل شده‌اند و در سال جاری ۱۰۸۰نفر در سه مقطع یادشده مشغول به تحصیل هستند»
🔹 موسسه امام خمینی در دهه هفتاد و نیمه اول ۸۰ رشد قابل توجهی کمی و کیفی داشت. این رشد همزمان با جریانات سیاسی انگیزه‌ی مضاعفی را برای شاگردان آیت‌ﷲ ایجاد کرده بود تا با احساس قدرت و تکلیف وارد عرصه‌‌ای بزرگ‌تر شوند. این عرصه همان انتخابات سال ۱۳۸۴ بود!به جرات می‌توان گفت تنها حامی سازمانی و تشکلی از احمدی‌نژاد موسسه امام خمینی بود. اما به نظر می‌رسد این پیروزی و عمل به تکلیف سیر نزولی این موسسه را استارت زد.
🔹 بر این اساس می توان ادوار تاریخی این مرکز را پس از این مرحله به دو دوره تقسیم کرد:
🔸 دوره اول را می توان تا قبل از سال۸۴ دانست که رویکرد اصلی مؤسسه در حوزه علمی و مقابله با جریانات روشنفکری بود که به موفقیت‌های زیادی نیز دست یافت وارمغان آن تعداد قابل توجهی نشریه علمی پژوهشی و پژوهش های نظری بود .کارکرد اصلی این مرکز به جهت گفتمان، مقابله با سایر گفتمان‌های علمی زاویه‌دار با مبانی دینی و اسلامی بودند.
🔸 دوره دوم پس از ۸۴ و با ورود و حمایت‌های این مرکز از محمود احمدی‌نژاد شروع شد. مؤسسه پس از این دوره نتوانست مرجعیت علمی که در دهه هشتاد داشت را احیاء کند و ویترین اصلی این مرکز لایه‌هایی از عناصر سیاسی این مرکز شدند که در جریان سیاسی جبهه پایداری فعال بودند. با شروع انتخابات ۹۲ و حمایت‌های همه‌جانبه آیت‌ﷲ مصباح از لنکرانی ،این همانی مؤسسه امام خمینی(ره) و جبهه پایداری بیشترقوت گرفت.
🔹 چه کسی رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خواهد شد؟
در دو دهه‌ی اخیر آیت‌الله محمود رجبی به صورت رسمی جانشین و قائم‌مقام آیت‌الله مصباح یزدی بوده‌است. روال حاکم بر انتصابات رهبر معظم انقلاب نیز انتخاب فردی درون‌سازمانی و کسی است که پس از رئیس پیشین بیشترین اشراف را بر مجموعه دارد.
براین اساس اصلی‌ترین گزینه‌ی ریاست بعدی این موسسه آیت‌الله محمود رجبی است. وی متولد 1330 در جاسب استان مرکزی است. در سال 1350 وارد حوزه علمیه قم شد و از نخستین شرکت‌کنندگان در دوره‌های بنیاد باقرالعلوم بود. رشته‌ی تخصصی وی جامعه‌شناسی و علوم اجتماعی است که در این زمینه مقالات و کتاب‌های متعددی دارد. آیت‌الله محمود رجبی همکاری اجرائی و علمی با مراکز مختلف حوزوی و دانشگاهی از جمله پژوهشگاه حوزه و دانشگاه را دارد. او عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای عالی حوزه‌های علمیه و کاندیدای انتخابات خبرگان بوده‌است.
🔹 اما ممکن است براساس برخی مصالح گزینه‌های دیگری نیز از سوی دفتر رهبری مورد بررسی و پیشنهاد به رهبر معظم انقلاب قرار گیرد. از جمله امتیازات موسسه امام خمینی قدرت سازمانی و شاگردپروری آیت‌الله مصباح یزدی است که افراد متعددی در سطح ریاست این موسسه تربیت کرده‌است که می‌توان به آیت‌الله عباس کعبی و دکتر احمد رهنمائی اشاره کرد.

مشاهده متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/23257

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
«سرباز» واقعی «روح‌الله»

🔹 روز گذشته گفت‌وگوی اینترنتی «سرباز روح‌الله رضوی» از طلاب فعال بین‌المللی با «میکو پلد» فرزند ژنرال ارتش رژیم صهیونیستی به صورت زنده انجام شد. در این گفت‌وگو میکوپلد نکات جالبی درخصوص فضای رسانه‌ای و ساختار رژیم اسرائیل از قول یک عدالت‌خواه متولد این رژیم مطرح شد.

🔹 مشاهده‌ی چنین برنامه‌های رسانه‌ای که با ابتکار و اقدام فردی افراد صورت می‌گیرد مصائب و رنج‌های ساختار عظیم فرهنگی کشور با کمترین کارکرد فرهنگی و انقلابی را تازه می‌کند. پس از چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی با نهادهای مختلف فرهنگی و تبلیغی داخلی و خارجی مواجه هستیم که با ساختار و تشکیلاتی بسیار حجیم از جهت نیروی انسانی و سخت‌افزاری از کمترین اقدامات ابتکاری عاجز هستند.

🔹 صداوسیما، سازمان تبلیغات سایر نهادهای فرهنگی داخلی و از سوی دیگر نهادهای بین‌المللی از سازمان فرهنگ و ارتباطات گرفته تا مجمع جهانی تقریب مذاهب و اهل‌بیت در یک خط سیر بسیار تکراری با سرعتی لاک‌پشتی در حال حرکت هستند.این سازمان‌ها علیرغم امکانات بسیار وسیع انسانی و سخت‌افزاری و ... بخاطر رکود در منابع انسانی و با ساختاری کاملا کارمندی اسیر طرح و برنامه‌ها و دالان‌های تودرتوی اداری شده‌اند که عملا خروجی آنها حفظ نام و برخی برنامه‌های کلی و کلیشه‌ای شده‌است.

🔹 از سوی دیگر برخی جوانان مستعد، خوش ذوق و با انگیزه‌ی بالا وارد عرصه‌هایی می‌شوند که بدون صرف هزینه‌ی خاصی در قامت و اندازه‌ی یک سازمان می‌توانند اثرگذار باشند.

🔹 گفت‌وگویی که در ابتدای متن مورد اشاره قرار گرفت از همین دست است. «سرباز روح‌الله رضوی» بدون هیچ امکانات خاصی و تنها بخاطر دغدغه‌هایی که دارد چنین گفت‌وگوهایی را ترتیب می‌دهد و جالب است بدانیم برای زیرنویس فارسی این برنامه‌ی کوتاه هم دچار مشکلات سخت‌افزاری و مالی است، اما انگیزه‌ی جهادی او باعث می‌شود برای حل این مشکلات هم راه‌هایی بیابد.

🔹 در مقابل اما ده‌ها سازمان عریض و طویل فرهنگی با انبوهی از امکانات و تشکیلات، اسیر بروکراسی اداری شده‌اند و به دنبال برخی اقدامات کمی برای ارائه‌ی آمارهای چشم‌گیر برای بالادستی‌ها هستند. چاره‌ی حل این مشکلات کجاست؟ چرا حتی انتخاب مدیر دغدغه‌مند و جوان هم نمی‌تواند تحولی در این ساختارها ایجاد کند و این مدیران از قفل بودن فضای اداری برای ایجاد هرنوع تحول شکایت دارند؟

🔹 در آستانه‌ی چهل‌و دومین سالگرد پیروزی انقلاب شاید یکی از اصلی‌ترین سوالات برای یافتن پاسخ جدی همین باشد که چرا دستگاه‌های تبلیغی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در داخل و خارج از کشور عملا به ناتوانی رسیده‌اند و از برآورده شدن حداقل انتظارات و وظایفی که برعهده‌ی آنان است عاجز هستند؟

مشاهده‌ی گفت‌وگو در اینستاگرام
🔻🔻🔻
https://www.instagram.com/tv/CKUKgj6BsLc/?igshid=d0v3jon6zz0o

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات
جریان‌های حوزوی، خیلی دور خیلی نزدیک! 🔹 یک روز پس از آنکه پیکر آیت‌الله مصباح یزدی در خیابان شهدا (صفائیه) قم تشییع شد، در کوچه‌ی ممتاز این خیابان «سرای فرهنگ و قرآن آیت‌الله هاشمی رفسنجانی» نیز افتتاح شد. جمعیت تشییع کننده‌ی پیکر آیت‌الله مصباح و افرادی…
پیام وارده : به نام درود مهدی

سلام
شاید هیچ موسسه‌ای به اندازه موسسه امام خمینی تاب حرف مخالف را ندارد. ملکیان و غرویان هر دو به انتخاب خود از موسسه بیرون آمدن و آقای مصباح یا بقیه تفنگ روی سرشان نگذاشتند.
این بحث آزادی اندیشه هنوز هم در موسسه جاری است، هیچکدام از شاگردان علامه مصباح در مباحث فلسفی با ایشان همسویی ندارند و تماما در کتب خود به نقد ایشان پرداخته‌اند.
جدای از اینکه غرویان یا ملکیان-به رغم تمام تناقضات فکری که خود دچار هستند - چه جهت گیری سیاسی یا فکری دارند بد نیست کمی با اعضای و دانش آموختگان موسسه در ارتباط باشید و همین مسائل پیش پا افتاده را که با یک تحقیق ساده بدست می‌آید را دقیقتر بررسی کنید تا اینگونه خارج از گود و خلاف واقع سخن نگویید.
/////
📌یک نکته کوچک:
درباره مطلب برادر بزرگواری که درباره موسسه امام خمینی مطلبی نوشتند فقط یک حاشیه کوچک دارم. ایشان مرقوم داشتند:«هیچکدام از شاگردان علامه مصباح در مباحث فلسفی با ایشان همسویی ندارند و تماما در کتب خود به نقد ایشان پرداخته‌اند»
حدس من این است که ایشان آثار منتشره از سوی موسسه امام را مطالعه نفرمودند زیرا جز دو- سه نقد جزیی به آرای فلسفی مرحوم استاد مصباح که در کتاب تعلیقه نهایه الحکمه آقای فیاضی وجود دارد هیچ نقدی به هیچ یک از آرای استاد مصباح (چه در فلسفه یا علوم قرآن یا فلسفه اخلاق یا...) در آثاری که توسط شاگردانشان و از سوی موسسه ایشان چاپ شده است دیده نمی شود. ایشان یا افراد دیگری که آثار موسسه را خوانده اند می توانند با نشان دادن نقدهای شاگردان بر آرای استادشان مرحوم آقای مصباح، عرض بنده را نقض کنند.
محسن موسی وند
//////


ʍᵉɥᵈᶦ:
بسیار ممنون از توجه شما
از آنجا که کانال مباحثات را دغدغه‌مند در یافتن حقیقت میدانم چند مورد را که در خاطرم هست ذکر میکنم

درآمدی بر نظام حکمت صدرایی استاد عبودیت
ایشان شدیدا تقریر آقای مصباح از اصالت وجود را مورد نقد قرار داده اند و محذورات آنرا تک تک نامبرده اند. این مطلب بر اهل فلسفه زوشن است که اختلاف بنیادین در چنین مسئله‌ی مهمی منجر به اختلافات بیشتر در مباحث بالاتر خواهد شد. البته مباحث دیگری هم هست.

کلام اسلامی جناب استاد حسن یوسفیان
در مبحث اختیار سخن آقای مصباح در آموزش فلسفه را نقد کرده اند

جناب استاد یزدانپناه در سلسله دروس درس خارج نهایه برخی نظرات آیت الله مصباح را ذکر کرده و نقد کرده اند
همچنین خود ایشان تصریح کرد‌ه‌اند زمانی که درس نهایه آقای مصباح را گوش میدادند هیچکدام(یا بسیاری) از نقدهای آیت الله مصباح به علامه را قبول نداشتند منتها آنها را قابل تامل میدانستند

آیت الله فیاضی در تعلیقه بر نهایه از سخنان آقای مصباح با ذکر عبارت "شیخنا المحقق" نامبرده و آنرا نقد کرده‌اند.مضافا بر آن گاهی سخنی از آقای مصباح به میان نیاورده‌اند اما با استماع اصوات ایشان و تعلیقاتشان اهل فن متوجه اختلافات زیاد خواهند شد.

سخن بنده خصوصا راجع به دو استاد بزرگوار عبودیت و فیاضی است که علاوه بر آثار مکتوب در کلاسهای خود نیز به نقد سخنان استاد خود پرداخته اند. برای بررسی صحت و سقم این مطلب می‌توانید به دانشجویان آن موسسه مراجعه کنید.

اینها آثاری است که حقیر مطالعه کرده‌ام
بدیهی بسیاری از آثار تولید شده آن موسسه باقی است

باز هم تاکید میکنم
اگر از عزیزان کسی محضر این بزرگواران را درک کرده باشد متوجه عرایض بنده خواهد شد
📌 علامه محمدتقی جعفری و سربازِ وظیفه‌شناس

🔷 علامه جعفری: ".. خُب، ما با ماشین آمدیم و سربازی آن‌جا می‌گشت. معلوم هم بود که روستایی است. راننده‌ی ما - به خیال این‌که ما باید بدون قانون برویم جلو - خواست [بدون توجه به سرباز] برود [داخل]. [سرباز گفت:] «بایست.» [راننده] گفت: «نه آقا، ما باید برویم.» [سرباز هم گفت:] «اگر گذاشتم، تو برو! بزن کنار.» این سرباز هم درحالی که سوت می‌زد، رفت آن طرف. اعتنا نکرد؛ یعنی قضیه تمام شد [و] باید بایستی.

🔶 رفقا، همین‌هایی که ما را برده بودند، آمدند که با این [سرباز] یک خرده کلنجار بروند بلکه برویم. [من] گفتم: «بابا، والله این [سرباز] حق می‌گوید. اگر [من امکانات] داشتم جایزه می‌دادم به این سرباز. تقصیر ماست، به ما کارت ندادند، این هم نمی‌گذارد؛ به او گفتند بدون کارت نگذار [کسی وارد شود، او هم نمی‌گذارد.]» این آمد از این طرف رد بشود، من به راننده گفتم: «برو تو، آن آقا را بگو یک کارت برای ما بیاورد.» جزء انتظامات کنگره بود. این سربازِ شریف گفت: «آقا را! یارو را به دِه راه نمی‌دادند، سراغ خانه کدخدا را می‌گرفت!» [من] این‌قدر خوشم آمد، گفتم [ای کاش] یک درجه‌ای به او بدهند."

https://www.tg-me.com/horalhistory/240
@howzehoralhistory
2024/10/02 06:32:33
Back to Top
HTML Embed Code: