Telegram Web Link
🅾علمای عصر صفویه و برخورد با مشرب صوفیانه فیض کاشانی
مطالبی جدید از نسخه خطی "الفواید الدینیة" و رساله "نماز جمعه"
_____________
در مقدمه کتاب "رد صوفیه" ملا محمد طاهر قمی به بیان گزارشی از برخورد شیخ علی عاملی[صاحب السهام المارقة و از نوادگان محقق کرکی و شهید ثانی] با فیض کاشانی پرداختیم و نیز بیان کردیم مشرب صوفیانه فیض تا جایی ادامه پیدا می‌کند که ملا محمد طاهر قمی از او با عنوان مجوسی یاد می‌کند.
اکنون دو مطلب جدید دیگر نیز ارائه می‌کنیم؛ یکی از ملا محمد طاهر قمی در نسخه الفواید الدینیة و دیگری از رساله نماز جمعه تجلی شیرازی.
مرحوم ملا محمد طاهر قمی در رساله الفواید الدینیه با اشاره به محتوای برخی کتب فیض کاشانی بیان می‌دارد که او قصد دارد مطالب اهل بیت علیهم السلام را بیان کند ولی چون مقلد فلاسفه است مدام اشتباه کرده و مطالب باطل فلاسفه را تکرار می‌کند. ایشان بیان می‌دارد هدایت توفیقی از جانب خداوند است که شامل فیض نشده است. ملا محمد طاهر بیان می‌کند فیض مردی فاضل است ولی امید است قبل از آنکه مرگ به سراغ وی آید مطالب باطل خود را از کتبش حذف کرده و باعث گمراهی نشود.
مطلب قابل توجه آنکه ملا محمد طاهر قمی کتب مختلف فیض را اسم برده و به بیان انحرافات آن می‌پردازد که این مطلب ردی است بر این ادعای مشهور و بی‌اساس که وی بخاطر سخنانی که علیه فیض به او گفته بودند مخالف وی شده بود و بعدها که فیض از کاشان به قم آمده و عقایدش را به او عرضه کرد وی متوجه اشتباهش شد. بدیهی است نسبت دادن این قضاوت سطحی به ملا محمد طاهر علاوه بر ناسازگاری آن با شخصیت ایشان، در تضاد با متن الفواید الدینیه و دقت وی در آثار فیض بوده است.
ان شاءالله بزودی این رساله نفیس را که حاوی اطلاعات بکر و ارزنده بسیاری است با مقدمه در معرفی آثار ملا محمد طاهر که چند عنوان از آنها تا کنون معرفی نشده است عرضه خواهیم کرد.
[گزارشی از برخی افکار صوفیانه فیض کاشانی _حتی در آثاری که بعد از توبه ادعایی‌اش نگاشته_ را می‌توانید در کتب و دروس متکلم فاضل و بی‌نظیر، استاد حسن میلانی ملاحظه فرمایید.]
فرد سومی که در آثارش نقد فیض کاشانی ملاحظه می‌شود علی‌رضا تجلی شیرازی است.
تجلی شیرازی(م۱۰۸۵ق) که از معاصرین ملا محسن فیض کاشانی است در رساله "نماز جمعه" درباره او می‌نویسد:
"ملا محسن کاشی که از حشویه بی‌بهره از تحقیق و تدقیق است و مع هذا گاهی مرید تصوف محی الدین عربی است و زمانی همداستان وعظ محمد غزالی، و ساعتی با حکمای مشایا[ن] جفت می‌دود و لمحه‌ای به فروغ مشکات عرفای اشراق طی راه می‌کند، و پروایی از مخالفت اصحاب نداشته، بر هر چه قدرت التقاط و قوت انتحالش وفا کند بی‌ملاحظه در بطون کتب به نام خود ثبت می‌نماید".
این مطلب را در صفحه۱۵۴ رساله نماز جمعه، محفوظ در دانشگاه تهران به شماره نسخه۴۶۵۹ ملاحظه بفرمایید.
👇👇
www.tg-me.com/ehya_nosakh/85
🔴میرزای قمی و نقد فیض کاشانی:
زلات و غفلات فیض کاشانی از حد و نهایت بیرون است.

میرزای قمی در رساله «اجوبة المسائل الرکنیة»، ذیل مسأله چهارم می‌گوید:

«آخوند ملا محسن کنایه به مجتهدین مکرر می‌گوید...چنانکه در اول مفاتیح آن همه تعریضات و کنایاتی که گفته است مراد او عیب‌جویی طریقه مجتهدین است و همچنین در مسأله متنجس و غیر آنها. و حق این است که این اسناد به علمای ما غلط است و ایشان عمل به قیاس اهل سنت و به اصول مبتدعه ایشان نمی‌کنند».
«آخوند در اغلب اوقات در فهم مطلب مجتهدین اشتباه کرده است و دلالت تنبیه را که از مدلولات کلام شارع است قیاس انگاشته... و دعوی‌های بزرگ می‌کند که من آنچه می‌گویم از نور و الهام الهی است و آنچه آنها می‌گویند از تقلید و قیاس و اصول مبتدعه است».
و می‌گوید فیض «در اغلب مواضع مفاتیح کارها کرده است که هیچ مجتهدی نکرده، و به قیاس و قواعد چند عمل کرده که بعضی اهل سنت هم از آن استنکاف می‌کنند، و حاصل آنکه در تألیف مفاتیح زلات و غفلات او از حد و نهایت بیرون است».
و می‌گوید «او بیشتر بی‌دلیل فتوا داده و به قیاس عمل کرده تا فقها و مجتهدین».

میرزای قمی در مسأله پنجم این رساله نیز درباره این سؤال که عقاید فیض کاشانی بعضا تکرار همان سخنان کفرآمیز ابن عربی است، پس آیا لعن او جایز است؟ جواب می‌دهند:
«چون مراد آخوند ملا محسن معلوم نیست و تشیع و محبت و پیروی او به خاندان نبوت و تبری او از جبت و طاغوت و اتباع ایشان ظاهر است، بی‌ادبی به خدمت ایشان نمی‌کنیم و امید از خداوند رحیم رحمان داریم که او از جمله برگزیدگان و ناجیان و رستگاران باشد، و آنچه ‌از بعضی از کلمات او ظاهر می‌شود مراد او از آن معنا صحیح باشد، و ما هرگز او را لعن نمی‌کنیم».
💠این رساله میرزای قمی، به عنوان آخرین رساله در کتاب قم نامه [انتشارات کتابخانه مرعشی، ۱۳۶۴ش] به چاپ رسیده است.
نقدهای بیشتر بر فیض کاشانی را در لینک زیر ببینید:
www.tg-me.com/kalam_shia/85
@kalam_shia
Forwarded from حسن میلانی
بسم الله الرحمن الرحیم

جلسه مباحث کلامی در خدمت استاد حسن میلانی
شبهای ماه مبارک رمضان
ساعت ۲۳
شروع از شبِ سه شنبه؛ ۱۶ اردیبهشت
از شرکت عموم طلاب استقبال می‌شود.
@osullmaaref
@Hmilani
WWW.ZAKERIN.IR
Basem Karbalaei
مداحی کم‌نظیر ملاباسم درباره ام المؤمنین خدیجه کبری سلام الله علیها
🔴میر اشرف علوی و «فخر رازی ملعون ناصبی»
سید اشرف علوی نوه سید احمد علوی و نتیجه دختری میرداماد در رساله «بداء» می‌نویسد فخر رازی در خاتمه کتاب محصل خود می‌گوید امامان و پیشوایان شیعه بداء را وضع کرده‌اند تا هر وقت گفته و پیشبینی خود حاصل نشد بگویند در این مورد بداء حاصل شده است و...
سید اشرف علوی می‌گوید این ملعون ناصبی است وگرنه بین موافق و مخالف اختلافی در علم و تقوی و ورع و فضل ائمه علیهم السلام نیست، هرچند که عده‌ای ایشان را به امامت نپذیرند.
علوی در این رساله چندین بار از تشنیع فخر رازی نسبت به شیعه و پیشوایان شیعه یاد کرده و او را ملعون خطاب می‌کند و سخنانش را نقد می‌کند.
◀️میر اشرف مانند پدر بزرگش سید احمد علوی، و جدش میرداماد غیرت فراوانی در دفاع از تشیع داشته است. ترجمه مصائب النواصب از دیگر آثار میر اشرف علوی است.
اطلاعات این نسخه را در فنخا، ج۵، ص۸۱۲ ببینید.
@kalam_shia
📕تقدیس الأنبیاء و تمجید الاوصیاء
سید محمد بن احمد علوی عاملی

💠نبی باید منزه و مبرا باشد از جمیع معاصی و ذنوب صغیره و کبیره پیش از نبوت و بعد از آن، بلکه در نظر عقلی ممتنع است صدور معصیت از او تا موجب نفرت خلایق از اطاعت و انقیادش نگردد.
💠شخص، مادام که معجزه به ظهور نرساند نبوتش ثابت نشود.
نسخه خطی تقدیس الأنبیاء، برگ۶.

سید محمد علوی [عبدالحسیب] در این رساله مفصل به اشکالات و شبهاتی که درباره عصمت انبیا کرده‌اند پاسخ گفته است؛ بخشی از این رساله در رد سهو و اسها است.
@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
📕تقدیس الأنبیاء و تمجید الاوصیاء سید محمد بن احمد علوی عاملی 💠نبی باید منزه و مبرا باشد از جمیع معاصی و ذنوب صغیره و کبیره پیش از نبوت و بعد از آن، بلکه در نظر عقلی ممتنع است صدور معصیت از او تا موجب نفرت خلایق از اطاعت و انقیادش نگردد. 💠شخص، مادام که معجزه…
از خاندان علوی تعداد زیادی آثار کلامی باقی‌مانده باقی مانده است که برخی شامل مباحثی از جمله در رد مسیحیت، یهودیت، پاسخ به نقدهای علمای عامه بر شیعه، و رد اخباری‌هاست.
سید احمد علوی، و فرزند و نوه‌اش زحمات زیادی در دفاع از تشیع در مقابل شبهات مذاهب دیگر کشیده‌اند.
@kalam_shia
|بررسی‌های کلامی|
#مکتب_تفکیک بررسی مفهوم «فطری بودن خداشناسی» در مکتب تفکیک (با تکیه بر دیدگاه میرزا مهدی اصفهانی و شیخ محمود حلبی) نویسندگان: رضا مختاری [دانش آموخته فلسفه غرب دانشگاه شهید بهشتی و فلسفه اسلامی دانشگاه تهران] فاطمه سلیمانی‌پور [دانش آموخته شیعه شناسی و دانشجوی…
📕بررسی مفهوم «فطری بودن خداشناسی» در مکتب تفکیک

چکیده
معرفت ‌‌فطری در مکتب میرزا مهدی اصفهانی و پیروان ایشان به معرفتی اطلاق می‌شود که نقطه مقابل معرفت عقلی است و برای رسیدن به این معرفت، فرد بايد از تمامی استدلالات عقلی، افکار و انديشه‌ها جدا گردد به گونه‌ای که زمينه هر نوع استدلال و تعقلی منتفی ‌می‌شود. در این تحقیق با رد نظریه مذکور اثبات شده است معنای صحیح معرفت‌ فطری، اين است که انسان به گونه‌ای روشن و بديهی به وجود خداوند تعالی اقرار و تصديق داشته و نيازی به اقامه براهين پيچيده و دشوار و طولانی نباشد، در اين تفسير نيز سنخ معرفت و شناخت، استدلالی و عقلی است اما استدلالی در نهايت سادگی و روشنی، ولی در معرفت‌ تفکیکی اصولا سنخ مدعا به گونه‌ای ديگر بوده و استدلال عقلی ابطال می‌شود، از طرفی تفکیکیان برای اثبات مدعای خود، استناد به معرفت قلبی می‌کنند که طبق مدعایشان در این معرفت کنه ذات خداوند به طور مستقیم شناخته می‌شود به طوری که هرگونه واسطه بين عارف و معروف از ميان می‌رود. ما ضمن بررسی ادله ایشان با ارائه روایاتی ثابت کردیم که سنخ این معرفت نیز عقلی خواهد بود.
@kalam_shia
ابطال باب.pdf
22.9 MB
📕نسخه خطی ابطال باب
حسینی اردکانی، اسماعیل بن محمد

تاریخ تألیف: ۱۸رمضان ۱۳۰۸ق
نسخه دستخط مؤلف، کتابخانه امام صادق علیه السلام اردکان، شماره نسخه۳۸۶

در برگ۴ با اشاره به اینکه باب هیچ وقت شاهدی بر صدق سخنانش نداشت می‌نویسد:
«وقتی می‌خواستند که جهان را از لوث وجودش پاک سازند می‌گفته که پس از چهل روز زنده خواهم شد‌! کذب این مقال هم الحمدلله بر عالمیان ظاهر شد، مگر اینکه موافق مذهب خودشان که تناسخ و حلول باشد بگوییم به هیکل جانور دیگری بروز کرده باشد».
کتاب حاضر ردیه مفصلی است بر علی محمد باب، صبح ازل و میرزا حسینعلی بهاء با استفاده از منابع آنان.
@kalam_shia
🔴بهائیت و تصوف

◀️عبدالبهاء نقل می‌کند چون حضرت موسی نتوانست هستی خود را از بین ببرد و در خدا فانی شود ندای «لن ترانی» شنید!
او با دفاع از شعر "چونکه بی‌رنگی اسیر رنگ شد/ موسی با موسی در جنگ شد" منتقدین ملای رومی را جهال می‌خواند و می‌گوید فقط عارف بصیر این شعر را درک می‌کند.

📕نسخه خطی «پاسخ به سؤالات سلمان از سماء رحمن نازل»؛ عبدالبهاء، کتابخانه مجلس، نسخه۱۴۵۶۷/۲
در انتهای برگ۴۹ می‌نویسد:
«موسی از انبیای اعظم است، بعد از ثلثین یوم که به قول عرفا در عشره اول افعال خود را در افعال حق فانی نمود و در عشره ثانی صفات خود را در صفات حق، و درعشره ثالث ذات خود را در ذات حق، وگفته‌اند چون بقیه هستی در او باقی بود لذا خطاب لن ترانی شنید».
سپس با اشاره به اینکه برخی مطالب را عرفا ذکر کرده‌اند می‌خواهد به بیان مطالب عمیق‌تری نسبت به سخنان عرفا بپردازد، و می‌گوید «ذکر این مقام را لسانی دیگر باید بیان نماید وسمعی دیگر شاید تا استماع کند». گ۵۰
و با اشاره به شعر چونکه بی‌رنگی اسیر رنگ شد می‌گوید: «این بیانی است خفی، لایعرفه الا کل عارف بصیر». و در گ۵۲ با دفاع از ملای روم می‌گوید بعضی جهال سخن او را نفهمیده‌اند.
@kalam_shia
Forwarded from باسم فارسی (basim_farsi)
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
پیش نمایش قصیده "الموت ارتبک"

@BASIM_FARSI
بزودی منتشر می‌شود:

📕ترجمه رساله خلق الکافر شیخ حر عاملی
رساله‌ای زیبا و فوق العاده از شیخ حر عاملی درباره جبر و اختیار و قضا و قدر

ترجمه کتاب را حجة الاسلام حمزه مریدی از روی نسخه دستخط شیخ حر انجام داده‌اند. [متن عربی کتاب چندی پیش بصورت پر غلط از سوی جامعة المصطفی منتشر شده بود] کتاب حاضر در تابستان امسال به همراه مقدمه‌ای از استاد حسن میلانی منتشر خواهد شد.
@kalam_shia
📕نسخه خطی صحیفه عدلیه
علی محمد باب

توضیح شاهکارهای باب در این کتابش:
www.tg-me.com/kalam_shia/109
📕نسخه خطی صحیفه عدلیه
علی محمد باب
www.tg-me.com/kalam_shia/108
صحیفه عدلیه کتابی است که باب آن را در امور اعتقادی به عربی نگاشته بود و بعدا [۴سال قبل از مرگش] آن را با اضافاتی به فارسی ترجمه کرد.
کتاب حاضر توسط بهائیان تاکنون بصورت رسمی چاپ نشده است.

باب در این رساله درباره خودش می‌گوید خداوند عبدی را از عجم انتخاب کرد که هر وقت هر چه بخواهد بدون تأمل می‌تواند بگوید و از شدت تشابه سخنانش با قرآن فرقی بین آن‌ها وجود ندارد، و این سخنان حجیت دارد بر کل اهل ارض. و می‌گوید تاکنون در کتاب عدل، ۱۴هزار آیه متقن آورده است که البته فقط یک آیه‌اش برای اهل زمین کافی است.
باب می‌گوید اگر اهل زمین جمع شوند حتی یک باب هم مانند کتاب او نمی‌توانند بیاورند و ممتنع و محال است ، و اگر کسی هم کلماتی ترکیب نماید کلمات مسروقه است!
باب در این کتاب شیرین کاری‌های دیگری نیز دارد، از جمله اینکه در پاسخ اشکالات علما بر اغلاط عربی و صرف و نحوی او می‌گوید او فردی است که به مکتب نرفته است و خدا این گونه مطالب را نشانه‌ای قرار داده تا بقیه الهی بودن او را متوجه شوند!! [گویا او گمان می‌کند صرف مکتب نرفتن معجزه است نه اینکه مکتب نرفته درست خواندن و نوشتن] و اضافه می‌کند در کتب آسمانی دیگر هم این مطالب[اغلاط] پیدا می‌شود. او در موضع دیگری دلیل اغلاط نگارشی خود را تنبیه کردن کلمات اعلام کرده بود!
مطلب قابل توجه دیگر در تصویر فوق، احترام باب به حسین ابن روح علیه الرحمة است درحالیکه بهائیان، امروزه نواب اربعه را لعن کرده و کسانی می‌دانند که دین را تحریف کردند. [این هم نکته جالبی است که بهائیان حاضر به برائت از پست‌ترین افراد روی زمین نیستند ولی به پاکترین افرادی که توسط خود معصومین تأیید شده‌اند چنین فحاشی می‌کنند]
البته بهائیان حتی کتب چاپ شده خود را هم دقیق مطالعه نکرده‌اند چه رسد به نسخ خطی.
به مرور مطالبی از نسخ خطی باب را به اشتراک خواهیم گذاشت. [دوستان دیگری درباره نسخ چاپ شده او زحمت کشیده‌اند]
@kalam_shia
🔴بزرگترین معجزه خداوند

امیرالمؤمنین علیه السلام:
«ما لله آیة اکبر منّي». بصائر الدرجات، ص۷۷
«برهان رابع: من سار سیراً في أحوال الأنبیاء والحجج الإلهیة وما صدر منهم من المعجزات، وتدبّر في أخلاقهم وأوصافهم وسیرتهم، ولا سیّما من طالع أحوال من قال: «ما لله آیة اکبر منّي» وهو الذّي أنزل الله تعالی في شأنه العظیم: وَ يَقُولُ الَّذينَ كَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلاً قُلْ كَفى‏ بِاللَّهِ شَهيداً بَيْني‏ وَ بَيْنَكُمْ وَ مَنْ عِنْدَهُ عِلْمُ الْكِتاب الرعد، ۴۳. وهو مولانا أمیر المؤمنین الذي قد أقرّ بفضله الخاصّ والعامّ، والعدوّ والصدیق، فمن لم یحصل له الیقین بالله وحججه بعد هذه التدبّر بلا تقصیر فیه فهو من المستضعفین ولیس في ذلك من المکلّفین. ومن الألطاف الظاهرة الألهیة علی الخلق هو أنّ إثبات کمالاته وفضائله من اعترافات مخالفیه وأعدائه ومناوئیه لیس أصعب من إثبات ذلك من جهة شیعته وأحبّائه!». حسن میلانی، معرفة الله تعالی بالله، ص۳۰-۲۹.
@kalam_shia
🔴تنها راه خداشناسی

امیرالمؤمنین علیه السلام:
اگر خداوند می‌خواست خود را به بندگان می‌شناساند، ولکن ما را ابواب و راه‌هایی قرار داده است که تنها از طریق آن به سوی خداوند رفته می‌شود.
إن الله تبارک وتعالی لو شاء لعرّف العباد نفسه ولکن جعلنا أبوابه وصراطه وسبیله والوجه الذي یؤتی منه. الکافي، ج۱، ص۱۸۴.
@kalam_shia
2024/09/30 14:22:33
Back to Top
HTML Embed Code: