Telegram Web Link
تورم نقطه به نقطه ۵۳.۴ درصد!

🔻 منظور از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است و این یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین ٥٣.٤ درصد بیشتر از بهمن ١٤٠٠ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند. البته نرخ تورم نقطه به نقطه در تیر ماه امسال رکورد کم نظیری و بالاتر از این عدد را هم تجربه کرده و به ۵۴ درصد رسیده است
نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی­ها و دخانیات» با افزایش ١.٣ واحد درصدی به ٧٠.٥ درصد رسیده و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ٤٣.٥ درصد رسیده است.

متن کامل گزارش مرکز آمار ایران
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
«نقدینگی دلاری» در آستانه کف تاریخی

🔹 نقدینگی دلاری (نقدینگی ریالی تقسیم بر نرخ دلار) بعد از شکست حمایت محدوده 135 میلیارد دلار، در حال حاضر به 116 میلیارد دلار رسیده است

🔹 کف تاریخی 15 سال اخیر 107 میلیارد دلار بوده که زمان خروج ترامپ از برجام و تحریمهای گسترده رخ داد.

برآورد ما از نقدینگی ریالی برای انتهای سال حدود 6450 همت است. | پارسیس

#نقدینگی #ارز

daraian.com
@daraian
محسن رنانی: جادوگرِ وسط بازِ برانداز

🔻 امروز وسط بازی همان مجاهدت پرهزینه ای است که باید برای کمک به گذار آرام کشور به آن چنگ بزنیم. خدایش حفظ کند دکتر مقصود فراستخواه را که هزار سال تاریخ ایران را کاویده است و نشان داده است که کنشگران مرزی (همان وسط بازان عرصه سیاست) بیش‌تر از هر یک از دو طرفِ بازی قدرت، زجر کشیدند و شکنجه شدند و به دار رفتند و آسیب دیدند، اما همان‌ها بودند که کمک کردند تا در کشاکش تاریخ پرغصه این دیار، قصه ایران فراموش نشود و ایران بماند و ببالد تا فرصت کند هم شیره قدرت عرب را بکشد و هم در مغز خام مغولان عصاره فرهنگ بریزد و هر مهاجمی را رام کند و آرام سازد. این روزها که کتاب «کنشگران مرزی» را می‌خوانم مکرر چشمانم برای سرنوشت وسط بازان تاریخ ایران پرآب می شود. آه‌آه که هنوز خون نخوت سلطان محمد خوارزمشاه و شاه اسماعیل صفوی و آقامحمدخان قاجار در رگهای حکومتیان می دود و هنوز شور و سطوت حسن صباح و شیخ حسن جوری و حسین فاطمی و خسرو روزبه و نواب صفوی و صادق خلخالی در روح بسیاری از مخالفان حکومت جاری است. در حالی که ایران بیش از هر وقت دیگر به روزبه پوردادویه (ابن مقفع) و بونصر مُشکان و امیرکبیر و داور و فروغی و بختیار و بازرگان و طالقانی و بهشتی نیاز دارد.

لینک متن کامل 


دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
حسین عبده تبریزی: متغیر اصلی امروز در تعیین نرخ ارز

🔹 از سال ۱۳۹۷ رشد سطح عمومی قیمت‌ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می‌توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین‌­کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌­های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد؛ محدودکردن و محروم‌کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز این روزهاست.

لینک متن کامل
#ارز

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
فرشاد مومني: اصلاح بنيادي برخي اصول از دريچه اقتصاد سياسي توسعه بسيار ضروري است

🔻 بايد ديد مرز بين فرمان و قانون و نهاد چيست؟ آيا ياسا چنگيزي چوم قاعده بازي را تعيين مي‌کرده است؟ ما به صرف اينکه قاعده بازي را به صورت آمرانه تعيين مي‌کرده قانون بدانيم؟ آيا براساس معناي مدرن قانون مصوبه‌هايي که مخالف منافع خاص اکثريت باشند ولا اينکه به شکل صوري يک فرايند‌هايي را طي کرده باشند را قانون محسوب مي‌کنيم؟ آيا اگر با هر شکل و کيفيتي چنين مصوبه‌هايي پديدار شد ما مي‌توانيم اين‌ها را نهاد به حساب بياوريم؟
بايد خيلي به اين مسئله دقت داشته باشيم؛ کسي نمي‌تواند قانون مبتني بر توسعه بنويسد اما درکي از نظريه عدالت نداشته باشد؟ توازن قواي اجتماعي ضامن اجراي ناکارآمد قانون است.

🔻 آنجا که به اقتصاد سياسي به توسعه مربوط مي‌شود مي‌گويند مصوبه زماني به نهاد تبديل مي‌شود که تعهد دروني اخلاقي مبتني بر باور آزادانه به آن مصوبه وجود داشته باشد و تعهد بيروني و عملي اجراي صادقانه و تن دادن به لوازم آن موضوعيت پيدا کند. اگر اينگونه شد ما با قانون به مثابه نهاد آن روبرو هستيم و در غير اين صورت به هيچ وجه چنين چيزي حکم قانون پيدا نمي‌کند. ما الان بايک ساختار قدرتي روبرو هستيم که قدرت به طرز غير متعارفي ناعادلانه و نابرابر داخلش توزيع شده، و آنهايي که در اين شرايط کار مي‌کنند و قاعده‌گذاري مي‌کنند عملا جهت‌گيري‌هاي مشوق منافع مافيااي‌هاست و برعليه منافع مردم منافع توليدکنندگان و حتي منافع مربوط به بقاي خود حکومت است. شواهد اين مسئله به اندازه کافي وجود دارد. بايد فقط توجه کنيم اين ساختار نابرابر قدرت که خودش هم به کج کارکردي خودش هم اذهان دارد حاضر به شنيدن صداي اهل نظر و صاحبان اهليت هم نيست و حاضر به مشارکت دادن صاحبان حق يعني مردم هم نيست.

لینک متن کامل
#نهادها

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
🔻بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص موارد زیر به توافق رسیدند:
🔹۱- تعاملات بین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیت‌های آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامه‌های جامع پادمانی صورت خواهد پذیرفت.

🔹۲- در خصوص مسائل پادمانی باقی‌مانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقی‌مانده اعلام کرد.

🔹۳- ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که به زودی در تهران برگزار می‌شود، میان دو طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.
#ارز

daraian.com
@daraian
☢️ مدیر کل آژانس اتمی: بازرسی از سایت فردو ٥٠ درصد افزایش می‌یابد/ گفت‌وگوها با «رئیسی» صادقانه انجام شد

🔸گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از بازگشت از تهران:

🔻با ایران توافق کردیم که اجازه دسترسی به اطلاعات و مکان‌ها به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی داده شود.

🔻نشست‌های فنی با طرف ایرانی به زودی برگزار خواهد شد و برخی از تجهیزات نظارتی در ایران به زودی راه اندازی می‌شوند.

🔻بازرسی‌ها از سایت فردو ٥٠ درصد افزایش خواهد داشت و تجهیزات نظارتی فعالیت‌های هسته‌ای در تعدادی از اماکن دوباره نصب می‌شوند.

🔻تلاش خواهیم کرد که در سریع ترین زمان ممکن تحقیقات درباره ذرات هسته‌ای پیدا شده در سایت‌های اعلام نشده انجام شود.

🔻زمانی که با رئیس‌جمهوری ایران گفت‌وگو دارم، درباره جزئیات فنی سایت‌های اعلام‌نشده گفت‌وگو نمی‌کنیم بلکه درباره همکاری‌های‌مان و اینکه زمان آن رسیده که نتیجه‌ای حاصل شود به صحبت می‌پردازیم.

🔻گفت‌وگویم با رئیس‌جمهوری ایران در «جوی کاری و صادقانه» انجام شد.
#ارز 

daraian.com
@daraian
کامران ندری: چه کسی کشتی ارز را به ساحل نجات می‌‏‌رساند؟

🔹 سه مسیر بهینه برای مدیریت ارزی وجود دارد. مسیر اول تثبیت نرخ ارز در نرخ معین است. مسیر دوم این است که سیاستگذار بهطور مقطعی و کوتاهمدت نرخ را نزدیک به نرخ هدف، بدون نیاز به گروهبندی نیازهای ارزی مدیریت کند. سوم اینکه شناوری مطلق نرخ ارز را بپذیرد و اجازه دهد عرضه و تقاضا نرخ را تعیین کند. اما متاسفانه سیاستگذار در زمینه اصلاحاتی همچون نرخ بهره، اصلاح ناترازی بانک‌ها و استقلال بانکمرکزی از خود انعطافی نشان نداده است و نمی‌توان شاهد نشانه‌های مثبت پررنگ از وضعیت آتی بود.

لینک متن کامل
#ارز

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
آصفری، نماینده مجلس: تا دیروز ۲۵ استان کشور ۲۳۰ مدرسه درگیر مسمومیت شدند/ بیش از ۵۰۰۰ دانش‌آموز مسموم شده‌اند

محمدحسن آصفری، عضو کمیته حقیقت‌یاب بررسی علت مسمومیت دانش‌آموزان:

کمیته حقیقت یاب بررسی علل مسمومیت دانش‌آموزان روز گذشته جلسه‌ای با حضور نمایندگانی از وزارتخانه‌های اطلاعات، کشور، بهداشت، آموزش و پرورش، سازمان اطلاعات سپاه و اطلاعات نیروی انتظامی برگزار کرد.

متاسفانه تعداد زیادی از مدارس ما درگیر مسمومیت شده‌اند که آمار ارائه شده تا دیروز درگیری ۲۵ استان کشور شامل تقریبا ۲۳۰ مدرسه می‌شود که به دنبال آن بیش از ۵۰۰۰ دانش آموز دختر و پسر مسموم شده‌اند از این آمار بیشترین مسمومیت مربوط به دختران و کمترین مربوط به پسران بوده است.

آزمایش‌های مختلفی برای شناسایی نوع مسمومیت در حال انجام است تا علت مسمومیت مشخص شود؛ تاکنون اطلاعات خاصی به دست نیامده که براساس آن مشخص شود که نوع سم چه بوده است و یا این‌که این اقدامات از چه ناحیه‌ای صورت گرفته است. البته بخشی هم به استرس دانش آموزان برمی‌گردد که وقتی اتفاقی بین آنها رخ می‌دهد دیگران هم دچار استرس می‌شوند./ایسنا

daraian.com
@daraian
حسن سبحانی: فرمول اعطای یارانه تغییر کند

🔻 دولت باید بگوید من به کسی یارانه نخواهم داد؛ مگر اینکه ثابت شود که او نیازمند است. یعنی فرمول برعکس می‌شود؛ یارانه متوقف می‌شود الا برای کسانی که ثابت کنند به یارانه نیاز دارند. این امر دارای تبعاتی است، برای مثال ممکن است برخی بگویند یک عده به دلیل علو طبع نیاز خود را مطرح نمی‌کنند. ولی در جامعه‌ای که ما الان می‌شناسیم تعداد این افراد خیلی زیاد نیست و هستند کسانی که نیاز خود را به دریافت یارانه اعلام کنند.
 
🔻 یعنی فرد به سازمان‌های حمایتی مراجعه و درآمد-هزینه و تعداد اعضای خانواده خود را اعلام می‌کند تا شرایط او براساس خط فقر و دیگر معیارها مورد ارزیابی قرار گیرد و مشخص شود که به یارانه نیاز دارد یا خیر.

لینک متن کامل
#یارانه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🎥ماجرای پروژه‌های بودجه‌ریزی در ایران

🗣مسعود نیلی، اقتصاددان و استاد دانشگاه صنعتی شریف:

✔️اصلاح بودجه مربوط به کشوری است که تصمیم سیاسی برای اصلاحات اقتصادی در آن کشور شکل گرفته باشد تا توازن در بودجه به صورت پایدار برقرار باشد

✔️اصلاح بودجه موضوع دولت نیست، موضوع کل نظام حکمرانی است

✔️ماجرای خصوصی سازی‌ها را همه می‌دانند که به چه صورت بود. هم‌میهن

daraian.com
@daraian
🔹 پس از سخنرانی آقای پاول، رییس فدرال رزرو آمریکا، احتمال این که فدرال رزرو هفته آینده نرخ بهره را نیم درصد افزایش دهد به 66 درصد رسید.
فدرال رزرو در جلسه قبل، نرخ بهره را 0.75 درصد افزایش داد.
#بهره

daraian.com
@daraian
بررسی کسری بودجه دولت و چالش‌های مولدسازی در گفت‌وگو با مسعود نیلی و داوود سوری

🔹 مسعود نیلی: بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد یا بودجه‌ریزی عملیاتی هیچ‌وقت به سرانجام نرسید و فقط حرف‌های کلی بود. نقدینگی، پایه پولی و تورم از بودجه حاصل می‌شوند، اما کسی به دنبال اصلاح ساختار بودجه نیست. اصلاح نظام بودجه‌ریزی زمانی امکان‌پذیر است که اراده سیاسی برای این اصلاح به همراه تحمل تبعات آن، شکل گرفته باشد. برای برقراری توازن پایدار در بودجه باید برای اصلاحات اقتصادی و بودجه‌ریزی تصمیم گرفته شود.
🔹 در جریان خصوصی‌سازی مورد داشتیم که مثلا قیمت یک کارخانه 100 میلیارد تومان بوده است. این کارخانه در نهایت برای خریدار 10 میلیارد تومان قیمت‌گذاری شده است. خریدار هم این 10 میلیارد تومان را به صورت قسطی پرداخت کرده است. قسط ماه اول را هم از حساب خود کارخانه پرداخت کرده و بقیه را هم کلا نداده است. وقتی انتقال مالکیت به جایی صورت می‌گیرد که دارای قدرت سیاسی است،‌ شما ابزاری برای مطالبه بهبود بهره‌وری ندارید. سوال اینجاست که این شرایط واگذاری، می‌تواند کسری بودجه ما را تامین کند؟ بنابراین باید مراقب باشیم که تحت عنوان مولدسازی جابه‌جایی نامطلوب در کشور رخ ندهد، چون این اتفاق ممکن است آلودگی و ناکارایی اقتصاد ما را بیشتر کند.


🔻 داود سوری: به نظر نمی‌رسد که مولدسازی بتواند مشکل دولت را حل کند اما مطمئنا در جریان این طرح برخی از دارایی‌ها از دست دولت خارج می‌شود و مشکل همچنان پابرجا خواهند ماند. به نظرم سال آینده مجددا دولتی با دارایی کمتر و کسری بودجه خواهیم داشت.

لینک متن کامل
#بودجه

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
فرشاد مومنی: طی 11 ماه حداقل دستمزد نیروی کار از 253 دلار به 122 دلار رسیده است

وقتی اینها در سال 1401 می خواستند شوک بزرگی را به نیازهای اساسی مردم وارد کنند، از عنوان مبارزه با رانت و برقراری عدالت استفاده کردند. در طول تاریخ بشر سابقه نداشته که کسی بگوید من می خواهم با سیاست تورم زا عدالت برقرار کنم. در همین چند ماه که این اتفاق رخ داد، حداقل دستمزد نیروی کار ما که در ابتدای فروردین 1401 حدود 253 دلار بود بعد از 11 ماه به 122 دلار رسید. این فقر و فلاکت را تا کجا میخواهید ادامه دهید؟


لینک متن کامل
#دستمزد

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
ضرورت اصلاح نظام اقتصادی

موسی غنی نژاد

🔹 با توجه به مجموعه شرایط کنونی و اینکه اصلاح نظام تدبیر مستلزم مقدماتی پیچیده و زمان‌بر است، به نظر می‌رسد بهترین کار در کوتاه‌مدت برای بهبود وضعیت اقتصادی در سال آتی ایجاد گشایش در روابط خارجی و رفتن به سوی حل و فصل مسائل هسته‌ای و کاستن از سنگینی تحریم‌هاست تا با ایجاد انتظارات خوش‌بینانه فضای کسب‌وکار، علاوه بر بهبود وضعیت اشتغال و رشد، تلاطم در متغیرهای اقتصاد کلان (تورم و نرخ ارز) نیز تا حدودی مهار شود.
 
🔹 توافق اخیر با عربستان‌سعودی گامی موثر در این مسیر تلقی می‌شود که آثار مثبت آن نیز بلافاصله در برخی شاخص‌های مهم اقتصادی نمایان شد. واضح است که این اقدامات تنها میتواند گام نخست در جهت اصلاحات بنیادی باشد و تا زمانی که نظام تدبیر و منطق حاکم بر آن، یعنی نظام گزینشی ایدئولوژیک و اولویت دادن به «تعهد» در برابر تخصص، دگرگون نشود، تضمینی برای موفقیت اصلاحات در درازمدت قابل تصور نخواهد بود.

لینک متن کامل
#اصلاحات_اقتصادی

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
نرخ بهره آمریکا به ۵ درصد رسید

🔹 بازارهای جهانی سبزپوش شدند

🔻 فدرال رزرو دقایقی قبل در نشست خود، نرخ بهره را طبق انتظارات ۰.۲۵ درصد افزایش داد و به ۵ درصد رساند. این برای دومین دوره متوالی است که بانک مرکزی آمریکا پس از افزایش‌های تهاجمی ۰.۷۵ درصدی، این نرخ را ۰.۲۵ درصد افزایش می‌دهد.

🔻 تا مدتی پیش بازارها انتظار داشتند که فدرال رزرو در این دوره به دلیل بالا ماندن تورم و همچنین داغ بودن بازار کار، نرخ بهره را با یک افزایش ۰.۵ درصدی همراه کند اما بحران‌های بانکی ایجاد شده طی ماه گذشته که با ورشکستگی سیلورگیت آغاز شد و با سیلیکون ولی به اوج خود رسید، باعث شد تا بانک مرکزی آمریکا از تصمیم خود پا پس بکشد و به یک افزایش تنها ۰.۲۵ درصدی بسنده کند.

🔻 در این میان حتی برخی پیش بینی می‌کردند که ممکن است فدرال رزرو به کاهش نرخ بهره بپردازد زیرا بحران بانکی در حال گسترش بود و بسیاری از بانک‌های بزرگ همچون first republic و credit suisse احساس خطر جدی داشتند. با این حال اما حمایت بانک‌های مرکزی از بانک‌های در حال ورشکستگی و خرید کردیت سوئیس توسط رقیب خود یعنی UBS باعث شد تا آرامشی نسبی به بازارها بازگردد.

🔻جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو، در بیانیه خود بار دیگر از بالا ماندن تورم نسبت به هدف ۲ درصدی خود سخن به میان آورد و گفته است که احتمالا در سال ۲۰۲۳، یک افزایش ۰.۲۵ درصدی دیگر برای نرخ بهره در راه باشد و پس از آن در سال ۲۰۲۴، این نرخ را ۰.۷۵ درصد کاهش دهیم.

🔻 بازارهای جهانی در واکنش به اقدام فدرال رزرو و عقب‌نشینی از موضع تهاجمی خود، رنگی سبز بر تن کرده‌اند و قیمت‌ها در مسیر صعودی قرار دارد. در زمان نگارش این گزارش، طلا در حوالی ۱۹۵۵ دلار قرار دارد، نفت به میانه کانال ۷۶ دلاری رسیده است، مس در مرز ۸۹۰۰ دلار قرار گرفته و بیت‌کوین نیز در نزدیکی ۲۸۵۰۰ دلار قیمت می‌خورد. در این میان شاخص دلار اما با عقب‌نشینی از سقف‌های خود، کمی بالاتر از ۱۰۲ در حال نوسان کردن است. فردای اقتصاد

لینک
#نرخ_بهره

@daraian
daraian.com
نرخ تورم سال 1401 از نظر بانك مركزی


🔹 تورم بر حسب میانگین سالانه ۴۶.۵ درصد

🔻 تورم نقطه به نقطه ۶۳.۹ درصد

لینک متن کامل
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
استراتژی غرب نسبت به ایران

✍️ محمود سریع القلم

🔻 به عنوان یک پایه تئوریک حکمرانی، دولت فعلی آمریکا معتقد است ضمنِ افزایش تولید ناخالص داخلی 25 تریلیون دلاری آمریکا (چین 18 تریلیون و روسیه 1.7 تریلیون)، تحولات جهانی باید به گونه‌ای مدیریت شود که آمریکا بتواند به اهداف اقتصادی خود برسد و دموکرات ها یک بار دیگر ریاست جمهوری را در 2025 از آن خود کنند. از این رو، بنیان سیاست خارجی آمریکا در دولت بایدن، برون سپاری، بدون درگیری‌های دراز مدت و سردردهای سیاسی است. استرالیا، کره جنوبی، ژاپن و هند در برابر چین به کار گرفته شده اند؛ لهستان، آلمان، فرانسه، انگلستان و کشورهای اسکاندیناوی در برابر روسیه همکاری می کنند و اسراییل و عربستان، برون سپاری ایران را به عهده گرفته اند. واشنگتن این مجموعه را مدیریت و هماهنگی می‌کند.

🔻 واشنگتن با افزایش فشار بر چین، عراق، ترکیه، امارات و هند، مدیریت سخت تر تحریم ها را به عنوان بخشی از Plan B در پیش گرفته است. تا دو سال آینده که دولت بایدن، امور را در دست دارد، روش Remote Control امریکا در رابطه با ایران ادامه خواهد داشت. بنیان های این روش عبارتند از: انزوای سیاسی، جلوگیری از سرمایه گذاری خارجی، افزایش نرخ تورم و منوط کردن عموم گشایش های مالی به تایید وزارت خزانه‌داری.

🔻 شواهد حاکی از آن است که این روش فعلی امریکا، شباهت فراوانی با مفروضات و استراتژی آمریکا نسبت به کمونیسم شوروی در دوران جنگ سرد دارد که توسط روس شناس آمریکایی George Kennan طراحی شده بود. او که از نظر عمق درک از شوروی نمونۀ دومی در تاریخ دیپلماسی آمریکا ندارد، معتقد بود تقابل با شوروی هیچ نیازی به کار نظامی ندارد؛ شوروی یک سیستم خود مخرب است و با گذشت زمان به انتها میرسد.او اعتقاد داشت هرچند مردم به آزادی و دموکراسی علاقمندند، اما قبل از آن می خواهند زندگی کنند و به ثبات اقتصادی و کارآمدی فکر می کنند

🔻 اروپایی ها نقش دوم را در استراتژی غرب نسبت به ایران بازی می کنند. زمانی که ایران درآمدهای صد میلیارد دلاری از فروش انرژی داشت، شرکت های اروپایی برای تعامل اقتصادی با ایران با دولت های خود لابی می کردند، اما با کاهش اساسی این درآمد، ایران جذابیت اقتصادی گذشته را ندارد. تجارت اروپا با بعضی از کشورهای بسیار کوچک مانند لیتوانی حتی از ایران هم بیشتر است. مهم ترین موضوع اروپا درقبال ایران، جلوگیری از تسلیحات هسته ای است که از منظر جغرافیایی و ژئوپلیتیکی آنها، قابلیت تسرّی و اشاعه به مصر، ترکیه، عربستان و عراق را داشته و در قرابت اروپا، به زرادخانه هسته ای تبدیل شده و استعداد تبدیل شدن خاورمیانه به منطقه ای با تخاصمات پایان ناپذیر نظامی و امنیتی را دارد. موضوع ایران برای اروپا، موضوع امنیت ملی است. هرچند ممکن است در میان اعضای اروپا، شدت و ضعف Plan B متفاوت باشد، ولی تحولات دو ماه گذشته حاکی از اتفاق نظر پیرامون افزایش فشارها است. دلیل فعال شدن Plan B، به خاطر این برداشت است که از نظر آنها ایران در تنظیم و نهایی کردن برجام 2 تعللِ عمدی می کند چون نمی خواهد اهرمِ برنامۀ هسته ای را از دست بدهد.

🔻 اروپا و آمریکا برداشت بسیار منفی از سیستم سیاسی و حاکمیت ایران دارند و ار سویی حفظ یک ایران ضعیف و مُعلّق که نتواند پیشرفت کند، ثروت تولید کند و در جامعۀ جهانی تعامل کند به نفع امنیت ملی اسراییل است.

🔻 غرب نسبت به ایران، طیفی از عناصرمختلف را در بر دارد که یکی از آنها بلندکردن چوب مخالفان حاکمیت است. آنها به وضوح نمی خواهند ایران یک قدرت هسته ای شود ولی با قدرتمند و ثروتمند شدن ایران مشکلی ندارد. در مقابل، همسایگان ایران نه می خواهند ایران هسته ای شود و نه قدرتمند و نه ثروتمند. غرب حتی ممکن است با حملۀ نظامی از هسته ای شدن ایران جلوگیری کند، ولی همسایگان ایران با قدرت نرم مالی، رسانه ای، تعلیق و سناریوهای درجا زدن اقتصاد و توسعه کشور، مانع قدرتمند شدن آن خواهند شد.

🔻 اگر از تاریخ بیاموزیم، ایران نمی تواند در خاورمیانه به یک قدرتِ مسلط و پایدار سیاسی و نظامی تبدیل شود اما در فرهنگ و اقتصاد، فرصت ها فراوان است. هیچ گاه اعراب و ترکیه ، ایران را به عنوان یک قدرتِ مسلط نخواهند پذیرفت مگر آنکه به GDP پنج تریلیون دلاری برسد. اگر لازم باشد با هر قدرتی شریک می شوند تا مانع از تسلطِ ایران شوند. بی دلیل نیست در ترم اول و سال اول تدریس علم روابط بین الملل، آموزش داده می شود که اولین اقدام یک کشور برای قدرتمند شدن و تأمین امنیت ملی، صلح و تفاهم و سازگاری با همسایگان است. از زمان مشروطه تا به حال، ایرانیان در مسیر توسعه و دموکراسی هم چنان دور خود می‌چرخند.

لینک متن کامل
#دیپلماسی

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
مرتضی سامتی: با این میزان نقدینگی و چاپ پول امکان مهار تورم وجود ندارد

🔹 در دوره مدیریت آقای طیب‌نیا در وزارت اقتصاد شاهد کاهش نرخ تورم بودیم چراکه با همکاری آقای کمیجانی و تاحدودی با مدیریت بانک مرکزی توانستند جلوی افزایش نرخ تورم را از طریق عدم چاپ پول بگیرند اما به طور قطع عملکرد آقای طیب‌نیا با آقای خاندوزی قابل مقایسه نیست.

🔹 هرچند ارتباط با عربستان موجب ایجاد آرامش در فضای کسب و کار و جو روانی در جامعه می‌شود اما سوال این است که چرا وقتی امکان مذاکره با آمریکا، آلمان و کانادا وجود دارد، به سراغ عربستان می‌رویم. عربستان وزنی در اقتصاد جهان ندارد و از سرگیری روابط با این کشور که چند سال قبل هم این روابط وجود داشت، در حوزه اقتصاد، دستاوردی محسوب نمی‌شود و در واقع این ارتباط مورد نیاز چین بوده‌ است.

لینک متن کامل
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
عبدالناصر همتی: چگونگی کنترل تورم

۱- تداوم تعامل شروع‌شده با کشورهای همسایه و جهان و به نتیجه رساندن توافق در چارچوبی که عملی بوده و با رعایت مصالح ملی امکان‌پذیر است. این امر موجب افزایش درآمدهای نفتی دولت می‌شود و می‌تواند مانع تشدید کسری بودجه شود؛ چراکه کسری بودجه خود مهم‌ترین عامل سلطه مالی دولت بر سیاست‌های پولی و قطع‌ید بانک مرکزی برای کنترل تورم است.

۲- نظارت وکنترل جدی و بدون مماشات بر نظام بانکی خصوصا بانک‌های ناتراز از نظر مالی. اضافه‌برداشت بانک‌ها به اضافه رسوب عملیات ریپو، جمعا به رقمی بیش از ۳۵۰هزار میلیارد تومان رسیده است که یک رقم وحشتناک و مخرب برای تمامی اقدامات برای کنترل تورم است و لذا هرچه سریع‌تر باید در سطح ملی درخصوص آن چاره‌جویی شود.

۳- تجدید نظر در بودجه مصوب سال۱۴۰۲ و حذف و کاهش برخی هزینه‌های غیرضرور. این‌کار می‌تواند کسری احتمالی بودجه سال و تامین آن از طریق خلق نقدینگی را کاهش دهد.

۴- تنظیم ثبت سفارش واردات بر اساس اعلام توان تامین ارز در بازه‌های زمانی سال توسط بانک مرکزی. این امر فشار تقاضا به بازار ارز آزاد را کنترل می‌کند. مداخله بازارساز باید در حاشیه قیمت بازار انجام گیرد.
۵- توجه به تعامل و تفاهم ملی برای جلوگیری از هرگونه تنش سیاسی، اجتماعی و فرهنگی. کشور بیش از همیشه به آرامش نیاز دارد. ثبات وآرامش پیش‌نیاز کاهش انتظارات منفی تورمی و سرمایه‌گذاری مولد هست. باید از هرگونه اقدامی که موجب افزایش تنش اجتماعی، رشد انتظارات منفی و خروج سرمایه می‌شود، جدا پرهیز شود.

لینک متن کامل
#تورم

دارایان: داشته‌های اقتصاد ایران
@daraian
2024/09/25 20:20:28
Back to Top
HTML Embed Code: