Telegram Web Link
Forwarded from دیپلماسی
🔵🔴سقوط‌ اصفهان به روایت کروسینسکی*

   
سقوط اصفهان کتابی است درباره حوادث منجر به یورش محمود افغان به پایتخت حکومت صفوی.این کتاب بر پایه گزارش‌های تادوش‌کروسینسکی،کشیش مسیحی لهستانی است که آن سالها در اصفهان حضور داشته و مشاهدات و تحلیل‌های خود را درباره یورش افغانان ثبت کرده است.

سیدجوادطباطبایی از میان گزارش‌های دقیق این راهب لهستانی، بخش‌هایی را بازنویسی کرده و در کتاب سقوط اصفهان آورده است. این کتاب، فقط یک روایت تاریخی ساده نیست بلکه به دلایل مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مذهبی که منجر به ضعف حکومت صفوی شد اشاره می‌کند از جمله ضعف شاه، رقابت‌های درونی دربار، فساد، وخامت اوضاع اقتصادی، فشارهای مذهبی... به عبارت دیگر، سقوط حکومت صفوی، دلیلی نداشت جز ضعف و اشکالات درونی.

مرور این حوادث در کتاب، آنقدر تلخ است که خواننده چاره‌ای جز آه کشیدن بر این همه درد تاریخی ندارد. نویسنده یورش افغانان را با حمله اعراب و مغولان مقایسه می‌کند، با این تفاوت که حمله افغانها یک حمله خارجی نبود، بلکه شورشی داخلی علیه حکومت مرکزی به حساب می‌آمد.
بخشهایی کوتاه از کتاب سقوط اصفهان:


● ‏اراده شاه بر آن تعلق گرفته بود که عمارت‌های او چیزی کم نداشته باشند اما اهمیتی نمی‌داد که سپاه فاقد همه چیز باشد.

● در زمان شاه عباس (عکس دوره شاه سلطان حسین) مجازات اعمال خلاف بزرگان، اعدام و در مورد عامه مردم، جریمه‌ی مالی بود. زیرا جریمه مالی در مورد بزرگان به سبب توانگری آنان کارساز نیست، در حالی که مجازات اعدام نیز در مورد عامه مردم کارساز نمی‌تواند باشد.

● فساد اداری و رشوه‌خواری از دربار سرچشمه می‌گرفت و در همه سطوح کشور جریان پیدا می‌کرد...داروغه‌ها به جای محاکمه دزدان، از آنان جریمه می‌گرفتند و اگر برخی از آنان قادر به پرداخت جریمه نبودند، شبانه آنان را آزاد می‌کردند تا از راه دزدی، جریمه پرداخت کنند!

● ‏کروسینسکی بر آن است که در کشورهایی که تاثیر دیانت و اخلاق بسیار اندک باشد، تنها ترس می‌تواند عامه مردم را در محدوده رعایت وظایف خود نگاه دارد. در آستانه یورش افغانان ترس نیز که یگانه عامل حفظ خانه‌ی از پای‌بست ویران نظام خودکامه بود،از میان رفت.

● ‏پیش از بر تخت نشستن شاه سلطان حسین نیز تباهی در رفتارهای ایرانیان راه یافته بود اما وخامت وضع اقتصادی، سقوط اخلاقی بی‌سابقه‌ای را بدنبال آورده بود...تنها ملاک تصدی شغل، پرداخت پول بود. همه امور دربار، دائرمدار اخاذی و رشوه‌خواری شد و رشوه جای صناعت و تجارت را گرفت.کسی که با سکه ده شاهی می‌خوابید، اگر حاکم شهر، شب عوض می‌شد، فردا صبح صاحب تنها پنج شاهی بود.

● ‏کینه یا در بهترین حالت، نوعی وحشت نسبت به هرچیزی که به فرقه مخالف تعلق داشت، با شیر در جان کودکان وارد می‌شد.

● ‏اعلام مذهب رسمی که در آغاز و در دوره شکوفایی فرمانروایی صفویان در رویارویی با خلافت عثمانی، نقطه قوتی برای نظام حکومتی ایران به شمار می‌آمد، با چیره شدن ضعف بر ارکان قدرت به نقطه ضعفی جدی تبدیل شد.

● وصیت میرویس افغان: ‏اگر ایرانیان بخواهند به شما حمله کنند، به هر قیمتی با آنان صلح کنید اما اگر جرات و توان حمله به شما را پیدا نکردند،خود شما به آنان حمله کنید.

● ‏محمود در دو سال نخست با بهره گرفتن از بی‌حرکتی دربار، سرزمین‌های هزاره‌نشین را که اهالی آن شیعی مذهب بودند تصرف کرد. اگرچه هزاره‌ها به حکومت مرکزی تمایل داشتند اما حکومت ایران روی خوشی به آنان نشان نداد و آنان به ناچار زیر فشار محمود افغان با او متحد شدند.

● در زمان شاه سلطان حسین بر اثر سختگیری و تعصب شریعت‌مداران قشری، مدارای دینی که از زمان شاه عباس موجب شده بود تا معتقدان همه ادیان و مذاهب با صلح و آرامش کنار هم زندگی کنند از میان رفت و مومنان بسیاری از ادیان و مذاهب در تنگنای نخوت رقیبان خود گرفتار شدند.

● در ولایاتی که مومنان مذاهبی غیر از تشیع سکونت داشتند، آن شهرها آسانتر به تصرف افغان‌ها در می‌آمد. در کرمان زرتشتیان چنان مورد آزار و اذیت متولیان شریعت رسمی بودند که ورود افغانان را همچون پیام رهایی‌بخش تلقی کردند و محمود افغان به آسانی شهر را به تصرف خود در آورد.

● در هر شهر و روستا دودستگی حاکم بود و مردم آنها نمی‌توانستند در برابر دشمن مشترک متحد شوند. ‏کروسینسکی می‌نویسد: در شاه حسی ،دربزرگان غیرتی، در مردم اعتمادی و در وزیران تدبیری باقی نمانده بود...بی‌نظمی چنان عمومیت داشت که گویی همه بخش‌های شاهنشاهی ایران در آستانه فروپاشی است./مدرسه علوم انسانی

زنده یاد سید جواد طباطبایی


*این کتاب را می توان از بهترین کتابهایی دانست که طی دوسال اخیر در ایران منتشر شده و متاسفانه چاپ جدید آن پس از مرگ استادطباطبایی متوقف شده
در صورت چاپ مجدد کتاب پیشنهاد ویژه دیپلماسی مطالعه این کتابست و از خواندن آن و آگاهی بخشی آن لذت بسیار خواهید برد


T.me/bestdiplomacy
🔵🔴نامه ۳ کشور اروپایی به شورای امنیت درباره ایران

▪️۳ کشور اروپایی عضو برجام بدون اشاره به ریشه‌های واقعی مربوط به وضعیت کنونی توافق هسته‌ای در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد کشورمان را به نقض این توافق هسته‌ای حاصل‌شده در سال ۲۰۱۵ متهم کرده‌اند.

▪️انگلیس، فرانسه و آلمان در این نامه به صورت مستقیم ایران را به کلید زدن ساز و کار موسوم به «مکانیسم ماشه» تهدید نکرده‌اند اما خاطرنشان کرده‌اند که قطعنامه ۲۲۳۱ که برای تأیید برجام صادر شده ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ به پایان می‌رسد./تسنیم

پ ن: کم کم غرب فضا را برای مکانیسم ماشه در ماه های آتی آماده می کند!
@bestdiplomacy
Forwarded from عکس نگار
من، شوخی یا جدی، همیشه اعتقاد داشته‌ام مردی که کیسه پلاستیکی در دست دارد اهلی‌ترین و بی‌خطرترین موجود دنیاست.

هر موقع از مغازه‌ای بیرون می‌آیم با کیسه حاوی خریدهای روزانه در دستم، همیشه به یاد این مرد چینی کیسه به دست می‌افتم.
مرد" کیسه پلاستیکی به دست" اصولا جز خانواده‌اش به چیز دیگری فکر نمی‌کند.
انسانی است  از طبقه زیر متوسط و چه بسا فقیر که احتمالا هیچ کاری با سیاست ندارد  زیرا  تنها هدفش معیشت روزانه و پر کردن شکم  گرسنه‌ی خودش و خانواده‌اش است.
اما اینجا در میدان #تیانانمن پکن در سی و پنج سال پیش، در روز چهارم ژوئن، مرد آرام کیسه به دست یک بار برای همیشه قید بی‌طرفی و بی‌عملی همیشگی‌اش را زد و با شجاعت هر چه تمام در برابر قدرت عریان دیکتاتوری حاکم ایستاد.
این تصویری نمادین از به جان آمدن یک شهروند معمولی تحت یک حکومت استبدادی و به پا خاستن  تمام قد او در برابر قدرت سخت دیکتاتوری است.
شجاعتی بی حد و مرز، و نمادی از همه شورشیان  گمنام در جای جای جهان بی ترحم مستبدان.در آن یکی دو روز ارتش چین کمونیست بیش از سه هزار #آزادیخواه چینی را قتل عام کرد.
موقعی که یک جنبش بیشترین نیروی خود را از قدرت اخلاقی‌اش می‌گیرد و نه از قدرت سیاسی، کار برای سرکوب کردن چنین جنبشی بسیار دشوار، و چه بسا ناممکن، می‌شود.

بیژن اشتری/مترجم و نویسنده

🔦عکس از :جف وایدنر، خبرنگار آسوشیتدپرس

@bestdiplomacy
دکتر #علیرضا_ازغندی چند روز پیش دارفانی را وداع گفت
او استاد #سیاست_خارجی ام در دوران کارشناسی ارشد بود
بسیار در کلاسش شوخی می کرد
اما در نیم ساعت کلاسش اگر دوجمله از او می آموختی برای همیشه در رشته روابط بین الملل و علوم سیاسی به کار می آمد
این کتاب از اوست و بشدت به علی اکبرولایتی بدرستی در آن تاخته است
وی معتقد بود ولایتی بهنگام وزیرخارجه شدن تسویه بزرگی در وزارت خارجه انجام داد و بسیاری از خویشان و فامیلها و همفکرانش را وارد وزارت خارجه ساخت....
ازغندی همیشه از منافع ملی ایران و اهمیت دادن به آن توسط حاکمیت و در مجموع حاکمیت ها می گفت
روحش شاد یادش جاویدان
@bestdiplomacy
دیگر امروز این اصلِ مسلّمی است که کسی که از مردم نمی‌پرسد، حق ندارد بر آنها فرمان براند. سخیف‌ترین ادّعایی که در دورانِ ما عنوان شده است، آن است که:
«ما مصلحتِ همگان را بهتر از خودِ آنها تشخیص می‌دهیم!»

            #ذکر_مناقب_حقوق‌بشر

💎کانال دکتر #محمد‌علی_اسلامی_ندوشن

@bestdiplomacy
Forwarded from نواندیش
بایدن برای اولین بار در نظرسنجی‌ها از ترامپ جلو افتاد


🔹بر اساس نظرسنجی جدید Yahoo News/YouGov، برای اولین بار از اکتبر ۲۰۲۳ میزان حمایت‌ها از بایدن با ۴۶ درصد در مقابل ترامپ با ۴۴ درصد که به دلیل جعل سوابق تجاری برای مخفی کردن پرداخت پول به یک ستاره فیلم‌های مستهجن محکوم شده، بیشتر شده است.


@Noandishnews
🔵🔴انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از کوتاه آمدن در برابر مواضع ضدایرانی چین در مورد جزایر سه گانه/ سه سال است که دولت فقط شعار می دهد


روزنامه جمهوری اسلامی نوشت:
عرض به تمامیت ارضی ایران درخصوص جزایر سه‌گانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، از خواسته‌های شیوخ امارات و شیوخ سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است و رئیس ‌جمهور چین به خاطر تأمین منافع کشورش آمادگی دارد به این خواسته شیوخ عرب خلیج فارس تن بدهد و ایران را در این راه قربانی کند.

ماجرای جزایر سه‌گانه ایرانی خلیج فارس به عنوان نمونه مشترک سوء‌استفاده چین و روسیه و ماجرای کشاندن نام ایران به جنگ اوکراین و کارشکنی در برجام به عنوان نمونه‌های اختصاصی سوء‌استفاده روسیه، شواهد روشنی برای اثبات این واقعیت تلخ هستند.

ضعف سیاست خارجی دولت مربوط می‌شود که علیرغم شعارهای پرزرق و برق تکیه بر عزتمندی، در سه سال گذشته در قبال چین و روسیه دچار انفعال شدید بوده و این ضعف و انفعال همچنان ادامه دارد.

T.me/bestdiplomacy
امشب این جمله« زیبای»جوزف استالین ، استاد رعب و وحشت و جنایت در کتابی به چشمم خورد که دریغم آمد آن را با شما شریک نشوم:«مرگ‌ شکست‌خوردگان برای آرامش‌خاطر فاتحان ضروری‌ست » حالا می‌فهمید این دیکتاتور چه حالی می‌کرده از کشتن و سربه نیست کردن مخالفان مغلوب و بی‌دفاع خودش؟ این کار برای آرامش خاطرش ضرورت داشته، در حکم لورازپام بوده براش، وگرنه شب‌ها نمی‌تونسته راحت بخوابه.

استاد یک‌جای دیگه می‌فرماید:«کشت و کشتار از نظر ما بسیار ناخوشایند است .کار واقعا کثیفی‌ست.اگر می‌خواهیم دستمان را پاک نگه داریم، باید از سیاست دور باشیم.ولی اگر بخواهیم خلق ستم‌دیده را آزاد کنیم نمی‌توانیم از سیاست دور بمانیم.حق این کار را نداریم.وقتی قبول می‌کنیم وارد سیاست شویم ، باید همه کار بکنیم حتی کشت و کشتار.حاکمیت از ما می‌طلبد که بی‌رحم باشیم.»

چنین کنند دیکتاتورها.

✍️به نقل از کتاب کتابخانه استالین ،جفری را برتر ،کتاب کوله‌پشتی


بیژن اشتری/مترجم و نویسنده

T.me/bestdiplomacy
کمونیسم به این دلیل در بازار پرآشوب اندیشه‌ها به موفقیت چشمگیر دست‌یافت که می‌توانست قدرت مطلق را به‌طورکلی توجیه کند. درواقع استالین به‌عنوان دیکتاتور نیمه دوم قرن بیستم با تکیه بر سابقه لنین، برنامه‌های رهایی‌بخشی را تبلیغ کرد و از این طریق مشروعیت بی‌سابقه‌ای به دست آورد. او ادعا می‌کرد می‌تواند کشورش را با نسخه‌ی جدیدی از دموکراسی مدرن، از رهن سرمایه‌داری برهاند و به‌سوی سوسیالیسم سوق بدهد. این الگوی نظری به‌قدری گسترده بود که می‌توانست دولت‌های بسیار مختلفی از ویتنام و یمن تا لهستان و چکسلواکی را شامل شود؛ اما همیشه قدرت باید به تمامی در یک حزب واحد متمرکز می‌بود، حتی اگر احزاب دیگری نیز به‌طور اسمی در کشور وجود داشته باشند. قدرت باید در دست الیگارشی کوچکی باقی می‌ماند که حزب را به نام قوانین تاریخ هدایت کند و دبیرکل حزب بالاتر از تمام اعضای آن محفل سیاسی قرار می‌گرفت. به‌این‌ترتیب رژیم شوروی بر اساس دروغی در خاک روسیه بنا شده بود و همین دروغ را نیز تحت لوای انقلاب جهانی به تمام کشورهای دنیا تسری می‌داد. طی این برنامه شوروی در مواردی مستقیماً به سمت کشورگشایی می‌رفت و خاک کشورهای دیگر را ضمیمه می‌کرد مثل کشورهای بالتیک، و در مواردی جمهوری‌های اقماری ایجاد می‌کرد که تحت کنترل احزاب کمونیستی محلی و تابع مسکو باشند، مثل کشورهای شرق اروپا. اما قدرت این نظام مکتبی و سیاسی، به فتوحات نظامی و ارتباط هم‌جواری بین احزاب برادر ختم نمی‌شد، بلکه دایره‌‌ی بسیار گسترده‌تری داشت و به همه‌جا قابل صدور بود و در تمام کشورهای اروپای ثروتمند و جهان تهی‌دست راه پیدا می‌کرد. با تماشای تأیید و تحسین این نظام از سوی مردمان کشورهای دیگر، اروپا باید قبول می‌کرد که کمونیسم شوروی واقعاً جهانی است.

#بریده_ای_از_کتاب

گذشته‌ی یک توهم: جُستاری درباب اندیشه‌ی کمونیسم در قرن بیستم
#فرانسوا_فوره
#کتابستان_برخط

🌏جامعه‌شناسی
T.me/bestdiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔵🔴انسان بدون #آزادی هیچی نیست!
درسی بزرگ در یک دقیقه و سی ثانیه

#عدالت


@bestdiplomacy
سود یکساله آرامکوی عربستان ۴۱۲ میلیارد دلار

یعنی سود فقط یک سال این شرکت عربستانی معادل ارزش ۱۲ سال صادرات نفت ایران و نه سود حاصل از آن است
و معادل چهار برابر ارزش کل بورس ایران!!!

@bestdiplomacy
دیپلماسی
🎥 مصاحبه پزشکیان در انتخابات اسفند ۱۴٠۲ راه‌حل درخشان پیشنهادی پزشکیان برای اصلاح امور: کشورهای مختلفی برای ترک و کرد و عرب و عجم داشته باشیم که هر کشوری برای خودش تلاش کرده و صاحب دسترنجش باشد نه اینکه از مشهد و تهران بیایند. پی نوشت: نماینده مجلس و رؤسای…
تایید مسعود #پزشکیان جهت افزایش #مشارکت است و فضاساز جهت آوردن بخشی از اصلاح طلبان به صحنه انتخابات!

اما معمای مهم این است که پزشکیان با برخی #قومگرایان در ارتباط جدیست
و میتواند در صورت پیروزی یا حتی عدم پیروزی سبب ساز خطر امنیتی شود!
و گسل های قومی را در برخی نقاط کشور فعال کند.
فراموش نکنیم او همان فردیست که پیشنهاد دهنده تشکیل فراکسیون قومی در مجلس بود
مجلسی که باید برای ایران قانون وضع کند و ملی بیاندیشد...
@bestdiplomacy
ارزش شرکت NVIDIA  با رقم شگفت انگیز ۳.۹ تریلیون دلاری با تولید ناخالص داخلی #هند با جمعیت حدود یک و نیم میلیارد نفر برابری می‌کند. به عبارتی ارزش یک شرکت آمریکایی با اقتصاد کشوری چون هند تنه به تنه می زند.
حال در ایران کاندیدایی مانند جلیلی می خواهد با اقتصاد تهاتری( اقتصاد سه هزار سال پیش ) اقتصاد کشور را راهبری کند. و البته اندیشه حاکم بر نظام در پی تقابل با آمریکا و دلار زدایی از اقتصاد هستند.
دلار عطسه کند اقتصاد ایران بالا پایین می شود. دولت آمریکا #چین را خطر بالقوه اول خود میداند اما چین در تقابل با آمریکا به مانند ایران عمل نمی کند بلکه در پی پیشبرد منافع ملی بدون رویارویی است.
مادامی که ساختار قدرت در ایران بر مدار فعلی بچرخد، امکان اصلاح امور نیست، حال جلیلی باشد یا پزشکیان.

#ماجد_کیاست

@bestdiplomacy
ایرانی حکم کسی را داشته که یک قدحِ چینیِ گران‌بها زیرِ بغلش بوده و همه‌ی سرمایه‌اش همان بوده، می‌ترسیده که اگر بیفتد این قدح بشکند؛ به هر قیمت خواسته است آن را نگاه دارد. از این‌رو دست‌ به‌ عصا راه می‌رفته. با خود نگفته: «یا زنگیِ زنگ یا رومیِ روم»، با خود نگفته: «مرگ یک‌بار، شیون یک‌بار»! این قدح عبارت بوده است از «موجودیّت ایرانی» که او می‌خواسته است حفظ کند، برای حفظِ این امانت خود را به هر آب‌ و آتشی زده. به هر رنگی که لازم بوده درآمده و از همین‌روست که در تاریخِ ایران بهترین انسان‌ها دیده شده‌اند و بدترین نیز. می‌توان دریافت که راه چقدر ناهموار و پُرخطر بوده است و ایرانی می‌بایست شخصیّتِ دوگانه به خود بگیرد: هم در راه باشد و هم در بی‌راه؛ هم همراه باشد و هم حریف. تمام نیروی این ملّتِ نگون‌بخت در طیّ تاریخ به این نحو مصرف شده است؛ این که هم خود باشد و هم آنچه به آن واداشته می‌شده است، باشد. "دینامیسمِ" فرهنگیِ او نیز از همین خصوصیّت سرچشمه می‌گیرد.
فرهنگِ ایران، فرهنگِ ناشی از دوگانگی و مقاومت است و به همین سبب توانسته فرهنگی بسیار نیرومند از آب درآید.

              #ایران_و_تنهایی‌اش

کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن

T.me/bestdiplomacy
دیپلماسی pinned «تایید مسعود #پزشکیان جهت افزایش #مشارکت است و فضاساز جهت آوردن بخشی از اصلاح طلبان به صحنه انتخابات! اما معمای مهم این است که پزشکیان با برخی #قومگرایان در ارتباط جدیست و میتواند در صورت پیروزی یا حتی عدم پیروزی سبب ساز خطر امنیتی شود! و گسل های قومی را در…»
محمد پارسی


تا دیروز یاران دولت رئیسی فاتحان قله پیشرفت بودند؛

امروز شورای نگهبان صلاحیت همه آنها را رد می‌کند!

و این خلاصه ... حکمرانی بر پایه
#توهم و #ناکارآمدی است.../نواندیش
@bestdiplomacy
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
به هوش ملعبه ی دست دیگران نشوید!

شعرخوانی امیرحسین خوشنویسان، مشهور به
#بیداد_خراسانی، غزل سرا و شاعر معاصر ایرانی ...

@bestdiplomacy
2024/09/29 07:20:29
Back to Top
HTML Embed Code: