Telegram Web Link
📄 یادداشت

👤 توس تهماسبی

این تصویر واقعی مصدق و جنبش او است. سران جبهه ملی با نواب صفوی و فداییان اسلام جلسه می‌گذارند و برای قتل نخست وزیر رزم‌آرا در ازای اجرای احکام اسلامی پس از کسب قدرت توسط مصدق توافق می‌کنند. یکسال پیش از آن باز هم فداییان اسلام با ترور عبدالحسین هژیر وزیر دربار، راه برای ورود فراکسیون هشت نفره جبهه ملی به مجلس هموار کرده بودند.

پس از نخست وزیری مصدق و ریاست مجلس کاشانی، خلیل طهماسبی قاتل رزم‌آرا را تصویب ماده‌ای در مجلس با سلام و صلوات از زندان آزاد می‌کنند و شخص مصدق هم با او دیدار کرده و دست تفقد بر سرش می‌کشد.

اما سوالی که پیش می‌آید آن است که چگونه بخش عمده افکار عمومی این اقدامات شرورانه و بدعت‌های خانمان‌سوز را تایید می‌کند؟

پاسخ را باید در غلبه موج کور و جنون‌آمیز بیگانه ستیزی در غائله‌ی نفت جستجو کرد. جامعه‌ای که در آن زمان میزان باسوادانش کمتر از پانزده درصد و نرخ شهرنشینی‌اش کمتر از سی درصد بود، برخلاف عصر رضاشاه و نخبگانی که تلاش می‌کردند، جهل و عقده توده‌ها را مهار و کم اثر کنند، حالا با زمامدارانی روبرو شده بود که باب میل جهل و توهمش سخن می‌گفتند.
یک روز می‌گفتند نفت را مال خود می‌کنیم و همه شما ثروتمند می‌شوید. به اشتباه حساب کرده بودند که انگلستان نمی‌تواند نفت ایران را جایگزین کند، پس هر شرایطی را خواهد پذیرفت، وقتی حساب‌ها غلط از آب درآمد، مصدق آمد و گفت مسئله اصلا اقتصاد و عواید نفت نیست، بلکه موضوع اعاده عزت و شکوه ملی است و ملت نان خشک می‌خورد و دست از این مبارزه نمی‌کشد. کشور به ورشکستگی افتاد، برنامه هفت ساله توسعه کاملا متوقف شد، اکثر صنایع تعطیل شدند، واردات به صفر نزدیک شد و در ماه‌های آخر حقوق کارمندان را هم نتوانستند پرداخت کنند. هیچ افقی هم برای گشایش وجود نداشت، خیلی شبیه به وضعی که اکنون در حال تجربه آن هستیم.
مصدق از آن شخصیت‌های شومی است که تمام خصلت‌های تباه و پوسیده یک ملت و یک فرهنگ را در خود جمع کرده و آن را حماسی و رمانتیک رنگ‌آمیزی می‌کنند. چشم‌اندازی مسحورکننده و دروغین می‌سازند و سپس ملت را در حسرتی فلج‌کننده و پوچ که نظم ذهن و تعادل روان را برهم می‌زند، رها می‌کنند. این حسرت افیونی و دروغین بعدها سرمایه خطرناکترین نیروها برای هموار کردن راه قدرت می‌گردد و آن ملت بی نوا تمام هستی و دار و ندارش را از کف می‌دهد.

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

اقتصاد آگوستینی
مرد قدیس، عدالت و دولت را چگونه تفسیر کرده است؟

👤 محمود صدری

__________

◽️همچنین بخوانید:

📌 شهر خدا ؛ قدیسانِ فلسفه‌ساز چه برداشتی از اقتصاد داشتند؟

📌 میراث آگوستین ؛ سنت آگوستین «مطلوبیت» و «ارزش» را چگونه تعریف کرد؟

◽️@utfinance◽️
📄 یادداشت

جدایی دین از سیاست

👤 سپاس ریوندی

یکی از پدران پیشرس انقلاب اسلامی، مدرس، گفته بود: «دیانت ما عین سیاست ماست و سیاست ما عین دیانت ما.» مخالفان انقلاب اسلامی با استفاده از همین فرمول فکر می‌کنند که پس راه درست آن است که بگوییم سیاست ما عین دیانت ما نیست، یعنی این دو از هم جداست. با وجود این، جدایی دین از سیاست، به رغم ظاهر غلط‌اندازش، بیش از آنکه جزو مفاهم سیاسی ما باشد، جزو مفاهیم فرهنگی ماست؛ دست‌کم به معنایی که من مدت‌هاست بر آن پا می‌فشارم: ایرانی زنده‌ی امروز به خاطر هوایی که تنفس می‌‌کند، حتی در بی‌خبرترین حالت خود هم چپ است، مگر آنکه در مفاهیم و مقولات ذهن خود از طریق مطالعه و تحلیل و بحث بازاندیشی و تجدید نظری صورت داده باشد. از آنجا که بعضی از گروه‌های چپ در انقلاب اسلامی سرخورده شدند و احساس کردند به سهم خود نرسیدند (به این می‌گویند دزدیده شدن انقلاب) امروزه حتی مالکیت معنوی مخالفت با انقلابی که ضد سلطنت، ضد استعمار، ضد آمریکا، ضد اقتصاد خصوصی بود نیز متعلق به همان جناح چپ است. یعنی آنها که مخالف رژیم شاهنشاهی بودند، خود را مخالف رژیم برآمده از انقلاب نیز جا می‌زنند.

اما جدایی دین از سیاست -به مثابه پادزهری برای مشکلات ما- خود یکی از مبتذل‌ترین میراث همان گروه‌های چپ است. آنچه نمی‌گذارد این مساله چنانکه باید دیده شود این است که گرانیگاه مقابل انقلاب اسلامی، یعنی رضاشاه پهلوی، نیز با روحانیت سر جنگ داشته و لذا به نظر می‌رسد اصرار بر جدایی دین از سیاست ربطی به جناح سیاسی ندارد. آدم ممکن است جمهوری‌خواه سوسیالیست افراطیی باشد و خواهانش باشد، ممکن است اعاده‌طلب (معادل رستوراسیونل: خواهان بازگشت رژیم سلطنت) باشد و خواهانش باشد و ممکن است اصلاً غیرسیاسی باشد و قس علی هذا.

اما این خطا یا در بهترین حالت ساده‌انگاری مهلکی است. انقلابیون فرانسوی دشمن دین بودند، چون مسیحیت رایج زمان [یعنی شکل متاخرش] می‌گفت شاه باید بر سر کار باشد. مارکس دین را افیون توده‌ها می‌خواند، چون مدعی بود مسیحیت با وعده‌ی بهشت فردا مانع می‌شود که رنجبران امروز برخیزند و مطابق میل او انقلاب کنند. وقتی این آموزه‌ها از اروپا خارج شد، مقولات دیگر به آن سادگی نبود. دین کنفوسیوس دینی عرفی است. نه خدایی دارد، نه داوری اخروی و جهنم و بهشت و نه حتی از حکومت مرکزی قدرتمند دفاع می‌کند! آیا این دین به همان معنا افیون توده‌هاست و در حکومت کمونیستی باید نابود شود؟

فرمول محبوب آدم عامی بی‌‌فکر آن است که برای اینکه بافکر و خصوصاً متجدد به نظر برسد بگوید: «دین بد است. همه‌ی دین‌ها بدند. همیشه بشر را در خرافات نگه‌ داشته‌اند و پس باید آن را از سیاست جدا نگه داشت.» این فرمول، در ایران امروز، خصوصاً مناسب کسی است که وقتی می‌گوید "همه‌ی دین‌ها" تصورش غیر از اسلام محدود به مسیحیت و یهودیت است که آن را هم از طریق یک همسایه‌ی ارمنی و دوست دخترخاله‌اش که یهودی بوده می‌شناسد.
آنچه صادقانه باید گفت این است که حتی نقش سیاسی آخوند شیعه و سنی هم حتی یکی نیست، چه رسد به نقش سیاسی دین اسلام و دین زردشت. مثلا با ساده‌سازی می‌توان گفت اهل سنت مایل‌ترند به پذیرش قدرت سیاسی روز (چون خدا لابد صلاحی دیده که قدرت را به کسی داده) و شیعه (دست‌کم در شکل مسلط امروزش) مایل تر است به مخالفت با هر شکل قدرت سیاسی که از منشاء ائمه‌ی شیعه یا جانشین آنان نیاید. پس یکی محافظه‌کار می‌شود و دیگری انقلابی.

به همین ترتیب، مشخصاً در قبال کشور ایران، فرقی سیاسی هست میان روحانی دین زردشت که می‌گوید ایران کشور نظرکرده‌ی اهورمزداست که ایرانی باید برای آبادانی آن بکوشد و روحانی دین اسلام که می‌گوید ایران بخشی است از همان زمینی که خدا در قرآن به بندگان صالح خود به عنوان غنیمت وعده داده است.

با این اوصاف، از راندن همه‌ی دین‌ها به یک چوب و ردّ و طرد همه‌ی آنان چه کسی سود می‌برد؟
کسی که اولاً اصلاً نداند آن دین‌ها چه هستند و چه فرقی با هم دارند و نفهمد تاثیر هر دین مشخص در سیاست یک کشور مشخص چه می‌تواند باشد [یعنی در هپروت انتزاعیات سر کند] و دوماً خودش یک دین جدید داشته باشد (که در لباس مبدل علم فرورفته) و طبعاً دین‌های دیگر رقیب آن هستند؛ یعنی مارکسیست.

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 مناظره

دین در کشاکش دولت و آنارشیسم

👤 میلاد دخانچی
👤 محمدعلی جنت خواه

این مناظره ابتدا با عنوان «الهیات در کشاکش لیبرالیسم و سوسیالیسم» اطلاع‌رسانی شد اما با عنوان «دین در کشاکش دولت و آنارشیسم» منتشر شد.

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

تجربه ویتنام از فقر به ثروت
/مرور فرمول خروج از فقر/


👤 جان میلتیمور

✍🏻 ترجمه جعفر خیرخواهان


جاناتان میلتیمور؛ سردبیر تارنمای بنیاد آموزش اقتصادی و نویسنده ارشد در موسسه آمریکایی پژوهش اقتصادی است. نوشته‌‌‌‌‌های او در نشریات تایم، وال‌استریت ژورنال، سی‌ان‌ان، فوربس، فاکس‌نیوز و استار تریبون منتشر شده‌است.

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

اقتصاد هایکی در سال 2024: یک نیروی احیاگر

اقتصاددانان هایکی در سال 2024 گروهی متنوع هستند که با اعتقاد اصلی به قدرت بازارهای آزاد و مداخله محدود دولت متحد شده‌اند. آنها بر اهمیت آزادی فردی، حقوق مالکیت و ماهیت غیرمتمرکز دانش تأکید می‌کنند. این اقتصاددانان استدلال می‌کنند که برنامه ریزی اقتصادی از بالا به پایین اغلب منجر به پیامدهای منفی ناخواسته می‌شود و نوآوری را خفه می‌کند. در عوض، آنها از سیاست‌هایی حمایت می‌کنند که رقابت، کارآفرینی و محیط اقتصادی انعطاف‌پذیر را تقویت می‌کند.

یکی از حوزه‌های کلیدی که اقتصاددانان هایکی در آن سهم قابل توجهی داشته‌اند، نقد نظریه پولی مدرن (MMT) است. در حالی که طرفداران MMT برای افزایش مخارج دولت و تامین کسری بودجه استدلال می‌کنند، هایکی‌ها معتقدند که چنین سیاست‌هایی منجر به تورم و کاهش ارزش پول می‌شود. آنها بر اهمیت پول سالم و انضباط مالی تاکید می‌کنند.

در سال‌های اخیر که رمزارزها رایج شده‌اند، برخی نیز بار دیگر به کتاب «خصوصی سازی پول» نوشته فردریش هایک رجوع دوباره کرده و این ابداع جدید (رمزارزها و تکنولوژی بلاک‌چین) را راهی برای رهایی از تورم می‌دانند.

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🖥 داستان ملی شدن صنعت نفت

👤 موسی غنی‌نژاد
👤 فریدون مجلسی
👤 شهرام اتفاق
👤 کوروش احمدی

میزبان: مرتضی کاظمی

◽️@utfinance◽️
LITERATURE OF LIBERTY.rar
304.1 MB
📕 ادبیات آزادی

Literature of Liberty: A Review of Contemporary Liberal Thought, Leonard P. Liggio (editor)

مجموعه‌ی آرشیو کامل ژورنال «ادبیات آزادی_ ریویو اندیشه لیبرال معاصر»،
کاری از انستیتو کیتو در دوره نخست [1978-79] و انستیتو مطالعات انسانی در دوره دوم [1980-82]، تحت سردبیری و مدیریت لئونارد پی. لیگیو.

ادبیات لیبرتی در پنج نوبت_سال‌های ۱۹۷۸ الی ۱۹۸۲_ و درمجموع در بیست شماره منتشر گردید و در اینجا تمام ۲۰ شماره‌ی این ژورنالِ حائز اهمیت و کارگُشای لیبرال گردآوری شده است.

هر شماره از این ژورنال فاخر عمدتا از مقالات مفصل کتاب‌شناسانه‌ پیرامون شخصیت‌ها، مفاهیم و موضوعاتِ ایدئولوژی لیبرال، ریویوهای متعدد از کُتب و مقالات لیبرال، و همچنین از مقالات خواندنی و پرمایه‌ی سردبیر تشکیل گردیده است.

این ژورنال برای پژوهشگران، دانشجویان، مورخین تاریخ اندیشه سیاسی-اقتصادی، علاقه‌مندان به فلسفه سیاسی و برای افرادی که قصد مطالعه هدفمند و نظاممند در ادبیات گران‌سنگ ایدئولوژی آزادی دارند یک راهنمای بسیار بزرگ و ارزشمند خواهد بود.

📌گردآوری و نشر اینترنتی از پ. فرج‌پور:
@pouriafarajpoor1776

◽️@utfinance◽️
📊 داده

سهم فناوری اطلاعات و ارتباطات از اقتصاد و اشتغال اتحادیه اروپا


◽️@utfinance◽️

#ICT
📚 معرفی کتاب‌های «ارنست نولته» به مناسبت سالگرد درگذشت او


۲۸ مرداد ماه هشتمین سالگرد درگذشت ارنست نولته، اندیشمند و تاریخ‌پژوه آلمانی بود.

آشنایی ما فارسی‌زبانان با ارنست نولته در دهه ۹۰ شمسی و به کوشش مهدی تدینی محقق شد که آثار او را به فارسی ترجمه کرده است:

◽️ جنبش‌های فاشیستی

◽️ قرن بیستم: ایدئولوژی‌های خشونت

◽️ اسلام‌گرایی


همچنین کتاب‌های «آشوویتس یکتا» و «ارنست نولته؛ سیمای یک تاریخ‌اندیش» درباره نولته و به قلم نویسندگان دیگری هستند که توسط مهدی تدینی به فارسی ترجمه‌ شده‌اند.

ارنست نولته جنایات رژیم شوروی را هم‌سنگ نازی‌ها می‌دانست و به همین سبب از سوی روشنفکران چپ‌گرا بایکوت شد و در ایران نیز تا پیش از دهه ۹۰ شمسی ناشناخته ماند.
مناقشه فکری او با یورگن هابرماس در دهه ۸۰ میلادی به دعوای تاریخ‌نگاران مشهور است.

◽️@utfinance◽️

#ارنست_نولته
#نولته
#تاریخ_اندیشی
#فاشیسم
#اسلام_گرایی
#مهدی_تدینی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
👤 نیما قاسمی
/در گفتگو با صدای آمریکا ‏و در مواجهه با مهرداد درویش‌پور/

‏- دولت مصدق، تا همین لحظه، تنها دولت در تاریخ معاصر است که با ترور سر کار آمد.

‏- چاپ اسکناس بدون پشتوانه که بعد ۵۷ به آن «تسعیر» گفتند، اولین‌بار توسط مصدق اجرایی شد.

‏- دو نوبت شش ماهه، از مجلس سلب اختیار قانون‌گذاری کردن، نادیده گرفتن اصل تفکیک قوا بود.

‏- همه‌پرسی برای انحلال مجلس بدون اعلان تاریخ بازگشایی، کودتا علیه سیستم بود.

‏- سیاست‌های ضدغربی هیچ‌کس را تطهیر نمی‌کند چه مصدق چه خمینی…

‏- همبستگی با کسانی که تاریخا محصول سیاست ترورند و از سیاست ترور دفاع می‌کنند، ناممکن و نامطلوب است.


🔴 برای دیدن ویدئوی کامل به یوتیوب مراجعه کنید:
https://youtu.be/soONvGLug0c?si=xz8TFVJ4ecKvvDfT


‏⁧ #دولت_ملی⁩ ⁧ #ملی_گرایی⁩ ⁧ #پهلوی⁩ ⁧ #شاهنشاهی⁩ ⁧ #مشروطه⁩ ⁧ #مشروطه_خواهی⁩ ⁧ #پارلمان⁩ ⁧ #اصل_تفکیک_قوا⁩ ⁧ #شاهنشاه_آریامهر

◽️@utfinance◽️
قافله اخبار، بدون پروپاگاندا با دید ایرانگرایی


روزنامه‌ای که مخاطبان، مطالبش را سفارش می‌دهند

@NimaAfsharNaderi

در این کانال تلگرام جدید، شما به جای این‌که خبرهایی را بخوانید که صاحبان رسانه‌ها می‌خواهند، خبرهایی را می‌خوانید که کاربران جهان و ایران، آن‌‌ها را ترند می‌کنند.

همین حالا به کانال نیما افشارنادری بیایید و از قافله اخبار جهان، عقب نمانید:

https://www.tg-me.com/NimaAfsharNaderi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👥 گفت‌وگو

مرگ جامعه ایرانی - قسمت اول

👤 داروین صبوری

گفت‌وگو با کانال یوتیوب «پارسی»

◽️@utfinance◽️
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
👥 گفت‌وگو

مرگ جامعه ایرانی - قسمت دوم
/آینده تاریک ایران/

👤 داروین صبوری

گفت‌وگو با کانال یوتیوب «پارسی»

◽️@utfinance◽️
📄 مقاله

تیموتی اسنایدر و هشدار درباره اقتدارگرایی معاصر

👤 شاهین کارخانه

18 آگست سالروز تولد تیموتی اسنایدر بود. کسی که درباره اقتدارگرایی در قرن بیست و یکم هشدار می‌دهد. تیموتی اسنایدر مورخ و استاد دانشگاه ییل است. اسنایدر فارغ التحصیل از دانشگاه براون و دانشگاه آکسفورد است که در زمینه اروپای مرکزی و شرقی، اتحاد جماهیر شوروی سابق و هولوکاست تخصص دارد. او به زبان‌های انگلیسی، آلمانی، لهستانی و اوکراینی مسلط است و به ده زبان می‌خواند.

او همچنین عضو دائمی موسسه علوم انسانی در وین است. اسنایدر تا به امروز شانزده کتاب نوشته است که به چهل زبان ترجمه شده است. همچنین کتاب تازه او قرار است در سپتامبر 2024 منتشر شود. جوایز بین المللی او بسیار زیاد است. آنها شامل بورسیه‌های کارنگی و گوگنهایم و جایزه هانا آرنت برای اندیشه سیاسی هستند. او همچنین دانشجوی بورسیه مارشال در آکسفورد بود.

اسنایدر در بحبوحه جنگ، دفاع سرسختانه‎‌ای از اوکراین کرد. در مقاله‌ی خود در نیویورک تایمز نوشت:

«همانطور که در دهه 1930، دموکراسی در سرتاسر جهان در حال عقب نشینی بود و فاشیست‌ها برای جنگ با همسایگان خود حرکت کرده‌ بودند. اگر روسیه در اوکراین پیروز شود، این فقط نابودی یک دموکراسی با زور نخواهد بود، اگرچه این به اندازه کافی بد است. این یک تضعیف روحیه برای دموکراسی‌ها در همه جا خواهد بود.»

تیموتی اسنایدر، در مصاحبه ای با رادیو اروپای آزاد گفته بود که شکست روسیه بهترین کاری است که غرب می‌تواند برای آینده روسیه انجام دهد. او گفته:

«برای آنها خوب است که در این جنگ ببازند، همانطور که شکست فرانسه در الجزایر خوب بود، همانطور که برای آلمان شکست در در سال 1945 خوب بود.» اسنایندر استدلال می‌کند که در زندگی عادی سیاسی، تلاش برای گسترش و حفظ یک امپراتوری با حمایت از حاکمیت قانون و حقوق بشر ناسازگار است.

◽️@utfinance◽️
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
2024/10/03 04:39:02
Back to Top
HTML Embed Code: