Telegram Web Link
#دعوای_حجر

طرح دعوای حجر به طرفیت شخصی که ادعای حجر وی شده است، بر خلاف موازین قانونی است.
🅾️ نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
⭕️ جزئیات نظریه
شماره نظریه : 348/96/7
شماره پرونده : 59-11-535
تاریخ نظریه : 1396/02/16
⭕️ استعلام :
1-آیا در دعوی حجر از سوی محکومٌ علیه محجور که حکم حجر علیه وی صادر شده می تواند حق تجدیدنظرخواهی خود را بر اساس ماده 333 ق.آ.د.م ساقط کند یا خیر؟ آیا حکم غیرقطعی حجر آثار حقوقی و از جمله ممنوعیت توافق و انشاء قرار داد را دارد و یا اینکه اثری ندارد و توافق صحیح نیست چرا که حکم حجر کشفی است و یا اسقاط حق اعتراض و قطعی شدن رأی کشف بر بطلان کلیه توافق ما از تاریخ حجر مثلا قبل از شروع دادخواهی دارد و کشف بر بطلان کلیه توافق های موخر دارد این مورد چگونه تفسیر می شود؟ 2-چنانچه عقیده اعمال برآثار حقوقی بر رأی غیرقطعی است یا دادخواست تجدیدنظرخواهی آن از سوی محکومٌ¬علیه محجور قابل پذیرش است یاخیر؟ چرا که با تلقی حجر از تجدیدنظرخواهی ممنوع می گردد.
⭕️ نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه :
طرح دعوای حجر به طرفیت شخصی که ادعای حجر وی شده است، بر خلاف موازین قانونی است. بنابراین، چون چنین شخصی طرف دعوا تلقی نمی¬شود، توافق او با مدعی حجر توافق طرفین دعوا تلقی نمی شود تا مشمول ماده 333 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی 79 باشد.
⭕️ مستندات:
قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی:
‌ماده ۳۳۳ – درصورتی که طرفین دعوا با توافق کتبی حق تجدیدنظرخواهی خود را ساقط کرده باشند تجدیدنظرخواهی آنان مسموع نخواهد بود‌مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رأی.

@Miiss_Lawyer
🔺مراحل تخلیه ملک تجاری به تفکیک نوع سند اجاره نامه

🔸اجاره نامه رسمی : چنانچه اجاره نامه رسمی باشد موجر از طریق دفترخانه تنظیم کننده سند اقدام می¬کند، یعنی دفترخانه به مستاجر اخطار می¬کند که ظرف 10 روز قسط یا اقساط عقب افتاده را پرداخت نماید. یا موجر می¬تواند از طریق اجرای ثبت ، صدور اجراییه بر تخلیه و وصول اجاره بها را بخواهد.در این مورد اگر بعد از صدور اجرائیه مستاجر اجاره بهاء را پرداخت کند اجرای ثبت تخلیه را متوقف می¬کند.اما موجر می¬تواند به استناد تخلف مستاجر از پرداخت اجاره بهاء از دادگاه درخواست تخلیه ملک تجاری را بخواهد.

🔸اجاره نامه عادی یا اجاره نامه تنظیم نشده باشد: در این صورت موجر برای تخلیه ملک تجاری و وصول اجاره بهاء می¬تواند با ارسال اظهارنامه درخواست وصول اجاره بهاء را بکند یا به دادگاه مراجعه کند. اما در این مورد هر گاه قبل از صدور حکم دادگاه مستاجر اضافه بر اجاره بهاء معوقه را به نفع موجر در صندوق دادگستری بگذارد حکم به تخلیه داده نمی¬شوداما مستاجر به پرداخت خسارت دادرسی محکوم شده و به موجر پرداخت می¬کند. و این ارفاق برای هر مستاجر فقط برای یک بار میباشد.

@Miiss_Lawyer
🔻درصورتی که به بانک مراجعه می کنیم و به هر علت با عدم پرداخت چک مواجه می شویم می توانیم درخواست صدور گواهی عدم پرداخت از بانک کرده و همان موقع گواهی عدم پرداخت دریافت کنیم یا برگشت نزنیم و به بعد موکول کنیم .

🔸بنابراین مهلتی برای برگشت زدن مدنظر قرار نگرفته اما در صورتی که ظرف 6 ماه از تاریخ صدور چک به بانک برای وصول مراجعه نکنیم حق شکایت کیفری ما ساقط می شود و برگشت نزدن دال بر عدم مراجعه به بانک است.

@miiss_lawyer
#مهم

🔴 رای وحدت رویه جدید در خصوص فسخ معامله به واسطه برگشت چک

🔸 در جلسه امروز هیأت عمومی دیوان عالی کشور، قضات با اکثریت آراء مقرر نمودند با توجه به شرط منعقده بین طرفین یک معامله، چنانچه یکی از چک‌ها برگشت بخورد معامله فسخ و ملک مسترد می‌شود ولو اینکه ملک توسط خریدار اول به اشخاص دیگری فروخته شود معامله دوم باطل و ملک باید به فروشنده برگردد.

🔸بین دادگاه‎ها اختلاف پیش آمده بود که در این حالت اگر خریدار بدون پرداخت چک‌ها ملک را به دیگری بفروشد آیا با فسخ معامله؛ ملکی که در تصرف خریدار اخری است باید به فروشنده مسترد شود یا اینکه فروشنده اولی فقط حق مراجعه به خریدار اولی جهت مثل و یا قیمت ملک خود را دارد و حق پس گرفتن ملک موضوع معامله را ندارد؟ که در جلسه امروز هیات عمومی دیوان عالی کشور قضات با اکثریت آراء مقرر نمودند با توجه شرط منعقده بین طرفین که چنانچه یکی از چک‌ها برگشت بخورد معامله فسخ و ملک مسترد می‌شود ولو اینکه ملک توسط خریدار اول به اشخاص دیگری فروخته شود معامله دوم باطل و ملک باید به فروشنده برگردد.

🔸متن و جزییات دیگر این رای هنوز منتشر نشده است.

@Miiss_Lawyer
#نمونه_دادخواست

🔸الزام به تحویل مبیع(دادگاه)

@Miiss_Lawyer
چک ها ی زیر قابل شکایت کیفری نیستند :

۱- چک دارای سر رسید (وعده دار )
۲-چک بدون تاریخ ( تاریخ سفید )
۳- چک سفید امضاء
۴-چکی که در آن یا به صورت توافق جداگانه ای ، مشروط باشد
۵- چک بابت تضمین
۶- چکی که بابت معاملات نامشروع مثل بهره ربوی صادر شده است.


🔻در شکایت چک بلا محل در هر زمانی که صادر کننده ی چک ، وجه چک و خسارات را بپردازد ، رسیدگی کیفری متوقف می شود و در صورت صدور حکم نیز حکم اجرا نمی شود و اگر در حال اجرا باشد اجرا متوقف می شود.

🔻شکایت کیفری چک بلا محل فقط علیه صادر کننده ی چک قابل تصور است نه ضامن و ظهرنویس.

🔻اگر چک به نمایندگی صادر شود مسوولیت کیفری بر عهده ی شخص نماینده است مگر آنکه ثابت کند عدم پرداخت ناشی از فعل اصیل یا نماینده ی بعدی او بوده است که در این صورت ایشان مسوولیت کیفری خواهد داشت.
#چک

@miiss_lawyer
#نظريه_مشورتى_قانون_آيين_دادرسى_مدنى

«رسیدگی به اختلافات ناشی از قرارداد را می‌توان در هر کدام دادگاه‌های محل اقامت تعیین شده در قرارداد، محل تنظیم قرارداد یا اجرای تعهد و یا اقامتگاه خوانده مطرح نمود.»

🔸دادگاه صالح برای رسیدگی به اختلافات ناشی از قرارداد، دادگاه محل اقامتگاه خوانده است یا دادگاه‌های دیگر از جمله دادگاهی که عقد یا قرارداد در حوزه آن منعقد شده است یا تعهد می‌بایست در آنجا انجام شود نیز صالح به رسیدگی می‌باشند؟

🔺نظریه شماره ۳۶۳۷/۷ مورخ ۱۵/۵/۱۳۸۵
نظریه مشورتى اداره کل حقوقی قوه قضائیه

🔸اگرچه طبق ماده ۱۱ قانون ‌آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال ۱۳۷۹، دعوی باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضائی آن اقامتگاه دارد، اما با عنایت به مفاد رأی وحدت رویه شماره ۹ مورخ ۲۶/۳/۱۳۵۹ هیأت عمومی دیوان‌عای کشور مبنی بر اینکه، در رسیدگی به دعواوی بازرگانی و هر دعوی راجع به اموال منقول که از عقود و قرارداد ناشی شده باشد از نظر تسهیل در رسیدگی انتخاب دادگاه در اختیار خواهان قرار دارد و همچنین ماده ۱۳ قانون مزبور که صراحتاً مقرر داشته: «در دعاوی بازرگانی و دعاوی راجع به اموال منقول که از عقود یا قرارداد در حوزه آن واقع شده است یا تعهد می‌بایست در آنجا انجام شود.» و با توجه به ملاک ماده ۲۳ همان قانون، در فرض استعلام رسیدگی به اختلافات ناشی از قرارداد را می‌توان در هر کدام از دادگاه‌های محل اقامت تعیین شده در قرارداد، محل تنظیم قرارداد یا اجرای تعهد و یا اقامتگاه خوانده مطرح نمود.

@Miiss_Lawyer
فحاشی:🔻🔻

◾️آن است که شخصی نسبت به شخص یا اشخاص دیگر الفاظ رکیک و زشت بکار ببرد که لازم به ذکر است که فحاشی از مصادیق توهین می باشد. که طبق ماده 608 قانون مجازات اسلامی، فحاشی و استعمال الفاظ رکیک اگر مستوجب حد قذف نباشد، به مجازات مرتکب فحاشی تا 74 ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می گردد.
.
افترا:🔻🔻

▫️آن است که شخص با نوشته یا درج در روزنامه ها و مجلات یا سخنرانی در مجامع یا با هر وسیله ای به کسی امری با صراحت را نسبت دهد و نتواند صحت آنرا ثابت نماید، این عمل افترا محسوب می گردد. به طور مثال: شخصی در نوشته ای که به تابلو اعلانات ساختمان نصب می نماید، مدیر را شخص خائن در اموال مال ساختمان قلمداد کند و نتواند آنرا ثابت نماید، مرتکب افترا گردیده است. در واقع افترا از فحاشی هایی است که اگر متضمن قذف نباشد مرتکب به یک ماه تا یک سال حبس و یا یک تا 74 ضربـه شلاق محکوم میشود.
.
تهمت:🔻🔻

▪️نسبت دادن بزه و یا عمل مجرمانه از ناحیه شخص به دیگری در صورتی که نتواند آنرا اثبات نماید تهمت است. تهمت با افترا دارای یک معنا و کاربرد است.

@Miiss_lawyer
#نظريه_مشورتي

«اموالی نظیر ارث از شمول قاعده تعلق دارایی شوهر تا نصف به زوجه مطلقه خارج است.»
🔺سؤال
چنانچه در قباله نکاحیه، زوج شرط نموده باشد که هرگاه طلاق به درخواست زوجه نبوده و ناشی از تخلف او نباشد یا سوءرفتاری از وی مشاهده نشده باشد تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی کسب نموده است به زوجه بدهد آیا این ارقام شامل اموالی نظیر ارث که به زوج می‌رسد خواهد بود یا خیر؟

🔸نظریه اداره کل حقوقی قوه قضائیه شماره 6451/7 مورخ7/9/1371 

🔸در صورتی که طلاق به درخواست زوج صورت گرفته و به تشخیص دادگاه سوءرفتاری از زوجه مشاهده نشده و تخلفی از وظایف خانوادگی نکرده باشد دادگاه می‌تواند به درخواست زوجه حداکثر تا معادل نصف دارایی اکتسابی زوج را در ایام زناشویی به زوجه بدهد ولی اموالی نظیر ارث که طبق مقررات قانونی به زوج می‌رسد از شمول آن خارج خواهد بود.

@Miiss_Lawyer
#نظريه_مشورتى_قانون_امور_حسبى

«قیم یا امین با موافقت دادستان اجازه فروش مال مولی‌علیه خود را دارند.»

سؤال
در خصوص فروش اموال صغیر آیا دادسرا قبل از تقسیم ترکه با حفظ حقوق صغار می‌تواند اجازه فروش را صادر نماید یا الزاماً باید با توجه به وجود صغیر جهت تقسیم ترکه به دادگاه مراجعه و از این طریق اموال صغیر را بفروشد؟

🔸نظریه مشورتى شماره 5525/7 مورخ 9/8/1372
مستفاد از مواد 142، 303 و 321 قانون امور حسبی، قیم یا امین با موافقت دادستان (در حال حاضر رئیس دادگستری یا معاونین او) می‌توانند اجازه فروش مال مولی‌علیه خود را با رعایت مصلحت وی بدهند، ولو اینکه فروش مال قبل از تقسیم ترکه باشد.

@Miiss_Lawyer
#نظريه_مشورتى_قانون_آيين_دادرسى_كيفرى

چنان چه تعقیب جرم منافی عفت باشکایت شاکی شروع شده باشد، با گذشت وی ادامه تعقیب وتحقیق جایز نیست .

نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه
شماره 7/95/1542_3/7/95

🔸طبق ماده 102 قانون آيين دادرسی كيفری 1392، اصل بر ممنوعيت تعقيب و تحقيق در جرايم منافی عفت است؛ مگر در موارد استثنايی مذكور در اين ماده. يكی از اين موارد، شكايت شاكی است كه تعقيب و تحقيق در جرم منافی عفت مجاز است؛ در چنين فرضی، بقاء شكايت نيز شرط ادامه تعقيب و تحقيق است. عبارت "تحقيق فقط در محدوده شكايت...... انجام می ­شود"، مذكور در ماده 102 قانون  فوق­الذكر مشعر بر همين معناست؛ زيرا در چنين مواردی، حيثيت فردی و خانوادگی شاكی بايد مورد نظر باشد و با افشای موارد ناشكافته نبايد موجب هتك حيثيت خانوادگي شاكی و مفسده عمومی باشد. بنابراين در فرض سؤال با گذشت شاكي، ادامه تعقيب و تحقيق براي احراز و اثبات جرم، جايز نيست و دادگاه بايد با همان دلايل و قرائن موجود، رأی مقتضی را صادر نمايد.

@Miiss_Lawyer
#تفاوت_عقد_صلح_با_عقد_هبه

۱/صلح از دو طرف لازم است
اما هبه تحت شرایط مقرر در ماده۸۰۳قانون مدنی قابل رجوع است. 
۲/صلح می تواند معوض باشد
اما هبه مجانی است لکن شرط عوض می توان کرد.
۳/هبه تا زمان قبض اثری ندارد
اما صلح محاباتی قبل از قبض نیز عقدی است کامل و الزام آور.
۴/قبض عین موهوبه از طرف صغیر ممیز و سفیه صحیح است
لکن در عقد صلح فقط صلح محاباتی این ویژگی را دارد.
۵/صلح به تعبیر فقها سید العقود است و جای هر عقدی می نشیند
ولی هبه قالب خاص خودش را دارد.
۶/در عقد هبه شخصیت طرف علت عمده عقد می باشد
لکن در عقد صلح فقط در صلح محاباتی این ویژگی را می توان دید.
 ۷/برای صحت صلح طرفین باید اهلیت معامله و تصرف در مورد معامله را داشته باشند
ولی در هبه یک استثناء وجود دارد و آن در مورد صغیر و سفیه که می توانند صلح بلاعوض را قبول کنند و نیازی به وجود اهلیت نیست.

@Miiss_Lawyer
#لوث

🔺آیا می دانید لوث چیست ؟

🔹لوث به ‌معنی اوضاع و احوالی است که سبب ظن قاضی (ظن در مقابل علم قطعی) می‌شود. به ‌طور مثال جنازه‌ای در محلی یافت می‌شود و شخصی با لباس خونین در بالای سر جنازه ایستاده است. در این حالت، هیچ دلیل معتبری مبنی بر قاتل بودن آن شخص وجود ندارد، اما مجموع اوضاع و احوال سبب مظنون شدن قاضی به وی می‌شود. چنین شرایطی لوث نام دارد. در چنین حالتی، شاکی می‌تواند با اجرای قسامه و بدون نیاز به سایر دلایل، مجرمیت متهم را اثبات و مطالبه‌ی قصاص و دیه نماید.

@Miiss_Lawyer
#نکات_حقوق_مدنی

🔺#عقدقرض

#نکته1: عقد قرض عبارتست از تملیک عین از طرف مقرض به مقترض که ضمن آن مقترض، متعهد به رد مثل مال موضوع عقد به مقرض می‌شود.

#نکته2: اگر مثل موضوع عقد موجود نباشد، مقترض باید قیمت یوم الرد را بدهد و اگر مثل موجود باشد اما از مالیت افتاده باشد، مقترض باید آخرین قیمت زمان مالیت داشتن را بپردازد.

#نکته3: موضوع عقد قرض حتماً باید عین باشد و قرض منفعت یا حقوق صحیح نمی باشد.

#نکته4: موضوع عقد قرض می‌تواند اموال قیمی نیز باشد ونظربه آزادی اراده‌ی متعاملین، آنها می‌توانند مال قیمی را مثلی تلقی کرده وهنگام مطالبه‌ی مثل، قیمت یوم الرد را مطالبه نمایند.

@Miiss_Lawyer
#مدارک_لازم_برای_ثبت_حضانت

🔸حضانت دختر و پسر تا سن۷سالگی با مادر و پس از آن با پدر است. حضانت کودک یا محجوری که پدر ندارد به عهده مادر می‌باشد، همچنین در صورت فوت پدر و مادر هر دو، حضانت به جد پدری و در صورت نبودن او به وصی واگذار می‌شود. ولی اگر از این گروه کسی نباشد حضانت به قیمی است که به پیشنهاد دادستان از طرف دادگاه منصوب می‌شود.

🔸مدارک و منضمات مورد نیاز:

۱/تصویر مصدق سند ازدواج (اختیاری)
۲/تصویر مصدق سند طلاق (اختیاری)
۳/تصویر مصدق شناسنامه (اختیاری)
۴/به همراه داشتن کارت ملی جهت احراز هویت و کارت عابر بانک جهت پرداخت هزینه دادرسی الزامی است.

🔸در صورت عدم وجود مدارک اختیاری فوق می‌توانید یکی از موارد ذیل را ارائه نمایید.

۱/درخواست استعلام
۲/درخواست جلب نظر کارشناس
۳/تحقیقات محلی
۴/شماره پرونده استنادی
۵/شهادت شهود و مطلعین
۶/استعلام نظر پزشکی قانونی
۷/اتیان سوگند
۸/سایر دلایل و منضمات

@Miiss_Lawyer
تکلیف مهریه در طلاق از طرف زن چیست؟

🔦در طلاق از طرف زن ، اگر زن تقاضای طلاق نماید صراحت ماده 1146 قانون مدنی میگوید چنانچه زوجه کراهتی نسبت به شوهر داشته باشد میتواند با بذل تمام یا مقداری از مهریه آن هم با احراز عسر و حرج و کراهت و مخاطرات به وجود آمده تقاضای طلاق خلعی را از دادگاه درخواست نماید و بقیه مهریه قابل مطالبه می باشد. اگر در رابطه با مهریه هرگونه توافقی شده باشد زوجه می تواند از آن توافق در دادگاه استفاده کند. شرط تنصیف دارایی فقط در طلاق از طرف مرد می باشد.

@miiss_lawyer
#صلح_عمری

به طور کلی اگر فردی بخواهد قسمتی و یا تمامی اموال خود را در زمان حیات به نام فردی کند و در عین حال تمامی اختیار را به او ندهد یا اینکه در زمان لازم آنرا فسخ کند، میتواند از این صلح استفاده کند .

فرد صلح کننده (مالک) میتواتد با شرط و شروطی این کار را انجام داده و طرف مقابل هم تعهداتی را انجام دهد.(از طریق وصیت نامه تنها میتوان یک سوم اموال خود را بعد از مرگ واگذار کند).

برای تنظیم سند صلح عُمری، اموال موضوع صلح باید مشخص و معین باشند و در سند رسمی دفترخانه ای ذکر شوند.

دو طرف در عقد میتوانند در سند قرارداد صلح، هر شرطی حتی شرط فسخ برای خود لحاظ کنند تا بدین وسیله اگر در آینده صلاح دیدند قرارداد مزبور را برهم بزنند.

@Miiss_Lawyer
🔴صدور دو رأی وحدت رویه جدید در دیوان عالی کشور

🔸 روابط عمومی دیوان عالی کشور از صدور دو رأی وحدت رویه در روز ۱ تیر ۱۴۰۰ توسط هیأت عمومی این نهاد خبر داد.

🔸 غرامات ناشی از مستحق للغیر درآمدن مبیع:
بنابر رای وحدت رویه صادره از سوی اکثریت قاطع اعضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور در جلسه مورخ 1/4/1400 در خصوص مواردی که مبیع مستحق للغیر در آمده و خریدار جاهل به این امر بوده است با عنایت به مواد 390 و 391 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 733 دیوان عالی کشور غرامت وارده به وی از جمله کاهش ارزش ثمن باید جبران شود.

🔸 مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه وجه چک:
بنابر رای صادره از سوی اکثریت اعضای هیأت عمومی دیوان عالی کشور در جلسه مورخ 1/4/1400 مبدأ محاسبه خسارت تأخیر تأدیه وجه چک با توجه به مقررات خاص مقرر در قانون چک و قانون تجارت، تاريخ مندرج در چک است و نه تاریخ گواهی عدم پرداخت صادره از سوی بانک محال علیه.


#رای_وحدت_رویه

@Miiss_Lawyer
💢آیا میدانید💢

👈چنانچه زن از وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود و در مواردی که زوجه در عدم تمکین عذر موجه دارد، استحقاق نفقه دارد.
👈 با فوت زوج، زن میتواند در صورتی که اموالی داشته باشد از ورثه زوج مطالبه ی نفقه ایّام زوجیت را بنماید.
👈افراد میتوانند با دلیل به استناد نظریه پزشکی و روانپزشکی قانونی، با اجازه از دادگاه صالح اجازه تغییر جنسیت بگیرند و با دریافت حکم، شناسنامه خود را تغییر دهند.

@Miiss_Lawyer
2024/11/05 19:16:38
Back to Top
HTML Embed Code: