Telegram Web Link
Forwarded from قناة/ د. محمد السيد محمد (د.محمد السيد)
لا يصح الاستشهاد بأي نقل دون معرفة سياقه- سباقه ولحاقه - والفكرة التي يتحدث عنها
- آخه عید قربان چیه، چرا بجای گیاهخواری کشتن حیوانات رو رواج می‌دید؟!
+ شغل شما چیه؟
- بنده قصاب هستم!
@Hedayah1
اگر لازم قول یک فرد، قول آن فرد نیست، پس چرا ذکر می‌شود؟!

گروهی اشکال کرده و خرده گرفته‌اند که لازم مذهب، همان مذهب نیست، پس چرا از لوازم قول جفری محبت کفر و فسوق عنوان شده است؟ لازم به ذکر است که کلمات اهل علم باید به خوبی فهمیده شوند؛ نه هرکسی که قول عالمی را بخواند آن را فهمیده است هرچند که آن را به زبان خود بازگرداند، چنانکه ممکن است که فردی پزشک یا مهندس باشد و بتواند سخنان علماء را به زبان خود ترجمه کند اما اینکه آن سخنان را فهمیده باشد چیزی دیگر است و اگر چنین نبود، مترجمان عالم می‌بودند!

الف) معنای لازم چیست؟
جرجانی در التعریفات (ص/190) لازم را «ما يمتنع انفكاكه عن الشيء» تعریف کرده، یعنی آن چیزی که جدایی‌اش از چیزی ممتنع باشد. در علم منطق آنچه انفکاکش ممتنع بوده را لازم و آنکه انفکاک از آن ممتنع بوده را ملزوم می‌نامند و آن را به اقسامی تقسیم می‌کنند.

ب) آیا لازم مذهب، همان مذهب است؟
در این مسئله چهار قول وجود دارد، از قول به نفی این تلازم گرفته تا اثبات ملازمت بین لازم مذهب و مذهب مادامی که لزوم واضح باشد و این نظر کوثری از علمای اشاعره است که به ستیز با سلفیت شهرت دارد؛ چنانکه در حاشیه‌اش بر السیف الثقیل (ص/31) گفته است: «وما يقال من أن لازم المذهب ليس بمذهب إنما هو فيما إذا كان اللزوم غير بين، فاللازم البين لمذهب العاقل مذهب له وأما من يقول بملزوم مع نفيه للازمه البين فلا يعد هذا اللازم مذهبا له لكن يسقطه هذا النفي من مرتبة العقلاء إلى درك الأنعام» یعنی: اینکه می‌گویند لازم مذهب، مذهب نیست، در حالتی است که لزوم آشکار نباشد وگرنه لازم آشکار مذهبِ فرد عاقل، مذهبش است، اما کسی که قائل به ملزوم شده ولی لازم آشکارش را نفی کرده است، چنین لازمی مذهب او نیست هرچند که او را از مرتبه‌ی عقلاء به طبقه‌ی چهارپایان ساقط می‌کند!!!
البته شیخ الاسلام ابن تیمیه -قدس الله روحه- اگرچه به طور مطلق چنین ملازمتی را نفی و اثبات نکند لکن قائل به تفصیل است و این از چشم منتقدین دور مانده و به همین شنیده که «لازم مذهب، مذهب نیست» اکتفا کرده‌اند!

ج) اگر لازم مذهب، مذهب نباشد، نباید ذکر شود؟
جای شکی ندارد که حتی اگر خصم با زبان به لوازم مذهبش تصریح نکند، باز هم ذکر آن لوازم -مادامی که ملازمت برقرار باشد- برای بیان فساد مذهبش جائز است و اگر کسی به این خرده بگیرد، چیزی از علم معقول نفهمیده و بعید است که تعلیم هم چاره‌ساز باشد زیرا علم معقول تماماً آموختنی نیست و بسیاری از آن خدادادی است و از این جهت بوده که بعضی از اهل منطق، قوانین منطق را -با چشم‌پوشی از درستی نظرشان- در وجود عوام هم ثابت کرده‌اند.

از اینجاست که در مجموع الفتاوی (16/461) آمده است «هذا اللزوم يدل على فساد هذا النفي» یعنی چنین لزومی دلالت بر فساد این نفی دارد، و در درء التعارض (5/357) بیان داشته که «بطلان اللازم يدل على بطلان الملزوم» یعنی بطلان لازم دلیل بطلان ملزوم است؛ بدین معنا که لازم حق همیشه حق است، و فساد لازم دلالت بر فساد ملزوم دارد اگرچه قائل خود را به آن ملتزم ندانسته یا حتی صراحتاً به نفی لوازم بپردازد. پس اگر به موضوع بازگردیم، می‌بینیم که میان کفر و کافر تفاوتی نیست که آن تلازم را نفی کند، چرا که هم کفر و هم کافر مخلوق و مقدور الله سبحانه وتعالی هستند و از سویی دیگر تعلیل بعضی افراد به خلق آدم -علیه السلام- توسط دو دست خداوند ناچیز است چراکه خود گوینده منسوب به متکلمین است و از اقوال مشهور آنان برگرداندن صفت ید به قدرت است و بی‌گمان خداوند هرچه آفریده، به قدرت آفریده و این مختص آفرینش آدم -علیه السلام- نیست، بلکه هر خلقی دلالت بر قدرت دارد!

وصلی الله وسلم علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم
والسلام علیکم ورحمة الله تعالی وبرکاته
@Hedayah1
والناس كلهم صبي العقل لم ... يبلغ ولو كانوا من الشيخان
إلا أناسا سلموا للوحي هم ... أهل البلوغ وأعقل الإنسان
#نونية_ابن_القيم #ابن_القيم
@Hedayah1
Forwarded from مقابسات
والله رأيت خصومات قوم أودت بهم إلى الظلم والكذب وتتبع العورات،بل إن خصومات بعضهم أودت بهم إلى الكذب على الله وعلى دينه،فاضبط خصوماتك مع الناس دون تجاوز،وتعلم العفو والتغاضي والسمح،فإن الغضب مهلك للعقول وللمقالات.
---- من أجمل ما يعلق بذاكرتي من علم الأولين قولهم:ما نصحت أحداً إلا ووجدته يتعقب سيآتي وذنبي ونقائصي.
غلبه‌ی سکولاریسم در غرب مانند غلبه‌ی نظام سرمایه‌داری است.
در عجبم که چرا ملحدِ سوسیالیست به دین‌مدارنبودن حکومت‌های غربی و پیشرفت‌های مادی آنها برای دین‌ستیزی استناد می‌کند، درحالیکه اگر سایه‌ی سکولاریسم بر غرب افتاده باشد، سرمایه‌داری هم پابه‌پای آن پیشروی کرده و حاکم شده است!
@Hedayah1
Forwarded from انوار القرآن
📖 صفحه‌ی 65
{إِن تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةٌۭ تَسُؤْهُمْ وَإِن تُصِبْكُمْ سَيِّئَةٌۭ يَفْرَحُوا۟ بِهَا ۖ وَإِن تَصْبِرُوا۟ وَتَتَّقُوا۟ لَا يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْـًٔا ۗ إِنَّ ٱللَّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌۭ} [سورة آل عمران: 120]

اگر نیکی به شما دست دهد (و نعمتی همچون پیروزی و غنیمت بهره‌ی شما گردد) ناراحت می‌شوند، و اگر به شما بدی برسد، شادمان می‌شوند. و اگر (در برابر اذیّت و آزارشان) بردباری کنید و (از دوستی با ایشان) بپرهیزید، حیله‌گری (و دشمنانگی خائنانه‌ی) آنان به شما هیچ زیانی نمی‌رساند، (چه) شکّی نیست خداوند بدانچه انجام می‌دهند احاطه دارد (و قادر به دفع نقشه‌های خائنانه و نیرنگهای اهریمنانه‌ی ایشان از شما است). [[«إِن تَمْسَسْکُمْ»: اگر به شما برسد. «لا یَضُرُّکُمْ کَیْدُهُمْ شَیْئاً»: اصلاً مکر ایشان به شما زیانی نمی‌رساند. (شَیْئاً) مفعول مطلق است. انگار که چنین فرموده است: لا یَضُرُّکُمْ کَیْدُهُمْ ضُرًّا (نگا: آل‌عمران / 144، و نساء / 36).]]
Forwarded from رؤى وأفكار (عايض الدوسري)
‏"إنَّه ليقف خاطري في المسألة، والشيء، أو الحالة التي تُشْكِل عَليَّ، فأستغفر الله تعالى ألف مرة، أو أكثر، أو أقل، حتى يَنْشَرِح الصدر، ويَنْحَل إشْكَال ما أشْكَل". شيخ الإسلام ابن تيميَّة
كلما أنظر أرى أن الدعشنة خير من الدياثة الدينية!
@Hedayah1
وبك المعاذ ولا ملاذ سواك أنـ ... ـت غياث كل ملدد لهفان
من ذاك للمضطر يسمعه سوا ... ك يجيب دعوته مع العصيان

پناه‌بردن به توست و پناهگاهی جز تو نیست،
تو مددرسان هر حیرانِ غمگین هستی!
چه کسی جز تو صدای فرد درمانده را می‌شوند و با وجود گناهکاربودنش، دعایش را اجابت می‌کند؟
#نونية_ابن_القيم #ابن_القيم
@Hedayah1
بسیاری از اجماع‌هایی که در کتاب‌ها نقل می‌شوند، کذب بوده و مشمول کلام امام احمد رحمه الله می‌شوند: «من ادعى الإجماع فقد كذب»!
@Hedayah1
كثير من الانفراجات تأتي بعد الاحساس بالقنوط ، فتكون لذتها في النفس أقوى.
(وهو الذي ينزل الغيث من بعد ما قنطوا وينشر رحمته وهو الولي الحميد ).


كثير من انفراجات الله تأتي سريعا من غير مقدمات .
(حتى إذا استيأس الرسل وظنوا أنهم قد كذبوا جاءهم نصرنا)
فلم يفصل بين مجيء النصر والكربة بفاصل .
تفاوت معتزله و جهمیه:
1- معتزله وعیدی اما جهمیه مرجئی هستند.
2- معتزله قدری اما جهمیه جبری هستند.
3- معتزله مقر به اسماء هستند اما جهم نه اسماء و نه صفات را نمی‌پذیرد.
#شرح_الطحاوية #يوسف_الغفيص
@Hedayah1
🔥 وعیدیه علیرغم اختلاف در حکم دنیوی فاسق، بر جهنمی‌بودنش اتفاق نظر دارند که در هردو مخالف کتاب، سنت و اجماع سلف صالح می‌باشند.
* تصویر متعلق به یکی از رساله‌های امام زیدیه، قاسم بن ابراهیم است.
@Hedayah1
ابن وزیر یمانی (840 ه‍ــ) از اعتراف موافق و مخالف به عظمت علمی شیخ الإسلام ابن تیمیه رحمه الله در معقول و منقول می‌گوید...
العواصم والقواصم، الناشر: مؤسسة الرسالة، ج 5، ص 18
@Hedayah1
هدایة الحیاری
ابن وزیر یمانی (840 ه‍ــ) از اعتراف موافق و مخالف به عظمت علمی شیخ الإسلام ابن تیمیه رحمه الله در معقول و منقول می‌گوید... العواصم والقواصم، الناشر: مؤسسة الرسالة، ج 5، ص 18 @Hedayah1
«وللإلف والعادة تأثير في عدم الاستنكار، ألا ترى أن الإنسان يستنكر من الخطيب في بلاد المعتزلة لو سمعه يخطب بخطبة النبي - صلى الله عليه وسلم - التي أولها: "من يهده الله، فلا مضل له، ومن يضلل، فلا هادى له". ولو أنه تلا آية من كتاب الله في هذا المعنى، لم يكن في الاستنكار بمنزلة الحديث، بل لو يسمع المسلم رجلا يقول: لا إله إلا الله، موسى رسول الله؛ لاستنكر ذلك لعدم العادة، وإن كان حقا!»
العواصم والقواصم، الناشر: مؤسسة الرسالة، ج 8، ص 346
یعنی: الف و عادت در انکارنکردن اثر دارد؛ آیا نمی‌بینی که انسانی که در شهرهای معتزلی‌نشین باشد، قول خطیب در خطبه‌ی پیامبر صلی الله علیه وسلم که در اولش آمده «من یهدیه الله فلا مضل له ومن یضلل فلا هادي له» (1) را مشکل می‌بیند ولی اگر آیه‌ای قرآنی در همین معنا بخوانند، آنطور که حدیث را استنکار می‌کند، آن آیه را استنکار نخواهد کرد! (2) بلکه حتی اگر مسلمانی از مردی بشنود که می‌گوید «لا إله إلا الله، موسی رسول الله» این را مشکل خواهد شمرد زیرا عادت بر آن نیست، اگرچه حق باشد! (3)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
(1) زیرا معتزله منکر این امر هستند و چنین چیزی را از جبر می‌شمارند، درحالیکه آیات مربوط به هدایت‌کردن یا گمراه‌کردن بندگان در قرآن بسیار است مانند قول خداوند {يهدي من يشاء إلى صراط مستقيم} [البقرة: 142] یا {فإن الله يضل من يشاء ويهدي من يشاء} [فاطر: 8] و {أفرأيت من اتخذ إلهه هواه وأضله الله على علم وختم على سمعه وقلبه وجعل على بصره غشاوة فمن يهديه من بعد الله أفلا تذكرون} [الجاثیة: 23]
(2) برای مثال احادیث نزول را انکار می‌کنند با اینکه مجیء در قرآن آمده است، و حدیث ضحک را انکار می‌کنند با اینکه غضب در قرآن آمده است، و احادیث رؤیت را انکار می‌کنند درحالیکه قرآن به قول ابن قیم رحمه الله با تصریح یا تعریض از رؤیت خداوند در قیامت خبر داده است:
وأتى به القرآن تصريحا وتع ... ريضا هما بسياقه نوعان
و قبلاً این موضوع را مقداری در اینجا و اینجا توضیح داده‌ام، فراجعهما إن شئت.
(3) از عادت‌های امروزی که مردم خلاف آن را مستهجن می‌شمارند هرچند که حق باشد، قوانین غربی از جمله اعلامیه‌ی حقوق بشر و عرف‌های مورد پسند انسان اروپایی و آمریکایی می‌باشد و کسی که مدعی شک و ترک تعصب است باید ابتدا در این قوانین شک کند و خود را از بندشان آزاد سازد، پس از آن به مسلمانان درس آزاداندیشی و خردگرایی بدهد!
@Hedayah1
2024/10/04 19:21:28
Back to Top
HTML Embed Code: