Telegram Web Link
💢یک اقتصاد، چند دولت

🖌عباس آخوندی - فروردین 98

🔸روزگار سخت و پریشانی است. پیش از این، سختی معیشت و کیفیت نازل زندگی و هم‌چنین، سرخوردگی ناشی از نادیده انگاشته‌شدن حقوق شهروندی، بی‌اعتنایی به هویت فردی، تنگای انتخاب آزاد و حس دامن‌گیر شدن فساد روح و روان ایرانیان را می‌آزرد. اینک، اندوه همه‌گیر شدن بیماری ناشی از ویروس کرونا بر آنها افزوده شده‌است. مخاطره آخری بسیار نزدیک و گریبان‌گیر فوری است. مساله مرگ و زندگی در پیش است و کمی بی‌توجهی و یا حتی تاخیر در انتخاب سیاست درست می‌تواند جان هزاران نفر را به‌کام مرگ فروبرد. همه می‌پرسند چه می‌شود و چه باید کرد؟ و فراتر آن‌که پس از چیرگی بر این بیماری، زندگی چه رنگ و بویی دارد؟ اقتصاد چه می‌شود؟ و چگونه می‌توان از زیر بار زیان‌های جانی و مادی این دوران بیرون شد؟

🔸البته پاسخ به این سؤال‌ها بسیار دشوار و نیازمند اطلاعات دقیق و استوار است و هنوز جهان با هزاران ابهام رودررو است. ولی، یک چیز بی‌تردید شرط لازم است و ضرورت بی‌چون‌چرای اولیه‌ی توان دست‌یافتن به راهکار است. و آن هم انسجام اجتماعی و نظام حکمرانی کارآمد است. جامعه‌ای که دچار شکاف اجتماعی ژرف نباشد و دولتی که توان شناخت و درک واقعیت را داشته باشد، و نه آنکه بخواهد واقعیت را مطابق درک خود تغییر دهد. فراتر آن‌که از انسجام درونی بهره‌مند باشد تا امکان سیاست‌گذاری داشته باشد. و دست‌آخر ظرفیت اجرای تصمیم‌‌های خود را دارا باشد.

🔻در این گفتگو، بطور مقدماتی تا حدودی به این موضوع پرداخته شده است. دوست داشتید گوش کنید:

📎https://www.aparat.com/v/s5azF

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢سلام بر حسین وارث آدم
بارالها ما را به راه او رهنمون باش.

@AbbasAkhoundi
💢جهان پس از کرونا چگونه جهانی است؟

🖌عباس اخوندی - فروردین ۹۹

🔸دوست خوبم آقای علیرضا سرفرازی یک ویدیوی کوچک از خیابان‌های نیویورک گذاشته بود بسیار خلوت همراه با آژیرهای پی‌درپی آمبولانس‌ها. همان شهری که وال استریت را در خود جای داده است و قلب بازار جهانی بورس در آن می‌تپد. ودر زیر آن نوشته بود که:

🔸#نیویورک یکی از حساس‎ترین صحنه های نبرد بشر با ویروس #کورونا است. دامنه آسیبی که این بحران به شهر، ایالت نیویورک و مردمانش زده، به راحتی قابل درک نیست. هر کس صحنه و بعدی خاص را جستجو می‎کند و به نمایش می‎گذارد. صدای آژیر آمبولانسها در شب نیویورک... و
من که مدتی است که به ویژگی‌های #جهان_پسا_کرونا می‌اندیشم. این ویدیوی کوتاه از آن جهت برایم جالب بود که می‌دیدم این نشانی از عمق نفوذ #کرونا در زندگی بشر است. با این وجود، سؤال‌ها و ابهام‌های فراوانی در پیش است.

آیا این پدیده موقتی و یا دیرپاست؟ چه نهادها، ساختارها و سیستم‌هایی اعم از سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در برابر آن دوام خواهندآورد و کدام‌ها فرو خواهند ریخت؟ و آیا با نهادهای جدیدی که تا کنون تجربه ناکرده‌ایم روبه‌رو خواهیم شد؟
آیا نهاد #دولت_ملت دچار استحاله خواهد شد؟ نهاد دین چی؟

جهان پسا کرونا چگونه جهانی خواهد بود؟ #قدرت ‌های بزرگ، متوسط و کوچک چه سرنوشتی خواهند داشت؟ آیا شاهد تغییری در ساختار و نظم جهانی خواهیم بود؟

#فردگرایی و یا جمع گرایی چه معناها و سرنوشتی خواهند یافت؟ آیا #اصل_بقای_اصلح در سطح جوامع و نظام بین‌الملل عمل خواهد کرد؟ و آیا شاهد فروپاشی برخی تمدن‌ها خواهیم بود؟
این سؤال‌ها را با همگان در میان می‌گذارم تا به‌طور جمعی بیندیشیم. صد البته که شما هم می‌توانید به این سیاهه‌ی سؤال‌ها بیفزایید. بی‌تردید ملتی موفق‌تر است که آمادگی دیدن و شنیدن واقعیت و تجزیه و تحلیل عالمانه آن را داشته باشد و بتواند به‌موقع موضع بگیرد.

با آرزوی دیرپایی تمدنی ایران و سربلندی و سرفرازی آن.

Abbasakhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢چند دولتی و
ضرورت بازگشت به ایده‌ی ایران و پذیرش اراده‌ی عمومی ایرانیان

🔻در میزگرد چالش‌های حکمرانی با حضور موسی غنی‌نژاد و عباس آخوندی

منتشر شده در مجله تجارت فردا شماره ٣۵۴


🔸در وضعیتی به سر می‎بریم که به نظر می‎رسد اراده‎ای برای اصلاح در حکمرانی اقتصادی دیده نمی‎شود. اقتصاددانان از انجام اصلاحات ناامید شده‎اند. مردم نه‎تنها منتظر بهبود وضعیت رفاهی خود نیستند، بلکه نگران بدتر شدن اوضاع‎اند. حتی سیاستمداران نیز طوری رفتار می‎کنند که گویی امید و انگیزه‎ای برای تغییر ندارند؛ به نارضایتی مردم توجه نمی‎کنند و صرفا زمانی که بحران شدیدی مانند حوادث آبان اتفاق می‎افتد، با تصمیمات روزمره به فکر رفع و رجوع آن می‎افتند. چرا دچار این وضعیت شده‎ایم؟ این اصلی‎ترین پرسشی است که در میزگردی با حضور موسی غنی‎نژاد، اقتصاددان و عباس آخوندی، وزیر پیشین راه‎وشهرسازی، به بررسی آن پرداخته‎ایم. موسی غنی‎نژاد معتقد است که منافع ملی عنصر غایب در نظام تدبیر ماست. در واقع هنوز روشن نیست منافع ملی چیست، معلوم نیست منافع ملی را چه کسی و بر چه اساسی تعریف می‎کند. عباس آخوندی می‎گوید: ما باید با محوریت ایده ایران و با هدف بازگشت به اراده عمومی ایرانیان نیروها و افکار مشتت موجود را به نحوی همراستا کنیم... چنانچه مردم مایوس شوند و تشتت آرا ایجاد شود، برایند آن یک فاجعه خواهد بود. او معتقد است که همه ما وظیفه داریم از یک فاجعه ملی جلوگیری کنیم.

🔸آخوندی: خلاصه بحث ما تا اینجا ‌این است که انحراف از اراده عمومی باعث فرسایش سرمایه اجتماعی شده است. همچنین عده‌ای که در افکار عمومی پایگاهی ندارند و اراده عمومی در راستای اراده آنان نیست، تصور می‌کنند از طریق تحمیل اراده خودشان می‌توانند در حاکمیت یکدستی ایجاد کنند. همان طور که آقای دکتر غنی‌نژاد گفتند، چنین چیزی در واقع هیچ وقت اتفاق نمی‌افتد چون این گروه به‌ظاهر یکدست به‌زودی با مفهوم تعارض منافع درون‌گروهی مواجه می‌شوند و همان‌طور که آقای دکتر غنی‌نژاد توضیح دادند، همین تعارض منافع بالاخره یکدستی ظاهری و غیرواقعی آنها را به هم میریزد. حالا با تاکید بر اینکه ما به امید زنده هستیم، سوال این است که با دانستن همه این مسائل، چگونه می‌توانیم به آینده امیدوار باشیم چون می‌دانیم که روند موجود یک روند فرسایشی است. ابتدا باید بپذیریم که هیچ اصلاحی به شکل خودبه‌خودی رخ نمی‌دهد. هر اصلاحی ابتدا به یک اندیشه و دورنما نیاز دارد و بر اساس یک عمل جمعی شکل می‌گیرد.

🔹موسی غنی‌نژاد: من آدم سیاسی نیستم، بنابراین تدبیر نو را از منظر فکری می‌بینم. راه حل هم نوشتن و بیان مساله است. به نظر من مساله امروز مساله فلان جناح، فلان فرد و فلان نهاد نیست؛ مساله کل مملکت است؛ مساله خود ایران است. اما من در روشنفکران سیاسی چنین دغدغه‌ای نمی‌بینم. این موضوع هنوز برای اینها جا نیفتاده است؛ اینها هنوز دنبال حرف‌های کهنه و قدیمی خودشان هستند که یک عده را متهم کنند و بگویند اینها مرتجع و عقب‌مانده‌اند، و دنیای جدید را نمی‌فهمند،‌ ولی ما مدرن هستیم و اگر قدرت را به دست ما بدهید همه چیز درست می‌شود. درحالی‌که مساله اصلا مساله قدرت نیست. اول باید یک فکر و نظریه منسجم و درست درباره اداره جامعه داشته باشیم، ‌بعد به دنبال این باشیم که چطور اهداف برخاسته از آن فکر را محقق کنیم. الان من چنین چیزی را در روشنفکران سیاسی نمی‌بینم. البته هیچ وقت نبود. اصلاح‌طلبان از همان زمانی که بر سر کار آمدند، بلافاصله جذب قدرت شدند و تفکر و اندیشه را رها کردند.

🔻برای مطالعه متن کامل گفتگو کلیک کنید
📎https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/gov-mh0opzzc8fcj

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢منشاء ویروس جدید کرونا (Sars-CoV-2)

جهان پس از کرونا - شماره نخست

🖌عباس آخوندی و امید امین زاده – فروردین 1399

🔸ویروس کرونا به‌مثابه‌ی یک سلاح ژنتیکی در آزمایشگاه‌های امریکا برای ضربه‌زدن به چین و ایران ساخته شده‌است . لیکن، در فرایند انتقال این دیو از شیشه بیرون آمده و زندگی سازنده‌ی خود را هدف قرار داده‌است. این در شمار اولین گمانه‌زنی‌ها پس از شیوع این بیماری در چین و خبر شیوع آن در قم بود. بعدها، فرض‌های دیگری به‌میان آمد و پیدایش آن را درنتیجه یک جهش طبیعی ویروس‌ کرونای نوع پیشین خواند؛ SARS-CoV-2 و فرضیه قبلی را صرفاً زاییده‌ی توهم توطئه و فاقد هرگونه استناد و مدرک علمی خواند. بااین‌وجود، فرضیه جهش طبیعی به این سؤال پاسخ نداد که آیا این جهش براثر مداخله خارج از ناموس طبیعتِ انسان در محیط‌زیست ایجادشده و یا آن‌که یک جهش طبیعی در چرخه‌ی حیات بوده‌است؟

🔸ازآنجاکه پاسخ به این پرسش‌ها تاثیر تعیین‌کننده‌ای در سیاست‌های بعدی که توسط حاکمیّت و شکل‌گیری اذهان عمومی دارد، نمی‌توانیم به‌سادگی از کنار آن‌ها بگذریم. ردّ و تردید در دریافت کمک‌های بین‌المللی و یا نپذیرفتن پزشکان بدون مرز ریشه در باور به سلاح زیستی بودن انتشار این ویروس دارد. شایسته است به تصویر زیر نگاه کنیم. مضمون آن دفاع بیولوژیک است. دفاع در برابر یک حمله صورت می‌گیرد. اگر چنین ته‌ماندی در اذهان سیاست‌گذاران نبود، اکنون شاهد ایفای نقش بین‌المللی از سوی ایران در مجامع بین‌المللی و گسترش همکاری‌های جهانی بودیم.

🔸فرضیه‌ی جهش طبیعی نیز تاثیر مستقیمی بر نحوه رویارویی جهانی در برابر این بیماری واگیردار دارد. اگر منشاء پیدایش این ویروس کاملاً طبیعی باشد، بنابراین، راه مبارزه با آن تنها، افزایش مقاومت زیستی انسان‌ها در برابر آن است. ولی اگر این جهش، عکس‌العمل طبیعت در برابر مداخله‌های ناروای انسان در آن باشد، راه مقابله با آن، افزون بر روش‌های زیست‌شناسی، نیاز به قطع زنجیره‌ی تولید و انتشار و دست‌یابی به راهکاری جهانی برای قطع این‌گونه مداخله‌هاست؛ بنابراین، چه برای مقابله و چه برای ایمنی‌های بعدی و تصویر جهان پساکرونا نیاز به پاسخ درست به این سؤال داریم. منشاء این ویروس چیست؟ این یادداشت تلاش می‌کند تا حدی که یک یادداشت کوتاه اجازه می‌دهد به این پرسش پاسخ دهد.

🔻برای مطالعه متن کامل مقاله روی لینک زیر کلیک کنید

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/covid-b3y4bzvrqifc

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢بازه‌ی زمانی همه‌گیری ویروس کرونا در ایران و جهان

جهان پسا کرونا - گزارش دوم

🖌عباس آخوندی، علی حسن پور - فروردین ۹۹

🔸دوره‌ی قرنطینه‌ی خانگی چه مدّت طول می‌کشد؟ با توجه به ضعف بنیه‌ی مالی و پس‌اندازی بیش از شش دهک درآمدی اگر بنا باشد این مدّت به درازا بکشد، چگونه می‌توان انتظار داشت که این سیاست از سوی مردم رعایت شود؟ بنگاه‌ها تا کی می‌توانند با این وضعیّت کنار بیایند؟ با این وضعیّت، آیا آن‌ها می‌توانند تعهدات مالی و جاری خود به بانک و یا سایر طرف‌های قرارداد را انجام دهند؟ با کارگران‌شان چه می‌کنند؟ بانک‌ها تا کی مهلت می‌دهند؟ تاثیر این پدیده بر بیکاری و یا زندگی اقتصادی بنگاه‌های چیست؟ آیا بنگاه‌ها می‌توانند بازارهای داخلی و بین‌المللی خود را حفظ کنند؟ جامعه چگونه می‌تواند وظیفه‌ی اخلاقی خود در برابر افراد کم‌توان و دارای پیش‌زمینه را ادا کند؟

🔸دولت کجای داستان قرار دارد؟ برای چه مدت و تا چه میزان از زیان مردم و بنگاه‌ها را دولت می‌تواند تقبل کند؟ از چه منبعی؟ چرا ارقام تعهدی دولت‌ها تا این اندازه سنگین است؟ دولت امریکا 2200 میلیارد دلار تعهد کرده است به اضافه 4000 میلیارد دلاری که به بانک مرکزی برای مداخله در بازار اجازه داده‌است. این دو رقم برای اتحادیه اروپا 750 میلیارد و 3000 میلیارد یورو است؟ آنان چه تصویری از اندازه‌ی بحران دارند؟ رقم 75هزارمیلیارد تومان پیش‌بینی‌شده از سوی دولت ایران حتی با در نظر گرفتن اندازه جمعیّت و اقتصاد، در برابر این ارقام بسیار ناچیز است. چرا؟ آیا ریشه در کمبود منابع دارد؟ به باورهای نهادینه‌شده در ایران بازمی‌گردد؟ و یا دریافت مقام‌های ایران از عمق بحران و دوره‌ی زمانی رسیدن به ایمنی متفاوت است؟ و ده‌ها سؤال دیگر.

🔸اامکان پاسخگویی به سؤال‌ها پیش‌گفته وجود ندارد مگر آنکه تصویری از بازه‌ی زمانی‌ای که این بحران به درازا می‌کشد داشته باشیم. همه‌چیز؛ ازجمله سیاست‌های مقابله و سیاست‌های پساکرونا به طول مدّت رسیدن به ایمنی بستگی دارد. اگر امکان کنترل شیوع ویروس ظرف دو الی سه هفته بود، آثار آن همانند یک عطسه در اقتصاد بود و همه‌چیز با فوریت به حالت اولیّه خود بازمی‌گشت. ولی اکنون این پنجره بر روی جهان بسته شده‌است. فرضیه قالب در ایران و جهان نظریه‌ی ایمنی جمعی است. بدین معنی که با نظر صاحب‌نظران علم اپیدمولوژی تا زمانی که حدود دوسوم مردم جهان درگیر این ویروس، البته با شدت و ضعف متفاوت نشوند، جهان به ایمنی قابل‌اطمینان دسترسی پیدا نمی‌کند؛ اما آیا این به معنی رها کردن جامعه برای رسیدن به این سطح از ابتلا است؟ قطعاً خیر. اصولا فلسفه مفهوم ایمنی جمعی باهدف محافظت از افراد آسیب‌پذیر در قبال این بیماری است. سیاست‌هایی که کشورهایی از قبیل آلمان در پیش گرفته‌اند، محافظت از جمعیت آسیب‌پذیر مانند سالمندان و بیماران زمینه‌ای با قرنطینه‌های سفت‌وسخت آن‌ها تا زمان اتمام شیوع همگانی و رسیدن به ایمنی جمعی است. حال که چنین است، در چه دوره‌ی زمانی، جهان به این همه‌گیری می‌رسد؟ ایران چی؟

🔻برای مطالعه ادامه مقاله روی لینک زیر کلیک کنید:

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/covid-pcnobibempzc


@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢میلاد امام صالحان بر همگان مبارکباد.

ولَقَدْ كَتَبْنَا فِي الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُهَا عِبَادِيَ الصَّالِحُونَ ﴿الأنبياء: ١٠٥﴾

و در حقيقت، در زبور پس از تورات نوشتيم كه زمين را بندگان شايسته ما به ارث خواهند برد.

امید که ره‌پوی صالحان باشیم.

🖌عباس آخوندی - 21 فروردین 99

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢جهان پساکرونا: چارچوب تحلیلی مقدماتی برای طرح بحث

گزارش سوم

🖌عباس آخوندی، فروردین‌ماه 1399

🔸بر این گمانم که روزگار هرگز بر پاشنه‌ی پیشین نخواهد چرخید و هیچ‌گاه به شرایط پیشا کرونا باز نخواهیم گشت. مناسبات اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی و هم‌چنین سیاسی و قدرت در محدوه‌ی ملّی و جهانی تغییر بنیادین خواهند کرد. نهادهایی ماندگار و یا تکامل خواهند یافت که ظرفیّت حلّ مساله‌های پیش‌آمده بر اثر کرونا را دارا هستند. طبیعت در برابر نهادها و ساختارهای ناکارآمد بی‌رحم و بی‌شفقت است. آن‌ها را از میان برخواهد داشت. یکبار دیگر جهانی‌شدن و نظم جهانی در دستور کار نهادهای مدنی قرار خواهد گرفت البته این‌بار، در بستری متفاوت از نظم پیشین. و یکبار دیگر علم و فناوری در برابر جزم اندیشی‌های ذهنی قدرت‌نمایی خواهد کرد.

🔸این روزها، کرونا فکر و ذکر همه‌مان را به خود اختصاص داده‌است. افراد از هم می‌پرسند آیا کرونا تمام جهان را فرا می‌گیرد؟ آیا انسان‌های زیادی به کام مرگ خواهند رفت؟ آخرش چه می‌شود؟ پس دولت‌ها چه‌کار می‌کنند؟ آیا آنها مرده‌اند؟ وظیفه‌ی دولت‌ها در این میان چیست؟ نهادهای مدنی چه می‌توانند بکنند؟ فلان دولت خوب عمل‌کرد که شهرهای درگیر را زود قرنطیه کرد. به‌جایش این یکی بسیار ضعیف عمل کرد. اگر از ابتدا قم را قرنطینه کرده بودند این ویروس در ایران پخش نمی‌شد. سیاست و انتخابات مانع اطلاع‌رسانی شد. فلان دولت با مردمش رو راست بود. این یکی فکر می‌کرد با پنهان‌کاری می‌تواند مردمش را در بی‌خبری نگاه دارد. و بِشمُر بر این سیاق.

🔸در باره‌ی رفتار مردم هم، در گوشه‌گوشه جهان کم صحبت نمی‌شود. در برخی کشورها تا خبر نمونه‌هایِ مثبتِ منجرِ به مرگ در جامعه انتشار یافت، مردم به فروشگاه‌ها هجوم بردند و اقلام مصرفی بهداشتی؛ به‌ویژه الکلی و ضدِّعفونی‌کننده و هم‌چنین ماسک و دستکش و یا حتی مواد غذایی با کمبود مواجه شد. ماسک شد کالای کم‌یاب. اقتصاد دنیا، بورس‌های جهانی همه تحت تاثیر ویروس کرونا دچار کاهش رشد و سقوط شدند. و برخی بنگاه‌ها به‌سرعت نیروی کار خود را کاهش دادند.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت کلیک کنید
📄https://bit.ly/2JXidvG

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢مهاجران افغان در ایران و مسؤولیت ما در روزگار کرونایی

جهان پسا کرونا (4)

🖌عباس آخوندی - ۲۸ فروردین ۹۸

🔸وضعیّت سخت معیشت در روزگار کرونایی تنها مختص ایرانیان نیست بلکه، افغانیان مهاجر را نیز شامل می‌شود. با توجه به تعطیلی مشاغل و گسترش بیکاری بر اثر شیوع ویروس کرونا می‌توان گفت که بی‌گمان، افغانیان در ایران از جمله جمعیّت‌هایی هستند که به‌طور قاطع دچار تنگدستی می‌گردند. بایددیدکه رفتار جامعه ایرانی با این پدیده انسانی در روزگار سختی چگونه است. آیا می‌توانیم از موضع پایبندی به حقوق بشر، کاملا انسانی و برابر برخورد کنیم؟ و هم‌چنان‌که در پی حقِّ حیات برای خود هستیم برای آنان نیز باشیم؟

🔸آیا آمادگی داریم از منظر آموزه‌های اسلامی تفاوتی بین خود و برادران و خواهران افغانی نگذاریم و به این آیه از قران کریم عمل کنیم: «وَالَّذِينَ تَبَوَّءُوا الدَّارَ وَالْإِيمَانَ مِن قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ إِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِّمَّا أُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ؛ و [نيز] كسانى كه قبل از [مهاجران‌] در [مدينه‌] جاى گرفته و ايمان آورده‌اند؛ هر كس را كه به سوى آنان كوچ كرده دوست دارند؛ و نسبت به آنچه به ايشان داده شده است در دلهاي‌شان حسدى نمى‌يابند؛ و هر چند در خودشان احتياجى [مبرم] باشد، آنان را بر خودشان مقدّم مى‌دارند. و هر كس از خسّت نفس خود مصون ماند، ايشان‌اند كه رستگارانند. (۵۹: ۹).

🔸آیا می‌توانیم با رویکرد تمدن ایرانی، سرنوشت مشترکی را برای خود و افغانیان چه در ایران و چه در افغانستان و چه سایر ملّت‌های واقع در این حوزه‌ی تمدنی ترسیم کنیم؟ توجه به ایده‌ی ایران هیچ تردیدی در اتخاذ سیاست برابری و برادری برای ما باقی نمی‌گذارد. به هرروی، از حیث اخلاقی بر سرِ دوراهیِ سختی قرار گرفته‌ایم. ولی، ملّت‌ها و آدمیان در این دو‌راهی‌ها آزمون می‌شوند. البته اگر تدبیر باشد، می‌توان بخشی از این هزینه را از سازمان‌های بین‌المللی و یا سازمان کشورهای اسلامی تامین مالی کرد. مهم این است، که مساله‌ی افغانیان نیز هم‌چون سایر کارگران ایرانی در دستور کار دولت قرار گیرد.

🔸امروز دیدم که آقای آرش نصر اصفهانی در کانال تلگرامی «تحلیل اجتماعی شیوع کرونا» که توسط انجمن جامعه‌شناسی ایران تشکیل شده‌است به مساله افغانیان مهاجر توجه کرده‌است. از ایشان به شخصه بابت این توجه و این تذکر به جامعه به شخصه سپاس‌گزارم. اگر خواستید متن یادداشت ایشان را بخوانید به آدرس زیر مراجعه کنید. ما بعد التحریر. شماری از دوستان به کاربست واژه‌ی افغانی ایراد کردند. لذا، عنوان را اصلاح کردم.

📎https://www.tg-me.com/coronasocialviews/85

@AbbasAkhoundi
Abbasakhoundi.ir
💢زیر پوست جامعه: بازخوانی حوادث آبان 98 و جهان پساکرونا (5)

🖌عباس آخوندی، فروردین‌ماه/1399

🔸بخشی از جامعه‌ی ایران این روزها از خود رفتارهایی را نشان می‌دهد که برای دیگران چندان قابل تصور و پذیرش نیست. در این میان، حوادث آبان‌ماه 1398 که نسبت به سایر حوادث مشابه دو دهه‌ی اخیر با بیشترین تخریب و کشته همراه بود هنوز آن‌چنان‌که باید و شاید از منظر جامعه‌شناختی مورد واکاوی قرار نگرفته‌است. اعتراض‌‌ها با آتش‌زنه‌ی افزایش قیمت بنزین شعله‌ور شد. ولی، این موضوعی بود که جامعه مدت‌ها انتظار آن را می‌کشید و فارغ از ضعف‌هایی که برای تدابیر اجرایی آن می‌توان برشمرد، اندازه و نحوه‌ی اعتراض خارج از تصور بسیاری از ناظران و منتقدان اجتماعی بود. چرا چندی پدیده‌ای رخ داد؟ هرچند موضوع منطقی‌شدن قیمت حامل‌های انرژی در جامعه‌ی کارشناسی ایران دارای طرفداران پروپا قرصی است، در عمل بخش گسترده‌ای از جامعه با آن همراهی نکرد و در مقابل، هرچند با اعتراض‌ها هم‌راهی نکرد ولی، با آن همدل بود. در کلاس درس خودم، اکثر دانشجویان از حیث منطقی با اصلاح قیمت‌ها مخالف نبودند ولی، با اعتراض‌ها احساس هم‌دلی می‌کردند. همین وضع تا حدی زیادی با زبان بی‌زبانی در جمع استادان نیز جریان داشت؟ این پدیده چه معنایی دارد؟ و از چه اتفاقی در زیرپوست جامعه خبر می‌دهد؟

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/aban-yf6tmvaliuhr

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢سپاس از اهالی بهداشت و درمان

در این روزگار کرونایی و به مناسبت هفته‌ی سلامت


🔸روزگار سختی است. مردمان همه در رنج و هراسند. چشم‌ها نگرانند. دل‌ها مضطربند. گوش‌ها همه به‌زنگ‌اند و هر دم خبر درد و رنج عزیزی به گوش می‌رسد و گاهی هم خبر می‌آید که خواجه رفت. آدم‌ها از ترس شبح بیماری تو خانه چوپاتمه زده‌اند. چاره ای هم ندارند. این درد شوخی ندارد. بی‌محابا میاد و بر هیچ کس هم رحم نمی کند. شاید برای اولین بار باشد که یک بیمار باید خودش را نزدیکانش و دوستانش دور کند. و عزیزانش باید دندان بر جگر بگیرند و عزیز خود را در تب و تاب ببینند و به گردش نگردند. وضعیتی دشواری است.

🔸با این همه، در این غوغای تلخ، چشمه‌های مهر رنج‌ها را آسان می‌کند. صحنه‌های مهربانی و شکیب، همدلی و همراهی در گوشه‌گوشه کشور به چشم می‌خورد. در هر کوی و برزن شکوفه‌های عاطفه را می‌توان دید. و دو باره خانه‌ها خانه شده‌اند و از مهربانی گرم. در این میان، صحنه‌های فداکاری اصحاب بهداشت و درمان مثال زدنی است. از پزشکان گرفته تا پیرا پزشکان و از پرستاران گرفته تا تمام کادر خدمات همه و همه کاری کردند کارستان. آنها پیش از دیگران وبیش از همه پذیرفتند که با خطر درگیری با بیماری رو به رو شوند تا جان هزان بیمار را نجات دهند. آنها به سو گند خودشان در برابر مسئولیت حرفه‌ای و اجتماعیشان پایبند بودند و خم به ابرو نیاوردند. و یک ملّت را قدردان و سپاس‌گزار خود ساختند.

🔸اجازه می‌خواهم به سهم خودم بگویم: عزیزان سپاس، سپاس، سپاس.

🔻و درپایان این شعر مولوی را تقدیم آنان کنم،

رنج تن، دور از تو ای تو راحت جان‌های ما
چشم بد دور از تو ای تو دیده بینای ما
صحت تو صحت جان و جهانست ای قمر
صحت جسم تو بادا ای قمرسیمای ما
عافیت بادا تنت را ای تن تو جان صفت
کم مبادا سایه لطف تو از بالای ما

🖌عباس آخوندی - اردیبهشت 99


@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢دولت در بند خویش، کرونا

و مساله سازماندهی عمل جمعی در ایران - جهان پساکرونا 6

🖌عباس آخوندی - 2 اردیبهشت 99

🔸افزون بر حکومت، نقش جامعه مدنی نیز مهم است. باید ببینیم نهادهای جامعه مدنی و نخبگان آن در برابر این پدیده چه حسّی داشته است؟ همین امروز هنوز ابهامات زیادی درباره نرخ ابتلا به کرونا و اینکه این ماجرا تا کی طول می‌کشد، وجود دارد. برخی می‌گویند پنج ماه طول می‌کشد، عده‌ای می‌گویند یک ماه و برخی کمتر. هنوز یک عده می‌گویند این مساله چندان مهم نبود و واکنش افراطی نشان داده‌شد؛ «این نیز بگذرد.» اما، برخی هم می‌گویند مساله بسیار مهمی است و می‌تواند سرنوشت تمام نهادهای جامعه را عوض کند.

🔸کسانی می‌گویند پس از یک دوره کوتاه، اقتصاد با سرعت به نقطه‌ی قبلی بازخواهد گشت؛ Vشکل، گروه دیگری می‌گویند وضع رکودی به فرم L شکل ادامه می‌یابد و به سمت یک فرسایش طولانی می‌رود، گروهی دیگر می‌گویند روند آن به صورت U شکل است و با یک فاصله زمانی به نقطه اوّلیّه بازخواهیم گشت و برخی هم می‌گویند Wشکل خواهد بود و فراز و نشیب خواهد داشت. خلاصه اینکه هنوز هم ابعاد ناشناخته زیادی درباره این بیماری و آثار آن وجود دارد، ولی حدِّاقل از نظر اینکه این خطر جدی است، تا حدّی اجماع ایجاد شده است.

🔸اما اگر واکنش جامعه مدنی ایران نسبت به این ماجرا در پایان سال 1398 را بررسی کنید، مثلا اگر بلیت‌های هواپیما و قطار را که تا روز 28 اسفند 1398 فروخته شده، بررسی کنید، می‌بینید که میزان کنسلی بلیت‌ها نزدیک به صفر است. مشخص است که تا قبل از نوروز 1399 جامعه ما هنوز احساس خطر نکرده بود. حال آنکه این پدیده از اوایل بهمن 1398 شروع شده و در اواخر بهمن اخبار آن به طور کامل وارد جامعه ایران شده بود. باید پرسید چرا پس از گذشت یک ماه و نیم از شیوع این بیماری، هنوز جامعه مدنی احساس روشنی از آن نداشت؟

🔸این وضعیّت به روشنی نشان می‌دهد که چرا حتی در هنگام خطر و بحران، در جامعه‌ی ایران وحدت ایجاد نمی‌شود. وحدت جایی ایجاد می‌شود که حس‌گرهای دولت کار کنند «حسِّ خطر» داشته باشند. بتواند میزان «احتمال خطر» را محاسبه کند. بتوانند آن را با جامعه در میان بگذارند. دارای نظام «مدیریت ریسک» باشد. و در صورت وقوع مخاطره قدرت «سازماندهی» و بسیج کلیه عوامل را داشته باشد. ضعف سیستم حکمرانی در همه‌ی موارد پیش‌گفته مشهود است و اساسا این موضوع هیچ‌گاه در دستور کار با اولویّت نظام حکمرانی در ایران نبوده است.

🔸اگر دولت می‌توانست با جامعه مدنی ارتباط برقرار کند و درک درستی از سطح خطر امروز و جهان پساکرونا داشت، می‌فهمید که در این جهان ساختار شبکه‌های اجتماعی عوض می‌شود، سیستم تولید و توزیع تغییر می‌کند، سیستم ارتباطات بین‌المللی دیگرگون می‌شود و نظام تصمیم‌گیری مورد تجدید نظر قرار می‌گیرد. اگر سیستم حکمرانی ما نگاهی به جامعه خود می‌کرد و می‌دید که این جامعه با چه سطحی از التهاب درونی مواجه است و چگونه بخش عمده‌ای از طبقه متوسط آن به طبقه زیرمتوسط فرورانده شده‌اند و اگر می‌دید که جامعه مدنی‌اش دیگر امکان نمایندگی کلّیّت جامعه ایران را ندارد و نمی‌تواند صدای آنها را به گوش حکومت برساند، به هیچ وجه چنین تصمیم‌هایی نمی‌گرفت. در عوض اصل افزایش و «حفط همبستگی اجتماعی» را مبنا قرار داده و خود را با اقتضائات جهان پساکرونا تطبیق می‌داد.

🔻برای مطالعه متن مصاحبه روی لینک زیر کلیک کنید

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/gov-qrbb4fxbxkxf

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢اظهار ارادتی به مظهر خردایرانی
به مناسبت روز سعدی علیه الرحمه

🔸فروغی گوید: «کلام در دست سعدی مانند موم است. هر معنا را به عبارتی بیان می‌کند که از آن بهتر، زیباتر و موجزتر مممکن نیست».

🔸گویند غایت حکمت، فهم و شناخت زیبایی است و سعدی خدایگان زیبایی‌شناسی در معرفت ایرانی است. «زیبایی لطیف‌ترین و بزرگترین ارمغان هستی و خداوند است و در میان ملل مختلف از معانی و معیارهای گوناگونی بر خوردار است» (تمیم‌داری و همکاران).

سعدی در حکایت 27‌ام گلستان چنین آورده‌است:

🔸سیم، خوبرویی که درون صاحبدلان به مخالطت او میل کند که بزرگان گفته‌اند: اندکی جمال به از بسیاری مال، و گویند: روی زیبا مرهم دل‌های خسته است و کلید درهای بسته، لاجرم صحبت او را همه جای غنیمت شناسند و خدمتش را منت دانند.

شاهد آنجا که رود حرمت و عزت بیند
ور برانند به قهرش پدر و مادر و خویش
پر طاووس در اوراق مصاحف دیدم
گفتم این منزلت از قدر تو می بینم
گفت خاموش که هر کس که جمالی دارد
هر کجا پای نهد دست ندارندش پیش
چون در پسر موافقی و دلبری بود
اندیشه نیست گر پدر از وی بری بود
او گوهر است گو صدفش در جهان مباش
در یتیم را همه کس مشتری بود

🔸در گفتاری از استاد شفیعی کدکنی شنیدم که گفت: هیچ چیز از تجربه زیبایی فراتر نیست. بالاترین حد درک انسانی زیبایی است. زیابیی است که فاتح نهاد همه مباحث جهان است. داستایوفسکی گفته‌است که آخرین حرف را زیبایی و تجربه‌ی جمال‌شناسانه می‌زند. وفای تجربه‌ی زیبایی آمد هه چیز مغلوب می‌شود». همی ایشان در ادامه با اشاره به شعر پیش‌گفته از سعدی می‌گوید که «اصل نظریه از درون این شعر سعدی درآمده‌است [هرچند] به نام داستایوفسکی معرف است.

🔸شایسته است در این ارتباط، یادی هم از استاد اسلامی ندوشن عزیز بکنیم که سعدی را مظهر خرد ایرانی پس از اسلام می‌داند و گوید: «در واقع بوستان خردنامه بعد از اسلام است و سعدی می‌خواهد یک شاهنامه و خردنامه دیگری خلق کند. علاوه بر این او در جای جای بوستان از فردوسی یاد می‌کند و قهرمانان شاهنامه را به یاد می‌آورد».
و سخن را با غزلی از خود او به پایان ببرم:

هزار جهد بکردم که سر عشق بپوشم
نبود بر سر آتش میسرم که نجوشم

به هوش بودم از اول که دل به کس نسپارم
شمایل تو بدیدم نه صبر ماند و نه هوشم

حکایتی ز دهانت به گوش جان من آمد
دگر نصیحت مردم حکایت است به گوشم

مگر تو روی بپوشی و فتنه بازنشانی
که من قرار ندارم که دیده از تو بپوشم

من رمیده دل آن به که در سماع نیایم
که گر به پای درآیم به دربرند به دوشم

بیا به صلح من امروز در کنار من امشب
که دیده خواب نکرده‌ست از انتظار تو دوشم

مرا به هیچ بدادی و من هنوز بر آنم
که از وجود تو مویی به عالمی نفروشم

به زخم خورده حکایت کنم ز دست جراحت
که تندرست ملامت کند چو من بخروشم

مرا مگوی که سعدی طریق عشق رها کن
سخن چه فایده گفتن چو پند می‌ننیوشم

به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل
و گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم

◾️پایان

@AbbasAkhoundi
Abbasakhoundi.ir
💢شستا و مدیریت سهام

شستا به بیمه‌گزاران تامین اجتماعی، 53% جمعیت ایران تعلق دارد. پس از فروش سهام بنگاه‌ها باید از حفظ قدرت خرید وجوه حاصله اطمینان حاصل و صرف هزینه جاری سازمان نشود. وجوه باید با احتراز از مدیریت بنگاه مجددا در بهترین مورد سرمایه‌گذاری شوند. #شستا_گزارش_کند.

📎https://www.tg-me.com/drsharifzadegan/211

@AbbasAkhoundi
💢به بهانه روز معمار

به نام او که از هر زیبایی زیباتر است

🖌عباس آخوندی - 3/اردی‌بهشت/1399

🔸امسال بیش از هر سال خانه و محله را می‌فهمیم. با زوایای تاریک و روشن آن آشنا گشته‌ایم. از فضاهای پر و خالیِ زیبای آن لذت می‌بریم و از تندی‌ها و شلوغی‌های بی‌جای آن خسته می‌شویم. بیماری کرونا همه‌مان را مجبور کرد که در خانه بمانیم. خانه امسال برای همه‌ی ما بیش از یک خوابگاه و بیش از مایه‌ای برای تشخص و سری در میان سرها داشتن است. آن پناه ماست. باید به لحظه‌های شادی و رنج ما و به شور و غم فضا بدهد. حال با فضا به‌طور مستقیم ارتباط بر قرار می‌کنیم. در فضای نامانوس با هزاران زلم‌زیمبو نمی‌توان شادی کرد. در فضای شلوغ و ناآرام به‌سختی می‌توان لحظه‌های غم و تنهایی را گذراند.

🔸امسال ما مفاهیمی چون سادگی را برای داشتن یک زندگی راحت می‌فهمیم. وقتی افکار و اوهام به ما یورش می‌برند و تاریکی بر زندگی‌مان سایه می‌افکند، مفهوم نور را درک می‌کنیم. وقتی، عرصه بر ما تنگ می‌شود، فراخی آسمان دریچه‌های خودش را به‌روی ما می‌گشاید. وقتی زندگی رنگ می‌بازد، درختان سبزی را به یاد ما می‌آورند. آواز سحرگاهی پرندگان روحبخش جان‌های خسته ماست. و آب خستگی را از تنهای ما می‌زداید و طروات‌ بخش صورت‌های درهم و برهم است. حالا سایه معنی می‌دهد تا فرصتی داشته باشی تا افق‌های دور را ببینی. موسیقی درگاهی است گشوده برای تجربه فضاهای مختلف در عین آرامش. حالا، خانه باز گرمای خود را باز یافته است و ما را از این سرمای زجرآور زمستان نجات داد. در این بستر، معماری یعنی فلسفه، زیبایی و زندگی. و معمار کسی است که به زندگی ما رنگ و بوی انسانی می‌دهد و زیبایی را که غایت فهم هستی‌شناسانه است به ما هدیه می‌دهد.

🔸معمار مفهوم پیوند را می‌فهمد و خانه را به محله پیوند می‌زند هم‌چنان که باغبان جوانه‌های مختلف را بر تنه‌ی درختان پیوند می‌زند. امسال همه‌ فهمیدیم، که بدون همسایه نمی‌توان زندگی کرد. رنج همسایه رنج ماست و شادی او شادی ماست. چهاردیواری اختیاری از معنا افتاد و ما مفهوم مراقبت محله‌ای و غم‌خواری نسبت به همسایگان را بیش از هر سال فهمیدیم. امسال فهمیدیم که بی‌مسئولیتی هر یک از ما چه پیامدهایی برای همسایگان دارد. بنابراین، مفهوم آزادی در عین آزادگی برای ما معنا پیدا کرد. و دریافتیم که فقر در همسایگی ما تمام هستی ما را تهدید می‌کند و نمی‌توان به سادگی از اتفاق‌های اجتماعی و پدیده‌هایی که هر روز در کوچه و بازار در گرداگرد ما رخ می‌دهند بی‌تفاوت گذشت. امسال مفهوم پیوستگی ساختار محله‌ی انسان‌محور را فهمیدیم.

🔸امسال مفهوم حریم را فهمیدیم. و دریافتیم که تجاوز به حریم طبیعت، چه جزای سهمناکی دارد. فهمیدیم که کوه حریم دارد، رودخانه ، دریا، حیات وحش، همه و همه حریم دارند. شهر هم حریم دارد و دریافتیم که چگونه وقتی حرمت شهر می‌شکند، مدنیّت سقوط می‌کند. و با چشم خود چشمه‌های فراوانی را دیدیم که طی آن‌ها زندگی همه‌ی شهروندان مورد تجاوز و تاخت‌وتاز سوداگران و برخی مدیران شهری و گاهی به‌نام مهندسانی شده‌بود که حرص و طمع‌شان را پایانی نیست، هر چند که در لباس میش خودنمایی کنند. این بیماری جهان‌گیر پاسخ طبیعت به انسان حرمت‌شکن بود که خود را ارباب طبیعت می‌دانست و غرّه به تکنیک از معماری عبور کرده بود.

🔸امسال همه دریافتیم که جهان کوچک شده‌است و تمام انسان‌ها در همسایگی یک‌دیگر قرار دارند و شعر سعدی تعبیر شد که بنی آدم اعضا یک پیکرند. امسال همسایگانِ دور هم نزدیک بودند و فهمیدیم که نمی‌شود درها را بست و تنها زندگی کرد. سرشت انسانی، بر زندگی جمعی ابنای بشر نهاده شده‌است و با آن نمی‌توان درافتاد. امسال، معماری در اندازه‌های فردی، محلی و جهانی برای ما معنا یافت. و من بیش از هر زمان عاشق معمارانی شدم که سرشت وحدت‌بخش جهان را وجدان می‌کنند، به توحید ایمان دارند و وحدت را به همگان عرضه می‌نمایند.

🔻روز معمار بر معماران میهنم و معماران انسان‌دوست جهان مبارک‌باد.

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢لغو قرنطینه و منطق سیاست‌گذاری سلامت-سلامت

🔻جهان پساکرونا - یادداشت ۷

🖌عباس آخوندی و امید حاتمی، اردی‌بهشت/۱۳۹۹

🔸سیاست‌های دولت در مواجهه با بیماری همه‌گیر کرونا از مشاهده‌ی اولین نمونه‌ی آن در قم تاکنون که تاکید بر کم‌کردن محدودیت‌هاست؛ و به نحوی اعلام پایان دوره‌ی قرنطینه‌ی خانگی است، همواره چالش‌برانگیز بوده‌‌است. دراین‌ارتباط دو نقد کلی به دولت وارد است. یکی ابهام در مورد منطق تصمیم‌گیری دولت و دیگری نحوه ارتباط دولت با مردم است. آن‌هم مساله‌ای که به زندگی تک‌تک مردم مرتبط است و ارتباط آمرانه نه‌تنها کمکی به پیشبرد اهداف دولت نمی‌کند که ممکن است تبدیل به ضدِّ خود شود.

🔸تاخیر در اعلام موضوع و موضع‌های تقلیل‌گرایانه اولیه و مدّت‌ها اصرار بر آن، این تردید را در مردم ایجاد کردند که یا دولت موضوع را نمی‌شناسد و یا آن‌که دولت پنهان‌کاری می‌کند؛ مسائل دیگری مهم‌تر از جان مردم در این میان است. سرمایه‌ی اندک اجتماعی دولت و غلبه‌ی سیاست توطئه‌انگاری که گروهی برای حذف رقیب؛ بخوانید دولت مستقر به‌طور افراطی و رسمی و از مجرای رسانه‌ی رسمی به‌کار می‌گیرند، اینجا برعلیه دولت به مفهوم کل حکومت عمل کرد. لذا، فرض دوم را در برخی لایه‌های اجتماعی تشدید کرد. حال آن‌که واقعیّت آن است که این پدیده نه‌تنها برای دولت ایران که برای جهان ناشناخته بود. لذا، نگاهی به سیاست‌های اتخاذی در سایر کشورها، نیز برخی فرازوفرودها را نشان می‌دهد. ولی آن‌ها به‌محض درک واقعیّت و حسِّ خطر مواضع خود را اصلاح کردند.

🔸لیکن در ایران، افزون بر ناشناختگی پدیده، وجود شکاف ژرف در ساختار حاکمیّت و فارغ از حبّ‌وبغض‌ها و توجیه ناکارآمدی‌های دولت، ۱- امکان درک واقعیّت، ۲-قدرت تصمیم‌گیری و ۳- توان سازمان‌دهی عملِ جمعی در اندازه‌ی یک ملّت را از آن سلب کرده‌است. لذا، ماییم و تصمیم‌های متناقض، ناسازگار و نابهنگام و درنهایت درست ولی غیر قانع‌کننده‌ی دولت که هرروز با آن مواجهیم.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید

📑https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/corona8-x2yn7tcu4lff

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢صندوق توسعه ملی و مقابله با اثار کرونا

🖌عباس آخوندی - اردی‌بهشت ۹۹

🔸مشخصا پیشنهاد می‎کنم: دولت معادل ریالی ۲۰ میلیارد دلار اوراق مشارکت به پشتوانه دارایی‌های صندوق انتشار دهد.

🔸کرونا عرضه و تقاضا راهم‌زمان تحت تاثیر قرار داده و اقتصاد را به سمت یک رکود تورمی سخت به پیش می‌راند. با توجه به آثار مستقیم کرونا بر اشتغال که برآورد می‌شود به بیکاری ۳ میلیون شاغل موجود و تعطیلی هزاران کارگاه و بنگاه کوچک و متوسط بیانجامد که ممکن است برای مدت‌ها نتوانند فعال شوند، مداخله فوری و هدفمند دولت را ضروری ساخته‌است.

🔸امرِ مقابله با آثار کرونا مورد توجه تمام دولت‌ها در سراسر جهان قرار گرفته‌است. پیش از ارزیابی بسته حمایتی اعلام شده از سوی دولت ضرورت دارد به این نکته توجه شود که کم توجهی و یا عدم تناسب تدابیر اتخاذی و اندازه‌ی فاجعه و یا اقدام دیرهنگام می‌تواند منجر به مخاطره افتادن همبستگی ملی شود. لذا، حفظ همبستگی اجتماعی برترین راهبردی است که باید در ارائه هر سیاستی مورد توجه قرار گیرد. در همین راستا، جان‌مایه‌ی سیاست‌های پیشنهادی باید اهداف اجتماعی و افزایش سرمایه‌ی اجتماعی دولت و گسترش امنیّت، صلح و امید اجتماعی در سطح ملی باشد. تنها در این صورت است که اقتصاد می‌تواند مورد بازآفرینی قرار گیرد و از این دوران سخت عبور کند.

🔸به گمان من، بسته یکصد هزارمیلیاردی دولت و جدول توزیع آن هیچ تناسبی با میزان عمق فاجعه ندارد. مشخصا پیشنهاد من انتشار معادل ریالی دستِ‌کم ۲۰ میلیارد دلار اوراق مشارکت به پشتوانه‌ی دارایی‌ها صندوق توسعه ملی و تخصیص آن جهت حمایت از خانوارها و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط با هدف حفظ سطح اشتغال موجود است. این میزان چیزی در حدود ۵٪ تولید ناخالص داخلی ایران به قیمت اسمی است. توجه داریم که مابقی کشورها میزان مداخلاتشان تا ۲۰٪ GDP نیز پیش‌بینی شده‌است.

🔸اگر فرصتی دست داد، مستقلا در باره اقتصاد سیاسی حساب ذخیره ارزی پیشین و صندوق توسعه ملی، نرخ بهره‌وری و ذینفعان سودبرده از آن خواهم نوشت. عجالتا، نکته مورد تاکید من این است که اگر این صندوق امروز به داد مردم ایران نرسد پس کی می‌خواهد به‌طور مؤثر عمل کند. چه توسعه‌ای مؤثرتر از حفظ کلیّت همبستگی اجتماعی و اقتصاد ملی ایران وجود دارد؟ چه طرح و پروژه‌ای وجود دارد که از نجات اقتصاد ایران از وضعیت وجود مهم‌تر باشد؟ دو دیگر آن‌که پیشنهاد انتشار این اوراق که می‌تواند با دلار هج و ریسک تغییر قیمت ارز پوشش داده‌شود و در برابر سود آن بسیار پایین و دوره‌ی بازگشت آن نیز بسیار طولانی منظور گردد. پیشنهادی در همین سیاق در سال ۱۳۹۳ به رییس جمهور برای بازپرداخت بدهی‌های دولت دادم که اگر عمری بود در باره آن بیشتر خواهم نوشت. در هر صورت، به نظر من کاربست این راهکار از توسل مستقیم به منابع بانک مرکزی کم زیان‌تر است و فراتر آن‌که دست بانک مرکزی را برای اجرای عملیات بازار باز بانکی می‌گشاید و می‌تواند در هدف‌گذاری تورم نیز بکار آید.

🔻در صورت تمایل به این دو ویدیو توجه فرمایید:

🔹بخش نخست: https://bit.ly/2Y2UJ0a

🔹بخش دوم: https://bit.ly/2VTq5Uq

@AbbasAkhoundi
Abbasakhoundi.ir
◾️برای شادروان ابوالقاسم رحیمی انارکی

خزان کرونا هم‌چنان در بهار ترک‎تازی می‌کند و هر دم عزیزی را از دست ما می‌گیرد. این‌بار نیز خبر رسید که همکار درست‌کار ما آقای ابوالقاسم رحیمی انارکی مدیر عامل فقید بانک مسکن به دیدار حضرت باری شتافت. با او در جریان مسئولِیت وزارت و در ارتباط بانک مسکن آشنا شدم. او از جمله کسانی بود که از سرِ شایستگی و عملکرد درست، در بانک خود را برکشیده بود و وقتی او را به عنوان مدیرعامل بانک پشنهاد کردم و به این سمت منصوب شد به گرمی از سوی بدنه‌ی بانک مورد استقبال قرار گرفت.

در مدت همکاری او را مسلط بر کار خود، درست‌کردار، مسئول و پاسخگو یافتم و به‌خوبی می‌توانست با دیگران ارتباط بر قرار کند. در بحث و استدلال، با عدد و رقم حرف می‌زد. اغلب به آمار روز فعالیت‌های بانک دسترسی و از روند برنامه‌های بانک آگاهی داشت. مبنای تصمیم‌های او کارشناسی و سلامت بود.

او رفت و از خود نام نیک به‌جای گذاشت. آری این رهروی است که همه باید از آن عبور کنیم. چه نیکوتر که با سرفرازی و خوش‌نامی و رضایت خالق و خلق همراه باشد. برای او از درگاه باری رحمت و غفران و برای خانواده‌ی گرامی‌اش شکیب و پاداش سرشار آروز داریم. یادش گرامی و روانش شاد باد.

🖋عباس آخوندی، ۷ اردی‎بهشت/۱۳۹۹

Abbasakhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢کرونا و روز معلم

چوگویی که فام خرد توختم
همه هرچ بایستم آموختم

یکی نغز بازی کند روزگار
که بنشاندت پیش آموزگار

حکیم ابوالقاسم فردوسی

🔸به گفته‌ی فردوسی امسال روزگار یکی نغز بازی کرد و انسان مغرور، خودشیفته و متکی به تکنیک را که ادعای خدایی بر کره‌ی خاکی می‌کرد را به پیش آموزگار نشاند تا یکبار دیگر همه‌ی خیال‌های خود را که به آن‌ها صورت علمی داده‌بود، از نو بازخوانی کند. وهم‌ها را برون بریزد و علم را که برای آدمی سودمند است برگزیند.

🔸خدای رحمان در قران فرموده‌است که او قرآن را به عالمیان و آن‌چه آفریده است یاد داد. انسان را آفرید و به او سخن آموخت. تا بداند که خورشید و ماه بر حسابی روانند و بوته و درخت به درگاه او چهره می‌سایند. او آسمان را برافراشت و میزان را برگذاشت و به آدمیان گفت: تا مبادا از اندازه درگذرید. پس ترازو به انصاف برپا دارید و در سنجش مکاهید. او زمین را برای مردمان وانهاد.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید:

📄https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/teacher-equwphmgnigv

🖌عباس آخوندی، 11اردی‌بهشت/1399

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢روز کارگر در روزگار کرونایی

🖌عباس آخوندی، اردی‌بهشت‌/1399

🔸با تعطیلی بسیاری از کسب‌وکارها بر اثر کرونا بسیاری از شاغلان کار خود را از دست دادند. برآورد کمینه در ایران از دست‌شدن سه میلیون شغل است. البته این افزون بر بیکاری پیشین است. پریشانی خانوارهایی که حتی یک نفر نان‌آور ندارند، بی‌گمان مساله‌ی انسانی و اجتماعی بزرگی است که همه‌ی کشورها پس از شیوع کرونا با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. افزون بر این مساله فوری، با توجه به امکان فروپاشی بسیاری از کسب‌وکارها پرسش این است که چه چشم‌اندازی فراروی بازار کار، در ایران و جهان وجود دارد؟ و نهایت آن‌که آیا دولت و جامعه در ایران از ژرفای گرفتاری‌ای که با آن دست‌به‌گریبان‌اند، آگاهی دارند؟

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید:

📑https://bit.ly/2z7MEgA

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
2024/10/01 11:35:04
Back to Top
HTML Embed Code: