Telegram Web Link
💢امتناع برنامه‌ریزی در غیاب ایده‌ی ایران:
بیانیه برای ناکجاآباد بجای سیاست‌گذاری توسعه‌ی ایران

🖌عباس آخوندی - 6 بهمن 98

🔸در این گفت‌وگو در باره ضرورت برقراری ارتباط بین برنامه‌ی توسعه و ایده‌ی ایران صحبت کردم. بدون داشتن درکی درست از هستی و چیستی ایران، برنامه‌ریزی به مفهوم صدور بیانیه‌ی ذهنی و خیالی برای توسعه ناکجاآباد است. این راه بی‌راهه است و سرعت‌گرفتن در آن جز دوری از مقصد، ثمری ندارد. گفتم ایران افزون بر سرزمین، یک تمدن، یک فلسفه‌ی‌ زندگی و یک نظم اجتماعی است. برنامه‌ای که نتواند با این عناصر معنایی ایران ارتباط برقرار کند، تنها منجر به ایجاد آشوب اجتماعی، بی‌انضباطی کالبدی و عدم توازن منطقه‌ای می‌شود، هم‌چنان‌که شده‌است.

🔸هم‌چنین تاکید کردم که نخست برنامه باید بر یک نظریه‌ استوار باشد و دیگر آن‌که برنامه‌ی درست محصول یک فرایند گفت‌وگوی اجتماعی، حرفه‌ای و تخصصی است که ضرورتا باید منجر به تعریف فرایند و یا فرایندهای همگرا برای توسعه ملّی در محیط بین‌المللی گردد. عناصری که کلا در نظام برنامه‌ریزی ایران غایبند. در عمل، برنامه به مجموعه‌ای از بیانیه‌های نامنسجم و عامه‌پسند و برای کسب توجه عموم تبدیل شده‌است که در این هدف هم اغلب به دلیل فاصله‌ی زیاد با واقعیّت شکست می‌خورد. مابقی مطلب را در گفت‌وگوی زیر بخوانید.

🔻برای مطالعه متن کلیک کنید

📎https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/d-a73bn4asdmnm

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢سوءتفاهمی به ‌نام نظارت بر انتخابات

🖌عباس آخوندی، بهمن‌ماه ۱۳۹۸


🔸به گفته‌ی شادروان دکتر ناصر کاتوزیان استاد مسلّم حقوق و از تدوین‌کنندگان پیش‌نویس اولیّه قانون اساسی در سخنرانی خود در ۱۹اسفندماه۱۳۸۲ در دانشگاه مفید: «شورای نگهبان از صلاحیت‌ خودش در بسیاری از موارد تجاوز کرده و موضعی را پیش‌گرفته که کشور را بن‌بست می‌کشد. و من به عنوان یک حقوق‌دانی که هیچ نفعی در این کار ندارم... می‌گویم که موضعی را که این شورا دارد به‌نظر می‌رسد که به جاهای خطرناکی خواهد رسید و من این هشدار را لازم است در این مرکز علمی بدهم. اگر جلوی اراده‌ی ملی به انواع حیل و به انواع وسائل گرفته‌شود و مردم مأیوس شوند و از دخالت و شرکت در حکومت مأیوس شوند، این برای نظام خیلی خطرناک است». اکنون شوربختانه به نظر می‌رسد هشدار و پیش‌بینی‌های مرحوم کاتوزیان در حال تحقق است و به‌گمان بسیاری از سیاست‌مدارن، آن‌چه شورای نگهبان به‌عنوان نظارت انجام می‌دهد موجب گسترش شکاف اجتماعی، سوءتفاهم ملی، فرسایش سرمایه‌ی اجتماعی و تضعیف جمهوری اسلامی شده و هم‌چنین، از منظر حقوقی، مطابقت آن با حقوق اساسی ملّت مصرّح در قانون اساسی، سیاست‌های ابلاغی در مورد انتخابات و مفاد قانون و مقررات انتخابات مجلس شورای اسلامی در تردید کلی قرار گرفته‌است. نحوه‌ی نظارت این شورا بر انتخابات در تعارض با اصول متعارف نظارت و متضمن دخالت در امر اجرا و هم‌چنین مشمول پذیرش منافع متعارض از سوی شورای نگهبان است که با اصول مبنایی حقوق عمومی مغایرت دارد.

این یادداشت در مجله صدا در تاریخ ۹۸/۱۱/۱۲ انتشار یافته‌است.

🔻برای مطالعه ادامه مقاله روی لینک زیر کلیک کنید

📎https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/election-wr8ufo7qumhf

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
🔵فیل مقدس و مبارزه با فساد

🖌عباس آخوندی - ۱۹ بهمن‌ماه ۹۸

🔸در حاشیه همایشی تحت عنوان آینده مناطق آزاد در اتاق بازرگانی در ۱۴بهمن خانم خبرنگاری در باره دلیل ابتر بودن جریان مبارزه با فساد از من پرسید. مطالبی را در پاسخ وی گفتم که امروز روزنامه ایران آن را انتشار داده است. دوست داشتید بخوانید:

🔸عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی درباره شکل‌گیری فساد و اینکه چرا فساد در کشور گسترده شده است، به «ایران» گفت: مهم‌ترین دلیلی که باعث شده فساد در کشور گسترده شود، عدم وجود نظام رقابت است، وقتی سیستم رقابتی منصفانه در کشور ایجاد نمی‌شود، فساد در آن شکل می‌گیرد. وی در پاسخ به این سؤال که سیستم رقابتی منصفانه چه تعریفی در اقتصاد دارد و منظور چه سیستمی است، افزود: واضح بگویم که با وجود نهادهای غیر دولتی که سهم قابل توجهی از اقتصاد را دارند، اساساً امکان رقابت بین هیچ تولید‌کننده و فعال اقتصادی بخش خصوصی وجود ندارد، حتی به‌صورت نظری هم امکان رقابت نیست.

🔻ریسک‌ها از جیب مردم

🔸آخوندی با بیان اینکه هر کاری هم انجام شود، باز امکان رقابت بین بخش خصوصی و نهادهای غیر دولتی وجود ندارد، گفت: مفهوم رقابت این است که شما هر ریسکی را در هر تصمیم اقتصادی می‌گیرید فردی هزینه این ریسک را بپذیرد، به‌عنوان مثال، بخش خصوصی ریسک فعالیت‌هایش را خودش قبول می‌کند، اما در نهادهای عمومی غیر دولتی چه کسی ریسک را می‌پذیرد؟ همه ریسک به جیب مردم منتقل می‌شود. وی ادامه داد: نهادهای عمومی غیردولتی تلاش می‌کنند که هزینه‌های خود را گردن دیگران بیندازند و این اتفاق به منزله فراهم‌سازی زمینه‌ی فساد است. به‌خاطر نداشتن سیستم رقابتی منصفانه اصل و زمینه پرورش فساد را فراهم می‌شود.

🔻بازیکنان مثل هم باشند

🔸وزیر سابق راه و شهرسازی درباره اینکه چگونه می‌توان با فسادهای شکل گرفته مبارزه کرد، تصریح کرد: اگر کسی در ایران بخواهد با فساد مبارزه کند، اولین کاری که باید انجام دهد، این است که دنبال بازار آزاد رقابتی منصفانه برود، بازار آزاد رقابتی منصفانه این است که همه بازیکنان مثل هم باشند، اینکه یک بازیکن هرکول و دیگری مورچه باشد، فایده ندارد. وی ادامه داد:

🔸شرایط فعلی اقتصادی در حقیقت رقابت بین فیل و فنجان است، وقتی بازار اینگونه باشد، کشور مستعد فساد است و هیچ عملیات اقتصادی منصفانه نیست. بر این اساس همه جور فسادی در چنین بازاری رخ می‌دهد.

🔻رقابت فیل و فنجان

🔸آخوندی درباره اینکه چرا این مفهوم در هیچ دولتی جایگاه نداشته است، گفت: آقایان نمی‌خواهند این بحث را بپذیرند که کشور به سیستم رقابتی منصفانه نیاز دارد. به‌جای آنکه سراغ این امر بروند صحبت‌هایی می‌کنند که کاملاً جنبه شعاری دارد. آنها فقط دنبال کسانی می‌روند که با آن برخورد کنند. وی افزود: اگرکسی بخواهد مشکل فساد را ریشه کن کند، باید داستان رقابت فیل و فنجان را حل کند، البته این امر خیلی سخت است، چرا که خیلی‌ها در آن فیل هزاران منفعت دارند و به‌هیچ وجه حاضر نیستند آن فیل را رها کنند. برای آنها فیل مقدس است و نگهش می‌دارند.

Abbasakhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢ایران به مثابه چهارراه جهان و مساله‌ی توسعه

🖌عباس آخوندی - ۲۱ بهمن ماه ۹۸

🔸گروهی هستند که می‌گویند ایران، چهارراه جهان است. و از این رهگذر بر اهیمّت استراتژیک ایران در منطقه و جهان تاکید و احساس قدرت خدادادی می‌کنند. در عینِ حال، لاینقطع، سیاست بستن این چهار راه و ایجاد مانع بر سرِ مبادلات تجاری و سیاسی با جهان را تحت عنوان استقلال و خودکفایی به پیش می‌رانند. نکته‌ی کلیدی، این گفتگو حول این محول می‌چرخد، که آیا راهِ توسعه‌ی ایران ایجاد مانع در میانه‌ی چهارراه است و یا برعکس روان‌سازی حرکت و عبور از میانه‌ی آن است. آنان که با تاریخ و تمدن ایران کوچکترین آشنایی دارند می‌دانند که ایده‌ی ایران همواره مبتنی بر توسعه‌ی ارتباطات درون تمدنی و میان تمدنی بوده و نه بستن درها. در این باره با گزارشگر اتاق بازرگانی، در پایان نشست آینده مناطق آزاد ایران گفتگوی مختصری داشتم.

🔻برای رسیدن به توسعه اقتصادی چه اصولی را باید رعایت کرد؟

🔸عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی سابق پاسخ می‌دهد: توسعه مستلزم توسعه‌ی مبادلات جهانی است و نمی‌توان اقتصاد را بدون تجارت راهبری کرد. به گفته او، مداخله حاکمیّت و اعمال نظام کنترلی در اقتصاد نتایج مطلوب در پی نخواهد داشت. اینکه برخی فکر می‌کنند، می‌توان اقتصاد را بدون تجارت اداره کرد، تفکر اساساً بی‌بنیانی است. او ادامه می‌دهد: الآن که در عصر ارتباطات و پیشرفت وسایل حمل‌ونقل عمومی دوربرد هستیم، طرح چنین ایده‌ای ممکن نیست. البته این بحث جدیدی نیست؛ قبلاً هم که وسایل ارتباط‌جمعی گسترده نبود، تمام بحث تاریخی ما حول محور این مسئله است که ایران چهارراه جهان بوده و جاده ابریشم از ایران می‌گذشت.

🔻معنای این گفته چیست؟ مگر می‌شود بدون مبادله جهانی حرف از توسعه اقتصادی و یا جاده‌ی ابریشم زد؟

🔸آخوندی می‌گوید: کسانی که از حذف تجارت و مبادله جهانی حرف می‌زنند، تاریخ ایران را نمی‌دانند و دانش اولیه نسبت به توسعه و چگونگی آن ندارند. اگر این افراد تاریخ بدانند و الزام‌های توسعه را بشناسند، هرگز به چنین سمت و سویی نمی‌روند. او مشکل دیگر اقتصاد ایران را کنترل اقتصادی می‌داند: وقتی یک عده می‌خواهند اقتصاد کشور را کنترل کنند و در همه‌چیز دخالت کنند قاعدتاً از این فرصت‌هایی که در سیستم کنترل به وجود می‌آید، همه سوءاستفاده می‌کنند.

🔸آخوندی ادامه می‌دهد: یکی در منطقه آزاد اقتصادی سوءاستفاده می‌کند و دیگری در شهر و آن‌یکی شاید در اتاق بازرگانی. اما اصل داستان سوءاستفاده به‌جای دیگری برمی‌گردد. یعنی مسائلی که قاعده تجارت را در ایران برهم می‌زند. اگر به مسئله اولیه توجه نشود و بعد یک‌سری مقصرهای ثانویه پیدا کنید به نظر من حرف ناصحیح و نادقیقی است.

🔸به گفته آخوندی، باید قاعده بازار و بخش خصوصی را پذیرفت؛ باید این را پذیرفت که دولت قاعده‌گذار است؛ دولت نباید در اقتصاد مداخله کند. نهادهای عمومی غیردولتی سیستم چندزیست دارند و هیچ‌کس با آن‌ها امکان رقابت ندارد. او ادامه می‌دهد: کدام بخش خصوصی یا کدام بخش اقتصادی می‌تواند با نهاد عمومی غیردولتی که تمام ریسک سرمایه‌گذاری و ریسک فعالیت اقتصادی خود را کلاً به حوزه عمومی منتقل می‌کند و هیچ قاعده‌ای را نمی‌پذیرد، رقابت کند؟

🔸به گفته وزیر سابق راه و شهرسازی، وقتی بخش خصوصی یک اشتباه می‌کند باید تاوان اشتباه خود را از جیب خود بپردازد و این با یک نهاد عمومی غیردولتی که می‌تواند میلیاردها تومان اشتباه کند و همه این اشتباه‌ها را به جیب دولت منتقل کند، تفاوت دارد؛ مشکلات مؤسسات اعتباری یا نهادهای بزرگ اقتصادی را ببینید، هیچ‌گاه معلوم نمی‌شود این‌ها کارایی اقتصادی دارند یا نه؟

🔸او معتقد است: وقتی دولت در همه‌چیز دخالت می‌کند و برای هر کالایی از شیر مرغ تا جان آدمیزاد، قیمت‌گذاری می‌کند، زمینه برای فساد گسترده باز می‌شود. در چنین فضایی هست که یک عده سوءاستفاده می‌کنند و فساد انجام می‌دهند.

🔻اما چه باید کرد؟

🔸 به گفته آخوندی، وقتی اصل قصه و عامل اصلی فسادزا را نمی‌بینند و فقط ظاهر فساد را می‌بینند، هیچ‌وقت مشکل درست نمی‌شود. وقتی ارتباط با سیستم مبادله جهانی را قطع می‌کنند، ارتباط ایران را با FATF قطع می‌کنند، نتیجه چه می‌شود؟ نمی‌گویند ما ارتباط نظام مالی ایران را با سیستم مبادله جهانی قطع کردیم بلکه می‌گویند چرا فلان فرد فساد کرده یا می‌گویند کارت بازرگانی قلابی درست‌شده است. البته منظور من این نیست که این افراد کار درستی کرده‌اند، آنان هم احتمالا تخلف کرده‌اند اما، من می‌گویم این‌ها مقصران دست‌دوم هستند. این تخلف‌ها درزمینه‌ی مساعد تخلف رشد می‌کند، تخلف در هرجایی رشد نمی‌کند. باید زمینه فساد و تخلف را از بین برد. وگرنه این رفتارها فرافکنی و آدرس غلط دادن به جامعه است.

Abbasakhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢بازآفرینی شهری
تنها راه ارتقای زندگی شهری

🔸سخن بر سر این بود که چه گزینه‌هایی فراروی سیاست‌گذاری شهری در ایران وجود دارد؟ بحث من این بود که با توجه به گسترش کمی بیش از حد پیرامون شهرها، و آشکارشدن فرصت‌های بی‌نظیر درونِ آنها، بازآفرینی شهری تنها گزینه‌ی فراروی شهرهاست. هر چند کیفیت اجرای این سیاست بستگی به درک عمیق دستگاه سیاست‌گذار از موضوع، سلامت شهرداری‌ها، توسعه‌ی حرفه‌ی بازآفرینی در میان مهندسان و آگاهی عمومی دارد.

🔸عنصر سیاست، به‌ویژه کسانی که دندان برای تصاحب مجلس تیز کرده‌اند بی‌گمان، در ادامه‌ی سیاست‌های عوام‌گرایانه و کسب محبوبیّت از جیب مردم، در جهت انحراف از مسیر اقدام خواهند کرد، ولی، بعید می‌دانم که موفق شوند. بازآفرینی شهری لنگ‌لنگان و یا کج‌ومعوج به راه خود ادامه خواهد داد تا این حرفه در درون جامعه جا باز کند.

@AbbasAkhoundi
Abbasakhoundi.ir
💢شکست چرچیل در انتخابات ۱۹۴۵ و انتخابات پیشِ رو

🖌عباس آخوندی، اسفندماه ۹۸

🔸پرسش این است که آیا بازخوانی شکست چرچیل در انتخابات ۱۹۴۵ نکته‌ای برای آموختن ما در اننتخابات پیشِ رو دارد؟ چرچیل نخست وزیر پیروز جنگ جهانی دوم بود و کسی بود که بریتانیا را در یک جنگ فرسایشی سخت رهبری کرده و از یک موقعیت هزیمت قطعی به پیروزی نمایان در نبرد با نیروی نظامی قدرتمند هیتلر رسانده بود و در اوج محبوبیت قرار داشت.

🔸فراست کم‎نظیر، دیپلماسی چابک جنگی، طراحی ائتلاف‎های بین‎المللی در جنگ جهانی دوم وی را به یک اسطوره‌‎ی دست‌نیافتنی در جهان سیاست تبدیل کرده بود. در کنار این، در سیاست داخلی بیان سحرآمیز وی که به روانی کلمات را به استخدام می‎‌گرفت و تا عمق جان مردمان نفوذ می‎کرد، از وی یک رهبر فره‎مند ملی برساخته بود. گواه بر این آنکه در یک نظر سنجی که درماه مه ۱۹۴۵ در بریتانیا انجام شد میزان محبوبیت چرچیل را به عنوان رهبر نجات‎بخش بریتانیا ۸۳% ثبت کرد. طرفه آنکه این میزان هیچ‎گاه به زیر ۷۸% سقوط نکرد. با این پشتوانه، باور عمومی سیاستمداران و فعالان سیاسی این بود که چرچیل بی چون و چرا پیروز انتخابات است و آرا را به سادگی جاروب خواهد کرد. پس چرا در انتخابات به بدترین وضعی از معاون خود که با تمام معیارهای سیاسی فردی متوسط ارزیابی می‎شد و از حزب رقیب کم‎توان بود شکست خورد؟
🔻این مقاله را در ۲۷تیرماه ۱۳۹۱ انتشار دادم. گفتم شاید باز نشر آن برای امروز ما خالی از لطف نباشد. برای مطالعه روی لینک زیر کلیک کنید:

📎http://bit.ly/37xnfboo

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢انتخابات و سختی انتخاب

🖌عباس آخوندی - اسفندماه 98

🔸سخن این است که اصالت و صداقت در انتخاب و انصاف در داوری و رقابت پس از فروکش کردن غبارهای ساختگی و فضاهای ناراست درخشندگی خود را خواهند داشت و مردمان سره را از ناسره تشخیص خواهند داد. دیگر آن‌که سیاست هر چند انتخاب بین گزینه‌های ممکن است، لیکن آنان‌که افق‌های دور را نمی‌بینند، بزودی هم خود در چاه می‌افتند و هم خیل همراه را با خود می‌برند. سیاست‌مداران ملّی منافع ملّی ایران را بر مشارکت در قدرت به هر قیمت ترجیح می‌دهند. بنابراین، مشارکت در انتخابات البته که ستوده است و باید مشارکت نمود لیکن، با حفط اصالت و صداقت در انتخاب و نه شرط‌بندی بر اسب برنده! اسب برنده ممکن است در خدمت دیگری و در زمین دیگری بتازد و انتخاب‌کنندگان را سخت ناامید سازد.

🔸بی‌گمان این انتخابات یکی از سردترین انتخابات ایران است و تردید همگانی بر تمام اجزای آن سایه‌ی سنگینی افکنده‌است. فضای عمومی جامعه هیچ امیدبخش نیست. رشد اقتصادی منفی، تورم بالای 30%، بیکاری و تجارت کساد و روابط بین‌المللی ناپایدار موجب نگرانی عام و خاص است. حضراتی که برای تصاحب مجلس شمشیر از رو بسته‌اند به‌سادگی از همه‌ی تنگناهایی که خود خلق کرده‌اند عبور می‌کنند و ریاکارانه دولت و حامیان نخستین‌اش را به عنوان مسبب اول و آخر وضع موجود معرفی می‌کنند. هرچند دولت، میانه‌روان و جریان اصلاحات درشکل‌گیری وضع موجود بی‌نقش نبوده و نیستند ولی، آنان بیش از آن‌که مسبب ایجاد این وضع باشند، نقش‌شان را در بی‌عملی بایدجستجو کرد. مشخصا، از بابتِ بی‌عملی در برابر همین جریان مهاجم که فعالانه در خلق وضع موجود نقش داشته‌اند و اینان در برابر آنان سکوت و مسامحه روا داشته‌اند قابل نقداند.

🔸آنان که بی‌مسمّی نام اصولگرایان بر خود گذاشته‌اند و به‌واقع پرچم‌های اصولگرایی مدنی را تصرف و پایگاه‌های آنان را اشغال کرده‌اند، خود مسبب اصلی وضعیّت موجوداند و به فرض که رای بیاورند، ژرفای چاله‌ی مشکلات را بیشتر خواهند ساخت و گره‌هایی بر گره‌ها خواهند افزود. آنان همواره در دوره‌ی پس از جنگ برای کشور مشکل آفریده‌اند و بخشی از مشکل بوده‌‌اند و نه راهِ حل، و دیگران را از این بابت که چرا مشکلات خلق شده توسط ایشان را حل‌وفصل نکرده‌اند سرزنش کرده‌اند. و به نظر می‌رسد به شکل افراطی‌تری ادامه خواهند داد.

🔻برای مطالعه ادامه یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید

📎https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/election-qd68pxjdklzi

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢مهندسی و حل مساله‌ی ایران

🖌عباس آخوندی، 5اسفندماه1398

🔸روز مهندس را به تمام همکاران عزیز تبریک می‌گویم و این روز را گرامی می‌دارم. مهندسی یعنی حل مساله. تا پیش از آن‌که مدرک‌گرایی و تولید انبوه مدرک در کشور رسم شود، مهندسان از مجرای حلِّ مساله، آموزش مهندسی می‌دیدند. آنان یاد می‌گرفتند که فرض‌های نخستین هر مساله‌ای را درک کنند و محدودیت‌های محیط هر مساله را بفهمند. مهندسان به دلیل نوع تربیتی که دریافت می‌کردند، بسیار بیش از حل مساله‌های تکنیکی، در شناخت مساله‌های محیط زندگی‌شان اعم از محیطِ زیست و یا محیط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و حتی فرهنگی نیز حساس بودند. از همین‌رو، مهندسان بزرگترین ونامدارترین سیاستمداران، و توسعه‌گران را به ایران تقدیم کرده‌اند. ولی، از آن زمان که فرایندهای تولید انبوه مدرک مهندسی در کشور باب شد، مهندسان به‌جای آن‌که بخشی از حل مساله باشند، تبدیل به بخشی از مساله شدند. تا جایی که شوربختانه، فساد به حدّی در نظام مهندسی ساختمان گسترش یافت که مایه‌ی شرمِ مهندسان حرفه‌ای و وفادار به اخلاق مهندسی و توسعه‌ی ایران شد.

🔸راهکار، هنوز هم بازگشت به سنّت مهندسی، شناخت مساله و حلِّ آن است. اکنون در شرایطی که کشور در حضیض سرمایه‌ی اجتماعی است، تا حدّی‌که مردمان حتی در جریان رویارویی با ویروس کرونا نمی‌توانند به سخن یکدیگر و مشخصا دولت به مفهوم عام آن، یعنی حکومت اعتماد کنند، موجودیّت پدیداری به عنوان ایران و تمدن ایرانی در معرض خطر است. به عنوان یک مهندس و هم‌چنین به‌عنوان رییس شورای عالی کانون مهندسین فارغ‌التحصیل دانشکده‌ی فنی دانشگاه تهران از تمام همکاران و مهندسان ایران در خواست می‌کنم که به ایران بیندیشیم. شرایط نامساعد ما را خسته نکند. ما مهندسان در کنار دیگران باید مساله‌ی ایران را بفهمیم و برای حلِّ آن راهکار پیداکنیم. به قول مولانا:

تو مگو همه به جنگند و ز صلح من چه آید
تو یکی نه‌ای هزاری تو چراغ خود برافروز

که یکی چراغ روشن ز هزار مرده بهتر
که به است یک قد خوش ز هزار قامت کوز

🔸افزون بر این، توسعه‌ی مهندسی نیز در حالتی بهتر از شرایط عمومی نیست. شاید هم نامناسبت‌تر باشد. امضا فروشان هم‌چنان، دارای موقعیت ارتباط سیاسی مستحکم هستند. در حالِ حاضر، نه تنها نشانه‌ای بر تضعیف این جریان در محیط سیاسی کشور دیده نمی‌شود که معکوس آن را از خلال انتخابات مجلس شورای اسلامی یازدهم می‌توان دید. در این باره پیش از این مکرر نوشته‌ام. از همین روی، در این‌جا تنها به آدرس دو نوشته اکتفا می‌کنم . به هر روی، توسعه‌ی مهندسی حرفه‌ای، مساله همه‌ی مهندسان است و هر مهندسی وظیفه دارد تا در باره‌ی آن بیندیشد. امیدوارم که بتوانیم امر مهندسی را در محیط حرفه‌ای مهندسی و در چارچوب توسعه‌ی ایران مورد ارزیابی قرار دهیم و به صورت مؤثر در توسعه‌ی مهندسی ایران نقش‌آفرینی کنیم.

1️⃣http://bit.ly/2uqtTmm

2️⃣https://www.tg-me.com/AbbasAkhoundi/191


@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
​​▪️برای حسین شیخ‌الاسلام

این روزها خبرهای تلخ از در و دیوار می‌بارد. هر روز خبر درگذشت دوستی و عزیزی می‌رسد و غمی بر غم‌های ایرانیان افزوده می‌گردد. حسین عزیز هم به بارگاه باری تعالی شرف حضور یافت. خدای تعالی او را غریق دریای رحمت فراخ خود کند و به شایسته‌ترین وجه او را به درگاه خود بپذیرد. و به خانواده‌ی محترمش شکیبایی و پاداش نیک عطا نماید.

بیش از 40 سال بود که با او دوستی داشتم. فردی ناب و باخدا. منصف و درست‌کردار. ایران‌دوست و اسلام‌خواه. بی‌ادعا و فروتن. پایبند به اصولی که بدانها باور داشت و پایمرد بر راهی که به آن ایمان داشت.

اکنون که این یادداشت را که می‌نویسم بدین معنی نیست که با تمام مواضع و اولویت‌های سیاسی که بدانها باور داشت، همدل و همراستا هستم. ولی، بدین معنی هست که در تمام این فراز و نشیب‌های 40 سال گذشته همواره او را راستگو و راست‌کردار یافتم. هیچ‌گاه ندیدم که انصاف و مروتش، و دین و شخصیتش را به اندک بهای نفع و موقعیت سیاسی بفروشد. او شخصیتی استوار و بر مبنای راستی داشت.

در سال‌های 61 تا 64 که من معاون سیاسی و اجتماعی وزیر کشو بودم، او معاون سیاسی وزیر امور خارجه بود و بهترین ارتباط کاری را با هم داشتیم. در جریان جنگ و مسائل عراق، پیامدهای اشغال افغانستان توسط روسیان و کویت توسط عراق و سایر مساله‌های مشترک به یاد ندارم که حتی یکبار هم با هم کوچکترین اختلاف کاری پیدا کرده باشیم. چون واقعا به منافع ملی می‌اندیشید و عاری از کیش شخصیت بود. هیچ‌گاه افطاری که در خانه پدری‌اش با یک قیمه‌پلو ساده و بی‌آلایش به ما داد از یادم نمی‌رود.

در وقایع سیاسی این چهار دهه موقعیت‌های متعددی پیش آمد که ضرورتا با هم هم‌موضع نبودیم. ولی، هیچ‌گاه پیش نیامد که او مرام دوستانه را کنار بگذارد. به خاطر دارم که پس از رویدادهای سال 88 او را در حیاط مجلس دیدم و با هم قدم زدیم. گفت عباس فکر می‌کنی من دوستی‌های دوستان قدیم و کسانی که پای این کشور ماندند را از یاد می‌برم؟

او را از عمق جان دوست داشتم و خاطرش برای من بسیار عزیز بود. خدایش او را رحمت کناد و ما را با نیکی به او ملحق نماید.

🖊عباس آخوندی

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢آزادراه تهران شمال - گزارش به مردم

🖌عباس آخوندی، اسفندماه ۹۸

🔸بی‌گمان، آزادراه تهران-شمال پیچیده‌ترین پروژه مهندسی راه و ساختمان ایران است. دستِ‌کم من نمونه‌ی دیگر در اندازه و میزان پیچیدگی، معادلِ آن سراغ ندارم. قطعه‌ی یکم آن توسط جناب رییس جمهور در تاریخ ۶ اسفندماه ۱۳۹۸ رسماً افتتاح شد و یک مرحله از یک پروژه‌ی مزمن که سال‌ها به‌عنوان یک معمّا در ذهن مردم درآمده‌بود به نتیجه رسید. افتتاح این پروژه تحت تأثیر نگرانی عمومی ناشی از ویروس کرونا قرار گفت و ابعاد مختلف مهندسی، حمل‌ونقلی، اقتصادی، مالی، زیست‌محیطی و توسعه‌ای آن، آن‌چنان‌که بایدوشاید برای مردم توضیح داده‌نشد. این قلم نیز در این یادداشت چنین قصدی ندارد و تنها تلاش می‌کند گزارشی از مساله‌های ساختاری این ابر پروژه و روندی که تا اینجا طی کرده‌است را تا جایی که ممکن است به‌طورِ کوتاه گزارش نماید.

🔸این تذکر در ابتدا لازم است که اگر در جاهایی به کاستی‌ها و یا کژروی‌هایی اشاره می‌شود منظور نقد افراد نیست. هدف یادگیری جمعی از نقاط قوت و ضعفِ فرایندِ پیدایش تا طراحی، اجرا و بهره‌برداری این ابرپروژه است تا در نمونه‌های بعدی به‌کار بسته شود.

🔻برای مطالعه متن یادداشت روی لینک زیر کلیک کنید
📎https://bit.ly/2Wdxpw2

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
◾️یاد دوستان

روزگار سخت و پریشانی است. هر روز باید خبر از دست شدن دوستی را بشنوی. درگذشت مهندس حسینعلی عظیمی یار با وفای جنگ و جهاد و هم‌چنین، محمدرضا فروزش برادر دوست دیرین جهادسازندگی‌ام غلامرضا فروش و باز در عرصه دانش آقای دکتر فریبرز رییس‌دانا با تمام اختلاف فکری که با او داشتم.

یاد همه‌شان گرامی باد و در بارگاه باری متنعم باشند. تا کی حضرت دوست ما را به حضور بخواهد.

عباس آخوندی - ۲۶ اسفند‌ ۹۸

Abbasakhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
💢پاسخ به سؤال اندیشه‌ی پویا

🖌عباس آخوندی - اسفند 98

🔸بهمن ماه بود که دوستان عزیز اندیشه‌ی پویا این سؤال را با من در میان گذاشتند که تدبیر محوری رییس جمهوردر سال 1399 چه باید باشد؟ و من در پاسخ گفتم: خلق سرمایه‌ی اجتماعی و بازآفرینی اعتبار از دست رفته، هر مقدار که ممکن است. البته این پرسش و پاسخ پیش از شیوع بیماری کرونا بود. ولی، امروز که نگاه می‌کردم دیدم که برای مقابله با این بیماری نیز تنها راه‌کار، خلق سرمایه‌ی اجتماعی است.
و اما سؤال اندیشه‌ی پویا:

🔸با بحران‌های جاری و بحران‌های انباشته‌ای که سیاست‌گذاری در ایران را در حصار خود گرفته‌اند، دور از ذهن نیست که سال ۱۳۹۹، سالی که پیش روی ماست، سالی سخت برای دولتمردان و سیاست‌گذاران ما باشد؛ خاصه آنکه با اتفاقات سال گذشته و ناآرامی‌های متعاقبِ سیاستِ بنزینی، به نظر می‌رسد که هر نوع اصلاحات سخت به دلیل شرایط جاری به تعویق بیفتد و سیاستگذار را در ارائة راه‌حل‌های اصلاحی در موقعیت انفعال قرار دهد. این درحالی است که ما بیش از هر زمانی نیازمند اقدامات اصلاحی در جهت قوی‌کردنِ دولت، و تقویت حکمرانی خوب هستیم. با این مقدمه، از شما می‌خواهیم با شناختی که از حوزة بوروکراسی و سیاست‌گذاری در کشور دارید، و با افق نزدیک شدن به یک حکمرانیِ خوب، یک توصیة عاجل و البته ممکن و مطلوب به سیاست‌گذار در سال 1399 داشته باشید. به اعتقاد شما رئیس‌جمهور، چه اقدام مشخصی برای مواجهه با چه مشکل مشخصی را باید در سال پیش‌رو در اولویت تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری قرار دهد؟ (و چرا معتقدید که این پیشنهادتان اولویت بالایی دارد؟)

🔻برای مطالعه ادامه متن روی لینک زیر کلیک کنید

📎https://virgool.io/@AbbasAkhoundi/s-t2kdshprly8l

AbbasAkhoundi.ir
@AbbasAkhoundi
​​🟢به پیش‌باز سالِ ۱۳۹۹

بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم
فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو دراندازیم

اگر غم لشکر انگیزد که خون عاشقان ریزد
من و ساقی به هم تازیم و بنیادش براندازیم

🔸سال ۹۸ غم بر این دیار و پیرامون‌مان لشکر انگیخت. باید پذیرفت که در نهایت، از دست شدنِ سرمایه‌ی اجتماعی و تجربه‌ی سستی دولت هزینه‌های سختی را بر ملّت وارد ساخت. البته مردم ایران در تاریخ خود، پیش از این نیز هزینه‌های سختی را از بابت ضعف و فتور دولت مرکزی داده‌اند. گسترش فقر و تنگدستی، شیوع وبا و بروز شورش‌های قومی و اجتماعی و در نهایت استیلای استبداد پدیده‌های تاریخِ نزدیک ماست؛ همین صد ساله‌ی اخیر

🔸این بار نیز پدیده‌ی بی‌دولتی و یا چنددولتی و ژرفا یافتن شکاف اجتماعی و گسترش بدگمانی و کین‌خواهی کیان ایران را تهدید می‌کند. امید آن بود که انتخابات ۹۸ دارویی برای درمان این درد و زخم کهنه باشد که به ضدِّ خود بدل شد. بی‌تدبیری سبب گشت که اکثریت ملّت به صندوق‌های رای پشت‌کنند و سردی بر سپهر سیاست و فرهنگ ایران سایه افکند. در این میان، لشکر غم از پای ننشست و دست‌دردست قهر طبیعت شرنگی تلخ‌تر را به‌کام ایرانیان و جهانیان فروبُرد. پدیده‌ی بیماری کرونا و پنجه‌ی کاری آن هراسی را بر ایران و جهان چیره ساخت که هم زندگانی تک تک آدمیان را فرا گرفت و هم زندگی جمعی آنان را درنوردید. با این وجود هُش و رای ایرانیان و خوی دیگردوستی ایشان رفته‌رفته در برابر این لشکرآرایی صف ‌کشید و فضا را برای شنیدن بوی بهبود آماده ساخت. پیام در خانه بمانید ولیک، از یک‌دیگر بی‌خبر نمانید، در کنار تلاش جمعی همه‌ی سازمان‌های دولتی و لشکری و نهادهای مردم‌نهاد و نیک‌اندیش و طبیبان، پرستاران و مددکاران و فعالان از صنف‌ها و حرفه‌های مختلف کم‌کم کارساز می‌شود و باز شور و امید زندگی را به خانه‌ها باز می‌گرداند

🔸با این وجود، زخم‌های اجتماعی نه تنها، هم‌چنان باز مانده‌اند بلکه برخی ناسور و مزمن هم شده‌اند. در کنارِ این‌ها، زخم‌های جدیدی چون گسترش یافتنِ چیرگی تله‌ی فقر و تنگدستی، امکان گسیختگی بسیاری از کسب‌وکارها، افزایش بی‌کاری بر اثر ویروس کرونا معاش و زندگی مادی ایرانیان را بیش از پیش تهدید می‌کند

🔸اکنون چه باید کرد؟ خِردِ ایرانی به ما می‌آموزد که در این تنگنای سخت باید خِرد را داور کرد. باید چون بهرام در میان خودِ ایرانی نرمی آورد و از تند خویی و پراکنده‌کردن ایرانیان پرهیز کرد. حتی آنان که به خرده‌نانی خوش‌اند و غمِ دیگران نمی‌خورند و جفا بر دیگری را روا می‌دارند، در نهایت ایرانی هستند و روزی به این خطای خود آگاه خواهند شد. کینِ آنان را نیز نباید به دل گرفت. واقعیت آن است که سیاست‌ورزی در ایران، مانند گوی بردن از میدان شیرانِ خام طبع و پُرزور است. و بهرام به ما آموخت که این کار با خردورزی انجام پذیر است. ایمان به خدای بزرگ، توان‌افزایی در میان یاران، گسترش مهر و دوستی در میان ایرانیان، پایبندی به عدل و داد و چیرگی بر میل به کین‌توزی، در عینِ خطر کردن در میدان سیاست و کاربست آموزه‌های تمدن ایرانی درآمیخته با آموزه‌های قرانی راه‌کار ماست

🔸اینک زمانی است که باید به مساله‌ی ایران در کلیّت‌اش پرداخت. طبیعت بر کسی رحم و شفقت ندارد و خویشی نیز با هیچ ملّتی نمی‌کند. ملّت‌هایی در این چرخه باقی می‌مانند که خردمندترند و فرایندها و فراگشت‌ها را بهتر می‌شناسند، نه آنان‌که پُرزورتر و پُرگوترند. سال ۱۳۹۹ را با داوری خرد، و با در پیش گذاشتن ایده‌ی ایران آغاز کنیم. انتخابات ریاست جمهوری هم در پیش است. آن را از هم‌اکنون تبدیل به فرایندی برای چیرگی خرد بر زور کنیم. باید توان اندوخت. میان یاران و تمام ایرانیان مهر گسترد و راستی را راهنمای خودساخت.

درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد

نهال دشمنی برکن که رنج بی‌شمار آرد

نوروز بر همگان خجسته باد🌿💐

🖌عباس آخوندی - ۱ فروردین ۹۹

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
Recording
عباس آخوندی
به پیش‌باز نوروز ۱۳۹۹ برویم

🌷نوروز بر همگان خجسته باد

@AbbasAkhoundi
💢ای پیامبر بخوان

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ [٩٦:١]
بخوان به نام پروردگارت كه آفريد.

﴿١﴾ خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَقٍ [٩٦:٢]
انسان را از عَلَق آفريد.

﴿٢﴾ اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ [٩٦:٣]
بخوان، و پروردگار تو كريمترين [كريمان‌] است.

﴿٣﴾ الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ [٩٦:٤]
همان كس كه به وسيله قلم آموخت.

﴿٤﴾ عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ [٩٦:٥]
آنچه را كه انسان نمى‌دانست [بتدريج به او] آموخت.

﴿٥﴾ كَلَّا إِنَّ الْإِنسَانَ لَيَطْغَىٰ [٩٦:٦]
حقاً كه انسان سركشى مى‌كند،

﴿٦﴾ أَن رَّآهُ اسْتَغْنَىٰ [٩٦:٧]
همين كه خود را بى‌نياز پندارد.

﴿٧﴾ إِنَّ إِلَىٰ رَبِّكَ الرُّجْعَىٰ [٩٦:٨]
در حقيقت، بازگشت به سوى پروردگار توست

مبعث پیامبر رحمت بر همگان خجسته باد.🌷

عباس آخوندی - ۳ فروردین ۹۸

@AbbasAkhoundi
Abbasakhoundi.ir
🔵مروری بر سیاست‌های مسکن:
🔻نبود دولت محلی، غلبه‌ی سوداگری بر شهر و غلبه‌ی سیاست بر سیاست‌گذاری مسکن

در گفت‌وگو با سرکار خانم نژادبهرام عضو شورای شهر تهران

🔸نابرابری و فقر در ایران، موضوعی که از گذشته مسئله اجتماعی بحث برانگیز جامعه ایــران بــوده و در دهه اخیر پررنگ تر از گذشته مطرح می‌شود، در بسیاری از موارد با یکی از شاخص‌های اصلی رفاه یعنی برخورداری از مسکن سنجیده می‌شود. منتقدان وضع موجود می‌گویند یکی از دلایل اصلی فقیرتر شدن فرودستان در ایران محرومیت آن‌ها از حق مسکن و سرپناه مناسب برای زندگی است. یافته‌های آماری هم نشان می‌دهد بخش عمده هزینه سبد خانوار ایرانی به همین دلیل، بخشی از برنامه‌های دولت‌ها در مقاطع مختلف صرف مسکن می‌شود. دقیقا در ایران، اجرای طرح‌هایی برای خانه دار کردن طبقات ضعیف‌تر جامعه بوده است. از مسکن مهر گرفته تا مسکن امید. مشکل هنوز به قوت گذشته باقی است و فشارهای اقتصادی بر دوش جامعه سنگین‌تر از همیشه است. با عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی دولت روحانی، که پیشتر با همین سمت در دولت سازندگی هم مسئولیت داشته، دراین باره گفت‌وگــو کرده‌ایم که چرا سیاست‌گذاری‌های دولتی در حوزه مسکن در دهه‌های گذشته به نتایج مورد انتظار منتهی نشده است.

🔻برای مطالعه متن گفتگو روی لینک زیر کلیک کنید

📎https://bit.ly/39bjDg4

@AbbasAkhoundi
AbbasAkhoundi.ir
💢کرونا، کوبیدن امروز و رقص فردا

🔸این مقاله نشان می‌دهد که چرا افزون بر ضرورت اتخاذ سیاست درست برای مقابله با این ویروس یعنی سرکوب و فاصله‌گذاری اجتماعی، زمان اتخاذ این تصمیم نیز به همان اندازه مهم است.

🔸یک روز تاخیر در اتخاذ تصمیم درست ممکن است سبب فلج‌شدن سیستم درمانی کشور شود و افزون بر مرگ مستقیم افراد مبتلا به کرونا امکان رسیدگی به سایر بیماران را نیز از سیستم درمانی بگیرد و آثار زیانبارتری را به همراه داشته باشد. اطلاعات و نتیجه‌گیری‌های آن بسیار راهگشاست. باید از تهیه‌کنندگان و مترجمان آن سپاس‌گزار باشیم.

📎https://bit.ly/CoronaIran

@AbbasAkhoundi
2024/10/01 13:41:51
Back to Top
HTML Embed Code: