Telegram Web Link
میمند کرمان
روستای میمند در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک استان کرمان واقع شده است. این روستا یکی از سکونتگاه‌های صخره‌ای جهان و نوزدهمین اثر جهانی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است؛ عده‌ای معتقدند میمند به معنی میمنت و مبارکی است. از آثار بسیار قدیمی این روستا می‌توان به خانه‌های صخره‌ای پراکنده، معبد، قلعه و برج‌های مختلف که مربوط به هزاران سال است، اشاره کرد.
سفال‌های کشف شده در این منطقه ثابت کرده است. قدمت این سفال‌ها به دوره اشکانی، ساسانی و دوره اسلامی برمی‌گردد؛ این روستا متعلق به قرون دوم و سوم میلادی است؛ در زمان اشکانیان در بخش جنوبی کرمان قبایل کوچ نشین به مناطق مختلف کوچ می‌کردند، اما آن دسته از قبایلی که جابه‌جا نشده بودند؛ در اواخر دوره اشکانیان و اوایل دوره ساسانیان منطقه خوش آب و هوایی را برای سکونت انتخاب کردند و در دل کوه‌ها خانه‌هایی را برای سکونت ساختند؛ علاوه بر نظریه‌های فوق بسیاری از کارشناسان پیشینه این روستا را بین ۸ تا ۱۲ هزار سال می‌دانند؛ نقوش سنگ نگاره موجود در منطقه که قدمت آن را به ۱۲ هزار سال پیش نسبت می‌دهند، یکی از شواهد این کارشناسان است.
مهم‌ترین شاخصه این روستای باستانی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، مسکونی بودن واحدهای صخره‌ای میمند است. بر خلاف دیگر مکان‌ها که افراد برای ساخت کاشانه خود سنگ بر روی سنگ قرار می‌دهند؛ در این روستای شگفت‌انگیز با برداشتن و کنده کاری سنگ‌ها خانه‌ها بنا شده‌اند. اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که سقف هر خانه حیاط خانه دیگر است و کوچه یا پیاده رو معنای چندانی ندارد.
در این روستای صخره‌ای ۴۰۰ خانه در دو تا پنج طبقه بر روی یکدیگر قرار گرفته‌اند که با نام کیچه شناخته می‌شوند. این تعداد کیچه دارای دو هزار و پانصد اتاق است. برای ورود به کیچه ها باید از دالانی روباز که در دل کوه حفر شده است گذر کرد. این کیچه ها دارای درب‌های کوتاهی هستند که برای داخل شدن از آنها باید کمی سر خود را خم کنید؛ از نمای بیرونی، کیچه‌ها اندازه‌های متفاوتی دارند اما مساحتشان از نود متر مربع بیشتر نیست. در دیواره اتاق‌ها طاقچه‌هایی کنده شده است که محل قرارگیری ظروف، رختخواب و یا چراغ است.
@CHTNiran
@zoroaster33
قلعه بالا در سمنان،روستای نامزد ثبت جهانی
روستای قلعه بالا ۲۴ کیلومتر با روستای بیارجمند فاصله دارد و در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شاهرود قرار گرفته است؛ گفته شده در زمان گذشته گروهی از فرقه اسماعیلیان تحت فرمان حسن صباح به غاری در کوه‌های جنوب این روستا به نام ملاحدین پناه آوردند و امروزه در میان بومیان منطقه به ملحدو شهرت یافته است؛ قلعه بالا به دلیل قرارگیری در کوه پایه‌های سمنان، از معماری پله کانی زیبایی برخوردار شده و بام خانه‌های طبقات زیرین حیاط خانه‌های بالاسرشان را شکل می‌دهند؛ به علاوه بافت کرم رنگ خانه‌ها به علت استفاده از کاهگل، جلوه‌ای منحصر به فرد و یکدست به قلعه بالا بخشیده و با کویر اطرافش عجین شده است؛ ارتفاع بلندتر قلعه بالا از روستاهای همجوارش، به نگین سبز توران شهرت دارد.
از جاذبه‌های گردشگری قلعه بالا پارک ملی توران، مشهور به دروازه حیات وحش توران است و می‌توان آن را به عنوان آفریقای ایران یاد کرد، چرا که در مساحتی نزدیک به ۱۴۷۰۰۰۰ هکتار، هزاران گونه جانوری از جمله پرندگان، پستانداران، خزندگان و دوزیستان را در خود جای داده است. این منطقه پس از پارک ملی سِرِنگِتی در کشور تانزانیا، بزرگترین زیستگاه حیوان‌ها به شمار می‌رود و از معروف ترین جانوران این منطقه می‌توان به آهو ایرانی، گورخر ایرانی، یوزپلنگ آسیایی، سیاه گوش، گربه پالاس، گربه شنی، گربه دشتی اشاره کرد؛ همچنین در نزدیکی قلعه بالا دشت‌های علی انگر و دلبر قرار گرفته‌اند که از پارک‌های منطقه حفاظت شده خارتون به شمار می‌روند.
چشمه‌های جوشانی از دل زمین‌های کویری قلعه بالا بیرون زده‌اند و از جمله می‌توان به هوژده، عنابو، دلبر اشاره کرد که جلوه بی نظیری را در کنار منطقه کویری به تصویر می‌کشند؛ از زیباترین جلوه‌های این روستا زیبا سرود و نغمه‌های خاص منطقه است که در میان مراسم ازدواج و جشن‌های محلی آنها خوانده می‌شود. قالی‌بافی، سوزن دوزی و تنه‌بافی نمونه‌ای از هنر دستان بومیان قلعه بالا هستند. پرورش کرم ابریشم و ساخت نخ‌های ابریشمی از دیر صنایع قلعه بالا به شمار می‌رود.
@CHTNiran
@zoroaster33
کندلوس مازندران،روستای نامزد ثبت جهانی
کندلوس نام روستایی بسیار زیبا و ییلاقی در استان مازندران است؛ این روستا در دامنه رشته‌کوه‌های البرز قرار دارد و به راحتی می‌توان رد پای تمدن قبل از میلاد مسیح، تمدن ایران پیش از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را پیدا کرد؛ بخشی دیگر از حکایت تاریخی این روستا به دوره قاجار برمی‌گردد که در سال ۱۲۹۲ هجری ناصرالدین شاه قاجار چندروزی را در محلی نزدیک روستا که «تنگه میخساز» نام دارد سپری کرده و در خاطرات سفرش از محل اقامت خود سخن گفته است؛ جالب است بدانید کمال‌الملک هم همراه وی بوده که این نقاش مشهور روستای کندلوس را در یک تابلوی تماشایی و مسحورکننده به تصویر می‌کشد و امروزه این تابلو نقاشی در کاخ صاحبقرانیه تهران قرار دارد.
روستا کندلوس از دو بافت با ارزش و معمولی تشکیل شده که ساخت و سازهای جدید و امروزی در بافت باارزش ممنوع است بافت بخش توریستی کندلوس دارای معابری سنگفرش و خانه‌هایی با نمای کاه‌گل، پنجره‌های سنتی و سقف لتی است؛ شغل اصلی مردم این منطقه، کشاورزی و دامداری است. هرچند، برخی افراد نیز به صورت تخصصی در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی فعالیت دارند.
موزه کندلوس نخستین موزه روستایی جهان است و یکی از غنی‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی خاورمیانه است؛ این موزه در دو طبقه و با محوریت آثار بومی و منطقه‌ای ساخته شده‌است و از کتاب‌های خطی بسیار قدیمی گرفته تا انواع ابزارآلات کهن، اشیای قدیمی و لباس‌های محلی را می‌توان در آن مشاهده کرد.
همچنین این روستا یک حمام خزینه‌ای قدیمی دارد که به دوره قاجار منسوب است؛ در ۵ کیلومتری روستای کندلوس، آبشاری ۱۰ متری قرار دارد که توسط جنگل احاطه شده‌است. در این آبشار، آب از فراز دماغه کوه بیرون آمده و به صورت قطرات ریز آب همانند باران به پایین می‌ریزد و منظره رؤیایی را ایجاد می‌کند.
@CHTNiran
@zoroaster33
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اورمزد ، از ماه آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۲۵ آبان ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۵ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

15.11.2024

🌷🌷

🔹اورمَزد:

- اورمزد نام نخستین روز از هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان است.

- اورمزد یا «هُرمزد» ویژگی وفروزه خداوندی در دین مزدیسنا و پیام زرتشت است.

اهورامزدا، خداوند جان و خرد، به چمار «دانایی وآگاهی بیکران هستی مند» است.

- در بینش زرتشت، اهورامزدا سرآغاز و سرانجام هستی می باشد.

برگردان هر بخش از این واژه:
اهو= هستی
اهورا= هستی دار، هستی مند
مَز= بیکران، دامنه دار
دا= دانایی، آگاهی

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
بکوشيد تا رنجها کم کنيد
دل غمگنان شاد و بي غم کنيد
که گيتي فراوان نماند به کس
بي آزاري و داد جوييد و بس
به يزدان پناهيد و فرمان کنيد
روان را به مهرش گروگان کنيد
مجوييد آزار همسايگان
هم آن بزرگان و پرمايگان
برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33
#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:

بین افسانه ققنوس و سرگذشت ایران تشابهی می توان دید. ایران نیز بارها به مانند آن مرغ در آتش سوخته و باز از خاکستر خویش زاییده شده است .

@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣
#جلال_خالقی_مطلق :

سال هایی که با بررسی و ویرایش شاهنامه سپری شد برای من سال های شیرینی هم بود. این کار چنان شادی و لذتی داشت که می پنداشتم نوشداروی من است.

@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
اولین تصاویر از لحظه کشف اسکلت در چشمه‌علی
به گفته سرپرست گروه کاوش معماری دوره سوم سیلک در تپه هفت هزار ساله چشمه علی کشف شده است.
دوره موسوم به سیلک ۳ به ۴۳۰۰ سال قبل از میلاد مربوط می شود.
@CHTNiran
@zoroaster33
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز وهمن ، از ماه آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه : ۲۶ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۶ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

16.11.2024

🌷🌷

🔹وَهمَن:

- دومین روز از هر ماه سی روزه در گاه شماری ترادادی زرتشتیان، وهمن نام دارد.

- وهمن یا وهومن دو بخشی است. «وُهو» به چمار(معنی) نیک و خوب و «مَنَه» از بُن «من» به چمار اندیشیدن، شناختن و فهمیدن است.

- روز وهمن، نخستین روز «نبُر» در هر ماه، در گاه شمار ویژه زرتشتیان است. در چنین روزی از !کشتار جانوران و خوردن خوراک گوشت‌دار پرهیز می‌کنند.

- وهمن امشاسپند در جایگاه مادی خود، از چارپایان سودمند نگهداری می کند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
خرد دارد ای پیر بسیار نام
رساند خرد پادشا را به کام
یکی مهر خوانند و دیگر وفا
خرد دور شد درد ماند و جفا
زبان‌آوری راستی خواندش
بلنداختری زیرکی داندش
گهی بردبار و گهی رازدار
که باشد سخن نزد او پایدار
پراگنده اینست نام خرد
از اندازه‌ها نام او بگذرد
تو چیزی مدان کز خرد برترست
خرد بر همه نیکویها سرست
برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33
‍ ⁠⁣بیست و ششم آبان‌ سالروز درگذشت ابراهیم پورداود
پورداود هرچه نوشته و آنچه سخن گفته است در زمینۀ فرهنگ و تمدن ایران باستان است که به آن پای‌بند است. این یکی از برجستگی‌های زندگی اوست که از حدّ خود پای فراتر نمی‌گذارد و به همان بسنده می‌کند که می‌داند.
آثار و تحقیقات اساسی و مهم پورداود را در سه قسمت باید خلاصه کرد: یکی ترجمۀ اوستاست که در نُه جلد به نام‌های گات‌ها، یشت‌ها، خرده اوستا، یسنا، یادداشت‌های گاتاها، ویسپرد نشر شده است. دیگر بررسی‌ها و پژوهش‌هایی است که دربارۀ کلمات و تعابیر و اصطلاحات و اعلام اوستا مبتنی بر آثار باستان‌شناسی و متون تاریخی و کتب خارجی مدوّن ساخته و آنها گواه وسعت اطلاعات و نشان‌دهندۀ طریقۀ او در تحقیقات باستانی است. سه‌دیگر مقالاتی است که دربارۀ گیاهان و جانوران و جنگ‌افزارها و سابقۀ استعمال و رواج آنها در ایران باستان و کلمات ساختگی عصر فرهنگستان دارد، یا مقدمه‌هایی که بر کتب دیگران مربوط به تحقیقات ایرانی نوشت و در سه کتاب فرهنگ ایران باستان و هرمزدنامه و آناهیتا انتشار داد.روانشان به مینو شاد.
@AfsharFoundation
@zoroaster33
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
لحظه اعطای لوح ثبت جهانی روستای اصفهک
@CHTNiran
@zoroaster33
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اَردیبهشت ، از ماه آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه : ۲۷ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی


۱۷ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

17.11.2024

🌷🌷

🔹اَردیبهشت:
- در گاه شماری ترادادی زرتشتی روز سوم در هرماه سی روزه، اَردی بهشت نام دارد.

- اردیبهشت دگرگون یافته‌ واژه اوستایی «اَشَه وَهیشتَه» در زبان اوستایی است که «اشا» به «اَرد» و «وَهیشتا» به «بهشت» در گویش پارسی دگرگون شده که به چمار «بهترین راستی‌» است.

- اشا، هنجاری است که نظام جهان هستی بر پایه‌ی آن پدید آمده و آنرا به‌ سوی پیشرفت و پویایی پیش می برد.

- در خُرده‌ اوستا، اردیبهشت امشاسپند به چَمار «بهترین پاکی و راستی» است که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (هنجار درست هستی) است.

- اردیبهشت درجهان مادی، نگهبانی از آتش را بر دوش دارد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
ز نیرو بود مرد را راستی
ز سستی دروغ آید وکاستی
ز دانش چوجان تو را مایه نیست
به از خامشی هیچ پیرایه نیست
چو بردانش خویش مهرآوری
خرد را ز تو بگسلد داوری
برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33
2024/11/19 23:19:51
Back to Top
HTML Embed Code: