Telegram Web Link
Forwarded from سفرنگار
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
بندر کنگ در #هرمزگان از جمله بنادر قدیمی و تاریخی ایران است که در آن کشتی‌ها ملاقاتی باشکوه با یکدیگر دارند.
بندر تاریخی کنگ دارای قدمتی بیش از ۳۰۰۰ سال است و بر اساس متون تاریخی، هسته این شهر در طول این دوران پنج بار تغییر مکان داده و آنچه امروز کنگ نامیده می‌شود با قدمتی بیش از ۴۰۰ سال دارای بافتی سالم، پویا، سرزنده و ارزشمند بوده و زندگی در آن جریان دارد.
جالب است که بدانید این بندر زمانی قلب تجارت در کشور ما بوده و تجار مختلف خارجی در این بندر خانه‌های خود را با سنگ و گچ بنا می‌کردند. در بالای هر خانه نیز یک بادگیر وجود داشته. هنوز هم بعضی از خانه‌های قدیمی که در یکی از محله‌های بسیار تاریخی با وسعت ۵۸ هکتار وجود داشتند، پابرجا بوده و می‌توانید آن‌ها را از نزدیک مشاهده کنید. تماشای معماری قدیمی این منطقه می‌تواند شما را به وجد آورد.
نان فطیر، حواری، نان حلقه‌ای، نان کلوکی، زلیبی، پکاره، نان ستپوری یا نان هراتا، هریسه، کلمبا و گوبولی همگی از جاذبه‌های خوراکی و غذاهای بی‌نظیر منطقه بندر کنگ هستند.

📸@aa_salehi_dji

سفرنگار
@safarnegar
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز مانتره سپند ، از ماهِ اردیبهشت
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۲۸ اردیبهشت ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۷ می۲۰۲۴ ترسایی

17.05.2024

🌷🌷🌷

🔹مانترَه‌سپند:
- بیست و نهمین روز  هرماه، در گاهشمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان، "مانتره‌سپند" نام‌دارد.

- واژه مانتره سپند از دو بخش پدید آمده است؛ نخست "مانتره" یا "مَنتره" به چَمار(معنی) سخن اندیشه برانگیز و بخش دیگر آن "سپَند" به چمار وَرجاوند و مقدس.

- این واژه در اوستا به ریخت «مانترَسپِنتَه» آمده است که درگویش پهلوی یا پارسی میانه «مَهرَسپنت» و در گویش پارسی امروزی به گونه «ماراسپند» و «مانترسپند» در آمده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
Forwarded from راستی
‍ خیام فرزانه ی نامدار خراسان بزرگ گاهدادی
یا
خیمه ساز اندیشه های ناب ایران نیاکانی

بیست هشت اردیبهشت ماه روزبزرگذاشت
فرزانه ی بزرگ فرهنگی واندیشیدگی و خیمه ساز،اندیشه های بزرگترجهان آریایی واهورایی اندیشمند فرزانه ی ایرانشهربزرگ گاهدادی در روزگار مرگ باورهاواندیشه های نیکانی ،دانشمند برجسته و نامور نیشابوری
که جهانشاهی فرهنگی واندیشیدگی ایرانی وامدار اوست فرخنده وخجسته وایدون وهمایون بادا
فردوسی بزرگ فرزانه فرزانگی وسخنور یکتای زبان پارسی
خیام فرزانه ی خردمند وخردگرایی خردناب ایرانی وجهانگرای شادی ساز جهانشاهی فرهنگ ایران‌شهری
سهروردی بزرگ حکمت خسروانی وزنده گر
اندیشیدگی مینویی اهورایی جاودانه ایرانشهربزرگ نیاکانی
در ساختار سازی جهانشاهی وشاهنشاهی پهناور وگسترده فرهنک ناب ایرانی بیشترین کوشایی فراوانی داشته که بر فراز آسمان ایران فرهنگی می درخشند
[عُمَر_خَیّام_نیشابوری (نام کامل: غیاث‌الدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خَیّام نیشابوری) (زادهٔ ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ درنیشابور - درگذشتهٔ ۱۲ آذر ۵۱۰ در نیشابور) که خیامی وخیام نیشابوری   هم نامیده شده‌است، همه‌چیزدان، فیلسوف، ریاضی‌دان،ستاره‌شناس و رباعی‌سرای پارسی  در دورهٔ سلجوقی است.  لقبش «حجّةالحق» بوده‌است، ولی آوازهٔ وی بیشتر با انگیزه نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. ، ادوارد فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی برگردانده است که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب زمین شده‌است.
برجسته‌ترین کارهای وی را می‌توان سر و سامان دادن و سرپرستی محاسبات گاه‌شماری ایران در زمان وزارت خواجه نظام‌الملک، که در دورهٔ پادشاهی ملک‌شاه سلجوقی (۴۲۶–۴۹۰ هجری قمری) بود، دانست؛ محاسبات منسوب به خیام در این زمینه، هنوز معتبر است
در اوایل دوران زندگی خیام، ابن سینا و ابوریحان بیرونی به پایانِ عمر خود رسیده بودند. نظامی عروضی سمرقندی او را «حجة الحق» و ابوالفضل بیهقی «امام عصر خود» لقب داده‌اند. از خیام به عنوان جانشین ابن‌سینا و استاد بی‌بدیلِ فلسفه طبیعی (مادی) ریاضیات، منطق ومتافیزیک یاد می‌کنند.]

بزرگداشت سوشیانت های ایرانی وآریایی
بزرگداشت خردناب ایرانشهربزرگ است،
خیام فرزانه ی نامدار نیشابوری سوشیانت جاودانگی ایران است

روانش جاویدان بادا

ایرانشهربزرگ آریایی آرمان ماست

حسن راستی
#بخش_دوم

📜🕯️🖋️اشکانیان و هویت ایرانی

در ادامه مباحث مرتبط با شکل گیری پادشاهی اشکانی و نیز «نخستین نسل شاهان اشکانی و پیوند آن با هویت ایرانی برخی بنیانهای هویت زای تاریخی که دارای آبشخور و ریشه های هخامنشی هستند را مورد بررسی قرار خواهیم داد به عنوان نمونه در مسئله سکه های اشکانی میتوان به نقش هخامنشی کماندار، نوشته های آرامی، سرپوش هخامنشی «باشلق» و لقب هخامنشی «کرنی» در سکه های دو پادشاه نخستین اشکانی اشاره کرد «کرنی» در دوره هخامنشی بر بلندپایگان نظامی اطلاق میشد.

با استفاده از لقب «کرنی»در سکه های ارشک یکم که میشود آن را معادل «اوتوکراتور» در معنای مرسوم خودمختار یا سردار برگزیده سلوکی دانست وی تمایل خود را به استفاده از یک عنوان هخامنشی و فاصله گرفتن از طرحهای سلوکی آشکار میکند تلاش اشکانیان در برساختن تبار هخامنشی را نیز میتوان از جمله پیوندهای اشکانیان با سنت های هخامنشی به شمار آورد. آنان خود را از اعقاب اردشیر دوم هخامنشی میدانستند که پیش از رسیدن به پادشاهی لقب «آرساکس» داشت.

همچنین باید به داستان هفت توطه گری که علیه ساتراپ سلوکی پارت شورش کردند اشاره کرد. این داستان آشکارا داستان داریوش و همدستان وی را در شورش علیه بردیای دروغین تداعی میکند در اینجا نیز ارشک با شش تن دیگر از جمله برادر و پنج همدست خویش بر ساتراپ سلوکی پارت شوریده و وی را از پای در می آورد به نظر میرسد این داستانها در آینده و به احتمال در دوران پادشاهی مهرداد یکم و یا دوم برساخته شده اند. با اینکه ماهیت داستانی این روایت آشکار است اما تلاشهای اشکانیان در سامان دادن به پایه های ایدئولوژیک شهریاری خویش را به درستی نشان میدهد مسئله دیگر به داستان ارشک یکم و اشارات منابع به سابقه راهزنی وی بر میگردد.

این داستان با سنت های کهن مردم ایران که تمایل داشتند طبقه شاهان را از یک منشاء آغازین پست قلمداد کنند در ارتباط نزدیک است چنین داستانهایی درباره کورش هخامنشی و ساسان جد اعلای ساسانیان نیز روایت شده است.

همچنین بایستی به سیاست اشکانیان نخستین در معرفی «پارت» به عنوان موطن خود به عنوان یک اقدام هویت بخش اشاره کرد  این اقدام از آن جهت حائز اهمیت بود که سرزمین پارت (پرثوه هخامنشی) نخستین سرزمین مهم و شناخته شده ای بود که به دست اشکانیان گشوده شد. در آینده گذشته از پذیرش پارت به عنوان سرزمین مادری گزینش زبان پارتی  به عنوان زبان دیوانی و سلطنتی و دست کشیدن از زبان به احتمال «پرنی» از دیگر اقدامات هویت زای اشکانیان محسوب می شود.

#منبع :اشکانیان و هویت ایرانی مؤلفه های هویت ایرانی در دورۀ اشکانی

فرشید نادری


🆔
@conference_iranvich🔥
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اَنارام ، از ماهِ اردیبهشت
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۲۹ اردیبهشت ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی



۱۸ می ۲۰۲۴ ترسایی

18.05.2024

🌷🌷🌷

🔷 اَنارام
- روز پایانی هرماه در گاهشمار سی روزه و ترادادی زرتشتیان انارام نامیده می شود.

- انارام به چَمار(:معنی) «روشنایی بی پایان» است که در اوستا به ریخت «اَنَغرَه رَاُوچَه» آمده است.
.
- کسانی که با اندیشه، گفتار و کردار نیک زندگی کرده، با دروغ و ناپاکی مبارزه می‌کنند. در باور ترادادی نیاکانی، سرانجام روان آنان به سرای نور و سُرود رهسپار می شوند که سرشار از خرسندی و شادمانی است. این سرا، همان خانه‌ی واپسین  بوده که جایگاه روشنایی و فروغ بی‌پایان است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
نخ ریسی وسنگ نگاره ایی۲۸۰۰ ساله از (شوش)...
🖊️📚
در این اثر هنری زیبا زنی ایلامی به تصویر کشیده شده است ، تصویر این زن با جزئیات و ظرافت نگاشته شده است او به زیبایی موهایش را آراسته ، روی چهار پایه ای نشسته و در حال نخ ریسی می باشد ، رو به رویش بر روی میز غذا گذاشته شده است که کاملا مشخص است آن غذا ماهی است، ندیمه ی این زن پشت او ایستاده و او را باد می زند .

🔹این سنگ نگاره تاریخی که گویا کاربرد تزئینی و یادبود داشته، از سنگ بیتومین در ابعاد 930 در 130 میلی متر ساخته شده است.

🔹دوران تاریخی : سنگ نگاره ی زن و ندیمه متعلق به تمدن ایلامیان می باشد.

🔹کاشف : ژاک دو مورگان باستان شناس و محقق فرانسوی تبار .

🔹محل کشف : شهر شوش(استان خوزستان)

محل نگهداری : هم اکنون این سنگ نگاره ی کهن در موزه ی لوور پاریس نگهداری می شود و در معرض دید عموم قرار دارد.

💎
🆔 @maneshparsi
#جلال_خالقی_مطلق:
شاهنامه کتاب نیست، کتابخانه است

شاهنامه یک کتاب نیست بلکه یک کتابخانه است.

اگر بپرسند از شاهنامه چه می توان آموخت پاسخ من این است که بی اغراق از هر صفحه از شاهنامه می توان نکته ای آموخت. از شاهنامه تاریخ و فرهنگ باستانی را آموخته اند. از شاهنامه آداب و رسوم و آیینهای نیاکان ما را آموخته اند .از شاهنامه ادبیات باستان ما را آموخته اند. از شاهنامه شاعری آموخته اند. از شاهنامه اخلاق نیکو آموخته اند. از شاهنامه کشورداری آموخته اند. از شاهنامه هویت تاریخی ،فرهنگی و ملی ایرانیان را آموخته اند و از شاهنامه زبان فارسی را آموخته اند. امروز اهمیت زبان فارسی در کنار اهمیت هویت تاریخی، فرهنگی و ملی مهمترین آموزه ی این کتاب است و این دو آموزه از یکدیگر جدا نیستند.

💎
🆔 @maneshparsi
بنیادهای دین زرتشت


بنیاد دین زرتشت بر هفت پایه استوار است:

۱- یگانه بودن اهورامزدا (:دانایی وآگاهی بیکران)

۲- پیام آوری اشوزرتشت

۳- همسویی با«اَشا» به چِم(:معنی) پیروی از اندیشه نیک، گفتاردرست و کردارسازنده

۴- آزادی در گزینش راه زندگی(خوراک، پوشاک، جای زندگی، پیشه، دین، زبان، فرهنگ و... )

۵- پاداش کار نیک و پاد افراه کارزشت(کنش و واکنش)

۶- جاودانی روان،

۷- رستاخیز

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
زرتشت و مزدیسنان pinned «درود بر همراهان ِ درگاه(:کانال) زرتشت ومزدیسنان برای اینکه با بینش زرتشت وباور زرتشتیان آشنا شوید، نخست برای هموندی با این درگاه، کادر VIEW CHANNEL را که در پایین آمده، ضربه بزنید. سپس مهرورزی کنید لینک ونشانی این درگاه را برای دوستان وخواستاران دیگر «فوروارد»…»
☆ احكام در دين زرتشت ☆

کورش نیکنام
احکام، جمع حکم بوده که در گویش پارسی به گونه "دستور" آمده است.
برخی ازدستورهایی که هر مرتو (:انسان) بایستی در زندگی داشته باشد یا برگرفته از "قوانین مدنی" است که درهرکشور با نگرش های فرهنگی، تیره ای(:قومی) ودینی مرتوگان (:مردم) وبایاری نمایندگان در مجلس فراهم گشته که بیگمان همه باید دادپذیر (:قانون مدار) باشند تا هنجار همگانی پایدار بماند و بی هنجاری گسترش نیابد.
یا دستورها (:احکامی) است که برای تندرستی، توانایی، شادابی، نیرومندی وبالندگی مرتو نیازاست که بهتر است، دانش وخرد همگانی درهرهنگام باپژوهشی نیکوتر، سفارش های مورد نیاز بر پایه دانش را آگهی دهد. تا جان مایه زندگی در راستای خواسته اهورامزدا (:دانایی وآگاهی) باشد.

اشوزرتشت در سروده های خود، گات ها به دستورها (:احکام) اشاره ای نداشته است. بینش زرتشت؛ چگونگی گزینش خوراک، خوردن وآشامیدن، جامه پوشیدن، شستن تن وبدن،  پاکیزگی دست و پا، گوش ودندان، الگوی سر بریدن حیوان وپرندگان ومانند اینها را به دانش زمان وگزینش خرد دانایان درهر رشته واگذار کرده است.
هنگامی که بینش زرتشت شیوه دانایی و خردمندی را به مرتو سفارش می کند شایسته است تا دانش بهداشت، دانش پیشگیری و درمان، دانش پاسداشت زاستار (:طبیعت)، دادگستری، دارایی (:اقتصاد)، روانشناسی، هازمان شناسی و دانش های دیگر، پاسخگوی نیازهای مرتو ومرتوگان باشد.

در ایران باستان شیوه های گوناگونی از دستورها (:احکام) در هر دوره با دانش وآگاهی مرتوگان آن روزگار پدیدار شده اند ودر نسک (:کتاب) هایی مانند "وندیداد" با دبیره (:خط) اوستایی به یادگار مانده اند که هریک به هنگام خود کاربرد خوبی داشته اند ولی با پیشرفت پیوسته دانش، اینگونه دستورها (:احکام)، ارزش خود را از دست داده است. بیگمان بسیاری از دستورهای به یادگار مانده در نسک های وندیداد وبرخی از نوشته های پهلوی نیز با اندیشه زرتشت هم خوانی ندارد!

آشکار است که هرروز، هرگاه و هرگام دانشمندان رشته های گوناگون، سفارش تازه ای را پیشنهاد می کنند که اگر پیروی نگردد ناهنجاری همگانی را در پی خواهد داشت.
بدین روی برای مرتو نیازی نیست تا به انگیزه یافتن پرسش های زندگی خویش، به سراغ نسک های دستور(:احکام) دینی برود بلکه برای رسیدن به زندگی بهتر با تندرستی وشادی، پیروی ازدانش گوناگون را از یاد نبرد. وآزادانه راه خویش را برگزیند.

زرتشت دربند ۹ ازهات ۳۰ گات ها سفارش می کند:
بهترین گفته ها را به گوش بشنوید،
با اندیشه ای ژرف بر آن بنگرید،
سپس هر مرد وزن ازشما،
راه خویش را آزادانه برگزیند...
در پرتو چنین بینشی، هرزرتشتی درشنیدن گفته ها و پذیرش سفارش های نگاشته شده درنوشته ها آزاد است.

  برکسی پوشیده نیست که دانش مرتوگانی (:بشری) در هرگاه فرآیند ساده ونیکوتری را بر جهانیان نمودار می سازد. مَرتوی خردمند بایستی هریک ازپیشنهاد های دانش گوناگون را پذیرا گردد تا آسیبی برزندگی خود ودیگران وارد نسازد.

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
Forwarded from سفرنگار
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تنگ بهرام چوبین یکی از جاهای دیدنی دره شهر #ایلام است که در ۱۲ کیلومتری دره‌شهر واقع شده و در سال‌های اخیر بیشتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است. این تنگ که در یک دره و در فضای بین دو صخره نزدیک به هم قرار گرفته، نوعی پایگاه نظامی و محل استقرار بهرام چوبین بوده است که هیچ وقت فتح‌ نشده

سفرنگار
@safarnegar
رونمایی از الواح هخامنشی

🔹۹ ماه پس از استرداد الواح هخامنشی از آمریکا به ایران، سرانجام تعدادی از این گل‌نبشته‌ها در موزهٔ ملی ایران رونمایی شد.

🔹مدیر موزه ملی ایران می‌گوید محتوای این الواح، شامل نامه‌ها، اسناد اداری، دست‌نوشته‌های یک کاتب، شاه و دربار، شخصیت‌های تاریخی، مهرهای بایگانی، کارگران، تولید، مسافران و ایزدان پارس است. این اسناد متعلق به دورهٔ داریوش بزرگ در ۵۰۹ سال پیش از میلاد است. 

🔹این الواح تا کنون در ۵ مرحله به ایران بازگردانده شده درحالی که هنوز حدود ۱۰ هزار قطعه از آن در آمریکا باقی مانده است.

         
💎
🆔 @maneshparsi
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اورمزد ، از ماه خورداد
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه : ۳۰ اردیبهشت ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی



۱۹ می ۲۰۲۴ ترسایی

19.05.2024

🌷🌷

🔹اورمَزد:

- اورمزد نام نخستین روز از هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان است.

- اورمزد یا «هُرمزد» ویژگی وفروزه خداوندی در دین مزدیسنا و پیام زرتشت است.

اهورامزدا، خداوند جان و خرد، به چمار «دانایی وآگاهی بیکران هستی مند» است.

- در بینش زرتشت، اهورامزدا سرآغاز و سرانجام هستی می باشد.

برگردان هر بخش از این واژه:
اهو= هستی
اهورا= هستی دار، هستی مند
مَز= بیکران، دامنه دار
دا= دانایی، آگاهی

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
Forwarded from اتچ بات
آتشکده آذرگُشنَسپ که به اشتباه به بنای تخت سلیمان شهرت یافته‌است، نام محوطهٔ تاریخی بزرگی در نزدیکی شهرستان تَکاب در استان آتروپادگان ، ارومیه و ۴۵ کیلومتری شمال خاوری این شهر میباشد،برای جلوگیری از تخریب این آتشکده در جریان یورش اعراب تازی به ایرانشهر اینجا را با داستان‌هایی از سلیمان تقدس بخشیدند تا مورد تخریب اعراب قرار نگیرد.آتشکدهٔ آذرگُشَسپ بزرگ‌ترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و پرستشگاه ایرانیان در قبل از ورود تازیان به ایران به‌شمار می‌رفت؛ در سال ۶۲۴ میلادی و در یورش هراکلیوس امپراتور روم‌ به ایران بخشی از آتشکده آذرگشنسب تخریب شد

آتشکده آذرگشنسب در نوشته‌های پهلوی شیچ خوانده شده، در شاهنامه چیچست به کار رفته و کهن‌تر از همهٔ این نبشته‌ها، در اوستا است که نام آن را چِئی‌چَست آمده است شوربختانه امروزه تمام این نام‌ها از بین رفته و این محل را به اشتباه تخت سلیمان می‌نامند.این شهر باستانی در دوره‌های گوناگون مکان زندگی اقوامی مانند مادها، هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان و ایلخانان بوده و در هریک از دوران‌ها، این محل در اوج قدرت و تمدن زمان مربوط به خود بوده‌است.با بر‌پایی شاهنشاهی ساسانی بدست شاهنشاه اردشیر بابکان در ایران و رواج آیین مزدیسنا، اوج شکوه و آبادانی این شهر هم آغاز گردید. ساختمان آتشکده آذرگشَنسب به‌عنوان نماد اقتدار آیین اَشو زرتشت باعث رشد و توسعه دوباره شهر گردید. این آتشکده ویژهٔ پادشاهان و وزیران بود و از جایگاه ارتشتاران نگهداری می‌کرد‌ و به‌عنوان نماد یکپارچگی ایران از احترام بالایی برخوردار بود به‌گونه‌ای که پس از مرگ پادشاهان، جانشینان شاهان از خاندان ساسانی با پای پیاده به این محل می‌آمدند و ضمن نیایش آیین مزدیسنا ، تاج شاهی را بر سر می‌نهادند برای همین آتشکده آذرگشنسب به‌عنوان مهم‌ترین نیایشگاه زرتشتیان مورد احترام حکومت ساسانی و مردم بود

در ایران باستان سه آتشکدهٔ اصلی و بزرگ وجود داشت که با سه طبقهٔ جامعهٔ اجتماعی ایران یعنی موبدان، کشاورزان و ارتشتاران پیوسته بود

آتش اَسورنان (موبدان)، آتشکده آذر فَرنَبَغ،در کاریان پارس

آتش واستریوشان (کشاورزان)، آتشکده آذر بُرزین‌مهر در کوه ریوند خراسان

آتش ارتشتاران (شاهان و وزیران)، آتشکده آذرگُشنَسپ در تکاب ارومیه

فردوسی بزرگ در شاهنامه آتش‌پرست نامیدن مَزدَیَسنان را کار نادرستی می‌پندارد و میگوید؛

به یک هفته بر پیشِ یزدان بُدند
مپندار که آتش پرستان بُدند
به یک ماه در آذرآبادگان
ببودند شاهان و آزادگان

درود بر تو ای آتش ای برترین آفریده سزاوار ستایش اهورامزدا
https://www.tg-me.com/newswz
Forwarded from World Zoroastrian NEWS
نبرد جلولا


🔻اعراب در سال ۱۵ هجری وارد مدائن شدند.ایرانیان آنجا را تخلیه نموده به طرف جلولا عقب نشینی کردند جلولا شهری درنزدیکی خانقین بود و امروزه به افتخار سعدوقاص سردار فاتح عرب آن را سعدیه میگویند. ایرانیان بدور شهر جلولا خندقی احداث کردند و " مهران رازی را به سپه سالاری لشکر برگزیده‌و از یزدگرد کمک خواستند ، اوهم سپاه و مالی کافی در اختیار آنها گذاشت.دراین جنگ سردار سپاه عربها شم برادر زاده سعد بود. عده سپاهیان زیر فرمان وی را دوازده هزار نفر نوشته اند، چون فرمانده سپاه عرب در مداین شنید که ایرانیان در جلولا آماده پیکار شده اند از عمر دستورخواست .عمر هم فرمان داد که به دشمن مجال حمله ندهد، این جنگ ۸۰ روز ادامه داشت و سرانجام منجر به شکست ایرانیان شد نوشته اند در این نبرد هم باد مخالفی بر علیه سپاه وزیدن گرفت و کمک مؤثری به پیروزی دشمن نمود. در این جنگ غنایم زیادی بدست اعراب افتاد علاوه بر ۳۰میلیون درهم. بهر نفر ۹ اسب رسید ،بااحتساب اینکه عدد اعراب۱۲هزارنفربود ،حدودصدوهشت تا صدوده هزار اسب به غنیمت برده شد، با توجه به اینکه اسب
در آن روزگار رل مهمی در زندگی مردم بخصوص در قشون داشته و مهمترین وسایل نیرو بر آن عصر بوده است. این امر فاجعه ای
عظیم برای سپاه ایران بود. علاوه بر این عده زیادی از زنان و کودکان ایرانی به اسارت
اعراب در آمدند چنانکه عمر پس از مشاهده اسرا مکرر میگفت از فرزندان این زنان که در جلولا اسیر شده اند بخدا پناه میبرم)
پس از این فتح عمر برای اینکه به اوضاع داخلی سرو سامانی‌بدهد. فرمان داد که دامنه فتوحات بطور موقت قطع شود ، اما اقدام خود سرانه شخصی بنام "علا "که حاکم بحرین بود و برای نا مجوئی به سپاهیان ایران حمله نموده و شکست خورده بود. عمر را ناچار کرد عده ای در حدود ۱۲ هزار نفر بیاری علاء بفرستد این
عده را شخصی بنام ) "عتبه "رهبری میکرد عتبه توانست اهواز را تصرف نماید و موقعیت اعراب را تقویت کند چندی قبل از این
واقعه یزدگرد به اتفاق هرمزان در حلوان بسوی استخر و به قولی قم و کاشان گریخته بود.


📚منبع:کتاب فتح الفتوح: آخرین نبرد ایران و عرب در نهاوند
به نام خداوند خورشید و ماه
که دل را به نامش خرد داد راه
خداوند هستی و هم راستی
نخواهد ز تو کژی و کاستی
خداوند بهرام و کیوان و شید
از اویم نوید و بدویم امید
ستودن مر او را ندانم همی
از اندیشه جان برفشانم همی
از او گشت پیدا مکان و زمان
پی مور بر هستی او نشان
ز گردنده خورشید تا تیره خاک
دگر باد و آتش همان آب پاک
به هستی یزدان گواهی دهند
روان ترا آشنایی دهند
Forwarded from World Zoroastrian NEWS
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔥معبد آناهيتا🔥
اينجا معبد آناهيتا ايزد بانوى آبهاست.
واقع در كنگاور استان كرمانشاه. دومين سازه سنگى باستانى از لحاظ قدمت و وسعت پس از تخت جمشيد!
معبدى عظيم با قدمت هزاران سال در كنار مسير شاهى هگمتانه به بابل و ميانرودان.
سيف الله كامبخش قدمت آن را هخامنشى دانسته هرچند رومن گريشمن معتقد است قدمت اشكانى دارد و مسعود آذرنوش آن را كاخ خسرو ميداند با قدمت ساسانى.
احتمالا حتى نامش به گوشتان نخورده و حق هم داريد چرا كه متاسفانه بسيار كم بدان پرداخته شده است.
سبك ساخت همچون تخت جمشيد است بر بلندى با پلكان سنگى ورودى دو طرفه و ستونهاى فراوان.
بسيار ديدنيست مملو از حسهاى غريب ! ستونها ، پايه ستونها و سنگهاى اصلى معبد در سرتاسر مجموعه به چشم ميخورند
https://www.tg-me.com/newswz
Forwarded from سفرنگار
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#چابهار ، تالاب صورتی لیپار 🦩😍 همینقدر بکر و زیبا.
“نمک متبلور، رنگدانه های طبیعی و جلبک های میکروسکوپی باعث وجود این رنگ
زیبای دریاچه میشن

سفرنگار
@safarnegar
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز وهمن ، از ماه خورداد
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
دوشنبه‌ : ۳۱ اردیبهشت ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی



۲۰  می ۲۰۲۴ ترسایی

20.05.2024

🌷🌷

🔹وَهمَن:

- دومین روز از هر ماه سی روزه در گاه شماری ترادادی زرتشتیان، وهمن نام دارد.

- وهمن یا وهومن دو بخشی است. «وُهو» به چمار(معنی) نیک و خوب و «مَنَه» از بُن «من» به چمار اندیشیدن، شناختن و فهمیدن است.

- روز وهمن، نخستین روز «نبُر» در هر ماه، در گاه شمار ویژه زرتشتیان است. در چنین روزی از !کشتار جانوران و خوردن خوراک گوشت‌دار پرهیز می‌کنند.

- وهمن امشاسپند در جایگاه مادی خود، از چارپایان سودمند نگهداری می کند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
خرد بهتر از هر چه ایزد بداد
ستایش خرد را به از راه داد
خرد رهنمای و خرد دلگشای
خرد دست گیرد به هر دو سرای
از او شادمانی و ز اویت غمی است
و ز اویت فزونی و ز اویت کمی است
خرد تیره و مرد روشن روان
نباشد همی شادمان یک زمان
چه گفت آن خردمند مرد خرد
که دانا ز گفتار او بر خورد
کسی کو خرد را ندارد ز پیش
دلش گردد از کردهٔ خویش ریش
هشیوار دیوانه خواند ورا
همان خویش بیگانه داند ورا
از اویی به هر دو سرای ارجمند
گسسته خرد پای دارد به بند
خرد چشم جان است چون بنگری
تو بی‌چشم شادان جهان نسپری
نخست آفرینش خرد را شناس
نگهبان جان است و آن سه پاس
سه پاس تو چشم است و گوش و زبان
کز این سه رسد نیک و بد بی‌گمان
2024/11/19 20:50:28
Back to Top
HTML Embed Code: