Telegram Web Link
Forwarded from Negin Mossaz
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
🔴 نبرد ایران و روم

💥در این کلیپ، تاکتیک بی نظیر ساسانیان را نشان می دهد که چگونه لژیونر قدرتمند رومیان را در یک غافلگیری نابود کردند.

در این کلیپ، همچنین ، به خوبی انواع سواره نظام های ساسانی و وظایف آنان در جنگ را نشان می دهد.
این سواره نظام شامل:
سوارنظام سبک اسلحه که وظیفه پرتاب تیر را بر عهده داشتند، و معمولا در جنگ رود ررو شرکت نمیکردند.

سواره نظام نیمه سنگین با زره سبک که وظیفه نبرد با پیاده نظام را بر عهده داشتند و گاهی نیز با عقب نشینی سوری، سواره نظام دشمن را به سمتی که سواره نظام سنگین اسلحه منتظر آنان بود میکشاندند.

و سواره نظام سنگین اسلحه کاملا پوشیده معروف به کاتافراکت هولناک، با زره سنگین که وظیفه شکستن خط دشمن و نابودی سواره نظام دشمن را بر عهده داشتند. آنها در صورت لزوم، همانند سواره نظام سبک اسلحه ، با کمان های خود مشغول تیراندازی نیز میشدند

در این کلیپ، دو نوع پیاده نظام سبک اسلحه و سنگین اسلحه را نیز به نمایش گذاشته است. پیاده نظام سنگین اسلحه با سپر های بزرگ و نقاب آهنین بر چهره، پس از پیاده نظام سبک اسلحه وارد کارزار میشده و پیاده نظام حریف را نابود می نمود.
#علیرضا_قیامتی:
هنوز مردم تاجیک، رنگین‌کمان ‌را کمان رستم می‌خوانند

هنوز مردم تاجیک، رنگین‌کمان ‌را کمان رستم می‌خوانند. به‌جرأت می‌توان گفت که  ۴۰ تا ۵۰ درصد موضوع نمایش‌ها و تئاترهایی که در این کشور برگزار می‌شود، شاهنامه است. از آن طرف مردم تاجیکستان زمانی که می‌خواهند چیزی را تکان دهند می‌گویند «هی رستم» یا زمانی که کسی کار پهلوانانه‌ای می‌کند، می‌گویند «کارِ رستمانه‌ای کردی» و یا کسی خیلی بخشنده باشد، می‌گویند «فریدون‌وار کار کردی یا کار فریدونانه کردی». پس این همسویی را در میان مردم و دولت می‌بینیم. در ایران اما نیاز است هماهنگی و تعامل بیشتری انجام شود تا شاهنامه وارد زندگی مردم شود.



@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir
نمونه‌ای از ارزش و جایگاه زن در تاریخ ایران و در شاهنامه. (به فراخور فرارسیدن جشن ایرانی سپندارمزگان):

گردیه خواهر بهرام چوبینه پس از مرگ برادر، سالار سپاه می شود و همه از او فرمان می‌برند:

بدو گفت هر کس که «بانو تُوی
بدایران و چین پشت و زانو تویی

نجمباندت کوه آهن ز جای
یلان را به مردی تُوی رهنمای!

ز مرد خردمند بیدارتر!
ز دستورِ داننده هشیارتر!

همه کهترانیم و فرمان تو راست!
بر این آرزو رای و پَیمان تو راست!»


https://www.tg-me.com/ShahnamehToosi
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
📀مستند سفر شگفت‌انگیز انسان
۵ خروج از آفریقا

دوبله به زبان ایرانی
#علمی
#پایان
The Incredible Human Journey
1 Out of Africa
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ اردیبهشت از ماهِ اسفند
سال ۳۷۶۱ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۲۷ بهمن‌ماه،
به سال ۱۴۰۲ خورشیدی

۱۶ فوریه ۲۰۲۴ ترسایی

16.02.2024

🔹اَردیبهشت:
- در گاه شماری ترادادی زرتشتی روز سوم در هرماه سی روزه، اَردی بهشت نام دارد.

- اردیبهشت دگرگون یافته‌ واژه اوستایی «اَشَه وَهیشتَه» در زبان اوستایی است که «اشا» به «اَرد» و «وَهیشتا» به «بهشت» در گویش پارسی دگرگون شده که به چمار «بهترین راستی‌» است.

- اشا، هنجاری است که نظام جهان هستی بر پایه‌ی آن پدید آمده و آنرا به‌ سوی پیشرفت و پویایی پیش می برد.

- در خُرده‌ اوستا، اردیبهشت امشاسپند به چَمار «بهترین پاکی و راستی» است که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (هنجار درست هستی) است.

- اردیبهشت درجهان مادی، نگهبانی از آتش را بر دوش دارد.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
ایران معروف به « بهشت باستان‌شناسی» با وجود بیش از یک‌میلیون اثر تاریخی، جز ۴کشور نخست جهان در حوزه آثار باستانی قرار دارد اما تنها ٢درصد این آثار کشف و روی ٩٨درصد فرآیند اکتشاف انجام نشده است!
چه بسیار شهرها و حرف‌های نگفته که در دل زمین خوابیده‌است!

🆔 @atelaateomom| به کانال اطلاعات  عمومی بپیوندید
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
زن در فرهنگ ایران

سنگ‌تراشه‌ برجسته تنگ قندیل در استان فارس، چنارشاهیجان، روستای قندیل، نقش‌برجسته‌ای از زمان شاهنشاهی ساسانی در شهر چنارشاهیجان به سوی ممسنی نرسیده به گلگون سمت چپ روستای مظفرآباد و در روستای قندیل است. این نقش‌برجسته نگاری است از  شهبانو  و  شاهنشاه بهرام دوم ساسانی با شهبانو شاپوردختک (دختر شاپورمی شانشاه) و همچنین نوه شاپور یکم است. بهرام در میانه نگاره، شاپوردختک در سمت چپ و در پشت سر بهرام دوم به گزارش برخی از باستان شناسان کرتیر (موبد موبدان) در سنگ کنده کاری شده‌است اما در این   داستان همگی یکدل نیستند ، و گروهی دیگر نیز نگاره سمت راست را پسر بهرام دوم و شهبانویش شاپوردختک ،بهرام سوم میدانند.
این یادگار فرهنگی در روز ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ۴۵۳۹ به‌سرنام یکی از یادگارهای  ملی ایران  شماره شده ‌است.

کریم رزمجویی، از ساکنان روستای قندیل، نخستین گزارش را مبنی بر بودن این نگاره ‌برجسته در سال ۱۳۴۹ به‌ادارهٔ فرهنگ و هنر شیراز گزارش کرد، در سال ۱۳۵۰ علی‌اکبر سرفراز، رئیس وخت هیات باستان‌شناسی ، با چاپ مقاله‌ای این اثر را شناسایی کرد.
کورش دادار

گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
#از_مزگت_تا_مسجد

#کورش_نیکنام

"مزگت" واژه  پهلوی به چِمار(:معنی)مزداگده یامزداکده است.

مزدا(:دانش وآگاهی بیکران)، ویژگی خدای ایرانیان بوده. و " کدَه" به چمارخانه است.
واژه "کزه" "و"کده" همچنان در گویش ویژه زرتشتیان استفاده می شود.

پیش ازاسلام واژه مَزگت در گویش پهلوی  برای خانه هایی با گنبدی گرد وبلند گفته می شده که درآن گردهم آیی همگانی برای شادی، نذر ونیاز ونیایش کاربرد داشته.

واژه "مزگت" پس ازاسلام از گویش ایرانیان به زبان عربی راه یافت واز آن پس "مسجد" نامیده شد. سپس بر پایه دستور زبان عربی ۶۴۰ یاری این واژه، مصدر ساختند و در صرف ونحو عربی واژگانی مانند: سجده، ساجد، سجود وسجاده  نیز ازآن بیرون آوردند.

درروستای کهن وگردشگری ابیانه، همچنان این واژه به جای مسجد به کاررفته و "مزگت" نیز گفته می شود.

گفته شده که سقف نخستین مزگت (:مسجد) های اعراب، بابرگ درخت خرما پوشیده شده واژه "تاق" نیز از نام "گنبذ" وگنبد ایرانی برگرفته شده است.

پس از چندی در کنار مزگت، مناره ها نیز افراشته شدند. "نار" به چم آتش است و "منار" جایگاه آتش افروزی (:آتشدان) به گویش عربی؛ از آنجا که گویش پارسی به گلوله آتش سرخ " گل آتش" نیز گفته می شد. از واژه " گلدسته" نیز به جای مناره بهره گرفته می شد.
گلدسته ها را در گذشته برای روشن کردن آتش و راهنمایی کاروان ها درشب استفاده می کردند.

درآن زمان گنبدی بر مناره ها نبوده است چنانکه اکنون نیز برخی از مناره های مسجد در شهرهای سمرقند و بخارا بدون گنبد ساخته شده اند.

واژه های مَزگت (:مسجد)، گنبذ(:گمذ ،گنبد،تاق) وگلدسته (:منار) ازمهرازی (:معماری)ایرانی برای اعراب به یادگار رسید ونخستین مسجد های آن روزگار به دست هنرمندان ایرانی ساخته شد.

برگرفته از نسک(:کتاب) آیین اختیار
نگارش: کورش نیکنام

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
از مرحوم استاد #محمد_بهمن_بیگی
بنیانگذار آموزش عشایری ایران :

آری از پشت کوه آمده ام
چه می دانستم اينور کوه
بايدبرای ثروت، حرام خورد
برای عشق، خيانت کرد
برای خوب ديده شدن،
ديگری را بد نشان داد
وبرای به عرش رسيدن،
بايد ديگري را به فرش کشاند
وقتي هم با تمام سادگی دليلش را میپرسم ، میگويند :
"از پشت کوه آمده ای..!"
ترجيح مي دهم به پشت کوه برگردم وتنها دغدغه ام سالم بازگرداندن گوسفندان از دست گرگ‌ها باشد
تا اينکه اينور کوه باشم و گرگ وار انسانیت را بدرم..!


۲۶ بهمن #زادروز #محمد_بهمن‌بیگی

(زاده ۲۶ بهمن ۱۲۹۸ ایل قشقایی -- درگذشته ۱۱ اردیبهشت ۱۳۸۹ شیراز) نویسنده و بنیانگذار آموزش و پرورش عشایری


@mala_pire
Forwarded from 𓄂 m_e_10 𓆃
پل جهادگران خرم‌آباد زیر آب رفت

🔹باتوجه به شدت بارش باران و به دلیل شدت و تناوب آن امروز پل جهادگران واقع در شمال این شهر زیر آب رفت و مسدود شد.

🔹در حل حاضر معابر و خیابان های خرم آباد به شدت دچار آبگرفتگی شده اند و کانال های عبور آب کنار خیابان ها به علت شدت بارش آب ورودی به سطح خیابان ها دوچندان شده است.
Forwarded from دیبا
تورنگ تپه.
Forwarded from دیبا
تپه باستانی تورنگ تپه

که در نزدیکی شهر گرگان مرکز استان گلستان قرار دارد، یکی از مهم ترین جاذبه های باستان شناسی منطقه محسوب می شود.

تورنگ تپه در فاصله ۲۲ کیلومتری شمال گرگان و در مجاورت روستایی به همین نام و در کنار استخر آبی واقع است و قدمت آن به استناد گزارش و نتایج بررسی ها و کاوش های علمی باستان شناسان خارجی به هزاره سوم پیش از میلاد یعنی ۵۰۰۰ سال پیش می رسد.

تورنگ تپه از تپه های تاریخی استان گلستان بوده که شهرت جهانی دارد و توجه بسیاری از باستان شناسان دنیا را به خود جلب کرده است. آثار به دست آمده از این تپه تاریخی، بنا به اظهارات باستان شناسان، گواه سکونت انسان عصر پیش از آریاها در این منطقه است. شباهت هایی که بین آثار به دست آمده از این تپه با آثار تپه حصار دامغان، جزیره کرت واقع در دریای اژه و … نشانگر ارتباط اقوام و تاثیر گذاری هنر آنان بر یکدیگر است. مجسمه های کوچک گلی با نقش مردان و زنان در این تپه با اشیای مکشوفه در جزیره کرت که متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد است شباهت زیادی دارد. دیاکونف معتقد است فرهنگ و تمدن تورنگ تپه، تپه حصار دامغان و تپه سیلک کاشان به آسیای میانه شبیه است.
Forwarded from دیبا
👆جایگاه سرزمینی تورنگ تپه
Forwarded from دیبا
ریتون سفال از تورنگ‌ تپه
هزاره یکم پ.م.
Forwarded from دیبا
سفال خاکستری دوره‌ی‌ دوم تورنگ ‌تپه
Forwarded from دیبا
پیکرک‌های بانوان تورنگ‌تپه هزاره سوم پ.م
Forwarded from دیبا
رزم‌افزارهایی از تورنگ‌تپه
Forwarded from دیبا
تورنگ تپه قدیمی‌ترین تپه ایران
در 17 کیلومتری شمال شرقی گرگان مجموعه ای از چند تپه با برجستگی نزدیک به همدیگر قرار دارد که به آنها تورنگ تپه می گویند. تپه ای تاریخی که از جنوب شرقی دریای خزر، 60 کیلومتر فاصله دارد و به آن تورنگ تپه می گویند.

بزرگ‌ترین برجستگی تورنگ ‌تپه ارتفاعی نزدیک به 5/34 متر از سطح دشت های اطرافش دارد و در اولین فصل حفاری که بهار 1310 توسط «وولسین» در آن انجام شد، باستان شناسان سه طبقه را شناسایی کردند. با اینکه او به یافته های مشابه با گنج استرآباد دست پیدا نکرد، کاوش های او نشان داد که قدمت آثار تورنگ تپه به هزاره چهارم پیش از میلاد می رسد.

اهمیت تورنگ تپه با کشفِ اتفاقی مجموعه اشیایی معروف به گنج استرآباد در سال 1841 میلادی آشکار شد. برخی از اشیای این مجموعه را، که امروزه از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست، به دربار محمدشاه قاجار فرستادند و در آنجا دوبد، دیپلمات و پژوهشگر روسیِ فرانسوی تبار، آنها را مطالعه و طرحهایی از آنها تهیه کرد

سی سال بعد یعنی در دهه‌ی 1340، «ژان» حفاری را در این تپه آغاز کرد، 13 فصل کاوش انجام داد که در نتیجه آنها 9دوره‌ی فرهنگی را در این مکان، باستان‌شناسی کرد که قدیمی‌ترین لایه‌ی آن با سفال‌های فرهنگی جیتون ترکمنستان و فرهنگ اسماعیل‌آباد مقایسه شده است و از نظر زمانی به هزاره‌ی پنجم پیش از میلاد تعلق دارد و آثار پیدا شده در آن تا دوره ایلخانی در سده هفتم هجری بوده اند. در تورنگ‌تپه‌ی گرگان همچنین آثاری از دوره‌ی برنز، آهن و نیز آثاری از دوره‌های هخامنشی، هلنیسی، اشکانی، ساسانی و اسلامی به‌دست آمده‌اند.

اهمیت تورنگ تپه با کشفِ اتفاقی مجموعه اشیایی معروف به گنج استرآباد در سال 1841 میلادی آشکار شد. برخی از اشیای این مجموعه را، که امروزه از سرنوشت آنها اطلاعی در دست نیست، به دربار محمدشاه قاجار فرستادند و در آنجا دوبد، دیپلمات و پژوهشگر روسیِ فرانسوی تبار، آنها را مطالعه و طرحهایی از آنها تهیه کرد.
امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ شهریور از ماهِ اسفند
سال ۳۷۶۱ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۲۸ بهمن‌ماه،
به سال ۱۴۰۲ خورشیدی

۱۷ فوریه ۲۰۲۴ ترسایی

17.02.2024

🌷🌷🌷

🔹شهریور:
- چهارمين روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی مزدیسنان، «شهريور» نام دارد.

- شهریور در اوستا به گونه "خشترَه وَئیریَه" آمده است که در گویش پارسی شهریور گفته می شود.

- واژه‌ خشترَه وَییریَه به چمار(معنی) پادشاهی وسروری مینوی و پادشاهی بر خویشتن است.

- آرمان زرتشت چنین است که مردم جهان در راه برقراری فرمانروایی راستی و درستی به تلاش و کوشش بپردازند. چون با برقراری سروری  راستین است تا هر کسی توانایی خواهد داشت تا بر دروغ و تباهی درون خویش چیره شود و راستی را جایگزین نادرستی کند.

- شهریور که به چم «شهریاری و نیرومندی مینوی» بوده درجهان مادی از فلزات پاسداری می کند. اینگونه شهریاری از اشا (هنجار هستی) سرچشمه دارد و همه‌ جهان را دربر می‌گیرد.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33
#خدایان_باران_زا

#کورش_نیکنام

در استوره برخی از کشورهای گوناگون باستانی به  نمادهایی باران زا اشاره شده است که بیشتر آنها نیز در آسمان ها با نماد خشکسالی در نبردند چون رعد و برق آسمان را پدید می آورند.
گفتنی است در کشورهای آسیایی بیشتر از این نمادهای خدایی یا ایزدان یاد شده است.

این خدایان در استوره ها، اژدهاکُش نیز نام دارند و بدین شیوه هرسال چنان پیش خواهند رفت که خدای باران آور در گاه آغازین شکست می خورد ولی در نبرد بعدی بر اژدها پیروز می گردد تا باران ببارد و آب در جویبارها روان گردد.

کشته شدن اژدها گاهی نیز سبب بدبختی بوده است؛
در استوره های بین النهرین، " نینُوِرتَه" خدای باران آور است و با دیو بیماری زا که در زیرِ زمین‌ جای دارد(دیو آب های شورِ نهان در زمین) این دیو را از بین می برد. آنگاه آب های شور بیرون می ریزد و زندگی دشوار پیش رو خواهد بود.

در کنعان، نبردِ "بَعل"و "سوت" را داشته اند که مبارزه آسمانی بین خدای باران زا و دیو خشکی و مرگ بوده است.

در یونان نبرد بین "زئوس"خدای باران آور با دیو خشکسالی " تیتان"باوری از همین داستان بوده است. نبرد "مردوخ" با "تیامَت"نیز گویای همین باور استوره ای است.

در هند از پایان دوره ودایی، " ایزد آسمانی "ایندره" نماد خدای بزرگ اساتیر هندی است و نبرد او با دیوِ خشکسالی"وِرِترَه" و شکست یافتن ورتره به دست ایزد باران زا از گوشه های برجسته در اساطیر هندی است.

در  استوره باستانی ایران، چنانکه در تِشتَر یشت از اوستا به یادگار مانده، نیز آمده است، "تیشتر"  ایزد باران آور است که با دیو خشکسالی به نام "اَپوش"یا دیو خشکسالی به ریخت(:شکل) اسبی سپید با یال های درخشان در برابر اسبی سیاه و بدشگون مبارزه می کند و سبب جرقه و روشنایی با صداهای بلند در لابلای ابرهای آسمان می شود.
چنانچه تشتر پیروز گردد، سالی پرباران و سرسبز پیش رو خواهد بود.
آنکه همه ایرانیان در روزهای تشتر، هرساله آرزویش را داشته اند.
داریوش نیز در سنگ نگاره ای خواستار است تا اهورامزدا این کشور را از دروغ، خشکسالی و دشمن بدور بدارد.

این استوره همچنان در سیزدهمین روز هرماه در گاه شمار ترادادی(:سنتی) ایرانیان به ویژه نخستین سیزده هرسال در ماه فروردین پررنگ تر آشکار شده و برگزار می گردد با این امید که بازهم  ایزدِ تشتر پیروز گردد و بارشِ باران، دشت و بیابان ایران را سبز و شاداب گرداند.

🔥🔥🔥🔥🔥
درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبد کورش نیکنام
🏵 @zoroaster33 🏵
2024/09/23 13:18:47
Back to Top
HTML Embed Code: