Telegram Web Link
یکی از مهمترین دستاوردهای مسلمانان نواوری اعداد بود

در گذشته اعداد رومی با حجم زیادی نوشته میشد و امکان محاسبات عددی ریاضی را بسیار مشکل میکرد

مثلا بدین گونه قبل از اعداد هندی عربی به لاتین مینوشتند:

345,187 = CCCXLVCLXXXVII
12,345 = XMMCCCXLV

حال فرض کنید یک ریاضی دان میخواست با این اعداد لاتین محاسبه ی پیچیده و طولانی کند !!!!

اما دانشمندان تمدن اسلامی چون الکندی و خوارزمی و ... توانستند با تکامل اعداد هندی ، عددهای جدیدی را وارد سیستم محاسباتی کنند که پایه گذاری جبر شدند

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
اعداد #هندو_عربی ، مجموعه ای از 10 نماد - 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 9، 0 - که نشان دهنده اعداد در سیستم اعداد اعشاری است .

آنها در قرن ششم یا هفتم میلادی در هند سرچشمه گرفتند و از طریق نوشته های ریاضیدانان تمدن اسلامی، به ویژه #خوارزمی و #الکندی ، بعدا توسط فیبوناچی ایتالیایی در حدود قرن دوازدهم به اروپا معرفی شدند. آنها نشان دهنده گسست عمیقی با روش های قبلی شمارش مانند چرتکه بودند و راه را برای توسعه #جبر در ریاضیات هموار کردند .

در واقع، برای درک تاریخ ریاضیات در اروپا، لازم است تاریخ آن را حداقل در بین النهرین و مصر باستان، در یونان باستان و در تمدن اسلامی از قرن نهم تا پانزدهم میلادی بدانیم. نحوه تأثیرگذاری این تمدنها بر یکدیگر و کمکهای مستقیم مهم یونان و جهان اسلام در تحولات بعدی در بخشهای اول این مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

#ثابت_بن_قره (901-836)، یک صابئی اهل حران در شمال بین النهرین، مترجم و بازنگری مهم آثار یونانی در خلافت عباسی بود. او علاوه بر ترجمه آثار ریاضیدانان بزرگ یونانی (برای بنو موسی و دیگران)، یک پزشک دربار عباسی بود. او همچنین کتاب حساب نیکوماخوس گراسا را ترجمه کرد و قانون زیبایی برای یافتن اعداد کشف کرد ، یک جفت اعداد به طوری که هر عدد مجموع مجموعه مقسوم علیه های مناسب عدد دیگر باشد.

سپس دانشمندان و ریاضی دانان تمدن اسلامی که در بسط اعداد نواوری کردند اشخاصی چون محمد بن موسی خوارزمی و الکندی و کمال الدین مصری و ابوالوفا بوزجانی و اقلیدسی بغدادی بودند

اعداد عربی و اعمال آنها در محاسبات جبری اعداد مدرن ابتدا در دانشگاه های اروپایی مورد استفاده قرار گرفتند و سپس در میان بازرگانان و سایر افراد غیر روحانی رایج شدند. لازم به ذکر است که تا قرن پانزدهم میلادی، محاسبات اغلب با تخته و چرتکه در اروپا انجام می شد. محاسبه با اعداد #هندو_عربی توسط بازرگانان حداقل از زمان #لئوناردو پیزایی مشهور به فیبوناچی (آغاز قرن سیزدهم)، ابتدا در ایتالیا و سپس در شهرهای تجاری جنوب آلمان و فرانسه، جایی که maestri d'abbaco یا Rechenmeister تدریس می کردند، استفاده می شد. . برخی از مدارس خصوصی بودند، در حالی که برخی دیگر توسط جامعه اداره می شدند .

ریاضیات از منظر نظری در دانشگاه های اروپایی صدها سال بعد از مسلمانان مورد مطالعه قرار گرفت. این دانشگاه های پاریس وآکسفورد ، که نسبتاً زود (حدود 1200م) تأسیس شد، مراکز ریاضیات و فلسفه بودند. در این دانشگاه‌ها نسخه‌های #عربی اقلیدس از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بودند که در قرن دوازدهم میلادی حداقل چهار مورد از آن‌ها وجود داشت

@tamadone_islami
ماریان موله ایرانشناس معروف اسلوونیایی-لهستانی:
عملاً همه نوشته های پهلوی موجود از دوره عباسیان است

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Photo
عباسیان به‌عنوان یک سلسله که از نظر فرهنگی و علمی به‌ شدت تأثیرگذار بود، نقشی غیرمستقیم ولی بسیار مهم در حفظ متون #پهلوی و میراث #ساسانیان داشتند.

دوران عباسیان، به‌ویژه عصر طلایی اسلامی، دوره‌ای از رشد علمی و فرهنگی بود که در آن علوم، فلسفه، و ادبیات از تمدن‌های مختلف جذب و حفظ شدند. در این دوره، کتابخانه‌ها و مراکز علمی بزرگی مانند بیت‌الحکمه تأسیس شدند که بستری برای ترجمه و حفظ متون کهن فراهم کردند.

اما این گفته موله به‌طور ضمنی پرسش هایی دربارهٔ گستردگی و اهمیت منابع پهلوی پیش از اسلام ایجاد می‌کند.

⁉️چرا تا پیش از دوره عباسی هیچ نوشته‌ قابل توجهی به زبان پهلوی نبوده؟

⁉️اگر تمام متون پهلوی در دوره عباسیان نوشته شده، و در همین دوره هم ترجمه شده، پس جماعت مدعی وجود کتابخانه ها و کتب بسیار در ایران پیش از اسلام بر چه اساسی بر وجود چنین کتاب و کتابخانه هایی اصرار می‌کنند؟

⁉️با توجه به اینکه بافت تاریخی این دوره مملو از تغییرات فرهنگی، زبانی، و دینی بود، آیا واقعاً این متون دقیقاً بازتاب دهنده همان داده های شفاهی پهلوی بودند، یا دستخوش تغییراتی شدند و از علوم و یافته های مسلمانان تأثیر پذیرفتند؟ بعبارت سادتر اقتباسی از متون نویسندگان مسلمان بوده اند.

سؤالات ما با محوریت سخن ماریان موله است، اگر شواهد محکمی سخن او را نقض کنند بدون شک می پذیریم.

@tamadone_islami
#تاریخ_در_تصویر

ابن بطوطه به سفر رودخانه ای علا الملک که توسط حاکم هند به عنوان فرماندار منصوب شده بود، در قرن چهاردهم می پیوندد.

@tamadone_islami
تاریخ و تمدن طلایی اسلام
Video
علاء الملک فقیه گرانقدر و عادل خراسان که سابقاً قاضی هرات بود به خدمت حاکم هند درآمد و به فرمانداری شهر لاهاری و اطراف آن در سند منصوب شد.

تصمیم گرفتم با او به شهر لاهاری بروم. او با پانزده کشتی حامل وسایلش از رودخانه سند پایین آمده بود، من هم با او به راه افتادم.
یکی از کشتی های فقیه علا الملک آهاورا نام داشت. در وسط کشتی یک کابین چوبی وجود داشت که از طریق پلکان قابل دسترسی بود و در بالای این کابین مکانی برای نشستن فرماندار آماده شده بود.

در حالی که اطرافیانش در مقابل او نشسته بودند، ممالیک (غلامان) در سمت راست و چپ او ایستاده بودند و خدمه ای حدود چهل نفر پارو می زدند.

در سمت راست و چپ آهاورا، چهار کشتی همراه او بودند که دو کشتی، دسته افتخاری والی (پرچم، طبل، شیپور، کوس و زورنا) را حمل می‌کردند و دو کشتی دیگر آوازخوان را در خود جای می‌دادند. ابتدا طبل و بوق نواخته می شد، سپس نوازندگان آواز می خواندند و به نوبت از صبح زود تا ناهار. در ظهر کشتی ها به هم می رسند و به هم نزدیک می شوند و بین آنها گذرگاه هایی ساخته می شود. نوازندگان به مقر فرماندار می آمدند و می خواندند تا او غذا می خورد، سپس غذای خود را می خوردند و پس از پایان غذا به کشتی های خود باز می گشتند. به این ترتیب، سفر تا غروب ادامه داشت.

سفرهای ابن بطوطه / جامع الحکایات

@tamadone_islami
محمد العدوى : محقق و نویسنده مصری

از دوره ایی که عربهای مسلمان بر مصر حکومت کردند شاهد عمران بوده ایم.

شهر و روستاهای ثبت شده از دوران تاریخ مصر فقط ۱۰۰۰ عدد بوده اند ولی بعد از فتح اسلامی این عدد به بیش از ۳۵۰۰ شهر
و روستا رسید...

منبع:
سایت برلمان مصر

@tamadone_islami
پست های پیج اینستاگرام تاریخ و تمدن طلایی اسلام از 4000 تا عبور کرد !

کسانی که کار در اینستاگرام میکنند میدانند چقدر سخت است که تولید محتوا کنند ، و پیج به بالای چند هزار پست برسه!!!

بنده واقعا به تنهایی چند سال است که دارم روی این محتوا کار میکنم و مهمترین سالهای زندگی خود را وقف این پروژه بزرگ کردم ، و تهیه ی مطالب و ترجمه و نوشتن و ادیت عکس و تولید آنها واقعا زمان بر است ،امیدوارم که حاصل کارم برای اعضا و دوستان همیشه مفید واقع بشه و توشه ای برای باقیات الصالحات بنده قرار بگیره!

حمایت کنید و به دوستان خود معرفی کنید .

آدرس پیج :

http://instagram.com/tamadone_islami
2024/11/20 05:21:01
Back to Top
HTML Embed Code: