Telegram Web Link
ف🔴لسفه سمبل ِ فخر و عرفان سمبل فقر و فنا :


♦️فلسفه حرف مي آورد و عرفان سكوت.
آن عقل را بال و پر مي دهد و اين عقل را بال و پر مي كند.
آن نور است و اين نار.
آن درسي بود و اين در سينه.
از آن دلشاد شوي و از اين دلدار.

از آن خداجو شوي و از اين خداخو.
آن به خدا كشاند و اين به خدا رساند.
آن راه است و اين مقصد.

آن شجر است و اين ثمر.
آن فخر است و اين فقر.
آن كجا و اين كجا!

📚منبع:هزار و يك نكته
علامه حسن زاده

#فقر_و_فنا

@sserfan
🔴فقر و سالک و اجتماع :

♦️غنا به معنی بی­ نیازی است. پس سالکی که به مقام بی­ نیازی برسد، در کار دنیا و پول به خلق نیازمند نیست. غنی مطلق خدا بوده «والله هو الغنی» (فاطر- 15) و کسی را که بخواهد، به مقام بی­ نیازی می­رساند. همه ممکنات، نیازمند بوده و فقر همه ذاتی است.

♦️پس وقتی سالکی قطع علایق کند (البته با قلبش) راه رسیدن به کمال برایش ایجاد می­شود و کم­ کم به مقام می­رسد که موکّل ذکر «یا غنی» صوت آنرا از مغنّی می­شنود که «هوالغنی» باشد.

🌱ساقی به بی ­نیازی رندان که می بده
تا بشنوی ز صوت مغنّی هوالغنی

♦️بی­ نیازی از غیر، وقتی مصداق حقیقی پیدا کرد، سالک در تمام اموراتش به حق رو آورده و از دیگران رو گردان می­شود. اگر هم فی­ الجمله مراجعه می­کند، به سبب آنکه امیرالمؤمنین (ع) فرمود: «برخی احتیاجات مردم به برخی وابسته است همانند وابستگی اعضای یک پیکر.»

♦️به عبارت دیگر انسان، مدنی است و در اجتماع، همه به یکدیگر در امور زندگانی وابسته هستند مانند مسائل نکاح و توالد، بیع و شراء، ساخت و ساز ... امّا در تمام حالات، قلباً خود را نیازمند به حق دیده و حق­تعالی هم او را به مقام بی ­نیازی می­رساند .
📚مرحوم آیت اله کشمیری

#فقر_و_فنا
@sserfan
🔴مراقبه :

♦️علامه طباطبایی (ره) می فرمایند : مراقبه یعنی توجه باطنی انسان به خدا و روی نگرداندن از آن در همه احوال. مراقبه این است که انسان در اوقات بیداری از اول صبح تا هنگام خواب از یاد خدا غافل نباشد و تمام گفتار و کردارش برای خداوند متعال و جلب رضای او باشد او را همه جا حاضر و بر کارهای خود ناظر بداند و خویشتن را در محضر او بیابد

♦️ در روایت آمده است : اعْبُد اللهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ فَإِنْ كُنْتَ لَا تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ (بحار ج 25 ص 204) خدا را آنگونه عبادت کن که گویی او را می‌بینی و اگر تو او را نمی‌بینی او تو را می‌بیند.
📚( در محضر علامه طباطبایی ص331 )

#مراقبه


@sserfan
کسی که شب با خدا خلوتی ندارد و اُنس با او ندارد، این در دوستی اش دروغگوست.

این گناه که نمی گذارد با خدا خلوت کنیم و نماز شب بخوانیم چیست؟ برای بنده و جنابعالی که نباید قمار و دزدی باشد، نیّت خلاف نمی گذارد ما نماز شب بخوانیم، و هرکس باید مطابق مقام و موقعیت و تحصیل و غیره ببیند آن چیست که از او توفیق شب زنده داری و نماز شب خواندن را گرفته است؟

خواندن و تلاوت قرآن نیز همین طور است. روزی چقدر تلاوت قرآن داریم؟ اگر این توفیق را نداریم باید علت آن را بدست آوریم.
📚علامه حسن زاده آملی

#نماز_شب
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و ششم  : توجه به  " فقرِ"  ذاتی خود

ادامه...
(قسمت سوم )
مراتب فقر و طبقات فقرا :
از تعاریف فقر معلوم می‌شود که فقرا دارای مراتب مختلف و طوایف گوناگون هستند که عبارتنداز :                                        
♦️1-تهیدستی
کسانی که از دنیا و اسباب آن بی‌بهره‌اند که خود بر سه دسته تقسیم می‌شوند؛ آنان‌که تنها تهیدستند ولی نه تهی‌دل؛ آنان‌که هم تهیدستند و هم تهی‌دل و آنان‌که دست و دل هم ندارند.

2-داشتن و خود را مالک نپنداشتن:
کسانی از دنیا و اسباب آن برخوردارند و در آن تصرف می‌کنند ولی «دنیا و اسباب آن را ملک خود ندانند»،از این‌رو آن‌چه به دست آورند، ایثار کنند و به‌خاطر آن، توقع عوضی در دنیا و آخرت ندارند.

♦️ چون آن‌چه را دارند یا به دست آورند و ایثار کنند، از خود ندانند تا شایسته پاداش در دنیا یا آخرت باشند، بلکه آن را امانتی در دست خویش دانند که به اهلش رسانند.

♦️ شبلی گوید: فروترین درجه اندر فقر آن است که همه دنیا آنِ مردی باشد، به یک روز نفقه کند؛ اگر بر دل او درآید که اگر فردا را قوت باز گرفتمی بهتر بودی، اندر درویشی صادق نباشد.

3ـ هیچ کمالی را به خود نسبت دادن:

کسانی که علاوه بر آن‌چه گفته شد، صفات خود را نیز ملک خویش ندانند، به همین خاطر اعمال و طاعت را اگرچه از آنان صادر شود، از خود نبینند و ملک خود ندانند و چون چیزی را از ملک خود نپندارند، طاعات را نعمت خدای متعال می‌دانند که شکر و سپاس بر آن واجب است. نعمت، بر منت می افزاید نه بر استحقاق .

♦️ اینان همه‌چیز را نعمت او می دانند، بنابراین منت افزون شده است نه طلب و استحقاق عوض؛ استحقاق عوض بر مال و کار خویش و اینان مالی و کاری برای خود نمی‌شناسند، به همین خاطر چشم به عوض ندارند.

4ـ ذات خود را نیز از خود ندانستن (فقر عارفانه) : 
کسانی که علاوه بر آن‌چه یاد شد، «ذات و هستی خود را از آن خود نبینند، بلکه خودی خود را از آن خود نبینند. ایشان را نه ذات بود و نه صفت؛ نه حال نه مقام»؛ نه فعل نه اثر، از دو عالم هیچ ندارند وجود خود را و خودیت خود را و هرچه از آن به «من» یا «خود» تعبیر می‌شود، جلوه‌ای از او دانند و منتی از منن سابقه او ،بدون هرگونه استحقاقی و استعدادی، بلکه خود استحقاق و استعداد را نیز از او دانند.

♦️ با این نگاه، دیگر نه وصفی بر ایشان می‌ماند و نه فعلی. فعل و وصف از عوارض ذات است؛ ذات که فانی شد یا فنای آن آشکار گردید، خانه از پای‌بست ویران می‌شود و دیگر نقش و ایوانی نمی‌ماند تا به خانه نسبت داده شود.

♦️در این مقام است که گفته‌اند: «الفقیر لایحتاج الی الله»،چراکه احتیاج صفت محتاج است و قائم بر ذات او؛ اینجا نه ذات است و نه صفت.

♦️ به تعبیر اهل حکمت، وجود ممکن، عین فقر است نه شئ فقیر؛ فقر عین ذات اوست. به همین خاطر است که عین روسیاهی است که فرمودند: «الفقر سواد الوجه فی الدارین». بی‌عنایات او هیچیم هیچ.

♦️هیچْ چیزی نیست تا وصفی یا فعلی را بتوان بدو نسبت داد.حدیث شریف «الفقر فخری»، اشاره به همین معناست.

ادامه دارد...
#فقر_و_فنا

T.me/sserfan
🔴روح عبادت

♦️بعد از خواندن توحید نه خود را می بینی ونه دیگران را، غرق در ذات حق می شوی و به مقام شهود می رسی. وقتی به این جا رسیدی بی نیازی او را آشکار و فقر خود را آشکارتر می بینی، پس خم شو و بگو: "سُبحان ربّیَ العظیم و بحمده" وقتی سر را بالا می آوری می بینی هنوز آرام نشده ای، پس به خاک بیفت و بگو:"سُبحانَ ربّیَ الأعلی و بحمده" باید زاری کنی، باید به عبادت خود روح و جان بدهی، روح عبادت عبودیّت است، یعنی متن عبادت باید تضرع و زاری باشد.


💠وقتی با اسمای جمالیه به او نزدیک شدی و دوباره به سجده افتادی، جلال حق، تو را عقب می راند، زیرا دو اسم "عظیم" و "أعلی" که دال بر بزرگی حق امد، نمی گذارند هر کسی به او نزدیک شود و لذا تو را ناگهان به عقب پرتاب می کنند به طوری که باید از ابتدا شروع کنی؛ " بسم اللّه الرّحمن الرّحیم*الحمدُ للّه ربّ العالمین* الرّحمن الرّحیم..." ،هنر آن است که بعد از هر افتادن برخیزی. نماز می خواهد به ما بگوید: صدبار اگر توبه شکستی باز آی. صد بار اگر افتادی بار دیگر بلند شو و به راه بیفت، زیرا این راهی است بسیار سنگین و طولانی که از هر سو رهزن های بی شماری دارد.


📚منبع شرح دروس معرفت نفس

#فقر_و_فنا

@sserfan
🔴فقر و فنا :
آیت الله بهجت ؛ آیا خوب است به ذاتی که موت و حیات ، مرض و صحت و غنا و فقر به دست او است ، مراجعه کنیم و رابطه دوستی داشته باشیم یا کسی که خود محتاج و ناتوان و بیچاره است !؟
@sserfan
🌱تاك خويش از گريه هاى نيمه شب سيرآب دار
كز درون او شعاع آفتاب آيد برون


🌱ذرّه اى بى مايه اى ترسم كه ناپيدا شوى
پخته تر كن خويش را تا آفتاب آيد برون


🌱در گذر از خاك و خود را پيكر خاكى مگير
چاك اگر در سينه ريزى ، ماهتاب آيد برون


🌱گر به روى تو حريم خويش را در بسته اند
سر به سنگ آستان زن ، لعل ناب آيد برون

اقبال

#شعر_سحرخیزی

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل بیست و ششم  : توجه به  " فقرِ"  ذاتی خود

ادامه...
(قسمت چهارم )
فقرا بر  سه طبقه اند:
♦️1- برخی مالک چیزی نبوده و در ظاهر و باطن از کسی چیزی نخواهند و از کسی انتظار چیزی هم ندارند و چنانچه به آن ها اعطا شود نپذیرند.
عارفی در جواب سوال از حقیقت فقر گوید:«بر دنیا آستین بیفشانی و بگویی پروردگارم خداست.»

♦️2- برخی دیگر مالک چیزی نبوده و از کسی چیزی نخواهند ولی چون چیزی بدون درخواست به آنها عطا گردد، بپذیرند.
از جنید نقل شده است که:« علامت فقیر صادق این است که تقاضا نکند و احسان نخواهد ولی چون به او احسان شود آن را بپذیرد.»

♦️3- برخی دیگر از فقرا مالک چیزی نیستند و چون نیازمند شوند به بعضی از دوستان که با شادی ایشان شاد گردند روی آورند.
  جریری:«نداشته طلب نشود،مگر آنکه داشته ای از دست برود.»


♦️فقریکی از اوصاف پیامبر اسلام(ص)بود که به حسب روایاتی که به ما رسیده فرمودند:«الفقر فخری»(فقر من مایه افتخارمن است).داستانهای زیادی درباره فقرو بی چیزی اهل بیت و اعضای خانواده ایشان برسر زبانهاست.

♦️عارفان فقر ظاهری را یکی از مقامات لازم در شروع طریقت دانسته کوشش می کردند حتی المقدور هرچه بیشتر آن را حفظ کنند که غالبا در آخر عمر چنین می زیستند.دلیلی در دست نیست تا در اصالت داستانهای برجسته ای که پیرامون فقر و ناداری کامل بعضی عرفای بزرگ گفته می شود شک نماییم.

♦️فقری که به زبان معنوی تفسیر شده باشد به معنای فقدان میل و آرزوی تملک هرگونه ثروت و سرمایه ای است که از جمله فقدان میل به مالک شدن برکات اخروی را نیز شامل می شود.

♦️از جنبه -های گوناگون فقرحقیقی یکی هم این است فرد عارف نباید از هیچ کس چیزی درخواست کند خواجه عبدالله انصاری که به شدت نیز فقیربود هرگز از دوستان ثروتمند خویش حتی یک پتو هم درخواست نکرداگرچه می دانست که آنها به شدت علاقه مندند که چیزی به وی بدهند،چون که می گفت:«چرا ایشان خود ندانند که من هیچ ندارم و از هیچ کسی چیزی نخواهم»

♦️از این روی که درخواست کردن به معنی اعتماد کردن بر مخلوق بود و دریافت کردن چیزی نیز بار شکر سپاس را بر گردن سائل می گذاشت،باری که بسیار سنگین ودست وپاگیر تلقی می شد.

♦️اگر کسی دیگر هیچ آرزویی برای خوددر این دنیاو آن دنیا نداشته باشد در آن صورت است که میتوان او را یک فقیر واقعی نامید.

♦️مالک بودن برهرچیز به معنای تحت تملک آن چیز قرار داشتن است دنیا کسانی را که مالک پاره ای از متعلقات آن هستند اسیروبنده خود می سازد در حالی که فقیر حقیقی کسی است که چیزی را صاحب نیست ودرنتیجه چیزی هم اورادرتصاحب خویش ندارد. چنین شخصی تنها به خدا احتیاج دارد و بس.

#فقر_و_فنا

T.me/sserfan
🔴فقر و بلا :
در وادى محبت اولين قدمى كه برداشته مى ‏شود، در بيابان فقر و بلاست. اگر قلب سليم در محبت مى ‏خواهى، بايد سينه‏اى بلا كش داشته باشى.
♦️ او مى‏ خواهد كه تو را به خودش معتاد كند، لذا بلاهاى رنگارنگى را بر سرت نازل مى ‏كند، تا هيچ خيالى جز او نداشته باشى و تنها سراغ خانه او را بگيرى.

♦️ هيچ چيز هم مانند بلا، انسان را در برابر معشوق ذليل نمى ‏كند. معشوق ما كه مقام كبريايى دارد، كاسه دوستانش را از بلا پر مى ‏كند، تا از عشق زود گذر به مقام محبت حقيقى صعود كنند و يقين داشته باشند كه بلا از عسل براى جان شيرين‏تر است.

📚گلستان کشمیری


#فقر_و_فنا

@sserfan
🔴فقر ‌ ، سلطنت و غنای حقیقی :

🌱هنگام تنگدستى، در عيش كوش و مستى‏
كاين كيمياى هستى، قارون كند گدا را

♦️اى خواجه ! مبادا فقر و بى‏ چيزى و تنگدستى‏ ات سبب باز ماندن از عيش و عشرت با دوست گردد؛ زيرا اگر توجّه نمايى خواهى دانست كه فقر ظاهرى تو را به نادارى و فقر واقعى‏ ات توجّه مى دهد ؛ كه : «ألْفَقْرُ زينَةُ الإيمانِ.» فقر، زينت و آراستگى ايمان مى باشد.

♦️و به شهود گفتارِ الهى كه : «يا أَيُّهَا النَّاسُ! أَنْتُمُ الْفُقَراءُ إِلَى اللَّهِ، وَ اللَّهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ» اى مردم! همه شما نيازمندان به خداييد، و تنها خداست كه بى‏ نياز ستوده مى باشد. نايل خواهى شد.

♦️اينجاست كه سلطنت و غناى حقيقى از آن تو خواهد بود و فرموده رسول اللَّه (صلّى اللَّه عليه وآله) كه :
«ألْفَقْرُ فَخْرى، وَبِهِ أفْتَخِرُ عَلى‏ سآئِرِ الأنْبِيآءِ وَالمُرْسَلينَ.» (فقر، [مايه‏] فخر و بالندگى من است و به آن بر تمام پيامبران و رسولان افتخار مى كنم.)

- كلام علىّ عليه السلام را كه : «كَمْ مِنْ فَقيرٍ غَنِىّ، وَغَنِىّ مُفْتَقِرٍ.»: (چه بسيار نادارى كه توانگر، و توانگرى كه نيازمند است.) را لمس خواهى نمود.

- درجايى مى گويد :

🌱با گدايان دَرِ ميكده اى سالكِ راه!
به ادب باش، گر از سرّ خدا آگاهى‏

🌱بر دَرِ ميكده، رندانِ قلندر باشند
كه ستانند و دهند افسرِ شاهنشاهى‏

🌱خشت زير سر و بر تارك هفت اختر پاى‏
دست قدرت نگر ومنصب صاحب جاهى‏

🌱اگرت سلطنت فقر ببخشنداى دل!
كمترين مُلك تو از ماه بود تا ماهى‏

📚منبع : جمال آفتاب ، ج‏1، ص 45

#فقر_و_فنا

@sserfan
الهی! به کبریایی ات سوگند که از ثیاب فقر فخر دارم و از لباس فاخر شرم، که در آن همرنگ بینوای دل شکسته ام و در این، بیم دل شکستن...

📕پندهای حکیمانه
#علامه_حسن زاده

@sserfan
🔴همه ما سوا فقیر الی الله هستند :

صلات همه ماسوا به معناي تسبيح فطري و سجود ذاتي هر موجود است كه از ظهور تجليات حق است بر آنها و همه ماسوا فقير الي الله اند و اظهار فقر ذاتشان صلات و تسبيح پروردگار خويش
است و رحمت حق برايشان مستدام.

📚منبع: اسرار الصلات استاد سمندری

#فقر_و_فنا

@sserfan
2024/11/15 18:10:42
Back to Top
HTML Embed Code: