Telegram Web Link
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و یکم : حزن
(قسمت سوم )

ادامه...
آیا دین انسان را به سوی غم سوق می دهد:
از نظر متون روایی و عرفانی و از منظر دین، از انسان متدین انتظار می‌رود که در عین داشتن غم متعالی در قلب که باعث سازندگی و تزکیه نفس و درون او می‌باشد و در عین پذیرش سایر غم‌ها در حد متعال، نظیر غم‌هایی حاصل از مصیبت‌های دنیوی، در ارتباط با دیگران با بهترین چهره، حالت و رفتار روبرو شود.

از نظر دین حزن دنیوی باید انقطاع داشته باشد و اگر به چهره انتقال یابد و دائمی باشد نه‌تنها باعث می‌شود اندوه شدت گیرد، ناامیدی ایجاد شود و آرزوها قطع ‌گردد؛ بلکه موجب حزن و اندوه و افسردگی دیگران نیز می‌شود؛ اما از طرفی شادی نه‌تنها عامل انبساط روح انسان می‌گردد بلکه فرد با انتقال شادی به دیگران و داشتن اخلاق شایسته و رفتار خوب که دست‌کم وظیفه ایمانی هر فرد نسبت به همنوعان خود است، نشاط و شادابی را در دیگران به ارمغان می‌آورد.

#حزن
@sserfan
🔴غم و اندوه :

هر وقت غصه دار شدید، برای خودتان و برای همه مۆمنین و مۆمنات از زنده ها و مرده ها و آنهایی که بعدا خواهند آمد، استغفار کنید. غصه‌دار که می‌شوید، گویا بدنتان چین می‌خورد و استغفار که می‌کنید، این چین ها باز می شود.
میرزا اسماعیل دولابی
📚یاد ها و خاطره ها
#حزن
@sserfan
🔴مراقبه راهیست به سوی فنا :

زمانی که شما در حال مراقبه هستید "خود " یا " من" ی وجود ندارد.
زیرا همین آگاهی که از خودتان دارید ،شما را از همه کس و همه چیز جدا می کند .
اگر شما هنوز سر جایتان باشید،موضوع ها نیز سر جای شان هستند . "من هستم "، اما "من " نمی تواند در تنهایی همه سویه زندگی کند . من در پیوند با جهان بیرون است که هستی دارد ،
"من" موجودی وابسته است.در این صورت ، "خود" یا "من هستم " چیزی است در درون شما، که در پیوند با چیزی بیرون از شما هستی دارد.
اما اگر در بیرون چیزی نباشد ،این درون نیز رنگ می بازد ،آنگاه ،تنها آگاهی ناب به جای می ماند.
(فتامل ان من اهله )
#مراقبه
#سکوت
#فنا

@sserfan
🔴سحر خیزی :

🔷همه شب یا قسمت مهم آن را با غفلت و خواب سپری کردن برای سالکان یک امر ناصحیح و بسیار مضر است .

🔷در چنین صورتی انسان از برکات مخصوص شب خیزی محروم میگردد و از عنایات کار ساز ربوبی که در دل شب و با شب زنده داری بدست می آید بی بهره می ماند و ناموفق خواهد بود.

🔷اصل مشکلها در ظلمت شب ، و در خلوت آن حل میگردد و راهها به روی دردمندان در بیداری شب و در سلوک شبانه باز میشود .
مرحوم آیت اله محمد شجاعی ( ره )
📚مقالات جلد سوم ص 276

#بیداری_شب

@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و یکم : حزن
ادامه...

(قسمت چهارم)
راهکارهای عرفانی در کسب شادمانی واقعی :

1.
#زهد: زهد یعنی ترک چیزی و روگردانی از آن و زاهد کسی است که هرچه خالقش دوست ‌دارد، دوست بدارد و آنچه را دشمن می‌دارد دشمن داشته باشد و از حلال دنیا کم بهره گیرد و به حرامش توجهی نکند.

♦️ در عرفان «مراد از زهد صرف رغبت است از متاع دنیا و اعراض قلب از آن پس ]عارف] دنیا را بر صورت حسن و فنا می‌نگرد و از آن رو می‌گرداند و آخرت را بر صورت حسن و بقا مطالعه کند و در وی راغب گردد و حقیقت زهد محقق شود».

♦️یکی از چیز‌هایی که در برانگخیتن حزن و اندوه به‌شدت تأثیر می‌گذارد و از نظر قرآنی نیز بررسی شد توجه به «دنیا و مافیها» است. قرآن از مسلمانان خواسته است به دنیا دل نبندند و آخرت را به متاع قلیل دنیا نفروشند و این همان شعار زاهدانه عرفان است‌که عارف به مال و منال دنیا بی‌توجه است؛

♦️در نتیجه بسیاری از شرایط اندوه‌زا در او حذف می‌گردد و دل و دیده‌اش را از تأثیرات غم دنیا و ناداشته‌ها و از دست رفته‌هایش پاک می‌کند.
ادامه دارد
#زهد
@sserfan
🔴اندر معنای واقعی زهد :

♦️و آن دست افشاندن است از هر چه سالک را در طریق به کار نمی آید و بار او را گران می کند .بدین سان ،زهد و پارسایی حقیقی مایه سبکی و تیزکامی سالک است.
#زهد
@sserfan
🔴تفاوت تمرکز با مراقبه :
(قسمت اول)

♦️مراقبه فقط در آرامش و آسودگي ژرف شكوفا مي شود. آرامش، ‌خاك مناسب رستن مراقبه است. مراقبه همان تمركز فكر نيست. اين را به خاطر بسپار تمركز فكر نوعي تقلاست كه نمي توان در آن آرامش داشت. نوعي تنش است. نمي تواند آرامش آفرين باشد.

♦️تمركز فكر بيشتر به درد كارهاي علمي مي خورد. علم از راه تمركز فكر به عمل مي پردازد، ‌زيرا علم هيچگاه از ذهن فراتر نمي رود.

♦️ ذهن زمانيكه بر چيزي متمركز است در نقطه اوج خود به عمل مي پردازد،‌ زيرا تمام انرژيهاي آن در يك نقطه گرد مي آيند.

♦️دين تلاشي براي فراتر رفتن از ذهن و تمركز فكر هيچ كمكي در اين مورد نمي تواند بكند. بنابراين تمركز فكر و مراقبه مترادف هم نيستند. نه تنها مترداف هم نيستند، ‌بلكه در قطب مخالف يكديگر قرار دارند.
ادامه دارد...

#مراقبه
#تمرکز
#ذهن
#سکوت

@sserfan
🔴راههای عملی رسیدن به عشق و محبت الهی
عامل بیست و یکم: حزن
ادامه

راهکار های عرفانی در کسب شادمانی واقعی:

(قسمت چهارم )
توکل
♦️توکل به معنای اعتماد انسان در همه امور خویش بر خدای وکیل و کفیل است.

♦️ توکل به معنای تفویض امور به خداوند و رضایت دادن به تدبیر او و یا سپردن امور به او همراه با انقطاع از اسباب و علل ظاهری و اعتماد به او به عنوان سبب حقیقی و مرجع همه اسباب است.

♦️توکل بر خدا موجب آرامش و موفقیت و عزت نفس می گردد.

♦️خدای تعالی حامى مسلمانان است و با امدادهاى غیبى آنها را یارى مى‌ فرماید. «وَ کَفى‌ بِاللهِ وَکِیلا.»(سوره نساء، آیه ۸۱)

♦️در روایات، توکل به معنای کنار گذاردن همه قدرت‌ ها و در انتظار مقدرات الهی بودن است .

♦️ توکل از نشانه های مومن است: «عَلَی اللهِ فَلیَتَوَکَّلِ المُؤمِنون.»(سوره تغابن، آیه ۱۳) مومنان بر خدا توکل می کنند .

#توکل
@sserfan
🔴توکل چه کلمه زیبایی ست؛ "

♦️تو" و "کل"...

وقتی "تو" ، "کل" را داری ..به چه می اندیشی؟ناراحت چه هستی؟از چه می‌ترسی؟

♦️وقتی با کلْ، هستی.. با کل دنیا ..با کل جهان هستی.. دلت قرص باشد..

♦️چه زیباست "توکل"

#توکل
@sserfan
🔴تفاوت تمرکز با مراقبه :

(قسمت دوم )
♦️ مراقبه يعني حالت رهايي كامل , چنان رها و آسوده بودن كه ذهن ذوب مي شود. همانگونه كه به هنگام تمركز فكر،‌ ذهن قوي و قوي تر مي شود- ذهن هرقدر متمركز شود قوي تر مي شود- به هنگام رهايي، ذهن ضعيف و ضعيف تر مي شود، ‌زيرا هيچ چيزي استثنا نيست، ‌همه چيز در برگرفته شده است. هيچ تقلا و هيچ تنشي وجود ندارد. تو به هيچ چيز نياز نداري، زيرا تلاشت بر آن نيست كه خودت را متمركز كني. تو فقط باز و در دسترس هستي.

♦️اين در دسترس بودن،‌ اين گشوده و باز بودن به روي هستي،‌ همان مراقبه است. پيش شرط آن آرامش و رهايي كامل است.

♦️ پس هر زماني فرصتي يافتي آرام شو و از آنچه مي گذرد هشيار باش: ‌سگي در دور دست پارس مي كند. همسايه ها با هم جر و بحث مي كنند. سر و صداي رفت و آمد اتومبيل به گوش مي رسد. هيچ چيز نبايد باعث پريشاني تو شود.


#مراقبه
#تمرکز
#ذهن
#سکوت

@sserfan
🔴میعاد گاه عاشق سحر است، وقت ملاقات سحر، آنگاه که خلایق همه در خوابند و شهر را غوغا خفته، ستارگان به نظاره شب خیزان و شب خیزان روی در آسمان، آنگاه که زبان سالکان خاموش ولی در درون صد جوش دارند.  
♦️مرحوم استاد کریم محمود حقیقی

@sserfan        
🔴راههای عملی رسیدن به عشق و محبت الهی
عامل بیست و یکم : حزن

راهکارهای عرفانی در کسب شادمانی واقعی
(پنجم )
رضا

♦️آن بنده خدا که به توحید حق یقین داشت و دانست که جز دست حق در عالم کارگر نیست و آن هم دست عالم مهربان است ،به مقدرات راضی است و می داند که در طریقت هر چه پیش سالک آید خیر اوست ؛طبعا در این یقین جانش می آرامد و تشویش از خاطرش می رود ‌ .
♦️و زماني كه در زندگي مشكلاتي به او روي آورد، چه از نوع قضا و قدر باشد و دست خودش نباشد و چه از نوع ديگر، دهان به »چرا و چگونه« نگشايد. نه به زبان اين حرف را بزند و نه با دل.چرا كه در غير اينصورت اجر و منزلتش از دست خواهد رفت. با تمرين اين حالت از مرتبه ي رضا و تسليم بهره مند خواهد شد..

#رضا
#تسلیم

@sserfan
🔴رضا به قضای الهی
رضايت به كاري كه انجام گرفته با اصل رضا به قضاي الهي فرق مي كند.

♦️ پس تواي سالك ممكن است در دل خود راضي به قضا و قدر الهي باشي ولي با اين حال از خداي سبحان رفع اتفاقات رقم خورده را بخواهي. صبر بر قضاي الهي به معناي خودداري نفس از شكايات به غير خداست نه شكايت به خدا .
♦️ لذا مي بينيم كه حضرت ايوب علیه السلام به خداوند شكايت مي كند و مي گويد:»خدايا، سختي ها مرا فرا گرفته و تو مهربان ترين مهرباناني.«خداوند ايوب علیه السلام را گرفتار بلا كرد كه به سوي او برگردد و از خدا بخواهد كه سختي ها و دردهارا بر طرف نمايد.

♦️ همچنين يعقوب پيامبر علیه السلام را مي بينيم كه در فراق پسرش يوسف مي گويد:
»همانا از ناراحتي و اندوهم به خداوند شكايت مي كنم. اگر اين كار با مقام رضا و صبر منافات داشت، او هيچ وقت اين كار را نمي كرد.

♦️و گفته اند كه روزي يكي از عرفا براي رفع گرسنگي چيزي نداشت و گريه كرد. يك نفر كه ذوق نداشت او رامورد سرزنش قرار داد كه چرا گريه مي كني. عارف به او گفت:«خداوند مرا گرسنه كرده تا گريه كنم و به او التماس نمايم و از او رفع گرسنگي را بخواهم.
استاد محمد صالح کمیلی

#رضا
#تسلیم

@sserfan
🔴تفاوت تمرکز با مراقبه :
(قسمت سوم )
.
ادامه
در مراقبه هيچ چيز باعث پريشاني نمي شود. پريشاني تنها زماني مي تواند وجود داشته باشد كه تلاش كني متمركز شوي. از اين رو هيچ چيز در مراقبه نمي تواند اختلال كند. هيچ چيز نمي تواند پريشاني به بار آورد. همه چيز در برگرفته مي شود.

♦️ در چنين حالت باز و پذيرا بودن، ‌ذهن به تدريج ناپديد مي شود. تبخير مي شود و تو بي ذهن مي شوي. اين تجربه بسيار شگرف است. آرام آرام، روزي پي مي بري كه بيرون از ذهنت رفته اي،‌ كاملا بيرون از ذهن.

♦️تو از آن فراتر رفته اي از اين روست كه عارفان، گاهي چون ديوانگان جلوه مي كنند، ‌زيرا ديوانگان سقوط مي كنند و عارفان به فراز ذهن صعود. هر دوي اينها ذهن را در راه و جهتي متفاوت ترك مي گويند

، اما در يك چيز مشابهت دارند. بنابراين ممكن است كه عارفان كمي ديوانه به نظر آيند.

#مراقبه
#تمرکز
#ذهن
#سکوت

@sserfan
🔴بیداری شب :
در روایت مشهور از بخاری و مسلم آمده است که وقتی کسی از شما می‌خوابد، شیطان بر پشت سر او سه گره می‌زند و روی هر گرهی می‎نویسد: شبی طولانی در پیش داری، بخواب. حال اگر شخص بلند شود و خدا را با ذکر و دعا و غیره یاد کند، یک گره باز می‌شود، چون وضو بگیرد، گره دیگری باز می‌شود، و وقتی نماز بخواند، همه گره‌ها گشوده می‌شود.

♦️سپس در ادامه فرمود: «فَأَصْبَحَ نَشِیطًا طَیِّبَ النَّفْسِ وَإِلاَّ أَصْبَحَ خَبِیثَ النَّفْسِ کَسْلاَنَ؛ آن شخص بعد از ادای نماز تهجد در حال نشاط و پاگیزگی نفس صبح می‌کند و گرنه با نفسی پلید و در حال کاهلی صبح می‌کند.
📘(بخاری:۱۱۴۲)

#سحرخیزی
@sserfan
🔴راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل‌ بیست و یکم : حزن
(قسمت هفتم )

حزن مذموم و حزن ممدوح :

طبق آیات و روایات فراوانی که این زمینه موجود است، حزن به دو قسم مذموم و ممدوح تقسیم می­شود که برای روشن شدن این مطلب ابتدا به تعریف آنها و سپس به ذکر انواع این دو حزن پرداخته میشود .

🔷الف: حزن مذموم

حزن مذموم، همان حزن به جهت از دست دادن منفعت دنیوی و یا رسیدن به مصیبت است که به طور مستقیم و غیرمستقیم در آیات و روایات مورد اشاره قرار گرفته است

عوامل بوجودآورنده حزن مذموم:

1⃣ شوق و رغبت به دنیا:
 امام صادق علیه السلام می­فرمایند: شوق و رغبت به دنیا موجب غم و حزن است. زیرا شادی­های دنیا زودگذر است و از پس آن اندوه و غمی است. بنابراین علاقه به آنها در واقع دلبستگی به امور فانی و زودگذر است و وقتی انسان چیزی را که به آن علاقه دارد، از دست بدهد دچار حزن و اندوه می­شود.

2⃣ چشم داشتن به ثروت دیگران: 
امام باقر علیه السلام می­فرمایند: هر کس به آنچه در اختیار مردم است چشم دوزد، حزن و تأسف­اش طولانی شود. زیرا این فرد یکسره در حال مقایسه خود و دیگران است و از کم و کاستی­های زندگی خود غمگین و ناراحت است.

3⃣ حسادت: 
امام علی علیه السلام می­فرمایند: ستمگری را شبیه­ تر به مظلوم از حسود ندیدم که نفس اندوه او دائمی و قلب او متحیر و سرگردان و حزن و اندوهش لازم و همیشگی است.
ادامه دارد...
#حزن

@sserfan
حضرت آیت الله بهجت :
🔴موجبات خواطر و غفلت و نسیان از یاد و ذکر حضرت حق را خود ما فراهم می کنیم . در اثر محاسبه و مراقبه عیب کار آشکار می گردد . جرعه ی وصال، ص ۱۰۱
#مراقبه
#محاسبه
@sserfan
2024/11/15 17:55:18
Back to Top
HTML Embed Code: