Telegram Web Link
ضرورت تطهیر باطن و تزکیه نفس:

خداوند در قرآن کریم درباره اهمیت تطهیر نفس، یازده قسم خورده تا بدانید که اگر این انسان پاک نشد، زیانکار است، چون خداوند متعال بعد از یازده قسم می فرماید: (قَدْ اَفْلحَ مَنْ زَکّاها) رستگار آن کسی است که تزکیه کرده باشد و زیان کار کسی است که خودش را فراموش نموده باشد.
شرح_اشارات و تنبیهات  نمط نهم،ص163
علامه حسن زاده آملی

#تزکیه_نفس
@sserfan
مراقبه و تفکر:

به دنبال مراقبه و در خود نگریستن ، باب تفکر و تعمق بر روی افکار و اعمال سالک  باز میشود .
‌ تعمق درباره آنچه انجام داده ايد و اينكه چرا اين چنين كرده ايد. هنگاميكه شروع به بررسي افکار ، اعمال، ‌كارها و اهداف خود مي  كنيد، ‌دچار سردرگمي مي شويد. بسياري از مردم براي فرار از اين سر درگمي هرگز به اعمال خود فكر نمي كنند. آنها همينطور بي وقفه عمل مي كنند؛‌ بگونه اي كه ديگر وقتي براي فكر كردن نداشته باشند. شبها آنقدر خسته هستند كه بلافاصله به خواب مي روند و صبح زود دوباره دنبال كردن سايه ها شروع مي شود ،آنها از خود واقعی خود ، وجدان خود  و  به زبان بهتر از خدای خود در حال فرارند .

  اين روال همينطور ادامه مي يابد و روزي فرا مي رسد كه بدون اينكه بدانند كه هستند، چه كرده اند و چرا چنين كرده اند،‌ و اصلا چرا به این دنیا آمده اند ،اين دنيا را ترك مي كنند.
مراقبه گامیست به سوی دوستی و آشتی انسان با خود واقعیش و آغار ارتباط و سرانجام اتصال به خالق ازلی و ابدیش.

#مراقبه
#تفکر
#سکوت

@sserfan
نماز شب و انس با ملكوت :

يكى از مستحبات كه براى سالكين الى الله در حد وجوب است (البته نه واجب تكليفى ) نماز شب است .

️نماز شب آب حيات است و دل شب ، ظلمات و استاد سلوك ، خضر اين راه كه اگر كسى از آب حيات نوشيد به سعادت جاويد و حيات ابدى مى رسد.

مرا در اين ظلمات آن كه راهنمايى كرد
نماز نيمه شب بود و گريه سحرى  

امام صادق (عليه السلام ) مى فرمايند: (( ليس من شيعتنا من لم يصل صلاه الليل ))
كسى كه نماز شب نمى خواند از شيعيان واقعى نيست . 

️عزيزان وقت نيست ... دير است !! به انتظار ننشينيد، انسان با 40، 50 سال عمر مى خواهد خودش را براى ابد بسازد، كم كم مزاج جواب مى كند، البته با مزاج مخالفت هم نكنيد، ثلث آخر شب بسيار خوب است .
غذا هضم شده ، هوا لطيف گشته ، خلوت با شب داشته باشيد كه انس با عالم غيب و ملكوت ببار مى آيد

منبع:صراط سلوک
حضرت علامه حسن زاده آملی
#نماز_شب

@sserfan
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل هفدهم :تزکیه نفس
(قسمت چهاردهم)

پس از شناخت منازل هفتگانه نفس و خصوصیات هر منزل ، رفته رفته  به مبحث تزکیه نفس و راههای عملی آن می رسیم :

بسياري از سالکین مي كوشند تا پيش از تصفيه نفس و ايجاد فضا و بستري مناسب و پاك، خانه وجود خويش را به صفات كمال بيارايند و در اين راه بسيار تلاش مي كنند ولي به سبب آن كه تصفيه باطني نداشته اند، با مجموعه اي از متناقضات رو به رو مي شوند و در عمل از آن همه تلاش، بسيار كم تر سود مي برند.

براي اين كه سالک بهره اي كامل و تمام از تلاش هاي خويش ببرد، مي بايست نخست پيش از تحليه به تخليه اقدام نموده و جان و ظرف كمالي خويش را از هرگونه اغيار پاك كند. اينجاست كه نقش تزکیه نفس و ارزش و جايگاه آن به خوبي روشن مي شود.

براي دست يابي به اين مهم مي بايست از تقوا و تزكيه نفس به عنوان دو عامل مهم جارو كردن جان از اغيار ياد كرد.

تزكيه نفس و تقوا، گام نخست خدايي شدن  :
هر انساني براي دست يابي به اهداف آفرينش مي بايست نخست به تزكيه نفس بپردازد، زيرا بي خانه پالايش شده از آلاينده ها نمي توان اميد داشت كه صفات كمالي در آن مستقر گردند و چنان كه بايسته و شايسته است عرض اندام نمايند.

انسان زماني مي تواند به اوج و مقام والای عرفان و سلوک دست پیدا کند  و در مقام خلافت الهي قرار گيرد كه بتواند با معرفت از همه چيز و اطاعت عبادي از خداوند، اغياري را كه بازدارنده از حضور و بروز صفات كمالي الهي مي باشند، از خانه دل بيرون راند.


تزكيه نفس كه با عمل شايسته و طريقه پسنديده انجام مي پذيرد، درحقيقت تلاشي براي دست يابي به سبب هايي است كه اغيار را از جان بيرون مي كند و زمينه و فرصت مناسب براي ظهور و بروز اسما و صفات كمالي الهي در جان فراهم مي آورد. از اين رو مي توان گفت كه تزكيه نفس و خودسازي درحقيقت گام نخست متاله گرديدن انسان و قرار گرفتن در مسير كمالي و هدف آفرينش مي باشد.
ادامه دارد...
#تزکیه_نفس

@sserfan
تزکیه نفس و حقیقت سلوک :

حقیقت سلوک عبارت است از تبدیل اخلاق حیوانی و خروج از اوصاف بشری و تخلُّق به اخلاق اللّه .
و تزکیه ی نفس آن است که نفس را از اوصاف ذمیمه حیوانی به اوصاف حمیده ملکی و از امّارگی به لوّامگی و مطمئنّی موصوف سازی .
منبع : پاسداران حریم عشق ، ج ۴ ، ص ۲۲۵
#تزکیه_نفس

@sserfan
آیت الله انصاری همدانی :
اگر علم مقدمه باشد برای تزکیه و آن مقدمه باشد برای رسیدن به توحید ، آن گاه ارزش دارد و اگر غیر از این باشد ، علم حجاب راه است . سوخته ، ص ۱۵۴
#تزکیه_نفس
#علم
#توحید

@sserfan
مراقبه و تجلی اسماء و صفات :

در اثر اهتمام در امر مراقبه به تناسب همان عوالم علوی و به مقتضیات آن منازل و مراحل موفق می گردد(سالک)که صفات باری تعالی را مشاهده نماید و یا اسما و ذات مقدسه اورا به نحو کلیت دریابد.
چه بسا دراین موقع سالک ناگهان متوجه می گردد که تمام موجودات عالم یک واحد علم است،و یاغیر از یک قدرت واحده ابدا قدرتی نیست.
این در مرحله شهود صفات است.
امادر مرحله شهود اسما که از این نیز برتر است سالک ملاحظه می کند که در تمام عوالم،عالم یکی است و حی یکی است.
(لان السالک یصبح و لایری قادرا و لا عالما و لا حیا سوی الله تعالی)زیرا سالک صبح می کندو جز خدای متعال قادر و عالم و زنده نمی بیند...
رساله لبّ اللّباب در سير و سلوك اولى الألباب ص ۹

#مراقبه

@sserfan
مراقبه راهیست به سوی فنا :

زمانی که شما در حال مراقبه هستید "خود " یا " من"  ی وجود ندارد.
زیرا همین آگاهی که از خودتان دارید ،شما را از همه کس و همه چیز جدا می کند .
اگر شما هنوز سر جایتان باشید،موضوع ها نیز سر جای شان هستند . "من هستم "، اما  "من " نمی تواند در تنهایی همه سویه زندگی کند . من در پیوند با جهان بیرون است که هستی دارد ،
"من" موجودی وابسته است.در این صورت ، "خود"  یا  "من هستم " چیزی است در درون شما، که در پیوند با چیزی بیرون از شما هستی دارد.
توجه به عالم بیرون ،سبب تشکیل هویت فکری و مجازی در عالم درون می گردد ،اما اگر این توجه به چیزی در بیرون نباشد ،این درون نیز رنگ می بازد ،آنگاه ،تنها آگاهی ناب  به جای می ماند.
(فتامل ان من اهله )
#مراقبه
#سکوت
#فنا

@sserfan
نماز شب و سحر خیزی :

نماز تو در دل شب عروج تواست به سوی عوالم حیات و بقا و تو نمی بینی .دعا و تضرع و تبتل تو در ظلمت شب،دراصل فرار تو است از ظلمت پشت پرده ، و روی آوردن تو است به سوی عوالم نور و تو نمی یابی .
سجده، گریه و استغفار تو در خلوت شب ،اگر حجاب از برابر تو برداشته شود، نزول تو بر حضرت جبار است تا جناب او چاره بیچارگیهای تو باشد و غنای او جبران کننده فقر تو گردد .
خوف تو مبدل به امن ،ذلت تو مبدل به عزت ،هلاکت تو مبدل به سعادت، ممات تو مبدل به حیات ،وحشت تو مبدل به انس، تنهایی تو مبدل به مصاحبت ،فنای تو مبدل به بقاء، ضعف تو مبدل به قوت ، و بلاخره سیئات تو مبدل به حسنات شود که حضرت او جبران کننده همه عدمها و کسرهاست.
مرحوم آیت اله محمد شجاعی
مقالات جلد سوم ص 280
#سحرخیزی
http://T.me/sserfan
راههای عملی کسب عشق و محبت الهی
عامل هفدهم :تزکیه نفس
(قسمت پانزدهم )

ادامه...
خداوند در آيات 128 و 129 به مهم ترين اثر تزكيه وخودسازي اشاره كرده و در آن جا تبيين مي كند كه پاكيزگي انسان ها از آلودگي ها، موجب رسيدن امت ها و ملت ها به مقام تسليم در برابر خداوند مي باشد؛ زيرا درخواست هاي ابراهيم(ع) و اسماعيل(ع) براي بعثت پيامبري از ميان فرزندان آنان در پي درخواست تشكيل امت مسلم، بدين جهت مي باشد كه اين بعثت و هدف هاي آن از جمله تزكيه نفس و خودسازي، از ضروريات بنيادي براي تشكيل امت مسلمان است.

به سخن ديگر، تا عوامل اصلي و نخست امت مسلم يعني تزكيه نفس و خودسازي يكايك افراد امت فراهم نيايد نمي توان اميد داشت تا امت مسلمي وجود پيدا كند. بنابراين دست يابي به هر كمالي از جمله امت مسلم، تنها زماني شدني است كه تزكيه و خودسازي انجام گرفته باشد.

آيات 77 و 79 سوره واقعه توضيح مي دهد كه پاكي نفس و منزه بودن آن از گناه، زمينه هاي لازم براي درك حقايق قرآني را فراهم مي آورد. اين بدان معناست كه دانش واقعي و علم حقيقي زماني در آدمي تحقق مي يابد كه انسان پيش از آن، نفس و جانش را از هرگونه آلودگي ها پاك كرده باشد. از اين رو تزكيه را بر تعليم مقدس دانسته اند.
به اين معنا كه پرورش و خودسازي نفس از هرگونه آلودگي ها و ناپاكي ها، مي تواند موجبات تحقق علم و دانش واقعي را در انسان فراهم آورد.

اصولا از ديدگاه قرآن، داشتن تقوا به معناي دست يابي به بسياري از چيزهاست كه از جمله آن دانش و علم و قدرت تحليل و جداسازي حق از باطل مي باشد.
خداوند در آيه 282 سوره بقره خودسازي و تقوا را زمينه ساز بهره مندي از تعليمات ويژه الهي و دانش هاي خاص مي داند و در آيه 29 سوره انفال رعايت تقوا و پرهيزگاري را موجب بهره مندي از بصيرت ويژه براي شناخت حق از باطل معرفي مي كند.

اين آيات در حقيقت بر اين نكته تاكيد دارند كه دست يابي به دانش و بصيرت واقعي تنها از راه تزكيه نفس و تقوا شدني است و هر علم و دانش و بصيرتي كه از راه هاي ديگر به دست آيد، دانش واقعي و بصيرت حقيقي شمرده نمي شود و تاثيرات و آثار واقعي و خاص خود را نخواهد داشت.
ادامه دارد...
#تزکیه_نفس


@sserfan
ثمره تزکیه و صفای باطن :

با طهارت نفس و صفای باطن بسیاری از مجهولات و مشکلات علمی حل می شود . از بوعلی سینا نقل شده است که راجع به مساله ای چهل بار دقت کردم و نتوانستم بفهمم ولی وضو ساختم و دو رکعت نماز به جا آوردم و سپس آن مسأله برایم روشن شد . در محضر علامه طباطبایی ، ص ۳۷۱
#تزکیه_نفس
#علم

@sserfan
مراقبه و انقطاع الی الله :

بدان كه مراقبت اوقات صلوات ، كه ميقات حضور رب و ميعاد جناب ربوبيت است ، از مهمات نزد اهل مراقبه است؛ كه اهل مناجات و سلوك انتظار آن را مى‏ كشيدند و خود و قلوب خود را مستعد براى دخول آن مى‏ كردند، و با حال طهارت ظاهر و باطن از آن استقبال مى‏ نمودند، و از اشتغالات ديگر يكسره كناره مى‏ كردند، و قلب را بكلى منقطع از غير و متوجه به ميعادگاه حقّ مى‏ كردند.
منبع : سرالصلاة «معراج السالكين و صلاة العارفين» ، ص 62
حضرت امام خمینی ره
#مراقبه
#انقطاع

@sserfan
2024/09/28 07:32:51
Back to Top
HTML Embed Code: