Telegram Web Link
#معرفی_کتاب_دقائق_الاخبار_فی_ذکر_الجنة_والنار
مرحوم آقا بزرگ تهرانی در ج5 الذریعه ص164 کتابی نام : الجنة والنار را چنین معرفی میکنند:
( 695 : الجنة والنار ) لبعض الأصحاب ، قال في أوله بعد الحمد المختصر ( ان الله
خلق شجرة ولها أربعة أغصان سماها شجرة اليقين ثم خلق نور محمد صلى الله عليه وآله في الحجاب ) رأيت النسخة عند الشيخ عبد الكريم العطار آل الشيخ راضي الكاظمي في الكاظمية
ظاهرا با توجه به آغاز این کتاب نسخه ای از آن هم در کتابخانه حاج هدایتی وجود دارد که آقا سید احمد اشکوری بزرگوار این کتاب را در شماره 3 مجله تراثنا ص96 تحت عنوان : «خلق الاشیاء» معرفی کرده اند .
نسخه ای کامل از کتاب مزبور هم در مجموعه 6220/6 کتابخانه سپهسالار وجود دارد ، ولی ترقیمه ای در پایان کتاب دارد و کتاب را «نخبة خیر الاصل» نامیده است.
با عنایت به نسخه های دیگری که از این کتاب موجود است و خطبه اصلی کتاب مشخص شد که این کتاب در واقع همان: «دقائق الاخبار فی ذکر الجنة والنار» تألیف : نصر بن محمد سمرقندی (م373) صاحب تفسیر سمرقندی (بحر العلوم) می باشد
نکته ای که در ملاحظه نسخه های متعدد این کتاب دیده می شود این است که بعضی از نسخه ها توسط کاتبین شیعه کتاب شده و خطبه کتاب را ندارند و باعث شده که فهرستنویسان نسخ خطی متوجه نام اصلی کتاب و مولف آن نشوند ، در حالی که کتاب از مصادر حدیثی اهل سنت می باشد . گاهی هم کاتبین نامی دیگر (مثل نخبة خیر الاصل) در پایان نسخه برای کتاب جعل نموده اند ...
به هر جهت بررسی نسخه های مختلف کتاب جای بررسی و تحقیق بیشتر می طلبد
@sepahsalaar
قسمتی از مجموعه 2917 صفحه 38 نسخه
سه برگ از جنگ 2919 که در آن روایتی منسوب به امیر المومنین (ع) (مسندا) نقل شده است ، ده نفر از یهود از امام سوالاتی می پرسند ...
این روایت در هیچ کدام از مصادر حدیثی شیعه و سنی یافت نشد
@sepahsalaar
خط محمد تقی نجم ثانی در نسخه 2913
خط محمد تقی مجلسی (مجلسی اول)
ضوء_الشهاب_لفضل_الله_بن_علی_الراوندی.pdf
11.1 MB
ضوء الشهاب فی شرح شهاب الاخبار
فضل الله بن علی راوندی (ق6)
تصحیح و تحقیق بر اساس نسخه ای به خط سید حیدر آملی
@sepahsalaar
قصیده ای از احمد بن لطف علی مجتهد تبریزی (م1265) در رثای امام حسین و شهدای کربلا
سپهسالار ؛ بخش خطی کتابخانه دانشگاه شهید مطهری
ابتدای دیوان المعشرات
دیوان المعشرات = المعشرات
تالیف: کدام حصری؟؟
دیوان المعشرات شامل قصیده های ده بیتی می باشد که قافیه هر قصیده به ترتیب حروف الفبا آمده است و لذا مجموعا 29 قصیده ده بیتی شده است ، بدین شکل که به طور مثال در قافیه «ن» تمام ده بیت آن با حرف «ن» آغاز و انجام می پذیرد.
آنچه که درباره مؤلف این کتاب مسلم است اینکه «حصری» بوده است ، ولی کدام حصری؟
در بعض مصادر چنین کتابی به علی بن عبد الغنی حصری قیروانی (م488) نسبت داده شده است ولی اشاره و نصی از آن آورده نشده است ، رجوع: (معجم السفر : 351-352) همچنین نسخه ای کهن در کتابخانه مجلس به شماره 14590 موجود است که سفینه تبریز نام دارد و کتابت آن در 721 قمری می باشد ، رساله شماره 34 این نسخه همین معشرات می باشد که مولف آن در نسخه کهن «علی بن الحسن» معرفی شده است و فهرستنویس ، آن را علی بن عبدالغنی دانسته است . همچنین در سال 1963 محققی در ضمن معرفی این مولف آثار وی را نیز آورده ، از جمله همین دیوان را ، با این حال استناد آن محقق نیز دو نسخه خطی غیر معتبر بوده که کتابت آنها برای قرن 12 بوده است .
اما در استنادی معتبر از مصادر ، به ناصر بن ناهض حصری (م652) نیز نسبت داده شده است و ابتدای قصیده اول نیز آورده شده است ، (بدر الدين محمود العيني المتوفى سنة 855 ه ) در عقد الجمان چنین گوید: «الأديب أبو الفتوح ناصر بن ناهض اللخمي المعروف بالحصرى . كان شاعراً محسناً ، ومن شعره المعشَّرات المشهورة التي مطلعها :
أما لك ياداءَ المحبَّ دواءُ * بل عند بعض الناس منك شفاءُ
وغيرها من القصائد . مات في هذه السنة (652) بمصر ، رحمه الله . » ‍ (ر: عقد الجمان ، ج1 ، ص98 ) ؛ الاعلام ، ج7 ، ص350 ؛ تکملة اکمال الاکمال ، ابن صابونی م680 ، ج1 ، ص 50 ) .
@sepahsalaar
اله واحد حی قدیم = قدیر قادر وتر کریم
... (5986/9)
2024/09/23 16:23:21
Back to Top
HTML Embed Code: