Telegram Web Link
تاریخ وفات فیاض لاهیجی(بعد1058 و قبل 1063)
مشهور در تاریخ وفات وی 1072 می باشد . از تألیفات وی شوارق الالهام است که کاملترین نسخه آن را شاگرد مؤلف «محمد شریف بن محمود لاهیجانی» در 5 ربیع الثانی 1063 تحریر نموده که در انجام نیز به اتمام عبارات شارح تصریح نموده است (نسخه 1854 کتابخانه گوهرشاد ) (... هذا آخر ما شرحه استادی المحقق افضل العالمین فی العالمین الغنی عن المدح عند اولی الابصار روح الله روحه بلطفه الابدی السرمدی و طاب ثراه و جعل الجنة مثواه) و همچنین نسخ دیگری که از روی این نسخه استنساخ شده به این عبارت کاتب تصریح نموده اند (مانند نسخه 6379 سپهسالار و 10508 مجلس) و جالب اینکه محمد شریف در انجام آن نسخه از استادش با جمله دعائی طاب ثراه که دلالت بر وفات وی دارد استفاده نموده است لذا باید گفت که شارح مسلما تا تاریخ 1058 (تاریخ تألیف سرمایه ایمان) زنده بوده و قبل از ربیع الثانی 1063 فوت نموده است .
اصلاحیه :
🔹فاضل ارجمند استاد رحیم قاسمی در کانال بزم قدسیان تاریخ دقیق را با استناد به جنگ یادداشت های علم الهدی کاشانی روز جمعه 15 ذی حجه 1062ق گزارش نموده . تصویر در پی نوشت

@bazmeghodsian
@sepahsalaar
غلام عاقل خیر من شیخ جاهل
پیر اگر چند محترم باشد = چون که نادان بود دژم باشد
کودکی بهره مند از دانش = به ز پیری که نبودش خوانش

و بنا بر نقلی دقیقتر :
کودکی بهره مند از خوانش = به ز پیری که نبودش دانش

مصدر: برگی از مجموعه ای ارزشمند کتابت قرن نهم(854 و 846 و ... ) به شماره 4795 کتابخانه ایاصوفیا
@sepahsalaar
آغاز حکایتم به انجام رسید= جان از غم و غصه به آرام رسید
ای نامه که نام صاحبت باقی باد= المنةلله که به اتمام رسید.
@sepahsalaar
بر آستان شه دین همیشه باد مقیم
غلام شاه سلیمان محمد ابراهیم
1102
@sepahsalaar
بگشتم بسی هند و روم عراق
ندیدم رفیقی بری از نفاق

مروت چو انصاف اندر عدم
نمودند بر یکدگر اتفاق

اگر ایمنی خواهی اندر جهان
ازین گردش عکس فیروزه طاق

بکنج تحمل قناعت گزین
نما با عروس تجرد وفاق

بعزلت شو اندر شر و شور خلق
مکن تلخ از شهد ایشان مذاق
@sepahsalaar
نقش ترنج در جلد نسخه های خطی اغلب به گل و بوته و بلبل و آهو و ... می باشد .
کم پیدا می شود که در ترنج عبارتی خوشنویسی شود .
در تصویر، جلد نسخه ایست از کتاب شریف «الشافی» سید مرتضی ، متعلق به قرن یازدهم که عبارت : «السلطان ابو الحسن علی بن موسی الرضا» آمده است .
@sepahsalaar
کتاب شریف «تلخیص الشافی» تألیف شیخ طوسی است که متاسفانه نسخه کهن از این اثر در دسترس نیست ، این کتاب را علامه مجلسی در ۱۰۹۷ ق . تصحیح و حاشیه نویسی کرده و درس گفته است و تعدادی از نسخه های خطی موجود از تلخیص الشافی (اغلب قریب به اتفاق نسخه های موجود از این کتاب پس از قرن 11 تحریر شده اند) با ملاحظه نسخه علامه تحریر شده اند ، علامه یادداشتی درباره این تصحیح دارد که در برخی نسخه ها از جمله نسخه 1323 سپهسالار آمده است .
نکته ذوقی
کاتب با اینکه اصل اثر را به نسخ تحریر نموده ، این یادداشت و نوشته را سعی نموده به مانند خط علامه مجلسی (نستعلیق) تحریر نماید .
@sepahsalaar
شبّه استادنا المتأله الذی له علم بدون عمل ، کالشخص الذی ورد فی یوم القیامة وعلی رأسه تاج ولیس علی بدنه لباس. وذلک امر قبیح، فلابد للشخص التکمّل القوة النظریة مع العملیة ای الاعمال و الاخلاق حتی یکون انسانا کاملا . «آقا علی دام ظله العالی»
@sepahsalaar
حقائق الاشارات.pdf
256.2 MB
عنوان: حقائق الاشارات
شاعر: کمال الدین حسین (ق10)
نسخه: 240 کتابخانه پرتو پاشا ترکیه
تاریخ کتابت : ق10
ملاحظات مربوط به معرفی این نسخه ارزشمند را در پانوشت (کامنت) همین کانال(سپهسالار) می آورم . امیدوارم عزیزانی که دستی در ادبیات دارند آن را تکمیل یا اصلاح نمایند .
امید است که این مثنوی ارزشمند احیاء گردد .
@sepahsalaar
دیوان واله اصفهانی
نسخه ای نفیس از دیوان واله اصفهانی که در زمان حیات شاعر کتابت شده است ، و غزلیاتی از وی به قلمی غیر از متن در هامش به شکسته نستعلیق چلیپا افزوده شده است که ظاهرا خط واله اصفهانی است و بسیاری از آن غزلهایی که در هامش بعدا افزوده شده است و نیز برخی غزلیات متن در دیوان چاپی سال 1371ش نیامده است .
شماره نسخه: 420
تعداد اوارق: 278گ
تعداد سطرها: 10 س
@sepahsalaar
سپهسالار ؛ بخش خطی کتابخانه دانشگاه شهید مطهری
توضیح در ادامه 👇👇 @sepahsalaar
👆👆
اجازه نامه نجیب الدین ابی الحسین علی بن فرج سوراوی (ق7)
وی شاگرد ابن شهر آشوب مازندرانی (ح588) و معاصر ابو البقاء عکبری (م616) بوده است
این اجازه را در آغاز نسخه ای کهن از کتاب تنزیه الانبیاء شریف مرتضی آورده است .
ضمن صدور اجازه نامه به شاگردش: تاج الدین شمس الشرف ابو الحسین علی بن محمد بن احمد بن ابی الفضل العلوی الحسینی (ق7) ، دو طریق خویش برای روایت کتاب «تنزیه الانبیاء و الائمة» را که با چهار واسطه به شریف مرتضی می رسد این چنین آورده است :
قراء علیّ کتاب تنزیه الانبیاء و الائمة علیهم السلام من اوله الی آخره فی سنة 8؟؟ قرائة فهم و ... و درایة النقیب الاجل السید العالم الاوحد تاج الدین شمس الشرف(المشرق) ابو الحسن علی بن محمد بن احمد بن ابی الفضل العلوی الحسینی احسن الله توفیقه و تسدیده و اجزت له ان یروی ذلک عنی عن شیخی الاجل العالم ابی نصر عبد الجبار بن ابی القاسم الرازی عن الشیخ المفید ابی علی عن والده الشیخ السعید ابی جعفر بن الحسن الطوسی عن السید المرتضی علم الهدی نفعنا الله به و جمیع المؤمنین و الحمدلله رب العالمین و صلواته علی سیدنا محمد النبی و آله الطاهرین و سلامه و حسبنا الله و نعم الوکیل .
*و اخبرنی أیضاً شیخی السید الاجل العالم ابو نصر عبد الجبار بن ابی القاسم الرازی انه قرأه علی الشیخ الاجل السعید عبدالجبار ابی الوفاء ابن عبدالله الرازی و اخبره انه قرأه علی الشیخ السعید ابی جعفر محمد بن الحسن الطوسی و رواه الشیخ ابو جعفر عن السید علم الهدی المرتضی رحمه الله کتبه علی بن فرج بن علی فی التاریخ المذکور
@sepahsalaar
ابن یوسف شیرازی
همیشه برایم عجیب می نمود که چگونه ممکن بوده بسیاری از عالمان و دانشمندان گذشته ما در حالی که جوان و نوجوان بوده اند تألیفی علمی از خود به جای گذاشته باشند ، به عنوان مثال سید نعمت الله جزائری کتاب «مفتاح اللبیب فی شرح التهذیب» را در حالی که تنها 15 سال داشته است تألیف کرده است. در طی چند سال گذشته با اسامی متعددی از اینگونه برخورد نموده ام ، از جمله دانشمندانی که در چند سال گذشته به خاطر ارتباطم با نسخه های خطی همیشه مورد احترام و علاقه بنده بوده «ابن یوسف شیرازی» می باشد ، ایشان را باید جزء اولین فهرست نویسان نسخه های خطی در ایران دانست که به شیوه کاملا محققانه آثار مختلف را معرفی و فهرست کرده اند که حاصل تلاش مستمر ایشان در این زمینه دو جلد فهرست موضوعی از نسخه های خطی کتابخانه سپهسالار (مدرسه عالی شهید مطهری) و نیز دو جلد فهرست از نسخ خطی مجلس شورای اسلامی می باشد ، در اوائل کار که به تازگی با فهرست ایشان آشنایی پیدا کرده بودم همیشه فکر می کردم مؤلف این فهرست یک دانشمند شیخ و جا افتاده ای بوده ، تا اینکه چند سال پیش متوجه شدم ایشان در سال 1366 شمسی در شیراز به رحمت خدا رفته اند در حالی که جلد اول و دوم فهرست کتابخانه سپهسالار را در بین سالهای 1313 (جلد اول ) تا 1318 (جلد دوم) شمسی به چاپ رسانیده اند ، دیروز در حال جستجوی مطلبی برای اهل فضل و ادبی بودم که به صورت اتفاقی دو مطلب ارزشمند درباره این عالم بزرگ پیدا کردم ، اول اینکه تصویر این عالم بزرگ و سال تولد ایشان را در کتاب (دانشمندان و سخن سرایان فارس ، ج2 ، ص 238-239) یافتم و متوجه شدم که ایشان در سال 1283 شمسی متولد شده اند و زمانی چاپ جلد اول فهرست این کتابخانه را به انجام رسانده اند که حدود 30 سال داشته اند و دوم اینکه کتابی از این عالم بزرگ را فرزند خلف ایشان به سال 1380 شمسی با عنوان «نامداران ادب ایران» به چاپ رسانده اند که در مقدمه آن کتاب فرزند عزیز این عالم گرامی یعنی «محمد حسین بن یوسف» گزارش نموده اند که ایشان 15 سال مشغول تهیه و چاپ دو جلد فهرست کتابخانه سپهسالار بوده اند و این بدان معناست که ایشان زمانی که تنها حدود 20 سال داشته اند مشغول این کار ارزشمند و ماندگار شده اند .
خداوند روح این عالم بزرگ را قرین رحمت خود گرداند .
@sepahsalaar
الهی نامه.pdf
13.7 MB
عنوان: الهی نامه
مؤلف: خواجه عبد الله انصاری
کاتب: میر علی الکاتب السلطانی
محل نگهداری: کتابخانه ملی فرانسه
شماره: 1966
آغاز و انجام
@sepahsalaar
الکاتب الذلیل کثیر التقصیر محمد شفیع بن عبد الستار تبریزی الاصل آواره سرگردان ساکن زنجان ...!!
@sepahsalaar
سه مهر مختلف به همراه یادداشت تملک از رضا قلی هدایت (م1288) مؤلف کتابهایی چون ریاض العارفین و مجمع الفصحا و غیر آن
در نسخه ای از کتاب مثنوی که به تاریخ 1282 قمری در تبریز خریداری نموده است .
سجع مهرها:
بیضی: رضا قلی 1247
چهارگوش: هو العلی عبده رضا قلی 1264 ؟
چهارگوش: لا اله الا الله الملک الحق المبین عبده رضا قلی 8 ؟ 12
@sepahsalaar
2024/09/22 12:18:43
Back to Top
HTML Embed Code: