Telegram Web Link
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
کیسینجر؛ فرشته یا شیطان!

▫️هنری کیسینجر دیپلمات و سیاستمدار مشهور آمریکایی و از طرفداران محمدرضا پهلوی در صد سالگی در گذشت.

وی در خانواده‌ای یهودی در ایالت بایرن آلمان به دنیا آمده بود.

▫️در ۱۵ سالگی به همراه خانواده‌اش به دلیل اذیت و آزارهای حکومت نازی به آمریکا مهاجرت کرد.

▫️وی نقش برجسته ای در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا بین سال‌های ۱۹۶۹ و ۱۹۷۷ ایفا کرد.

▫️قضاوت ها در مورد کیسینجر همواره متناقض بوده است برخی او را تحسین کرده اند و برخی نیز از خوی شیطانی وی در جنگ افروزی گفته اند.

#علوم_سیاسی
#کیسینجر

🅾 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
از خودبیگانگی مارکس و عصر جدید چارلی چاپلین

▫️سکانسی از فیلم عصر جدید چارلی چاپلین بازنمایی سینمایی و هنرمندانه از نظریه "از خودبیگانگی" (theory of alienation) کارل مارکس است که در آن کارگر از وجود، هستی و هویت انسانی خود بیگانه می شود.

▫️بر این اساس در دنیای تکنولوژی کارگر جزئی از همان تکنولوژی و ماشین آلات صنعتی محسوب می شود.

▫️در چنین جامعه ای حتی کارگر حق تعیین سرنوشت خود و حق انتخاب را ندارد و سرنوشت وی در مسیر سودرسانی برای طبقه حاکم یا سرمایه دار واقع می شود.

▫️اگرچه کارگر یک انسان مستقل و خودآگاه است، اما به عنوان یک موجود اقتصادی، کارگر به سمت اهدافی هدایت می‌شود که توسط بورژوازی - صاحب ابزار تولید - دیکته می‌شود تا حداکثر مقدار ارزش اضافی در جریان رقابت تجاری بین صنعتگران را از کارگر استخراج کند.


#علوم_سیاسی
#چاپلین #مارکس

🅾 @Po_Science
قذافی: مبارزین راه آزادی مرا دوست دارند/ کتاب سبز انجیل معاصر است

▫️ بخشی از مصاحبه اوریانا فالاچی با معمر قذافی

▫️راستی می دانستید که این قدر نچسب هستید؟ این قدر کم دوست تان دارند؟

▪️من را کسانی که ضد آزادی و ضد خلق هستند دوست ندارند. برعکس مبارزین راه آزادی و توده ها مرا دوست دارند، همیشه و در همه جا. من یک رئیس جمهور و یا وزیر نیستم. من رهبر انقلابم.

▫️چه طور هر جا که میرویم فقط تصویر شما را می بینیم ؟ در خیابان ها ، مغازه ها ، ادرات. در هتل من حتی بشقاب هایی نقره ای می فروشند که تصویر شما در آن است.

▪️به من چه ربطی دارد ؟ مردم این طور می خواهند .

▫️شما خیلی چیزها را ممنوع می کنید. کاری جز ممنوع کردن ندارید. شما چه طور پرستش تان را ممنوع نمی کنید؟ در هر لحظه ای که تلوزیون را روشن کنیم ، توده ها را می بینیم که با مشت های گره کرده فریاد می زنند: قذافی

▪️من چه کار می توانم بکنم؟

▫️هیچ چیز. من هم وقتی کوچک بودم پ، چنین صحنه ای را برای موسولینی می دیدم.

▪️این یک تهمت بزرگ است و جواب دقیقی می خواهد.هیتلر و موسولینی از حمایت توده ها برای حکومت شان استفاده می کردند. ولی من از حمایت مردم برای کمک به مردم استفاده میکنم . من کاری نمی کنم جز اینکه برای مردم پیام بفرستم خودتان حکومت را در دست بگیرید.

▫️ چگونه در کتاب سبز این نتیجه را گرفتید که دموکراسی یک سیستم دیکتاتوری است. پارلمان تحمیلی است. انتخابات یک نیرنگ است.

▪️برای اینکه خوب مطالعه اش نکردید. سعی نکرده اید که بفهمید جماهیریه یعنی چه. شما باید در لیبی سکونت داشته باشید و مطالعه کنید که چگونه کشوری دولت ندارد، مجلس ندارد و اعتصابات هم درآن وجود ندارد. چنین کشوری ، جماهیریه لیبی است. در جماهیریه هیچ کس انتخاب نمی شود. انتخابات و نمایندگی وجود ندارد شما غربی ها سنتی هستید. شما فقط دموکراسی و جمهوری را می فهمید.

▫️پس مخالفین کجا جا دارند ؟

▪️کدام مخالف ؟ وقتی همه عضو کنگره ی خلق هستند، چه احتیاجی به گروه های مخالف است ؟ مخالفت با چه چیزی ؟ مخالفت با دولت معنی دارد و اگر دولت از بین برود و مردم خودشان حکومت کنند، دیگر با چه کسی مخالفت می شود ؟ با چیزی که وجود خارجی ندارد.

▫️ من می خواهم بدان چه بر سرم می آید اگر جماهیریه را نفی کنم؟

▪️شما نمی توانید جماهیریه را نفی کنید. جماهیریه سرنوشت جهان است. حاکمیت مردم ، مرحله ی نهایی است. در همه دنیا سرانجام به همت کتاب سبز روز انقلاب فرا خواهد رسید. مردم قدرت را به دست می گیرند و راهنمای آنها کتاب سبز خواهد بود ...

▫️جناب سرهنگ در تمام این داستان آیا جای کوچکی برای آزادی هست؟

▪️آزادی ؟ کدام آزادی ؟ این خودش آزادی است. تنها آزادی واقعی همین است. چه طور چنین سوالی را از من می کنید؟

▫️برای اینکه سال گذشته خواندم که شما چهل نظامی را تیر باران کردید، چون آنها مخالف جماهیریه بودند. در سال ۱۹۷۷ هم پنجاه و پنج تن دیگر را به همین دلیل اعدام کردید. چندی پیش هم خواندم که در بنغازی در یک میدان عمومی ، تعدادی از دانشجویان مخالف کتاب سبز را به دار کشیدید .

▪️همین چیزهاست که اعتماد مرا از غرب سلب می کند . چرا این حرف های غیر واقعی را می نویسند ؟

▫️چه کسی می داند؟ شاید آدم های حسود این ها را می نویسند . جناب سرهنگ آیا واقعا این کتابچه ی سبز دنیا را عوض خواهد کرد ؟

▪️بدون شک. کتاب سبز محصول مبارزه ی بشریت است. کتاب سبز راهنمای بشریت به سوی استقلال است. کتاب سبز انجیل است . یک انجیل جدید. انجیل دوران معاصر، دوران مردم .

▫️شما زیاد هم فروتن نیستید ؟

▪️نه ، اصلا فروتن نیستم. برای اینکه می توانم در مقابل هجوم دنیا بایستم. برای اینکه با کتاب سبزم تمام مسائل بشر و جوامع را حل کرده ام . یک کلمه آن می تواند دنیا را یا نابود کند یا نجات دهد.

▫️جناب سرهنگ می توانم آخرین سوالم را مطرح کنم ؟

▪️بله ... ولی کوتاه باشد .

▫️شما به خدا اعتقاد دارید ؟

▪️روشن است. البته، چرا چنین سوالی از من می کنید ؟

▫️برای این که فکر می کردم شما خودتان خدا هستید!

منبع: کتاب گفت گوهای اوریانا فالاچی - گرد آوری و ترجمه غلامرضا امامی - تهران

#علوم_سیاسی
#قذافی #فالاچی

🅾 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 عبدالکریمی: می‌خواهید مانند طالبان و خوارج، حجاب را تحمیل کنید؟

🗣 بیژن عبدالکریمی: با دختری که باورهای شما را قبول ندارد و می‌گوید کتاب شما هیچ قداستی ندارد، چگونه حرف می‌زنید؟

#علوم_سیاسی
#حجاب #اجبار


🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
چای دبش و فساد سیستمیک

▫️جواب فسادهای اقتصادی پی در پی در ایران را باید در در " فساد سیستمیک" یا سازمان یافته جست. این نوع فساد که متمایز از فساد فردی است حاصل زمینه ها و ساختار ضعیف و بیمار است.

به عبارت دیگر فسادی که منشأ تولیدش سیستم، فرایندها، ساختارها، قوانین و ضوابط هستند؛ یعنی فرایندها به طور خواسته یا ناخواسته به گونه‌ای طراحی شده‌اند که چاره‌ای جز تولید فساد نخواهد بود.

▪️▪️عوامل متعددی در شکل گیری و تشدید فساد سیستمیک دخیل هستند که از جمله آن ها می توان به موارد ذیل اشاره داشت:
- اقتصاد دستوری و دولتی
- وجود شرکت‌ها و بانک‌های خصولتی
- اختیارات گسترده و انحصاری بدون نظارت
- عدم شفافیت و پاسخ گویی
- عدم مسوولیت پذیری
- نبود شایسته سالاری
- اقتدارگرایی در سیستم
- ضعف جامعه مدنی
- غیرخودی دانستن مردم
- ضعف دستگاه های قضایی و انتظامی
- عدم حمایت از سوت زن ها
- ضعف رسانه ها
- فرهنگ گریز از مجازات

#علوم_سیاسی
#چای_دبش #فسادسیستمیک


🅾 @Po_Science
سیر قهقرایی! / حیدر ولی زاده

اگر بخواهیم به صورت خلاصه سیر قهقرایی یا حرکت به عقب و پسرفت در نظام سیاسی ایران را در چهل و اندی سال پیش بررسی کنیم کافی است به ترکیب مجلس اول شورا و ترکیب مجلس امروزی نگاه کنیم.

هدف تحقیر یا توهین به اشخاص نیست بلکه مسئله وجود و عدم وجود تخصص و شایستگی است. در آن دوره اول یا دست کم در چند دوره بعدی ترکیب مجلس به گونه ای بود که چندین نماینده آن در حد و اندازه تئوریسین و حتی مقامات اجرایی بالاتر مانند نخست وزیری و ریاست جمهوری بودند.

اما مجلس امروز را ببینید نماینده طرح و لایحه ای را تصویب می کند که از محتوای آن اطلاعاتی ندارد و یا به قول خودشان اشتباه رای می دهد! یا طرح هایی ارائه می شود که سرشار از اشتباهات ویرایشی و محتوایی است.

در طول چهار سال نمایندگی کافی است که یک قانون اشتباه تصویب شود، در این شرایط است که زیان های جبران ناپذیری به مملکت و مردم وارد می شود که تاثیر آن سال ها ادامه دارد!

حالا بماند که مقصر چه کسانی یا چه نهادها و ساختارهایی هستند که موضوع و بحث دیگری را می طلبد اما آنچه که عیان است از دامنه نه به سوی قله بلکه دره حرکت کرده ایم.


🅾 @Po_Science
📷 پدر و پسر

▫️ تصویری از خوابیدن یک سرباز صرب در کنار پدرش که برای دیدار وی در خط مقدم جنگ در نزدیکی بلگراد آمده است.۱۹۱۴/۱۹۱۵

▫️صربستان در طول جنگ جهانی اول با حمله نیروهای دشمن شرایط نامساعدی را تجربه می کرد.

▫️سربازان صرب به همراه غیرنظامیان عقب نشینی سختی داشتند در این میان بسیاری از افراد با گرسنگی و شرایط اسفناک روبرو شدند.

▫️صربستان در طول جنگ یک چهارم جمعیت خود را که شامل ۸۵۰ هزار نفر می‌شد را از دست داد.

#علوم_سیاسی

🅾 @Po_Science
هرچه حاکمیت خالص‌تر، فاسدتر

بیژن اشتری

▫️ فساد سه میلیارد و هفتصد میلیون دلاری اخیر درس‌های عبرت‌انگیزی دارد. دو سال و چند ماه پیش که آقای رییسی رییس جمهور شد برخی چهره‌های اصلاح‌طلب (از جمله جناب زیدآبادی) تحلیل کردند "اینک قوای سه گانه به کنترل اصولگرایان درآمده است و آنها اگر صورت مسئله را به درستی درک و اراده ای برای حل آن پیدا کنند، قدرت و امکانات لازم را برای برون رفت از این شرایط در اختیار دارند...حل این بحران به دست همین جناح امکان پذیر است. "و یا یکی دیگر (جناب ابطحی) نوشت " آقای رئیسی شانس بزرگی دارید که همه قوا و رهبری حامی‌تان هستند و با این پشتوانه کاری کنید که لبخند امید و زندگی جاری شود".

▫️من همان موقع نوشتم این تصور «یکدستی چیز خوبی‌ست» تصور کاملا نادرستی است.این بزرگواران ظاهرا فراموش کرده بودند که "قدرت فساد می آورد و قدرت مطلق فساد مطلق می آورد."

▫️ در پس ذهن ما ایرانی‌ها همیشه این تصور وجود داشته و دارد که یکدستی در حاکمیت چیز مثبتی است در حالی که واقعیتش این است که یکدستی برای هیچ حاکمیتی خوب نیست.

▫️مونتسکیو که خیلی خوب این را فهمیده بود نظریه تفکیک قوا را مطرح کرد تا اتفاقا جلو یکپارچه شدن و یکدست شدن قدرت سیاسی را بگیرد.

▫️اصل تفکیک قوا تضمینی است بر اینکه حکومت در دست یک فرد یا یک گروه خاص متمرکز نشود.

▫️یکدستی حکومت نه تنها موجب پاسخگو کردن حکومت نمی شود بلکه آن را پاسخگوگریزتر و فاسدتر می کند.

▫️ آنچه حکومت را پاسخگو و‌ سالم میکند وجود رسانه های آزاد، وجود نهادهای مدنی و نظارتی مستقل است. دموکراسی مبتنی بر نظام "چک اند بالانس" یا "نظارت کردن و توازن بخشی" است.

▫️به این معنا که هر قوه‌ای از حکومت باید قوه دیگر را نظارت و قدرت آن را‌ متوازن کند تا هیچکدام نتواند به استبداد و فساد رو آورد.

▫️این به معنی جنگ قوا با یکدیگر نیست بلکه به معنی اعمال نظارت بر یکدیگر و برقراری توازن در جهت بهبود عملکرد ماشین حکومت است و بهترین ضامن برای جلوگیری از انواع مفاسد.قدرت سیاسی اگر به آفت تمرکز و انحصار آلوده شود فساد و تباهی‌اش افزون تر میشود.

▫️ تنها با اجرای اصل تفکیک قوا و پیاده کردن نظام "نظارت و توازن "است که میتوان قدرت سیاسی را از فاسد شدن، عدم شفافیت و گرایش به استبداد باز داشت.

▫️من معتقدم جمهوری اسلامی تقریبا از بدو تولدش حکومتی یکدست بوده است اما در دو سال اخیر تلاش کرده که خلوص یکدستی اش را بیشتر کند و حالا به تدریج نتایجش را می‌بیند (فساد فاحش چای دبش) و هر چه بگذرد این فسادها بیشتر هم خواهد شد.

▫️ناگفته نماند که نظام نظارت و توازن را فقط در یک کشور آزاد و دموکرات میتوان پیاده کرد.

#علوم_سیاسی


🅾 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🎥 روایت بهروز وثوقی از بازجویی توسط پرویز ثابتی:

◀️ پرویز ثابتی گفت "شب یک کامیون تو را به دیوار می کوبد و می کشد و فردا روزنامه ها می نویسند که مست بود و تصادف کرد و مرد. یک میلیون راه دیگر برای کشتنت وجود دارد." من چنان ترسیدم که تا هفت هشت ماه...

#علوم_سیاسی


🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
امیر کبیر و چاپلوسی!!

▫️ از جالب ترین اصلاحات تاریخیِ امیرکبیر مبارزه با چاپلوسی بود به همین دلیل نیز القاب دیوانی را حذف کرد.

▫️وی همچنین از مدیحه‌سراییِ چاپلوسانه‌ شاعران درباری نیز بیزار بود.


▫️میرزا حبیب الله شیرازی از شاعران بزرگ دربار فتحعلیشاه، محمدشاه و اوایل سلطنت ناصرالدین شاه بود.

▫️هنگامی که امیرکبیر به جای حاج میرزا آقاسی صدر اعظم ایران شد، قاآنی شعر بلندی را در مدح و ثنای امیر کبیر سروده و او را جانشین وزیر ظالم قبلی خواند.

▫️ امیر از این تملق چنان‌ آشفته شد که بی درنگ مستمری وی را قطع کرد و گفت:

"تو که تا دیروز مدح میرزا آقاسی می گفتی و امروز که او نیست، ظالم شقی اش می خوانی و این بار مدح من می گویی!"


▫️به دنبال قطع حقوق شاعر متملق، اعتضاد السلطنه وساطت کرد تا بلکه امیر کبیر او را ببخشد. امیرکبیر وقتی دانست که او به زبان فرانسه تسلط دارد، برقراری حقوق قاآنی را مشروط به ترجمه کتابی در زمینه فلاحت از زبان فرانسه به زبان فارسی کرد.

▫️تاریخ گواهی می دهد قاآنی، پس از مغضوب و معزول شدن‌ امیر کبیر،در اشعارش از او به "خصم خانگی‌"و  «اهرمن خو و بد گوهر» یاد کرد.

#علوم_سیاسی

🅾 @Po_Science
درباره قوام السلطنه
@po_science
📻 فایل صوتی

▫️جادوی قوام‌السلطنه در سیاست ایران

- چند پرده از زندگی قوام‌السلطنه

#علوم_سیاسی
#تاریخ


🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
رضا شاه در ترکیه

▫️در خرداد ماه ۱۳۱۳، رضاشاه تنها مسافرت خارجی خود را با حرکت به سمت ترکیه آغاز کرد. او در رأس یک هیأت ۱۷ نفره که اکثرشان نظامی بودند، به این سفر مبادرت کرد.

▫️در میان رهبران کشورهای جهان رضاشاه نخستین کسی بود که به محض اعلام جمهوریت در ترکیه، تغییر حکومت را به آتاترک تبریک گفت.

▫️سردار سپه که در آن زمان به تازگی به نخست‌وزیری منصوب شده بود، در ‌آبان ۱۳۰۲ یک جلد کلام‌الله مجید و یک قبضه شمشیر مرصع به عنوان هدیه برای آتاترک فرستاد و به او تبریک گفت.

▫️ این امر مقدمه‌ای برای ایجاد روابط دوستانه میان دو کشور گردید.

▫️رضاشاه در دیدار از ترکیه که همراه با آتاتورک در شهرهای مختلف بود، ضمن انعقاد قراردادهای تجاری، سیاسی و امنیتی، اختلافات سرحدی را که از دوران حکومت‌های قاجار و عثمانی مانده بودند، حل کردند.

▫️دیدار از مراکز تاریخی استانبول و پیشرفت‌های صنعتی و نظامی ترکیه در شهرهای مختلف، بخش عمده از حضور رضاشاه در ترکیه را تشکیل می‌دادند.


#علوم_سیاسی

🅾 @Po_Science
«فساد مردمان ناشی از فساد زمامداران است...»

🗣نیکولو ماکیاولی/ گفتارها


#علوم_سیاسی
#فساد #ماکیاولی

🅾 @Po_Science
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
انسان فانی است، مخصوصاً در ایران!/ حیدر ولی‌زاده

▫️سینا علیخانی یک نفر نیست بلکه نمادی است از جانب هزاران نفر که به دلیل گران بودن داروهای بیماری خود یا تحریم بودن آن ها از ادامه درمان باز می مانند و در نهایت جان خود را از دست می دهند!

▫️مگر اولویتی غیر از نجات جان انسان وجود دارد! در حالی که نجات جان یک انسان از منظر دینی برابر با نجات تمام جان ها دانسته می شود در حکومت اسلامی بودجه مملکت صرف امور بی فایده می شود برای صداوسیمای بی محتوا برای نهادها و سازمان های بی تاثیر و...

▫️در حالی که هزاران نفر محتاج داروهای نایاب و کمیاب هستند عده ای بی وجدان مثل زالو هر آن در حال تاراج مملکت هستند و آب از آب هم تکان نمی خورد!

▫️در حالی که مملکت غنی از سرمایه و پول های بادآورده است، در امور ضروری همیشه کاسه گدایی سمت مردم دراز می شود و انتظار از مردم درگیر هزاران مشکل است که وظایف مجریان را انجام دهند! پس مسوولان چه کاره اند؟!

❗️براستی که چه زیبا گفت مرحوم نفیسی که "انسان فانی است، مخصوصاً در ایران..."

#علوم_سیاسی
#سینا_علیخانی #فساد

🅾 @Po_Science
«جایی که تنها کارفرما دولت است، مخالفت به معنای مرگ از گرسنگی تدریجی است. این اصل قدیمی که کسی که کار نمی‌کند، گرسنه خواهد ماند، با اصل جدیدی جایگزین شده‌است که کسی که اطاعت نمی‌کند، گرسنه خواهد ماند.»

▪️لئون تروتسکی به نقل از کتاب راه بردگی

#علوم_سیاسی
#تروتسکی #دولت


🅾 @Po_Science
🔰 آنتونیو نگری فیلسوف و جامعه‌شناس ایتالیایی درگذشت

▫️«آنتونیو نگری» فیلسوف پسامارکسیست ایتالیایی و استاد علوم سیاسی در دانشگاه پاریس و دانشگاه پادوای رم، امروز شنبه شانزدهم دسامبر ٢٠٢٣ در سن نود سالگی در پاریس درگذشت.

▫️نگری بعد از آنتونیو گرامشی از تاثیرگذارترین متفکران نومارکسیست جهان محسوب می‌شد که از دهه ۱٩٦٠ میلادی نحله‌ پسامارکسیستی در ایتالیا و سپس «اُپرائیسم» را در سراسر اروپا پایه‌گذاری کرد و علاوه بر سرمایه‌داری به مارکسیسم ارتدوکس و احزاب کمونیست اروپایی هم انتقاد داشت.

▫️«مارکس فراسوی مارکس: درس‌هایی در مورد گروندریسه»، «تاریخچه‌ یک کمونیست» و «خداحافظ آقای سوسیالیسم»از مهم‌ترین کتاب‌های نگری به حساب می‌آیند.

#علوم_سیاسی
#آنتونیونگری


🅾 @Po_Science
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
کسی که نابودی نسل بشر را نجات داد!

◽️استانیسلاو پتروف درجه‌دار روسی بود که از «پاتک» اتمی شوروی در برابر آمریکا جلوگیری کرد. این پاتک می‌توانست منجر به نابودی نسل بشر بینجامد.

📌 شرح ماجرا

◽️در ۲۶ سپتامبر ۱۹۸۳ او افسر ارشد مقر کنترل سیستم‌های رادار ماهواره ای و فرماندهی منطقهٔ یکم تأسیسات موشکی روسیه بود.

◽️ او به یکباره متوجه می‌شود که رایانه‌ها حمله یک موشک اتمی آمریکایی را گزارش می دهند. پتروف می گوید ممکن نیست که آمریکا تنها با یک موشک به روسیه حمله کند. پس از چند دقیقه پرتاب موشکهای بعدی گزارش می‌شود. وی باز هم باور نمی‌کند که حمله‌ای در کار باشد و «دکمه قرمز» را که در واقع عامل یک سلسله عملیات زنجیره‌ای ضد حمله در کاخ کرملین بود را فشار نمی دهد.

◽️وی به ستاد ارتش شوروی زنگ میزند و به جای این که شلیک موشک‌های اتمی را گزارش دهد می گوید که سیستم‌های رایانه ای دچار مشکل شده اند.

📌 پس از ماجرا

◽️بررسی های بعدی نشان داد که ماهواره‌های شوروی به اشتباه نوری که از ابرها انعکاس یافته بودند را با آتش موتور موشک‌های قاره پیمای آمریکا اشتباه گرفته بودند.

#علوم_سیاسی #استانیسلاو_پتروف

🅾 @po_science
کسی که نسل بشر را نجات داد
@po_science
🎙صوت: کسی که نابودی نسل بشر را نجات داد!

◽️استانیسلاو پتروف درجه‌دار روسی بود که از «پاتک» اتمی شوروی در برابر آمریکا جلوگیری کرد. این پاتک می‌توانست منجر به نابودی نسل بشر بینجامد.

#علوم_سیاسی #استانیسلاو_پتروف


🅾 @po_science
نخستین مدرسه علوم سیاسی در ایران (روز علوم سیاسی)

▫️۲۸ آذرماه، سالروز تأسیس مدرسه علوم سیاسی ایران به عنوان روز علوم سیاسی شناخته شده و هر ساله در دانشگاه‌ها این روز گرامی داشته می‌شود. این روز بصورت رسمی در تقویم ثبت نشده‌است.

▫️در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه، میرزانصرالله نائینى که لقب مشیرالملک داشت و سمتش وزیر لشکرى بود از شاه تقاضا نمود که اجازه دهد وى سه پسر خود به نام هاى حسن، حسین و على را براى ادامه تحصیل به اروپا اعزام نماید.

▫️شاه با این تقاضا موافقت کرد و میرزا نصرالله خان نائینى، فرزند ارشد خود را به امپراتورى روسیه فرستاد و حسین و على را به فرانسه و انگلستان اعزام نمود.

▫️حسن در روسیه دوره حقوق و علوم سیاسى را در پترزبورگ به اتمام رسانید. على کوچکترین فرزند میرزا نصرالله خان پس از دو سال اقامت در فرانسه به بیمارى سل درگذشت و فرزند دیگرى به نام حسین (موتمن‏الملک) چندى در فرانسه و زمانى در انگلستان مشغول تحصیل شد.

▫️در اوایل سال ۱۳۱۷ هجرى قمرى مقام وزارت امور خارجه و لقب مشیرالدوله به میرزا نصرالله خان نائینى تعلق گرفت و او نیز بلافاصله هر دو فرزند خود را به تهران احضار کرد و هر دو را در وزارت امور خارجه مشغول کار کرد.

▫️در ابتدا این دو جوان فکر پدر خود را معطوف به تشکیل یک مدرسه علوم سیاسى نمودند که در آن علوم پلتیکى (سیاسى) و زبان خارجى تدریس شود و این مدرسه یکى از ادارات تابع وزارت امور خارجه باشد و فارغ‏التحصیلان آن بلافاصله به استخدام وزارت امور خارجه درآیند.

▫️مقدمات کار از هر جهت فراهم شد. امین‏السلطان صدراعظم راه را به روى مشیرالدوله باز کرد و با تلاش او مدرسه علوم سیاسی به فرمان مظفرالدین شاه قاجار در نیمه شعبان ۱۳۱۷ قمری برابر با ۲۸ آذر ۱۲۷۸ خورشیدی در تهران افتتاح شد.

▪️▪️هدف از تاسیس

▫️این مدرسه به منظور تربیت دیپلمات و مأمورین وارد به امور سیاسی برای وزارت امور خارجه تأسیس شد.

▫️فارغ‌التحصیلان آن با پیشنهاد وزیر خارجه و تصویب شاه به سمت وابسته، به سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های ایران در خارج می‌رفتند یا در وزارت امور خارجه مشغول خدمت می‌شدند، بسیاری از فارغ‌التحصیلان این مدرسه بعد‌ها شاغل مقام‌های مهم سیاسی شدند.

▫️نخستین مدیر مدرسه میرزا حسن خان مشیرالملک (بعدها ملقب به مشیرالدوله و پیرنیا) بود.

▫️در سال اول مجموعا ۱۴ دانشجو جذب این مدرسه جدید شدند. براى این مدرسه کنکور کتبى و شفاهى هر دو در نظر گرفته شده بود و هیئتى مرکب از چند استاد برجسته از داوطلبان امتحان مى‏کردند.

▫️ابتدا دوره این مدرسه چهار سال تعیین شده بود ولى به زودى تغییر کرد و یک سال بر آن افزودند و به دوره تقسیم شد. براى دوره مقدماتى سه سال و براى دوره عالى دو سال در نظر گرفتند.

▫️شرط سنی ورود به دوره مقدماتی این مدرسه حداقل چهارده و حداکثر شانزده سال بود. متقاضیان ورود به این مدرسه می‌بایستی تصدیق‌نامه شش ساله ابتدایی می‌داشتند و در امتحان ورودی شرکت کنند.

▫️مدرسه سیاسی ابتدا در بنای اجاره ای دایر بود تا اینکه در ۲۷ اردیبهشت ۱۲۹۰ خورشیدی لایحه وزارت معارف (در زمان وزارت علاء السلطنه) در مجلس به تصویب رسید که ۱۵ هزار تومان از عایدات اداره نمک را به تأسیس مدرسه حقوق و سیاسی تخصیص داد.

▫️بنابراین مصوبه، سیزده هزار و هفتصد و هفتاد ذرع زمین از اراضی بایر موازی با باغ نگارستان برای ساخت بنای این مدرسه و همچنین یک باب موزه و یک کتابخانه در نظر گرفته شد.

▫️این مدرسه در اول اسفند ۱۳۰۵ از وزارت خارجه جدا و به وزارت معارف ملحق شد. در اواخر سال تحصیلی ۱۳۰۶–۱۳۰۷ بخش مقدماتی (متوسطه) مدرسه سیاسی از آن جدا و به مدرسه دارالفنون منتقل شد. از آن پس مدرسه سیاسی تنها دارای دوره عالی بود.

▪️▪️تبدیل به مدرسهٔ حقوق و سیاسی و اقتصاد

▫️در ۱۳۰۶ دو مدرسهٔ سیاسی و حقوق در هم ادغام شدند و مدرسهٔ حقوق و سیاسی را تشکیل دادند. مدرسه تجارت نیز در ۱۳۰۹ در مدرسهٔ حقوق و سیاسی ادغام شد و مدرسهٔ حقوق و سیاسی و اقتصاد شکل گرفت که ریاست آن را نیز علی‌اکبر دهخدا بر عهده داشت.

▪️▪️تبدیل به دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی

▫️با تشکیل دانشگاه تهران در ۱۳۱۳ این مدرسه با نام دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی زیر مجموعهٔ دانشگاه تهران شد. با جدا شدن دانشکدهٔ اقتصاد از آن در ۱۳۴۶ این دانشکده به نام دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی به کار خود ادامه داد.

#علوم_سیاسی #روز_علوم_سیاسی


🅾 @po_science
🔰 ۲۸ آذر ماه روز "علوم سیاسی" گرامی باد...


#علوم_سیاسی


🅾 @po_science
2024/09/22 10:28:05
Back to Top
HTML Embed Code: