Telegram Web Link
‼️ به نام علم، علیه علم!

👈 خطاب به مسئولان سازمان برنامه و بودجه، وزارت عتف و تمام متولّیان نظام علم، آموزش و پژوهش کشور؛

بالاخره علم و پژوهش خوب است یا بد؟! پژوهش کنیم یا نکنیم؟! اگر پژوهش کردیم، گزارش آن را منتشر کنیم یا نکنیم؟!

حدود یک سال است که کتابم در سازمان برنامه‌وبودجه کشور خاک می‌خورد!

آن هم چه کتابی؟! کتابی که عصارۀ رسالۀ دکتری و یک طرح پژوهشی است!

چه رساله‌ای؟! رساله‌ای که از آن 8 مقالۀ علمی منتشر شد! [1]

چه مقاله‌هایی؟! مقاله‌هایی که مورد توجه استادان رشته قرار گرفتند و موجب شدند برای سخنرانی در چند همایش، جشنواره و امثال آن دعوت شوم، آن هم در کنار استادان شناخته‌شده و باسابقه‌ای مانند دکتر مقصود فراستخواه (استاد تمام مؤسسه برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت عتف)، دکتر رحمت الله فتّاحی (استاد تمام علم اطّلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه مشهد) و غیره! [2]. همچنین، مقاله‌هایی که دو نفر از داورهای آنها، بعد از تعیین تکلیف مقاله، با من تماس گرفتند و پیشنهاد ملاقات دادند و این دوستی و ارتباط همچنان ادامه دارد.

چه طرح پژوهشی‌ای؟! طرحی دربارۀ موضوعی مهم (اثربخشی علم و پژوهش در کشور) که از آن 6 مقالۀ علمی منتشر شد، مقاله‌هایی که حاوی حرف‌های مهمّی بودند و بازخوردهای خوبی گرفتند [1].

کتابی که پیش از این، استادانی مانند دکتر رحمت‌الله فتّاحی (استاد تمام دانشگاه فردوسی)، دکتر فرشاد مؤمنی (استاد تمام دانشگاه علّامه)، دکتر مرتضی کوکبی (استاد تمام دانشگاه چمران) و غیره آن را خوانده و تأیید کرده‌اند، همچنین، برخی انتشارات وزین کشور پیشنهاد انتشار آن را دادند امّا چون طرح پژوهشی مربوط، مورد حمایت سازمان برنامه و بودجه بوده است، اوّل باید به انتشارات همان سازمان ارائه می‌شد، آنها هم یکسال است که آن را پیش خود نگه داشته‌اند؛ نه منتشرش می‌کنند و نه اجازه می‌دهند خودمان منتشرش کنیم!

پس از پیگیری‌های فراوان، بالاخره دوستی به من گفت که «گویا صلاح نمی‌دانند این کتاب منتشر شود!». صحّت و سقم این قول به کنار؛ آنچه قطعی است این است که در عمل و با هر نیّتی که بوده، کتاب پیش آنها محبوس شده است!

چرا؟! چون گفته‌ام «به جای حرکت در مسیر اقتصادِ دانش‌بنیان، داریم در مسیر شبهِ‌دانش نفت‌بنیان حرکت می‌کنیم»!

اتّفاقاً این نوع رفتار در نهادهایی که نام علم و پژوهش را یدک می‌کشند، اثبات ادّعای من است!

عنوان کتابم این است: از «شبهِ‌دانشِ نفت‌بنیان» تا «اقتصاد دانش‌بنیان»!

از عنوان کتاب مشخص است که در آن، البته با استناد به شواهد، آمار و استدلال‌های متعدّد، نشان داده‌ام که مسیری که نظام علم، آموزش و پژوهش کشور ما دارد در آن حرکت می‌کند، بیشتر مسیر «شبهِ‌دانشِ ‌نفت‌بنیان» است تا مسیر «اقتصاد دانش‌بنیان»!

البته، اصل حرف کتاب ناظر بر تغییرات و اقداماتی است که برای قرار گرفتن‌مان در مسیر «اقتصاد دانش‌بنیان» باید انجام دهیم، یعنی حتّی آن کسانی هم که اصرار دارند «نقد حتماً باید همراه با راهکار باشد»، برای جلوگیری از انتشار این کتاب بهانه‌ای ندارند.

خب، اگر «شبه‌دانش نفت‌بنیان» نبود که در آن جلو انتشار یک کتاب علمی گرفته نمی‌شد!

در علم «درست و غلط» نداریم؛ «مستند و غیرمستند»، «روش‌مند و غیرروش‌مند» و «مستدل و غیرمستدل» داریم، این کتاب برآیند یک رسالۀ دکتراست که داوری شده و نمرۀ 19/9 اخذ کرده است، یک طرح پژوهشی که تکمیل، تحویل و تأیید شده است و 14 مقالۀ علمی که همگی داوری، تأیید و منتشر شده‌اند، یعنی نمی‌تواند «غیرمستند، غیرروش‌مند و غیرمستدل» باشد. بالفرض اگر هم باشد، باز هم اثبات ادّعای کتاب است!

بله، ممکن است اشتباه باشد، امّا به هر حال کار علمی است و باید اجازه پیدا کند که به فضای گفتگوی علمی وارد شود و مورد نقد و گفتگو قرار گیرد؛ اگر کسانی فکر می‌کنند اشتباه است، می‌توانند بر آن ردّیه و امثال آن بنویسند.

دست‌اندرکارانِ سازمان برنامه و بودجه کشور! بر اساس چه منطق و عقلانیتی جلوی انتشار کتابی را می‌گیرید که سازمان مطبوع خودتان پیشنهادۀ طرح پژوهشی‌اش را تصویب، گزارشش را تأیید و هزینه‌اش را پرداخت کرده‌ است؟!

چطور می‌توانید هم عنوان‌های علمی و تخصصی را یدک بکشید، هم به‌عنوان متخصص در مجامع علمی شرکت و سخنرانی کنید، هم از سفرۀ نظام علم و پژوهش ارتزاق کنید و هم در عین حال، جلوی انتشار یک اثر علمی را بگیرید که حاصل صرف توان و عمرگذاشتن یکی از جوانان همین سرزمین و فارغ‌التّحصیلان نظام آموزشی همین کشور است؟! خودتان قضاوت کنید، آیا برای حرکت‌دادن جامعه در مسیر اقتصاد دانش‌بنیان تلاش می‌کنید یا برای ارتزاق از «شبه‌دانشِ نفت‌بنیان» نقش بازی می‌کنید؟!

جناب دکتر زلفی‌گل! وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری ...

ادامۀ یادداشت

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
‼️ خدا را شکر که علی (ع) نیست!

ای کسانی که به واسطۀ عشق علی (ع) از سهمیه‌ها و رانت‌ها بهره‌مند شده‌اید! خدا را شکر کنید که علی (ع) نیست، چون اگر بود، تمام این امتیازهای ویژه را از شما پس می‌گرفت!

علی (ع) که حاکم شد، در همان ابتدای کار، تمام امتیازات، برتری‌ها و سهمیه‌هایی را که به خاطر جنگیدن، ایثارگری، پیش‌قدمی در پذیرش اسلام و امثال آن، نهادینه شده بود، ملغی کرد.

او در پاسخ به معترضان گفت: «اگر این کارها را برای بهره‌مندی بیشتر از دنیا انجام داده‌اید که هیچ ارزشی نداشته است و اگر هم برای رضای خدا انجام داده‌اید، هم‌او اجر خیر به شما خواهد داد».

او در این‌باره حسّاسیت و دقّت بسیار زیادی به‌خرج داد و فرمود: «سهمیه‌های مازادی را که تحت هر عنوان از بیت‌المال گرفته‌اید، حتّی اگر جهیزیۀ دخترانتان کرده باشید، به بیت‌المال و صاحبان واقعی‌اش باز می‌گردانم».

ای کسانی که به واسطۀ متدیّن‌تر بودن خودتان یا پدرانتان و زحماتی که شاید برای اسلام کشیده‌ باشید، در تصاحب پست، شغل، درآمد، قبولی کنکور، ارتقاء و غیره به‌صورت رسمی یا غیررسمی سهمیه دریافت کرده‌ و در رقابت‌های دنیوی از سایرین جلو افتاده‌اید! خدا را خیلی شکر کنید که علی (ع) نیست تا اینها را از شما بگیرد و اوقات‌تان را تلخ کند!

خدا را شکر کنید که علی (ع) نیست و ازاین‌رو، با عشق علی (ع) می‌توانید هم دنیا را داشته باشید و هم آخرت را! چه از این بهتر؟!

بله، می‌دانم! عشق و علاقۀ شما به علی (ع) به خاطر این چیزها نبوده است؛ قسمت بوده که این طور شود!

بله، قسمت این شده که بر خلاف بیشتر طول تاریخ که «پیرو حق و حقیقت‌بودن» افراد را در رقابت‌های دنیوی از سایرین عقب می‌انداخته (و چه بسا سختی‌های بسیار بیشتری در پی داشته)، برای شما عکس این بشود، یعنی شما پیرو حق و علی (ع) هستید و از قضا، حق‌طلبی و حق‌مداری شما برای‌تان در شغل و تحصیل و پست و درآمد، امتیازاتی هم به همراه داشته است، خب چه بهتر!

فقط نمی‌دانم چرا در همین موقعیت زمانی و مکانی، عشق به علی (ع) و ترویج سیره و سنّت واقعی او برای برخی دیگر محدودیت و محرومیت به‌دنبال دارد!

البته شما اصلاً خودتان را ناراحت نکنید، حتماً اشکال از خودشان است؛ یا اخلاص ندارند یا علی (ع) را درست نشناخته‌اند!

شما فکرتان را درگیر این چیزها نکنید؛ در حالی که هم‌آغوش‌شدن با نعمات عالی بهشتی و محشور‌شدن با مولای متّقیان (ع) را انتظار می‌کشید، از سهمیه‌ها و رانت‌های دنیوی‌تان لذّت ببرید!

پ. ن.
متن بالا مطلق نیست؛ ناظر بر رویه رایج است؛ از نزدیک کسانی را می‌شناسم که واقعاً حق‌طلب، متدیّن و عاشق علی (ع) هستند آن هم از آن نوعی که رانت‌ها و سهمیه‌های زیادی در دسترس‌شان قرار می‌گیرد، امّا با وجود این، از هیچ امتیازویژه‌ای استفاده نمی‌کنند و اگر هم پست و مسئولیتی می‌پذیرند، واقعاً با این نیّت است که خدمتی کنند. البته تا جایی که نگارنده می‌دانم و می‌شناسم، چنین افرادی در اقلیت و چه بسا کمیاب هستند.

همچنین ببینید:

🔹 علی (ع) و اجرای حکم خدا به هر قیمت!
🔹 شیعیان غیرعلی (ع)!

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
بازنشر به مناسبت روز قلم!
👇👇👇👇
Forwarded from کانال وحید احسانی (وحید احسانی)
قلم روغنی!
‼️ می‌تواند «تبلیغ» محسوب شود، امّا شاید متفاوت!

در جامعه‌ای که هزاران موسسه و نهاد از «سفرۀ فرهنگ» ارتزاق می‌کنند که آن کار دیگر کنند؛

در جامعه‌ای که تقریباً هیچ‌چیز و هیچ‌کس سر جای خودش نیست؛

در جامعه‌ای که به قول دکتر پاپلی یزدی «هر کس بخواهد مملکتش را آباد کند، خانه‌اش خراب می‌شود و هر کس بخواهد خانه‌اش آباد باشد، باید در تخریب مملکتش بکوشد» [۱]؛

در جامعه‌ای که «خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو»؛

در جامعه‌ای بدون‌پرسش و بی‌گفتگو که همگان با قطعیت تمام همۀ چیزهای مهم را می‌دانند؛

در جامعه‌ای که هرچند دچار فقر و تنگدستی است، امّا در مقام مقایسه، بازار فست‌فود و تجمّلاتش نسبت به کتاب و محصولات فرهنگی رونق بسیار بیشتری دارد؛

در جامعه‌ای که دولت و ملّت، با وجود تضادهایی که دارند، هر دو به‌شکلی هم‌افزا همه چیز را «سیاسی» و عرصه را بر کنشگران فرهنگی-مدنی تنگ می‌کنند؛

در جامعه‌ای قطبی و انقلابی که میانه‌روی و به‌دنبال صلح، سازش و اصلاح بودن، از دید هر دو قطب به چشم «خیانت، خفت و مزدوری» دیده می‌شود؛

در جامعه‌ای که ...

در چنین جامعه‌ای، پیگیری دغدغه‌های فرهنگی-مدنی و صرف توان و زمان برای این نوع فعالیت‌ها، شناکردن بر خلاف جریان است (بی‌خطر و بی‌هزینه نیست).

در اینجا، بیشتر اشخاص و گروه‌هایی که برخلاف نهادهای پربودجۀ به اصطلاح فرهنگی، واقعاً در راستای ارتقاء فرهنگ گام بر می‌دارند، برای بقا، تأمین حداقل‌ها و توانایی ادامه‌دادن فعالیت‌های فرهنگی چاره‌ای ندارند جز اینکه یا بخشی از زمان و توان خود را به کارها و امور نامرتبط با دغدغه‌ها و اهدافشان اختصاص دهند یا تقاضای حمایت داوطلبانه از اقدامات فرهنگی‌شان داشته باشند.

کسب روزی حلال از طریق هر شغلی ارزشمند است؛ مسئله این است که در اینجا، مسیر پیگیری اهداف فرهنگی-مدنی عام‌المنفعه بسیار ناهموار و صعب است و ازاین‌رو، بیشتر افراد صرفاً به تمرکز بر اهداف شخصی سوق داده می‌شوند (اگر مجبور نشوند علیه خیر و صلاح جامعه گام بردارند!).

درخواست «donate» یا همان حمایت از فعالیت‌های فرهنگی-مدنیِ غیرانتفاعی نیز در تمام دنیا امری رایج است اما در ایران، اگر مثلا یک استاد دانشگاه بخواهد در اوقات فراغت دیدگاه‌های خیرخواهانه و دلسوزانه‌اش را آزادانه منتشر کند، احتمالا پس‌از مدتی کوتاه چاره‌ای جز درخواست حمایت مردمی نخواهد داشت!

در چنین جامعه و شرایطی، این بندۀ خدا نیز به موازات فعالیت‌های فرهنگی-مدنی، نگارش یادداشت‌های تحلیلی (که بسیاری از آنها در کانال‌های اندیشه‌ورزانۀ پرمخاطبی مانند سخنرانی‌ها، بیژن عبدالکریمی، شبکه توسعه، انجمن آسیب‌شناسی اجتماعی ایران، فردای بهتر، مهدی نصیری، عصر ایران، تحکیم ملّت، جانبازان جنگ تحمیلی و ... منتشر شده‌اند) و همکاری پاره‌وقت و موقّت با برخی مراکز دولتی و باوجود آن که تمام تمرکزم معطوف به اندیشیدن، مطالعه و پیگیری این امور بوده است، جویای کار و درآمدی دیگر شدم.

خدا را شاکرم که از چند ماه پیش، این فرصت فراهم شد که در کنار دوستی فرهیخته، کارآفرین و خیّر، به فعّالیتی تولیدی بپردازم، آن هم تولید محصولی سالم و مفید (روغن حیوانی کرمانشاهی).

امیدوارم در کنار تولید و ارائۀ محصولی باکیفیت به هم‌وطنان، با استقلال بیش‌ازپیش از ساختار دولتی [۲] و فراهم آمدن فراغتی بیشتر، بتوانم کمّیت، کیفیت و کارآمدی تلاش‌های فرهنگی-مدنی‌ام را نیز بهبود بخشم.

🍯 روغن حیوانی کرمانشاهی با بِرَند «ندیمه»:

خالص، سالم، بهداشتی، با طعم و عطر مطلوب و با قیمتی به‌صرفه؛

بسته‌بندی: قوطی‌های ۸۰۰ و ۴۰۰ گرمی با درب آسان‌بازشو و فلّه (در ظرف پلاستیکی یا حلب ۱۷ کیلویی)؛

مناسب برای مصرف خانگی، رستوران‌ها، پخت انواع شیرینی و کلوچه و غیره؛

امکان خرید مستقیم از کارگاه (عمده و جزئی، زیر قیمت بازار)

جهت سفارش در تلگرام یا ایتا به اینجانب پیام دهید: ۰۹۱۸۳۸۹۴۳۵۸

پانویس‌‌ها:

[۱] دکتر پاپلی یزدی این عبارت را به منظور تعریف «جهان سوّم» بیان می‌کند.

[۲] هرچند استقلال از ساختار رسمی را ارزش می‌دانم اما با کناره‌گیری و فاصله‌گرفتن از آن موافق نیستم؛ معتقدم باید از کوچکترین فرصت‌ها برای تعامل، گفتگو، همکاری و اصلاح و برداشتن گام‌هایی هرچند کوچک استفاده کنیم.

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
نظام دانش ما دانش‌بنیان نیست
وحید احسانی
نظام دانش ما دانش‌بنیان نیست!

دانش‌بنیان یعنی علم و تخصص مبنای تصمیم‌گیری باشد.

نظام علم ما می‌خواهد اقتصاد و جامعه را دانش‌بنیان کند؛ امّا درون خودش، علم، دانش و تخصص مبنای تصمیم‌گیری نیستند!

یکی از تخصصی‌ترین تصمیم‌ها، تصمیم‌گیری دربارۀ ارتقاء رتبۀ اعضای هیئت علمی است امّا در هیئت‌های ممیزۀ ما، یک استاد فیزیک دربارۀ ارتقاء یک استادیار تربیت‌بدنی حق رأی دارد!

مسیری که ما در آن قرار داریم، بیشتر مسیر «شبه‌دانش نفت‌بنیان» است تا مسیر «اقتصاد دانش‌بنیان»! به جای اینکه با محور قراردادن دانش، اقتصادمان را از نفتی‌بودن خارج کنیم، با اتّکاء به رانت نفت، ویترینی از نمادهای شبه‌دانشی ایجاد کرده‌ایم و به آنها افتخار می‌کنیم!

لایحه برنامه هفتم نشان می‌دهد که متأسفانه هنوز نمی‌خواهیم مسائل اصلی‌مان را ببینیم.

باز هم بر تعداد مقالات تأکید شده است؛ دستیابی به رتبه ۱۲؛ اصلاً فرض کنیم به رتبۀ اوّل رسیدیم، خب که چه؟! بعد با چه چیزی می‌خواهیم خودمان را مشغول کنیم؟!

سخنرانی دکتر وحید احسانی در نشست جایگاه علم و فناوری در تحقق برنامه‌های توسعه کشور 20 تیر 402

💢 پویش ملی دوباره دانشگاه
https://www.tg-me.com/dobarehdaneshgah
ما یا شما؟!

درست در کنار ستون‌های پرحرف‌وحدیث منوریل، پالایشگاه خصولتی‌شده کرمانشاه، شهربازی تعطیل شهر و جایی که ازقضا، محل تجمع کارگران روزمزدی هم هست که در نتیجه عملکرد ضعیف شما زندگی را به‌سختی می‌گذرانند، ما را مورد خطاب و عتاب قرار داده‌اید که چرا خدا را شاهد اعمال و رفتار خود در نظر نمی‌گیریم؟!

از بهر خدا قرآن مخوان!

چون تو قرآن بر این نمط خوانی / برده‌ای رونق مسلمانی!

عکس‌های بیشتر

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
سلام و درود،

هم‌وطنان عزیز! خواهشمندم یادداشت زیر را مطالعه بفرمایید (لینک در انتهای متن).

مدّتهاست که یادداشت می‌نویسم و منتشر می‌کنم، امّا یادم نمی‌آید هیچ‌گاه چنین درخواستی مطرح کرده باشم.

کمی طولانی است، امّا امیدوارم یک گام هم که شده، ما را به زایش راه حل نزدیک کند.

چنانچه قابل دانستید و قبول زحمت کردید، بهتر است در فرصتی مناسب، به آرامی و با تأمّل مطالعه کنید.

اگر خواندید و در مجموع مفید یافتید، ولو اینکه با تمام محتوای آن موافق نبودید، لطفاً برای سایرین نیز ارسال کنید و از آنها بخواهید که بخوانند، چه در سمت شما باشند و چه در سمت مقابل‌تان.

در این یادداشت، مطالبی هست که معمولاً در کنار هم قرار نمی‌گیرند، بخشی از آن احتمالاً باب میل طرفداران نظام است و بخش دیگر باب میل معترضان و مخالفان، به گونه‌ای که اگر بخش‌های مورد نظر را جدا کنیم، ممکن است در رسانه‌های مربوط به همان طیف دست به دست شود. ممکن است عجیب باشد، امّا به تمام آنچه نوشته‌ام باور دارم؛ هیچ سطری از آن را از روی مصلحت‌بینی و برای راضی نگه داشتن یک دسته و گروه خاص ننوشته‌ام.

چنانچه نقد و نظری داشتید، بی‌بهره‌ام نگذارید.

به امید فردایی بهتر؛
به امید ایرانی آباد.

با سپاس فراوان
ارادتمند

👈 دیگری را بفهمیم! 👉

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
گناه حسین (ع)!

به امید خدا، شب تاسوعای حسینی در مجلس عزای سالار شهیدان و سرور آزادگان عالم، دربارۀ «گناه حسین» سخن خواهم گفت.

همه می‌دانیم که حسین (ع) گناهی نداشت، امّا از آنجا که توسّط حکومتی دینی و به دست مسلمانان کشته شد، خوب است بدانیم که چه جرم و گناهی به او نسبت داده شد که می‌توانست توجیه‌گر چنین برخورد ظالمانه‌ای باشد.

به عبارت دقیق‌تر، باید بدانیم اسلام اموی چگونه اسلامی بود که در آن، حسین (ع) بودن و حسینی بودن گناهی بزرگ، نابخشودنی و بلکه بزرگترین گناه محسوب می‌شد.

چهارشنبه ۴ مرداد
مسجد صاحب‌الزمان (ده مجنون)
شروع مراسم: ساعت ۲۱:۰۰

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
دو مفهوم متضاد از ولایت در کربلا!

علی ضروری زنوز

   در کربلا دو ولایت و امامت متضاد برای رهروان به نمایش در آمدند، یک ولایت تابع فطرت و مقتضیات انسانیت بود و ولایت دیگر، تابع نفس و مقتضیات قدرت!

یک‌طرف هزاران نیروی نظامی با تجهیزات کامل روز و سپاهی که انگار برای سرکوب یک شورش و تمرد خطیر و عظیم گسیل شده بود!

و در طرف دیگر، نیروهائی کم شمار، مردانی که چند ده نفر بیشتر نبودند و نه ستون نظامی داشتند و نه پشتیبان و پشت سرهایشان در چادرها یا خیمه‌ها، زنان و کودکانی، که تعجب‌آور بود، که آن سپاه بزرگ چرا این کاروان خانوادگی را محاصره نموده است!

آن‌طرف، اکثرشان جوان و میانسال، اما اینطرف از کودک و نوجوان تا پیرانی سالخورده!

آنها می‌گفتند که اینها یاغی‌اند، طغیان‌گرند، سر به فرمان امیرالمومنین و ولی امر نمی‌نهند و بیعت نمی‌نمایند، لذا دشمنند و محارب!

دو گروه، هر دو امامت و ولایت داشتند، آن‌طرف امامت و ولایت خلیفه، امیر و سلطان و این‌طرف امامت و ولایت مرسوم دینی، در میان جمعی مختار، بیدار و آزاده!

در طرف سیاهی، تبعیت از ولایت، امری تحمیلی و کورکورانه بود و در تقابل با وجدان‌های ملامت‌گر!

اما اینطرف، ولایت و امامت تحمیلی نبود، توصیه وجدان و انتخابی بود، ولایت و امامتی که تابع و همرنگ با انسانیت و وارستگی شد!

آن‌طرف، رسم و مرام تبعیت صرف و برده‌وار و اینطرف، رسم و مرام مروت، آزادگی و آزادی کامل انتخاب برای آزمون ماندن یا رفتن!

و پایان این تقابل نابرابر نیز قابل حدس بود؛ طرف قدرت و ظالم، فاجعه و سیاهی را رقم زد و طرف مغلوب و مظلوم، حماسه و نمایشی از صفات انسانی الوهی، از این نقطه ناسوت، تا مرکز جبروت!

سُبْحانَ رَبِّكَ رَبِّ الْعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُونَ🌱🌹

منبع: کانال علی ضروری زنوز


کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
‼️ کربلا؛ تقابل دو معنای متفاوت از "خط قرمز"!

1⃣ معنای "خط قرمز" در این سوی میدان:

اگر با من بیعت نکنی، خونت را می‌ریزیم!

اگر با ما نباشی، علیه ما محسوب می‌شوی و خونت مباح است!

اگر عملکرد، سخنان و حتی وجودت تهدیدی برای قدرت ما محسوب شود، جانت را می‌گیریم!

برخی چیزها برای ما خط قرمز است و تحمل نمی‌کنیم؛ انتقاد اگر از حد مجاز بیشتر و برای قدرت و شوکت ما تهدید محسوب شود، منتقد را حذف می‌کنیم!

2⃣ معنای "خط قرمز" در آن سوی میدان:

اگر میان "عمله ظلم‌شدن" (ولو با سکوتی که چنین معنا شود) و شهادت مخیر شوم، پس ای شمشیرها بر من فرو آیید!

اگر میان "زندگی با ذلت" و "مرگ باعزت" مخیر شوم، هیهات اگر زنده‌ماندن را بگزینم!

به‌عنوان انسان‌هایی موحد و مسلمان، هر چیزی را که بخواهد به ما تحمیل شود نمی‌توانیم بپذیریم، اگر از حدی بیشتر شود، مقاومت می‌کنیم ولو اینکه به قیمت جان‌مان تمام شود!

اگر برای جلوگیری از انحراف دین و روشن نگاه‌داشتن شعله معرفت و انسانیت، جز خون‌دادن راهی نباشد، سر می‌دهیم!


کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
🏴 یادداشت‌های مرتبط با محرّم

فهرست یادداشت‌های مرتبط با محرم منتشرشده در کانال

سلام بر حسین!

کربلا؛ تقابل دو معنای متفاوت از "خط قرمز"

درس‌های اصلی عاشورا!

عزاداری اباعبدالله؛ مرهم یا نمک بر زخم‌هایش؟!

ثواب گریه بر اباعبدالله!

حادثه کربلا به مثابه موقعیت مرزی (فایل صوتی سخنرانی)

حسین (ع)؛ شهید حجاب یا حکمرانی؟!

«زیارت عاشورا»ی دروغین ما!

اسلام و شرایط حسّاس کنونی!

حکایت آن عاشقان شرزه که با شب نزیستند (بازخوانی فرازهایی از خطبه منا - سعید رضادوست)

حاج حسین محمّدی! (کربلا به روایت امروز - دکتر افشین احمدپور)

گناه حسین (ع)! (فایل صوتی سخنرای شب تاسوعا، مسجد صاحب‌الزمان کرمانشاه، سال ۱۴۰۲)

تأمّلی در آثار عزاداری ما

حرف یزید را در مجلس امام حسین (ع) می‌زنند! (محمّدحسن حائری شیرازی)

خدا را شکر که حسین (ع) نیست!

عاشورای تبریز! (علی مرادی مراغه‌ای)

شباهت‌های مراسم چهارشنبه‌سوی و محرّم!

مواجهۀ صحیح با مراسم پرخطای محرّم؛ تضعیف یا اصلاح؟!

آزاده هستیم یا ستم‌پذیر؟!

آزاده و صدای آزادگان باشیم!

در سیره معصومین (ع) کدام اصل بوده است: انقلاب یا اصلاحات مدنی؟

چگونه در مسیر اصلاح جامعه گام برداریم؟! (فایل صوتی سخنرانی شب اوّل محرّم، سال 1398) + پرسش و پاسخ
فایل صوتی بخش پرسش و پاسخ نشست

تحلیل و نقد یکی از فقرات نسخۀ رایج زیارت عاشورا (مقاله‌ای از مهدی ایزدی و اسلام ملکی‌معاف)

امام حسین (ع)، گفتگوهای روزانه و مطالعه!


کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
Audio
حادثه عاشورا به مثابه موقعیت مرزی!

موقعیت‌های مرزی موقعیت‌های بسیار سختی هستند که مرز تجربه‌شده و بالفعل‌شدۀ وجود انسان را به چالش می‌کشند.

محتوای سخنرانی:

مرور حالات انسان‌های بزرگ در موقعیت‌های مرزی بر اساس آیات قرآن

توصیف موقعیت مرزی بر اساس مکتب اگزیستانسیالیست

انواع دردها و سختی‌های انسان در موقعیت مرزی

چرا قرآن در چند آیه می‌فرماید که «مومنان واقعی دچار حزن و ترس نمی‌شوند» امّا به صراحت، به حزن، ترس و نگرانی انسان‌های متعالی و حتّی پیامبران (ع) در موقعیت‌های مرزی اشاره می‌کند؟

آیا ایمان صفرویکی است یا مراتب دارد و آیا انسان‌های متعالی و پیامبران و امامان در این دنیا به یقین کامل می‌رسند؟

مقایسۀ حالات و سختی‌های امام حسین (ع) در صحرای کربلا در چارچوب دو دیدگاه مختلف: 1. اگر امام یقین کامل و لااقل به اجزای اصلی ادامۀ ماجرا علم داشته باشد 2. اگر هنوز مراتب بالاتری از ایمان برای او وجود دارد و نمی‌داند که چه پیش می‌آید.

مقایسۀ جایگاه و معنای مفاهیمی چون «ایمان»، «صبر»، «استقامت»، «نیایش» و «توکّل» در دو چارچوب بالا

۵ محرم ۱۴۰۲

کانال وحید احسانی
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
📌گفت‌وگوی شصت‌ودوم

🔖 عنوان:

❇️ حسین (ع)؛ مصلح یا انقلابی

👈 توضیح: با احترام به سایر دیدگاه‌ها، این نشست و موضوع خاص در چارچوب باورهای اسلامی برگزار می‌شود. البته در عین حال، می‌تواند برای تمام کسانی که به بحث "اصلاح یا انقلاب" علاقه‌مندند قابل استفاده باشد.

📃 پیشنهاد مطالعه قبل از حضور در نشست:

⁉️ سیره معصومین (ع)؛ انقلاب یا اصلاحات مدنی

🎙 ارائه‌دهنده: دکتر وحید احسانی (پژوهشگر مباحث توسعه)

📆 تاریخ: چهارشنبه، ۰۴/ ۰۵/ ۱۴۰۲
🕠 ساعت: ۱۷:۳۰ - ۱۹:۳۰

🏫 مکان: کرمانشاه، چهارراه نوبهار، نبش کوچه‌ی ۱۰۷، کتاب‌فروشی «کوچه‌کتاب»

⬅️ حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد و رایگان است.


💠 کانال تلگرامی انجمن فکر و فلسفه‌ی کرمانشاه (اَفَک)
@PhilosophyforKermanshah

💠 صفحه‌ی اینستاگرامی انجمن فکر و فلسفه‌ی کرمانشاه (اَفَک)
@Philosophy_for_Kermanshah
حسین (ع)؛ شهید حجاب یا حکمرانی؟!

بله، امام حسین (ع) شهیدِ امر به معروف و نهی از منکر است، امّا امر و نهی حاکمان و نه مردم!

مردم و زیردستان سلاح و قدرت مقابله‌ای ندارند که امر و نهی آنان خطری داشته باشد؛ موارد نقض استثناء هستند و آنها هم نهایتاً به آسیب‌دیدن فرد امر و نهی‌کننده انجامیده و نه همراهان و خانوادۀ شخص!

امر به معروف و نهی از منکرِ مردم زمانی موضوعیت دارد که اوّلاً، برای امر و نهی کننده خطری وجود نداشته باشد و ثانیاً، احتمال تأثیر بدهیم، آن امر به معروف و نهی از منکری که امام حسین (ع) حتّی به قیمت جانش حاضر نشد از آن دست بکشد، امر به معروف و نهی از منکر حاکمان، مسئولان و نظام سیاسی بود!

کسانی که زبانشان برای امر به معروف و نهی از منکر مردم درازتر است تا برای امر به معروف و نهی از منکر حاکمان و مسئولان، در مسیر حسین (ع) نیستند!

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
🏴 درس‌های اصلی عاشورا

حرکت امام حسین (ع) و واقعۀ روز عاشورا تابلویی باشکوه و چندوجهی است که می‌توان از زوایای مختلفی به آن نگریست و بهره‌ها برد؛ عرفانی، اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و ... امّا به نظرم، اصلی‌ترین آموزه‌های آن برای هر مسلمان به قرار زیرند (اگر کسی این‌ها را درک نکرده باشد، پیام اصلی عاشورا را متوجه نشده و بعید است در عمل بتواند در مسیر امام حسین (ع) قرار بگیرد):

۱. مسلمان تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند نسبت به وضعیت جامعه بی‌تفاوت باشد. گفتن «نمیشه، از ما کاری ساخته نیست، نمی‌گذارند و ...» به‌هیچ‌وجه قابل قبول نیست، هر کس به هر طریقی و به هر اندازه‌ای که برایش ممکن است، باید برای اصلاح جامعه بکوشد. در این راستا، شیوۀ اصلی، محوری و همیشگی تمام پیامبران و امامان (ع) آگاهی‌بخشی بوده است.

۲. امر به معروف و نهی از منکر حاکمان، مسئولان و نظام سیاسی واجبی است که تحت هیچ‌شرایطی تعطیل بردار نیست و اگر برای این مهم هیچ راهی جز خون‌دادن باقی نگذارند، انسان حسینی باید پیام روشنگرانه و انتقاد خود را با خونش منتقل کند.

۳. مسلمان، عجول و آرمان‌گرا نیست بلکه واقع‌بین و اهل صبر، تحمّل، مدار و دوراندیشی است امّا در عین حال، در صبر و مدارا «خط قرمز»ی دارد که پذیرش بیش‌ازآن برایش به‌مثابه «ذلّت» است؛ نمی‌پذیرد حتّی اگر به قیمت جانش تمام شود. بیعت با خلیفه‌ای مانند یزید که خلافت را به ارث برده باشد (و نه از طریق فرایندی ولو شبه انتخابی)، یکی از این خطّ قرمزها است.

۴. مسلمانانی که بر اساس حادثۀ عاشورا متوجه تفاوت عظیم میان اسلام علوی و اسلام اموی و نیز اهمّیت این تفاوت نشده باشند، گویی از این حادثۀ بزرگ هیچ‌ نفهمیده‌اند. همچنین است درخصوص کسانی که تفاوت نجومی این دو نوع اسلام را به برخی نام‌ها، عناوین و امور سطحی فرومی‌کاهند، عاشورا برای نشان دادن تفاوت بنیادین میان این دو نوع اسلام از لحاظ مفاهیم، تفاسیر، ارزش‌ها،‌ روش‌ها و رویه‌ها است.

پرسش‌های اصلی که انتظار می‌رود شیعۀ اباعبدالله دربارۀ آنها مطالعه و تأمّل کند:

۱. برای گام برداشتن در مسیر اصلاح جامعه، چه کارهایی از من بر می‌آید و بهترین‌ها کدام است؟

۲. از چه طریقی می‌توانم به سهم خودم، به امر به معروف و نهی از منکر حاکمان و مسئولان بپردازم؟ اصول و شیوه‌های این مهم کدامست؟

۳. مصداق‌های کنونی «خط قرمز» مسلمان کدام است؟ با این فرض که شخصی مانند یزید آن هم به‌صورت موروثی حاکم جامعۀ اسلامی شود، مصداق «بیعت با او» در زمانۀ کنونی چه چیزی است که انسان حسینی تحت هیچ شرایطی نباید بپذیرد؟

۴. تفاوت‌های اصلی و بنیادی اسلام علوی و اسلام اموی (از لحاظ چگونگی تعیین حاکم و وظایف و اختیارات او، حقوق مردم بر حاکم و حقوق حاکم بر مردم، جایگاه آزادی و اختیار، وضعیت عزت یا ذلت مردم، چگونگی مواجهه با منتقدان، عدالت و ...) کدامند؟

تاسوعای سال ۱۴۰۲

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
ثواب گریه بر اباعبدالله!

سخنران شب شام غریبان امام حسین (ع) نکتۀ نغز، تأمّل‌برانگیز و آموزنده‌ای گفت که حیفم آمد با سایرین درمیان نگذارم: 👇

این که برخی معصومین (ع) برای «گریه‌کردن، گریاندن یا حتی حالت گریه به خود گرفتن» در عزای اباعبدالله (ع) اجر و ثواب بسیار (بعضا وجوب بهشت) بیان کرده‌اند، مربوط به دوران بنی‌امیه است که اولاً، چون حکومت وقت قاتل حسین (ع) بود، حتی «حالت گریه به خود گرفتن» به‌مثابه یادآوری ظلم و جنایت حکومت بود، جنبه آگاهی‌بخشی داشت و نوعی مبارزه سیاسی هم محسوب می‌شد و ثانیاً، برای عزادار و گریه‌کننده خطر دستگیری یا حتّی مرگ داشت (بنی‌امیه بیش‌از ۸۰ سال پس از واقعۀ عاشورا بر سر کار بودند).

همچنین است برای هر دوره دیگری که عزاداری (ولو تظاهر به آن) معنای مخالفت با ظلم، رانت، تبعیض و سوءاستفاده از دین بدهد، منافع و موقعیت ظالمان و اربابان رانت را تهدید کند و از‌این‌رو، برای شخص عزادار خطراتی به‌دنبال داشته باشد.

این روایت در مورد آن نوع عزاداری که به خاطر تفسیر خاصش از واقعه عاشورا (مثلاً چیزی که مقدّر بوده و باید اتّفاق می‌افتاده!)، حاوی هیچ اثر و حتّی پیام سیاسی-اجتماعی نیست مصداق ندارد!

چه برسد به آن نوع عزاداری که اوّلاً، مطلوب ظالمان و رانت‌خواران است و خودشان به آن رونق می‌دهند و ثانیاً، به برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان کمک می‌کند که برای بالارفتن از پلّه‌های رانت و کسب پست و مقام شانس بیشتری داشته باشند!

👈 توضیح اضافه شده در تاریخ ۱۰ مهر ۱۴۰۲:

سخنران مورد نظر دکتر عبدالصالح جعفری (فرزند شهید سیّد محمدسعید جعفری) بود که متأسفانه، دیروز خبر رسید که بر اثر ایست قلبی دار فانی را ترک کرده است؛ روحش شاد، یادش گرامی.

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
گناه حسین (ع)!
وحید احسانی
گناه حسین (ع)!

سخنرانی شب تاسوعای حسینی، سال ۱۴۰۲، مسجد صاحب‌الزّمان کرمانشاه

همه می‌دانیم که حسین (ع) گناهی نداشت، امّا از آنجا که در حکومتی دینی، به دست مسلمانان و با استفاده از ادبیات دینی به شهادت رسید، باید بدانیم چه جرم و گناهی به او نسبت داده شد که می‌توانست توجیه‌گر چنین برخوردی باشد.

به عبارت دقیق‌تر، باید ببینیم اسلام اموی چگونه اسلامی بود که در آن، حسین (ع) بودن و حسینی بودن گناهی بزرگ و نابخشودنی محسوب می‌شد.

در این سخنرانی، از طریق مقایسۀ سیرۀ سیاسی علی (ع) با رویکرد و سیاست‌های حکومت بنی‌امیه (به‌ویژه از لحاظ چگونگی انتخاب حاکم، مواجهه با کسانی که بیعت نمی‌کردند، برخورد با منتقدان، آزادی‌بیان و ...) و نیز با توجه‌دادن به این نکته که «منطقاً، کسی که اسلام و نظام اسلامی را برای قدرت و ثروت خودش می‌خواهد، اسلام را چگونه تفسیر و معنا می‌کند؟» تلاش کرده‌ام به پرسش بالا پاسخ دهم.

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
Forwarded from انجمن فکر و فلسفه کرمانشاه (M. M. Hatami)
📌گفت‌وگوی شصت‌و‌سوم

🔖 عنوان: انقلاب یا اصلاح
🎙 ارائه‌دهنده: دکتر وحید احسانی (پژوهشگر مباحث توسعه)

📃 پیشنهاد مطالعه قبل از حضور در نشست 👇

⁉️ انقلاب یا اصلاح؛ مقایسه مطلوبیت و امکان‌پذیری

📆 تاریخ: چهارشنبه، ۱۱/ ۰۵/ ۱۴۰۲
🕠 ساعت: ۱۷:۳۰ - ۱۹:۳۰

🏫 مکان: کرمانشاه، چهارراه نوبهار، نبش کوچه‌ی ۱۰۷، کتاب‌فروشی «کوچه‌کتاب»

⬅️ حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد و رایگان است.

💠 کانال تلگرامی انجمن فکر و فلسفه‌ی کرمانشاه (اَفَک)
@PhilosophyforKermanshah

💠 صفحه‌ی اینستاگرامی انجمن فکر و فلسفه‌ی کرمانشاه (اَفَک)
@Philosophy_for_Kermanshah
Audio
⁉️ بزرگترین منکر!

پیشنهاد می‌کنم این سخنرانی را حتماً گوش دهید (استاد محمّد سروش محلّاتی، ۵ مرداد ۱۴۰۲، شب‌عاشورا)

برخی سرفصل‌ها و نکات سخنرانی:

اهمّیت امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر

اهمّیت امر‌ونهی حاکمان در مقایسه با امر‌ونهی مردم

بزرگترین منکر کدامست که امام حسین (ع) در راه نهی از آن به شهادت رسید؟

آزادی امر‌ونهی حاکمان در صدر اسلام تا زمان خلیفۀ دوّم

جایگاه امر‌ونهی حاکمان در زمان امام علی (ع)

جلوگیری از امر و نهی حاکمان در زمان بنی‌امیّه

ابوذر هر روز درمقابل کاخ معاویه چه فریادی سر می‌داد؟

در زمان بنی‌امیّه به امر و نهی کنندگان به حاکمان چه اتّهام‌هایی زده می‌شد؟

سیاست حکومت بنی‌عباس برای اینکه امر به معروف و نهی از منکر دامن حاکمان را نگیرد بلکه به ابزاری برای کنترل مردم و حذف منتقدان تبدیل شود

«گشت ارشاد» معادل کدام نهاد حکومتی در زمان بنی‌عباس است و چرا؟!

منبع: کانال محمّد سروش محلّاتی

فایل تصویری

خلاصه متنی: بخش اوّل، بخش دوّم

ما نیز با بازنشر چنین مطالب مفید و ارزشمندی، به سهم خود در امر به معروف و نهی از منکر حاکمان کوشا باشیم!

کانال وحید احسانی
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
انقلاب یا اصلاح.MP3
16.9 MB
انقلاب یا اصلاح؟!

فایل صوتی سخنرانی در شصت‌وسومین نشست انجمن فکر و فلسفه کرمانشاه

برخی نکات محوری:

طرفداران انقلاب می‌گویند "نمی‌گذارند! از اصلاح جلوگیری می‌کنند"، اما مگر از انقلاب استقبال می‌کنند؟!

می‌گویند "نظام قابل اصلاح نیست"، اما "نظام سیاسی" نه از نوع مفاهیم فلسفی اصلاح‌ناپذیر است و نه از نوع اشیائی که ویژگی‌های ذاتی ثابت دارند، بلکه از نوع "قرارداد و ادعا" و لذا همواره اصلاح‌پذیر است.

اگر تحمیل اراده خود برای انقلاب امکان‌پذیر باشد، تحمیل اصلاح هم به طریق اولی امکان‌پذیر است.

می‌گویند "اصلاح زمان‌بر است؛ ما باید تلاش کنیم که نوادگانمان بهره ببرند" اما ...

تفاوت و پیامدهای قرارگرفتن جامعه در هر یک از دو مسیر "انقلاب" یا "اصلاح"

و ...

کانال وحید احسانی
@vahidehsani_vh
https://www.tg-me.com/notesofvahidehsani
2024/09/21 17:05:07
Back to Top
HTML Embed Code: