Telegram Web Link
🌀 نالوکسان 🌀

🔺 برای هیچ بیمار اوپیوم over dose  نباید نالوکسان تجویز کنیم مگر اینکه این سوال را بپرسیم. تشخیصی است یا درمانی؟؟
تشخیصی:

مثلا در کودک 4 ساله با کاهش سطح هوشیاری که شرح حال مصرف مواد مخدر ندارد به عنوان اپروچ به کوما نالوکسان میزنیم 

✔️ دوز اول را می زنیم و به این صورت  1   4   20

✔️ 1 ویال میزنیم یک تا دو دقیقه صبر می کنیم اگر هوشیاری بهتر نشد 4 ویال بعدی را پشت سرهم می زنیم، طی یک تا دو دقیقه بهتر نشد 20 ویال پشت سرهم می زنیم.

✔️ قبل از تجویز 25  ویال نالوکسان
نمی توان opium over dose را رد کرد.

✔️ (جمعا 10 میلی گرم)  برای کودک و بالغ فرقی ندارد.
پیک اثر نالوکسان 1 تا 2 دقیقه است، پس نوع تشخیصی maintenance ندارد، اما PRN می گذاریم.

درمانی:

✔️ اگر در ابتدا سچوریشن زیر 93% بود ،مهم نیست شرح حالی از مصرف اوپیوم می دهد یا نه ؟ یک ویال نالوکسان می زنیم 1تا2 دقیقه صبر می کنیم جواب نداد ویال بعدی و... معمولا در کودکان حداکثر تا 3 ویال جواب می دهد اما 4 یا 5 تاهم می توان زد.

✔️ وقتی سچوریشن به 93% رسید در پرونده ثبت می کنیم که مثلا با 3نالوکسان سچوریشن به 93% رسید
و بلافاصله maintenance می گذاریم.

✔️ هدف از درمان این نیست که هوشیاری مریض بهبود یابد بلکه هدف رفع دپرشن تنفسی است.

🛑 عوارض نالوکسان :

🔻 استفراغ

🔻 ریلیز حاد کاتکولامین ها (بخصوص در مصرف زیاد نالوکسان) که افزایش بار قلب و درنتیجه دیس ریتمی و ARDS می دهد.


🔸نکته:

سرم حاوی نالوکسان را تا 24 ساعت میتوان نگه داشت پس از آن باید دور ریخته شود.

🔶 maintenance :

✔️ مثلا با 9 ویال نالوکسان سچوریشن بهبود یافته 2/3دوز اولیه یعنی 6 ویال در ساعت می گذاریم که می شود 36 ویال 6 ساعته و در 500 سی سی سرم نرمال سالین می ریزیم.حتما باید مانیتورینگ دقیق داشته باشیم ممکن است طی درمان نیاز به دوز stat داشته باشیم. هر 6 ساعت ارزیابی می کنیم و اگر وضعیت مناسب  بود 2/3 میزان قبلی را برای 6 ساعت بعد می گذاریم . هنگام محاسبه حتما باید تعداد ویال های مصرفی را از پرستار بپرسیم چون ممکن استstat نیز گرفته باشد یا اینکه به علت خرابی رگ همه ی دارو را نگرفته باشد و به همین ترتیب هر 6 ساعت 2/3دوز قبل

✔️ اگر 4 نیمه عمر از ماده مخدر بگذرد میتوان قطع کرد، مثلا نیمه عمر تریاک 8 ساعت است پس 32 ساعته میتوان قطع کرد ، البته تا 6 ساعت پس از قطع حتما باید بیمار تحت نظر باشد. در مورد متادون که نیمه عمر طولانی دارد  پس از این که  2 ویال در 6 ساعت دادیم قطع می کنیم.
«آشنایی با آنژیوگرافی و سی تی آنژیوگرافی | بخش اول»

آنژیوگرافی
آنژیوگرافی یا آرتریوگرافی یک روش تصویربرداری پزشکی است که در آن اجزای دستگاه گردش خون شامل سرخرگ‌ها ، سیاهرگ‌ها و حفره‌های قلب با تابش اشعه ایکس به تصویر کشیده می‌شوند. آنژیوگرافی یکی از اقدامات تهاجمی قلبی به شمار می‌رود ، به این صورت که کاتتر یا لوله‌ای باریک از طریق سیاهرگ یا سرخرگ‌های پا یا دست به سمت قلب هدایت شده و مستقیماً اندازه گیری‌ها و تصویربرداری‌های لازم را میسر می‌سازد.
نتایج به دست آمده از آنژیوگرافی کرونری عبارتند از مشخص کردن تعداد عروق کرونری ، نشان دادن محل دقیق انسداد داخل عروق و نشان دادن وسعت انسداد عروق.
راه‌های درمان گرفتگی رگ‌های کرونر بر اساس میزان گرفتگی عروق شامل درمان دارویی ، آنژیوپلاستی و عمل جراحی قلب باز است.
برای انجام آنژیوگرافی ، بیمار در بیمارستان بستری و در محل کشاله ران یک سوراخ کوچک ایجاد می‌‌شود. سپس کاتتر که لوله‌ا‌‌ی بلند ، باریک و توخالی است ، از رگ پا به داخل رگ‌های قلب و عروق کرونر فرستاده می‌شود. بعد از آن ، ماده حاجب (ترکیبات یُددار) به درون کاتتر تزریق می‌شود و به رگ‌های قلب منتقل می‌شود. در این حین از رگ‌ها عکس گرفته می‌شود تا گرفتگی عروق ، درصد تنگی و اینکه کدام رگ و کجای رگ تنگ است ، مشخص شود.

تفاوت آنژیوگرافی با سی تی آنژیوگرافی
سی تی آنژیوگرافی روش جایگزینی است که در چند سال گذشته به یکی از اولین روش های برخی پزشکان بدل شده است. در سی تی آنژیو با استفاده از اشعه  ایکس ، جریان خون در عروق مشاهده می‌شود. به این صورت که با استفاده از اشعه ایکس و تحلیل کامپیوتری دستگاه CT ، تصاویری را تولید می‌کند که امواج اشعه ایکس از وسیله‌ای چرخشی از میان ناحیه مورد نظر بدن بیمار با زوایای گوناگون برای ساختن تصاویر Cross-Sectional عبور می‌کند ، سپس به صورت تصاویر سه بعدی بازسازی می‌شوند. در مقایسه با کاتتر آنژیوگرافی که باید کاتتر درون رگ قرار بگیرد و ماده حاجب تزریق شود ، سی تی آنژیوگرافی کمتر تهاجمی است و بیمار احساس امنیت بیشتری دارد.
نکته قابل توجه در تفاوت های آنژیوگرافی و سی تی آنژیوگرافی ، در قیمت و صرف زمان برای بیمار است. در آنژیوگرافی بیمار ساعت ها بستری می شود اما سی تی آنژیو حداکثر یک ساعت وقت بیمار را می گیرد.
نکته دیگری که نباید از آن به سادگی گذشت ، تعیین سن و وضعیت ظاهری بیمار برای تجویز آنژیوگرافی یا سی تی آنژیو است. در بررسی های به عمل آمده مشخص شده که اصولا سی تی آنژیو برای بیماران کم سن که مشکوک به داشتن بیماری قلبی هستند و یا جهت اطلاع از وضع بیمار در نظر گرفته می شود اما مشاهدات عینی خبر از توصیه پزشکان به این بیماران برای آنژیوگرافی در وهله نخست دارد.
آنژیوگرافی و سی تی آنژیوگرافی هر دو روش‌هایی دقیق برای بررسی رگ‌‌های اصلی خون رسان (کرونر) قلب هستند اما هزینه‌ آنژیوگرافی که با عبور یک کاتتر از رگ پا به قلب انجام می‌شود ، تقریباً سه برابر هزینه‌ سی تی ‌آنژیوگرافی است که فقط با یک تزریق وریدی در دست انجام می‌شود. زمانی که صرف آنژیوگرافی می‌شود نیز چندین ساعت بیشتر از سی تی ‌آنژیوگرافی است.

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
«آشنایی با آنژیوگرافی و سی تی آنژیوگرافی | بخش دوم»

دستگاه سی‌تی آنژیو (CTA) یا سی تی آنژیوگرافی (CT Angiography)
عوارض دستگاه سی تی آنژیو قطعاً بسیار کمتر از آنژیوگرافی است اما گاهی متخصصان قلب بدون توجه به این مسئله ، برای بیمار آنژیوگرافی تجویز می‌کنند و به صورت خود ارجاعی خودشان انجام می‌دهند. دستگاه‌هایی که به عنوان دستگاه سی تی آنژیو معروف شده‌اند ، در واقع دستگاه‌هایی سی تی اسکن 64 اسلایس هستند که می‌توانند علاوه بر اسکن قسمت‌های مختلف بدن ، از داخل رگ و عروق کرونر قلب هم تصویربرداری کنند.
تصویربرداری این دستگاه‌ها بسیار دقیق است و عوارض آن به مراتب کمتر از دستگاه‌های آنژیوگرافی است. دیگر لازم نیست وسیله تصویربرداری وارد رگ بیمار شود و مثل یک عکس ساده کلیه با تزریق وریدی از جلوی آرنج ، تصویربرداری از عروق انجام می‌شود و فرد مراجعه کننده بلافاصله می‌تواند از روی تخت بلند شود و به خانه برود و هیچ عارضه‌ای ندارند. در حالی که آنژیوگرافی بسیار دردناک است و فرد بیمار باید عوارض زیادی را تحمل کند ، هزینه سی تی آنژیو نیز در گران‌ترین مراکز خصوصی کمتر از نصف آنژیوگرافی است اما برخی متخصصان قلب برای اینکه سی تی آنژیو را متخصص رادیولوژیست انجام می‌دهد ، برای بیمار آنژیوگرافی تجویز می‌کنند و به صورت خود ارجاعی خودشان این کار را انجام می‌دهند ، بدون اینکه هیچ مرجع دیگری بر لزوم این کار نظارت داشته باشد. بحث خود ارجاعی پزشکان در تمام کشورها یک بحث چالش برانگیز است و هیچ بعید نیست که منافع مادی در تجویز این موارد دخیل باشد ؛ نمی‌توان گفت کل این نوع خدمات خود ارجاعی ممنوع شود اما باید قانونمند شود و یک گروه متخصص باید این موارد را تأیید کنند. مسئله دیگر این است که تعداد دستگاه‌های سی تی آنژیو در کشور کمتر از تعداد موردنیاز است و برای تأمین نیازها باید در هر استان حداقل یک مرکز سی‌تی آنژیو یا سی تی اسکن ‌اسلایس وجود داشته باشد.

مزایای سی تی آنژیوگرافی
- سی تی آنژیوگرافی قادر است تنگ شدن عروق خونی را به موقع تشخیص دهد و درنتیجه زمان کافی برای درمان وجود دارد.
- سی تی آنژیوگرافی جزئیات آناتومیک دقیقتری از عروق خونی نسبت به MRI می‌دهد.
- سی تی آنژیوگرافی به عنوان غربالگری بیماران عروقی ایمن تر ، سریع تر و ارزان تر از آنژیوگرافی است و بیمار احساس ناراحتی کمتری می‌کند.

محدودیت‌های سی تی آنژیوگرافی:

- در شخصی که بسیار چاق است ، تصاویر کیفیت بسیار خوبی نخواهند داشت.
- در بیمارانی که بیماری کلیوی پیشرفته یا دیابت شدید دارند نباید انجام شود ، چون ماده حاجب می‌تواند به عملکرد کلیوی صدمه بیشتری بزند.
- اگر یک بیمار ضربان نامنظم قلب داشته باشد یا پلاک های متعدد کلسیمی در جدار رگ داشته باشد ، ممکن است سی تی آنژیوگرافی به سختی تفسیر شود.
- سی تی آنژیوگرام به اندازه آنژیوگرافی با کاتتر در عکس‌برداری از عروق پیچ در پیچ قابل اطمینان نیست. به خصوص در شریان‌های کرونری در قلبی که به سرعت در حرکت است.
- سی تی آنژیوگرافی برای دیدن عروق خونی در نقاط کلیدی بدن استفاده می‌شود که شامل مغز ، کلیه‌ها ، لگن ، پاها ، قلب ، گردن و شکم است.
- خطر واکنش های حساسیتی در برابر تزریق یُد وجود دارد.
- در صورت نشت ماده تزریقی به پوست ، پوست تخریب می‌شود.
- در مقایسه با سایر روش های تصویربرداری پزشکی ، میزان تشعشع یونیزه این روش بسیار بیشتر است و بسته به سن بیمار و روش آزمایش ، این روش خطر ابتلا به سرطان را برای تمام طول عمر افزایش می‌دهد. در برخی شرایط ، مزایای این روش می‌تواند بیشتر از مشکلات برشمرده باشد.

پزشکان از روش سی تی آنژیو برای موارد زیر استفاده می‌کنند:
- تشخیص بیماری‌ها و آنوریسم (بزرگ شدن) آئورت و سایر رگ های بزرگ.
- تشخیص تنگی‌ها در رگ‌هایی که جریان خون را به مغز محدود می‌کند و منجر به حمله مغزی می‌شود.
- تشخیص بیماری‌ها در شریان‌هایی که به سمت پاها می‌روند و نازک شده‌اند.
- دیدن مسیر رگ‌های کلیه برای پیوند کلیه یا بیماری‌های رگ کلیه.
- صدمه را در شریان‌های گردن ، سینه ، شکم و لگن نشان می‌دهد.
- شریان‌های تغذیه کننده به تومور را قبل از جراحی ارزیابی می‌کند.
- شریان‌های ریوی را برای تشخیص آمبولی ریه بررسی می‌کند.

👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
◀️ یک نمونه دستگاه آنژیوگرافی

🩺 @nokatparastary
◀️ یک نمونه سی تی آنژیوگرافی

🩺 @nokatparastary
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
▫️ کلیپ بسیار زیبای آموزشی نحوه ی انجام آنژیوگرافی و استنت

🩺 @nokatparastary
angiografy2.pdf
4.6 MB
▫️ مراقبت های مربوط به آنژیوگرافی

🩺 @nokatparastary
▫️ آریتمی

🩺 @nokatparastary
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
با دلار بیست تومنی برای جوانها، خیلی کلمه ها از زبان فارسی حذف میشه


Zhuan
در مورد دلار ۶۰ تومنی دیگه نمیدونم باید چی گفت...
🌀انواع سفالوسپورین ها🌀

نسل اول :
⬅️سفالکسین (Cephalexine)
⬅️سفازولین (Cefazolin)

نسل دوم :
⬅️سفوروکسیم (Cefuroxime)
⬅️سفاکلر (Cefaclor)

نسل سوم :
⬅️سفیکسیم (Cefixime)
⬅️سفوتاکسیم (Cefotaxime)
⬅️سفتازیدیم (Ceftazidime)
⬅️سفتی زوکسیم (Ceftizoxime)
⬅️سفتریاکسون (Ceftriaxone)

نسل چهارم :
⬅️سفپیم (Cefepime)
💠 سفالوسپورین ها : (بخش اول)

🌀 سفالوسپورین ها همانند پنی سیلین ها از سنتز دیواره سلولی باکتریها ممانعت بعمل می آورند .

⬅️ مهمترین مکانیسم مقاومت در برابر سفالوسپورین ها بخاطر عمل بتا لاکتامازهاست که حلقه بتا لاکتام این آنتی بیوتیکها را هیدرولیز می کنند .

⬅️ تفاوت های مهمی در بین سفالوسپورین ها از نظر حساس بودن به بتالاکتامازها وجود دارد . بطور مثال سفالوتین بیشترین مقاومت را در مقابل هیدرولیز شدن توسط بتالاکتامازهای استافیلوکوک طلائی داشته و سفوکسی تین و سفوروکسیم و سفالوسپورین های نسل سوم بیشترین مقاومت را در مقابل بتالاکتامازهای ژرم های گرم منفی دارند .

🔰سفالوسپورین ها بر حسب طیف ضد میکروبی که دارند دارای پنج نسل هستند.

🔸سفالوسپورین های نسل اول :

دارای فعالیت خوبی بر ضد گرم مثبت ها می باشند ولی در برابر گرم منفی ها فعالیت محدودی دارند زیرا در برابر بتالاکتاماز گرم منفی ها حساسند .
اثرشان روی بیشتر کوکسی های گرم مثبت خوب است ( بجز آنتروکوک ، MRSA ، استافیلوکوک اپیدرمیدیس ) ، روی E.coli ، کلبسیلا و پروتئوس میرابیلیس هم مؤثرند . این نسل شامل سفالوتین ، سفازولین ، سفاپیرین ، سفالکسین ، سفرادین ، و سفادروکسیل می باشند .

⬅️ سفالوتین Cephalothin :

یک آنتی بیوتیک بتالاکتام است . باکتریسید و در برابر کوکسی های گرم مثبت فعال بوده و در برابر تعدادی از باسیلهای گرم منفی مؤثر است . روی استافیلوکوکها چه مولد پنی سیلیناز باشند یا پنی سیلیناز تولید نکنند مؤثر است . تعدادی از بیهوازی های گرم مثبت به آن حساس هستند . MRSA معمولاً مقاومند . روی اغلب استرپتوککها مؤثر است ولی روی پنوموکوکهای مقاوم به پنی سیلین ، آنتروکوک ها و لیستریامنوسیتوژن ، باکتروئید فراجیلیس ، پسودوموناس و مایکوپلاسما مؤثر نیست . کلبسیلا ، E.coli و پروتئوس میرابیلیس به آن حساس هستند . در نسج مغز و CSF نمی تواند غلظت درمانی پیدا کند . بصورت تزریق آهسته وریدی در عرض 3-5 دقیقه مصرف می شود .
تزریق عضلانی آن دردناک است . دوز آن در بالغین 500 میلی گرم تا 1 گرم هر 4-6 ساعت بوده و در عفونتهای شدید تا 12 گرم مصرف می شود . در نوزادان کمتر از 7 روز دوز آن 40 میلی گرم به ازای هر کیلو وزن در روز منقسم به دو دوز ، با سن بیشتر از 7 روز 60 میلی گرم به ازای هر کیلو وزن در روز منقسم به هر 8 ساعت و در کودکان 80-160 میلی گرم به ازای هر کیلو وزن منقسم به هر 4 ساعت تجویز می شود . در اختلال عمل کلیه دوز آنرا باید کاهش داد .
💠 سفالوسپورین ها : (بخش دوم)

🌀 سفازولین cefazolin :

یک آنتی بیوتیک بتالاکتام و باکتریسید است و در برابر کوکسی های گرم مثبت و تعدادی از باسیلهای گرم منفی مؤثر است . بطور کلی طیف ضد میکروبی مشابه سفالوتین دارد ولی در مقابل بتالاکتاماز استافیلوکوک حساس تر است . از طریق عضلانی و وریدی تجویز می شود . دوز آن در بالغین 500میلی گرم تا 1 گرم هر 6 تا 12 ساعت است دوز ماکزیمم معمول آن 6گرم روزانه است . در عفونتهای شدید تا 12گرم در روز استفاده شده است . در نوزادان به مقدار 40 میلی گرم برای هر کیلو وزن در روز منقسم به هر 12 ساعت و در کودکان بمقدار 50-100 میلی گرم به ازاء هر کیلو وزن روزانه منقسم به هر 6ساعت مصرف می شود . همانطور که ذکر شد این آنتی بیوتیک را هم عضلانی و هم وریدی ( در عرض 15-30دقیقه ) میتوان تجویز کرد .

🌀 سفالکسین cephalexin ( cefalexin ) :

طیف ضد میکروبی مشابه به سفالوتین ولی با قدرت کمتر دارا می باشد . از دستگاه گوارش بخوبی جذب می شود . دو برابر کردن دوز آن باعث دو برابر شدن حداکثر غلظت سرمی آن می شود . اگر با غذا مصرف شود جذب آن ممکن است تأخیر پیدا کند ولی مقدار کلی آن که جذب می شود تغییر مهمی پیدا نمی کند . نیمه عمر پلاسمائی آن 1 ساعت است . بطور وسیع در بدن پراکنده می شود ولی در CSF غلظت درمانی پیدا نمی کند . سفالکسین متابولیزه نمی شود و بیش از 80 درصد مقدار مصرف شده آن بدون تغییر از ادرار دفع می شود . سفالکسین در عفونتهای حساس دستگاه تنفسی و ادراری و پوستی مورد مصرف دارد . دوز معمول آن در بالغین 250-500میلی گرم هر 6 ساعت و حداکثر 4 گرم در روز است . دوز آن در کودکان 25-100 میلی گرم برای هر کیلو وزن در روز منقسم به هر 6-8 ساعت است . برای پروفیلاکسی عفونت ادراری بصورت تک دوز شب قبل از خوابیدن مصرف می شود .

🌀 سفادروکسیل (  cefadroxil ) :

مشتق پاراهیدروکسی سفالکسین است . بصورت خوراکی مصرف می شود و موارد مصرف مشابه سفالکسین دارد . جذب آن همراه با غذا تغییری نمی کند .
دوز آن در بالغین 1-2 گرم روزانه بصورت تک دوز یا منقسم به هر 12 ساعت است دوز آن در کودکان 30میلی گرم برای هر کیلو وزن روزانه منقسم به هر 12 ساعت است .

🌀 سفرادین cephradine) cefradine ) :

بصورت خوراکی در موارد مشابه مصرف سفالکسین و بصورت تزریقی مشابه مصرف سفازولین کاربرد دارد .

دوز خوراکی آن در کودکان 50-100 میلی گرم برای هر کیلو وزن روزانه منقسم به هر 6 ساعت و بصورت IV و IM 50-300 میلی گرم روزانه منقسم به هر 6ساعت است .
در بالغین بصورت عضلانی عمیق یا آهسته وریدی تزریق شده و دوز آن 2-4 گرم روزانه منقسم به هر 6 ساعت و در عفونتهای شدید 8 گرم روزانه است .
دوز خوراکی آن در بالغین 1-2 گرم روزانه منقسم به هر 6-12 ساعت بوده و تا حداکثر 4 گرم روزانه می توان مصرف کرد
2024/09/23 18:36:46
Back to Top
HTML Embed Code: