Telegram Web Link
💠 سفالوسپورین های نسل دوم :

🌐 اثرشان روی کوکسی های گرم مثبت کمتر از نسل اول بوده ولی درمقابل بعضی ارگانیسم های گرم منفی بخصوص هموفیلوس آنفولانزا ، آنتروباکترها و پروتئوس های اندول مثبت مؤثر و دارای ثبات بیشتری در مقابل بتا لاکتامازهای آنها هستند . سه ترکیب خوراکی بنام های سفاکلور ، سفوروکسیم اکزتیل و سفاپروزیل دارند . همچنین بعضی از سفالوسپورین های نسل دوم روی بیهوازی ها منجمله باکتروئید فراجیلیس خوب اثر دارند  ( سفوکسی تین ، سفوتتان ، سف متازول ) . از دیگر سفالوسپورین های نسل دوم سفاماندول ، سفونیسید و سفورانید ،سف پروزیل می باشند .

🌀 سفاکلور cefaclor :
باکتریسید بوده بصورت خوراکی مصرف می شود و طیف ضد میکروبی مشابه سفالکسین دارد ولی روی باکتری های گرم منفی مانند E.coli ، کلبسیلا پنومونیه ، پروتئوس میرابیلیس و بخصوص روی هموفیلوس آنفلانزا مؤثرتر است . روی گونه های مولد بتا لاکتاماز هموفیلوس آنفلانزا نیز مؤثر است ولی در مقابل پنی سیلیناز استافیلوکوکها کمتر ازسفالکسین یا سفرادین مقاومت دارد .
دوز آن در بالغین 250-500میلی گرم هر 8ساعت و ماکزیمم دوز روزانه آن 4 گرم می باشد . دوز آن در کودکان با سن بالای یکماهه 20-40 میلی گرم برای هر کیلو وزن در روز منقسم به هر8ساعت با ماکزیمم دوز 2 گرم در 24 ساعت است .

🌀 سفوروکسیم cefuroxime :
باکتریسید بوده ، طیف مشابه سفالوتین دارد و روی استافیلوکوکها ، استرپتوکوک ها ، E.coli ، کلبسیلا و پروتئوس مؤثر است . در مقابل بتالاکتامازهائی که توسط باکتری های گرم منفی تولید می شود مقاوم است . روی هموفیلوس آنفلانزا ، موراکسلا کاتارالیس و نیسریاگنوره که تولید بتا لاکتاماز می کنند نیز مؤثر است . پسودوموناس آئروژینوزا و اکثر گونه های باکتروئید فراجیلیس به آن مقاومند .
فرم خوراکی آن سفوروکسیم اکزتیل cefuroxime axetil می باشد که از دستگاه گوارش جذب شده و بسرعت در مخاط روده و خون هیدرولیز و سفوروکسیم آزاد می شود . اگر همراه با غذا مصرف شود جذب آن تشدید می شود . سفوروکسیم بطور وسیع در بدن منتشر می شود . در مایع پلور ، استخوان ، خلط ، مایع سینویال و مایع زلالیه وارد می شود . بطور غیر تغییر یافته از کلیه ترشح شده و غلظت بالائی در ادرار پیدا می کند . سفوروکسیم در عفونتهای استخوان و مفاصل ، عفونت دستگاه تنفسی تحتانی ، اتیت میانی ، پریتونیت ، فارنژیت ، بیماری لایم ،سینوزیت و عفونت پوست و عفونت ادراری مصرف می شود .
سفوروکسیم اکزتیل بصورت خوراکی و ملح سدیم سفوروکسیم بصورت تزریق عمیق عضلانی یا تزریق آهسته وریدی مصرف می شود . دوز خوراکی آن در بالغین 250-500 میلی گرم دوبار در روز برای عفونتهای دستگاه تنفسی است . دوز آن در کودکان بالای سن سه ماه 20-30 میلی گرم برای هر کیلو وزن در روز منقسم به 2دوزمی باشد.
دوز فرم تزریقی آن در بالغین 750-1500 میلی گرم هر 8ساعت بصورت وریدی است و در کودکان 75-150 میلی گرم برای هر کیلو گرم وزن روزانه در3 دوز منقسم است. ماکزیمم دوز تزریقی آن 9 گرم در 24 ساعت است.

🌀 سفوکسی تین cefoxitin :
علاوه بر دارا بودن طیف ضد میکروبی سفالوسپورین های نسل دوم فعالیت خوبی روی بی هوازی ها بخصوص باکتروئید فراجیلیس دارد و در درمان عفونت های شکمی و لگنی و بعنوان پروفیلاکسی در جراحی هائی که خطر آلودگی با جرم های بی هوازی وجود دارد بکار می رود . از راه خوراکی جذب نمی شود ، حتی اگر مننژملتهب باشد در  CSFوارد نمی شود . باکتریسید بوده ، در برابر بتالاکتاماز تولید شده توسط گونه های باکتروئید ها مقاوم است . برای پروفیلاکسی و درمان عفونت های بی هوازی و عفونت های مخلوط داخل شکمی و لگنی بکار می رود  ( آندومتریت و PID). دوز آن در نوزادان 100 میلی گرم پر کیجی در 24ساعت منقسم به هر 8ساعت ودر عفونت های شدید شیرخواران وکودکان 100-160 میلی گرم پر کیجی در 24 ساعت منقسم به هر 6-4 ساعت  و در بالغین 1-2 گرم هر 8-6ساعت وریدی یا عضلانی است .در عفونت های شدید تا 12 گرم در روز تجویز می شود .

🌀 سفوتتان  : طیف ضد میکروبی سفوتتان مانند سفوکسی تین است .با الکل ممکن است واکنش شبه دیسولفیرام ایجاد کند.مواد احیا کننده ادرار را به طور کاذب مثبت میکند.دوز آن در کودکان 80-40 میلیگرم پر کیجی منقسم به هر 12 ساعت وریدی یا عضلانی و در بالغین 2-4 گرم در 24 ساعت منقسم به هر 12 ساعت میباشد.بهCSF  نفوذ ناچیز دارد.دوز ماکزیمم آن 6 گرم در 24 ساعت است.
💠 سفالوسپورین های نسل سوم :  
                                                                                                                       
🌐 نسبت به نسل اول فعالیت نسبتاً کمتری بر ضد کوکسی های گرم مثبت دارند ولی نسبت به بتالا کتامازهای هموفیلوس آنفلانزا ، و نیسریاگنوره و موراکسلا کاتارالیس بسیار مقاوم هستند . بعضی از اینها روی پسودوموناس آئروژینوزا خوب اثر دارند ولی اثرشان روی کوکسی های گرم مثبت از بقیه کمتر است ( سفتازیدیم و سفوپرازون ) . سفتازیدیم می تواند به CSF خوب نفوذ کند و در درمان مننژیت بکار می رود ولی سفوپرازون فاقد این توانائی می باشد .
سفوتاکسیم ، سفتریاکسون ، سفتی زوکسیم نیز از دیگر فرآورده های تزریقی نسل سوم هستند . فرآورده های خوراکی نسل سوم شامل سفیکسیم ، سفپودوکسیم و سفتی بوتن می باشد .

🌀 سفوتاکسیم cefotaxime :
آنتروباکتریاسه ، هموفیلوس آنفلانزا ، موراکسلا کاتارالیس ، نیسریاها به آن حساس اند . متابولیت فعال آن desacetyl- cefotaxime  نیز فعالیت  ضد میکروبی دارد و با سفوتاکسیم اثرسینرژیک روی بعضی گونه های میکروبی دارد.
در مقابل بتالاکتامازها مقاوم است . تعداد زیادی از استرپتوکک ها به سفوتاکسیم بسیار حساس هستند . سیتروباکتر و آنتروباکترها ، E.coli ، کلبسیلا ، پروتئوس های هم اندول مثبت و هم اندول منفی ، یرسینیا ، شیگلا ، سراتیا ، سالمونلا ، پرو ویدنسیا به آن حساس هستند.
سفوتاکسیم روی هموفیلوس آنفلانزا ، موراکسلا کاتارالیس ، گنوکوک  ،مننگوکوک مؤثر است . روی استرپتوککها و استافیلوککها حتی آنهائی که پنی سیلیناز ترشح کنند اثر دارد ولی روی MRSA مؤثر نیست . فعالیت ضد پسودوموناس آئروژینوزا ندارد . استرپتوکک های گروه B و پنوموکک و استرپتوکک پیوژن خیلی حساس هستند. آنتروکک ها ولیستریا منوسیتوژن مقاومند .
عامل بیماری لایم و هموفیلوس دو کره ای عامل شانکروئید به آن حساس هستند .  با جنتامایسین روی گرم منفی ها اثرسینرژسیم دارد. نفوذ خوبی در سیستم عصبی مرکزی و مایع مغزی نخائی دارد .سفوتاکسیم بصورت عضلانی عمیق یا در عرض 3-5 دقیقه وریدی تزریق می شود . در کودکان روزانه 100-200 میلی گرم به ازاء هر کیلو وزن منقسم به هر 6 ساعت تجویز میشود.در مننژیت کودکان 200 میلی پر کیجی در 24 ساعت منقسم به هر 6 ساعت ودر مننژیت های ناشی از پنوموکک مقاوم به پنی سیلین به مقدار 300 میلی گرم پر کیجی همراه با وانکومایسین بکار میرود.
در بالغین دوز آن 1-2 گرم در هر دوز هر 6-8 ساعت است و در عفونتهای شدید و مننژیت تا 12 گرم در 24 ساعت می توان تجویز کرد ( منقسم به 6 دوز ) .
در عفونتهای شدیدخارج CNS ناشی از پنوموکک های مقاوم به پنی سیلین 200میلی گرم برای هر کیلو گرم وزن در24 ساعت تجویز می شود.
برای درمان سوزاک یک دوز 1گرمی تزریق می شود .
همراه با مترونیدازول برای عفونتهای مخلوط هوازی و بی هوازی بکار می رود . 

🌀 سفتازیدیم ceftazidime :
علاوه بر دارا بودن طیف اثری مشابه سفوتاکسیم ، روی پسودوموناس آئروژینوزا هم مؤثر است ولی اثرش روی استافیلوکوک و استرپتوکک ها کمتر است . در مننژ ملتهب نفوذ می کند .
در درمان عفونتهای زیر و خصوصاً عفونتهای پسودومونائی بکار می رود : عفونتهای دستگاه صفراوی ، فیبروزکیستیک ( عفونت تنفسی ) ، عفونت در بیماران با اختلال ایمنی ( نوتروپنی ) ، مننژیت ، پریتونیت ، پنومونی ، سپتی سمی ، عفونتهای پوست ( سوختگی ، اکتیما گانگروزوم و اولسراسیون ) .
دوز بالغین 1-2 گرم هر 8-12 ساعت وریدی یا عضلانی و ماکزیمم دوز 6 گرم در 24 ساعت می باشد . دوز بالای 1 گرم باید وریدی تزریق شود .
در کودکان دوز آن 100-150 میلی گرم برای هر کیلو وزن در روز منقسم به هر8 ساعت(ماکزیمم دوز آن 6 گرم در 24 ساعت) و در سیستیک فایبروزیس ومننژیت 150 میلی گرم برای هر کیلو وزن در 24 ساعت منقسم به هر 8ساعت است .
💠 سفالوسپورین های نسل چهارم :

🌐 سفالوسپورین های نسل چهارم اثرشان روی باکتری های گرم مثبت مشابه نسل اول است و نسبت به نسل سوم مقاومت بیشتری در برابر بتالاکتاماز دارند.

🌀 سفپیم (cefepime) :

🔹 روی استرپتوکک ها ، استافیلوکوک ، گرم منفی ها و پسودوموناس آئروژینوزا مؤثر است . روی پسودوموناس های مقاوم به سفتازیدیم ممکن است مؤثر باشد . در عفونتهای پوست ، دستگاه ادراری و تنفسی مصرف می شود در بالغین دوز آن 1-2 گرم در روز منقسم به دو دوز است و در عفونتهای شدید تا 4 گرم می توان مصرف کرد .

🔹در کودکان دوز آن 50 میلی گرم برای هر کیلو وزن دوبار در روز و در بیماران تب داری که نوتروپنی دارند سه بار در روز می توان مصرف کرد.

🌀 سفپیروم( cefpirome):

🔸 طیف ضد میکروبی آن مشابه به سفوتاکسیم بوده ولی بطور in vitro روی استافیلوکک ، آنتروکوک ، تعدادی از آنتروباکتریاسه و پسودوموناس مؤثرتر است.

🔸اثر آن روی پسودوموناس آئروژینوزا از سفتازیدیم کمتر است. در عفونتهای ادراری ، تنفسی ، پوستی ، سپتی سمی و عفونت در افرادی که نقص ایمنی دارند مورد مصرف دارد . در بالغین بصورت تزریق وریدی آهسته با دوز 1-2 گرم هر 12 ساعت تجویز می شود .

🔺سفالوسپورین های دیگر این نسل عبارتند از cefluprenam ، cefozopran،cefquinome

💠 سفالوسپورین های نسل پنجم :

🌀 سفتارولین فوسامیل(Ceftaroline fosamil)

🔹 سفتارولین روی استافیلوکک های مقاوم به چندین دارو شامل MRSA ، VRSA، VISA موثر است.این آنتی بیوتیک بر روی آنتروککها نیز موثر است.دوز آن در بالغین 600  میلی گرم هر 12ساعت به صورت وریدی است که درعرض یک ساعت انفوزیون می شود.

🌀 سفتوبیپرول(Ceftobiprole)

🔸 سفتوبیپرول طیف وسیعی دارد که شامل اثر روی MRSA و MRSE (استافیلوکک اپیدرمیدیس مقاوم به متی سیلین)و پنوموکک مقاوم به پنی سیلین، آنتروکک فکالیس و تعداد زیادی از باسیل های گرم منفی از جمله Ecoli های تولید کننده Ampc و پسودوموناس آئروژینوزا می باشد
🌀سفوتاكسيم🌀

💠آنتی بيوتيک

نکات با اهمیت:

🔹در عفونت ها و مننژیت نوزادان کاربرد دارد داروی تزریقی مناسبی برای نوزادان زیر دو ماه است.
🔸از این دارو برای جلوگیری از ایجاد عفونت، قبل از عمل های جراحی نیز استفاده می شود.
🔹در بیمارانی که دچار اختلال عملکرد کلیه می باشند، دوز و فواصل مصرف دارو باید بر اساس شدت نارسایی کلیه، شدت عفونت و حساسیت ارگانیسم تنظیم شود.

📌موارد منع مصرف:

افرادی که حساسیت شدید به هر یک از انواع پنی سیلین ها یا سفالوسپورین ها دارند.

تداخلات دارویی:
🔰مصرف پروبنسید(یکی از داروهای درمان نقرس ) به طور همزمان باعث کاهش دفع کلیوی این دارو و افزایش سطح خونی آن می گردد.

عوارض جانبی:

CNS:سرگیجه،سردرد، ضعف، تشنج
Derm: خارش، کهیر، راشهای ماکولوپاپولار و یا اریتماتو
GI: اسهال، تهوع،استفراغ، کرامپ های شکمی، بی اشتهایی
GU: خارش ناحیه تناسلی
Hema: نوتروپنی گذرا، ائوزینوفیلی، آنمی همولیتیک
Other: واکنش افزایش حساسیت ( راش، کهیر، لرز، تب، ادم، آنافیلاکسی)

❗️توجه: در صورت بروز واکنش افزایش حساسیت و یا اسهال شدید، مصرف دارو باید قطع شود.❗️

‼️توجهات پزشکی- پرستاری:‼️

🔷جهت تزریق عضلانی دارو، می توان 1 گرم از دارو را در 3 میلی لیتر از آب استریل حل نمود.

🔶جهت تزریق وریدی دارو، می توان 1 تا 2 گرم از دارو را در 50 تا 100 میلی لیتر از حلال، حل نمود و در طی 20 تا 30 دقیقه انفوزیون انجام داد. همچنین می توان دارو را با 10 میلی لیتر آب استریل تزریقی حل و در طی 3 تا 5 دقیقه داخل ست سرم بیمار تزریق نمود.

🔷در صورت بروز اسهال شدید، احتمال ایجاد کولیت پسودومامبرانو مطرح است که یک اختلال مخاطره آمیز بوده و ممکن است در خلال 4 تا 9 روز و حتی تا 6 هفته بعد از اتمام دوره درمانی ایجاد شود. بیماران مسن و افراد مبتلا به بیماری های مزمن و بدحال و تحت مراقبت های ویژه به این عارضه حساس تر هستند.
▫️ افیوژن پلور

🩺 @nokatparastary
سلام به همه همراهان نکات پرستاری
عیدتون مبارک 🌹🌹
انشالله سالی پر از خیر و برکت داشته باشید❤️❤️
هیپو و هیپرمنیزیمی.pdf
519.3 KB
▫️هیپومنیزیمی و هیپرمنیزیمی

🩺 @nokatparastary
در جوشن كبير يک عبارتی هست كه مى‌گوييم: "يا كَريمَ الصَّفْح"

معنای آن خيلى جالبه؛
یک وقتی یک کسی تو رو می‌بخشه اما یادش نمی‌ره که فلان خطا رو کردی و همیشه یه‌جوری نگات می‌کنه که تو می‌فهمی هنوز یادش نرفته! یه‌جورایی انگار که سابقه‌ی بدت رو مدام به یادت میاره ...!
ولی یک وقتی، یک کسی تو رو می‌بخشه و یک‌طوری فراموش می‌کنه انگار نه انگار که تو خطایی رو مرتکب شدی، اصلا هم به روت نمیاره؛
به این نوع بخشش میگن صَفح.
و خدای ما این‌گونه است ...
▫️GCS

🩺@nokatparastary
2024/09/23 16:18:08
Back to Top
HTML Embed Code: