Telegram Web Link
🔸آب، محله، رشد


حرکت برای انسان به رشد او منجر می‌شود. رشد مفهوم عمیق‌تری از توسعه دارد. توسعه را می‌توان تحول استعداد درونی دانست که بالفعل می‌شود. رشد اما، توسعه‌ای است که بیرون از ظرفیت‌های ماده رخ می‌دهد.

رشد، تولید مرتبۀ بالاتری از موجود و منحصر به انسان است. تحقق صفت‌ها و استعدادهای نهفتۀ موجود مادی.

رشد انسان بخشی از حیات اوست. برای تحقق رشد نیز آب یک عنصر پایه‌ای است.

در ایران و جهان اسلام، آب بازیگر اصلی خلق فضاهای حیات‌بخش است. آن‌چنان که در #کتاب «#سه‌گانۀ #منظر #ایرانی» آمده، اساس شکل‌گیری بسیاری شهرها و روستاهای ایران بر منبع آبی گذاشته شده که در مرکزیت قلمرو آن‌ها و به شکلی نمادین آراسته شده است.

در تصویری که بر جلد شمارۀ 59 منظر نقش بسته نیز صحنه‌ای بهشتی در شهر کویری سمنان را مشاهده می‌کنیم که باشگاه اهالی است برای دیدار. آب، زیربنای ساخت محله به‌مثابۀ قلمروی تحقق اجتماع و رشد انسان است.


#آب
#محله
#رشد
#منظر
#سمنان


🔖مجله منظر، شماره 59


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_شهری

🔴قرائت منظر شهری


👤#مهدی_حسین_زاده


💬چگونه می‌توان منظر شهری را قرائت کرد؟


🔸هرگونه آسیب شناسی، رفع نقصان و یا مداخله ارتقادهنده در شهر مستلزم شناخت و قرائت منظر شهری آن است. منظر شهری نیز یک کلیت است که لازمه درک آن مسلح‌شدن به ابزار نگرش کلنگر یا همان نگرش سیستمی است.

🔸در میان دیدگاه‌های مختفی که شهر را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهند، نگرش سیستمی از زاویه‌ای به آن می‌نگرد که آن را موجودی واحد، هدفمند، و متشکل از اجزای مرتبط با یکدیگر می‌شناسد. به عبارتی قرائتی به واقعیت شهر نزدیک‌تر است که از نظرگاه نگرش سیستمی که به ماهیت کلی شهر نزدیک تر است آن را مورد بررسی قرار دهد.

🔸خوانش منظر شهری طی دو مرحله صورت خواهد پذیرفت:

1️⃣گام اول: ادراک و شناخت کلیت شهر. چرا که هویت شهر بدان وابسته است و هر مطالعه‌ای بدون فهم آن ناقص خواهد بود.
برای شناخت کلیت شهر می بایست با فاصله به آن نگریست: 1- فاصله مکانی و 2- فاصله زمانی

▫️فاصله مکانی؛ مطابق نظریه سیستمی می‌توان گفت درک کلیت شهر از طریق مؤلفه‌های اصلی سیستم شهر همچون مرکز ممکن می‌شود. شناخت این مؤلفه‌ها و فهم روابط حاکم بر این آنها ما را به کلیت شهر نزدیک خوهد کرد. (روابط چگونه کشف خواهند شد؟)

▫️فاصله زمانی؛ از طریق بررسی و مطالعه آثار روشنفکری، سفرنامه‌ها و منابع تاریخی که در نهایت منجر به کشف روابط حاکم بر اجزای شهر خواهد شد. عامل حیات و روح حاکم بر تمامی این عناصر و روابط، انسان (نظام اجتماعی) است.

2️⃣گام دوم: پس از شناخت کلیت شهر، نوبت به قرائت منظر شهری می‌رسد.

🔹در اینجا این سؤال مطرح می‌شود که آیا کلیت شهر همان منظر شهر است؟
به عقیده نگارنده خیر. به 2 دلیل .

▫️نخست: ماهیت منظر شهری طبق تعریف متفاوت از ماهیت کلیت شهر است. منظر حاصل از ادراک شهر در ذهن مخاطب است نه اجزای شهر.

▫️دوم: شهروندان ممکن است درکی از کلیت شهر نداشته باشند اما کیفیتی بنام منظر شهری را ادراک می‌کنند. به عبارتی درک کلیت شهر ما را در خوانش منظر کمک می‌کند اما این دو یکی نیستند. بنابراین نمی‌توان صرفاً از طریق مطالعه سازمان فضایی شهر به شناخت منظر شهری رسید.


#منظر
#منظر_شهری
#نگرش_سیستمی
#رویکرد_کل‌نگر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝وزیر راه و شهرسازی: قرارداد مستاجرین بصورت اتوماتیک تمدید خواهد شد و نیازی به تخلیه وجود ندارد.
قاسمی: در تهران و بقیه کلان شهرها ۲۵ درصد افزایش اجاره بها و در بقیه شهرها این میزان ۲۰ درصد خواهد بود.
eskannews.com


👤#سینا_ناصری


❗️داستان تابستانی اجاره‌بها که هر سال تکرار می شود.
از یک سو عدم همخوانی افزایش اجاره‌بها با روند صعودی تورم جاری کشور فشار مضاعفی را بر موجران وارد می‌کند؛ از سوی دیگر دخالت مستقیم بر حقوق خصوصی افراد است.

طرحی که بنظر می‌رسد برای حمایت از مستاجران به تصویب رسیده، اما در بهترین حالت مُسِکِنی موقتی برای التیام زخم مسکن است.

📌مسکنی که دولت تا حدود یکماه دیگر باید ۱ میلیون واحد آن را تحویل دهد اما درگیر و دار تامین زمین برای ساخت آنهاست.

نتیجه چنین طرح‌هایی مداخله‌جویانه و دستوری صرفا موجب زیادشدن دعاوی حقوقی خواهد شد.


#مسکن
#مسکن_ملی
#اجاره‌بهای_مسکن
#ساختار_قدرت


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴احیای فرهنگی - هویتی بافت پیرامون حرم رضوی، چالش‌ها و راهکارها


👤#محمد_جواد_نطاق


💬برای پیاده‌سازی طرح حریم رضوی چه قدم‌هایی باید برداشته شود؟ و احیای فرهنگی و هویتی بافت حریم رضوی در گروی چیست؟

🔸مهم‌ترین قدم در راستای احیای فرهنگی- هویتی، بازگشت سکونت به جای اقامت به بافت حریم رضوی است. مسافری که سالی یک بار به واحد اقامتی خود مراجعه می‌کند هیچ تعلق خاطری نسبت به محل اقامت خود و محله پیرامونش ندارد پس دغدغه‌ای هم برای چه بودن و چگونه بودن محل اقامتش ندارد.

🔸احیای سکونت نیز در گروی تغییر نگاه نهادهای اثرگذارو تصمیم‌گیر در بافت حریم رضوی در یک سمت و احیای علقه شهروندان نسبت به بافت پیرامون در سمت دیگر است. تعامل دستگاه‌ها و نهادهایی مانند نهادهای نظامی، دولتی، شهرداری، بانک‌ها و حوزه‌های علمیه که در پیرامون حرم بزرگ مالکین زمین هستند می‌تواند زمینه‌های امید را در تغییر رویه آنچه که تا به حال بوده است، به همراه داشته باشد.

🔸در حوزه فرهنگی نیز، احیای نهادهای مردم‌محور، حسینیه‌ها و مساجد از یک سو و تعریف ادبیات جدید روایت‌گری در داستان‌نویسی، جستار، رسانه‌های دیداری و شنیداری از سوی دیگر می‌تواند علقه‌ای برای شهروندان مشهدی به وجود آورد که در پس آن مسئله احیای بافت حریم رضوی تبدیل به یک دغدغه شهروندی شود.

🔸به‌عنوان یک راهکار در حوزه تعریف سکونت و احیای محلات تاریخی، اگر یکی از بزرگ مالکین با همکاری شهرداری پروژه‌هایی را تعریف کنند که خلاف رویه سابق، هم حوزه سکونتی و تعریف محله مطابق با طرح حریم رضوی به اجرا در آورد و هم از ساختمان‌های غول پیکر تجاری- اقامتی ماقبل فاصله بگیرد، بسیار می‌تواند الگوی توسعه خوبی را در این بافت تداعی کند و نظام یکپارچه و متصل را مابین آنچه که از محلات باقی‌مانده را به وجود آورد.

🔹در حال حاضر بسیار زمین‌هایی مانند گودهای دو زمین ناجا به مساحت 50 هزار متر مربع در محدوه ثامن هستند که بعد از دو دهه همچنان بلاتکلیف مانده‌اند. زمین‌های بسیاری هستند که پس از تخریب و کوچاندن مردم رها شده و امروزه تبدیل به پارکینگ شده‌اند. در این بین اما هنوز فرصت احیا محیا و فراهم است. که بخشی از آن با تفاهم بزرگ مالکین قابل انجام است، البته اگر ارزش ریالی زمین سنگ‌اندازی نکند.


#مشهد
#احیا
#بافت
#حریم_رضوی
#هویت
#فرهنگ


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#محیط
#فضای_سبز


🔴درخت خشکیده تحویل دهید و اثر هنری تحویل بگیرید!


👤#فرزانه_آزادی



💬خیابان ولی عصر و چنارهای سر به فلک کشیده آن میراث تاریخی و طبیعی شهر که نه به مثابه معبر شهری بلکه به عنوان مقصد شهری با قدمتی بیش از یک قرن در حال خدمت رسانی به مردم شهر تهران می باشند.

🔸در توصیف ویژگی های این خیابان اهمیت میزان سبزینگی و حضور درختان چنار در کنار نهر آب تا حدی است که نام «باغ خیابان» را به این شاه راه بزرگ شهری نهاده اند.

🔸در میان اقدامات صورت گرفته در تاکید منظر خیابان ولی عصر می توان به تبدیل منظر خشکیده درختان به اثر هنری اشاره نمود. این درختان جان از دست داده پر از جزئیاتی هستند که شاید در نظر اول به چشم نیایند ولی هر کدام به خودی خود می‌توانند با یک نگاه هنرمندانه، به اثر هنری و نمادی از خودخواهی انسان بدل گردند که با وجود نیستی باز هم به شهر رخت زیبایی پوشانیده و حال اینگونه به ما خدمت کنند.

🔹قصه تلخ این درختان اما انجایی تلخ تر رخ می نماید که در طراحی و در روند تبدیل این درختان به آثار هنری شاهد روایتی از این خودخواهی، نابودی و گرفتن جان نمی باشیم. این آثار هنری علی رغم تاکید بر زیبایی فضایی و تبدیل آن به تابلوهای زیبای شهری هیچ یک بیانگر چگونگی نابودی درختان نبوده و فقط بر افزایش زیبایی خیابان تاکید کرده اند.


#منظر_شهری
#خیابان_ولیعصر
#درخت
#تهران


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝‏حجت‌الاسلام غلامی، قائم مقام بنیاد هدایت سازمان تبلیغات: از حدود ۸۰ هزار مسجد کشور تنها ۳۵هزار مسجد اقامه نماز جماعت از یک وعده تا دو وعده و بخش محدودی سه وعده نماز را دارند. از حیث کیفی و محتوایی در حوزه مساجد وضعیت مناسبی نداریم.
تنها حدود ۵۰۰ مسجد فعال در سطح کشور داریم.
@maktubaat



👤#دانش_طاهر_آبادی


هم و غم مساجد بر ایجاد و نگهداری بنای فاخر و همچنین توسعه آماری سطح زیربنا است.

دستیابی به اهداف فوق، انرژی و توان متولیان مساجد را به خود اختصاص داده است و همزمان به مانعی بر استفاده برخی از اقشار جامعه که احتمال آسیب رساندن به مساجد را دارند تبدیل شده است.

سبک معماری مساجد و مبلمان و تجهیزات به کار رفته در آن به گونه ایست که نگهداری و محافظت از آن به دغدغه اصلی متولیان مسجد تبدیل شده و نهایتا به قفل کردن درب مسجد در اغلب ساعات شبانه روز منتهی گردیده است.

درخواست مکرر متولیان مساجد در اجتماعات نمازگزاران برای تامین مالی برنامه‌های توسعه‌ای مساجد نیز ناخودآگاه به تشکیل دسته‌بندی‌های از قبیل خودی و غیرخودی و یا بانی و غیر بانی دامن زده است.

نتیجه موارد فوق، مساجد را در مسیر تک عملکردی شدن قرار داده است.
بنابراین اصرار بر ایجاد بنا و تجهیزات خاص در مساجد و ممانعت از مراجعات اتفاقی همه اقشار به این اماکن باعث ایجاد نقص در عملکرد مساجد در جامعه امروز ایران است.

تجمیع عملکردهای حمایتی، آموزشی، مراکز مشاوره و حتی ستادهای بحران و مراکز اشتغال با مساجد در صورت وقوع، ضمن کاستن از نیاز به صرف هزینه برای ایجاد مستحدثات تک عملکردی متعدد، فرهنگ مشارکت و برپایی نماز در مساجد را نیز ارتقا می بخشد.

بازخوانی شیوه پیامبر در مدیریت مساجد نیز حاکی از آنست که ایشان استفاده از اشیا و فروش‌های گرانقیمت در مساجد را نمی‌پذیرفتند چرا که معتقد بودند مانع حضور فقرا در مساجد خواهد شد.


#مساجد
#مدیریت_اماکن_مذهبی
#مساجد_تک_عملکردی
#ساختار_فقهی



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری


🔴تقابل «آشنايي ‌زدايي» و «عادت زدايي» در منظر


👤#محمدرضا_فروزنده


💬سرّ دوام و پايداري ذهني يك طرح منظر، معماري و يا يك اثر هنري چيست؟
يكي از مسائل رايج در طراحي منظر و معماري اين است كه آيا طرح در نهايت مي‌تواند از نظر ذهني به‌ يادماندني و پايدار باشد؟

🔸اغلب اوقات طراح و يا هنرمند تصور مي‌‌كند كه اگر اثرش نو(!؟) و اعجاب‌انگيز باشد، مي‌تواند در روان مخاطب جاي خوش كند؛ اما برعكس، عمدتاً اين‌گونه آثار با وجود استقبال بسيار، پس از مدتي از خاطر مخاطبان پاك مي‌‌‌شود. در حقيقت اين يكي از خصلت‌هاي پديدة «مُد» است: يك اعجاب فاني. از آن سو بسياري از طرح‌ها نيز در آن سوي طيف قرار مي‌گيرند و بسيار به تعبير سينمايي «تيپ‌»اند.

اما به واقع مختصات اين هويت چيست؟ آيا هر چيز اعجاب‌انگيزي هويتي نو خلق مي‌كند؟

🔸يكي از مفاهيمي كه براي پاسخ به اين پرسش مي توان از آن مدد گرفت، واژة لاتين پروتوتايپ است.

🔸پروتوتایپ از ترکیب دو واژه Proto و Type تشکیل شده‌است. پروتو به معنای چیزی است که در مراحل ابتدایی خود قرار گرفته است و چیزهای دیگر مبدأ گسترش خود را از آن می‌یابند. تایپ یا نوعِ هر چیز، گروهی است که آن چیز به واسطۀ اشتراک بخصوصی در زمینه کیفیات یا کمیات، در آن قرار می‌گیرد.

🔸با کنار هم قراردادن این دو واژه اما، ظاهراً به یک پارادوکس نسبی می‌‌رسیم. در حالی که Proto به خصلتی نخستین‌ و نوین‌ گونه از پديده اشاره می‌‌کند، تایپ آن‌ را وارد گروهی از اشیا می‌‌کند که خصلت‌‌هایی مشترک را با هم سهیم ‌می‌‌شوند.

🔸مرز تبدیل یک پديده به چیزی نوین و در عین حال ماندن در قلمرویی آشنا کجاست؟
با این تفاسیر آیا آجر یک پروتوتایپ است؟ اگر به فرض، آجری «اندازه» و «وزن»ی را برای آیندۀ نسل جدیدی از آجر‌ها نمایندگی و معرفی کند بله می‌توان آن را یک پروتوتایپ دانست.

🔹بنابراين اين نكته نشان مي‌دهد كه برخلاف تصور، يك پديده جهت ماندگاري بايد پيش از معرفي خصلت‌هاي نخستين گونه‌اش، به شكل قابل توجهي «آشنا» باشد. اشتباه رايجي كه توسط طراحان و هنرمندان رخ مي‌دهد اين است كه «آشنا»يي را نقطة مقابل «نو بودن» قرار مي‌دهند. در حقيقت آن‌ها به جاي «عادت‌زدايي»، به «آشنايي‌زدايي» مي‌پردازند.


#مبانی_نظری
#پروتوتايپ
#هويت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝ایمن‌سازی مدارس پرخطر تهران در دستور کار
معاون برنامه‌ریزی سازمان نوسازی مدارس کشور: در سطح استان تهران، ۱۰ درصد کلاس‌های درس، نیازمند تخریب و بازسازی و ۱۸ درصد نیازمند مقاوم‌سازی هستند. مدارس ناایمن، شناسایی شده و مقاوم‌سازی خواهند شد. با کمک سازمان آتش‌نشانی، شناسنامه ایمنی قابل اتکایی را برای مدارس تهیه می‌کنیم.
@Econ_Fouri



👤#آرش_تقی‌پور_اختری

اینکه در شهر تهران، از هر ۴ کلاس فعال، بیش از یک کلاس دچار فرسودگی است، از دو ناکارآمدی ریشه می‌گیرد:

1️⃣علی‌رغم ادعای ساختاری راهبردی بودن طرح جامع تهران، اما انعکاس آن در طرح تفصیلی کاملا تجویزی و تک مقطعی بود. در حالی که دیگر کمتر لکه تجاری-اداری ساخته نشده در شهر باقی مانده و توسعه فضاهای آموزشی همچنان بدون ضمانت حقوقی و توجیه اقتصادی رها شده است.

2️⃣سهمی از عوارض شهرداری متعلق به آموزش و پرورش برای توسعه است. بهتر است در این خصوص شفاف‌سازی شود که با پشت سر گذاشتن ماه‌عسل کسب درآمد مدیریت شهری از فروش فضا در ابتدای دهه ۹۰؛ سهم مذکور دقیقا کجا هزینه شده است؛ که با وجود حذف تعداد زیادی مدرسه به دلیل واقعیت‌های جمعیتی و کاهش تقاضا، هنوز این حجم فرسودگی وجود دارد.


#سازمان_نوسازی_مدارس
#آموزش_و_پرورش
#توسعه_فضاهای_آموزشی
#تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_راه


🔴مسیر هوشمندسازی شبکه‌های ارتباطی


👤#سعید_غلامپور


🔸هوشمندسازی، نتیجه گسترش تکنولوژی در ابعاد گوناگون است که پای آن به جاده‌‌ها و خودروها نیز کشیده شده تا به دنبال آن افزایش ایمنی و رفاه حال مسافران فراهم شود.

🔸امکان جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌ها برای بهبود مدیریت ترافیک، منطبق با نیازهای حمل‌و‌نقل طولانی مدت را فراهم می‌کند.

🔸دنیای امروز دنیای سرعت است. دنیایی توأم با روزمرگی که تنها بشر را وادار به سپران شرایط زیسته کرده است.

🔸انسان‌ها با ذهن خاموش، به فعالیت‌های خود ادامه می‌دهند. همین غفلت خیالِ انسان از محیط پیرامونی موجب افزایش ضریب خطای او حین حرکت شده است.

🔸حمل‌و‌نقل امروز همسو با امکانات راه‌های گذشته نبوده و هرروز چهره متفاوت‌تری پیدا کرده است. در این زمانی جایگزینی شبکه‌های دسترسی راه حلی منطقی به نظر می‌رسد تا در نهایت با توسعه تکنولوژی و رشد علومی نظیر هوش مصنوعی، هوش هرچیز بر هوش انسان پیشی گرفت.

🔸تبلیغ خودرانی که با بهره‌گیری از تکنولوژی هوشمندسازی راننده را کنار زده، وی را از تجربه رانندگی محروم و تنها بر توان حرکتی شیءِ بی جانی تأکید دارد.

🔹بی‌توجهی او نسبت به محیط پیرامون، نتیجه‌ای جز به زیر سوال بردن فردیت او و معنای واقعی حضور ذهنی وی ندارد. بشریت را غرق در تکنولوژی نکرد؛ تا روزی مجبور به چاره‌اندیشی برای بازگشت به عقب و جبران مسیر رفتۀ تکنولوژی شد.


#هوشمند_سازی
#جاده_هوشمند
#منظر_راه
#تکنولوژی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝 پرداخت حقوق و دستمزدهای بالا در صنایع رانتی-خصولتی
بالا
بودن میانگین حقوق و مزایای بنگاههای بزرگ صنعتی خصولتی-رانتی «پتروشیمی»، «نفتی»، «خودروسازی» و «فلزات اساسی» نسبت به سایر بنگاههای صنعتی بیش از هر چیز در نتیجه وجود رانت های گسترده، سوددهی بالا و پرداخت حقوق و مزایای بسیار بالا به گروه خاص کارکنان در بالای هرم سازمانی می باشد. در همین حال سرکوب گسترده دستمزدها در سطح نیروی کار وجود دارد.
@EconomySoltani


👤#دانش_طاهرآبادی

نظر به تراکم کارمندان در دولت و شهرداری‌ها و نهادهای عمومی و خصولتی، بزرگترین هدر رفت سرمایه و غارت منابع منابع عمومی، در ذیل سرفصل حقوق انجام می‌گیرد.

بنابراین جریان مبارزه با فساد و مقابله با حیف و میل اموال عمومی در کشور ما تا زمانی که جلوی این منشأ گرفته نشود، کد اشتباهی دادن است.

مقابله با تورم نفرات کارمندان اقدامی انقلابی است که تاکنون هیچ دولت، شهردار و مسوولی جرات ورود به آن را نداشته است. همه ترجیح داده‌اند که به جای اصلاح این رویه و پذیرش هزینه‌ها و دردهای این جراحی مهم با آن مدارا کنند و البته از این آب گل آلود چند ماهی برای خود بگیرند و به سهم خود مشکل را حادتر کنند.

#اقتصاد_رانتی
#نهادهای_سرمایه_سوزی
#ساختار_قدرت


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_شهری


🔴ارتقاء تاب ‌آوری اجتماعی-اکولوژیکی در فضاهای رها شده‌ منظر شهری


👤#دلآرم_سبکرو


💬چگونه می‌توان اصول مداخله در فضاهای رهاشده شهری را به منظور ارتقاء تاب‌آوری اجتماعی_اکولوژیکی در طراحی منظر تبیین‌نمود؟

🔸روند سریع شهرنشینی مشکلات بسیاری در توسعه‌ی فضای شهری ایجادنموده‌است و در این میان زمین‌های نسبتا حاشیه‌ای تولیدشده که امکان وقوع هرگونه ناهنجاری در آن‌ها وجوددارد. فضاهای رهاشده به‌طور فزاینده‌ای به عنوان سد مهمی در بازآفرینی منظر شناخته‌ می‌شوند و بی‌توجهی به این فضاها، تأثیر به ‌سزایی بر ایجاد ترس، سلامت روانی، نشاط و رفاه افراد جامعه گذاشته‌است.

🔸با توجه به مطالعات انجام‌شده، بسته به این‌که تخلخل یک درمان یا تهدید است، می‌تواند ظرفیت کلان‌شهر را برای انعطاف‌پذیری افزایش ‌داده یا تضعیف ‌نماید که در این راستا بستر محلی در تعیین چگونگی تخلخل در برابر یک سیستم شهری نقش اساسی دارد. در نتیجه ضروری است چالش‌های اصلی تخلخل در یک مکان خاص شناسایی‌گردد.

🔸فضاهای رهاشده می‌توانند یک منبع اکولوژیکی باارزش باشند و به عنوان زیرساخت‌های سبز در جهت تقویت سلامت اکوسیستم و ارتقاء کیفیت بهتر زندگی برای ساکنان شهر عمل‌نمایند. این فضاها میتوانند فرصت‌های بسیاری را درجهت ارتقاء تاب‌آوری زیست‌محیطی و اجتماعی در منظر شهری ایجادنمایند.

🔸بنابراین بررسی تیپولوژی فضاهای رهاشده جهت کمک به برنامه‌ریزان و طراحان در درک و برنامه‌ریزی این فضاها ضروریست تا نتایج مطالعات و اقدامات منجر به استفاده بهتر از این فضاها و گشودن رویکردهای خلاقانه‌ی جایگزین، برای پیش‌بینی فضا و طراحی منظر در یک شهر شوند.

🔸در این راستا راه‌حل‌های استاندارد برای "مشکل زمین‌های رهاشده" به طور معمول شامل بازگشت چنین زمین‌های غیرقابل‌استفاده‌ای برای دستیابی به اهدافاجتماعی، زیست‌محیطی، اقتصادی و سیاسی هستند که برنامه‌ریزان می‌توانند با یک ارزیابی ترکیبی از کاربردهای واقعی، ویژگی‌های اکولوژیکی و شاخصهای فیزیکی ضمن حمایت از پایداری از خدمات اکوسیستم شهری، به طور مؤثرتری به فضاهای رهاشده‌ بپردازند.

🔸در این میان، برنامه‌ریزی و مداخله در مناطق کوچک مقیاس، پاسخی با دوز سریع انرژی و استفاده از منابع کم برای شهر خواهدبود که توانایی احیاء یا آغاز روند بازسازی در فضاهای مرده و آسیب‌دیده اطرافشان را دارد.

🔹با تکیه بر شاخص‌های تفکر تاب‌آوری همچون ارتباط یا اتصال با کاربری‌های اطراف، وجود تنوع فضایی جهت ایجاد حیات اجتماعی در این تخلخل‌ها و به تبع آن افزایش امنیت و همچنین سازماندهی فضا در بستر در مقابل آشوب‌های محیطی، می‌توان از نقش تأثیرگذار این فضاها در مکان‌‌های سبز شهری بهره برد.


#منظر_شهری
#فضاهای_رها_شده
#تاب‌آوری_اجتماعی_اکولوژیکی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#نقد_خبر


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


❗️کاملا درست می‌گویند.

آنچه کشور ما را عقب نگه‌داشته فقر دانش فنی نیست که اتفاقا دانشجوهای فنی کشور ما گاها نسبت به آنچه در سایر کشورها نیاز هست، اُوِر هستند.

📌آنچه در آلمان بنز می‌سازد و در ایران سایپا، نتیجه بهره‌مندی از علوم انسانی است.

ضعف در مدیریت منابع انسانی و مالی، عملکردهای حقوقی (تنظیم و تفسیر قوانین، قضات و ...)، مدیریت برند، تعریف نفع و اداره امور عمومی، اخلاق(فلسفه) و حتی ادبیات و تاریخ عللی هستند که نتیجه‌اش متروپل، نمای رومی، صیانت‌ها و غیره است.


#مدیریت_منابع_انسانی
#ساختار_قدرت
#مدیریت_رانتی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
🔸فروکاست از منظر به سیما

بخشی از آسیب‌های رایج در تبیین مفهوم منظر، برآمده از تلقی کالبدی و تنزل‌یافتن مفهوم منظر به سیما و چشم‌اندازی است که در برابر دیدگان ناظران قرار گرفته‌است.

در این نگرش #منظر شامل مجموعه‌ای از جلوه‌های بصری و کیفیت‌های محیطی و فیزیکی است و برداشت‌های ذهنی وی صورت می‌پذیرد.

به گونه‌ای که معانی حاصل از حضور و تجربه انسان و گذر زمان نیز تنها از دریچه نگاه کالبدمحور و به شکل نشانه‌های فیزیکی در منظر نمود می‌یابند.


🔖منصوری، سیدامیر و همکاران. (1400). آنچه منظر نیست!. تهران: انتشارات پژوهشکده‌نظر.


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴امکان بهره‌مندی از ساخت صنعتی ساختمان در بافت‌های فرسوده شهری


👤#بابک_داریوش


💬تا چه اندازه می توان از روش‌های صنعتی ساخت‌و‌ساز در نوسازی بافت فرسوده شهری بهره برد؟

🔸یکی از راه‌حل‌هایی که همواره از سوی مسئولان دولتی و شهری مطرح می‌شود استفاده از روش‌های صنعتی در نوسازی این بافت‌ها است. برخی از آنها تجمیع پلاک‌های ریزدانه را شرط استفاده و بهره‌مندی از روش‌های صنعتی می‌دانند و برخی دیگر ساخت انبوه مسکن را. برخی هم معتقدند همان سیستم‌های سنتی را با روش‌های صنعتی انجام دهیم! به نظر می‌رسد دلیل اینکه این اظهار نظرها به اقدام نمی‌رسد شناخت ناکافی از بافت فرسوده شهری است.

🔸بافت فرسوده شهری بر اساس مطالعات انجام شده دارای سه ویژگی منفی ریزدانگی، نفوذناپذیری و ناپایداری هستند. ضمن اینکه به لحاظ اجتماعی، دارای بافت سنتی هستند و قدمت حضور و میانگین سنی ساکنان هم در این بافت‌ها بیشتر است.

🔸تجمیع پلاک‌ها هم در این بافت‌ها به کندی انجام می‌شود. لذا با این فرض واقع‌گرایانه که پلاک‌ها کوچک باشند باید دید تا چه اندازه می‌توان از روش‌های صنعتی در نوسازی بافت‌های فرسوده بهره برد؟

🔸ساخت سریع و دارای آلودگی‌های کمتر صوتی و بصری و فیزکی که از مواهب صنعتی‌سازی است برای ساکنان بسیار مفید است.

🔸در مجموع و در پاسخ به این سوال مهم که آیا بطورکلی می‌توان در اینگونه بافت‌ها از روش‌های ساخت پیشرفته صنعتی استفاده کرد؟ جواب مثبت است. اما اینکه روش‌های متداول مورد تایید فعلی مرکز تحقیقات مسکن این قابلیت را دارند، نمی‌توان با قطعیت اظهار نظر کرد.

🔸ولی به طور قطع دانش تولید سیستم‌های ساخت‌و‌ساز مناسب در این بافت‌ها در کشور وجود دارد. اینکه این تکنولوژی‌ها بر اساس پیش‌سازی ساختمان باشد یا بر اساس قالب‌های پیش‌ساخته و اینکه اسکلت و سقف و دیوارها از چه جنسی باشند یا تا چه اندازه‌ای سازه‌ای باشند همگی در پژوهش‌هایی کاربردی و با رویکرد کل‌نگر به ساختمان و طراحی یک سیستم ساختمانی به دست خواهد آمد.

🔹قطعا تعداد تکنولوژی‌های پیشنهادی برای ساخت صنعتی ساختمان در این بافت‌ها، بیشتر از یک روش خواهد بود. پس چنانچه سیستم ساختمانی بر مبنای شناخت کامل کالبدی-فرهنگی بافت‌های فرسوده و بر اساس دانش و تجارب موجود باشد، می‌تواند تا اندازه زیادی پاسخگوی نیاز نوسازی این بافت‌ها باشد.


#صنعتی‌سازی_ساختمان
#بافت_فرسوده
#دانش_ساخت
#تکنولوژی_ساخت
#شناخت_ناکافی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝#دانش_طاهرآبادی

نظر به تراکم کارمندان در دولت و شهرداری‌ها و نهادهای عمومی و خصولتی، بزرگترین هدر رفت سرمایه و غارت منابع منابع عمومی، در ذیل سرفصل حقوق انجام می‌گیرد.
بنابراین جریان مبارزه با فساد و مقابله با حیف و میل اموال عمومی در کشور ما تا زمانی که جلوی این منشأ گرفته نشود، کد اشتباهی دادن است.
مقابله با تورم نفرات کارمندان اقدامی انقلابی است که تاکنون هیچ دولت، شهردار و مسوولی جرات ورود به آن را نداشته است. همه ترجیح داده‌اند که به جای اصلاح این رویه و پذیرش هزینه‌ها و دردهای این جراحی مهم با آن مدارا کنند و البته از این آب گل آلود چند ماهی برای خود بگیرند و به سهم خود مشکل را حادتر کنند.
@nazarac




👤#آرش_تقی‌پور_اختری


ابتدای سال ۱۳۹۶، اراده‌ای برای کاهش در هزینه‌های پرسنلی و البته جمعی پرسنل شهرداری تهران وجود داشت؛ که موفق نبود و به خروج افراد بی‌پشتوانه انجامید، نه لزوما ناکارآمد ...

در شرایطی که در سطح کلان، اولویت با «توسعه دولت» است به جای «دولت توسعه»؛ ایراد گرفتن به تورم نیروی انسانی در دستگاه‌های عمومی، پرداختن به معلول است؛ و جز هزینه سیاسی، منافع ملموسی ندارد ...


#اقتصاد_رانتی
#نهادهای_سرمایه_سوزی
#ساختار_قدرت


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری


🔴نسبت خیال و سفر


👤#امیر_هاشمی_زادگان


💬کجا و چگونه سفری برای مدیران، محققان و طراحان مرتبط با منظر می‌تواند ارزشمند باشد؟

🔸سفر می‌تواند بر دانش ضمنی و مستقیم ما بیفزاید و البته می‌تواند ما را درگیر تقلید نیز گرداند. سفر نباید تنها در سطح حافظه یا عینیات یا حتی روش اثر کند، بلکه در سطح فهم «شدن‌ها» باید مؤثر شود. «شدن» نه به معنی تکامل که شخصی گام یک است و شخصی گام سه.

«شدن» یعنی توانایی تکرار جابه‌جایی در گام و این متفاوت از نظریه‌گذار است. اما ورود به سطح «شدن» نیازمند چیست؟

🔸سفر همواره یک محیط یا واسطۀ رخ‌دادن مادی دارد. این محیط سفر واقعی به تنهایی نیروی لازم برای فراهم‌کردن امکان «شدن» را ندارد. چرا که به خودی خود در تخیل انعکاس نمی‌یابد. یعنی کافی نیست که صرفا با کثرت سفر، عینیات یا مناظر واقعی بیشتری را دید بلکه باید تصویر توامان خیالی-واقعی خاص خویش را ساخت.

🔸این تفاوتی است که بین «حافظه و خاطره»، بین «زیست فیزیولوژیک و زیست تجربه‌شده» و بین «فضای توپولوژیک و هودولوژیک» نیز می‌توان دید.

🔸بنابراین نباید مثل یک دوربین عکاسی عین به عین آنچه دیده شده را در حافظه سپرد و در جای دیگر پیاده کرد بلکه باید مثل نقاش حذف/حفظ کرد و نقشه¬ای دارای شدت ساخت. نقشه شدت، عواطف را توزیع می‌کند عواطفی که روابط و ظرفیتشان تصویری بدنمند از امر خیالی را در هر مورد می‌سازد.

🔸تهیه نقشه اشتدادی برای فرد نوعی «شدن» است. «شدن» خیالی نیست. همانطور که سفر واقعی نیست. «شدن» کوچکترین عبور یا حتی بی‌تحرکی درجا را به سفر تبدیل می‌کند، و این جا‌به‌جاییِ شدن از امر خیالی، یک «شدن» می‌سازد.

🔸هر سفر به جایی ناآشنا، مثل یک کودک ما را با عین‌های نویی مواجه می‌کند و برای یکبار ما را وارد «شدن» می‌کند.
ولی پس از آن به کمک خیال باید در سطح «شدن» باقی ماند. خیال است که می‌تواند هر صورتی را دروازه «شدن» گرداند و صورت بعدی را بیافریند نه پیدا کند.

🔹سفر جرقه زن خوبی است ولی اگر همراه خیال نباشد به سبب قدرتش می تواند فرد را به واردکننده منظر تبدیل کند که عین به عین محصولات یا روش‌ها را بدون لحاظ «شدن‌ها» منتقل می‌کند و از ریخت می‌اندازد.



#سفر
#روش_تحقیق
#توپولوژیک
#هودولوژیک
#درون_ماندگاری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝شهرداری تهران برای پرداخت حقوق کارکنان خود «ساختمان شرکت واحد و یک زمین را ۱۶۰۰ میلیارد تومان» فروخت
حبیب کاشانی عضو شورای شهر تهران گفت: گزارش مالی فروردین‌ماه و اردیبهشت‌ماه نشان‌دهنده ۳۲۷۰ میلیارد تومان است و شیش هزار میلیارد تومان کسری دارید و برای حقوق خردادماه ساختمان شرکت واحد و زمینی را به مبلغ هزار و ششصد میلیارد تومان فروختید و پیش‌بینی می‌کنم در ماه‌های آینده با این رویه حتما شهر آفتاب حتی شهروند و حتی همشهری را خواهیم فروخت و ما باید تدبیری بیندیشیم و اگر قرار باشد در یک چهارم سال که پیک سال است نتوانیم درآمدی حاصل کنیم، نمی‌توانیم رویاهایی که در ذهنمان است را عملی کنیم.
@sahandiranmehr



👤#آرش_تقی‌پور_اختری


لازمه قضاوت راجع به درستی و یا غلطی این عمل، رجوع به قانون بودجه سال جاری شهرداری است.

همواره یکی از منابع تمام نهادهای مشابه در دنیا، «واگذاری دارائی‌های سرمایه‌‌ای» است؛ و اتفاقا موفقیت در برگزاری مزایده و تحقق درآمد بالاتر از پیش‌بینی، خود نوعی موفقیت است. بخصوص برای شهرداری‌ها که بسیاری از مطالبات خود را بصورت ملک دریافت می‌کنند.

📌این نکته هم قابل ذکر است که افزایش آنچنانی هزینه‌های پرسنلی لزوما تقصیر مدیریت شهری نیست؛ و بواسطه وضعیت تورمی اقتصاد و سوءتصمیم وزارت کار تحمیل شده است؛ همچنانکه شاهد بودیم با مقاومت شهرداری برای افزایش هزینه‌های پرسنلی، رانندگان شرکت واحد معترض شدند ...


#شهرداری_تهران
#مدیریت_شهری
#وزارت_کار
#حقوق_کارکنان


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مبانی_نظری

🔴شهر، مؤلف، خواننده


👤#مریم_مجیدی


🔸مؤلف یا پدید آورنده نباید صرفاً به معنای داشتن رابطه ای معین و از پیش مشخص با یک اثر [که در اینجا شهر است] مثلاً عامل تولید کنندۀ آن بودن تلقی شود. بلکه ایفای نقشی در رابطه با آن است که از نظر اجتماعی، فرهنگی و سیاسی تعریف شده باشد.

🔸مؤلف همواره در متن حاضر است و حدود و ثغور متن را تعیین و وجه وجودی آن را آشکار می کند. مؤلف حاکی از پایگاه آن در جامعه و «فرهنگی» معین است و همچنین واضح است که با تغییرات مداوم جامعه، نقش مؤلف نیز متداوماً تغییر می کند.

🔹بنابراین غلط است که مؤلف شهر را مساوی با نویسندۀ متن شهر بدانیم. شهروند، نویسندۀ متن شهر است و نه مؤلف آن. به همین وجه درست نیست که او را با گویندۀ داستان های شهر نیز یکی بشماریم.


#شهر
#شهروند
#مؤلف
#داستان_و_روایت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#گردشگری_خلاق


🔴«بازی» در گردشگری خلاق؛ لزوم ارتقای نقش راهنمایان تور


👤#مهرنوش_بسته_‏نگار


💬امروزه گردشگران بسیار بیشتر از گذشته در جستجوی تجارب شخصی و معنادار هستند و حتی برخی با انگیزه‌تراپی به سفر می‌روند. در این پارادایم راهنمایی تور، به عنوان یکی از کانال‌های توزیع در صنعت گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است.

🔸به همین دلیل نگارنده در یکی از یادداشت‌های قبلی به «قصه‌گویی در سفر» پرداخت. در همین زمینه یکی دیگر از مهارت‌های ضروری برای راهنمایان تورهای خلاق، «بازی» است که متأسفانه به آن اعتنایی نمی‌شود. راهنمایان سفرهای گروهی اگر به فلسفه بازی و اصول آن آشنا باشند و مهارت اجرای آن را داشته باشند و در زمان‌های مناسبی در سفر به آن بپردازند، بر جذابیت سفر از ابعاد مختلف افزوده می‌شود.

🔸بازی یک فعالیت جهانشمول است که در عین این که سرشتی غیرجدی دارد، منظم و قانونمند است. بازی مفهومی پویا و پیچیده است و اغلب در آن موقعیت‌هایی خلق می‌شود که فرایند یادگیری را تسهیل می‌کند.

🔸در «بازی‌های گروهی» که معمولاً در سفر بیشتر مورد توجه و تأکید است، قدرت حل مسأله، تفکر نقاد و تفکر خلاق تقویت می‌شوند.
امروزه اعتنا به نقش درمانی بازی و تأثیر آن در کاهش ترس و اضطراب و افزایش اعتماد به‌نفس و اعتماد به هم نوعان، نیز افزایش یافته است.

🔸بازی آرامش عاطفی در پی دارد؛ فرد را به کشف درون خود و توانایی‌هایش قادر می‌سازد و تسلط و مهارت او را در برخوردهای اجتماعی افزایش می‌دهد. در بازی‌های گروهی خودمحوری کاهش پیدا کرده و احساس همدلی شدت می‌یابد.

🔸شناخت بازي‌هاي بومي و محلي هر منطقه و فراتر از آن مشارکت در آن بازی‌ها خود وجهه دیگری از «گردشگری خلاق» است. بازی‌های بومی بخشی از میراث ناملموس جوامع است که با ویژگی‌های سرزمینی و آب و هوایی و خرده فرهنگی آن مردمان همخوانی دارد.

🔹بسیاری از این بازی‌ها به ثبت یونسکو هم رسیده‌اند. یادگیری و مشارکت در بازی‌های بومی علاوه بر مزایای بازی که برشمردیم، نوعی فرهنگ‌شناسی و جامعه‌شناسی را هم با خود به همراه دارد و پل ارتباطی با جامعه میزبان است. به بیان دیگر شرکت در بازی‌های محلی در سفر، توأمان کشف درون و انکشاف جامعه محلی است.


#بازی
#گردشگری_خلاق
#راهنمایان_تور
#بازی‌های_محلی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_صنعتی


🔴قلمرو در شهرهای صنعتی


👤#غزال_مسافرزاده


💬چگونه دسته بندی قلمروهای شهری می تواند به وحدت شهر کمک نماید؟

🔸یکی از موارد مهم در طراحی شهری، ایجاد سلسه مراتب فضایی و توجه به عرصه های عمومی، نیمه عمومی و خصوصی در شهر است.

🔸مفهوم قلمرو به منزله یکی از عوامل تاثیرگذار در وحدت شهر می تواند بر کیفیت فضا، مورد توجه قرار گیرد. انسان با نشانه گذاری در محیط پیرامونی خود علاقمند است که قلمرویی برای خود ایجاد نماید که به آن احساس مالکیت داشته و آنرا به انحصار خود در آورد.

🔸شهر صنعتی آبادان که با مرکزیت پالایشگاه و مقتضیات صنعت شکل گرفته، توانسته است سه کلیت را در قلمرو شهر ایجاد نماید.

▫️قلمرو اولیه: که تحت مالکیت و استفاده ی انحصاری شرکت نفت و گروه متخصصین مربوط به کار در شرکت بود (عرصه ی خصوصی).

▫️قلمروهای ثانویه: نقش پیرامونی داشته و در بسیاری از مناطق شهر در اختیار شرکت نفت و زیر نظر آن ساخته و مورد استفاده قرار گرفت.

▫️قلمروهای عمومی: فضاهای قابل دسترس در شهر بودند.

🔸واحدهای اجتماعی: از جمله متغیرهای مستقلی است که در شکل گیری قلمروها موثر بوده و باعث پدید آمدن هویت اجتماعی برای ساکنین هر قلمرو و رفتارهای اجتماعی آن قلمرو، عاملی مهم به شمار می آمده.

🔸عوامل کالبدی: نقش اقتضائات صنعت را می توان در ساختار کالبدی و نظم فیزیکی و تعیین ضوابط در ساخت و ساز عاملی مهم و متغیری وابسته برای معماران و طراحان شهری به شمار آورد.

🔸عوامل کارکردی: یکی از اساسی ترین پدیده های شکل گرفته در قلمرو می باشد. در شهر آبادان عوامل کارکردی صنعت باعث به وجود آمدن یک نظام سلسله مراتبی در عرصه بندی های شهر شده بود.

🔸عوامل جغرافیایی: در این گزارش منظور از عوامل جغرافیایی ویژگی هایی مانند ابعاد، اندازه و وسعت قلمرو می باشد که به نوعی بر فعالیت در هر قلمرو تاثیر میگذارد.


#قلمرو
#شهر_صنعتی
#سلسله_مراتب_فضایی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/21 19:29:02
Back to Top
HTML Embed Code: