Telegram Web Link
#نقد_خبر


📝عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی در نخستین نشست رسانه‌ای خود در پاسخ به این پرسش میراث‌باشی که جامعه متخصصان خواستار رسانه‌ای شدن و ارائه پیش‌نویس لایحه قانون، اهداف، وظایف وزارتخانه به آنها پیش از ارسال به دولت و مجلس هستند، توضیح داد:
روال این هست وقتی این طرح در دولت رفت و تایید شد و به عنوان لایحه به مجلس رفت ، اصلا طبقه‌بندی ندارد و در اختیار کارشناسان و عموم قرار خواهد گرفت و در آن زمان خیلی موشکافانه در کمیسیون‌ها این موضوع در جزییات بررسی می‌شود و می‌توان در آن زمان در وزارتخانه و مجلس از نظرات کارشناسی بهره برد و آن را اعمال کنند.
@mirasbashi



👤#سید_امیر_منصوری

در مورد شورای عالی حرف درستی زده است.

لایحه را پیش از دولت اگر منتشر کنند، دوباره کاری نمی‌شود.

اگر ریگی به کفش ندارند، با نظر متخصصان لایحه ببرند دولت نه با نظر کارشناسان و یقه‌سفیدان رانت‌ساز.


#میراث_فرهنگی
#شورای_عالی_میراث_فرهنگی
#لایحه_قانون_اهداف_وظایف_میراث_فرهنگی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_نفت

🔴تاثیرات صنعت نفت در شهرهای ایران


👤#غزال_مسافرزاده


💬عوامل تاثییرگذار در جهانی شدن منظر صنعتی شهرهای ایران چه بود است؟

🔸از اواخر حکومت پهلوی اول، ایران شاهد تحولات وسیعی در عرصه های اقتصادی، سیاسی و حکومتی بود. یکی از مهمترین مولفه های تاثیرگذار در شکل گیری این تحولات را می توان ورود مدرنیسم دانست که پس از کشف نفت با حمایت دولت بریتانیا شکل گرفت.

🔸از آنجا که جهانی شدن کنش متقابل و یکپارچه ی دولت، مردم و شرکت های تجاری است که در درجه ی اول در فناوری ارتباطات و حمل و نقل ظهور کرده و یک فرآیند متقابل اقتصادی را به همراه دارد. این فرآیند اقتصادی در جنبه های فرهنگی و اجتماعی تاثیرگذاربوده و پیامدهای نوزایی تمدن های صنعتی و انقلاب تکنولوژی و گسترش سرمایه داری را به همراه دارد.

🔸از دیگر پیامدهای جهانی شدن ایران با کشف نفت، حضور فعال و گسترده ی شرکت ها و دولت های غیر ایرانی بود که به منظور بهره برداری از محصولات تصفیه شده از نفت به مانند آسفالت، نقش مهمی در توسعه ی جاده های کشور داشتند و در پیوند استان ها و شهرهایی که از نظر مختصات جغرافیایی از هم جدا و دورافتاده بودند عاملی مهم محسوب می شدند.

🔸بعد از کودتای مصدق و ملی شدن صنعت نفت، تهران به عنوان پایتخت، منطقه ای برای نمایندگی نفت کشور در کنار استان خوزستان مطرح شد. به واسطه ی جنگ جهانی دوم و حضور کمتر دولت های اروپایی در خاورمیانه، شانس حضور بیشتر شرکت های متخصص امریکایی در ایران فراهم آمد.

🔸احداث بزرگراه ها، مراکز بهداشتی و آموزشی، ساختمان های مسکونی مرتفع در اطراف مراکز خریدی که عرضه کننده ی محصولات امریکایی بودند شکل جدیدی از جامعه ی ایرانی را به وجود آورد که حاصل از صنعت و درآمدهای نفتی بود.

🔹 بنابراین وجود جریان های نفتی تحت عنوان «انقلاب سفید» سبب گسترش استان های چون تهران و خوزستان شد و توانست علاوه بر وابستگی های جهانی به یک دگرگونی فضایی در لایه های کالبدی شهر در دوره های زمانی مختلف دست یابد و یک جامعه ی جدید به وجود آورد.

#منظر_صنعتی
#جهانی_شدن
#درآمدهای_نفتی
#گسترش_شهرها


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#سازمان_فضایی_شهر


🔴طرح محله اسلامی: بیم‌ها و امیدها


👤#مرتضی_همتی



💬از طرح محله اسلامی با معیار محله محوری چه ارزیابی می توان به دست داد؟

🔸یکی از طرح هایی که اخیراً رسانه ای شده است، طرح «محله اسلامی» است که در قول مسئولین هدف آن دستیابی به «محله‌ای سالم، با نشاط، امن و ایمن، فاقد آسیب‌های اجتماعی، مردمی، همدل، ولایی، مومن و انقلابی، پای کار، دارای بصیرت دینی و انقلابی، دارای سبک زندگی ایرانی اسلامی، دارای مهارت‌های شغلی و اشتغال ثابت و پایدار و... داشته باشیم».


🔸مسئله ابتدایی که در این طرح به چشم می خورد آن است که چگونه محله معاصر را به طور صحیح تشخیص دهیم تا بتوانیم در آن دخول کنیم؟ به عبارت دیگر این طرح به طور پیش فرض، مسئله را حل شده فرض کرده است.

🔸محله اصولاً یک ساختار مبتنی بر بستر است یعنی ایدئولوژی ساکنین عنوان محله را شکل می دهد چنانکه در طول تاریخ در شهرهای اسلامی محله های ارامنه، زرتشتیان و... خود بیانگر این موضوع است، مگر آنکه منظور برعکس ترویج ایدئولوژی از بالا به پایین باشد که این موضوع خود در تضاد آشکار با مفهوم محله است.

🔸از سویی ورود نهاد سازمان بسیج مستضعفین به موضوع، خود مانند شمشیر دو لبه عمل می نماید، از سویی این نهاد دارای وجه ایدئولوژیک غالب است و نگرانی هایی برای رواج دیدگاه امنیتی به محلات را بر می انگیزد.

🔸می تواند بر ضد مشارکت که جوهره محله است عمل نماید، اما سویی بسیج پایگاه مردمی فعال و قدرتمندی نیز در اختیار دارد که اگر با هوشمندی از ظرفیت آن بهره گرفته شود، می تواند به افزایش مشارکت مردمی منجر شود.

🔹نخست آنکه باید «بازشناسی محله معاصر» بسیار دقیق عمل نماید و بتواند محله های معاصر را در شهر «تشخیص» صحیح دهد. پس از آن باید با پرهیز از رویکردهای از بالا به پایین و امنیتی شدن مراکز محله، آزادانه به بستر محلات فارغ از جهت گیری های مرسوم فرصت رشد و بروز فعالانه دهد تا فرهنگ «مشارکت فعال» در میان شهروندان نهادینه شود. همچنین ضروری است که بهره گیری از خردجمعی، نظرات کارشناسان و اندیشمندان حوزة شهر و همچنین بازخوردگیری دقیق از مخاطبان طرح، پایش حداکثری صورت گیرد و بتواند ساختار خود را اصلاح نماید.


#محله_معاصر
#طرح_محله_اسلامی
#مشارکت
#شهر_معاصر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


در #حادثه #ریزش #ساختمان #متروپل #آبادان، حضور یا عدم حضور حسین عبدالباقی، مالک و سازنده ساختمان در موقع رخداد حادثه، بحثی جنجالی و حاشیه‌ساز در کنار اصل رخداد را در نگاه مردم و گروه‌های سیاسی مختلف رقم زده است.
تصاویر و کلیپ‌های مختلفی در فضای مجازی منتشر می‌شود که هر کدام سعی در اثبات ادعای حضور یا عدم حضور عبدالباقی دارند.



👤#دانش_طاهر_آبادی


🔴تخریب سیاسی رقیب مهمتر است یا آرایش جنگی در مقابل خطر!

ضرب‌المثلی هست که میگوید:
یکی خانه‌اش آتش گرفته بود دیگری بر آتشش گنجشک کباب می‌کرد.

ریزش ساختمان متروپل و کشته‌های اندک آن، فرصت بسیار مناسبی بود که فاجعه بسیار بزرگتری همچون قتل و عام میلیونی مردم پس از زلزله در بافت‌های فرسوده کشور به سر تیتر خبرها بیاید.
تریبون‌ها به کارشناسان داده شود و راهکارهای آنان برای مقابله با زلزله در بافت‌های فرسوده، استماع شود.
حادثه متروپل فرصت ارزنده‌ای بود که بی‌‌عملی و بی‌برنامگی مسوولین و نهادهای ذی‌ربط کشور همچون شهرداری‌ها و وزارت راه و شهرسازی در مواجهه با ۱۴۰ هزار بافت فرسوده در کشور به چالش کشیده شود و نقد شود.

به میدان آمدن رسانه‌های با رویکرد سیاسی و تمرکز آنان بر زنده‌بودن یا نبودن مالک متروپل باعث شد تجربه تلخ متروپل به جای آنکه چراغ راه مقابله با خطرات بزرگتر باشد به صحنه مدیریت شده‌ای از انتقامجویی و تخریب سیاسی تبدیل گردد.
سلبریتی‌های سیاسی هرکدام موج‌سواری و ابراز وجود خود را کردند و رسانه‌های غربی و پیروان آنان در داخل هم تا توانستند با حربه زنده یا مرده بودن مالک متروپل بر صدا و سیمای کشور تاختند و بر تخریب آن کوشیدند.

این وسط اما وزیر راه و شهرسازی و شهرداران کشور در حاشیه امنی باقی ماندند و به اصطلاح، ککشان هم نگزید.

حال آنکه تجربه تلخ تخریب متروپل همچون پلاسکو، در صورت مدیریت کارشناسان می‌توانست آرایش جنگی مناسبی را در پیشگیری از فاجعه قتل و عام مردم در زلزله بافت‌های فرسوده را حاصل نماید.
مسوولین و نهادهای ذیربط کشور همچون، شهرداران و وزیر شهرسازی را به تکاپو بی‌اندازد و صدای کارشناسان را به گوش مردم و مسوولین برساند و جریانی را به راه اندازد که نیروهای بالقوه و بالفعل جامعه را برای حل مسأله بافت‌های فرسوده کشور بسیج کند.

مرور جریان رسانه‌ای حادثه متروپل اما نشان داد که هجمه رسانه‌ای غرب علیه ایران با همراهی هم صدایشان، آنان در داخل تا چه حد به دنبال ماهی‌گیری‌های خود از آب‌های گل‌آلود کشور است و تا چه حد می‌تواند نتیجه‌گیری‌ها و دستاوردها و عبرت‌های ناشی از از تجربه‌های تلخ را منحرف کند.

چه خوب بود استیضاح وزیر راه و شهرسازی و ایضا شهرداران کشور پس از حادثه متروپل رقم بخورد. اما آرامش شهرداران بی‌عمل و امنیت وزیر راه و شهرسازی بدون برنامه و بدون راهبرد در مسأله ۱۴۰ هزار بافت فرسوده کشور، در حادثه متروپل نشان داد که نظام سیاسی و تصمیم‌گیری کشور ما از طرف رسانه‌های غرب مورد هجوم و دستکاری قرار می‌گیرد.
این رسانه‌ها می‌خواهند با جریان‌سازی‌های متعدد و پیاپی نظام تصمیم‌گیری کشور را گیج نموده جای مسایل اصلی و فرعی کشور را به گونه‌ای عوض کنند که ماهی مورد نظر خود را از حوادث کشور بگیرند.

مرور جریان رسانه‌ای در حاشیه تخریب ساختمان متروپل حاکی از آن است که تخریب رقیب, اولویت اصلی جریان رسانه‌ای اپوزیسیون در این میان بوده است و حفظ جان ساکنان بافت فرسوده کشور با تجربه‌اندوزی و عبرت از این حادثه اهمیتی ندشته است و به عبارتی, گنجشک را خودشان در آتش سوزی خانه مردم کباب کردند.


#بافتهای_فرسوده
#زلزله
#ریزش_ساختمان_متروپل_آبادان
#تهران
#آبادان
#مدیریت_شهری
#مدیریت_رانتی
#عدم_مدیریت_بحران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝دفاع عیسی کلانتری از #پتروشیمی_میانکاله :
علف مهم‌تر است یا یک میلیارد درآمد پتروشیمی⁉️
پروژه میانکاله برخلاف اسمش در تالاب میانکاله نیست و حدود پنج کیلومتر با تالاب فاصله دارد.
@ireslahat


👤#سید_امیر_منصوری

مگر این پتروشیمی را جای دیگر نمی‌توان ساخت؟

اینهمه زمین لم‌یزرع و نامناسب برای تغییر کاربری در آینده (به ویلای مسکونی) در کشور موجود است.
چرا پتروشیمی را در آنجا نمی‌سازند؟


#محیط_زیست
#تالاب_میانکاله
#پتروشیمی_میانکاله


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴ریسک قراردادهای تامین مالی BOLT در پروژه های توسعه شهری


👤#لیلا_سلطانی


🔸تامین مالی یکی از بخش های مهم اجرای پروژه است. بحران بدهی شهرداری در سال های اخیر نشان داد که اخذ وام بصورت سنتی چه مشکلات و عواقبی را به دنبال خواهد داشت. چنانکه از مهمترین عوامل شکست یک پروژه کمبود منابع مالی و عدم انتخاب شیوه مناسب تامین مالی پروژه است.

BOLT مخفف عبارت "Build-operate-lease-Transfer"🔸 (ساخت، بهره برداری، اجاره و انتقال)، یکی از انواع قراردادهای BOT است که در چارچوب آن کارفرما (دولت، شهرداری و ...) امتیاز ساخت یا بازسازی و بهره برداری از یک پروژه را به بخش خصوصی واگذار می کند تا بخش خصوصی وظیفه تامین مالی پروژه و ساخت آن را بر عهده گرفته، در مقابل از امتیاز بهره برداری یا اجاره آن پروژه برای مدتی بهره مند شود.

🔸اساس این قرارداد بر استفاده از قدرت تعامل شهرداری جهت جذب سرمایه گذار، و خصوصی سازی اقتصادی در پروژه های عمومی است. به نحوی که متناسب با نیازهای شهر و هم جهت با برنامه مصوب توسعه شهری باشد.

🔸 به دلیل اینکه بخش های زیادی در یک پروژه BOLT درگیرند و هر یک ریسک های مختص به خود در مراحل مختلف اجرای قرارداد را دارند، بطور غیرمستقیم این الگوی تامین مالی بر نتایج حاصل از طرح تاثیرگذار است. عدم تسلط فنی بر مبانی نظری، ساز و کارها و فرایند اجرای روش تامین مالی، منجر به انحراف از هدف اصلی پروژه توسعه شهری، کیفیت و دستاوردهای آن می شود.

🔹پروژه باملند در شرق دریاچه خلیج فارس بر پابه یک قرارداد BOLT شکل گرفته است. ایرادات اساسی در شرح خدمات این پروژه که فارغ از موازین فنی قراردادی، مبهم و بدون تسلط کافی به مراحل چندگانه این تیپ قراردادها تنظیم شده است، همچنین نحوه راهبری، تهیه اسناد و مدارک، تصویب و ساخت، نظارت بر اجرای آن، الگوی بهره برداری و ... علاوه بر تحت تاثیر قراردان کیفیت فضایی و پایداری توسعه، منجر به دعاوی پیچیده حقوقی، و خطاهای بسیار گسترده سرمایه گذار و کارفرما شده است.


#باملند
#قراردادهای_تامین_مالی
#BOLT
#توسعه_شهری



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مدیریت شهری؛ و چالش مواجهه با ناسازگاری‌های موثر بر ادراک‌پذیری فساد


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


🔸فساد پدیده‌ای پنهان است؛ که به جای شمارش یا اندازه‌گیری، «ادراک‌پذیری»‌اش مورد مطالعه قرار می‌گیرد.
فساد شامل سو استفاده از اختیارات برای منافع شخصی، رفتارهای غیراخلاقی و نقض عمدی هنجارهای حرفه‌ای است؛ و وقوع آن مستلزم وجود توامان دو عامل «انگیزه» و «زمینه» است.

🔸اما این همه واقعیت فساد نیست؛ و ناسازگاری‌های زیر -که عموما از بیرون بر مدیریت شهری تحمیل می‌شوند- به عنوان عواملی چالش برانگیز، که موجب افزایش ادراک‌پذیری فساد می‌شوند، قابل توصیف‌اند:

▫️ناسازگاری میان ماهیت مدیریت شهری و تلقی عامه از آن؛ به این معنا که اغلب مدیریت شهری را دیوانی اداری، در نظر می‌گیرند. حال آنکه مدیریت شهری اساسا یک پدیده شهری، و سرمایه‌ای نهاد است.

▫️ناسازگاری ناشی از تفاوت در فرآیندهای واقعی و رسمی؛ وارداتی بودن فرآیندهای رسمی، به فرمالیسمی انجامیده که به جای «حل مساله» به بروکراسی اصالت می‌دهد. تاجاییکه عدم درک صحیح از تفاوت اقتضائات بخش دولتی و غیر دولتی (مدیریت شهری)، تخلفات و هزینه‌های اجرایی بالایی را به مدیریت شهری تحمیل می‌کند.

▫️ناسازگاری میان فرهنگ روزمره جامعه و پیش‌فرض‌های رفتاری یک سازمان حرفه‌ای؛ نشت روحیاتی نظیر وابسته‌سالاری، در اولویت نبودن نتیجه‌محوری و نظایر آن، از سطح فرهنگ عامه به رفتارهای جاری در سازمان مدیریت شهری.

▫️ناسازگاری میان وظایف، و ظرفیت‌های انسانی سازمان مدیریت شهری؛ فساد با فروریختن قدرت فن‌سالارها و متخصصان آغاز می‌شود. این موضوع همزمان که بواسطه تورم نیروی انسانی جوان و تحصیل کرده در کشور طنزآمیز است! به واسطه افزایش مداوم پیچیدگی‌های زندگی شهری، می‌تواند نگران کننده باشد.

🔹در نهایت ضروری است تا مدیریت شهری، برای جلوگیری از عواقب رابطه معکوس میان ادراک‌پذیری فساد و توسعه شهری؛ با ارائه پاسخ‌ [ترجیحا دموکراتیک] به چهار سوال زیر، و تعهد به آن، با ناسازگاری‌ها مواجه شود:

1. مدیریت شهری می‌خواهد سازمان اداره کننده امور جاری شهر باشد، یا سازمان توسعه شهر؟
2. مدیریت شهری می‌خواهد سازمان مدیریت پروژه‌های شهری باشد، یا سازمان مدیریت منابع شهر؟
3. مدیریت شهری می‌خواهد سازمانی مقتدر دولتی در مقیاس شهر باشد، یا یک نهاد کاریزماتیک عمومی؟
4. مدیریت شهری می‌خواهد یک دیوان اداری بوده و با مشکلاتی نظیر تورم نیروی انسانی، دست و پنجه نرم کند، یا به مثابه یک شرکت نیمه‌خصوصی ارزش را در ارتقا کارآمدی و کارآفرینی دنبال کند؟


#مدیریت_شهری
#ادراک_پذیری_فساد
#ناسازگاری‌های_خارجی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#آموزش_معماری

🔴رتبه بندی ساختمان: حلقه مفقوده ارتقاء سلیقه در بازار


👤#محسن_اکبرزاده


💬در شرایط که محتوای آموزشی فعلی معماری موضوع نقد جدی جامعه حرفه ای و دانشگاهی است و درباره معماری مطلوب، گفتمان همه شمولی وجود ندارد، چگونه محتوایی را می توان برای مقوله چندمتغیره معماری جهت آموزش عمومی فراهم کرد؟

🔸مکان ساختمان، ساختمایه های آن، شکل و اطوارش، طراح، سازنده و یا برند ساختمانی آن کاملا به مثابه عوامل اعتباربخش نقش ایفا می کنند. جنس تبلیغات پروژه های لوکس، ماشین ها، البسه و رنگ و رخ فروشندگان نشان می دهد که جدل بر سر اعتبار است و نه زیبایی شناسی.

🔸به عبارت دیگر بازار با زیبایی شناسی مدنظر جامعه خواص معماری، تضادی بنیادین ندارد، بلکه نقد شوندگی این چک (اعتبار) را پایین می داند. چگونه می توان بر این اعتبار افزود و به محصولات استودیوهای نخبه ایرانی، پشتوانه بیشتری بخشید؟

🔹تصور کنید که داورانی از جامعه معماران، در بازدید از ساختمان های ساخته شده، حول معیارهایی که پیشتر بیان شده باشد به ساختمان ها رتبه بدهند و پلاک افتخار این رتبه نیز بر در پروژه نصب گردد. این که یک ساختمان از جامعه متخصصین 5 ستاره دریافت کرده است و دیگری 3 ستاره، به سهولت هم نشان دهنده ظرفیت رقابت پذیری این رویکرد است و هم ایجاد اطمینان ذهنی برای مشتری که با سطحی درخور توجه از کیفیت روبروست. تجربه ای که در رستوران های ستاره دار میشلین در فرانسه و یا محوطه های ثبت جهانی در یونسکو، مستقیما بازار ساز است و به جریان اصلی تبلیغ تبدیل شده است.


#سلیقه
#رتبه_بندی
#مسابقه_معماری
#جایزه_معماری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴بهره برداری های شتابناک در پروژه های شهری


👤#هانی_ارجمندی


🔸از جمله مواردی که در ایران به عنوان یکی از مهمترین پروژه های ناتمام مورد بهره برداری قرار گرفته است و از سال 1367 تا امروز هنوز داربست ها و شرایط کارگاهی در آن پابرجاست، مصلای تهران است.

🔸 از سال 1370 نمازهای جمعه و پس از مدتی هم نمایشگاه کتاب! در آن برگزار شد اما هنوز هم بهره برداری کامل نشده است. وقتی در چنین مقیاس هایی پروژه ها روندی تقریبا سی ساله را بدون شتاب بر اتمام پروژه پیش میبرند و احتمالا زمانی به اتمام میرسد که فازهای اولیه ی آن فرسوده شده اند، پروژه هایی در مقیاس خرد تلاشی برای اتمام و یا ایجاد تدابیری برای فاز بندی و البته مرزبندی بخش های در حال توسعه و ساخته شده نمیبینند.

🔸امروز که در حدود دو سال و اندی از شروع پاندمی کرونا میگذرد هنوز هستند بیمارستان ها و مراکز درمانی ای که به صورت نیمه کاره در حال کار هستند و کاربر فضا مجبور به حضور در فضاهایی نیمه کاره است و همین به زعم نویسنده، اصل احترام به کاربر را به صورت قاطعانه تحت تاثیر قرار میدهد.

🔹این در حالی است که توسعه اصلی جدا نشدنی از فضاهای عمرانی، معماری و شهری است اما این موضوع باید به صورتی رقم بخورد که کاربر چه به لحاظ بصری و فیزیکی چه به لحاظ احساسی و روانی، درک کند که فضا برای رضایت او طراحی شده است و تامین نیازهای او معیار اصلی طراحی و توسعه فضا است.


#بهره‌برداری_از_پروژه‌ها
#پروژه_نیمه_کاره
#اصل_احترام_به_کاربر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝 پدیده ای که جان تهرانی ها را به خطر انداخته است!
تهران بیش از ١٢ میلیون جمعیت دارد و با پدیده فرونشست در حال دست و پنجه نرم کردنه تا جایی که جون ٢ میلیون و ٣٠٠ هزار تهرانی در معرض خطره! زنگ خطر این معضل از ٢٣ سال پیش برای تهران به صدا در اومده.
یکی از مهمترین عوامل فرونشست برداشت بیش از اندازه از منابع آبی زیر زمینه!
@reisi_ir



👤#سید_امیر_منصوری

غیر از عوض کردن منبع تولید، باید مدیریت مصرف هم تغییر کند‌.

زیبایی‌شناسی حاکم بر مدیریت شهری که زیبایی را در کمیت سبزینه می‌شناسد، مانع اصلی اصلاح است.



#مدیریت_شهری
#فرونسشت_زمین
#بحران_آب
#تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری

🔴خارج بیولوژی و اکولوژی


👤#امیر_هاشمی_زادگان


🔸بیولوژی و اکولوژی را می‌توان دو شاخه از زیست‌شناسی دانست. بیولوژی بیشتر علم مطالعه ژن‌ها است. از عینک بیولوژی، شهر و اجتماع حاصل جمع ژن‎هاست. پس اگر در شهری خشونت، کثیفی یا نامنظمی و غیره وجود داشته باشد، به واسطه ژن‌هاست. ژن‎ها در سیری تکاملی اصلاح می‌شوند و به تدریج رشد یافته‌تر.

🔸مدل فوق، معمولا عوامل اکولوژیک را بسیار ساده در نظر می‌گیرد. اکولوژی بیشتر به شرایط محیطی و بومی که موجودات باهم زندگی می‌کنند توجه دارد. بنابراین از عینک اکولوژی ویژگی‌های بوم‌شناختی است که باعث بروز کیفیاتی نظیر خشونت، نامنظمی و غیره در شهر می‌شود. اما این دیدگاه توجه کمی به دگرگونی‌های تکاملی که در ژن ها رخ می‌دهند دارند.

🔸بسیاری از پدیده‌های شهر را می‌توان به ژن ها منتسب کرد ولی آنها را نمی‌توان علت پدیده‌ها دانست. در پس همه عوامل علتی هست که در ساختارهای بوم‌شناختی ایجاد می‌شود. بنابراین هر دو در کیفیات شهر موثر هستند و ژن و محیط بر هم اثر می‌گذارند.

🔸اما یک جبرگرایی در شهر باقی‌مانده است، چون در نهایت یا ژن یا بوم، ترکیب تکاملی مورد نظر خودش را انضمامی خواهد کرد و تنها یک شکل بوم‌شناختی یا ژنتیک موفق و کامل‌تر از دیگران وجود دارد. در این نگاه، امیدی به ممکن بودن اقدامی در خارج از برنامه یا جبر زیست‌شناختی متصور نیست و تمام اقدام‌ها برای پدید‌ آوردن سطحی قابل قبول از دید خود برای دادخواهی اقتصادی، اجتماعی، رفاهی، فرهنگی و غیره بی‌معناست.

🔸پیش فرض اشتباه نتیجه‌گیری فوق این است که تصور شده، عالم یک بار در ابتدا مانند ماشین کوک شده و در یک زمان خطی به جلو می‌رود. درحالی که عالم هر لحظه در حال پدید آمدن است. هر لحظه امری خارج از بیولوژی و اکولوژی در عالم درکار است که از آن به امر استعلایی می‌توان یاد کرد.

🔹بنابراین از عینک منظر در شهر شنیدن امر استعلایی نیازمند تقویت بینش علاوه بر کسب دانش است. اندیشمندان امروز توصیه می‌کنند که به تبیین‌هایی از جنس بیولوژی و اکولوژی گاهی شکاکانه نگریسته شود و همواره ماهیت غیرعلمی این تبیین‌ها و تفسیرها در نظر گرفته شود.


#بیولوژیک
#اکولوژیک
#استعلایی
#منظر_شهری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#گردشگری
#صنعت_گردشگری


🔴گردشگری، فرهنگ و تحقق سلامت معنوی


👤#مهدیه_شهرابی_فراهانی


💬آیا می توان گردشگری فرهنگ را معیاری جهت تحقق سلامت معنوی افراد یک جامعه در نظر گرفت؟

🔸ضرورت وجود معنویت در انسان، مانند ضرورت وجود دم و بازدم برای زنده ‌بودن جسم است. سلامت معنوی نه معنای کیفی و درونی آن نه یک معما بلکه یک راز است، رازی که راه حل آن نه در توصیه ها و صورت بندی های علمی، بلکه در سیر و سلوک معنوی نهفته و نسخه آن در درون آدمی به ودیعه نهاده شده است.

🔸فرهنگ درون ذات انسانی است. رفتار انسان مقوله ای فرهنگی است. انسان درون فرهنگ زنده می شود و حیات دوباره می یابد، چرا که مرور می کند، تجربیات را، تورق می کند مسیر زندگانی را، راز است و سر، احساس حضور است و تداعی، همگی تامل و تفکر انسانی را بر می انگیزد و احساس را در وجودش زنده می کند.

🔸هدف غایی زندگی انسانی کمال، تعالی و در نتیجه آن تحقق ابعاد سلامتی انسانی است. آدمی در این جهان در مسیر کامل تر شدن گام بر می دارد و در زندگی خویش سلامتی خود را طلب می کند.

🔸گردشگری در مهد فرهنگ دورنمای سلامت انسانی را محقق می نماید. چرا که مملو از معنویت است، تفکر و تامل، ارزش های والای انسانی، اخلاق، ارتباط و تعامل را در خود به همراه دارد و ظرف معنویت است.

🔸رویدادهای سنتی ایرانی در درون باورها و اعتقادات، در مناطق جغرافیایی ایران، در تعدد قومیت های ایرانی که هر یک کتابی است از تاریخ ایران، آیین ها، نکوداشت ها، رویدادهای دینی، فرهنگی، سنتی، جشنواره های گوناگون، همگی انسان جامعه امروز ایرانی را به سوی خویش فرا می خواند تا چشم اندازی از معنویت را توصیف و تبیین نماید، تا مسیر حرکت به سوی سلامت را به ویژه در بعد معنویت محقق کند.

🔹در نمایه سازی و آشکار نمودن هرچه بهتر فرهنگ غنی ایرانی که در بدو ورود فکر و اندیشه را بر می انگیزد و این اولین گام در تحقق سلامت معنوی خواهد بود. انسانی که متفکر است، و معنا را جستجو می کند، این همان کارکرد فرهنگ است و برنامه هایی که در این امر بسیار بدان احتیاج داریم.


#گردشگری
#فرهنگ
#سلامت_معنوی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#شهرسازی


🔴رویکردهای موازی در رشته شهرسازی و کاهش دقت در مباحث تخصصی

👤#الهام_ضابطیان_طرقی


🔸با مطالعه بسیاری از مفاهیم رشته شهرسازی مانند پایداری، کیفیت زندگی، سرزندگی شهری و حتی مباحث جدیدتری مانند شهر هوشمند بصورت مکرر مفاهیم تکرار شونده و موازی دیده می شود. تقریبا در تمام این متون موضوع های محیط زیست، اجتماع و اقتصاد پایدار و آن هم در سطح کلان و با دقت کم مطرح می شود.

🔸باتوجه به همپوشانی زیاد در معیارها و متغیرهای سنجش موضوع های مذکور، برداشتن گام هایی دقیق برای اجرای یک طرح موضوعی شهرسازی مبهم خواهد شد.

🔸این آسیب هنگامی جدی می شود که برای برداشتن قدم جدیدی در مرز دانش نیاز به استفاده از مطالعات پیشین است؛ در حالی¬که مطالعات پیشین با مخلوط کردن بخش زیادی از مفاهیم کمتر مرتبط با موضوع از دقت آن مفهوم کاسته اند. در واقع بجای همگرا شدن مطالعات در برخی مفاهیم در حال واگرا و کم دقت تر شدن حرکت می کنیم.

🔹باید مدل های سنجش استخراج شده برای یک موضوع با مدل های موازی مقایسه شوند تا همپوشانی متغیرها به حداقل برسند. به نظر می رسد در این صورت متخصصان شهرسازی در هر یک از این نوع موضوع ها نیز تخصص و دانش یا به عبارتی مزیت نسبی بهتری برای فعالیت در حرفه خود بدست خواهند آورد.


#رویکرد_موازی
#رشته_شهرسازی
#دقت_علمی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#معماری_اسلامی


🔴نقدی بر طرح شماتیک مسجد النبی در کتاب باغ و منظر اسلامی


👤#رضا_کسروی


💬طراح مسجد و ناظر و همکار ساخت آن خود رسول خدا است.

🔸راگِلز نویسنده کتاب باغ و منظر اسلامی تصویری شماتیک از مسجد پیامبر و حضور درخت در حیاط آن به دست می‌دهد که می توان بر اساس اسناد تاریخی و روایی درباره آن بحث کرد.

🔸در خصوص بنای عبادتگاه، شاید مهمترین نکته، مخالفت پیامبر با پیشنهاد صحابه برای تزئین و مسقف کردن مسجد (با خشت و گل) باشد. ایشان در پاسخ صحابه می‌‌فرمایند: «من میل دارم مانند برادرم موسی سایه‌بانی (عریش) داشته باشم».

🔸فارغ از مباحث فقهی، به نظر می رسد مسلمانان صدر اسلام در وهله اول به سادگی و دوری از تزیینات در ساخت مسجد (سازوار بودن خانه خدا و خانه خلق خدا) ملزم می‌شوند.

🔸به لحاظ کالبدی در تقسیم محوطه مسجد، مرز مشخصی بین بخش مسقف و حیاط مسجد پیامبر وجود ندارد و مانعی برای دید و حرکت بین دو بخش معماری و منظر متصور نیست.

🔸روایت دیگر این است که در زمین مسجد قبر چند نفر از مشرکان، بناهایی مخروبه و چند درخت خرما وجود داشت که ایشان امر به جابجایی قبرها و قطع درختان کردند.

🔹بدین ترتیب در الگوی مد نظر پیامبر، حیاط مسجد فاقد هرگونه درخت و احتمالا منبع آب بوده و این هردو، جایی خارج از محوطه مسجد جستجو می شده است.

#مسجد
#منظر
#معماری



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#محیط
#نحو_فضا


🔴کاستی نظریه نحو فضا در ارتباط با مولفه‌های محیطی


👤#محمد_فرشیدی


💬نظریه نحو فضا در چه نقطه‌ای در ارتباط با عناصر و ویژگی‌های محیطی ناکارآمد به نظر می‌رسد؟

🔸نحو فضا پیکره‌بندی فضای مصنوع را شامل ساختمان‌ها و شبکه‌های خیابانی را در قالب قطعات گسسته و بهم پیوسته توضیح می‌دهد.

🔸نحو فضا بر اتصال توپولوژیکی اجزای فضا درون مکان‌های ساخته‌شده برای توضیح الگوهای ذهنی و رفتاری متمرکز است. برای ارائه یک زبان کمی برای توصیف چیدمان فضایی مکان‌ها شایسته اعتبار است.

🔸واضح است که نحو فضا به عنوان بخشی از یک نظریه جامع روانشناسی محیطی امیدوارکننده است، به ویژه هنگامی که با تحلیل‌های دید و ایزوویست ترکیب شود. این ترکیب تعامل‌گرایی ذهن و عین را روشن می‌کند و جهان را به عنوان یک ادراک تجربه‌شده شرح می‌دهد. نحو فضایی، مجموعه‌ای غنی و متنوع از شاخص‌های کمی را برای توصیف فضاها به طرق مختلف ارائه می‌دهد که به طور بالقوه با انواع پاسخ‌های روان‌شناختی مرتبط هستند.

🔸نحو فضا به طور صریح یا به‌طور ضمنی، نقش ویژگی‌های فیزیکی خاص محیط‌ها را که در واقع به روان‌شناسی انسان مرتبط هستند، کمرنگ می‌کند. نحو فضا از اهمیت ویژگی‌های مکانی متریک چیدمان‌ها، مانند فاصله و جهت، کاسته است.

🔸بنابر اعتقاد نظریه‌پردازان نحو فضا مانند پن "فضای شناختی... یک فضای متریک نیست، بلکه توپولوژیک است." اما انواع ملاحظات مفهومی و تجربی نشان می‌دهد که افراد نسبت به ویژگی‌های متریک چیدمان فضایی حساس هستند. انتخاب مسیرهای بهینه اغلب به دانش متریک نیاز دارد.

🔸ظاهر سطحی محیط تقریباً به‌طور کامل توسط نحو فضا، از جمله رنگ‌های سطح، بافت‌ها و الگوها نادیده گرفته می‌شود. با این حال، تمایز محیطی یک عامل پیش‌بینی‌کننده مهم برای چگونگی سازماندهی ذهنی افراد محیط و حفظ جهت‌گیری است. این شامل علائم مکان، کامل‌بودن، وضوح و خوانایی نشانه‌ها همگی بر جهت‌گیری و کسب دانش تأثیر می‌گذارند.

🔹نقش مناسب ویژگی‌های متریک چیدمان فضایی در نهایت روشن و در نحو فضا گنجانده می‌شود. اگرچه برخی از محققان نحو فضا ویژگی‌های متریک را در نظر گرفته‌اند، اهمیت آن هنوز در آن ادبیات کم‌ارزش است. ویژگی‌های متریک منطقاً برای روان‌شناسی محیطی مهم است و تحقیقات نشان می‌دهد که یک نظریه جامع باید آن را در بر بگیرد.


#فضا
#نحو_فضا
#روان‌شناسی_محیطی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝توییت وزیر مسکن و شهرسازی در مورد بازار مسکن: حرکت اساسی و جهادی خواهیم کرد.... فعلا منتظر اقدامات زودگذر نباشید.....!!!
@ireslahat جبهه اصلاح طلبان ایران



👤#سید_امیر_منصوری


یعنی ممکن است آدمها بزرگتر از عقلشان فکر کنند؟

یک سال است کار دست شماست. نه تدبیری ارائه کردید، نه به حرف دیگران گوش کردید.

📌احاله به آینده، اعتراف به شکست است.

هر روز زودتر کنار بروید، هم از بار گناهتان کمتر می‌شود، هم امید به تامین مسکن محرومان بیشتر.


#ساختار_قدرت
#بازار_مسکن
#بحران_مسکن



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴نقش نهاد راهبری و پایش طرح‌های توسعه در مدیریت شهری


👤#بهزاد_مسعودی_اصل


💬برنامه‌هـای شـهری در ایـران بـا الگوبـرداری مسـتقیم از کشـورهای بیشـتر توسـعه‌یافته در سـدة معاصـر شـکل گرفـت. مطابـق نبـودن ایـن برنامه‌هـا بـا نهادهـای اجتماعـی- اقتصـادی ایـران، سـبب موفقیـت انـدک آنهـا در تصمیم‌گیـری و اجـرا شـده اسـت.

🔸اجرایـی‌شـدن برنامه هـای شـهری از جملـه مهمتریـن مسـائل ســازمان های درگیــر و بــه ویــژه شــهرداری‌ها از ابتــدای شــکل‌گیری ایــن نــوع برنامه هــا در ایــران بــوده اســت.

🔸نهــاد سـاختاري اسـت کـه بـه عنـوان يـک مرجع تشـخيص، مسـئوليت برنامه‌ســازي و تزريــق آن را بــه تمامــي مجــاري تصميم‌گيــري، برنامه‌ريــزي و اجرايــي دارد و ســير نهادينه‌شــدن ايــن ســاختار، خــود فراينــدي اســت کــه مقدمــه يــک تحــول در نظــام شهرســازي کشــور خواهــد بــود. اهــم تــاش (نهــاد) نيــز بایــد ایـن باشـد کـه شـبکه مناسـب توزيـع فعاليـت را تـا حـد امـکان بـر شـبکه تمرکزگرايـي سـيطره بخشـیده و غالـب گردانـد.

❗️مشـكل عمـده عـدم توسـعه پايـدار در شهر کرمانشاه نـه در وجـود برنامـه، بلكـه در عـدم وجـود برنامه‌ريـزي بــه ويــژه برنامه‌ريــزي بــراي اجــرا و تحقــق برنامه‌هاســت.

🔸در واقــع وجــود (برنامــه بــدون برنامه‌ريــزي) اســت كــه مي‌توانــد بــه عنــوان عمده‌تريــن آســيب وارد بــر تهيــه طرح‌هــا و برنامه‌هــاي نويــن شهرســازي معرفــي شــود. بــا ايــن بــاور، مي‌تــوان اذعــان داشــت كــه حضــور نهــاد برنامه‌ريــزي توســعه شــهري مي‌توانــد نقـش عمـده و بسـزايي در تحقـق سـند طـرح جامـع ايفـا کنـد.

🔹تشــکیل نهــادی بــرای برنامه‌ریــزی و مدیریــت طــرح‌هــای توســعه شــهری می‌تواند مشکلات و آثــار تبعــی ناشــی از مســائل مختلــف شــهر را تا حــدود زیــادی رفــع کنــد و در حقیقـت جایگاهـی واقعـی را بـرای بدنـه نیـروی تخصصـی فراهـم کنـد کـه در صـورت نهادینـه‌شـدن و تدویـن بنیان‌هـای اساســی آن، ایــن فرصــت را بــه وجــود مــی‌آورد کــه بــه عنــوان حلقــه ارتباطــی واقعــی میــان دولــت و مــردم در جهــت تحقــق منافــع و حقــوق شــهر و شــهروندان عمــل کنــد.


#نهاد
#طرح_جامع
#طرحهای_توسعه_شهری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری


🔴با زخم متروپل بر منظر شهری آبادان چه باید کرد؟


👤#امین_مقصودی


🔸مسلما ساخت بنایی عظیم در مکان ساختمان متروپل می‌تواند یادآور رویداد ناگوار فروریختن و کشته‌شدن بسیاری از شهروندان بی‌گناه در نتیجه بی‌مبالاتی مدیریت شهری باشد.

🔸این موضوع خاطره بسیاری منفی را در منظر شهری به بار آورد. از سویی دیگر این اقدام شاید در دیدگاه بسیاری از شهروندان نوعی دهن‌کجی به کشته‌شدگان این حادثه و ارزش جان آنها باشد که این از زاویه نیز تاثیرات سویی را بر روحیه شهروندان خواهد داشت.

🔸از طرفی دیگر، صرف نظر از معانی نمادین و بر اساس واکنش‌های رخ‌داده در پی حادثه ریزش متروپل، می‌توان ادارک بسیاری از شهروندان از منظر شهری آن را، با مفاهیمی از قبیل ناپایداری نوگرایی، تجمل بی‌ریشه و ثروت‌های بادآورده مترادف دانست.

🔸در واقع در دیدگاه بسیاری از شهروندان آبادانی، سقوط متروپل مقارن مفهوم ازدواج فساد اداری با زیاده‌خواهان بی‌ریشه است که بر همین اساس علم کردن مجدد بنایی با همان اهداف و نیات قاعدتا به امتدادبخشی تمامی مفاهیم دردآور فوق در منظر شهری منجر خواهد شد.

🔹به نظر می‌رسد مدیریت شهری آبادان در این موضوع می‌تواند با در نظرگرفتن مفهوم منظر شهری و احترام به شهروندان و کشته‌شدگان این حادثه و به منظور جبران مافات خود در زمینه عدم انجام وظایف نظارتی و مدیریتی خود، و همراه شدن با مافیای فسادزا، از این حفره فضایی به عنوان فرصتی برای تشکین درد حاصل از این رویداد ناگوار در منظر شهری استفاده کند و آن را به محلی برای پاسداشت از دست رفتگان این حادثه تبدیل نماید.
به عبارتی دیگر ایجاد یک فضای شهری یادمانی در محل تخریب ساختمان متروپل.


#منظر_شهری
#آبادان
#متروپل


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝۲۰ میلیون بد مسکن در ایران
▫️سعید ایزدی، عضو هیات علمی دانشگاه و معاون اسبق وزیر راه و شهرسازی: آنچه باعث می‌شود این پدیده بدمسکنی طلقی شود، کیفیت پایین سکونت و عدم برخورداری از خدمات روبنایی وزیربنایی است. ایزدی می‌گوید در ایران ۲۰ میلیون نفر بدمسکن داریم.
@ecoiran_webtv



👤#سینا_ناصری

بدمسکنی بیش از آنکه مفهومی عینی باشد انگاره و مفهومی ذهنی است. بر این اساس شرایط موجود در مؤلفه‌ای بنام رضایتمندی تأثیر خود را نشان می‌دهند. |

با توجه به این مهم تأثیر دو وجه خدمات اجتماعی از یک سو و تسهیلات روبنایی و زیربنایی از دیگر سوی بخشی از گویه‌های رضایت هستند.
اما نباید این نکته ظریف را نادیده گرفت که این دو با یکدیگر کار خواهند کرد.

فروکاست مفهوم بدمسکنی به نبود خدمات زیربنایی، تقلیل ابعاد مساله بوده و بدین معناست که مشروط به تأمین خدمات فوق، پدیده بدمسکنی مرتفع خواهد شد.

چه بسا بافت‌هایی که از بسیاری از خدمات و تسهیلات برخوردار هستند اما سکونت‌گاه‌های پایداری تلقی نمی‌شوند و مفهوم بدمسکنی در آنها رواج دارد.

از سوی دیگر بسیاری از بافت‌های سکونتی که از لحاظ تسیهلات دارای شرایط مناسبی نبوده اما در دسته‌بندی مسکن بد قرار نمی‌گیرند.

❗️لذا تعیین معیار درست، شرط اول تبیین مفهوم بدمسکنی است.


#مسکن
#بد_مسکنی
#ساختار_قدرت


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مدیریت شهری کمتر هوشمند و انزوای شهروندان در اداره شهر


👤#الهام_ضابطیان_طرقی


🔸در مباحث شهر هوشمند و تقریبا در اکثر منابع مرتبط ۶ بعد اصلی دیده می شود که یکی از آنها موضوع شهروند هوشمند است. براساس مطالعات اولیه نویسنده، در شهرهای کشور نتیجه امتیاز شاخص های رایج برای سنجش میزان هوشمندی شهرها با نمونه های موفق جهانی فاصله زیادی وجود دارد. اما بخش مهمی از این فاصله به هوشمندی شهروندان و مشارکت آنان در مدیریت هوشمند شهرها بازمی گردد.

🔸در واقع کمک به تشخیص به موقع می تواند به هوشمند شدن مدیریت شهری کمک کند. حتی در زمینه به اشتراک‌گذاری فضاهای خصوصی و نیمه خصوصی(مانند پارکینگ) هوشمند شدن شهروندان می تواند موجب تسهیل چالش های مدیریت شهری گردد.

🔸همکاری میان بخش هایی مانند وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور (بویژه سازمان شهرداری‌ها)، وزارت فن آوری و اطلاعات و وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان برنامه برای تحقق اهداف بسیار ضروری است.

🔹برنامه ریزی محتوایی و تجهیزات فنی مورد نیاز باید بصورت توامان انجام شود تا بتوان از پتانسیل وجود شهروندانی که بر مسائل خود واقف تر از بسیاری از مدیران شهری هستند، استفاده بهینه نمود.


#شهر_هوشمند
#مدیریت_شهری_هوشمند
#شهروند_هوشمند
#مشارکت



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/21 21:43:29
Back to Top
HTML Embed Code: