Telegram Web Link
#شهر
#سازمان_فضایی_شهر


🔴نظام‌نامه محله: کاخ مرمرینِ بی‌شالوده
نقدی بر طرح نظام‌‌نامه مشارکت محلی شهروندان با مدیریت شهری


👤#مرتضی_همتی



💬از طرح نظام‌نامه مشارکت محلی شهروندان با مدیریت شهری با توجه منطق درونی طرح چه ارزیابی می‌توان به دست داد؟

🔸شالوده طرح بر تعریفی استوار است که از مفهوم محله تبیین شده‌است.

▪️«بخش قابل شناسایی از محدوده‌ای شهری و یا محدوده‌ای ترکیب شده از کاربری‌های تامین‌کننده نیازهای ساکنان در ساختار شهر است. محله‌های شهری به مفهوم «واحد اجتماعی» حقیقی هستند که تا حدی به صورت اتفاقی و ناخودآگاه به وجود آمده‌اند و با گذشت زمان توانسته‌اند شکل و قالب ثابت و پایداری بگیرند و حریم معینی را برای خود تعریف کنند». در این نظام‌نامه منظور از محله آخرین تقسیم‌بندی محله‌ای توسط شهرداری تهران است.

🔸اگر خطاهای منطقی و بلاغی این تعریف در جملة اول بگذریم، در گزارة دوم بیان شده‌است که محله‌ها به صورت «اتفاقی» و «ناخودآگاه» شکل‌گرفته‌اند در صورتی که قویاً چنین نیست. محله حاصل آگاهی و خردی جمعی است که در قالب سازماندهی اجتماعی-کالبدی شکل‌گرفته است و اگرچه ساختاری ارگانیک دارد ولی امری تصادفی یا «اتفاقی» نیست.

🔻وجه دوم، موضوع «ساختار مشارکت» است.

🔸در مقابل مفاد این طرح نه تنها به ساختار مشارکت نمی‌پردازد و سازوکار دقیقی برای حضور فعال شهروندان برای تصمیم‌گیری و اثرگذاری بر محله به دست نمی‌دهد، بلکه رویکرد از بالا به پایین که در تضاد آشکار با مشارکت مردمی است را تشدید می‌کند. به عبارتی با نقض غرض، منطق شرح‌داده‌شده در خود طرح را نفی می‌کند.

🔸در ترسیم واقعیت مسئله که شناخت مفهوم محله معاصر است دچار خطاهای جدی شده‌است که یقییناً در صورت چشم‌پوشی عملکرد آن را دچار اخلال خواهد کرد و دوم آنکه طرح به جای تمرکز برای ارائة راهکار دقیق و عملی برای اصلاح ساختار مشارکت شهروندی، درگیر بازتولید سازوکارهایی از بالا به پایین و دستوری شده‌است که تجربة سال‌های گذشته بارها نشان داده که نتیجه‌ای جز دور شدن از محله‌گرایی ندارد.

❗️بر این‌اساس شاید در بیانی استعاری بتوان این طرح را به کاخ مرمرین زیبایی -که اهداف طرح است- تشبیه کرد که بدون شالوده بنا شده و اگرچه تزئینات زیبایی دارد ولی همچون سرابی‌ست که در مواجهه با واقعییت مسئله فرو می‌ریزد.

🔹آنگاه می‌توان امید داشت با تسهیل بستر مشارکت و فعال شدن نیروی شهروندی، قوه محله در مناسبات شهری به فعل برسد و به جای آنکه کارکردش منوط به تدوین «نظام‌‌نامه‌ها» باشد، خود «نظام» شهر را اصلاح کند.


#محله_معاصر
#نظام‌نامه_مدیریت_محله
#مشارکت
#تعریف_محله


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝واگذاری زمین به مردم برای ساخت مسکن
رئیس‌جمهور به وزارت راه و شهرسازی دستور داد علاوه بر ساخت مسکن، به مردم «زمین به شرط ساخت مسکن» واگذار شود تا خودشان با ساخت مسکن در فرایند تولید مسکن در کشور مشارکت کنند./تسنیم
@AkhbareFori


👤#سینا_ناصری


در ابلاغ اولین دستور از دستورهای ۵ گانه رئیس جمهور به متولیان مسکن کشور در نظارت ستادی وزارت راه و شهرسازی ، طرح جدید " ارائه زمین برای ساخت مسکن " مطرح شده است که از چند جهت قابل نقد است:

▫️اول: این الگو علی رغم دموکراتیزه کردن ساخت مسکن و دادن ابتکار عمل به ساکنان در چگونگی ساخت، نیازمند حجم زیادی از اراضی است که بواسطه تکیه دولت بر اراضی ملی حاشیه شهرها، بیش از پیش موحب گسترش و توسعه نامتوازن حاشیه‌ای خواهد شد.

▫️دوم: سکونت در این الگو، مانند مسکن مجموعه‌ای ( یا در هر الگویی ) نیازمند زیرساخت‌های لازم سکونت است (چه کالبدی - چه اجتماعی) بنابراین تامین زیرساخت یا تسهیلات در الگوهای پراکنده بواسطه پراکنش خانه‌ها در سطح وسیع‌تر، از الگوهای متمرکز به مراتب دشوارتر و پیچیده‌تر خواهد بود.
سابقه ساخت مجموعه‌های مسکن مهر نشان می‌دهد دولت و برنامه‌ریزان در این امر نمره قبولی نگرفته و این مساله به پاشنه آشیل طرح‌های مسکن دولتی تا به امروز بدل شده است.

▫️سوم: نباید فراموش شود که گروه هدف مسکن دولتی - حمایتی، اقشار مشخص از دهک‌های آسیب‌پذیر جامعه بود و لزوما توان مالی ساخت مسکن بصورت خویش - ساخت را ندارند. لذا ترجیح گروه‌های هدف در این شرایط، فروش زمین و تامین سرپناهی آماده است که این مساله خود پیامدهای منفی بسیاری به دنبال خواهد داشت.

#مسکن
#ساخت_مسکن
#مسکن_دولتی_حمایتی



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#محیط
#مدیریت_بحران


🔴نقش پدافندی طراحی منظر در مدیریت بحران بلایای طبیعی
آموزه‌ای از سیلاب اخیر جاده هراز


👤#منا_مسعود_لواسانی


💬در سال‌های اخیر خسارات بالای بلایای طبیعی موجب اعتراضات مردمی به نحوه مدیریت بحران یا نقد طرح‌های عمرانی کشور شده است.
اکنون افکار عمومی متوجه اهمیت پیشگیری از وقوع حادثه و ضرورت لحاظ کردن پدافندغیرعامل در طرح‌ها شده است؛ اما همچنان راهکارهای برنامه‌ریزی و طراحی منظر در دستیابی به‌ توسعه پایدار مغفول باقی مانده است.

آیا طرح‌های منظر صرفاً پروژه‌هایی پرهزینه، زینتی و به وقت آرامش هستند یا بکاربستن راهکارهای منظر در تصمیمات بنیادین و پروژه‎های زیرساختی می‎تواند در مدیریت بحران‎ها نیز موثر افتد؟

🔸در پاسخ به این سوال، علت سیل مرداد 1401 در جاده هراز (ضمن طوفان مونسون) بررسی شده است. در این نقطه از بین رفتن پوشش گیاهی طی دوران خشکسالی، موجب آب شستگی شدید و حرکت خاک با رواناب شد.

🔸در طرح منظرراه هراز مطابق راهبرد «حفاظت منظر طبیعی» تمامی مداخلات باید با احترام به طبیعت و بستر طبیعی، حفظ و ترمیم چهره زمین و پوشش گیاهی باشد. اما اجرای طرح به دلیل تلقی نادرست از هزینه مسکوت باقی مانده است.

🔸در حالیکه تمهیدات طرح‌های منظرراه نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت برای کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری جاده است که با اقدامات آبخیزداری، احیای مراتع، پدافندغیرعامل و مدیریت بحران قابل ترکیب است.

🔸واکاری و ترمیم پوشش گیاهی حاشیه جاده یک نمونه ساده از پیشنهادات طرح منظر هراز است که علاوه بر تامین اهداف کارکردی، ایمنی و خوانایی جاده برای راننده، موجب لذت مسافر از هویت و زیبایی مسیر و مدیریت بحران برای متولی راه‌های کشور می‎شود.

🔸متاسفانه هزینه اجرای طرح‌های منظر ضمن پروژه‌های راهسازی و فواید درازمدت آن، هنوز در میان کارشناسان و مدیران کشور توجیه نشده است. با تداوم خشکسالی بیم آن می‎رود تا در آینده بیش از پیش با تخریب جاده‎ها ضمن بلایای مشابه مواجه باشیم.

🔹طرح‎های منظرراه ضمن حفظ ارزش‎ها، کیفیت فضایی و غنای مکان بطور همزمان منافع بلندمدت مردم و سرزمین و اهداف مدیران و متخصصان را تامین خواهد کرد که این جز با آگاهی‌بخشی، مطالبه‌گری معماران منظر و حفظ ارتباط با همکاران و مسئولان امر میسر نیست.


#منظر_راه
#بالایای_طبیعی
#سیلاب
#جاده_هراز



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝روشنفکران و انواعی از فعالان سیاسی، رسانه، محیط زیست، حقوق زنان و همجنسگرایان و… در حقیقت بیکاران یک جامعه آزادند. کسانی که نمی‌توانند پزشک، مهندس، معمار، تاجر، فروشنده، نقّاش، بنّا، نجّار و… شوند. کالا یا خدماتی تولید نمی‌کنند که در بازار برای آنها تقاضایی وجود داشته باشد، با این حال ایگوی ورم‌کرده‌ای دارند و تصوّر می‌کنند قدر و منزلت والای آنها در جامعه شناخته نمی‌شود و چون به موفقیّتی اقتصادی یا اجتماعی دست نمی‌یابند معمولاً از مشکلاتی همچون سرخوردگی، کین‌توزی، حسادت و احساس شکست رنج می‌برند.
@IRANSOCIOLOGY



👤#سید_امیر_منصوری


این وضعیت معماران هم هست.

مهارتی برای آنها ایجاد شده که مصرف کننده ندارد.

شغل کلاسیک آنها، دوره اش گذشته. علم و مهارت امروز آنها از تقاضای جامعه بیرون نیامده.

یا باید سراغ شغل دیگر بروند یا تعریف جدیدی از مهارت و توان معمار، متناسب با دنیای امروز ارائه کنند.

تلفیقی از معماری با اقتصاد و علوم انسانی شامل جامعه‌شناسی و گردشگری، می‌تواند محصول مفید و شغل پرطرفداری خلق کند.

معمار امروز بهتر است نوعی توسعه‌گر بشود در مقیاس های مختلف.


#معماری
#مهارت_معمار
#همسان‌سازی_مهارت_با_تقاضای_جامعه



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#محیط
#مدیریت_بحران


🔴سیلاب ما را خواهد برد


👤#پریچهر_صابونچی


💬چه آسیب‌ها و ضعف‌هایی، ما و شهرهایمان را در برابر سیل ناتوان کرده است؟ چرا با وجود وقوع پی‌‌در‌پی سیل‌های سهمگین در شهرهای ایران، همچنان از گذشته درس نمی‌گیریم؟

🔸هرچند بر اثر تغییرات اقلیمی دوره‌های تناوب سیل‌های مخرب در ایران بسیار کاهش‌یافته اما وقوع چنین سیل‌هایی بی‌سابقه نیست. سیل 1401، بوضوح عدم توسعه یافتگی، ضعف‌های مدیریتی و عدم سرمایه‌گذاری‌های بر روی مسائل محیط‌زیستی را به رخ می‌کشد.

🔸برای هر رودخانه، سه نوع حریم دائمی، حریم دوره‌ای و حریم دورانی تعریف می‌شود که نباید هیچ ساخت‌و‌سازی در این محدوده‌ها صورت گیرد. این درحالیست که در بسیاری از مناطق (همچون منطقه امامزاده داوود تهران) سازه‌ها دقیقا بر روی حریم دائمی احداث شده و جریان‌های طبیعی رودخانه بوسیله کانال‌ها محدود شده‌است.

🔸علیرغم هشدارهای سازمان هواشناسی و تجربه سیل‌های مخرب سال‌های گذشته، نهادهایی چون وزارت کشور توجه چندانی به این هشدارها نکرده و حتی ابراز غافلگیری کرده‌اند. این معضل حاکی از عدم وجود اعتماد میان نهادها و اطلاعات منتشر شده از سوی آنهاست.

🔸نگاه بالا به پایین در حوزه محیط‌زیست و تکرار مسئله سیل نشان‌دهنده آنست که همچنان عزمی جدی برای برنامه‌های پیشگیرانه وجود ندارد و اقدامات در هنگام وقوع بلایا صرفا بصورت واکنشی است.

🔸ایجاد پروژه‌های زودبازده و مخرب محیط‌زیست یکی از آفات اصلی در مدیریت کلان کشور است. حجم و نوع این پروژه‌ها در سال‌های اخیر بگونه‌ای بوده که برای بازگشت به وضعیت پیشین، حداقل به چندین برابر زمان و سرمایه نیاز داریم.

🔸عدم الویت‌بندی در اقدامات امدادی، محول‌شدن مسئولیت از یک نهاد به نهاد دیگر، انجام اقدامات نمایشی به جای بسیج نیروهای متخصص، کافی‌نبودن تکنولوژی‌ها و ابزار و تجهیزات کارآمد برای امدادرسانی و همچنین کمبود نیروی متخصص و آموزش دیده، بیانگر عدم آمادگی مدیریت برای مواجه با چنین فجایعی است.

🔸به هر روی با توجه به تغییرات اقلیمی در جهانی، مسئله سیل موضوعی جدایی‌ناپذیر از محیط‌زیست ایران است و هرسال دست‌کم باید منتظر یک سیل ویرانگر در کشور بود. در چنین شرایطی منطقی‌ترین تصمیم، روی آوردن به اقدامات پیشگیرانه و توجه جدی به مدیریت ریسک به جای مدیریت بحران است.

🔹انطباق جامعه با خطر سیل و انتظار واکنش و رفتار متناسب با خطر از سوی مردم، تنها زمانی حاصل خواهد شد که مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی در سطح کلان مدیریت کشور به رسمیت شناخته‌شده و طرح ها و نقشه راه مبتنی بر اصول توسعه پایدار تدوین شود.

📌هر برنامه‌ای بدون در نظرگیری مؤلفه‌های اقلیمی و زیست‌محیطی محکوم به شکست است و بلندمدت کشور را متحمل هزینه‌های بسیار زیادی می‌کند.


#سیل
#مدیریت_ریسک
#مدیریت_بحران
#مخاطرات_طبیعی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝تئاتر شهر مدت‌هاست که در محاصره انواع آسیب‌های اجتماعی قرار گرفته است؛ محاصره‌ای که هیچ تناسبی با فضای هنری و فرهنگی تئاترشهر ندارد.
رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران، علیرضا نادعلی:
وقتی صحبت از ساماندهی مجموعه می‌شود برخی تصور می‌کنند قصد دیوارکشی داریم، اما این‌گونه نیست بلکه می‌توان با استفاده از المان‌هایی، حریم تئاترشهر را حفظ کرد. باید به دور از افراط و تفریط، این منطقه فرهنگی ویژه را که چند سالی است درگیر انواع آسیب‌ها شده است، نجات داد.
@isna94



👤#سید_امیر_منصوری


دیوار، المان (بجای عناصر)، پلیس، دوربین، ...همه از جنس مداخله قدرت برای نظم‌بخشی در حوزه عمومی است.

راه‌حل قابل اتکا، تحلیل علمی مسئله و کشف نسبت‌های مکان، فیزیک، برنامه و مدیریت فضا با مسائل آن است.

پس از آن و در یک رویکرد کل‌نگر که ماده و فهم مردم از آن را یکجا ببیند، می‌توان نقاط تمرکز مسئله در این کلیت را تشخیص داد و بعد از آن است که می‌توان برای رفع آنها اقدام کرد.

این کار در چارچوب تئوری منظر ممکن است.


#ساختار_قدرت
#تئوری_منظر
#فضای_جمعی
#تئاتر_شهر
#تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝اروپا چطور به مقابله با بحران انرژی رفت؟
معادن زغال سنگ و نیروگاه‌هایی که ۱۰ سال پیش تعطیل شده بودند، اکنون در آلمان آماده ازسرگیری فعالیت شده‌اند. در اتفاقی که ناظران صنعت، "بهار نیروگاه‌های زغال سنگ آلمان خوانده‌اند، این کشور تا زمستان حداقل ۱۰۰ هزار تن زغال سنگ در ماه خواهد سوزاند. سایر کشورهای اروپایی مانند اتریش، لهستان، هلند و یونان هم نیروگاه‌های زغال‌سوز را راه اندازی کرده‌اند.
@isna94



👤#بابک_داریوش


پیشرفته‌ترین جوامع از نظر عقل جمعی و شناخت و آگاهی محیط‌زیستی هم در دو راهی ملت/وطن و کره زمین، ملت/وطن را انتخاب می‌کنند و نهایتا چند ماه تحمل می کنند.

همان‌هایی که ترامپ را شماتت می‌کردند که چرا معادن ذغال سنگ را جمع‌آوری نمی‌کند.

برخلاف آموزه‌های محیط‌زیستی، هوش محیط‌زیستی به ما می‌گوید بجای کنشگری برای محیط‌زیست برویم به دنبال صلح جهانی؛ چون صلح جهانی زمینه ارتقای محیط‌زیست است.

معاهدات و قول دادن های محیط زیستی در غیرصلح بی‌معناست.


#محیط_زیست
#بحران_انرژی
#انرژیهای_فرموش_شده
#معدن_ذغال_سنگ


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#محیط
#مدیریت_بحران


🔴مادی‌های اصفهان زیرساختی قدرتمند در مدیریت سیل و بارش‌های فصلی


👤#سروین_الهی


💬آیا امروزه در برنامه ریزی و نقشه های توسعه شهری، به حفظ مسیل ها و مسیرهای عبور جریان های آب سطحی پرداخته می‌شود؟ چگونه زیرساخت های شهری مانند مادی های اصفهان می توانند نقش هایی چند منظوره در ابعاد اجتماعی و زیست محیطی و مدیریت بحران به ویژه در زمان بارش های شدید و سیل آسا ایفا نمایند؟

🔸به تدریج با توسعه بافت شهری و از بین رفتن زمین های کشاورزی و باغات در اصفهان مادی ها به شریان های اصلی آب های سطحی در شهر تبدیل شدند، که در هم تنیدگی آنها در بافت شهری و پویند خوردن با محیط پیرامونی از ویژگی های شاخص آنها محسوب می شود. نقش مادی ها در شکل گیری بافت شهری اصفهان آنچنان پررنگ است که میتواند از آنها به عنوان یکی از زیرساخت ها و عناصر اصلی سازمان فضایی نام برد. پژوهشگران بیان کرده اند که از آنجا که بارش‌های فصلی شدید یکی از خصوصیت های اصلی این اقلیم محسوب می شود، اصفهان به دلیل داشتن این مادی‌ها توانسته در سالهای گوناگون از خطر سیل مصون بماند.

🔸مادی ها آنچنان با زندگی روزانه شهری اصفهان گره خورده اند که تاثیرگذاری و تاثیر پذیری متقابل و پیوسته شهر، طبیعت و مردم و مادی بر روی یکدیگر از ویژگی های شاخص این شهر محسوب می‌شود.

🔹شهر و طبیعت و انسان سه عنصری پویا هستند که باید در کنار هم زیست کنند و فراموش کردن ارتباط تنگاتنگ میان آنها در طراحی منظر شهری میتواند عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.


#سیل
#مادی‌ها
#منظر_شهری_اصفهان



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#شهر_بندر


🔴خلاقیت واژه ای مهجور در معماری محل تلاقی شهر با بندر


👤#یونس_غربالی_مقدم


💬خلاقیت، منبع ثروت اقتصادی و پیشران شهری است. اصولاً در شهرهای بندری، طراحی و برنامه ریزی در حد فاصل شهر با بندر باید به گونه‌ای باشد تا با الهام از عناصر هویتی فرهنگی و اقتصادی بتواند کارکردهای نوین تعاملی شهر با بندر را تقویت و نظم غالب بازار تولید و تجارت را با ابزارهای جدید بازتولید نماید.

🔸شهر - بندرها استعداد قابل توجهی در آفرینش شهرهای خلاق در دو حوزه فرهنگی و اقتصادی دارند.

🔸شهر خلاق فرهنگی حاوی ارزش هایی همچون هنر، فرهنگ زیستی جامعه و سرزندگی اجتماعی است و یک مکانی با هنرهای متنوع که دربرگیرنده اقشار مختلف جمعیت با عقاید متنوع است، می باشد. شهر خلاق اقتصادی نیز حاوی ارزش هایی همچون پایداری در زنجیره اقتصاد شهری و سرزندگی از طریق صنایع خلاق و نوآورانه است که در نتیجه یک مکان نوآورانه اقتصادی با تجمع افراد مستعد و خلاق کارآفرین در صنایع مرتبط با حمل و نقل دریایی پدید می آورد.

🔸بدون استثنا، محدوده‌های محل تلاقی شهر- بندرها در تمامی شهرهای بندری ایران به محیطی فرسوده، متروکه و عاری از کسب و کار فعال شهری تبدیل شده‌اند.

🔸اما چگونه می شود که در روند تکوینی توسعه شهرهای بندری ، بنادر و شهرها که زمانی همزاد و همراه یکدیگر شکل گرفته و توسعه یافته‌اند، با آغاز تحولات صنعتی از یکدیگر جدا شده و هر کدام مسیر مستقل خود را بدون توجه به پوشش نیازهای یکدیگر طی نموده اند.

🔹اگر پیامد فوق را به عنوان فرض دوران صنعتی شدن بنامیم، غفلت حداقل نیم قرن اخیر برنامه‌ریزان و سیاستگذاران شهری و بندری در کشورمان از انفصال شهر با بندر را نیز در دو مقوله «فقدان دانش و فناوری روز» و «ساختار انحصاری در ورود به حوزه شهر- بندر» می توان جستجو کرد.


#خلاقیت
#شهر_بندر
#معماری
#هویت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝ضرب الاجل وزارت کشور به شهرداری‌ها برای شناسایی سازه‌های ناپایدار
وزیر کشور در صحن علنی مجلس در گزارشی درباره حادثه متروپل از ضرب الاجل وزارت کشور به شهرداری‌ها برای شناسایی سازه‌های ناپایدار خبر داد و گفت: گزارش شهرداری‎ها به موقع ارسال نشود، تخلفات به قوه قضاییه ارجاع خواهد شد.
‌ باید نگرانی مردم را در احتمال عدم سرمایه گذاری دوباره در آبادان رفع کنیم.
@reisi_ir



👤#آرش_تقی‌پور_اختری


در تئوری انتخاب عمومی، تصمیمات سازمان‌ها، تابعی از برآیند تصمیمات عاقلانه (منفعت‌طلبانه) تک تک افراد تشکیل‌دهنده سازمان معرفی می‌شود.

در همین بستر، «ضرب‌الاجل» ابلاغی را می‌توان پناه‌بردن به بروکراسی، برای مصونیت از عواقب مسئولیت‌گریزی سیستماتیکی دانست که متروپل را رقم زد. همچنانکه باورناپذیر است که تا به حال از ناپایداری مثلا بافت بازار تهران کسی بی‌خبر باشد!!!

از‌این‌رو در نقد این ضرب‌الاجل می‌توان بیان کرد؛ همچنانکه سرما ناشی از نبود گرماست؛ ناپایداری (در اینجا سازه‌ای) هم از محصولات نبود پایداری است.

به این معنا که مفهوم پایداری، برای افزایش سازگاری و طول عمر ساخته‌ها؛ با استعاره‌ای زیستی، در پی خلق ارزش طی مراحل مختلف چرخه حیات است؛ و این ارزش‌ها را حائز شئون اجتماعی، اقتصادی و محیط‌زیستی معرفی می‌کند.

متفاوت با این دیدگاه، نظام مدیریت دولتی ساخت‌وساز کشور عموما بر کسب منفعت اقتصادی از مراحل مختلف حیات ساختمان، متمرکز است؛ و آن‌ها را با سیاست‌هایی نظیر فروش امتیاز استخراج از معادن، انحصار در واردات و تولید مصالح، تدوین استانداردها و ضوابط، تایید رتبه و صلاحیت، فروش مجوز، فروش تخلف و غیره دنبال می‌کند.

مسئولیت‌گریزی سیستماتیک اما اینجاست؛ که همین دولت، ناگهان در دوره کهنگی به یاد ظرفیت‌های بخش عمومی و مردمی افتاده؛ و برای رفع همان چند درصد مسئولیت خود در حوادثی مشابه پلاسکو و متروپل، به نامه‌نگاری و صدور اخطاریه روی می‌آورد.

از این‌رو باید منتظر بود که این ضرب‌الاجل بدون هیچ خروجی ملموسی، تنها به مستندی در دادگاه حادثه بعدی، برای رفع تکلیف دولت به ضرر شهرداری‌ها یا مالکین تبدیل شود.



#مدیریت_شهری
#مدیریت_رانتی
#سرمایه‌سوزی_سیستماتیک
#ساختار_قدرت


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝سرپرست سازمان نوسازی شهر تهران اعلام کرد: کنترل نرخ اجاره بها با ورود شهرداری تهران به موضوع اجاره داری.
سرپرست سازمان نوسازی شهر تهران در دومین اجلاس مجمع مشورتی رؤسای کمسیون‌های شهرسازی و معماری شوراهای اسلامی استان تهران با اشاره به افزایش نرخ اجاره بها و عدم توانمندی اقتصادی شهروندان به ویژه زوج های جوان از ورود شهرداری تهران به موضوع اجاره داری مسکن خبر داد.
به گزارش اداره ارتباطات و امور بین الملل سازمان نوسازی شهر تهران، مهدی هدایت ضمن شرکت در دومین اجلاس مجمع مشورتی رؤسای کمسیون‌های شهرسازی و معماری شوراهای اسلامی استان تهران به ایراد سخنرانی پرداخت و اهم برنامه های جاری سازمان نوسازی شهر تهران را تشریح کرد.
@shahr_press


👤#سید_امیر_منصوری


کنترل اجاره وظیفه سازمان نوسازی نیست.
ماموریت اصلی آنها نجات‌بخشی ساکنان خانه‌های ناپایدار در برابر زلزله از خطر مرگ است.

تاثیر بر اجاره، یک دستاورد فرعی برای فعالیت سازمان نوسازی محسوب می‌شود. .

ضمن آن که روشن نیست که ۲ تا ۳ هزار مسکن در چه مدت، با چه میزان سرمایه، در کدام محل و توسط کی ساخته می‌شود؟ و تاثیر آن بر اجاره شهری چگونه پیش‌بینی شده است؟

❗️این رفتار بیشتر حاکی از عکس‌العمل شتابزده است تا برنامه تدبیرشده.


#بحران_مسکن
#اجاره‌بهای_مسکن
#نوسازی
#مدیریت_شهری
#مدیریت_ناکارآمد


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_طبیعی


🔴نقشه فرهنگی -کالبدی قناتهای تهران


👤#سمیرا_عابدی


💬با توجه به ضرب آهنگ سریع تغییرات کالبدی در شهر تهران، آیا تهیه نقشه‌های فرهنگی- کالبدی از تاریخ طبیعی شهر تهران امری ضروری می‌باشد؟

🔸اگرچه به دلیل وجود مشکلات متعدد شهری، طراحی و اجرای طرح‌های بازآفرینی شهری امری غیرضروری به نظر می‌رسد. اما تهیه مستندات تاریخی که زیربنای تمام طرح‌ها و مداخلات شهری به حساب می‌آیند امری ضروری به نظر می‌رسد.

🔸از آنجایی‌که یکی از مؤلفه‌های اصلی مؤثر بر ساختار فیزیکی و فرهنگی محلات تهران شبکه قنوات و نهرهای منتج از آنها می‌باشد و بسیاری از کاربری‌های شاخص شهری مانند مساجد، حسینیه‌ها، سقاخانه‌ها، کاروانسراها تحت تأثیر این شبکه آبرسانی شکل گرفته‌اند، برای احیای ساختارهای کالبدی شهر تهران، احیای زیرساخت‌های آبی شهر امری ضروری به نظر می‌رسد. وجود نقشه‌ها و مستندات کامل اولین قدم و یکی از مهمترین اقدامات در جهت نیل به این مقصود می‌باشد.

🔸به نظر می‌رسد مدیریت شهری تهران می‌تواند با تهیه طرحی دقیق و حساب شده و تدریجی مستندات لازم در این خصوص را جمع‌آوری و ثبت نماید تا در آینده این بانک اطلاعاتی بتواند به عنوان اطلاعات پایه چراغ راه طراحان و مدیران شهری آینده باشد. در چنین تحقیق‌هایی که عموما افراد مطلع زنجیروار پیدا شده و مورد پرسش قرارمی‌گیرند، تهیه فراخوان‌ها و تشویق مردم به اشتراک‌گذاری خاطراتشان درمورد جویبارها و شبکه قنات از طریق رسانه‌های مختلف، علاوه بر تاکید بر ارزش‌های قنات و جویبارها، می‌تواند به شناسایی افراد مناسب برای مصاحبه‌های دقیق و علمی کمک نماید.

🔹همچنین تهیه نقشه‌ای چندرسانه‌ای که حاوی فایل‌های صوتی جویبارها در معدود مناطقی مثل یوسف‌آباد و الهیه که هنوز جویبارها به حیات خود ادامه می‌دهند، پیش از از بین رفتن احتمالی آنها نیز ضروری به نظر می‌رسد.
منظر صدای شهر تهران در این نقاط که حاصل ترکیب صدای حرکت آب، صدای پرندگان و صدای وزش باد در میان درختان در کنار همهمه زندگی جاری در گذرها می‌باشد به عنوان صدای باقی‌مانده از منظر صدای تاریخی شهر تهران باید ثبت و ضبط شده و به عنوان لایه‌ای واجد ارزش به نقشه‌های کالبدی موجود اضافه گردد.


#نقشه_فرهنگی_کالبدی
#قنات
#جویبار
#تاریخ_طبیعی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝تئاتر شهر مدت‌هاست که در محاصره انواع آسیب‌های اجتماعی قرار گرفته است؛ محاصره‌ای که هیچ تناسبی با فضای هنری و فرهنگی تئاترشهر ندارد.
رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران، علیرضا نادعلی: وقتی صحبت از ساماندهی مجموعه می‌شود برخی تصور می‌کنند قصد دیوارکشی داریم، اما این‌گونه نیست بلکه می‌توان با استفاده از المان‌هایی، حریم تئاترشهر را حفظ کرد.
باید به دور از افراط و تفریط، این منطقه فرهنگی ویژه را که چند سالی است درگیر انواع آسیب‌ها شده است، نجات داد.
@isna94



👤#ناصر_براتی


مشكل اصولا جايي ديگر است.

فرهنگ واقعي در فضاي آزاد رشد مي‌كند و فراگير مي‌شود و فضا را اشغال مي‌نمايد.

📌وقتي فرهنگيان آزاد نباشند و فرهنگ‌هاي رانتي و فرمايشي ميدان‌دار باشند، يك انفعال اسفناك شكل مي‌گيرد كه تجسد فضايي/ كالبدي آن مي‌شود محوطه تاتر شهر.


#تئاتر_شهر
#تهران
#منظر_شهری
#فضای_فرهنگی_شهر


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝رییس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر تهران: از سال آینده، طرح ترافیک تغییر می‌کند.از جمله اهدافی که در این بازنگری مد نظر داریم، امکان برخورداری شهروندان از حقوق برابر در زمینه مزایا و محدودیت‌های طرح ترافیک تا جای ممکن است.
یکی از دلایل اصلی خالی شدن محدوده مرکزی شهر از جمعیت، چگونگی اجرای طرح ترافیک است که برای سکنه آن دردسرساز شده است.
@Rajanews_com



👤#سید_امیر_منصوری


طرح ترافیک یک اقدام سست‌بنیاد و تبعیض‌آمیز است که علیرغم خسارت‌های فاحش، به دلیل بهره‌مندی شهرداری از درآمد بادآورده و ایجاد رانت برای گروه‌های خاص باقی مانده است.

محرومیت بخشی از مردم برای تردد در شهر تنها در نظام‌های کاستی توجیه دارد. آزادی رفت‌و‌آمد جزء حقوق اساسی انسانهاست.


#عدالت_اجتماعی
#شهر_شهروندمدار
#طرح_ترافیک
#اقدام_سست_بنیان


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری


🔴تاثیر رویکرد منظر در تحلیل کل نگر نحو فضا


👤#محمد_فرشیدی


💬دیدگاه کل‌نگر منظر در تفسیر پدیده‌ها، چه تأثیر و تغییراتی را می‌تواند در نظریه نحو فضا ایجاد کند؟

🔸اگر نحو فضا را به عنوان مجموعه‌ای از نظریه‌ها و تکنیک‌ها بدانیم که راهگشا و کمک‌کننده برنامه‌ریزان و معماران در شناخت محیط مصنوع و شکل‌گیری فرآیندهای اجتماعی در ساختار فضایی باشد، فضا را دارای بار و ماهیتی توپولوژیک قلمداد کرده‌ایم.

🔸چنان‌چه بار توپولوژیک فضا، صرفاً عامل بررسی ساختار فضایی قرار گیرد، به بخش مهمی از فرآیند تحلیل و تفسیر یعنی انسان بی‌توجهی کرده‌ایم. در نظرگرفتن رویکرد منظر در این نوع از تحلیل می‌تواند محققین را در نگاهی کل‌نگر به تحلیل‌های نحو فضا یاری کند.

🔸منظر به عنوان پدیده‌ای عینی – ذهنی که نسبی و پویابودن از ویژگی‌های مهم آن است، در تفسیر فضا عینیت و ذهنیت را توأمان و غیرقابل انفکاک می‌داند. زمانی که براساس تحلیل کلاسیک نحو فضا، روابط میان اجزای فضا مورد واکاوی قرار می‌گیرد، تفکیک میان بخش ویژه‌ای از نمودهای عینی فضا و مؤلفه‌های ذهنی موجود در آن رخ می‌دهد.

🔸این تفکیک‌شدن نقطه‌ای است که ارزش‌های فضایی را محدود به رابطه فضایی می‌کند، در حالی‌که ارزش فضا و پتانسیل‌های بالقوه موجود در آن، غیرقابل تفکیک به ارزش‌های عینی یا ذهنی نیستند.

🔸اگر بنا بر تعریف منظر از فضا بپذیریم که عینییت و ذهنیت فضا، جدا از انسان نیست و انسان جزیی از فضا و نه عنصری مجزاست، آنگاه باید بیان کنیم که برخورد، تعامل، حرکت و پیکره‌بندی نیز پایه و اساسی انسانی، مبتنی بر ادراک دارد.

🔹تعریف منظر از فضا مبتنی بر پدیدارشناسی، ذهن انسان را از حاشیه تحلیل خارج کرده و در بطن همه امور وارد می‌کند. بر این اساس تمامی تجربات انسانی در شناخت پدیده‌ها، اعم از فضا در شناخت جهان دخیل‌اند.
اگر انسان در رابطه با تحلیل توپولوژیک فضا، خارج از آن قرار می‌گیرد و حضورش به مراحل بعد به تأخیر می‌افتد، نیاز به مسیری موازی است تا از دیدگاه روانشناسی محیط نیز به ابعاد تأثیرات محیطی بر شکل‌گیری الگوهای اجتماعی بپردازد.


#منظر
#نحو_فضا
#پیکره_بندی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝فردین علیخواه-عضو گروه جامعه‌شناسی دانشگاه گیلان:
دلیل به خاک سپردن پیکر شادروان سایه در یک پارک عمومی شهری که شهروندان با اهداف و انگیزه‌های مختلف و متنوعی در آن حاضر می‌شوند چیست؟
توصیه مشفقانه‌ام آن است که آرامگاهها را به مقابل پنجره یا درِ خانه ساکنین شهر نیاوریم. کاری کنیم که ساکنین شهر در روزها و در لحظه‌هایی دلشان تنگ بشود، از جایشان بلند شوند و با شور و شوق به سمت آرامستان شهر بروند و بر پیکر سرمایه های فرهنگی خود که بسیار دوستشان دارند ادای احترام کنند. من این را ارزشمندتر می‌دانم.
@fardinalikhah



👤#سید_امیر_منصوری

گورستان، بخشی از زندگی است‌ واقعی است. نباید از چرخه زندگی روزانه خارج شود.
چون مرگ هم بخشی از زندگی است.

مرگ، پایان نیست‌ فنا نیست. امتداد است. باید این را فهم کرد تا گورستان را زشت ندید. گورستان زیباست همانقدر که پارک زیباست.

پارک مظهر طبیعت است و گورستان مظهر زندگی.‌ هر دو کتاب‌هایی برای فهم و عبرت مردم‌اند و ضروری.


#منظر_شهری
#پارک
#گورستان

▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝مخبر: شهرداری‌ها برای توسعه کشور وظایفی فراتر از تکالیف روزمره برای خود در نظر بگیرند.
معاون اول رئیس‌جمهور در مجمع شهرداران کلانشهرهای ایران:
شهرداران باید علاوه بر اجرای دقیق تکالیف روزمره، نقش آفرینی جدی‌تری در توسعه کشور داشته باشند. رویکرد دولت این است که مشکلات شهرداری‌ها مرتفع شود تا شاهد بهبود عملکرد و افزایش رضایتمندی در میان مردم باشیم. شهرداری‌ها باید با جلوگیری از نفوذ زبان و فرهنگ بیگانه در تابلوها و نمای شهرها، به دنبال حفظ و صیانت از زبان فارسی و فرهنگ ایرانی و اسلامی باشند.
@isna94



👤#بابک_داریوش


توسعه کشور نیازمند استراتژی، سیاست و برنامه‌ریزی کل‌نگر است و شهرداری‌ها این توانایی را ندارند. یک شهر نهایت می‌تواند برای حوزه نفوذ خودش برنامه‌ریزی کند.

به نظر می‌رسد چنین خواستی مغایر با سند بالادستی آمایش سرزمین باشد.

همین که هر شهرداری به وظایف خودش به درستی عمل کند کفایت می‌کند.
در این صورت است که با یک نگاه سیستمی کل‌نگر، می‌توانند به توسعه ملی کمک کنند.


#توسعه_کشور
#برنامه‌ریزی_کل‌نگر
#شهرداری


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#معماری
#آموزش_معماری


🔴اشتباه شناختی در درک مفهوم دانشجو محور بودن و افت کیفیت آموزش معماری در دانشگاهها


👤#الهام_نهاوندی


🔸در روش‌های دانشجو محور تمرکز فعالیت‌ها از آموزشگر به ‌فراگیر منتقل می‌شود؛ به بیان دیگر، در این روشها مسئولیت ساماندهی آنچه باید فراگرفته شود به‌ خود دانشجو واگذار می‌شود.

🔸اما گویی برای برخی دانشجویان و دست اندرکاران آموزش، موضوع به شکل دیگری برداشت شده است. آنها با استناد بر کلمه دانشجو محور، گمان می کنند که دانشجو محوری به معنای دانشجو سالاری است و گویی دانشگاه به مثابه یک بنگاه اقتصادی باید مشتری مدار بوده، و مشتری ها را به هر ترتیبی راضی نگه دارد!!

🔸نتیجه این اشتباه شناختی، افت کیفیت آموزش، کم سوادی دانش آموختگان، پایین آمدن شان استادی است!!! در صورتی که در علوم محیطی و رشته هایی نظیر معماری، بهترین کیفیت آموزش زمانی حاصل می شود که در کلاسهایی نظیر کارگاه یا طرح دانشجو به درک عمیق از مطالب نایل بیاید و به عبارتی مطالب را با گوشت و پوست خود حس کند.

🔸این مهم زمانی محقق می شود که کلاس از حالت «متکلم وحده بودن استاد» خارج شود و دانشجو در فرآیند آموزش سهیم شود و چه بسا هر دانشجو تدریس قسمتی از مباحث را بر عهده بگیرد در این صورت است که دانشجو محوری محقق شده است؛ نه اینکه به بهانه هایی نظیر گران بودن شهریه و توان مالی کم دانشجویان، گرانی وسایل طراحی و ساخت ماکت و ... با تکیه بر لفظ دانشجومحوری، کیفیت آموزش بسیار پایین بیاید.

🔹ضرورت دارد که همه این نهادها جهت بالا بردن کیفیت سواد و آموزش در رشته معماری رسالت خود را به انجام رسانند و صرفا به امید جذب دانشجوی بیشتر سیاست «کسب رضایت دانشجو به هر بهایی» را در راس سیاستهای خود قرار ندهند!


#آموزش
#دانشجو_محوری
#یادگیری_تعاملی
#آموزش_معماری



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝مهدی هدایت، سرپرست سازمان نوسازی شهر تهران از افتتاح فاز نخست کارخانه نوآوری و صنایع خلاق شهری در اواخر مهرماه سال جاری در محل کارخانه سیمان ری خبر داد.
به گزارش اداره ارتباطات و امور بین الملل سازمان نوسازی شهر تهران، در جلسه ای که با حضور رئیس مرکز فناوری های راهبردی ریاست جمهوری و سرپرست سازمان نوسازی شهر تهران برگزار شد، ساز و کارهای اجرایی، پشتیبانی و پیش بینی‌های لازم به منظور افتتاح فاز نخست کارخانه نوآوری و صنایع خلاق شهری کارخانه سیمان ری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در این جلسه مقرر شد سازمان نوسازی شهر تهران و معاونت علمی در چارچوب تفاهم نامه منعقد شده با شهرداری تهران نسبت به تعریف پروژه های مشترک و حمایت از شرکت های دانش بنیان اقدام نمایند.
@shahr_press


👤#سید_امیر_منصوری


بیچاره ساکنان بافت فرسوده که در خانه‌های خود توسط شهرداری و طرح تفصیلی‌اش محصور شده‌اند و حق نجات خود را هم ندارند.

زندانبان هم با معاونت فناوری در حال تولید علم است‌. تولیدی که ادای تولید است و علمی از آن تراوش نمی‌کند.

سهم دانش‌بنیان‌ها از تولید ناخالص کشور کمتر از یک درصد است. یعنی اگر نبودند هم چیزی نمی‌شد.


#مدیریت_شهری
#بافت_فرسوده
#تهران
#سازمان_نوسازی

▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#نقد_خبر


📝سخنان قالیباف درباره شهرداری و نظام مهندسی .
صوری شدن نظام مهندسی !!
@eghtesadvamskan




👤#سید_امیر_منصوری


🔸رعایت دو اصل، شرط بدست‌آوردن قانونی است که رفع مسئله کند:

۱. دریافت مالیات از مصرف بجای تولید
۲. فقدان تعارض منافع


▫️در حال حاضر درآمد شهرداری از تولید ساختمان است. نقض اصل ۱

▫️میان درآمد بیشتر شهرداری و حقوق بیشتر کارکنان رابطه مستقیم برقرار است. نقض اصل ۲

▫️تشخیص عوارض تا حد زیادی وابسته به طرف مذاکره در شهرداری است. نقض اصل ۲

▫️نظام مهندسی در فضای رقابتی کار نمی‌کند. نقض اصل 2


#مدیریت_رانتی
#شهرداری
#سازمان_نظام_مهندسی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
2024/09/21 19:37:30
Back to Top
HTML Embed Code: