Telegram Web Link
#نقد_خبر


📝آرش حیدری در مقاله‌ای با عنوان "سرمایه‌داری موروثی و تداوم نسل اجاره‌نشین‌ها" که در شماره 8، ص 88 -92 نشریه تهران شهر منتشر شده است، مستأجر بودن را نوعی استثمارشدن در سطوح مختلف می‌د‌اند. به نوشته حیدری: فرودست هیچ‌گاه در ذات خود فرودست نیست بلکه فرودست «می‌شود». جز از طریق فهم روندهای فرودست‌ساز نمی‌توان نقد کرد یا به اصطلاح «راهکار داد». نقد همواره باید نقد فرایندها باشد وگرنه هیچ چیز را آشکار نمی‌کند و در نتیجه بی‌خاصیت خواهد شد.
مستأجر نقطۀ پرچ یک دم و دستگاه عظیم اقتصادی است که زمین و ملک را به شکلی روزافزون به کالا بدل می‌کند. آنچه باید بدان توجه کرد فهم این چرخه و شرط بقا و بازتولید آن است.

@Heydariarash
dakkkeh.com/shop/10949



👤#آرش_تقی‌پور_اختری


نمی‌توان نگاه چپ‌‌گرا داشت و همزمان مدافع مالکیت خصوصی بود؛ یا فضیلت ویژه‌ای برای صاحب‌خانه‌ها در برابر مستاجر قائل شد.

چه بسیار مناطق توسعه یافته‌ با سیاست‌های لیبرال، که در آن‌جا ماهیانه اجاره مسکن از اقساط خرید مسکن بالاتر است؛ و مردم همچنان ترجیح می‌دهند مستاجر باشند.

اتفاقا آنچه در کشور ما مشکل آفریده؛ نه تصمیمات عقلایی بخش خصوصی؛ که بر هم خوردن نظم بازار با تجویزات دولت‌محور چپ‌گراها است.

لازم به ذکر است که سود سازنده و توان سازنده ماندن ایشان، در قابلیت نقد شوندگی فضایی است که به قول چپ‌ها به مثابه کالا تولید کرده‌. و انباشت سرمایه در قالب فضا، در کشور ما که از قضا فضا قابلیت وثیقه شدن برای گرفتن وام هم ندارد، به خودی خود فاقد موضوعیت است.

از این‌رو اگر این کالا دست مصرف کننده نهایی نمی‌رسد، مشکل از جایی است که شیر توزیع پول را در دست دارد.


#ساختار_قدرت
#نظام_سرمایه‌داری
#بحران_مسکن


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_شهری


🔴لطفاً سَرِ ماهی را پیدا کنید


👤#مریم_مجیدی


🔸آنچه امروزه در ساماندهی مناظر شهری دیده می شود این است که سیاست‌‌گذاران، برنامه‌‌ریزان و طراحان به بهانۀ ساماندهی، نوسازی و بهسازی و یا سایر اقدامات توسعۀ شهری، دست به تخریب یا تغییر بسیاری از علائم و نشانه‌ها یا بعضاً فضاها و از این دست می‌پردازند. یعنی منابعی که به عنوان بخشی از زندگی روزانۀ مردم و یا بخشی از مناظر روزانۀ آنها محسوب می‌شوند، با ناآگاهی و یا بعضاً بی تدبیری دست‌اندرکاران، از بین می‌روند.

🔸مناطقی که از نظر کارشناسان و متخصصان بسیار معمولی ارزیابی می شوند، ممکن است از نظر فعالیت کاربران بسیار متنوع و با ارزش تلقی شوند و از این رو شایستۀ حفاظت باشند.

🔹بنابراین نقش ما –معماران منظر- به زبان بسیار ساده، یافتن منابع کشف نشده، محصولات زائد یا همان «سرهای ماهی‌ها» است. تقریباً همۀ مناطق دارای ارزش منظر واقعی برای افرادی که «آنها را خوب می‌شناسند» هستند. مؤلفه‌های حیاتی این نوع نگاه خلاق، تفکر بوم‌شناختی، تحلیل منابع و شبکۀ روابط آنها با مردم و مکان است، به گونه‌ای که اجزای استفاده نشده و کم استفاده شده را می‌توان به مزیت جامعه تبدیل کرد.

❗️برای انجام این کار، باید کل منظر را دید اما باید نگاهی نیز به سرهای زیبای ماهی‌‌ها داشت.

#منظر
#طراحی_مشارکتی
#منابع_کشف‌نشده
#سرِماهی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#مبانی_نظری

🔴منظر و مَجاز

👤#رضا_کسروی


🔸منظر پدیده‌‌ای است عینی- ذهنی (عینی بودن نه لزوما به معنای آنچه به چشم ناظر می‌آید) حال اگر بتوانیم دنیای مجازی را واجد ظرفیت کامل حضور در فضا، ادراک و خلق مکان نشان دهیم آنگاه سرشت جسمانی یا عینی بودن منظر منتفی و ذهنی بودن منظر اثبات می‌شود؛ یک انقلاب به تمام معنا.

📌«من بدن خویش هستم و در آن زندگی می کنم و بدن من چیزی است که فضا را زندگی می کند».

🔸شناخت بدنمند بر اساس این نگاه اتفاق می افتد که شناخت عمیقا وابسته به بدنی است که در محیط طبیعی و اجتماعی خاص زیست می‌‌کند.

🔹راه رفتن در یک فضا بسته به موقعیت دچار دگرگونی و تغییر می‌شود اما این همه مساله نیست، چون خود موقعیت هم با راه رفتن دگرگون می شود. به عبارت دیگر ادراک منظر آنی است نه از پیش ساخته شده.


#ادراک
#منظر
#فضای_مجازی
#بدن


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴تسلط رویکردهای شهری دولت محور با تقلیل فعالیت "نهاد" به پایش


👤#لیلا_سلطانی


🔸آیین‌نامه اخیر شورایعالی شهرسازی و معماری ایران درخصوص نهاد پایش و ارزیابی طرح‌های توسعه و عمران شهری (مصوب 1400) به منزله بازگشت به رویه دولتی تهیه طرح‌های توسعه شهری است.

🔸هدف اصلی تشکیل نهاد، تهیه و راهبری طرح‌ها در فرآیندی مشارکتی و میانبخشی بوده است. برای تحقق این هدف دو توافقنامه در سال‌های 1382 و 1398 فیمابین وزارت مسکن و شهرسازی (وقت)، شهرداری تهران و شورای اسلامی شهر تهران مصوب و ابلاغ شد.

🔸لیکن از آنجا که تا پیش از تصویب آیین‌نامه اخیر، نهاد در نظام برنامه‌ریزی فاقد جایگاه حقوقی و قانونی بود، همواره در معرض حذف، منحل شدن و ادغام قرار داشته است.

🔹شورایعالی شهرسازی و معماری ایران با تصویب آیین نامه چگونگی اجرا و نظارت بر اجرای طرح‌های توسعه و عمران جایگاه نهاد را تثبیت نموده است لیکن بواسطه تغییراتی که در شرح وظایف آن ایجاد شده، شهرداری و شورای اسلامی شهر از فرایند تهیه و راهبری حذف شده‌اند و رویکردهای شهری دولت‌محور قوام یافته است. بر این اساس فعالیت نهاد محدود به نظارت و ارزیابی طرح‌های توسعه و عمران است.


#نهاد
#شهرداری
#شورایعالی_شهرسازی_و_معماری_ایران
#طرح‌های_جامع_و_تفصیلی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝 نقش دانش بنیان ها در صنعت ساختمان
نقش مثبت دانش بنیان ها در رونق تولید مسکن می تواند در سال های آتی به خوبی نمایان شود و اگر دولت سیزدهم قصد دارد ۴ میلیون واحد مسکونی را در چهار سال با موفقیت احداث کند این آیتم بهترین فرصت است.
samair.ir/72080
eghtesadvamskan


👤#دانش_طاهرآبادی


▪️زمین، بازیگر اصلی در تولید مسکن و قیمت تمام شده آن در ایران است.
گو اینکه در مناطقی از کشور تا ۸۰ درصد بهای تمام شده مسکن متعلق به زمین و موقعیت شهری آن است و هزینه‌های مربوط به ساخت تنها ۲۰ درصد بهای تمام شده مسکن را شامل می‌شود.

▪️زمین‌ها در شهرهای کشور با قوانینی همچون تامین پارکینگ، ماشین‌روکردن کوچه‌ها، سرقفلی و در برخی موارد، اوقاف از چرخه تولید مسکن خارج شده و تحریم شده‌اند.

▪️تا زمانی که زمین‌های موجود کشور با اصلاح قوانین و سیاستگذاری صحیح به چرخه تولید مسکن وارد نشوند، عرضه فراوان زمین اتفاق نمی‌افتد و شکست انحصار زمین رخ نخواهد داد.

▪️تولید صنعتی و تولید دانش‌بنیان ساختمان، نمی‌تواند انحصار زمین در تولید مسکن را بشکند. لذا نمی‌تواند بر مهمترین مسأله تولید مسکن تمرکز نماید.

📌بنابراین تا زمانی که موانع موجود بر سر راه ورود همه زمین‌های داخل شهرها به چرخه تولید ساختمان بر طرف نشود و در نتیجه آن، عرضه فراوان زمین به صنعت ساختمان رخ ندهد، ساخت، مسأله اصلی تولید ساختمان نیست و به تبع آن تولید صنعتی یا تولید دانش بنیان، مسأله اصلی و راهبردی در ساختمان‌سازی نیست و نمی‌تواند شکل گرفته و توسعه یابد.


#ساختار_قدرت
#مدیریت_رانتی
#دانش_بنیان



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_آیینی

🔴بین‌الحرمین دو (انقلاب اسلامی) - قسمت چهارم:طرح تخریب 57 هکتاری بافت تاریخی شیراز یا لباس جدید پادشاه


👤#مریم_اسماعیل_دخت


💬طرح بولدوزری تخریب 57 هکتار از بافت تاریخی شیراز در ادامه تخریب‌های پیشین به بهانه اتصال دو حرم چه توجیهی دارد؟
لباس جدید پادشاه داستان دو شیّاد است که نزد پادشاهی رفته و ادعا کردند لباسی در شان پادشاه خواهند دوخت که تنها نیک‌اندیشان و دانایان، قادر به دیدن لباس هستند.

🔸طرح معروف به بین‌الحرمین شیراز بدون برنامه قبلی با تخریب بخش اعظمی از بافت تاریخی شیراز در سال 1375 پارچه‌ای بود که برای لباس جدید بافت کلید خورد و اگر در جست‌وجوی نام و نشان بافندگان پارچه باشید، چیزی عایدتان نمی‌شود، چون کسی نیست که گردن بگیرد...

🔸بر کسی پوشیده نیست که در حال حاضر بافت تاریخی شیراز، خالی از زندگی اصیل شیرازی است. در واقع از لحاظ کالبدی بخش‌هایی از بافت تاریخی است، اما زندگی اجتماعی در جریان بافت، زندگی سنتی شیرازی نیست. در نتیجه بستر موجود گویای شیراز سنتی با زوایای فرهنگی و اجتماعیش در یک کالبد مشخص نیست.

دو سوال اساسی با وضع موجود در قیاس با وضع 100 سال گذشته پیش می آید: 1. آیا حفظ کالبد، راه حفاظت از بافت تاریخی شیراز است؟ 2. آیا تخریب بافت کالبدی- تاریخی راه حل نجات وضعیت اجتماعی بافت است؟

🔸روی صحبت سوال اول با متخصصین و مردمِ شیراز دوستی است که فعلا تمرکز را بر جلوگیری از تخریب بافت گذاشته اند و چاره‌ای جز مقاومت در برابر دیکتاتوریِ بولدوزر ندارند. سوال دوم خطاب به مدیرانی است که وضعیت اسفناک اجتماعی بخش‌هایی از بافت تاریخی شیراز، بهانه ایست برای روشن کردن بولدوزرهایشان.

🔹ارزیابی پس از بهره‌برداری از بهترین راهکارهاییست که در سعی و خطای اقدامات بدون برنامه پیشین، جلوی خطاهای تکراری را می‌گیرد. آیا مجتمع‌های تجاری ساخته شده در قلب بافت تاریخی شیراز به بهانه اتصال بیهوده دو حرم مطهر شاهچراغ و سیدعلاءالدین حسین راه حل مناسب در احیاء بافت تاریخی شیراز و تسهیل زیارت مریدان بود؟ چنانچه قصد دارید دو حرم را با صحن گشاده‌ای به یکدیگر اتصال دهید، رای‌گیری مردمی کنید، به نظر تخریب ساخته‌های چند سال اخیر از لحاظ موقعیت مکانی و عملکردی مناسب‌تر باشد. جامعه کلنگی، جامعه ایست که به جای انباشت سرمایه و تمرکز بر داشته‌ها، با تصمیمات کوتاه مدتِ عجولانه، منفعت طلبانه و بدون برنامه و بی‌توجه به ارزیابی تصمیمات پیشین، تیشه به ریشه خود می‌زند.


#شیراز
#بین_الحرمین
#توسعه_شاهچراغ
#تخریب_بافت_تاریخی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#معماری
#مسابقه


🔴معماری جایزه ‌ای؛ نه معماری ما و نه معماری آنها


👤#آرش_تقی‌پور_اختری


🔸به رسمیت شناختن ماهیت پویا و سرکش «فرهنگ» ایجاب می‌کند تا به جای هراس از تهاجم ایده‌‌ها، و تدبیر برای مقابله با آن‌ها؛ «نیاز به درک خصیصه ناهمگن هر فرهنگ محلی» و «درک نیاز به ارتباط صادقانه» برجسته شود. با این حال امروزه حتی در جوامع نیز، مباحثات فرهنگی با دشواری همراه است؛ و پیوسته سوء‌ظن «درک نکردن دیگران از سر مخالفت عمدی یا لجاجت»، شنیده ‌می‌شود. به هر روی این کنایه‌ها، دلیلی برای مستور ماندن نگرانی‌ها از آن چیزهای مهمی که در روند جهانی شدن و آمیختگی فرهنگی از دست می‌رود، نیست.

🔸یکی از این عملکردها «معماری» است؛ که به عنوان یک متغیر ارتباطی که هم نقش عاملی و هم نقش معلولی دارد؛ پرداختن به آن موضعی معرفت‌شناسانه را طلب می‌کند.

🔸در این‌راستا با فرض اصالت «فردیت ‌فرهنگی»، دو دسته رفتارهای مشابه جهانی (آسایش، ایستایی و غیره)، و متغیر بومی (معنا، حق و غیره) در معماری از هم قابل تمایز است؛ که حداقل در باب قضاوت برای «متغیرهای بومی» آن، نیازمند شناخت الگوهای تجربه روزمره از کنش و ناواکنش‌هایی هستیم، که اساسا برای تماشاگر خارجی، گنگ است.

🔸از این‌رو چنانچه استمرار حضور مردم در یک فضا را، تصمیم آگاهانه ایشان برای پرداختن به فعالیتی «پذیرفته» در نظر بگیریم؛ چگونه ساختمان‌هایی که هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌اند، می‌توانند برطرف کننده «خصیصه‌های ناهمگن فرهنگ محلی» ارزیابی شده، و به عنوان تجربه‌ای «پذیرفته»، جایزه معماری بگیرند؟!

🔹در معماری جایزه‌ای، پشتیبانی از ارزش‌های فرهنگی بیشتر از سوی مسببان بی‌فرهنگی غالب مورد تاکید است، تا مردمان آسیب‌دیده از وضع نابسامان فضای معماری کشور. به این معنا که معماران معماری جایزه‌ای، به جای فائق آمدن بر مشکلات محیط طرح، آن را به مثابه مرزی می‌بینند که باید بر آن تاکید کنند.

از این‌رو در مخالفت با اغتشاشات فضایی موجود، و در راستای اهداف سانتیمانتالیستی خود، به ترجمه کلیشه‌های معماری بومی، در قالب صُوَری ظاهری روی می‌آورند، و آنچه در پیرامون است را حتی در تصایر سه بعدی تبلور می‌کنند. بی‌راه نیست که در«صداقت» آن‌ها نیز برای برقراری ارتباط میان فرهنگی، تشکیک کرد؛ و این گمان را مطرح ساخت که ستیز معماری جایزه‌ای با پیرامون خود، نه برای عرضه رسمی مترقی‌تر، که از سر حفظ استبداد معماران اسمی است.


#معماری
#معماری_جایزه‌ای
#فردیت_فرهنگی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری

🔴ارزش دهی به پیاده راه ها در فضای بازار


👤#غزال_مسافرزاده


💬چگونه پیاده راه ها در بازار می توانند به یک هویت مستقل دست یابند؟

🔸فضاهای شهری تنها یک مفهوم کالبدی نیستند بلکه مفهومی از عملکرد فعالیت ها، کنش ها و تعاملات شهروندان در بستر مناسب است.

🔸شکل گیری منظر بازار در فضای شهر می تواند موجب افزایش ارتقای هویت و احساس تعلق به محیط و یکی از عوامل اثرگذار در زیبایی منظر شهرها شود.

❗️بازار در حقیقت از نخستین راه های پیاده در شهرها به شمار می آمد که با گذشت زمان ملقب به بازار شده است.

🔸برای بررسی کالبد پیاده راه ها که اغلب مسیر خطی در بازار را دارا می باشند فراهم سازی محیطی ایمن، خوشایند و کارآمد ضروری است که بتواند مهم ترین نیاز انسان در قابلیت حرکت، حفاظت و آسودگی را فراهم آورد. همچنین توجه به جنبه های منظرین پیاده راه ها در کنار جنبه های کالبدی نقش به سزایی در شکل گیری هویت پیاده راه های ایفا می نماید.

🔸اگر فعالیت های شکل گرفته در بازار را در دو گروه 1- فعالیت های ضروری و 2- فعالیت های اختیاری دسته بندی نمایم، این فعالیت ها می توانند در پیش زمینه یا فضای عمومی پیاده راه ها که دارای خصوصیات ویژه ای در محیط فیزیکی و کالبدی است پدید آیند.

🔸اما در پس زمینه پیاده راه ها در بازار توجه به مسائل کیفی به مانند آسودگی، نیاز به امنیت، سهولت در تردد و... از مفاهیمی است که باعث معنا بخشی به فضا می شود. از آنجا که بازار و راه های پیاده شکل گرفته در آن مایه اصلی روح شهر می باشند توجه به متغیرهای پس زمینه و پیش زمینه می تواند باعث شکل گیری تعاملات اجتماعی تاثیرگذار شده که هویت پیاده راه ها را تعریف می نماید.

🔹تعاملات اجتماعی و حضورپذیری یکی از ویژگی های فضای عمومی موفق به شمار می آید که در رابطه با عنصر مهم بازار نه تنها باعث رشد اقتصادی و تجاری آن شده بلکه می تواند برای مطلوبیت منظر بازار عاملی مهم به شمار آید.


#پیاده‌راه‌ها
#بازار
#تعاملات_اجتماعی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴تعریض معابر منطقه شمیران تهران تهدیدی جدی برای خاطرات جمعی و احساس تعلق مردم

👤#سروین_الهی


💬آیا تعریض معابر در منطقه یک تهران به منظور تسهیل تردد خودروها از طریق نوسازی بافت و عقب‌نشینی ساختمان‌ها راه‌حل مناسبی برای پایداری اکولوژیکی- اجتماعی این منطقه است؟ چرا در حالیکه مسئولین سایر شهرها در خارج از کشور پروژه‌های بسیار پیچیده و پرهزینه را به منظور حفظ خاطرات جمعی و احساس تعلق مردم در بافت‌هایی که از قدمت تاریخی و طبیعی بسیار کمتری برخوردار هستند تعریف می‌کنند، این موضوعات در سایه غفلت مسئولین قرار می‌گیرد؟

🔸بافت شهرهای ایرانی به عنوان یک منظر پویا و زنده در گذر زمان و زندگی جاری روزانه شکل یافته و راه‌ها و مسیرها مبتنی بر شبکه‌های اجتماعی و وقایع تاریخی و اجتماعی ثبت شده در آن هویت گرفته و شکل کالبدی آن در طول زمان تکامل یافته است، که این امر از ویژگی‌های منحصر به فرد بافت شهرهای تاریخی ایران محسوب می‌شود.

🔸در هم تنیدگی لایه‌های طبیعی و مصنوع در شمیران به گونه‌ای است که منظر تاریخی- طبیعی آن به واسطه وجود کوچه‌باغ‌ها مفهوم و معنی پیدا کرده و در هم آمیخته بودن بافت شهری و بافت اکولوژیکی حس خاطره‌انگیزی و تعلق خاطر در مردم ایجاد کرده است.

🔸مسئولین شهر معدنی کرونا واقع در کشور سوید (Kiruna)، که مجبور به تخلیه شهر برای توسعه فعالیت‌های معدنی و دسترسی به منابع معدنی ارزشمند واقع شده در زیر بافت شهری هستند، با توجه به اهمیت حفظ حس خاطره‌انگیزی در بافت شهری به منظور پایداری اجتماعی، در حال برنامه‌ریزی پروژه‌ای بزرگ و پیچیده به منظور جابه‌جایی ساختمان‌های قدیمی شهر به محل جدید شهر به منظور حفظ تعلق ساکنین شهر به آن هستند.

🔸از بین بردن خاطرات جمعی و احساس تعلق افراد به فضاهای شهری، پایداری سیستم شهری را به صورت تدریجی تضعیف کرده و در دراز مدت سیستم را به مرز فروپاشی نزدیکتر می‌نماید.

🔹راه‌ها و کوچه‌باغ‌های خاطره‌انگیز منطقه یک تهران به عنوان یکی از مناظر تاریخی و طبیعی که با حافظه جمعی مردم عجین شده است، نه تنها در مقیاس محله و منطقه بلکه در مقیاس شهر و استان منحصربه‌فرد بوده و حتی کمترین مداخله در حوزه نوسازی و تعریض معبر، می‌تواند هویت بافت شهری را به نحوی جبران‌ناپذیر به ورطه نابودی بکشاند.


#منظر_تاریخی_اکولوژیکی
#شمیران
#تعریض_معابر
#حفظ_خاطره_جمعی_شهری
#پایداری_اجتماعی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#ساختار_قدرت

🔴نقدی بر طرح حریم رضوی


👤#مهدی_حسین‌زاده


💬رویکرد طرح حریم رضوی (طرح ملاک عمل بافت پیرامونی حرم مشهد) در قبال رابطه حرم و شهر چیست؟

🔸طرح حریم رضوی را بواسطه سعی در تغییر پارادایم سرمایه سالارانه و سوداگرانه حاکم بر فرآیند توسعه بافت پیرامونی حرم امام رضا (ع)، می‌توان از نقاط عطف در تهیه طرح‌های توسعه شهری بافت اطراف حرم و حائز اهمیت قلمداد کرد.

🔸از مهمترین انتقادات وارد بر طرح حریم رضوی مستثنی نمودن نهاد آستان قدس رضوی از دیگر ارگان‌های خصوصی، دولتی یا خصولتی در رابطه با نحوه مداخلات در بافت است.

🔸از این جمله می‌توان به گرفتن بخش عمده‌ای از شهر با عنوان بست یا صحن‌های جدید و در اختیار نهاد آستان قدس قرار دادن، به رسمیت شناختن تملکات غیر منطقی این نهاد به خصوص در محورهای ارزشمند تاریخی و اصیل شهر همچون محور آستانه پرست که بخش عمده‌ای از آنها مربوط به پروژه‌های انتفاعی و گران‌قیمت وابسته به نهاد آستان قدس می‌باشد، اشاره کرد. در حالی که این محورها علیرغم مداخلات سنگین سال‌های اخیر همچنان معانی و منظر خود را تا حدودی حفظ کرده‌اند.

🔸تملکات بیش از اندازه و تمایل به توسعه دیوار‌ه‌های حرم موجب از بین رفتن این محورها و پلاک‌های تجاری متعدد که در حال حاضر به خوبی در حال ایفای نقش خود هستند، خواهد شد. تملک و تخریب این دانه‌ها، از بین رفتن روح حاکم بر این محورها و به تبع، از هم پاشیدگی کالبدی را در پی خواهد داشت.

🔸اما این تنها آسیب نخواهد بود. پروژه‌های انتفاعی تعریف شده همانند گذشته به منظور بازدهی اقتصادی، سرویس‌دهنده به اقشار با در آمد بالا و سرمایه‌داران است و این چنین مبانی امر زیارت و جایگاه اجتماعی آن را تنزل خواهد داد.

🔹از این روی بسیاری از تصمیمات با توجیه تحقق‌پذیر نمودن طرح، ضمن رد نظرات کارشناسی متخصصان، آن را به عقب رانده و در ادامه روند توسعه سالیان گذشته بخش‌هایی را از شهر جدا و به مجموعه آستان قدس ملحق خواهد کرد. بنابراین با توجه به سنت حاکم بر شهر و اهدافی همچون پیوند مجموعه شهر و حرم (حرمشهر) که در طرح مطرح شده، به نظر می‌رسد این گونه تصمیمات نه تنها به پیوند حرم و شهر کمکی نمی‌کند بلکه در ادامه مداخلات 50 ساله اخیر جدایی بیشتر آنها را در پی خواهد داشت.


#مشهد
#مدیریت_شهری
#طرح_حریم_رضوی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مسامحه پلیس راهور با متخلفین و کاهش کیفیت منظر شهری

👤#سمیرا_عابدی

🔸رعایت مقررات حمل و نقل یکی از مولفه های اصلی تامین نظم محسوب می شود. در شهر تهران ایران پلیس راهور مسئولیت نظارت بر رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی را بر عهده دارد. سوالی که مطرح می شود این است که عدم موفقیت پلیس راهور در ایفای نقش خود چه تاثیری بر تحقق اهداف نهاد شهرداری خواهد داشت؟

🔸متاسفانه در بسیاری از معابر شهر تهران شاهد مسامحه، عدم برخورد و عدم نظارت آگاهانه پلیس راهور بر عملکرد متخلفین هستیم. به ویژه در مناطق تجاری، پارک عمود بر خیابان و پارک دوبل و ایجاد سد معبر، بسیار متداول است.

🔸چنین اتفافاتی در سطح شهر تهران چنان رایج است که عدم آگاهی پلیس راهنمایی و رانندگی تصوری کودکانه به نظر می رسد. در این بین مسامحه پلیس راهنمایی و رانندگی با متخلفین پدیده ای روشن و غیرقابل انکار است. این ادعا زمانی پر رنگ تر می شد که بصورت شفاف گزارش های مردمی و تماس های گرفته شده با سامانه پلیس صد و ده در این خصوص مورد بررسی قرار بگیرد.

🔹از آنجایی که سد معبر، ترافیک، شلوغی و آشوب به شدت به ایجاد استرس، فشارهای روانی، ایجاد احساس عدم امنیت و در نهایت کاهش کیفیت منظر شهری و کیفیت زندگی در شهر می انجامد، و شهرداری تهران مسئول اصلی کنترل و تامین این شاخص ها در سطح شهر می باشد، به نظر می رسد همکاری و تعامل بیشتری در این خصوص بین شهرداری و پلیس راهور مورد نیاز است. شهرداری هرگز بدون همکاری موثر پلیس راهور قادر به اداره شهر نخواهد بود.


#شهرداری
#پلیس_راهور
#مسامحه
#متخلفین
#ترافیک


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_شهری

🔴آیا ممنوعیت کاشت درختان مثمر در فضاهای شهری اقدامی صحیح است؟


👤#ریحانه_خرم‌روئی


🔸درختان با تنوع ساختاری و ویژگی های اکولوژیکی از مهم ترین عناصر در ساختار فضای باز شهری محسوب می شوند و نقش غیر قابل انکاری را در روح و جسم انسان بازی می کنند. با این حال همواره انتخاب گیاهان و ارتباط آنها با عملکرد محیط موضوع مورد بحث بوده است. در این راستا در بسیاری از موارد کشت گیاهان مثمر در فضاهای باز منع شده است. حال این سوال پیش می آید که آیا می توان برای این موضوع یک حکم کلی صادر کرد و کشت کلیه گیاهان مثمر در فضاهای باز شهری را ممنوع اعلام نمود؟

🔸گیاهان در طول زمان، خود را با تنش های محیطی و شرایط زیستی منطقه سازگار کرده اند و حتی ساختار و فیزیک خود را بر اساس شرایط منطقه تغییر داده اند و اصطلاحا بومی آن منطقه شده اند. از این روست که همواره کاشت گیاهان بومی منطقه، توسط متخصصین منظر و فضای سبز توصیه شده است.

🔸از سویی دیگر بسیاری از گیاهان که ریشه در کالبد منطقه دارند، به عنوان بخشی از خاطرات جمعی و تصورات ذهنی ساکنین منطقه نقش آفرینی می کنند.

🔸نام رودبار از درخت زیتون جدا نمی شود و تویسرکان را به درختان گردو می شناسند. از این روست که هویت آن شهر با آن گیاه پیوندی دیرینه خورده است.

🔸فرم و رنگ خاص اجزا، که در بستری از زمان پدیدار می گردد، تنوعی چشم نواز از مظاهر طبیعی را به نمایش می گذارد. تغییر رنگ برگ ها، تنوع شکل گل ها و میوه ها همگی موید این مطلب است.

🔹از این رو به نظر می رسد صدور یک حکم کلی مبنی بر حذف گیاهان مثمر و جلوگیری از کاشت آنها در سطح شهر نمی تواند تصمیم درستی تلقی گردد. چرا که گیاهان مثمر بخشی از هویت و ذهنیت شهروندان در بسیاری از شهرهای کشور هستند و بخش عمده ای از جنبه های زیبایی شناسی منظر شهری را شامل می شوند و در زمان مقتضی چهره ای متفاوت از منظر را عرضه می کنند. با این حال در نظر گرفتن ملاحظات در نحوه کاشت و موقعیت استقرار گیاه مثمر در منظر شهری ضروری به نظر می رسد.


#درخت_مثمر
#منظر_طبیعی
#هویت
#زیبایی‌شناسی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهرسازی
#پژوهش_شهرسازی

🔴ضرورت مساله یابی پژوهش های شهرسازی و تقاضا محور نمودن مطالعات در دانشگاه ها


👤#الهام_ضابطیان_طرقی

🔸در رشته شهرسازی انتخاب موضوع ها، بویژه در جامعه دانشگاهی و از سوی دانشجویان غالبا با معیارهایی مانند سهولت در دستیابی به اطلاعات پایه، مطالعات میدانی و تحلیل ها صورت می گیرد و در نتیجه شاهد خروجی های پژوهشی بسیار با موضوع های تکراری و یا غیرکاربردی و بعضا بدیهی هستیم.

🔸با وجود تعدد مسائل حل نشده در حوزه های مختلف بنیادی، توسعه ای و کاربردی در حیطه شهرسازی کشور و بویژه در بدنه وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور و شهرداری ها که امکان به اجرا رساندن ایده ها و پژوهش ها را بصورت عملی هم دارند، اما متاسفانه مطالعات سفارشی و ارتباط بین نهادهای مرتبط با دانشگاه بسیار محدود است.

🔸دانشجویان باانگیزه و استعداد گزینه های خوبی برای انجام محورها و دغدغه های مطالعاتی نهادها با هزینه به صرفه تر و زیر نظر اساتید متخصص هستند.

🔸به نظر می رسد بازنگری در سیاست گذاری های مرتبط با نحوه سفارش و حمایت از پژوهش ها و ارتباط بین وزارت علوم و سایر نهادهای مرتبط با رشته شهرسازی در کشور می تواند در کاربردی نمودن مطالعات و اجرا در نمونه های پایلوت بسیار موثر باشد. این امر در بلند مدت به بهبود وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان نیز کمک خواهد نمود.

🔹تعیین مسائل روز شهرسازی کشور و اولویت بندی آنها توسط نهادهای اجرایی و دولتی و حتی تصویب قوانین و بودجه پشتیبان برای تسهیل این امر بسیار ضروری است.


#مساله‌یابی
#شهرسازی
#پژوهش_دانشگاهی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#تقاضا
#معماری
#معماری_دیجیتال


🔴بازگشت به رویکردی گونه محور در معماری


👤#محمد_باقر_منصوری


🔸یکی از روش‌های رایج در بررسی و مطالعه معماری سنتی ایران (و حتی جهان) دسته‌بندی و تقسیم آن به «گونه‌های» فضایی و سازه‌ای تشکیل دهنده آن است. کافیست به کتاب ها و پژوهش‌های متمرکز روی تاریخ معماری نگاه کنیم تا در اکثر آنها ساختار و فهرستی از اعضا و گونه‌های معماری را ببینیم. این گونه‌ها می‌توانند فضایی، سازه‌ای و یا تزیینی باشند مانند گنبد، کاربندی، ایوان، چارتاقی، مقرنس، انواع تاق، هشتی و غیره...

🔸نکته جالب این است که هر یک از این گونه‌ها را می‌توان به مثابه «سیستمی» تعریف شده در نظر گرفت که تمامی ابعاد هندسی و ساختاری و مصالح آن در طول زمان به مرور شکل گرفته‌ است. نکته مهم دیگری را که می‌توان اینجا به میان آورد انعطاف و هماهنگی با بسترها، کارکردها و اقلیم‌های مختلف است.

🔸معماری سنتی حاصل همنشینی هوشمندانه گونه‌ها و ساختارهای تعریف‌شده توسط معمار می‌باشد. هر چند که این برداشت شاید کلی به نظر برسد؛ اما اهمیت آن در مقایسه با فرآیند معماری امروزی مشخص می‌شود.

🔸امروز همانطور که می‌بینیم در اثر تعدد سبک‌ها و اختلاط آنها در نتیجه سیر تحول معماری در جهان، فرایند طراحی معماری به کلی متحول شده و به نوعی مسئله و نحوه طراحی معماری را تغییر داده است.

🔸در اینجا هدف ارجحیت و یا اصالت‌دادن به سبک یا روشی تاریخی نمی‌باشد. اما نکته‌ای را که شاید بتوان به آن توجه کرد پتانسیل و قدرت روش «گونه‌محور» است که در معماری قدیم وجود داشته. در واقع این روش گونه‌محور سعی می‌کند با سیستم‌ها یا ساختارهای شکل‌گرفته و کارآمد به لحاظ فضایی، زیبایی‌شناسی و سازه‌ای کار کند و به در نتیجه خلاقیت و ابتکار معمار در چگونگی کنار هم قراردادن و یا چینش و اختلاط این گونه‌ها می‌باشد.

🔸هدف در واقع استفاده از سیستم‌های شناخته شده و کارآمد است که می‌تواند در هر پروژه بهینه‌سازی شود و در پروژه بعدی به نحو کارآمدتر و هماهنگ با بستر جدید مورد استفاده قرار گیرد.

❗️این فرآیند را می‌توان در مقابل روش‌های مرسوم امروزی که هر پروژه را از نقطه صفر شروع می‌کند قرارداد.

🔹در نتیجه استفاده از آن می‌تواند نتایج بهینه‌تری را برای پروژه مورد نظر فراهم کند و در مقیاسی بزرگتر به نوعی هماهنگی و هارمونی را که امروز در معماری از دست داده‌ایم را دوباره در سطح کلانتر بازگرداند.


#معماری
#گونه
#فرایند_طراحی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
#نقد_خبر

📝کوچه زیبای ننه معصومه در بافت قدیمی شهر بوشهر
بانوی سبزاندیش بوشهری که به همت خودش کوچه محل سکونتش را به مکانی زیبا و سبز تبدیل کرد.
@مهیار دادخواه


#سید_امیر_منصوری

رویکرد عامیانه به تزئین محیط. نوعی هنربدوی primitive است که سازمان زیباسازی تهران هم مشابه‌اش را انجام می‌دهد. دو نکته قابل توجه است:

۱. ترویج زیبایی‌شناسی تزئینی، خودبنیاد و دور از هویت متمدن ایران

۲. توجه و استقبال مردم از یک کار جدید در کوچه و خیابان


#مدیریت_شهری
#هنر_شهری
#سازمان_زیباسازی


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری_منظر

🔴انسان، طبیعت و اومانسیم


👤#محمدرضا_فروزنده


💬اگر منظر را محصول تعامل انسان، طبیعت و تاریخ بدانیم؛ یکی از اساسی ترین ضرورت ها تعریف نگاه منظر به طبیعت است. در حقیقت پیش از مطالعۀ انحای تعامل، ابتدا باید دید که دانش منظر، جایگاه طبیعت در نگاه انسان را چگونه تعریف می‌کند.

🔸انسان در غرب پس از قرون وسطی تلاش کرد تا طبیعت فراموش شده را دوباره بازیابد. ابتدا طبیعت در نقاشی ها ظاهر شد و به تدریج در عصر روشنگری و جنبش رمانتسیم انسان تلاش کرد تا اندام‌های طبیعی را یک ابژۀ زیباشناسانه ببیند و آن ها را به هر نحوی مجسمه وار به نمایش بگذارد.

🔸اما ورای توجه دوباره به طبیعت، روند مذکور از آغاز رنسانس تا روشنگری و رمانتسیم تا چه اندازه ماهیت نگاه به طبیعت را دچار دگرگونی کرد؟ آیا غیر از این است که طبیعت از تابلوی هایی بی جان به تابلوهایی حقیقی بدل شد؟

🔸یک قرن پس از رمانتیسم اما با ظهور پوزیتویسم علمی و دغدغه های اکولوژیکال، باری دیگر و به شکلی دیگر طبیعت برده و خادم انسان شد. در رمانستیم بردۀ زیباشناسانه و در پوزیتویسم برده کارکردی. اما آیا اصلا از این دو گریزی هست؟

🔸به نظر می‌رسد که پس از گذشت 5 قرن از رنسانس، انسان تنها تصور می‌کند که از بند اومانیسم رهایی یافته است.
در واقع تمامی نگرانی‌های امروزی در رابطه با گرمایش زمین، خطر انقراض گونه‌ها، بحران‌های آبی و .... تماماً انعکاس نوعی از اومانسیم هستند و بدیهی است که غایت اصلی انسان است.
اما آیا از اومانیسم گریزی هست؟ یا اصلاً اومانسیم لزوماً پدیدۀ نامطلوبی است؟

🔸در اومانیسم انسان مرکز هستی است و مادامی که ما در حال تولید مفاهیمی پیرامون جایگاه انسان در هستی هستیم مداماً اومانیسم را تأیید می‌کنیم. چرا که تنها ما قادر به تعریف این جایگاه هستیم و هیچ‌گاه در این رابطه با طبیعت و دیگر جانوان سخن نگفته‌ایم. بنابراین به نظر می‌رسد از اومانیسم گریزی نیست ولی با این حال در اینجا باید مرزی میان نگاه آمرانه و اومانسیم کشید.

🔹باید گفت که انسان فرای این‌ها به شناخت، الهام و کمال نیازمند است. بنابراین اینجا دیگر مسئله این است که انسان را در اومانیسم طوری تعریف کنیم که دست کم شایسته تمامیت انسان باشد. آب، در کنار زیبایی و رفع تشنگی، منبع شناخت و الهام است. در نتیجه می توان گفت که اومانیسم به خودی خود پدیدۀ شری نیست بلکه مسئلۀ اساسی در تعریف جایگاه طبیعت نزد انسان ابتدا، تعیین جایگاه انسان و لحاظ تمامیتش در طبیعت است.


#مبانی_نظری
#طبیعت
#منظر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#ساختار_قدرت

🔴تجربه دیروز، فرصت امروز؛ همکاری با قطر چگونه پیش خواهد رفت؟!


👤#یونس_غربالی_مقدم


🔸محاصره دریایی، زمینی و هوایی قطر، تنها راه ارتباطی این کشور را ایران و آب‌های بین‌المللی خلیج فارس باقی می گذارد.

🔸هنگام تحریم قطر توسط کشورهای عربی، دولت‌ های ایران و قطر در پیشبرد دیدارهای دوجانبه تجارت بسیار فعالانه عمل کردند اما مشکلات متعدد در ساختار تولید و صادرات به ویژه در حوزه استانداردهای پایین محصولات و خدمات صادراتی مانع از رشد پایدار تجاری بین دو کشور گردید و این کشورهای روسیه، ترکیه و آذربایجان بودند که سهم قالبی در بازار نوپدید قطر به دست آوردند.

🔸توافق در خصوص توسعه حمل و نقل و هوایی، دریایی و گذر از کٌریدورهای عبوری از ایران جهت پیوند بازار کشورهای افغانستان، CIS ، حوزه قفقاز و اروپای غربی به قطر، طرح ‌های واقع بینانه تری هستند تا در سایه پروژه «مطالعات آبراه دریایی بین ایران و قطر» که قصد دارد پاسخی متوازن بر طرح سیاسی تبدیل قطر به «جزیره منزوی» برقرار سازد، اجرا گردند.

🔹به کارگیری استراتژی توسعه همکاری ‌های دوجانبه، تدوین ساز و کارهای اجرائی سریع و آسان برای تضمین تأمین کالا و خدمات مورد نیاز که مطابق با استاندارد های مورد انتظار قطر به ویژه در آستانه بازی‌ های جام جهانی ۲۰۲2 باشد، برای تبدیل ایران به اصلی ‌ترین مسیر مراوداتی دوحه ضرورت دوچندانی دارد. که انتظار مذکور مبنی بر چابکی دستگاههای حاکم و تاثیرگذار بر سیاست های مناسب اقتصادی و سیاسی کشور چگونه باید تحقق یابد؟


#قطر
#ایران


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴مدیریت ایجابی، مدیریت سلبی؛وضعیت مدیریت شهری در منظر شهری مشهد


👤#محمدجواد_نطاق


💬آیا می‌توان دستورالعملی را تنظیم کرد که مردم در یک فضاهای شهری موظف به انجام یا عدم انجام فعالیت بشوند؟ آیا می‌توان با در نظر گرفتن یک رویکرد پیش‌فرض و بخش‌نامه کردن آن انتظار به تغییر رفتار مردم در آن فضا و در تبع آن بهبود شرایط محیط را خواستار بود؟

🔸کارخانه نوآوری مشهد در میدان پژوهش در محدوده خیابان کوثر مشهد واقع شده است که در سال‌های اخیر باز طراحی شده ( تبدیل کارخانه کوکاکولا سابق مشهد به کارخانه نوآوری شهری) و فضاهای پیرامون آن تبدیل به فضاهای شهری برای نوجوانان جهت دوچرخه‌سواری، اسکیت و بازی و سایر فعالیت‌های مردمی است.

🔸مسئله‌ای که از موفقیت‌های این پروژه محسوب می‌شود و نشانگر ایجاد تعامل این فضای شهری با مخاطبان خود است. حضور نوجوانان، سرزندگی و نشاط در این فضا ظاهراً از دید کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مشهد (مطابق با متن درخواست کمیسیون فرهنگی شورا از شهرداری مشهد) یک اقدام در تعارض با شعار جهان شهر برکت و کرامت (شعار اصلی دوره ششم مدیریت شهری مشهد) شناخته شده است.

🔸ابلاغ دوچرخه‌سواری زنان در پارک بانوان، درخواست رسیدگی و ساماندهی به وضعیت رفتاری و فرهنگی پیرامون کارخانه نوآوری و خاکسپاری ضرب‌الاجلی شهدای گمنام در طبقه منهای یک میدان شهدای مشهد بدون مطالعه و راهبرد مشخص، گلچینی از اقدامات ایجابی و سلبی مدیریت شهری دوره ششم است که همگی ناشی از تصمیم‌گیری‌های موضعی، حزبی، و بدون بهره‌گیری از نظر کارشناسان امر در حوزه‌های مختلف شهر است.

🔹کاملاً مشخص است که این دست از دستورالعمل‌ها، درخواست‌ها و بخش‌نامه‌ها موجب بهبود عملکرد رفتار مردم در یک فضای شهری نمی‌شوند و نمی‌توان با یک دستور، رفتارهای ارگانیک شهروندان در یک فضای شهری را قبضه کرد مگر با ایجاد ممنوعیت و مسدودیت. مسئله‌ای که در مدیریت شهری یک عقب گرد محسوب می‌شود و فاصله میان مدیران شهری و شهروندان را بیش از تر قبل می‌کند.


#مدیریت_شهری
#مشهد
#کارخانه_نوآوری
#مدیریت_سلبی
#مدیریت_ایجابی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#منظر
#منظر_فرهنگی

🔴آیا سرزمین، یک منظر فرهنگی است؟!


👤#امین_مقصودی


🔸استفاده از منظر فرهنگی برای توصیف منظر یک منطقه یا سرزمین بنا به جزئی نگری آن نمی تواند آن چنان مورد توجه باشد. به عبارت دیگر نمی توان سرزمین را یک منظر فرهنگی دانست.

🔸به عنوان مثال استفاده از اصطلاح منظر فرهنگی اورامانات، نمی تواند به جنبه های منظرین مرتبط با این سرزمین اشاره کند بلکه تنها به کالبدهای میراثی اشاره دارد که در بطن خود دارای معانی فرهنگی مرتبط با یک تمدن نیز هستند.

🔹به همین دلیل استفاده از منظر فرهنگی برای توصیف منظر یک منطقه و یا ناحیه امکان پذیر نمی باشد. چرا که سرزمین اساسا مفهومی است گسترده و جامع ، حال آن که آنچه در مفهوم منظر فرهنگی مد نظر است، تنها مناظر میراثی است که بخشی از منظر یک سرزمین به شمار می روند و نه همه آن.


#سرزمین
#منظر
#منظر_فرهنگی



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝رئیس جمهور: ارز ۴۲۰۰ تومانی باید تا حصول اطمینان از اینکه مشکلی پیش نمی‌یابد، ادامه پیدا کند.
رئیسی در دیدار تشکل‌ها و فعالان دانشجویی:با افزایش یارانه‌ها نمی‌توان مشکل اقتصادی مردم را به طور پایدار حل و فصل کرد و لازم است افزایش رشد اقتصادی و رونق تولید در کشور محقق شود.
@QODS_COM | اخبار سپاه قدس



👤#سید_امیر_منصوری

▪️این از مصادیق بارز ضرورت مدیریت دانش‌بنیان است.

❗️این که راهبرد درستی اتخاذ شود و دستور داده شود، کار جلو نمیره. باید موانع اقدام و عوامل موفقیت را شناخت و بعد در برنامه، جای داد تا به نتیجه رسید.

▪️در قضیه مسکن هم همین است. عزم ساخت ۴ میلیون خانه درست است. اما وزارت مسکن فقط نیت می‌کند. اقدام نه.
زیرا تحلیل نافذی از مسئله ندارد.


#دانش_بنیان
#مدیریت_شهری
#رشد_اقتصاد


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
2024/09/22 09:30:26
Back to Top
HTML Embed Code: