Telegram Web Link
#شهر
#سازمان_فضایی_شهر


🔴احیای مفهوم محله به مثابه منظر؛نقش مؤلفه ‌های طراحی محله مشارکت ‌محور با رویکرد ادراکی


👤#دلآرام_سبکرو


💬با توجه به مفاهیم ادراکی منظر چگونه می‌توان مرکز محله‌ای را طراحی‌نمود که به افزایش مشارکت مردمی منجرگردد؟

🔸منظر به واسطه ماهیت دوگانه، مفاهیم ذهنی را در کالبد متبلورمی‌نماید و با نگرش کل‌نگر به مخاطب، فضای شهری و روابط متقابل این دو و رسیدن به مؤلفه‌های ادراکی، به عنوان پاسخ به نیازها در شهر و رشد و پویایی مدنی مطرح‌می‌گردد.

🔸با مروری بر ادبیات تاریخی تکوین شهر می‌توان ‌اذعان ‌نمود که رشد شهر در گذشته تدریجی و مطابق با شرایط اجتماعی صورت‌ می‌گرفت. بنابراین واجد ویژگی‌هایی چون امنیت، محرمیت و هویت بود.

🔸اما رشد شهر با ورود انقلاب صنعتی سرعت‌ گرفت و بحران‌های اجتماعی نظیر فقر، ناعدالتی و کاهش حس جامعه محلی بر آن تحمیل‌گردید. همچنین نوع روابط در جوامع مدرن دچار تحولات اساسی شد که این تحول صرفا به دلیل گذار از سنت به مدرنیته نخواهدبود بلکه به دلایل فضایی می‌باشد.

🔸ماحصل این نوع تغییرات یک‌جانبه، ازبین‌رفتن حس‌تعلق مردم به محلات و به تبع آن کمرنگ‌شدن مشارکت مردم بود که مباحث اجتماعی و فضایی دو لایه تشکیل‌دهنده این آسیب می‌باشند.

🔸کمبود فضاهای عمومی با کیفیات فضایی مناسب در یک فرآیند علی و معلولی، به کاهش میزان مشارکت مردمی و کاهش نقش محله و حس تعلق به آن در اذهان عمومی منجر می‌گردد.

🔸رویکرد ادراکی در حوزه منظر بر مبنای مباحث محلی و مشارکتی برای حل این معضل کارساز خواهد بود. می‌توان با استفاده از مؤلفه‌های طراحی مؤثر، افزایش مشارکت مردمی در مرکز محله و ارتقای حس‌تعلق را به صورت توأمان مطرح‌نمود.


🔹در این راستا، سعی بر پیوند مفهوم سه‌گانه مشارکت مردمی، مفاهیم ادراکی و عناصر طراحی می‌باشد که احتمال وقوع تقویت این روابط در مقیاس محلی به واسطه جمعیت کمتر و حس تعلق، بیشتر است. بنابراین زمانی که در یک مرکز محله عوامل کالبدی مؤثر بر ارتقای مشارکت محقق و همزمان مفاهیم لازم توسط مردم محله ادراک‌‌شود و در تصویر ذهنی آنان نقش ‌بندد عوامل کالبدی و تصویر ذهنی توأمان سبب‌می‌شوند که حوزه فعالیت را به بهترین وجه آن، فعالیت اجتماعی، سوق‌دهند که نتیجه این امر مرکز محله مشارکت‌محور ‌خواهدبود.


#مشارکت_مردمی
#مؤلفه‌های_طراحی
#مفاهیم_ادراکی
#مرکز_محله


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝علی اعطا در گفتگو با روزنامه شرق (پنجشنبه ۱۸فروردین ۱۴۰۱):
۲۱ درصد جمعیت تهران در بافت‌ فرسوده زندگی می‌کنند
.
حدود هفت درصد از مساحت شهر تهران بافت فرسوده است و ۲۱درصد از جمعیت شهر تهران در آن ساکنند. این یعنی تراکم جمعیتی در بافت فرسوده، سه برابر میانگین شهر تهران است.
تقریبا هیچ‌یک از سیاست‌ها و برنامه‌های مصوب برای تسریع فرایند نوسازی بافت‌های فرسوده موفقیت نبوده است.
@AliEtaMedia
www.tg-me.com/AliEtaMedia/4171


👤#آرش_تقی‌پور_اختری

بافت فرسوده شهری، از جمله مشکلات فضای انسان ساخت است؛ و حائز وجوه تاریخی و تخصیصی است.

زلزله اما رویدادی طبیعی و دفعی است؛ که در بستر محیط انسان‌ساخت، تهدید ویرانی را به همراه می‌آورد.

از این‌رو هرچند یادآوری آسیب‌پذیری بیشتر بافت‌های فرسوده در برابر تهدید زلزله می‌تواند بیان کننده اهمیت رسیدگی به این بافت‌ها باشد؛ اما نمی‌تواند و نباید مبنای تعریف و تحلیل مساله قرار گیرد.

چراکه این موضوع - بخصوص پس از گزارش جایکا - منجر به این شده است که برنامه‌‌ریزی‌ها برای این بافت‌ها، به جای 《توسعه چه چیزی》، عمدتا به 《توسعه به چه طرف》 بپردازند.

به این معنا که مبنا قرار گرفتن قیود فوریت، و رسیدن به پایداری سازه‌ای؛ برنامه‌های این حوزه را هنجاری، قطعی و خطی کرده؛ و اگر مشکلی به مشکلات نیفزوده باشند(نظیر حذف بافت‌های تاریخی و تباه کردن ظرفیت‌ها و فرصت‌های ناشی از آن)، منجر به موفقیت معنی‌داری نیز نشده‌اند.


#مدیریت_شهری
#نوسازی_شهری
#بافت_فرسوده


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
🔴روزنامه شرق:حیف شهردار تهران است که طالبان الگو و سرمشقش باشد.
شرق نوشت:
🔶دیوارکشی در پارک‌ها تنها گرفتن گشت‌وگذار از مردم نیست؛ بلکه واداشتن زنان و مردان به جدایی از خانواده است که تصور می‌کنم خلاف نیت باطنی کسانی باشد که طرح زنانه و مردانه‌کردن پارک‌ها را طراحی کرده‌اند.
@ireslahat جبهه اصلاح طلبان ایران


👤#سيد_امير_منصوري


▪️فکر ایجاد پارک اختصاصی بانوان یا ایجاد نواحی خاص در پارک‌های موجود برای خانمها، در جامعه‌ای که مقید به حجاب است و خانمها بواسطه آن از برخی امکانات شهر محروم می‌شوند، رویکردی صحیح است.

▪️اما این فکر می‌تواند مانند هر اقدام مثبت دیگر، در مرحله اجرا به ضد خود تبدیل شود.

▪️شهر اسلامی باید فضاهایی داشته باشد تا دختران و زنان بدون حجاب در آن گردش کنند و از آفتاب و آسمان و مناظر طبیعت با دغدغه‌های کمتر بهره ببرند.

▪️جایی که با لباس راحت ورزش کنند، بدوند و آب‌بازی کنند. در جمعی باشند که فضا صمیمی‌تر و کمتر رسمی باشد. همان چیزی که برای مردان و پسران فراهم است.

▪️شهر شکل‌گرفته بر مبنای قواعد مدرنیسم، برای جامعه اسلامی محرومیت‌های جنسیتی می‌آورد. یک گروه را نادیده می گیرد و حذف می‌کند.

▪️رویکرد شهرداری تهران برای ایجاد عدالت فضایی متناسب با شرایط فرهنگی جامعه قابل ستایش است. مشروط بر آن که پروژه تعادل‌بخشی فضاهای تفرجگاهی به حصارکشی و ساخت گتو‌های جنسیتی تبدیل نشود.

▪️این فضاها بدلیل روحیه خاص زنانه، بیشتر از سایر پارک‌ها نیازمند مداخله متخصصان و طراحی توسط اهل فن هستند.

▪️این رویکرد شهرداری تهران در صورتی موفق خواهد شد که دانش‌بنیان شود، نه مدیر‌بنیان.


#مديريت_شهري
#شهرداري_تهران
#پارك_شهري
#فضاهاي_جنسيتي



 
▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴از ذوالفقاری تا باوارده؛ نگاهی به بافت شهری آبادان


👤#محمد_فرشیدی


💬بافت شهری آبادان به عنوان یکی از شهرهای صنعتی که در سال‌های آغازین استخراج نفت در ایران به عنوان شهری پیشتاز در خدمات و رفاه محسوب می‌شد، در دوران پس از جنگ تحمیلی و عصر حاضر در چه وضعیتی به سر می‌برد؟

🔸آبادان که روزگاری شهره بود به چیدمان مدرن شهری، خیابان‌های مسطح و کوچه‌های منظم، پس از جنگ تحمیلی ضربات مهلک و زیان‌های قابل توجهی از ناحیه فقدان مدیریت شهری دریافت کرد که این سوء مدیریت‌ها امروزه پس از اینکه غالب شهرهای کشور پس از اتمام عملیات‌های عمرانی و ایجاد خدمات اولیه شهری همچون مسطح سازی کوچه‌ها، خیابان‌ها و اماکن رفاهی در اندیشه ایجاد سایر امور مربوط به شهرداری و شهرسازی هستند، در آبادان نهادهای مرتبط از ایجاد نخستین امکانات شهری نیز برای مردم ناتوان مانده‌اند.

🔸با توجه به روند رو به توسعه شهر آبادان بعد از جنگ، مسأله بافت های فرسوده شهری نمود بیشتری پیدا کرده است. در حال حاضر بافت شهری آبادان با معضلات متعددی نظیر ناکارآمدی شبکه‌های ارتباطی، کمبود خدمات بافت مسکونی آبادان شامل بخش هایی با مالکیت سازمانی متعلق به شرکت نفت و بخش‌های مسکونی برای سایر اقشار است. مناطقی مانند باوارده و بریم به دلیل ماهیت سازمانی دارای بافت شهری منسجم‌تر، فضای سبز و امکانات زیرساختی مناسب است.

🔸یکسان بودن و عدالت‌محوری در طرح جامع این مناطق، هیچگاه به سایر نقاط شهر منتقل نگردید. به گونه‌ای که مناطق شهری مانند منطقه ذوالفقاری یا جمشیدآباد با بحران فرسودگی بافت شهری مواجه شده‌اند. عدم توسعه همزمان و متناسب شهری و عدم توازن در تخصیص منابع و امکانات، شهر را در دوگانه بحرانی اختلاف میان دارا و ندار قرار داده‌است.

🔹توسعه شهری، فرآیندی مبتنی بر عدالت است. بافت شهری آبادان دچار بی‌عدالتی است و کفه ترازوی توسعه به سوی مناطقی است که از حمایت سازمانی برخوردارند. هر چند که اعتبارات حاصل از فعالیت‌های سازمانی شرکت نفت و منطقه آزاد اروند می‌بایست جهت توسعه شهری تمامی مناطق مورد استفاده قرار گیرد، اما متاسفانه شاهد آن هستیم که در نحوه تخصیص منابع مالی نیز اولویت به بافت‌های مرتبط با این سازمان‌ها بوده‌است.


#بافت_فرسوده
#آبادان
#مدیریت_شهری



📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝بندر امیرآباد نمونه یک زمین‌خواری بزرگ و نابخشودنی با شعار اشتغال بود.
محمود قاسمپور: در مورد بندر امیرآباد واقعا سوالات زیادی مطرح است، این پهنه زیبا در کنار سواحل میانکاله قبل از تصرف بکرترین ساحل باقی‌مانده از کاسپین بود.
این فعالیت در ۱۰درصد عرصه اشغال شده نیز قابل انجام بود.تعداد افراد محلی استخدام شده در بندر تنها ۱۱ نفر هستند. جالب اینجاست گه از زمان فعالیت این بندر ۴۰۰ دامدار از یک مرتع مرغوب خلع‌ید شدند(معادل با هزاران واحد دامی) فقط ۱۱ نفر بومی در مشاغل راننده و نگهبان مشغول شدند.
eghtesadvamskan


👤#سید_امیر_منصوری

▪️نحوه تعامل طبیعت و بندر!

▪️اگر دولتی‌ها منابع را هدر دهند، عیبی ندارد. مشکل آن است که بخش خصوصی جزئی خطا کند.

▪️ ۹۰٪ زمین بیهوده تصرف شده. مثل طرح توسعه دانشگاه تهران.
اراضی دانشگاه فردوسی مشهد تا یک هزاره دیگر هم استفاده نخواهد شد.
پادگان‌های نظامی، ... مثل همین است.


#تعامل_طبیعت_و_بندر
#شهر_بندر
#ساختار_قدرت




در رابطه با تعامل بندر با طبیعت و شهر در سایت نظرآنلاین بیشتر بخوانید:

▫️"پارادایم حاکم بر تدوین طرحهای جامع بندری، پاسخگوی نیازهای صنعت نیست" منتشر شده در 31 خرداد 1400
https://nazaronline.ir/3172


▫️"جدایی شهر از بندر" منتشر شده در 14 تیر 1399
nazaronline.ir/6199


▫️"محل تلاقی شهر-بندر؛ محل مناقشه یا همکاری؟" منتشر شده در 28 اسفند 1400
nazaronline.ir/1813




▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری

🔴چالش‌های عدم تحقق‌پذیری طرح‌های جامع در شهر کرمانشاه


👤#بهزاد_مسعودی_اصل


🔸طرح‌های جامع و تفصیلی برای اکثر شهرها تعریف شد که البته با توجه به پیشینه تهیه این طرح‌ها و زمانبر شدن تهیه طرح‌های مذکور عملا کارآمدی خود را از دست داده و برای تحلیل و بررسی قابل استناد نمی‌باشند. بسیاری از مشکلات شهری مانند: مشکلات ترافیکی و شهرسازی ناشی از این ناکارآمدی و عدم بروزرسانی طرح‌ها می‌باشد.

🔸طرح‌های جامع و تفصیلی شهرها باید تأمین‌کننده نیازها و موجب آسایش برای زندگی شهروندان در شرایط فعلی و آینده باشد. قانونگذاران و برنامه‌ریزان مدیریت شهری، سالهاست که ضرورت تهیه طرح جامع برای هر شهر و طرح تفصیلی مبتنی بر آن طرح جامع را تشخیص داده و تکلیف نموده‌اند.

🔸از آنجایی که شهر یک سیستم فضایی است که عناصر آن نسبت به همدیگر در ارتباط می‌باشند و به همین دلیل ماهیت سیستمی آن، روابط متقابل بین محیط‌های اقتصادی، اجتماعی و کالبدی وجود دارد. از طرفی هدایت و ساماندهی اجزای مختلف شهر در چهارچوب طرح‌های جامع شهری انجام می‌شود.

🔸کارآیی هر چه بیشتر شهر کرمانشاه متأثر از فرایند برنامه‌ریزی شهری می‌باشد و از آنجا که طرح‌های تفصیلی بر اساس سند بالادستی که طرح جامع نامیده می‌‌شود، تهیه و مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما به دلیل اینکه طرح‌های جامع در بازه زمانی ۲۰ تا ۳۰ سال تکمیل و اجرایی می‌‌شود، ممکن است مشخصه‌‌های شهر در این بازه زمانی تغییر پیدا کند. بنابراین این طرح‌ها به طور معمول نیازمند بازنگری است.

🔸بنابراین با رویکرد راهبردی استراتژیک، طرح جامع باید با توجه به شرایط روز تهیه تا کمبودهای موجود در طرح تفصیلی نیز رفع شود. از طرفی بازه زمانی برای بازنگری بر طرح تفصیلی نیز باید کوتاه‌‌تر باشد.

🔹لذا می‌‌توان طرح‌‌های جزئی‌‌تری با عنوان «طرح‌های موضعی و موضوعی» بر اساس طرح‌‌های تفصیلی تدوین کرد که با شرایط روز همخوانی بیشتری داشته باشند. این طرح کمک رسان مدیران برای اتخاذ تصمیمات راهبردی در کرمانشاه خواهد بود. همچنین در بازنگری طرح جامع ترافیک بر اساس این اطلاعات می‌توان برنامه مناسبی را در بخش‌‌های مختلف حمل‌و‌نقل از جمله حمل‌و‌نقل درون شهری، شبکه اتوبوسرانی و تقاطع‌‌های غیرهم‌‌سطح تدوین کرد.


#طرح‌های_جامع_شهری
#توسعه_شهری
#تحقق‌پذیری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
📝اینفوگراف اهم اقدامات سه ماهه پایان سال ۱۴۰۰ مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران
شهرپرس
@shahr_press


👤#آرش_تقي‌پور_اختري


▪️هیچ کدام از اقدامات معرفی شده، فضامند و در راستای عملکردهای شهری نیست؛ بلکه کاملا متمرکز بر امور اداره‌ای شهرداری است، و در نهایت هیچ اولویت شهری-شهروندی را بازنمایی نمی‌کند.

▪️با این رویه می‌توان پیشنهاد داد که در اسمش،《شهر تهران》به《شهرداری تهران》تغییر کند.

▪️بماند که از ۹ اقدام مهم معرفی شده، چهار موردش امور جاریه است.


#مديريت_شهري
#شهرداري
#تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#شهر_ایرانی

🔴ظرفیت های موجود بر بام، عاملی مهم، جهت توسعه گردشگری


👤#ضیا_حسین‌زاده


💬چگونه می‌‌توان از ظرفیت‌‌های موجود بر بام‌ ساختمان‌‌ها، به عنوان عامل محرک و تقویت‌کننده گردشگری در شهرهای ایرانی بهره برد؟

🔸بام‌ها از گذشته به عنوان فضایی ناب بوده‌اند که دید و نظرگاهی مناسب به فضاهای شهری فراهم می‌کردند. در ارتباط بی‌واسطه با طبیعت بوده‌ و نیز فضایی انعطاف‌پذیر و یکپارچه جهت انجام انواع فعالیت‌‌ها و تعاملات اجتماعی را فراهم می‌‌کردند. با این وجود در زمان حاضر، این ظرفیت‌های قابل توجه، به کلی مغفول مانده‌است.

🔸تا قبل از ورود مظاهر معماری مدرن و متعلقاتش به ایران و تغییر بافت شهرهای ایرانی با ساختمان‌‌های متعدد و بلندمرتبه، مسافران و گردشگران قادر بودند، حتی از اراضی مسطح اطراف شهر، کلیت تصویر آن شهر را به صورت یک کل یکپارچه مشاهده و ادراک کنند. اما امروزه با تغییر مقیاس شهرها چنین امکانی وجود ندارد.

🔸از طرفی با رشد شهرنشینی، به کارگیری سیستمی مشابه شهرهای گذشته امکان‌پذیر نسیت و به دور از عقل و منطق می‌نماید. همچنین آماده‌سازی و افزایش تعداد نقاط استراتژیکِ نظرگاهی به شهر نیز محدودیت‌های اجرایی متعددی خواهند داشت.

🔸با فرض امکان‌پذیر بودن چنین امری، این نقاط علی‌رغم تاثیر بسیار مثبتی که خواهند داشت، به سادگی و در هر زمانی در دسترس گردشگران نخواهند بود.

🔸در این میان با افزایش تعداد ساختمان‌های بلندمرتبه در نقاط مختلف شهر، این ساختمان‌ها، نظرگاه‌های متعدد و مناسبی در نقاط مختلف شهر و بر فراز بام‌های خود ارائه می‌دهند.

🔸فضای بام این ساختمان‌ها علاوه بر ارائه نظرگاه‌های مناسب به شهر جهت درک بهتر تصویر شهر در ذهن بازدیدکنندگان، به واسطه یکپارچگی فضایی و قرارگیری در ارتفاع، فرصت وقوع انواع رخدادها و ایجاد تعاملات اجتماعی، در ارتباط بی‌واسطه با طبیعت شهر را نیز به کاربران خود می‌دهد، که این امر نیز به نوبه خود علاوه بر ایجاد تصویر ماندگار از شهر مقصد، موجب ثبت خاطراتی گره خورده با عناصر طبیعی، انواع فعالیت‌ها و تعاملات اجتماعی در ذهن گردشگران می‌شود.

🔹لذا پیشنهاد می‌شود که مدیران شهری و متولیان امر، با توجه به این مهم، از ظرفیت‌های بی‌شمار موجود بر فضای بام ساختمان‌های بلندمرتبه، جهت ارتقاء کیفیت و قابلیت‌های گردگشری شهرهای خود استفاده کنند.


#گردشگری
#بام
#ساختمان‌های_بلندمرتبه
#طبیعت
#اجتماع


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝اعتراض مردم به تخلیه روزانه ۷۰۰ تن زباله در جنگل سراوان رشت
جنگل سراوان گیلان به کوهی از زباله تبدیل شده و شیرابه زباله هم آبها و اراضی پایین دست را آلوده است.
@dolatebahar


👤#سيد_امير_منصوري


▪️مسئله دفن زباله در شهرهای بزرگ ایران لاینحل مانده است.

⁉️چرا؟

▪️هنوز شناخت علمی از مسئله نداریم. طبعا اقداماتشان هم به نتیجه نمی‌رسد.

▪️اینجا اگر صد شرکت دانش‌بنیان هم وارد شود نتیجه نمي‌گیرد. باید فرآیند تحلیل و شناخت مسئله کامل شود تا بتوان درمان کرد.

▪️تحلیل‌های مدیریتی فراوان است اما هیچکدام منشاء وضع قانون قرار
نمی‌گیرد.

▪️همه از فرهنگ‌سازی، تفکیک در مبداء، تبدیل زباله و دستگاه‌های صنعتی می‌گویند اما اتفاق موثری نمی‌افتد.

📌علت اصلی، فقدان توافق نظری بر شناخت از مسئله و نسبی بودن یا عدم اتقان گزارش‌های مدیریتی است.
جای نظام پژوهش در حل این بحران زیست‌محیطی خالی است.

#بحران_محيط_زيست
#تخليه_زباله
#مديريت_شهري


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#معماری
#معماری_معاصر

🔴نقد مفهوم هویت در معماری معاصر ایران


👤#حمید_ممانی


💬نقد حاضر بر مفهوم هویت در فضاهای شهری معاصر و علل بحران هویت در این فضاها وارد شده است. فهم ریشه‌‌های بحران هویت و عوامل شکل‌‌گیری آن برای ارائه راه‌حل، ضروری به نظر می‌‌رسد.

🔸ورود معماری از سرزمین‌‌های دیگر به شیوه‌های گوناگون صورت گرفته‌است. این عمل که فرد یا گروهی به جای بهره‌‌وری از فرهنگ محلی، اقدام به واردات فرهنگ بیگانه می‌‌نماید، به تدریج بناهایی با اعمال سلیقه شخصی یک یا چند فرد از قشر حاکم ساخته می‌‌شوند که هرکدام از بناها نماینده فردگرایی افراد حاکم می‌‌باشد.

🔸شهر، اکنون ترکیبی است از سه قسمت عمده: بافت قدیمی از هم پاره شده، با کالبدی گسسته که به سرعت در حال تخلیه شدن و اضمحلال است؛ مساکن کثیف، غیربهداشتی و غیرانسانی با بافتی کاملاً خودبه‌خودی، خالی از هرگونه تمهیدات زیست ‌محیطی و نشأت گرفته از سوداگری بر زمین در حاشیه شهر و سرانجام محلات متجدد، با نوعی معماری کج‌‌سلیقه و پرخرج، آن هم با بافتی خود‌به‌خودی و خالی از هر تفکر کالبدی - فضایی.

🔸شهر در هر سه قسمت خالی از ضابطه و قاعده شهرسازی و معماری منطبق بر زمان است. توسعه سریع شهرنشینی در ایران منجر به ساختن فضاهای شتاب‌زده و طراحی‌نشده گشته است. طراحی بخش‌‌های جدید شهرها اکثراً منحصر به تهیه نقشه کاربری زمین شامل: یک شبکه شطرنجی یکنواخت فاقد سلسله ‌مراتب و قطعه‌بندی زمین غالباً به صورت یکنواخت و تکراری و ضوابط تراکم ساخت در فضاهای بین آن‌هاست.

🔹به صورت کلی می‌‌توان بیان کرد که هویت، امری صلب نمی‌‌باشد و در طول زمان با انسان و باورهایش متحول می‌‌شود. هویت و عامل تشخص، اگر در حصار خود محبوس گردد می‌میرد. پس باید با انسان متحول شود. طبق تعریف، هویت دارای مختصاتی است که همچون نخ شاخه نبات ما را به اصل و ریشه‌های ذاتی و گذشته خود وصل می‌کند، ولی زمانه بر اساس نیازهای روز بلورهای متفاوتی به گرد آن رشته تشکیل می‌دهد که مشترکات ما با معماری جهانی را شامل می‌‌شود.

#هویت
#فضای_شهری
#نقد
#معماری


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝اصلاحيه مصوبه طراحی، پايش و اجرای نماهای شهر تهران ابلاغ شد/ تهیه و تکمیل "مجموعه منتخب نما" با هدف کاهش زمان فرآیند صدور پروانه ساختمانی
حامد سلیمی سرپرست اداره کل معماری و ساختمان شهرداری تهران از ابلاغ اصلاحیه "مصوبه طراحی، پايش و اجراي نماهای شهر تهران" خبر داد و گفت: این اصلاحیه در راستای به روز رسانی مصوبه سال ۹۷ شورای اسلامی شهر تهران و با هدف ارتقاء کیفی فعالیت کمیته های نما تصویب و ابلاغ شده است، اجرای این مصوبه با توجه به تهیه و تکمیل "مجموعه منتخب نما"، منجر به کاهش زمان صدور پروانه ساختمانی خواهد شد.
شهرپرس
@shahr_press


👤#سيد_امير_منصوري

▪️کمیته نما، با این شیوه‌ای که کار می‌کند، قطعا به راه انحراف می‌رود.

▪️در نمای خوب، سلیقه کارشناس ملاک نیست. اگر قادر هستید، سلیقه را به قاعده تبدیل کنید، والا دست از سر مردم و تسلط آنها بر اموالشان بردارید و برای دستیابی به نمای خوب، به راهنمایی و توصیه بسنده کنید.

▪️کمیته نما به موقعیتی برای اخذ عوارض بیشتر بدل شده. هیچ قانونی که در نما یک شکل را به شکل دیگر ترجیح دهد وجود ندارد.

#مديريت_شهري
#نما
#نماي_شهر_تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#شهر
#مدیریت_شهری


🔴شهرها چگونه می توانند همکاری های بین اعضا کشورهای اکو را تقویت نماید؟


👤#یونس_غربالی_مقدم


💬این سازمان چرا با وجود قابلیت های فراوان تاکنون نتوانسته است به عنوان یک سازمان منطقه‌ای قدرتمند نظیر سازمان های نفتا و آسه آن و یا اتحادیه های دیگر در عرصه اقتصاد جهانی عمل نماید؟

🔸باید این واقعیت را پذیرفت که عناصر موثر و اثرگذار بر توسعه همکاری بین کشورها صرفاً مباحث اقتصادی نیست. تعامل و کارکرد همزمان حداقل سه وجه اساسی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی با یکدیگر است که می تواند مسیر توسعه همکاری ها را تسهیل و پایدار نماید.

🔸همچنین باید اذعان داشت که در پشت سر هر فعالیت موفق تجاری-اقتصادی یک ابتکار عمل سیاسی- اجتماعی در جریان است. تحول و پویایی اکو به ابتکار عمل ها و هماهنگی های سیاسی- اجتماعی برای تحقق اهداف مشترک ضروری است و این موضوع ضامن بقا و پویایی اکو به شمار می رود.

🔸بهره‌گیری از ظرفیت شهرها به عنوان یک پایگاه اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی قوی، نقش انکارناپذیری در همگرایی ملل مختلف با یکدیگر دارد و همگرایی واقعی میان کشورهای عضو اکو زمانی اتفاق می‌افتد که احساس تعلق خاطر کشورها به یکدیگر از دولت ها و مقامات کشوری به لایه‌های مختلف اجتماعی تعمیق یابد.

🔸اعضای اکو، دارای اشتراکات فراوان اقتصادی فرهنگی، قومی، مذهبی، اجتماعی و سیاسی هستند.

🔸کانون توجه به همکاری های منطقه باید از سطح حاکمیت به مدنیت تسری یابد. شهرها که از دیرباز، به عنوان مراکز مدنیت، هنر، علم و ادب، تجارت و بازرگانی وبه طور کلی کانون فعالیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی-فرهنگی عمل نموده اند، در توسعه و تعمیق همکاری بین اعضا کشورها اکو موثر بوده و اهداف اکو را تحقق خواهند بخشید.

🔹انعقاد تفاهم‌نامه‌های خواهرخواندگی بین شهرها، حذف روادید و گردشگری سهل‌گرایانه بین کشورهای عضو، راه‌اندازی فستیوال‌های ورزشی، ادبی-هنری، مذهبی و برنامه‌های رسانه‌ای متنوع، آگاهی ملل از اشتراکات یکدیگر را افزایش داده و تعلق خاطر پدید آمده، همکاری‌های اقتصادی فی مابین را ارتقا خواهد داد.


#سازمان_همکاری_اقتصادی
#اکو
#شهر


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝دلیل اشاعه پشت بام و انبار خوابی از نگاه رئیس صنف املاک/ ستاد تنظیم قیمت حبوبات داریم اما ستاد تنظیم بازار مسکن نه!
مصطفی قلی‌خسروی، رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک کشوری:
کلید حل بحران مسکن در دستان دولت است. باید مسکن بسازند و تسهیلات بدهند تا وضعیت بهبود یابد.
@AkhbareFori



👤#آرش_تقي‌پور_اختري


سوای اینکه ستاد تنظیم بازار تاکنون بیشتر به کار احتکارچی‌ها آمده، تا تولید و مصرف کننده؛ در حوزه مسکن نمی‌توان ستاد تنظیم داشت؛ چون:

۱- کالای مسکن منقول نیست که اگر قیمتش رشد کرد وارد کنند؛ و یا زمانی که در آستانه رکود قرار گرفت صادرات را تسهیل کنند.

۲- کالای مسکن همگن نیست و مرجعیت قیمت معنا ندارد (هیچ دو واحدی، حتی در یک ساختمان، مشابه نیست).

۳- اغلب عرضه بازار مسکن توسط اشخاص حقیقی انجام می‌شود و تعدد ایشان با چند کارگاه و کارخانه صنفی قابل مقایسه نیستند.

۴- کالای مسکن بادوام و سرمایه‌ای است و همبستگی بیشتری با متغیرهای اقتصاد کلان دارد تا اقتصاد خرد. از این‌رو یک ستاد صلاحیت کنترل آن را ندارد.

۵ - تولید مسکن زمان‌بر است و چه بسیار ساختمان‌هایی که ساخت آن‌ها در دوره رونق آغاز شده و در دوره رکود پایان‌کار می‌گیرند و با افزایش موجودی فضایی موجب تعمیق رکود می‌شوند.

۶ - صاحب زمین یا مسکن نسبت به آن از حقوق مالکیت برخوردار است؛ و نمی‌توان وی را ملزم به واگذاری مال‌اش با شرایط تحمیلی کرد.


#ساختار_قدرت
#بحران_مسكن
#بازار_مسكن
#اجاره_نشيني


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#گردشگری
#سفر


🔴ولگردی را تجربه کنید! پیاده ‏راه‌سازی الزامی برای توسعه گردشگری آهسته


👤#مهرنوش_بسته_‏نگار


🔸به نظر می‌رسد دو مفهوم «مدیریت زمان» و «کمال‌پرستی» که زندگی مدرن به ما تحمیل کرده، گرچه در زرورقی زیبا پیچیده شده و به نظر مفید می‌رسند؛ اما در واقع بلای جانمان شده و ما را از زیستی اصیل و لذت‌بردن از فرصت زندگی بی بهره کرده‌اند.

🔸همین‌طور است تکاپو برای افزایش بهره‌وری فردی و حداکثر استفاده از زمان محدود؛ جذابیت مفهوم مدیریت زمان در این خیال نهفته است که یک روز بالاخره همه چیز تحت کنترل قرار خواهد گرفت؛ اما ویژگی اصلی کار در دنیای مدرن، نامحدود بودن آن است. مانند سیزیف تا ابد ناگزیریم تخته‌ سنگ را به بالای تپه بغلتانیم، با این تفاوت که امروز کمی سریع‌تر می‌غلتد!

🔸بدترین وجه نگرش بهره‌وری‌ محور نسبت به زمان این است که حتی می‌خواهیم از زمان فراغت‌مان هم به‌طور «پربازده» استفاده کنیم.

🔸در پازل‌های عددی نه قسمتی، برای استفادۀ پربازده از فضای خالی، همیشه می‌توان قطعۀ دهم را هم در مربع خالی قرار داد. اما مسئله این است که دیگر قادر نخواهید بود پازل را حل کنید. این پازلِ قفل‌ شده و حل‌نشدنی استعاره ‌ای است از زندگی، که نشان می‌دهد افزایش بازدهی (تحمیل قطعه‌های بیشتر در جدول پازل) و حذف فراغت، زندگی را از پای در می‌آورد.

🔸ولگردی یعنی «عنصر زمان» به حد وفور به «عنصر مکان» اضافه گردد تا بتوان تمامی زوایای یک مقصد را با آسودگی خیال کاوید، یا بتوان «موقعیت‏های بی‌کران» آفرید مثل ایستادن بر قله و شنیدن صدای سکوت کوه یا چشم دوختن بر خط تلاقی دریا و آسمان. این رهاشدگی در مکان بی‌زمان، پرفکشنیزم را هم مهار می‌زند.

🔸ولگردی، تنبلی و بی‌حوصلگی نیست، فرصتی است برای چشیدن طعم واقعی زندگی، مشاهده عمیق مکان‌ها و یافتن گنج نهان در آنها ولگردی یعنی خود را تسلیم اتفاقات و رویدادهای سفرکردن بدون ترس از دست رفتن زمان. یعنی چشیدن خوشایند و ناخوشایند سفر و کشف و درک غیر منتظره‌ها.

🔹پیاده‌راه‌ها، از اصلی‌ترین زیرساخت‌های شهری برای ولگردی و تحقق گردشگری آهسته در شهرند. پیاده‌راه یعنی محوریت انسان به جای ماشین، یعنی تضمین و تحقق امنیت و ایمنی، یعنی اصالت‌دادن به ارتباط چهره به چهره انسانی، ایجاد تعامل اجتماعی پایدار و تقویت بنیان‌‏های فرهنگی.


#گردشگری_آهسته
#پیاده_‏راه
#گردشگری_کم_‏شتاب
#مدیریت_زمان
#کمال‌پرستی


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝 وزیر راه و شهرسازی: بیش از ۴۰ شهر جدید در کشور ایجاد می‌شود
رستم قاسمی: ایجاد بیش از ۴۰ شهر جدید در سرتاسر کشور در برنامه وزارت راه و شهرسازی قرار دارد،‌ طبق هدف‌گذاری‌های انجام گرفته در طرح نهضت ملی مسکن باید ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در شهرهای جدید احداث شود.
@eghtesadvamskan



👤#سید_امیر_منصوری


شهرجدید برای تکنوکرات‌ها وزارت مسکن، پوششی است مثل دانش‌بنیان. هر جا گیر می کنند، سراغ شهرجدید می‌روند. خیال می‌کنند حل مسئله مسکن در گرو شهر جدید بودن است.

پس از شعارهای خام اعطای زمین، برج‌سازی چینی‌ها، توسعه شهرها در حومه و وام ۴۵۰ میلیون، رسیده‌اند به شهر جدید.

این هم دو سه ماهی اذهان را مشغول می‌کند، بعد قاسمی می‌رود و زید می‌آید. کارمندان وزارت مسکن همچنان حقوقشان را می‌گیرند و کاری نمی‌کنند و مدیران با وعده‌ها و طرحهای حساب نشده، دوره‌شان را سپری می‌کنند.

از آخوندی تا حالا همین رویه ادامه دارد.
شاید باید وزارت مسکن منحل شود تا گام اول برای خروج از بحران برداشته شود.

بوروکراسی ایرانی برای تولید و حفظ همین رویه ایجاد شده است.


#ساختار_قدرت
#توسعه_رانتی
#مدیریت_شهری
#شهر_جدید



▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_شهری

🔴تقلید بدون حجت در سیمای شهری


👤#رضا_کسروی


🔸مروری بر نظریات اندیشمندان ایرانی حاکی از حضور سه عنصر ایران، اسلام و غرب در فرهنگ ایرانی است.

🔸ابتنای هویت بر یکسان سازی و پالایش عناصر غیر، عملا ناممکن است. چون این عناصر اصلاحا بیگانه، مانند شیر و شکر در فرهنگ ایرانی حاضر هستند و جدا کردن آنها از هم به لحاظ وجودی آن را دچار تهدید می کند. تلاش برای پالودن زبان فارسی از لغات عربی در اوایل قرن گذشته نمونه ای از این دست اقدامات است که راه به جایی نبرد.

🔸پیامد پذیرش تکثر، پذیرش حق است و اگر از این منظر به موضوع نگاه شود، پرهیز از هر آنچه که باعث تضییع حقوق دیگران می‌شود معیار قرار می‌گیرد. از این منظرِ خاص، نمای رومی لزوما قابل رد نیست اگر چه نما را به فرم تقلیل می دهد.

❗️بیشتر آنچه در سیمای شهری ما به عنوان نمای رومی شناخته می شود، اساسا رومی نیست!

🔹در واقع در موضوع نمای رومی ما بیشتر شاهد نوعی از تقلید بی حجت هستیم. یعنی سازنده نما برای ساخت آن از چیزی تقلید می کند اما بدون حجت مشخصی مقید به الزامات شکلی آن نیست. این نما دفاع نیست.


#نما
#تقلید
#هویت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر


📝برای اینکه لاله زار دوباره لاله زار شود...
و یک لاله زار فرهنگی،
با حسی اجتماعی و پرجنب و جوش در کافه ها و محیط های هنری از نو خلق شود...
تئاترها و سینما های بزرگ و کوچک که در کنارشان کتاب فروشی ها و کانون های مُد و لباس قرار گیرند،
و نشاط به پیاده روهایش باز گردد،
باید همه مان این خیابان پر از نور و زیبائی ی نهفته در زیر غبار فراموشی را،
با چشمانی پرفروغ نگاهی دوباره بیاندازیم...
و آنقدر در موردش بگوئیم و بشنویم تا زندگی دوباره ی آن باورمان شود!
@TaraneYalda



👤#سید_امیر_منصوری


چه تصور خامی!
مگر شهر دستوری ایجاد می‌شود؟ میدان امام‌حسین اگر مرکز آئینی تهران شد، لاله‌زار هم مرکز فرهنگی خواهد شد.

آنقدر باید پول بریزید و سوبسید بدهید تا خیالتان مجسم شود.
هم شهرداری که در رویای لاله‌زار دیروز، سرمایه‌های شهر را تلف کرد و هم روشنفکر و کارشناسی که در نوستالژی دهه ۳۰ لاله‌زار غوطه‌ور است، یک رویا می‌بینند.

واقعیت اما زیر بار رویاهای قدرت نمی‌رود. شهر را مردم می‌سازند. میان ادراک آنها از فضا و شخصیتی که به آن می‌بخشند باید یگانگی وجود داشته باشد.

وقتی لاله‌زار را منظرفرهنگی نبینند، شخصیت فرهنگی و کارکردهای وابسته به آن را هم به او نخواهند داد.

این میان رانت‌هایی که "قدرت"، شهرداری باشد یا روشنفکران، به فضا بخشیده‌، هدر خواهد رفت. همانطور که در گذر فرهنگ شمال موزه معاصر دوره شاه و میدان امام‌حسین اخیر رخ داد.


#منظر_فرهنگی
#خیابان_لاله‌زار
#تهران


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#مبانی_نظری

🔴منظر به مثابۀ سیاست


👤#مریم_مجیدی


💬مکانی که منظر در آن خلق می شود لزوماً همان نقطه ای نیست که در آن وجود دارد.

🔸بنابراین باید تمرکز ما از منظر به عنوان پدیده ای که نگریسته می شود یا پدیده ای که مبتنی بر نحوۀ تجربۀ افراد از آن است، به سمت پدیده ای که به عنوان یک موجودیت اجتماعی و مبتنی بر سیاست و مکان تلقی می شود، تغییر داشته باشد. زیرا یک منظر ماهیتی است که در آن، مشکلات محیط زیست، اقتصاد، قانون و فرهنگ همگی مهم هستند. که این خود ماهیت دموکراتیک و به دنبال آن لزوم مشارکت در منظر را تصدیق می کند.

🔸همین برداشتهای مختلف، منظر را به عنوان یک معما و مجموعه ای از دوگانگی ها و تقابل های مبتنی بر رویکردهای این رشته یا گرایش های فرعی این حوزه معرفی کرده اند. این مقوله هم ماهیت عینی و واقعی دارد و هم ماهیت ادراکی دارد؛ نوعی پدیدۀ پیچیده که می توان آن را از طریق رویکردهای علمی، تجربۀ ذهنی و همچنین رویکردهای نظری مورد تحلیل قرار دارد.

🔸در این تعریف منظر هم تولید می‌کند و هم تولید می‌شود (محصول) و متعاقباً در حالیکه همیشه وجود دارد، همواره از نو نیز خلق می شود.


#منظر
#سیاست
#تجربه
#مشارکت


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
#نقد_خبر

📝شهرک سازی خصوصی در ۱۳ استان در انتظار صدور مجوز| ایست موقت به مطالعه و جانمایی در اطراف تهران
چندی پیش علیرضا جعفری مدیر عامل شرکت عمران شهرهای جدید و معاون وزیر راه و شهرسازی گفته بود که یکی از بحث هایی که شاید تا حالا چندان پر رنگ نبوده است بحث شهرک سازی است. بنابراین ۴۲ موقعیت در نگاه شهرک سازی شناسایی شده است که در حدودا ۱۳ استان کشور مطالعات شهرک سازی در دستور کار است.
@eghtesadvamskan




👤#سید_امیر_منصوری


شهرهای جدید خیلی کم بعنوان شهر پذیرفته شده‌اند. بیشتر خوابگاه هستند تا شهر.
این اتفاق در همه دنیا رخ داده است. ایران نیز بی‌نصیب نبوده است.

مسکن مهر، بدلیل ضعف زیرساختی مورد نقد بود.
سیاست دولت جدید اعطای زمین به متقاضیان است. (فعلا!)

شرکت عمران شهرهای جدید بی‌اعتنا به مشکل حل‌نشده مسکن‌مهر و شهرجدید، تلفیقی از سیاست واگذاری زمین و تجمیع آنها در یک محدوده بنام شهرجدید را پیش گرفته است. سیاستی که بعید است کار کارشناسی مهمی در آن انجام شده باشد. محصول این تلفیق را می‌شود شهرجدید نامید؟


#شهر_جدید
#سیاست_دولت
#شهرک‌سازی_خصوص


▫️مطالعات راهبردی پژوهشکده‌نظر
🆔 @nazarac
#منظر
#منظر_فرهنگی

🔴حق اصالت اثر و بستر تاریخی در بازنمایی فضا در سایر هنرها از جمله سینما
نمونه: حیات خانه زری رمان سووشون در باغ عفیف آباد شیراز!!!



👤#مریم_اسماعیل_دخت


💬انتخاب باغ عفیف‌آباد شیراز، به عنوان پیاده‌کردن فضای داستانی سووشون، انتخاب درخوری برای پاسداشت سووشون و میراث تاریخی شیراز بود؟

🔸پیروی آسیب‌های مادی و معنوی وارده به اماکن تاریخی به منظور ساخت فیلم‌ها و سریال‌های تاریخی، سازمان میراث فرهنگی در سال 1393 طی بخشنامه ای به تمامی استان‌ها، ساخت فیلم‌ها و سریال‌ها در این اماکن را ممنوع اعلام کرده بود. در زمستان 1400 به باغ و عمارت باغ عفیف‌آباد برای ساخت سریال سووشون به کارگردانی نرگس آبیار از کارگردانان موفق و پرکار سینمای ایران، تعرض شد.

🔸کارگردان سریال با هدف معرفی آثار و بناهای تاریخی شیراز و بافت شیراز قدیم به عموم مردم، لوکیشن فیلمبرداری را در شهر شیراز بر شهرک‌های سینماییِ تهران ترجیح داد و لوکیشن اصلی داستان را باغ عفیف‌آباد انتخاب نمود.

🔸سوالی که ذهن را به خود مشغول می‌کند شامل دو بخش اساسی است:

1. در شیراز، شهرِ باغ، باغی مناسب تر برای انتخاب لوکیشن نبود که نیاز نباشد باغ عفیف‌آباد را آنطور که نیست، به مردم معرفی کرد؟

2. اصلا نسبت به فضای داستانی سووشون که بیش از نیمی از داستان در خانه باغ زری و یوسف اتفاق می‌افتد، باغ عفیف‌آباد لوکیشن مناسبی است و اگر مرحوم سیمین دانشور که خالق اثر سووشون و بزرگ شده شیراز در همان زمان و مکان و راوی داستان سوشون است، در قید حیات بودند، عکس‌العملی نسبت به این انتخاب نداشتند؟

🔸عدم آگاهی تیم سازنده سریال به فضای واقعی شیرازِ آن دوره از یک طرف و پشت‌کردن به یک میراث با ارزش ملی، اعتماد مردم را نسبت به روایت هنر و هنرمند خدشه‌دار می‌کند، به گونه‌ای که کمپین نه به سریال سووشون به راه افتاد و عده‌ای آگاهانه و یا ناآگاهانه به کمپین پیوستند.

🔹پاکدامنی و سوگواری برای سیاوش، بافت شیراز، رمان سووشون، باغ زری و یوسف، باغ عفیف‌آباد شرایط اجتماعی و فرهنگی هر عصری و...، لایه‌هایی از فرهنگ و هویت مشترک را در بردارد که برای پاسداشت هویت نسل قبلی و انتقال فرهنگ و هویت مشترک به نسل بعدی، رسالتی سنگین‌تر از منِ مستبد را بر دوش هر هنرمندی می‌گذارد که تمایل به معرفی و پاسداشت آن را دارد.


#رمان_سووشون
#سریال_سووشون
#باغ_عفیف_آباد
#شیراز


📝متن
📷 اینستاگرام
🔖 تلگرام
🌐 وب سایت
2024/09/22 07:42:28
Back to Top
HTML Embed Code: