Telegram Web Link
▫️روسیه پیوند اقتصاد جنگ با ساختار کلان اقتصادی را دنبال می‌کند/ می‌توانیم شاهد «سایکس پیکوی دوم» در پرونده اوکراین باشیم

▫️ایلنا

"قاسم مؤمنی"، کارشناس مسائل روسیه با اشاره به تغییر و تحولات رخ داده در کابینه روسیه و جایگزینی وزیر دفاع این کشور توسط ولادیمیر پوتین در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: واقعیت این است که در شرایط کنونی هزینه‌های روسیه و اقتصاد جنگ که مسکو با محوریت اوکراین در آن غوطه‌ور شده به گونه‌ای است که حالا کرملین به فکر تغییر ساختار در این خصوص افتاده است و پوتین درست یک هفته پس از برگزاری مراسم تحلیف خود دست به تغییر کابینه زده است. مسأله این است که رئیس‌جمهوری روسیه در تغییرات مدنظر کرملین، سرگئی شویگو، وزیر دفاع سراپا نظامی خود را کنار می‌زند و به جای وی آندری بلوسوف را روی کار می‌آورد. نکته اینجاست که وزیر دفاع جدید روسیه اساساً در ارتش و ساختار نظامی روسیه خدمت نکرده و ما با یک وزیر دفاع کت و شلوار‌پوش روبه‌رو هستیم.

وی ادامه داد: او یک اقتصاددان ماهر است و به نظرم پوتین با انتصاب بلوسوف شاید به دنبال تمام کردن جنگ باشد.از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۰، بلوسف بر تحقیقات علمی متمرکز شد و سمت‌های گوناگونی را در مؤسسات تحقیقاتی دولتی برعهده داشت و در سال ۲۰۰۰ مدیرکل مرکز تحلیل اقتصاد کلان شد و بدین‌ ترتیب نیازهای عملی دولت را برآورده کرد. همچنین او از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۳ در سمت وزیر توسعه اقتصاد بوده و سپس به عنوان نماینده روسیه در «بانک اروپایی بازسازی و توسعه» و هم‌چنین به عنوان معاون در بانک بین‌المللی بازسازی و توسعه فعالیت کرد. بلوسوف از سوی دیگر از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ در دفتر ریاست جمهوری به عنوان مشاور ولادیمیر پوتین در امور اقتصادی مشغول به کار بود و در سال ۲۰۲۰ هم به عنوان معاون اول نخست‌وزیر منصوب شد و تا چندی پیش گرداننده امور مربوط به معاون اولی بود.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: این در حالیست که برخی دیگر از منابع اعلام کردند وزیر دفاع جدید روسیه به دلیل اشرافی که بر مسائل اقتصادی دارد عملاً به دنبال مدیریت اقتصاد جنگ و پیوند آن با روند کنونی ساختار اقتصادی مسکو است. واقعیت این است که وزیر دفاع نظامی با وزیر دفاع اقتصاددان تفاوت‌های زیادی دارند؛ او به نوعی جنگ را از حیث اقتصادی تحلیل می‌کند و به دنبال آن است که اقتصاد روسیه در شرایط فعلی را مدیریت کند. روسیه در وضعیت کنونی به این نتیجه رسیده است که نمی‌تواند در این موقعیت، اقتصاد را با وجود تحریم‌های ایالات متحده و اتحادیه اروپا کنترل کند و اینکه می‌گویند اگر غرب خطوط قرمز مسکو را رد کند، روسیه هم از تسلیحات اتمی استفاده خواهد کرد به این دلیل است که بتوانند فشارهای اقتصادی ناشی از این تحریم‌ها را با تهدید هسته‌ای پاسخ دهند.

مؤمنی در پایان خاطرنشان کرد: در این راستا معتقدم که می‌توانیم شاهد یک سایکس پیکوی دوم باشیم؛ چراکه اوکراین عملاً نمی‌تواند به صورت مستقیم و انفرادی در مورد وضعیت فعلی جنگ تصمیم‌گیری کند و در این میان صرفاً این کشور را باید زمین بازی مجادله میان اروپا و آمریکا با روسیه بدانیم. بر این اساس در نهایت آمریکا و روسیه تصمیم گیرنده اصلی و مذاکره کننده نهایی خواهند بود و منافع خاص خود را دنبال می‌کنند. از این جهت معتقدم که روسیه و پوتین به دلیل فشارهایی که تجربه می‌کنند در نهایت مجبور به کنار آمدن با یکدیگر خواهند بود و احتمالاً پوتین می‌خواهد پرونده اوکراین را در سال جاری میلادی به نتیجه برساند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
▫️پوتین: انتقال نفت می‌تواند با خط لوله گاز «قدرت سیبری ۲» برای چین اجرایی شود

▫️ایرنا

رئیس‌جمهوری روسیه امروز جمعه اعلام کرد که مسکو می‌تواند نفت را نیز همانند گاز در مسیر برنامه ریزی شده موسوم به «قدرت سیبری ۲» و از طریق مغولستان به چین برساند.به گزارش پایگاه خبری "استریتس تایمز"، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، در پایان سفر دو روزه خود به چین گفت که هر دو طرف نسبت به پیشبرد خط لوله گاز پیشنهادی با عنوان «قدرت سیبری ۲» تمایل خود را نشان داده اند.

پوتین با اشاره به ایده‌ای که اولین بار سال ۲۰۱۸ مطرح شده بود، افزود: علاوه بر این، می‌توان خط لوله گاز و خط لوله نفت را هر دو در یک کریدور گذاشت.با این حال، وی گفت که گزینه‌های دیگری نیز برای ارسال انرژی روسیه به چین از جمله استفاده از نفتکش در امتداد «مسیر دریای شمال» از طریق «قطب شمال» نیز وجود دارد.پوتین در یک کنفرانس خبری تلویزیونی گفت که همه گزینه ها امکان پذیر هستند، همگی ‌آن‌ها قابل قبول و از نظر اقتصادی امکان پذیر هستند. مهم است که بهترین گزینه را انتخاب کنیم. مطمئن هستم که این طرح نیز تکمیل می‌شود.

روسیه و چین همچنان برای پیشبرد و ساخت خط لوله «قدرت سیبری ۲» به توافق نرسیده اند. الکساندر نواک معاون نخست وزیر روسیه و وزیر انرژی اسبق این کشور در مصاحبه‌ای تلویزیونی گفته است که انتظار می‌رود دو طرف به زودی قراردادی امضا کنند.پوتین افزود که این طرح شامل فرآیندی پیچیده از جمله مسائل قیمت گذاری است، اما اقتصاد رو به رشد چین به انرژی نیاز دارد و هیچ تامین کننده‌ای از روسیه قابل اعتمادتر نیست.

وی ادامه داد: این پروژه از تحریم های غرب نیز مصون خواهد بود. هیچ چیز، نه تحریم ناوگان نفتکش و نه حتی تحریم موسسات مالی نمی‌توانند مانع این طرح شوند. ما همه چیز را با ارزهای ملی خود خرید و فروش خواهیم کرد. بنابراین هر دو طرف به این طرح تمایل دارند.این خط لوله سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز را از منطقه یامال در شمال روسیه به چین منتقل خواهد کرد.روسیه در حال حاضر از طریق خط لوله «قدرت سیبری ۱» به چین گاز می‌فرستد. این خط لوله سال ۲۰۱۹ شروع به کار کرد و از سیبری شرقی به شمال شرقی چین می رسد.

به اعتقاد کارشناسان، از آنجایی که انتظار می رود چین تا پس از سال ۲۰۳۰ به گاز اضافی نیاز نداشته باشد، پکن می تواند درباره قیمت دومین خط لوله از طریق سیبری معامله سرسختانه‌ای داشته باشد.مسکو اعلام نکرده است که دو هزار و ۶۰۰ کیلومتر «قدرت سیبری ۲» چقدر هزینه دارد یا اینکه هزینه آن چگونه تامین می‌شود. برخی تحلیلگران هزینه این طرح را تا ۱۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار برآورد می‌کنند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️دلایل سفر مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان و اسرائیل/امکان سنجی توافق آتش‌بس غزه

▫️ایلنا

"فریدون مجلسی"، کارشناس مسائل آمریکا با اشاره به سفر جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان و اسرائیل در گفت و گو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: نتانیاهو ناچار است از این به بعد با رقبای عرب خود مذاکره کند و این جنگ فقط نه تنها به دلیل مقاومت حماس بلکه حضور حزب الله لبنان و یمنی‌ها در این روند، یک جنگ پرهزینه برای تل‌آویو خواهد بود. نخست وزیر اسرائیل در شرایط فعلی به این جمع‌بندی رسیده است که اگر جنگ ادامه پیدا کند هزینه‌های زیادی از حیث سیاسی و اقتصادی برای اسرائیل منظور می‌شود و دیگر مانند گذشته نیست که یک جنگ شش روزه را به راه بیندازند و سپس آن را به روش خود ختم کنند.
 
وی ادامه داد: مقام‌های تل آویو به این جمع‌بندی رسیده‌اند که اگر بخواهند به صورت ضربتی در پرونده غزه عمل کنند باید هزینه‌های آن را هم به صورت آنی بپردازند و به همین جهت باید گفت که جنگ فرسایشی هم برای اسرائیل بیش از هر چیز هزینه خواهد داشت. این در حالیست که اسرائیل برای دریافت تسلیحات به سمت اروپا و آمریکا متمایل شده و در این میان اوضاع در رفح و غزه به گونه‌ای دیگر پیش می‌رود. در این میان مشاور امنیت ملی ایالات متحده به دنبال آن است که با سفر به عربستان سعودی و اسرائیل به هر نحوی که شده یک توافق مشخص را هدف‌گذاری کند و از سوی دیگر ریاض و تل‌آویو را در کنار هم قرار دهد. این دیپلمات پیشین کشورمان تصریح کرد: واقعیت این است که عربستان هم در شرایط فعلی منطقه به توسعه فکر می‌کند و نمی‌خواهد که در کنار وضعیت کنونی خود، شاهد یک جنگ خونین باشد. ریاض تمایل دارد که طرح دو دولتی را در این راستا مطرح و تثبیت کند و اگر اسرائیل هم این مسأله را بپذیرد شاید اوضاع به سمت و سوی دیگر برود و به نوعی شاهد پایان بحران باشیم. اسرائیل باید در شرایط فعلی آماده بده بستان باشد ولی به نظرم نتانیاهو در وضعیت کنونی سیاسی در داخل اسرائیل دست از رفح بر نخواهد داشت. او معتقد است که تونل‌های حماس و اساساً ماهیت این جریان هنوز زنده و پایدار است و باید با آن مقابله شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به نظرم برای اسرائیل آتش بس آن‌هم در این قالب معنا ندارد و آنها به دنبال آن هستند که اگر قرار است یک توافق آتش‌بس بین طرفین منعقد شود، این توافق می‌بایست دائمی مطرح و مکتوب شود. به نظرم نتانیاهو آتش بس را با حماس در وضعیت کنونی نمی‌پذیرد بلکه اسرائیل به دنبال آن است تا با تشکیلات خودگردان فلسطین اقدام به انعقاد آتش بس کند. اینکه در سازمان ملل متحد نماینده اسرائیل منشور این نهاد بین المللی و مورد قبول جامعه ملل را پاره می‌کند و به مسائلی از این قبیل تکیه می‌کند به نوعی یک نقطه ضعف قدیمی را نشان می‌دهد که در گذشته هم نتانیاهو سعی کرده بود یک تصویر کاریکاتوری به همین روند به جامعه ملل مخابره کند. به همین دلیل معتقدم که اسرائیل راهی جز پذیرش آتش‌بس و انسداد سرکشی‌های خود نخواهد داشت اما باید توجه داشت که تل‌آویو به دنبال تضمین بقای خود خواهد رفت.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️آمریکا میانجی‌گری چین در پرونده اوکراین را نمی‌پذیرد/ پوتین به دنبال تقویت نهادهای مشترک میان پکن و مسکو است

▫️ایلنا

"شعیب بهمن" کارشناس مسائل روسیه در تشریح دلایل و ابعاد سفر رئیس‌جمهوری روسیه به چین در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: سفر ولادیمیر پوتین به چین هم از منظر حوزه روابط دوجانبه حائز اهمیت است و هم از منظر منطقه‌ای و بین‌المللی دارای اهمیت بالایی است. در سطح دوجانبه اولین سفر پوتین پس از شروع دوره جدید ریاست جمهوری وی محسوب می‌شود و معمولاً اولین سفر مقام‌های سیاسی در این سطح، دارای پیام‌های با اهمیت بالای سیاسی است؛ به گونه‌ای که اینکه رئیس‌جمهوری یک کشور در اولین سفر کاری خود کدام کشور را انتخاب می‌کند، موضوع مهمی است و نشان‌دهنده آن است که سمت و سوی آتی سیاست خارجی آن کشور قرار است به کدام سمت پیش برود. به همین دلیل انتخاب چین به عنوان اولین مقصد پوتین نشان می‌دهد که او بر توسعه روابط با این کشور اصرار دارد و به دنبال تقویت آن است.

وی ادامه داد: در سال‌های گذشته هم این روابط به ویژه در حوزه همکاری‌های اقتصادی توسعه پیدا کرده بود. به همین دلیل در حوزه روابط دوجانبه این سفر برای کشورهای غربی هم حائز اهمیت بسیار ویژه‌ای است؛ چراکه آنها تلاش می‌کنند اختلال مشهودی را در روابط کشورهایی مانند روسیه و چین به وجود بیاورند. در عین حال این سفر و مذاکراتی که در آن صورت گرفت، نشان داد که طرف چینی هم علاقه‌مند به توسعه روابط با روسیه است که البته فشارهایی در این راستا از سوی آمریکا بر پکن در مورد حمایت از روسیه در قضیه اوکراین وجود دارد که باز هم به هر ترتیب چینی‌ها سیاست تعمیق روابط با روسیه را در دستور کار خود دارند. در حوزه بین‌المللی هم باید متوجه بود که روسیه و چین در سال‌های گذشته موفق به ایجاد نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی شدند که می‌توان به سازمان همکاری شانگهای یا گروه بریکس اشاره کرد.

این کارشناس مسائل سیاسی تصریح کرد: واقعیت این است که چین و روسیه که حالا به نوعی پایه‌گذار سازمان همکاری شانگهای یا گروه بریکس به شمار می‌روند، در حقیقت به دنبال تغییر نظم حاکم بر نظام بین‌الملل بودند؛ به گونه‌ای که این پکن و روسیه از طریق این دو سازمان، به دنبال آن بودند که دستکم نظم غربی مستقر در جهان را با چالش‌های سنگین روبرو کنند یا حداقل آن را دستخوش تغییر قرار دهند. همچنین چین و روسیه از منظر بین‌المللی تلاش می‌کنند ساز و کارهایی که در گذشته پایه‌گذاری کرده‌اند را به هر ترتیب در شرایط کنونی تقویت کنند و در این بین نکته مهم جنگ اوکراین است. توجه داشته باشید که با وجود اعمال فشار غرب به چین با محوریت جنگ اوکراین، چینی‌ها روابط اقتصادی خود را با روسیه تقویت کردند و همچنین معاملات تسلیحاتی و نظامی بین دو کشور نسبت به گذشته رونق قابل توجهی پیدا کرده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: توجه داشته باشید که از ابتدای بحران اوکراین تاکنون، از چین به عنوان یکی از بازیگرانی که می‌تواند در این پرونده موثر باشد نام برده می‌شد؛ هر چند که برای چینی در این خصوص محدودیت‌هایی وجود دارد؛ به عنوان مثال این احتمال که آمریکایی‌ها چین را به عنوان میانجی بپذیرند، بسیار اندک است و این موضوع می‌تواند موقعیت چین را در عرصه بین‌المللی با مخاطره روبه‌رو کند. در این راستا باید توجه داشت که جایگاه چین در میان کشورهای اروپایی به نوعی در حال تقویت شدن است و سفر اخیر شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین به فرانسه، مجارستان و صربستان هم نشان داد کشورهایی که در اروپا خواهان پایان دادن به جنگ اوکراین هستند، می‌توانند به چین به عنوان یک بازیگر مثبت و احیاناً میانجی‌گر در قضیه اوکراین نگاه کنند، اما به هر ترتیب متغیرها و عوامل دیگر در جنگ اوکراین دخیل هستند که می‌توان به سیاست‌های آمریکا و وضعیت داخلی این کشور و اینکه چگونه  قرار است این چالش خاتمه پیدا کند اشاره کرد. لذا در مورد ایفای نقش چین در پرونده جنگ اوکراین، اما و اگر وجود دارد.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️ارائه کمک و مهار زلنسکی، ماحصل سفر بلینکن به کی‌یف

▫️ایلنا

"مهدی مطهرنیا"، کارشناس مسائل آمریکا طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح ابعاد سفر اخیر وزیر خارجه آمریکا به اوکراین پرداخت که به شرح زیر از نظر می‌گذرد:

اخیراً آنتونی بلینکن در سفر به اوکراین و در دیدار با مقامات این کشور اعلام کرده واشنگتن دو میلیارد دلار کمک به کی‌یف ارسال خواهد کرد که به نوعی ابعاد زیادی را درون خود جای داده است و باید آن را ضربه زدن به حیثیت روسیه معنا کرد. توجه داشته باشید که روسیه و شخص پوتین اعلام کرده بود که طی کمتر از یک ماه اوکراین را به صورت کامل تصرف می‌کند ولی حالا این موضوع محقق نشده است. دلایل عدم تحقق این امر را هم باید به نوعی حمایت آمریکا و اروپا از اوکراین دانست اما این در حالیست که بسیاری معتقدند ایالات متحده در حمایت از اوکراین و زلنسکی با دید تردید نگاه می‌کند.

به همین جهت حس می‌شود که بایدن و به طور کلی ساختار سیاسی ایالات متحده در حال مخابره پیام به زلنسکی هستند. در این راستا باید توجه داشت که جنگ در اوکراین هم جنگ میان دو کشور قدرتمند نیست بلکه این جنگ مانند جنگ ایران و عراق در نهایت نباید به بُرد - بُرد ختم شود و به صورت کلی نباید برنده داشته باشد. آمریکا در این راستا هدف مورد نظر خود را پیگیری می‌کند و در مقابل پوتین هم در این میان زیر فشار زیادی قرار گرفته است؛ چراکه شهروندان روسیه از وی انتظارات بیشتری در خصوص تثبیت مواضع ارتش در خاک اوکراین دارند و این در حالیست که روس‌ها سعی می‌کنند تثبیت مواضع را برای رهایی از انتقادهای داخلی در دستور کار خود قرار دهند که در این راستا اجرای عملیات‌های اخیر در خارکیف به همین جهت ارزیابی می‌شود.

در این بین بحث کنترل زلنسکی هم مطرح است؛ به گونه‌ای که او در حال تبدیل شدن به یک قهرمان بین‌المللی بود ولی حالا در داخل خاک کشور خود از سوی ایالات متحده کنترل شده است. توجه داشته باشید که در داخل اوکراین شهروندان این کشور خواهان اعزام به جبهه‌های جنگ نیستند و به همین جهت زلنسکی سعی دارد در این راستا از ابزارهای خود علیه روسیه استفاده کند و از منظر دیگر هم واشنگتن نمی‌خواهد بیش از این به وی میدان داده شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
مقاله میدل ایست آی
* درگذشت رئیس جمهور، ایران را در دو راهه تصمیم گیری قرار داده است
https://www.middleeasteye.net/opinion/iran-ebrahim-raisi-president-death-crossroads
سید حسین موسویان
21 می 2024

بخش اول

یکشنبه 19 ماه می هلیکوپتر حامل رئیس جمهورآقای رئیسی ووزیرخارجه ایران آقای امیرعبداللهیان و همراهان درراه بازگشت از مراسم افتتاح یک سد مشترک با کشور آذربایجان دچار حادثه شد. دشواریهای زیاد پروسه جستجو بخاطر وخامت شدید هوا موجب شد که کشورهایی همچون ترکیه و روسیه و عراق برای عملیات جستجو به کمک آمدند. دوشنبه 20 می، مقامات ایران اعلام کردند که رئیس جمهور، وزیر خارجه و همراهان جان باخته اند. آقای رئیسی در شهرمشهد متولد و در سن 20 سالگی در قوه قضائیه بعنوان دادستان کرج کارش را آغاز کرد و به تدریج به ریاست قوه قضائیه رسید و در جوئن 2012 رئیس جمهور ایران شد.
درگذشت رئیس جمهور ایران درشرایط حساس منطقه خاورمیانه رخ داد و بجز اسرائیل، سران کشورهای جهان درگذشت رئیس جمهور، وزیرخارجه و همراهان را تسلیت گفتند. رئیس جمهور در ایران دومین مقام عالی کشور بعد از مقام رهبری است. آقای مخبر معاون اول رئیس جمهور موقتا مسئولیت اداره دولت و علی باقری مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران نیز موقتا عهده دار سرپرستی وزارت خارجه شده اند. طبق قانون اساسی ایران انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید ظرف 50 روز باید انجام شود.
درعین حال میراث دوره ریاست جمهوری آقای رئیسی سیاست داخلی و خارجی ایران تاثیرگذار خواهد بود.
برجام
با وجودیکه بخش اعظم اصولگرایان در دوره ریاست جمهوری روحانی مخالف برجام بودند، رئیسی اصولگرا با تمام ظرفیت برای احیاء برجام تلاش کرد اما این تلاشها بخاطرعدم تمایل دولت بایدن به نتیجه نرسید. دولت بایدن و کشورهای اروپایی بخاطر همکاریهای ایران با روسیه بویژه موضوع جنگ اکراین و نیز حمایت ایران از حماس در جنگ با اسرائیل، علاقه ای به احیاء برجام نداشتند.
دولت بایدن نه تنها 1500 تحریم دوره ترامپ را حفظ کرد بلکه حدود 700 تحریم جدید نیز علیه ایران اعمال کرد. کشورهای اروپایی نیز دهها تحریم جدید علیه ایران اعمال کردند. این تحریمها موجب شد که ارزش پول ملی ایران از یک دلار حدود 25000 تومان در پایان دوره روحانی، به یک دلار حدود 60000 تومان در فروردین 2024 سقوط کند.
ایران نیزعکس العمل نشان داد، از برجام فاصله گرفت وبرنامه هسته ای خود را توسعه داد تا اینکه به یک کشور "در آستانه بمب هسته ای" تبدیل شد که این مهمترین میراث دوره ریاست جمهوری رئیسی را رقم زد. اکنون سئوال این است که آیا ایران بعد از رئیسی به یک کشور "دارنده بمب هسته ای" تبدیل خواهد شد.
واقعیت این است که آمریکا و اروپا هیچ ابتکاری در دیپلماسی برای یک گفتگوی جامع با ایران ندارند بجز توسل به تحریم وفشار و تهدید و زورگویی. با ادامه این روند توسط غرب، منهای اینکه رئیس جمهور بعدی تیران چه کسی باشد، احتمالا ایران به سوی بک کشور "دارنده بمب هسته ای" خواهد رفت.
تنش های ایران-اسرائیل
در دوره ریاست جمهوری رئیسی تنشهای منطقه ای آمریکا و اسرائیل با ایران، به بالاترین سطخ خود بعد از انقلاب 1979 ایران رسید. در اول آوریل 2024، اسرائیل در حمله نظامی به سرکنسولگری ایران، تعدادی از فرمانده هان ارشد نظامی ایران را به شهادت رساند و ایران نیز در یک اقدام متقابل با حدود 300 پهباد و موشک به اسرائیل حمله کرد. ادامه این روند تخاصمات غرب-اسرائیل و ایران، ممکن است دیر یا زود، به یک تقابل نظامی تمام عیار بین ایران و اسرائیل بیانجامد.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
مقاله میدل ایست آی
* درگذشت رئیس جمهور، ایران را در دو راهه تصمیم گیری قرار داده است
https://www.middleeasteye.net/opinion/iran-ebrahim-raisi-president-death-crossroads
سید حسین موسویان
21 می 2024

بخش پایانی

سومین تحول مهم منطقه ای در دروان یاست جمهوری رئیسی، برقراری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان با وساطت چین بود. در ژانویه 2016، نیروهای طرفدار اصولگرایان در اعتراض به اعدام شیخ نمر رهبر شیعیان همراه با 47 تن از شیعیان عربستان، سفارت عربستان در ایران را به آتش کشیدند که این حادثه موجب بروز بحران دیپلماتیک بین دوکشور شد.
علت اصلی موفیت چین در بهبود روابط تهران-ریاض این بود که محمد بن سلمان با اتخاذ یک استراتژی جدید، تصمیم گرفت در قالب برنامه چشم انداز 2030، عربستان را به قدرت اقتصادی منطقه تبدیل کند. بدین منظور ریاض روابط خود را نه تنها با ایران و قطر و ترکیه و مصر بلکه با قدرتهای بلوک شرق نیز بهبود بخشید.
تحول مهم بعدی منطقه ای-بین المللی در دروان ریاست جمهوری رئیسی، نهایی شدن عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای و پذیرش ایران به عضویت در گروه کشورهای بریکس شامل روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی و برزیل بود که پروسه آن از سالها قبل آغاز شده بود.

اگر روند جاری خصومتهای غرب با ایران ادامه یابد، عضویت ایران در این دو سازمان مهم میتواند پروسه چرخش کامل ایران به شرق را رقم زند.
حاکمیت یکدست
اما در بخش سیاست داخلی ایران، آقای رئیسی اولین رئیس جمهوری بود که بطور کامل با سیاستهای مورد نظر مقام عالی رهبری ایران در موضوعات داخلی، منطقه ای و بین المللی هماهنگ بود. روسای جمهور قبلی از جناح اعتدالیون و اصلاح طلبها همچون هاشمی، خاتمی و روحانی دیدگاههای متفاوتی با مقام عالی رهبری ایران داشتند. حتی احمدی نژاد که منتخب اصولگرایان بود، بعد از مدتی اختلافات شدید با سیاستهای مقام رهبری پیدا کرد.
در حقیقت دوره رئیسی، اولین دوره یک رئیس جمهور در دوران 35 سال رهبری آیت الله خامنه ای بود که حاکمیت یکدست شد و اصولگرایان دولت، مجلس، قوه قضائیه و نهادهای امنیتی-نظامی را دراختیار گرفتند.
با این وجود، جبهه اصولگرایان در این دوره نیز دچار شکاف شد بطوریکه نیروهای معتدل این جبهه مثل علی لاریجانی رئیس مجلس قیلی منزوی شدند، نیروهای نیمه معتدل جناح اصولگرا همچون محمد باقر قالیباف رئیس فعلی مجلس توسط جناح رادیکال اصولگرایان مورد انتقاد و تحت فشار قرار گرفتند. درعین حال رئیسی سعی کرد که خود را در وسط رقابتهای داخلی جبهه اصولگرایان حفظ کند. در عین حال، در اواخر دوره رئیسی، تئوری "حاکمیت یکدست" هم زیر سئوال رفت.
نهایت اینکه بعد از رئیسی، دو فرضیه متصور است.
یکی اینکه جناح رادیکال جبهه اصولگرایان قدرت را قبضه کند که در این صورت ممکن است تنشهای ایران با غرب تشدید شود.
فرضیه دوم اینکه با تدبیر مقام عالی رهبری ایران، نیروهای معتدل جبهه اصولگرایان، غالب شوند که در اینصورت شانس کاهش تشنجات غرب و ایران افزایش خواهد یافت.

️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
Media is too big
VIEW IN TELEGRAM
▫️ویدیو/ سه کشور اروپایی دیگر «کشور فلسطین» را به رسمیت می‌شناسند

▫️ايسنا

ایرلند، نروژ و اسپانیا اعلام کرده‌اند «در پنج روز آینده قصد دارند به طور رسمی کشور فلسطین را به رسمیت بشناسند» در صورت نهایی شدن این اقدام، آن‌ها بار دیگر تعهد تزلزل‌ناپذیر خود را به راه حل دو کشوری و اجرای عدالت طولانی‌مدت برای مردم فلسطین نشان دادند.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
▫️همراهی آمریکا با اسرائیل برای تحریم دیوان کیفری بین المللی

▫️ایلنا

"علی بیگدلی"، کارشناس مسائل آمریکا در تشریح ابعاد و دلایل صدور حکم بازداشت احتمالی نخست‌وزیر اسرائیل در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: مسئله صدور حکم بازداشت از سوی دیوان کیفری بین المللی علیه مقامات اسرائیل دارای ابعاد مختلفی است. زمانی که چندی پیش دبیرکل سازمان ملل درباره حماس و غزه موضع گرفت، او به نوعی از سوی تل‌آویو تهدید شد و در این میان تمام اسرائیل علیه آنتونی گوترش اقدام به اتخاذ مواضع هجومی کردند. در این راستا اسرائیل به دنبال آن بوده که نوعی تحریم را علیه دیوان کیفری بین المللی اعمال کند و در این راستا تمامی مقامات تل‌آویو از کشورهای غربی درخواست کردند که یک صف‌بندی مشخص علیه دیوان کیفری بین المللی انجام دهند.

وی ادامه داد: مساله اینجاست که واکنش اسرائیل علیه دیوان عملاً یک واکنش رادیکال است؛ چراکه نتانیاهو و تیم وی در داخل اسرائیل تحت فشار قرار دارند و از خارج هم به نوعی انتقادهای به شدت تند و اساسی علیه آنها اتخاذ شده است. اینکه صدور حکم بازداشت نتانیاهو از سوی دیوان کیفری بین المللی چه تاثیراتی خواهد داشت باید گفت که از نظر سیاسی پیامدهای منفی برای وی و سایر اعضای کابینه جنگ وجود دارد و در این راستا آنها به دنبال این هستند که به هر ترتیب مانع صدور حکم از سوی این مرجع قضایی بین المللی شوند. اینکه دیده می‌شود مقامات اسرائیل به تکاپو افتاده‌اند نشان از یک تهدید سیاسی دارد؛ به عبارت دیگر اسرائیل به نوعی پرستیژ خود را در حال تهدید می‌بیند و سعی می‌کند دست به هر تهدیدی بزند تا این مسئله را خنثی کند اما بحث اینجاست که آمریکا هم در این راستا با مقامات اسرائیل هم نظر و همگام است.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: ایالات متحده در شرایط فعلی به دنبال تحریم دیوان کیفری بین المللی است و باید دانست اینکه دادستان دیوان از سوی آمریکا، اسرائیل یا هر کشور دیگر تحریم شود، یک مسئله کاملاً مشخص به حساب می‌آید و صرفاً آنها می‌توانند دادستان دیوان را به صورت انفرادی تحریم کنند. این در حالیست که بسیاری معتقدند بایدن در آستانه انتخابات به دلیل نیاز به آرای حامیان مهاجر خود اعم از مسلمانان سعی می‌کند که یک حد تعادل را رعایت کند اما حالا دیده می‌شود که او بیش از هر چیز به سمت اسرائیل متمایل شده است.

وی در پایان خاطرنشان کرد: آمریکا و تیم بایدن حتی برای جلب نظر لابی آیپک به سمت تحریم دیوان کیفری بین المللی رفته‌اند و این در حالیست که اساساً وضعیت کنونی حکایت از نوعی تهدید را نمایان می‌کند. به بیانی گویاتر دیوان کیفری بین المللی به عنوان یک نهاد قضایی بین‌المللی در حال تهدید شدن است و به موازات این وضعیت باید متوجه بود که با صدور حکم جلب مقامات اسرائیل به هر ترتیب آنها با مشکلات سیاسی جدی روبرو خواهند شد اما در نهایت کشورهایی که مقامات تل‌آویو با آنها روابط عمیق دارند این حکم را اجرا نخواهند کرد؛ به گونه‌ای که روابط سیاسی آنها بر اجرای این احکام ارجحیت دارد و از سمت دیگر باید توجه شود که مشابه این مسئله را در گذشته و در پرونده عمرالبشیر هم شاهد بودیم.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
🌍گروه #مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل تقدیم می کند:

🔸سایت فارسی


http://www.iirjournal.ir



📲 فضای مجازی:


♋️♋️ #کانال_مطالعات_روابط_بین_الملل:

فضایی برای دسترسی به آخرین تحلیل ها و مقالات علمی-تخصصی روابط بین الملل


❇️ ❇️ لینک عضویت :


https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt



♋️♋️ #گروه_مطالعات_روابط_بین_الملل :

فضایی برای دسترسی به آخرین اخبار و رویدادهای خبری مرتبط با روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/int_r_studies



♋️♋️ #کانال_مجله_ایرانی_روابط_بین_الملل:

مجله علمی-تخصصی در حوزه روابط بین الملل


❇️❇️لینک عضویت:


https://www.tg-me.com/iirjournal



🔺صفحه اینستاگرام  مجله ایرانی روابط بین الملل

آخرین تحلیل ها و رویدادهای خبری روابط بین الملل


❇️ ❇️لینک عضویت:

https://www.instagram.com/@int_rel_s
▫️انتخابات انگلیس و افول محافظه‌کاران

▫️ایلنا

"مرتضی مکی"، کارشناس مسائل اروپا طی یادداشتی برای ایلنا به تشریح دلایل برگزاری انتخابات زودهنگام در انگلیس پرداخت که به شرح زیر از نظر می‌گذرد:

اعلام برگزاری انتخابات زودهنگام انگلیس اساساً موضوع قابل پیش‌بینی بود و قرار بر این بود که با توجه به اتمسفر سیاسی این کشور چنین اتفاقی به زودی رخ دهد. تمام نظرسنجی‌ها نشان از آن دارد که حزب محافظه‌کار شانس زیادی در این رقابت‌ها برای پیروزی ندارد و این در حالیست که ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس تقریبا توانسته در این دوران کارنامه قابل قبولی در حوزه اقتصاد از خود به جای بگذارد. بسیاری از تحلیل‌ها نشان از آن دارد که او توانسته عملا یک خروجی مثبت در این زمینه از خود به ثبت برساند اما در نمای کلی کارنامه قابل قبولی از حزب محافظه‌کار انگلیس وجود ندارد.

توجه داشته باشید که سال‌های گذشته اساساً حزب محافظه‌کار نتوانسته از خود یک عملکرد مثبت به جای بگذارد و در این میان می‌توان به اقدامات این حزب نگاه کرد. در سال ۲۰۱۹ زمانی که انتخابات برگزار شد برخی از مسائل، این روند منفی را نشان داد اما ۱۰ سال قبل از این تاریخ، دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت انگلیس پس از پیروزی توانست برخی از محورهای سیاسی و اقتصادی را در حوزه داخلی و خارجی به صورت مثبت پیش ببرد. در این میان، برگزاری همه‌پرسی خروج انگلیس از جمع کشورهای اتحادیه اروپا (برگزیت) باعث شد تا اوضاع به هم بریزد و به نوعی مردم در مورد سیاست‌های مهاجرتی و اقتصادی دولت انگلیس به دنبال ایجاد تغییرات اساسی بودند. همین مسأله موجب شد تا فضای دیگری بر ساحت سیاسی لندن حاکم شود؛ به گونه‌ای که اختلاف رأی مخالفان و موافقان در مورد برگزیت بسیار کم بود و پس از آن ترزا می به عنوان نخست‌وزیر جدید از حزب محافظه‌کار روی کار آمد و در این میان او هم نتوانست اوضاع را کنترل کند و در قضیه کنار آمدن با شروط اروپا به بن‌بست خورد که در نهایت بوریس جانسون به عنوان نخست‌وزیر جدید با سیاست‌های خاص خود سکان امور را در دست گرفت که در نهایت او هم با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو شد.

همین روند موجب شد مشکلات زیادی در این راستا به وجود بیاید و در نهایت نه تنها در کابینه بلکه در میان اعضای حزب محافظه‌کار انگلیس یک دو قطبی مشخص را شاهد بودیم. به همین جهت است که می‌گوییم انتخابات زود هنگام انگلیس در شرایط فعلی می‌تواند به نفع حزب کارگر تمام شود و احتمال دارد حزب محافظه‌کار به حاشیه رانده شود.


️کانال مطالعات روابط بین الملل

@motaleeat_ravabt  ⭕️   

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravabt
ناتو 2030 ، توسعه یک مفهوم استراتژیک جدید

رضا میرزایی کارشناس ارشد روابط بین الملل

ناتو بر اساس اصل دفاع جمعی بنا شده است. تطابق عملکرد ناتو در مقاطع تاریخی مختلف به نسبت درک روال تفکر استراتژیک، آن هم در چارچوب مفاهیم استراتژیک روش محاسباتی سیاسی روشن تری در قبال این اتحاد ارائه می دهد.ناتو از زمان تولد تاکنون به لحاظ تکامل تفکر استراتژیک دو دوره تاریخی متمایز را پشت سر گذاشته است: دوره جنگ سرد و دوران پس از جنگ سرد.....

ادامه مطلب در لینک زیر👇👇👇

B2n.ir/nato2030strategic2024
🔸 لینک دسترسی به سایت فارسی

http://www.iirjournal.ir



⭕️ کانال مطالعات روابط بین الملل

https://www.tg-me.com/motaleeat_ravab
2024/09/29 03:24:26
Back to Top
HTML Embed Code: