Telegram Web Link
✔️برچیدن شبهه ربا یا رسمیت یافتن رباخواری؟

🔸گزارش تحلیلی مباحثات درباره طرح جدید بانکداری اسلامی

🖊حسن اجرایی:

🔹طرح بانکداری اسلامی، بنا به گفته سید حسن حسینی شاهرودی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، تا دو ماه آینده به صحن علنی مجلس شورای اسلامی خواهد آمد تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره آن به مذاکره بنشینند؛ گرچه همچنان طرح در حال اصلاح و تعدیل است و منتقدانی جدی از جمله آیت‌الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید، به مخالفت جدی با آن برخاسته‌اند.

🔹براساس طرح جدید بانکداری اسلامی ایران، هیأت عالی بانک مرکزی بالاترین مرجع سیاست‌گذاری و نظارت بر بانکداری خواهد بود و سه شورای سیاست‌گذاری پولی، شورای نظارت و همچنین شورای فقهی، زیرمجموعه هیأت عالی مذکور خواهند بود. در صورت تصویب طرح مذکور، قانون بانکداری اسلامی جایگزین قانون پولی و بانکی مصوب سال ۱۳۵۱ و قانون عملیات بانکی بدون ربا می‌شود.

🔹طرح جدید بانکداری اسلامی از تلفیق لایحه قانون بانکداری، لایحه قانون بانک مرکزی که در دولت دهم و یازدهم نهایی شده بود، طرح اصلاح قانون بانکداری بدون ربای مجلس نهم و همچنین طرح تأسیس بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران به دست آمده است. این طرح هم‌اکنون به تصویب کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی رسیده و ۲۱۴ ماده دارد.

🔹به گزارش غلامرضا مصباحی‌مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و از طراحان طرح مذکور، طرح جدید بانکداری اسلامی از چهار بخش تشکیل شده است که بخش اول آن بازنگری قانون بانک مرکزی است، بخش دوم به بازنگری قانون پولی بانکی مصوب ۱۳۵۱ می‌پردازد، بخش سوم مربوط به اصلاح عملیات بانکی بدون ربا است و بخش چهارم، راه‌اندازی بانک توسعه جمهوری اسلامی ایران را شامل می‌شود.

🔹نقدهای مختلفی به این طرح وارد شده است؛ از جمله حفظ حالت صوری اجرای عقود بانکی، عدم تغییر ساختار بانکداری متعارف، نبود شاخصه‌های بانکداری اسلامی، عدم کارایی شورای فقهی و اختیارات زیاد رئیس کل بانک مرکزی که برخی از منتقدان آن را دیکتاتوری رئیس کل بانک مرکزی خوانده‌اند.

🔹از این میان آیت الله حسین نوری همدانی، از مراجع تقلید، در درس خارج ۱۳ آذر ۱۳۹۸، با انتقاد از طرح جدید مجلس درباره بانکداری اسلامی، آن را موجب به رسمیت شناخته شدن رباخواری به عنوان قرض دانست و تصریح کرد که «عده‌ای از اساتید محترم که در اقتصاد کار کرده‌اند، در نامه‌ای به ما این موضوع را متذکر شده‌اند». روشن نیست مقصود این مرجع تقلید از «عده‌ای از اساتید» دقیقاً چه کسانی هستند، اما با این حال جای تردید نیست که اعتراض آیت الله نوری همدانی، به معنای عدم تلاش کافی یا دست‌کم عدم موفقیت کافی طراحان طرح مزبور برای اقناع‌سازی طیف‌های مختلف نخبگان و چهره‌های تأثیرگذار جامعه بوده است.

🔸متن کامل این گزارش را در لینک زیر مشاهده کنید:

👇👇👇
http://mobahesat.ir/22399/amp

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
✔️حوزه، مسأله «کودک و نوجوان» را زنده کند/ اغلب روحانیون حاضر در تلویزیون زبان رسانه را نمی‌شناسند

🔸به بهانه روز جهانی کودک و تلویزیون

🔘 محمدحسن راستگو در گفتگو با مباحثات:

🔹من فعالیت قصه‌گویی برای بچه‌ها را تقریبا از سال ۱۳۴۳ یا شاید زودتر از این تاریخ شروع کردم. چون در این سال من به دبیرستان می‌رفتم و در زنگ‌های تفریح برای بچه‌ها قصه می‌گفتم و در جای حساس قصه، آن را قطع می‌کردم و می‌گفتم بقیه‌اش باشد زنگ تفریح بعدی. پدرم امام جماعت مسجد محل بود، بچه‌ها را جمع می‌کردم و برای آن‌ها اصول دین و فروع دین می‌گفتم.

🔹من به شهید بهشتی گفتم که می‌خواهم به تلویزیون بروم، ایشان گفتند خیلی خوب است، چون ایشان برنامه‌های ما را دیده بودند. ما در تهران قبل از انقلاب، برای زندانیان زمان شاه، یک‌سری اردوهای خانوادگی داشتیم، مثلا خانواده‌ شهید رجائی، عسگراولادی و سایر کسانی که آن موقع زندانی بودند را شهید بهشتی تحت عنوان اردوی سبزه جمع می‌کردند.

🔹گاهی هم ما تخصص داریم، اما چهره‌ تلویزیونی نداریم، یعنی نمی‌توانیم در مقابل دوربین با مشخصاتی که مثلا یک برنامه‌ تلویزیونی دارد خودمان را هماهنگ کنیم. شناخت زبان رسانه بسیار مهم است و متأسفانه اغلب عزیزان روحانی که در تلویزیون برنامه دارند، تصورشان همان منبر مسجد و همان حوزه‌ درس‌ است، دوربین را تنها یک ابزار منعکس‌کننده می‌دانند، در حالی که نباید اینطور باشد.

🔹من شاید حدود ده سال درس خارج رفتم، ولی هیچ وقت این ادعا را در حوزه نداشتم که من مثلا یک فاضل حوزوی هستم؛ من یک بی‌سواد حوزوی هستم، من یک طلبه‌ سطح پائین هستم، ناچیزتر از هر چیزی و خدا را شکر می‌کنم که این ذوق و سلیقه را به من داده است که بتوانم ابداعات و ابتکاراتی برای رساندن آن حرفی که شما در حوزه به آن اجتهاد و استنباط فروع از اصول می‌گویید را با ابزار کودک و نوجوان به بچه‌ها برسانیم.

🔹یادم هست که یک زمانی وارد جمعی شدم، تا من را دیدند یک سوال اصولی سختی از من پرسیدند. گفتم: من جواب را می‌دهم و این‌ مباحث را خوانده‌ام، اما من یک سوال از شما می‌کنم، اگر بچه‌ شما گفت خدا چه رنگی است؟ خدا چه می‌خورد؟ خدا غذا می‌خورد یا نه؟ لباسش چه رنگی است؟ شب‌ها کجا می‌خوابد؟ شب‌ها چه کار می‌کند؟ روزها چه کار می‌کند؟ چه پاسخی دارید؟

🔹گفتند آقا اتفاقا ما محتاج این حرف‌ها هستیم (می‌خندد) و حقا که شما در این زمینه مجتهد هستید، تعبیرشان این‌گونه بود و سوال‌شان را فراموش کردند. گفتند ما این‌ سوالات را باید چگونه جواب بدهیم؟ گفتم: این هم یک کار حوزوی است که خدا را که یک وجود بسیط و بی‌انتها است برای بچه‌ای که مغزش با اسباب‌بازی، شوخی، خنده و با حرکات بدنی توأم است، تبیین کند، این کار اگر استنباطی نیست، شما اسم آن را چه می‌گذارید؟

🔹من در اینجا باید اعتراف کنم که مسئول برخی از این انحرافات [طلاب و مبلغان فضای مجازی] شخص من هستم، البته تنها شخص من نیست که مسئول هستم. ما در دفتر تبلیغات مرکز تربیت مربی داشتیم، از سال ۹۰ که از آنجا استعفا دادیم و به سرعت هم استعفای ما پذیرفته شد! مشکلات اداری و ساختاری در کار ما ایجاد کردند و نتوانستیم این روش‌ها را ادامه بدهیم و آن تذکراتی که ما همواره در میان‌ برنامه‌ها می‌دادیم و گریزی که به آن هشدارها و نکات می‌زدیم، دیگر این‌ها الان نیست.

🔹من برای طلبه‌ها در این سی سال بعد از انقلاب، سی و دو دوره گذاشتم. این نسل دوم تربیت مربی نمی‌تواند مانند خود من و با آن ویژگی‌هایی که ما قبل از انقلاب دیدیم و ویژگی‌هایی که از افراد بزرگی مثل شهید بهشتی، مطهری، مفتح و باهنر دریافت کردیم را دریافت کند. تابعین یا متأخرین دیگر مثل متقدمین شاید نتوانند همه‌ آن حجم مطالب را در خودشان داشته باشند. گفتم که اشکال از من است، چون ما باید به کارمان تداوم می‌دادیم، متأسفانه به خاطر این کاری که دفتر تبلیغات و مدیریت دفتر تبلیغات در ذهنشان بود، نتوانستیم ادامه بدهیم و این‌ کارها متوقف شد.

🔹پیشنهاد می‌کنیم حوزه، کار کودک و نوجوان را زنده کند. با درایت و بینشی که از حاج آقای اعرافی سراغ داریم و ایشان آدم بسیار قوی‌ای در این‌ کارها هستند ومی‌توانند این کار را در حوزه ایجاد کنند و یا نظارتی بر این کار در حوزه داشته باشند که کار کودک و نوجوان در حوزه در کنار دیگر کارهای حوزه مثل تدریس و تبلیغ بستر و فضایی را به خود اختصاص دهد.

🔸متن کامل این گفتگو را در لینک زیر مشاهده کنید:

👇👇👇
http://mobahesat.ir/22404/amp

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
✔️تقریب مذاهب؛ امری دینی یا سیاسی؟

🔸یادداشت وارده

🔹دو روز پیش حکم ریاست حجت‌الاسلام والملسمین حمید شهریاری از سوی رهبر معظم انقلاب صادر شد و بدین ترتیب ریاست هفت ساله‌ی آیت‌الله محسن اراکی بر این نهاد پایان یافت. اگرچه در سال‌های اخیر بخاطر تشدید فعالیت برخی جریان‌های افراطی، اصل تقریب دچار چالش‌ها و تشکیکات جدی شده‌است اما به نظر می‌رسد عملکرد ضعیف و نادرست متولیان این نهاد هم جای بررسی دارد.

🔹یکی از آسیب‌های جدی امر تقریب، دخالت دادن مسائل و معیارهای سیاسی در آن است. از سوئی طیف خاصی از حوزویان – که در این‌جا طیف سنتی یا برائتی می‌نامیم- باور مٌضیّق و بسیار محدود خود از تقریب را محملی برای هجمه به نظام قرار داده‌اند و تلاش می‌کنند علیرغم ظاهری سیاست‌گریز، نوک پیکان انقلاب ستیزی خود را در قالب دفاع از ولایت اهل‌بیت به سوی ارکان نظام گسیل دارند.

🔹به باور و تبلیغ این جماعت، تقریب در مذهب تشیع جایی ندارد و حکومت و نظام جمهوری اسلامی برای تقویت پایه‌های خود و جلب نظر چندمیلیون شهروند اهل‌سنت در حال عقب‌نشیتی از مبانی تشیع است. این باور تلاش دارد این‌گونه القا کند که «ولایت» نیز ممکن است روزی فدای نگه داری حاکمیت شود.

🔹در این بین عملکرد مجمع جهانی تقریب مذاهب به عنوان اصلی‌ترین نهاد برای پاسخگوئی و ابطال این‌گونه ادعاها بسیار مهم است. اما متاسفانه عملکرد خاص و سلیقه‌ای متولیان این مجمع در دوره‌ی اخیر نه تنها باعث رد این‌گونه ادعاها نشد بلکه آن را تقویت هم کرد.

🔹رویکرد سیاسی ریاست سابق این مجمع و برخی از منصوبان وی امری بدیهی و حق طبیعی آنان است. اما زمانی که این مشرب در نهادی مانند تقریب مذاهب اعمال شود آسیب‌های جبران‌ناپذیری خواهد داشت. در این سال‌ها تبلیغ و شناساندن تقریب به افرادی محدود شده‌ بود که کاملا مطابق با منش سیاسی مسئولان وقت باشند و کسانی در دائره‌ی تقریب می‌گنجیدند که دقیقا همان نگاه سیاسی متولیان را داشته باشند. نتیجه‌ی این رفتار آن شده بود که چهره‌هایی منادیان و حامیان تقریب هستند که نه‌تنها حامی جدی انقلاب بلکه هم‌فکر فلان جریان سیاسی خاص باشند.

🔹نتیجه‌ی این اقدام نادرست عملا تایید همان تفکر و تبلیغ منتقدان تقریب بود و ظاهر امر آن شد که تقریب وسیله‌ای برای استحکام قدرت سیاسی جمهوری اسلامی ایران است! در حالی‌که امر مسلم تقریب بسیار فراتر از باورهای سیاسی توصیه‌ی ائمه، و سیره‌ی سلف و بزرگانی همچون آیات عظام بروجردی و میلانی و ده‌ها عالم و فقیه است.

🔹با انتصاب ریاست جدید این مجمع ـ‌ فراتر از آنکه سلیقه‌ی سیاسی وی چگونه است ـ امیدواریم شاهد مدیریتی فراتر از یک تفکر سیاسی خاص باشیم و تقریب بین مذاهب را نه یک ابزار سیاسی خاص بلکه امر مسلم اعتقادی و در خدمت دین معرفی شود.

(این یادداشت لزوما دیدگاه مباحثات نیست و این سایت آمادگی دارد نظرات مخاطبان را در این زمینه دریافت و منتشر نماید)

🔸لینک مطلب:

👇👇👇
http://mobahesat.ir/22453/amp

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
💥مباحثات/
🔹روز گذشته خبرنگاران تعدادی از رسانه‌های خارجی که به قم سفر کرده‌اند در جامعة‌الزهرا حضور پیدا کرده و از نزدیک با این مرکز علمی آشنا شدند.
این اقدام تحسین‌برانگیز جامعة‌الزهرا اگرچه دیرهنگام اما الگوی خوبی برای مدیریت رسانه‌ای چهره‌ی حوزه علمیه در رسانه‌های داخلی و خارجی است.
🔻🔻🔻
@mobahesamagz
🔻پس از بیست سال از ورود فارغ‌التحصیلان دانشگاه

✔️دغدغه‌های دانشگاهیان حوزوی‌شده: از کندی آموزش تا کسری معیشت

🖊حسن اجرایی

🔹امروز چهل سال از نامگذاری روز وحدت حوزه و دانشگاه و نزدیک به بیست سال از اولین ورود سازمان‌یافته فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به حوزه‌های علمیه می‌گذرد، اما همچنان ساختارهای مدیریتی و آموزشی حوزه چندان آماده و پذیرای دانشگاهیان نیست؛ چرا که بسیاری از روندها و برنامه‌ریزی‌های مدیریتی، آموزشی و فرهنگی، متناسب با ویژگی‌ها، شاخصه‌ها و محدودیت‌های این گروه از طلاب، بازسازی و مناسب‌سازی نشده است و تأخیر در اجرای چنین اقداماتی می‌تواند در کوتاه‌مدت به کاهش انگیزه‌ها و در بلندمدت به کاهش ورود فارغ‌التحصیلان دانشگاهی به حوزه‌های علمیه بینجامد.

🔹نظام آموزشی فعلی حوزه‌های علمیه که در دروس اصلی سه سال اول معطوف به آموزش ادبیات عرب و سه سال بعدی معطوف به آموزش مقدماتی فقه و اصول فقه است، بیشتر با نگاه به آن دسته از طلاب تدوین شده است که در سنین بین ۱۵ تا ۲۰ سال وارد حوزه‌های علمیه می‌شوند و معمولاً حداکثر تا مقطع دیپلم تحصیل کرده‌اند. این برنامه‌ریزی آموزشی گرچه ممکن است برای سنین مذکور مناسب باشد، اما روشن است که باید تفاوت‌های طبیعی میان دانش‌آموز ۱۵ ساله و دانشجوی ۲۵ ساله را در شیوه آموزش لحاظ کرد.

🔹گذشته از این، برخی از طلاب دانشگاهی بر این باورند که دغدغه‌های ورودی‌های دانشگاهی بسیار متفاوت از دغدغه‌های دیگر طلاب است و به تناسب همین تفاوت‌ها باید آموزش‌های متفاوتی به طلاب ارائه شود. بر این اساس چه بسا بتوان دروسی مانند مباحث کلامی، فلسفی و اعتقادی را زودتر از دیگر طلاب به طلاب دانشگاهی اختصاص داد. علاوه بر این، برخی طلاب معتقدند موضوعاتی از قبیل آموز‌ش‌های مرتبط با ازدواج، مدیریت خانواده، مهارت فن بیان و آشنایی با هویت طلبگی، از جمله دغدغه‌هایی است که ممکن است برای ورودی‌های سیکل و دیپلم در سال‌های ابتدایی چندان مهم نباشد، اما با توجه به سن فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که همگی بیش از بیست ساله هستند، نباید از برنامه‌ریزی برای موضوعات مذکور غفلت کرد.

🔹گروهی از طلاب دانشگاهی در شرایطی وارد حوزه‌های علمیه شده‌اند که یا پیش از آن ازدواج کرده و صاحب فرزند بوده‌اند و یا پس از ورود به حوزه اقدام به ازدواج کرده‌اند. در چنین شرایطی، تأمین زندگی با تکیه بر شهریه دریافتی و با وجود دروس فشرده که تقریبا کل ساعات روزانه طلاب را تا شش سال اول درگیر می‌کند، گذران زندگی دشوار خواهد شد. گاه این شرایط معیشتی، امکان ازدواج را از طلاب سلب می‌کند و تغییر شرایط اقتصادی، موجب شده است طلابی که تا چند سال اخیر می‌توانسته‌اند با تکیه بر حداقل‌های معیشتی تشکیل خانواده بدهند، از این پس قادر به چنین کاری نباشند و بسیاری از خانواده‌ها حتی با ازدواج دختر خود با طلاب مخالفت کنند.

🔹یکی از مسائل پربسامد در میان طلاب دانشجو، بی‌استفاده ماندن تجربه و تخصصی است که در طول تحصیلات دانشگاهی خود کسب کرده‌اند. تقریباً نیمی از این طلاب در رشته‌های فنی و مهندسی تحصیل کرده‌اند و نیم دیگر، در رشته‌های مرتبط با علوم انسانی و از این میان تقریباً هیچ‌کدام نتوانسته‌اند از تحصیلات پیشین خود همگام با آموزش‌های حوزوی بهره ببرند.

🔹علاوه بر رشته‌های فنی و مهندسی که ممکن است در نگاه اول غیرمرتبط با حوزه‌های علمیه به نظر برسد، حتی دانش‌آموختگان رشته‌هایی مانند کتابداری، علوم ارتباطات و رسانه و… نیز علاقمند به استفاده از تخصص و تجربه خود در راستای رسالت طلبگی هستند، اما زمینه‌ها و بسترهای لازم برای بروز و به بار نشستن اینچنین توانمندی‌هایی دیده نمی‌شود.

🔹یکی از دیگر از محورهای انتقادی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی در حوزه‌های علمیه، گسترش دانشگاه‌زدگی، نمره‌محوری و مدرک‌گرایی در حوزه است. آنها معتقدند برخلاف تصور عمومی، تحصیل برای نمره به حوزه‌های علمیه هم راه یافته و ابزارهایی از جمله حضور و غیاب و امتحانات به جای آنکه به تحکیم تحصیلات حوزوی و نظام‌یافته‌تر شدن آن کمک کند، طلاب را به سمت مطالعه‌های شب امتحانی و کاستن از عمق تحصیلات سوق داده است.

🔹برخی از دانشگاهیان با انگیزه‌هایی از قبیل تمدن‌سازی، اهمیت مسائل اجتماعی، ایجاد تحول در جامعه اسلامی، تولید علم و تبلیغ هدفمند وارد حوزه‌های علمیه می‌شوند و در بدو ورود یا کمی بعدتر درمی‌یابند که مدیریت رسمی در حوزه‌های علمیه توجه چندانی به این موضوعات ندارد و به تدریج یا در روند عمومی آموزش‌های حوزه هضم می‌شوند و یا خود با تشکیل گروه‌هایی به دنبال کردن دغدغه‌های خویش می‌پردازند.

🔸متن کامل این گزارش را در لینک زیر مشاهده کنید:

👇👇👇
http://mobahesat.ir/22457/amp

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
اختصاصی مباحثات/
روز گذشته کارشناسان برنامه‌ی سمت خدا مهمان استاد حسین انصاریان بودند.
برنامه‌ی سمت خدا به عنوان موفق‌ترین برنامه‌ی مذهبی حساسیت خاصی دارد که کارشناسان آن لازم است با جلسات مشترک و همفکری با صاحب‌نظران سطح این برنامه را همواره ارتقا دهند.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
✔️ اعتماد حوزه به طلاب هنرمند به سختی شکل می‌گیرد/ مخاطب امروز، تبلیغ سنتی حوزه را قبول نمی‌کند

🔸محمدصادق مقدسیان، طلبه هنرمند، بازیگر تئاتر و «عمو روحانی» برنامه تلویزیونی آفتابگردون در شبکه پویا در گفتگو با مباحثات:

🔹سال ۹۵ با پیشنهاد آقای نیک‌روش، تهیه‌کننده برنامه «آفتاب‌گردان»، وارد این عرصه شدم، البته گویا دوستان زیادی تست داده بودند، اما لطف خدا بود که این بستر برای من فراهم شد. البته من خیلی به فضای «عمو روحانی» فکر نمی‌کردم، اما همیشه در این فکر بودم که کاری انجام دهم که این همه سالی که در حوزه بودم، در حد خودم -حتی خیلی کوچک- بتوانم اتفاقی برای حوزه رقم بزنم، ولی نمی‌دانستم که مدل این اتفاق باید چطور باشد و به هیچ عنوان به آن فکر نکرده بودم. همیشه می‌گفتم که خود امام زمان(ع) باید کمک کنند تا این اتفاق رخ دهد. واقعا ورود من به این موضوع را لطف خدا و امام زمان(ع) می‌دانم.

🔹دغدغه من در حوزه از همان اول این بود که من چه کار مفیدی می‌توانم به واسطه فعالیت تئاتری خودم برای حوزه داشته باشم. این دغدغه از ابتدا در من بود و حوزه این بستر را برای من فراهم کرد. اگر من طلبه نبودم، هیچ وقت نمی‌توانستم در این برنامه حضور پیدا کنم. در هر صورت حوزه و تئاتر، لازم و ملزوم یکدیگر شدند. نمی‌توانم بگویم که این کفه سبک‌تر بوده و سمت دیگر، سنگین‌تر. والا تئاتری‌های بسیار بهتری از من هستند که این اتفاق برایشان نیفتاده است، چراکه طلبه نبودند، اگر این طور نبود، یک بازیگر می‌آوردند. آنها بازیگری می‌خواستند که طلبه باشد.

🔹در این سه سال اخیر، حوزه واکنش بسیار مثبتی داشت، به خصوص دفتر تبلیغات که ورود کرد و برای تولید فصل دوم این برنامه، مشارکت بسیار خوبی داشت که منجر به تولید برنامه شد. من به نوبه خودم از آقای استیری و روستاآزاد که در آنجا مشغول هستند ممنون هستم که حمایت کردند. کمااینکه همین الان هم از گروه‌های زیادی حمایت می‌کنند. اما همیشه به این شکل نبوده است. من یک موقعی در حوزه‌ای که تئاتر کار می‌کردم، یک برهه از مدرسه اخراج شدم، فقط به خاطر اینکه تئاتر کار می‌کردم. پایه شش را تمام کرده بودم و در مدرسه حجره داشتم و در عین حال، تئاتر هم کار می‌کردم. مدیر مدرسه عوض شد و مدیر بعدی که نظراتش موافق فعالیت ما نبود، گفت بفرمایید، اخراج هستید. ما را به منزله اخراج می‌دیدند.

🔹این اتفاقات برایم مهم نبود. اولین تئاتر حوزوی با نام ایستگاه فیروزه را ما کار کردیم که برای تمرینات، به پارک می‌رفتیم. البته به خاطر همین کاری که مدیر مدرسه در حق من انجام داد و من را اخراج کرد، موجب شد تا تلاشم را بیشتر کنم، بسیار ایشان را دعا می‌کنم. شاید اگر این شرایط پیش نمی‌آمد، تلاش من هم به این شکل صورت نمی‌گرفت. برای اینکه اثبات کنم چیزی که شما فکر و تصور می‌کنید، درست نیست، پابرهنه مجبور بودیم روی چمن سرد تمرین کنیم تا نمایش را روی صحنه ببریم.

🔹پیشینه و گذشته‌ی حمایت حوزه به این شکل نبود. بعد از حمایت از فصل دو، این حمایت شکل گرفت. یعنی بعد از دیدن فصل یک و هنگامی که برنامه را دیدند، متوجه شدند که می‌توان در این زمینه هم ورود پیدا کرد. ایجاد حس اعتماد در این بین، کمی سخت است. می‌خواهم بگویم که اگر این اعتماد زودتر و راحت‌تر به فعالان این حوزه می‌شد، خیلی اتفاقات بهتری رقم می‌خورد. افرادی هستند که در زمینه‌هایی مانند فیلم کوتاه، مستند و فیلم بلند مشغول فعالیت می‌باشند. اگر این اعتماد شکل می‌گرفت، خیلی اتفاقات بهتری رقم می‌خورد. تا اینکه الان ما باید کم‌کم، نعل‌به‌نعل هنرمندانی که چه بسا هیچ اعتقادی هم نداشته باشند، حرکت کنیم و از آن‌ها آموزه‌ها را بگیریم و بعد، کاری را تولید کنیم.

🔹به نظر من فرم خیلی مهم است، مخاطب عام امروز، فضای سنتی حوزه را به آن معنا قبول نمی‌کند، هرچند امثال منبر لازم است، مثلا هیچ چیزی جای منبر را در محرم و صفر نمی‌گیرد، لازم است که این‌ها باشند، ولی به نظر من مدل‌های مختلفی برای بیان معارف و برای بیان یک مفهوم انسانی یا مفهوم اجتماعی، اعم از دینی و غیردینی وجود دارد که البته همه‌ی این‌ها ذیل معارف دین است. اما اگر ما بخواهیم دائما در آن فضای سنتی باقی بمانیم، طبیعتا عقب افتاده‌ایم.

🔸متن کامل این گفتگو را در لینک زیر مشاهده کنید:

👇👇👇
http://mobahesat.ir/22437/amp

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات/شبکه‌های اجتماعی
یکی از روحانیون مبلغ در کشورهای آمریکای جنوبی تصویری از مدل تعامل با بابانوئل منتشر کرد
https://b2n.ir/143171
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ

🔹شهادت سرفرازانه‌ی سردار رشید اسلام حاج قاسم سلیمانی را خدمت رهبر معظم انقلاب، مراجع عظام تقلید و حوزه های علمیه ایران و عراق تسلیت عرض می‌نمائیم.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
اختصاصی مباحثات
دست‌خط نامه تسلیت حضرت آیت‌الله‌العظمی سیستانی خطاب به رهبر معظم انقلاب در پی شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی
🔹این نامه در دیدار و عرض تسلیت حضوری نماینده ایشان حجت‌الاسلام والمسلمین شهرستانی تقدیم حضرت آیت‌الله‌العظمی خامنه‌ای شد.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
🔸اختصاصی مباحثات
سخنان آیت‌الله سیدعلی محقق داماد در ابتدای درس خارج خود پیرامون شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی

انا لله و انا الیه راجعون.
🔹 شهادت آقای مرحوم سلیمانی حادثه بسیار تلخی بود. مرد خوبی بود و خدمات بسیاری هم انجام داد که شاید بعضی از قسمتهایش الان در تریبون های عمومی به ملاحظاتی قابل ذکر نباشد. سوریه را او نجات داد. و اگر خدمت او نبود، دیگر کشوری به نام سوریه وجود نداشت، و این کشور بین قدرتمندانی که برای بلعیدن آن دهان باز کرده بودند، تقسیم شده بود. بشار اسدی زنده بود یا نبود، کشور سوریه از دست رفته بود. سوریه با زحمات این مرحوم زنده شد و باقی ماند.
🔹به نظر بنده اجرهای خاصش هم هم همین شد که شهادتش به این وضع واقع شد. والا در این هفت هشت ده ساله، هر روز به طرق مختلف در معرض شهادت بود. اگر در آنجاها شهید می شد، در ایران تشییع می شد، او هم یکی از مدافعین حرم بود، که نظیر آن را هم زیاد داریم. ولی نه، خدا خداست که اینگونه و پر سر و صدا واقع بشود که در همه دنیا اثر بگذارد، حتی در خود آمریکا. اینها از نوادر است.
🔹 واقعا اجری است که خدا به او داد. بلا تشبیه، حضرت اباعبدالله الحسین، به کربلا هم نیامده بود، در مدینه کشته می شد، یا در مکه کشته می شد، چون در مکه تعدادی مامور بودند و زیر احرامشان شمشیر بسته بودند، که حضرت را در حال طواف شهید کنند، ولی وقتی ایشان به کربلا تشریف آوردند، شهادتش برای همیشه در نیای اسلام غوغایی به پا کرد، یک وجه شباهت در جریان سردار سلیمانی هم همین نکته است.
ایشان هر روز در معرض شهادت بود، هر روز منتظرش بود، یعنی می توانست به نحوی بی سر و صدا واقع شود، فقط در تاریخ ذکر شود، یا در لیست شهدای سپاه ذکر شود، و امثال اینها. ولی خدا خداست که اینگونه نامش برای همیشه پایدار شود.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
روحانیت و بحران!
🔹 اعلام رسمی چگونگی سقوط هواپیمای اوکراینی ناگهان شوک بزرگی وارد کرد. از ساعات اولیه صبح روز شنبه بهت خاصی بر کشور حاکم است.
در گام نخست بهتر است واکنش‌های مختلف را بررسی کرده و سپس بیاندیشیم روحانیت و حوزه‌های علمیه چه نقشی در این فضای بحرانی می‌توانند ایفا کنند.
🔸 بخشی از جامعه‌ی ایران به صورت کامل و همه جانبه حامی نظام و انقلاب هستند. این گروه اگرچه با شنیدن خبر خطای انسانی و پرتاب موشک خودی به هواپیما شدیدا مغموم شدند اما بلافاصله با توجه به هجمه‌های مختلف- که بعدا خواهیم پرداخت- روحیه‌ي‌ خود را بازسازی کرده و علیرغم انتقاد از این اشتباه، مجددا اقدام به حمایت از نظام و نهادهای انقلابی از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نمودند
🔸 بخشی از جامعه در چند دهه‌ی اخیر به دلایل مختلف مخالف نظام هستند. این عده در وقایع گوناگون همیشه تلاش کرده‌اند از روش‌های مختلف در مقابل نظام بایستند. در دهه‌ي اخیر حضور میدانی این گروه رسمیت پیدا کرده‌است و در دو روز گذشته نیز شاهد تجمعات مختلفی از سوی آنان هستیم
🔸 اما بخش سوم جامعه که به جرات می‌توان آنان را اکثریت نامید در سطوح و درجات مختلف حامی نظام هستند اما برخلاف بخش نخست که نام بردیم این حمایت تحت تاثیر عملکرد حاکمیت افت و خیز دارد.

🔹 در این نوشتار به وظایف حوزویان در این بحران روانی حاکم بر جامعه می‌پردازیم
باید به دقت بررسی کرد گروه هدف و مخاطب اصلی حوزیان کدام یک هستند؟ به نظر می‌رسد اصلی‌ترین مخاطب حوزویان گروه سومی است که به عنوان اکثریت مردم از آنان نام برده‌شده است.اما در بحران اخیر با چه رویکرد و استراتژی با این طیف باید مواجه شد؟
🔸 درک تاثر عمیق و حتی عصبانیت: مردم ما نسبت به این حادثه شدیدا متاثر و عصبانی هستند. اما فراموش نکنیم جنس این تاثر و عصبانیت مانند حادثه‌ی اسفباری است که برای یکی از اعضای خانواده پیش آمده است. همین طیف قبل‌تر، از شهادت سردار سلیمانی متاثر بودند. پس تاثر و حتی عصبانیت و بالاتر از آن رفتارهای ظاهرا تنش‌زا را تحمل و درک نمائیم.در سخنان و پاسخ‌هایی که می‌دهیم آنان را بخاطر این تاثر و عصبانیت ذی‌حق بدانیم و تلاش کنیم درک متقابل خودمان را به خوبی به آنان منتقل کنیم.
🔸 خودداری از ارائه‌ي توجیهات تخصصی و فنی: هم‌اکنون در شبکه‌های مختلف از سوی طیف‌های گوناگون نظرات ظاهرا فنی و کاملا کارشناسی شده! ارائه می‌شود که هرطیفی براساس سلیقه و خوشایند خود این نظرات را ارائه می‌دهد. طبیعتا بعد از مدت کوتاهی این نظرات مورد خدشه قرار می‌گیرد. با توجه به چند وجهی و کاملا تخصصی بودن چرائی این واقعه اولا از بازنشر یا ارائه‌ی نظرات کارشناسی خودداری کنیم و ثانیا در قبال برخی مطالب ظاهرا تخصصی طیف مقابل تاکید کنیم تابع نظراتی خواهیم بود که به صورت رسمی از سوی مراجع ذی‌صلاح اعلام خواهد شد
🔸تلاش برای بازگرداندن اعتماد مردم: یکی از اصلی‌ترین بخش واقعه‌ی سقوط هواپیمای اوکراینی تاخیر در اطلاع‌رسانی است. این تاخیر اگرچه از سوی مسئولان امر بدیهی و ناگزیر اعلام شده اما باعث خدشه‌دار شدن اعتماد مردم شده‌است. این خدشه در صورتی که جبران نشود تاثیرات بسیار عمیق و غیرقابل جبرانی در تعامل حاکمیت با مردم خواهد گذاشت. اگرچه حوزویان نیز هنوز اطلاع دقیقی از چرائی این تاخیر ندارند اما لازم است به صورت کلی تلاش کنند اعتماد خدشه‌دار شده‌ی مخاطبان را ترمیم نمایند.یکی از بهترین راه‌های بازسازی اعتماد مردم یاداوری خدمات چهل‌ساله‌ی سپاه در عرصه‌های مختلف نظامی، سازندگی و اجتماعی است
🔸 خودداری از گره زدن اختلافات سیاسی و حزبی به بحران اخیر: همان‌گونه که پیش‌ترگفته شد خارج شدن بخش زیادی از حوزویان از رسانه‌های فراگیر باعث شده‌است این گروه عملا از فضای تبلیغی رسانه‌های معاند نیز بی‌اطلاع باشند. خط اصلی تبلیغات معاندان و برخی از عوامل داخلی آنان بی‌اعتمادی مردم به شاکله‌ی کلی حکومت جمهوری اسلامی است. در این بین ممکن است عده‌ای بدون اطلاع از این خط تبلیغی یا روحیات خاصی که دارند تلاش کنند همان اختلافات سیاسی داخلی را در این بحران پیگیری کنند. این اقدام دست‌وپا زدن در یک حوض کوچکی است که در کنار اقیانوس و موج‌های سهمگین آن ساخته شده‌است.
🔸 تاکید بر خانواده‌ی بزرگ ایران علیرغم همه‌ی اختلافات: پس از درک و به رسمیت شناختن تاثر و ناراحتی مردم لازم است با استدلال و ادبیان مناسب با مخاطب بر این نکته تاکید کنیم که جامعه‌ی ایرانی علیرغم همه‌ی مشکلات و اتفاقات ناگواری که تجربه کرده‌است خانواده‌ای خونگرم است که می‌تواند دوباره بر مشکلات مختلف غلبه کند. تذکر و یاداوری پیروزی‌های بزرگ ایران پس از برخی مصائب بسیار موثر است
مشاهده متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/22550
🔻🔻🔻
@mobahesatmaz
🔹اختصاصی مباحثات
هم‌اکنون جلسه مشترک تعدادی از اساتید سطوح عالی با آیت‌الله حسینی بوشهری دبیر شورای عالی حوزه علمیه قم در حال برگزاری است.
این جلسه پیرامون مسائل آموزشی حوزه است. پیش از این نیز جلسات مختلف هم‌اندیشی شورای عالی حوزه با اساتید برگزار شده است.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات/
هم‌اکنون آئین نکوداشت علامه سیدجعفر مرتضی عاملی
سالن همایش‌های پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
🔸مراسم بزرگداشت عروج‌یافته‌گان حادثه هواپیمایی اوکراین از سوی مراکز و نهادهای عالی حوزوی امروز در قم برگزار می‌شود.
🔸همچنین آیت‌الله‌العظمی صافی گلپایگانی نیز با صدور پیامی از مردم شریف قم دعوت کردند در این مراسم شرکت نمایند.

🔹چهارشنبه ۲۵دی‌ماه، بعدازنماز عشاء
مسجد اعظم قم
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات/
🔹با انتشار خبر حادثه‌ی ناگوار برای آیت‌الله العظمی سیستانی موجی از نگرانی در عراق و ایران حاکم شد. خوشبختانه با اطلاع‌رسانی سریع از سوی محافل خبری و گزارش رسمی تیم پزشکی نگرانی‌ها مرتفع گردید.
🔹هم‌اکنون ایشان در بیمارستان «الکفیل» کربلا که تحت تدابیر شدید امنیتی قرار گرفته بستری هستند و امید است به زودی مرخص گردند.
از خداوند متعال برای همه‌ی خادمان مکتب اهل‌بیت بویژه مرجع عالی‌قدر آیت‌الله‌العظمی سیستانی صحت و عافیت مسئلت داریم.
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
نقدی بر مباحث آقای اکبرنژاد پیرامون «لباس روحانیت»

علی رمضانی
🔹 از ابتدایی‌ترین شرایط هرگونه نظریه‌پردازی و اظهار نظر در فضای علمی، «بررسی پیشینه‌ی پژوهشی و علمی» موضوع مورد بحث است. در باب لباس روحانیت تاکنون ده‌ها کتاب، پایان‌نامه، مصاحبه و نشریه و. . . منتشر شده است که سابقه‌ی نگارش برخی بیش از ده سال پیش بوده که چندین بار هم تجدید چاپ شده‌اند و موضوعاتی از قبیل ضرورت لباس روحانیت، فواید، شرایط، تاریخچه، کارکردها، بایدها و نبایدها، مشکلات و موانع و. . . به طور مفصل و با زبان علمی در آنها بیان گردیده است.اولین اشکالی که به آقای اکبرنژاد وارد است، همین بی‌خبری و ندیدن پیشینه‌ی علمی این مباحث است. چیزی که به وضوح در سرتاسر سخنان ایشان مشخص است.
🔹 فرض کنیم با آیه و دلیل ثابت کردیم که پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) لباس متمایز نداشتند و همان لباس رایج زمان خود را می‌پوشیدند. ثم ماذا؟ از کجای این دلیل وجوب چنین کاری اثبات می‌شود؟ چگونه می‌توان استنباط کرد که داشتن یک لباس متمایز خلاف شریعت است؟ اگر ترک هر فعلی توسط معصومان مساوی با حرمت آن است، پس انجام هر عملی هم توسط معصومان دال بر وجوب آن است. بنابراین، چطور است از فردا همگی سوار شتر شویم؟ یا مثلا پیامبر(ص) هیچگاه نان گندم نخورد و هیچگاه شکمش از نان جو سیر نشد، آیا ایشان ملتزم به حرمت خوردن نان گندم می‌شوند؟ آیا هیچ فقیهی به چنین حکمی ملتزم است؟
🔹 مع الاسف بحث‌های مختلفی که تحت عنوان بررسی جامعه‌شناختی لباس روحانیت، از سوی آقای اکبرنژاد مطرح شده، فاقد هر دو شرط است، یعنی نه داده‌های آماری مطمئن و قابل اثباتی دارد و نه تحلیل و آسیب‌شناسی صحیحی صورت می‌گیرد. هر مطلبی در این بخش عنوان می‌شود صرفا برداشت‌هایی شخصی است که از دریچه ذهنی و از زاویه‌ی دید شخصی ایشان حاصل شده است. ایشان می‌توانستند این مباحث را تحت عنوان «تجربه‌ی زیسته» شخصی خود مطرح کنند. همان کاری که مدت‌ها پیش جناب آقای دکتر الویری، مدیر گروه تاریخ دانشگاه باقرالعلوم انجام دادند و با تشکیل کارگاهی به بیان این تجربیات که ثمره‌ی سال‌ها سفرهای داخلی و خارجی و حشر و نشر با بزرگان بود پرداختند که از قضا عمده‌ی این تجربیات هم بر خلاف تجربیات ایشان است و همواره تاکید بر لزوم آمادگی برای تلبّس دارد و از آثار و فواید بی‌شمار و شیرینی‌های آن حکایت دارد. به نظر می‌رسد طرح این مباحث با عنوان مباحث جامعه‌شناختی از سوی ایشان لقمه‌ی بزرگ‌تر از دهان است.
🔹 برخی اظهارنظرها از سوی مدعیان تحول، به قدری شتاب‌زده، سطحی و بدون ضابطه است که بیشتر به هرج و مرج می‌ماند و این گمان را در ذهن مخاطب برمی‌انگیزد که شاید صاحبان آن از کمبود سوژه‌ی تحول به چنین سخنانی روی آورده‌اند. شاید چون از ابتدا خود را متولی تحول‌گرایی معرفی کرده‌اند، امروز ناچارند به هر نحوی که شده، حضور خود را اعلام کنند.اجازه دهید این تحول‌خواهی‌ها در یک فضای عقلانی و با آرامش شکل بگیرد. از تهییج احساسات بپرهیزید. تحول اگر به ضرب و زور شانتاژ تبلیغاتی مثل ساختن کلیپ و مصاحبه با مردم، پوشش نظرات کاربران موافق و… شد، نتیجه‌ای جز دلسرد کردن طلبه و خانواده‌ی او ندارد.
🔸 متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/22526

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
مباحثات/ شبکه‌های اجتماعی
🔹حجت‌الاسلام کمیل نظافتی از طلاب فعال در برنامه‌های اجتماعی از مشارکت خودجوش حوزویان و دانشگاهیان در امدادرسانی به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان گزارش می‌دهد
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
درنگی در نظرات فقهی آیت‌الله سیدکمال حیدری

سیّد محمّدمهدی هاشمی
🔹 جو حوزه علمیه به دلیل مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به جایی رسیده است که بعضی از افراد در سطح منبری و بالاتر سعی بر این دارند که با نظریات و کلام‌های عوام‌پسند، مخاطبین و طرفداران بیشتری را در میان اقشار مختلف جامعه جذب کنند و در این معرکه که گرفتاری‌های متعدد در مسائل مختلف سیاسی و اقتصادی دامن‌گیر جامعه مسلمانان بوده و بزرگان را به خود مشغول کرده است و فرصتی برای درگیری‌های فکری و عقیدتی با درون ندارند، به افراد سوء استفاده‌کننده این مهلت را داده است که با وجود فضای شبهه در مسائل دینی، عقیدتی و فقهی، بر این موج سوار شده و بخواهند به هر نحوی سردمدار جریان‌های به اصطلاح روشنفکری دینی در جامعه باشند.
🔹 سخنانی که چند صباحی بر زبان ایشان جاری می‌شود، با وجود تحصیلات ایشان در حوزه نشان دهنده این است که از مسلمات دین و شریعت عبور کرده‌اند و به نقطه‌ای رسیده‌اند که جایی برای احکام الهی و تشریع و نبوت حضرت محمّد صلی اللّه علیه و آله و سلّم نگذاشته‌اند.
🔸 ایشان در این بیان می‌گوید که احکامی که در قرآن بر آنها تصریح شده است برای هزار و چهارصد سال پیش بوده و امروز کاربردی ندارد.
به حجاب، دیه و قصاص اشاره می‌کند. جای سؤال است که آیا دین اسلام خاتم ادیان الهی نیست؟ آیا اکمل و اتم دین‌ها نیست؟ اگر نیست، لازمه‌اش ادامه ارسال رسُل از جانب خداوند متعال است؟و هدایت بندگان. اگر هست، پس احکامی که خدا در قرآن کریم صادر کرده است برای همه ازمنه لازم الاجرا است، چراکه براساس حکمت الهی برنامه سعادت بشر در آن تنظیم شده است. نه اینکه مدتی به آن عمل کرده و بعد آن را رها کنند!!! و اگر قرار بود تغییری در آن حاصل شود، باید از جانب خود خداوند و یا امامان علیهم السلام این تغییرات ایجاد شود، نه اینکه ما به دلخواه خود تغییر حاصل کنیم. آیا این موجب وهن و به سخره گرفتن دین نمی‌شود؟
🔸 آیا درس خواندن، در اجتماع بودن وغیره منافاتی با حجاب دارد؟ مگر زنان در عصر پیغمبر(ص) و ائمه(ع) در اجتماع نبودند؟ مگر حکم حجاب چیزی طاقت فرسا و فوق تحمل بشری است؟چرا احکام الهی را به صورت وحشتناک برای مسلمانان جلوه می‌دهید؟
حجاب منافاتی با آزادی‌های شرعی زن ندارد. زنان مسلمان در حیطه شرع آزادی‌های اسلامی دارند که به موجب احکام الهی به آنها داده شده است؟اگر این حجاب اسلامی را نمی‌پذیرید، مطلوب‌تان چیست؟ اگر غیر از این باشد، حجابی باقی نمی‌ماند که بر سر آن بحث کنید و باید مروج پوشش زنان در جوامع غیر اسلامی باشید.
🔸 آقای حیدری که خود را مرجع می‌خواند، چرا در أخذ وجوهات شرعیه تابع روز نیستند و حکم ۱۴۰۰ سال پیش را بدون کم و کاست اجرا می‌کنند و از قبول وجوه امتناع نمی‌کنند.
🔸 این سخنان خنده‌دار ایشان در نسخ احکام و عدم اجرای احکام الهی در این زمان و منافات داشتن احکام امروز با گذشته حاکی از انحراف عقیدتی ایشان است و مرتبط به فقه نیست.مجموع دین اعم از عقائد، احکام و اخلاق به گونه‌ای است که اگر بخشی از آن را ملتزم نشویم به بقیه آن نمی‌توان پایبند بود.اگر علم الهی و به تبع، علم و عصمت معصومین(ع) را قبول نداشته باشیم، می‌توانیم از نص قرآن و کلام معصوم(ع) هم دست بکشیم و آن را رها کنیم.
🔹 اگر ایشان مثال به نسخ بزنند، در جواب می‌گوییم نسخ از جانب خدا بوده است، مگر شما به مقام الوهیت رسیده‌اید که به شرایط هر روز حکمی را جعل و حکمی را نسخ کنید؟! آیا شما اولین نفری بودید که به این کشف علمی در تاریخ رسیدید؟همگی باید بدانند که چرا در طول این همه سال کسی از بزرگان و علمای شیعه از شیخ کلینی، صدوق و شیخ طوسی تا فقهای بزرگ همچون علامه حلی و نراقی‌ها(رحمهم اللّه) هیچ‌کدام در کتب‌شان حتی به عنوان قول نادر و شاذ به این قبیل سخنان اشاره نکرده‎اند. متاسفانه این افرد برای خود سپرهایی همچون ولایت فقیه و حمایت از نظام درست کرده‌اند که در امان باشند.
🔹 حوزویان و مسئولین حوزه باید متوجه باشند که نظریات ایشان در میان قشرهایی که دنبال اینگونه سخنان برای ایجاد فضای تبلیغاتی برای اهداف خود هستند، اثری سوء گذاشته و می‌گذارد. لذا، اینجا است که مسئولیت دینی و شرعی اقتضاء می‌کند در مقابل منحرف‌کنندگان جامعه شیعه بایستند.
(مباحثات آمادگی دارد پاسخ‌های وارده به این یادداشت را منتشر نماید)
متن کامل یادداشت:
http://mobahesat.ir/22473

🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
مباحثات
درنگی در نظرات فقهی آیت‌الله سیدکمال حیدری سیّد محمّدمهدی هاشمی 🔹 جو حوزه علمیه به دلیل مسائل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به جایی رسیده است که بعضی از افراد در سطح منبری و بالاتر سعی بر این دارند که با نظریات و کلام‌های عوام‌پسند، مخاطبین و طرفداران بیشتری…
🔹پاسخ وارده به «درنگی در نظرات فقهی آیت‌الله سیدکمال حیدری»/۱

🔻عرض سلام

خواهشا در کانال مباحثات ، انشا منتشر نفرمایید.
نوشتار انتقادی به افکار سیدکمال حیدری خیلی ابتدایی است.
اینکه دین اسلام خاتم است و احکامش ابدی ، پاسخ داده شده! آنهم صد سال پیش توسط اقبال لاهوری. البته شهید مطهری تعریضی به استدلال اقبال دارند. اقبال میگوید خاتمیت اسلام بدین معناست که عقل به درجه از بلوغ رسیده که می تواند احکام اجتماعی بر مبنای دیدگاه الهی و عدل صادر کند.
خاتمیت اسلام منافاتی با تبدل ظاهر احکام ندارد. آنچه مهم است فلسفه حکم است که در تمام زمانها باید ملاک باشد.
مثلا هدف از حجاب عفاف است ، ولی آیا ابزار مطلق عفاف ، حجاب است؟! می تواند کسی حجاب نداشته باشد ولی عفیف باشد.
قطع ید سارق ، حکم بازدارنده بوده است. اگر حقوق جزایی به مرحله ای از بلوغ برسد که بدون قطع ید از سرقت جلوگیری کند ، عقل کدام را انتخاب می کند؟ ان الله یامر بالعدل و الاحسان به کدام حکم می کند؟
دین مبین اسلام ، منافاتی با بروزرسانی احکام اجتماعی ندارد..
شاید اینها را من و شما زیاد درک نکنیم.
ولی جوان مسلمان ساکن در غرب ، احکام عقلایی را خوب می فهمد.
هدف تمام ادیان ، دوری از شرک و توجه به خدای لاشریک له و اخلاقمداری در مسیر توحید است.
احکام اجتماعی در مسیر همزیستی مسالمت آمیز باید باشد...
مشکل ما حاکمیت چند صد ساله اخباری گری است که به فرمایش شهید مطهری بالاترین مصیبت بر شیعه بود
پاینده باشید
🔻🔻🔻
@mobahesatmagz
2024/10/02 22:32:49
Back to Top
HTML Embed Code: