Telegram Web Link
آیا شیر نماد میترا بوده است؟

@Kheradgan_Official

پیوند شیر با میترا در هیچ منبع باستانی نیامده است و فرضیه‌ها بیشتر بر اساس تحلیل آثار باستانی، نقش برجسته‌ها و موارد دیگر مطرح شده است.

از آنجایی که میترا مذکر و آناهیتا مونث است و در مُهر هخامنشی یک ایزدبانو ترسیم شده، می‌توان گفت آناهیتا در آن مُهر ترسیم شده است.

🔹 ایزد سوار بر شیر، میترا یا آناهیتا؟!

🔸 آیا نقش نبرد شیر و گاو با میترا ارتباط دارد؟

🔹 آیا شیر در سکه‌های مازه با میترا پیوند دارد؟


نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23459
تیرگان نزدیک است...

@Kheradgan_Official

هوایت تیرگانی باد، سرایت مهرِگانی باد

زمینت سبز و بالنده، دِلَت اِسپَندِگانی باد


چو بهمن روز و بهمنگان، سپیدی هَمرَهَت باشد

چو آتش‌های آذرگان، همیشه زندگانی باد


ادامه را بخوانید...
۱۰ تا ۱۳ تیر ماه، به بهانه تیرگان

@Kheradgan_Official
جشن تیرگان شاد باد 🍃🌧🏹

@Kheradgan_Official

به تیرِ آرَشان،
آرامشی تابان،
برای مرز می‌ماند...

جشن تیرگان پیوندی ژرف با داستان باستانی آرش کمانگیر دارد که نمایانگر فرهنگ فداکاری در راه میهن از هزاران سال پیش در ایران‌زمین است. بر پایه داستان‌ها، آرش کمانگیر با آنکه می‌دانست پس از انداختن تیر، جان می‌دهد، ولی برای مردم چنان کرد و همه جان خود را در تیر گذاشت.

همزمان با تیرگان یادی کنیم از شور و شادی ایرانیان در این جشن ایرانی…
شور و شادی که همه آیین‌هایش تیرگانی است…
از جنس باران است…
از جنس فداکاری آرش است…

درباره تیرگان بخوانید: پیوند سه گانه باران و تیر و آرش
۵ دیدگاه اشتباه در مورد پارسه (تخت جمشید)

@Kheradgan_Official

۱- تخت جمشید پایتخت سیاسی نبوده

۲- تخت جمشید بنایی تمام سنگی نبوده

۳- تخت جمشید در دوران معاصر کشف نشده!

۴- پارسه یک شهر بوده نه فقط کاخ‌های شاهان

۵- تخت جمشید نامی اسطوره‌ای یا تاریخی؟

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/18152
کتابخانه‌های دوران ساسانیان که نابود شدند

@Kheradgan_Official

یکی از انتقاداتی که به موضوع کتابسوزی اعراب در ایران می‌شود این است که در ایران دوران ساسانیان کتابخانه و کتب وسیعی وجود نداشته است که اعراب مسلمان بخواهند آنان را نابود کنند!!! شاید راحت‌ترین کار برای کتمان جنایت این است که بگوییم از اول چیزی وجود نداشته است!!

برخلاف ادعای این اشخاص طبق منابع کهن، اردشیر پاپکان و شاهپور یکم، کتب بسیاری در زمینه‌های مختلف علمی و مذهبی که در سرزمین‌های هند و چین و روم پراکنده بودند را گردآوری کردند (دینکرد چهارم، ص ۶۴؛ ابن ندیم، ۱۳۸۱: ص ۳۴۷). آنطور که در دینکرد آمده است این کتاب‌ها را با اوستا تطبیق دادند و نتایج را در گنج شایگان قرار دادند (دینکرد، همان).

همچنین در دوران خسرو انوشیروان مرکز مهم علمی مانند دانشگاه گندی‌شاپور رونق گرفت و آنطور که ابن ندیم در الفهرست نوشته است، انوشیروان علاقه و محبت زیادی به علم و دانش داشت و به گردآوری و تالیف کتاب‌ها پرداخت (ابن ندیم، ۱۳۸۱: ص ۳۴۷). آنچه درباره نهضت ترجمه در دوران خلفای عباسی مشهور است، در واقع تقلیدی از ساسانیان و به ویژه انوشیروان بوده است.

بنابراین می‌توان گفت مراکزی مانند گنج شایگان و دانشگاه گندی‌شاپور، مراکز مهم نگهداری کتاب‌ها در دوران ساسانیان بودند و حتی کتاب‌هایی از سراسر جهان در دوران ساسانیان ترجمه شده بودند.

اما به راستی چند کتاب از این مراکز علمی بزرگ که توسط سپاهیان خلفا فتح شدند باقی مانده است؟!

اگر در همان زمان یورش سپاهیان خلفا آسیبی به این مراکز مهم نرسیده باشد (که منابع نشان می‌دهد در هنگام یورش هم کتاب‌ها سوزانده شدند)، شواهد نشان می‌دهد در دوران سلطه آنقدر تنگنا وجود داشته است که باعث نابودی فعالیت این مراکز شده است.

برخی می‌گویند این موضوع که کتاب‌ها نابود شدند تحت تاثیر اقدامات خلفا نبوده بلکه به طور طبیعی توسط تغییر فرهنگ مردم انجام شده است!!

ما وقتی روایات بسیاری از کشتار و جنایات فجیع توسط سپاهیان خلفا داریم خیلی غیر منطقی و ساده انگارانه است که بگوییم به طور طبیعی علوم نابود شدند. وقتی ما روایاتی مانند کشتار استادان زبان و تاریخ خوارزم را داریم، هیچ بعید نیست چنین رفتاری با دانشمندان گندی‌شاپور کرده باشند.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/13804
جشن امردادگان شاد باد

@Kheradgan_Official

امرداد (بی مرگی و جاودانگی) دارای جایگاه ارزنده‌ای است و نماد جاودانی و تندرستی و دیر زیستن است. امرداد در میان یکی از هفت امشاسپندان جای دارد و واپسین آنها است. هفت در فرهنگ ایرانی یادآور طی کردن راه های کمال است و وجود این جشن در اوج گرمای تابستان یادآور پختگی و رسیدن به اوج می‌باشد.

جشن امردادگان در امرداد روز (روز هفتم) از امرداد ماه و به پاس امرداد برگزار می‌شود. ابوریحان بیرونی درباره این جشن و امرداد نوشته است: «مرداد فرشته‌ای است که به حفظ گیتی و اقامه غذاها و دواهایی که اصل آن نبات است و مزیل جوع و ضرر و امراض هستند موکل است».

بیرونی، ابوریحان محمد بن احمد (١٣٨۶). آثارالباقیه عن القرون الخالیه. ترجمه اکبر داناسرشت. تهران: امیر کبیر. ص ۳۳۶

طراح نگاره: Khazar Graph
چنان من آرزو دارم ...

درفشِ سرزمینم را، چنان من آرزو دارم، که نامش کاویان باشد

سرود مردمان آن، شود همواره «ای ایران»، سرودِ جاوِدان باشد


سپاهی از خردمندان، به پیکارِ لجن‌پوشانِ کودک‌کش، شود برپا

زمینِ سرزمینم را، بسانِ سدِ پولادین، هماره پاسِبان باشد


ادامه را بخوانید...
آیا ابن خلدون درباره کتاب‌سوزی اعراب در ایران تردید داشته است؟!

@Kheradgan_Official

شاید بتوان گفت مشهورترین منبعی که موضوع کتاب‌سوزی اعراب در ایران را ذکر کرده، کتاب «مقدمه» نوشته دانشمند برجسته عرب و مسلمان یعنی ابن خلدون است. او صراحتا به نابودی کتاب‌های ایرانی به فرمان عمر بن خطاب اشاره کرده است.

گویا برای افراطی‌ها مایه شرمساری است که یک دانشمند برجسته عرب و مسلمان چنین چیزی را نوشته باشد، بنابراین سعی می‌کنند به مخاطبان القا کنند که ابن خلدون درباره کتابسوزی سپاهیان عمر بن خطاب شک داشته است! و در نهایت بگویند هیچ اتفاقی نیفتاده است!

جالب آنکه هرگاه نوشته‌های دانشمندان مسلمان به مذاقشان خوش نمی‌آید، به صورت دلخواه منابع را سانسور و تحریف می‌کنند!!

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23460
جشن شهریورگان شاد باد

شهریور به معنای پادشاهی آرزو شده است

چه جایی بهتر از پاسارگاد برای برگزاری جشن شهریورگان؟!

@Kheradgan_Official
جشن باستانی شهریورگان شاد باد

طرح: Khazar Graph

@Kheradgan_Official
کتابخانه‌های ایران باستان

@Kheradgan_Official

سالهاست ایران‌ستیزان و تحریف‌کنندگان تاریخ با هزینه‌های فراوان تبلیغ می‌کنند که در ایران باستان هیچ کتابخانه‌ای وجود نداشته است!! معمولا افراطی‌های به ظاهر مذهبی و تجزیه طلبان از اینگونه تبلیغات حمایت می‌کنند.

ولی با بررسی منابع و آثار باستانی در می‌یابیم که کتابخانه‌های قابل توجهی در ایران باستان وجود داشته است. به ویژه در دوران ساسانیان کتابخانه‌های بزرگی که گاهی از گردآوری کتاب‌ها از سراسر جهان به وجود آمدند.

کتابخانه‌ها و مراکز علمی مانند کتابخانه سارویه، گنج شایگان، دانشگاه گندی‌شاپور بسیار مشهور بودند.

آنطور که ابن ندیم در الفهرست نوشته است، انوشیروان علاقه و محبت زیادی به علم و دانش داشت و به گردآوری و تالیف کتاب‌ها پرداخت. آنچه درباره نهضت ترجمه در دوران خلفای عباسی مشهور است، در واقع تقلیدی از ساسانیان و به ویژه انوشیروان بوده است.

در مطالب جسته و گریخته منابع کهن نشان‌هایی از وجود کتاب‌ها و کتابخانه‌ها در شهرهای گوناگون مانند کتابخانه استخر، کتابخانه مدائن‌ دیده می‌شود.

در نواحی گوناگون جهانی ایرانی آثار نوشتاری فراوان به دست آمده است که متون سُغدی بسیار مشهور هستند. مراکزی مانند آموزشگاه‌های خوارزم و… هم در منابع ذکر شده‌اند.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23461
پاول ایرانی، فیلسوفی که دانش را برتر از ایمان می‌دانست

@Kheradgan_Official

پاول ایرانی یا پولس پارسی (Paul the Persian)، نویسنده و فیلسوف مشهور ایرانی دوران ساسانیان بود که در منابع مسیحی بارها از او یاد شده است. او زاده یکی از شهرهای ایرانی بود و در دربار خسرو انوشیروان جایگاه ویژه‌ای داشته و احتمالا نقش مهمی در آشنایی انوشیروان با فلسفه داشته است.

بنابر نوشته‌های ابن عبری، پاول ایرانی مقدمه‌ای تحسین‌برانگیز بر منطق ارسطو نوشته است. با توجه به نوشته‌های دانشنامه ایرانیکا، این مقدمه همان رساله در باب منطق ارسطو، خطاب به شاه خسرو است که در یک نسخه خطی سریانی در موزه بریتانیا موجود است. همچنین مسکویه، در کتاب ترتیب السعادات، به اثری از پاول اشاره می‌کند که مقدمه‌ای کلی بر فلسفه ارسطو است (ن.ک: PAUL THE PERSIAN – Encyclopaedia Iranica).

پاول ایرانی در ابتدا مسیحی بود ولی منابع مسیحی مانند رویدادنامه سیرت (یا سیعرت)  اذعان کردند که او به آیین زرتشتی گروید. با توجه به آنکه در آثار او برتری دانش بر ایمان دیده می‌شود، می‌توان گفت که او تعصب مذهبی نداشته است.

دیگر دانشمندان ایران باستان
کشتار گسترده ایرانیان توسط سپاهیان خلفا

@Kheradgan_Official

توجه: مطالعه این نوشتار به گروه‌های حساس و افراد زیر ۱۵ سال توصیه نمی‌شود

سال‌هاست تلاش می‌شود تا یورش اعراب به ایران را طوری جلوه دهند که گویی کل کشور ایران بدون جنگ و خونریزی فتح شده و رفتار فاتحان با مردم ایران بسیار ملایم بوده است!!

ولی باید توجه داشت که منابع موثق تاریخی بارها از کشتار مردم بی‌گناه توسط سپاهیان خلفا در فتوحات نوشته‌اند. تجاوز و برده‌داری از کارهای رایج در فتوحات سپاهیان خلفا بوده است که خیلی ساده توسط مدافعان یورش خلفا نادیده گرفته می‌شود.

منابعی مانند تاریخ طبری، آثارالباقیه، اخبار الطوال، الکامل، تاریخ بخارا، فتوح البلدان بلاذرى و... روایات فراوانی از کشتار گسترده ایرانیان توسط سپاهیان خلفا نوشته‌اند…

بر اساس این منابع در شهرها و مناطقی چون استخر، طمیسه، ری، شاپور، گرگان، سرخس، نهاوند، جلولا، سغد، بخارا، خوارزم، کابل و… کشتار و ستم‌های فراوانی رخ داده است…

نوشتار همراه با منابع:
https://kheradgan.ir/p/23041
پاسخ به ادعاهای دروغین پرویز رجبی درباره ایران باستان

@Kheradgan_Official

مرحوم پرویز رجبی، سال‌ها پیش در گفتگو با روزنامه اعتماد، ادعاهایی درباره تاریخ ایران بیان کرد که ایران‌ستیزان هنوز از همان گفته‌ها سو استفاده می‌کنند.

البته گفته‌های مرحوم رجبی چندان جدید نبود. در واقع شبیه به گفته‌های امثال مرتضی مطهری، علی شریعتی و… بود. ولی این بار از زبان یک دانش‌آموخته حوزه ایران‌شناسی مطرح می‌شد که قبلا رویکرد متفاوتی به تاریخ ایران باستان داشت.

از این رو مصاحبه در آن زمان جنجالی شد یا به عبارتی بیش از حد به آن پرداختند تا جنجالی شود.

این گفته‌های پریشان و پر از تناقض با رویکرد پیشین ایشان همراستا نبود. معلوم نیست آن مرحوم در آن زمان تحت چه فشارهای روحی و روانی بوده که اینچنین پریشان و بی اساس سخن گفته است.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23462
شاعران ایران باستان که در ستایش خِرَد سرودند

@Kheradgan_Official

وقتی از کتاب‌های ایران باستان سخن به میان می‌آید، بیشتر درباره نوشته‌هایی که جنبه‌های دینی و اساطیری داشتند، گفته می‌شود. ولی نوشته‌ها محدود به این حوزه نبوده‌اند.

بهزاد فرخ پیروز، شاعر و نویسنده ایرانی بود که احتمالا در اواخر دوره ساسانیان می‌زیسته و اندرزهایی از او به جا مانده است. برخی از نوشته‌های او در مدح خِرَد است و زبان شاعرانه دارد (ن.ک: تفضلی، ١٣٨۹: ص ۱۹۰).

همچنین اندرزنامه‌ای مشهور به خیم و خرد فرخ‌مرد به زبان پهلوی به جا مانده که نویسنده آن نامشخص است. این نوشته آهنگین است و به نظر می‌رسد شعر باشد.

این اندرزنامه از نوع تجربی است و صبغه دینی آن بسیار کم است. این متن از نظر کاربرد تشبیهات بسیار و زبان شاعرانه و واژه‌های کمیاب، از اندرزهای دیگر متمایز است (تفضلی، ١٣٨۹: ص ۱۹۰-۱۹۱).

طرز بیان در «خیم و خرد فرخ‌مرد» دلالت بر کهنگی آن دارد و این شاید کهن سال‌ترین نوشته‌ای باشد که از رسم پهلوانان زورخانه‌ها و سنت شلوار پوشیدن خاص آنها سخن می‌گوید و به این آیین قدیمی اشاره می‌نماید. با توجه به این سند می‌توان پذیرفت که آیین عیاری به دوران ایران باستان ریشه می‌برد … در «خیم و خرد فرخ‌مرد»، صفت فرخ به شهریار یا پهلوان و مرد جنگاوری اطلاق نمی‌شود که بر دیگران چیرگی یابد و سرآمد همه دیگران باشد؛ بلکه «فرخ مرد» صنعتگر هنرمندی است که شیوه سلوک با مردم را بداند و با همگان دوست و همال به شمار رود… (ن.ک: مزداپور، ۱۳۸۰: صص ۷۰- ۷۱).

کتاب‌نامه:

- تفضلی، احمد (١٣٨۹). تاریخ ادبیات ایران پیش از اسلام. تهران: سخن.

- مزداپور، کتایون (بهار و تابستان ۱۳۸۰) «خیم و خرد فرخ مرد». مجله  فرهنگ. شماره ۳۷ و ۳۸. صص ۶۹- ۹۱.
یافته جدید: ظرف گنجینه وایکینگ‌ها در اسکاتلند، ریشه ایرانی دارد

@Kheradgan_Official

حدود ۱۰ سال پیش یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی قرن در بریتانیا رخ داد و آن هم کشف بیش از ۵ کیلوگرم نقره، طلا و اشیای تاریخی بود.

اخیرا در موزه ملی اسکاتلند یکی از ظروف آن گنجینه با لیزر تمیز شده است تا خوردگی سبز رنگ روی آن پاک شود. پس از این پاکسازی نقوش آن مشخص شد و شگفت آنکه نقش‌های ایرانی و زرتشتی در آن آشکار شد...

نماد مرکزی جام یک آتشدان است یعنی همان نقشی که در سکه‌های شاهنشاهی ساسانی استفاده می‌شد. همچنین مشخص شد این ظرف منقش به تاجی است که شعله‌های آتش از آن بیرون می‌آید…

بیشتر بخوانید...
افعی ضحاک

جور زمان بین که چه بی باک شد
هر شب ما، تیره و غمناک شد

سینه‌ی من، کوره‌ی آهنگریست
تا که جهان، افعی ضحاک شد (۱)

ادامه را بخوانید...
اندرزگر زادان‌فرخ، اختر شناس تاثیر گذار دوران ساسانیان

@Kheradgan_Official

اندرزگر پسر زادان‌فرخ، از اخترشناسان ایرانی دوران ساسانیان بود. کتاب موالید که در دوران پس از اسلام مورد استفاده منجمان آن دوره قرار می‌گرفته نوشته اندرزگر بوده است و از پهلوی به عربی ترجمه شده بود. از اندرزگر در تاریخ الحکما ابن قفطی و کتاب احکام نجوم قطرانی یاد شده است (تفضلی، ١٣٨۹: ص ۳۱۹).

به طور کلی اخترشناسی و نجوم در دوران ساسانیان رونق گرفت، آثاری از هند و یونان به پهلوی ترجمه شدند و دانشمندان ایرانی دستاوردهای خود را به آنها افزودند. ولی به دلیل نابود شدن آثار اطلاعات ما اندک است.

دیگر اخترشناسان...
تاثیر گذاری فرهنگ و تمدن ایران باستان بر مسلمانان

@Kheradgan_Official

افراطی‌های به ظاهر مذهبی از چند دهه پیش تا کنون، تلاش دارند حکومت‌های ایران باستان را منحط و ظالمانه معرفی کنند تا بدین صورت سپاهیان خلفایی که ایران را فتح کردند و در این میان کشتارهای فراوانی هم انجام دادند را ناجیان ایرانیان از این ظلم معرفی کنند!! آنها به فرهنگ ایرانی در ایران باستان هم نگاه تحقیر آمیزی دارند و در تبلیغات خود از انحطاط فرهنگی در آن دوران می‌گویند!!

این در حالی است که در تاریخ اسلام رفته رفته خود مسلمانان تاثیرات بسیاری از فرهنگ و تمدن ایران باستان پذیرفتند و فرهیختگان پس از اسلام حتی نویسندگان عرب و مسلمان به ستایش فرهنگ و دولت‌های ایران باستان پرداختند.

در این نوشتار، تأثیر گذاری فرهنگ و تمدن ایران باستان بر مسلمانان را در چهار حوزه کشورداری، معماری، علم و دانش و ادبیات مورد بررسی قرار می‌دهیم. البته تاثیرگذاری محدود به این حوزه‌ها نمی‌شود ولی ذکر همه آنها در این مجال نمی‌گنجد.

نوشتار را بخوانید:
https://kheradgan.ir/p/23464
2024/09/28 06:14:59
Back to Top
HTML Embed Code: