Telegram Web Link
🌗حقایقی شگفت آور درباره ماه(۱).

ماه چقدر بزرگ است؟

🔹تصویر👆 تجسمی از اندازه ماه در مقایسه با زمین است.شعاع آن ۱۷۳۷.۵ کیلومتر، قطرش ۳،۴۷۵ کیلومتر و محیط استوایی آن ۱۰۹،۱۷ کیلومتر است. در مقایسه، #شعاع زمین ۶،۳۷۸ کیلومتر، قطر آن ۱۲۷،۵۶ کیلومتر و محیط استوایی اش ۴۰۰،۷۵ کیلومتر است.

🔸با قراردادن این اعداد در کنار یکدیگر متوجه می‌شویم که عرض ماه تقریبا یک‌چهارم زمین است. برای تصور بهتر، #ناسا می‌گوید اگر زمین را به اندازه یک سکه پنج سِنتی در نظر بگیریم، آن‌وقت ماه تقریبا به اندازه یک دانه قهوه است.
╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗ماه چقدر از ما دور است؟

🔸شاید چندان دور به نظر نرسد، اما ماه در واقع آن‌قدر از ما دور است که می‌توان تمام هفت سیاره اصلی دیگر منظومه شمسی را در فضای بین دو جهان جا داد.مسافت تخمینی بین زمین و ماه اغلب حدود ۴۰۰ هزار کیلومتر ذکر شده است. با این حال ماه مداری بیضوی دارد، به این معنی که گاهی نزدیکتر از این و گاهی دورتر است.

🔹در دورترین نقطه از زمین، یا اوج، ماه حدود ۴۰۵،۶۹۶ کیلومتر دورتر است و در #نزدیکترین فاصله یا حضیض فاصله بین دو جهان ۳۶۳،۱۰۴ کیلومتر است. میانگین این مسافت ۳۸۴،۴۰۰ کیلومتر خواهد بود.اما یک واقعیت عجیب در مورد ماه که کمتر درباره آن شنیده‌ایم این است که سعی می‌کند از ما فرار کند!

🔸در ماموریت‌های #آپولو ناسا در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۷۰، فضانوردان، بازتابنده‌هایی را روی سطح ماه قرار دادند که هنوز هم برای محاسبه فاصله ماه از ما با دقت بسیار بالا استفاده می‌شود. چیزی که این بازتابنده‌ها به طور تصادفی فاش کردند این است که ماه نه تنها در یک مسیر بیضی‌شکل تکرارشونده قرار دارد، بلکه هر سال حدود ۴ سانتی‌متر از زمین دور می‌شود.

ادامه دارد...
╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗فاز‌های ماه کدامند و چرا ماه را به اشکال مختلف در آسمان می‌بینیم؟

🔹شاید بپرسید چرا ماه بسته به زمانی که به آن نگاه می‌کنید تغییر شکل می‌دهد؟ مثل #زمین، ماه هم چیزی به اسم ماه قمری دارد که حدود ۲۹.۵ روز طول می‌کشد. در طول این مدت شکل آن وقتی از سیاره خودمان به آن نگاه می‌کنیم تغییر می‌کند و به همین دلیل است که هشت فاز یا مرحله مختلف👇 مشاهده می‌شود.
۱. ماه نو (New Moon)
این مرحله نامرئی ماه است که در آن سمت روشن ماه رو به خورشید و سمت تاریک آن رو به زمین است.
۲. هلال فزاینده (Waxing crescent)
این ماه نقره‌ای زمانی دیده می‌شود که نیمه نورانی ماه در دورترین فاصله از زمین بوده و تنها بخش کوچکی از این سیاره برای ما قابل مشاهده باشد.
۳. ربع اول (First Quarter)
در اینجا ماه یک‌چهارم از سفر ماهانه خود را طی کرده و شما نیمی از سمت نورانی آن را می‌بینید.
۴. کوژماه فزاینده (Waxing Gibbous)
حالا بیشترین قسمت از بخش نورانی ماه نمایان شده و ماه در آسمان درخشان‌تر به نظر می‌رسد.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
۵. ماه تمام (Full Moon)
در حالت بدر یا ماه تمام، ماه در یک طرف و خورشید در طرف دیگر زمین است و تمام نیمه روشن آن قابل رویت خواهد بود.
۶. کوژماه کاهنده (Waning Gibbous)
وقتی ماه سفر بازگشت خود به سمت خورشید را آغاز می‌کند، طرف مقابل آن، نور ماه را منعکس می‌کند.
۷. ربع آخر (Last Quarter)
از زمین ماه به نظر نیمه روشن می‌رسد، اما در واقع شما نیمی از نیمی (یا یک‌چهارم) از ماه را می‌بینید که توسط خورشید روشن شده است.
۸. هلال کاهنده (Waning Crescent)
ماه تقریبا به نقطه‌ای در مدار خود بازگشته که در آن سمت روشن آن مستقیما رو به #خورشید است و آنچه ما می‌بینیم تنها یک هلال باریک است.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗تا به حال بشر در کدام نقاط از ماه فرود آمده‌ است؟

🔹تصویر بالا مکان‌های فرود روی ماه در ماموریت‌های آپولو را نشان می‌دهد.
📌آپولو ۱۱: دریای آسایش
📌آپولو۱۲: اقیانوس طوفان‌ها
📌آپولو ۱۴: فرا مائورا
📌آپولو ۱۵: هادلی-آپنینین
📌آپولو ۱۶: دکارتز
📌آپولو ۱۷: تورس-لیترو
اما این‌ها تنها مکان‌های فرود ماموریت‌های آپولوست. در مجموع ۲۲ فرود دیگر روی ماه صورت گرفته که ۱۸ تای آن‌ها توسط ایالات متحده و شوروی بین سال‌های ۱۹۶۶ و ۱۹۷۶ انجام شده است.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗چرا ما تنها یک طرف ماه را می‌بینیم؟

🔹ماه با همان سرعتی که به دور زمین می‌چرخد در گردش است، به همین دلیل است که ما فقط یک سمت آن را می‌بینیم.

🔸اینجا جایی است که نام «سمت تاریک ماه» از آن نشأت گرفته، اما در واقع این عبارت تا حدی گمراه‌کننده است، زیرا سمت دور #ماه به اندازه سمت نزدیک آن از زمین، نور خورشید را دریافت می‌کند.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗داخل ماه چه شکلی است؟

🔹اوایل امسال، پس از بیش از پنج دهه، سرانجام #دانشمندان تأیید کردند که ماه یک هسته داخلی جامد، مانند زمین دارد؛ هسته داخلی متراکمی که از آهن و کمی نیکل ساخته شده است.
این هسته داخلی درون هسته بیرونی ماه قرار دارد که از آهن سیال تشکیل شده و در جایی که با گوشته برخورد می‌کند، لایه‌ای ذوب‌شده دارد.
مانند زمین، گوشته ضخیم‌ترین لایه ماه است که با پوسته احاطه شده است. جالب اینجاست که پوسته ماه در واقع در سمتی از ماه که رو به زمین است نازک‌تر و در سمت دیگر ضخیم‌تر است. با این حال دانشمندان هنوز دلیل این موضوع را نمی‌دانند.


╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
هوای ماه در مقایسه با زمین چگونه است؟
برخلاف زمین، در ماه هوا وجود ندارد. با این حال، یک لایه بسیار بسیار نازک از گاز‌ها در سطح ماه وجود دارد که تقریبا می‌توان آن را جو نامید.
به دست آوردن ترکیب دقیق این گاز‌ها بسیار دشوار است. اما اندازه‌گیری‌های ناسا نشان می‌دهد که نئون ۲۹ درصد، هلیوم ۲۵ درصد، هیدروژن ۲۲ درصد و آرگون ۲۰ درصد جو را تشکیل می‌دهند. متان، آمونیاک و دی اکسید کربن به همراه مقادیر کمی سدیم و پتاسیم نیز شناسایی شده است. با این حال هیچ اکسیژنی در قسمت خارجی جو وجود ندارد.

ناسا کجا به دنبال آب در سطح ماه است؟
تنها سه سال پیش بود که ناسا فاش کرد شواهد قطعی از وجود آب در تنها ماهواره طبیعی ما پیدا کرده است.
به لطف تجزیه و تحلیل مدارگرد شناسایی ماه ناسا (LRO)، کارشناسان تصور می‌کنند که قطب‌های ماه بیش از ۶۰۰ میلیارد کیلوگرم یخ آب دارند که برای پر کردن حداقل ۲۴۰،۰۰۰ استخر با اندازه المپیک کافی است.
این به عنوان یک منبع گرانبها در نظر گرفته می‌شود، زیرا می‌تواند برای آینده تمدن ما و پتانسیل اکتشاف سیارات فراتر از #سیاره ما معنی داشته باشد.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗نگاه جیمز وب به گانیمد؛دنیای آبی سیاره مشتری.

🔸جیمزوب نگاهی دقیق‌تر به #گانیمد، قمر مشتری که به نوعی شبیه یک سیاره است، انداخت تا سطح آن را بهتر درک کند.

🔹گانیمد اساسا یک سیاره است، با این تفاوت که به دور خورشید نمی چرخد. اگر به جای مشتری به دور خورشید می چرخید، از یک سیاره قابل تشخیص نبود. دارای ساختار داخلی متمایز با هسته مذاب است که میدان مغناطیسی تولید می کند. گوشته سیلیکونی آن بسیار شبیه به زمین است و دارای یک پوسته یخی پیچیده با اقیانوسی عمیق در زیر آن است. یک جو دارد، اگرچه نازک است. همچنین بزرگتر از #عطارد و تقریباً به اندازه #مریخ است. به گفته نویسندگان یک مطالعه جدید، این کهن الگوی یک دنیای آب است.اما حتی با وجود این همه دانش از ماه بزرگ، هنوز جزئیاتی وجود دارد که فاش نشده است.

🔸این به ویژه در مورد سطح پیچیده آن صادق است. نویسندگان مقاله جدید می نویسند: «به دنبال مشاهدات قبلی، چندین سؤال باز در مورد ماهیت، منشاء و فرآیندهای تشکیل دهنده ترکیب سطح فعلی گانیمد باقی می ماند. #جیمز_وب قدرت مشاهده برای کشف پاسخ برخی از این سوالات را دارد.»


╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗تلسکوپ فضایی جیمز وب این بار به سحابی خرچنگ نگاه دقیق انداخت. این چیزی است که پس از انفجار یک ستاره باقی ‌مانده است.

🔸این ستاره نوترونی که به #تب_اختر معروف است، به شکل یک نقطۀ درخشان در نزدیکی مرکز سحابی قرار دارد. همانند یک دیناموی کیهانی، این بقایای فروپاشی شده از هستۀ ستاره نیروی انتشار گرد و‌ غبار خرچنگ را در طیف الکترومغناطیسی تأمین می‌کند.

🔹سحابی خرچنگ که ۶۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد حاصل یک #ابرنواختر در سال ۱۰۵۴ بعد از میلاد است، که پر از رشته‌های اسرارآمیز می‌باشد.

🔸جیمز وب در نور #فروسرخ نشان می‌دهد که بقایای ابرنواختر خرچنگ از چند جزء مختلف تشکیل شده، از جمله گوگرد یونیزه (به رنگ قرمز-نارنجی)، آهن یونیزه (آبی)، گرد و‌ غبار (زرد-سفید و سبز)، و تابش سنکروترون (سفید).

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗مریخ یک سیارۀ خشک، سرد و متروک است اما دانشمندان دانشگاه ایالتی #پنسیلوانیا بقایایی از رودخانه‌های‌ باستانی را در آن کشف کرده‌اند که یعنی زمانی شرایط مناسبی برای پشتیبانی از حیات داشته‌ است.

🔹این یافته‌ها می‌توانند نشانگر رسوبات رودخانه‌های باستانی در مریخ باشند که در دهانه‌ها سرریز می‌شدند. روی #زمین، رودخانه‌ها برای زندگی، چرخه‌های شیمیایی، چرخه مواد مغذی و چرخه رسوب بسیار مهم هستند. همه چیز نشان می‌دهد که رودخانه‌های مریخ نیز رفتار مشابهی دارند.

🔸حدود ۳/۵ تا ۴ میلیارد سال قبل، وقتی هسته سیاره مریخ سرد شد و این #سیاره میدان مغناطیسی جهانی‌اش را از دست داد به یک سیارۀ متفاوت تبدیل شد. بدون این سپر محافظ، این سیاره در معرض تابش شدید نور خورشید قرار گرفت و نتوانست آب مایع را در سطحش حفظ کند.

🔹مریخ امروز به شدت سرد و خشک است. رودخانه‌ها و دریاهای سطح آن سالهاست که خشکیده و از بین رفته‌اند. #اتمسفر سیاره نازک و ناچیز است و اگر میکروب‌های مریخی هنوز وجود داشته باشند، احتمالاً در لایه‌های زیرین و درونی مریخ گرد آمده‌اند.

جزئیات بیشتر در سایت:
bigbangpage.com/?p=106864

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗اقیانوس ها عمیق تر از آن هستند که تصور می کنید.
╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗تصویر روز ناسا؛طلوع قمر دینکینش.

🔹فضاپیمای لوسی این👆 تصویر از #سیارک را از فاصله‌ی 400 کیلومتری آن گرفته است.

🔸چهارشنبه گذشته فضاپیمای اکتشافی لوسی (Lucy) با اولین سیارک خود به نام دینکینش 152830 (152830 Dinkinesh) مواجه شد. لوسی متوجه شد که این سیارک کمربند اصلی یک قمر دارد.

در تصویر امروز ناسا چه می‌بینیم؟

🔹«تصویربردار شناسایی دوربرد لوسی» (Lucy's Long-Range Reconnaissance Imager) از فاصله اندکی بیشتر از 400 کیلومتری، این نمای نزدیک از سیستم دوتایی را در حین پرواز با سرعت 4.5 کیلومتر بر ثانیه یا حدود 10,000 #مایل بر ساعت ثبت کرد.

🔸دنیای شگفت‌انگیز دینکینش کوچک است و بزرگ‌ترین عرض آن کم‌تر از 800 متر (تقریباً 0.5 مایل) است. قمر آن که از زاویه دید #فضاپیما دیده می‌شود، از پشت سیارک اصلی بیرون می‌آید. تخمین زده می‌شود که وسعت قمر سیارک تنها حدود 220 متر است.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗باهوش‌ترین دانشمندان جهان در یک عکس! ۱۷ نفر از ۲۹ نفری که در این تصویر می‌بینید برنده جایزه نوبل فیزیک هستند.

🔹کنفرانس فیزیک سلوی، سال ۱۹۲۷
چنین عکس با چنین نخبه‌هایی بعید است که تکرار شود.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮‌‌
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗5 نوامبر، روز جهانی آگاهی از خطرات سونامی بود.
سونامی نه تنها در اثر #زلزله، بلکه در اثر رانش زمین در زیر آب یا فوران های آتشفشانی قوی نیز ایجاد می شود. در این👆 رسانه نمونه های مربوط به 120 سال گذشته را مشاهده می کنید.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮‌‌
🌗یک فضانورد در ایستگاه فضایی بین‌المللی، اخیرا تصویری از #زمین را به اشتراک گذاشته که پیش از حل شدن، جنجال زیادی به همراه داشت و بسیاری را وحشت زده کرد.

🔹 این فضانورد، درحالی‌که ایستگاه بر فراز #آفریقا در مدار بود، به زمین نگاه و در کمال تعجب مشاهده کرده که یک جمجمه عظیم به او خیره شده است. او عکسی از این جمجمه را منتشر کرد و خیلی زود همه به آن توجه نشان دادند. خیلی زود بازار شایعات و خرافات داغ شد و بسیاری، مسائل فرازمینی را مطرح کردند. اما همه این گمانه‌زنی‌ها وقتی که واقعیت اعلام شد، از بین رفت: چیزی که از آن بالا به شکل جمجمه به‌نظر می‌رسید، در واقع یک #آتشفشان است که رنگ و شکل عجیبی گرفته و از بالا مثل جمجمه می‌ماند.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗ستاره‌شناسان به کمک ماهوارۀ سوئیفت #ناسا، سیاه‌چاله‌ای را کشف کردند که به صورت مکرر از ستاره‌ای مشابه خورشید تغذیه می‌کند. این کشف به کمک شیوۀ جدیدی از تجزیه و تحلیل داده‌های تلسکوپ پرتوی ایکس سوئیفت ممکن شده است.

🔸ماهوارۀ سوئیفت بعد از نزدیک به دو دهه در فضا بودن، همچنان در حال آموختن ترفندهای جدید و آموزش چیزهای جدید به ما دربارۀ #کیهان است.


╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗بلعیده شدن یک ستاره توسط #سیاهچاله

❇️این رویداد زمانی رخ می‌دهد که یک #ستاره به فاصله بسیار نزدیکی از #سیاهچاله برسد و کشش شدید سیاهچاله باعث ایجاد نیروی کششی می‌شود که ستاره را از هم می‌درد. در این رویدادها که اختلالات جزر و مدی نام دارند، برخی از مواد ستاره‌ای با #سرعت بسیار بالا به میان فضا پرتاب شده و مابقی آن در داخل سیاهچاله سقوط می‌کنند. این امر منجر به یک جرقه چشمگیر پرتو #ایکس می‌شود که می‌تواند برای چند سال باقی بماند.


╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
🌗کشف اکسیژن در سیاره زهره

🔹اخترشناسانی که به جو سیاره #زهره نگاه می‌کنند، مستقیماً نشانه‌های واضحی از وجود اکسیژن اتمی در #نور روز این سیاره شناسایی کردند که در بالای ابرهای سمی آن قرار دارند.

╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🌗عجیب ولی واقعی.
🔹سرزمینی که خورشید هیچوقت در آن طلوع نمی‌کند.

🔸نام این سرزمین «مجمع الجزایر سولبار» نام دارد. این مجمع الجزایر در منطقه شمالگان واقع در اقیانوس منجمد شمالی، شمالی‌ترین منطقه تحت کنترل کشور #نروژ است. 


╭┅═ঈ🌎ঊ═┅╮
🆔 @keyhan_n1
╭┅═ঊ🌗 ঈ═┅╮‌‌
2024/11/17 11:28:15
Back to Top
HTML Embed Code: