Telegram Web Link
🅾پژوهش‌های اعتقادی

کانالی برای احیاء و بررسی میراث کلامی شیعه
تبیین برخی روایات اعتقادی
دفاع از مکتب عقلانی کلام شیعه
معرفی نسخ خطی کلامی علمای شیعه

www.tg-me.com/kalam_shia
🅾میرلوحی کیست؟

توضیحاتی پیرامون شخصیت یکی از علمای عصر صفویه؛ #میرلوحی
نگاهی به نقش میرلوحی در صوفی معرفی کردن مجلسی اول، و تنزیه دامان پدر از تصوف توسط علامه مجلسی

محمد میرلوحی سبزواری متولد حوالی سال ۱۰۰۰ق و متوفی حدود ۱۰۸۵ق است، او یکی از سر سخت‌ترین دشمنان مجلسیین است. در ظاهر به شدت ضد تصوف است ولی برخی مطالب حاکی از مبنایی نبودن اشکالات او به صوفیه و فلاسفه دارد.
میرلوحی با اسم‌های مستعار کتاب می‌نوشت و در آن از کتب خود تمجید می‌کرد!
از کتبی که در طول تاریخ از بین رفته بودند نقل حدیث می‌کرد، گویی که آن کتب همه نزد وی حاضرند و او به آنها دسترسی دارد!
با این اوضاع احدی به او اعتنا نکرده و حتی بین مردم نیز مشهور به دروغ‌بافی بود.
با رجوع به فنخا، ج۲۶، ص۵۱۲-۵۱۱ مشخص می‌شود میرلوحی در همان زمانِ خودش معروف به دشمنی با مجلسی‌ها بود. چنانکه خود او نیز می‌گوید مردم من را که سید هستم رها کرده‌اند و جانب شیخ [مجلسی] را می‌گیرند! او در ادعایی عجیب می‌گوید مجلسی‌ها دشمن سادات هستند و یهودیان را بر سادات ترجیح می‌دهند. او می‌گوید اهل اصفهان به خاطر علاقه مجلسی به آوازه‌خوانی، آوازه‌خوان شده‌اند، میرلوحی می‌گوید چون من تهی دست هستم مردم مرا رها کرده و سراغ مجلسی رفته‌اند و وقتی مجلسی را نقد می‌کنم با من دشمنی می‌کنند و... . و در رساله‌ای با عنوان "مناظرة السید والعالم" به نقد علامه مجلسی می‌پردازد. بنگرید به: فهرست نسخه‌های خطی دانشگاه تهران، ج۵، ص۱۴۹۸ و نیز الذریعه، ج۲۲، ص۲۹۲ و ۲۹۴.
[مقداری از دشمنی‌ها میرلوحی با مجلسی‌ها را در مقدمه کتاب "رد مذهب حکما" آورده‌ایم، گزارشی از رساله "السید والعالم" هم تقدیم خواهد شد]
*چنانکه معروف است صوفیه در عصر صفویه طرفدار ابومسلم بودند و علما [مخصوصا علمای جبل عامل] مخالف ابومسلم، چنانکه مطالب زیادی از علمای عصر صفویه در رد و لعن ابومسلم صادر شده است؛ میرلوحی نیز مخالف ابومسلم بود و مطالبی در رد ابومسلم می‌نگاشته، لذا مورد هجوم برخی صوفیه قرار می‌گیرد و برخی از علما و شاگردان میرداماد در تأیید مطالب رد ابومسلم از میرلوحی دفاع می‌کنند، بدیهی است این دفاعیه‌ها ربطی به حقانیت میرلوحی در همه زمینه‌ها و مخصوصا در مخالفت با مجلسیین و همچنین کارهای عجیبی که می‌کرده نخواهد داشت. گذشته از اینکه باید دانست ناقل اصلی بیشتر این تأییدات خود میرلوحی است و با فرض دروغگویی او راهی برای اثبات این تأییدات نیز باقی نخواهد ماند.
با مراجعه به همان جلد فنخا ملاحظه خواهد شد که اصلا میرلوحی کتاب کفایة المهتدي را بخاطر معارضه با کتاب "رجعت" علامه مجلسی نگاشته است و رسالت اصلی خود در نگاشتن کتاب را هم خوابی اعلام می‌کند که در ۱۴شعبان ۱۰۸۱ق می‌بیند.
اکنون با توجه به این دروغ‌گویی‌ها مطلب دیگری که از سوی میرلوحی منتشر شده است ادعای انتساب رساله دفاع از تصوف به مجلسی اول است که مدعی است آن را در پاسخ به ملا محمد طاهر قمی نوشته است.
شواهد زیادی در بطلان این مطلب در مقدمه احیای کتاب رد مذهب حکما آورده‌ایم اما اینجا فقط به چند شبهه جواب می‌دهیم:
💠سؤال: اگر میرلوحی در نسبت دادن کتاب به پدر علامه مجلسی دروغ بسته است چرا علامه مجلسی در کتب خود علیه او مطلبی نگفته است؟
💠گوییم: اولا این شبهه قاصر از اثبات انتساب کتاب به مجلسی اول خواهد بود، چنانکه انکار نکردن تهمت دیگر میرلوحی مبنی بر آوازه‌خوانی و ترجیح یهودیان بر سادات توسط مجلسی، اثبات آوازه‌خوانی و گرایش به یهودیان را برای مجلسی اول ثابت نخواهد کرد. میرلوحی تهمت‌های سخیف بسیاری به خود علامه مجلسی هم می‌زند ولی علامه مجلسی اعتنایی به سخنان او نمی‌کند.
ثانیا، ما هم گوییم محدث سماهیجی انکار این ادعای میرلوحی در نسبت دادن کتاب به مجلسی اول را کرده است، چرا علامه مجلسی رد انکار محدث سماهیجی را نکرده است؟!
علیرغم آنچه از اشتهار میرلوحی به دروغگویی در بین مردم وجود داشته، علامه مجلسی نیز بطور کلی دامان پدر را از تصوف مبری دانسته و این سخنان را کذب می‌شمارد.
مطلب مهم دیگر آنکه با مطالعه بخش زیادی از نسخ خطی کتب ملامحمد طاهر قمی یک مورد هم مشاهده نشد که او منتقد کتاب خود را مجلسی اول بداند، مضافا با توجه به روحیه ضد فلسفه و تصوف، و تعارف ناپذیر ملا محمد طاهر که حتی شمشیر برنده کلامش بارها به سمت ملاصدرا و میرداماد و فیض کاشانی نشانه رفته است، به روی مجلسی اول همیشه در غلاف بوده است.
در مورد کتاب هدایة العوام که یکی از محققین معاصر بدون هیچگونه سابقه تاریخی و بدون دلیل -بلکه با وجود قرائن خلاف- به ملا طاهر نسبت داده نیز مطالبی خواهیم نوشت، و دم خروس را نشان خواهیم داد که نویسنده مجهول آن کتاب نیز خود میرلوحی بوده است که به رسم عادت عجیبش کتبی به اسم مستعار می‌نوشته و در آن از کتب دیگر خود تمجیدها می‌کرده است.
@kalam_shia
Forwarded from حسن میلانی
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
تقریری ساده از برهان ابطال بی‌نهایت:
اگر در یک صف نانوایی بایستید و به شما بگویند قبل از شما بی‌نهایت فرد در صف هستند دیگر هیچ وقت نوبت به شما نخواهد رسید، زیرا بی‌نهایت تمام شدنی نیست و اگر تمام شد مشخص می‌شود آنچه بی‌نهایت و نامتناهی فرض شده بود در واقع بی‌نهایت نبود.
💠برهان زیبای ابطال بی‌نهایت توسط رسول خدا در مناظره با منکران خدا برای اثبات حدوث عالم تبیین شده است و بعدها متکلمینی چون شیخ طوسی در الاقتصاد، حائری مازندرانی در الحجة البالغة، ابن میثم بحرانی در قواعد المرام، علامه حلی در کشف المراد، سید مرتضی در الشافی و... از آن برای اثبات بطلان نامتناهی استفاده کرده‌اند. عین همین استدلال را هاوکینگ در کتاب تاریخچه زمان برای اثبات باطل بودن بی‌نهایت نقل می‌کند.
استاد میلانی در بخش "نامتناهی، محال و موهوم است" از کتاب فراتر از عرفان، و بخش "اللامتناهي، حقیقة أم خیال" در کتاب معرفة الله تعالی بالله بطور مفصل به تبیین این اصل پرداخته‌اند.
صوتهای تدریس و تبیین این قاعده را در کانال ببینید.
www.tg-me.com/Hmilani/2281
www.tg-me.com/Hmilani/2282
@Hmilani
وحدانیة الله وتناهی جرم العالم.pdf
876.9 KB
📕نسخه خطی وحدانیة الله وتناهی جرم العالم؛ کندی، یعقوب بن اسحاق
و ابطال بی‌نهایت و نامتناهی بودن جسم و زمان
کتابخانه مجلس، نسخه خطی شماره: ۱۵۷۲۵/۵
کندی [نخستین فیلسوف مطرح جغرافیای اسلام] با اذعان به اینکه بی‌نهایت باطل است اقرار به حدوث زمان و جهان می‌کند.
برهان "اثبات بطلان نامتناهی" متکلمین که تعلیم انبیا و حجج الهی است به زیبایی مبطل قدم عالم و اثبات حدوث آن است.
پیشتر اطلاعاتی درباره قول کندی به حدوث عالم در تاریخ فلسفه حنا فاخوری ذکر شده بود، رساله حاضر ارائه تبیینی دقیق‌تر در این زمینه است.
توضیحی مختصر از این برهان را در لینک زیر ببینید:
www.tg-me.com/kalam_shia/17
ملاهادی سبزواری:
اکثر عرفا به انقطاع عذاب در جهنم قائل‌اند
خلود در جهنم ضروری دین است نه تعذیب!!

📕نسخه خطی سؤال و جواب فلسفی، کتابخانه مجلس، شماره نسخه: ۱۶۴۸۸، برگ۱۷۰
ملاهادی سبزواری در این رساله در جواب سؤالی درباره عذاب نار و خلود در جهنم، در تفاوت عرفا با متکلمین در مسأله عذاب ابدی، می‌گوید عرفا هر چند قائل به خلود در نار هستند اما اکثرشان قائل به انقطاع عذاب هستند و آنچه ضروری دین است اعتقاد به خلود در دوزخ است نه معتقد بودن به عذاب شدن دوزخیان!

پیشتر علامه مجلسی و شیخ حر عاملی و بسیاری از بزرگان شیعه از این عقیده باطل پرده برداشته بودند.
@kalam_shia
#شیخیه
📕رد رد هدیة النملة
شیخ محمد هادی تهرانی نجفی (مکفَّر)

کتابخانه مرکز احیاء، شماره نسخه 3638
مرحوم آیت الله شیخ هادی تهرانی در ابتدای رساله با اشاره به برخی مبانی شیخیه می‌گوید ایشان این سخنان را از ابن عربی و صوفیه گرفته‌اند.

💠بعد از آنکه همدانی کتاب "هدیة النملة" را در رد شیخیه نگاشته و اهدا به میرزای شیرازی کرد محمدخان کرمانی ردی بر آن نوشت؛ آن ردیه که به دست شیخ هادی تهرانی رسید رساله حاضر را که "رد رد هدیة النملة" است تألیف نمود.
شیخ هادی تهرانی رساله‌های دیگری نیز در رد شیخیه دارد.
ردیه بر فصوص ابن عربی از دیگر نگاشته‌های ایشان است.
@kalam_shia
🅾ملا محمد طاهر قمی و بیان معنای "مشیّة" و تعجب از نظر عجیب میرداماد و فیض کاشانی

ملا محمد طاهر قمی، حکمة العارفین، ص۱۰۲:
عن ابي عبدالله علیه السلام، قال: خلق الله مشیّة بنفسها، ثم خلق الأشیاء بالمشیة. هذا الحدیث أیضاً صریح في أنّ إرادة الله من صفات فعله، والله تعالی خلقها بنفسها أي بغیر واسطة مشیّة أخری، وخلق الأشیاء بها. ونقل صاحب الوافي عن السید الداماد أنّه قال:
"المراد بالمشیّة ههنا مشیّة العباد لأفعالهم الاختیاریّة لتقدّسه سبحانه عن مشیّة مخلوقه زائدة علی ذاته عزّ وجلّ، وبالأشیاء أفاعیلهم المترتّب وجودها علی تلک المشیّة".
أقول: هذا الحدیث نصّ صریح في أنّ المراد بالمشیّة في هذا الحدیث مشیّة الله، وما ذکره السید الداماد من أنّ المراد بالمشیّة في هذا الحدیث مشیّة العباد والمراد بالأشیاء أفاعیلهم في غایة السخافة، لأنّ مشیّة العباد غیر مخلوقة الله، بل هي فعل العباد، وکذلک أفاعیل العباد غیر مخلوقة الله.
@kalam_shia
🅾فیض کاشانی و تفسیر آیات و روایات بر اساس قواعد فلاسفه و صوفیه
فیض کاشانی، ملای رومی و غزالی
جمع بین فلسفه و تصوف در عین انکار شدید فلسفه
_________________
ملا محمد طاهر قمی استاد اجازه فیض کاشانی:
إعلم أنّ صاحب الوافي حیث بنی تفسیر الآیات والأحادیث علی قواعد المتصوفة والمتفلسفة ومسلّماتهم، فسّر البداء تفسیراً غریباً یتعجب منه صاحب الطبع السلیم والعقل المستقیم.
حکمة العارفین، ص۱۱۴

ولا یخفی أنّ صاحب الوافي بنی تفسیره علی الفلسفة والتصوف وجمع بینهما مع أنّ المتصوفة ینکرون الفلسفة أشدّ الإنکار کما یظهر من کلام الغزالی والرومي وغیرهما.
حکمة العارفین، ص۲۲۶.

💠حکمة العارفین ملا محمد طاهر قمی یکی از مهمترین کتب در نقد فلاسفه معاصر خود یعنی میرداماد و ملاصدرا و فیض کاشانی و مبانی فلسفی و عرفانی است.
@kalam_shia
💠شعری از میرداماد درباره امیرالمؤمنین علیه السلام و منکرین ایشان

ای پدر عترت و زوج بتول
حلقه کش علم تو گوش عقول

ای تو درِ خطّه‌ی اقلیم دین
مسجد الاقصای جهان یقین

صورت عقل آیت تنویر تو
عالم معنی همه تفسیر تو

با نبی از مرتبه توأم تویی
میر لوا صاحب توسم تویی

راه حق و هادی هر گمرهی
ما ظلماتیم و تو نور اللهی

صورت میزان الهی تویی
معنی قرآن الهی تویی

مصحف هستی ز تو تفسیر یافت
دعوی ملت ز تو تحریر یافت

داده به درگاه تو افلاک باج
دست تو از ابر گرفته خراج

نعت جلال تو برون از حساب
اسم تو من عنده علم الکتاب

خاتم دین نقش نگینش تویی
پیر خرد نور جبینش تویی

طاق خلافت ز تو پر نور شد
بیت هدایت ز تو معمور شد

آنکه گذشت از تو و غیری گزید
نور بداد ابله و ظلمت خرید

وانکه بشب بر دگری دیده دوخت
خاک سیه بستد و گوهر فروخت

📕دیوان مشرق الأنوار، میرداماد
مشخصات این نسخه را در فنخا، ج۲۹، ص۵۵۵ ببینید. دیوان حاضر ظاهرا چندین بار قبل و بعد از انقلاب چاپ شده است.
ابیات بیشتر را در تصاویر فوق بخوانید.
@kalam_shia
#بررسی‌های_کلامی

حدوث دهری میرداماد و مخالفت آقا حسین و آقا جمال خوانساری با آن

یکی از مبانی فلسفه که متکلمین و فقها اشکالات زیادی بر آن مطرح کرده و آن را خلاف عقل و شرع دانسته‌اند قول به قدم عالم است، میرداماد برای حل این مشکل نظریه حدوث دهری را ابداع کرد.
«آقا جمال خوانساری در حاشیه‌ای که بر حاشیه خفری بر الهیات تجرید نگاشته، عباراتی از قبسات میرداماد می‌آورد و بر آن خرده می‌گیرد و در پایان می‌گوید که حدوث جهان با این چیزها درست نمی‌شود و باید دید شرع در این‌باره چه می‌گوید... خوانساری در این رساله می‌کوشد تا دلایل میرداماد را بی‌پایه نشان دهد». فنخا، ج۱، ص۳۲۳

محمد اسماعیل خواجوئی حاشیه‌ای بر حاشیه آقا جمال می‌نویسد و در آن از میرداماد دفاع می‌کند. سپس محمد بن محمد زمان اصفهانی رساله‌ای در دفاع از آقا جمال خوانساری و رد اشکالات خواجویی می‌نگارد. [فنخا، ج۱۱، ص۵۶۹]. او می‌نویسد قول به حدوث دهری توسط میرداماد و شاگردانش شیوع یافت اما کوشش‌های بی‌دریغ آقا حسین خوانساری و فرزند و معاصرینش بنیان این سخنان تازه را ویران کرد. اصفهانی مطالبی نیز از حکمة العارفین ملا محمد طاهر قمی که از قدیمی‌ترین و جدی‌ترین منتقدین میرداماد و ملاصدرا بود [ملا طاهر هنگام وفات ملاصدرا حدود ۵۰ساله بود] نقل می‌کند. از جمله این عبارت از حکمة العارفین:
«القول بالحدوث الدهري قول محدَث احدثه بعض أنصار الفلاسفه من الفضلاء المتأخرین وهو اعتقاد بیّن السخافة». بنگرید به: فنخا، ج۱۱، ص۵۶۹.
@kalam_shia

#بررسی‌های_کلامی

مخالفت آقا جمال خوانساری با حصر علم به حصولی و حضوری، و مساوی دانستن قول به علم حضوری با انکار علم خداوند به اشیاء پیش از تحقق آنها

نسخه خطی اصول دین، آقا جمال خوانساری؛ کتابخانه وزیری یزد، شماره نسخه ۱۴۱۷، ص۴۰الی۴۲:

در معرفت علم حق تعالی اعتقاد همین کافیست که علم حق تعالی شامل جمیع موجودات است و ذره‌ای از علم او غائب نمی‌شود و علم او به اشیا پیش از وجود آنها و در وقت وجود و بعد از وجود به یک نحو است... علم او عین ذات است و چنانکه علم به حقیقت ذات او محال است پس به حقیقت علم او نیز محال خواهد بود لیکن معلوم است که بعنوان حصولِ صورت چنانکه در ما می‌باشد نیست... و همچنین بعنوان حضور ذوات معلومات نزد او نیست زیرا که این معنا پیش از وجود آنها معقول نیست... پس علم او به نحو دیگر است غیر از آن دو نحو، و حقیقت آن بر ما معلوم نیست و دلیلی بر انحصار راه علم [بر] دو وجه نیست.
_________
💠پیشتر علامه مجلسی و استادش ملا محمد طاهر قمی نیز به اشکالات حضوری دانستن علم خدا اشاره کرده بودند.
برای دیدن مفصل بحث اشکالات علم حضوری ر.ک: معرفة الله تعالی بالله، حسن میلانی، ص۲۰۷ الی ۲۵۰.
@kalam_shia
📕هدایة الضالین، علی‌قلی جدید الاسلام

پدر آنتونیو دوژِزو کشیش مسلمان شده عصر صفویه _که یکی از بزرگان کلیسای معاصر او مسلمان شدن وی را ضربه‌ای مهلک بر مسیحیت خوانده بود_ بعد از تشرف به اسلام کتب مختلفی نگاشت، هدایة الضالین یکی از مهمترین کتب اوست.
این کتاب که در نقد مسیحیت است به مناسبت به نقد صوفیه و فلاسفه نیز می‌پردازد و می‌خواهد اشتراکات ایشان را با نصارا نشان دهد.
علی‌قلی می‌گوید فلاسفه و نصارا جارو کش درِ یک خانه هستند و همان کسانی که تثلیث را در مسیحیت وارد کردند «وحدت وجود» را هم داخل اسلام کردند.
او می‌گوید اصل فلسفه در فرنگ است و اگر از طریق حکمت و بدون اعانت شرع می‌شد حق را شناخت می‌بایست دینِ فرنگیان که بنای آن بر حکمت حکما است و اصل حکمت نیز نزد ایشان است بهترین دین باشد.
و می‌گوید کسانی که خود را حکیم می‌دانند و به سبب چند سطری که از شفاء ابن سینا و... خوانده‌اند ایمان خود را به باد داده و موجب مرض ایمان مسلمانان می‌شوند.
علی‌قلی در رساله دیگرش می‌گوید هم مسلمانان فلسفه می‌خوانند و هم فرنگیان، با این تفاوت که فرنگیان می‌دانند چه می‌خوانند.
هدایة الضالین، مرکز احیاء، شماره نسخه ۲۸۹۵
@kalam_shia
📕هدایة الضالین، ۱۲سال بعد از گرویدن پدر آنتونیو دوژِزو به اسلام نگاشته شده است.
وی این کتاب را نخست به زبان لاتین تألیف کرده و سپس برای نفع بیشتر به فارسی ترجمه کرده است.
تصویر فوق صفحه۲۱۴ قدیمی‌ترین نسخه خطی «هدایة الضالین و تقویة المؤمنین» است که به شماره نسخه۲۸۹۵ در مرکز احیاء نگهداری می‌شود.
علی‌قلی جدید الاسلام که خود از بزرگان کلیسا و از اساتید فلسفه بود بعد از تشرف به اسلام کتب مفصلی در نقد مسیحیت و فلسفه، و دفاع از فقها و متکلمین شیعه نگاشت.
در صفحه فوق می‌نویسد:
«اگر چه در آن حکمتِ گمراه کننده عالم و استاد بودم، امروز به توفیق خدای تعالی از شاگردی محدثان اخبار اهل بیت رسول خدا صلی الله علیه وآله کلاه افتخار به آسمان می‌رسانم و حالا قریب به دوازده سال است که چون دانستم که آن راهی که از متابعت حکما بدست می‌آید راه جهنم است و حکمت ایشان پلی است بر روی جهنم کشیده است».
و می‌گوید چون در این زمان فلسفه مانند خاری شده و در پای اهل اسلام می‌رود چند کلمه‌ای درباره آن می‌نویسد.
@kalam_shia
ناراحتی شدید مرحوم آیت الله انصاری شیرازی از مطلب عشق مجازی ملاصدرا؛

دکتر ابوالحسن غفاری مدیر سابق گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مدیر فعلی گروه معرفت شناسی این پژوهشگاه به نقل خاطره عصبانیت شدید آیت الله انصاری شیرازی هنگام رسیدن به مبحث عشق مجازی ملاصدرا در جلد هفت اسفار پرداختند؛

«هرگز یادم نمی‌رود سالها پیش که در درس شیخناالاستاد آیت الله انصاری شیرازی رحمت الله علیه در مسجد سلماسی شرکت داشتم در جلد هفتم اسفار به این عبارت ملاصدرا رسیدیم. استاد بسیار ناراحت و غمگین شد طوری که تا آن روز چنین عصبانیتی را از او ندیده بودم. او به ملاصدرا تاخت که چرا چنین چیزی را به قلم آورده است؟ و اساساً چرا فیلسوف در یک متن فلسفی محض به سراغ بحث جزیی رفته است.
روز بعد وقتی در درس حاضر شد ضمن تذکر مجدد به چنین خطایی گفت امیدوارم که این عبارات، عبارات خود ملاصدرا نباشد، بلکه اقتباس از کتاب‌های دیگران مانند رسائل اخوان الصفا باشد. در هر صورت فیلسوف هرجا به مباحث جزیی و استقرایی کشیده شود از شأن فلسفه دور شده است و هیچ منعی ندارد که بگوییم فیلسوف ما علیرغم عظمت علمی و دانش گسترده ای که دارد، در مسأله عشق دقت لازم را به کار نبرده و در تحلیل مسأله از شأن فلسفی فاصله گرفته است».

http://iict.ac.ir/khf/
رد رکن رابع، حسینعلی تویسرکانی
تا: ۱۲۷۹ق

#شیخیه
تویسرکانی(متوفی۱۲۸۶ق) از علمای بزرگ قاجار و از مراجع تقلید این عصر بود.
صاحب روضات، صاحب طرائف المقال، صاحب المآثر والآثار، و همچنین آقا بزرگ در الکرام البررة و محدث نوری در خاتمه مستدرک از تویسرکانی تمجیدهای فراوانی کرده‌اند.
♦️از تویسرکانی سه کتاب در نقد شیخیه بجای مانده است:
شهاب ثاقب وقارعة القوارع
رد رکن رابع
رد شیخیه [تنها ۸صفحه ابتدایی آن باقی مانده است]
شهاب ثاقب و رد رکن رابع علاوه بر نقد مبانی شیخیه حاوی اطلاعات بسیار ارزشمندی از اوضاع و احوال فعالیت‌های بابی‌ها و شیخی‌ها در زمان ناصر الدین شاه است.
♦️تویسرکانی شهاب ثاقب را در رد مبانی شیخیه می‌نگارد و با اشاره به بدعت رکن رابع در اندیشه سید کاظم رشتی و پیگیری آن توسط کریمخان کرمانی مطالب مفصلی در رد آن می‌نویسد.
کریمخان کرمانی با اعتراف به مقام علمی و تقوای تویسرکانی، تشکیک در نویسنده کتاب می‌کند و در مقام جواب رساله‌ای نگاشته و ادعای دشواری فهم رکن رابع می‌کند، که تویسرکانی را وادار به نوشتن رساله رد رکن رابع می‌کند.
♦️«الرد علی الاخباریة» رساله دیگری از کتب معرفی شده از تویسرکانی است.
@kalam_shia
🔴یک مسیحی که در عصر قاجار شیعه شد و کتابی در رد سنی‌ها، مسیحی‌ها، صوفیه، فلاسفه، بابی‌ها و شیخیه نگاشت.

حسینقلی جدید الاسلام، (متوفی۱۳۳۳ق)، کتاب اثبات تشیع را بعد از تشرف به مذهب شیعه نگاشت.
نسخه خطی این کتاب در کتابخانه مجلسی نگهداری می‌شود.
اطلاعات بیشتر درباره این نسخه را در لینک زیر ببینید:
https://www.tg-me.com/nosakh_shii/2594
حسینقلی جدید الاسلام در این کتاب عمدتا به نقد عامه و دفاع از تشیع پرداخته است اما به مناسبت به نقد صوفیه، فلاسفه و شیخی‌ها پرداخته است؛ [از جمله بنگرید به صفحات: ۲۲-۲۳، ۲۱۰الی۲۱۵، ۲۲۴الی۲۲۹، ۲۹۸الی۳۰۱].
حسینقلی جدید الاسلام علاوه بر نقد بابیه در صفحات مختلف رساله، بخش پایانی آن را نیز مستقلا به رد این فرقه ضاله اختصاص داده است.
◀️پیشتر به یک مسیحی دیگر که در عصر صفویه شیعه شده و آثاری در نقد مسیحیت، و فلسفه و تصوف نگاشته بود اشاره کردیم؛ توضیحات درباره پدر آنتونیو دوژِزو معروف به علی‌قلی جدید الاسلام را در لینک زیر ببینید:
www.tg-me.com/kalam_shia/51
#شیخیه
@kalam_shia
کور کورانه مرو در کربلا...

📕نسخه خطی رد صوفیه، محمد علی اردکانی
استنساخ ۱۲۳۹ق
در صفحه ۲۱۷ می‌نویسد:
«پاره‌ای از مریدانش انکار کرده‌اند که این شعر از مثنوی نیست و برخی گفته‌اند که مراد از حسین، حسین منصور است نه حسین مظلوم و بعضی گفته‌اند که مراد آن است که چنانکه حسین کور کورانه در کربلا نرفت تو نیز کورانه مرو تا چنانکه او در بلا نیفتاد تو نیز در آن نیفتی».
رد صوفیه، اردکانی؛ کتابخانه مجلس، شماره نسخه: ۱۰۱۱۸
یکی از علمای عارف مسلک معاصر ملاصدرا نیز رساله‌ای در شرح همین بیت و بیان مراد ملای رومی نگاشته است او می‌گوید برخی در مجالس این بیت مثنوی را می‌خوانند و تشنیع می‌کنند در حالی که مقصود مولانا چیز دیگری است و...
ملاهادی سبزواری هم به وجود این بیت در برخی نسخه‌های مثنوی اشاره کرده است.
مرحوم آیت الله محمد علی بهبهانی نیز در خیراتیه ملای روم را به دلایل بیشماری، از جمله این شعر بشدت مورد نقد قرار می‌دهد.
@kalam_shia
2024/09/30 22:21:15
Back to Top
HTML Embed Code: