Telegram Web Link
📝📝 از دردی گریسته‌ام که از آن من نیست/به بهانه سالروز انعقاد عهدنامه لوزان

اسماعیل شمس
@jomhuriyat

♈️برای تاریخنگاران گذر روزهای سال تفاوت مهمی با بقیه مردم دارد. آنان هر روزی را که می‌گذرد با یک واقعه و گاه چند واقعه به یاد می‌آورندکه شاید دیگران از آنها خبر ندارند. اگر درگذشته منجمان ایام سال را به روزهای سعد و نحس تقسیم می‌کردند، در دنیای مدرن هم این تاریخنگاران هستند که هر روز خدا برای آنان سعد یا نحس است و صدافسوس که برخی روزهای سعد برای برخی تاریخنگاران نزد گروهی دیگر از آنان نحس است. اگر تاریخنگاران برخی نقاط این کره خاکی و البته برخی دولت‌ها و ملتهای جهان با ورق زدن تقویم خود شاد می‌شوند، تاریخنگاران دیگری هم هستند که برعکس آنان با دیدن همان صفحه‌ها غم و اندوه بر وجودشان چیره می‌گردد. به باور من در تقویم صدساله اخیر، مورخان هیچ نقطه ای از جهان مانند خاورمیانه غمگین نیستند و از خاورمیانه‌ای‌ها هم هیچ کس همچون کردان گرفتار روزهای دردناک و تلخ تاریخ خویش نمی‌باشد.آنچه تلخی این روزها را افزون کرده این است که آنها را نه خود خاورمیانه‌ایها و در اینجا مردم کرد، بلکه دیگرانی رقم زده‌اند که هزاران کیلومتر آن‌طرف‌تر در آرامی و آسودگی نشسته‌اند.

♈️به ۵ روز زیر دقت کنید تا بدانید که تاریخ صد ساله اخیر خاورمیانه چگونه شکل گرفت و چه کسانی سرنوشت این مردم را رقم زدند. کدام دولتها زندگی عادی مردم را در کنار یکدیگر به هم زدند و سبب شدند که تاریخ یک قرن گذشته خاورمیانه با خون نوشته شود و رنج و درد آن در چند نسل بعدی و تا امروز ادامه یابد؟

♈️۲۸ ژوئیهٔ ۱۹۱۴ /٥مرداد ١٢٩٣ روزی که رقابت میان آلمان با روسیه و انگلستان جنگ جهانی اول را آغاز کرد و خواه ناخواه حاکمان قاجار و عثمانی را هم درگیر خود نمود.عثمانی به نفع آلمان وارد جنگ شد، اما دولت ایران به طور رسمی اعلام بی‌طرفی کرد تا از پیامدهای حقوقی پایان جنگ، در صورت برد هر طرف مصون باشد، اما به شکل عینی هر بخشی از آن به نفع یکی از دوطرف وارد فعالیت شدند.

♈️١٦ مه ١٩١٦/ ٢٦اردیبهشت ١٢٩٥ روزی که استعمارگران انگلیسی و فرانسوی با دو ماژیک رنگی خاورمیانه را بر اساس منافع خود و بدون توجه به واقعیت زبانی و تاریخی آن عین گوشت قربانی میان خود تقسیم کردند. فرانسه حاکم لبنان و سوریه شد و سایر نواحی عثمانی در اختیار انگلیس قرار گرفت.

♈️۱۱ نوامبر ۱۹۱۸ میلادی/ ۱۹ آبان ۱۲۹۷ روزی که با پیروزی انگلستان و فرانسه جنگ جهانی اول پایان یافت و این دو کشور، عثمانی را اشغال کردند و مٲموران خویش را به حکومت مردمان آن گماشتند. از آنجا که ایران بیطرف بود، طبق قانون از تقسیم مصون ماند و تا اینجای کار سرنوشت کردستان داخل ایران از کردستان در عثمانی کاملاً جدا شد. 

♈️١٠ اوت ١٩٢٠/ ١٩ مرداد ١٢٩٩ روزی که میان عثمانی و طرفهای پیروز جنگ معاهده‌ای بسته شد که برپایه آن مناطق عربی از عثمانی جدا شدند. پادشاهی حجاز مستقل شد و زمینه شکل گیری دولت ارمنستان هم فراهم گردید. به کردهای عثمانی هم وعده خودمختاری تنها در بخش کوچکی از سرزمین خود در آینده داده شد.

♈️٢٤ژوئیه ١٩٢٣/ ١مرداد ١٣٠٢ روزی چون امروز که در شهر لوزان سوئیس عهدنامه سور باطل و عهدنامه‌ای جدید میان آتاتورک، رهبر ترکیه در حال تٲسیس و طرفهای پیروز منعقد شد و بخش اصلی کردستان عثمانی ضمیمه ترکیه شد. بخش دیگر آن هم پیشتر ضمیمه عراق و سوریه عربی شده بود.

♈️به این ترتیب استعمارگران برغم تمام قوانین انسانی و اخلاقی کردهای عثمانی را برخلاف ترکها وعربها وارمنیهای آن نه تنها ازحق داشتن یک دولت خاص خودمحروم کردند، بلکه ناجوانمردانه و بیرحمانه آنان را میان سه کشور تازه تٲسیس ترکیه وعراق وسوریه تقسیم کردند. هرکس امروزبه ناحیه ساحلی رود دجله در مرز مشترک این سه کشور برود، می‌بینید که اعضای یک خانواده وفامیل کرد بایک سیم خاردار میان سه کشور تقسیم شده‌اند ویکی ملیت ترکی و دیگری ملیت عراقی وآن یکی ملیت سوریه‌ای دارد؛ ملیتهایی که پیش از آن ۵ روزدر روی نقشه جغرافیا نبودند.

♈️ازصدسال پیش تا اکنون که این یادداشت را می‌نویسم این سه کشوردر زمین بازی‌ای که استعمارگران برایشان طراحی کرده‌اند درحال تبدیل روزانه کردهابه ترک وعرب یاکشتن آنان هستند وکردهاهم برای ابتدایی‌ترین حقوق انسانی خود یعنی زندگی درقالب هویتی که خداوند آنان رابا آن خلق کرده وحرف زدن به زبانی که اوبرایشان وضع کرده است، می‌جگند ونتیجه هم ریخته‌شدن خون میلیونها انسان وچندبرابر آن زخمی و آواره و به ضدخود تبدیل شده است.
♈️وگویا این شعر شاملو حکایت حال این مردمان درصدسال پیش است: از رنجی خسته‌ام که از آن من نیست/ بر خاکی نشسته‌ام که از آن من نیست/ با نامی زیسته‌ام که ازآن من نیست/ ازدردی گریسته‌ام که از آن من نیست /از لذتی جان گرفته‌ام که ازآن من نیست/به مرگی جان می‌سپارم که ازآن من نیست.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝 اسب زین‌شده پزشکیان!
@jomhuriyat

♈️رئیس‌جمهور پزشکیان امروز تنفیذ شد؛ شاخص‌ها و قیمت‌ها را یک گوشه یادداشت می‌کنیم!

♈️پزشکیان، دولت را با ۸۸۷ هزار میلیارد تومان اصل و سود اوراق بدهی تحویل می‌گیرد. اما موجودی خزانه ۱۸ هزار میلیارد است. (منبع وزیر اقتصاد)

۱. دلار ۵۸۷۰۰ تومان
۲. حواله دلار ۴۴ هزار تومان
۳. سکه امامی ۴۱ میلیون و ۱۹۲ هزار تومان
۴. شاخص کل بورس دو میلیون و ۱۶۰ هزار واحد
۵. تورم سالانه ۳۵.۵ درصد
۶. کوییک اس ۴۱۶ میلیون
۷. میانگین مسکن تهران متری ۸۵ میلیون
۸. نان بربری ۳۰۰۰ تومان
۹. کسری بودجه مشخص نیست
۱۰. بنزین ۳۰۰۰ تومان
۱۱. قیمت نفت برنت ۸۱ دلار
۱۲. بلیط مترو ۴۲۶۴ تومان
۱۳. مرغ کیلویی ۸۰ هزار تومان
۱۴. حداقل حقوق پایه کارگر ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان
۱۵. بالاترین بسته بلندمدت اینترنت ۴ ماهه ۱۵ گیگ ۸۳ هزار تومان
۱۶. بلیط اتوبوس تهران-مشهد ۴۰۰ هزار تومان
۱۷. قطار ۵ ستاره تهران-مشهد ۹۹۵ هزار تومان
۱۸. شکر کیلویی ۴۵ هزار تومان
۱۹. روغن مایع ۹۰۰ میلی‌لیتر ۶۶ هزار تومان
۲۰. ۵۰۰ گرم چای خارجی ۲۵۰ هزار تومان
۲۱. پوشک ۱۲ عددی سایز ۴، ۵۹۴۰۰ هزار تومان
۲۲. دلستر یک لیتری ۳۰ هزار تومان
۲۳. آب معدنی یک و نیم لیتری ۸۰۰۰ تومان
۲۴. برنج ایرانی کیلویی ۱۰۰ هزار تومان
۲۵. بلیط پرواز تهران-رشت ۲ میلیون تومان
۲۶. یارانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان
۲۷. هر کیلو گوشت قرمز ۶۵۰ هزار تومان
۲۸. جریمه عبور از چراغ قرمز ۴۰۰ هزار تومان
۲۹. فیلترشکن یک ماهه ۵۰ تا ۱۵۰ هزار تومان (تلگرام، اینستاگرام، واتس آپ و ... همچنان فیلتر هستند)
۳۰. بلیط سینما ۸۰ هزار تومان
۳۱. قطع برق صنایع به دلیل کسری و ناترازی
۳۲. نقدینگی ۷۷۷۹ همت (آمار بهمن ۱۴۰۲)
۳۳. کسری تجاری منفی ۱۵ میلیارد دلار (بهمن ۱۴۰۲)
#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
🔰مسعود پزشکیان با دم زدن از نام علی(ع) از سوی مردم انتخاب شد و از امروز رسما رئیس جمهور ایران می‌شود.

♈️۲۳ سال قبل در همین روزها، سید محمد خاتمی در تنفیذ چنین گفت:«نظام علوی نظامی است که هر فردی بتواند حق خویش را بدون لکنت زبان، در برابر بالاترین قدرت‌ها بخواهد و حرف خود را بزند»

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝اقتصاد غارتی غنیمتی:
مقایسه قیمت گوشت و برنج
✍️ مجید مرادی
@jomhuriyat

♈️حدود  سه سال پیش قیمت برنج ایرانی اعلای گیلان و قیمت گوشت فاصله چندانی نداشت. هر دو حدود 130 هزار تومان بود و کمی بالا و پایین.

♈️امروز قیمت گوشت حدود شش برابر شده و در مرز 700 هزار تومان قرار دارد اما قیمت برنج هاشمی آستانه اشرفیه حدود 10 تا 20 هزار تومان ارزان‌تر شده است.

♈️این هم از دستاوردهای بزرگ دولت دبش است که در ازای صادرات نفت، برنج خارجی را به وفور با قیمت هر دلاری 28 هزار و پانصد تومان وارد کرد و یارانه گسترده ای به مصرف برنج خارجی داد تا شالیکاران داخلی به خاک سیاه بنشینند.

♈️دولت غارتگر حتی در حد کود و سم هم از شالیکاران حمایت نکرد و افزایش 60 تا 70درصدی قیمت این دو و افزایش نیروی کار و هزینه های جانبی دیگر در کنار ارزانی 20 تا سی درصدی قیمت برنج، مصیبتی کمرشکن برای عموم شالیکاران است.
در این سه سال اخیر شالیکاران بیش از هر زمان دچار فلاکت شدند و حتی اقتصاد محرم نیز تحت تأثیر این فلاکت قرار گرفت.

♈️در زادگاه من روستای پایین رودپشت آستانه اشرفیه، هر سال مراسم روز عاشورا با شکوه فراوان برگزار می‌شد و هیئت‌های هفت یا هشت روستای دیگر، ناهار، مهمان روستای ما بودند اما دو سالی ست که از این پذیرایی با شکوه خبری نیست.

♈️شاید باورتان نشود که دولت، آب بهای شالیزارهایی را هم که از تالاب های طبیعی سیراب می شوند هر ساله تصاعدی بالا می برد.
دیگر سفره‌های شالیکاران جانی ندارد و بسیاری از آنان برای گذران معیشت زمین زراعی خود را به فروش گذاشته اند که قیمت آن هم کاهش بیست سی درصدی داشته است.‌

♈️دولت می‌توانست همین بلایی را که سر شالیکاران آورده است سر دامداران هم بیاورد و گوشت گرم خارجی به قیمت زیر سه دلار با دلار حمایتی 28 هزار و پانصد تومان وارد کند اما قرار بود تنها کشاورزان شالیکار و البته چای‌کار در آتش عنایات خاصه دولت جمهوری اسلامی بسوزند.

♈️سریلانکا اخیرا اعلام کرده که 50 میلیون دلار از بدهی‌اش را به ایران با چای تهاتر کرده است. این پیروزی هم علاوه بر فتوحات دبش، مبارک دولت رئیسی باد!
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝مجازات برای پختن حلوا

شما کجا آموزش دیدید که اینقدر  بی وجدان و بی شرف هستید

✍️ رحیم قمیشی
@jomhuriyat

♈️فکر نکنید با خنده می‌نویسم، بغض گلویم را فشرده و می‌نویسم.
قول داده بودم، اگر مرخصی سه روزه آقای دکتر مدنی تمدید شد هیچ چیز در مورد مظلومیت ایشان ننویسم، شاید مرخصی‌شان شد یک ماهه و دو ماهه. شاید کلا مرخص شدند.
چه اشتباه فکر می‌کردم.

♈️از ایشان قول گرفتم اگر زندانشان لغو شد، کل جمعی را که به دیدارش رفته بودیم ناهار بدهد، خودش مانده بود چه بگوید، خانمش بلافاصله گفت خودم ناهار می‌دهم، چند ناهار می‌دهم...

♈️امروز به او زنگ زده‌اند که سه روز تمام شد، فوراً باید خودش را به زندان دماوند معرفی کند.
موقع خداحافظی که گفت، اگر فردا زنگ زدند باید برگردم زندان، خیلی جدی گفتم خوب موبایلت را خاموش کن، خانمت هم خاموش کند، با دخترانت و داماد جدیدت و همسر عزیزت برو شمال، بگو خط نداشتیم، آنتن نبود.
نمی‌دانم چرا
دکتر گوش نکرد، از بس انسان شریفی است.
و امروز به او زنگ زدند که باید برگردد.

♈️هر چقدر از بزرگی و مظلومیت و طبع بلند و چهره معصومانه و لبخند زیبا و مأخوذ به حیای این مرد بنویسم کم نوشته‌ام. مردی که همه چیزش کتاب است، خانه‌اش مملو از کتابخانه و تحقیق و پژوهش‌های دلسوزانه برای ایران و مردم دردکشیده‌اش.

♈️من نمی‌دانستم او آشپز ماهری هم هست. و همین بلای جانش شده بود در زندان.
برای مراسم ختم یکی از کشته شدگان حوادث اخیر در زندان تصمیم می‌گیرد، کمی حلوا بپزد. در زندان چه کار دیگری از دست او برمی‌آمده؟ تا اندکی بغض خودش و همبندانش فرو داده شود.
شاید حلوا کام تلخشان را ذره‌ای شیرین کند!
همان شده بود سند محکومیت دوباره‌اش.
به او گیر می‌دهند؛ تو با حلوا پختن و توزیع آن نزد زندانیان خواسته‌ای شورش و طغیان درست کنی. تو وجودت در زندان هم قابل تحمل نیست.
و او را تبعید می‌کنند به زندان دماوند
تا هم خودش در رنج شدید بیفتد، هم خانواده‌اش. به جرم پختن حلوا.

♈️همه اینها را دیروز با خنده تعریف می‌کرد و ما ملاقات کنندگانش از درون اشک می‌ریختیم.
گفتیم مرخصی‌اش تمدید می‌شود، یک‌ناهار می‌ریزیم خانه‌اش!!

♈️آهای آنها که تحمل دیدن یک حلوا پختن در زندان جمهوری اسلامی‌تان را ندارید.
ما که در عراق اسیر بودیم، نان‌های خشکیده را آرد می‌کردیم، با کمی روغن و کمی شکر، حلوا درست می‌کردیم، در عزای دوستانمان مراسم می‌گرفتیم، نفری یک ذره حلوا می‌خوردیم...
و صدام کاریمان نداشت
شما از کدام قبیله‌اید
شما در کجا آموزش دیده‌اید
که اینهمه بی‌وجدان و بی‌شرف شده‌اید
استاد دانشگاه را زندان می‌برید
۸ سال به او محکومیت می‌دهید
مرخصی که به قاچاقچیان می‌دهید
به او نمی‌دهید

♈️برای یک حلوا پختن در عزای آرمیتای عزیز
تبعیدش می‌کنید به زندانی بدون امکانات
چرا خجالت نمی کشید
چرا دست از سر ما برنمی‌دارید
چرا دست از سر ایران زیبای ما
و مردم ستم کشیده‌اش نمی‌کشید...

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝احیای برجام در وقت اضافه؟!
#صابر_گل_عنبری
@jomhuriyat

♈️در ساعات اخیر در فضای مجازی گفته شده است که دولت بایدن برای احیای سریع برجام «پیام مهمی» برای رئیس جمهور منتخب فرستاده است و هدف از این اقدام هم افزایش شانس پیروزی کامالا هریس در مقابل دونالد ترامپ عنوان شده است. متعاقب انتشار این اخبار پرسش‌هایی از نگارنده درباره صحت و سقم آن و امکان احیای برجام در همین سه ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مطرح شده است.

♈️در پاسخ می‌توان گفت که اولا اطلاعی از صحت و سقم این پیام ندارم، اما احتمال ارسال پیامی مبنی بر آمادگی دولت بایدن برای مذاکره با دولت جدید ایران وجود دارد و این اتفاق تازه و عجیبی هم نیست؛ با این حال، بعید است که این پیام حاوی تاکید واشنگتن مبنی بر ضرورت احیای سریع برجام در همین فاصله زمانی اندک تا انتخابات نوامبر باشد.

♈️ثانیا آنچه باعث می‌شود که در ارسال پیامی با این مضمون تردید جدی کرد، این که برجام اساسا مساله جامعه آمریکا نیست تا احیای آن تاثیری شگرف بر انتخابات بر جای بگذارد و شانس پیروزی یک نامزد را افزایش و موجب باخت دیگری شود. به طور کلی، مسائل سیاست خارجی جزو اولویت‌های رای دهندگان آمریکا نیست و تاثیر آنها در انتخابات معمولا غیر مستقیم است. مسائل داخلی اولویت نخست آمریکایی‌هاست. اما در این دوره انتخاباتی، جنگ غزه مهم‌ترین مساله خارجی تاثیرگذار بر جهت دهی انتخاباتی بخشی از جامعه رای دهنده آمریکا است. تقریبا می‌توان گفت که در این چند دهه اخیر عاملی خارجی این چنین وارد متن انتخابات آمریکا نشده است.

♈️اهمیت نقش این عامل هم در ایالت‌های کلیدی است که دو نامزد جمهوری‌خواه و دموکرات رقابت بسیار نزدیکی دارند و اکثرا رنگ انتخاباتی این ایالت‌ها میان آبی و قرمز در نوسان بوده است.

♈️اما برجام با وجود این که جزو پرونده‌های خارجی مهم آمریکا در سال‌های اخیر بوده است، عملا تاثیر مستقیم خاصی بر جهت دهی انتخاباتی در این کشور ندارد. تاثیر جنگ اوکراین نظر به هزینه‌های هنگفت آمریکا در کمک به کییف بیشتر از مسائلی چون برجام است. البته ناگفته نماند که آنچه درباره برجام تا حدود کمی بر بخشی از رای دهندگان آمریکا «احتمالا» اثرگذار بوده است، وعده خروج از این توافق در جریان رقابت‌های انتخاباتی 2015 بود و یکی از دلایلی (و نه همه آن‌ها) که باعث شد دونالد ترامپ در آن سال چنین وعده‌ای بدهد، کسب رضایت اوانجلیست‌های تندروی  طرفدار اسرائیل در جریان مسیحی صهیونیستی بود.

♈️اگر واقعا چنان که گفته شده است احیای برجام این اندازه در انتخابات آمریکا می‌تواند اثرگذار باشد که شانس هریس را افزایش دهد و آمریکا به خاطر آن بخواهد سریعا به این توافق بازگردد، لزوما ابتدا خود بایدن از قبل و سپس هریس از چند روز پیش می‌بایست وعده احیای برجام را در فعالیت انتخاباتی خود علم می‌کردند.

اما به نظر نگارنده، اتفاقا احیای برجام و رفع تحریم‌ها در این شرایط منطقه‌ای حساس نتیجه معکوس و منفی برای دولت بایدن دارد و در این وضعیت که اسرائیل درگیر مهم‌ترین جنگ تاریخ خود است، امضای این توافق می‌تواند به جنجالی داخلی در آمریکا تبدیل ‌شود که قبل از جمهوری‌خواهان، اعتراض شدید بخشی از دموکرات‌ها را به دنبال خواهد داشت. به هر حال بعید است که مذاکرات میان آمریکا و ایران قبل از انتخابات آمریکا به توافقی ختم شود.

#جمهوریت
@jomhuriyat
🔰آیت الله خامنه ای در مراسم تنفیذ مسعود پزشکیان:

♈️ما دشمنی با اروپا نداریم.
♈️اروپایی ها در چندسال اخیر در قضیه تحریم و فروش نفت و عناوین جعلی مانند حقوق بشر با ایران بدرفتار کردند.
♈️گر این رویه را تغییر دهند، ارتباط با اروپا هم برای ما دارای اولویت است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝چند نکته درباره انتصاب "محمدرضا عارف" به مُعاونتِ اولیِ دولت چهاردهم

علی قلهکی
@jomhuriyat

🔰‏۱. با انتصاب "عارف" به معاون اولی دولت چهاردهم، در افکار عمومی دولتِ اولِ پزشکیان، بیشتر دولت سوم خاتمی (اصلاحات) به حساب می‌آید.

🔰‏۲. خاتمی برنده‌ی جلسه جمعه شبِ (۵ مرداد ۱۴۰۳) نهاد ریاست جمهوری با حضور پزشکیان شد؛ از ابتدا هم رییس دولتِ اصلاحات پیگیرِ نصبِ عارف (با شدتِ بالا) و این اواخر جهانگیری (با شدت کم) در این مسئولیت بود!

🔰‏۳. جهانگیری نمی‌توانست معاون اول شود؛ علی رغم توصیه‌ی برخی بزرگانِ اصلاحات، وی مانع جدی برای اخذ این پست داشت.

🔰‏۴. "عارف" حکمرانی و حوزه‌ی اجرا را بیش از پزشکیان فهم و درک می‌کند؛ سابقه‌ی معاون اولی او نقطه قوت‌ش و سن بالاتر وی نسبت به پزشکیان ( ۳ سال) نقطه‌ی منفی عارف می‌باشد.

🔰‏۵. مخبر _معاون اول شهید رییسی_ رابطه‌ی بسیار خوبی با سطوح بالای حاکمیت خصوصا دفتر رهبر انقلاب داشت؛ همین نقطه‌ی قوت برخی از کاستی‌های دولت سیزدهم را به راحتی حل و فصل می‌کرد و ستاد اجرایی را در دو سال اول دولت، کاملا در اختیارِ دولت آورده بود. پر کردنِ خلاءِ چنین کنشگری برای پزشکیان توسط عارف، سخت ولی نشدنی نیست!

🔰‏۶. یکی از مقاماتِ رده‌بالا به پزشکیان توصیه کرده بود حتما از عارف استفاده کنید. جایگاهی برای وی مشخص نکرده بود ولی تاکید داشتند که عارف نیرویِ مورد اعتماد نظام است.

🔰‏۷. عارف بابت انصراف دقیقه‌ی نودی در کارزارِ ریاست جمهوری ۱۳۹۲، عامل جدی پیروزی روحانی بود و خیلِ زیادی از نیروهای اصلاحات به واسطه کار وی وارد دولت اعتدال شده و حالا هم اصلاح طلبان با او بی حساب شدند.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝دو ضربه مهم به بودجه‌نویسی کشور؛ یکی در دولت احمدی‌نژاد و یکی در دولت رئیسی
  @jomhuriyat

♈️یکی از علل ریشه‌ای وجود فساد و ناکارآمدی دستگاه اجرایی در ایران، وضعیت غیرعلمی بودجه‌نویسی و عدم شفافیت آن است. شاخص ادراک فساد (CPI) بیان‌گر رتبه‌ی فساد بخش عمومی یک کشور در میان سایر کشورهای جهان است.

♈️این شاخص در مقیاس صفر (بیشترین فساد یا اصطلاحاً کثیف) تا 100 (بدون فساد یا اصطلاحاً پاک) کشورها را رتبه‌بندی می‌کند.

♈️در آخرین رتبه‌بندی ارائه‌شده ایران با 24 امتیاز به‌همراه چند کشور دیگر مشترکاً در رتبه‌ 149 جهان قرار دارد. نکته مهم اینکه شاخص مزبور در سه سال اخیر بدتر شده است که بیش از هر چیز ناشی از یکدست شدن قوای گوناگون کشور و کاهش نظارت‌های درون‌سیستمی و نیز افزایش عدم شفافیت در بودجه‌نویسی است.

♈️اگر قرار باشد از میان مجموعه اختیارات مجلس همه را بگیرند و یکی باقی بماند و اتفاقاً اگر همان یکی را خوب انجام دهند، مملکت در مسیر درستی قرار خواهد گرفت؛ آن یک موضوع بودجه سالانه است؛ بودجه‌ای که میان هزینه و درآمدش توازن باشد، مصارف آن، علمی و معقول باشد، منابع آن منصفانه و تحقق‌پذیر و مهمتر اینکه شفاف و روشن باشد.

♈️اینکه دولت فلان چند ده هزار میلیارد تومان درآمد یا مخارج دارد هیچ معنایی برای مردم ندارد. اصولاً مردم درکی عینی از این ارقام نجومی ندارند. اتفاقاً جزئیات بودجه است که اهمیت دارد.

♈️هم از نظر درآمدها که منصفانه و قابل تحقق باشد و‌ هم از نظر نحوه مصرف آنکه به بیشترین بازدهی برسد و از فساد و رانت نیز جلوگیری کند. بودجه باید بسیار منضبط و دقیق نوشته و دقیق‌تر هم نظارت شود نه اینکه فقط در یک سال ۲۰۰۰ تخلف از قانون بودجه اعلام شود ولی محکومیت هیچ مدیری اعلام نشود.

♈️گرچه اولین ضربه مهم به قانون بودجه را دولت احمدی‌نژاد از طریق تضعیف سازمان برنامه و اختلال در بودجه‌نویسی زد؛ ولی همیشه ضربه‌ای هم از سوی نمایندگانی وارد می‌شد که هدف‌شان سوق دادن منابع درآمدی به سوی حوزه انتخابی خود برای رای‌آوری دوباره است.

ضربه بعدی در جریان رسیدگی به لایحه بودجه امسال زده شد و مصوب کردند که ارائه بودجه دومرحله‌ای شود. در عمل مرحله کلیات آن تصویب شده ولی جداول و جزئیات هنوز در دستور کار مجلس قرار نگرفته؛ درحالی‌که در دومین ماه سال هستیم و معلوم نیست دولت بر چه اساسی هزینه خواهد کرد؟ /هم میهن

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝عارف، معاون اولِ خوب است، اما

مجید مرادی
@jomhuriyat

♈️دکتر عارف، نماد دولت خاتمی‌ست‌ و اگرچه از امتیاز جوانی برخوردار نیست اما تجربه خوبی دارد.

♈️اما اکنون در جهان، رؤسای جمهور و وزرا و نخست‌وزیرانی کمتر از چهل سال دارند. اما در ایران همیشه هراس ناپختگی داریم و این هراس ما را دچار اختلال دماغی کرده است.

♈️در کشور ما گویا بزرگ‌ترین کار مدیران بالادست اجرایی تنظیم رابطه با نهادها و نیروهای موازی‌ست و نه انجام وظایف ذاتی قوه مجریه! تمام هم و غم رئیس‌جمهور و معاون اول او از امروز باید ارضای نهادها و قرارگاه‌ها و امامان شهرها و سایه‌نشینان یا پاسخگویی به آنان شود و شاید عارف زبان آنان را بهتر می‌داند.

♈️بالاخره یک روز باید کارها به جوانان سپرده شود، به جوانان امروز و نه جوانان دیروز!
بالاخره یک روز گریختگان از پادگان‌ها به پادگانشان برمی‌گرداند اما آن به، که زودتر و آن به که نزدیک‌تر!
ولله الامر من قبل و من بعد

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝سخنی با رئیس جمهور
علیرضا پارساپور
🔰بخش اول
@jomhuriyat
جناب آقای دکتر پزشکیان
؛
رییس منتخب و انشاءلله همیشه محبوب جمهور ایران

با سلام و احترام
♈️امیدوارم ماه عسل ریاست جمهوری خوش گذشته باشد و آماده ورود به دوران طوفانی ریاست جمهوری رسمی خود شده باشید.
به عنوان یکی از آحاد جامعه که در این انتخابات به شما رای دادم از باب وظیفه موردی را که در خصوص انتخابات و نحوه تعامل با ملت به نظرم رسید به حضورتان تقدیم می‌کنم:

♈️بر اساس این انتخابات که در نوع خود از جهات متعددی بی‌نظیر بود، می‌توان جامعه را در سه گروه عمده دید که هر کدام البته دارای زیرگروه‌هایی با مختصات خود هستند. اگرچه امروز شما رییس و متعهد به همه جمهور هستید اما به نظر می‌رسد برای حرکت در جهت اهداف بلند ذکر شده خود، در تعاملات شما و مسئولان منتخب‌تان با جامعه و نیز در موضع‌گیری‌ها، تفاوت‌های این زیرگروه‌ها بهتر است مد نظرتان قرار بگیرد.

1️⃣ گروه اول:
آنانی که در انتخابات شرکت کردند و به شما رای ندادند.
این گروه خود به سه زیرگروه تقسیم می شود:

🔰زیرگروه اول، دلواپسان زیاده خواه:
آنانی هستند که با توجه به سوابق شما وشعارهای انتخاباتی و اولویت‌هایی که در رویکردتان مطرح فرمودید به حق باید نگران به قدرت رسیدن شما باشند. همان‌ها که رشدشان در سایه و محیط بی‌هوازی است و هر جا که شعاعی از نور حقیقت بتابد و هوایی تازه برسد مجالی برای بقای سیاسی آنها در حد و اندازه‌های کاذبی که مدنظرشان است نمی‌ماند. کسب‌وکارشان در فضای تحریم و اختناق رونق دارد و بر این اساس از هیچ تلاشی برای سنگ‌اندازی در روند امور اجرایی کشور و شکست شما فروگذار نکرده و منتهای سعی خود را به خرج خواهند داد که شما را درگیر حواشی کرده و خسته کنند و ملت را از اقبال به شما پشیمان!

♈️به گمانم باید کاملا حواستان به ایشان باشد. هرگونه مماشات و باج‌دهی به این گروه شما را به زحمت خواهد انداخت. انقلاب و اسلام و امام و ملت و ارزش‌ها و روحانیت و .... همه و همه تا زمانی برایشان مقدس و محترم‌اند که در خدمت ایشان و در راستای نیل به اهدافشان که همان قدرت و ثروت است باشد وگرنه هر که و هر چه در برابر منافع آنها قد علم کند باید گورش را گم کند! خیلی مراقب این‌ها باشید!

🔰زیرگروه دوم، دغدغه‌مندان نگران:
غالبا نسل اول انقلاب هستند. آنانی که دوران پهلوی، انقلاب و جنگ را درک کرده‌اند و شاهد پرپر شده بهترین انسان‌ها برای حفظ آرمان‌ها بوده‌اند. خباثت دشمنان این مرز و بوم و رشادت و ایثار مادران و پدران و جوانان همچنان در خاطرشان است و تمام سختی‌ها را برای استقرار نظامی مبتنی بر ارزش‌ها تحمل می‌کنند و ناملایمات را لازمه رسیدن به آن اهداف می‌دانند.
این گروه تحت تاثیر تبلیغات غیرواقع و گاه ناجوانمردانه خصوصا دلواپسان زیاده‌خواه (زیرگروه اول) قرار می‌گیرند و به واقع فریب ظاهرسازی های ایشان را خورده و نسبت به هر منتقد ومعترضی بدبین شده و فاصله می‌گیرند. کلا ورودی ذهن‌شان کانالیزه و اراده‌شان تفویض شده است. تعجبی نیست اگر در اثر تبلیغات غیر واقع و ناجوانمردانه به امثال شما و دوستانتان بدگمان و حتی دیگران را هم از اقبال به شما برحذر دارند.

♈️هوای این گروه دوست داشتنی را داشته باشید! اعتماد سازی کنید! به ایشان نشان دهید که قابل اعتمادید! به آنها نشان دهید که بیش از آنچه فکر می‌کنند دل در گرو ایران و اسلام دارید و برای آن هزینه کرده‌اید. ثابت کنید که امام حسین مال همه است نه زیرگروه خاص. هر چقدر برای روشنگری این گروه تلاش کنید راه دوری نمی‌رود.

🔰زیرگروه سوم، اصولگرایان متعصب:
آنانی هستند که به واقع مشی سیاسی متفاوتی داشته و سلیقه شما را که منتسب به اصلاح‌طلبان هستید (اگر چه به نظرم یک اصولگرای واقعی محسوب می‌شوید) را نمی‌پسندند بدون آنکه حقیقتا دنبال منافع شخصی باشند.
اصولگرایان متعصب در اردوگاه شما نخواهند آمد. اینها مخالفان و منتقدان قابل احترام شما هستند. اینها همان‌هایی هستند که به خوبی می‌توانند مشکلات و خطاهای شما را بدون باج‌خواهی و منفعت‌طلبی به رختان بکشند. همان مخالفانی که باید به آنها زنده باد گفت!

2️⃣ گروه دوم:
آنانی که به شما رای دادند.

🔰زیرگروه اول، حامیان مصمم:
اکثریتی هستند که در هر دو مرحله شرکت کردند. در ناملایمات با کمترین توقع و مطالبه‌گری یاران همراهتان خواهند بود. خیلی نگران ایشان نباشید. راهی جز صندوق رای برای بهبود اوضاع نمی شناسند و هوایتان را دارند.

🔰زیر گروه دوم، حامیان مردد:
اقلیتی هستند که تنها در مرحله دوم شرکت کردند. ایشان واقعا با پای و دستانی لرزان به پای صندوق های رای آمده و به شما رای دادند.  حواس‌تان باشد اینها خیلی شکننده‌اند. مطالبه‌گران جدی شما هستند. خیلی در معرض قهر و ناامیدی‌اند. خیلی بیشتر از شما توقع دارند. نکند کورسوی امیدشان را کور کنید.
#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝سخنی با رئیس جمهور
علیرضا پارساپور
🔰بخش دوم
@jomhuriyat

🔰زیرگروه سوم، اصولگرایان اصلاح طلب:
آنانی هستند که در مرحله اول انتخابات به رقیب دیگرتان رای داده بودند ولی در مرحله دوم به شما رای دادند. تعامل مناسب با این زیر گروه بسیار ارزشمند است و به همراهی‌شان نیازمندید.
این‌ها همان‌هایی هستند که اهل تشخیص‌اند و در اعتمادسازی زیرگروه دغدغه‌مندان نگران بسیار می‌توانند به شما کمک کنند.

3️⃣ گروه سوم،
آنان که در انتخابات شرکت نکردند.

🔰زیرگروه اول، سیاست‌گریزان:
آنانی که اصولا هیچ‌گاه حضور فعالی در انتخابات‌ها نداشته و انتخابات اولویتشان نیست.
به نظر می‌رسد احساس‌شان این است که گردش سیاسی جامعه تاثیری در زندگی آنها ندارد. اگرچه نظرشان می‌تواند قابل احترام باشد اما تلاش در جهت جلب مشارکت ایشان چه از سوی شما و چه مخالفان شما منتج به نتیجه نخواهد شد. گرچه حداقل باید تلاش کرد تا تعداد آنان افزایش نیابد.

🔰زیرگروه دوم، براندازان یا منتظران براندازی:
تنوع این زیر گروه از طیفی که اصولا بدخواه کشور و ملت هستند و مستظهر به دشمنان خارجی ملت  -که تنها به نابودی ایران می‌اندیشند- تا کسانی که زخم خورده انقلاب هستند و جز به انتقام از نظام فکر نمی‌کنند متفاوت است.

♈️عدم مشارکت این‌ها در انتخابات به نوعی ابراز دشمنی با اصل نظام است. حقیقت این است که بخشی از زخم‌خوردگان خصوصا در اوایل انقلاب که به اقتضای فضای خاص سال‌های آغازین انقلاب -و البته غالب انقلاب‌ها- به ناحق آسیب دیده‌اند را به نظر می‌توان با تجدیدنظر و جبران خطاهای صورت گرفته نسبت به نظام، نرم‌تر کرد و البته حساب دشمنان قسم‌خورده کشور و ملت از حساب اینان جداست. قربانیان ناآرامی‌های دهه گذشته در کشور هم در این زیر گروه گنجانده می‌‎شوند که نیاز به توجه جدی از سوی شما و دلجویی نسبت به برخوردهای نامناسب با ایشان دارند.

🔰زیرگروه سوم، قهرکنندگان با صندوق رای:
ایشان خیلی به حامیان مردد نزدیک‌اند و ملاحظات مشترکی دارند. آنانی هستند که به صندوق‌های رأی پشت کرده و به نوعی انتخابات را تحریم کردند. اینان در انتخابات‌های دهه‌های قبل حضور فعالی داشته‌اند و در اثر عدم مشاهده اثر قابل قبول از این حضور، ناامید شده‌اند.

♈️حواستان باشد بخش عمده و پرپتانسیل هواداران خود را باید در این زیرگروه جستجو کنید. این‌ها همان ظرفیت خاموش جبهه شما هستند.
نکند خدای ناکرده ادبیات شما به گونه‌ای باشد که این زیرگروه را با زیرگروه برانداز یا منتظر براندازی با یک چوب برانید. این افراد تشنه اعتمادسازی هستند. آنان در صبح شنبه شانزدهم تیرماه به اندازه گروه دوم از پیروزی شما خوشحال شدند و حقیقتا برایشان بسیار سخت بود که در انتخابات شرکت نکنند اما این غیبت از صندوق را درست یا غلط حاوی پیامی محکم از نارضایتی خود برای نظام می‌دانستند و البته چنین هم بود.
سرمایه اصلی جبهه خود را در این زیرگروه و زیرگروه یاران مردد جستجو کنید. اینان خیلی دل‌شکسته و دل‌زده‌اند! کاری کنید که نورامید بر دلهایشان بتابد.
دلواپسان زیاده‌خواه و براندازان مستظهر به اجانب هستند که قدرت آسیب زدن به شما را دارند. با آنان مماشات نکرده و کاملا مرز‌بندی کنید تا هواداران بالفعل و بالقوه‌تان امیدوار شده و به شما اقبال نشان بدهند.

🔰سخن پایانی:
جناب آقای دکتر پزشکیان!
همه ما در اطراف خود به لطف خدا دوستانی داریم که با لهجه شیرین آذری سخن می‌گویند و در بسیاری اوقات نیز سد زبانی مانع به خدمت گرفتن کلمات آنچنان‌که منظورشان است می‌شود. ما به عنوان شنونده حواس‌مان است که آنچه در دل گوینده است چیست ولی بدخواهان، سوار بر موج جملات شما می‌شوند.

♈️ما متوجهیم که وقتی شما در جمع نمایندگان مجلس از زدن مشت توسط ملت بر دهان آنانی که دعوت به عدم مشارکت در انتخابات می‌کردند سخن گفتید منظورتان زیرگروه براندازان مستظهر به اجانب است اما حواس‌تان باشد حامیان مردد و قهر کنندگان با صندوق به عنوان ظرفیت بزرگی از حامیان بالقوه شما بسیار شکننده‌اند. هوایشان را داشته باشید تا همیشه محبوب بمانید.
دعایتان می کنیم!

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝بیدارباش تحول‌جویان

احمد بخارایی
@jomhuriyat

♈️امروز حکم ریاست‌جمهوری مسعود پزشکیان تنفیذ شد. در این مراسم دو نکته در صحبت‌های رئیس‌جمهور برجسته بود:

🔰۱ـ اشاره به لزوم « تغییر» و مطالبه‌ی مردم برای تغییرات.

🔰۲ـ اشاره به «تحول‌خواهان» پس از اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان.

♈️عزیزان من، «مقاومت مدنی» شما تا بدین‌جا و در مرحله‌ی شعار رئیس‌جمهور به بار نشسته است. شما در مقابل اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان ایستادید و با عدم مشارکت در انتخابات در چارچوب «مقاومت مدنی» پیام‌تان را رساندید و ظاهراً به گوش والیان رسیده‌است.

♈️در ادامه‌ی مراسم، آقای خامنه‌ای هم نرم و هم‌گون صحبت کرد و خبری از شعارهای تند نبود و به عنوان مثال، مسئله‌ی غزه را از آن جهت مهم دانست که یک موضوع بین‌المللی است نه «اسلامی»!

♈️به نظر می‌رسد تاکتیک «مقاومت مدنی» تا بدین‌جا پاسخ خود را در گام نخست گرفته‌است اما حداقل ده گام دیگر باقی است تا مفهوم «تغییر»، جنبه‌ی عملیاتی پیدا کند. پس هم‌چنان با تاکتیک «مقاومت مدنی»، مسیر ادامه پیدا خواهدکرد تا روند مطالبه‌گری جدی، موجب باز شدن گوش سنگین نظام حکم‌رانی شود.

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝المپیک پاریس: تنبیه روسیه آری، اما تنبیه اسرائیل خیر!

سعید مقیسه ای
@jomhuriyat

♈️ساعاتی پیش، جشن آغاز بازی های المپیک پاریس با شکوهی ویژه پایان گرفت. المپیک حتی کسانی امثال من که به دنبال کردن مسابقات ورزشی زیاد علاقه مند نیستند را نیز به وجد می آورد‌.  در ادامه کنجکاوی هایم متوجه شدم که متاسفانه  مقوله مهمی به نام "آتش بس المپیک" حتی به زبان فارسی در ویکی‌پدیا وجود ندارد. از این روی علاقه مند شدم که این یاداشت را در باره اش تهیه کنم.

♈️در حکایت ها می گویند که در دوران باستان، مهمترین اقدام سیاسی بازی های المپیک اعلام آتش بس بود که به یونانی اِکچیریا ekecheirìa نامیده می شود.

♈️موضوع از این قرار است  که حدود ۳۰ قرن پیش، در یونان باستان، چند ماه قبل از آغاز بازی های ورزشی در شهر المپیک، جارچیان در همه شهرها راه افتاده و مردم را از تاریخ دقیق آغاز بازی ها با خبر می کرده اند. از آن لحظه یک آتش بس "مقدسی" بر قرار می شد و تمام شهرها و مردمی که با هم در جنگ بودند اقدام به آتش بس موقت می کردند. هدف این بود که ورزشکاران و علاقه مندان به تماشای مسابقات بتوانند در امنیت ایجاد شده مسیر رسیدن تا شهر المپیک را طی کرده و بعد از اتمام بازی ها به سلامت به شهر های خود برگردند. همچنین، این مدت فرصتی بود که طرف های جنگ به جمع کردن کشته های خود و خاک سپاری آنها بپردازند و تجدید قوایی نیز بکنند‌.

♈️۱۲۰ سال از آغاز مجدد بازی های المپیک می گذرد. پیر دو کوبرتن، که بنیانگذار بازی های المپیک مدرن به حساب می آید، از ایده "آتش بس المپیک" الهام گرفت و علارغم اینکه فردی نژاد پرست و حامی نازی ها بود در سال ۱۹۳۶ نوشت: «بشریت خوشحال خواهد شد، اگر مانند زمان یونان باستان، در بحبوحه جنگ، ارتش‌های دشمن نبردهای خود را برای جشن گرفتن بازی‌های المپیک قطع کنند.»

♈️در دوران جنگ های جهانی اول و دوم که ناسیونالیسم فلسفه سیاسی حاکم بود، رقابت کشورها در بازی های المپیک تحریک کننده ناسیونالیسم محسوب می شد. البته این ویژگی کماکان در حد میهن دوستانه‌ای هنوز هم ادامه دارد.

♈️اما بعد از جنگ جهانی دوم، در دوران جنگ سرد، بازی های المپیک نقش مثبتی ایفا کردند زیرا  باعث ایجاد امکان نزدیکی بین مردمان این دو قطب می شد، مردمانی که تقریبن هیچ رابطه ای با هم نداشتند.

♈️ولی در ادامه بایکوت های سیاسی شوروی در شرکت در بازی های المپیک سال‌های ۷۶، ۸۰ و ۸۴ کمیته جهانی المپیک به این فکر افتاد که با احیای "آتش بس المپیک" سیاست زدایی انجام دهد. 
تنها بعد از فروپاشی اردوگاه سوسیالیسم، کمیته المپیک، در سال ۱۹۹۲،  با درخواست از همه کشورها، موفق شد که رویای دیرینه رعایت  "آتش بس المپیک" را احیا کند.
در سال ۱۹۹۹ بنیاد بین المللی آتش بس المپیک ایجاد شد.

♈️در سال ۲۰۱۱ مجمع عمومی سازمان ملل نیز قطعنامه غیرالزام آوری را تصویب کرد که طی آن خواستار آتش بس از یک هفته قبل تا یک هفته بعد از  بازی های المپیک شد.

♈️علارغم اینکه در این سه دهه آتش بس المپیک چندین بار نقض شده اما دستاورد های آن بسیار بوده است. علاوه بر اینکه هر روز قطع جنگ باعث می شود که مردان، زنان و کودکان کمتری کشته شوند، در دوران "آتش بس المپیک" ماشین کمک های بشر دوستانه به جنگ زدگان و روابط دیپلماتیک صلح خواهانه وسیعی به کار می افتد تا بین کشورهای متخاصم صلح برقرار کنند و فرهنگ صلح را اشاعه بدهند.

♈️بطور سمبلیک از اولین آتش بس در جنگ بوسنی در سال ۱۹۹۲  می توان نام برد که  کمک های بشردوستانه زیادی به سارایوو، پایتخت بوسنی سرازیر شد‌.

♈️آتش بس المپیک زمستانی سال ۲۰۱۸ بین کره شمالی و کره جنوبی نیز دستاوردی تاریخی محسوب می شود که طی آن تیم مشترک ورزش کاران هاکی روی یخ آن دو کشور متخاصم با نام واحد کشور کره در مسابقات شرکت کردند.

♈️پیام اتوپیایی "آتش بس المپیک" این است: اگر ورزش قادر می شود باعث قطع شدن جنگ و ایجاد صلح موقت برای چند هفته شود، چرا نتوان به امکان برقراری صلحی همیشگی و پایدار در جهان امید وار بود؟

♈️از سال ۲۰۱۸ به تیم های ورزشی مهاجرین نیز رسمیت داده شده است. مهاجرین می توانند با پرچم المپیک در مسابقات شرکت کنند.

♈️با حمله روسیه به اوکرائین و رعایت نکردن آتش بس المپیک زمستانی سال ۲۰۲۲، و حمایت بی دریغ بلاروس از جنگ،  این دو کشور "تنبیه" شده و مورد تحریم در بازی های المپیک پاریس قرار گرفته اند‌. بنابراین ورزشکاران آن ها نمی توانند با پرچم خود در روز افتتاحیه و بازی ها شرکت کنند. تنها ورزشکارانی که نظامی نبوده و از مدافعین جنگ محسوب نمی شوند می توانند بطور شخصی و با پرچم المپیک در بازی ها ی انفرادی شرکت کنند. 
 
♈️علی‌رغم درخواست‌های متوالی، متاسفانه  امسال نیز از سوی کشورهای روسیه و اسرائیل "آتش بس المپیک" نقض شده است. اما اسرائیل تنبیه نشده و مورد بایکوت قرار نگرفته است!
#جمهوریت
@jomhuriyat
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ اکنون می‌دوم در پاریس به حرمت تلاش، به امید پیروزی و به نام ایران که مادر است ما را من فرزانه فصیحی هستم، دختر ایران 🏃‍♀️  به امید موفقیت دختر بادِ ایران

#جمهوریت
📝📝تیپولوژی جویندگان قدرت

محمدرضا تاجیک
، نظریه پرداز سیاسی اصلاح طلب
@jomhuriyat

♈️جویندگان قدرت، موجوداتی هستند که معمولا در آستانه‌های روند دولت گذشته و آمد دولت جدید بسیار یافت می‌شوند.

♈️این موجودات شگفت را انواعی است که با تمامی تنوع در یک خصیصه و شناسه با هم مشترکند: میل به قدرت. یکی از انواع مشهور این موجودات، «جویندگان متشخص» هستند. شناسه‌ی متمایز این نوع در عنوان‌داری آنان است.

♈️به بیان دیگر، اینان توالی عنوان و نام و مقام هستند و دیگر هیچ. پنداری بر اساس تئوری داروین، به‌گونه‌ای دگردیسی یافته‌اند که جز به شکل صاحب عنوان و مقام، نتوان تصوری از آنان نقش کرد. هر جا بساط قدرت پهن است، اینان نیز، البته به عشق خدمت، هستند.


🔰برخی از اینان، به تجربت آموخته‌اند که در هر لحظه باید به کدام نقش درآیند که اگر وزیری ممکن نگشت، حداقل وکیلی ممکن شود. به تیپ ‌ظاهرا سنگین و رنگین‌شان نمی‌خوره، اما چون رایحۀ خوش قدرت به مشام‌شان رسد، به هر صورتکی درمی‌آیند و به هر نقشی تن می‌دهند.

🔰نوع دیگر این موجودات، «جویندگان متمکن» هستند.اینان سخت معتقد به دوگانۀ مکمل ثروت / قدرت هستند: هر آن‌کس ثروتش بیش، قدرتش بیشتر، و بالعکس. مشرب و مکتب فکری و سیاسی خاصی ندارند، و همواره روی اسب برنده – البته، گاه نیز، خصوصا در شرایط غیرقابل پیش‌بینی، روی چند اسب - سرمایه‌گذاری می‌کنند. پول و امکانات بسیار کشت می‌کنند تا قدرت یا حمایت قدرت برداشت کنند.

🔰نوع سوم این موجودات، «جویندگان متوصل و متوسل» هستند. اینان، موجوداتی همیشه‌آویزان و سخت شایق به زیر-سایه-بودگی اصحاب قدرتند و برای چشیدن شربتی از لب لعل قدرت و دیدن روی مه‌پیکر آن، از توصل و توسل به هر کس و ناکس دریغ‌شان نیست.

🔰چهارمین نوع این موجودات «جویندگان منتظر» هستند. اینان، در هنگامۀ تغییر قدرت، صبور و آرام کناری به تماشای معرکه نشسته‌اند تا مظمئن شوند که پیروزی از آن کیست.
در فردای پیروزی، همچون صاعقه‌ فرود می‌آیند و هلهلۀ «انا شریک»شان گوش فلک را کر می‌کند. برخی، بر اینان «مجاهدین شنبه» نام نهاده‌اند.

🔰نوع پنجم، «جویندگان متوهم» هستند. اینان، وز خیالی نام‌شان و نان‌شان. همواره در رویا و آرزوی قدرت، بسان پروانه به دور هر کورسوی شمع قدرتی می‌چرخند و به هر کسی که میزانی از نفوذ در قدرت دارد، دخیل می‌بندند و برای یافتن پست و مقامی، حتی در بیرونی‌ترین و پست‌ترین لایه‌ها، بر در هر دیواری می‌کوبند.

🔰نوع ششم، «جویندگان متبحر» هستند. اینان را «مجاهدین جمعه» نیز می‌نامند. اینان، همان اشغال‌کنندگان دژهای ستادی هستند که به‌محض تسخیر و اشغال ستادها، درها و دروازه‌ها را می‌بندند تا مباد و مبادا کسی در غنائم با آنان شریک گردد.

🔰نوع هفتم را می‌توان «جویندگان متکلم» نامیدم. اینان، در فن و حرفۀ تکلم و بیان و زبان بسیار ماهر و قاهرند. تنها سرمایۀ اینان، زبان و بیان آتشین آنان است که چون از دهان بیرون آید نه تنها مردمان را که اصحاب قدرت را نیز، محصور و مسحور خویش می‌گرداند.

🔰 نوع هشتم، «جویندگان متغلب» هستند. اینان، نیک می‌دانند که چگونه می‌توان با ارعاب و تهدید و تطمیع بر قدرت غلبه کرد.

🔰نوع نهم، «جویندگان متفلسف» هستند. اینان، همواره براساس خصبصه‌ای که جادوگر ذات‌شان آموخت، آنچه قدرت می‌گوید و نمی‌گوید، می‌کند و نمی‌کند، را فیلسوفی می‌کنند، از نظام اندیشگی و گفتمان نداشته‌اش، مکتب می‌سازند، و برای واکاوی آنچه «نه-هنوز» است، همایش‌ها ترتیب می‌دهند و مجالس منولوگ و دیالوگ برپا می‌کنند. به بیان لکان، اینان همان کسانی هستند که فقدان نظم نمادین دیگری بزرگ را مرتفع می‌کنند، و با آرایه‌های اندیشگی و گفتمانی آن را بزک می‌کنند و خود خریدارش می‌شوند.

🔰دهمین نوع این موجودات، «جویندگان متقلب» هستند. اینان، همان‌هایی هستند که با دست قدرت را عقب می‌زنند و با پا پیش می‌کشند. بسیار از آنان می‌شنویم که ما را نشاید و نباید که سهمی از قدرت طلب کنیم، اما در عمل هیچ صاحب قدرت و منزلتی را، جز به نیابت خویش پذیرا نیستند.

🔰یازدهمین نوع «جویندگان مخرب» هستند. این نوع موجودات همواره تلاش دارند عمارت قدرت خود را در ویرانه‌های شخصیتی و حیثیتی دیگران بنا کنند. لذا بساط تحریف و تخریب و تضعیف‌شان همیشه و همه‌جا پهن و کشکول‌شان پر از برچسب‌های گوناگون است.

♈️«جویندگان محلل»، نوع دیگر این موجودات هستند. اینان، همان میانجی‌های محوشونده‌ای هستند که واسطۀ رفع مشکلِ وصال عاشقان قدرت به معشوق‌شان می‌شوند.

♈️و بالاخره، نوع آخر این موجودات، «جویندگان مال‌دزد» هستند. اینان، همان ناکامان بازی قدرت هستند که در فردای پیروزی رقیب، با تمهیدها و تدبیرهای گوناگون تلاش می‌کنند، اگر نه تمام، حداقل مقداری از قدرت او را کش بروند./جماران

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝مناره‌هایِ کج

سعید حجاریان

@jomhuriyat

♈️زمانی‌که دولت‌ها جابه‌جا می‌شوند، تلاش‌هایی ترکیبی از جنس آمار، تبلیغات و جدل درمی‌گیرد تا ضمن طرح مباحث ایجابی، نقصان‌های دولت‌ یا دولت‌های پیشین به تصویر کشیده شود.

♈️این وضعیت اختلافی در کشورهای دموکراتیک و توسعه‌یافته محدود به چند حوزه محدود است و از سطحی فراتر نمی‌رود. حال آن‌که در ایران این‌گونه نیست و فهرستی طویل را دربرمی‌گیرد؛ نرخ ارز و قیمت‌گذاری‌های دستوری، تعرفه انرژی و دارو، ساخت مسکن و انواع کاهش‌ها و رونق‌ها و جهش‌ها!

♈️با این مقدمه می‌خواهم با نقد روشی آنچه در توصیف و نقد وضعیت دولت‌ها، به‌ویژه در دوره‌های انتقالی مطرح‌ است، بحثی جدیدتر و ناظر به ساختار طرح کنم.

♈️چنانکه می‌دانیم و می‌خوانیم، چند سالی‌ است اصطلاح «ناترازی» در مجامع علمی و نیز رسانه‌ها به‌کرات استعمال می‌شود.
تراز یکی از ابزارهای معماری و کارکرد آن شیب‌سنجی است. بنابراین، وقتی از ناترازی می‌گویند، گویی دو وضعیت را در دو کفه ترازو قرار می‌دهند و با یکدیگر مقایسه می‌کنند.

♈️ناترازی مورد اشاره ممکن است در لفظ گمراه‌کننده باشد و ما را به حوزه حسابداری و حسابرسی یعنی بیلان (balance) محدود کند؛ اما در واقع، ناترازی اعم از این‌هاست و بیانگر وضعیتی است که دارایی‌ها و ظرفیت‌ها، توانایی پوشش تعهدات را نداشته باشند.

♈️ایران اکنون در حوزه انرژی، مالی، بانکی، محیط‌زیست و… دچار ناترازی است و آمارها، دراین‌باره به‌روشنی با ما سخن‌ می‌گویند درحالی‌که دولت مشغول به تولید صوری انواع ترازنامه‌ها است غافل از آنکه ناترازی را نمی‌توان با تبلیغات علاج کرد.

♈️با این وجود، به گمان من ضرورت دارد در تحلیل شرایط نگاه را از سطح افق برداریم و مسائل را به شکل عمودی تحلیل کنیم. اما چگونه؟...

♈️این نوشته را با حکایتی به پایان می‌برم. آورده‌اند معماری مناره‌ای می‌ساخت. پیرمردی از آن محل عبور می‌کرد، سری بالا کرد و رو به معمار گفت: به نظرم این مناره کج است. معمار گفت: انگار حق با توست. اندکی مناره را با دست‌های‌ات فشار بده، تا صاف شود، من هم شاقول می‌اندازم و مراقبت می‌کنم. پیرمرد کمی فشار داد و معمار گفت: کافی‌ است. بیشتر فشار نده، که این‌ دفعه از آن طرف کج می‌شود. پیرمرد خوشحال از آن محل عبور کرد.

♈️شاگرد معمار به وی گفت: این چه کار مسخره‌ای بود؟! معمار پاسخ داد: می‌دانم کارم مسخره بود، اما اگر این‌کار را نمی‌کردم اول خبر کج بودن مناره در قهوه‌خانه می‌پیچید. بعد به خانه‌ها می‌رفت و نهایتاً تا شب، کل شهر خبر می‌شدند که مناره شهر کج است و همه می‌آمدند و خرابی به بار می‌آمد.

♈️متأسفانه، دولت فخیمه ما، در حد آن معمار به این ناشاقولی‌ها توجه ندارد تا دست‌کم با برخی ابزارهای تبلیغی بنای‌اش را صاف نشان دهد تا بی‌قواره‌گی‌ها کمتر به چشم آیند.

🔰متن کامل یادداشت
mashghenow.com/?p=6097

#جمهوریت
@jomhuriyat
📝📝حقایقی درباره کابینه‌ها و وزرا در جمهوری اسلامی ایران

مهرزاد بروجردی
@jomhuriyat

♈️همزمان با انتظار برای تصمیم رئیس‌جمهور منتخب مسعود پزشکیان در مورد انتصابات کابینه‌اش، در اینجا چند واقعیت کلیدی درباره کابینه‌ها و وزرای ایران که از بانک اطلاعاتی نویسنده درباره صاحب منصبان سیاسی استخراج شده است ارائه می‌شود:

♈️ از زمان انقلاب تا به حال، مجموعاً ۳۰۲ نفر در ۱۷ کابینه مختلف به عنوان وزیر یا معاون رئیس‌جمهور حضور داشته‌اند.

♈️از این افراد، ۱۷۴ نفر (۵۸٪) تنها یک دوره، ۶۷ نفر (۲۲٪) دو دوره، ۳۵ نفر (۱۲٪) سه دوره، ۱۱ نفر (۴٪) چهار دوره و ۱۵ نفر (۵٪) بین پنج تا نه دوره در کابینه ها حضور داشته اند.

♈️بیژن نامدار زنگنه رکورددار حضور در ۹ کابینه مختلف به عنوان وزیر است.

♈️در حالی که روحانیون حدود ۱۰٪ (۲۹ نفر از ۳۰۲ نفر) از کل اعضای کابینه را تشکیل می‌دهند، اولین کابینه رئیس‌جمهور محمد خاتمی بیشترین درصد روحانیون (۱۸.۴٪) را داشته است.

♈️داده‌های موجود درباره مشاغل پدران ۱۶۷ عضو کابینه نشان می‌دهد که ۲۹٪ آنها فرزندان بازاریان، ۲۲٪ فرزندان روحانیون و ۱۶٪ فرزندان کشاورزان هستند.

♈️بزرگترین کابینه با ۴۵ وزیر و معاون رئیس‌جمهور، دومین کابینه رئیس‌جمهور احمدی‌نژاد بود. کوچکترین کابینه با ۲۱ وزیر، کابینه رئیس‌جمهور محمدعلی رجایی بود.

♈️یک چهارم (۷۷ نفر از ۳۰۲ نفر) وزرا و معاونین رئیس‌جمهور در استان تهران متولد شده‌اند و ۱۲٪ در استان اصفهان. تاکنون اما هیچ وزیری از استان‌های بوشهر یا کهگیلویه و بویراحمد منصوب نشده است.

♈️ ۴۱ درصد (۱۲۳ نفر) از کل وزرا و معاونین رئیس‌جمهور در جنگ ایران و عراق حضور داشته اند.

♈️ کابینه نخست‌وزیر مهدی بازرگان بیشترین درصد (۵۶ درصد) وزرایی که در خارج از ایران تحصیل کرده بودند را دارا بود.

♈️میانگین نرخ حضور افراد در سمت‌های وزارت در تمامی کابینه‌ها ۴۶٪ بوده است. در این میان، دومین کابینه رئیس‌جمهور رفسنجانی بیشترین درصد وزرای باتجربه (۷۲٪) را داشت، یعنی کسانی که قبلاً در یک کابینه حضور داشته بودند.

♈️قدیمی‌ترین کابینه بر اساس میانگین سن وزرا، دومین کابینه رئیس‌جمهور حسن روحانی بود با میانگین سنی ۵۶ سال. جوانترین کابینه‌ها با میانگین سنی ۳۶ سال، کابینه رئیس‌جمهور رجایی و دومین کابینه رئیس‌جمهور خامنه‌ای بودند.

-♈️میانگین سن ۳۸ وزیر و معاون رئیس‌جمهور در کابینه رئیس‌جمهور رئیسی در مقطع انقلاب ۱۳۵۷، ۱۲ سال بود.

♈️ دومین کابینه رئیس‌جمهور احمدی‌نژاد بیشترین درصد (۴۱.۳٪) از وزرا و معاونین رئیس‌جمهور که اعضای سپاه پاسداران بودند را داشت. میانگین برای تمام کابینه‌ها ۲۸٪ بوده است.

-♈️کابینه رئیس‌جمهور رئیسی با ۹۲٪ بیشترین درصد از وزرا و معاونین رئیس‌جمهور را داشت که تمام تحصیلات خود را در ایران انجام داده بودند.

♈️ تا به حال، تنها وزیر زن مرضیه وحید دستجردی بوده که به مدت سه سال به عنوان وزیر بهداشت در دومین کابینه رئیس‌جمهور احمدی‌نژاد حضور داشت. ده زن دیگر در مقام معاون رئیس‌جمهور در کابینه‌ها حضور داشته‌اند.

♈️- هیچ وزیر از اهل تسنن یا دیگر اقلیت‌های دینی تا به حال به مقام وزارت نرسیده است.

#جمهوریت
@jomhuriyat
Please open Telegram to view this post
VIEW IN TELEGRAM
This media is not supported in your browser
VIEW IN TELEGRAM
♈️ سلام بر ایران و سرزمین آبا و اجدادی ما
♈️ سلام بر ملت بزرگ و آزاده وطن
♈️ صبح اعضای فرهیخته خانواده جمهوریت بخیر
اوقات خوب و شادی پیش رو داشته باشید

🔰تالاب گلمرز ارومیه واقع در جاده دریا و روستای توپراق قلعه روستای گلمرز واقع شده است که حدود پنج دقیقه با شهر اورمیه فاصله دارد

#جمهوریت
@jomhuriyat
2024/10/04 07:31:42
Back to Top
HTML Embed Code: